facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΚΤ αυξάνει στα 65 δισ. ευρώ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Την αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού της χρηματοδότησης που μπορούν να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA της ΤτΕ, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Πλέον το συνολικό διαθέσιμο ποσό για τον ELA φθάνει τα 65 δισ. ευρώ και θα επανεξεταστεί στις 18 Φεβρουαρίου, με την κεντρική ευρωτράπεζα να αυξάνει τις πιέσεις προς την Αθήνα και όλα τα εμπλεκόμενη μέρη για επίτευξη συμφωνίας πριν τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος.

Την είδηση για την αύξηση του ορίου του ELA μετέδωσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και επιβεβαίωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters. Εγκρίθηκε επέκταση του ορίου του ELA κατά μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, είπε πηγή της ευρωζώνης στο Reuters.

Νωρίτερα, και δεδομένης της αποτυχίας του χθεσινού (Τετάρτη) έκτακτου Eurogroup να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν όσον αφορά την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για το ελληνικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, για το θέμα του ELA και για πόσο θα συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, όμως δύο πηγές, ενήμερες για όσα διημείφθησαν, ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το κύριο θέμα ήταν η διαθεσιμότητα του μηχανισμού ELA της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ όταν σταμάτησε να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας τις ελληνικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι προσωρινά παρέχεται η λύση του ELA.

Ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ διαμηνύουν ότι επαφίεται στην Ελλάδα να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις δεσμεύσεις για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων που είχαν γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις εάν θέλουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Ο Πέτερ Πράετ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης θα εφαρμόσει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του ELA στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Το κλειδί είναι οι τράπεζες που επωφελούνται από την έκτακτη χορήγηση ρευστότητας να παραμένουν φερέγγυες», είπε ο Πράετ στην εφημερίδα Financial Times.

Τα σχόλια Πράετ αφήνουν να εννοηθεί πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να διακόψει εντελώς τη χορήγηση ρευστότητας εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της ως τα τέλη αυτού του μήνα, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, και να αφήσει εκτεθειμένες τις ελληνικές τράπεζες στον κίνδυνο της φυγής κεφαλαίων και της κατάρρευσης. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δυνητικά πολύ ευρύτερες συνέπειες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν ξανά τη Δευτέρα στο τακτικό Eurogroup να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Δεν θα υπάρξουν, αφού η ελληνική πλευρά επέμεινε για αυτό, προπαρασκευαστικές συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της διεθνούς τρόικας των πιστωτών.

Έλληνας αξιωματούχος προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον κίνδυνο να διακοπεί η χορήγηση ρευστότητας μετά την 28η Φεβρουαρίου.

«Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το οποίο θα αναφέρει πως εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ή βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία, δεν θα υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας», είπε στο Reuters αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news