facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Σκληρός Σόιμπλε πριν από το Eurogroup

Την άκαμπτη στάση του Βερολίνου απέναντι στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μία μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση στο σημερινό έκτακτο Eurogroup, εξέφρασε σε νέες δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη και τη Σύνοδο των G20 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα απέρριψε ως λανθασμένα τα δημοσιεύματα περί πρότασης της Κομισιόν για εξάμηνη παράταση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες «δεν έχουν δικαιοδοσία να λάβουν τέτοιες αποφάσεις». «Οι πληροφορίες είναι λάθος! Πρώτον γιατί δεν το γνωρίζω εγώ και δεύτερον γιατί δεν διαπραγματευόμαστε νέο πρόγραμμα», δήλωσε με έμφαση.

Οπως ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε, αυτό που περιμένει να ακούσει είναι κάτι δεσμευτικό από πλευράς Ελλάδας, υπογραμμίζοντας δε πως: «Εάν η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, τότε όλα τελείωσαν!». Τις γερμανικές διαθέσεις εν όψει του Eurogroup είχαν νωρίτερα κάνει γνωστές με δηλώσεις τους η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιενς Βάιντμαν.

Η κυρία Μέρκελ, μετά τις ΗΠΑ από τον Καναδά όπου βρέθηκε, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν το υπάρχον πρόγραμμα» και να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες υλοποιώντας το υπάρχον πρόγραμμα λιτότητας συμπληρώνοντας πως: «Η συνεργασία μας στην ΕΕ βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της Ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Αυτή η αρχή θα συνεχίσει να υφίσταται».

Από την πλευρά του ο Γιενς Βάιντμαν από την Κωνσταντινούπολη υπογράμμισε πως: «Είμαι πεπεισμένος πως η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μακροπρόθεσμα σταθεροποιώντας τα δημόσια οικονομικά της και κάνοντας την οικονομία της πιο ανταγωνιστική». Ο Βάιντμαν μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι η χρήση του ELA πρέπει να γίνεται με φειδώ.

Στο παιχνίδι των δηλώσεων εν όψει του Eurogroup μπήκαν χθες επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Τηρώντας εξίσου σκληρή στάση με το Βερολίνο, ο Μοσκοβισί υποστήριξε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Οπως ανέφερε, οι σημερινές συνομιλίες στο Eurogroup αποτελούν για την Ελλάδα «μια ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις της», όμως η Ελλάδα «πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για να δώσει περισσότερο χρόνο στον εαυτό της να πετύχει μια νέα συμφωνία».

«Η συμφωνία για την παράταση του προγράμματος», υπογράμμισε, «πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, εάν θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Γιούνκερ

Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Deutsche Welle, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν αποτελεί μέρος του δικού του σεναρίου το Grexit». Οπως ανέφερε: «Θα προσπαθήσουμε από κοινού (με τον Ελληνα πρωθυπουργό) η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεγγύη του ενός συνεπάγεται τη συνέπεια του άλλου. Το ένα προϋποθέτει το άλλο».

Για το θέμα των σημερινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, δηλώσεις, με μια πυροσβεστική διάθεση, έκαναν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εκατέρωθεν απειλές και να ρίξουν τους τόνους, ενώ ο Τζέικομπ Λιου σε δηλώσεις του στη Γουολ Στριτ Τζέρναλ τόνισε ότι «μπορεί να ακούγεται σαν ?γονική κατσάδα?, όμως οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναπτύξουν την οικονομική τους συνεργασία με την Ελλάδα, καθώς οι ανησυχίες στις ΗΠΑ ότι ένα αδιέξοδο μπορεί να μην ξεπεραστεί αυξάνονται».

Σε αυτό το σημείο φαίνεται εξάλλου ότι συμφωνεί και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος σε νέες δηλώσεις του τόνισε ότι «είναι σημαντικό να ξεκινήσουν τώρα εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα για να βρεθεί μια εφικτή λύση για τη χώρα, με ταυτόχρονη πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών της».

Πιο αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος δήλωσε σίγουρος ότι «η πορεία της Ελλάδας στο τέλος θα είναι θετική».

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news