facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Σύσκεψη Δραγασάκη με τραπεζίτες - "Καυτό" θέμα η ρευστότητα

Σύσκεψη με τους επικεφαλής των τραπεζών έχει το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ.Γιάννης Δραγασάκης με θέμα τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου για το επόμενο διάστημα.

Οι συζητήσεις αυτές είχαν γίνει και τις προηγούμενες μέρες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Δραγασάκης με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη θα μετέχει και ο κ. Γιώργος Μιχελής, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει το τιμόνι της Εθνικής ως διευθύνων σύμβουλος, με πρόεδρο την κυρία Λούκα Κατσέλη.

Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, καθώς η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος καλύπτεται μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως την εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό όμως, που απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση είναι να έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν το δημόσιο, αγοράζοντας έντοκα γραμμάτια από τις προσεχείς εκδόσεις.

Για να το πράξουν όμως είναι απαραίτητη η έγκριση από την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει δοθεί, καθώς η Κεντρική Τράπεζα έχει απορρίψει αίτημα για επιπλέον εκδόσεις εντόκων, ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση έχει ζητήσει την έγκριση έκδοσης πρόσθετων εντόκων γραμματίων, στο πλαίσιο του προγράμματος "γέφυρα" που προτείνει στους εταίρους.

Παράλληλα οι τραπεζίτες είναι προβληματισμένοι σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας, καθώς μπορεί να ενταθούν οι εκροές καταθέσεων, με τις αποταμιεύσεις να αποτελούν την βασική πηγή ρευστότητας στο σύστημα.

e-typos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news