facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΣΟΚ: Είχαμε εξασφαλίσει 4,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Δεν χρειάζονται «παίγνια» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αναφέρει ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Απάντηση στην κυβέρνηση για τα περί εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης δίνει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Προστασίας και Ένταξης, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό ποσό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και κονδύλια για την παροχή επισιτιστικής και υλικής συνδρομής, αλλά και προώθηση στην απασχόληση μέσω προγραμμάτων εργασιακής (επαν)ένταξης.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, “η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν χρειάζεται την έγκριση των δανειστών. Έχει ήδη συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Προστασίας και Ένταξης, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση”. Υπογραμμίζει δε ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα παίγνια εντυπώσεων, θέτει υπό αμφισβήτηση αυτά που έχουμε ήδη εξασφαλίσει (προγράμματα και χρηματοδότηση) μετά από διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. Οφείλω να επισημάνω, επιπλέον, ότι με τα «παίγνια» ενδέχεται να μπουν εμπόδια σε ήδη δρομολογημένα προγράμματα και δράσεις και σε κάθε περίπτωση, να οδηγήσουν σε αναβολή υλοποίησης σχεδιασμένων, χρηματοδοτούμενων και δρομολογημένων δράσεων εις βάρος των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας”.

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, μέχρι την 31/12/2014 η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε συμφωνία με την Επιτροπή Απασχόλησης της ΕΕ για την ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη μέχρι το 2020, την οποία επεξεργάστηκαν το 2ο εξάμηνο του 2014 και υπεβλήθη εμπρόθεσμα στις 29/12/2014.

Κύριοι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη:
-Η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας
-Η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας
-Η διασφάλιση πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής

1. Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα (ΕΚΕ) που προβλέπει:
-Οικονομική ενίσχυση
-Παροχή υπηρεσιών και Αγαθών (Κοινωνικό Τιμολόγιο Ενέργειας, ΕΥΔΑΠ, Κοινωνικά Δημοτικά Τιμολόγια, Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένταξη σε προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας κτλ)
- Προώθηση στην Απασχόληση μέσω προγραμμάτων εργασιακής (επαν)ένταξης.

Το ΕΚΕ ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά για τους 13 δήμους. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων που είναι 15 Μάρτη και μετά την αξιολόγηση του, προβλέπεται η διεύρυνση του για όλη την Ελλάδα, με κόστος 1,5 δισ. ευρώ., από τον προϋπολογισμό (πλεόνασμα) και από το ΕΚΤ, ώστε να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους πάνω από 700-750.000 συμπολίτες μας που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.


2.Παροχή επισιτιστικής και υλικής συνδρομής με προϋπολογισμό 330 εκατ. από ΤΕΒΑ σε πάνω από 165.000 οικογένειες με το εγκεκριμένο από 15/12/2014 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους 330 εκατ. που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους οικονομικά αδύναμους. Για τη υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία σε κάθε τόπο Κοινωνικής Σύμπραξης, (κράτους, αυτοδιοίκησης, εκκλησίας και κοινωνίας των πολιτών).

3. Πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας προϋπολογισμού 1,3 δις € από ΕΚΤ, Περιφερειακά Προγράμματα (ΠεΠ) και Εθνικούς Πόρους.
Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ παιδιών, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, Δράσεις Αυτόνομης και Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρίας, Κέντρα Διημέρευσης ΑμεΑ, ΣΥΛ κτλ

4. Νέα επιδόματα παιδιών για 650.000 οικογένειες με χρηματοδότηση από κρατικό προϋπολογισμό περίπου 700 εκατ. ευρώ.

5. Στέγαση και Επανένταξη για άστεγους. Οι συμβάσεις υλοποίησης μέσω 62 φορέων (αυτοδιοίκηση, εκκλησία, κοινωνία των πολιτών) υπεγράφησαν από αρχές Δεκεμβρίου και το πρόγραμμα είναι σε πλήρη εξέλιξη, για εξασφάλιση στέγης στους αστέγους και εργασίας για το 40% των επωφελούμενων, προϋπολογισμού 9,4 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα.

6. Παροχή Τροφίμων και Γευμάτων, σε άπορους-άστεγους. Για το πρώτο διάστημα του 2015, μέχρι την έναρξη του ΤΕΒΑ, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με προγραμματικές συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με 100 φορείς (Περιφέρειες, Εκκλησία, Κοινωνία των Πολιτών κτλ) προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα.

7. Εμπροσθοβαρείς δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
Κοινωφελή Εργασία, προγράμματα Εγγύηση για τη Νεολαία, κτλ που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν άμεσα με τα 600 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση.

“Όπως εύκολα συμπεραίνει κάθε καλόπιστος, αυτό που χρειάζεται δεν είναι να επαδιαπραγματευτούμε όσα έχουμε ήδη εξασφαλίσει, ούτε να μεταθέσουμε το χρόνο υλοποίησης των δρομολογημένων προγραμμάτων, επειδή πιθανόν δεν συμφωνούμε ιδεολογικά ή επειδή θέλουμε να τα καρπωθούμε πολιτικά. Τα «παίγνια» αυτά των εντυπώσεων, μπορεί να ωφελούν προσωρινά την εικόνα των superstar, αλλά δυστυχώς επιβαρύνουν περαιτέρω τους ήδη επιβαρυμένους συμπολίτες μας, στην πλάτη των οποίων παίζονται. Η επανάληψη της ερώτησης: Ποιος δημιούργησε την κρίση; Είναι απλή υπεκφυγή για τις ευθύνες της άμεσης αντιμετώπισης της, μέσω της έτοιμης δουλειάς που παραδώσαμε”, καταλήγει ο κ. Κεγκέρογλου.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news