facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Πότε αλλάζει ή τροποποιείται το ωράριο εργασίας (εγκύκλιος)

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 46755/847/11.12.2014 δίνονται διευκρινίσεις για την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει την Επιθεώρηση Εργασίας για κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων του σύμφωνα με την περίπτωση Α της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του ν. 4310/2014.

Ειδικότερα, με τη νέα διάταξη προβλέπεται ότι σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013 (Α΄107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού, μόνον ως προς τα στοιχεία που μεταβάλλονται, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Από την 8/12/2014, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4310/2014, καταργείται κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο την υποχρέωση που απορρέει από την περίπτωση Α της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του νόμου αυτού. Επομένως, καταργείται και η υποχρέωση τήρησης και συμπλήρωσης, εκ μέρους του εργοδότη, του Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών που προβλεπόταν από τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του Ν. 4225/2014 (Α΄2).

Ως εκ τούτου, από την έναρξη ισχύος του Ν. 4310/2014, το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα έχει πλέον τη δυνατότητα να δέχεται συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού (Έντυπο Ε4 συμπληρωματικός ωραρίου) αναφορικά με αλλαγές ή τροποποιήσεις του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την περίπτωση Β της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του εν λόγω νόμου, με το οποίο διατηρείται σε ισχύ η διάταξη του άρθρου 80 του Ν.4144/2013 (Α΄88), επανέρχεται η υποχρέωση του εργοδότη να τηρεί το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 80 του Ν.4144/2013. Στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών θα πρέπει να καταχωρείται η υπερωριακή απασχόληση που πραγματοποιείται εντός των νομίμων ορίων που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις ανά κατηγορία εργαζομένων, η οποία καθίσταται νόμιμη μόνο με την καταγραφή της στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών. Ακόμη τονίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί στο Σ.ΕΠ.Ε. ηλεκτρονικά, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα, το σύνολο των νομίμων υπερωριών που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι με την ανωτέρω διάταξη που καθιερώνει την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής συμπληρωματικών πινάκων προσωπικού για κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, διευκολύνεται και βελτιώνεται δραστικά ο έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Διαβάστε την εγκύκλιο

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε αλλάζει ή τροποποιείται το ωράριο εργασίας (εγκύκλιος)"

Προσοχή: Απατεώνες στέλνουν πλαστά μηνύματα από τράπεζες και υπ. Οικονομικών

ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ, ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί για μηνύματα που στέλνουν επιτήδειοι σε κινητά τηλέφωνα πολιτών

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει του πολίτες για προσπάθεια αλίευσης προσωπικών δεδομένων ( phishing ) με την αποστολή απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 

Οι δράστες με τα μηνύματα αυτά, που φαίνεται να έχουν σταλεί από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, προτρέπουν τους παραλήπτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία πρόσβασης στις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες e-banking

T α μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν λογότυπα ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή
 
Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά, αφού οι τράπεζες δεν προβαίνουν σε επιβεβαίωση κωδικών μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι έχει εντοπιστεί προσπάθεια αλίευσης και υποκλοπής κωδικών (Phishing Mail) από τραπεζικούς πελάτες, οι οποίοι είναι χρήστες ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-banking, με σκοπό τη διενέργεια συναλλαγών και τη μεταφορά χρημάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων στο εξωτερικό. 

Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά. 

Ειδικότερα, τα ανωτέρω απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώνουν τους παραλήπτες, ότι πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες e-banking. 

Εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, οι κωδικοί του αλιεύονται από τους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και προβαίνουν στη μεταφορά χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς τρίτων. 

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν λογότυπα ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. 

Καλούνται οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά, αφού οι τράπεζες δεν προβαίνουν σε επιβεβαίωση κωδικών μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. 

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: 

• Τηλεφωνικά: 111 88
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή: Απατεώνες στέλνουν πλαστά μηνύματα από τράπεζες και υπ. Οικονομικών"

Moody's: Οι προεδρικές εκλογές αυξάνουν το ρίσκο πρόωρων εκλογών - Credit negative

"Η επίσπευση των προεδρικών εκλογών αυξάνει το ρίσκο πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών", λέει η Moody's σε έκθεσή της με ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου, "και αυτό είναι credit negative για την Ελλάδα(Caa1/Stable)".

Η Moody's εκτιμά ότι η εξεύρεση 25 επιπλέον βουλευτών από τους ανεξάρτητους, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ θα είναι μια δύσκολη "άσκηση".

Όπως αναφέρει, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα περιορίζουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και αυξάνουν τα ρίσκα ρευστότητας και χρηματοδότησης για τη χώρα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των (εκτιμώμενων) ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών για περισσότερα από 20 δισ. ευρώ το 2015(11% του ΑΕΠ).

Η έκβαση οποιασδήποτε πιθανής συνέχειας του προγράμματος της τρόικας, είναι αβέβαιη εάν προκληθούν πρόωρες εκλογές εκτιμά η Moody’s, δεδομένης της ισχύος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και της αντίθεσης του κόμματος σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας, που αναμένεται να αποτελέσουν τις προϋποθέσεις για οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα.

Εαν στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου δεν βρεθούν οι 180 ψήφοι που θα εκλέξουν νέο πρόεδρο, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί εντός των επόμενων 10 ημερών και οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι το credit negative τίθεται όσο ο διεθνής οίκος αποφασίζει για το αν θα μειώσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Εφόσον η χώρα τέθηκε υπό αρνητική παρακολούθηση, έχει πιθανότητα 50% να υποβαθμιστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Moody's: Οι προεδρικές εκλογές αυξάνουν το ρίσκο πρόωρων εκλογών - Credit negative"

Μια ώρα λιγότερο θα δουλεύουν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι

Τη μείωση του ωραρίου για υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ των οποίων οι σύζυγοι είναι άτομα με αναπηρία ή έχουν παιδιά με αναπηρία γνωστοποιεί εγκύκλιος του ΙΚΑ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 27 Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237/τ. Α 731-10-2014).

Συγκεκριμένα:

Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα χωρίς ανάλογη περικοπή αποδοχών στους τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που έχουν παιδιά έως 15 ετών τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω καθότι τα εν λόγω εξαρτώμενα άτομα χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας σε καθημερινή βάση (ιδίως μέτρηση σακχάρου, χορήγηση ινσουλίνης και ειδική διατροφή) όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου νόμου.

Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα χωρίς ανάλογη περικοπή αποδοχών στους τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.ΤΑ που έχουν σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω τον οποίο συντηρούν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μια ώρα λιγότερο θα δουλεύουν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι"

Βιβλική καταστροφή στον Έβρο – Εκκενώθηκαν σπίτια, πλημμύρισαν 100.000 στρέμματα (ΒΙΝΤΕΟ)


-Στο πόδι οι κάτοικοι που δεν ξέρουν που θα φτάσει το νερό 
-Εκκενώθηκαν προληπτικά σπίτια στο Ορμένιο και την Μάνδρα την Παρασκευή
-Πλημμύρισαν σχεδόν 100.000 στρέμματα γης, ανυπολόγιστη η καταστροφή 

Στο έλεος του Θεού βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι του Έβρου, όπου χιλιάδες στρέμματα γης έχουν καλυφθεί από νερό, πλημμύρισαν σπίτια και κινδύνεψαν ηλικιωμένοι κάτοικοι.

Το πρωί της Παρασκευής εκκενώθηκαν προληπτικά σπίτια στο Ορμένιο του Δήμου Ορεστιάδας ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη το βράδυ της ίδιας ημέρας στη Μάνδρα του Δήμου Σουφλίου. Οι Αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και των Δήμων δίνουν μάχη καθημερινά προσπαθώντας να ανακόψουν την ορμή των υδάτων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται στο πόδι.

Έσπασε το ανάχωμα 
Τα ξημερώματα της Παρασκευής το ανάχωμα του Ορμενίου έσπασε με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να διαταχθεί από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας η εκκένωση σπιτιών. Οι ένοικοι με τη συνδρομή του Στρατού και της Αστυνομίας απομάκρυναν προληπτικά τα υπάρχοντά τους από τις κατοικίες τους, που απειλούνταν, και μεταφέρθηκαν σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας ανέλαβαν την κατασκευή νέου αναχώματος ώστε να αποτραπεί η είσοδος των υδάτων εντός του οικισμού.

“Έσπασε το ανάχωμα και αυτό είχε σαν συνέπεια να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα και πλέον υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει το χωριό. Έχει γίνει η μεταφορά των κατοίκων και τώρα θα σπάσουμε σε ένα άλλο σημείο το ανάχωμα για να εκτονωθούν λίγο τα ύδατα. Κατέβηκαν μεγάλες ποσότητες” σημειώνει ο κ. Βασίλης Μαυρίδης Δήμαρχος Ορεστιάδας εξηγώντας πως “εκείνο που προέχει είναι να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή. Εάν συνεχιστεί αυτό θα πλημμυρίσει το μισό χωριό”.

Δραματική η κατάσταση στο Σουφλί 
Εξίσου δραματική είναι η εικόνα και στο Δήμο Σουφλίου όπου και εκεί το νερό στην κυριολεξία βρέθηκε μια ανάσα από τις κατοικημένες περιοχές. Προληπτικά το βράδυ της Παρασκευής δόθηκε εντολή να εκκενωθούν σπίτια στον οικισμό της Μάνδρας, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή καλύφθηκε από νερό.

Γεωτρήσεις τέθηκαν σε λειτουργία για την κατευθυνόμενη απομάκρυνση των νερών, ωστόσο στο Αμόριο οι Αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν την παροχή νερού στους κατοίκους. 
“Αυτό που βλέπετε σήμερα ξεκίνησε εδώ και 10 μέρες, προσπαθούμε να γλιτώσουμε τον οικισμό των Λαβάρων. Θα είναι η 7 πλημμύρα μέσα σε 15 χρόνια, δεν αντέχουν οι κάτοικοι. Κάνουμε μια υπερπροσπάθεια έχουμε έναν στόλο μηχανημάτων ώστε να ανεβάσουμε το ύψος του αναχώματος κατά 1 μέτρο απ' ότι προβλεπόταν να είναι για να γλιτώσουμε. Έχω δώσει εντολή να εκκενωθεί ένα τμήμα της Μάνδρας γιατί εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση το ύψος είναι αυτό που είναι του αναχώματος και δεν μπορούμε να ανεβάσουμε μηχανήματα” σημειώνει ο κ. Βαγγέλη Πουλιλιός, Δήμαρχος Σουφλίου, εξηγώντας πως “στο Αμόριο έχουμε ένα πρόβλημα, η γεώτρηση είναι μέσα στον κάμπο, αναγκαζόμαστε να κόψουμε το νερό του χωριού και από αύριο με υδροφόρες του Στρατού και εμείς με εμφιαλωμένα νερά να μπορέσουμε να βοηθήσουμε λίγο αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ εμείς δεν το έχουμε ξαναδεί και θα το βλέπουμε για 2 μήνες συνέχεια. Όλα τα νερά από τη Βουλγαρία θα περάσουν εδώ. Δεν μπορούν να κοιμηθούν οι άνθρωποι ήσυχοι”.

Ανυπολόγιστη καταστροφή
Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 στρέμματα γης κατά μήκος του Έβρου έχουν καταληφθεί από τα νερά των ποταμών, χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία.

“Είναι πάρα πολλά τα νερά και έρχονται και περισσότερα. Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια σε εξέλιξη” αναφέρει ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, εξηγώντας πως “από το Ορμένιο μέχρι το Πέταλο η στάθμη είναι πάνω από τα 6 μέτρα και στο Πέταλο μάλιστα είναι στα 6,9. Δεν θέλουμε να κινδυνέψουν άνθρωποι και για αυτό είμαστε στο πόδι”.

Λήψη έκτακτων μέτρων
Το μεσημέρι της Παρασκευής το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκακτο δελτίο για τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο την αποφυγή πλημμυρών.

Όπως αναφέρεται σχετικώς “λόγω της αύξησης των νερών των ποταμών ΕΒΡΟΥ, ΑΡΔΑ, ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΥ από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αναφορικά για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, καλούνται:

Όσοι έχουν αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες σε παρέβριες περιοχές να τις εγκαταλείψουν άμεσα. Οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο να μη εξέρχονται του δικτύου, να μην πλησιάζουν πλημμυρισμένες εκτάσεις  και να υπακούσουν στις υποδείξεις των Αστυνομικών Αρχών”.








thrakitoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Βιβλική καταστροφή στον Έβρο – Εκκενώθηκαν σπίτια, πλημμύρισαν 100.000 στρέμματα (ΒΙΝΤΕΟ)"

Ε.Φ.Ε.Τ.: Ανάκληση παρθένου ελαιολάδου


Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με την Α'Χημική Υπηρεσία Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση Παρθένου Ελαιολάδου, στο οποίο βρέθηκε η απορρόφηση στο υπεριώδες φάσμα να υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο. Με βάση το παραπάνω αποτέλεσμα το ελαιόλαδο εμπίπτει στην κατηγορία «ΛΑΜΠΑΝΤΕ» και καθίσταται μη βρώσιμο ως έχει.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «Παρθένο Ελαιόλαδο» ΠΑΡΓΑ σε μεταλλική συσκευασία των 5L με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 20 Αυγούστου 2015. Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την εταιρία : «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΤΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», Αγιά Πρεβέζης, Πρέβεζα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Φ.Ε.Τ.: Ανάκληση παρθένου ελαιολάδου"

Για ποια ελληνική αγροτική παραγωγή μιλάμε;

Μιλάμε πολλές φορές υπερηφάνως για την πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα αγνοώντας τα βασικά τα οποία οι επαγγελματίες της γης ξέρουν καλύτερα απ΄ τον καθένα. Οι περισσότεροι που δεν ανήκουν στον αγροτικό χώρο έχουν μια βαθιά άγνοια των σύγχρονων δεδομένων συνοψίζοντας τις όποιες γνώσεις τους στο δίπτυχο "επιδοτήσεις" και "παραδοσιακοί καλλιεργητές".

Δεν είναι όμως έτσι.

Πόσοι γνωρίζουν για παράδειγμα την τιμή ενός φακέλου 1000 σπόρων τομάτας οι οποίες προορίζονται για την παραγωγή μισού στρέμματος θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια μιας καλλιεργητικής περιόδου;

Ας δεχτούμε ως δεδομένο πως εδώ και χρόνια έχουμε ξεφύγει από την παραδοσιακή μορφή καλλιέργειας και όπως και οι άλλοι συνάδερφοι μας στο εξωτερικό έχουμε εισέλθει σε μια νέα αγροτική εποχή.

Για να καταφέρει ο σύγχρονος αγρότης παγκοσμίως να παράγει, πρέπει να κάνει χρήση πολλών υπηρεσιών και εφοδίων τα οποία στο παρελθόν φάνταζαν μη απαραίτητα και τα οποία συνδιαμορφώνουν το τελικό κόστος των προϊόντων.

Από τα "αγροεφόδια" αυτά εξαρτόμαστε όλοι οι παραγωγοί. Δεν είναι δυνατόν να παράξεις χωρίς σπόρους για παράδειγμα ή χωρίς καύσιμα. Είναι αδύνατον να καλλιεργήσεις χωρίς τρακτέρ ή χωρίς ανταλλακτικά γι΄ αυτό.

Ας κάνουμε λοιπόν πρόχειρη παράθεση των σύγχρονων βασικών συντελεστών παραγωγής, για τα οποία ελάχιστοι μιλούν και ακόμη λιγότεροι κατέχουν, αναφέροντας κατά περίπτωση και τις Χώρες από τις οποίες κατά κύριο λόγο τα προμηθευόμαστε, για να ξέρουμε στην δική μας περίπτωση που περίπου βρισκόμαστε.

- Σπόροι - εισαγόμενοι σχεδόν στο σύνολο τους... (Ολλανδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία)
- Φυτοχώματα - εισαγόμενα (Λιθουανία, Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία)
- Αγροτικά μηχανήματα και παρελκόμενα - εισαγωγής (Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ)
- Αυτοματισμοί και συστήματα ελέγχου περιβάλλοντος - εισαγωγής (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία)
- Υδροπονικός εξοπλισμός - εισαγωγής (Ολλανδία)
- Αντλητικά συγκροτήματα - εισαγωγής (Γερμανία, Ιταλία, Δανία)
- Επαγγελματικά οχήματα και άλλα μέσα μεταφοράς - εισαγόμενα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία)
- Λιπάσματα - εισαγωγής (Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, ΗΠΑ)
- Φυτοπροστατευτικά προϊόντα - εισαγωγής (Γερμανία, ΗΠΑ)
- Τεχνικός εξοπλισμός όπως εργαλεία κα. στο σύνολο τους εισαγωγής (Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία)
- Θερμοκήπια κατά ένα μεγάλο μέρος εισαγωγής (Ολλανδία, Ισραήλ, Γαλλία, Ιταλία)
- Δίχτυα σκίασης εισαγωγής (Ιταλία, Ισραήλ)
- Υλικά συσκευασίας κατά ένα μεγάλο μέρος εισαγόμενα από διάφορες Χώρες
- Αρδευτικός εξοπλισμός ευτυχώς κατά ένα μεγάλο μέρος Ελληνικός
- Καύσιμα, λιπαντικά και άλλα αναλώσιμα - εισαγωγής
- Ζυγοί, εκτυπωτικά μηχανήματα, συσκευαστήρια, ψυγεία ως επι το πλείστον εισαγωγής από διάφορες Χώρες
- Ζωοτροφές οι περισσότερες από άλλες Χώρες εκτός Ελλάδος
- Αμελκτικός εξοπλισμός εισαγωγής (Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία)
- Ζωικό κεφάλαιο αναπαραγωγής σχεδόν στο σύνολό του εισαγόμενο. (Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία)
- Μηχανολογικός εξοπλισμός παστερίωσης, τυροκομίας και επεξεργασίας γάλακτος εισαγόμενος από διάφορες Χώρες
- Εξοπλισμός ελαιοτριβείων (Ιταλία)
- Ηλεκτρικό ρεύμα ως επί το πλείστον εγχώριο
- Μισθωτή εργασία κατά αποκλειστικότητα σχεδόν από μετανάστες. (Αλβανία, Πακιστάν, Ινδία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Αίγυπτος, Ιράκ)

Για κάθε ευρώ που λαμβάνουν από την πώληση των προϊόντων τους οι Έλληνες παραγωγοί τα 90 και πλέον ευρωλεπτά είναι δεδομένο πως φεύγουν εκτός Ελλάδος.

Είναι κάτι παραπάνω από εύλογο να συμπεράνει κανείς πως σχεδόν οι μόνοι σοβαροί συντελεστές εγχώριας παραγωγής είναι τελικά οι ίδιοι οι αγρότες, η γη, το νερό, η ατμόσφαιρα και ο ήλιος. Αυτά όμως τα διαθέτουν οι πάντες.

Αρκούν αυτά για να μας κάνουν ανταγωνιστικούς ή έστω υπολογίσιμους; Μας δίνουν αυτά που έχουμε έστω και ένα μικρό προβάδισμα εξασφαλίζοντας έστω και μια μικρή προοπτική για το μέλλον;

Πιθανόν να φτάσει κανείς στο συμπέρασμα πως είμαστε χαμένοι από χέρι...

Όλη η αγορά των προμηθειών έχει ήδη καταληφθεί από δυνατούς παγκόσμιους παίκτες. Σε μεγάλο βαθμό θα έχει δίκιο.

Άρα δεν υπάρχει καμία προοπτική;

Θα επιχειρήσω να δώσω μια απάντηση/παράδειγμα προς μίμηση. Η περίπτωση ανάπτυξης που ταιριάζει περισσότερο στην θέση μας είναι αυτή του Ισραήλ. Πριν το 1960 το Ισραήλ "παρήγαγε" μόνο πέτρες και άμμο. Το νερό τους μετά βίας έφτανε για να πιούν οι άνθρωποι, ενώ για τις καλλιέργειες δεν επαρκούσε ούτε κατά διάνοια. Ήλιος καυτός σχεδόν όλο τον χρόνο και καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνευ αξίας αναφοράς.

Σήμερα καταφέρνουν να παράγουν στην άμμο κάτω από υπερσύγχρονα θερμοκήπια και ειδικά δίχτυα σκίασης τα οποία κρατούν τα παθογόνα έντομα μακριά από την καλλιέργεια, αφήνοντας μόνο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να εισέλθει! Παράγουν τα πάντα. Από πιπεριές μέχρι ρόδια και... σουλτανίνα. Το νερό τους προέρχεται από την θάλασσα μέσω επεξεργασίας μονάδων αφαλάτωσης.

Η έμφαση όμως δεν δίνεται μόνο στην παραγωγή βρώσιμων ειδών. Τα λεφτά και το μέλλον βρίσκονται στα αγροεφόδια και εκεί έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους. Μιας και στους Έλληνες δεν αρέσει να σκάβουν, μήπως πρέπει να παραδειγματιστούμε;

5 γραμμάρια σπόρος υβριδίου τομάτας (δηλαδή 1000 σπόροι) κοστίζει περί τα 260 Ευρώ. Το 1 κιλό δηλαδή στοιχίζει 52.000 Ευρώ την ίδια στιγμή που ένα κιλό χρυσού 24k σήμερα αξίζει 31.800 Ευρώ. Μια μέση θερμοκηπιακή μονάδα στην Κρήτη έκτασης 10 στρεμμάτων χρειάζεται τον χρόνο 40.000 + 4.000 (οι απώλειες) για σπόρους. Δηλαδή 11.440 Ευρώ.

-Πόσοι από αυτούς τους σπόρους παράγονται στην Ελλάδα;
-Μηδέν!
-Όλοι σχεδόν εισάγονται!
-Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε;

Το Ισραήλ είναι μια από τις λίγες ηγέτιδες δυνάμεις στην ταχέως εξελισσόμενη και πολλά υποσχόμενη αγορά της σποροπαραγωγής υβριδίων τα οποία χρησιμοποιούν εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο. Είναι κορυφαίοι στην τεχνολογία διαχείρισης υδάτινων πόρων και αφαλάτωσης. Είναι ανερχόμενη δύναμη στην παραγωγή εξειδικευμένων λιπασμάτων, ωφέλιμων εντόμων που χρησιμοποιούνται στην βιολογική γεωργία, στα σύγχρονα θερμοκήπια, στα διχτυοκήπια, στις τεχνολογίες ελέγχου περιβάλλοντος κτλ.

Το μέλλον είναι στην παραγωγή προϊόντων έντασης τεχνολογίας και όχι στην κατ΄ αποκλειστικότητα βασική πρωτογενή παραγωγή.

Μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους έστω και στο ελάχιστο ή θα συνεχίσουμε το δικό μας αντιπαράδειγμα;

Έχει μέλλον η παραγωγή χιλιάδων τόνων σκληρού σίτου;

Μπορούμε να μάθουμε από τους επιτυχημένους του σήμερα οι οποίοι ούτε καν υπήρχαν πριν μερικά χρόνια;

Τα ερώτημα αφορούν και τους Έλληνες καλλιεργητές, αλλά κυρίως την πολιτική τάξη.

Προέχει όμως η πρακτική αποτίμηση της θέσης που βρισκόμαστε χωρίς ξεσπάσματα φαντασιοπληξίας και ανύπαρκτου μεγαλείου.

Υ.Γ Αφήνω επίτηδες εκτός αναφοράς τις επιδοτήσεις από την ΕΕ τις οποίες λαμβάνει μεγάλο μέρος των παραγωγών, (όχι όλοι έτσι όπως νομίζουν οι περισσότεροι) καθότι δεν υπολογίζονται ως συντελεστής παραγωγής, αλλά ως επίδομα προοριζόμενο να τους κρατήσει σε αυτή την δύσκολη εργασία.

Του Νάσου Χρυσίνα

* Ο Νάσος Χρυσίνας είναι επιχειρηματίας – αγρότης

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Για ποια ελληνική αγροτική παραγωγή μιλάμε;"

Φονική καραμπόλα 35 αυτοκινήτων στο Σχηματάρι

Καραμπόλα 35 οχημάτων σημειώθηκε στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής στο 61ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Σχηματαρίου, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Μία νεαρή γυναίκα είναι νεκρή. Οκτώ τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Δύο εκ των τραυματιών -ένας άντρας και μία γυναίκα- φέρεται να είναι σε σοβαρότερη κατάσταση.

Η κατάσταση των υπόλοιπων τραυματιών δεν εμπνέει ανησυχία.

Για κάθε περίπτωση είχε τεθεί σε ετοιμότητα ο Ερυθρός Σταυρός.

Στον τόπο του δυστυχήματος, κοντά στα παλιά διόδια Σχηματαρίου, έσπευσαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα, για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών, καθώς και 8 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στην καραμπόλα ενεπλάκησαν δύο φορτηγά, ένα λεωφορείο και τα υπόλοιπα ήταν επιβατικά αυτοκίνητα.

Στο λεωφορείο επέβαιναν μαθητές Λυκείου του Περιστερίου, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Λόγω του συμβάντος, υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον κόμβο Σχηματαρίου.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » " Φονική καραμπόλα 35 αυτοκινήτων στο Σχηματάρι"

Η Κομισιόν ενέκρινε βοήθεια 6,4 εκατ. ευρώ στους απολυμένους του «Φωκά»

Βοήθεια ύψους 6,44 εκατ. ευρώ στους απολυμένους του Φωκά ενέκρινε σήμερα η επιτροπή προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, η επιτροπή προϋπολογισμών του ΕΚ συνέστησε να δοθεί βοήθεια συνολικού ύψους 35,5 εκατ. ευρώ σε συνολικά 6.000 απολυμένους από επιχειρήσεις στη Γαλλία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Τα νομοθετικά σχέδια μένει τώρα να εγκριθούν από την Ολομέλεια του ΕΚ (15-18 Δεκεμβρίου) και από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ (15-16 Δεκεμβρίου).

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αλυσίδα καταστημάτων «Οδυσσεύς Φωκάς» απέλυσε 600 εργαζομένους μετά τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις της, λόγω της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η επιχείρηση βρέθηκε αντιμέτωπη και με τη δραστική μείωση της παροχής επιχειρηματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής (ΕΤΠ) για την ενίσχυση των πρώην εργαζομένων της «Οδυσσεύς Φωκάς», αναμένεται να τους χορηγηθεί βοήθεια ύψους 6,44 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να λάβουν εκ νέου εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.

Εξάλλου, αναμένεται να διατεθούν συνολικά 25 εκατ. ευρώ για τους 3.886 απολυμένους της Air France (το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ από το ΕΤΠ), 1,89 εκατ. ευρώ για τους 608 πρώην εργαζομένους της Whirlpool Europe S.r.l και των τοπικών προμηθευτών της στην επαρχία Trento της Ιταλίας και 1,26 εκατ. ευρώ για τους 777 απολυμένους του εργοστασίου Tychy της Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat στα Νότια της Πολωνίας.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στην αγορά η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση. Μεταξύ 2014 και 2020 το ετήσιο ανώτατο όριο χρηματοδότησης από το ταμείο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν ενέκρινε βοήθεια 6,4 εκατ. ευρώ στους απολυμένους του «Φωκά»"

Σούρλας: Η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ήταν... σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Μετά την αποκάλυψη ότι από την Στρατιωτική Δικαιοσύνη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις «σε βάρος αγνώστων στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς» για τη νοθεία στα καύσιμα του Ενόπλων Δυνάμεων, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας δήλωσε:

«Επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν μια πραγματικότητα και όχι «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», όπως ορισμένοι ισχυρίζονταν απέναντι στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ειδικότερα, ο κ. Σούρλας σε ανακοίνωσή του αναφέρει αρχικά ότι από την Στρατιωτική Δικαιοσύνη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις «σε βάρος αγνώστων στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς για τα αδικήματα της κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεσης πραγμάτων που ανήκουν στο κράτος και της κατ’ εξακολούθηση νοθείας δια της από 14.11.2014 παραγγελίας διενέργειας τακτικής ανάκρισης της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών προς την ανακρίτρια του 2ου Τμήματος του Στρατοδικείου Αθηνών».

Με αφορμή την εν λόγω άσκηση ποινικών διώξεων, ο κ. Σούρλας τόνισε ότι «η άσκηση ποινικών διώξεων είναι μάλιστα και μια απάντηση σε όσους την τελευταία δεκαετία αντιμετώπιζαν τα καταγγελλόμενα με ανευθυνότητα, παρότι αυτά αφορούσαν στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας».

Η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζει ο κ. Σούρλας, «αποτελεί πλέον θλιβερό παρελθόν και τώρα αναμένουμε και είναι επιβεβλημένο να βρεθούν οι ένοχοι, όσο «άγνωστοι» και αν είναι, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν».

Κλείνοντας ο κ. Σούρλας σημειώνει ότι με δεδομένο ότι «τα κυκλώματα των επιτηδείων είναι αδίστακτα, πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικοί έλεγχοι από το Σ.Δ.Ο.Ε. και να ενημερώνονται τακτικά οι οικονομικοί εισαγγελείς».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σούρλας: Η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ήταν... σενάριο επιστημονικής φαντασίας"

Κρήτη: Ακυβέρνητο πλοίο - «φάντασμα» ξεβράστηκε στις ακτές

PLOIO KALOYS LIMENES4Ένα πλοίο «φάντασμα» αντίκρισαν μπροστά τους οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος όταν το εντόπισαν ακινητοποιημένο σε δύσβατη βραχώδη ακτή.

Το περιστατικό έγινε κοντά των ακτών Ακρωτηρίου Αγίου Ιωάννη Κρήτης  όταν κάτοικοι της περιοχής είδαν ένα πλοίο να πλέει ακυβέρνητο κοντά στην παραλία.


«Ήταν 10 το πρωί της Κυριακής όταν είδαμε στο πέλαγος ένα πλοίο να πλέει ακυβέρνητο. Το παρακολουθούσαμε και ερχόταν στην ξηρά. Είδαμε λοιπόν την θάλασσα να το ρίχνει στα βράδια, δεν είδαμε άνθρωπο. Το μόνο που είδαμε ήταν ρούχα πάνω στο κατάστρωμα», επισημαίνει ένας κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο cretapost.

Αμέσως οι άνθρωποι που έγιναν μάρτυρες αυτού το πλοίου – φαντάσματος ειδοποίησαν τις αρχές με την αστυνομία και το λιμενικό να σπεύδουν στο σημείο.
PLOIO KALOYS LIMENES7

«Ήρθε η αστυνομία και το λιμενικό, ξαναπήγαμε, βγάλανε φωτογραφίες, δεν υπήρχε άνθρωπος ούτε νεκρός ούτε ζωντανός», αναφέρει σχετικά ο κάτοικος της περιοχής.

Καμία ζωή δεν υπάρχει στο πλοίο

Το πλοίο έπλεε ακυβέρνητο και χωρίς κανέναν επάνω του. Τα ανθρώπινα «ίχνη» όμως ήταν ορατά σε κάθε γωνιά του πλοίου καθώς βρέθηκαν αντικείμενα, ρούχα ενηλίκων αλλά και το χειρότερο παιδικές πάνες και ρουχαλάκια.
PLOIO KALOYS LIMENES6
«Το αμπάρι του πλοίου είναι ένα αχούρι. Ότι μπορείς να φανταστείς υπάρχει μέσα. Παιδικά ρούχα, παπούτσια, εσώρουχα, ρούχα για κάθε ηλικία, βρεφικές πάνες, το Κοράνι. Είναι απελπιστική η κατάσταση με τα τζάμια να είναι σπασμένα. Έκανε μία αυτοψία τόσο οι άνδρες του λιμενικού όσο και η αστυνομία αλλά δεν βρήκαν κανέναν άνθρωπο, ζωντανό ή νεκρό, επάνω στο πλοίο», υπογραμμίζει σχετικά κάτοικος της περιοχής.
PLOIO KALOYS LIMENES 1
Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να πήγαν οι άνθρωποι που ήταν πάνω στο σκάφος ή από πού ήρθαν με τις έρευνες να διεξάγονται προς πάσα κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι άνθρωποι που επέβαιναν πάνω σε αυτό το σκάφος φαίνεται ότι έφυγαν πολύ γρήγορα καθώς αναγκάστικαν κι άφησαν πίσω τους προσωπικά τους αντικείμενα.
PLOIO KALOYS LIMENES2
Μυρίζει πετρέλαιο
Την ίδια ώρα το πλοίο αποτελεί μία εστία μόλυνσης προς την περιοχή καθώς ήδη αρχίζει και μυρίζει πετρέλαιο.

«Το πλοίο πρέπει να φύγει γρήγορα από εδώ. Σήμερα μυρίζει πολύ έντονα η περιοχή πετρέλαιο και πρέπει να έχει σπάσει το ντεπόζιτο. Οι αρχές πρέπει να μεριμνήσους», τονίζει σχετικά κάτοικος της περιοχής.
PLOIO KALOYS LIMENES 5

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Ακυβέρνητο πλοίο - «φάντασμα» ξεβράστηκε στις ακτές"

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών πίσω από την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία

Τα δύο καλάσνικοφ που είχαν χρησιμοποιηθεί στην τρομοκρατική ενέργεια κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, χρησιμοποίησαν και τα ξημερώματα της Παρασκευής οι δράστες της επίθεσης στην πρεσβεία του Ισραήλ, στο Παλαιό Ψυχικό, επί της οδού Μαραθωνοδρόμων 1.

Αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας που διενεργήθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, όπως γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την επίθεση κατά του Γερμανού πρέσβη, που είχε σημειωθεί στις 30 Δεκεμβρίου του 2013, είχε αναλάβει η οργάνωση «ΟΛΑ» (Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών). Σε εκείνη την περίπτωση, οι δράστες ήταν τέσσερις, επέβαιναν σε δίκυκλα και πυροβόλησαν τουλάχιστον είκοσι φορές την καγκελόπορτα της κατοικίας, επι της οποίας βρέθηκαν καρφωμένες σφαίρες.

Όσον αφορά την σημερινή επίθεση, έπειτα από αυτοψία στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, περισυλλέγησαν 54 κάλυκες από καλάσνικοφ, διαμετρήματος 7,62 mm
. Ο αριθμός των καλύκων υποδηλώνει αυτομάτως ότι οι δράστες έχουν αδειάσει δύο γεμιστήρες. Επειδή είναι σχεδόν απίθανο να άλλαξαν γεμιστήρα εν μέσω της επίθεσης, θεωρείται σχεδόν βεβαιο ότι έχουν χρησιμοποιηθεί δύο όπλα τύπου καλάσνικοφ. Παράλληλα, το γεγονός ότι κάλυκες βρέθηκαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισίας με την Οδό Σόχου, απέναντι απο το κτίριο της πρεσβείας, οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι οι δράστες πυροβόλησαν απο το ανερχόμενο ρεύμα της λεωφόρου.

Καταγράφονται επίσης σημάδια απο σφαίρες σε τοίχους και τζάμια της πρεσβείας, ενώ σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ήταν πιθανότατα τέσσερις και επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο ύπου «βαν», με το οποίο και διέφυγαν.

Κικίλιας: «Κανείς δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ»

Μήνυμα προς τους δράστες της επίθεσης απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας. «Κανένας δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ» τόνισε ο υπουργός, φάνοντας λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής στο κτίριο της πρεσβείας επί της οδού Μαραθωνοδρόμων 1 στο Π. Ψυχικό.

«Η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της διότι η μάχη για να υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλους μας σοβαρότητα και επαγρύπνηση. Είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής χώρα».

Απευθυνόμενος σε αυτούς, που όπως είπε, κλιμακώνουν τις προσπάθειες τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν το συντεταγμένο κράτος απέναντί τους».

Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιείται επίθεση σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες πρεσβείες της Αθήνας, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως «οι αστυνομικοί κάνουν με σοβαρότητα και σεβασμό τη δουλειά τους» και επανέλαβε ότι η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, καθώς επίσης με ανώτατους Αξιωματούχους και Επικεφαλής Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Την επίθεση καταδίκασε με δήλωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη, η οποία ανέφερε:

«Κάθε τρομοκρατικό χτύπημα, χτυπά κατάστηθα τη Δημοκρατία, χτυπά κατάστηθα την ίδια τη χώρα. Η καταδίκη της τρομοκρατίας αποτελεί αυτονόητη πράξη υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτονόητη πράξη υπεράσπισης της πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση δίνει με αποφασιστικότητα και αυτή τη μάχη, έως ότου σιγήσουν τα όπλα του τρόμου».

«Ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία του Ισραήλ, με ανάρτησή της στο Twitter, εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και την ΕΛΑΣ στον χειρισμό της υπόθεσης».

Περίπου στη μία το μεσημέρι αποκαστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων στον ανισόπεδο κόμβο Κηφισίας-Κατεχάκη.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών πίσω από την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news