facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ξεψύχησε αγοράκι 4,5 ετών γιατί δεν βρέθηκε κρεβάτι στη ΜΕΘ Θεσσαλονίκης

Ένα παιδάκι 4,5 ετών από την Ιτέα Φωκίδας έχασε τη ζωή του από άγνωστο μέχρι στιγμής μικρόβιο που εισχώρησε στον οργανισμό του από ένα απλό κρυολόγημα.

Το αγοράκι είχε διακομισθεί αρχικά στο Νοσοκομείο Λαμίας και από εκεί στην Λάρισα, όπου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, όμως δεν βρέθηκε κρεβάτι. Έτσι το παιδί παρέμεινε για λίγες ώρες στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Παίδων του Πανεπιστημιακού της Λάρισας, όπου και εξέπνευσε. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει με τον πλέον τραγικότερο τρόπο τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα Νοσοκομεία δηλώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας. Όπως τονίζει, δεν είναι δυνατόν από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη να μην υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, παρά μόνο μία ΜΑΦ Παίδων στην Λάρισα.


lamiastar
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεψύχησε αγοράκι 4,5 ετών γιατί δεν βρέθηκε κρεβάτι στη ΜΕΘ Θεσσαλονίκης"

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων

Η περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβλέπει κατώτερη σύνταξη τα 500 ευρώ.

«Γιατί πρέπει να υπάρξει το όριο των 500 ευρώ στις συντάξεις που προβλέπει ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης;» ρώτησε ο Πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος προσθέτοντας ότι «το Σύνταγμά μας διαφοροποιείται από τα πολλά της Ευρώπης, καταγράφοντας συγκεκριμένα κοινωνικά δικαιώματα. Ενδιαφέρεται το Σύνταγμα για κάτι το συνολικό και ενιαίο. Οι διακρίσεις του νομοθέτη (σ.σ.: κύριες και επικουρικές συντάξεις) δεν έχουν μεγάλη σημασία από άποψη Συντάγματος. Ενδιαφέρει η αξιοπρεπής διαβίωση με συντάξεις κοντά στις εν ενεργεία αποδοχές. Ο συνταξιούχος δεν είναι όπως βλέπουμε στον Τύπο, ατυχήσας ή εξοβελιστέος από την ζωή. Έχει συμβάλει στον εθνικό πλούτο με την εργασία του».

Με αφορμή την αναφορά που έγινε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για τις μειώσεις των συντάξεων, ο πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε: «Δεν λαμβάνεται υπόψη τι μπορεί να στερείται ο ασφαλισμένος, λείπει το να δούμε που κατανέμει το κράτος τους πόρους όταν χρηματοδοτεί για παράδειγμα τις Τράπεζες με πολλά εκατομμύρια, αλλά όχι τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Από την πλευρά τους οι σύμβουλοι Επικρατείας επί έδρας έθεσαν στους δικηγόρους ορισμένα ερωτήματα, όπως:

«Αν εξαντλείται η υποχρέωση του κράτους στην στήριξη μόνο της κύριας σύνταξης και εάν δικαιολογείται σε περίοδο κρίσης να συνεχίζει να απέχει από την επικουρική σύνταξη». Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το κράτος στηρίζει μόνο την κυρία σύνταξη.

«Μήπως δεν προηγήθηκε σοβαρή αναλογιστική μελέτη; Μήπως δεν αρκεί η έκθεση του υπουργείου για να δικαιολογηθούν τόσες περικοπές χωρίς εξέταση άλλων μέτρων όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση των χαμηλών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ.».

«Μήπως μετά από αυτά που λέγονται πάμε σε ένα σύστημα που θα επιβιώνει μόνο με εισφορές των εργαζομένων».

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Οκτώβριο η επταμελής, αυξημένη σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις τους είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά, ενώ δύο μέλη που είναι πάρεδροι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) συνταγματικές τις περικοπές τόσο των κυρίων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, το ζήτημα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Συζητήθηκε στο ΣτΕ η περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων"

Σε λειτουργεία ο τηλεφωνικός αριθμός 11188 της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε λειτουργεία τέθηκε ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11188, ο οποίος εξυπηρετεί την επικοινωνία των πολιτών με το κέντρο CYBERALERT της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, ο αριθμός 11188 καλείται από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας εντός Ελλάδος με αστική χρέωση ανεξαρτήτως καλούντα, ενώ παρέχεται είτε αυτοματοποιήμενη προώθηση σε συμβουλές ασφαλείας για τις συχνότερες ερωτήσεις των πολιτών, είτε σύνδεση με εξειδικευμένους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε λειτουργεία ο τηλεφωνικός αριθμός 11188 της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος."

Ψαριανός: «Υπάρχουν και καμιά δεκαριά αποστάτες που πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ»

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός μετά τα λεκτικά πυρά που δέχθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ αλλά και ορισμένους ανεξάρτητους περί αποστασίας λόγω της παρουσίας του στην επιστολή των οκτώ.

Ο βουλευτής χαρακτήρισε μάλιστα «χυδαία και άθλια» τη συζήτηση που γίνεται με καταγγελίες περί αργυρώνητων βουλευτών: «Όλοι όσοι λένε για χρηματισμό και αποστάτες ας κοιτάξουν καλύτερα στους καθρέπτες τους γιατί δεν είναι όλοι για τα φράγκα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «υπάρχουν και καμιά 10 αποστάτες που πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποστάτες είναι και αυτοί που πάνε στους 120 και χρηματίζονται». Υποσχέθηκε δε να καταθέσει γραπτώς τα ονόματα των 10 βουλευτών.

Τέλος, υποστήριξε ότι υπήρχαν και άλλοι βουλευτές που επιθυμούσαν να υπογράψουν την επιστολή των 8 σημειώνοντας «υπήρχαν και άλλοι 30 βουλευτές που ήθελαν να υπογράψουν το κείμενο ωστόσο το κόμμα τους, «τους τράβηξε από το μανίκι»».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψαριανός: «Υπάρχουν και καμιά δεκαριά αποστάτες που πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ»"

Οριστικά απολυμένες 190 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών

Από τις καθαρίστριες που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, επαναπροσλαμβάνονται τελικά 38 - «Δεν υποχωρούμε και θα εντείνουμε τον αγώνα μας», απαντούν

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ την Πέμπτη οι τελικοί πίνακες, σύμφωνα με τους οποίους απολύονται οριστικά (ενώ βρίσκονταν ήδη σε διαθεσιμότητα) 190 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα επαναπροσληφθούν μόλις 38.

«Δεν υποχωρούμε και θα εντείνουμε τον αγώνα μας», ήταν η απάντηση των καθαριστριών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στις 4 Δεκεμβρίου, με ανάρτηση στο site του ΑΣΕΠ, οι καθαρίστριες «ενημερώθηκαν για την διακοπή ουσιαστικά του καθεστώτος διαθεσιμότητας και την οριστική απόλυσή τους».

Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Οικονομικών αλλά και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς να προχωρήσουν σε αντιμετώπιση του όλου ζητήματος και απαραίτητα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους στη δικαιοσύνη στις 25 Φεβρουαρίου 2015. Την ίδια στιγμή απευθύνει κάλεσμα σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αναλάβουν δράση άμεσα.

Τέλος, προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι «η φωτιά που βάζει στο υπουργείο Οικονομικών με το ζήτημα αυτό αλλά και με τα υπόλοιπα (μειώσεις μισθών, συντάξεις κλπ) είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη».

Την άμεση επαναπρόσληψη των αγωνιζόμενων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταδικάζει την απόφαση μέσω των βουλευτών του Δημήτρη Στρατούλη και Αλέξη Μητρόπουλου.

Σε κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι προσέφερε ως «χριστουγεννιάτικο δώρο» στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών τις οριστικές απολύσεις τους, χωρίς να περιμένει την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να χτυπήσει ένα από τα πιο ευάλωτα αλλά και σκληρά αγωνιζόμενα τμήματα των εργαζομένων και καλεί εργαζόμενους και συνδικάτα να στηρίξουν τις καθαρίστριες», τονίζουν οι κ.κ. Στρατούλης και Μητρόπουλος.

Τέλος αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πολιτικά ότι, εφόσον με τους αγώνες και την ψήφο του λαού αναδειχθεί στην διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει άμεσα στις εργασίες τους όσους και όσες απολύθηκαν σε εφαρμογή των αντισυνταγματικών μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις στο δημόσιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικά απολυμένες 190 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών"

Νταβούτογλου: Ευτυχώς που είμαστε γείτονες

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά - «Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο τούρκος πρωθυπουργός

Όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων συζητήθηκε στην συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον κ. τούρκο ομολογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών έλεγε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κυπριακό που αποτελεί και το κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου στην Άγκυρα».



Σύμφωνα με την ίδια πηγή συζητήθηκε και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά την συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκεκριμένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

Στις 20:30 οι δύο Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος - Τουρκίας», ενώ θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.



Το Σάββατο στις 10:00 οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό, αύριο ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περίπου στις 15:00.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση έρχεται έπειτα από την τριμερή διακήρυξη του Καΐρου μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και ενώ η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Κύπρου. Από την πλευρά τους, Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις ενέργειές τους για διεύρυνση της τριμερούς με την συμμετοχή κι άλλων χωρών και παράλληλα προετοιμάζουν τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.



Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου έφτασε στην Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον ίδιο και το κυβερνητικό του επιτελείο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγα λεπτά μετά τις 15:30, ενώ τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και τους Τούρκους αξιωματούχους υποδέχτηκε ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο κ. Νταβούτογλου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου εκεί τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ σημείωσε ότι «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας».



«Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», είπε ο κ. Παπούλιας, χαιρετίζοντας παράλληλα την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκία.

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι έχει απολύτως δίκιο.


«Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις», είπε και προσκάλεσε τον κ. Παπούλια να επισκεφτεί την Τουρκία.







Σε αστυνομικό κλοιό η πρωτεύουσα


Πάντως, η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας γίνεται σε αστυνομικό κλοιό, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί απαγόρευση διαδηλώσεων.

Όμως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και όλη η αποστολή  θα μείνουν στο ξενοδοχείο Χίλτον, γεγονός που βοηθάει το έργο της αστυνομίας που θα έχει συγκεντρωμένες όλες τις δυνάμεις της στο ευρύτερο κέντρο. Γι' αυτό το λόγο απορρίφθηκε η σκέψη η αποστολή της Τουρκίας να μείνει σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα των νοτίων προαστίων.

 protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νταβούτογλου: Ευτυχώς που είμαστε γείτονες"

Πάνω από το όριο συναγερμού παραμένει η στάθμη του ποταμού Έβρου

Πάνω από το όριο συναγερμού παραμένει η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο (στα 6,35 μέτρα, με το όριο συναγερμού στα 5,70 μέτρα), γεγονός που κινητοποιεί το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων, που παραμένει σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα που μπορεί να προκληθούν από τον μεγάλο όγκο υδάτων που εισέρχονται στην κοίτη του ποταμού από τη Βουλγαρία.

«Η επαγρύπνηση (των αρμόδιων υπηρεσιών) είναι ακόμη μεγαλύτερη για το ενδεχόμενο πρόκλησης και νέων προβλημάτων εξαιτίας των βροχοπτώσεων που αναμένονται το Σαββατοκύριακο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, σε σημεία (Δίκαια, Δίλογος, Σάκκος) υπάρχει υπερπήδηση του υπερβλητού αναχώματος (σ.σ. τα πρώτα στα οποία εκτονώνεται ο υδάτινος όγκος), αλλά εκτιμάται ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, κίνδυνος για τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες απευθύνουν συστάσεις προς τους πολίτες να απομακρύνουν το ζωικό κεφάλαιο και να διακόψουν κάθε δραστηριότητα στις όχθες του ποταμού Έβρου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από το όριο συναγερμού παραμένει η στάθμη του ποταμού Έβρου"

Από τις 11 το πρωί θα κλείσουν το Σάββατο τρεις σταθμοί του Μετρό

Δύο ώρες νωρίτερα από ό,τι την Παρασκευή θα κλείσουν το Σάββατο τρεις σταθμοί του Μετρο στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα.

Οι τρεις σταθμοί του Μετρό πουα κλείσουν για το επιβατικό κοινό από τις 11 το πρωί και άρα δεν θα γίνεται επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών είναι οι σταθμοί «Κατεχάκη», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τις 11 το πρωί θα κλείσουν το Σάββατο τρεις σταθμοί του Μετρό"

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον Νίκο Ρωμανό

Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε κρατουμένους που έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο.

Όπως είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ.Αθανασίου, κρατούμενοι με αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν τις σπουδές τους, γι' αυτό θα κατατεθεί και ρύθμιση για παρακολούθηση μαθημάτων δι' αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

«Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά, ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του» είχε τονίσει ο υπουργός.

Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό είπε: «Τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο, μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της Πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί».

Ο κ. Αθανασίου είχε διευκρινίσει ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων, που απαιτείται φυσική παρουσία, θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε η τροπολογία για τον Νίκο Ρωμανό"

Σε αποχή διαρκείας από Δευτέρα προχωρούν οι δικηγόροι

Σε αποχή διαρκείας, από την προσεχή Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014,προχωρούν οι δικηγόροι όλης της χώρας μετά το πανελλαδικό δημοψήφισμα με το οποίο είπαν συντριπτικό «όχι» στο νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε στα γραφεία του ΔΣΑ «χαιρέτησε ως νίκη των δημοκρατικών διαδικασιών και των Δικηγόρων, το αποτέλεσμα του Δικηγορικού δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε» τονίζοντας ότι«Ομόθυμα η Ολομέλεια εκτιμά ότι η βούληση των 23.000 Δικηγόρων που προσήλθαν πανελλαδικά στις κάλπες και αποδοκίμασαν με ποσοστό 93% το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκρίνοντας ως μορφή κινητοποίησης την αποχή διαρκείας, είναι σαφής και δεσμευτική για τα όργανα του Δικηγορικού Σώματος».

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας, Βασίλης Αλεξανδρής τόνισε ότι

«Το δημοψήφισμα ένωσε θεσμικά όλους τους Δικηγόρους και τους Δικηγορικούς Συλλόγους» και συμπλήρωσε «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η συντριπτική καταδίκη του επίμαχου νομοσχεδίου από το σύνολο των Ελλήνων Δικηγόρων, αποτελεί την ηχηρή, καθαρή και ανεπίδεκτη αμφισβήτησης απάντηση του Δικηγορικού Σώματος στην προκλητική προώθηση του ν/σ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης». Επανέλαβε δε πως η στάση των Δικηγόρων στο ζήτημα αυτό αφορά κυρίως τη κοινωνία.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας ενημέρωσε το Σώμα, ότι η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγόρων, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης είχε το πρωί συνάντηση μιάμισης ώρας μαζί του, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η Συντονιστική Επιτροπή, μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Κανονισμού της Βουλής. Παράλληλα ζήτησε να συσταθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Δικηγορικού Σώματος, προκειμένου να συνταχθεί και να επανακατατεθεί το νομοσχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης μολονότι δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή, κάλεσε τους Δικηγόρους σε διάλογο μέχρι την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
¨Όπως υπογραμμίζουν οι δικηγόροι «Παρά το γεγονός ότι το Δικηγορικό Σώμα έχει ήδη εκφράσει από τις 28 Αυγούστου αναλυτικά τις θέσεις του επί του επίμαχου νομοσχεδίου οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη, η Ολομέλεια των Προέδρων εξουσιοδότησε την Συντονιστική Επιτροπή να συμμετάσχει στο διάλογο με βάση τις θέσεις αυτές και να ενημερώσει το Σώμα όταν υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή θέσεων εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να επανακαθορίσει τη στάση της».

Τέλος, στη συνεδρίαση τους, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, επαναβεβαίωσαν επίσης το πλαίσιο της χορήγησης των αδειών κατά τη περίοδο της αποχής.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε αποχή διαρκείας από Δευτέρα προχωρούν οι δικηγόροι"

Eurostat: Η Ελλάδα κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο η Ελλάδα (0,7%), μαζί με τη Σλοβενία, επιβεβαίωσε σήμερα η Eurostat που έδωσε στη δημοσιότητα τη δεύτερη εκτίμησή της για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο στην ΕΕ.

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν, ωστόσο, την ισχνή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, καθώς το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% (έναντι 0,1% το δεύτερο τρίμηνο), ενώ στην «ΕΕ των 28» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% (έναντι 0,2% το δεύτερο τρίμηνο).

Η ισχνή ανάπτυξη στηρίχθηκε κυρίως από την κατανάλωση των νοικοκυριών που αυξήθηκε κατά 0,5% (έναντι αύξησης 0,3% το δεύτερο τρίμηνο).

Σε σύγκριση με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου 2013, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,8% και στην «ΕΕ των 28» κατά 1,3%.

Τα κράτη μέλη που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης είναι η Ρουμανία (1,8%), η Πολωνία (0,9%), η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Μ. Βρετανία (0,7%).

Στη Γερμανία ο ρυθμός ανάπτυξης δεν ξεπέρασε το 0,1% και στη Γαλλία το 0,3%, ενώ μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ισπανία (0,5%).

Αντίθετα, ύφεση σημειώθηκε στην Κύπρο (-0,4%), στην Αυστρία (0,3%) και στην Ιταλία (-0,1%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίτο τρίμηνο του 2014 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν 1%, ενώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,4% .

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Η Ελλάδα κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη"

Οργή Σαμαρά για το Βρετανικό Μουσείο που δάνεισε γλυπτό του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ

Το Βρετανικό Μουσείο όχι μόνο αρνείται να επιστρέψει στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά σε μία κίνηση που ερμηνεύεται και ως «επίδειξη ισχύος» αποφάσισε να δανείσει στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης ένα από τα γλυπτά που αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν -το ακέφαλο άγαλμα του Ιλισσού.

Το γλυπτό μεταφέρθηκε στη Ρωσία υπό άκρα μυστικότητα και θα παρουσιαστεί σήμερα, Παρασκευή, στο Μουσείο Ερμιτάζ, στο πλαίσιο των εορτασμών που έχουν προγραμματιστεί για τη συμπλήρωση 250 χρόνων λειτουργίας του. Θα παραμείνει στην Αγία Πετρούπολη ώς τις 18 Ιανουαρίου και είναι η πρώτη φορά που ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα περνά τα σύνορα της Βρετανίας.

Η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου απορρίπτει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών -αίτημα που έθεσε για πρώτη φορά η Μελίνα Μερκούρη το 1982.

«Δεν ζητούμε την επιστροφή ενός πίνακα ή ενός αγάλματος. Ζητούμε την αποκατάσταση ενός μοναδικού μνημείου, ξεχωριστού συμβόλου ενός πολιτισμού. Και πιστεύω ήρθε ο καιρός αυτά τα Μάρμαρα να γυρίσουν πίσω, στον γαλάζιο ουρανό της Αττικής, στο φυσικό τους χώρο, εκεί που αποτελούν δομικό και λειτουργικό μέρος ενός μοναδικού συνόλου» ήταν η δήλωση της Μελίνας Μερκούρη από το βήμα της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της UNESCO, δήλωση που σήμανε την αρχή για τον πολυετή αγώνα των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων.

Επί πολλά έτη το Βρετανικό Μουσείο προέβαλε το επιχείρημα ότι η Αθήνα δεν είχε τον κατάλληλο χώρο για να τα δεχθεί. Ωστόσο, ακόμα και μετά τη λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης -μουσείο που συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου- το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει να αρνείται και αποφεύγει τη συζήτηση για συνεργασία των δύο ιδρυμάτων, ώστε τα Γλυπτά να επιστρέψουν στο πλαίσιο συμφωνίας μακροχρόνιου δανεισμού.

«Η ελληνική προσέγγιση αφορά περισσότερο το πού ανήκουν τα γλυπτά σε μόνιμη βάση» είναι η δήλωση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ στην Telegraph. «Μέχρι και σήμερα (σ.σ. οι Έλληνες) δηλώνουν ότι δεν θα τα επιστρέψουν. Αυτό παγώνει κάθε συζήτηση» προσθέτει.

Ο ίδιος έγραψε στην ιστοσελίδα του μουσείου ότι το Βρετανικό Μουσείο «είναι ένα οικουμενικό μουσείο, ένα μουσείο για όλο τον κόσμο» και αυτό -σύμφωνα με τον Νιλ ΜακΓκρέγκορ- το επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο η απόφαση να ταξιδέψει στην Αγία Πετρούπολη το γλυπτό.

Οργή Σαμαρά για το Βρετανικό Μουσείο που δάνεισε γλυπτό του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ

«Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να "δανείσει" ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη», τονίζει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του με την οποία επισημαίνει ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί "αμετακίνητων" γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει».

Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο "επιχείρημά" τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει».

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει επίσης ότι «ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!».

Προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου ο Κ. Τασούλας


Με αφορμή τον δανεισμό από το Βρετανικό Μουσείο του ακέφαλου αγάλματος του ποτάμιου θεού Ιλισσού, που ανήκει στα Γλυπτά του Παρθενώνα, για έκθεση στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου είναι προκλητική διότι αντιμετωπίζει τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αντικείμενα μεμονωμένου δανεισμού.

Ωστόσο, μια ακόμη απόλυτη θέση της βρετανικής πλευράς παύει να ισχύει. Εκείνη του ότι τα Γλυπτά δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ.

Η χώρα μας έχει καλέσει τη Μ. Βρετανία, μέσω της UNESCO, σε διαδικασία διαμεσολάβησης για την επανένωση των Γλυπτών.

Τελικός προορισμός γι’ αυτή την επανένωση είναι η Αθήνα και το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης».   

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή Σαμαρά για το Βρετανικό Μουσείο που δάνεισε γλυπτό του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ"

Handelsblatt:«Τελεσίγραφο» από τρόικα στην Ελλάδα

Η τρόικα απειλεί να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα, εάν δεν επέλθει συμφωνία αξιολόγησης μέσα στο 2014, υποστηρίζει η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας που χαρακτηρίζεται «αποκλειστικό» και βασίζεται σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα, η τρόικα προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα διακοπεί η χρηματοδότηση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα σταματήσει η ροή της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες που αποτελεί το «νευρικό σύστημα» της οικονομίας. Σε αυτήν την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν άλλη πηγή ρευστότητας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δεχόταν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Handelsblatt σημειώνει ότι το Γιούρογκρουπ θέλει να κλείσει οπωσδήποτε τη διαπραγμάτευση πριν από τα Χριστούγεννα, γι' αυτό και «εντείνει την πίεση» προς την Αθήνα. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πάντως και ότι στην Ελλάδα εκδηλώνεται δυσφορία απέναντι στους δανειστές, καθώς και η υποψία ότι η ίδια η τρόικα δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας συνεχώς νέες αξιώσεις.

Επανάληψη του «σεναρίου 2012»;

Το Γιούρογκρουπ επείγεται να κλεισει η συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα.
Το Γιούρογκρουπ επείγεται να κλεισει η συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα.
Aντίστοιχες πληροφορίες για τελεσίγραφο από την τρόικα -και ιδιαίτερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- είχαν διαρρεύσει μέσω δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο τον Ιούλιο του 2012, μετά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 12 δις ευρώ. Ο τότε Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν είχε πάντως διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες.

Τώρα το σενάριο επανέρχεται και μάλιστα σε μία συγκυρία που το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη ευνοεί την παροχή ρευστότητας, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι: αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι δηλώνει τόσο απερίφραστα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, αν χρειαστεί, σε μαζικές αγορές ομολόγων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σχετική ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt:«Τελεσίγραφο» από τρόικα στην Ελλάδα"

«Όχι» Μητρόπουλου στη συνταγματική αναθεώρηση

Την αντίθεσή του στην προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση και τη μη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ εάν αυτή προχωρήσει κανονικά, εκφράζει ο εργατολόγος και βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Μητρόπουλος.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τουλάχιστον δύο γραμμές σχετικά με τη στάση του κόμματος στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αναθεώρηση του συντάγματος: Εκείνη που λέει ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μετάσχει σε μία τέτοια θεσμική διαδικασία και η άλλη, που αντιτίθεται σθεναρά.

Ο κ. Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία απαίτηση των δανειστών προκειμένου να υπάρξει «συνταγματοποίηση» του Μνημονίου.

«Το εγχείρημα αγγίζει τα όρια της φαρσοκωμωδίας και ταυτόχρονα ευτελίζει την κορυφαία αυτή πολιτειακή διαδικασία στα μάτια ενός καθημαγμένου λαού» σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η εικόνα μιας Βουλής που νομοθετεί με τηλεφωνική εντολή της Τρόικας ή που αλλάζει αυθωρεί και παραχρήμα, χωρίς σταθερή κοινοβουλευτική συμπεριφορά, ήδη ψηφισθέντα προ ημερών νόμο για σχετικώς υποδεέστερα ζητήματα, είναι βέβαιο ότι βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους ετερονομίας. Έχει χάσει δηλαδή την πρωτογενή δύναμη και ενέργεια που της παρέχει η συντεταγμένη λειτουργία του δρώντος λαού».

Και προσθέτει με νόημα: «Όταν μια τέτοια κυβέρνηση, υπ’ αυτό το καθεστώς, καταπιάνεται με θεμελιώδη ζητήματα, καταφέρνει επιπλέον να καταστρέφει το ψυχολογικό συνειδησιακό υπόβαθρο της δημοκρατίας, ως πολιτεύματος που παρέχει εναλλακτικές λύσεις στη διαρκή επίκληση του …μονόδρομου των Μνημονίων. Αυτή η μεγάλη υποβάθμιση της αναθεωρητικής διαδικασίας προκαλεί την ιστορική συνταγματική συνείδηση και αναβιώνει τους αγώνες του ελληνικού λαού από την εποχή της εθνικής παλιγγενεσίας, για περισσότερη δημοκρατία».

Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις πολιτειολογίας ή Συνταγματικού Δικαίου για να καταλάβει ο οποιοσδήποτε πολίτης ότι προς το παρόν οι βασικές προϋποθέσεις (αντικειμενικές και υποκειμενικές) αναθεώρησης του Συντάγματος εκλείπουν».

Και ξεκαθαρίζει: «Δεν έχει πλέον καμιά σημασία να συμμετέχουμε σε μια κοινοβουλευτική παρωδία. Δεν έχει καμιά αξία να προσποιούμαστε ότι συζητάμε με πρωτογενή εξουσία τον προϋπολογισμό, αφού, προτού αυτός έρθει στην αρμόδια Επιτροπή προς επεξεργασία, όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα υπαγορευμένο κείμενο που στερείται κάθε εσωτερικής συναίνεσης. Κι αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι εμφανίζονται ακόμη και προοδευτικοί πολιτικοί, αυτοχαρακτηριζόμενοι «αριστεροί», που προτείνουν αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα σύνθεση του σώματος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» Μητρόπουλου στη συνταγματική αναθεώρηση"

Stratfor: Η Ελλάδα θα ξαναγίνει το 2015 το κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης

Σε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης στην Ευρώπη και του αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης στα πολιτικά συστήματα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησε το αμερικανικό ινστιτούτο αναλύσεων Stratfor.

Σε αυτήν περιλαμβάνει και την Ελλάδα, η οποία διατρέχει τον τεράστιο και ορατό κίνδυνο να ξαναγίνει το 2015 το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, εξαιτίας του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών σε περίπτωση αδιεξόδου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το Stratfor υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, αν και αργά, ωστόσο σταθερά, διαβρώνει τα πολιτικά συστήματα πολλών χωρών της ηπείρου», καθώς «νέοι παράγοντες αναδύονται και απειλούν την ανωτερότητα των παραδοσιακών "παικτών"».

Συμμαχίες που έμοιαζαν αδύνατες πριν από την κρίση, τώρα είναι πιθανές

«Συμμαχίες και γεγονότα που έμοιαζαν αδύνατα μόλις λίγα χρόνια πριν, τώρα συζητούνται ανοιχτά στην Ευρώπη ως ενδεχόμενα» αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο και φέρνει ως παράδειγμα τη Σουηδία, η οποία «στις 3 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κυρίως λόγω πολιτικών κινήσεων που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον χώρο της ακροδεξιάς».

Αλλο παράδειγμα, κατά το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων, είναι η Ισπανία, όπου «το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα συζητά ανοιχτά την πιθανότητα να συνάψει συμμαχία με τους παραδοσιακούς τους αντιπάλους στην Κεντροαριστερά, προκειμένου να αποτρέψουν το αντιδραστικό κόμμα (σ.σ.: Podemos) να αναλάβει την εξουσία».

Το Stratfor προσθέτει ότι «σε μέλη-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και πιθανώς της Ελλάδας, θα διεξαχθούν εκλογές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκείνες οι χώρες δεν θα δουν κανέναν από αυτούς που θα θεωρούσαν πιθανούς κυρίαρχους το 2008».

Η Ισπανία θα γίνει Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα, το αμερικανικό Stratfor τη συγκρίνει με την Ισπανία και αναφέρει ότι η χώρα μας «είναι το ενδεικτικότερο παράδειγμα για το πώς θα είναι στο μέλλον η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία».

«Οπως η Ισπανία, έτσι και η Ελλάδα», αναφέρει το ινστιτούτο, «διέθετε ένα σταθερό δικομματικό σύστημα όπου εναλλάσσονταν στην εξουσία πότε το κεντροδεξιό, πότε το κεντροαριστερό κόμμα. Ομως, η οικονομική κρίση οδήγησε σε μια ραγδαία άνοδο του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία επιβλήθηκαν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Το 2012, διεξήχθησαν δύο επαναλαμβανόμενες εκλογές μέχρι τα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) να συγκροτήσουν κυβέρνηση συμμαχίας, ώστε να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός παιχνιδιού. Στην Ελλάδα όπου οι πολιτικές αντιπαλότητες είναι παλιές και βαθιές, τέτοιους είδους συμμαχία θα διαφαινόταν αδύνατη πριν από την κρίση».

Οι πρόωρες εκλογές θα ξαναβάλουν την Ελλάδα στο κέντρο της ευρωκρίσης

Στη συνέχεια, το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα πιθανόν μέσα στον επόμενο χρόνο θα επιστρέψει στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, όταν το κοινοβούλιο θα επιχειρήσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Αν το Κοινοβούλιο αποτύχει, τότε (η χώρα) θα εξαναγκαστεί σε πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθεί να είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, το να κρατηθεί μακριά από την εξουσία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη φορά».

Παράλληλα, το ινστιτούτο αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της Ελλάδας, μια κίνηση που πιθανώς θα κάνει νευρικές τις αγορές και θα διευρύνει την αβεβαιότητα σε όλη την Ευρωζώνη, σε μια χρονική στιγμή που η Ευρώπη είχε θεωρήσει πως βρήκε μια κάποια σταθερότητα».

Η παθητικότητα της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας είναι ανεπαρκής στην αντιμετώπιση της κρίσης

«Οταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύθηκε να μεσολαβεί στις αγορές, πριν από δύο χρόνια, τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε χάσει την αίσθηση του επείγοντος που είχε στα πρώτα χρόνια της κρίσης» προσθέτουν οι αμερικανοί αναλυτές και συμπληρώνουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως η Γερμανία, επιλέγει να καιροφυλακτεί αντί να δρα». Ετσι, εξηγεί το Stratfor, «εφόσον η Ελλάδα δημιουργήσει και πάλι οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα αναγκαστούν να συζητήσουν τα θέματα που αποφεύγουν τόσο καιρό».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Stratfor: Η Ελλάδα θα ξαναγίνει το 2015 το κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης"

Προεδρική εκλογή: Τα... κουκιά για τους 180, οι ανεξάρτητοι και η ΔΗΜΑΡ

Πιο κοντά από ποτέ στη συγκέντρωση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται η κυβέρνηση, την ώρα που ανεξάρτητοι και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ μαζεύουν... υπογραφές για να "κλείσει" το θέμα από την παρούσα Βουλή.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι πως "έχει" περίπου 174 βουλευτές σίγουρους πως θα στηρίξουν την επιλογή της για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές: η εκλογή Προέδρου θα πείσει τους δανειστές για την πολιτική σταθερότητα και έτσι θα επιτευχθεί η συμφωνία που θα φέρει και την πολυπόθητη έξοδο από το Μνημόνιο.

Την ώρα που η αντιπολίτευση συνεχίσει να πιέζει για εκλογές και εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή που θα προκύψει, στους διαδρόμους της Βουλής εντείνονται οι «ζυμώσεις» για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό προέκυψε και η επιστολή που "κυκλοφόρησε" το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή όπου μέλη της Κ.Ο. των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν την πρόθεση τους να στηρίξουν την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Είναι, ουσιαστικά, το περίγραμμα της πρότασης που κατέθεσαν έξι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός του κ. Τσούκαλη την επιστολή θα υπογράφουν και οι: Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας, από την ΔΗΜΑΡ, ενώ πιθανό είναι να τη στηρίξει και η Μαρία Ρεπούση. Όμως την υπογραφή τους αναμένεται να βάλουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Πάρις Μουτσινάς, Τάσος Κουράκος, Γιώργος Κασσαπίδης και Χρήστος Αηδόνης. Την πρωτοβουλία φέρεται να στηρίζουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης και Δημήτρης Ανδρουλάκης καθώς επίσης και ο ανεξάρτητος Μίμης Ανδρουλάκης.

Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτίθεται να ψηφίσει και η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Μάρκου, ενώ ο Παναγιώτης Μελάς, που μετά την ανεξαρτητοποίησή του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες εντάχθηκε στην Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Βουλευτών έχει δηλώσει επίσης πως ίσως στηρίξει την υποψηφιότητα της κυβέρνησης.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μελά υπάρχουν και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ που προτίθενται να ψηφίσουν επίσης για να εκλεγεί από την παρουσία Βουλή ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Προεδρική εκλογή: Τα... κουκιά για τους 180, οι ανεξάρτητοι και η ΔΗΜΑΡ"

Β. Παπαγεωργόπουλος: Έρχεται η ώρα που οι πάντες θα αντιληφθούν το μέγεθος της αδικίας

Νέα επιστολή έστειλε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στην οποία αναφέρεται στην άδικη καταδίκη του και στην βεβαιότητά του ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και η αδικία εις βάρος του, όπως επισημαίνει.

Η επιστολή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου:

«Πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι κατετέθη επιτέλους η θέση του Προέδρου του πενταμελούς Εφετείου και εδόθη στους 2 Εφέτες που πρότειναν να κηρυχθώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΘΩΟΣ, για να καταγράψουν σε εύλογο χρονικό διάστημα τον ΑΝΤΙΛΟΓΟ τους!

Σε σχετικά σύντομο λοιπόν χρονικό διάστημα θα εμφανισθεί ΟΛΟΚΛΗΡΗ η απόφαση του Δικαστηρίου και οι πάντες από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι τον απλό Έλληνα πολίτη θα αντιληφθούν την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Θα αντιληφθούν ότι ΑΔΙΚΑ και χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο καταδικάσθηκε σε ισόβια πρωτοδίκως και εν συνεχεία σε δωδεκαετή κάθειρξη ο επί 12ετία Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,
ότι ΑΔΙΚΑ σπιλώθηκε το όνομά μου,
ότι ΑΔΙΚΑ βρίσκομαι εδώ και 21 μήνες στην φυλακή,
ότι η εναντίον μου απόφαση ήταν μια απόφαση ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ,
ότι είμαι ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ.

Ελπίδα μου ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟ: Θεσσαλονίκη: ΔΙΚΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ Ανοίγει ο δρόμος για τον Άρειο Πάγο
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Παπαγεωργόπουλος: Έρχεται η ώρα που οι πάντες θα αντιληφθούν το μέγεθος της αδικίας"

Σύνδεση εισφορών με τζίρο για επαγγελματίες

Ολική ανατροπή στο ασφαλιστικό τοπίο των ελεύθερων επαγγελματιών προωθεί η κυβέρνηση με σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Ποιους θα αφορά το νέο σύστημα και πότε θα εφαρμοστεί. Τι θα γίνει με τις εισφορές για την υγεία. Ποια είναι τα προβλήματα.

Στον υπολογισμό των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και πιθανόν αυτοαπασχολούμενους με βάση τον τζίρο, ήτοι το πραγματικό τους εισόδημα και όχι βάσει ασφαλιστικών κατηγοριών, φαίνεται πως συμφωνούν κυβέρνηση και τρόικα.

Σύμφωνα με πρόταση που συγκαταλέγεται στο πλέγμα δράσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση προς την τρόικα των δανειστών, έχει συμφωνηθεί επί της αρχής η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους. Το μέτρο, θα εφαρμοστεί, όπως περιγράφεται και στο αρχικό κείμενο των 46 σελίδων του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα, σε πλήρη εξέλιξη το 2017, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η ενιαία πλατφόρμα είσπραξης εισφορών - φόρων από τις εφορίες.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν πως πρόκειται, για μια θεμελιώδη αλλαγή στο σύστημα ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών που προτείνει το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα των δανειστών συμφωνεί με την πρόταση και αναμένει από το υπουργείο Εργασίας την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα οδηγεί σε δομικές αλλαγές.

Και αυτό γιατί η εξατομίκευση των εισφορών μετατρέπει το σύστημα από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Πρακτικά, δηλαδή προωθεί την λογική ότι οι συντάξεις γίνονται "ατομικές", δεδομένου ότι προκύπτουν από τις εισφορές του καθενός. Γεγονός που προκαλεί σημαντικό πρόβλημα στην χρηματοδότηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Άλλωστε, το πρόβλημα της μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε κάθε προσπάθεια δομικής μεταρρύθμισης. Πολύ περισσότερο στον ΟΑΕΕ, που αντιμετωπίζει και ταμειακό πρόβλημα ρευστότητας.

Παράλληλα, σε ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο υγείας, ενώ δεν αποκλείεται - εφόσον προκριθεί μια τέτοια σημαντική αλλαγή- να υπάρξει πρόβλεψη για ένα ελάχιστο ασφάλιστρο, που θα αποτελεί τη βάση για κάθε ασφαλισμένο. Στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, δεν διευκρινίζεται επίσης, εάν το μέτρο θα αφορά στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ελεύθερους επαγγελματίες (εμπόρους, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές) ή και τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους και εργολήπτες - μηχανικούς).

Να σημειωθεί ότι, η πρόταση αυτή αντικατέστησε τον προηγούμενο σχεδιασμό, που ήθελε τη μείωση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών κατά 20%, με αντίστοιχη μείωση των μελλοντικών παροχών, καθώς κρίθηκε από τους δανειστές, πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγαλύτερο πρόβλημα στη ρευστότητα του ΟΑΕΕ.

Στόχος της προηγούμενης πρότασης ήταν η αύξηση της εισπραξιμότητας του ταμείου από το 52% που έχει πέσει, στα επίπεδα του 2008-2009, ήτοι κοντά στο 80%. Ο ΟΑΕΕ, βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των δανειστών, καθώς διαπιστώνεται ότι η σχέση του συνόλου των εισφορών προς τα ποσά της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι μικρότερη της μονάδας!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζουν οι δανειστές, εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, που ήταν μειωμένα κατά 4,76% σε σχέση με το 2012, έτος κατά το οποίο οι εισπράξεις του ταμείου μειώθηκαν κατά 14,88%, έναντι αυτών του 2011.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως μια πιθανή μείωση των εισφορών μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΣΕΕ που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας, θα αποτελούσε μεν "κοινωνική πολιτική" για μια επαγγελματική τάξη, αυτή των μικρομεσαίων που επλήγη από την κρίση, δεν θα έλυνε όμως το πρόβλημα του ταμείου.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 45% των ενεργών οφειλετών ανήκει στις 3 πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες και κατά συνέπεια μπορεί να ενταχθεί ήδη, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (όπως ανανεώθηκε με τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση στη βουλή μέχρι το τέλος του 2016) στην 1η και χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Αντίστοιχα, στις 2 πρώτες κατηγορίες ανήκει το 55% των οφειλετών που βρίσκονται σε διακοπή.

Η Διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου εκτιμά μάλιστα, ότι σημαντικό ρόλο στην βελτίωση των οικονομικών του ταμείου θα διαδραματίσει η ανταπόκριση των ασφαλισμένων στη νέα ρύθμιση οφειλών, που από τις πρώτες ημέρες κρίνεται ικανοποιητική.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνδεση εισφορών με τζίρο για επαγγελματίες "

Επίσημα η Ελλάδα στη Eurovision

Στο δρόμο για τη Βιέννη βρίσκεται και επίσημα από χθες η χώρα μας, μετά την απόφαση ένταξης της ΝΕΡΙΤ στην EBU.

Μετά από την αποδοχή της ΝΕΡΙΤ ως πλήρους μέλους της EBU η κρατική ραδιοτηλεόραση κυκλοφόρησε και επίσημα την ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι η χώρα μας θα συμμετέχει στον 60ο διαγωνισμό της EUROVISION.

Η ανακοίνωση είναι η εξής:

«Τη συμμετοχή της Ελλάδας στον 60ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Eurovision, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η EBU, αμέσως μετά την ομόφωνη αποδοχή της ΝΕΡΙΤ ως πλήρους μέλους της από την Γενική Συνέλευση της Ένωσης.
Ως εκ τούτου, η ΝΕΡΙΤ αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των απαραίτητων διαδικασιών για την ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής στον Διαγωνισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί στη Βιέννη στις 19, 21 (Α΄ και Β΄ Ημιτελικός, αντιστοίχως) και 23 Μαΐου 2015 (Τελικός).
Μετά και την ένταξη της ΝΕΡΙΤ στην EBU, ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρών στη φετινή διοργάνωση ανέρχεται σε 39».
Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα κείμενα αυτή ήταν μία καθαρά τυπική διαδικασία και τα στελέχη της ΝΕΡΙΤ είχαν ήδη συζητήσει και αποφασίσει με τα μέλη της EBU ότι θα εγκριθεί η αίτηση για να γίνει μέλος της Ένωσης, ενώ είχαν δεσμευτεί για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού.
Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες μου, στελέχη της κρατικής τηλεόρασης έχουν ήδη κάνει επαφές με δισκογραφικές εταιρείες ζητώντας τους να συμμετέχουν στον προκριματικό διαγωνισμό που θα επιλεγεί το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Οι απαντήσεις βέβαια από δισκογραφικές εταιρείες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί από την πλευρά της ΝΕΡΙΤ ποιος θα αναλάβει το κόστος παραγωγής. Τις επόμενες ημέρες πάντως θα διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες καθώς τον Φεβρουάριο πρέπει να έχει αποφασιστεί ποιος ή ποιοι καλλιτέχνες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Βιέννη».


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσημα η Ελλάδα στη Eurovision"

Σε 10 δόσεις προβλέπεται η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ το 2015

Μέχρι και 10 δόσεις προβλέπει το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015, προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι ιδιοκτήτες και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις δόσεις τους προς την Εφορία.

Αυτό όμως ουσιαστικά σημαίνει ότι οι υπόχρεοι που θα εξοφλήσουν τις φετινές δόσεις του ΕΝΦΙΑ τον Φεβρουάριο θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν, έως το τέλος του επομένου έτους, να πληρώνουν κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο 2015.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι και το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με βάση τις φετινές αντικειμενικές αξίες, ακόμη και στην περίπτωση που το 2015 οι αντικειμενικές τιμές μειωθούν στο ύψος των εμπορικών.

Με δεδομένη άλλωστε και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οικονομικό επιτελείο υποχρεούται άμεσα και εντός εξαμήνου να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή τους, αφού οι τιμές παραμένουν «στάσιμες» από το 2007.

Ισχύουσες αντικειμενικές

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις ισχύουσες αντικειμενικές, καθώς κατά την υποβολή των δηλώσεων λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων την 1η Ιανουαρίου του έτους, οπότε και οι αντικειμενικές που ισχύουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που οι αντικειμενικές αλλάξουν, στις περισσότερες περιοχές θα μειωθούν μάλιστα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το τέλος του εξαμήνου που έχει οριστεί από το ΣτΕ, δηλαδή περί τα τέλη Μαΐου 2015, και ως εκ τούτου ο ΕΝΦΙΑ 2015 θα προσδιοριστεί με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.

Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο, εάν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις και μειώσεις στους ισχύοντες συντελεστές, θα βάλει στα κρατικά ταμεία όσα υπολογίζει και για φέτος, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει ήδη εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ.

«Λίγα από πολλούς»

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι το επόμενο έτος θα προχωρήσει και σε νέες διορθώσεις όσον αφορά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ακόμη και σε μείωση των συντελεστών που ισχύουν, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που καταγράφεται φέτος, προκειμένου ο φόρος να γίνει δικαιότερος και να επιβεβαιωθεί το «σλόγκαν» που κατά περιόδους έχει ακουστεί από κυβερνητικά στελέχη «λίγα από πολλούς»!

Βέβαια, κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η τρόικα πάντα καιροφυλακτεί και είναι άγνωστο, μάλλον αδύνατον, με το ύψος του δημοσιονομικού κενού που προσδιορίζει στα 2,5 δισ. ευρώ για το 2015, να δεχθεί και μειώσεις συντελεστών στον ΕΝΦΙΑ.

Και αυτό όχι μόνο γιατί ζητεί ήδη νέα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα για την κάλυψη του κενού, αλλά αμφιβάλλει για το πώς θα επιτευχθούν ακόμη και οι στόχοι που προβλέπει το «πακέτο»-φωτιά που τις υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για να γεφυρώσει το χάσμα, μήπως και ξεκινήσουν κάποια στιγμή και οι διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά εξάλλου ότι η τρόικα αμφιβάλλει μετ’ επιτάσεως και για τους φετινούς στόχους, καθώς θεωρεί ότι η εισπραξιμότητα του φόρου θα κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ευελπιστεί η κυβέρνηση, αλλά και τη στάση που τήρησε και στη ρύθμιση - «μαμούθ» των 100 δόσεων, που παρά το γεγονός ότι είχε ψηφιστεί ο νόμος κατάφερε να τον «μπλοκάρει» και να προχωρήσει σε αλλαγές εις βάρος πάντα των φορολογουμένων.

Μητρώο κοινωφελών

Προσβάσιμο στο κοινό θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2015 το Ηλεκτρονικό Κεντρικό Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών, στο οποίο θα είναι διαθέσιμοι, μεταξύ άλλων, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί και απολογισμοί των κοινωφελών περιουσιών, καθώς και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα όργανα διοίκησής τους.

Αυτό υπογράμμισε, μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της Πρότυπης Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, Ψ.Υ.-ΔΗΠΕΕΚ», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 10 δόσεις προβλέπεται η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ το 2015"

Βενιζέλος: Αλλάζει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις - Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Αλλαγές στο νόμο για τις 100 δόσεις, όπως ζητούσε η τρόικα, προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος. Μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι δρομολογείται μείωση του «κουρέματος» των προσαυξήσεων και προστίμων που έφτανε και το 100% και δέχεται τη δημιουργία «μηχανισμού επαλήθευσης» που θα εγκρίνει την υπαγωγή εταιρειών στη ρύθμιση.

Είπε συγκεκριμένα: «Δεν πρόκειται φυσικά να καταργηθούν ευνοϊκά μέτρα, ευνοϊκά για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για το δημόσιο ταμείο, σε σχέση με τις δόσεις. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επαλήθευσης, όταν μια επιχείρηση με μεγάλες οφειλές ζητάει να ενταχθεί στο σύστημα δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει και να διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη ένταξης στο μηχανισμό αυτό;

Δεν πρέπει να στηρίξουμε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί οφειλέτες ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια σειρά από κίνητρα; Δεν πρέπει να διασφαλίζονται πάντοτε τα συμφέροντα του δημοσίου σε σχέση τουλάχιστον με το βασικό ποσό της οφειλής, γιατί υπάρχουν παραλογισμοί ιστορικά σε σχέση με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά το κεφάλαιο κι ένα λογικό επιτόκιο δεν πρέπει να προστατεύεται ως οφειλή απέναντι στο κράτος, ως αξίωση του κράτους»;

Ουσιαστικά προανήγγειλε:

1. Eναν μηχανισμό που θα μελετά τα στοιχεία και δικαιολογητικά που καταθέτει μια επιχείρηση που θέλει να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς. H υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται πιθανότατα και με η θέσπιση οικονομικών κινήτων. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει «κόφτης» για πολλές επιχειρήσεις, όπως ζητούσε η τρόικα και με το πρόσφατο e-mail που είχε στείλει στην κυβέρνηση.

2. Τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου η οποία θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως με το να μην ισχύει η πλήρης απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους πληρώσουν εφάπαξ.

3. Τη διερεύνηση τρόπων ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις με μικρότερες δόσεις να μην μετακινούνται στη νέα με τις 100 δόσεις.

Πηγές του υπ. Οικονομικών έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη ρύθμιση.

«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει αλλαγές στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις», σχολίασαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφορικά με το θόρυβο που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Αλλάζει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις - Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ"

ΛΑΓΗΕ κατά ΔΕΗ με νομικά μέσα

Με νομικές κινήσεις κατά της ΔΕΗ προειδοποιεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να βρει 375 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τους παραγωγούς ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), προκειμένου η καθυστέρηση με την οποία τους εξοφλεί, να περιοριστεί στους 2 μήνες από 4 μήνες σήμερα!

Οι «κόκκινοι» λογαριασμοί της ΔΕΗ, τα περίπου 1,7 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι η κύρια αιτία για τη συνεχώς αυξανόμενη καθυστέρηση με την οποία πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, αφού η ΔΕΗ έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών, λόγω της προφανούς στενότητας. Τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ) και όλα τα άλλα τέλη κ.λπ., που αποτελούν τους βασικούς πόρους από τους οποίους τροφοδοτείται ο Ειδικός Λογαριασμός για την εξόφληση των ΑΠΕ, εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αποδίδονται στον Λειτουργό.

Αμεση παρέμβαση
Με πρόσφατη επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας ο ΛΑΓΗΕ ζητά άμεση παρέμβαση προκειμένου να βρεθεί λύση, τουλάχιστον προς την κατεύθυνση της εξόφλησης των περίπου 180 εκατ. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο και οι διάφοροι φορείς και οργανισμοί στη ΔΕΗ.

Μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ κάλυπτε το κενό στις πληρωμές από τα δάνεια της ΕΤΕπ και τα ομολογιακά που εξέδωσε. Στην έκδοση ομολογιακού δανείου θα ήθελε να καταφύγει και πάλι η εταιρεία, όμως η «στρόφιγγα» φαίνεται ότι έχει κλείσει την περίοδο αυτή, μετά την άνοδο των spread του ελληνικού δημοσίου, την αβεβαιότητα και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία εξετάζει τις χρηματοπιστωτικές δυνατότητες που έχει, αναζητώντας τρόπους να λύσει το πρόβλημα, που βέβαια δεν απειλεί μόνον τον ΛΑΓΗΕ αλλά και τους άλλους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού, από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής ως τη ΔΕΠΑ.

Πέρα από τη ΔΕΗ, μειωμένα ήταν τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ και από τις πωλήσεις των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, από το ΕΤΜΕΑΡ λόγω της πτώσης στην κατανάλωση ρεύματος κ.λπ.

Εκνευρισμός
Οργή και εκνευρισμός επικρατεί και στο στρατόπεδο των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ. Μετά το new deal και το «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές βάσει των οποίων αποζημιώνονται, περίμεναν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Ο ΛΑΓΗΕ τότε είχε δεσμευτεί οτι η υπερημερία στις πληρωμές δεν θα ξεπερνούσε τους δύο μήνες. Ομως ήδη έχει ξεπεράσει τους τέσσερις μήνες, με τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να είναι οι μήνες με τις υψηλότερες πληρωμές, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά. Φορείς των παραγωγών πράσινης ενέργειας ήδη μιλούν για προσφυγές κατά του ΛΑΓΗΕ αν δεν σταματήσουν οι καθυστερήσεις.

Η τελευταία φορά που ο Λειτουργός πλήρωσε τους παραγωγούς ήταν στις 26 Νοεμβρίου και αφορούσε στην εξόφληση τιμολογίων του Ιουνίου 2014, καθώς και συμπληρωματικών τιμολογίων του Απριλίου και του Μαΐου.

Ασχημα νέα για το έλλειμμα
Τα νέα δεν είναι καλά ούτε από το έλλειμμα: Tο λογιστικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, παρότι έχει μειωθεί, παραμένει αρκετά υψηλό και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να πετύχει τον στόχο περί μηδενικού ελλείμματος στο τέλος του 2014 ή τους πρώτους μήνες του 2015, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Τα μέτρα του new deal κατάφεραν να συμπιέσουν το έλλειμμα από επίπεδα άνω των 500 εκατ. ευρώ, στα 206,80 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ. Για τις 31 Δεκεμβρίου, ο Λειτουργός εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 185,39 εκατ. ευρώ. Θετικό πρόσημο στον λογαριασμό ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει έναν χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς και ο Νοέμβριος του 2015 θα είναι ελλειμματικός κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη Οκτωβρίου, μήνα κατά τον οποίο δεν προστέθηκε ούτε ένα μεγαβάτ από ΑΠΕ, ήταν εγκατεστημένα στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά 2.079 MW φωτοβολταϊκά πάρκα συν 374 MW φωτοβολταϊκά στις στέγες, 1.595 MW αιολικής ισχύος, 220 MW μικρά υδροηλεκτρικά, καθώς και 229 ΜW μονάδες συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) και 47 MW βιομάζα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ.

Επιστολή
Με πρόσφατη επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας ο ΛΑΓΗΕ ζητά άμεση παρέμβαση προκειμένου να βρεθεί λύση, τουλάχιστον προς την κατεύθυνση της εξόφλησης των περίπου 180 εκατ. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο και οι διάφοροι φορείς και οργανισμοί στη ΔΕΗ.

Spread
Μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ κάλυπτε το κενό στις πληρωμές από τα δάνεια της ΕΤΕπ και τα ομολογιακά που εξέδωσε. Στην έκδοση ομολογιακού δανείου θα ήθελε να καταφύγει και πάλι η εταιρεία, όμως η «στρόφιγγα» φαίνεται ότι έχει κλείσει την περίοδο αυτή, μετά την άνοδο των spread του ελληνικού δημοσίου, την αβεβαιότητα και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "ΛΑΓΗΕ κατά ΔΕΗ με νομικά μέσα "

Μείωση των φόρων ζητούν οι βενζινοπώλες

Στην υψηλή φορολογία στη βενζίνη, που το 2010 αυξήθηκε κατά 70% και στον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές διυλιστήριου στη Μεσόγειο αποδίδει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) την απόκλιση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της μείωσης στις τιμές λιανικής των πετρελαιοειδών στην εγχώρια αγορά.

Στην υψηλή φορολογία στη βενζίνη, που το 2010 αυξήθηκε κατά 70% και στον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές διυλιστήριου στη Μεσόγειο αποδίδει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) την απόκλιση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της μείωσης στις τιμές λιανικής των πετρελαιοειδών στην εγχώρια αγορά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ομοσπονδία, με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση, τονίζει ότι από τα τέλη Ιουνίου ως τις αρχές Δεκεμβρίου η τιμή διυλιστηρίου μειώθηκε 190 ευρώ/χιλιόλιτρο ή 19 λεπτά το λίτρο, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Ανάπτυξης. Παρόμοια ήταν για το ίδιο διάστημα η μείωση των τιμών στα πρατήρια τονίζει η ΟΒΕ, σημειώνοντας ότι από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι τα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, μεταφοράς υγρών καυσίμων και των πρατηρίων συμμετέχουν μόνον κατά 6,1% στην τελική τιμή λιανικής. Το 62,6% της τιμής αφορά σε φόρους και το 31,3% στην τιμή διυλιστηρίου.

Οι τιμές των πρατηρίων είναι απόλυτα συνδεδεμένες με αυτές των ελληνικών διυλιστηρίων, οι οποίες καθορίζονται από τις τιμές Platt's των διυλιστηρίων της Μεσογείου. Με βάση τα πολύμηνα συμβόλαια οι μειώσεις στις διεθνείς τιμές δεν εμφανίζονται στα διυλιστήρια, ενώ υπάρχει πάντα η διαφορά τιμής ευρώ-δολαρίου.

Η ΟΒΕ θεωρεί ότι πρέπει να μειωθούν ριζικά οι φόροι στα καύσιμα. Το 2010 ο ΕΦΚ στη βενζίνη ανέβηκε στα 670 ευρώ από 410 ευρώ/1.000 λίτρα και ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 23%, με αποτέλεσμα το συνολικό φορολογικό κόστος να ανεβεί κατά 69,90% ή 336,20 ευρώ τα 1.000 λίτρα.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση των φόρων ζητούν οι βενζινοπώλες"

Η Δούρου βάζει λουκέτο στη Φυλή - "Έκραξε" Σγουρό (VIDEO)

Η Φυλή δεν μπορεί να αποτελεί για πάντα χώρο απόθεσης απορριμμάτων και θα πάψει να υπάρχει μετά από κάποιο καιρό αποφάσισε η περιφέρεια Αττικής μετά από συνεδρίαση του ξεπέρασε τις έξι ώρες.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, οι επικεφαλής των παρατάξεων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Φυλής, Κερατέας- Λαυρεωτικής, Γραμματικού, εκπρόσωποι από τους δήμους Σπάρτης, Διονύσου, Λαυρεωτικής και από οργανώσεις (ΠΡΟΣΥΝΑΤ).

Στο ψήφισμα για τη Φυλή, που διατυπώνεται η κατηγορηματική αντίθεση της περιφέρειας στη μεταφορά απορριμμάτων από περιφέρειες και δήμους εκτός Αττικής.

Η περιφέρεια τονίζει στο ψήφισμά της ότι δεν θα υποδέχεται πλέον η Φυλή απορρίμματα εκτός Αττικής, ενώ όπως είπε η περιφερειάρχης Αττικής, κατά τα άλλα «ορισμένοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».

Στην ομιλία της, η Ρένα Δούρου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη διοίκηση Σγουρού. Η περιφερειάρχης Αττικής κατήγγειλε την προηγούμενη διοίκηση ότι επέμεινε σε ένα κερδοφόρο για λίγους και σε βάρος των πολιτών, σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, τα οποία κατέληγαν από ολόκληρη τη χώρα στη Φυλή.

Χαρακτήρισε τα εργοστάσια ανακύκλωσης φαραωνικά έργα και μίλησε για περιβαλλοντικό έγκλημα. Όπως είπε αφ'ενός οδήγησαν στην απώλεια χρόνου, αφ'ετέρου σε διαβλητές διαδικασίες, αφού οι συμβάσεις δεν είχαν τις εγκρίσεις που απαιτούνταν για την προώθηση των έργων.

Δεσμεύθηκε πως στη διαχείριση των απορριμάτων δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο της προηγούμενης διοίκησης που ήταν όπως είπε χαρακτηριστικά, "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", αλλά πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με την συμμετοχή των πολλών και με βάση επιστημονικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Από εκεί και πέρα, όπως διαφάνηκε κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού, αποτελεί παρελθόν η κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική.

Σε ψήφισμα που αφορά την πολιτική της περιφέρειας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, πιστοποιείται η ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και στο πλαίσιο της νέας πολιτικής, ανακοινώνεται η ανάγκη κατάρτισης τοπικών σχεδίων δράσης από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, εντός του 2015 θα έχει εκπονηθεί νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ).

Επίσης, επικυρώθηκε ψήφισμα που αφορά αφορά στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης Αποβλήτων». Με το ψήφισμα απορρίπτεται το ν/σ, ζητείται απόσυρσή του και καταγγέλλεται ότι καταργεί το αυτοδιοίκητο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Δούρου βάζει λουκέτο στη Φυλή - "Έκραξε" Σγουρό (VIDEO)"

Χιλιάδες αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν κρατικές ενισχύσεις

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε αίτημα για το «πακέτο Χατζηγάκη»

«Πόρτα» έφαγε η Ελλάδα στο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για το πακέτο Χατζηγάκη ύψους 424 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι αργά ή γρήγορα κάποιες χιλιάδες αγρότες θα κληθούν να «περάσουν από το ταμείο» της εφορίας για να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης το Ευρωπαικό Δικαστήριο εκδίκασε το ελληνικό αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, και απέρριψε πανηγυρικά την ελληνική αίτηση.

«Η πιθανότητα ευδοκίμησης των λόγων αναίρεσης» - πρόκειται για το άλλο ελληνικό αίτημα να ακυρωθεί οριστικά η καταδικαστική απόφαση του Σεπτεμβρίου - «δεν είναι αρκούντως μεγάλη, ώστε να δικαιολογεί την χορήγηση αναστολής», αναφέρει χαρακτηριστικά στο αιτιολογικό της 16σέλιδης απόφασης ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Κ.Λενάερτζ.

Τι δείχνουν αυτά τα λόγια; Οτι το ελληνικό αίτημα αναίρεσης, που πρόκειται να εκδικαστεί τον Απρίλιο του 2015, μάλλον θα έχει την ίδια τύχη με την αίτηση αναστολής. Και ότι αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ξεκινήσει άμεσα την ανάκτηση των πρώτων ποσών από τους «μεγαλοαγρότες» που ωφελήθηκαν περισσότερο από το πακέτο Χατζηγάκη, η χώρα κινδυνεύει με πρόστιμο, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι, και όχι μόνο οι αγρότες που ωφελήθηκαν την περίοδο 2008-2009.

Μέχρι σήμερα πάντως το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δρομολογήσει καμία διαδικασία ανάκτησης ποσών, παρ’ ότι έχει εδώ και καιρό στα χέρια του σχετική λίστα με την κατανομή των αποζημιώσεων, δηλαδή ποιός πήρε πόσα, για το σύνολο των 700.000 αγροτών. Προφανώς φοβάται ότι αν η εφορία αρχίσει να στέλνει μπιλετάκια σε 700.000 αγρότες, τότε είναι βέβαιο ότι με το που θα περάσουν οι γιορτές, θα βγουν στους δρόμους και τα πρώτα τρακτέρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην απόφαση του το Ευρωπαικό Δικαστήριο επαναλαμβάνει τις αρχικές του θέσεις ότι τα ποσά δεν αφορούσαν αποζημιώσεις για ζημιές αλλά ήταν κρατικές ενισχύσεις, ότι νοθεύτηκε ο ανταγωνισμός, ενώ δεν δέχεται το ελληνικό αίτημα να εξαιρεθούν από την ανάκτηση ποσά 180 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσά που αφορούσαν τις εισφορές που είχαν καταβάλλει το 2009 στον ΕΛΓΑ οι αγρότες. Η ελληνική πλευρά υποστήριζε από την αρχή ότι στα 424 εκατ. ευρώ του πακέτου Χατζηγάκη συμπεριελήφθησαν και τα 180 εκατ. ευρώ των αγροτικών εισφορών. Αρα, αφού τα 180 εκατ. ευρώ ήταν ούτως ή άλλως χρήματα των αγροτών, το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούσε να μην ανακτηθούν.

Ομως στην απόφασή του το Δικαστήριο δεν δέχεται το αίτημά μας. Συμφωνεί μόνο η Ελλάδα να κάνει χρήση των ποσών του κανονισμού De Minimis για το 2009 (περίπου 75 εκ. ευρώ) προκειμένου να δικαιολογήσει μέσω αυτών αντίστοιχα χρήματα που καταβλήθηκαν στους αγρότες μέσω του πακέτου Χατζηγάκη.

Πρώτα οι μεγαλοαγρότες

Εδώ και μήνες η ελληνική πλευρά παζάρευε με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το προς ανάκτηση ποσό, και να περιορίσει όσο το δυνατόν τον αριθμό των εμπλεκόμενων, εξαιρώντας από τη σχετική λίστα τους συνταξιούχους (25.000), όσους εισέπραξαν μικροποσά έως 100 ευρώ, αλλά και όσους απεβίωσαν.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι η ολική ανάκτηση 424 εκατ. ευρώ θα έβγαζε στους δρόμους 700.000 αγρότες, αγνοώντας τη δυσχερή τους θέση λόγω της κρίσης.

Αλλά μετά και τη νέα αυτή ήττα στο Ευρωδικαστήριο, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Και η πιθανότητα να κληθούν κάποιοι να περάσουν από το ταμείο μεγαλώνει. Μοναδική πλέον ελπίδα για την ελληνική πλευρά είναι να ξεκινήσει η διαδικασία της πραγματικής ανάκτησης, αρχής γενοιμένης από τους μεγαλοαγρότες.

Θυμίζουμε ότι στο πάρτι των παράνομων αποζημιώσεων που δόθηκαν το 2009 μέσω ΕΛΓΑ με το περίφημο πακέτο Χατζηγάκη, πρωταγωνίστησαν μεγαλοπαραγωγοί. Τώρα αυτοί αναμένεται να κληθούν να επιστρέψουν πρώτοι, και μάλιστα εντόκως τα χρήματα, καθώς έπειτα από πρόσφατες επιτόπιες αυτοψίες του ΕΛΓΑ ολοκληρώθηκε μια νέα επικαιροποιημένη καταγραφή του «ποιος πήρε πόσα».

Σύμφωνα με τη λίστα που έχει στα χέρια του ο ΕΛΓΑ και η ηγεσία του υπουργείου, ενώ ο μέσος όρος αποζημίωσης που εισέπραξε η μεγάλη μάζα των 500.000 αγροτών δεν υπερέβη τα 150 ευρώ κατ' άτομο, για μια ομάδα 1.818 μεγαλοαγροτών το μέσο «μπόνους» κυμάνθηκε στα 11.600 ευρώ, ενώ για 783 ανήλθε σε 19.330 ευρώ. Υπάρχουν και 83 προνομιούχοι που έβαλαν στην τσέπη από 30.000 ώς και άνω των 100.000 ευρώ!

Οι παραπάνω είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω χρήματα. Διότι εισέπραξαν ποσά άνω των 15.000 ευρώ, πάνω δηλαδή από το πλαφόν του λεγόμενου κανονισμού De Minimis, που προσδιορίζει τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις που δικαιούται κάθε χώρα να καταβάλλει για έκτακτες καταστάσεις (π.χ. καταρροϊκός πυρετός).

Ακόμη δηλαδή και αν το τελικό δικαστήριο, αυτό του προσεχούς Απριλίου, δεχθεί το ελληνικό επιχείρημα, να «συμψηφιστεί» μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων Χατζηγάκη με κονδύλια από τον De Minimis, οι άνω των 15.000 ευρώ και πάλι θα πληρώσουν. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και όσοι εισέπραξαν από 7.500 ευρώ και πάνω, κ.ο.κ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν κρατικές ενισχύσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news