facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Νόμιμη η καταγραφή συνομιλιών σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων

Νόμιμη και αξιοποιήσιμη ενώπιον των δικαστηρίων είναι η καταγραφή συνομιλιών σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό απεφάνθη ο Αρειος Παγος (277/2014), κρίνοντας ότι η καταγραφή των συνομιλιών επιτρέπεται όταν αφορά πράξεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια υπηρεσιακών καθηκόντων.

Εφόσον βεβαίως η καταγραφή αφορά εκφάνσεις της προσωπικής ζωής του ατόμου, τότε τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη. Η ίδια ποινή ισχύει και όταν ο δράστης αποτυπώνει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας χωρίς την συναίνεσή του.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νόμιμη η καταγραφή συνομιλιών σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων"

Υπ. Εσωτερικών: Θα χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στους Σύρους πρόσφυγες

Την απόφαση της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα των Σύρων προσφύγων - που διαμαρτύρονται για 13η ημέρα στην πλατεία Συντάγματος και έχουν ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα απεργία πείνας - μέσω της χορήγησης πολιτικού ασύλου, επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελος Συρίγος, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους στην πλατεία Συντάγματος «δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ ακόμα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Συρίγος επανέλαβε ότι η χορήγηση πολιτικού ασύλου είναι η μόνη νόμιμη δυνατότητα διαχείρισης του προβλήματος των Σύρων προσφύγων, δυνατότητα που θα τους δώσει στη συνέχεια το δικαίωμα να ταξιδεύουν - αλλά όχι να μετοικήσουν και να εργασθούν - σε άλλο κράτος της ΕΕ.
Συγχρόνως, όπως είπε, το καθεστώς του πρόσφυγα τίθεται ως προϋπόθεση από την κυβέρνηση για να λάβουν προνοιακή στήριξη και να τους παρασχεθεί στέγαση. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Συρίγος - που αποσαφήνισε ότι πρόκειται για «ντε φάκτο πρόσφυγες»- «για να μπουν σε δομές πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο».

Οι πρόσφυγες από την πλευρά τους, αιτούν να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της επιλογής τους και να ζητήσουν εκεί πολιτικό άσυλο.

Κύριος στόχος τους είναι χώρες, όπως η Σουηδία, όπου οι αιτούντες άσυλο έχουν άμεσα πρόσβαση σε στέγαση και επίδομα - κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα.
Επίσης, θεωρούν ότι στη χειμαζόμενη από την κρίση Ελλάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια εύρεσης εργασίας και αποκατάστασή τους.

Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται κι από το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών προς τους πρόσφυγες, όπου αναφέρεται με σαφήνεια ότι «όσοι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για άσυλο, δεν έχουν δικαίωμα εργασίας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εργασία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι».

Συγχρόνως, οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, επιμένουν ότι, εφόσον πρόκειται για «ντε φάκτο πρόσφυγες», νομικά χρήζουν άμεσης προστασίας και παροχής υπηρεσιών προνοιακού χαρακτήρα στην Ελλάδα για όσο διάστημα δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας πείνας και της διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι «τους διευκρινίσαμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί για πάρα πολύ ακόμα».

Σε ότι αφορά την πρόθεση ή μη, άλλων ευρωπαϊκών κρατών, να κινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να συμβάλλουν στον επιμερισμό του ανθρωπιστικού ζητήματος των Σύρων προσφύγων, των οποίων αναμένεται να αυξηθούν οι αφίξεις λόγω του πολέμου, ο κ. Συρίγος απάντησε ότι «από τις επαφές που είχαν μέχρι σήμερα οι Σύροι πρόσφυγες (σ.σ. με πρεσβείες άλλων κρατών) διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση αυτών των χωρών να τους πάρουν στα εδάφη τους».

Αναφορικά με την αριθμητική αποτύπωση του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία, που κλιμακώνεται αυξητικά, σημείωσε ότι το 2011 εισήλθαν στην Ελλάδα 1.500 Σύροι πρόσφυγες, το 2012 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 7.900, το 2013 σε 8.500 και το 2014 σε 28.500 ανθρώπους (άνδρες, γυναίκες και παιδιά). Μόνο τον Οκτώβριο κατάφεραν να εισέλθουν στη χώρα 4.760 άνθρωποι.

Σε ότι αφορά ειδικά την πλατεία Συντάγματος, είπε ότι μεταξύ των διαμαρτυρομένων υπάρχουν 2-3 οικογένειες με μικρά παιδιά. Αναφορικά δε με τους πρόσφυγες που διασώθηκαν στην Κρήτη, είπε ότι πρόκειται για 119 οικογένειες, 185 άτομα χωρίς οικογένεια και 26 ασυνόδευτα παιδιά.

Τέλος, αναφερόμενος στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών να πείσει τους πρόσφυγες να καταθέσουν αίτηση για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι η προσπάθεια του υπουργείου μπλοκάρεται από άτομα που λένε στους πρόσφυγες ότι «το άσυλο είναι άχρηστο» και ότι «δεν τους χρειάζεται».

Μάλιστα αναφέρθηκε σε Σύρους που έλεγαν στους πρόσφυγες να μη συνομιλούν με τους ανθρώπους του υπουργείου Εσωτερικών, όταν το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου πήγαν να μοιράσουν το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου προς τους πρόσφυγες.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εσωτερικών: Θα χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στους Σύρους πρόσφυγες"

Εθνική Τράπεζα Κορίνθου: Mεγάλη κομπίνα με παράνομα δάνεια και υπερτιμολογήσεις ακινήτων

Κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν 81 άτομα, ανάμεσα τους δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί και τραπεζικοί υπάλληλοι, με αρχηγό τον προϊστάμενο της υπηρεσίας χορήγησης στεγαστικών δανείων στην Εθνική τράπεζα Κορίνθου, διέπραττε απάτες μέσω υπερτιμολόγησης ακινήτων και παράνομων δανειοδοτήσεων με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία σε βάρος του τραπεζικού ιδρύματος ύψους 5.000.000 ευρώ!

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διακεκριμένης απάτης και πλαστογραφίας με χρήση, κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα.

Το χρονικό

Μετά από πολύμηνη έρευνα, με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της Εθνικής τράπεζας, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον την τελευταία πενταετία.

Συγκεκριμένα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σχετική αναφορά του Τραπεζικού Ιδρύματος, με σκοπό την εξακρίβωση πρόκλησης οικονομικής ζημίας σε βάρος της Τράπεζας και την αναζήτηση τυχόν ποινικής ευθύνης του Προϊστάμενου του Τμήματος χορήγησης στεγαστικών δανείων του συγκεκριμένου Τραπεζικού Υποκαταστήματος. Όπως προέκυψε από την εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους και εφάρμοζαν συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi).

Ηγετικό ρόλο διαδραμάτιζε ο προαναφερόμενος τμηματάρχης του τραπεζικού υποκαταστήματος, έχοντας ως άμεσους συνεργούς την βοηθό του, επίσης τραπεζικό στέλεχος, τον νομικό σύμβουλο του υποκαταστήματος, πέντε συνεργαζόμενους μηχανικούς, και τρεις μεσάζοντες - διαμεσολαβητές των αγοραπωλησιών, άπαντες ημεδαποί. Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας δρούσαν οργανωμένα με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, εφαρμόζοντας ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές.

Συγκεκριμένα, ο προαναφερόμενος τμηματάρχης του τραπεζικού υποκαταστήματος, σε συνεργασία με άλλα μέλη της οργάνωσης, εντόπιζαν πρόθυμους δανειολήπτες, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς υπηκόους και στη συνέχεια τους χορηγούσαν παράτυπα στεγαστικά δάνεια. Αρχικά ενέκριναν τα δικαιολογητικά που προσκόμιζαν οι υποψήφιοι αγοραστές - δανειολήπτες, παραποιώντας και πλαστογραφώντας έγγραφα, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο. Στη συνέχεια, μέσω ενός στενού δικτύου συνεργασίας, το οποίο διαχειριζόταν ο Τμηματάρχης του υποκαταστήματος, οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί - μέλη της οργάνωσης, έρχονταν σε συμφωνία με τους πωλητές των ακινήτων και υπερεκτιμούσαν την αξία τους, με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να πωλούνται ακόμη και σε τιμές τριπλάσιες από την πραγματική.

Οι εκταμιεύσεις των δανείων δεν κατέληγαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων στους λογαριασμούς δανειοληπτών και πωλητών, αλλά όπως προέκυψε από την μέχρι στιγμής έρευνα, είχαν αναληφθεί από το ταμείο της τράπεζας, με πλαστογραφημένα παραστατικά ταμειακών συναλλαγών, καταλήγοντας σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία αναμένεται να ταυτοποιηθούν - προσωποποιηθούν από την εξέλιξη της ερευνητικής διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, ύστερα από καταγγελίες, ερευνήθηκαν συνολικά 71 περιπτώσεις παράνομης δανειοδότησης και υπερκοστολόγησης ακινήτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

-Χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε Αλβανούς υπηκόους, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ως δανειολήπτης δύο στεγαστικών δανείων, τα οποία όπως ισχυρίστηκε ουδέποτε είχε λάβει.

Συγγενής του, ο οποίος φερόταν ως συνδανειολήπτης, επίσης δήλωσε άγνοια για τις δανειακές συμβάσεις, χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε αλλοδαπούς, υπηκόους Αιγύπτου, στις περιπτώσεις των οποίων, όπως και στις περιπτώσεις των προαναφερόμενων υπηκόων Αλβανίας, εμφανίζεται ως πωλητής οικοπέδου το ίδιο άτομο, ενώ τις εκτιμήσεις των ακινήτων πραγματοποίησε η ίδια μηχανικός, με σημαντικού ύψους υπερεκτίμηση της εμπορικής τους αξίας, χορήγηση στεγαστικού δανείου σε ημεδαπό, στην περίπτωση του οποίου αναφέρεται ως πωλήτρια συγγενής του ατόμου, που στις προηγούμενες περιπτώσεις εμφανιζόταν ως πωλητής των οικοπέδων.

-Χορήγηση επτά στεγαστικών δανείων σε αλλοδαπούς υπηκόους Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Γεωργίας, όπου σε όλες τις περιπτώσεις στις αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων και ακινήτων είχαν εμπλακεί, ως διαμεσολαβητές, μέλη της οργάνωσης. Σε μία περίπτωση, κατά δήλωση του πωλητή, ο «άτυπος μεσολαβητής» ήταν αυτός που παρέλαβε το ποσό (πέραν του τιμήματος πώλησης) από το δάνειο που εκταμιεύτηκε σε μετρητά. Επίσης όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις αφορούσαν υπερεκτιμήσεις ακινήτων από δυο συνεργαζόμενες μηχανικούς και είχαν κοινό κομιστή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή των αιτημάτων, τον νομικό σύμβουλο του τραπεζικού υποκαταστήματος.

Όλα τα στοιχεία των προαναφερόμενων 14 περιπτώσεων, καθώς και στοιχεία για ακόμη 57 υποθέσεις συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε και υποβλήθηκε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προέβη επίσης στην αναζήτηση τραπεζικών λογαριασμών, που τηρούνται σε Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, καθώς και των χρηματικών υπολοίπων αυτών κατά το χρόνο του ελέγχου. Από την εμπεριστατωμένη έρευνα προέκυψε ότι τρία (από τα εμπλεκόμενα άτομα εμφανίζουν σημαντικού ύψους υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, αλλά και με αντίστοιχες του Τραπεζικού Ιδρύματος, η συνολική ζημία που προκλήθηκε από τις παράνομες αγοραπωλησίες και τις επίσης παράνομες - παράτυπες δανειοδοτήσεις σε βάρος της Τράπεζας, ανέρχεται στο ποσό των 5.000.000 ευρώ τουλάχιστον.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνική Τράπεζα Κορίνθου: Mεγάλη κομπίνα με παράνομα δάνεια και υπερτιμολογήσεις ακινήτων"

Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Ρωμανό

Επεισόδια με χημικά, οδοφράγματα και καμμένα αυτοκίνητα, σημειώνονται αυτήν την ώρα στα Εξάρχεια μετά τη λήξη της πορείας αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης στο Κέντρο της Αθήνας περίπου 6.000-7.000 άτομα.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μεγάλη ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια.

Αγνωστοι αναποδογύρισαν τουλάχιστον δύο ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια πυρπόλησαν σε στενά των Εξαρχείων.

Στην οδό Στουρνάρη έχει πυρποληθεί ένα μικρό αστικό λεωφορείο του ΟΑΣΑ, το οποίο χρησιμοποιείται ως οδόφραγμα.

Χημικά χρησιμοποιεί αυτήν την ώρα η αστυνομία για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, πολλοί εκ των οποίων έχουν μπει στο Πολυτεχνείο.

Ζημιές προκλήθηκαν τουλάχιστον σε μία πρόσοψη υποκαταστήματος τράπεζας, ενώ έχουν μπει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Νωρίτερα συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας περίπου 6.000 - 7.000 άτομα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Μοναστηράκι, κατευθύνθηκε προς την πλατεία Κοτζιά -όπου ήδη βρισκόταν μία άλλη ομάδα διαδηλωτών- κατόπιν στο Σύνταγμα, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι σύροι πρόσφυγες, και ακολούθως στα Προπύλαια.





Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Ρωμανό "

FIFA-UEFA: Απειλούν με διεθνή αποκλεισμό την Ελλάδα

Στις 25 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, παρουσίασε το αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτησή του στη Βουλή.

Την ίδια ώρα η FIFA και η UEFA έστειλαν επιστολή στην ΕΠΟ με την οποία ενημερώνουν την Ομοσπονδία ότι σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, θα θεωρήσει ότι έχει παραβιαστεί το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και απειλεί ότι θα πάρει όλα τα απαράιτητα μέτρα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι Εθνική και ελληνικοί σύλλογοι κινδυνεύουν άμεσα με αποκλεισμό από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η απάντηση των δύο Ομοσπονδιών ήρθε ως απάντηση στην καταγγελία της ΕΠΟ για κρατική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο.

Τόσο η FIFA όσο και η UEFA φέρονται διατεθειμένες να στείλουν αξιωματούχους τους στην Ελλάδα, προκειμένου να συναντηθούν με την κυβέρνηση και να αναφέρουν δια ζώσης πού συνίσταται παρέμβαση του κράτους στα του ποδοσφαίρου.

Η ΕΠΟ αναμένεται σήμερα να διαβιβάσει την επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "FIFA-UEFA: Απειλούν με διεθνή αποκλεισμό την Ελλάδα"

Η επιστολή των δημάρχων στον Σαμαρά για τον ΦΠΑ

Να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ ζητούν δήμαρχοι και φορείς

Κείμενο - επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε ενδεχόμενη πρόταση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, συνυπέγραψαν 29 παραγωγικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς του Βορείου Αιγαίου, έπειτα από πρωτοβουλία της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου και με αφορμή το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Οι συνυπογράφοντες εκφράζουν την αγωνία τους και υπενθυμίζουν ότι: «Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της "νησιωτικότητας" και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως "ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση" και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση».

Στο κείμενο γίνεται λόγος για «δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας» για «αριθμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού συρρικνωμένο σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα» και για «ανάλογες ελλείψεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας».

Επιπλέον επισημαίνεται ο προβληματικός τομέας των μεταφορών, οι οποίες «έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων».

«Τα νησιά του Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Στα νησιά του Αιγαίου, λόγω εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων, έχει επέλθει δραματική περικοπή των ευρωπαϊκών πόρων για βασικά έργα υποδομής. Στα νησιά του Αιγαίου αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ» σημειώνουν οι συνυπογράφοντες και προσθέτουν:

«Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να εξετάζεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην οικονομία των νησιών και κατά συνέπεια στη χώρα».


Οι φορείς, που υπογράφουν την επιστολή είναι:

Χριστιάνα Καλογήρου, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου και πρόεδρος Π.Ε.Δ.

Μανώλης Βουρνούς, δήμαρχος Χίου

Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου

Δημήτρης Μαρινάκης, δήμαρχος Λήμνου

Στυλιανός Σταμούλος, δήμαρχος Ικαρίας

Κωνσταντίνος Βρατσάνος, δήμαρχος Ψαρών

Ιωάννης Μαρούσης, δήμαρχος Φούρνων

Κακαλή Μαρία, δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου

Στέφανος Βογιατζής, δήμαρχος Οινουσσών

Θρασύβουλος Καλογρίδης, πρόεδρος Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών & πρόεδρος Επιμελητηρίου Βορείου Αιγαίου

Νίκος Χρυσάφης, πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ

Γεώργιος Γεωργούλης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Χίου

Γεώργιος Κυριαζής, πρόεδρος Επιμελητηρίου Σάμου

Δημήτρης Καλλίας, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου

Παναγιώτης Μπαρούτης, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Αν. Αιγαίου

Παναγιώτης Παπαρίσβας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Ιωάννης Τσακίρης, πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παράρτημα Αιγαίου

Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου

Δημήτρης Κασμιρλής, πρόεδρος Συλλόγου Πρακτόρων Τουριστικών Γραφείων Σάμου

Ευστράτιος Μανωλακέλλης, πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορείου Αιγαίου

Παναγιώτης Τατάκης, πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Ε.Ν. Λέσβου

Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου & μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Ελλάδος

Ιωάννης Σαμιώτης, πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου

Φωκίων Θεοδώρου, πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής

Νικόλαος Μόλβαλης, πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Μήθυμνας & πρόεδρος Φορέα Τουρισμού Μολύβου

Ευάγγελος Σκάρος, πρόεδρος Εστίασης & Ψυχαγωγίας Σάμου

Δημήτρης Λαζάνης, πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Ικαρίας & μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ικαρίας - Σάμου

Κωνσταντίνος Κυριαζής, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η επιστολή των δημάρχων στον Σαμαρά για τον ΦΠΑ"

Αλβανός «πιστολέρο»: 'Επινα και δεν ήξερα τι έκανα - Μόνο η Ρεζάρτα με ηρεμούσε

Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του κατηγορούμενου, ο οποίος τελικά απολογήθηκε με τη βοήθεια διερμηνέα και χωρίς δικηγόρο, για σωρεία κακουργηματικών πράξεων μεταξύ των οποίων και για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε μπαρ στο Μεταξουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρμπέρ Μπάκο στην απολογία του αποδέχθηκε όλες τις ενέργειες που του καταλογίζουν. Μάλιστα, αναφερόμενος στο επεισόδιο στο Μεταξουργείο είπε πως συμμετείχε μαζί με τον συγκατηγορούμενο του Ολντί αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει.

«Βοήθεια» από τον ψυχίατρο ζητεί τώρα ο Αλβανός «πιστολέρο» Αρμπέρ Μπάκο καθώς κατά τη διάρκεια της απολογίας του στην 8η τακτική ανακρίτρια υπέβαλε αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ισχυριζόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα και «όταν πίνει δεν ξέρει τι κάνει και χάνει τον έλεγχο».

«Μόνο με την Ρεζάτα είμαι ήρεμος» φέρεται να είπε στην ανακρίτρια αναφερόμενος στην σύντροφο του, η οποία μετά την απολογία της για υπόθαλψη εγκληματία αφέθηκε ελεύθερη με όρους. Μάλιστα, εξομολογήθηκε στη δικαστική λειτουργό πως πρόθεση του είναι να την παντρευτεί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανός «πιστολέρο»: 'Επινα και δεν ήξερα τι έκανα - Μόνο η Ρεζάρτα με ηρεμούσε"

«Όχι» της Αθήνας στο αίτημα Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Θράκη

Να επισκεφθεί τη Θράκη ζήτησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Μάλιστα, ο κ. Νταβούτογλου υπέβαλε το αίτημά του αυτό με ρηματική διακοίνωση την οποία η τουρκική διπλωματία απέστειλε στις ελληνικές διπλωματικές αρχές το βράδυ της Δευτέρας. Με την κίνησή τους αυτή, οι Τούρκοι επιχειρούν να εγκλωβίσουν την Αθήνα, αφού πιθανή απόρριψη του αιτήματος Νταβύτογλου για επίσκεψη στη Θράκη θα επικοινωνηθεί διεθνώς ως στείρα άρνηση της ελληνικής πλευράς, ενώ σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης της ελληνικής κυβέρνησης, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να στήσουν ξανά φιέστα στη Θράκη με κομπάρσους τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που η Άγκυρα επιμένει να αποκαλεί «τουρκική».

Η ελληνική πλευρά που μάλλον αιφνιδιάστηκε από την αξίωση Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Θράκη, απαντά ότι στο διήμερο πρόγραμμα της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας δεν υπάρχει επίσκεψη στη Θράκη. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα», είπε στο protothema.gr πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, πιθανή επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου και των υπολοίπων Τούρκων υπουργών στη Θράκη θα αποδειχθεί απολύτως αντιπαραγωγική και θα τορπιλίσει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της ελληνικής με την τουρκική πλευρά. Και αυτό την ώρα που το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, δηλαδή το κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας συγκαλείται με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση που ξεκίνησε από την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Barbaros» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη...

Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» της Αθήνας στο αίτημα Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Θράκη"

Τι κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Μηταράκης - Γεωργιάδης για την υπόθεση Ξουλίδου

«Το πρόβλημα στην υπόθεση αυτή δεν είναι τα δήθεν τρία εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα τρία εκατομμύρια των δημοσκοπήσεων» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, βγαίνοντας σήμαρα από το γραφείο του Εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλου, όπου προσήλθε αυτοβούλως για να καταθέσει για την υπόθεση του «κουμπαρά» προκειμένου, όπως καταγγέλεται, να δωροδοκηθούν βουλευτές για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία ενόψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μηταράκης απέδωσε την όλη υπόθεση στην προσπάθεια εκφοβισμού βουλευτών και έστρεψε τα πυρά του κατά του προέδρου των Ανεξάρητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, αφήνοντας να εννοηθεί πως πίσω από την όλη υπόθεση κρύβεται ο ίδιος, αδιαφορώντας για το μέλλον του τόπου.

Δήλωση για το ίδιο θέμα έκανε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επίσης προσήλθε αυτοβούλως για να καταθέσει για την ίδια υπόθεση. Απέδωσε την εμπλοκή του ονόματός του και του ονόματος του κ. Μηταράκης σε πολιτικές σκοπιμότητες και μίλησε για προσπάθεια του κ. Καμμένου να στοχοποιήσει βουλευτές που θέλουν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεση προς τον Εισαγγελέα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Σούκουρη μία φορά και ότι στις 21 Αυγούστου του είχε αποστείλει ένα μήνυμα στο facebook με το οποίο κατηγορούσε την κυβέρνηση για θέματα συντάξεων βορειοηπειρωτών, όπως επίσης και για την κατάσταση τστο κέντρο της Αθήνας.

Στη συνέχεια μέσω της γραμματέως του, όπως φέρεται να κατέθεσε ο κ. Γεωργιάδης κλείστηκε ένα ραντεβού προκειμένου ο ίδιος να συναντηθεί στο γραφείο του με τον κ. Σούκουρη. Πράγματι, η συνάντηση αυτή έγινε και διήρκεσε δέκα λεπτά. Κατά τη διάρκειά της ο κ. Σούκουρης φέρεται να επανέλαβε στον κ. Γεωργιάδη όσα του είχε γράψει στο μήνυμα στο facebook.

Κατά καιρούς και περίπου για ένα μήνα μετά ο κ. Σούκουρης φέρεται να έστελνε στον Άδωνι Γεωργιάδη μηνύματα στο facebook, ανάλογου περιεχομένου. Σε ένα από αυτά ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να του απάντησε: «Πηγαίντε όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ»!

Στη συνέχεια, όπως φέρεται να είπε σήμερα στον Εισαγγελέα ο κ. Γεωργιάδης, άκουσε ξανά το όνομα του Γιώργου Σούκουρη από τον Πάνο Καμμένο και τους δημοσιογράφους.

«Μετά τη συνεχιζόμενη περιφορά της λάσπης από τον κ. Καμμένο και την κ. Ξουλίδου, που ενέπλεξαν τα ονόματά μας σ' αυτή την υπόθεση, κρίναμε σκόπιμο εγώ και ο κ. Μηταράκης να έρθουμε στον Εισαγγελέα αυτοβούλως και να καταθέσουμε. Δεν έχουμε καμία εμπλοκή στην υπόθεση» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Η γνωριμία μου με τον κ. Σούκουρη ήταν γνωριμία διάρκειας δέκα λεπτών. Έχω δει αυτό τον άνθρωπο, όπως βλέπω εκατοντάδες ανθρώπους. Μας ενέπλεξαν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Πρόκειται για προσπάθεια του Πάνου Καμμένου, ώστε αν τολμήσουν βουλευτές του να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχουν τη ρετσινιά».

Από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Πρόκειται για μια άθλια υπόθεση και για απαράδεκτη εμπλοκή του ονόματός μου σε αυτή. Ο Σούκουρης δεν υπήρξε ποτέ συνεργάτης μου».

Η εισαγγελική έρευνα θα συνεχιστεί αύριο με την κατάθεση κι άλλων μαρτύρων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Μηταράκης - Γεωργιάδης για την υπόθεση Ξουλίδου"

Δεν θα ψηφίσει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Βογιατζής

«Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται κανένα θέμα περί αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ωστόσο, από τη δική μου πλευρά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και να δηλώσω κατηγορηματικά πως εάν όντως προκύψει τέτοιο ζήτημα, εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω καμία τέτοια ρύθμιση», δήλωσε ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Παύλος Βογιατζής.

«Οι λόγοι είναι αυτονόητοι, εφόσον κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως και την άμεση οικονομική κατάρρευση των νησιών μας. Οι οικονομίες μας στηρίζονται στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, ενώ έχουμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε πέρα από τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου εν γένει, επιπλέον προβλήματα και ελλείψεις στις μεταφορές, τα έργα υποδομών, τις παροχές στην υγεία και την παιδεία», υπογραμμίζει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής και προσθέτει:

«Με την αύξηση του ΦΠΑ συνεπώς καταργείται τόσο το αντισταθμιστικό μέτρο ως προς το αυξημένο κόστος μεταφοράς των αγαθών, όσο και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα νησιά εκείνα, όπως αυτά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που συνορεύουν με την Τουρκία. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι παύει να ισχύει ο στόχος της ουσιαστικής κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των νησιών μας με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και οι κεντρικοί άξονες προάσπισης της στρατηγικής για μία ενιαία νησιωτική πολιτική σε ολόκληρη την ΕΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι η ενιαία αυτή νησιωτική πολιτική υπήρξε από τους βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής στρατηγικής των τελευταίων χρόνων».

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα ψηφίσει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Βογιατζής"

Τι σημαίνει η μείωση της τιμής του πετρελαίου

Σε ελεύθερη πτώση συνεχίζει να βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας πτώση κατά 37% από τις αρχές του 2014, γεγονός που προαναγγέλλει σημαντικές αλλαγές στην τσέπη του απλού καταναλωτή και, κυρίως, στο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο η τιμή έφθανε τα 92,1 ευρώ το βαρέλι και σήμερα το Brent πωλείται στα 54,4 ευρώ ανά βαρέλι με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι, με βάση τις κατάλληλες συνθήκες, η τιμή θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 32,05 ευρώ. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι Financial times, σε πραγματικούς όρους οι τιμές έχουν φθάσει στα επίπεδα του 1979.

Τι κρύβεται: Ενας νέος «πόλεμος» ή αλλαγή ενεργειακής πολιτικής;

Οι απόψεις, πάντως, για το τι κρύβεται πίσω από την κατρακύλα της τιμής του πετρελαίου είναι πολλές και αρκετά διαφορετικές.

Η πιο... ενεργειακή άποψη κάνει λόγο για τις δομικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και το ρόλο της τεχνολογίας η οποία σταδιακά απομακρύνεται από τη χρήση πετρελαίου ως βασικού καυσίμου.

Οι χώρες που πρωτοπορούν στην τεχνολογία, όπως οι ΗΠΑ, αναφέρουν οι Financial Times, εγκαταλείπουν σταδιακά το πετρέλαιο, γεγονός που αυξάνει την προσφορά και μειώνει τη ζήτηση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σχιστολιθικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται και παράγεται όλο και περισσότερο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο αντίκτυπός του γίνεται τώρα αισθητός στην αγορά. Την ίδια στιγμή, η Κίνα ετοιμάζεται να ξεκινήσει παραγωγή σχιστολιθικού αερίου κάτι που αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στο παιχνίδι. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογικές μέθοδοι μειώνουν το κόστος φέρνοντας τον κλάδο σε βαθύτερα νερά, ενώ, η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως στην ηλιακή, δημιουργούν διαφορετικά «ανοίγματα» στην ενεργειακή διαφορά.

Οι εκτιμήσεις από την ενεργειακή σκοπιά, ωστόσο, τελειώνουν κάπου εδώ, καθώς, η δεύτερη ανάγνωση είναι πως το ενεργειακό παιχνίδι ήταν ανέκαθεν πολιτικό-γεωπολιτικό και η πτώση στην τιμή του πετρελαίου κρύβει στο παρασκήνιο έναν νέο «πόλεμο» μεταξύ των παραγωγών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε πλήρη ανάφλεξη, ενώ, όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο NBC, η Σαουδική Αραβία ήταν η πρώτη χώρα που «μίλησε» για έναν πόλεμο πετρελαίου, τη στιγμή που η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει πλεόνασμα στην αγορά.

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα σημειώνει το Bloomberg, σε σημερινό του κείμενο, όπου αναφέρει πως υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που είναι οι μεγάλοι χαμένοι από το φθηνό πετρέλαιο.

Πρώτη από όλες είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του κόσμου, η Ρωσία, η οποία υπόκειται τις συνέπειες από την πτώση των τιμών, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην μπορεί, πλέον, να βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο για να «διασώσει» μια οικονομία που πλήττεται από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις. Επίσης, το Ιράν, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την απόφαση του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του πετρελαίου.

Ειδικά για τη Ρωσία, το δημοσίευμα επικαλείται απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους η χώρα φαίνεται «ιδιαίτερα ευάλωτη» στην πτώση των τιμών ενέργειας, καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 68% των εξαγωγών της Ρωσίας και το 50% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της. Οπως επισημαίνεται, η Ρωσία έχει ήδη χάσει σχεδόν 90 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματά της το τρέχον έτος ή το 4,5% του ΑΕΠ, καθώς προσπάθησε να αποτρέψει τη διολίσθηση του ρουβλίου, το οποίο ήδη έχει χάσει από τον Ιούνιο 31% έναντι του δολαρίου.

Η αναφορά και μόνο στη Ρωσία και το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει εύκολα κατανοητό το τι μπορεί να παίζεται στο παρασκήνιο πίσω από την πτώση της τιμής, ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί παραγωγοί ίσως πέσουν θύματα της δικής τους στρατηγικής, καθώς, η αύξηση στην παραγωγή είναι δεδομένο ότι φέρνει λιγότερα έσοδα (από την κατρακύλα της τιμής).

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πτώση στην τιμή του πετρελαίου

Τα αποτελέσματα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου θα αρχίσουν να εμφανίζονται σταδιακά και στην Ελλάδα, όπου το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τα καύσιμα (βενζίνη-diesel) θα είναι πιο φθηνά εφόσον η κατρακύλα φθάσει έως την αγορά.

Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο αναγνώσεις.

Από την μία πλευρά, οι καταναλωτές ενδεχομένως να δουν μια μικρή μείωση στα έξοδά τους από την πτώση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν την Παρασκευή, που το βαρέλι αποτιμούνταν στα 77 δολάρια, οι τιμές λιανικής  με τους αυξημένους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης κινήθηκαν κοντά στο 1,02 ευρώ, ενώ η τιμή της βενζίνης ήταν κοντά στο 1,51 ευρώ το λίτρο.

Με τις συνεχείς μειώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς τιμές η λιανική πώληση αναμένεται να κυμανθεί σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από το ένα ευρώ και ήδη σε ό,τι αφορά στη βενζίνη στην Αττική εμφανίστηκαν πρατήρια με τιμές στο 1,48 ευρώ.

Με μια διαφορετική ματιά, ωστόσο, η κατρακύλα των τιμών ίσως δημιουργήσει έξτρα προβλήματα στην κυβέρνηση. Αυτό γιατί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του κράτους είναι η αυξημένη είσπραξη φόρων από τακαύσιμα. Μπορεί η κεντρική κυβέρνηση να γλυτώνει δαπάνες κίνησης (στρατός, ναυτικό, αστυνομία), ωστόσο, θα χάσει από τον ΦΠΑ, με την προϋπόθεση πάντα πως η υποχώρηση της τιμής θα μετακυλιστεί και στην λιανική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού οι προβλέψεις που εξαρτώνται από το κόστος του πετρελαίου έχουν υπολογιστεί με τιμή 79,81 ευρώ το βαρέλι, ωστόσο η τιμή αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ελεύθερτη πτώση.

iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Τι σημαίνει η μείωση της τιμής του πετρελαίου"

Ευ. Βενιζέλος: Μεγάλη δυσκολία στη διαπραγμάτευση η έλλειψη εσωτερικού μετώπου

Η μεγάλη δυσκολία στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως είπε, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δεν έχουμε ένα εσωτερικό μέτωπο που βοηθά την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

Επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα και κατά βάθος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών του προγράμματος που λήγει, αλλά τη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου της νέας σελίδας.

Απαντώντας σε σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Άκουσα την αντιπολίτευση, στο υψηλότερο επίπεδό της, να παραδέχεται ότι η δυσκολία που προκύπτει δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά αφορά τη χώρα και το γεγονός ότι η αντιπολίτευση είναι ενισχυμένη δημοσκοπικά. Μα αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι τελικά δυσκολεύεται η χώρα, δυσκολεύονται οι πολίτες. Ας το ξανασκεφτούμε, ας το δούμε από τη σωστή οπτική γωνία».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευ. Βενιζέλος: Μεγάλη δυσκολία στη διαπραγμάτευση η έλλειψη εσωτερικού μετώπου"

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ηθική και πολιτική αθλιότητα» και εκτίμησε πως μια συμφωνία με τους δανειστές θα φέρει υφεσιακά και αντιπαραγωγικά μέτρα.

Μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δουλέψει σκληρά με τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του. Εμείς ήρθαμε αντιμέτωποι με τη διαδικασία της βίαιης ωρίμανσης. Τώρα είναι η ώρα να ωριμάσετε κι εσείς στην ιδέα ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής», δήλωσε ο κ. Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης, δηλώνοντας μάλιστα βέβαιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να σταματήσει τον «κατήφορο» και να ανοίξει «δρόμο ελπίδας» για τη χώρα.

Διευκρίνισε ωστόσο πως η Κουμουνδούρου δεν υπόσχεται εύκολες λύσεις, ούτε νοσταλγεί το χρεοκοπημένο παρελθόν.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, έκανε λόγο για «ηθική και πολιτική αθλιότητα», σημειώνοντας πως τα νέα μέτρα δεν είναι αποδεκτά από την κοινωνία, καθώς δεν έχουν κανένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό έρεισμα.

Τόνισε πως συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα θα φέρει υφεσιακά και αντιπαραγωγικά μέτρα, διερωτώμενος μάλιστα μήπως τα περί μη βιωσιμότητας του χρέους και η εμμονή στη λιτότητα δεν είναι απλώς λάθη, αλλά εργαλεία επιβολής και χειραγώγησης.

Συγκεκριμένα για το χρέος, επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως χρειάζεται «κούρεμα» μεγάλου μέρους του, προσθέτοντας πως η Κουμουνδούρου θέλει μια ευρωπαϊκή λύση μέσω διάσκεψης, στο πρότυπο της μεταπολεμικής λύσης που βρέθηκε για τη Γερμανία το 1953.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τους οποίους κατηγόρησε ότι κάνουν πως δεν ακούν, αλλά σύντομα θα δουν την πραγματικότητα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης"

Α. Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Για να υπάρξουν οι 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να απαντήσει για το αν υπάρχει plan b τονίζοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόσει το plan a δηλαδή να υλοποιήσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ.

Το θέμα της προεδρικής εκλογής επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετα τις ευρωεκλογές.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διεκδικεί την αποστασία βουλευτών» και έκανε λόγο «για ένα κλίμα φημών και εκβιασμών που τραυματίζει τη δημοκρατία».

«Ας υποθέσουμε μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας εκβιασμών που αναδύει μια δυσοσμία πολιτική καταφέρνει ο κ. Σαμαράς να βγάλει 180 ψήφους και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποια είναι η προοπτική; Θα κληθεί αμέσως μετά να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που έχει την πλατιά και βαθιά αντίθεση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.... Για να υπάρξουν 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες. Το έχετε καταλάβει αυτό;», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας πως είναι «απολύτως άθλιο και ανήθικο ο πρωθυπουργός της χώρας να κάνει δηλώσεις καφενειακού τύπου στο καφενείο της Βουλής όπου συχνάζει περισσότερο και από τη βουλή».

Μάλιστα, τον κάλεσε άλλη μια φορά να προκηρύξει εκλογές τονίζοντας πως θα είναι μια έντιμη διέξοδος ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση βρει τους 180 βουλευτές τόνισε πως θα είναι μια πύρρειος νίκη που θα έχει ως κατάληξη να οδηγήσει ένα ιστορικό κόμμα όπως η ΝΔ σε ποσοστά ανάλογα με αυτά του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης εκτίμησε ότι η τρόικα έχει αυτή τη σκληρή στάση γιατί ξεκινά να διαπραγματεύεται με τους επόμενους που γνωρίζουν ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλέπουν ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει όποτε επιχειρούν να σκουπίσουν το τραπέζι. Όσα είναι να πάρουν να τα πάρουν τώρα. Θέλουν είτε να ενσωματώσουν τον επόμενο, είτε να τον καθυποτάξουν», είπε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη διεξάγεται ένα πείραμα, πείραμα μετά-δημοκρατίας γιατί το χρέος και ο εκβιασμός των δόσεων είναι ένας μοχλός πιέσεις να αποδεχθούμε μία πολιτική η οποία είναι παράλογη αδιέξοδη και κοινωνικά ανάλγητη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να απαντήσει για το αν υπάρχει plan b τονίζοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόσει το plan a δηλαδή να υλοποιήσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ.

Αναφερόμενος στο θέμα των συμμαχιών ο κ. Τσίπρας απέκλεισε συνεργασία με το Ποτάμι καθώς όπως τόνισε αρδεύει τα άγονα χωράφια της μνημονικής πολιτικής ενώ για τον Πάνο Καμμένο επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές σημαντικές διάφορες και ότι τους χωρίζει άβυσσος, «όμως έχουν κρατήσει μία έντιμη στάση στη Βουλή».

Επίθεση – τέλος - εξαπέλυσε και στην Άγκελα Μέρκελ δηλώνοντας πως «δεν έχω αναγνωρίσει το δικαίωμα της καγκελάριου να εξουσιοδοτεί 28 χώρες στην Ευρώπη και 17 στην ευρωζωνη. Η κα. Μερκελ είναι μια από τους 28. Η ΕΕ δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, εμείς δεν είμαστε ενοικιαστές στην ΕΕ και δεν υπάρχουν χώρες με περισσότερα δικαιώματα. Όποτε εγώ δεν πρόκειται να δώσω τη χαρά στην κα Μέρκελ να της ζητήσω συνάντηση που θα μου πει όχι».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Α. Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Για να υπάρξουν οι 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες (ΒΙΝΤΕΟ)"

Α. Λοβέρδος: «Θα παρέχουμε όλες τις ευκαιρίες για την αποφοίτηση του Ρωμανού»

Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσει την παροχή όλων των ευκαιριών, ώστε ο Νίκος Ρωμανός να παρακολουθεί τα μαθήματα στην σχολή του και να αποφοιτήσει από αυτή εξέφρασε ο υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Το υπουργείο θα εξασφαλίσει την παροχή όλων των ευκαιριών για την αποφοίτηση του Ρωμανού. Είτε με διδασκαλία εξ αποστάσεως, όπου είναι αυτό δυνατόν πρακτικά, είτε με τη συμπύκνωση των εξεταστικών περιόδων, σε περίπτωση που ο έγκλειστος πάρει άδεια από τις αρμόδιες αρχές, είτε και με τη διενέργεια εξετάσεων στις φυλακές, αν ο έγκλειστος για λόγους που αφορούν άλλα όργανα της πολιτείας δεν παίρνει άδεια», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Επεσήμανε μάλιστα ότι ως Υπουργείο Παιδείας, εξασφάλισε όλες τις προϋποθέσεις για να δώσουν εξετάσεις στα ΑΕΙ οι έγκλειστοι που το επιθυμούσαν.

«Η δημοκρατία δεν εκδικείται», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Α. Λοβέρδος: «Θα παρέχουμε όλες τις ευκαιρίες για την αποφοίτηση του Ρωμανού» "

Γονείς Ρωμανού: Σε μεγάλο κίνδυνο η ζωή του παιδιού μας - Η ευθύνη στον υπουργό

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης οι γονείς του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος συνεχίζει για τέταρτη εβδομάδα την απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για το ότι δεν του δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσει στο ΑΕΙ που εισήχθη, αν και πέτυχε να εισαχθεί στη σχολή που επέλεξε, όντας έγκλειστος στον Κορυδαλλό.

Ο πατέρας του 21χρονου απεργού πείνας Γιώργος Ρωμανός τόνισε ότι «η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο» και σημείωσε ότι «οι συνέπειες για αυτό που θα συμβεί βαραίνουν τον υπουργό», αναφερόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Στη συνέντευξη συμμετέχουν και οι γονείς του Γιάννη Μιχαηλίδη, επίσης κρατούμενου, ο οποίος ξεκίνησε και αυτός απεργία πείνας μία εβδομάδα αργότερα σε συμπαράσταση προς το Ρωμανό και νοσηλεύεται επίσης. Η μητέρα του αποκάλυψε ότι το πρόβλημα δεν είναι κανούργιο, καθώς δεν έχουν δοθεί άδειες σε έξι κρατούμενους για να φοιτήσουν σε ΙΕΚ, ενώ υπογράμμισε ότι «ποτέ η μόρφωση δε μπορεί να χρησιμοποιείται τιμωρητικά». Ο πατέρας του έκανε «έκκληση σαν πατέρας να αφήσουν τους πολιτικούς κρατούμενους να φοιτήσουν ... προσπαθούν να εξαφανίσουν τα παιδιά μας».
σε
Αντίστοιχη απεργία πείνας ξεκίνησαν χτες και οι Μπουρζούκος και Πολίτης. Η μητέρα του πρώτου και γιατρός των απεργών πείνας η οποία μίλησε «ως μάνα και γιατρός», χαρακτήρισε τον Νίκο Ρωμανό «ενσάρκωση της αντίστασης» και τόνισε ότι το Κράτος θα πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η απεργία πείνας δεν είναι αυτοθυσία και θυματοποίηση, είναι κραυγή αξιοπρέπειας», λέει η γιατρός του Νίκου Ρωμανού, Λίνα Βεργοπούλου.

Η συνέντευξη Τύπου δίδεται στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, και πέραν των γονέων των απεργών πείνας συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός των κρατουμένων, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος του Νίκου Ρωμανού, ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου των φυλάκων ανηλίκων Αυλώνα, η Αναστασία Τσουκαλά, εγκληματολόγος, ενώ την κουβέντα συντονίζει η δημοσιογράφος Μιμίκα Κριτσανίδου.

Στις 18.00 έχει προγραμματιστεί στο Μοναστηράκι πορεία αλληλεγγύης από φορείς και ομάδες πολιτών.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Γονείς Ρωμανού: Σε μεγάλο κίνδυνο η ζωή του παιδιού μας - Η ευθύνη στον υπουργό"

Πάτρα: Διήμερη απεργία και κατάληψη όλων των υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο απο τους Διοικητικούς Υπαλλήλους

Νέος γύρος κινητοποιήσεων για το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, την ερχόμενη Πέμπτη 4 Δεκέμβρη θα προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας απο τις 9 έως τις 12 το μεσημέρι και μαζική παράσταση στη Σύγκλητο.

Την Παρασκευή θα απέχουν επίσης για τρεις ώρες απο τα καθήκοντά τους και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θα μετάσει στην Πανελλαδική σύσκεψη της Ομοσπονδίας.

Την ερχόμενη Εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη και την Τετάρτη 9 και 10 Δεκεμβρίου θα απεργήσουν και θα προχωρήσουν σε κατάληψη σε όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Νέες αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις θα ληφθούν στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 9 το πρωί.

Στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνουν:
"Εδώ και 14 μήνες οι υπουργοί παιδείας μας κοροϊδεύουν, παίζουν με την ζωή των οικογενειών των 85 συναδέλφων μας που βρίσκονται μπροστά στην απόλυση. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ"

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Διήμερη απεργία και κατάληψη όλων των υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο απο τους Διοικητικούς Υπαλλήλους"

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα επιδίκασε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες χωματερές στη χώρα μας. Παράλληλα το Δικαστήριο επιδίκασε πρόστιμο 14 εκατ. ευρώ το οποίο θα καταβάλει η Ελλάδα κάθε έξι μήνες μέχρι να συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, το 2004 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 1.125 παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ η χώρα μας είχε δεσμευθεί πως θα προχωρήσει στο κλείσιμο και αποκατάστασή τους το αργότερα μέχρι το 2008. Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα μας στο Δικαστήριο για τη μη συμμόρφωσή μας με την Οδηγία διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς εξακολουθούσαν να λειτουργούν 70 παράνομες χωματερές, ενώ άλλες 223 δεν είχαν αποκατασταθεί.

Από το πρόστιμο θα αφαιρούνται 40.000 ευρώ για κάθε παράνομη χωματερή που κλείνει και 80.000 για κάθε μια που καθαρίζεται και αποκαθίσταται περιβαλλοντικά. Το πρόστιμο των 10 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ αποκοπήν επιβάλλεται στην Ελλάδα για να αποφευχθούν παρόμοιες πρακτικές και στο μέλλον.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές"

Το σχέδιο-σοκ της κυβέρνησης: Να αυξήσει ξανά την εισφορά αλληλεγγύης

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία ο Αντώνης Σαμαράς «πούλησε» ως δώρο στους πολίτες κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια, δεν θα ισχύσει, σύμφωνα με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση στο ΔΝΤ.

Απίστευτα επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης, την οποία απέστειλε με e-mail στην Τρόικα. Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 δεν επιτευχθούν βάσει των προβλέψεων, τότε οι συντελεστές υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης θα επανέλθουν στα επίπεδα της περιόδου 2011-2014.

Αυτό αναφέρει στην επιστολή της προς την Τρόικα η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το κείμενο που έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Καθημερινή». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η παρακράτηση φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις θα ξεκινήσει να γίνεται με συντελεστές χαμηλότερους κατά 30% σε σχέση με αυτούς που ίσχυσαν για το 2014. Ωστόσο, αν τον Ιούλιο προκύψει ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, τότε οι συντελεστές θα επανέλθουν και πάλι στα κανονικά επίπεδα.

Απαντώντας πριν από λίγο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμμέσως επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου μέτρου στην επιστολή. Συγκεκριμένα, ανέφεραν: «Η Τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση. Στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικα, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα».

Ο νόμος προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με τους ακόλουθους συντελεστές:
- 0,7% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
- 1,4% για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ
- 2,1% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ και
- 2,8% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω
Αν από τον Ιούλιο προκύψει ότι δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε η εισφορά θα επανέλθει στα σημερινά επίπεδα, τα οποία είναι ως εξής:
- 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
- 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ
- 3% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ και
- 4% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο-σοκ της κυβέρνησης: Να αυξήσει ξανά την εισφορά αλληλεγγύης"

Αρνούνται την υποχρεωτική σίτιση Ρωμανού οι γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στυλώνουν τα πόδια και δηλώνουν υπεύθυνα ότι δε συναινούν σε οποιαδήποτε απόπειρα υποχρεωτικής σίτισης του κατάδικου και απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι αρκετά ευαίσθητη, μετά τις συνεχόμενες ημέρες άρνησης να φάει.

Οι γιατροί δηλώνουν παράλληλα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμά του να φοιτεί στη σχολή του.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας για την απεργία πείνας του Ρωμανού, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει:

"Η ΕΙΝΑΠ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει σε παρόμοιες περιπτώσεις τα παρακάτω:

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ

Η ΕΙΝΑΠ εκφράζοντας το ιατρικό λειτούργημα δηλώνει ότι:


Το δικαίωμα στη ζωή είναι κορυφαίο ατομικό δικαίωμα.

Κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς.

Η πολιτεία έχει ένα πρόβλημα με την απεργία πείνας κρατουμένων. Η απεργία πείνας έχει πάντα τα αίτιά της. Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι γιατροί, με ψευτοδιλήμματα και έμμεσες ή άμεσες απειλές για ευθύνες, να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που προκαλεί η απεργία πείνας.

Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς. Οι γιατροί δεν παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!

Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) σαφέστατα η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική (επισυνάπτεται το κείμενο).

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ζητά να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του, και απευθύνει σχετική έκκληση στους κ.κ. Σαμαρά και Αθανασίου.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε πως τα νοσοκομεία είναι χώροι περίθαλψης. Θεωρούμε απαράδεκτη την προκλητική αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας.

Τα νοσοκομεία χρειάζονται μαζική “παρουσία” γιατρών, νοσηλευτών και γενικά υγειονομικών, και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών.»

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε χθες και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», όπου νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός.

Ψηφίσματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης έχουν εκδώσει δεκάδες σωματεία εργαζομένων, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και συλλογικότητες".

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνούνται την υποχρεωτική σίτιση Ρωμανού οι γιατροί"

Διακίνηση μεταναστών με το σκάφος του «Mr Κariera.gr»

Σύρους λαθρομετανάστες εντόπισαν οι λιμενικές αρχές να μεταφέρονται με το ταχύπλοο σκάφος του ιδρυτή του γνωστού site ευρέσεως εργασίας Kariera.gr, ο οποίος και συνελήφθη «για συμμετοχή σε παράνομη μεταφορά μεταναστών». Ωστόσο ο επιχειρηματίας Φάνης Ρήγας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, υποστηρίζει ότι οι διακινητές των λαθρομεταναστών είχαν κλέψει το ταχύπλοό του. 

Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου στο Πόρτο Κάγιο, τον ιστορικό όρμο της προσήλιας Μάνης στον Λακωνικό Κόλπο και σε απόσταση 3 μιλίων βόρεια από το Ακρωτήριο Ταίναρο, ο χειριστής ενός 10μετρου καμπινάτου φουσκωτού σκάφους Bolton με δύο 300άρες εξωλέμβιες μηχανές και καμιά 30ριά λαθρομετανάστες πάνω του να κρέμονται σαν τσαμπιά από σταφύλια επιχειρεί να προσεγγίσει την ακτή για να αφήσει το ανθρώπινο εμπόρευμά του. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας δεν είναι τυχαία. Οι δουλέμποροι πιστεύουν ότι λόγω της αργίας της εθνικής εορτής τα μέτρα αστυνόμευσης θα είναι χαλαρά, οπότε η δουλειά θα γίνει χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

 Το ταχύπλοο μπαίνει στον όρμο και οι παράνομοι μετανάστες, όλοι τους Σύροι υπήκοοι, αποβιβάζονται στη στεριά θεωρώντας ότι η περιπέτειά τους έπειτα από πολλές ημέρες ταλαιπωρίας έχει φτάσει στο τέλος της. Για κακή τους τύχη όμως γίνονται αντιληπτοί από κατοίκους των γύρω περιοχών που ειδοποιούν τις λιμενικές αρχές.
Ανδρες του τοπικού αστυνομικού τμήματος συνδράμουν στην επιχείρηση και οι παράνομοι μετανάστες περισυλλέγονται από διάφορα σημεία, μαζί και ο διακινητής τους, όπως αποδεικνύεται αργότερα κατά τη διάρκεια της προανάκρισης.
Για 28 από τους μετανάστες ακολουθείται η γνωστή διαδικασία, ενώ για δύο εξ αυτών, οι οποίοι κατείχαν πλαστές ρουμανικές ταυτότητες, ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Ο δουλέμπορος προφυλακίστηκε.

 Η είδηση, όμως, δεν εξαντλείται στον εντοπισμό των παράνομων μεταναστών και του ανθρώπου που τους υποσχέθηκε ότι θα τους οδηγήσει έναντι αδράς αμοιβής στη «γη της επαγγελίας». Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι ιδιοκτήτης του σκάφους, το οποίο φέρει το όνομα του πρωταγωνιστή της κινηματογραφικής ταινίας «Οι πειρατές της Καραϊβικής» Jack Sparrow, είναι ο επιχειρηματίας και ιδρυτής του site εύρεσης εργασίας Kariera.gr, Φάνης Ρήγας.

Το φουσκωτό του σκάφος με τις δύο 300άρες εξωλέμβιες μηχανές, αξίας περίπου 140.000 ευρώ, είχε πάνω του όνομα και αριθμούς λιμεναρχείου. Οι άνδρες του Λιμενικού αναζήτησαν λοιπόν από το λιμεναρχείο της Παλαιάς Φώκαιας, που υπάγεται στο Λαύριο, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, τα οποία και απεστάλησαν αυθημερόν.

 Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να ακολουθηθεί η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης του επιχειρηματία, ο τελευταίος, όμως, δεν εντοπίστηκε μέσα στο χρονικό όριο των 48 ωρών.
 Ως αποτέλεσμα ήταν η ανακρίτρια να εκδώσει ένταλμα σύλληψής του «για συμμετοχή σε παράνομη μεταφορά μεταναστών».

«Δεν έχω σχέση» 

Ο «Mr Kariera.gr» συλλαμβάνεται το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής και προσάγεται για να απολογηθεί. Ο κ. Ρήγας υποστηρίζει στην απολογία του ότι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το περιστατικό και ότι το σκάφος του είχε κλαπεί χωρίς εκείνος να είναι σε θέση να το γνωρίζει δεδομένου ότι έλειπε για αρκετό διάστημα στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους.
«Ηταν ένα περιστατικό που έχει να κάνει με την κλοπή της περιουσίας μου και όχι με εμένα προσωπικά», ισχυρίζεται.
Κατόπιν σύμφωνης γνώμης ανακρίτριας και εισαγγελέα ο επιχειρηματίας δεν προφυλακίζεται μετά την απολογία του, αλλά του επιβάλλονται περιοριστικοί όροι: εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του κάθε 1η και 15η ημέρα του μήνα. Το σκάφος του βρίσκεται υπό καθεστώς κατάσχεσης και φυλάσσεται από τις δυνάμεις του Λιμενικού Γυθείου.
Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον των Αρχών ήταν το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας δήλωσε την κλοπή του σκάφους του 20 ημέρες μετά το συμβάν της παράνομης μεταφοράς των μεταναστών και συγκεκριμένα το προηγούμενο Σάββατο, οπότε και προσήλθε στο Λιμεναρχείο του Λαυρίου.

Ποιος είναι ο «Mr Kariera.gr» 

Σε ηλικία μόλις 23 ετών ο Φάνης Ρήγας και ο συνεταίρος του Θεόφιλος Βασιλειάδης χρίζονται «μετρ των job sites». Κυριολεκτικά από το πουθενά δημιουργούν ένα από τα σοβαρότερα ελληνικά sites εύρεσης εργασίας κολυμπώντας στα βαθιά νερά του διαδικτυακού επιχειρείν με την ιστοσελίδα kariera.gr. Η ιδέα τους να πουλήσουν 3.000 βιογραφικά στις ελληνικές επιχειρήσεις με σκοπό να εξοφλήσουν ένα χρέος 20 εκατ. δραχμών, τότε, αποδεικνύεται χρυσοφόρα. Οχι μόνο καταφέρνουν τον σκοπό τους, αλλά εννέα χρόνια μετά πουλάνε την εταιρεία που δημιούργησαν στο Νο1 αμερικανικό site εύρεσης εργασίας κι έτσι τα δυο φιλαράκια από την ΑΣΟΕΕ αποτελούν μέχρι και σήμερα τμήμα ενός διεθνούς δικτύου ιστοσελίδων απασχόλησης, μανατζάροντας την ελληνική θυγατρική της CareerBuilder.com, στην οποία μεταβίβασαν το 2007 το 100% των μετοχών τους. Και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι μαζί με τους Γάλλους, τους Αγγλους και τους Σουηδούς αποτελούν τα μέλη μιας ηγετικής ομάδας στελεχών την οποία οι Αμερικανοί έχουν εμπιστευτεί για να πετύχουν τη δημιουργία ενός ισχυρού και κερδοφόρου brand στην Ευρώπη. Μάλιστα οι Αμερικανοί στο παρελθόν ανέθεσαν την οργάνωση της ιταλικής θυγατρικής τους στον κ. Ρήγα, ενώ ο κ. Βασιλειάδης προοριζόταν να αναλάβει υπεύθυνος της ευρωπαϊκής στρατηγικής του CareerBuilder.com. Η επαγγελματική αναρρίχηση των δύο Ελλήνων μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οπως είχε αποκαλύψει ο κ. Ρήγας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ», η ελληνική θυγατρική μαζί με τη γαλλική χρηματοδοτούν όλες τις υπόλοιπες θυγατρικές σε χώρες της Ε.Ε., καθώς είναι οι δύο πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της αμερικανικής εταιρείας στην Ευρώπη, με συνολικά έσοδα 14 εκατ. ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακίνηση μεταναστών με το σκάφος του «Mr Κariera.gr»"

Σε επισχέσεις από την Τετάρτη και οι Κλινικές, με σύνθημα «Ο ΕΟΠΥΥ αφανίζει έναν ολόκληρο κλάδο»

Στην καταστροφή οδηγούν έναν ολόκληρο κλάδο, συμπαρασύροντας 25.000 εργαζομένους, χιλιάδες συνεργάτες Ιατρούς, προμηθευτές και δεκάδες άλλα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, απλά και μόνο με τη δικαιολογία της έλλειψης χρημάτων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, η οποία σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε την ΕΠΙΣΧΕΣΗ προσφοράς ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ προς τους ασφαλισμένους από την ερχόμενη Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου επ' αόριστον, διεκδικώντας την πλήρη εξόφληση ΟΛΩΝ των ληξιπρόθεσμων χρεών του Οργανισμού.

Με μια ανακοίνωση ιδιαίτερα αιχμηρή, στην οποία κάνει λόγο για το γεγονός ότι οι ιδιώτες πάροχοι είναι χρυσοί χορηγοί του εθνικού πλεονάσματος, ότι η υπομονή του κλάδου έχει εξαντληθεί και ότι η κατάρρευση του Ιδιωτικού τομέα της υγείας έχει υπευθύνους με ονοματεπώνυμο οι οποίοι θα αναζητηθούν, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, προχωρά από την Τετάρτη σε επίσχεση, στοχοποιώντας ξεκάθαρα τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος, όπως αναφέρει, είναι υποχρηματοδοτούμενος, χρωστά ληξιπρόθεσμα ετών, αφανίζει τον κλάδο με ληστρικά χαράτσια clawback και rebate και καταθέτει συμβάσεις προς υπογραφή αποικιοκρατικού χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι στον χορό των επισχέσεων μπήκαν από την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου και οι μεγάλες Κλινικές (28) οι οποίες ανήκουν στην δύναμη του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών), ενώ τα Ιατρικά Διαγνωστικά αναβάλλουν για μία εβδομάδα τις επισχέσεις, δηλώνοντας πως στο διάστημα αυτό θα συνεργαστούν με τους υπόλοιπους παρόχους σε ένα κοινό μέτωπο.

Αναλυτικά τα ποσά που διεκδικεί η ΠΕΙΚ αφορούν:

• νοσηλείες που πραγματοποιήθηκαν από το 2006 έως το 2011, από τα ταμεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που συνέστησαν, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου,
• αλλά και των χρεών που δημιούργησε ο ίδιος ο Οργανισμός, κατά την τριετή λειτουργία του, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, χρέη που αφορούν τις εκκαθαρίσεις όλου του 2012, οκτώ μηνών του 2013, το 100% των υποβληθέντων δαπανών για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2013 και φυσικά τις εκκαθαρίσεις των μηνών Ιανουαρίου έως και Μαρτίου 2014 καθώς και ολόκληρες τις υποβολές για τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο 2014.

Όλες αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που η Κυβέρνηση πεισματικά αρνείται να αποπληρώσει, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, εφαρμόζοντας τα αυταρχικά, αντιδημοκρατικά, αντισυνταγματικά και ληστρικά μέτρα των Rebate and Clawback καθώς και τη νέα παγκόσμια ανακάλυψη του αλγόριθμου για την καθιέρωση πλαφόν ανά πάροχο, που είναι απόλυτα διαβλητός και διεκδικεί την κατοχύρωση πατέντας, μας οδηγούν, ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ στην καταστροφή, συμπαρασύροντας 25.000 εργαζομένους, χιλιάδες συνεργάτες Ιατρούς, προμηθευτές και δεκάδες άλλα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, απλώς και μόνο με τη δικαιολογία της έλλειψης χρημάτων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση της ΠΕΙΚ:

«Η υποχρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με 835 εκατ. ευρώ συνολικά για την Ιδιωτική υγεία (Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης, Ψυχιατρικές Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστηριακούς Ιατρούς καθώς και τα Ιδρύματα της Εκκλησίας), σε σύνολο προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ύψους 6,5 δις ευρώ, όταν ο Δημόσιος τομέας κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο περίπου 8 δις ευρώ, υποδηλώνει τη σκόπιμη επιδίωξη της Κυβέρνησης για αφανισμό του Ιδιωτικού τομέα με βίαιο στραγγαλισμό του.

Δεν μπορεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να έχει την απαίτηση να προσφέρουμε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του όλο το χρόνο και αυτός να πληρώνει μόνο το 50% των υποβαλλόμενων δαπανών, βάσει της υφιστάμενης σύμβασης και του Κρατικού τιμολογίου, και επιπλέον να λασπολογεί σε βάρος μας και να ομιλεί για καταστρατήγηση της σύμβασης από την πλευρά μας, όταν πρώτα αυτός δεν τηρεί ούτε ένα άρθρο από αυτήν.

Η αναφορά στο Δελτίο Τύπου για προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των ασθενών είναι αποδοχή της δικιάς μας θέσης αλλά μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και όχι στην ουσία.

Ζητάμε ξεκάθαρα την πληρωμή μας για όσες υπηρεσίες έχουμε υποχρεωτικά και αποδεδειγμένα προσφέρει έως σήμερα και όσες θα υποχρεωθούμε να προσφέρουμε στο μέλλον. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την νέα Σύμβαση που προσπαθεί η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να μας επιβάλλει, διότι είναι αποικιοκρατικού τύπου και αναφέρεται μάλλον σε συνεργασία σκλάβων παρά παρόχων υπηρεσιών υγείας.

Όσο για τις απειλές τους, τους γνωρίζουμε ότι δυναμώνουν τον αγώνα μας. Ας μη χάνουν την ψυχραιμία τους. Ας χρηματοδοτήσουν τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τα αναγκαία κεφάλαια για αξιοπρεπή περίθαλψη και ας διαπραγματευθούν ισότιμα, με διάθεση συνεργασίας και όχι εξευτελισμού, διότι ο πανικός δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Η κατάρρευση του Ιδιωτικού τομέα της υγείας έχει υπευθύνους με ονοματεπώνυμο οι οποίοι θα αναζητηθούν. Εμείς, οι Χρυσοί χορηγοί του Εθνικού πλεονάσματος, εμείς που συμβάλαμε στη διάθεση του Κοινωνικού μερίσματος για λίγα σταυρουδάκια, δεν θα πέσουμε αμαχητί.

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Πληρώστε μας και πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Λεφτά για την Υγεία δεν υπάρχουν ή δεν θέλετε να διαθέσετε; Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες και καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους».

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών είναι η Δευτεροβάθμια Ομοσπονδία του κλάδου που εκπροσωπεί τις 133 από τις 161 λειτουργούσες σήμερα Ιδιωτικές Κλινικές (Γενικές, Ειδικές, Νευροψυχιατρικές) που λειτουργούν σε όλη την χώρα και προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, προσφέροντας το αγαθό της υγείας στις τοπικές κοινωνίες, σε όλους τους συνανθρώπους μας, ανεξάρτητα της οικονομικής τους θέσης, απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους και δεκάδες χιλιάδες Ιδιώτες Ιατρούς, στηρίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επισχέσεις από την Τετάρτη και οι Κλινικές, με σύνθημα «Ο ΕΟΠΥΥ αφανίζει έναν ολόκληρο κλάδο»"

Εντυπο Ε9: Πώς υποβάλλεται από ανήλικα τέκνα και συζύγους

Διευκρινίσεις για τις διορθώσεις στις δηλώσεις Ε9 από συζύγους και ανήλικα τέκνα από την ΓΓΔΕ, μετά τη σύγχυση που προκάλεσαν οι οδηγίες της ΓΓΠΣ. Δείτε ολόκληρο το αναλυτικό «εγχειρίδιο» της ΓΓΔΕ για τις δηλώσεις.

Σύγχυση στους φορολογούμενους έχουν προκαλέσει οι οδηγίες της ΓΓΠΣ αναφορικά με τον τρόπο που υποβάλλεται το Ε9 από ανήλικα τέκνα.

Στις οδηγίες αναφέρεται ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης» γεγονός που σημαίνει ότι το ανήλικο τέκνο θα πρέπει να εκδώσει ΑΦΜ και κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Παρ' όλα αυτά, πηγές της ΓΓΔΕ διευκρινίζουν ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση (έως τις 19 Δεκεμβρίου οπότε γίνονται διορθώσεις στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων), τα περιουσιακά στοιχεία ανήλικων τέκνων μπορούν να δηλωθούν μέσω των κωδικών πρόσβασης των γονέων τους.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του taxisnet, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο taxisnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο μητρώο του taxis.

Kατά την είσοδο στην εφαρμογή εμφανίζεται οθόνη στην οποία εμφανίζεται και ο ΑΦΜ της συζύγου, προκειμένου να διαχειριστεί την περιουσιακή της εικόνα.

Από την ημερομηνία όμως που είτε η σύζυγος αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, είτε δηλωθεί διακοπή ή διάστασης της έγγαμης σχέσης στο μητρώο του taxis, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντυπο Ε9: Πώς υποβάλλεται από ανήλικα τέκνα και συζύγους "

Ρωσία: Συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας σε ενέργεια- οικονομία -απασχόληση με Τουρκία

Με οκτώ στρατηγικές συμφωνίες αναβαθμίζονται οι ρωσο-τουρκικές οικονομικές σχέσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Οπως δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Μόσχα θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη τουρκική αγορά κατά 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο πλαίσιο του έργου του αγωγού Blue Stream.

Η Ρωσία προτίθεται να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου κατά 6% για τους Τούρκους καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου του 2015, και αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα πριν από περαιτέρω μειώσεις που θα ακολουθήσουν, στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας με την Αγκυρα, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Με δεδομένη τη διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσης του αγωγού South Stream, την οποία ανακοίνωσε από την Αγκυρα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Βουλγαρία αλλά και στην γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην κατασκευή νέου συστήματος αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Τουρκίας, δημιουργώντας νέο κόμβο στα σύνορα με την Ελλάδα: «Αν κρίνουμε σκόπιμο, θα δημιουργήσουμε ένα επιπλέον κόμβο φυσικού αερίου για τους καταναλωτές στη νότια Ευρώπη, σε τουρκικό έδαφος, στα σύνορα με την Ελλάδα».

Οκτώ στρατηγικές συμφωνίες

Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα των ενεργειακών συναλλαγών, της εξοικονόμησης αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας Ρωσίας και Τουρκίας στα πλαίσια της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Αντίστοιχο μνημόνιο υπέγραψαν οι επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής Gazprom και της τουρκικής BOTAS Petroleum Corporation.

Επίσης ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, Σεργκέι Κιριγιένκο υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον Τούρκο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ όσον αφορά στην επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και των συναφών βιομηχανικών κλάδων της βιομηχανίας.

Εξάλλου συμφωνίες υπεγράφησαν σε υπουργικό επίπεδο για την προώθηση του εμπορίου, της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς και στον εργασιακό τομέα (απασχόληση, κοινωνική ασφάλιση).

rbth
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας σε ενέργεια- οικονομία -απασχόληση με Τουρκία"

Σε λειτουργία και πάλι το δημόσιο ΚΤΕΟ Λάρισας

Επαναλειτουργεί το Δημόσιο ΚΤΕΟ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, αφού ολοκληρώθηκαν οι κατά νόμο απαραίτητες διαδικασίες αναβάθμισης. Η λειτουργία του ΚΤΕΟ είχε ανασταλεί μέχρι να τοποθετηθούν καινούρια μηχανήματα ελέγχου οχημάτων, να εγκατασταθεί νέο σύστημα μηχανογράφησης και να επιμορφωθούν οι ελεγκτές με όσα ισχύουν σήμερα και αφορούν τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων. Τους χώρους του ΚΤΕΟ επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα νέα μηχανήματα και να συζητήσουν με τα στελέχη της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Πλέον, το Δημόσιο ΚΤΕΟ Λάρισας λειτουργεί με πιστοποίηση κατά ISO 9001 και διαθέτει μία σύγχρονη αυτόματη μικτή γραμμή ελέγχου και μία σύγχρονη αυτόματη γραμμή ελέγχου βαρέων οχημάτων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και έλεγχοι ADR (οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων) και ATP (οχήματα μεταφοράς ευπαθών τροφίμων).

Όπως έγινε γνωστό, το Δημόσιο ΚΤΕΟ Λάρισας προσφέρει πολύ ανταγωνιστικά τιμολόγια, ειδικές εκπτώσεις 25% σε ανέργους ιδιοκτήτες ΙΧ , εκπτώσεις 10 ως 20% σε επιχειρήσεις με πολλά οχήματα και εκπτώσεις 15% σε οχήματα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού. Τα τηλέφωνα για πληροφορίες και καθορισμό ημερομηνίας για τον τεχνικό έλεγχο είναι: 2413-511579, 2413-511570-1.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε λειτουργία και πάλι το δημόσιο ΚΤΕΟ Λάρισας"

«Φρένο» από τον Αρειο Πάγο στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας

Ο Άρειος Πάγος με αμετάκλητη απόφαση βάζει φρένο στην εργοδοτική αξιοποίηση των αντεργατικών διατάξεων μονομερούς επιβολής υπερ-ευέλικτων συστημάτων εργασίας, τονίζει η ΓΣΕΕ και χαιρετίζει την απόφαση. Ζητά δε άμεση κατάργηση του ενορχηστρωμένου συμπλέγματος τροποποιήσεων της εργατικής νομοθεσίας που έχουν στραγγαλίσει κάθε ατομική και συλλογική προστασία των εργαζομένων.

Ειδικότερα, Η Γ.Σ.Ε.Ε. χαιρετίζει την απόφαση του Αρείου Πάγου (αρ. 1252/2014),με την οποία αναγνωρίσθηκε ότι η μονομερής επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας σε μεμονωμένο εργαζόμενο (και συγκεκριμένα εργαζόμενη με ευθύνη μονογονεϊκής οικογένειας) με αξιοποίηση των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων, καθιερώνει τεκμήριο υπέρ του εργαζομένου ώστε να θεωρηθεί η βλαπτική αυτή μεταβολή ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας του, για την οποία οφείλεται η προβλεπόμενη αποζημίωση με βάση την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.

Σημαντική απόφαση τη στιγμή που πολλοί εργαζόμενοι κρατούνται όμηροι από τους εργοδότες οι οποίοι για να αποφύγουν την αποζημίωση λόγω απόλυσης, τους βάζουν να εργάζονται μόλις μία φορά την εβδομάδα ,εξωθώντας τους στην ουσία σε παραίτηση.
Μετά το Πρωτοδικείο Θήβας και το Μονομελές Εφετείο Εύβοιας τώρα και ο Άρειος Πάγος με αμετάκλητη απόφαση βάζει φρένο στην εργοδοτική αξιοποίηση των αντεργατικών διατάξεων μονομερούς επιβολής υπερ-ευέλικτων συστημάτων εργασίας.

Ρητά δε αναγνωρίζεται ότι εφόσον οι εργαζόμενοι, κατά την μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, επιφυλαχθούν για τα δικαιώματά τους, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να αναλάβουν τους κινδύνους ενός δικαστικού αγώνα, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με τους νέους όρους και στη συνέχεια να διεξαγάγουν το δικαστικό αγώνα για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής και της διεκδίκησης των αξιώσεών τους.

Υπενθυμίζουμε και την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας, με την οποία κρίθηκε νόμιμη, τυπικά και ουσιαστικά, η απεργιακή κινητοποίηση που προκηρύχθηκε και πραγματοποιήθηκε από το σωματείο των εργαζομένων για τη συλλογική προστασία τους από καταχρηστική και άρα παράνομη μονομερή εργοδοτική απόφαση για επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας.

Τέλος, στην ανακοίνωσή της, η Γ.Σ.Ε.Ε. ζητά την άμεση κατάργηση του ενορχηστρωμένου συμπλέγματος τροποποιήσεων της εργατικής νομοθεσίας που έχουν στραγγαλίσει κάθε ατομική και συλλογική προστασία των εργαζομένων.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Φρένο» από τον Αρειο Πάγο στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news