facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Τη Δευτέρα θα σταλεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

«Η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλθεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ενω βρίσκεται σε εξέλιξη το Κυβερνητικό Συμβούλιο όπου συζητείται η απόφαση στο Eurogroup και συγκροτείται ο κατάλογος με τίς μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι εταίροι.

Νωρίτερα,ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης είχε δηλώσειότι "δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια ευκολη διαδικασία".

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενημερώνει αναλυτικά τα μέλη του Κ.Σ για την απόφαση του Eurogroup.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους σε μια ανάπαυλα της συνεδρίασης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει με μια μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων από την οποία θα στείλει ένα μέρος.
Σε ερώτηση για τον αν θα καθυστερήσει η συνεδρίαση είπε με χιούμορ "Να μην συζητήσουμε και εμείς, μόνο ο Σόιμπλε θα μιλάει;"

Κατά την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνηση:

- για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις,

- για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο,

- για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές.

Η συμφωνία αυτή:

- Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα

- δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον.

Παράλληλα όμως δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα για την περαιτέρω συνέχεια αφού:

- η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3% στο 1,5%, σημαίνει πρακτικά ότι μένει ανοικτό ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 2-3 δισ. €

- οι δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές ανάγκες με βάση τα σημερινά στοιχεία του προϋπολογισμού ανεβάζουν αυτό το ποσό για φέτος τουλάχιστον στα 23 δις.€

- η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα σημάνει απώλειες 2,65 δισ.€ και από τον νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν μπορεί να αναμένει περισσότερα από 1,7 δισ. το πολύ

- η ρύθμιση χρεών δεν μπορεί να κατατεθεί μονομερώς, σύμφωνα με την χθεσινή συμφωνία Eurogroup

- η πάταξη φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και η απόδοση των όποιων μέτρων θα φανεί μετά από ένα 6μηνο τουλάχιστον

- για την προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να συμφωνήσουν και οι δανειστές γιατί αλλιώς δεν θα γίνει αποδεχθεί η ρύθμιση αν και ούτως ή άλλως ισχύει ο νόμος Κατσέλη που καλύπτει όλες τις κατοικίες.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news