facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Δυσαρεστημένη η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με την κατάσταση της Δικαιοσύνης

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) μετά το τέλος της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την δυσαρέσκειά της για την κατάσταση στην Ποινική Δικαιοσύνη, αλλά εκφράζει και «την ανησυχία της για «την μακρά αδιαφορία της εκτελεστικής εξουσίας έναντι των προβλημάτων της Δικαιοσύνης»

Παράλληλα, η ΕΕΕ στο ψήφισμά της «επιβεβαιώνει ότι η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε ουσιώδες αντίβαρο σε μια εποχή συνεχιζόμενης πολυεπίπεδης κρίσης».

Η ΕΕΕ αφού καταγράφει τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης καλεί την Πολιτεία «να εγκύψει με το ενδιαφέρον που προσήκει σε μια από τις τρεις πολιτειακές λειτουργίες στα αιτήματα και τις επισημάνσεις των δικαστικών λειτουργών», όπως επίσης καλεί την Πολιτεία να επωφεληθεί της επικείμενης διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε να αρθούν ατέλειες και αστοχίες που τα τελευταία χρόνια έδωσαν την αφορμή συνειρμών συναρτώμενων με την ατιμωρησία και τη διαφορά».

Να σημειώσουμε ότι, κατά τη διάρκεια της 30ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσαν οι μεγάλες δικαστικές υποθέσεις οι οποίες έχουν πολιτικό παρονομαστή. Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η φωτιά άναψε όταν η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για περισσότερες από 100 ποινικές υποθέσεις που φέρονται να αφορούν υπουργούς και όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουν θαφτεί». «Δεν εξετάζονται και θάβονται στα συρτάρια. Τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 100 ποινικές δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, έχουν θαφτεί. Μόνο μία, αυτής της λίστας Λαγκάρντ, έχει εξεταστεί» υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου και συνεχίζοντας μίλησε για «μη εξέταση της δικογραφίας για την υπόθεση των υποβρυχίων που αφορούσε τους κυρίους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου» ενώ υποστήριξε πως μεθοδεύεται ευμενέστατη μεταχείριση για τους καταχραστές του Δημοσίου «Δεν μπορεί να υπάρχει πατέντα αμνηστίας και ασυλίας για κυβερνητικά πρόσωπα και ημετέρους», είπε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την πλευρά του παρατήρησε πως «βλέπουμε, πια, εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας και της δικαστικής» . Μάλιστα απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης τόνισε πως «άμεσα πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα του υπουργού να διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Σε μία περίπτωση θα έπρεπε να το πράξετε κύριε Υπουργέ στην υπόθεση Μπαλτάκου και δεν το κάνατε…».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σήκωσε το γάντι και απάντησε τόσο στις αιτιάσεις της κ. Κωνσταντοπούλου όσο και σε αυτές του κ. Καμένου.

Για την ατιμωρησία των υπουργών ο κ. Αθανασίου είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών «αλλά χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση». Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων σημείωσε ότι ο ρόλος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κρίθηκε από την πρόταση εξεταστικής που κατέληξε ότι δεν έχει ευθύνη ενώ σχετικά με την καθυστέρηση της διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή και το κλείσιμο αυτής, επισήμανε ότι η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της λόγω Ευρωεκλογών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρεστημένη η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με την κατάσταση της Δικαιοσύνης"

FT: Η ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα φοβίζει τους επενδυτές ομολόγων

Δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η ελληνική ριζοσπαστική Αριστερά φοβίζει τους παγκόσμιους επενδυτές ομολόγων», δημοσιεύει η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφουν οι Μάντισον Μάριτζ και Κάριν Χόουπ, η επικείμενη εκλογή Προέδρου προκαλεί εντεινόμενες ανησυχίες στους επενδυτές, λόγω του ενδεχόμενου να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία από τον Μάρτιο.

Πριν από δύο εβδομάδες, αναφέρει το δημοσίευμα, σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν το Λονδίνο για να παρουσιάσουν το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος σε μεγάλα funds και τράπεζες, ωστόσο οι συναντήσεις προκάλεσαν τις ανησυχίες των επενδυτών.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του Γιέργκ Σπόουνερ, αναλυτή του Capital Group, το οποίο διέρρευσε, το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται «χειρότερο από τον κομουνισμό» και «ολοκληρωτικό χάος». «Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση θέλουν να ρευστοποιήσουν τα πάντα στην Ελλάδα» ανέφερε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε ότι ο κ. Σπόουνερ συμμετείχε σε κάποια από τις συναντήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως πως άλλα στελέχη του Capital Group ήταν παρόντα. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι το σημείωμα δεν εκφράζει τις απόψεις του συνόλου των αναλυτών του.

Μετά τις συναντήσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήθος ελλήνων τραπεζικών και χρηματιστών έσπευσαν στο Λονδίνο για να παράσχουν διαβεβαιώσεις στους πελάτες τους. «Το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες σε ορισμένους επενδυτές» φέρεται δήλωσε ένας εκ των τραπεζιτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στέλεχος πωλήσεων της Bank of America Merrill Lynch (η οποία διοργάνωσε εκδήλωση με τη συμμετοχή του Γ. Σταθάκη) έστειλε ενημερωτικό σημείωμα στους πελάτες του με τίτλο: «Ελληνική Τραγωδία».

Στο σημείωμα συνοψιζόταν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει τη διακοπή των αποκρατικοποιήσεων, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με την τρόικα και την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα. «Τα σημάδια για την Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι σαφή και ανησυχητικά. Αναμένεται πολύ μεγαλύτερη αστάθεια κατά τους προσεχείς μήνες» αναφέρεται στο σημείωμα.

Η Ελένη Παπούλα, αναλύτρια της Berenberg, πρόσθεσε: «Η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε αξιόπιστη στην επενδυτική κοινότητα του Λονδίνου, με βάση τις συζητήσεις μου με ανθρώπους που ήταν παρόντες στις συναντήσεις του κ. Σταθάκη». Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως οι (οικονομικές) θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «απέκτησαν πλέον διεθνές ακροατήριο που κατανοεί την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε ο ελληνικός λαός να ανακάμψει σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής». «Το πρόγραμμά μας στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις» ανέφερε.

Αν ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός αποτύχει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 25 βουλευτών της αντιπολίτευσης προς τον προεδρικό υποψήφιο, επισημαίνει το δημοσίευμα, τότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πιθανότερο νικητή,

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, που έχει ποντάρει δυνατά σε ελληνικές τράπεζες, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση. «Είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε περισσότερο στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε όμως πολιτική σταθερότητα. Τα επενδυτικά μας σχέδια προς το παρόν εκκρεμούν, μέχρι την προεδρική εκλογή. Μόλις η κατάσταση σταθεροποιηθεί, θα προχωρήσουμε» ανέφερε.

Η Bank of America απέφυγε να σχολιάσει το σημείωμα που διέρρευσε, ωστόσο ο Θ. Βαμβακίδης, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκού συναλλάγματος της τράπεζας, δήλωσε: «Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό στην Ελλάδα, όμως πολλοί ξένοι επενδυτές δεν ήξεραν τις λεπτομέρειες. Ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες επειδή θεωρούν πως η τρόικα δεν θα συμφωνήσει σε κεντρικά σημεία του προγράμματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί». Πρόσθεσε ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Δεν έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν» τόνισε.

Ο Αλμπέρτο Γκάλο, στρατηγικός αναλυτής στην Royal Bank of Scotland, δήλωσε ότι τον Οκτώβριο αυτός και η ομάδα του μείωσαν την έκθεσή τους στην Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. «Οι εκλογές του Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να δράσουν καταλυτικά προκαλώντας νέο κύκλο αστάθειας στα ομόλογα, ενώ δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις αποφάσεις επί του ελληνικού χρέους, που έπρεπε να έχουν συζητηθεί μήνες πριν. Η ελληνική οικονομία είναι πολύ μοχλευμένη και, παρά τα πρόσφατα μέτρα για τα χρέη των επιχειρήσεων, παραμένει ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Επίσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασαφές σε πολλά σημεία του» είπε.

Ο Γιάνικ Νοντ, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Sturgeon Capital που τον Οκτώβριο ρευστοποίησε όλα τα ελληνικά ομόλογα που διέθετε, σχολίασε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία διαθέτοντας αυτοδυναμία (και αυτό το «αν» είναι μεγάλο), τότε η κατάσταση θα είναι αρνητική για τα κρατικά ομόλογα. Θα είναι πολύ δύσκολο για τους ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό».

in, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Η ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα φοβίζει τους επενδυτές ομολόγων"

Μετά τα χαμόγελα οι "απειλές" Νταβούτογλου! Τι δεν αναγνωρίζει στην Ελλάδα

“Δεν θα περιοριστούμε στον κόλπο της Αττάλειας, αυτό ξεχάστε το”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο πριν αναχωρήσει για Τουρκία. Σε συνεντεύξεις του σε ελληνικές εφημερίδες και στο Mega ο Νταβούτογλου εμφανίστηκε με τελείως διαφορετικές απόψεις απ΄ αυτές που εξέφρασε μετά από τις επαφές με τον Σαμαρά και στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Για την ένταση στην Κύπρο δεν φταίει η Τουρκία ,αλλά η Κύπρος που … “έδρασαν μονομερώς στο θέμα του φυσικού αερίου”.

Για την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είπε ότι δεν θα την δεχτεί η Τουρκία .

Και τόνισε ότι “κανείς να μην περιμένει πως η Τουρκία θα περιοριστεί στον κόλπο της Αττάλειας.
Έχουμε τη μακρύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο. Κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί στον κόλπο της Αττάλειας»

Κανείς δεν είχε την παραμικρή ελπίδα ότι με τον Νταβούτογλου στην θέση του πρωθυπουργού η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά θα ήταν εύκολη. Η κλιμάκωση με τις απόψεις που εκφράζει ο Νταβούτογλου είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τα χαμόγελα οι "απειλές" Νταβούτογλου! Τι δεν αναγνωρίζει στην Ελλάδα"

Συστάσεις Κομισιόν προς Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Την προτροπή προς την Τουρκία να αποφεύγει «κάθε είδους απειλή, πηγή προστριβής ή προκλητική ενέργεια που θα μπορούσε να πλήξει τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων» επαναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απαντητική επιστολή εκ μέρους του Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, Δρ Βασίλη Μαύρου.

Η επιστολή του Δρ Μαύρου εκ μέρους του Συνδέσμου απηύθυνε έκκληση παρέμβασης του κ. Γιουνκέρ για το θέμα της ΑΟΖ και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απαντητική επιστολή, με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2014, αναφέρει επίσης ότι στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία τονίστηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών της ΕΕ «που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το δικαίωμα διερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας». Προστίθεται ότι τονίστηκε και η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων.

Η επιστολή της εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχίζει επισημαίνοντας πως η ΕΕ, σε διάφορες περιστάσεις, έχει καλέσει την Τουρκία να συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. «Η δέσμευση και συνεισφορά της Τουρκίας με συμπαγείς όρους σε μια τέτοια συνολική λύση είναι κρίσιμη», προσθέτει η επιστολή.

Στη συνέχεια απευθύνεται έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να αποκλιμακώσουν την ένταση, να συμβάλουν σε ένα θετικό κλίμα που θα ευνοήσει τη δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και να στηρίξουν τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους ηγέτες των κοινοτήτων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σημειώσουν πραγματική πρόοδο προς όφελος όλων».

Η καταληκτική παράγραφος της επιστολής σημειώνει ότι είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ να επανενωθεί η Κύπρος και να επέλθει ένα τέλος σε μία από τις παλαιότερες διαμάχες επί ευρωπαϊκού εδάφους. «Η Κομισιόν παραμένει πεπεισμένη ότι τα κέρδη για όλους τους Κυπρίους από την επανένωση θα υπερτερούν κατά πολύ τα κόστη των συμβιβασμών που αναπόφευκτα θα χρειαστεί να γίνουν και από τις δύο πλευρές», κλείνει η επιστολή, σημειώνοντας το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου.

philenews / ΚΥΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Συστάσεις Κομισιόν προς Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ "

Δήμος Αθηναίων-Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος δήλωσε ότι οι χθεσινοβραδινές καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας «μας θύμισαν το 2008. Η κατάσταση στο κέντρο με ανυπολόγιστες καταστροφές στην πλατειά Εξαρχείων, την Ομόνοια και την Πανεπιστημίου».

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Αποστολόπουλος ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας: «Δεν είναι άβατο τα Εξάρχεια, δεν μπορούν οι μπαχαλάκηδες να καταστρέφουν την εικόνα της πόλης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η εμπορική δραστηριότητα του χρέους καταστρέφεται συστηματικά από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και καταστροφές» τόνισε από την πλευρά του στον σταθμό μας το μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιώργος Φλώρας.

Τις πληγές τους από τα επεισόδια που σημειώθηκαν για τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου μετρούν από τις πρώτες πρωινές ώρες η Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις. Μόνο στην πρωτεύουσα η αστυνομία προέβη σε 211 προσαγωγές, ενώ εξαιτίας των επεισοδίων υπέστησαν ζημιές καταστήματα και περίπτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η αστυνομία έκανε χρήση των ειδικών οχημάτων που εκτοξεύουν νερό στους διαδηλωτές, στην Ομόνοια και την Στουρνάρη. Τη νύχτα οι συμπλοκές περιορίστηκαν στα Εξάρχεια και στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα, όπου στήθηκαν οδοφράγματα.

Επεισόδια στις πορείες μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, στα Χανιά, το Ηράκλειο και την Καλαμάτα.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων-Ανυπολόγιστες οι καταστροφές"

Σύγκρουση με πολιτικά και επιστημονικά επιχειρήματα για την υποχρεωτική σίτιση Ρωμανού

Σάλο προκαλεί η ενδεχόμενη έκδοση εισαγγελικής εντολής για υποχρεωτική σίτιση του Νίκου Ρωμανού

Ο 21χρονος βρίσκεται σε απεργία πείνας επί 27 μέρες και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να τον υποβάλλουν στη διαδικασία της
υποχρεωτικής σίτισης.

Η δικηγόρος του Λίλα Ραγκούση δήλωσε ότι η σχετική απόφαση έχει εκδοθεί και πως έχει δοθεί εντολή να περιοριστεί ο Ρωμανός, εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Η υποχρεωτική σίτιση έχει εφαρμοστεί στο αμερικανικό στρατόπεδο Γκουαντάναμο της Κούβας και έχει χαρακτηριστεί και ως “βασανιστήριο”.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στους απεργούς πείνας χορηγείται αλεσμένη τροφή μέσω καθετήρα από τη μύτη. Οι απεργοί καθηλώνονται σε ειδική καρέκλα (φωτό) προκειμένου να μην αντιδρούν στην επώδυνη αυτή διαδικασία.

Το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής σίτισης του Ρωμανού έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό, με τους μεγαλύτερους Ιατρικούς Συλλόγους να εκφράζουν τη διαφωνία τους για την εμπλοκή των γιατρών σε ένα τέτοιο θέμα.
Βορίδης

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας ανέφερε το Σάββατο ότι δεν πρέπει να διαχειρίζονται με πολιτικούς όρους ζητήματα που αφορούν στην υγεία, την σωματική ακεραιότητα και ενδεχομένως την ζωή ανθρώπου.

Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι ο Νίκος Ρωμανός νοσηλεύεται κατόπιν εισαγγελικής εντολής, προκειμένου να παρακολουθείται η υγεία του.

Το ζήτημα της υγείας του – ανέφερε – βρίσκεται στα χέρια των θεραπόντων ιατρών του, οι οποίοι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, αυτά που επιβάλλει η συνείδηση και η επιστήμη τους προκειμένου να διαφυλάξουν το έννομο αγαθό της υγείας του.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, “πρέπει να σταματήσουν όλα τα υπόλοιπα”...
Αντιπαράθεση

Αντιδρώντας στις αναφορές του υπουργού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή φώναξε από το έδρανό της ότι ο Ρωμανός “δεν έπαθε ιλαρά”...

Η συζήτηση φορτίστηκε και ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι η Αριστερά δεν είναι εξοικειωμένη με το δημοκρατικό σύστημα και πως η κυβέρνηση σέβεται αυτές τις αρχές.

Σχολίασε, δε, ότι ορισμένοι βλέπουν τον Ρωμανό ως έναν νέο με ρομαντικά ιδανικά, αλλά κάποιο άλλοι ενδέχεται να τον αντιμετωπίζουν ως έναν κρατούμενο για αξιόποινες πράξεις.
Δεοντολογία

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί υποχρεωτικής σίτισης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας εξέφρασε, για ακόμη μία φορά, την αντίθεσή του.

Ο κ. Βαρνάβας τόνισε την Κυριακή ότι υπάρχουν επιστημονικά και δεοντολογικά τεκμηριωμένες ενστάσεις της ιατρικής κοινότητας στην πρακτική αυτή:

“Είμαστε, λοιπόν, αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς.

Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!

Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων, η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική.

Η μόνη πολιτικά και κοινωνικά ορθή λύση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του”.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση με πολιτικά και επιστημονικά επιχειρήματα για την υποχρεωτική σίτιση Ρωμανού"

Μέρκελ: Ανεπαρκείς οι μεταρρυθμίσεις που υπόσχονται Γαλλία και Ιταλία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανεπαρκείς χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν υποσχεθεί να προχωρήσουν η Γαλλία και η Ιταλία η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της, μία εβδομάδα αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τους προϋπολογισμούς των δύο αυτών χωρών για το 2015 την άνοιξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καθόρισε ένα χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να παρουσιάσουν επιπλέον μέτρα. Αυτό είναι δικαιολογημένο διότι οι δύο χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Μέρκελ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt.

«Όμως η Επιτροπή είπε επίσης ξεκάθαρα ότι οι προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι δεν είναι επαρκείς. Κάτι με το οποίο συμφωνώ», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η συνέντευξη αυτή της Μέρκελ δόθηκε δύο ημέρες πριν την αναμενόμενη επανεκλογή της στην ηγεσία του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), οι υποστηρικτές του οποίου είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά το θέμα της λιτότητας.



Πριν από μία εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε μια τελευταία αναβολή στο Παρίσι και τη Ρώμη, ανακοινώνοντας ότι θα εξετάσει την άνοιξη τους προϋπολογισμούς τους για το 2015, όμως παράλληλα ζήτησε από τις δύο χώρες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά τους, υπό την απειλή κυρώσεων.

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν έλλειμμα ή χρέος που δεν σέβονται τα όρια που έχουν τεθεί και άρα τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2015 «κινδυνεύουν να μην συμμορφώνονται» με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, είχαν υπογραμμίσει οι Βρυξέλλες.

ΑΜΠΕ,Γαλλικό Πρακτορείο/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Ανεπαρκείς οι μεταρρυθμίσεις που υπόσχονται Γαλλία και Ιταλία (ΒΙΝΤΕΟ)"

Το απόρρητο e-mail των Τροϊκανών. Οι 17 απαιτήσεις

Η "REALNEWS" ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ EMAIL ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ!

17 αξιώσεις - "φωτιά" των πιστωτών μας αποτυπώνονται στο ύφος και το περιεχόμενο του e-mail, που απέστειλε η Τρόικα στην Κυβέρνηση τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης ως απάντηση στις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Οι παράλογες και ανάλγητες διαθέσεις των δανειστών "εξακοντίζονται" ακόμη και μέχρι την επιβολή φόρου πολυτελείας στην περιουσία (με βάση το περιουσιολόγιο), ενώ απαιτούν την εκθεμελίωση του ασφαλιστικού.

Η Τρόικα, λοιπόν, με τη συλλογιστική ότι, «το δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται στα 2,425 δις €, εκ των οποίων το 1,773 δις € αφορά τον Προϋπολογισμό και τα 652 εκ. € το ασφαλιστικό σύστημα» ζητά:

1. Την αύξηση όλων των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., που σήμερα είναι 6,5% (τουριστικές υπηρεσίες, φάρμακα, εκδόσεις, θέατρα).

2. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου στον Φ.Π.Α., που ισχύει στα νησιά. Σήμερα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων (Μύκονος, Σαντορίνη) προβλέπει έκπτωση 30% επί των συντελεστών Φ.Π.Α. (οι συντελεστές είναι τρεις: 5%, 9% και 15%).

3. Την επιβολή φόρου πολυτελείας στην περιουσία, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για κινητή και ακίνητη, ούτε και ποιο είναι το όριο πλούτου που θα τεθεί.

4. Την κατάργηση των 100 δόσεων για τα "ληξιπρόθεσμα" προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με την ταυτόχρονη καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, για την υπαγωγή των οφειλετών στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου.

5. Την αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού.

6. Την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.

7. Την ανατροπή της απόφασης για μείωση 30% στην «εισφορά αλληλεγγύης».

8. Την επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς - συντάξεις άνω των 1.500 € για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

9. Τη δημιουργία ενός Ασφαλιστικού Φορέα και εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας όλων των Ταμείων.

Η Τρόικα επιμένει ότι πρέπει όλα τα Ταμεία να ενταχθούν, άμεσα, υπό την "ομπρέλα" του ΙΚΑ, η διοίκηση του οποίου θα είναι αρμόδια για τη διαχείρισή τους, ακόμη και αν αρχικά τα συγχωνευθέντα Ταμεία διατηρούν διαφορετικές διευθύνσεις.

Στόχοι της συγχώνευσης θα είναι η σταδιακή εναρμόνιση εισφορών και παροχών, οι κοινές διαδικασίες πληρωμής και οι κανόνες λειτουργίας των Ταμείων.

Τα "βήματα" που προτείνονται είναι: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. συγχώνευση όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ, με τη δημιουργία ενός Δ.Σ., θέσπιση κοινών υπηρεσιών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφορών έως τον Δεκέμβριο του 2016.

10. Την ενιαία πληρωμή και είσπραξη εισφορών και φόρων, με χρονικό ορίζοντα το 2017, και δημιουργία κεντρικού μητρώου επιχειρήσεων και ιδιωτών.

11. Την αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.

12. Την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων, που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από τα 62 έτη. Μάλιστα, η Τρόικα επιμένει στην αναμόρφωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

13. Την κατάργηση των τμημάτων της σύνταξης, που δεν ανταποκρίνονται στις καταβαλλόμενες εισφορές.

14. Την επανεξέταση και εξορθολογισμό του συστήματος καταβολής του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», της βασικής σύνταξης για τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μισθών.

Συγκεκριμένα, προτείνεται για όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με την εφαρμογή ταυτόχρονα εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και η καταβολή της βασικής σύνταξης 360 € τον μήνα, για όσους συμπληρώσουν 20 έτη ασφάλισης.

Επίσης, η Τρόικα ζητά την διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ και την προώθηση των κονδυλίων μόνο σε άτομα, που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι κατώτατες καταβαλλόμενες συντάξεις θα πρέπει να εναρμονιστούν με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και το ύψος τους να ανταποκρίνεται στις εισφορές των ασφαλισμένων, σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

15. Την εισαγωγή ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, με την εφαρμογή βασικών παραμέτρων, που θα συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία του συστήματος, καθώς και την εφαρμογή "συντελεστή βιωσιμότητας", που θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων, με βάση την πορεία των μισθών ή του ΑΕΠ.

16. Την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και εναρμόνισή τους με αυτά που ισχύουν για τους νέους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, από το 2010.

17. Την διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) και εξίσωση των καταβαλλόμενων εισφορών.

Συγκεκριμένα, προτείνουν αναπροσαρμογή των κατώτατων συντάξεων, σύμφωνα με τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και την ύπαρξη εισφορών, με βάση τον τζίρο, ήτοι το πραγματικό τους εισόδημα από τη δραστηριότητά τους.

Realnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το απόρρητο e-mail των Τροϊκανών. Οι 17 απαιτήσεις "

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Δεν αναγνωρίζουμε συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου»

Η Ελλάδα και η Τουρκία επεξεργάζονται μια φόρμουλα που θα επιτρέψει την απόσυρση του "Μπαρμπαρός" από την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα θα σχηματοποιεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει συγκεκριμένο ρόλο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και πριν τη λύση του Κυπριακού, τονίζει σε συνέντευξή του στην "Κ" ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβουτογλου.

Μιλώντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο του τρίτου Ανώτατου συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα, ο κ. Νταβουτογλου διαμηνύει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο, δηλώνει ευθέως ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξυ Ελλάδας και Αιγύπτου, και καλεί την Αθηνα να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η ανάλογη διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλαδας.

- Πόσο κοντά βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία στην εξεύρεση φόρμουλας που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών;

- Το κοινό ανακοινωθέν του περασμένου Φεβρουαρίου - και συνέβαλα προσωπικά στη διαμορφωσή του ως Υπουργός Εξωτερικών - είναι πολύ σημαντικό. Συνοπτικό και επί της ουσίας. Αποτελεί τη βάση για λύση. Είμασταν πολύ αισιόδοξοι όταν ο Αναστασιάδης εξελέγη πρόεδρος γιατι είχε ψηφίσει υπέρ του σχεδίου Ανάν το 2004. Τώρα είναι η ωρα να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές και συνολικές διαπραγματεύσεις για λύση. Οχι διαπραγμάτευση για τη διαπραγμάτευση, αλλά για λύση. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον Αναστασιαδη. Είναι σημαντικό για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

- Θα αποσύρετε το “Μπαρμπαρός” από την κυπριακή ΑΟΖ και πόσο σύντομα;

- Δεν είναι θέμα "Μπαρμπαρός", είναι θέμα ενέργειας. Δεν στείλαμε ξαφνικά ένα πλοίο στην περιοχή. Υπάρχει ένα σκεπτικό στο πλαίσιο του οποίου το κάναμε. Πάντα λέγαμε ότι η ενέργεια είναι κίνητρο για την ειρήνη, για τη λύση, και ότι οι πηγές ενέργειας ανήκουν σε όλους τους Κύπριους.

- Σε τι είδους φόρμουλα καταλήγετε;

- Εργαζόμαστε σε μια φόρμουλα, αλλά δεν μπορώ να την μοιρασθώ μαζί σας. Μετά την επίσκεψή μου εδώ στην Αθήνα είμαστε πιο κοντά σε μια φόρμουλα. Η κρίσιμη παράμετρος εδώ είναι πως ό,τι γίνει πρέπει να είναι κοινό.

Η μια επιλογή ειναι να ολοκληρώσουμε ταχύτατα τις διαπραγματεύσεις και το νέο κράτος να αξιοποιήσει το αέριο για όλους τους Κύπριους. Η δεύτερη είναι η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής ή τουλάχιστον να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο και μετά να προχωρήσουμε σε έρευνες με βάση αυτό το πλαίσιο. Το χειρότερο πράγμα σε μια τέτοια κατάσταση είναι οι μονομερείς κινήσεις. Αλλά, δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να συνεχίσει να κινείται μονομερώς χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προτάσει μας σαν αυτές οι πηγές ενέργειας να ανήκουν μόνο στους Ελληνοκύπριους. Ελεγαν ότι ανήκουν και στις δυο κοινότητες. Το σωστό είναι και οι δυο κοινότητες να είναι μέρος της διαδικασίας. Προειδοποιήσαμε και όλες τις εταιρείες που κάνουν έρευνες. Το συζητήσαμε και με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Οταν δεν εισακούσθηκαν όλες οι εισηγήσεις μας, τότε για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και με βάση την αρχή ότι οι πηγές αυτές ανήκουν και στις δυο κοινότητες, αποφασίσαμε να κάνουμε τις σεισμογραφικές έρευνες.

Αυτό που προτείνουμε και το συζητήσαμε θετικά είναι ότι ίσως αποσύρουμε το Μπαρμπαρός, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να συμφωνηθεί ένα νέο πλαίσιο για το πως θα αξιοποιηθούν αυτές οι πηγές ενέργειες. Οχι μονομερώς, αλλά με τη συγκατάθεση και των δυο πλευρών. Δεν θέλουμε τη δημιουργία κρίσης. Θέλουμε λύση για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Και οταν αρχίσει η εξώρρυξη αυτές οι πηγές μπορούν να μεταφερθούν μόνο μέσω Τουρκίας, λογω γεωγραφίας και τοπογραφίας. Αν δεν σταματήσει η μονομερής προσέγγιση, το "Μπαρμπαρός" θα μείνει και θα υπάρξουν και άλλες εργασίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα δικοινοτικό πνεύμα συνεργασίας. Το κλειδί για μας είναι η προσέγγιση να ειναι κοινή.

Επίσης, να μην εμπλέκονται άλλες χώρες και όταν λέω άλλες χώρες καταλαβαίνετε ποιές εννοώ. Άλλες τριμερείς διαδικασίες δεν θα βοηθήσουν. Είναι ένα θέμα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και είναι μια διαδικασια όπου η Τουρκία έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε αλλη χώρα, μαζί με την Ελλάδα που είμαστε εγγυήτριες δυνάμεις, και οι εγγυήσεις μας δεν αφορούν μόνο ένα μέρος του νησιού. Η επίσκεψή μου ήταν σημαντική και σε ό,τι αφορά την αποσαφήνιση όλων αυτών των θεμάτων. Εχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Αν. Μεσογειο. Κανείς δεν μπορεί να στριμώξει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας. Εντάξει;

- Μιλάτε μόνο για έσοδα ή ευρύτερα για φυσικές πηγές;

- Το ερώτημα δεν είναι πηγές ή έσοδα, αλλά η έννοια της ισότητας. Ο Αναστασιάδης λέει εμείς είμαστε ο πραγματικός ιδιοκτήτης και θα αποφασίσουμε τί θα κάνουμε. Οι Τουρκοκύπριοι είναι δευτερεύουσας σημασίας. Θα περιμένουν μέχρι να τελειώσουν όλα και ίσως στο μέλλον δεν θα αμφισβητούμε τα δικαιώματά τους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποδεχθούν την ισότητα. Το καθοριστικό σημείο εδώ είναι η ισότητα. Δεν μπορεί η μια κοινότητα να ειναι η ανώτερη και αυτή που αποφασίζει και η άλλη να είναι ήσσονος σημασίας χωρίς ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Μιλάνε για κυριαρχία. Εντάξει,. Ποιανού η κυριαρχία. Η κυριαρχία των πολιτών. Στο τέλος, η κυριαρχία του κράοτυς αβασίζεται στους πολίτες του. Δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι μέρος του νησιού; Δεν ήταν μέρος του κυπριακού κράτους κατά το παρελθόν; Πού είναι τώρα; Ποιός εκφράζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί; Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Γι αυτό χρειάζεται επειγόντως λύση.

- Γιατί θεωρείτε τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ εχθρικές προς την Τουρκία, όταν Αθήνα και Λευκωσία σας καλούν να συμετάσχετε και εσείς σε αυτές;

- Καμία τριμερής συνεργασία δεν μας απειλεί. Κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει. Αλλά όλες οι συμφωνίες για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης από όλους. Εαν δυο ή τρία μέρη ανακηρρύσσουν ΑΟΖ χωρίς να διαβουλεύονται με άλλα εμπλεκόμενα μέρη αυτό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο γιατι και το άλλο μέρος έχει τα δικά του δικαιώματα. Αν υπάρξει συμφωνία για ΑΟΖ που θα επηρεάζει τα δικά μας συμφέροντα χωρίς εμείς να είμαστε μέρος αυτής, αν πχ. η Ελλάδα υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο που θα επηρεάζει και θα περιορίζει τη δική μας ΑΟΖ, δεν θα την αποδεχθούμε και θα τη θεωρήσουμε ως μη γενόμενη.

Αν πρόκειται για συμφωνια μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας ή της Αλβανίας, δεν μας αφορά και δεν έχουμε λόγο. Ξέρετε, η καλύτερη λύση εδώ είναι πρώτα να λύσουμε τις διαφορές μας η Ελλάδα και η Τουρκία, και μετά συζητάμε με τρίτα μέρη μαζί, με βάση τη δική μας συμφωνία. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται να λύσουμε το κυπριακό. Δεν μπορεί να μας επιβληθεί μια συμφωνία που επηρεάζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Πέρα από αυτό κάθε χώρα μπορεί να έχει καθε είδους τριμερείς συνεργασίες. Αυτό που λέω είναι ότι ο οπορτουνισμός δεν είναι χρήσιμος. Η ελληνοτουρκική σχέση είναι πολύ ιδιαίτερη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία άλλη, και από κανένα τρίτο μέρος.

- Βλέπετε τις συζητήσεις με την Ελλάδα για τις θαλάσσσιες ζώνες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ως ενιαία οριοθέτηση ή ως χωριστές διαδικασίες ;

- Είναι δυο διαφορετικές περιπτώσεις. Απο άποψης γεωγραφίας και τοπογραφίας. Το Αιγαίο ειναι πολύ περίπλοκη λόγω των νησιών, σε αντιθεση με την Αν. Μεσόγειο όπου υπάρχει μόνο ένα νησί και μπορούμε να μιλήσουμε γι αυτό. Η Αν. Μεσόγειος μπορεί να λυθεί εύκολα αν έχει λυθεί το κυπριακό.

-Εχει υπάρξει πρόοδος στις διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο;

- Για να είμαι ειλικρινής όταν ήμουν υπ. Εξωτερικών είχαμε σημειώσει πρόοδο. Μόλις ανέλαβα το 2009 έδωσα έμφαση σε αυτό το θέμα, αλλά δεν βοήθησε η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα - δεν κατηγορώ κανέναν, έτσι είναι οι δημοκρατίες. Αλλαξαν έξι ή επτά υπουργοί Εξωτερικών. Από την άλλη, παρά τις συνεχείς αλλαγές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και αυτό δείχνει την πολιτική βούληση και των δυο χωρών για αυτό το θέμα.

- Ο Ισραηλινός υπ. Ενέργειας πρότεινε πρόσφατα την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει ισραηλινό και κυπριακό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

- Αν συμφωνηθεί και από τους Τουρκοκύπριους από κοινού, δεν εχουμε πρόβλημα. Αλλα η γεωλογία δεν το επιτρέπει. Δεν ειναι εφικτός ένας τέτοιος αγωγός

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχμέτ Νταβούτογλου: «Δεν αναγνωρίζουμε συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου»"

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στον Πρωθυπουργό! Τράπεζα αγνοεί δικαστική απόφαση!

Τον έφτασαν στο σημείο να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό!
Μπορούν να φανταστούν οι αναγνώστες μας, αν στην περίπτωση που ο καταγγέλων πολίτης της παρακάτω υπόθεσης, αντίστροφα έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων του δικαστική απόφαση, τι μπορεί να είχε πάθει;
Το λιγότερο...χειροπέδες!
 
Αντίθετα στην καταγγελία που σας παρουσιάζουμε η Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E. ενώ έχει εδώ και 5 μήνες, εις βάρος της προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Σάμου, για υπαγωγή ενός πολίτη - δανειολήπτη στον γνωστό "Νόμο Κατσέλη" και την υποχρεώνει να του κρατά από τον λογαριασμό της συνταξής του περίπου το 1/4 από το ποσό που του κρατούσε μέχρι τώρα, συνεχίζει αυθαίρετα και προκλητικά να του παρακρατά το αρχικό ποσό που έδινε μέχρι και σήμερα!!!
 
Παρόλο που έχει διαμαρτυρηθεί και στην ίδια την Τράπεζα και στο Ειρηνοδικείο και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και στην Εισαγγελέα Σάμου, κανείς μέχρι τώρα δεν έχει αντιδράσει στις αγωνιώδεις εκκλήσεις του, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στη διαβίωση του ιδίου αλλά και της πολύτεκνης οικογενειάς του!
Ο κ. Απόστολος Τσιώλης στέλνει επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και στους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ως ύστατη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματός του!
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
 
''ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Του Αποστόλου Τσιώλη του Γεωργίου και της Χρυσαυγής κατοίκου Δημοτικής Ενότητας Καρλοβάσου Σάμου (Εργατικές Κατοικίες Τ.Θ. 5) Τ.Κ. 83200
 
Καρλόβασι 04 Δεκεμβρίου 2014
 
ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνιο Σαμαρά.
Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη.
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αθανασίου Χαράλαμπο.
Κοινοβουλευτικά Κόμματα – Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.)
 
ΘΕΜΑ: Μη Συμμόρφωση της Τράπεζας Eurobank Ergasias A.E. σε Προσωρινή Διαταγή του Ειρηνοδικείου Καρλοβάσου Σάμου.
 
ΣΧΕΤ.: α. Εκθέσεις Επίδοσης με Αριθμούς 1114 και 1115.
β. Επιστολή Αποστόλου Τσιώλη προς την Eurobank Ergasias της 03 Νοε 2014.
γ. Μισθοδοσία Αποστόλου Τσιώλη μηνών ( Αυγ.,Σεπ.,Οκτ.,Νοε.και Δεκ. 2014).
 
κ. Πρωθυπουργέ
Σας αποστέλλω συνημμένα τα (α, β) και (γ) σχετικά που αφορούν σε διαταγές της Ειρηνοδίκου Καρλοβάσου, επιστολή μου προς την τράπεζα EUROBANK καθώς και τη μισθοδοσία μου τα οποία δεικνύουν τη μη συμμόρφωση του εν λόγω Τραπεζικού ιδρύματος με την Ελληνική Νομοθεσία, συνεχίζοντας αυθαιρέτως να παρακρατά από τη σύνταξή μου, παρά την παρέλευση πέντε μηνών τη μηνιαία δόση δανείου που υφίστατο πριν τη ρύθμιση δηλαδή μηνιαίως το ποσό των 226,13 € και συνολικά μέχρι σήμερα το ποσό των 1130,65 €.
Οι επιπλέον ενέργειές μου μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση του ανωτέρω ποινικού τους αδικήματος όπως ενημερώθηκα ήταν οι εξής:
 
α. Προφορική και έγγραφη ενημέρωσή μου προς την Τράπεζα χωρίς να λάβω απάντηση.
β. Αίτηση για την προστασία μου προς το Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου το οποίο με παρέπεμψε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου λόγω αρμοδιότητας.
γ. Αίτηση αποσταλθείσα με FAX αλλά και ταχυδρομικώς με όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χωρίς να λάβω απάντηση.
δ. Επίσκεψη στο Γραφείο της κ. Εισαγγελέως Σάμου η οποία με ενημέρωσε ότι πρέπει να υποβάλλω μήνυση κάτι το οποίο δεν μπορώ να πράξω λόγω υψηλού κόστους και οικονομικής μου αδυναμίας.
 
Κατόπιν των ανωτέρω που ως φαίνεται δεν δόθηκε λύση αναγκάζομαι να προσφύγω σε εσάς ζητώντας σας να αποκαταστήσετε την αδικία και να προστατεύσετε την πολύτεκνη οικογένειά μου όπως το Σύνταγμα και οι Νόμοι του κράτους ορίζουν.
Αλήθεια πως θα αντιμετωπιζόμουν τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά μου από την Τράπεζα αλλά και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς αν η δικαστική απόφαση ήταν εναντίον μου;
Τέλος σας ενημερώνω ότι και άλλοι συνάδελφοί μου έχουν ανάλογη αντιμετώπιση από το ανωτέρω πιστωτικό ίδρυμα.
 
Με σεβασμό
Απόστολος Γ. Τσιώλης''

i-samos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στον Πρωθυπουργό! Τράπεζα αγνοεί δικαστική απόφαση!"

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις βραδινές ώρες της Κυριακής, από τα νοτιοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες βαθμιαία τη Δευτέρα θα επεκταθούν στην ανατολική και νότια χώρα

Αναλυτικά:

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες στη Νότια Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη κυρίως στα Δυτικά.

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου

Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και βαθμιαία τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου

Τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ"

Πόσα δισ. έφυγαν από την Ελλάδα και πού πήγαν

Ελληνικές καταθέσεις 4 δισ. ευρώ επενδύθηκαν κυρίως σε ακίνητα από τα τέλη του 2009 μέχρι σήμερα. Το διάστημα αυτό περιλαμβάνει την πρώτη και δεύτερη φάση της μεγάλης φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό λόγω της κρίσης και του φόβου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και την περίοδο κατά την οποία υπήρξε μερική επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες.

Οι συνολικές εκροές κεφαλαίων μπορεί να έφτασαν στην κορύφωσή τους τα 115 δισ. ευρώ, αλλά σήμερα υπολογίζεται ότι η καθαρή απώλεια ανέρχεται σε 56,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», από το ποσό αυτό, τα 32,5 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία κεντρικών τραπεζών και του ευρωσυστήματος (target 2) δείχνουν ότι ελληνικές καταθέσεις 32,5 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό ως εξής:

• Καταθέσεις: 22,2 δισ. ευρώ.

• Ομόλογα: 5,3 δισ. ευρώ.

• Μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια (πλην μετοχικών αμοιβαίων): 1 δισ. ευρώ.

• Μη τραπεζικά προϊόντα, όπως ακίνητα και χρυσός: 4 δισ. ευρώ.

Χώρες προορισμού

Σε ό,τι αφορά τις χώρες προορισμού, πρώτη επιλογή αναδείχθηκε η Βρετανία, δεύτερη η Ολλανδία, τρίτη η Γερμανία και ακολούθησαν Κύπρος και Ελβετία. Σε κάποια στιγμή μέσα στο 2012, όταν ο φόβος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε κορυφωθεί, παρατηρήθηκαν μικρότερες εκροές κεφαλαίων σε πολλούς προορισμούς, όπως Ιταλία και Αυστραλία.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών που ανέλυσαν στοιχεία του ισοζυγίου, της ΕΚΤ και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) συγκλίνουν στα εξής:

• Προς τη Βρετανία πρέπει να κατέφυγαν περίπου 10 δισ. ευρώ και στην κορύφωση να έφτασαν μέχρι 15 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουν απομείνει λιγότερα, καθώς τα κεφάλαια κατέφυγαν προς άλλους προορισμούς (κυρίως φορολογικούς παράδεισους).

• Στην Ολλανδία υπολογίζεται να πήγαν τουλάχιστον 6 έως 10 δισ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως ξένα κεφάλαια τα οποία επαναπατρίστηκαν.

• Στη Γερμανία κατευθύνθηκαν περίπου 8 δισ. ευρώ. Στη χώρα εκτιμάται ότι δεν έμειναν ούτε τα μισά, καθώς η Γερμανία έπαιξε κυρίως τον ρόλο του ενδιάμεσου σταθμού.

• Στην Ελβετία δεν πρέπει να έφτασαν τελικά περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ή 4 δισ. ευρώ στην κορύφωση των εκροών.

• Στην Κύπρο οι ελληνικές καταθέσεις έφτασαν σε κάποια στιγμή τα 7 δισ. ευρώ, αλλά τελικά είναι ζήτημα εάν απέμειναν περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ.

Στα «σεντούκια»

Η έρευνα της «Κ» κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα υπόλοιπα 24,3 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 56,8 δισ.) έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά παρέμειναν εντός συνόρων για την κάλυψη αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ενα μεγάλο μέρος αυτών μπήκε κάτω από στρώματα και γλάστρες για ασφάλεια. Εκτιμάται ότι τα 10 με 12 δισ. ευρώ έμειναν στα «σεντούκια» για ασφάλεια.

Τα υπόλοιπα, περίπου 12-15 δισ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμή φόρων, μισθών και άλλων υποχρεώσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. To ποσό αυτό εκτιμάται ότι μέσα στο 2012 έφτασε τα 18 δισ. ή και λίγο μεγαλύτερο.

Η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η κρίση στην Κύπρο («κούρεμα» καταθέσεων το 2013) συνέβαλαν στην επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Η επιστροφή αυτή προήλθε κυρίως από χρήματα που είχαν αποθεματοποιηθεί («κάτω από το στρώμα», τραπεζικές θυρίδες) και από την Κύπρο.

Η πρώτη μεγάλη φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες παρατηρήθηκε το 2010 και η δεύτερη κορύφωση υπήρξε το πρώτο μισό του 2012. Στη συνέχεια υπήρξε αργή, αλλά σταθερή αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας με συνέπεια την επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

Από την έρευνα της «Κ» προκύπτει πως η συνολική εκροή κεφαλαίων έφτασε τα 115 δισ. ευρώ στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, σχετικά με τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και της εγχώριας αγοράς.

Πρώτο κύμα «εξόδου» το 2010

Η πρώτη φάση της μεγάλης φυγής ελληνικών καταθέσεων πραγματοποιήθηκε το 2010. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, οι εκροές καταθέσεων το 2010 είχαν φτάσει τα 40 δισ. Από αυτά, τα 34 δισ. ευρώ εξανεμίστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες στη συνέχεια.

Από το σύνολο των 40 δισ., στα 10,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος των κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν το 2010 εκτός Ελλάδος από κατοίκους του εξωτερικού. Πρόκειται κυρίως για καταθέσεις που είχαν εισρεύσει στη χώρα μας την περίοδο 2003 - 2008, αξιοποιώντας την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία και οι οποίες επαναπροωθήθηκαν σταδιακά στο εξωτερικό μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και όλο το 2009.

Στα 8 δισ. ευρώ είχαν εκτιμηθεί οι καταθέσεις των Ελλήνων που κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό με κύριους προορισμούς την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τα 2/3 της εκροής να λαμβάνουν χώρα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Αντίθετα, η ανάγκη χρηματοδότησης τρεχουσών αναγκών του ιδιωτικού τομέα και η τοποθέτηση μετρητών σε θυρίδες ή ακόμα και στο σπίτι από τους κατόχους των χρημάτων κυριάρχησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το ύψος των κεφαλαίων αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται στα 4,5 δισ. ευρώ. Τέλος, ένα ποσό της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής, ότι τοποθετήθηκε σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως έντοκα γραμμάτια ή χρυσό.

Επιστροφή ρευστότητας στην αγορά από το 2015

Την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν καθαρές εισροές κεφαλαίων 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Τράπεζας. Τα κεφάλαια αυτά προήλθαν από αγορές μετοχών και αυξήσεις κεφαλαίου (31,2 δισ. ευρώ), από την εξαγωγική κυρίως δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων (15,3 δισ. ευρώ) και από άμεσες ξένες επενδύσεις (4,1 δισ. ευρώ). Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ή επενδύσεις στον δημόσιο τομέα.

Οι εισροές αυτές τόνωσαν τη ρευστότητα, γεγονός το οποίο σε πρώτη φάση φάνηκε περισσότερο στη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τα δάνεια της ΕΚΤ. Δηλαδή, οι εισροές αυτές δεν ήταν αρκετές ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Ομως, η μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τον δανεισμό από την ΕΚΤ κατά 91 δισ. ευρώ! Στη μείωση αυτή συνέβαλαν: αύξηση καταθέσεων κατά 21 δισ., απομόχλευση (μείωση χαρτοφυλακίου δανείων) 40 δισ. και αυξήσεις κεφαλαίων 15 δισ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραπάνω τάσεις, η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια από τον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί σε 2 με 3 τρίμηνα.

Η ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό θα ξεκινήσει από τα πιο υγιή και ανταγωνιστικά τμήματα του ελληνικού επιχειρείν, τα οποία θα περάσουν στην επόμενη φάση: επεκτάσεις και επενδύσεις. Δηλαδή, ύστερα από τη φάση της συρρίκνωσης και του «νοικοκυρέματος» θα περάσουν στον δανεισμό για επενδύσεις.

Η ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά θα ακολουθήσει, καθώς οι επενδύσεις και το θετικό επιχειρηματικό κλίμα θα βελτιώσουν τα εισοδήματα και θα περιορίσουν την ανεργία ή τον φόβο για ανεργία.

Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών για την επόμενη διετία (2015-2016) θα ανέλθουν στα 22 δισ. ευρώ.

Ηδη, οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δηλώσεις στελεχών τους, προγραμματίζουν πιστωτική επέκταση 10-12 δισ. ευρώ για τo 2015.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, από τα 10-12 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν στην οικονομία, περίπου τα μισά, δηλαδή 5 δισ. ευρώ, θα προέλθουν από αποπληρωμές παλαιότερων δανείων, ενώ τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τη ρευστότητα των τραπεζών. Η σταδιακή αύξηση των δανειοδοτήσεων δεν σημαίνει ότι τα δάνεια είναι για όλους. Οπως τονίζουν οι τράπεζες, τα δάνεια θα χορηγηθούν με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια μόνο σε αξιόχρεες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στόχος είναι η ενίσχυση υγιών επιχειρήσεων με ισχυρή παραγωγική βάση, εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Η ζήτηση για δάνεια 22 δισ. ευρώ στη διετία αναμένεται να υπερκαλυφθεί, καθώς οι τράπεζες θα είναι σε θέση να χορηγήσουν δάνεια 22 δισ. κυρίως επειδή θα συνεχίσουν να περιορίζουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ. Σε αυτό θα συμβάλει και η αναμενόμενη ετήσια εισροή κεφαλαίων περίπου 25 δισ. ευρώ, που αναμένεται να καταγραφεί στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Τέλος, θετικά αναμένεται να συμβάλει η μείωση των ποσοστών που επιβάλλει η ΕΚΤ στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που δίνονται από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Η Moody’s πρόσφατα εκτίμησε πως η απόφαση της ΕΚΤ για τη μείωση του «κουρέματος» θα απελευθερώσει ρευστότητα περίπου 7 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή θα μπορούν να δανειστούν επιπλέον 7 δισ. ευρώ χωρίς να «καταθέσουν» επιπλέον εγγυήσεις. Πάντως, στελέχη των ελληνικών τραπεζών, αλλά και αναλυτών, ανεβάζουν το ποσό αυτό στα 12 δισ. ευρώ.

Οποιο κι αν είναι το ακριβές μέγεθος, η πραγματικότητα είναι ότι η ρευστότητα γεννάει ρευστότητα. Οι εισροές επενδύσεων, η σταθεροποίηση του οικονομικού και πολιτικού κλίματος, τα ντιλ κ.λπ. δημιουργούν διάθεση για επενδύσεις και δανεισμό. Ο δανεισμός δημιουργεί νέα κυκλοφορία χρήματος κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται οι τράπεζες να χορηγήσουν 22 δισ. για να ανταποκριθούν στις δανειακές ανάγκες του ιδιωτικού τομέα. Μπορεί τα δάνεια να είναι λιγότερα, αλλά ο πολλαπλασιαστής ρευστότητας να φτάσει τα απαιτούμενα κεφάλαια στα επίπεδα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να αναπτυχθούν.
Κρίσιμη παράμετρο σε όλα αυτά αποτελεί η πολιτική σταθερότητα και γενικά η βεβαιότητα για το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Η αβεβαιότητα είναι ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις και για χρηματοδότηση από τις τράπεζες ακόμη και αν τα λεφτά υπάρχουν και περιμένουν στα θησαυροφυλάκια τραπεζών, επιχειρήσεων, νοικοκυριών και κράτους.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα δισ. έφυγαν από την Ελλάδα και πού πήγαν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news