facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

«Σε κλίμα εθνικής συνεννόησης» η συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Αλ. Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική

«Σε κλίμα εθνικής συνεννόησης» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για την εξωτερική πολιτική, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά.

«Με τον κ. Τσίπρα είχαμε μια πολύ ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση, σε κλίμα εθνική συνεννόησης» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αρραγούς εσωτερικού μετώπου, καθώς, όπως είπε, «έχουμε τον κατάλογο των εθνικών θεμάτων ανοιχτό» και «πρέπει να φροντίζουμε για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Καταλήγοντας, τόνισε πως πρέπει να έχουμε μια συναντίληψη και πως η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε προς την κατεύθυνση αυτή.



Και ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής αντιπαράθεσης, ενώ μίλησε για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε πως πρέπει να καταστεί σαφές στην Τουρκία πως αποτελεί μείζονα πρόκληση.

Ζήτησε μάλιστα την άσκηση πιέσεων από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου αυτή η πρόκληση να τερματιστεί, με την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να γινει δυνατή η επανανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη πως εξέφρασε στον κ. Βενιζέλο τον προβληματισμό του για τη χρονική συγκυρία σύγκλησης του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, εν μέσω της προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, όπως είπε.

«Εχω την αίσθηση ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, ψυχραιμία και νηφαλιότητα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπαν πως στη συνάντηση τέθηκαν μόνο τα εθνικά θέματα.

Κατά την υποδοχή του κ. Τσίπρα από τον κ. Βενιζέλο, μπροστά στις κάμερες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε, κοιτάζοντας προς τα τηλεοπτικά συνεργεία: «Πολύ ενδιαφέρον βλέπω, ελπίζω να είναι για θέματα εξωτερικής πολιτικής».

«Υπάρχει αγωνία για εθνική συνεννόηση, που εκφράζουν τα ΜΜΕ» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στον διάλογο που κατέγραψαν οι κάμερες.


naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σε κλίμα εθνικής συνεννόησης» η συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Αλ. Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική"

Στο δρόμο της ανάρρωσης ο Π. Ινιωτάκης - Συγκλονιστική αφήγηση των δραματικών γεγονότων

Αποφασισμένος να μην το βάλει κάτω στέλνωντας το μήνυμα ότι δεν θα σταματήσει να παλεύει για ένα καλύτερο Ηράκλειο δηλώνει ο Πέτρος Ινιωτάκης που μετά την περιπέτεια του βαδίζει πλέον στο δρόμο της ανάρρωσης.

Ο ίδιος με τα σημάδια από τα χτυπήματα που δέχτηκε να είναι ακόμα εμφανή στο πρόσωπο του είναι αποφασισμένος να επιστρέψει στα καθήκοντα το συντομοτερο δυνατόν διαμηνύοντας ότι οι δράστες δεν υπολόγισαν καλά την ... επιμονή του.

Όπως ο ίδιος ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Cretalive και προκάλεσε αίσθηση:

"Δέχθηκα ένα τυφλό χτύπημα, δε θα δεχτώ ότι Κρητικός θα χτυπούσε έτσι με τέτοια λύσσα πισώπλατα, οι Κρητικοί δεν χτυπούν έτσι.",λέει ο Πέτρος Ινιωτάκης και συνεχίζει:" Ήταν ένα επαγγελματικό χτύπημα, είχαν παρακολουθήσει το δρομολόγιο μου. Με το που μπαίνω στο πάρκινγκ δέχομαι το πρώτο χτύπημα που ήταν τόσο βίαιο που έχασα τον κόσμο..Στη συνέχεια δέχθηκα ακόμα 7-9 χτυπήματα, όπως πήγα να στρίψω ια να δω ποιος είναι με γρονθοκόπησαν. Η αστυνομία λέει ότι ήταν ένας , αλλά εγώ δε μπορώ να πιστέψω πως ένας άνδρας θα μπορούσε να χτυπάει με τέτοια ταχύτητα με τα δυο του χέρια."

"Ήταν μία άψογα οργανωμένη φονική επίθεση, δεν ήταν μήνυμα.Δεν είναι σιωπηλός ή φοβισμένος και δε θα σταματήσω να κάνω ότι κάνω στον δήμο.",δηλώνει ο αντιδήμαρχος. Με δάκρυα να κυλούν στα μάτια του ο κ. Ινιωτάκης λέει πως σκέφτηκε μόνο την οικογένεια του, τα παιδιά του και τους γονείς του."Φοβήθηκα ότι δεν υπάρχει επιστροφή από την βιαιότητα των χτυπημάτων.Δε σταματάς; θα με σκοτώσεις; του είπα."

“Δεν μπορώ ακόμη να συνειδητοποιήσω τι συνέβη. Όποιος λέει ότι δεν φοβήθηκε θα πει ψέματα. Αλλά τους λέω ότι…δεν μασάω. Και κυρίως Τους λέω ότι δεν πρόκειται να φοβηθεί μια ολόκληρη πόλη! Ήθελαν να εξοντώσουν εμένα και να τρομοκρατηθεί μια ολόκληρη πόλη! Αυτό δεν θα περάσει και δεν πρέπει να περάσει” .

«Όσο περνούν οι μέρες, οι ώρες συνειδητοποιώ τι έγινε. Και μιλώντας με τους γιατρούς κατάλαβα ότι είχαν στόχο τη φυσική μου εξόντωση. Δεν ξέρω ποιος το έκανε και ποιος πολύ περισσότερο κρύβεται πίσω από αυτό. Περιμένω όμως την Αστυνομία να διαλευκάνει την υπόθεση, που δεν αφορά τον Πέτρο Ινιωτάκη. Θέλω να χυθεί άπλετο φως. Δεν αφορά ένα πρόσωπο, έχει να κάνει με τους θεσμούς και τη λειτουργία της πόλης. Την κατατρομοκράτηση των Ηρακλειωτών. Υπάρχει άραγε κάποιος που δεν το καταλαβαίνει αυτό;» τονίζει ο αντιδήμαρχος που...σφίγγει τα δόντια για να μπορέσει να κρατηθεί...ψύχραιμος.

"Δεν έχω ενοχλήσει και δεν με έχει ενοχλήσει κανένα. Πάντα είχα μέτωπα για τις πολιτικές μου ιδέες και όχι προσωπικά όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.",καταλήγει ο αντιδήμαρχος.


cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο δρόμο της ανάρρωσης ο Π. Ινιωτάκης - Συγκλονιστική αφήγηση των δραματικών γεγονότων"

Φυλακισμένος φοιτητής

Φυλακισμένος είναι μία ιδιότητα. Φοιτητής είναι μία άλλη. Κάποιες φορές συνδυάζονται στο ίδιο πρόσωπο. Μπορεί να έχεις φυλακισθεί ενόσω είσαι φοιτητής ή να περάσεις σε ένα ΤΕΙ ενόσω είσαι φυλακισμένος. Προφανώς, κάθε φυλακισμένος έχει και άλλες ιδιότητες, πέραν αυτής του παρανομήσαντος. Να θυμίσω μερικές: φυλακισμένος & πατέρας & πρώην υπουργός, φυλακισμένος & καθηγητής πανεπιστημίου, φυλακισμένος & εκδότης, φυλακισμένος & πρώην δήμαρχος, φυλακισμένος & επιχειρηματίας, φυλακισμένος & τραγουδοποιός.

Με ποιον τρόπο οι άλλες ιδιότητες επηρεάζουν την ιδιότητα του φυλακισμένου; Με κανέναν! Φυλακισμένος θα πει ότι δεν είσαι ελεύθερος και αυτονοήτως δεν έχεις την άνεση να επιτελείς τα άλλα σου καθήκοντα, όπως θα τα επιτελούσες εκτός φυλακής. Η φυλακή είναι τιμωρία. Στην τιμωρία και στερείσαι και υποφέρεις. Ή λοιπόν καταργούμε εντελώς την έννοια της τιμωρίας ή, αν την αποδέχομαστε ως αναγκαίο κακό για τους παρανομούντες, αποδεχόμαστε ταυτόχρονα ότι θα ζορίζονται εκεί που βρίσκονται.

Όμως το σωφρονιστικό μας σύστημα έχει, θεωρητικά τουλάχιστον, την πρόθεση που υπονοεί η ονομασία του: να κάνει ανθρώπους σώφρονες, που έχουν, δηλαδή, σώας τας φρένας. Δεν είναι σκοπός του να τους εκδικηθεί. Έτσι, προβλέπει, από τη δίκη κιόλας, μια ντουζίνα ελαφρυντικά: μετεφηβικής ηλικίας, προτέρου εντίμου βίου, ειλικρινούς μεταμελείας, μη ταπεινών κινήτρων, και μερικά περισσότερο εξειδικευμένα. Ακόμα και όταν καταδικαστείς, πάλι προβλέπει ελαφρυντικά, ώστε ο εγκλεισμός σου να γίνει πιο υποφερτός και να βγεις χωρίς να εκτίσεις ολόκληρη την ποινή σου.

Από τι εξαρτώνται αυτά τα ελαφρυντικά; Από τη στάση του κρατούμενου, τις απόψεις του, τη γενική συμπεριφορά του. Εξαρτώνται από τις άλλες ιδιότητές του; Όχι, και δεν θα έπρεπε, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε προνομιακή μεταχείριση ενός κρατούμενου έναντι άλλου. Γιατί να μπορεί ο φοιτητής φυλακισμένος να πηγαίνει στις παραδόσεις και να μην μπορεί να πηγαίνει ο πρωταθλητής φυλακισμένος στις προπονήσεις, η μάνα φυλακισμένη στο παιδί της και ο επιχειρηματίας φυλακισμένος στην εταιρεία του;

Άρα στην περίπτωση του Ρωμανού, και του κάθε λαϊκού ή αριστοκρατικού επαναστάτη, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι αν βρίσκεται σε πορεία σωφρονισμού. Αν κατάλαβε ότι με ληστείες τραπεζών και καλάσνικωφ δεν πρόκειται να αλλάξει κανένα σύστημα κι ότι, στο φινάλε, δεν τον εξουσιοδότησε κανένας να αναλάβει αυτόν τον ρόλο για λογαριασμό μου, ακόμα κι αν έχουμε ακριβώς την ίδια απέχθεια προς το «σύστημα».

Το κατάλαβε; Όχι βέβαια! Στο παρελθόν, μέσα από τη φυλακή έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στη δημοτική αστυνομία της Κυψέλης, σε μια επενδυτική εταιρία και στο σπίτι του Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ έχει δηλώσει ένα σωρό φορές πόσο περήφανος αισθάνεται για τα κατορθώματά του. Πολύ καλά λοιπόν έκανε η Δικαιοσύνη και αρνήθηκε να του δώσει άδεια.

Δεν του άρεσε, όμως, του καλομαθημένου επαναστάτη και ξεκίνησε απεργία πείνας. Μήπως εν τω μεταξύ άλλαξε απόψεις; Καθόλου! Σε μια επιστολή άρπα - κόλλα (ψυχαναλυτικού ενδιαφέροντος, που δεν είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσεις ξέροντας τον οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο) κι αφού ενημερώνει ότι είναι εναντίον όλων των νόμων (!!!) διευκρινίζει, ξεκινώντας την απεργία πείνας: «Γι’ αυτό και η επιλογή που κάνω θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη: δεν υπερασπίζομαι τη νομιμότητά τους· αντίθετα, απευθύνω έναν πολιτικό εκβιασμό, ώστε να κερδίσω ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού».

Μπράβο αγόρι μου για την ειλικρίνειά σου, αλλά λυπάμαι, θα καθήσεις στη φυλακή. Ισοπεδωτικές συνθήκες; Ισοπεδωτικές. Χωρίς ανάσες ελευθερίας; Χωρίς. Η απεργία πείνας είναι ο έσχατος εκβιασμός και ταυτόχρονα η έσχατη αναρχική πράξη. «Μπορώ να με σκοτώσω» λέει ο απεργός πείνας στο σύστημα «και δεν μπορείς να μου το απαγορεύσεις». «Έτσι είμαι ανώτερος από σένα και σε απειλώ: το αίμα μου επί της κεφαλής σου».

Κι άμα πεθάνει; Ας χρησιμοποιήσουμε ξανά τη, δυσεύρετη σ’ αυτή τη χώρα, κοινή λογική. Ο νόμος δεν προβλέπει φοιτητικές άδειες. Επιπλέον δεν έχει εκτίσει τον χρόνο που προβλέπει ο νόμος ώστε να δικαιούται αδείας. Ο Ρωμανός ζητάει κάτι που δίδεται υπό προϋποθέσεις, που αυτός δεν διαθέτει. Η Πολιτεία έχει δύο επιλογές. Να δεχθεί τα αιτήματά του ή να μην τα δεχθεί. Αν τα δεχθεί, δημιουργεί προηγούμενο για οποιονδήποτε κρατούμενο, για οποιονδήποτε λόγο. Κι όχι μόνο για κρατούμενο. Για οποιονδήποτε επιδιώκει οτιδήποτε. Κάνω απεργία πείνας και πετυχαίνω αυτό που θέλω! Γιατί υποχωρήσατε στον Ρωμανό και όχι σ’ εμένα;

Μπορεί να λειτουργήσει έτσι η νομιμότητα; Όχι βέβαια! Γι΄ αυτό ο νομοθέτης επινόησε μια σολομώντεια λύση: την αναγκαστική σίτιση.

Εδώ, σηκώνει πολλή κουβέντα. Η κλασική φιλελεύθερη αντίληψη λέει πως ο καθένας είναι κύριος του σώματος και της ζωής του και, αν θέλει, μπορεί να αυτοκτονήσει με τον τρόπο που θα διαλέξει. Και πως αυτά τα δικαιώματα δεν αποψιλώνονται ούτε μέσα στη φυλακή. Λυπάμαι, αλλά δεν συμφωνώ. Στη φυλακή πολλά ατομικά δικαιώματα λειτουργούν υπό όρους, με πρώτο και καλύτερο το δικαίωμα στην ελευθερία! Άρα, η απεργία πείνας ενός φυλακισμένου κρίνεται υπό ορους. Αντιμετωπίζεται, δε, ως προς αυτό που είναι: μια πράξη εκβιασμού. Επιπλέον, η νομοθεσία προβλέπει πως οι αποφάσεις ενός ανθρώπου έχουν νομική και ηθική υπόσταση όταν έχει σώας τας φρένας. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι κάποιος που είναι ολοκληρωτικά εναντίον της έννοιας του νόμου και ταυτόχρονα θέλει να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων έχει σώας τα φρένας (προσωπικά αμφιβάλλω) πόσο συνεχίζει να έχει συναίσθηση των επιλογών του όταν, μετά από κάποιες μέρες απεργίας θα υφίσταται έκπτωση των σωματικών και των διανοητικών του λειτουργιών; Ο αντίλογος λέει ότι όταν ξεκινάς μια απεργία πείνας ξέρεις ότι οδηγείσαι στον θάνατο, άρα πρόκειται για απόφαση προειλημμένη. Δεν είναι, όμως, έτσι. Σε κάθε βήμα οποιασδήποτε πορείας, μπορείς και πρέπει να επανασταθμίζεις και τα δεδομένα και τα ζητούμενα. Ο απεργός πείνας δεν ξεκινάει για να πεθάνει. Ξεκινάει για να πετύχει αυτό που επιδιώκει, και να το απολαύσει εν ζωή. Ακόμα και ο παθιασμένος στρατιώτης, ο παράτολμος μαχητής που ορμάει στη φωτιά αψηφώντας τον θάνατο, μπορεί κάποια στιγμή να αποφασίσει ότι «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει». Ένας απεργός πείνας, ακόμα και στο κατώφλι του θανάτου, είναι ζωντανός. Με τον εγκέφαλο και τις ζωτικές λειτουργίες του σχεδόν ανενεργές, πώς μπορεί να πάρει την απόφαση να διανύσει τα λίγα αλλά κρίσιμα τελευταία μέτρα; Πώς μπορεί να σταθμίσει αν ο εκβιασμός έχει ακόμα πιθανότητες να πετύχει ή όχι;

Γι’ αυτό υπάρχει αυτή η ακραία μεν αλλά αναγκαία λύση, με απόφαση εισαγγελέα: τροφή με το ζόρι – με ορό φυσικά. Ο Σωφρονιστικός Κώδικας έχει χειριστεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο (και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο) θέμα με εξαιρετική ισορροπία. Αναγνωρίζει, έμμεσα, το δικαίωμα της απεργίας πείνας (παλαιότερα θεωρούνταν αδίκημα) καθώς προβλέπει για τον απεργό ειδική ιατρική φροντίδα στη φυλακή και, αν η κατάσταση χειροτερέψει, μεταγωγή σε νοσοκομείο. Κι εκεί δεν διατάζει «φέρτε τον ορό αμέσως» αλλά αναγνωρίζει ότι πρέπει να υπάρχει «άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας». Παράλληλα απαιτεί να «συνεκτιμώνται η προσωπικότητα του κρατουμένου, οι επιδιώξεις του και η σταθερότητα της απόφασής του». Ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποδέχεται την αναγκαστική σίτιση, θέτοντας, και ορθώς, τις ίδιες αυστηρές προϋποθέσεις με τον Σωφρονιστικό Κώδικα.

Κατά την άποψή μου, λοιπόν, πολύ καλά έκανε η εισαγγελέας των φυλακών και διέταξε την αναγκαστική σίτιση του Ρωμανού. Ακόμα κι αν κάποιοι «φίλοι του» υποστηρίζουν ότι έτσι προσβάλλεται η προσωπικότητα του κρατουμένου. Είναι καλύτερα να προσβληθεί η προσωπικότητά του από το να χάσει τη ζωή του. Επειδή είναι μόλις 21 χρονών. Επειδή είναι κρίμα να πληρώσει τις αμαρτίες μιας σάπιας αστικής τάξης, που δεν μπόρεσε να του δώσει έναν μπούσουλα ζωής. Επειδή μπορεί αργότερα να του φύγει ο θυμός και να αρχίσει να σκέφτεται. Κι ίσως μετά από χρόνια – μακάρι να μην είναι πολλά – να κοιτάει το βλέμμα του κυνηγημένου αγριμιού των σημερινών φωτογραφιών του και να λέει στη γυναίκα του που θα τον έχει αγκαλιά: «Λίγη προσοχή, λίγη αγάπη, λίγη φροντίδα εκλιπαρούσα, αλλά κανένας δεν μου την έδινε. Κι αποφάσισα να εκδικηθώ. Τη μάνα μου ήθελα να εκδικηθώ και τους πήρε η μπάλα όλους. Θυμάσαι που κόντεψα να πεθάνω τότε με εκείνη την κωλοαπεργία στη φυλακή. Άκου να πεθάνω! Τι μαλακίες κάναμε όταν ήμασταν πιτσιρικάδες!»

Αλλά μέχρι να αρχίσει να σκέφτεται ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς κανόνες και κοινωνία χωρίς νομικό πλαίσιο, κι ότι το να αποφασίσεις εσύ για το καλό μου χωρίς να με ρωτήσεις είναι καθαρόαιμος φασισμός, θα μείνει στη φυλακή. Κι αν επιμένει στην απεργία πείνας, θα σιτίζεται αναγκαστικά. Διότι όπως η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη ζωή κάθε συμπλεγματικού, ψυχικά τραυματισμένου ή μικρόνοα που «την είδε» Ρομπέν των Αστών, οφείλει να προστατεύει κι όλους τους άλλους, που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία ή τη ζωή τους από τα καπρίτσια των φυντανιών των μαμάδων βορείων προαστίων.

Υ.Γ. Μήπως, με την ευκαιρία, να εγκαινιάζαμε την παρακολούθηση μαθημάτων στα ΑΕΙ – ΤΕΙ μέσω διαδικτύου; Θα δώσει πολλές λύσεις, όχι μόνο σε κρατούμενους.

ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ/athensvoice
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακισμένος φοιτητής"

Ο Ερντογάν "σβήνει" το "Ελλάς Γαλλία Συμμαχία" και βάζει στη θέση μας την Τουρκία

Το “Ελλάς Γαλλία Συμμαχία” από την εποχή Καραμανλή του πρεσβύτερου και Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν φαίνεται ότι όχι μόνο “ξεθωριάζει” αλλά δίνει την θέση του στο “Τουρκία Γαλλία Συμμαχία”. Οι …συμμαχίες σφραγίζονται πάντα από χρήμα και ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Αντιθέτως η Τουρκία του Ερντογάν σπαταλά τρελά λεφτά για όπλα και το Παρίσι έχει στρέψει εκεί το ενδιαφέρον του. Ακόμη και η ένταση που υπήρξε μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας για την Γενοκτονία των Αρμενίων φαίνεται ότι δεν αποτελεί πια εμπόδιο για την “σύσφιξη των σχέσεων”. Είπαμε είναι πολλά τα λεφτά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της ΧΟΥΡΙΕΤ ο Ερντογάν έχει “αντικαταστήσει” τον αγαπημένο του Ευρωπαίο ηγέτη Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Γάλλο “μπερμπάντη” πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οι ιταλοί είχαν κερδίσει πολλά από την φιλία Ταγίπ και Σίλβιο. Οι ιταλικές εταιρείες είχαν κερδίσει πολλά δισεκατομμύρια με συμφωνίες συμπαραγωγής επιθετικών ελικοπτέρων,αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας κλπ.

Τώρα η Γαλλία φαίνεται ότι παίρνει την θέση των Ιταλών. Αφορμή για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες λόγω του αρμενικού ζητήματος σχέσεις Άγκυρας και Παρισίων ήταν η Συρία. Η Τουρκία αισθάνεται πολύ κοντά με την γαλλική θέση για το θέμα της Συρίας.

Ολάντ και Ερντογάν συναντήθηκαν στο Παρίσι στις 31 Οκτωβρίου για να συζητήσουν την κρίση στη Συρία, αλλά τουρκικές πηγές λένε ότι συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα αμυντικής συνεργασίας που αφορά και στην αναζήτηση από την Τουρκία συστημάτων αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας. Ο Ερντογάν αν και είχε σχεδόν συμφωνήσει με την Κίνα, έκανε πίσω και “χορεύει” τους πάντες με τα δισεκατομμύρια της προμήθειας. Τα γαλλικά συστήματα Aster 30 έχουν πάει πολύ καλά στην αξιολόγηση.Τον Ιανουάριο 90 Γάλλοι από 60 εταιρείες αμυντικού υλικού θα επισκεφθούν την Τουρκία.

Από το 1974 και μετά η Ελλάδα παραδοσιακά ήταν ένας από τους καλύτερους πελάτες των γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών. Η προμήθεια όπλων από τους Γάλλους ήταν πάντα ένα πρόβλημα για την Τουρκία η οποία δεν ήθελε να έχει απέναντί της όπλα που δεν γνωρίζει. Φαίνεται ότι τώρα οδηγούμαστε σε μια αλλαγή “εξοπλιστικής συμμαχίας” αφού η Αθήνα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις γαλλικές απαιτήσεις που κοστίζουν πολύ. Το πρόγραμμα των φρεγατών Fremm έχει ουσιαστικά ναυαγήσει. Κι ακόμη και η προσπάθεια της Γαλλίας να μας δώσει μεταχειρισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας δεν είχε θετική κατάληξη. Επιλέξαμε την αναβάθμιση των αμερικανικών P -3 Orion. Λύση προφανώς πιο συμφέρουσα.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν "σβήνει" το "Ελλάς Γαλλία Συμμαχία" και βάζει στη θέση μας την Τουρκία"

Observer: Πώς ο Μανώλης Γλέζος παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ

«Μανώλης Γλέζος - Ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης που παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ» είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας Observer, στην οποία ο 92χρονος ευρωβουλευτής αφηγείται, για πρώτη φορά όπως λέει, πώς λίγο έλειψε να σκοτώσει τον βρετανό ηγέτη Ουίνστον Τσόρτσιλ εν έτει 1944.

Θα διάβασες για το σχέδιο να ανατινάξουν το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια. Δεν νομίζω ότι εγώ ήμουν ο στόχος. Παρόλα αυτά, εξαιρετικά ικανά χέρια είχαν τοποθετήσει έναν τόνο δυναμίτιδα» έγραφε στη γυναίκα του ο Ουίστον Τσόρτσιλ τα Χριστούγεννα του 1944 από την Αθήνα.

«”Τα ικανά χέρια” ήταν του Μανώλη Γλέζου» θυμάται σήμερα, 70 χρόνια μετά, η εφημερίδα Observer «του ήρωα της ελληνικής αντίστασης ο οποίος, 70 χρόνια αφότου τοποθέτησε τα εκρηκτικά, αποκάλυψε στην εφημερίδα πώς ο ηγέτης της πολεμικής Βρετανίας παρολίγον να σκοτωθεί από έναν κομμουνιστή επαναστάτη στο τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν», λέει ο 92χρονος ευρωβουλευτής στη βρετανική εφημερίδα από τις Βρυξέλλες. «Εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω», προσθέτει, διηγούμενος πώς πέρασε αρκετές ώρες έρποντας στο αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου να τοποθετήσει το δυναμίτη μέσα στη νύχτα. «Είμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε σε σήραγγες. Φοβόμασταν τόσο ότι θα μας ακούσουν», θυμάται ο ευρωβουλευτής. Οταν η αποστολή ολοκληρώθηκε, με όλους τους να είναι γεμάτοι νερά και περιττώματα, κάτω από το κτίριο υπήρχαν αρκετά εκρηκτικά για να το «τινάξει μέχρι τον ουρανό», όπως λέει.
Ομως, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, όταν τα μέλη του ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Τσόρτσιλ είχε έρθει στην Ελλάδα και έκανε απρόσμενη επίσκεψη στο ξενοδοχείο. «Πήγα σε αυτούς με τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή ο ΕΑΜ ανακάλυψε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση», λέει ο κ. Γλέζος, που εξηγεί ότι τα πλάνα τους δεν χάλασαν επειδή ανακάλυψε κάποιος το δυναμίτη, αλλά ήταν συνειδητή απόφαση.

«Ο ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των Τριών Μεγάλων. Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρεταννία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι», αναφέρει ο ευρωβουλευτής και προσθέτει «Από εκεί κατηύθυνε τη μάχη και γι' αυτό θέλαμε να το ανατινάξουμε».

Κάπως έτσι, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ο Τσόρτσιλ, ο οποίος είχε επιβιώσει από τουλάχιστον 10 απόπειρες δολοφονίας από τους Ναζί, συμπεριλαμβανομένης και μίας μέσω μιας μπάρας σοκολάτας, έφυγε σώος και αβλαβής από την Αθήνα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Observer: Πώς ο Μανώλης Γλέζος παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ"

Δείτε τα 7 προγράμματα για επιδότηση 100% σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Aνοίγουν μετά από πολύμηνη απουσία κοινοτικές δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσα από επτά προγράμματα συνολικού ύψους 198 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επτά εμπροσθοβαρείς δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Aνάπτυξης «Eπανεκκίνηση». 

Mέσα από αυτές μπορούν να επιδοτηθούν ακόμη και 100% νεοσύστατες επιχειρήσεις ώστε να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα μικρομεσαίοι για τη στροφή τους στις εξαγωγές και νέοι επιστήμονες.

Oι δημοφιλέστερες δράσεις είναι η «Mικρή και Mεσαία Eπιχειρηματικότητα» ύψους 50 εκατ. ευρώ καθώς και το «Oλοκληρωμένο Σχέδιο Eνίσχυσης της Eπιχειρηματικότητας και της Aπασχόλησης» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Aυτά τα δύο προγράμματα αναμένεται να είναι έτοιμα, δηλαδή να έχουν γραφτεί οι οδηγοί εφαρμογής τους μέσα στον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι οι κλάδοι που χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις είναι οκτώ: Aγρο-διατροφή, εφοδιαστική αλυσίδα, περιβάλλον, υγεία - φαρμακευτική βιομηχανία, υλικά - κατασκευές, ενέργεια, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Aναλυτικά οι δράσεις έχουν ως εξής:

1. Mικρή και Mεσαία Eπιχειρηματικότητα (50 εκατ. ευρώ)
Aφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων κυρίως στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του EΠAνEK για δαπάνες ποιοτικού εκσυγχρονισμού με έμφαση στην εξωστρέφεια και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές με νέα προϊόντα/υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Tο ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 50% της επένδυσης και ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Στη δράση πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα προκαταβολής έως 40%, με την προϋπόθεση έκδοσης εγγυητικής επιστολής ή προκαταβολής από 25% με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διοικητικών ελέγχων της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

2. Oλοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης (50 εκατ. ευρώ)
Eνισχύει επιχειρηματικά σχέδια με πλήρη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων καθώς και θέσεις απασχόλησης. Oι κύριες επιλέξιμες δαπάνες, μεταξύ άλλων, αφορούν: Aσφαλιστικές εισφορές, υποχρεώσεις ΔEKO, αμοιβή συμβούλου και πρόσληψη ενός ατόμου για ένα έως ενάμιση χρόνο. Tο ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 100% της επένδυσης και ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να φτάσει μέχρι τις 40.000 ευρώ.

3. Στοχευμένες παρεμβάσεις στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων κατάρτιση-συμβουλευτική με τη συνεργασία κοινωνικών εταίρων-κλαδικών φορέων, Eπιμελητηρίων κ.λπ. (25 εκατ. ευρώ)
Oι παρεμβάσεις θα αφορούν κατά προτεραιότητα τους εννέα τομείς του EΠAνEK και θα περιλαμβάνουν δράσεις (ενδεικτικά: στον Tουρισμό, την Eξωστρέφεια, τις Δημιουργικές Bιομηχανίες, Eφοδιαστική Aλυσίδα κ.λπ.). Παράλληλα, πρόκειται να «τρέξουν» τέσσερις πιλοτικές δράσεις συνολικού ύψους 73 εκατ. ευρώ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Συγκεκριμένα:

4. Πρόγραμμα Aνάπτυξης Bιομηχανικής Eρευνας & Tεχνολογίας (ΠABET) (30 εκατ. ευρώ)
Δικαιούχοι τους προγράμματος είναι εγχώριες επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους (προκήρυξη ανοιχτή για έξι μήνες, αξιολόγηση ανά τρίμηνο, εμπλουτισμός μητρώου αξιολογητών με ιδιώτες) στους τομείς υγεία-φάρμακα, αγροδιατροφή, περιβάλλον, ενέργεια.

5. Bιομηχανική (πιλοτική) Aξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας (6 εκατ. ευρώ)
H δράση αφορά στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων δημόσια χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων (εθνικά καθώς και προηγούμενα Προγράμματα Πλαίσιο της Kοινότητας) μέσω συμπράξεων Eρευνητικών Kέντρων με επιχειρήσεις (δικαιούχοι: Eρευνητικά Kέντρα, Eπιχειρήσεις).

6. Aξιοποίηση Eρευνητικών Aποτελεσμάτων (Δράσεις τύπου «Proof of Concept») (7 εκατ. ευρώ)
Eνισχύονται νέοι επιστήμονες υψηλής κατάρτισης σε προκαταρκτικές ενέργειες μετασχηματισμού καινοτομικών ιδεών σε επιχειρηματικά σχέδια και υποστήριξη της εφαρμογής τους. Ωφελούμενοι και δικαιούχοι είναι νέοι επιστήμονες ή ομάδες αυτών, κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.

7. Aνάπτυξη πιλοτικής δομής καθετοποιημένης υποστήριξης επιχειρήσεων Aγρο-βιοδιατροφικού Kλάδου με εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών (30 εκατ. ευρώ)
H δράση θα έχει ως δυνητικούς ωφελούμενους: επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου της αγροδιατροφής (παραγωγή, τυποποίηση, μεταποίηση και διάθεση προϊόντων αγροδιατροφής). Mε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η προκήρυξη της δράσης «Mικρή και Mεσαία Eπιχειρηματικότητα» προϋπολογισμού 50 εκατ. Θα επιδοτεί επιχειρήσεις από οκτώ κλάδους. Tο ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 50% των δαπανών τους που θα κάνουν προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να στραφούν σε ξένες αγορές. Tο εύρος του προϋπολογισμού κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ. Tο θετικό γι' αυτό το πρόγραμμα είναι πως δίνεται η δυνατότητα της προκαταβολής έως 40% υπό προϋποθέσεις.

Oι οκτώ κλάδοι ή άξονες προτεραιότητας είναι:

Aγροδιατροφή
Περιλαμβάνονται επιχειρήσεις μεταποίησης ανταγωνιστικών προϊόντων, όπως η ελιά, το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά, το κρασί, τις υδατοκαλλιέργειες, το γάλα, το κρασί, οι χυμοί, τα σιτηρά και το καλαμπόκι. Eμφαση δίνεται και στην ενίσχυση της σύνδεσης της αγροδιατροφής με την ελληνική κουζίνα.

Eφοδιαστική αλυσίδα
Πρόκειται για επιχειρήσεις με οργανωμένους αποθηκευτικούς χώρους (logistics). Eνισχύονται οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αλλά και δράσεις για τη μείωση του κόστους της μεταφοράς.

Περιβάλλον
Eνισχύονται επιχειρήσεις και δαπάνες για τη διαχείριση των αποβλήτων, την ανακύκλωση και την κατάρτιση στα θέματα αυτά. Xρηματοδοτούνται επιχειρήσεις για την εφαρμογή αντιρρυπαντικών τεχνολογιών καθώς και για τη συνεργασία τους με πανεπιστήμια.

Yγεία - φαρμακευτική βιομηχανία
Xρηματοδοτήσεις έρχονται και για πιστοποιήσεις επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά το βάρος θα δοθεί στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, νέων θεραπευτικών στόχων καθώς και κέντρων βιοϊσοδυναμίας και υπηρεσιών τηλε-ιατρικής. Eνισχύονται δράσεις εξωστρέφειας, ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού αλλά και για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στους κλάδους.

Eνέργεια
Eπιδοτούνται επιχειρήσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, την αξιοποίηση οργανικών υπολειμμάτων για την κάλυψη θερμικών αναγκών, την αύξηση της διείσδυσης εφαρμογών γεωθερμίας, την αποθήκευση ενέργειας και την ανάπτυξη τεχνολογιών ευφυών δικτύων

Yλικά - Kατασκευές
Eνισχύονται επιχειρήσεις για την ανακύκλωση ελαστικών και την αξιοποίησή τους ως καύσιμο από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες αλλά και επιχειρήσεις για την ανακύκλωση αγροτικών πλαστικών αποβλήτων και διαχείρισης οικοδομικών απορριμμάτων. Xρηματοδοτούνται επιχειρήσεις για την έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και την παραγωγή οικολογικών χρωμάτων ή «έξυπνων» υλικών βασισμένων σε λειτουργικά νανοσωματίδια. Θα επιδοτηθούν επιχειρήσεις για την παραγωγή υλικών και μεθόδων συσκευασίας γεωργικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών αλλά και για μονωτικά υλικά και επιχρίσματα για οικοδομικές κατασκευές.

Tεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών
Προβλέπεται χρηματοδότηση της αγοράς παροχής ψηφιακών υπηρεσιών για το λεγόμενο cloud computing. Δηλαδή την αποθήκευση δεδομένων στο ίντερνετ και όχι στους σκληρούς δίσκους υπολογιστών. Στο πλαίσιο αυτό θα ενισχυθούν επιχειρήσεις για τη χρήση αυτών των λύσεων.

Δημιουργικές - Πολιτιστικές βιομηχανίες
Θα ενισχυθούν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την προώθηση ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά, τη βελτίωση της ποιότητας και την αναδιάρθρωση επιχειρήσεις από τις λεγόμενες δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες. Oι δημιουργικές είναι η κλωστοϋφαντουργία - έτοιμο ένδυμα, υποδήματα - δερμάτινα είδη - γούνα, αργυροχρυσοχοΐα, επιπλοποιεία, κατασκευή παιχνιδιών και χειροτεχνία. Oι πολιτιστικές επιχειρήσεις είναι ο κινηματογράφος, οι τεχνολογίες παιγνίων και δημιουργικού περιεχομένου, οι εικαστικές και παραστατικές τέχνες, οι εκδόσεις βιβλίων, η παραγωγή και πώληση αντιγράφων μνημείων.

Επιλέξιμα προϊόντα και υπηρεσίες
Oι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα - υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα - υπηρεσίες σε νέες αγορές και περιλαμβάνουν επενδύσεις που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:
  • Mηχανολογικός εξοπλισμός - Eιδικές εγκαταστάσεις
  • Eνέργειες πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών
  • Eνέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας
  • Eνέργειες (πλην μελετών) προβολής σε αγορές - στόχους
  • Eνέργειες τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης
  • Eνέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατέντων, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
  • Eνέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων (μόνο για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις)
  • Λοιπές ενέργειες (μόνο για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις)
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε τα 7 προγράμματα για επιδότηση 100% σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις"

Μοναδικό ντοκουμέντο- Ένα φιλμ από τις εκδηλώσεις για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913

Ένα σπάνιο φιλμ από τα αρχεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΡΤ από τις εκδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου 1913, για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Στην εισαγωγή αναφέρεται η ημερομηνία 14-12-1913, που ήταν σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ημερολόγιο, που ίσχυσε μετά το 1922 στην Ελλάδα.

Η ταινία ανοίγει με γενική άποψη του λιμανιού των Χανίων. Αξιωματικοί αναμένουν στην προκυμαία την αποβίβαση των επισήμων. Στα ανοιχτά του λιμανιού διακρίνονται το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» και τα πλοία που το συνοδεύουν. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην προκυμαία και σε πλοιάρια που πλέουν κοντά στην ακτή.

Πλάνο από κινούμενη άμαξα καταγράφει την κίνηση πεζών και οχημάτων σε δρόμο της πόλης, η οποία είναι στολισμένη με μεγάλες ελληνικές σημαίες. Άκατος κατευθύνεται από την προκυμαία προς το «ΑΒΕΡΩΦ». Στο κατάστρωμα του πλοίου ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος με ημίψηλα ποζάρουν στο φακό.

Απόψεις των πλοίων και των σημαιοστολισμένων δρόμων των Χανίων. Ο τότε μονάρχης Κωνσταντίνος αποβιβάζεται από άκατο και κατευθύνεται πεζός στο φρούριο Φιρκά συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό και τους άλλους επισήμους, ενώ πλήθος κόσμου τους επευφημεί.

Στο στολισμό του χώρου διακρίνεται μαζί με σημαιάκια και το βασιλικό μονόγραμμα Κ. Στο φρούριο Φιρκά ποζάρουν στο φακό ο μονάρχης, ο πρωθυπουργός και οι επίσημοι, καθώς και ο Αναγνώστης Μάντακας και άλλοι Κρητικοί οπλαρχηγοί με τοπικές ενδυμασίες.

Την πανηγυρική έπαρση της σημαίας συνοδεύουν κανονιοβολισμοί από τα πολεμικά πλοία. Ο Κωνσταντίνος και οι άλλοι επίσημοι αποχωρούν μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα και μεταβαίνουν στο Διοικητήριο. Ακολουθεί δεξίωση.


candianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοναδικό ντοκουμέντο- Ένα φιλμ από τις εκδηλώσεις για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913"

Πάτρα: Άποροι Πατρινοί πήραν άδεια να μαζέψουν τις ελιές του Δήμου και κατέληξαν στο κρατητήριο

Εξήντα άπορες οικογένειες του Δήμου Πατρέων, στις οποίες δόθηκε η άδεια να μαζέψουν ελιές από αναξιοποίητες εκτάσεις του Δήμου προκειμένου να τις εκμεταλευτούν οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα έπειτα από ανώνυμες καταγγελίες. Οι καταγγελίες σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδα "Εθνος" που υπογράφει η Λίνα Μπάστα αφορούσαν στο γεγονός ότι δεν είχαν άδεια για να μαζεύουν τις ελιές - παρότι είχαν κανονικά άδεια από το Δήμο. Πιθανολογείται μάλιστα ότι οι καταγγελίες προέρχονται από κύκλωμα δημόσιων λειτουργών που εκμεταλευόταν στο παρελθόν τις δημοτικές εκτάσεις μαζεύοντας παρανόμως τις ελιές.

Έτσι οι άποροι, άνεργοι και πολύτεκνοι Πατρινοί έχασαν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα μικρό εισόδημα. Τελικά αφέθησαν ελέυθεροι, ωστόσο οι ελιές είχαν ήδη μαζευτεί.

Ο αντιδήμαρχος Πάτρας Δημήτρης Πελεκούδας εξηγεί ότι εδώ και χρόνια οι καρποί των περίπου 1.500 ελαιόδεντρων συλλέγονται αυθαίρετα από όποιον προλάβει να... φτάσει πρώτος. «Κάθε χρόνο οι ελιές μαζεύονται από ανθρώπους που έρχονται με αγροτικά αυτοκίνητα χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα να το κάνουν και χωρίς να τους ενοχλεί ούτε η Αστυνομία ούτε οποιοσδήποτε άλλος. Ηταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο».

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Άποροι Πατρινοί πήραν άδεια να μαζέψουν τις ελιές του Δήμου και κατέληξαν στο κρατητήριο"

Βρέθηκε το καλάσνικοφ του Αλβανού πιστολέρο

Το καλάσνικοφ του Αλβανού πιστολέρο Αρμπέρ Μπάκο εντόπισαν βατραχάνθρωποι του Λιμενικού στην θαλάσσια περιοχή της Δραπετσώνας και συγκεκριμένα στην πύλη Ε1 του λιμανιού. Το αυτόματο όπλο βρέθηκε σε απόσταση δύο μέτρων απ' τον προβλήματα αλλά σε αρκετά μεγάλο βάθος αφού εκεί δένουν πλοία μεγάλου βυθίσματος.

Επειτα από δύο μέρες ερευνών το καλάσνικοφ δεν είχε εντοπιστεί. Για το λόγο αυτό, χθες Κυριακή αστυνομικοί μετέφεραν τον συλληφθέντα Αλβανό που τραυμάτισε 15 θαμώνες του μπαρ «έτσι απλά, ελληνάδικο» στο Μικρολίμανο. Ο Αρμπέρ Μπάκο τους υπέδειξε το σημείο που είχε πετάξει το καλάσνικοφ στη θάλασσα. Σήμερα το πρωί, έπειτα από λίγες ώρες αναζήτησης, οι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού εντόπισαν το καλάσνικοφ με το οποίο ο επικίνδυνος Αλβανός κακοποιός σκόρπισε τον τρόμο στο Μικρολίμανο.

Συνελήφθη χθες ο Πολωνός συνεργός του Αλβανού κακοποιού

Την ίδια ώρα, στη σύλληψη ενός συνεργού του Αλβανού μακελάρη που άνοιξε πυρ στο μπαρ στο Μικρολίμανο προχώρησε χθες η αστυνομία. Ο Πολωνός συνελήφθη σε σπίτι στο Μαρούσι ενώ καταζητείται ένα ακόμη άτομο ως συνεργός του δράστη της επίθεσης. Ο Πολωνός οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε το καλάσνικοφ του Αλβανού πιστολέρο"

Το δεύτερο ημίχρονο

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Μια νέα φάση της κρίσης πλησιάζει. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι με την αρχή του νέου χρόνου να ισχύσει ένα νέο καθεστώς σχέσεων με τους δανειστές.

Θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση, αλλά θα περιορίζει στο ελάχιστο την ανάμειξή τους στην οικονομική πολιτική της χώρας. Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται και αυτή ότι η νίκη της στις κατ' αυτήν αναπόφευκτες βουλευτικές εκλογές το πρώτο τετράμηνο του επόμενου χρόνου θα σημάνει μια νέα περίοδο. Χαρακτηριστικά της θα είναι η άφθονη χρηματοδότηση, η μη ανάμειξη των δανειστών στις υποθέσεις μας και η δραστική μείωση του χρέους.

Μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα αυτά τα ευχάριστα; Είναι η ελληνική κοινωνία, τα κόμματα προετοιμασμένα γι' αυτήν τη νέα περίοδο; Εχουν σχεδιάσει ή τροποποιήσει τις πολιτικές τους;

Η κοινή γνώμη συμφωνεί ότι χρειάζεται νέα πορεία. Αλλά δεν ξέρει ποια. Θέλει ηγέτες που θα λύνουν τα προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιους. Θέλει να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά αγνοεί με ποιον τρόπο. Θεωρεί το ευρώ επικίνδυνο νόμισμα. Αλλά το κρίνει προτιμότερο από τη δραχμή. Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, επικρατούν φόβος και ανησυχία. Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των κομμάτων επισημαίνουν τον κίνδυνο οι καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες για να τα εμβάσουν στο εξωτερικό. Οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι λήγει η περίοδος των μνημονίων, αντί να βελτιώσουν την κατάσταση, οδήγησαν αστραπιαία σε αύξηση των επιτοκίων και ματαίωσαν την ελπίδα προσφυγής στις αγορές για δανεισμό. Οι ελπίδες ότι μια νέα αριστερή κυβέρνηση θα ελέγξει το μεγάλο κεφάλαιο, θα αυξήσει μισθούς και συντάξεις, και θα διαθέσει χωρίς περιορισμούς χρήματα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για επενδύσεις μοιάζουν εξωπραγματικές.

Μάχη για την εξουσία, αλλά χωρίς πυξίδα

Αν οι λύσεις είναι τόσο εύκολες, γιατί δεν τις ακολουθούν στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία; Καλλιεργημένη απαισιοδοξία και διατεταγμένη αισιοδοξία αλληλοαναιρούνται. Εμπιστοσύνη δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε μια δίνη που δεν ελέγχεται. Το μέλλον δεν είναι προβλέψιμο.

Εχθρότητα, αντιπαλότητα, βία επικρατούν παρ' όλο που όλοι ζητούν συνεννόηση και συνεργασία. Η μάχη για την εξουσία εξακολουθεί αδυσώπητα, μεταξύ των κομμάτων, στην κοινωνία. Αλλά χωρίς πυξίδες. Κύριο κριτήριο είναι τα προσωπικά συμφέροντα, οι συντεχνιακές επιδιώξεις, η υπεράσπιση και η εκμετάλλευση των κεκτημένων. Οι πολλοί είναι θεατές, περιμένουν έμφοβοι το αποτέλεσμα, αμφίθυμοι για τις προτιμήσεις τους, έρμαια των επιπτώσεων της συνεχούς διαμάχης.

Κινητοποίηση και συμπόρευση εκείνων που θέλουν την ανασυγκρότηση και τη βελτίωση της Εκπαίδευσης, της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι δυνατές. Τα πλαίσια κάθε συζήτησης καθορίζονται με κομματικές και συνδικαλιστικές αποφάσεις. Κάθε παράταξη έχει τους οπαδούς της, τους πελάτες της, τα συμφέροντά της, τα οποία υπηρετεί. Παρά τα λόγια για νέες πορείες, τα δείγματα που παρουσιάζονται είναι εκείνα της μέχρι τώρα αδιέξοδης πορείας ή νέα ακόμη χειρότερα, όπως είναι η βία στα πανεπιστήμια που δήθεν εξυπηρετούν την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών, η αντικοινωνική συμπεριφορά ως σύμβολο ελευθερίας και η εθνικιστική ρητορεία που καταγγέλλει κάθε διαφορετικά σκεπτόμενο ως προδότη.

Η χώρα βρίσκεται σε κρίση γιατί δεν έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που προέκυψαν από την παγκοσμιοποίηση και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Φαντασιώνεται μια αυτονομία που έχει προ πολλού χαθεί, αρνείται πεισματικά να αλλάξει τους τρόπους λειτουργίας τής κοινωνικής και κρατικής οργάνωσης.

Ολοι διαμαρτύρονται για την υπερφορολόγηση που πραγματικά υπάρχει. Δεν κατήγγειλαν όμως την «υπερδαπάνη», μία από τις σημαντικές αιτίες της κρίσης. Τα κόμματα αρνούνται το πελατειακό κράτος, αλλά με κόπο κατάργησαν μόνο ορισμένους από τους φόρους υπέρ τρίτων. Η καθολική κατάργησή τους θα εξόργιζε κοινωνικά ισχυρούς πελάτες που θα έχαναν κατοχυρωμένα προνόμια.

Οι όποιες μεταρρυθμίσεις προϋποθέτουν συγκρούσεις

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής άρχισε να αποδίδει αποτελέσματα λόγω της έντονης πίεσης των δανειστών μας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε δύο κινήσεις που έγιναν «σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ», τον επιλεκτικό ουσιαστικό έλεγχο αντί για τον μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενο επιπόλαιο έλεγχο του συνόλου των φορολογουμένων και την άρση του τραπεζικού απορρήτου τους. Και όμως, οι δύο αυτοί «νεωτερισμοί» είχαν προταθεί ήδη από χρόνια, αλλά είχαν απορριφθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η άρση του απορρήτου θεωρήθηκε αντίθετη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και ο επιλεκτικός έλεγχος αντίθετος προς την αρχή της ισότητας! Η συνταγματική αυτή ευθιξία ήταν υποκριτική. Αποτελούσε πρόσχημα ώστε να διατηρηθεί ο τύπος ελέγχου που συνέφερε τη συναλλαγή ελεγκτών και ελεγχομένων σε βάρος του Δημοσίου.

Το παράδειγμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων επιβεβαιώνει ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις προϋποθέτουν συγκρούσεις έχουν πολιτικό κόστος και δύσκολα πραγματοποιούνται, όταν η πολιτική εξουσία δεν είναι αποφασισμένη να ανατρέψει την ισχύουσα κατάσταση. Αξιολόγηση των υπαλλήλων υπάρχει σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμπεδωμένες διαδικασίες κρίσης. Στην Ελλάδα όμως η αξιολόγηση συνάντησε την καθολική άρνηση των συνδικάτων και έντονες αντιρρήσεις από τα κόμματα. Είναι ακόμη αμφίβολο αν θα υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση. Μπορεί η λύση που τελικά θα εφαρμοσθεί να είναι προσχηματική. Το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, για παράδειγμα, είχε υποβάλει παλαιότερα την πρόταση ο κάθε καθηγητής να αξιολογεί τον εαυτό του! Χωρίς αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική Διοίκηση που σέβεται τον πολίτη. Επικρατεί η αυθαιρεσία της εξουσίας. Η προσαρμογή στις μεταβολές του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και της παγκοσμιοποίησης προϋποθέτει επανεξέταση των θεσμών και των προτύπων της χώρας, τη σύγκριση με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες, την αναμόρφωσή τους με βάση τις ειδικές συνθήκες και επιδιώξεις μας.

Η αναζήτηση αυτή πραγματοποιείται μόνο μερικώς και με προκατάληψη κατά του καινούργιου και διαφορετικού. Η θεραπεία για τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, της Δικαιοσύνης, της Διοίκησης απαιτεί κατά την κυρίαρχη γνώμη μόνο χρήματα. Η άποψη αυτή παραβλέπει σκόπιμα τη γραφειοκρατία, την κακή κατανομή των αρμοδιοτήτων, τη δημιουργία περιττών διαδικασιών για να ικανοποιούνται συντεχνιακές επιδιώξεις.

Ενα παράδειγμα γραφειοκρατίας από τα πολλά της ελληνικής καθημερινότητας: Η διαφορά μεταξύ ενός δήμου και ενός πολίτη, λόγω απαλλοτρίωσης οικοπέδου του, έληξε με δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου. Δικαίωσε τον ιδιώτη. Ομως, μετά πέντε χρόνια δικαστικής διαμάχης, πέρασαν άλλα τρία χωρίς να περιέλθει ακόμη το οικόπεδο στον ιδιοκτήτη του. Ο δήμος επικαλείται το γεγονός ότι προέκυψε ανάγκη αλλαγής του σχεδίου πόλης. Στο θέμα αυτό έχουν λόγο τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και η Περιφέρεια. Εκφέρουν γνώμες, δίνουν οδηγίες, ελέγχουν τις ενέργειες των εμπλεκομένων. Χρειάζονται χρήματα για περισσότερους υπαλλήλους στα δικαστήρια, στους δήμους, στις δημόσιες υπηρεσίες ή άλλος σχεδιασμός των διαδικασιών;

Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη

Για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις της εποχής πρέπει να αναπτύξει δραστικά τόσο την οικονομία της όσο και το κράτος πρόνοιας, και να επιλύσει τα προβλήματα των σχέσεων με τα γειτονικά της κράτη. Κλειδί για την οικονομική της ανάπτυξη είναι η ένταξη της οικονομίας της στα πλέγματα που καθορίζουν τη λειτουργία της παγκοσμιοποίησης. Να επεκτείνει έτσι τις δυνατότητες συνεργασίας, τις ευκαιρίες συναλλαγών, την παροχή κεφαλαίων, την αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και την απόκτηση τεχνογνωσίας.

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών προϋποθέτει συνεχείς επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, μηχανισμούς στήριξης της Διοίκησης, βελτίωση των υποδομών, Παιδεία που στηρίζει τη δημιουργικότητα, δραστική προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Οι πόροι, και όχι μόνο το ελάχιστο περίσσευμα της πολιτικής των παροχών, πρέπει να επενδύονται στον παραγωγικό μηχανισμό. Είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει πλεόνασμα για όλους.

Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί πρέπει να συνδυασθεί και με άλλους στόχους. Ο πιο σημαντικός είναι η επέκταση του κράτους πρόνοιας, απαραίτητη προϋπόθεση για μια κοινωνία αλληλεγγύης που περιορίζει τις κοινωνικές ανισότητες.

Αλλά το κράτος πρόνοιας, όπως ήδη υπάρχει με τις ελλείψεις και ατέλειές του, θα απαιτεί συνεχώς αυξανόμενη χρηματοδότηση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Σε ένα άτομο 65 ετών αντιστοιχούν σήμερα περίπου τρία άτομα σε ηλικία εργασίας, που με τις εισφορές τους στην κοινωνική ασφάλιση εξασφαλίζουν τη σύνταξή του. Το 2040 θα αντιστοιχούν μόνο δύο άτομα και η σχέση αυτή θα επιδεινώνεται.

Επιπρόσθετα η επέκταση του χρόνου ζωής συνεπάγεται την αύξηση της παροχής υπηρεσιών υγείας και βοήθειας προς τους ηλικιωμένους. Οι εξελίξεις αυτές περιορίζουν την ελευθερία στη διαχείριση των πόρων.

Οι πρόωρες κάλπες και οι...υπεραισιόδοξες προβλέψεις

Οι διαθέσιμοι πόροι θα είναι περιορισμένοι και γιατί πρέπει να μειωθεί η υπερφορολόγηση, να εξοφλείται το χρέος και να πληρώνονται οι τόκοι. Η συνέχιση του περιορισμού των δαπανών και η αναδιάταξή τους είναι γι' αυτό αναγκαία. Η ελεύθερη προσφυγή στις αγορές, που θα σημάνει την απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της Ενωσης, δεν θα μας εξασφαλίσει απεριόριστα ποσά για οποιαδήποτε χρήση οποτεδήποτε θέλουμε. Υπάρχουν κανονισμοί της Ενωσης που μας περιορίζουν. Μας υποχρεώνουν να τηρούμε ορισμένα επίπεδα ελλείμματος και χρέους και να μειώνουμε σταδιακά τα υπάρχοντα. Επιπρόσθετα οι διεθνείς αγορές θα σταματήσουν τον δανεισμό με απαγορευτικά επιτόκια, όταν κρίνουν θετικά την οικονομική μας πολιτική.

Η χώρα ποτέ δεν θα έχει απεριόριστα χρήματα. Η κατανομή των πόρων με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη χρειάζεται προγραμματισμό σε βάθος χρόνου. Σχεδιασμό που καθιστά δυνατή την επικέντρωση στην ανάπτυξη αρχικά και μετά την επέκταση του κράτους πρόνοιας και την εξισορρόπηση των ανισοτήτων. Είναι απαραίτητη επίσης η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια για την κατάργηση των δομών του πελατειακού κράτους, του συστήματος των παροχών και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων.

Προγραμματισμός σε βάθος χρόνου είναι σήμερα αδύνατος. Δεν υπάρχει συνέπεια στην ελληνική πολιτική. Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών έχει πολλαπλασιάσει τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την υπέρβαση της κρίσης και τις υποσχέσεις για κατάργηση φόρων και αύξηση των μισθών. Η συναίνεση είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί όταν τα αντίπαλα κόμματα αλληλοκατηγορούνται για προδοσία, μειοδοσία, τρομοκρατία και άλλα πολλά. Υπό τις συνθήκες αυτές, μόνο αν η πολιτική ακολουθεί μια σταθερή γραμμή θα είναι δυνατόν να περιορίζονται οι επιπτώσεις των συνεχών μεταβολών και διακυμάνσεων. Η σταθερή αυτή γραμμή προκύπτει από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κατευθύνσεις αυτές χρειάζονται όμως αλλαγές.

Ο περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων της σημερινής λειτουργίας της Ευρωζώνης δεν μπορεί να επιτευχθεί από την Ελλάδα μόνη της. Χρειάζεται η συστράτευση και άλλων χωρών στο επίπεδο των ευρωπαϊκών οργάνων. Εκεί υπάρχουν οι δυνατότητες και οι μηχανισμοί για να ελεγχθούν οι επιπτώσεις στις χώρες της περιφέρειας και να προσδιορισθούν οι εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις.

Η λύση για την Ελλάδα είναι η διαμόρφωση της υπάρχουσας πολιτικής της Ευρωζώνης κατά τρόπο ο οποίος θα δίνει στις χώρες που μειονεκτούν τις δυνατότητες να καλύψουν την υστέρησή τους π.χ. με ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για υποδομές, για τη βελτίωση της Εκπαίδευσης, την προώθηση της έρευνας, τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στον Νότο

Είναι ανάγκη να υπάρξουν και πιο ριζοσπαστικές επεμβάσεις. Εχουν ήδη προταθεί διάφορες: μια κοινή δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέπει σε χώρες της περιφέρειας να παρέχουν φορολογικά κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων. διαφοροποίηση των επιτρεπτών ρυθμών πληθωρισμού, ώστε να είναι υψηλότερος στον Βορρά και χαμηλότερος στον Νότο για να στηρίζει η ζήτηση στον Βορρά την ανάπτυξη του Νότου· η έκδοση ευρωομολόγων για την κάλυψη ορισμένου ποσοστού του χρέους των κρατών-μελών. Ακόμη και τότε θα είναι όμως αμφίβολο αν θα επιτύχουμε μια γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη.

Στη δημόσια συζήτηση αναφέρεται ως πιθανή η επάνοδος του ελληνικού χρέους σε επίπεδα συμβατά με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας το 2020 ή το 2022. Η πρόβλεψη αυτή προϋποθέτει να μην ακολουθήσουμε μέχρι τότε μια απλή πολιτική συμμόρφωσης στις κοινοτικές οδηγίες και να μην εμμένουμε στις ιδιαιτερότητές μας, αλλά αντίθετα να αντιπαρατεθούμε αποφασιστικά στις αιτίες της υστέρησής μας.

Η νέα φάση, το δεύτερο ημίχρονο, δεν μπορεί και δεν πρέπει λοιπόν να είναι μόνο μια επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά μια δημιουργική και ανατρεπτική περίοδος ώστε να πετύχουμε πέρα από την έξοδο από το μνημόνιο, τον πρωταρχικό μας στόχο, την έξοδο από την υστέρηση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το δεύτερο ημίχρονο"

Πρωτότυπη διαμαρτυρία για τα ασθενοφόρα στη Σάμο

Με έναν πρωτότυπο τρόπο, πολίτες της Σάμου διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη ασθενοφόρων στο νησί, η οποία απέβη μοιραία πριν από μερικές μέρες για έναν 33χρονο πατέρα τεσσάρων παιδιών στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Γύρω στους δέκα ανθρώπους ξάπλωσαν για λίγη ώρα στο έδαφος της Πλατείας Πυθαγόρα, στην πρωτεύουσα της Σάμου, με ρούχα βαμμένα στο χρώμα του αίματος.

Δείτε φωτογραφίες από την πρωτότυπη αυτή μορφή διαμαρτυρίας:







Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο που δημιούργησε και ανάρτησε στο διαδίκτυο ο Νίκος Χουσάς, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στη διαμαρτυρία:



Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πολίτες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία αναφέρουν τα εξής:

"Πόσο αίμα πρέπει να χυθεί ακόμα;
Δέκα μέρες πέρασαν που ένας συμπατριώτης μας, 34 χρονών παλικάρι, πατέρας τεσσάρων παιδιών, άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο περιμένοντας μάταια ασθενοφόρο…
Δεν ήταν το πρώτο θύμα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στο νησί…

Η Ελλάδα της κρίσης δείχνει τα δόντια της  και κάποιοι χαμογελούν…
Τα υπουργεία μιλούν για ... ανθρώπινο λάθος...
Ο διοικητής του ΕΚΑΒ υποβάλλει μια θεατρική παραίτηση για να επανέλθει την επομένη…
Ο χαμός ενός συνανθρώπου μας αντιμετωπίστηκε με τους γνωστούς πολιτικάντικους όρους…
Υποσχέσεις, συναντήσεις, αοριστολογίες…
Οι πολίτες της Σάμου δεν είμαστε μόνο σοκαρισμένοι….
Δεν νιώθουμε απλά απελπισμένοι….

Νιώθουμε αηδία για τους ανευθυνουπεύθυνους καρεκλοκένταυρους της Αθήνας που μας βλέπουν μόνο σα νούμερα στατιστικών!
Νιώθουμε απελπισία για την εγκατάλειψή μας από το επίσημο κράτος που ΟΦΕΙΛΕΙ αν όχι να διασφαλίζει, τουλάχιστον να ΣΕΒΕΤΑΙ την ανθρώπινη ζωή….
Νιώθουμε θυμό και οργή για όσους μας αντιμετωπίζουν με τόση απαξίωση…
Αδιαφορούμε για τις δικαιολογίες, τις συγγνώμες τους, τις υποσχέσεις τους!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!!! ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ!!!!!
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΥΜΕΡΑ!!!! ΕΙΜΑΣΤΕ Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Ι !!!!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!
ΔΕΝ ΡΩΤΑΜΕ ΠΙΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ….
ΧΤΥΠΑΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ!!! ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!

Πολίτες της Σάμου
"

my-samos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτότυπη διαμαρτυρία για τα ασθενοφόρα στη Σάμο"

Εφιαλτικά σενάρια για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη

Εφιαλτικά σενάρια για τρομοκρατικό χτύπημα των φανατικών ισλαμιστών στην Ευρώπη, φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα New York Post.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ευρώπη βρίσκεται σε επιφυλακή έπειτα από την αποκάλυψη της ύπαρξης σχεδίου για πενταπλή τρομοκρατική επίθεση κατά επιβατικών αεροσκαφών σε ευρωπαϊκές πόλεις, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Όλοι περιμένουν κάτι καταστροφικό πολύ σύντομα», σημείωσε υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στη Βρετανία μιλώντας στη Sunday Express.

«Μας ενημέρωσαν πως 5 αεροπλάνα έχουν στοχοποιηθεί σε ένα μεγάλο χτύπημα πριν από τα Χριστούγεννα. Περιμένουν κάτι πολύ μεγάλο», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Η NΥ Post επισημαίνει ότι οι αρχές της Βρετανίας ήταν οι πρώτες που αποκάλυψαν την απειλή η οποία περιλαμβάνει τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον επιβατικών αεροσκαφών.

Το δημοσίευμα επικαλείται ακόμα πηγές από τις αρχές ασφαλείας των αεροδρομίων που ανέφεραν στην εφημερίδα Sunday Express πως οι ισλαμιστές έχουν σχεδιάσει να περάσουν στα αεροπλάνα εκρηκτικά στις χειραποσκευές.

Εξαιτίας της απειλής, τα αεροδρόμια στη Μεγάλη Βρετανία ήδη εξετάζουν την απαγόρευση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών σε χειραποσκευές.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφιαλτικά σενάρια για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη"

Δυο ξένοι στην ίδια ανασκαφή: Οι τεταμένες σχέσεις της Κατερίνας Περιστέρη με το υπουργείο Πολιτισμού [εικόνες]

Σπάνια θα δει κανείς τη Λίνα Μενδώνη να δείχνει τον εκνευρισμό της. Να αφήνει υπονοούμενα μέσα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με δημοσιογράφους, αρχαιολόγους, καθηγητές πανεπιστημίου. 

Ομως, η μαραθώνια παρουσίαση της ανασκαφικής ομάδας της Αμφίπολης και, κυρίως, κάποιες τοποθετήσεις της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη προκάλεσαν τον εκνευρισμό της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού. Και μαρτύρησαν πως οι σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο της Αμφίπολης δεν είναι οι καλύτερες δυνατές...

Και δεν είναι μόνο το γεγονός πως η Λίνα Μενδώνη κυριολεκτικά όρμησε στο τραπέζι των ανακοινώσεων εκφράζοντας τον εκνευρισμό της για κάποιες ερωτήσεις «αλλά και απαντήσεις», όπως είπε. Επιπλέον, διόρθωσε την ανασκαφέα αποδίδοντας κάποια λάθη της «σε κόπωση», μίλησε εκτενώς για τον σκελετό, για τον οποίο η κ. Περιστέρη δεν ήθελε να μιλήσει, ενώ προέβη και σε μια αποκάλυψη που ακούστηκε σαν μικρή βόμβα στο Αμφιθέατρο.

Και ενώ τους προηγούμενους μήνες από το υπουργείο με κάθε τρόπο και τόνο είχε στηθεί ένα τείχος υπεράσπισης της Κατερίνα Περιστέρη από τον ορυμαγδό δηλώσεων, εκτιμήσεων, παρατηρήσεων που έκαναν κάποιοι συνάδελφοί της εξ αποστάσεως, στην ημερίδα του Σαββάτου έγινε σαφές πως οι σχέσεις της με τη Λίνα Μενδώνη, αλλά και με την Αννα Παναγιωταρέα είναι τεταμένες. Το τέλος της ανασκαφής και η κάθοδος στην Αθήνα ανέδειξαν αυτή την πτυχή, χωρίς διάθεση να κρατηθούν προσχήματα.



Περιμένοντας τον φάκελο της Περιστέρη

Οσο και αν φαίνεται απίστευτο, η ανασκαφή του σπουδαίου, μοναδικού στον κόσμο μνημείου της Αμφίπολης, που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, δεν έχει «περάσει» ακόμη από το παντοδύναμο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). «Εχω ζητήσει εδώ και δύο μήνες από την κυρία Περιστέρη να ετοιμάσει τον φάκελο και να μας τον φέρει για να περάσει από το ΚΑΣ», αποκάλυψε η Λίνα Μενδώνη, κοιτάζοντας την ανασκαφέα που καθόταν στην άκρη του τραπεζιού.

Η ανασκαφή της Αμφίπολης, λοιπόν, δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμα συστηματική! Θεωρείται ακόμα σωστική. Η γενική γραμματέας διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν οι Σφίγγες, τον Αύγουστο, έπρεπε -για λόγους ασφαλείας και σημαντικότητας- να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανασκαφή, έστω και υπό το καθεστώς της σωστικής. Πρόσθεσε, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν πλέον επιχειρήματα και δικαιολογίες για άλλη καθυστέρηση σχετικά με τον χαρακτηρισμό της ως συστηματικής.

Ενοπλοι φρουροί και εθελοντές στην Αμφίπολη

Μετά την αποκάλυψη των Σφιγγών το μνημείο άρχισε να προστατεύεται από φύλακες με όπλα, είπε η Κατερίνα Περιστέρη. Μια φράση που έσπευσε επίσης να συμπληρώσει-διευκρινίσει η Λίνα Μενδώνη. «Αυτό που κάναμε -όπως οφείλαμε- ήταν να ζητήσουμε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής προστασία. Το αν οι αστυνομικοί οπλοφορούσαν ή όχι δεν είναι κάτι με το οποίο έχει σχέση το υπουργείο», δήλωνε μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας η Λίνα Μενδώνη, παρουσία του υπουργού Κώστα Τασούλα, ο οποίος είχε επιστρέψει στην αίθουσα και συμφωνούσε απόλυτα με τη γενική γραμματέα.



Ηταν όμως τα επιφωνήματα «αν είναι δυνατόν;», «τι;» που έκαναν εξαρχής τη Λίνα Μενδώνη να παρέμβει. Οταν η Κατερίνα Περιστέρη, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπου των εκτάκτων υπαλλήλων του υπουργείου, είχε πει πως στην ανασκαφή συμμετέχουν εθελοντές. «Αρχιτέκτονες, άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο και έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανασκαφή». Δεν υπήρξαν εθελοντές, μόνο μια φίλη και επί χρόνια στενή συνεργάτις της επικεφαλής της ανασκαφής, διευκρίνισε η «σιδηρά κυρία» του υπουργείου Πολιτισμού.

Πες για τον σκελετό, πες

Αρνιόταν σταθερά η Κατερίνα Περιστέρη να μιλήσει για τον σκελετό. Μάλιστα, ακόμη και ο στενός της συνεργάτης, αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, όταν δημοσιογράφος μίλησε για «σκελετό που βρέθηκε εντός και εκτός τάφου», απάντησε «κι εσείς πού το ξέρετε αυτό;». Απάντηση που προκάλεσε αίσθηση, αφού είναι γνωστό στο παγκόσμιο κοινό πως αυτό αναφερόταν σαφώς στο επίσημο δελτίο Τύπου.

Μια απόσταση στην επικοινωνιακή διαχείριση του τι λεμε και τι όχι αποκαλύφθηκε με αφορμή τον σκελετό, λοιπόν. Και ενώ κάποια στιγμή η υπεύθυνη επικοινωνίας για την Αμφίπολη Αννα Παναγιωταρέα, από την πρώτη σειρά, έσκυψε μπροστά και είπε στην ανασκαφέα «πες τι βρήκατε, πες», η Λίνα Μενδώνη αποκάλυψε τα πάντα με λεπτομέρειες -και με αναφορά στο επίμαχο δελτίο Τύπου.



«Όπως είχαμε γράψει στο δελτίο Τύπου, ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικά εντός και εκτός του ταφικού ορύγματος. Επομένως το κρανίο βρέθηκε σε κάποια απόσταση από το όρυγμα. Ακριβώς απ’ έξω από το όρυγμα –λέω ακριβώς γιατί έτυχε τη συγκεκριμένη στγμή να είμαι παρούσα, δεν ήμουν όταν βρέθηκε το κρανίο– βρέθηκε η σιαγόνα, η κάτω γνάθος. Μέσα στο όρυγμα βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού, που αν παρατηρήσει κανείς τα οστά βλέπει ότι έχει και τα μεγάλα κόκαλα των ποδιών και τα κόκαλα των χεριών, έχει πλευρά, έχει μέρη της σπονδυλικής στήλης και έχει λεκάνη, η οποία από την πτώση των άνω λίθων είναι σε πολύ αποσπασματική κατάσταση ώστε να μην επιτρέπει στους αρχαιολόγους και μόνο να λένε αν μπορούν να συνθέσουν λεκάνη γυναικεία ή αντρική, γιατί περί αυτού πρόκειται. Αν δηλαδή υπάρχουν οι οπές οι οποίες είναι στους γυναικείους σκελετούς. Η οπή αυτή δεν μπορεί να να αναγνωρισθεί ούτε από τον αρχαιολόγο ούτε από τον αρχιτέκτονα ούτε από τον μηχανικό, ακριβώς γιατί η λεκάνη είναι σπασμένη και σε πολλά κομμάτια. Είναι διαμελισμένη. Αφαιρέθηκαν, όπως είπε η κυρία Περιστέρη, και αυτό μπορώ να το πω, γιατί το είδα τουλάχιστον σε κάποια διαδικασία, μαζί τα χώματα και κόκαλα, για τον πολύ απλό λόγο αν το σύγχρονο γενετικό υλικό, δηλαδή αν τα χερια των εργατών, των αρχαιολόγων, τα δικά μου που ήμουν εκεί ή του φωτογράφου άγγιζαν το υλικό αυτό, αυτομάτως θα εξαφάνιζαν ή θα διατάρασσαν πληροφορίες τις οποίες μπορεί να έχει διασώσει η γη παρά τις κακές συνθήκες και παρά την υγρασία που όλες αυτές τις εκατονταετίες δημιούργησαν σαφέστατα προβλήματα στο σκελετικό υλικό».

Μόνο γενική γραμματέας, όχι αρχαιολόγος

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας και ενώ οι δημοσιογράφοι πολιόρκησαν τη Λίνα Μενδώνη ζητώντας διευκρινίσεις ή εκφράζοντας απορίες για κάποια δεδομένα -χρονολόγηση, ποιος και γιατί έκανε την κατάχωση, μπορεί ο σκελετός να μην ανήκει στον επίσημο νεκρό, αλλά σε τυμβωρύχο- η γενική γραμματέας αρνιόταν πεισματικά να τοποθετηθεί.



Ελεγε «εγώ εδώ δεν μπορώ να μιλήσω ως αρχαιολόγος, αλλά μόνο ως γενική γραμματέας μην επιμένετε». Ηταν σαφές όμως ότι για μια σειρά θεμάτων έχει ξεκάθαρη άποψη, ίσως και διαφορετική προσέγγιση από την μέχρι στιγμής κυρίαρχη –με την έρευνα βέβαια τώρα να αρχίζει για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Πάντως μας παρέπεμπε στα κείμενα του Δίωνα Κάσσιου, του ιστορικού που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές των ρωμαϊκών χρόνων αναφορικά με το ποιος και γιατί έκανε την εσωτερική επίχωση.

Αφαντη η Περιστέρη

«Πού είναι η Κατερίνα Περιστέρη;». Η ερώτηση ακουγόταν συνεχώς μετά την ημερίδα, και καθώς οι δημοσιογράφοι πολιορκούσαν τον Δημήτρη Λεφαντζή. «Εφυγε», ήταν η απάντηση. Επρεπε να προλάβει την πτήση της. «Ετσι σας είπε;», απόρησε η Αννα Παναγιωταρέα.

Είχαν περάσει πέντε και πλέον ώρες μιας ημερίδας που μάλλον έγινε πρώιμα. Ενα ανασκαφικό οδοιπορικό, ένα ταξίδι στην Αμφίπολη χωρίς διεισδυτικές ματιές και πληροφορίες για τα ευρήματα. Και αν δεν ήταν μέσα στην αίθουσα σπουδαίου αρχαιολόγοι που έκαναν ερωτήσεις, δεν θα είχαμε και τις «ειδήσεις» της ημέρας: την εύρεση των νομισμάτων και του πλήθους στοιχείων κεραμικής.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυο ξένοι στην ίδια ανασκαφή: Οι τεταμένες σχέσεις της Κατερίνας Περιστέρη με το υπουργείο Πολιτισμού [εικόνες] "

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Μελάς

Ανεξάρτητος βουλευτής είναι πλέον ο Παναγιώτης Μελάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο κ. Μελάς είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου.

«Δεν θα ψηφίσει ούτε ένας βουλευτής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσοι δεν αντέξουν ας κατέβουν τώρα από το καράβι» είχε πει ο κ. Καμμένος στην ομιλία του με την οποία έκλεισε το συνέδριο των ΑΝΕΛ την περασμένη Κυριακή.

Ο Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος τελικά δεν μίλησε στο συνέδριο, ήταν ο μόνος βουλευτής που δεν σήκωσε το χέρι στην πρόταση να μην ψηφίσει το κόμμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είναι ξεκάθαρο. Θα κάνω αυτό που συμφέρει τον ελληνικό λαό. Να δούμε εάν με μια άλλη κυβέρνηση, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ή όχι» είπε ο κ. Μελάς κατά την έξοδό του από το συνέδριο, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν εκλέξει 20 βουλευτές, ωστόσο, από το κόμμα έχουν αποχωρήσει ή ανεξαρτητοποιηθεί οι: Γ.Κουράκος, Κ.Μαρκόπουλος, Γ.Νταβρής, Χρ.Γιαταγάνα, Κ.Γιοβανόπουλος, Β.Καπερνάρος, Τσ.Ιατρίδη και Ρ.Μακρή.

O ίδιος ο κ. Μελάς μίλησε στο ΒΗΜΑ 99,5 λέγοντας:

Για την ανεξαρτητοποίησή του και την αποχώρησή του από τους ΑΝΕΛ

«Κατέθεσα αίτηση ανεξαρτητοποίησης, διότι δεν μπορώ να παραμείνω με ανθρώπους που λένε αισχρότατα ψέματα, βρώμικα ψέματα, αισχρότητες και κακοήθειες. Αυτό που είπαν ότι ελέχθη για μένα, ότι χρηματοδοτήθηκα, γιατί δεν μου το είπαν, αν το ήξεραν τέσσερις-πέντε μέρες πριν; Αυτό είναι απαράδεκτο, αισχρό, κακόηθες και βρώμικο.

» Ήθελα να μελετήσω δυο-τρεις μέρες, δεν μπορούσα το Σαββατοκύριακο και γι’ αυτό κατέθεσα την αίτηση σήμερα. Με προβληματίζει γιατί δεν μου το είπαν. Υπάρχει σκοπιμότητα; Ας το ελέγξει η Δικαιοσύνη, γιατί κατέφυγα αμέσως στη Δικαιοσύνη και να το ελέγξει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Είναι αισχρή συκοφαντία εναντίον μου, αισχρά ψέματα, κακοήθειες!»

Για τη στάση του στην προεδρική εκλογή

«Αν μου υποσχεθεί κάποιος ότι με μια άλλη κυβέρνηση η κατάσταση για το λαό θα είναι καλύτερη, να μην ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν, όμως, είναι χειρότερη, θα ψηφίσω. Για αυτό είπα ότι θα μελετήσω τα πράγματα και θα αποφασίσω. Ανεξάρτητος βουλευτής θα μείνω, μέχρι τέλους. Θα δω την πορεία μου. Μην δημιουργείται, όμως, η εντύπωση ότι το έκανα για να γυρίσω πίσω στη ΝΔ.

» Αυτό είναι λάθος. Το έκανα γιατί δεν μπορώ να συλλειτουργώ με ανθρώπους που κινούνται με βρωμιά και κακοήθεια. Δεν συζητάω (επιστροφή στη ΝΔ) ούτε έχω κάνει καμία συζήτηση ούτε πρόκειται να κάνω.»

Δήλωση Κουίκ για την απόφαση Μελά

«Προφάσεις εν αμαρτίαις οι δικαιολογίες του Παναγιώτη Μελά, την ώρα που σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένος δηλώσαμε ότι θα τον στηρίξουμε σε κάθε του νομική ενέργεια εναντίον του Γιώργου Σούκουρη, που τον ενέπλεξε στην υπόθεση απόπειρας χρηματισμού, την οποία και διερευνά η Δικαιοσύνη» είπε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.

«Όποιος δεν σέβεται ομόφωνες αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και τον αγώνα όλων των στελεχών και μελών του Κινήματος και όποιος δεν τιμά την υπογραφή του με την οποία δεσμευόταν για τις αποφάσεις του Συνεδρίου, δεν έχει θέση στους Ανεξάρτητους Έλληνες» λέει ο Τέρενς Κουίκ.
«Επιπλέον σεβόμαστε πολύ τους εαυτούς μας για να του αντιστρέψουμε τους χαρακτηρισμούς. Είναι προτιμότερο να τους συμπεριλάβει στην αυτοκριτική του. Ας πάει εκεί που θέλει, με μια απόφαση που "βγάζει μάτι", ακόμα και σε πρωτάρηδες πολιτικούς συντάκτες, ότι ήταν προειλημμένη εδώ και καιρό» τόνισε ο κ. Κουίκ.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Μελάς"

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα νέα «τοξικά» μέτρα;

Σκέψεις για κατάρτιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα περιληφθούν όλα τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα φέρεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο.

Αν και ο λόγος που επικαλούνται οι εισηγητές της σχετικής πρότασης είναι η ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών της Βουλής μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ωστόσο πίσω από την πρακτική αυτή -εάν υιοθετηθεί- αποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες.
  Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη νομοθετική διευθέτηση μίας έκτακτης περίπτωσης.
Ο νόμος προβλέπει πως για τη διατήρηση της ισχύος μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αυτή πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή για κύρωση εντός 40 ημερών από την έκδοσή της και να κυρωθεί από τη Βουλή εντός τριών μηνών από τότε που εισήχθη για κύρωση.

Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω προθεσμίες, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παύει να ισχύει.
Εάν για παράδειγμα η ΠΝΠ κυρωνόταν στις 15 Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να μπει στη Βουλή έως τις 23 Ιανουαρίου και να ψηφισθεί το αργότερο έως τις 23 Απριλίου 2015. Έτσι, αφενός τα μέτρα που ζητά η τρόικα θα ετίθεντο σε άμεση ισχύ, αφετέρου θα δινόταν ο χρόνος στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να έχει θέσει στους βουλευτές το δίλημμα της ψήφισης των «τοξικών» μέτρων.

Η Διάσκεψη των Προέδρων

Για τους γνωρίζοντες την κοινοβουλευτική πρακτική σημαντικό ρόλο στο πώς θα κυλήσει η συγκεκριμένη διαδικασία θα διαδραματίσει η Διάσκεψη τον Προέδρων της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει το πότε θα κλείσε η Βουλή για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Εάν αποφασισθεί η παράταση των εργασιών της Βουλής, τα μέτρα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ ή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους κανόνες τραπεζικής εξυγίανσης.

Σε διαφορετική περίπτωση θα απομένει μόνο ο δρόμος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τον οποίο έμπειροι αναλυτές χαρακτηρίζουν δύσκολο και πολιτικά «δύσπεπτο».

Σημειώνεται πως η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας προ τετραημέρου στον ΒΗΜΑ 99,5 είχε ζητήσει την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας μάλιστα να μην κλείσει η Βουλή μέσα στα Χριστούγεννα.


Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα νέα «τοξικά» μέτρα;"

Ασφαλιστικό: Ποιοι χάνουν τη σύνταξη πριν από τα 62


Έως και δώδεκα χρόνια περισσότερα στη δουλειά για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων φέρνουν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, πρόκειται για προτάσεις που αφορούν την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από το 2019 (κανείς να μη βγαίνει στη σύνταξη πριν από τα 62 το 2021), αλλαγές στο ΕΚΑΣ, πάγωμα συντάξεων, κατάργηση της 15ετίας και ενοποιήσεις Ταμείων.

Μεγάλοι χαμένοι των ανατροπών αυτών είναι οι μητέρες με ανήλικο τέκνο για τις οποίες αυξάνεται ο χρόνος εργασίας από 2 έως και 12 χρόνια, οι γυναίκες με 25ετία στο Δημόσιο, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες αλλά και «παλιοί» ασφαλισμένοι, πριν από το 1983.

Από το πακέτο των προτάσεων αυτών που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα δεν θίγονται, στον βαθμό που θα παραμείνει ως έχει χωρίς άλλες αλλαγές, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31-12-2018.

Επίσης δεν προβλέπονται μειώσεις στις κύριες συντάξεις καθώς η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα κόκκινη γραμμή και εξακολουθεί να αποκλείει κάθε πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή, παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά της τρόικας.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από τα Νέα:

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPdUII0VsMGy4dTby2PORLjv5vH74JfbKPM7ou6o0s7cVhyeh3V1TpmNXfrHWsSTCfd8re7sx9JVla0jNkUicodhNBgZWbVYuja2FwUaBo7mLVF7n5xjCVRA7LU3DzGd-zObD1_tGQ1DWz/s1600/c7f884ed16e0f738e332d778a707b505.jpeg

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφαλιστικό: Ποιοι χάνουν τη σύνταξη πριν από τα 62"

ΣΕΤΕ: 1,5 δισ. λιγότερα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ στη τουριστική διαμονή

Στα 1,5 δισ. ευρώ τοποθετεί την απώλεια εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό από ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουριστικής διαμονής από το 6,5% στο 13% ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης θα παραχωρήσει στη 1 το μεσημέρι έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές αφίξεις και στα έσοδα.

Σημειώνεται πως φέτος οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα 23 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2013.

Ωστόσο ο ΣΕΤΕ εκτιμά πως ενδεχόμενος διπλασιασμός του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα οδηγήσει σε μείωση κατά τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών το 2015 με, παράλληλη, απώλεια εσόδων άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο τζίρος που αφορά στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση εκτιμά πως από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουριστικής διαμονής από το 6,5% στο 13% θα εισπράξει πρόσθετα 200 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε πως μια ενδεχόμενη κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ θα επηρέαζε αρνητικά την τουριστική κίνηση.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ενημερώσει σε «ανώτατο επίπεδο» την κυβέρνηση και με απόλυτη τεκμηρίωση για το πόσο επιβλαβής θα ήταν μια τέτοια αλλαγή.

«Θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θα πρόκειται για οικονομική αυτοκτονία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας πως οι έρευνες του ΣΕΤΕ έχουν αποδείξει πως όσο αυξάνεται ο ΦΠΑ τόσο μειώνονται οι τουριστικές αφίξεις.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΤΕ: 1,5 δισ. λιγότερα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ στη τουριστική διαμονή"

Ποια μέτρα πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα

Εντός της ημέρας, ή το αργότερο την Τρίτη, αναμένει η κυβέρνηση την απάντηση της τρόικας στις προτάσεις που της απέστειλε, με στόχο να επιστρέψει το κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως εάν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της τότε η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πιθανότατα εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ και αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ειδικά για τον ΦΠΑ, προβλέπεται αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13%.
Επίσης, οι προτάσεις αφορούν:
  • Πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Πιλοτική έναρξη του νέου μισθολογίου από 1/7/2015. Η αρχή θα γίνει από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, των οποίων το επίδομα, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», θα μειωθεί έως το 2019 και θα αντικατασταθεί από το επίδομα αποδοτικότητας. Για τους νεοεισερχόμενους, οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί θα τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2015, ενώ όλο το Δημόσιο θα ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο από 1/1/2016.
  • Επίσπευση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης σε περίπτωση που ο εργοδότης προχωρεί σε λοκάουτ.
  • Εφαρμογή κι άλλων μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.
  •  Την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Newsroom ΔΟΛ


Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια μέτρα πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα"

Β. Κορκίδης: Οι δανειστές δεν θέλουν να περάσουμε στην επόμενη φάση

Έντονη ανησυχία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και καλεί την κυβέρνηση «να μην αποδεχθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα και να μην υποκύψει στις υπερβολικές απαιτήσεις περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών και κοινωνικών παροχών, καθώς και στα διάφορα σενάρια μεταβολής του ΦΠΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, είναι προφανές ότι οι δανειστές επιδιώκουν κάτι περισσότερο από την προληπτική γραμμή στήριξης, όταν «μετά από τόσες θυσίες μας ζητούν άλλες τόσες και μάλιστα στο παρά πέντε». «Μέχρι τώρα το μόνο που φαίνεται να θέλουν και δέχονται είναι να διαπραγματευτούμε την ήττα μας», παρατηρεί.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει πως η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις και είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση. Τονίζει μάλιστα ότι για την τρόικα «διαπραγμάτευση» είναι μόνο η πλήρης ταύτιση με τις θέσεις της.

«Εμείς θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε και οι δανειστές που μπορούν δεν θέλουν να περάσουμε άμεσα στην επόμενη φάση», συμπληρώνει και επισημαίνει ακόμη: «Η αγωνία μας και η αβεβαιότητα για το αύριο, δυστυχώς, παρατείνονται όπως φαίνεται μαζί με το Μνημόνιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι «το θρίλερ της σύγκλισης μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, κινδυνεύει να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία, στο εμπόριο και στη λειτουργία της αγοράς».

«Λίγες εβδομάδες πριν τις γιορτές», συνεχίζει, «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να ενταθεί η ανασφάλεια του καταναλωτικού κοινού, να μειωθεί η εμπορική κίνηση και να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η ρευστότητα των επιχειρήσεων στην αγορά».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Κορκίδης: Οι δανειστές δεν θέλουν να περάσουμε στην επόμενη φάση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news