facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Σακελλαρίδης: Τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη

Παραδεχόμενος αμοιβαίες υποχωρήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Eurogroup ως ένα σημαντικό και καθοριστικό πρώτο βήμα.

«Κερδίσαμε χρόνο. Δεν στραγγαλίστηκε η ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική κυβέρνηση όπως ενδεχομένως ήταν και ένας αρχικός πολιτικός σχεδιασμός και κέντρων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας. Τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη. Θα τη δώσουμε και με νηφαλιότητα και με αποφασιστικότητα. Θα είναι μια μάχη εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία που θα πάει η χώρα τα επόμενα χρόνια» τόνισε μιλώντας στήν πρωινή εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Σακελλαρίδης αναγνώρισε ότι μια από τις υποχωρήσεις που έγιναν αφορά στα 11 δισ. του ΤΧΣ, τα οποία, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, θα είναι δεσμευμένα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Δεν εγκαταλείπουμε κανένα στόχο. Προφανώς μέσα από αυτήν την απόφαση τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι είναι δεσμευμένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εμείς αυτό το αναγνωρίζουμε ως μια παραχώρηση. Αναγνωρίζουμε ότι είναι κάτι που δεν αντιστοιχεί σε αυτό που λέγαμε στο προηγούμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε παράλληλα για «μεγάλες επιτυχίες», μεταξύ των οποίων η πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και το γεγονός ότι αποφεύχθησαν νέα μέτρα λιτότητας. Για φέτος στο κείμενο δεν αναφέρεται ποσοστό και σημειώνεται ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στις οικονομικές συνθήκες, ενώ για τα επόμενα έτη το κείμενο κάνει λόγο για τα «κατάλληλα» πρωτογενή πλεονάσματα.

Εξήγησε, δε, ότι σκληρή διαπραγμάετευση έγινε και για την πρόβλεψη σχετικά με την κατάργηση μέτρων και τις μονομερείς ενέργειες, στην οποία αρχικά δεν υπήρχε η φράση «που θα επηρεάζουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από σήμερα ξεκινά ένας δεύτερος κύκλος διαπραγμάτευσης που θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Εξήγησε ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υποβληθεί από την ελληνική πλευρά τη Δευτέρα αφορά θεσμικά και διαρθρωτικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Η λίστα των συνολικών μεταρρυθμίσεων, όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να έχει κατατεθεί και εγκριθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την προστασία της α΄κατοικίας είπε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος. «Θέλουμε να έρθει το συντομότερο δυνατό. Όχι απλά στο πρώτο τετράμηνο, αν είναι δυνατόν μέσα στον πρώτο ή τον δεύτερο μήνα», σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Υποστήριξε επίσης ότι και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις "όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος αλλά θα υπάρχει δημοσιονομικό όφελος".

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news