facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: Τετράμηνη παράταση

Τετράμηνη παράταση, προβλέπει η συμφωνία που «κλείδωσε» στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Έως τη Δευτέρα, το αργότερο, η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που θα αφορά ειδικά τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση, οι οποίες θα αφορούν κυρίως στη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τη δημόσια διοίκηση.

Τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για εξειδίκευση των μέτρων ουσιαστικά επιβεβαίωσε σε μήνυμά του στο twitter με την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος έγραψε ότι "οι εργασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος μπορούν να συνεχιστούν", προσθέτοντας πως "είναι σημαντικό η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παρουσιάσει ολοκληρωμένο κατάλογο με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα".

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως παρά το γεγονός ότι μετά από δραματικές διαβουλεύσεις πολλών ωρών οι κυριότεροι "παίκτες" της διαπραγμάτευσης, Γερμανία, Ελλάδα, ΔΝΤ και Κομισιόν είχαν συμφωνήσει επί της αρχής, Ισπανοί και Πορτογάλοι επιχείρησαν να "τορπιλίσουν" τη συμφωνία χωρίς όμως να το καταφέρουν.

Πηγές αναφέρουν ότι στο κείμενο που θα συνυπογράψουν εκτός απροόπτου οι 19 υπουργοί Οικονομικών δεν υπάρχει αναφορά στα 16 σημεία της πέμπτης αξιολόγησης, που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, και θα γίνει από τους θεσμούς και το Eurogroup νέα αξιολόγηση επί των μέτρων που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια του τετράμηνου φαίνεται πως θα είναι περιορισμένη η εφαρμογή των κυβερνητικών εξαγγελιών, ενώ η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για λήψη μέτρων που θα αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αλλά και για αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρχει αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση κάτι που θα δώσει το δικαίωμα στην Ελλάδα να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα υπάρχει αναφορά σε στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά αυτό θα συνδεθεί με κάποιον τρόπο με τα έσοδα, ενώ μέχρι την Δευτέρα η Αθήνα θα πρέπει να έχει στείλει στους εταίρους της ένα πλήρες κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να κάνει αλλά και τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες δεν θα προχωρήσει.

Από το μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για ισχυρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει συμφωνία ωστόσο όλοι τηρούν στάση αναμονής καθώς ακόμα και στο παρά πέντε δεν αποκλείεται μια νέα εμπλοκή που θα οδηγήσει σε περισσότερες διαβουλεύσεις. Πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από την συνεδρίαση εξουσιοδοτώντας τον Γ. Ντάισελμπλουμ για το υπόλοιπο των συζητήσεων.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news