facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Κ. Μητσοτάκης: «Ο Κ. Καραμανλής ήταν σύμφωνος με το μεικτό όνομα»

Σε αποκαλύψεις γύρω από τον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, στο θέμα των Σκοπίων, προβαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ήταν σύμφωνος στη μεικτή ονομασία, αλλά «όταν τα πράγματα ζόρισαν έκανε πίσω»...

Σε συνέντευξή του για τη γιουγκοσλαβική κρίση, που εμπεριέχεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα με τίτλο «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις», το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις «Επίκεντρο», ο κ. Μητσοτάκης λέει, μεταξύ άλλων, για τον Καραμανλή ότι «στα δύσκολα δεν έβγαινε στους πόντους».

Εξαπολύει, επίσης, σφοδρή επίθεση και εναντίον του κ. Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο χρεώνει τη μη λύση του προβλήματος της ονομασίας, αποδίδοντάς του αδυναμία να διαπραγματευθεί στην κρίσιμη σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, τον Δεκέμβριο του 1991, όπου, όπως λέει, χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία.

«Ηταν σύμφωνος»

Ειδικότερα, ερωτώμενος για τη στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στους χειρισμούς της κυβέρνησής του για το θέμα των Σκοπίων, απαντάει: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε 100% σύμφωνος μαζί μου. Ο Καραμανλής είχε μυαλό και ήξερε από εξωτερική πολιτική. Κουράγιο δεν είχε, δεν άντεχε στα δύσκολα. Ηταν σύμφωνος ότι πρέπει να πάμε σε μεικτό όνομα. Την εποχή που γίνονταν τα συλλαλητήρια, ο Καραμανλής μ’ έπαιρνε στο τηλέφωνο απεγνωσμένα και μου έλεγε: “Κοίτα να δεις τι μπορείς να κάνεις να εμποδίσεις τα συλλαλητήρια, να τα μειώσουν τα συλλαλητήρια”. Με κατηγορούν γιατί δεν το έλυσα τότε το θέμα. Ε, δεν μπορούσα να το λύσω τότε χωρίς τον Καραμανλή. Εγώ είχα πει του Καραμανλή ότι θέλω να προχωρήσω. Οταν, όμως, τα πράγματα ζόρισαν, ο Καραμανλής έκανε πίσω, δεν είχε μεγάλη αντοχή. Στα δύσκολα ο Καραμανλής δεν έβγαινε στους πόντους. Βλέπεις στη μεγάλη κρίση στο Κυπριακό έφυγε από το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο Καραμανλής είπε αργότερα ότι “παρέδωσα το Αιγαίο στους Τούρκους φεύγοντας από το ΝΑΤΟ”. Και ξέρει ότι έκανε λάθος φεύγοντας από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπόρεσε να αντέξει στην πίεση. Δεν έπρεπε να το κάνει.

»Ετσι, όταν φούντωσε το θέμα της Μακεδονίας έκανε στροφή 180 μοιρών. Και επέμενε στην ακραία θέση, να μην υπάρχει στο όνομα η λέξη Μακεδονία και τότε εγώ ήρθα σε ρήξη μαζί του. Και του είπα: “Αν έρθεις εσύ μαζί μου, εγώ θα προχωρήσω και θα το λύσω το θέμα”. Και να σου πω γιατί τον χρειαζόμουν τον Καραμανλή; Διότι εγώ στην κυβέρνηση είχα πλειοψηφία δύο ψήφους. Στο κόμμα της Ν.Δ. είχε τη δική του πλειοψηφία ο Καραμανλής, είχε την ομάδα Εβερτ, Κανελλόπουλου, Δήμα κ.λπ. Αν έλεγε ο Καραμανλής ναι, θα ψήφιζαν, αν έλεγε όχι, δεν θα ψήφιζαν. Δεν είχα, λοιπόν, πλειοψηφία για να το λύσω...».

«Μούσκεμα»

Κληθείς να σχολιάσει τους χειρισμούς του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Σαμαρά, υποστηρίζει ότι «τα έκαμε μούσκεμα». Οπως λέει μεταξύ άλλων: «Δεν φταίει αυτός, φταίω εγώ που έστειλα έναν άπειρο άνθρωπο, υποχώρησε στην αφόρητη πίεση. Θα υποχωρούσε ούτως ή άλλως, εγώ δεν διαφώνησα γιατί υποχώρησε. Του είπα: “Ανόητε, εκείνη την ώρα θα μπορούσες να πάρεις ό,τι ήθελες, να πεις υποχωρώ αλλά θέλω να μου λύσετε το πρόβλημα των Σκοπίων”. Οι Γερμανοί θα έλυναν τότε το πρόβλημα των Σκοπίων με αντάλλαγμα αυτό της Κροατίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν τότε πρόθυμος να βοηθήσει στη διευθέτηση του προβλήματος με τα Σκόπια, πιέζοντας τον Κίρο Γκλιγκόροφ και «έκαμε πολλές προσπάθειες», ενώ επιμένει ότι ο Σέρβος ηγέτης τού πρότεινε να μοιράσουν τα Σκόπια, μια εκδοχή την οποία ο κ. Σαμαράς είχε αμφισβητήσει.

«Στην πρώτη μας συνάντηση, όταν τον πρωτογνώρισα, ο Μιλόσεβιτς μου πρότεινε να μοιράσουμε τα Σκόπια. Να πάρουμε τα μισά εμείς και τα μισά αυτός», υποστηρίζει και στην ερώτηση «εσείς πώς αντιδράσατε;», απαντάει: «Εγώ του είπα “μαζέψου, τέτοια πράγματα δεν γίνονται. Μην ξεχνάς ότι εμείς είμαστε και Ευρώπη και εγώ τέτοια πράγματα δεν κάνω. Και προπαντός είδα και έπαθα να γλιτώσουμε από τους σλαβομακεδόνες να φύγουν με τη θέλησή τους, να τους ξαναβάλω εγώ πάλι μέσα στην Ελλάδα, τρελός είσαι;”».

Εκτός από τη συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο βιβλίο καταγράφονται συζητήσεις με ηγέτες που πρωταγωνίστησαν στις δραματικές εξελίξεις, όπως οι Γκλιγκόροφ, Ρουγκόβα, Θάτσι, Μέσιτς, Κούτσαν, Αχμέτι, Σολάνα, Κοστούνιτσα, Τζίντζιτς κ.ά., αποκαλύπτονται παρασκήνια για την ελληνική εμπλοκή στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς, την παρουσία και δράση Ελλήνων παραστρατιωτικών στη Βοσνία, μαρτυρίες των ελάχιστων αμάχων Βόσνιων μουσουλμάνων που επέζησαν από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές του γιουγκοσλαβικού ζητήματος.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » " Κ. Μητσοτάκης: «Ο Κ. Καραμανλής ήταν σύμφωνος με το μεικτό όνομα» "

Λαμία:Καταγγελία "βόμβα" για τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Κοτρωνιά

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Σταυρογιάννης με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος είχε καλέσει χθες το απόγευμα τους επικεφαλής για να τους ενημερώσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για την πορεία του εσωτερικού ελέγχου, που γίνεται στο Δήμο.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά δεν λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε στο Δήμο Λαμιέων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια παρατεταμένη "χαλαρότητα" με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που κάποιοι αντιδρούν και δεν θέλουν αυτόν τον έλεγχο.

Ωστόσο η νέα Δημοτική Αρχή επιμένει ότι ο έλεγχος θα γίνει σε όλα τα επίπεδα και ότι όλα θα έρθουν στο φως.

Η καταγγελία για τον πρώην Δήμαρχο

Στη συνάντηση δεν ήταν ο Γιώργος Κοτρωνιάς, αλλά τον εκπροσωπούσε ο Παναγιώτης Φώσκολος, ο οποίος άκουσε τον Παναγιώτη Στασινό να λέει ότι έφτασε στα χέρια του ένας φάκελος, ο οποίος περιείχε μια καταγγελία με τίτλο: "Έργα και ημέρες του Γιώργου Κοτρωνιά".

Το περιεχόμενο της καταγγελίας, μεταξύ άλλων, αφορά τρεις παράνομες προσλήψεις στο Δήμο επί δημαρχίας Κοτρωνιά. Αναφέρει επίσης ότι τα δυο από τα τρία άτομα που προσλήφθηκαν είναι συγγενικά πρόσωπα του πρώην Δημάρχου και μάλιστα Α΄ βαθμού συγγενείας, δηλαδή της οικογένειάς του.

Η καταγγελία είναι μεν ανώνυμη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες περιέχει συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία, ακόμη και φωτοτυπία από ένα ΦΕΚ που υπογράφει ο νέος Περιφερειάρχης για τις μετατάξεις των συγκεκριμένων ατόμων, αφού μετά την ήττα του Κοτρωνιά στις εκλογές, κάποιοι φρόντισαν να μετακινηθούν από το Δήμο στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στο Περιφερειακό Ταμείο.

Η καταγγελία φέρεται ότι έχει αποσταλεί στον Εισαγγελέα Λαμίας, καθώς και σε άλλα πρόσωπα και ΜΜΕ.

Ο Δήμαρχος δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται από την καταγγελία και είπε στους επικεφαλής ότι έχει δώσει εντολή να ελεγχθούν όλοι οι φάκελοι των προσλήψεων στα νομικά πρόσωπα του Δήμου, όπως το ΔΗΠΕΘΕ, την Κοινωφελή και αλλού.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αγγίζει όχι μόνο το Δήμο και την Περιφέρεια, αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αν οι συγκεκριμένες προσλήψεις είναι παράνομες.

Στο περιθώριο της συνάντησης οι επικεφαλής έλεγαν χθες ότι καλό θα είναι ο πρώην Δήμαρχος να ζητήσει να ενημερωθεί για το ακριβές περιεχόμενο της καταγγελίας και να δώσει απαντήσεις, όπως και η Περιφέρεια.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι ο καταγγέλλων κλείνοντας την επιστολή θέτει κάποια πολιτικά ερωτήματα στον πρώην Δήμαρχο, στον νυν Δήμαρχο και το νέο Περιφερειάρχη, ενώ καλεί τον Εισαγγελέα να παρέμβει και να ερευνήσει την υπόθεση.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία:Καταγγελία "βόμβα" για τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Κοτρωνιά "

Καισαριανή: Νέος δήμαρχος ο Ηλίας Σταμέλος από το ΚΚΕ

Ο Ηλίας Σταμέλος εκλέγεται νεος δήμαρχος Καισαριανής με ποσοστό 51,2% έναντι του Γιώργου Κοντόσταυλου που είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, το ΚΚΕ, το οποίο τον υποστήριζει.

Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου χαιρετίζει τον λαό της πόλης που ανέδειξε την «Λαϊκή Συσπείρωση» σε νέα δημοτική αρχή και τον καλεί «από αύριο κιόλας να συνεχίσει να στηρίζει, με τη αγωνιστική του παρέμβαση και συμμετοχή, τις προσπάθειες της νέας δημοτικής αρχής να ανακουφίσει τις λαϊκές οικογένειες της πόλης και να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα στα προβλήματα, τις αγωνίες και τους αγώνες τους».

Προσθέτει ότι το αποτέλεσμα στην Καισαριανή αποτελεί «ένα θετικό μήνυμα αγώνα και αντίστασης στις λογικές της διαχείρισης και της υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές τόσο των κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η Καισαριανή έρχεται να προστεθεί στους δήμους Πάτρας, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Ικαρίας που στις τοπικές εκλογές του Μαΐου ανέδειξαν, ως δημοτική αρχή την «Λαϊκή Συσπείρωση» και που από την πρώτη στιγμή παλεύουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και το ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης, για να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, των εργαζομένων, των ανέργων, για να εμποδιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων των δήμων και για να στηρίξουν έμπρακτα τους καθημερινούς λαϊκούς αγώνες».

«Ο λαός της Καισαριανής, με την εμπειρία και την αγωνιστική του παράδοση, μπορεί να συμβάλλει στη συνολική πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, καθώς και σε όσους οδηγούν το λαό σε νέες αυταπάτες και αδιέξοδα, υπηρετώντας τον ίδιο δρόμο, της ΕΕ, του κεφαλαίου, της αποδοχής και αναγνώρισης του χρέους. Να συμβάλλει στην ενίσχυση του εργατικού-λαϊκού κινήματος και της Λαϊκής Συμμαχίας, στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για μια πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο» αναφέρει, η ανακοίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα » " Καισαριανή: Νέος δήμαρχος ο Ηλίας Σταμέλος από το ΚΚΕ "

Ελβετία: «Όχι» στο δημοψήφισμα για νέους περιορισμούς στη μετανάστευση

Με συντριπτικό ποσοστό 74%, οι Ελβετοί είπαν «όχι» σε νέο περιορισμό της μετανάστευσης, στο τριπλό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στη χώρα.

Οι Ελβετοί απέρριψαν και τις δύο άλλες πρωτοβουλίες που είχαν τεθεί σε δημοψήφισμα: την κατάργηση φορολογικού προνομίου που έχουν οι πλούσιοι ξένοι στη χώρα, και τη μαζική αγορά χρυσού από την ελβετική κεντρική τράπεζα.

Για να γίνονταν δεκτές οι πρωτοβουλίες, έπρεπε να κερδίσουν διπλή πλειοψηφία, των ψηφοφόρων και των καντονιών.

Το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας δίνει στους πολίτες το δικαίωμα να επιβάλλουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων εφόσον καταφέρνουν να συγκεντρώσουν αρκετές υπογραφές.

Η πρωτοβουλία για τον περιορισμό της μετανάστευσης με την ονομασία «Ecopop», προτάθηκε στο όνομα της οικολογίας.

Η πρωτοβουλία «Σώστε τον ελβετικό χρυσό μας» που προτάθηκε από το δεξιό ελβετικό Λαϊκό Κόμμα καταψηφίστηκε περίπου από το 78% των συμμετεχόντων.


euronews
Διαβάστε Περισσότερα » " Ελβετία: «Όχι» στο δημοψήφισμα για νέους περιορισμούς στη μετανάστευση "

Στο ΣτΕ προσέφυγε ένα από τα μέλη της «συμμορίας με τα καλάσνικοφ»

Να συνεχίζει να πληρώνεται από το Δήμο Καβάλας όπου εργαζόταν στον τομέα της καθαριότητας ζητεί με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ένα από τα μέλη της «συμμορίας με τα καλάσνικοφ» το οποίο έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης σε κάθειρξη 21 ετών.

Με την προσφυγή του ζητεί να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης του από τον Δήμο -του επιβλήθηκε μετά την καταδίκη του- υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται το συνταγματικά προστατευόμενο τεκμήριο της αθωότητας και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς η καταδικαστική απόφαση δεν είναι τελεσίδικη.

Ο Δήμος Καβάλας μετά την καταδίκη του παρέπεμψε τον πρώην εργαζόμενο στο πειθαρχικό συμβούλιο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-θράκης το οποίο έκρινε ότι υπέπεσε στο παράπτωμα της «εντός και εκτός υπηρεσίας αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής» και του επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης (απόλυσης).

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης επέβαλε ποινές που συνολικά ανέρχονται στα 356 έτη κάθειρξης, σε 19 άτομα τα οποία καταδικάστηκαν ως μέλη της «συμμορίας με τα καλάσνικοφ», ενώ 12 αθωώθηκαν. Σύμφωνα με την δικογραφία στους κατηγορούμενους αποδίδονται περισσότερα από 150 αδικήματα μεταξύ των οποίων συμμετοχή σε ένοπλη συμμορία που διέπραττε ληστείες σε τράπεζες, εκρήξεις σε ATM, επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και εκβιάσεις.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Στο ΣτΕ προσέφυγε ένα από τα μέλη της «συμμορίας με τα καλάσνικοφ» "

Αλ. Τσίπρας στα Ιωάννινα : "Δεν συνυπογράφουμε το έγκλημα" (ΒΙΝΤΕΟ)

"O ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ως αξιωματική αντιπολίτευση όσα θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση με την τρόικα", τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην περιφερειακή συνδιάσκεψη που διοργάνωσε το κόμμα στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως τα μέτρα στα οποία ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά συνιστούν έγκλημα κατά του ελληνικού λαού, ενώ υπογράμμισε πως το αίτημα να τελειώσει άμεσα η δέσμευση της χώρας στην ταπεινωτική πολιτική των μνημονίων και της τρόικας είναι "εθνικό, κοινωνικό, καθολικό".

"Η τρόικα και η κυβέρνηση, σε μια παρατεταμένη επίδειξη απάνθρωπης αδιαφορίας, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν την ανθρωπιστική, την κοινωνική, την εθνική καταστροφή που προκαλούν", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Το δράμα που ζει η χώρα, το δράμα που ζει η κοινωνία, το δράμα που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, ήρθε η ώρα να τελειώσει. Πρέπει να τελειώσει. Είναι αίτημα εθνικό, κοινωνικό, καθολικό. Απαίτηση που αναβλύζει από κάθε πόρο αυτής της ταπεινωμένης πατρίδας". Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, μιλώντας για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πως "ήρθε η ώρα της αυλαίας και για την πολιτική τους και για τους ίδιους".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε αφενός πως "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ως αξιωματική αντιπολίτευση όσα θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση με την τρόικα. Και επειδή γράφτηκε ξανά ότι αυτό αποτελεί απαίτηση του Βερολίνου, θέλω να κάνω όσο γίνεται πιο καθαρή τη θέση μας: Τέτοια υπογραφή ντροπής, ας μην την περιμένουν από μας. Για υπογραφές ντροπής στον κο Σαμαρά και στον κο Βενιζέλο, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ". Και, αφετέρου, διεμήνυσε πως "δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει δεδομένα και να εφαρμόσει τα μέτρα που χαλκεύουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και τρόικα".
Ο Σαμαράς ψεύδεται συστηματικά

Σχολιάζοντας το άρθρο του Αντ. Σαμαρά σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός εξαπατά συστηματικά τον ελληνικό λαό: "Ζούμε το πιο βαθύ σκοτάδι πριν την αυγή, μας λέει ο πρωθυπουργός της καταστροφής, σε άρθρο του σε σημερινή εφημερίδα. Αφού παραθέσει για άλλη μια φορά όλα τα αγαπημένα του ψέματα", σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Και συμπλήρωσε: "Εκείνο όμως που δεν τολμάει να πει, είναι: Πώς και γιατί από το success story, από το βγαίνουμε από το μνημόνιο, από το φεύγει το ΔΝΤ, από το επέστρεψε η ανάπτυξη, φτάσαμε στο βαθύ σκοτάδι; Πώς και γιατί από το φως το αληθινό που έλουζε τα διαγγέλματά του, φτάσαμε στο βαθύ σκοτάδι; Πώς και γιατί, αντί για τη νέα Ελλάδα που έρχεται, ήρθε το βαθύ σκοτάδι; Για μια ακόμη φορά;"Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα Ιωάννινα


Φίλες και φίλοι,

Το δράμα που ζει η χώρα, το δράμα που ζει η κοινωνία, το δράμα που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, ήρθε η ώρα να τελειώσει.

Πρέπει να τελειώσει.

Είναι αίτημα εθνικό, κοινωνικό, καθολικό.

Απαίτηση που αναβλύζει από κάθε πόρο αυτής της ταπεινωμένης πατρίδας.

Η τρόικα και η κυβέρνηση, σε μια παρατεταμένη επίδειξη απάνθρωπης αδιαφορίας, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν την ανθρωπιστική, την κοινωνική, την εθνική καταστροφή που προκαλούν.

Κυκλωμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία και την απόγνωση συζητούν τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε,

νέα μέτρα φτώχειας,

νέα μέτρα ανεργίας,

νέα μέτρα απόγνωσης.

Αλλά δεν πάει άλλο.

Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο.

Δεν μπορούμε να τους ανεχτούμε άλλο.

Ήρθε η ώρα της αυλαίας και για την πολιτική τους και για τους ίδιους.

Όποιος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερβάλλει ας ρίξει μια ματιά σήμερα στις δικές τους εφημερίδες, στα δικά τους κανάλια, στις δικές τους δηλώσεις και ανακοινώσεις.

Τι μας λένε σε όλους τους τόνους;

Ότι ζούμε, για εκατοστή φορά, για χιλιοστή, φορά -έχουμε χάσει πια το λογαριασμό- ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ.

Μάλιστα. Τι κρίνεται λοιπόν σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες;

Το ασφαλιστικό, οι συντάξεις, οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις, ο ΦΠΑ.

Για μια ακόμη φορά!

Η τρόικα ζητά την κεφαλή εκατομμυρίων ανθρώπων επί πίνακι. Για να κλείσει, λέει, το χρηματοδοτικό κενό.

Για μια ακόμη φορά!

Και πώς τέλειωσαν κάθε φορά οι κρίσιμες ώρες, οι κρίσιμες μέρες, οι κρίσιμες εβδομάδες, οι κρίσιμοι μήνες πέντε χρόνια τώρα;

Ξέρετε πώς τέλειωσαν.

Με την πλήρη υποχώρηση στις ορέξεις των δανειστών.

Ξέρετε πώς έκλεισαν τα κενά, οι τρύπες, τα ελλείμματα.

Ανοίγοντας νέες πληγές στο σώμα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, των αδύναμων.

Όλα, πάλι και πάλι και πάλι, κρίθηκαν εις βάρος του λαού, εις βάρος της κοινωνίας, εις βάρος της χώρας.

Γι' αυτό όταν ακούμε πια στην Ελλάδα για κρίσιμες ώρες, ξέρουμε.

Ανθρώπινο αίμα μας μυρίζει.

Πιο σωστό θα ήταν, αυτές τις ώρες, να μιλάει κανείς για ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ.

Και δεν είναι καθόλου άδικος, ή υπερβολικός ο χαρακτηρισμός.

Γιατί οι νέες περικοπές στις συντάξεις, το νέο τσαλάκωμα των μισθών, η νέα έφοδος στις εργασιακές σχέσεις, η νέα αύξηση του ΦΠΑ, μόνο έγκλημα μπορούν να χαρακτηριστούν.

Χαριστική βολή σε μια οικονομία σακατεμένη, και σε μια κοινωνία τραυματισμένη.

Άλμα προς την πλήρη διάλυση.

Τελική λύση για την ολοκληρωτική επιβολή του ζόφου, που είναι το καθεστώς των μνημονίων.

Ζούμε το πιο βαθύ σκοτάδι πριν την αυγή, μας λέει ο πρωθυπουργός της καταστροφής, σε άρθρο του σε σημερινή εφημερίδα.

Αφού παραθέσει για άλλη μια φορά όλα τα αγαπημένα του ψέματα.

Εκείνο όμως που δεν τολμάει να πει, είναι:

Πώς και γιατί από το success story,

από το βγαίνουμε από το μνημόνιο,

από το φεύγει το ΔΝΤ,

από το επέστρεψε η ανάπτυξη,

φτάσαμε στο βαθύ σκοτάδι;

Πώς και γιατί από το φως το αληθινό που έλουζε τα διαγγέλματά του, φτάσαμε στο βαθύ σκοτάδι;

Πώς και γιατί, αντί για τη νέα Ελλάδα που έρχεται, ήρθε το βαθύ σκοτάδι;

Για μια ακόμη φορά;

Και ξέρουμε τι κρύβει αυτό το σκοτάδι.

Αναρωτιέμαι: Πιστεύουν αλήθεια ότι υπάρχει έστω κι ένας Έλληνας, που θα πειστεί ότι το σκοτάδι των νέων μέτρων, της νέας υποταγής στην τρόικα, των νέων περικοπών, είναι το τελευταίο;

Ποιο φως να περιμένει κανείς από το σκοτάδι που διαδέχεται το σκοτάδι, τέσσερα χρόνια τώρα;

Καμιά συσσώρευση δυστυχίας, φτώχειας και απόγνωσης, ποτέ και πουθενά, δεν οδήγησε σε ευτυχία και χαρά, όπως υπόσχονται χωρίς καμιά αιδώ.

Αυτός ο δρόμος, είναι ο δρόμος καταστροφής.

Και τελειωμό δεν έχει.

Δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία.

Ο δρόμος της αντίστασης, της ανατροπής, της ρήξης, της αλλαγής, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βγάλει τη χώρα και τους ανθρώπους από το φαύλο κύκλο της απόγνωσης.

Αυτή είναι η πεντακάθαρη, αδιαπραγμάτευτη, αποφασιστική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το δρόμο προτείνουμε, και παλεύουμε να πάρει ο ελληνικός λαός, αψηφώντας τους εκβιασμούς, τα ψέματα, την τρομοκρατία, τον αυταρχισμό της σημερινής κυβέρνησης.

Την πατήσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο βοσκός με τα πρόβατα, λέει ο κύριος Βενιζέλος σήμερα, στην ίδια εφημερίδα που φιλοξενεί και το βαθύ σκοτάδι του κυρίου Σαμαρά.

Μάλλον εννοεί ότι εκείνος είναι ο βοσκός, εμείς ο λύκος, κι εσείς τα πρόβατα.

Κάνει την αυτοκριτική του για την προπαγάνδα του φόβου ο συνεργός του πρωθυπουργού.

Μόνο που στην ίδια τρομολαγνεία επιμένουν όλοι τους.

Γιατί δεν έχουν άλλο πραγματικό επιχείρημα, παρά μόνο το φόβο.

Όπως κάθε απολυταρχικό καθεστώς, λίγο πριν καταρρεύσει, στηρίζει την εξουσία του στο φόβο των ανθρώπων.

Έτσι και το καθεστώς των μνημονίων δε στηρίζεται στη λογική αλλά στον τρόμο του ΑΤΜ.

Στη τρομοκράτηση ότι αν σηκώσουμε κεφάλι και ζητήσουμε εκλογές, θα μας το κόψουν το κεφάλι.

Στον εκβιασμό ότι οι αγορές θα καταστρέψουν την Ελλάδα, αν δεν τους αρέσει η κυβέρνηση που θα εκλέξει ο ελληνικός λαός.

Λες και οι αγορές θα αποφασίσουν να αυτοκτονήσουν, επειδή θα στερηθούν τις υπηρεσίες του κυρίου Σαμαρά.

Τα.... πρόβατα φυσικά, εσείς δηλαδή, μικρή σημασία δίνουν στο τι λένε οι αυτουργοί και συναυτουργοί της σημερινής καταστροφής.

Άλλο όμως αξίζει να σημειώσουμε.

Στην προπαγάνδα του φόβου δεν διστάζουν να υπονομεύσουν την οικονομία, το αύριο, την εικόνα της χώρας.

Διότι τι άλλο κάνουν όταν πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, διακηρύσσουν ότι θα βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό;

Όταν παροτρύνουν τραπεζίτες, να διαδίδουν τις ίδιες φήμες της αποσταθεροποίησης;

Έχετε ακούσει εσείς ποτέ τραπεζίτες να τρομοκρατούν τους καταθέτες τους;

Κι όμως εκεί φτάσαμε, όταν κατασκευάζουν mail δήθεν έντρομων προκαταβολικά επενδυτών;

Γιατί αυτοί δε νοιάζονται για τη σταθερότητα των τραπεζών τους.

Το μόνο που τους νοιάζει είναι αν αυτοί θα κάθονται στις διοικήσεις, να παίρνουν τους παχυλούς μισθούς και τα μπόνους.

Στα παλιά τους τα παπούτσια οι τράπεζες και οι καταθέσεις του ελληνικού λαού.

Νομίζουν, μέσα στην απόγνωσή τους εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι με αυτές τις αθλιότητες, αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κάνουν τεράστιο λάθος.

Τη χώρα αντιπολιτεύονται.

Τον ελληνικό λαό αντιπολιτεύονται.

Και τον εαυτό τους βγάζουν για άλλη μια φορά ψεύτη.

Γιατί δεν διστάζουν να ακυρώσουν όσα υποτίθεται τους οδηγούν στις οδυνηρές για το λαό αποφάσεις:

Την ομαλότητα, τη σταθερότητα, την προστασία της οικονομίας.

Τίποτε δεν αφήνουν όρθιο.

Να σας πως όμως εδώ ένα μυστικό;

Δεν φοβούνται τόσο το λύκο.

Τα πρόβατα φοβούνται πιο πολύ.

Τα πρόβατα φοβούνται, μη τυχόν και πάψουν να είναι πρόβατα και τους πάρουν στο κυνήγι.

Φίλες και φίλοι

Ξέρουμε ότι ο δρόμος που προτείνουμε δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα.

Ξέρουμε ότι οι αντίπαλοί μας, προκειμένου να μείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας, είναι ικανοί για όλα.

Ξέρουμε όμως επίσης ότι η θέληση και η δράση του λαού μπορεί να αλλάξει όλα όσα τώρα φαίνονται δεδομένα και αμετακίνητα.

Αυτή τη θέληση και δράση του λαού, τη θεωρούμε προϋπόθεση της σωτηρίας της κοινωνίας και της πατρίδας.

Δεν αρκεί η ανάθεση στο ΣΥΡΙΖΑ αυτής της δύσκολης υπόθεσης.

Πρέπει να γίνει υπόθεση εκατομμυρίων Ελλήνων.

Εμείς, η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να αθετήσουμε τις αρχές, την πολιτική, τις δεσμεύσεις μας απέναντί σας.

Σε καμιά περίπτωση. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Μαχόμαστε να οικοδομήσουμε ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και ανατροπής. Κοινωνικό και πολιτικό.

Και στην προσπάθεια αυτή, δεν θα χαρίσουμε κανέναν στους αυτουργούς των μνημονίων.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να κάνω σαφή μερικά πολύ σοβαρά στοιχεία της πολιτικής μας.

Πρώτον, θα δώσουμε με όλα μας τα δημοκρατικά όπλα τη μάχη για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, και να οδηγηθούμε σε εκλογές, μέσα από τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.

Στη μάχη αυτή έχει θέση κάθε δημοκράτης, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, που καταλαβαίνει πόσο κρίσιμο είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από την πολιτική και τους πολιτικούς των μνημονίων.

Τώρα!

Χθες αν ήταν δυνατόν.

Ούτε μια μέρα, ούτε μια ώρα χαμένη με μνημονιακές κυβερνήσεις κάθε παραλλαγής, για το λαό μας που στενάζει.

Δεύτερον, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει δεδομένα και να εφαρμόσει τα μέτρα που χαλκεύουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και τρόικα.

Πολύ περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ως αξιωματική αντιπολίτευση όσα θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση με την τρόικα.

Και επειδή γράφτηκε ξανά ότι αυτό αποτελεί απαίτηση του Βερολίνου, θέλω να κάνω όσο γίνεται πιο καθαρή τη θέση μας:

Τέτοια υπογραφή ντροπής, ας μην την περιμένουν από μας.

Για υπογραφές ντροπής στον κο Σαμαρά και στον κο Βενιζέλο, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ήθελα τέλος, κι από αυτό το βήμα, να καλέσω όλες τις Ελληνίδες, κι όλους τους Έλληνες, σε αγωνιστική εγρήγορση:

Ετοιμάζουν νέες δυστυχίες και νέα δεσμά για την πατρίδα και τους ανθρώπους της.

Είναι στο χέρι μας να τους σταματήσουμε.

Αυτοί έχουν μνημόνια ολέθρου.

Εμείς έχουμε μνήμες αγώνων.

Αυτοί έχουν μηχανισμούς επιβολής.

Εμείς έχουμε θέληση, πίστη, ανιδιοτέλεια, αυτοπεποίθηση.

Και γι' αυτό το πιστεύω βαθιά ότι θα νικήσουμε.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι όπως προσπάθησαν να το εμφανίσουν ανέξοδες υποσχέσεις.

Είναι μια στρατηγική που πατάει ταυτόχρονα στις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στον ρεαλισμό.

Είναι μια στρατηγική που δεν χρειάζεται καν πρόσθετη χρηματοδότηση.

Δεν εξαρτάται από την πρόθεσή μας να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική σχέση με τους εταίρους. Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Το θέμα είναι αν κάποιος βάζει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών ή τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων.

Και εμείς σε αυτό το θέμα δεν έχουμε καμιά ταλάντευση.

Η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαιτεί πρώτα από όλα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Να διασφαλιστεί το δικαίωμα ακόμα και των πιο αδύναμων να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ή θέρμανση τον χειμώνα, η φτηνή μετακίνηση για τους άνεργους.

Να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ή, ακόμα – ακόμα, δεν έχουν ούτε να φάνε.

Να βοηθήσουμε οικογένειες που απειλούνται από την κρίση να λύσουν το πρόβλημα της στέγασης.

Στην πολιτική για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντάξαμε και την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Δεν είναι προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα μελετημένο και καλά υπολογισμένο βήμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι το αποτέλεσμά του δεν είναι μόνο η ανακούφιση των ανθρώπων. Τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά.

Το επόμενο βήμα είναι τα μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας.

Είναι η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα τα χρέη αυτά συσσωρεύονται. Το δημόσιο δεν εισπράττει. Και το πρόβλημα συνεχώς ανακυκλώνεται και μεγαλώνει.

Αυτό που σχεδιάζουμε είναι μια ρύθμιση δίκαιη, και ανάλογη με το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Έτσι ώστε το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν τα καθηλωμένα έσοδά τους.

Έχουμε επίσης δεσμευτεί για την κατάργηση του φόρου- λαιμητόμου της μικρομεσαίας περιουσίας, του περιβόητου ΕΝΦΙΑ.

Και αυτή τη δέσμευση θα τη κάνουμε πράξη με τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Στην λογική της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι ακόμα η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ, και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά συμβάλλει, όπως και η επαναφορά της 13ης σύνταξης, στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

Άλλα ένας εξ ίσου σημαντικός στόχος, που αφορά ιδιαίτερα και την πραγματική οικονομία στην περιφέρεια, είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Καθώς και η δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες.

Γιατί η δική μας αντίληψη για το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει την τράπεζα ως εταιρεία που παράγει κέρδος για τους μετόχους.

Αλλά ως εργαλείο στήριξης της οικονομίας. Και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

Τέλος ένας τρίτος βασικός πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι η στήριξη της εργασίας. Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάργηση της πρόσφατης αντεργατικής νομοθεσίας. Και η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, έχουμε επεξεργαστεί την δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο 300.000 θέσεις εργασίας.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο. Κοστίζει περίπου 12 δις ευρώ στο σύνολό του.

Θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έχουμε καταθέσει αναλυτική τεκμηρίωση και κανείς δεν μπορεί να μας πει οτιδήποτε.

Οι πυλώνες αυτοί δουλεύουν αλληλένδετα.

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αντίστροφα, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών στο κράτος και τις τράπεζες δεν συμβάλλουν μόνο στη επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τα μέτρα για την ανάκτηση της εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενισχύουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και τα δημόσια οικονομικά.

Αυτή η συνεκτικότητα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχία του.

Επαναλαμβάνω : το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος.

Γιατί σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.

Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι. Φίλες και Φίλοι

Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώ ότι οι βασικοί του άξονες, και η εξειδίκευσή του – που είναι και το βασικό ζητούμενο, θα προκύψουν από τις εργασίες της συνδιάσκεψης.

Θέλω όμως να σταθώ σε μερικά βασικά σημεία της λογικής του.

Το πρώτο σημείο είναι η στήριξη της εργασίας.

Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν έχει κανένα κοινωνικό όφελος, αν δεν δημιουργεί θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας.

Το δεύτερο σημείο είναι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας. Και όχι των οικονομικά ισχυρών που τείνουν να διαμορφώνουν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Το τρίτο σημείο είναι η επιδίωξη ο παραγόμενος πλούτος να μένει στον τόπο και να επενδύεται.

Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από τη μετανάστευση.

Η Ήπειρος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος.

Έχει φυσικό πλούτο.

Έχει κτηνοτροφία, και αγροτική παραγωγή.

Έχει μεταποίηση.

Έχει τουρισμό με πολλές προοπτικές, βασισμένο στην φυσική της ομορφιά αλλά και σε μια μεγάλη ιστορική παράδοση, από την Δωδώνη και την Νικόπολη, μέχρι τα βυζαντινά μνημεία, και απο κεί μέχρι την λαμπρή αστική ανάπτυξη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αλλά είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης.

Οι νέοι άνθρωποι την εγκαταλείπουν.

Θεωρώ ότι από την λύση αυτής της αντίφασης πρέπει να ξεκινάει ο σχεδιασμός μας.

Το τέταρτο σημείο είναι η χρήση όλων των εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Και το πέμπτο σημείο είναι προστασία του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.

Το πώς αυτά εξειδικεύονται για την περιφέρεια της Ηπείρου, είναι διαμορφωμένο εισηγητικά στα κείμενα της συνδιάσκεψης αυτής.

Θα αναφερθώ ακροθιγώς μόνο σε μερικά στρατηγικά ζητήματα.

Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η υπόθεση της Δωδώνης.

Σχετίζεται συνολικά με το ζήτημα της κτηνοτροφίας, που είναι κομβική για την ανάπτυξη της περιοχής.

Η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης, μια κάθε άλλο παρά ζημιογόνας επιχείρησης, έγινε με σκανδαλώδη τρόπο, περίπου στο ένα πέμπτο της πραγματικής της αξίας.

Ακόμα και ένας οφειλέτης, άνθρωπος που χρεωστούσε λεφτά στην επιχείρηση, κατάφερε να πάρει ένα μέρος της Δωδώνης στα χέρια του.

Ότι είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι τοπικοί φορείς αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση, επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης τσάκισε τον αγροτικό κόσμο. Ήταν ένα χτύπημα στην καρδιά μιας από τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητες της Ηπείρου.

Εμείς τον φάκελο της Δωδώνης θα τον ανοίξουμε.

Και θα ξαναφέρουμε στο φως όλα τα στοιχεία για το πως οργανώθηκε αυτή η αρπαγή του δημόσιου πλούτου.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι σε κάθε περίπτωση, η δική μας στρατηγική είναι η οργάνωση της παραγωγής σε συνεταιριστική βάση.

Γιατί έχει αποδειχτεί ότι με τα δεδομένα του αγροτικού τομέα στην χώρα μας, ο συνεταιριστικός τρόπος οργάνωσης, σε όλα τα επίπεδα, και βεβαίως σε υγιή και διαφανή βάση, είναι πολύ πιο αποτελεσματικός και πολύ πιο δυναμικός σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Και ενδεχομένως γι αυτό φρόντισαν να την βγάλουν γρήγορα γρήγορα από τη μέση οι κατά τα άλλα θιασώτες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Δεύτερο ζήτημα: τα φράγματα στον Άραχθο.

Ιδιωτικοποιούνται στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Αντιδράσαμε, και μάλιστα προκαλώντας ευρύτερες συσπειρώσεις, και θεωρώ ότι καταφέραμε να καταρρίψουμε όλη την επιχειρηματολογία του μνημονιακού μπλοκ.

Όμως το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με την μετατροπή, ενός δημόσιου αγαθού – όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, σε εμπορεύσιμο προϊόν.

Στον κάμπο της Άρτας, έχει να κάνει και με την διαχείριση των νερών.

Τα οποία, από δημόσιο αγαθό, τόσο σημαντικό για την στήριξη της οικονομίας του τόπου, τα μετατρέπουμε σε αντικείμενο κερδοφόρας δραστηριότητας.

Αυτή είναι η λογική που καταστρέφει τον πυρήνα της ελληνικής παραγωγής, και βυθίζει την περιφέρεια στην φτώχεια και την εγκατάλειψη.

Και είναι μια λογική με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουστεί κατά μέτωπο.

Γιατί, θα το πω πολύ απλά, εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν.

Δυστυχώς για το πολιτικό κατεστημένο, υπάρχει μια δύναμη που επιμένει να πολιτεύεται και να σχεδιάζει πάνω σε αρχές.

Και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώνει πια την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Τρίτο ζήτημα: οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες.

Η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Καλαμπάκα είναι στρατηγικής σημασίας.

Χωρίς αυτό, η αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, μιας μεγάλης δυτικής πύλης στην χώρα, χάνει εντελώς το νόημά της.

Αντίθετα, η σύνδεση της Θεσπρωτίας με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο, θα δώσει μεγάλη παραγωγική ώθηση σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ηπείρου.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε να μπει αυτό το έργο στην διαδικασία υλοποίησης.

Χρειάζεται ισχυρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση, αλλά είναι βασική στρατηγική προτεραιότητα.

Οι άλλοι δρόμοι που συνδέουν την Ήπειρο με τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν επίσης προβλήματα.

Η Ιόνια οδός πρέπει να ολοκληρωθεί και να φτάσει μέχρι τα σύνορα.

Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να δοθεί μια λύση στο θέμα της Εγνατίας.

Η Εγνατία, οδικός άξονας που συνδέει την Ήπειρο με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, και επομένως είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την παραγωγή του τόπου, όσο και για τον τουρισμό, έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με δημόσιο χρήμα.

Σήμερα, έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την ιδιωτικοποίησή της.

Υποθέτω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται τι θα σημάνει η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας για το κόστος μετακίνησης.

Και εδώ φαίνεται ο παραλογισμός αυτών που σήμερα χαράσσουν πολιτική στην χώρα.

Αντί να κάνουμε στρατηγικές επιλογές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη στις περιφέρειες, μετατρέπουμε τα πάντα σε κέρδος, και ότι αρπάξουμε.

Αυτή είναι η λογική με την οποία έρχεται να αναμετρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά.

Αναρωτιόμαστε: τι όφελος μπορεί να έχει για την ανάπτυξη του τόπου η ιδιωτικοποίηση του αεροδρόμιου στο Άκτιο;

Ή το να μην υλοποιούνται μέχρι σήμερα τα αναγκαία έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων;

Η απάντηση είναι: κανένα όφελος.

Πουλάνε ότι βρουν μπροστά τους και εγκαταλείπουν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Αυτή είναι η δική τους στρατηγική. Απέναντι στην στρατηγική αυτή, αντιπαραθέτουμε την δική μας: την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με σοβαρό σχεδιασμό, αντίστοιχο στις κοινωνικές ανάγκες.

Για την δική τους λογική, η στήριξη των δημόσιων δομών υγείας είναι πεταμένα λεφτά.

Για την δική μας, είναι κομβικό ζήτημα για να μπορεί ο κόσμος να μείνει και να δουλέψει στον αυτόν το τόπο.

Για την δική τους λογική, πεταμένα λεφτά είναι και το πανεπιστήμιο.

Και ας έχει η Ήπειρος πανεπιστήμιο, με πολύ θετικές προοπτικές στον τομέα της έρευνας.

Και ένα ΤΕΙ άμεσα συνδεδεμένο με τον πρωτογενή τομέα.

Μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα αυτό;

Μας ενδιαφέρει να το συνδέσουμε με τις τοπικές ανάγκες και τον σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης;

Ή το μόνο που μας απασχολεί είναι να δώσουμε λίγο καλύτερα εφόδια στους νέους επιστήμονες που προετοιμάζουν την μετανάστευσή τους στο εξωτερικό;

Ας δώσουμε από εδώ την απάντηση.

Τα προβλήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι πολιτικά.

Είναι ζητήματα επιλογής: αν επιλέγεις να αντιμετωπίσεις τα πάντα ως κέρδος, η αν επιλέγεις τον στρατηγικό σχεδιασμό, και το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν από την δουλειά τους και τον πλούτο του τόπου τους.

Θα σταθώ και σε ένα τελευταίο ζήτημα: το περιβαλλοντικό.

Η Ήπειρος είναι μια περιοχή με υπέροχο φυσικό τοπίο. Είναι εξαιρετικής σημασίας η προτεραιότητα να προστατεύσουμε περιβαλλοντικά και να αποκαταστήσουμε τους υδάτινους πόρους.

Ποτάμια, λίμνες θαλάσσιες ακτές.

Γιατί κάτι τέτοιο, δεν σχετίζεται μόνο με την ποιότητα ζωής.

Σχετίζεται και με την παραγωγή του τόπου, όπως στην περίπτωση του Αμβρακικού, στην Πρέβεζα.

Όπου η παραγωγική δραστηριότητα ενός μοναδικού οικοσυστήματος, θα αναβαθμιστεί σημαντικά, με μια ενεργητική περιβαλλοντική παρέμβαση στο θέμα των υδάτινων πόρων.

Σχετίζεται όμως και με την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιφέρεια, σε μια ήπια, φιλική προς τον τόπο, αντίληψη.


Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι

Είμαι σίγουρος ότι το έργο της συνδιάσκεψης θα είναι παραγωγικό.

Ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι κανένα πρόγραμμα δε μπορεί να προχωρήσει αν δε γίνει το κτήμα αυτών που θα το υλοποιήσουν.

Για αυτό σήμερα εμείς θέλουμε να πείσουμε ότι η στρατηγική μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ταυτόχρονα ριζοσπαστική αλλά ρεαλιστική και υλοποιήσιμη.

Οφείλουμε, λοιπόν, να ακούσουμε, να διορθώσουμε, να συνθέσουμε και εν τέλει να συσπειρώσουμε γύρω από το πρόγραμμά μας την κοινωνία, με στόχο όχι απλώς την ανατροπή της πολιτικής των Μνημονίων.

Αλλά σε ένα σχέδιο ριζικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και αναγέννησης για τον τόπο μας, για τη πατρίδα μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

avgi
Διαβάστε Περισσότερα » " Αλ. Τσίπρας στα Ιωάννινα : "Δεν συνυπογράφουμε το έγκλημα" (ΒΙΝΤΕΟ) "

Απόφαση «βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των ενστόλων όλων των σωμάτων, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών που έγινε, τον Αύγουστο του 2012.

Μάλιστα, στην περίπτωση των συνταξιούχων ενστόλων η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016) καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014.

Κατά συνέπεια, έκριναν οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των ενστόλων δεν έχει «νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου».

Νέος «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο

Τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε, απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εντολή για άμεση αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Κατόπιν αυτών, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ΓΛΚ, θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις των στρατιωτικών στα επίπεδα του 2012.

Παράλληλα, το ΓΛΚ σύμφωνα με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης θα επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους ενστόλους τα ποσά των συντάξεων τους που παρακρατήθηκαν μέχρι τώρα.

Όπως είναι γνωστό, οι περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) και των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ έγιναν κατά τις επιταγές του πλαισίου του νόμου 4093/2012.

Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων των ενστόλων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές και γιατροί ΕΣΥ

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε διάσκεψη και πάλι, κεκλεισμένων των θυρών με πλειοψηφία (21 υπέρ και 8 κατά), έκρινε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι αντισυνταγματικό το αναδρομικό «ψαλίδισμα» των συντάξεων που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 σύμφωνα με το νόμο 4093/2012 στους συνταξιούχους δυο κατηγοριών του ειδικού μισθολογίου.

Δηλαδή, στους συνταξιούχους του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (καθηγητών) και στους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ.

Οι δύο αυτές κατηγορίες συνταξιούχων (καθηγητές και γιατροί) ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις συντάξεις τους αναδρομικά από 1.8.2012 έως σήμερα ο νόμος 4093/2012.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία, κ.λ.π.

real
Διαβάστε Περισσότερα » " Απόφαση «βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου "

Αντιεμβολιαστικό κίνημα προκαλεί παρενέργειες

Κάποιοι δεν θα διαβάσουν παρακάτω, αφού «ως πολίτες αυτής της καπιταλιστικής κοινωνίας, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των οποίων χορηγοί αποτελούν μεγάλες εταιρείες». Ετσι ξεκινάει το κείμενο με τίτλο «Αυτισμός: Οι παρενέργειες των εμβολίων αποκαλύπτονται και σοκάρουν...», το οποίο παρουσιάζει «επιστημονικά τεκμηριωμένες» απόψεις σχετικά με τη συνωμοσία των φαρμακευτικών που σκορπάει τον αυτισμό και τον θάνατο, το οποίο έχει αναρτηθεί τελευταία από πολλά σάιτ και μπλογκ (π.χ. Εναλλακτική Δράση), ενώ διαμοιράζεται και μέσω Facebook. Το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» έχει βρει αξιοσημείωτη απήχηση στη χώρα μας, με τις πρώτες παρενέργειες να έχουν ήδη εμφανιστεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίοδο της γρίπης 2013-2014, οι νεκροί έφτασαν τους 145, σε σύνολο 579 από το 2009, ενώ 330 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σύνολο 927 από το 2009. Οι 255 εκ των 330 αυτών ασθενών (77,3%) είχαν υποκείμενο νόσημα, ωστόσο μόνο οι 20 είχαν εμβολιαστεί!

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2012), το 1/3 των Ελλήνων γονιών τηρεί επιφυλακτική στάση σε σχέση με τον εμβολιασμό, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2006 δεν ξεπερνούσε το 20%. Επιπλέον, καταγράφεται κατακόρυφη μείωση του αριθμού των παιδιών που κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου MMR για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Το 2012 εμβολιάστηκε μόνο το 83%, με το αναγκαίο ποσοστό για την εξάλειψη της ιλαράς από τη χώρα να είναι το 95%. Το 2011 καταγράφηκε επιδημία ιλαράς στη χώρα, με 112 κρούσματα της ξεχασμένης νόσου μόνο στη Β. Ελλάδα.

Το MMR είναι το εμβόλιο που συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά, λόγω της φημολογούμενης σύνδεσής του με την εμφάνιση αυτισμού. Αυτή είναι και η συχνότερη αγωνία των γονιών που επισκέπτονται το ιατρείο του παιδιάτρου-λοιμωξιολόγου κ. Κωνσταντίνου Καρύδη. «Η εν λόγω μελέτη είχε βασιστεί σε 8 μόνο παιδιά», εξηγεί ο ίδιος στην «Κ». «Μεταγενέστερα, ένα πρώην μέλος της ομάδας αποκάλυψε ότι τα στοιχεία που έδωσαν ήταν ανακριβή και ότι ο επικεφαλής είχε χρηματοδοτηθεί από τρίτους. Το αγγλικό κράτος αφαίρεσε από τον συγγραφέα του άρθρου την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και τον κατηγόρησε για απάτη. Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι ο αυτισμός έχει την ίδια συχνότητα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών».

Ωστόσο, κάποια γραπτά «επιμένουν». Λόγω της διακίνησης των ιδεών του αντιεμβολιαστικού λόμπι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών θα συρρικνωθούν περαιτέρω, με κίνδυνο την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα και η πολιομυελίτιδα. «Το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι τόσο ισχυρό, που πολλοί στις ΗΠΑ δεν εμβολιάστηκαν για ιλαρά και αυτό οδήγησε στην εμφάνιση 11 επιδημιών της ασθένειας τα τελευταία χρόνια», λέει ο κ. Καρύδης. (Οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηριστεί «ελεύθερες από ιλαρά» το 2000.) Στη χώρα καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και έξαρση του κοκκύτη. Μόνο στο Λος Αντζελες το 2014 (έως τον Ιούνιο) έφτασαν στα νοσοκομεία 356 παιδιά με ανεξέλεγκτο βήχα από την ασθένεια. Ομως και στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο κ. Καρύδης, «ένα εκατ. άτομα αρνούνται τη διενέργεια εμβολιασμών, οπότε νοσήματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να προληφθούν προκαλούν ασθένεια, αναπηρία ή ακόμη και απώλεια ζωής».

Γιατί όμως ο κόσμος εμφανίζεται τόσο δύσπιστος απέναντι στα εμβόλια; «Ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια κάνει κάποιους να σκέφτονται ότι κάποια είναι περιττά ή κρύβουν εμπορική σκοπιμότητα. Η άγνοια ορισμένων για λοιμώδη νοσήματα τα οποία δεν βίωσαν οι ίδιοι, αλλά σήμερα προλαμβάνονται, τους στρέφει ευκολότατα κατά των εμβολίων, φοβούμενοι ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Αλλοι δυσπιστούν από την επιβολή εμβολιασμών από τα κράτη που ενίοτε κάνουν κακούς χειρισμούς. Θυμηθείτε το 2009 στη χώρα μας όπου είχε ζητηθεί στην αρχική φάση της γρίπης Η1Ν1 η ενυπόγραφη αποδοχή της ευθύνης από τον εμβολιαζόμενο! Επιπλέον, ρόλο παίζει και η αστραπιαία διάδοση παραπληροφόρησης ή κακοδιατυπωμένης «είδησης» –το κακό νέο ελκύει πάντα περισσότερο– και η άποψη του γονέα που “μπορεί να βρει τα πάντα στο Διαδίκτυο”. Η αμφισβήτηση των εμβολίων είναι το τίμημα της επιτυχίας τους».

Ελλειψη γνώσης για τον εμβολιασμό

Τη δεκαετία του ’60 υπήρχαν εμβόλια για έξι μόνο νοσήματα: διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, φυματίωση και ευλογιά. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν προστέθηκαν εμβόλια για ακόμα επτά νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ηπατίτιδα Α και Β, ανεμοβλογιά, γρίπη), για πέντε παθογόνους μικροοργανισμούς, που μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, σηψαιμία κ.ά. και για δύο ιούς (Rota, αίτιο γαστρεντερίτιδας και ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων). «Πράγματι, ο κόσμος έχει μπερδευτεί, γιατί ήταν πολλή η ύλη που έπρεπε να αφομοιώσει. Και όταν αναφερόμαστε στον κόσμο, συμπεριλαμβάνουμε και μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου», επισημαίνει στην «Κ» ο παιδίατρος-λοιμωξιολόγος κ. Κ. Καρύδης.

Οπως λέει, τα τελευταία 25 χρόνια κυκλοφόρησαν τόσο πολλά εμβόλια που πολλοί ιατροί που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τους εμβολιασμούς, αλλά και πολλοί φαρμακοποιοί και νοσηλευτές, δεν πρόφτασαν να εμβαθύνουν με επάρκεια, να εκπαιδευθούν. «Δεν γίνεται να έχουν άποψη όλοι οι επαγγελματίες υγείας για όλα τα νεότερα εμβόλια. Ομως είναι γνωστή η συνήθεια πολλών στον τόπο μας να απευθύνονται στους μη ειδικούς. Στην εποχή του Διαδικτύου, δε, η σύγχυση και η παραπληροφόρηση έχουν μεγεθυνθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι πρέπει να ακολουθούν με συνέπεια και χωρίς εκπτώσεις το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. «Οι εμβολιασμοί αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο πεδίο της δημόσιας υγείας», καταλήγει.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » " Αντιεμβολιαστικό κίνημα προκαλεί παρενέργειες "

Αναστολή επίσχεσης παροχής υπηρεσιών από διαγνωστικά ιδιωτικά κέντρα

Αθήνα, 30/11/2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τον πιο σαφή τρόπο ο ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει και πάλι την αυταρχική στάση του και την αποικιοκρατική αντιμετώπιση των παρόχων του ιδιωτικού τομέα, εκβιάζοντας τους με διακοπή της σύμβασης, θυμίζοντας απειλές απόλυσης σε απεργούς.

Και το κάνει με εξώδικο που έστειλε με πονηρία το βράδυ της Παρασκευής (!), έτσι ώστε να παγιδεύσει και να εκθέσει κατά το δυνατόν περισσότερο τους "συνομιλητές" του.

Κάτω από το κέλυφος νομικών προσχημάτων, εκστομίζει την απειλή του. Ο Σύνδεσμος είναι υποχρεωμένος να προστατέψει τα μέλη του και γι αυτό αναστέλλει για μια εβδομάδα την επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που είχε εξαγγείλει από αύριο, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου .

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα συνεργαστεί με τους υπόλοιπους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, σε ένα κοινό μέτωπο.

Και, βεβαίως, ο Σύνδεσμος δεν συνομιλεί με τον ΕΟΠΥΥ έως ότου οι εκπρόσωποι του αποδείξουν οτι είναι αξιόπιστοι, ευθείς και ενδιαφέρονται για την ουσία των προβλημάτων, ενώ επιφυλάσσεται να λάβει και όσα άλλα μέτρα κρίνει για τις ευθύνες των αρμοδίων.

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ»
(ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.) - Πανεπιστημίου 56-Αθήνα,210-3306487
«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ»
(Π.Ε.Ι.Φ.Π.Φ.Υ.)

Το Συντονιστικό Όργανο των Διανωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναστολή επίσχεσης παροχής υπηρεσιών από διαγνωστικά ιδιωτικά κέντρα "

Πάτρα: Πάνω απο 235 χιλιάδες ευρώ η λεία των επιτήδειων που εξαπατούσαν ιερείς - Τουλάχιστον 13 οι περιπτώσεις εξαπάτησης

Τις 13 φθάνουν οι περιπτώσεις εξαπάτησης ιερέων σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Τρίκαλα, Κοζάνη, Σέρρες και Πρέβεζα, τις οποίες εξιχνίασε η Ασφάλεια Πατρών, εξαρθρώνοντας πενταμελή σπείρα. Το ποσό που αποκόμισαν οι συλληφθέντες από την παράνομη δράση τους ξεπερνά, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα 235.000 ευρώ.

Για τις υποθέσεις των εξαπατήσεων συνελήφθησαν, σε Πάτρα, Αμαλιάδα και Αγία Βαρβάρα Αττικής, από αστυνομικούς της Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με το τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας και τις ομάδες πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας των αστυνομικών διευθύνσεων Αχαΐας και Ηλείας, τέσσερις άνδρες, ηλικίας 37, 34, 29 και 27 ετών, και μια γυναίκα ηλικίας 29 ετών.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο 37χρονος «αρχηγός» της σπείρας, ο οποίος είναι έγκλειστος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, για παρόμοιες υποθέσεις.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης των μελών της σπείρας, ο 37χρονος «αρχηγός» της σπείρας, είχε αναλάβει, σύμφωνα με την Αστυνομία, να προσεγγίζει τηλεφωνικά ιερείς, προφασιζόμενος κάθε φορά, ότι ήταν ο πρωτοσύγκελος της οικείας Μητρόπολης.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες έπειθε τους ιερείς να του δίνουν διάφορα χρηματικά ποσά, για τη διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τη διεκδίκηση μεγάλων χρηματικών ποσών από δικαστικές διαμάχες, καθώς και την καταβολή μεγάλων ποσών από ΕΣΠΑ, με σκοπό την ανέγερση ιερών ναών.

Στη συνέχεια, ο 34χρονος συνεργός του, συναντούσε τους ιερείς, στους οποίους παρουσιάζονταν ως γραμματέας ή απεσταλμένος της Μητρόπολης και εισέπραττε τα χρηματικά ποσά, που είχαν συμφωνήσει οι ιερείς με τον 37χρονο.

Ο 29χρονος και ο 27χρονος πήγαιναν στις συναντήσεις με τους ιερείς, ως οδηγοί του 34χρονου, ενώ παράλληλα επιτηρούσαν τον χώρο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τους παρακολουθούσαν. Από την πλευρά της η 29χρονη, παραλάμβανε από τα άλλα μέλη της σπείρας τα χρήματα, για λογαριασμό του 37χρονου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί βρήκαν μεταξύ άλλων 12.225 ευρώ, πέντε αυτοκίνητα, πιστόλι,μονόκαννο όπλο, 30 κινητά τηλέφωνα, μεγάλο αριθμό καρτών κινητής τηλεφωνίας, μία ξύλινη σφραγίδα με στοιχεία ιερού ναού κ.α.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις έρευνες που έχουν γίνει προέκυψε ότι, τα τρία από τα πέντε αυτοκίνητα που βρέθηκαν, αποκτήθηκαν από τα χρήματα που είχαν αποσπάσει οι δράστες, από τους ανυποψίαστους ιερείς.

Όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό κινητών τηλεφώνων και καρτών που είχαν τα μέλη της σπείρας, αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι τα χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να μην εντοπιστούν από την Αστυνομία.

Επίσης, από τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψε ότι οι τέσσερεις συλληφθέντες άνδρες, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την Αστυνομία, για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: Πάνω απο 235 χιλιάδες ευρώ η λεία των επιτήδειων που εξαπατούσαν ιερείς - Τουλάχιστον 13 οι περιπτώσεις εξαπάτησης "

Κων. Αρβανιτόπουλος: Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές θα ισχύσουν από τη φετινή Α' Λυκείου

Επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς και διάλειμμα... δύο ημερών εν είδει «σχολικής ανάπαυλας», μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, μελετά να εφαρμόσει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απαντώντας στο αίτημα περί «λευκής εβδομάδας» που ξεσήκωσε θύελλα.

Ο υπουργός, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ξεκαθαρίζει ότι το κοντέρ για το νέο σύστημα αρχίζει να γράφει από τη φετινή Α΄τάξη του λυκείου. Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα αντληθούν από τη νεοσύστατη Τράπεζα Θεμάτων, ενώ η εποπτεύουσα Ανεξάρτητη Αρχή θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως Εθνικός Φορέας Εξετάσεων.

Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α' λυκείου στο πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί σε ποσοστό 80% από την εξέτασή του στα τέσσερα μαθήματα που προβλέπονται και κατά 20% από τον μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του λυκείου.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτει πως στα τέλη Ιανουαρίου θα ανακοινώσει το Εθνικό Σχέδιο Μαθητείας 2014-2020, για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και στον χώρο της δημόσιας μεταλυκειακής παιδείας.

Πολύς θόρυβος γίνεται αυτές τις ημέρες σχετικά με το εάν θα ισχύσει τελικώς ή όχι το «νέο λύκειο» για την φετινή Α' τάξη του λυκείου. Ο μηχανισμός του υπουργείου φέρεται να είναι ανέτοιμος για κάτι τέτοιο, κι όλοι θεωρούν ότι ίσως υπάρξει πιλοτική και όχι κανονική εφαρμογή του νέου συστήματος. Τι απαντάτε σε αυτό;

«Φυσικά και θα ισχύσει. Οπως έχω δηλώσει, ο Νόμος 4186/13 για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο και τις Δομές Κατάρτισης, εφαρμόζεται ήδη και θα εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, και γι' αυτό δουλεύουμε νυχθημερόν».

Προλαβαίνει να συσταθεί η Τράπεζα Θεμάτων και ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που είναι απαραίτητα όργανα, για την εφαρμογή του νέου θεσμού;

«Στόχος της Τράπεζας Θεμάτων που θα συσταθεί είναι να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη διδακτέα ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες στα παιδιά. Γιατί η τυχαιότητα των μισών θεμάτων που θα είναι υποχρεωμένος να αντλήσει ο καθηγητής την ημέρα των προαγωγικών εξετάσεων από την Τράπεζα Θεμάτων αποκλείει την πιθανότητα της μη κάλυψης της ύλης. Επιπλέον, όλος ο διοικητικός μηχανισμός, από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έως και τα Βαθμολογικά και Εξεταστικά Κέντρα, που υλοποιεί εδώ και χρόνια τις αδιάβλητες πανελλαδικές εξετάσεις, παραμένει σε δομή και διαδικασίες ο ίδιος».

Και τι αλλάζει;

«Ο συντονισμός και ο έλεγχος των διαδικασιών. Αντί του εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας -πολιτικού προσώπου δηλαδή- την ευθύνη του συντονισμού και του ελέγχου αναλαμβάνει μια Ανεξάρτητη Αρχή».

Και δεν θα αιφνιδιαστούν οι μαθητές με τον νέο τρόπο εξέτασης;

«Κατ' αρχάς δεν αλλάζει τίποτα στις Πανελλαδικές και φέτος και του χρόνου. Οι αλλαγές, συνολικά, εφαρμόζονται από τη φετινή Α' λυκείου. Αλλά και γι' αυτούς η Τράπεζα Θεμάτων, η πρώτη ουσιαστική αλλαγή που τους αγγίζει, δεν φέρνει τα πάνω-κάτω. Απλώς τα μισά θέματα τα αντλεί από την Τράπεζα Θεμάτων ο καθηγητής τους, που έχει και την ευθύνη της βαθμολόγησης όλων των θεμάτων».

Ο βαθμός της φετινής Α' λυκείου θα συνυπολογιστεί για την εισαγωγή των μαθητών που φοιτούν φέτος σε αυτήν την τάξη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ;

«Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α' Λυκείου στο πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί 80% από το πώς θα γράψει στα τέσσερα μαθήματα που θα εξεταστεί. Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτηθεί από τον μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του Λυκείου, ο οποίος αντικειμενικοποιείται από την Τράπεζα Θεμάτων».

Αρνητικά υποδέχτηκαν οι ενώσεις δασκάλων, καθηγητών και γονιών την ιδέα περί «λευκής εβδομάδος». Σε μια τέτοια περίοδο που οι μαθητές σε πολλά σχολεία δεν έχουν καν θέρμανση, πώς σκεφθήκατε ότι έχουν ανάγκη ή μπορούν να πληρώσουν οι γονείς τους... έξοδα για χειμερινές διακοπές;

«Εμείς μελετάμε επιμήκυνση του διδακτικού έτους, που είναι ίσως το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη και εντατικοποίηση των σπουδών. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εντάξουμε δύο ημέρες ανάπαυλας, μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, που σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τον συντονισμό του υπουργείου Τουρισμού θα οδηγήσουν σε δράσεις με αναπτυξιακά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά κριτήρια».

Τα πνεύματα στα πανεπιστήμια έχουν ηρεμήσει πλήρως; Θα παραταθούν τελικώς τα μαθήματα σε κάποια από αυτά ή όχι;

«Ολα τα πανεπιστήμια της χώρας λειτούργησαν κανονικά από την αρχή της χρονιάς, εκτός από το Καποδιστριακό και κάποια Τμήματα του ΕΜΠ. Οπου χάθηκαν μαθήματα, θα αναπληρωθούν, προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαραίτητες διδακτικές ώρες, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και τον Αύγουστο».

Με τους διοικητικούς υπαλλήλους έληξε το θέμα οριστικά; Πόσοι βγήκαν τελικά σε διαθεσιμότητα;

«1.165 διοικητικοί και 1.870 εκπαιδευτικοί. Εχουμε ήδη επανατοποθετήσει 1.404 εκπαιδευτικούς και με ενδο-ιδρυματική και δια-ιδρυματική κινητικότητα προχωρούμε για τους υπόλοιπους, εκεί που χρειάζεται».

Παρά ταύτα παρατηρείται μια σύγκρουση Πρυτανικών Αρχών και Συμβουλίων Ιδρυμάτων.

«Τα Ιδρύματα είναι πλέον μεγάλοι Οργανισμοί υψηλών απαιτήσεων. Αυτό επιβάλλει σύγχρονη οργάνωση του οικονομικού και διοικητικού μάνατζμεντ, χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση και πρωτίστως άρτια ακαδημαϊκή λειτουργία. Ολοι έχουν ρόλο, λόγο και αρμοδιότητες. Ας τις ασκήσουν και χρόνο με τον χρόνο θα αξιολογήσουμε εάν χρειάζονται βελτιώσεις».

Εχετε υποστηρίξει ότι ο «μεγάλος ασθενής» ήταν η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Μελετάτε κάτι γι΄ αυτό;

«Δημιουργήσαμε νέους προσανατολισμούς για τη Νέα Γενιά. Με το νέο Επαγγελματικό Λύκειο, με τον θεσμό της "Μαθητείας", με τα Δημόσια ΙΕΚ, με την Ιδρυση των ΣΕΚ, με το Σχέδιο Νόμου για την Ερευνα και την Τεχνολογία και το Εθνικό Σχέδιο για τη Μαθητεία 2014-2020, διαμορφώνουμε τις συνθήκες ενός αναπτυξιακού ανταγωνιστικού ανθρώπινου δυναμικού σε Ελλάδα και Ευρώπη».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " Κων. Αρβανιτόπουλος: Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές θα ισχύσουν από τη φετινή Α' Λυκείου "

Μίζα 2% σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!

Βόμβα μεγατόνων... - Φωτιά τα πορίσματα της Γερμανικής Δικαιοσύνης - Από τα δισεκατομμύρια της Ζήμενς και των εξοπλιστικών

Το 8% πήγαινε σε αξιωματούχους του ΟΤΕ - Τους κρατάνε όλους οι Γερμανοί, γι' αυτό κάθονται σούζα...

Υπάρχει και Θεός... Που κι αυτός αγανακτεί με τη μεγάλη λεηλασία που έχει γίνει στη χώρα μας. Και τον λογαριασμό έξι χρόνια τώρα τον πληρώνει ο ελληνικός λαός, που έχει φτάσει στο σημείο να
ζητιανεύει...

Ανοίγει, όμως, ο ασκός του Αιόλου για όλους εκείνους που όχι μόνο δεν προστάτευσαν τον μόχθο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, αλλά αντίθετα μετείχαν στο πάρτι των δισεκατομμυρίων που υποτίθεται ότι πήγαιναν για την ενίσχυση της Άμυνας της χώρας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, με πρώτο πιάτο τις τηλεπικοινωνίες και τις ηλεκτρονικές υποδομές. Πρώτη θέση στο φαγοπότι είχαν οι Γερμανοί, οι εκλεκτοί της Μέρκελ, οι... αδιάφθοροι... Ζήμενς, Forestall, Kestrel...

Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως το «ΠΑΡΟΝ» αποτελούν κυριολεκτικά βόμβα μεγατόνων, που ανατινάζει τα δύο μεγάλα -τότε...- κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν εναλλάξ την Ελλάδα και είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τη χρεοκοπία της χώρας και τα δεσμά που μας έβαλαν οι εταίροι μας, με πρώτους τους Γερμανούς, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή στην κατάρρευση της οικονομίας μας από τις υπερτιμολογήσεις, καθώς για τα προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ έπαιρναν από την πτωχή Ελλάδα δύο και τρεις φορές πάνω από την πραγματική τους αξία.

Σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές και δικηγορικές πηγές, στα πορίσματα της Γερμανικής Δικαιοσύνης για τον γνωστό και μη... εξαιρετέο... εντιμότατο κύριο Χριστοφοράκο -ο οποίος κατά την εδώ παραμονή του, ως αφεντικό της Ζήμενς, πριν το σκάσει σίτιζε πολλούς επώνυμους πολιτικούς ένθεν και ένθεν (μέχρι λεμονοστύφτες και κομπιούτερ τούς έστελνε)- και για τον άλλο, τον κ. Σίκατσεκ, για ΟΛΕΣ τις δουλειές που έπαιρνε από τον ΟΤΕ ο γερμανικός κολοσσός η ταρίφα ήταν 2% για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και 8% για τους αξιωματούχους του ΟΤΕ.

Πρόκειται για μια συγκλονιστική αποκάλυψη, η οποία προφανώς προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν οι γερμανοί Εισαγγελείς από τις ανακρίσεις.

Σιωπή από τους έλληνες Εισαγγελείς!

Περιέργως, δεν υπάρχει καμία αναφορά περί της μίζας που έπαιρναν τα δύο μεγάλα κόμματα στην πρόταση του Εισαγγελέα κ. Γαληνού Μπρη προς το Συμβούλιο Εφετών για το σκάνδαλο της Ζήμενς. Ακόμη, αν και υπάρχει η ομολογία του Θόδωρου Τσουκάτου ότι το 1.000.000 ευρώ που πήρε από τον Χριστοφοράκο -επί προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη- το έδωσε στο ταμείο του κόμματος, και μάλιστα με δημόσια δήλωσή τους ο τότε γραμματέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός και η ταμίας του κόμματος Δήμητρα Παπαχρήστου το είχαν επιβεβαιώσει, ο Εισαγγελέας κ. Μπρης στην πρότασή του αγνοεί τη δήλωση των δύο αρμόδιων τότε στελεχών. Και εκτιμά ότι τα χρήματα τα έδωσε για να «επηρεάσει στελέχη και υπαλλήλους του ΟΤΕ». Με ποια αρμοδιότητα και με ποια σχέση, όμως, ο Τσουκάτος ήταν ο μεσολαβητής από πλευράς Ζήμενς ο κ. Εισαγγελέας δεν το αναφέρει. Απλώς επικαλείται ότι το ποσό αυτό δεν αναγράφεται στα βιβλία του κόμματος... (Υπάρχει κόμμα, όχι μόνο εδώ αλλά και στην Ευρώπη, που θα έγραφε στα επίσημα βιβλία του ότι το τάδε ποσό είναι από μίζες;)

Δεν υπάρχει επίσης καμία αναφορά στο 1.000.000 ευρώ που δόθηκε την ίδια εποχή στη ΝΔ. Και, όπως είχε γραφτεί, το πήρε ο τότε υπεύθυνος Οικονομικών της ΝΔ, ο μακαρίτης... Βαρθολομαίος.

Να σημειώσουμε ότι ο Θ. Τσουκάτος κατηγορείται για παθητική δωροδοκία - ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που μετά από δεκαπενταετία παραγράφεται. Δηλαδή, ό,τι έχει συμβεί πριν από το 1999 παραγράφεται.

Ελεύθερα τα παιδιά του Καραβέλα

Σύμφωνα με πληροφορίες, απαλλάσσονται από κάθε κατηγορία τα τρία παιδιά (κορίτσια) του Καραβέλα, ο οποίος κατηγορείται για τις μίζες της Ζήμενς, αλλά πριν τον συλλάβουν, λόγω ολιγωρίας των αστυνομικών αρχών, το είχε σκάσει και από τότε δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Σε αντίθεση με την απαλλαγή των παιδιών, οι κατηγορίες παραμένουν για τη γυναίκα του.

Μεγάλο φαγοπότι και στα εξοπλιστικά - Θησαυρό στοιχείων βρήκαν στο σπίτι του Τσοχατζόπουλου οι ελβετοί Εισαγγελείς
Πολλοί πρέπει να έχουν χάσει τον ύπνο τους από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ελβετοί Εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν έρθει πριν από καιρό στην Αθήνα και, παρουσία ελλήνων Εισαγγελέων, είχαν μπει στο ανάκτορο του Άκη στην Ακρόπολη και είχαν ψάξει κάθε σημείο. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάζεψαν πάρα πολλά ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων και τα κομπιούτερ στα οποία ο Τσοχατζόπουλος κατέγραφε τα πάντα, και τα πάρε - δώσε για τις μίζες, με λεπτομέρειες... Με βάση τα στοιχεία αυτά αλλά και όσα έρχονται στο φως με αφορμή την ιστορία με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος φέρεται να έχει πάρει κάπου 25.000.000 ευρώ, ενώ στην ιστορία εμπλέκονται και οι γνωστοί οπλάδες Κομνόπουλος και. Αλέξ. Τσάτσος, γίνονται έρευνες από Εισαγγελείς στη Βρέμη και στο Μόναχο, ακόμη και έρευνες κατ' οίκον, κάτι που σημαίνει ότι θα βγουν πολλά ακόμη στη φόρα. Ήδη πληροφορίες υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν και άλλα χρήματα που προέρχονται από μίζες.

paron
Διαβάστε Περισσότερα » " Μίζα 2% σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! "

"Σήμα κινδύνου" εκπέμπουν οι Εντατικές των νοσοκομείων

Τα τεράστια προβλήματα της έλλειψης προσωπικού προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή", υπάρχουν 210 κλίνες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας οι οποίες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 30-40 ασθενείς σε καθημερινή βάση.

Τον ορατό κίνδυνο "κατάρρευσης" των Εντατικών των νοσοκομείων της χώρας εντός τους 2015, εάν δεν γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις ενίσχυσής τους με προσωπικό καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας μετά από καταγραφή σε 60 ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μεταξύ άλλων:

-Τα τελευταία χρόνια το 25% των κλινών εντατικής και αυξημένης φροντίδας είναι "κλειστές".

-Οι 230 από τους 307 μόνιμους εντατικολόγους είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και κατέχουν θέσεις διευθυντών ή επιμελητών Α'.

-Περίπου 75-87 εντατικολόγοι από αυτούς που υπηρετούν στις ΜΕΘ θα αποχωρήσουν μέσα στο 2015, εάν δεν αντικατασταθούν όσοι συνταξιοδοτηθούν και δεν δοθεί λύση στο θέμα της μονιμοποίησης των αναπληρωτών Β'.

-Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 900-1.000 άτομα που υπηρετούν σε 60 ΜΕΘ, αλλά για να ικανοποιηθεί η στελέχωση των 3 ατόμων ανά 1 κλίνη, πρέπει να υπηρετούν συνολικά τουλάχιστον 1.500 άτομα.

-Απαιτούνται 630 νοσηλευτές για να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες Εντατικής.

Όλα αυτά τη στιγμή που το έργο όλων των γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ είναι αξιέπαινο, αφού, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 80% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε αυτές επιβιώνει και αποδίδεται υγιές στην κοινωνία.

Πόσο, όμως θα αντέξει ένα σύστημα με την πλειοψηφία των ατόμων να είναι άνω των 50 ετών και με δύσκολες εφημερίες σε υποστελεχωμένες Μονάδες;

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » " "Σήμα κινδύνου" εκπέμπουν οι Εντατικές των νοσοκομείων "

Γερμανία: Νέα απεργία της Lufthansa

Το συνδικάτο VC των Γερμανών πιλότων καλεί σε απεργία αύριο, Δευτέρα (1/12), και μεθαύριο, Τρίτη (2/12), στον γερμανικό αερομεταφορέα Λουφτχάνσα μετά την αποτυχία των συνομιλιών για συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Η διένεξη σχετικά με τις αλλαγές που προτείνονται σε ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των πιλότων που είχε διαμορφωθεί πριν από δεκαετίες, έχει οδηγήσει φέτος σε επανειλημμένες απεργίες οι οποίες έχουν δυσχεράνει τις μετακινήσεις χιλιάδων επιβατών της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Γερμανίας.

Το συνδικάτο VC ανακοίνωσε πως η πανεθνική απεργιακή κινητοποίηση θα διαρκέσει από το μεσημέρι της Δευτέρας (13:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 23:59 της Τρίτης (τοπική ώρα, 00:59 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) για τις μικρές και μεσαίες πτήσεις, καθώς και από τις 03:00 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 23:59 της Τρίτης (τοπική ώρα, 00:59 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) για τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Η Λουφτχάνσα ανακοίνωσε πως η απεργία είναι τελείως δυσανάλογη και ζήτησε την άμεση επανάληψη των συνομιλιών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως έκανε παραχωήσεις κατά τις πρόσφατες συνομιλίες, προσφέροντας μεταξύ άλλων μια μισθολογικής αύξησης 5%, αλλά επανέλαβε πως δεν θα δεχθεί το αίτημα οι νέοι πιλότοι, όπως κι αυτοί που εργάζονται ήδη στην εταιρία, να μπορούν να συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 55 ετών.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανία: Νέα απεργία της Lufthansa "

Στ. Θεοδωράκης: Σαμαράς και Τσίπρας να ορίσουν τους υπουργούς που διαπραγματεύονται το χρέος

Την πρόταση να μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα κάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, σε άρθρο του στην Καθημερινή, πρεοτείνει να συνεργαστούν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Αλέξη Τσίπρα, ορίζοντας από κοινού τους υπουργούς που διαπραγματεύονται το ελληνικό χρέος με τους δανειστές.

Διαβάστε το άρθρο του:
"Οι πρόωρες εκλογές είναι σαν τον πρόωρο τοκετό. Είναι επικίνδυνες όταν τις προκαλείς χωρίς λόγο, είναι σωτήριες αν το μωρό κινδυνεύει να πάθει ασφυξία. Είμαστε σε αυτό το σημείο; Αν μην βιαστούμε να δώσουμε την απάντηση πριν ρίξουμε μια ματιά στις «κλινικές εξετάσεις».

Η κυβέρνηση από τις ευρωεκλογές και μετά παραπαίει. Το παραδέχονται ακόμη και οι φίλοι της. Το μικροπολιτικό τρικ του Οκτωβρίου – «να διώξουμε τώρα το ΔΝΤ» – έκανε τους ευρωπαίους ακόμη πιο καχύποπτους. Το αδιέξοδο του ευφυούς (!) σχεδιασμού επισημοποιήθηκε στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. Εδώ θα μου επιτρέψετε μια παρένθεση. Η χώρα αντί να έχει μια μόνιμη ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα με προσωπικότητες που μπορούν να σηκώσουν το γνωστικό και ηθικό βάρος μιας μαραθώνιας και επαναλαμβανόμενης διαπραγμάτευσης, προσθέτει και αφαιρεί διαπραγματευτές ανάλογα με τις ανάγκες των ελληνικών τηλεοπτικών παραθύρων.

Αλλά ας περάσουμε στα σημαντικά. Στην κουρασμένη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με εφηβική επιπολαιότητα. «Όταν θα έρθει η ώρα κάτι θα βρούμε να τους πούμε» είναι το plan b του κόμματος που ζητά να μας κυβερνήσει. Αυτό που προέχει για την Κουμουνδούρου είναι το: «εδώ και τώρα εκλογές». Είναι θλιβερό αλλά το παρελθόν δεν έχει διδάξει τίποτα στους «νέους σωτήρες».

Την ίδια βιασύνη να κυβερνήσουν έχουν επιδείξει τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ. Και αν ρωτήσεις σήμερα κάποιον από τους «πρώην» θα σου ομολογήσουν ότι «βιάστηκαν». Για να υπηρετήσουν αυτό το παλαιοκομματικό «εδώ και τώρα εκλογές» – το οποίο σημειωτέον το λένε από το φθινόπωρο του 2012 (!) – οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η οικονομία στην εντατική, η ευρωπαίοι στη δυσπιστία τους, η Μέση Ανατολή στις φλόγες, η Τουρκία στους λεονταρισμούς της αλλά εμείς θέλουμε η χώρα να πορευθεί χωρίς πρόεδρο και χωρίς κυβέρνηση.

Τι να κάνουμε λοιπόν; Να βγάλουμε πρόεδρο και να αφήσουμε αυτή τη κυβέρνηση να πελαγοδρομεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016;

Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια πολιτική συμφωνία. Ισχυρός πρόεδρος από αυτή τη Βουλή, επαναθεμελίωση της δημοκρατίας και εκλογές τον Νοέμβριο. Γιατί όμως τον Νοέμβριο και όχι τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο;

Γιατί πρέπει να διακόψουμε το ατέρμονο λάθος. Πρέπει να σταματήσει η ασυλία των πολιτικών και των υπουργών, πρέπει δηλαδή να αλλάξουμε το Σύνταγμα, να το φέρουμε πιο κοντά στην εποχή μας (οι επιφανέστεροι συνταγματολόγοι έχουν την πλήρη επιχειρηματολογία).

Πρέπει να υιοθετήσουμε το «γερμανικό εκλογικό σύστημα», να σπάσουμε τουλάχιστον τις μεγάλες περιφέρειες που ευνοούν τους πλούσιους και γνωστούς και να καταργήσουμε το μπόνους των 50 εδρών που επιτρέπει σε κόμματα μειοψηφίας να συμπεριφέρονται ως οι απόλυτοι κυρίαρχοι – θυμίζω ότι τον Μάιο του 2012, η ΝΔ με 18.8% πήρε το 36% της Βουλής! (Η πρόταση του Ποταμιού είναι το πρώτο κόμμα να παίρνει μια έδρα μπόνους για κάθε ένα τοις εκατό).

Πρέπει να διαπραγματευτεί το χρέος μια Εθνική διαπραγματευτική ομάδα και όχι μια κομματική παρέα.
Εκλογές λοιπόν στα τέλη του 2015 και όχι την Άνοιξη για έναν ακόμη λόγο που δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν οι κρατικοδίαιτοι των κομμάτων. Γιατί εκτός από την δική τους προσδοκία να μπουν στα υπουργεία υπάρχουν και τα 35 δις του τουρισμού που προσδοκά η χώρα.

Αυτή είναι η πατριωτική πρόταση του Ποταμιού κόντρα και στα δικά του συμφέροντα, καθότι αν κοιτάζαμε τις δημοσκοπήσεις, θα έπρεπε να λέμε και εμείς «εδώ και τώρα εκλογές» για να μπούμε στην Βουλή ως τρίτο κόμμα μια ώρα αρχύτερα.

«Αλλά μπορούμε να προσδιορίζουμε τον χρόνο των εκλογών ένα χρόνο νωρίτερα;», με ρώτησαν το βράδυ που βγήκα από το Προεδρικό. Είναι το ερώτημα που μαρτυρά πόσο χώρο έχουμε παραχωρήσει στο παράλογο. Δηλαδή σε όλες τις κανονικές χώρες που ο χρόνος εκλογής είναι απολύτως προσδιορισμένος η κυβέρνηση δεν κυβερνά τους τελευταίους δέκα – δώδεκα μήνες;

«Ναι αλλά αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα». Ε, λοιπόν, να γίνουν! Μια χώρα που γλείφει καθημερινά τον γκρεμό πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουνε, οι κυβερνήσεις αλλάζουνε. Συντεταγμένα και χωρίς αιφνιδιασμούς.

Και εδώ θέλω να κάνω μια ακόμη πρόταση. Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά να ορίσει αναπληρωτές υπουργούς στους τομείς που σχετίζονται με το χρέος και τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. Ηχεί παράξενα σε μια χώρα που οι αρχηγοί «κρατάνε μούτρα» και δεν μιλούν ούτε στο τηλέφωνο για να μην το μάθουν τα στελέχη τους και χάσουν την ορμή της μάχης.

Αναπληρωτές λοιπόν υπουργούς από το κόμμα που κέρδισε τις ευρωεκλογές, στην κυβέρνηση του κόμματος που κυβερνά. Στην χειρότερη περίπτωση οι αναπληρωτές υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μια πολύτιμη εμπειρία, θα μάθουν από πρώτο χέρι τις εμμονές των δανειστών και θα εκπαιδευτούν γι’ αυτό που τόσο θέλουν να κάνουν. Και στην καλύτερη περίπτωση θα προτείνουν λύσεις που θα μειώσουν έστω και λίγο το αδιέξοδο της χώρας.

«Δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα» θα επιμείνουν κάποιοι. Θα συμφωνήσω, μόνο που εδώ δεν πρόκειται για την Ελλάδα, πρόκειται για μια χώρα που έχει χρέος 376 δις., έχει 1.240.000 ανέργους, έχει περισσότερους συνταξιούχους παρά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει χάσει 63 δισεκατομμύρια καταθέσεις σε 5 χρόνια, έχει διώξει 150.000 επιστήμονες στο εξωτερικό, έχει 3 εκατομμύρια έλληνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι πρωταθλήτρια στις οικονομικές ανισότητες και πρέπει να βρει 27,5 δις. το 2015.

Ας το συνειδητοποιήσουμε ότι γι’ αυτή την χώρα μιλάμε κι αυτή τη χώρα πρέπει να σώσουμε. Όλα αυτά που δεν γίνονται είναι αυτά που θέλει η πλειοψηφία της κοινωνίας και όλα αυτά που γίνονται είναι οι επιλογές των κομματικών μειοψηφιών που μας οδηγούν στα βράχια".

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Στ. Θεοδωράκης: Σαμαράς και Τσίπρας να ορίσουν τους υπουργούς που διαπραγματεύονται το χρέος "

Λοβέρδος: Να συνεχίσουν τις σπουδές τους Ρωμανός και Κωστάρης

Με δήλωση του στο Facebook και στην πρωινή εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρεται στο δικαίωμα των απεργών πείνας να σπουδάσουν, τη στιγμή που η πολιτεία έχει καθυστερήσει τρομακτικά να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιλυθεί το ζήτημα με αίσιο τρόπο.

Το κράτος πρέπει να επιτρέψει στο Νίκο Ρωμανό να παρακολουθήσει τα μαθήματα, από τη στιγμή που του δόθηκε άδεια να δώσει εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης, κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν λύση στο θέμα του Νίκου Ρωμανού, λέγοντας ότι το κράτος δεν πρέπει να αφήσει το Νίκο Ρωμανό να πεθάνει.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στον έγκλειστο για συμμετοχή στην 17 Νοέμβρη Ηρακλή Κωστάρη ο οποίος επίσης έχει υποβάλει αίτημα συμμετοχής στις εξετάσεις του ΤΕΙ στο οποίο πέτυχε την εισαγωγή του, λέγοντας ότι σαφώς και θα πρέπει να ικανοποιηθεί, αφού όπως υποστήριξε ο Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος παντρεύτηκε στις φυλακές και απέκτησε και δύο παιδιά κάνει μια προσπάθεια να γυρίσει σελίδα στη ζωή του.


Διαβάστε Περισσότερα » " Λοβέρδος: Να συνεχίσουν τις σπουδές τους Ρωμανός και Κωστάρης "

Νέο «Ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Επειτα από τρεις ολόκληρους μήνες διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι και φαίνεται να τελειώνουν (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) μετά και το τελευταίο ραντεβού, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι για μία ακόμη φορά οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν να κοπεί από τον Ιούλιο μέρος ή ολόκληρο το ποσό της προσωπικής διαφοράς των δημοσίων υπαλλήλων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν από 80 έως και 690 ευρώ το μήνα τις οροφές του ενιαίου μισθολογίου και να καθιερωθεί νέο κλιμάκιο με αμοιβές ιδιωτικού τομέα αποκλειστικά για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, καταβάλλονται ετησίως περίπου 200 εκατ. ευρώ ως προσωπική διαφορά σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να μειωθούν τα κονδύλια των έξτρα αμοιβών-επιδομάτων, για αποζημιώσεις για συμμετοχή σε συμβούλια, για εκτός έδρας, οδοιπορικά, υπερωρίες και οι αποδοχές σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που παρά τις γενικές μειώσεις, με αποφάσεις των διοικήσεών τους διατήρησαν τις αμοιβές τους εκτός των ορίων του ενιαίου μισθολογίου.

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο «Ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων "

Τούρκος Υπουργός: «Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν ότι η Γη είναι σφαίρα!»

Το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία συνεχίζει να γελοιοποιείται στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τους ισχυρισμούς του.

Μετά την απίστευτη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι την Αμερική ανακάλυψαν οι μουσουλμάνοι (!) ήρθε η σειρά του Τούρκου υπουργού Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας να μας… διαφωτίσει ότι τη σφαιρικότητα της Γης την ανακάλυψαν… μουσουλμάνοι επιστήμονες.

Μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών στο Ικόνιο, την Παρασκευή, ο Φικρί Ισίκ (Fikri Işık) είπε ότι «700 με 800 χρόνια πριν τον Γαλιλαίο, 71 μουσουλμάνοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η Γη είναι σφαίρα».

Ωστόσο, οι βλακείες που ξεστομίζουν οι ισλαμιστές κυβερνήτες της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε από τα τουρκικά Μέσα, με την εφημερίδα Ηurriyet να αναγκάζεται να αναφέρει ότι η σφαιρικότητα της Γης ήταν ήδη γνωστή στους αρχαίους Έλληνες.

Ο Γαλιλαίος δε, δεν αντιμετώπισε την οργή της Καθολικής Εκκλησίας (1616 και 1633) επειδή είπε ότι η Γη ήταν σφαιρική, αλλά επειδή υιοθέτησε την ηλιοκεντρική θεωρία, που ερχόταν σε σύγκρουση με την άποψη που είχε αποδεχθεί η Εκκλησία (ανατολική και δυτική) ότι η Γη είναι το κέντρο του Σύμπαντος.

Το 830 ο Χαλίφης Αλ Μαμούν όρισε μια επιτροπή από μουσουλμάνους αστρονόμους για να μετρήσουν την περιφέρεια της Γης, που ήταν αποδεκτή ως σφαίρα έτσι κι αλλιώς, και εκείνοι κατάφεραν να την υπολογίσουν με μεγάλη ακρίβεια. Αυτό λοιπόν το γεγονός ο Τούρκος υπουργός το διαστρέφει με επιχειρήματα στυλ… Λιακόπουλου!

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι την Ηλιοκεντρική Θεωρία, ότι δηλαδή η γη είναι σφαίρα και κινείται γύρω από τον ήλιο, τη διατύπωσε ο Έλληνας επιστήμονας Αρίσταρχος ο Σάμιος (310 π.Χ. – περίπου 230 π.Χ.), ενώ την περιφέρεια της Γης υπολόγισε με μεγάλη προσέγγιση ο επίσης Έλληνας επιστήμονας Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (276 π.Χ. – 194 π.Χ).

Ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης σε 252.000 στάδια. Δεν ξέρουμε όμως την ακρίβεια της μέτρησης, καθώς δεν ξέρουμε ποιο είδος σταδίου χρησιμοποίησε. Αν χρησιμοποίησε το αττικό στάδιο (184,98 μέτρα), τότε υπολόγισε την περιφέρεια σε 46.615 χιλιόμετρα. Αν χρησιμοποίησε το οδοιπορικό στάδιο (157,50 μέτρα), τότε την υπολόγισε σε 39.690 χιλιόμετρα, που είναι αρκετά καλός υπολογισμός, με δεδομένο ότι σήμερα υπολογίζεται σε 40.007,86 χιλιόμετρα, ενώ στη Γαλλική Επανάσταση είχε οριστεί να είναι 40.000 χιλιόμετρα.

Ο Τούρκος υπουργός Φικρί Ισίκ που συναγωνίζεται σε ψευδοεπιστημονικές κοτσάνες τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

tribune
Διαβάστε Περισσότερα » " Τούρκος Υπουργός: «Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν ότι η Γη είναι σφαίρα!» "

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις

Η κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος της ηλικίας και η δραματική αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21,5 για την παροχή της κατώτατης σύνταξης ανατρέπουν πλήρως την υφιστάμενη εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος. Και σε συνδυασμό με την προτεινόμενη μείωση των συντάξεων κύριας ασφάλισης σαρώνουν και τα τελευταία υπολείμματα του ισχύοντος καθεστώτος παροχών.

Ο νέος χάρτης του ασφαλιστικού βρίσκεται εν πολλοίς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας, με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας να επιμένουν στην υιοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων και την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να μετριάσει τις κοινωνικές επιπτώσεις.

Μέχρι στιγμής, ο κυβερνητικός επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού συστήματος περιελάμβανε μόνο τις εξοικονομήσεις πόρων μέσω της οργανωτικής ανασυγκρότησης και τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε επαρκές από την τρόικα, η οποία θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, όπως και τη μείωση των συντάξεων, προκειμένου να υποστηριχθεί η νέα «κεντρική» φιλοσοφία» του – υπό δημιουργία –ασφαλιστικού, που είναι η διασφάλιση της οικονομικής του αυτοδυναμίας, δηλαδή η κάλυψη των υποχρεώσεών του, χωρίς την ανάγκη της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού.

Το Βήμα της Κυριακής/enikos

Διαβάστε Περισσότερα » " Όλες οι αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις "

Απίστευτη κομπίνα με αεροπορικά εισιτήρια στο Διαδίκτυο -Τρεις συλλήψεις στην Ελλάδα

Τρία άτομα συνελήφθησαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης της Europol κατά ατόμων που αγόραζαν αεροπορικά εισιτήρια μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιώντας πλαστές ή κλεμμένες πιστωτικές κάρτες.

Πρόκειται για την τρίτη επιχείρηση της Europol κατά της διαδικτυακής απάτης στην οποία συνεργάστηκαν αστυνομικοί από 45 χώρες, 60 αεροπορικές εταιρείες και 80 αεροδρόμια.

Συνολικά συνελήφθησαν 118 άτομα σε όλο τον κόσμο και αναφέρθηκαν 281 ύποπτες συναλλαγές.

Υπολογίζεται ότι μόνο οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ζημιές ύψους 1 δις δολαρίων κάθε χρόνο από τέτοιου είδους δραστηριότητες, ενώ μεγάλες απώλειες έχουν ο τραπεζικός και ο τουριστικός τομέας. Ζημιωμένοι είναι και εκατομμύρια πολίτες, των οποίων οι κάρτες χρησιμοποιούνται για την τέλεση των απατών.

Στην Ελλάδα, όσον αφορά στην περίπτωση των τριών συλληφθέντων, πρόκειται για έναν διακινητή, υπήκοο Γαλλίας και δύο διακινούμενους, υπηκόους Καμερούν (άνδρα και γυναίκα), οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν στο Παρίσι με πλαστά έγγραφα.

Ο υπήκοος Γαλλίας κατηγορείται για παραβάσεις του νόμου σχετικά με τον κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ οι δύο υπήκοοι Καμερούν για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ διερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους στην τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Απίστευτη κομπίνα με αεροπορικά εισιτήρια στο Διαδίκτυο -Τρεις συλλήψεις στην Ελλάδα "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news