facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ποινικές διώξεις κατά των δημάρχων Ζωγράφου και Χαλανδρίου

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση και απείθεια κατ'εξακολούθηση ασκήθηκε την Τετάρτη σε βάρος των δημάρχων Χαλανδρίου και Ζωγράφου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Kαι οι δύο διώκονται γιατί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία των υπαλλήλων τους για την αξιολόγηση μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών. Η ποινική δίωξη εναντίον τους ασκήθηκε μετά από τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η εισαγγελέας Εφετών Καλλιόπη Νταγιάντα.

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε πταισματοδίκη

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινικές διώξεις κατά των δημάρχων Ζωγράφου και Χαλανδρίου"

Νέο σκάνδαλο με Γιούνκερ! Φορολογικές συμφωνίες με εταιρείες κολοσσούς

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αντιμετωπίζει και πάλι σήμερα μια θύελλα, μετά τη δεύτερη ομοβροντία του σκανδάλου LuxLeaks, που επιβεβαιώνει την έκταση των πρακτικών φοροδιαφυγής προς όφελος πολυεθνικών που εφαρμόζονταν από το Λουξεμβούργο όταν ο Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός.

Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν χθες, Τρίτη, το βράδυ νέες πληροφορίες οι οποίες έχουν κυρίως στόχο τους αμερικανικούς ομίλους Skype, που ανήκει στη Microsoft, Walt Disney και Invista, θυγατρική του ομίλου Koch Industries των υπερσυντηρητικών αδελφών Κόουκ.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων ανακοίνωσε πως από το 2009 ως το 2013 οι όμιλοι Walt Disney Co και Koch Industries προέβησαν σε περίπλοκες αναδιαρθρώσεις και διοχέτευσαν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε θυγατρικές τους στο Λουξεμβούργο, οι οποίες είχαν συμφωνήσει να καταβάλλουν φόρους χαμηλότερους από 1%.

Αυτό το νέο κύμα του σκανδάλου LuxLeaks ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν από την επίσημη ορκωμοσία του συνόλου της Επιτροπής Γιούνκερ ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης... στο Λουξεμβούργο. Τα μέλη της Επιτροπής πρόκειται να δεσμευθούν ότι θα "ασκήσουν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία και προς το γενικό συμφέρον της Ένωσης".

"Αντικειμενικά είμαι εξασθενημένος, επειδή το LuxLeaks κάνει κάποιον να πιστεύει ότι είχα συμμετάσχει σε ελιγμούς που δεν ανταποκρίνονται στους στοιχειώδεις κανόνες της δεοντολογίας και της ηθικής", παραδέχεται σήμερα ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν".

Ο Γιούνκερ υπερασπίζεται τον εαυτό του υπενθυμίζοντας πως 22 από τις 28 χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν την πρακτική του "tax ruling", η οποία επιτρέπει σε μια πολυεθνική επιχείρηση να ζητεί εκ των προτέρων από μια χώρα να της γνωστοποιήσει πώς θα αντιμετωπισθεί φορολογικά. "Δεν θα ήθελα να με αντιμετωπίσουν μεμονωμένα. (...) Όλοι φταίξαμε, διότι δεν αντιδράσαμε στην ανισότητα των εθνικών φορολογικών προδιαγραφών που επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες να βρίσκουν ένα μαύρο θάλαμο στον οποίο να δρουν", τονίζει.

"Θέλω να πιστεύω ότι η αξιοπιστία μου δεν έχει κηλιδωθεί", λέει σε μια άλλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" (FAZ).

Το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε σήμερα ότι το σύστημά του να εκδίδει "tax rulings" για τις εταιρείες, αναφέροντάς τους πώς οι φορολογικές αρχές θα αντιμετωπίσουν τις συναλλαγές τους, ήταν "σύμφωνη με τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία".

Ο εκπρόσωπος του ομίλου των αδελφών Κόουκ, ο Ρόμπερτ Τάπαν, ανέφερε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα: "Οι εταιρείες Koch διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους νομίμως και πληρώνουν φόρους σύμφωνα με τους νόμους".

Η εκπρόσωπος της Disney Ζένια Μούτσα υποστήριξε πως οι πληροφορίες είναι εσκεμμένα παραπλανητικές. "Ο μέσος όρος του παγκόσμιου ποσοστού φορολόγησης της Disney τα πέντε τελευταία χρόνια ήταν 34% ... Η tax ruling δεν επηρέασε σημαντικά τους φόρους που πληρώνουμε".

Διαβεβαιώνοντας πως μια "πιο δίκαιη φορολόγηση" περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του προγράμματος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής υποστήριξε σήμερα πως "δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή πορείας εξαιτίας αυτού που συνέβη". "Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι δεσμευμένος 100% στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης", πρόσθεσε ο Ρικάρντο Καρντόσο.

Με βάση περίπου 28.000 σελίδες εγγράφων που περιήλθαν στην κατοχή της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, περί τις 40 εφημερίδες είχαν αποκαλύψει πριν από ένα μήνα πως ανάμεσα στο 2002 και το 2010, όταν ο Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός, το Μεγάλο Δουκάτο είχε συνάψει φορολογικές συμφωνίες με 340 πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων οι Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon και AIG, για να ελαχιστοποιήσει τους φόρους τους, στερώντας από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το LuxLeaks2 εμπλέκει 35 νέες εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες τις Skype, Walt Disney, Koch Industries, αλλά επίσης την καναδική Bombardier ή την Telecom Italia. Οι εν λόγω "tax rulings" είχαν συναφθεί ανάμεσα στο 2003 και το 2011.
Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αντέδρασε σήμερα διαβεβαιώνοντας ότι "στηρίζει" τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταθέσει σύντομα ένα σχέδιο απόφασης για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις "tax rulings".

Το Μεγάλο Δουκάτο υποστηρίζει πως εφαρμόζει ήδη "αυθορμήτως ή κατόπιν αιτήματος, την ανταλλαγή πληροφοριών" γι' αυτές τις συμφωνίες με άλλες χώρες, κυρίως με τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Τον περασμένο μήνα ο Γιούνκερ δεσμεύθηκε να καταθέσει έναν ευρωπαϊκό νόμο προς την κατεύθυνση αυτή. Στην FAZ κάνει επίσης λόγο για "σκέψεις" στους κόλπους της Επιτροπής για να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν τις φορολογικές συμφωνίες τους.

"Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας" του συστήματος, "αλλά είμαι πολιτικά υπεύθυνος", είχε παραδεχθεί το Νοέμβριο ο άνθρωπος που επί 18 χρόνια, από το 1995 ως το 2013, υπήρξε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Μόλις ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Επιτροπής αναγκάσθηκε να αντιμετωπίσει μια πρόταση μομφής που κατατέθηκε από ευρωφοβικούς ευρωβουλευτές και η οποία απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γιούνκερ υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα παρέμβει στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τη χώρα του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει αυτή τη στιγμή τέσσερις έρευνες για "tax rulings" ώστε να προσδιορίσει αν πρόκειται για παράνομη κρατική βοήθεια. Οι δύο από τις έρευνες αυτές αφορούν το Λουξεμβούργο σχετικά με συμφωνίες με τον αμερικανικό γίγαντα του Ίντερνετ Amazon και με τον ιταλικό όμιλο Fiat.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σκάνδαλο με Γιούνκερ! Φορολογικές συμφωνίες με εταιρείες κολοσσούς"

ΣτΕ: Συνταγματικές οι προϋποθέσεις παροχής υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), που ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος ο ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο καθορίστηκε ο τρόπος και οι προϋποθέσεις παροχής υγείας στους ασφαλισμένους.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι ο επίμαχος ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ και οι προϋποθέσεις που θέτει για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις παροχής υγείας στους ασφαλισμένους του, δεν προσκρούουν σε καμία συνταγματική διάταξη.

Ακόμη, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο ΕΟΠΥΥ αποσκοπούν «στην επίτευξη της προστασίας της υγείας των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του οργανισμού προς όφελος των ασφαλισμένων του».

Επίσης, η Ολομέλεια αναφέρει ότι οι επίμαχες διατάξεις του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ «εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και προωθήσεως διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο αποσκοπεί τόσο στην αντιμετώπιση της, κατά την εκτίμηση του νομοθέτη, άμεσης ανάγκης καλύψεως των οικονομικών αναγκών της χώρας, όσο και στη βελτίωση της μελλοντικής δημοσιονομικής και οικονομικής της καταστάσεως».

Ο ΙΣΑ ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 31.10.2011 απόφαση των υπουργών Υγείας, Οικονομίας και Εργασίας, που αφορά τον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει:

  • την καταβολή της δαπάνης για ιατρική περίθαλψη μόνον αν παρέχεται από φορείς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ,
  • την αναγνώριση δαπανών μόνο ιατρικών πράξεων, εξετάσεων και παροχών που περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο,
  • τη γνωμάτευση γιατρού διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή πανεπιστημιακής κλινικής ως αναγκαία προϋπόθεση για την καταβολή της δαπάνης προϊόντων ειδικής διατροφής,
  • τη γνωμάτευση κρατικού, πανεπιστημιακού ή στρατιωτικού νοσοκομείου για την καταβολή της δαπάνης μεταφοράς ασθενούς για νοσηλεία εκτός της κατοικίας του και
  • τη γνωμάτευση γιατρού διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή πανεπιστημιακής κλινικής ή στρατιωτικού νοσοκομείου για την καταβολή της δαπάνης νοσηλείας στο εξωτερικό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματικές οι προϋποθέσεις παροχής υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ"

Εισαγγελέας ζητά να δικαστεί ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος

Να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προκειμένου να δικαστεί για τις κακουργηματικές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, με αφορμή την απόφασή του για άρση κατάσχεσης λογαριασμών μεγάλης επιχείρησης, ζητά, με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή σε δίκη και των Χαρίλαου, Νικόλαου και Γεωργίου Αρβανιτίδη για ηθική αυτουργία στα αδικήματα, τα οποία κατηγορείται ότι τέλεσε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά στη διπλή εντολή που φέρεται να είχε δώσει το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας για άρση της κατάσχεσης εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών της εταιρείας σούπερ μάρκετ, ιδιοκτησίας Χαρ. Αρβανιτίδη.

Η εν λόγω εταιρεία είχε οφειλές προς το ΙΚΑ, ύψους 18,25 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα μετά την άρση της κατάσχεσης να χαθούν, σύμφωνα με την κατηγορία, εκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα ταμεία του ιδρύματος.

Η δίωξη σε βάρος του διοικητή του ΙΚΑ, την οποία είχαν ασκήσει οι επίκουροι εισαγγελείς για θέματα διαφθοράς, Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, αφορά στην κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία με ζημία άνω των 150.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου.

Ο διοικητής αρνείται την κατηγορία, και υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εφαρμόσει αυτήν την τακτική, διασφαλίζοντας 1.700 θέσεις εργασίας.

Μετά την κατάθεση της εισαγγελικής πρότασης, για την υπόθεση θα αποφανθεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμά του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας ζητά να δικαστεί ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος"

Επικείμενη αύξηση των υδάτων του ποταμού Άρδα

Λόγω επικείμενης αύξησης των νερών του ποταμού ΑΡΔΑ από την υπερχείλιση του φράγματος του ''Ιβαήλοβγκραντ'' η οποία αναμένεται να υπερβεί το 300 m3/sec για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων παρακαλούμε :

1.Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας για ενέργεια:
Όπως ενημερώσουν ά μ ε σ α τους κατοίκους των περιοχών τους (Γεωργούς – Κτηνοτρόφους – Αλιείς - Κυνηγούς κ.λ.π.):
Να μη πλησιάζουν τον ποταμό Άρδα και τα αναχώματα αυτού (επικίνδυνες περιοχές).
Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές
Nα ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ στην ζώνη ευθύνης τους για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους(Αρδευτικά Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.). Ν.3852/10 άρθρο: 94
Οι Δήμοι να συνεργάζονται με την Δνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε ΕΒΡΟΥ, εάν απαιτηθεί, για άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό

2. ΟΙ ΔΝΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ – ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
Όπως ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών Άρδα, Έβρου και Ερυθροποτάμου, για την επικείμενη αύξηση των υδάτων. Παρακαλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να είναι σε επαφή με τις Δνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων.

3. Η ΔΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε ΕΒΡΟΥ
* Όπως διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη /επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων.
*Ενημερώσει τους ΓOΕΒ για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους(Αρδευτικά Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.) Π.Δ 144 ''Οργανισμός Περιφέρειας ΑΜΘ άρθρο¨7

4. Η ΠΑΜΘ/ΔΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ ΕΒΡΟΥ παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη επ' αυτού, θα σας ενημερώσει σχετικά με νεότερο έγγραφό του.

5. Η ΧVI Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ παρακαλείται όπως ενημερώνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ ΕΒΡΟΥ για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος

Ο Πρόεδρος του Σ.O.Π.Π
Πέτροβιτς Δημήτριος
Αντιπεριφερειάρχης


ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/Π.Ε ΕΒΡΟΥ
Υπεύθυνος για Πληροφορίες: 25513 50580 24ώρη βάση
Τηλέφωνο σταθερό 25513 50580,81,82
Τηλέφωνο Κινητό
ΦΑΞ 2551023223

Διαβάστε Περισσότερα » " Επικείμενη αύξηση των υδάτων του ποταμού Άρδα "

Πάτρα: Φορολογήθηκαν τα χρήματα της αποζημίωσης για τον θάνατο του 19χρονου Φώτη Ανδρικόπουλου – Τι δηλώνει η οικογένεια

Πριν καλά καλά στεγνώσουν τα δάκρυα και καταλαγιάσει ο πόνος, για τον άδικο χαμό του 19χρονου οπλίτη Φώτη Ανδρικόπουλου, που τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη όλμου κατά την διάρκεια στρατιωτικής άσκησης σε πεδίο βολής στο Βόλο, η οικογένεια του έρχεται αντιμέτωποι με το σκληρό και ανάλγητο κοινωνικό κράτος.

Όπως πληροφορηθήκαμε μέσω επιστολής αδελφής του εκλιπόντος, τα χρήματα της αποζημίωσης για τον θάνατο του ανθρώπου τους, που το Ελληνικό Δημόσιο, «κοστολόγησε» στις 13.000 ευρώ, φορολογήθηκαν, με την «εφορία να παίρνει τα 3.000 ευρώ πριν μπουν στο λογαριασμό της οικογένειας», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η οικογένεια Ανδρικόπουλου ενημερώθηκε από την ΔΕΗ, πως πλέον δεν δικαιούνται την έκπτωση ως πολύτεκνοι καθώς πλέον δεν είναι τέσσερα τα παιδιά αλλά…τρία!

Επιστολή αδελφής Φώτη Ανδρικόπουλου:

«Eίμαι η αδερφή του φαντάρου που σκοτώθηκε στο Βόλο από την Πάτρα.

Μας ειδοποίησαν από την ΔΕΗ ότι δεν δικαιούμαστε το πολύτεκνο γιατί είμαστε τρία παιδιά τώρα,και δεν είμαστε τέσσερα.
Όταν μπήκαν τα λεφτά του Φώτη για τα έξοδα που έβαλε ο στρατός τα 13.000 τα 3.000 τα πήρε η εφορία πριν μπουν στον λογαριασμό.

ΝΤΡΟΠΗ,ΑΙΣΧΟΣ.. Όταν χάνονται τέτοια παιδιά ΗΡΩΕΣ όταν μας αποκάλεσαν το παιδί μας και το κράτος κοιτάει από που να μαζέψει χρήματα..ΝΤΡΟΠΗΗΗΗΗ!!!!!..Θα θέλαμε να μαθευτεί στον κόσμο σε τι άθλια χώρα ζούμε όταν χάνονται τα παιδιά μας…»

patratora
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Φορολογήθηκαν τα χρήματα της αποζημίωσης για τον θάνατο του 19χρονου Φώτη Ανδρικόπουλου – Τι δηλώνει η οικογένεια"

ΟΑΕΔ:Στις 19 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2014 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Την ίδια μέρα, θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που καταβάλλονται κανονικά από 20.12.2014 μέχρι και 06.01.2015.

Οι πληρωμές θα γίνουν με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ επισημαίνει, ότι ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτουμένων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και των μακροχρονίως ανέργων στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί, εξακολουθεί να ισχύει.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ:Στις 19 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές του Εβρου λόγω πλημμυρών

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκη έχουν κηρυχθεί, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές του Έβρου και συγκεκριμένα οικισμοί στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί και τις Φέρρες, μετά το σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις τοπικές αρχές, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 80.000 στρέμματα, από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις στον ποταμό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα ολόκληρο μηχανισμό της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ώστε να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός κινητοποίησης για το ενδεχόμενο να σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού, που θα είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο ακόμα και κατοικημένες περιοχές.

Την ίδια ώρα, έκτακτα μέτρα λαμβάνουν καθημερινά και οι τουρκικές αρχές στο τελωνείο στις Καστανιές, αφού λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και στη γειτονική χώρα, κλείνουν τμηματικά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το τελωνείο εμποδίζοντας τη διέλευση όλων των οχημάτων από τη συγκεκριμένη συνοριακή διάβαση.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές του Εβρου λόγω πλημμυρών"

Ο Γιάννης Στουρνάρας ζητά να εξαιρεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος από τον ΕΝΦΙΑ!

Με το σκεπτικό ότι η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ)... πάντα εξαιρείται από τη φορολόγηση των ακινήτων, ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ζητώντας να εξαιρεθούν τα ακίνητα της κεντρικής τράπεζας από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή ο κεντρικός τραπεζίτης αιτιολογεί το σκεπτικό του αιτήματός του στη βάση ότι η ΤτΕ αποτελεί φορέα δημόσιου συμφέροντος... εξ ου και η λογική της φοροαπαλλαγής.

Επίσης, πολλά από τα κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ιστορικής σημασίας, όπως για παράδειγμα το κεντρικό κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου. Τα υπόλοιπα ακίνητα της τράπεζας είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Εντός της ημέρας αναμένεται ανακοίνωση από την ΤτΕ με διευκρινίσεις.

Ο Στουρνάρας δικαιολογείται: Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να πληρώνει ΕΝΦΙΑ

Η απαλλαγή των ακινήτων που ανήκουν στην ΤτΕ από κάθε άμεσο και έμμεσο φόρο, δασμό, τέλος κ.λπ. έχει επιβεβαιωθεί από σειρά αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων, αλλά και από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση αποτελεί απάντηση σε σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απαράδεκτη υποβολή αιτήματος του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για την εξαίρεση των ακινήτων της από τον ΕΝΦΙΑ. Στην απάντησή της, η ΤτΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το ίδιο θεσμικό πλαίσιο απαλλαγών ισχύει και για τις κεντρικές τράπεζες των περισσοτέρων χωρών-μελών της ΕΕ.

Η διεθνής πρακτική προβλέπει την πληρωμή στο κράτος μερίσματος επί των καθαρών κερδών των κεντρικών τραπεζών, το οποίο για την περίπτωση της Τραπέζης της Ελλάδος ισοδυναμεί με ποσοστό 88% επί των καθαρών κερδών της. Στην πράξη, η ΤτΕ, αντί να καταβάλλει φόρους, πληρώνει ετησίως μέρισμα, το οποίο καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο.

Η ΤτΕ υπενθυμίζει ότι το Δημόσιο έλαβε στη χρήση του 2013 το ποσό των 817.800.000 ευρώ. Υποστηρίζει, τέλος, ότι δεν τίθεται καν θέμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των λοιπών, πλην του Δημοσίου, μετόχων, ενόψει του ότι οι τελευταίοι συστηματικά εισπράττουν πάντοτε μέρισμα, το οποίο ουδέποτε υπερβαίνει, βάσει του καταστατικού, το ελάχιστο καταβλητέο 12%.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιάννης Στουρνάρας ζητά να εξαιρεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος από τον ΕΝΦΙΑ!"

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός

Υστερα από 30 ημέρες απεργίας πείνας και λίγες ώρες απεργίας δείψας, ο Νίκος Ρωμανός σταμάτησε στις 2.00 το μεσημέρι της Τετάρτης την πολυήμερη διαμαρτυρία.

Σημείο - κλειδί για την εξεύρεση λύσης ήταν η διορθωτική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που συνιστά συγκερασμό των προτάσεων που είχαν κατατεθεί χθες το βράδυ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το ΠΑΣΟΚ, όλοι οι κρατούμενοι - φοιτητές (περίπτωση στην οποία ανήκει και ο Ν. Ρωμανός) θα δικαιούνται εκπαιδευτικής άδειας εφόσον προηγουμένως έχουν παρακολουθήσει το 1/3 του εξαμήνου εξ αποστάσεως.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «νίκη» του απεργού πείνας την συγκεκριμένη τροποποίηση καλώντας μάλιστα τον Ν. Ρωμανό να σταματήσει την απεργία πείνας.

Είχε προηγηθεί έντονη τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να βοηθήσει με το θεσμικό του κύρος να βρεθεί λύση στο ζήτημα του Νίκου Ρωμανού.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κάρολου Παπούλια με τον Αντ. Σαμαρά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός"

Μάχη με τα κύματα έδωσε ο καπετάνιος του Blue Star 2 φτάνοντας με κακοκαιρία στην Κω [βίντεο]

Ωρες αγωνίας πέρασαν ο καπετάνιος του Blue Star 2 και οι επιβάτες όταν το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Κω, όπου επικρατούσαν έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας.

Τα μέλη του πληρώματος και λιμενικοί κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες προκειμένου να ελλιμενιστεί το καράβι.

Τις σκηνές κατέγραψε ένας οδηγός που περίμενε να επιβιβαστεί με το αυτοκίνητό του.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχη με τα κύματα έδωσε ο καπετάνιος του Blue Star 2 φτάνοντας με κακοκαιρία στην Κω [βίντεο] "

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Τετάρτη (10-12-2014) μετά το μεσημέρι στη νότια χώρα με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες σήμερα στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το Ιόνιο, τη Στερεά την Εύβοια και τη νύχτα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά κυρίως στις νοτιότερες περιοχές.

Την Πέμπτη τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το απόγευμα θα ενταθούν στην Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και πιθανόν πρόσκαιρα στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Παρασκευή τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια χώρα και βαθμιαία θα ασθενήσουν.

Πλημμυρισμένα σπίτια και σοβαρές ζημιές στον Πόρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Πόρος έπειτα από την έντονη βροχόπτωση που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Η κακοκαιρία άφησε πίσω της την απόλυτη καταστροφή, καθώς σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες περίπου εκατό σπίτια πλημμύρισαν, ενώ ακόμα περισσότερα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Επίσης, τμήματα του οδικού δικτύου και όλα τα ρέματα του νησιού έχουν κατακλυστεί από χώματα, πέτρες και διάφορα άλλα υλικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού"

Το CNBC για τον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας: Αλλάζει το παιχνίδι στην αγορά ενέργειας

Μετά και από την χθεσινή παρουσιάση στον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς εκ μέρους του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και του Έλληνα ομολόγου του, Γιάννη Μανιάτη για την υλοποίηση του διαδρόμου φυσικού αερίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας (East Med Corridor) ο διεθνής Τύπος, πλην του τουρκικού φυσικά, έχει αρχίσει να αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια αναφορικά με την πρόταση των τριών αυτών χωρών.

Άλλωστε με την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία να συνεχίζεται η Ε.Ε. είναι πλέον ανυπόμονη να αποκτήσει σε βάθος χρόνου εναλλακτικούς διαδρόμους εφοδιασμού της με Φυσικό Αέριο, εξαιρώντας την Ρωσία του Πούτιν και τα καπρίτσια της, οπότε σχέδια όπως αυτό του East Med Corridor είναι καλοδεχούμενα, ειδικά άμα πληρούν και τις οικονομικοτεχνικές προδιαγραφές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και δημοσίευμα του αμερικανικού CNBC, το οποίο αναφερόμενο στον East Med, τον χαρακτηρίζει ως την επί του παρόντος καλύτερη εναλλακτική της Ευρώπης, μετά τη στροφή της Ρωσίας προς την Τουρκία.

Μάλιστα, σε μια μάλλον υπερεκτιμημένη προσέγγιση η δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο East Med ενδέχεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού στην αγορά ενέργειας.

Ως προσχέδιο, θα πρόκειται για τον μεγαλύτερου μήκους αγωγό που θα έχει ποτέ κατασκευαστεί, καθώς θα εκτείνεται σε μια απόσταση άνω των 1.530 χιλιόμετρα, κυρίως υποθαλασσίως, τροφοδοτώντας μέρος της Ευρώπης με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Το δημοσίευμα προς ενίσχυση των εκτιμήσεων της δημοσιογράφου αναφέρεται σε μετρήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία η λεκάνη της Λεβαντίνης ( ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ) ενδεχομένως να διαθέτει 3,455 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Κατόπιν και της χθεσινής τριμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες και με το θέμα του εν λόγω αγωγού να τίθεται εκ νέου σήμερα επί τάπητος στην ευρωπαϊκή Σύνοδο για την Ενέργεια ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση του East Med Corridor είναι πρωτίστως η οικονομικοτεχνική βιωσιμότητα του αγωγού και δευτερευόντως αυτό που ανέφερε χθες στο ΡΙΚ ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δηλαδή η διασύνδεση των περιφερειακών κοιτασμάτων της λεκάνης της Ν.Α. Μεσογείου με την Κύπρο, κάτι που θα ενισχύσει την βιωσιμότητα τόσο ενός χερσαίου τερματικού όσο και του East Med.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Το CNBC για τον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας: Αλλάζει το παιχνίδι στην αγορά ενέργειας"

Εκτός λειτουργίας το Pirate Bay μετά από έφοδο της αστυνομίας

Μια εκτεταμένη επιχείρηση της σουηδικής αστυνομίας όπως αναφέρει το gizmodo φαίνεται να είναι η αιτία που ο δημοφιλής tracker βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το πρωί της Τρίτης. Εκτός λειτουργίας φαίνεται να βρίσκεται επίσης και το forum του TPB αλλά και το tracker EZTV.

Η γνωστή νομική διαμάχη – σίριαλ που εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια μεταξύ του Pirate Bay και των σουηδικών (και άλλων) αρχών είναι σαφές ότι δεν έχει τελειώσει. Με την πρώτη επίθεση στους servers του να χρονολογείται πίσω στο 2006, οι κινήσεις της ομάδας διαχείρισης έκτοτε είναι εντυπωσιακές προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη και την κατάσχεση των σερβερς. Σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγουν πιθανές επιθέσεις σχεδίαζαν ένα cloud σύστημα με 21 virtual machine που θα έμπαιναν σε λειτουργία σε περίπτωση κατεβάσματος του κεντρικού. Κάτι που φαίνεται όμως να μη λειτουργεί.

Το σαιτ μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εξακολουθεί να είναι κάτω και ενώ τα ιδρυτικά μέλη Anakata και Brokep εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή το μέλλον του δοξασμένου TPB θα μπορούσε να φαίνεται αβέβαιο. Πράγμα που όχι, μάλλον δεν συμβαίνει καθώς ακόμα και αν χρειαστεί να επιστρέψουν με νέο όνομα, τα τορρεντς, ο τρακερ και οι χρήστες θα βρίσκονται εκεί.

Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντα για τους τύπους που σχεδίαζαν να στήσουν την πειρατική τους πραμάτεια σε ένα έρημο τεχνητό νησί. Εδώ:



Δες το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για το PIRATE BAY TPB – AFK.

Το ντοκιμαντέρ για το Pirate Bay, με το stream του, με τους ελληνικούς υπότιτλους, με τα όλα του.



luben
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός λειτουργίας το Pirate Bay μετά από έφοδο της αστυνομίας"

1.100 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί χωρίς άδεια – Κίνδυνος λουκέτου από 1η Ιανουαρίου

Απειλή λουκέτου αντιμετωπίζουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 περισσότεροι από 1.100 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όπου φιλοξενούνται περίπου 55.000 βρέφη και νήπια καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια οι τυπικές και ουσιαστικές διαδικασίες αδειοδότησής τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, πρόκειται για τους πρώην Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς που μεταβιβάσθηκαν κυρίως από το υπουργείο Υγείας στους δήμους της χώρας χωρίς να προβλεφθεί μηχανισμός ώστε να πιστοποιείται η δυναμικότητά τους από κάποιο φορέα, όπως συμβαίνει με τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και είναι οι ιδιωτικοί σταθμοί οι οποίοι τώρα κινήθηκαν και ζητούν τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας τους καθώς στις 31/12/2014 λήγει και η τελευταία παράταση που δόθηκε στη μεταβατική λειτουργία τους.

Το θέμα καταγγέλθηκε σε πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από τον τέως πρόεδρο της Κοινωνικής Επιτροπής και δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος επεσήμανε και τις πιέσεις της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών να «χτυπήσουν» με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός στο χώρο καθώς εφαρμόζεται με τεράστια επιτυχία το πρόγραμμα ενίσχυσης από ευρωπαϊκά κονδύλια των οικογενειών που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Φέτος διατέθηκαν 200 εκατ. ευρώ, ενώ φάνηκε αυξημένη και η τάση των γονέων να επιδιώκουν τη φιλοξενία των παιδιών τους σε ιδιωτική μονάδα εφόσον υπάρχει στην περιοχή τους.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "1.100 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί χωρίς άδεια – Κίνδυνος λουκέτου από 1η Ιανουαρίου"

Θεσσαλονίκη: Οικογένεια απεγκλωβίστηκε λίγο πριν πνιγεί στο σπίτι της -Πού διακόπηκε η κυκλοφορία

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς βροχοπτώσεις σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως έγινε γνωστό από τη βροχή, στον νομό Θεσσαλονίκης, η Πυροσβεστική δέχθηκε, μέχρι και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, 80 κλήσεις για παροχή βοήθειας, από τις οποίες χρειάστηκε να επέμβει σε 20 αντλήσεις υδάτων και σε πέντε κοπές δένδρων, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Τέσσερις απεγκλωβισμοί μέσα σε μία ημέρα

Η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρειάστηκε την Τρίτη και σε τρεις περιπτώσεις απεγκλωβισμού οδηγών από τα οχήματά τους που παγιδεύτηκαν στα νερά, σε παράπλευρη οδό της ΠΑΘΕ, καθώς και στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στο ύψος της γέφυρας του Ρυσίου.

Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκαν τέσσερα μέλη οικογένειας από το σπίτι τους, στη Νέα Ιωνία, όταν λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού, πλημμύρισε η αυλή του σπιτιού τους.

Στο νομό Κιλκίς, η Πυροσβεστική προέβη σε 15 αντλήσεις υδάτων και σε έναν απεγκλωβισμό οδηγού από όχημα, ενώ στη Χαλκιδική χρειάστηκε να προβεί σε 31 αντλήσεις υδάτων και σε απεγκλωβισμό οδηγού από όχημα που βρέθηκε σε ρέμα.

Προβλήματα παρατηρήθηκαν επίσης στην κίνηση των οχημάτων από τη δυνατή βροχή και την υπερχείλιση χειμάρρων στο νομό Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί:
  • στην παράπλευρη οδό της ΠΑΘΕ, μπροστά από την επιχείρηση «NISSAN»,
  • στην παράπλευρη οδό της ΠΑΘΕ, μπροστά από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών και Μεταφορών Δυτικής Θεσσαλονίκης,
  • στη δημοτική οδό Αρέθουσας – Άνω Βρασνών.
Εξάλλου, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στις επαρχιακές οδούς:
  • Λαγκαδά – Ρεντίνας (ύψος του κόμβου Βαμβακιάς),
  • Λαγκαδά – Ηρακλείου,
  • Λαγκαδικίων – Σχολαρίου, καθώς επίσης και
στις δημοτικές οδούς:
  • Τριαδίου – Θέρμης,
  • Λαγκαδά – Ασσήρου,
  • Ταγαράδων προς Θέρμη,
  • στη συμβολή των οδών Αεροπορίας & Μ. Αλεξάνδρου, στη Θέρμη,
  • Πενταλόφου προς Βουστάσια,
  • Πενταλόφου προς Φιλαδέλφεια και
  • Σίνδου προς Βιολογικό Καθαρισμό.
Κανονικά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στον κόμβο Ρεντίνας - Εγνατίας Οδού.
Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και σε σημεία επαρχιακών δρόμων των νομών Κιλκίς και Χαλκιδικής. Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:
Στο Κιλκίς:
  • στο 6ο χλμ. της επαρχιακής οδού Κιλκίς - Μελανθίου, στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου - Φαναρίου,
  • στην ισόπεδη διάβαση του Γαλλικού ποταμού επί της Επαρχιακής οδού Αργυρούπολης - Σεβαστού και
  • στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μανδρών - Γαλλικού.
Στη Χαλκιδική, η κυκλοφορία διεκόπη στα παρακάτω σημεία:
  • στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης - Μεταγγιτσίου,
  • στην επαρχιακή οδό Βαρβάρας – Ολυμπιάδας,
  • Μελισσουργού – Στανού – Αρναίας, πριν από την κεντρική είσοδο του οικισμού Ολυμπιάδας,
  • στην 1η είσοδο του δημοτικού διαμερίσματος Βραστάμων,
  • στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ορμύλιας - Βατοπεδίου,
  • στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ορμύλιας - Βραστάμων,
  • στο 4ο χλμ. της επαρχιακής οδού Γοματίου - Ιερισσού,
  • στο 3ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ν. Ηράκλειας -Ν. Καλλικράτειας,
  • στο 4ο χλμ. επαρχιακής οδού Ν. Καλλικράτειας - Σωζόπολης και
  • στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Αγίου Παύλου - Ν. Γωνιάς.
Στα σημεία του οδικού δικτύου που σημειώνονται προβλήματα έχει τοποθετηθεί η κατάλληλη σήμανση από τα αρμόδια τμήματα της Τροχαίας, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω εναλλακτικών διαδρομών.

Εν τω μεταξύ, εξαιτίας των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν τα ξημερώματα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται, τα οχήματα που κινούνται:
  • από 18ο έως το 25ο χλμ. της επαρχιακής οδού Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρα-Καϊμακτσαλάν, στην Έδεσσα, καθώς και
  • από το 20ό έως το 30ό χλμ. της επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Οικογένεια απεγκλωβίστηκε λίγο πριν πνιγεί στο σπίτι της -Πού διακόπηκε η κυκλοφορία"

WWF: «Καταστροφικό το νομοσχέδιο για τα δάση»

Κατατέθηκε την Τρίτη, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, μεταφορά συντελεστή δόμησης από απαλλοτριωμένα ακίνητα, οριζόντια μείωση των εισφορών σε γη και χρήμα για όσα ακίνητα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, αύξηση των δόσεων, καθώς και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου, ακόμα και αν δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολο τους οι υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα.

«Ανασφάλεια δικαίου, συνεχείς αλλαγές της ήδη περιπλεγμένης δασικής νομοθεσίας, συνεχείς νομιμοποιήσεις καταπατήσεων και καταστροφή οικολογικά πολύτιμης δασικής γης» είναι, σύμφωνα με τη WWF η σύνοψη του σχεδίου νόμου που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή.

«Νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα καμένων εκτάσεων εντός πενταετίας, fast track αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων και ένταξή τους στον χωροταξικό σχεδιασμό, δασικοί χάρτες άνευ νοήματος, καθώς θα βρίσκονται πλέον υπό διαρκή αναδιαμόρφωση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς.

«Στο πλυντήριο της κρίσης και με το πρόσχημα της ανάπτυξης, το υπουργείο που είναι στα χαρτιά ταγμένο στην προστασία της κοινής μας φυσικής κληρονομιάς αναπαράγει το μοντέλο που βούλιαξε τη χώρα: φωτογραφικές τακτοποιήσεις συγκεκριμένων συμφερόντων, περίπλοκη νομοθέτηση, αλλεπάλληλες τακτοποιήσεις καταπατήσεων, αδιαφάνεια, ακατανόητες ρυθμίσεις. Και στο βάθος ο δασικός πλούτος της χώρας που ποτέ δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τέτοια σαρωτική απώλεια θεσμικού πλαισίου προστασίας. Αλήθεια, τελικά ποιον βολεύει ένα ακατανόητο, διάτρητο, συνεχώς τροποποιούμενο και νομικά επισφαλές θεσμικό πλαίσιο που δεν εξασφαλίζει ούτε την ασφάλεια μιας επένδυσης αλλά ούτε και την προστασία του περιβάλλοντος;», επισημαίνει.

«Με το σχέδιο νόμου που έρχεται τέσσερις μόλις μήνες μετά την ψήφιση του επίσης δασοκτόνου νόμου 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση (και) δασικής γης, Κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ, επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη και Νίκου Ταγαρά, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, καθώς:

Διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, βάσει αδημοσίευτων εγγράφων που κατά την ημερομηνία σύνταξής τους είχαν μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα.

Καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης καμένου, ή άλλως κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»: δίνεται, έτσι, κίνητρο για καταπάτηση, οικοδόμηση, επανειλημμένους εμπρησμούς, εκχέρσωση και εκτεταμένες επεμβάσεις σε κατεστραμμένα δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς τότε διευκολύνεται η απόδειξη αυτή.

Νομιμοποιούνται πρόσφατες (μέχρι το 2007) παράνομες εκχερσώσεις φρυγανικών και άλλων δασικών εκτάσεων, έναντι ενός ανταλλάγματος που το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να ονομάσει «περιβαλλοντικό ισοζύγιο».
Νομιμοποιούνται και αυθαίρετες εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναοί, και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα» (γιατί όχι, ακόμα και κέντρα διασκέδασης).

Επιτρέπεται σαρωτικά και δίχως τις ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις, η επέκταση λατομείων ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιφέρειες όπου εκτελούνται μεγάλα έργα και δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες.

Αποχαρακτηρίζεται οριστικά και διευκολύνεται η παραχώρηση της κυριότητας εκτάσεων που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, με υποτυπωδώς νομιμοφανείς διαδικασίες, ακόμα και αν είναι δυνατή η αναδάσωσή τους.

Καταργείται στην ουσία η ιδιότητα και ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς επιτρέπεται η αναμόρφωση του δασικού χάρτη «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του», καταλήγει η κα Νάντσου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "WWF: «Καταστροφικό το νομοσχέδιο για τα δάση»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news