facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Γιάνης Βαρουφάκης: Οχι διαγραφή χρέους, ιδέες για την ελάφρυνσή του

Τα σχέδιά του για αναδιάρθρωση του χρέους μόνο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ανέπτυξε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης σε επενδυτές στο Λονδίνο. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί διαγραφή του χρέους αλλά την ελάφρυνσή του.

Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης άνοιξε τα χαρτιά του και στον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος από την πλευρά του απηύθυνε προειδοποιήσεις τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η μεταξύ τους αντιπαράθεση συνιστά κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση και είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο Οσμπορν. Σε μήνυμά του στο twitter, εξάλλου, προσέθετε: «Στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, είναι τώρα ώρα για αποτελεσματικότητα αντί για χάος. Κάλεσα όλους τους εμπλεκομένους να δράσουν υπεύθυνα και την ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη».

Ικανοποιημένος από τη συνάντηση εμφανίστηκε ο κ. Βαρουφάκης. Τη χαρακτήρισε σαν μια «ανάσα φρέσκου αέρα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «παρά τις διαφορές μας, συντονιζόμαστε για να βρούμε κοινό έδαφος και νομίζω ότι ήδη το έχουμε βρει».

Το σχέδιο για την οικονομία. Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ο ίδιος το περιέγραψε χθες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (και το είχε αναπτύξει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» στις 23/1/2015) προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με ένα άλλο απεριόριστης διάρκειας (perpetual bond) και αυτών της ευρωζώνης με άλλα, συνδεδεμένα με ρήτρα ανάπτυξης. Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μετριάσει τους στόχους του Μνημονίου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά πάντως να υπάρχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξης του 1%-1,5%, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα αθετηθούν κάποιες από τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

Καθησυχαστικός θέλησε να εμφανιστεί ο κ. Βαρουφάκης και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας πως δεν είναι συνετή η ανάκληση αυτών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ χαρακτήρισε πολύ θετικές τις επενδύσεις της COSCO στην Ελλάδα. Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «όταν θα δανειστούμε και πάλι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ενός βιώσιμου σχεδίου». Ωστόσο επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, παρά μόνο το 1,9 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news