facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Προς σταδιακό ξήλωμα του «Καλλικράτη»

Το σταδιακό ξήλωμα του «Καλλικράτη» και τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την τοπική αυτοδιοίκηση προανήγγειλαν χθες κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης.

«Μιλάμε για ένα πλαίσιο μέχρι και στο πεδίο της χωροθέτησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ενώ διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση των δήμων θα γίνεται μέσω ΚΑΠ και όχι με ανταποδοτικούς φόρους, όπως έχουν προτείνει ο Στ. Μάνος και ο Γ. Βαρουφάκης.

Οι κύριοι Βούτσης και Πουλάκης τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής:

- «Θα υπάρξει αποκλιμάκωση στο χωροταξικό, το οποίο θα προσεγγίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία. Δεν θα κόψουμε κοστούμι, όπως έκαναν ο "Καλλικράτης" και ο "Καποδίστριας”» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Πρόσθεσε δε ότι αυτό θα γίνει με εξαντλητική συζήτηση με τους ΟΤΑ, στην οποία θα ληφθεί υπόψη η παραγωγικότητα - ανάπτυξη, η ιστορικότητα και η πολιτισμικότητα των περιοχών.

- Θα μπει στο τραπέζι και το θέμα του εκλογικού νομού, που θα αφορά και την ανάδειξη των οργάνων της αυτοδιοίκησης όπως η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και η ΠΕΔ.

- Η χρηματοδότηση των δήμων θα συνεχίζει να γίνεται μέσω ΚΑΠ και όχι με ανταποδοτικούς φόρους όπως πρότειναν Μάνος - Βαρουφάκης.

- Θα γίνει επανέλεγχος των δαπανών για την αυτοδιοίκηση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της σπατάλης, όμως αυτό δεν θα αφορά τους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες.

- Θα δημιουργηθεί ιδιαίτερη ελεγκτική δομή που θα αντικαταστήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Η νέα δομή θα κάνει έλεγχο νομιμότητας και όχι έλεγχο σκοπιμότητας. «Ολοι γνωρίζουμε», είπε ο κ. Βούτσης, «ότι ανάλογα με το ποιας παράταξης είναι ο δήμαρχος αναπέμπεται ή όχι ο προϋπολογισμός». Παράλληλα θα δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε δήμους και περιφέρειες.

- Θα δοθεί «προίκα» στους δήμους όπως δεν είχε γίνει στον «Καλλικράτη», από κονδύλια που θα εξοικονομηθούν απ' την ελάφρυνση της χώρας σε σχέση με τα πλεονάσματα αλλά και από το σχέδιο Γιούνκερ.

eleftheriaonline

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news