facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Σε εξέλιξη το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα

«Διπλή-ονομασία» και κατάργηση της τρόικας θα ζητήσει η Αθήνα- Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θέλει μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη - Δηλώσεις υπουργών Οικονομικών Γερμανίας-Αυστρίας-Ισπανίας-Γαλλίας


Στην πιο κρίσιμη μάχη στο Eurogroup (μέχρι την επόμενη) μπαίνει σήμερα Τετάρτη o υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες μετέχει σε αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.
Να σημειωθεί ότι στο Eurogroup συμμετέχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Πριν τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε συνάντηση Δραγασάκη - Βαρουφάκη με Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Βίζερ.
Η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες έχει ως στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία «σε υψηλό επίπεδο» (high level agreement) στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουάρίου. 
«Θα καλωσορίσουμε τον ελληνα υπουργό Οικονομικών που έρχεται για πρώτη φορά στο Eurogroup» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και στη συνέχεια θα δούμε σε πια βάση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» σημείωσε.
«Είμαι ανοιχτός στις ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε, τονίζοντας «ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα και αυτή είναι η αφετηρία».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν περιμένει αποτελέσματα για την Ελλάδα σε αυτό το Eurogroup σημειώνοντας ότι «θα κινηθούμε βήμα-βήμα ξεκινώντας από σήμερα».
Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα στη βάση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup. 
«Στόχος των συνομιλιών είναι μία συμφωνία μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Η Κομισιόν είναι εδώ για να διευκολύνει τη συζήτηση, σκοπός είναι να ακούσουν όλες οι πλευρές η μία την άλλη». 
Πρόσθεσε πως θέλει μια συζήτηση ήρεμη και εποικοδομητική, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν εκλογείς στην Ελλάδα αλλά και αλλού στην Ευρώπη, ενώ επανέλαβε  ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη σύσκεψη: «Δεν βλέπω να καταλήγουμε σε λύση απόψε. Η ελληνική Κυβέρνηση περιμένουμε να μας πει αν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα. Το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να το τρέχει η τρόικα την οποία απ' ότι φαίνεται δεν μπορούμε πλέον να την αποκαλούμε τρόικα». 
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε: «Οι Έλληνες είναι ένα μεγάλο έθνος που τηρεί τις υποχρεώσεις του».
Οι εκλογές δεν αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού αναφορικά με την διάσωση της Ελλάδας, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο έκτακτο Eurogroup.

Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τις προκλήσεις και να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις στο τραπέζι. Τόνισε δε ότι υπάρχει περιορισμένος χώρος για ελιγμούς, καθώς και ότι «οι κανόνες του τρέχοντος προγράμματος πρέπει να τηρηθούν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Σημείωσε παράλληλα ότι «δεν επιδεικνύω αλληλεγγύη μόνο στους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά επίσης και στους Αυστριακούς ψηφοφόρους. Έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες».

Επίσης, τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει μόνο εάν η τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί.
Το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών. Υπογράμμισε πως προσέρχεται στις συζητήσεις για την Ελλάδα με ανοιχτή, εποικοδομητική διάθεση αλλά διευκρίνισε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης που ισχύουν για όλους.
Οι δηλώσεις της Τρίτης
Οι καλές προθέσεις και το «θετικό πνεύμα συνεργασίας» στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ την Τρίτη (όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών) δεν προεξοφλεί  την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  εμφανίστηκε απειλητικός την Τρίτη δηλώνοντας ότι αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν (then that’s it).  
Παράλληλα ο κ.  Σόιμπλε  είπε ότι θέλει να ακούσει κάτι «δεσμευτικό από την Αθήνα» και χαρακτήρισε «ψευδή» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο νέου 6μηνου προγράμματος από την Κομισιόν.
Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποδοκίμασε τη διαρροή πληροφοριών από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που ανέφεραν ότι συζητείται ανεπισήμως ένα 6μηνο πρόγραμμα-γέφυρα σε άτυπες επαφές με την Κομισιόν.
Κοστολογημένες προτάσεις
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης προσέρχεται στο Eurogroup με κοστολογημένες προτάσεις για ένα σχέδιο-γέφυρα ως το τέλος Αυγούστου.  Απορρίπτει το 30% των «τοξικών», όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρων του μνημονίου και ζητάει κατάργηση του σχήματος της τρόικας.
Η Αθήνα επιδιώκει να γίνει δεκτή  η συμβιβαστική φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» για το μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο θα θεωρηθεί μεν τεχνική παράταση από το Eurogroup αλλά θα ονομαστεί σχέδιο-γέφυρα από την Αθήνα.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news