facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Κατάργηση των «αδικαιολόγητων εκπτώσεων» στον ΦΠΑ

Κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ στα λεγόμενα κοσμικά νησιά φέρεται να αποδέχεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος ΦΠΑ, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και τεχνολογικών εργαλείων για αύξηση της εισπραξιμότητας.

Οι αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ είναι το πρώτο μέτρο στη λίστα μεταρρυθμίσεων. Οχι τυχαία. Το ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο τρία στα δέκα ευρώ ΦΠΑ λόγω φοροδιαφυγής, παραπάνω από 6,5 δισ. ευρώ, και η μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ ήταν από τα «αγαπημένα» της τρόικας τα τελευταία χρόνια.

Παγίως η «παλιά» τρόικα ήθελε κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή, ενώ αν η νέα κυβέρνηση κατάφερνε να εισπράξει έστω τα μισά από τα 6,5 δισ. ευρώ που διαφεύγουν κάθε χρόνο θα έλυνε μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Ετσι, το θέμα του ΦΠΑ βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων. «Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις αδικαιολόγητες εκπτώσεις» αναφέρεται στο κείμενο που συμφώνησαν κυβέρνηση και εταίροι.

Με σαφήνεια λοιπόν μπαίνουν στο στόχαστρο και οδεύουν προς κατάργηση οι «αδικαιολόγητες εκπτώσεις», συμφωνήθηκε η μείωση των εξαιρέσεων, ενώ από τις διατυπώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλότερους συντελεστές στον υψηλότερο.

Οταν γίνεται συζήτηση για εξαιρέσεις και εκπτώσεις στο θέμα του ΦΠΑ, τίθενται αμέσως δύο ζητήματα. Οι μειωμένοι συντελεστές κατά 30% που ισχύουν σήμερα για τα νησιά αλλά και ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% ο οποίος αγγίζει σήμερα φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι αποκρούστηκε το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τα ξενοδοχεία, όπως είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση με το e-mail Χαρδούβελη, ενώ δεν γίνεται κουβέντα για ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή στα φάρμακα.

Στο έτερο ζήτημα που έθετε παγίως η τρόικα, αυτό της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της - ακόμα και με νόμο αν κριθεί απαραίτητο - με θωράκισή της έναντι πολιτικών ή άλλων παρεμβάσεων. Τίθεται, τέλος, εκ νέου το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ παρότι με την πρόσφατη απόφαση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ορίζεται ότι το ΣΔΟΕ περνά στις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδη.


«Θα δούμε»
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε χθες τι ακριβώς θα γίνει με τον ΦΠΑ, παρέπεμψε στη «δημιουργική ασάφεια» του κειμένου στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και εταίροι για να μην απαντήσει με σαφήνεια. «Θα δούμε» σημείωσε.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news