facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Δυο διαφορετικές προτάσεις για το ασφαλιστικό του μέλλοντος

Σε ριζική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από την ηγεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ποια θα είναι η τελική του μορφή. 

Όπως είχε αποκάλυψε η Realnews, η ηγεσία του υπουργείου είναι αποφασισμένη να ανατρέψει το πλαίσιο που υιοθετήθηκε το 2010 στηριζόμενο σε τρεις πυλώνες (βασική, αναλογική σύνταξη και επαγγελματική ασφάλιση), αντικαθιστώντας το με τριμερή χρηματοδότηση που θα περιλαμβάνει ισχυρή συμμετοχή του κράτους για την καταβολή τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων. 

Η αλλαγή του σημερινού καθεστώτος αναμένεται να ξεκινήσει με την κατάθεση τροπολογίας, σε νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που θα προβλέπει την αναστολή της εφαρμογής του Ν. 3863/10 και του Ν. 3865/10. Υπενθυμίζεται ότι οι νόμοι αυτοί εισήγαγαν από την 1η Ιανουαρίου νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση την κρατική εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Σταδιακά το νέο καθεστώς θα έφερνε μειώσεις στις κύριες συντάξεις και ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Παράλληλα, θα ανασταλεί για 6 μήνες, με στόχο να καταργηθεί, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις που θα έφερνε 15% μειώσεις για φέτος. Ακόμη θα δοθεί 6μηνη παράταση για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με την ένταξη των επικουρικών ταμείων των ασφαλισμένων στο ΤΕΑΠΑΣΑ, αστυνομικών και πυροσβεστών, καθώς και των λιμενικών του ΤΕΑΠΙΕΝ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. 

Αμέσως μετά την εφαρμογή των διατάξεων που θα βάλουν «φρένο» στη μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων, η ηγεσία του υπουργείου θα επικεντρωθεί στη χάραξη στρατηγικής για τη διαμόρφωση νέου ασφαλιστικού μοντέλου που θα στηρίζεται κυρίως στην ενίσχυση των ταμείων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και στην εξεύρεση πόρων που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ παράλληλα θα εξακολουθήσει να υπάρχει ο λογαριασμός ΑΚΑΓΕ. 

Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ ενός αναδιανεμητικού συστήματος που θα αναδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα της αλληλεγγύης των γενεών. Παράλληλα δεν αποδέχεται ένα κατακερματισμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πολλών ταχυτήτων. 

Μεταξύ των προτάσεων που θα τεθούν επί τάπητος αναμένεται να είναι η δημιουργία τριών ενοποιημένων ασφαλιστικών ταμείων, ενός ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου για όλους τους μισθωτούς, ενός για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ενός για τους αγρότες προς όφελος του συνόλου των ασφαλισμένων. Γνώμονας των αλλαγών θα είναι η οικονομική βιωσιμότητα των ταμείων, η ενίσχυση της αναδιανομής μεταξύ των ασφαλισμένων με πρόβλεψη ικανών μεταβατικών περιόδων και επιδιώκοντας τη συναίνεση και τη συμμετοχή των ενοποιούμενων φορέων. 

Άλλη προσέγγιση 
Υπό εξέταση θα τεθεί και πρόταση του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Ρωμανιά, ο οποίος χαίρει απόλυτης εμπιστοσύνης του κ. Στρατούλη, που περιλαμβάνει εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος BISMARCK που ισχύει σήμερα και αντικατάστασή του από το σύστημα BEVERIDGE. «Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει εξαντλήσει τα όρια του. Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο που θα εξασφαλίζει την μακροχρόνια βιωσιμότητα των ταμείων και ταυτόχρονα θα παρέχει ικανοποιητικές συντάξεις στους σημερινούς αλλά και μελλοντικούς συνταξιούχους», ανέφερε στην «R» ο κ. Ρωμανιάς

Βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος BEVERIDGE είναι η μετατροπή των ασφαλιστικών ταμείων σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες (όπως ισχύει στη Βρετανία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες), την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και την αντικατάσταση τους με ειδικό φόρο εισοδήματος για τη χρηματοδότηση του συστήματος και τη θέσπιση ενιαίων ρυθμίσεων που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, χωρίς διάκριση επαγγελματικής του απασχόλησης. 

Το σχέδιο για το νέο συνταξιοδοτικό έχει υποβληθεί για συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα προβλέπει μεταβατική περίοδο, δηλαδή θα ισχύσει είτε για όσους είναι ηλικίας κάτω των 45 - 50 ετών, είτε για όσους έχουν λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης (για τους υπόλοιπους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι σημερινές προϋποθέσεις).

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news