facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Π.Κουρουμπλής:«Την επόμενη εβδομάδα θα σκάσει σκάνδαλο με τις ιδιωτικές εταιρείες»

Την αποκάλυψη, την ερχόμενη εβδομάδα, σκανδάλου με ιδιωτικές εταιρείες προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην «Εφ.Συν.». Μετά τις ασφαλιστικές εταιρείες που με την ανοχή, όπως καταγγέλλει, των προηγούμενων κυβερνήσεων ζούσαν «παρασιτικά» με τη δημόσια χρηματοδότηση αναμένονται αποκαλύψεις για τις ιδιωτικές εταιρείες. Αλλωστε, όπως τονίζει, η χώρα μας έχει ιδιωτική δαπάνη 45%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 25%. Για την ΕΣΑΝ Α.Ε. ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι μπορεί και να μην την καταργήσει. «Σε έναν χρόνο τίποτα στο δημόσιο νοσοκομείο δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση», επισημαίνει και υπόσχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη και φαρμακευτική περίθαλψη με διαβάθμιση στους πολίτες.
• Πριμοδοτήθηκε ο ιδιωτικός τομέας σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων τα τελευταία χρόνια. Τι λένε οι αριθμοί;
Η Ελλάδα έχει ιδιωτική δαπάνη Υγείας κοντά στα 45%-46% όταν το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 25%. Αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ουσιαστικά ευνόησαν τον ιδιωτικό τομέα.
• Μιλήσατε τις τελευταίες ημέρες για κρατικοδίαιτες ασφαλιστικές εταιρείες με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Πριν από 10-12 χρόνια ίσχυε αυτό που λέω εγώ τώρα, ότι δηλαδή, όταν ένας πολίτης είχε ιδιωτική ασφάλιση και είχε και δημόσια, πλήρωνε πρώτα η ασφαλιστική εταιρεία και μετά πλήρωνε το Δημόσιο αν έμενε κάτι. Τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, έχοντας πρόσβαση στην πολιτική εξουσία κατάφεραν με την ανοχή του πολιτικού συστήματος να τα φορτώνουν όλα στο Δημόσιο. Αυτό δεν θα συνεχιστεί. Η γελάδα δεν έχει άλλο να δώσει. Τώρα έχει φυματίωση.
• Για τις ιδιωτικές κλινικές;
Αρκετά ζητήματα είναι προς έρευνα και τεκμηρίωση. Την επόμενη εβδομάδα θα σκάσει ιστορία χοντρή με τις ιδιωτικές εταιρείες.
• Ο ρόλος της ΕΣΑΝ Α.Ε. θα ήταν σχετικός, θα διευθετούσε, δηλαδή περαιτέρω όλη αυτή τη ροή νομίμως πλέον προς τον ιδιωτικό τομέα; Θα κοστολογούσε και θα διένειμε χρήμα προς αυτή την κατεύθυνση; Πότε έχετε σκοπό να την καταργήσετε;
Η ΕΣΑΝ Α.Ε. εξαρτάται τι διοικητικό συμβούλιο και τι βούληση θα έχει. Εάν την κρατήσουμε, θα κάνει την πολιτική που θέλουμε εμείς και όχι την πολιτική που θέλει αυτή. Θέλουμε να έχουμε μια πραγματική εικόνα των πολλών μικρών και μεγάλων προβλημάτων σε θεσμικό ουσιαστικό επίπεδο και από εκεί και πέρα να καταστρώσουμε τον σχεδιασμό. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα την καταργήσουμε.
• Για να μπορέσει να καλύψει τους αρρώστους το ΕΣΥ χρειάζεται άμεση ενίσχυση με προσωπικό και ανάπτυξη τομέων που λείπουν.
Κάποιοι τομείς όπως η καρδιοχειρουργική ή η ακτινοθεραπεία κ.ά. δεν αναπτύχθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κάνουν χρυσές δουλειές οι μεγαλοκλινικάρχες. Κάποιες, όπως η ακτινοθεραπεία, χρειάζεται μία εβδομάδα για να μηδενιστεί η αναμονή με προσλήψεις, για την καρδιοχειρουργική όμως είναι απαραίτητος περισσότερος χρόνος για την ανάπτυξη τομέων.
• Ποια είναι τα βήματα που έχετε σκεφτεί; Μπορείτε να μου δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα;
Με στοχευμένες τοποθετήσεις μόλις ξεπεράσει η χώρα την κρίση αυτή της διαπραγμάτευσης, οι όποιες προσλήψεις θα γίνουν στοχευμένα προς την κατεύθυνση της στήριξης του ΕΣΥ. Δεν μπορούμε να πούμε στον πολίτη πήγαινε στο Δημόσιο αν δεν το αναβαθμίσουμε. Τέτοια προβλήματα και εξοπλισμού και στελέχωσης υπάρχουν πολλά, θα τα επεξεργαστούμε. Οσο για το χρονοδιάγραμμα, σε έναν χρόνο τίποτα στο δημόσιο νοσοκομείο δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση.
• Για τα ΚΕΝ, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις επιβαρύνουν τους αρρώστους ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία τι σκέψεις έχετε; Εχετε στους σχεδιασμούς σας να επιστρέψετε ένα δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας στους πολίτες δηλαδή να μπαίνουν και να βγαίνουν από το δημόσιο νοσοκομείο χωρίς να έχουν καμία συμμετοχή;
Το νοσοκομείο πρέπει να είναι δωρεάν.
Αυτός είναι ο στόχος.
• Οσον αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη της οποίας ένα μεγάλο μέρος έχει μετακυλιστεί στον άρρωστο, θα τον απαλλάξετε;
Η συμμετοχή των πολιτών από 12% μεσοσταθμικά έφτασε στο 29%. Το φάρμακο πρέπει να λειτουργήσει με διαβάθμιση. Θα διαβαθμίσουμε τη συμμετοχή των πολιτών. Δεν μπορώ να πληρώνω την ίδια συμμετοχή και την ίδια και ο άνεργος.
• Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με ένα ΠΕΔΥ που δεν λειτούργησε ποτέ, και με τα νοσοκομεία να επιφορτίζονται και με τη δουλειά αυτή, από πού θα αρχίσετε;
Επαναπροσδιορισμός, σωστή οργάνωση, προσλήψεις. Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι προτεραιότητά μας.
efsyn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news