facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Δραγασάκης: Πάμε με πρόταση και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του

Την αισιοδοξία του ότι στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής θα υπάρξει «αμοιβαίως επωφελής» συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. 

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η ελληνική πλευρά πάει με συγκεκριμένες προτάσεις, έγινε μεγάλη προεργασία και δεν «έχουμε ακούσει κάποια αντιπρόταση». 

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η μεταβατική συμφωνία [...] Αν υπάρξει άρνηση ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος.

Στην ίδια γραμμή, ότι η ευθύνη σε περίπτωση αδιεξόδου βαραίνει εξίσου -αν όχι κυρίως (δεδομένων των παραχωρήσεων που έχει κάνει η Αθήνα)- την Ευρώπη κινήθηκε και η τοποθέτηση προσκείμενων πηγών στο Μαξίμου μετά την αντίδραση της Γερμανίας που σχεδον πριν ακόμη διαβαστεί το κείμενο του ελληνικου αιτήματος έσπευσε να το απορρίψει.

«Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι» σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές.

Πάντως ο κ. Δραγασάκης ήταν πολύ προσεκτικός στις ερωτήσεις που δέχθηκε για τη στάση της Γερμανίας τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να φοβόμαστε από τη Γερμανία» και τονίζοντας ότι η ελληνική πρόταση απευθύνεται στο Eurogroup και στους 18 εταίρους της στην ευρωζώνη. «Έχουμε κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση και δεν έχουμε λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση».

«Εξασφαλισμένες οι τράπεζες»

Εκ των βασικών αντικειμένων της συνάντησης των κ.κ. Δραγασάκη και Στουρνάρα ήταν η επισκόπηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών και η αξιολόγηση της χθεσινής (Τετάρτη) απόφασης της ΕΚΤ να συνεχίσει την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες για δύο εβδομάδες και να αυξήσει το όριο του ποσού, το οποίο μπορεί να αντληθεί από τα 65 δισ. ευρώ, στα 68,3 δισ. ευρώ.

«Θέλω να διαβεβαιώσω» ότι η κυβέρνηση θα κάνει από την πλευρά της ό,τι είναι δυνατόν για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επανέλαβε ο κ. Δραγασάκης.

Υπό απόλυτο έλεγχο οι εκροές

Οι δύο άνδρες καθησύχασαν ότι οι εκροές καταθέσεων παραμένουν υπό έλεγχο. 

«Είμαστε υπό απόλυτο έλεγχο», είπε ο κ. Στουρνάρας, ενώ ο κ. Δραγασάκης άδραξε την ευκαιρία για να επικροτήσει τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα η πλειονότητα των καταθετών στρέφοντας τα βέλη του σε όσους δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας.

Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η αντίδραση των καταθετών είναι ψύχραιμη και γι' αυτό αξιοθαύμαστη παρά «τις απαράδεκτες και καταστροφολογικές αναφορές σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ» και την κινδυνολογία από διάφορες πηγές, είπε ο κ. Δραγασάκης, αποδίδοντας το κλίμα φόβου που καλλιεργείται από καιρού εις καιρόν σε δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα «γονατισμένη». 

«Υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν την Ελλάδα να είναι γονατισμένη προκειμένου να επιβάλλουν τις θέσεις τους. Ας αναλογιστούμε ποιον συμφέρει αυτό».

Στουρνάρας: είμαστε εδώ για να αποφύγουμε ατυχήματα

Ο διοικητής της ΤτΕ, επισήμανε ότι σαφώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναρτά τη στάση που θα κρατήσει με τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίσημο επίπεδο στην Ευρώπη. 

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναρτά τη στάση που θα κρατήσει εφεξής, από το αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup» είπε. 

Ωστόσο, τόνισε, ότι κύρια μέριμνα και της ΕΚΤ και της ΤτΕ είναι η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η διασφάλιση της ρευστότητας του συστήματος. 

Ερωτηθείς δε εάν μπορεί να υπάρξει κάποιο ατύχημα που θα δημιουργήσει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες ο κ. Στουρνάρας απάντησε «είμαστε εδώ, για να αποφεύγουμε τη δημιουργία ατυχημάτων».

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news