facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Στο νοσοκομείο ο απεργός πείνας Ηρακλής Κωστάρης. Σε κρίσιμη κατάσταση

Στο νοσοκομείο Θριάσιο μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κρίσιμη κατάσταση ο καταδικασθείς για την δράση της 17 Νοέμβρη και απεργός πείνας, Ηρακλής Κωστάρης.

Η μεταφορά έγινε κατόπιν εντολής του καρδιολόγου των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο Ηρακλής Κωστάρης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά το "κόψιμο" των εκπαιδευτικών αδειών που λάμβανε επί 2,5 χρόνια για να φοιτά στα ΤΕΙ Πειραιά.

Οι άδειες, τόσο οι τακτικές, όσο και οι εκπαιδευτικές, του κόπηκαν αμέσως μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού ο οποίος δεν επέστρεψε στη φυλακή και παραμένει καταζητούμενος.
Το χρονικό

Ο Κωστάρης σε παλαιότερη δήλωσή του (στην Εφημερίδα των Συντακτών) είχε αποδοκιμάσει την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού λέγοντας:

"Απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν φορά παντελόνια. Θυσίασε πρώην συγκατηγορουμένους και εκατοντάδες φυλακισμένους με όσα προκάλεσε και προκαλεί η απόδρασή του".

Η σε βάρος του Κωστάρη τιμωρητική μεταχείριση ξεκίνησε μετά την απόδραση Ξηρού. Αρχικά, μεταφέρθηκε από την ανοιχτή φυλακή ΚΑΥΦ στα υπόγεια ειδικά κελιά των γυναικείων φυλακών.

Παράλληλα σταμάτησαν να του χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες που έπαιρνε για πέντε 6μηνα κι έτσι έχασε, λόγω απουσιών, υποχρεωτικά μαθήματα και εργαστήρια.

Τον περασμένο Απρίλιο, για το θέμα παρενέβη με επιστολές του προς τη διεύθυνση των φυλακών και ο πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών, παρακαλώντας τον διευθυντή των φυλακών "στα μέτρα των δυνατοτήτων που παρέχει ο νόμος" να διευκολύνει τον Κωστάρη να παρακολουθήσει το σύνολο των μαθημάτων του.

"Πληρώνω μόνο και μόνο επειδή ήμουν συγκατηγορούμενος το 2002 με τον Χριστόδουλο Ξηρό", είχε πει ο Κωστάρης στην Εφημερίδα των Συντακτών.

"Καμία σχέση δεν έχω με τις επιλογές του. Το 2002 συνεργάστηκε με τις διωκτικές αρχές, έδωσε όσα ήξερε και δεν ήξερε, ακόμη και οικογένειά του συνέβαλε στις βαριές καταδίκες. (…) Ο Χριστόδουλος Ξηρός απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι δεν φορά παντελόνια, έκανε ακόμα μία πράξη προδοσίας. Θυσίασε πρώην συγκατηγορούμενούς και εκατοντάδες φυλακισμένους με όσα προκάλεσε και προκαλεί η απόδρασή του".

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο ο απεργός πείνας Ηρακλής Κωστάρης. Σε κρίσιμη κατάσταση"

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις - Τι προβλέπει

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση σε έως και 100 δόσεις. Στην ρύθμιση των 100 δόσεων στην Εφορία εκτιμάται ότι μπορούν να υπαχθούν 4.000.000 φορολογούμενοι με οφειλές, που συνολικά φθάνουν στα 14 δισ. ευρώ.

Η εγκύκλιος της κ. Σαββαΐδου αναφέρει πως υποχρεωτικά στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.

Διευκρινίζει δε πως μετά από επιλογή του οφειλέτη υπάγονται στη ρύθμιση βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή, αλλά και βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών. Σε περίπτωση που στις ανωτέρω διευκολύνσεις ή ρυθμίσεις περιλαμβάνονται οφειλές που δεν μπορούν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση, αυτές πρέπει να τακτοποιηθούν από τον οφειλέτη κατά νόμιμο τρόπο.

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών στην εφορία θα ανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα πρέπει να ενημερωθεί με τις τελευταίες αλλαγές και να τεσταριστεί.

Η εφαρμογή των 100 δόσεων έχει φτιαχτεί με έναν πολύ λειτουργικό και ευέλικτο τρόπο, ώστε ο οφειλέτης να μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο ποια ρύθμιση τον εξυπηρετεί, τι ποσό δόσης του αντιστοιχεί -ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει-, αλλά και ποιο είναι ανά περίπτωση το όφελος από τη διαγραφή προσαυξήσεων.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις - Τι προβλέπει"

ΟΧΙ στα νέα διόδια σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη

Τη σφοδρή αντίθεσή τους, στην τοποθέτηση πλευρικών διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο, που δρομολογεί το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους εργολάβους, εξέφρασαν από κοινού Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και Κινήματα πολιτών της Βορειοανατολικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που έγινε σήμερα το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Διονύσου, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Ανατολικής Αττικής Ιωάννα Στεργίου και Βόρειου Τομέα Γιώργος Μπαλάφας, καθώς και οι Δήμαρχοι Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης, Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης και η Δημοτική Σύμβουλος Ωρωπού Γιάννα Λιόντου συνυπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας, με το οποίο ζητούν την απομάκρυνση όλων των διοδίων από την Αττική.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν σημαντικά επιχειρήματα, που καθιστούν επιβεβλημένη την κατάργηση των υφιστάμενων σταθμών διοδίων, όπως είναι η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται καθημερινά οι κάτοικοι των παραπάνω Δήμων και της Β.Α. Αττικής γενικότερα, αλλά και όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου που εργάζονται στις περιοχές αυτές και χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τη μετακίνησή τους, καθώς και η κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται σε παράδρομους της εθνικής οδού που προκαλεί απίστευτη ταλαιπωρία σε όσους αναγκάζονται να τους χρησιμοποιούν και παράλληλα τους εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο.

Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από την προγραμματισμένη κατασκευή νέων σταθμών διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο και γι’ αυτό οι δύο Αντιπεριφερειάρχες εξέφρασαν εκ προοιμίου την αρνητική διάθεση της Περιφερειακής διοίκησης σε οποιεσδήποτε εργασίες κατασκευής νέων σταθμών.

Για τους παραπάνω λόγους στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Να συσταθεί Παναττική Συντονιστική Επιτροπή αγώνα για να φύγουν τα διόδια από την Αττική, που θα αποτελείται από εκπροσώπους των Δήμων, της Περιφέρειας και της επιτροπής αγώνα των κατοίκων.

2. Να παραβρεθούν οι εκπρόσωποι των Δήμων και των κατοίκων στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των νέων σταθμών διοδίων.

3. Να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις για την κατάργηση των πλευρικών διοδίων σε όλη την Αττική και την αποτροπή εγκατάστασης νέων σταθμών διοδίων σε άλλα σημεία του νομού.

airetos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΧΙ στα νέα διόδια σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη"

Πρόταση στη Βουλή για την δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Πανεπιστημίων από ιδιώτες

Την δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες προωθεί η κυβέρνηση μέσω της αναθεώρησης του συντάγματα όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Huffington Post.

Συγκεκριμένα η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει τα εξής:

Τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ανώτατων σχολών, αποκλειστικώς και μόνο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, από ιδιώτες, υπό την αυστηρή εποπτεία του Κράτους.
Τη παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης όχι μόνον από το Κράτος, αλλά και από άλλους φορείς (π.χ. κοινωνικούς εταίρους), υπό κρατική, πάντοτε αυστηρή, εποπτεία.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνονται οι ακόλουθες αναθεωρητικές παρεμβάσεις:

Καταρχάς, η παράγραφος 5 του άρθρου 16 πρέπει ν’ αναθεωρηθεί, έτσι ώστε να μην λειτουργεί αποτρεπτικώς για την δημιουργία μη δημόσιων φορέων παροχής ανώτατης εκπαίδευσης.

Για τον σκοπό αυτόν προτείνεται η απάλειψη της λέξης «αποκλειστικά» από το πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής και η προσθήκη του όρου «δημόσια» πριν από την φράση «ανώτατη εκπαίδευση». Με τον τρόπο αυτόν, οριοθετείται το πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης παραγράφου και δεν δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν τους μη δημόσιους φορείς παροχής ανώτατης εκπαίδευσης.

Επίσης, στην ίδια παράγραφο θα πρέπει να οριοθετηθεί η έννοια της ανώτατης εκπαίδευσης ώστε να διευκολύνει την ορθολογική ανάπτυξή της, για ν’ αντανακλά τις νέες εξελίξεις που έχουν έως σήμερα συντελεσθεί στο πεδίο του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Εξάλλου, στην παράγραφο 6 του άρθρου 16, προκειμένου να προσδιορισθεί το πεδίο εφαρμογής της, εν όψει της προτεινόμενης τροποποίησης της προηγούμενης παραγράφου πρέπει να προστεθεί ο όρος «δημόσιων» πριν από τον όρο «ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Στη δε παράγραφο 7 προτείνεται η κατάργηση της φράσης «από το Κράτος», προς εναρμόνιση με τα παραπάνω και προκειμένου να είναι συνταγματικώς ανεκτή η παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης όχι μόνον από το Κράτος, αλλά και από άλλους φορείς (π.χ. κοινωνικούς εταίρους), υπό κρατική, πάντοτε αυστηρή, εποπτεία.

Εν όψει του ότι η παράγραφος 8 αποτελεί την βάση για την ανάπτυξη του συστήματος ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Χώρα μας, πρέπει αυτή ν’ αναδιατυπωθεί προς την κατεύθυνση της αποσαφήνισης ότι η παιδεία παραμένει θεμελιώδες δημόσιο αγαθό και η παροχή της από μη δημόσιους φορείς, σ’ όλες τις βαθμίδες, γίνεται μόνον κατά παραχώρηση από το Κράτος και υπό αυστηρή εποπτεία τήρησης συγκεκριμένων προδιαγραφών και προϋποθέσεων.

Ενώ είναι αναγκαίο ν’ απαλειφθεί το δεύτερο εδάφιό της, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες.

Για την διασφάλιση της υψηλής στάθμης της παρεχόμενης ανώτατης εκπαίδευσης, κρίνεται σκόπιμη η πρόβλεψη, στην ίδια παράγραφο, ότι τα προσόντα των διδασκόντων στ’ ανωτέρω μη κρατικά ιδρύματα θα είναι ανάλογα μ’ εκείνα των κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.Παράλληλα, προτείνεται η συμπλήρωση του άρθρου 16 με την προσθήκη νέας παραγράφου –κατά προτίμηση αρ. 9, μ’ αντίστοιχη αναρίθμηση της παρ. 9 σε παρ. 10- με την οποία θα κατοχυρώνεται συνταγματικώς το σύστημα διασφάλισης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια ή μη.

Με τον τρόπο αυτόν αναδεικνύεται η σημασία που αποδίδει η ελληνική Πολιτεία στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στην αποτροπή φαινομένων αλλοίωσης της πεμπτουσίας της ανώτατης εκπαίδευσης. Ενώ, περαιτέρω, θεσμοθετείται το αναγκαίο συνταγματικό έρεισμα, ώστε η ανώτατη παιδεία της Χώρας μας ν’ ανταποκριθεί μ’ επιτυχία στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Τέλος, προτείνεται η πρόβλεψη, επίσης σε αυτοτελή παράγραφο –αρ. 11 μετά την κατά τ’ ανωτέρω αναρίθμηση- της υποχρέωσης του Κράτους για θεσμική κατοχύρωση κι ενίσχυση του εθελοντισμού, στο πλαίσιο της ανάγκης τόνωσης της ατομικής πρωτοβουλίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

foititikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση στη Βουλή για την δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Πανεπιστημίων από ιδιώτες"

Αν είσαι Ινδός μασέρ ή ξένος μοναχός, παίρνεις άδεια παραμονής στην Ελλάδα χωρίς πρόβλημα

Τι περισσότερο μπορεί να έχει ένας μασέρ από την Ινδία ή ένας μοναχός από το εξωτερικό που τους καθιστά προνομιούχους απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο και μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής δίχως εμπόδιο;

Τη στιγμή που άδειες παραμονής για λόγους εργασίας δεν εκδίδονται πλέον, καθώς οι όποιες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό μπορούν να καλυφθούν από τον τεράστιο αριθμό ανέργων που ζουν στη χώρα, Ελλήνων και αλλοδαπών, οι εξαιρέσεις δίνουν και παίρνουν.

Ανοίγει πόρτες στην Ελλάδα η αγιουβέρδα...

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», κάποιες από αυτές γεννούν ερωτήματα: περίπου 20 άδειες παραμονής έχουν δοθεί σε εξειδικευμένους στο ινδικό μασάζ αγιουβέρδα, έπειτα από αιτήματα μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και κέντρων ευεξίας. Οι άδειες δόθηκαν αποκλειστικά σε αποφοίτους του πανεπιστημίου της αγιουβέρδα στην Ινδία, που, αν και άγνωστο στους περισσότερους Ελληνες, έχει απασχολήσει υπαλλήλους του ΥΠΕΣ, οι οποίοι μάλιστα έχουν φτάσει σε σημείο να το «μετονομάσουν», χάριν αστεϊσμού, σε «Αγιο Βέρδα».


Γράφημα από την Καθημερινή 

Εκτός από αυτούς, δεκαπέντε άδειες παραμονής δόθηκαν σε Ισραηλινούς που έχουν ως μητρική τους τα εβραϊκά, προκειμένου να εργαστούν σε τηλεφωνικό κέντρο που θα εξυπηρετεί τη χώρα τους εξ αποστάσεως, 112 άδειες παραμονής δόθηκαν σε εκείνους που επέλεξαν την Ελλάδα για να μονάσουν, 33 άδειες αφορούν ανταποκριτές ξένου Τύπου και συγγενείς τους. Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει αθλητές, φοιτητές, ειδικούς επιστήμονες κ.ά. Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό ότι οι περισσότεροι από τους 590.000 αλλοδαπούς που έχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό να εργαστούν.

Αλβανοί, οι περισσότεροι

Παρά το κύμα επιστροφής στην πατρίδα τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι Αλβανοί εξακολουθούν να κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα των νόμιμων μεταναστών. Από τους 587.102 νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, περίπου το 70% κατάγεται από τη γειτονική χώρα. Αν και εκτιμάται ότι οι περισσότεροι νόμιμοι μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα με σκοπό την εργασία, οι άδειες παραμονής που έχουν βγει με τη συγκεκριμένη αιτιολογία είναι σχετικά λίγες (περίπου 72.500).
Περισσότερες (223.000) αφορούν οικογενειακή επανένωση και περίπου 195.000 «λοιπούς λόγους».

Οικονομικοί λόγοι

Αρκετοί από τους αλλοδαπούς εργάτες, πολλοί από τους οποίους απασχολήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο και σε άλλα επαγγέλματα, έφυγαν από τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ή έχασαν την άδεια διαμονής τους καθώς δεν είχαν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση οι αριθμοί δεν «μιλάνε» από μόνοι τους, καθώς οι μετακινήσεις των αλλοδαπών δεν αντικατοπτρίζονται πλήρως στα στατιστικά στοιχεία.

Από το σύνολο των αδειών παραμονής (περίπου 600.000) το 2010, περίπου 10.000 άτομα έχασαν την άδεια παραμονής, οι περισσότεροι για οικονομικούς λόγους. Εκτοτε και μέχρι το 2014 (έως 31/5), ο αριθμός των ατόμων που έχασαν δικαίωμα νόμιμης διαμονής ανήλθε στις 26.603. Ωστόσο, την ίδια περίοδο 16.872 άτομα υπήχθησαν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4251/14 που προβλέπει τη δυνατότητα άδειας παραμονής σε αλλοδαπό που μπορεί να αποδείξει ότι έμεινε 10 χρόνια στη χώρα.

Επιπλέον, από τις άδειες παραμονής που αφαιρέθηκαν εξαιτίας έλλειψης ενσήμων περίπου 5.000 επανακτήθηκαν για «εξαιρετικούς λόγους». Από άλλα 5.000 άτομα αφαιρέθηκε η άδεια παραμονής για ελλείψεις πέραν των ενσήμων. Αρα δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική μεταβολή ως προς τον συνολικό αριθμό. «Φαίνεται ότι έφυγαν 30.000, εκτιμώ ότι είναι περισσότεροι, που όμως διατηρούν την άδεια παραμονής τους», σχολιάζει ο γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Αγγελος Συρίγος.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αν είσαι Ινδός μασέρ ή ξένος μοναχός, παίρνεις άδεια παραμονής στην Ελλάδα χωρίς πρόβλημα"

Πλαστική σακούλα τέλος για τους Ευρωπαίους

Ήρθε η ώρα που οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν έπειτα από δεκαετίες κατάχρησης της πλαστικής σακούλας, στη χρήση καλαθιών ή χάρτινων συσκευασιών για τα ψώνια τους, έπειτα από την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τον περιορισμό μέχρι το 2025 κατά περισσότερο από τρία τέταρτα τη χρήση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης που δηλητηριάζει υδάτινες επιφάνειες και εδάφη.

Οι εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, την οποία είχε προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις αρχές της εβδομάδας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη, θα πρέπει να επιβάλουν χρέωση της πλαστικής σακούλας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση σε 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το 2025, η ετήσια κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40 σακούλες ανά άτομο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανερχόταν το 2010 σε 178 σακούλες ανά κάτοικο ετησίως.

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών μέτρων θα βρίσκονται οι «ελαφρές» σακούλες, πάχους κάτω των 50 microns, οι οποίες διανέμονται δωρεάν από πολλά ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ.

Περισσότερο από το 90% των 100 δισεκατομμυρίων πλαστικών σακουλών που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτήν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια τέτοιες σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια και διασκορπίζονται στο έδαφος, στις θάλασσες, τις λίμνες και του ποταμούς, προκαλώντας ασφυξία σε πουλιά, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, μετατρεπόμενα σε «θανάσιμη σούπα» στις υδάτινες επιφάνειες.

Για «ιστορική επιτυχία» έκανε λόγο η δανέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαργκρέτε Αουκεν , μιλώντας για την πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνία αναγκαστικού χαρακτήρα για τον περιορισμό των απορριμμάτων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαστική σακούλα τέλος για τους Ευρωπαίους"

Σε απόγνωση Τρικαλινή που πουλά το νεφρό της για να καλύψει τα έξοδα κηδείας του γιού της…

Άσχημη τροπή έχει πάρει η υπόθεση με 54χρονη Τρικαλινή που θέλει να φτάσει σε ακραία ενέργεια.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr η Ε.Τ. έχει απευθυνθεί εδώ και 5 μήνες περίπου στον Δήμο Τρικκαίων για μια οικονομική στήριξη ώστε να τακτοποιήσει το χρέος της απέναντι σε γραφείο τελετών που επιμελήθηκε τον θάνατο του γιού της…

Τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με το αιτιολογικό της εξάντλησης του σχετικού κωδικού του Δήμου για τέτοιες περιπτώσεις, όσο και η νέα Δημοτική Αρχή, έχουν αναλωθεί σε …υποσχέσεις προς την 54χρονη για οικονομική στήριξη…

Απελπισμένη η 54χρονη από τις …υποσχέσεις αναζητεί το ποσό που οφείλει στο γραφείο τελετών, θέλοντας να πουλήσει το νεφρό της, αφού δεν έχει οικονομικούς πόρους…

«Γροθιά στο στομάχι» η υπόθεση για ένα Δημοτικό Συμβούλιο από το οποίο «παρελάζουν» ….εκατομμύρια ευρώ για διάφορα… έργα και δεν μπορεί να βρει ένα ποσό 1.000 ευρώ περίπου…

Ας κοιτάξουν λίγο και τι συμβαίνει γύρω τους και ας αντιληφθούν μέρες γιορτινές που έρχονται ότι δίπλα τους υπάρχουν κοινωνικά δράματα και να μην ασχολούνται μόνο με τα …λαμπιόνια.

Ίδια έκκληση και προς άλλους Φορείς της πόλης που θα μπορούσαν να δείξουν έμπρακτα την κοινωνική τους ευαισθησία…

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απόγνωση Τρικαλινή που πουλά το νεφρό της για να καλύψει τα έξοδα κηδείας του γιού της…"

Tέλος στο ξέπλυμα χρήματος μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ - Μόνο με ταυτότητα η είσπραξη των κερδών

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ - Κέρδη έως 200 ευρώ πληρωτέα στο πρακτορείο, 200 με 800 μέσω τραπέζης, με πιστοποίηση της ταυτότητας

Η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνιών, με την ιδιότητά της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής εξέδωσε Κανονισμό, βάσει του οποίου καμία βεβαίωση κέρδους δεν επιτρέπεται να χορηγείται για τα παιχνίδια στα πρακτορεία, παρά μόνο όταν ο παίκτης ονομαστικοποιηθεί και πληρωθεί μέσω τραπέζης, ενώ για ποσά κάτω των 200 ευρώ δεν θα χορηγείται βεβαίωση κέρδους.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των κερδισμένων δελτίων των πρακτορείων (άνω του 90%) ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Έτσι, καθίσταται πλέον αδύνατη η χρήση κερδισμένων δελτίων από τρίτους, που τα χρησιμοποιούσαν προκειμένου να αποκτήσουν βεβαιώσεις κέρδους, ώστε να νομιμοποιήσουν μαύρο χρήμα.

Ο Κανονισμός αφορά όλους τους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, εκτός των καζίνων για τα οποία θα εκδοθεί ξεχωριστή απόφαση. Παράλληλα με βάση τον συγκεκριμένο Κανονισμό, οι πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών οφείλουν να ορίσουν Υπεύθυνο Συμμόρφωσης,να εντοπίζουν και να αναφέρουν αμέσως ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές, να πιστοποιούν και να επαληθεύουν την ταυτότητα του παίκτη.

Ο Κανονισμός τίθεται σε ισχύ την 1/1/2015 και οι πληρωμές των παικτών θα γίνονται ως εξής:

-Για μικτά κέρδη πάνω από 800 ευρώ ανά δελτίο, υποχρεωτικά μέσω τραπέζης, μετά από πιστοποίηση της ταυτότητας του παίκτη.

-Για κέρδη από 200 έως 800 ευρώ ανά δελτίο, μέσω τραπέζης και μετά από πιστοποίηση της ταυτότητας του παίκτη, εφόσον αυτός το ζητήσει με αίτησή του.

-Για κέρδη κάτω των 200 ευρώ, ανά δελτίο, μέσω των πρακτορείων.

-Για μικτά κέρδη κάτω των 200 ευρώ, ανά δελτίο, δεν χορηγείται βεβαίωση κέρδους.

Για κάθε παράβαση του νόμου και του Κανονισμού η ΕΕΕΠ επιβάλλει:

· Πρόστιμο σε βάρος του νομικού προσώπου από 10.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 50.000 μέχρι 2.000.000 ευρώ. Κυρώσεις προβλέπονται και σε βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου, του διευθύνοντος συμβούλου, των διευθυντικών στελεχών ή άλλων υπαλλήλων του νομικού προσώπου, που είναι υπεύθυνοι για την τέλεση των παραβάσεων ή που άσκησαν ανεπαρκή έλεγχο ή εποπτεία για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.

Να σημειωθεί ότι η νέα Διοίκηση της ΟΠΑΠ συνεργάστηκε στενά με την ΕΕΕΠ για να μπει τέλος σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που αποτελούσε εστία διαφθοράς, φοροδιαφυγής και αδιαφάνειας. Ο Καμίλ Ζίγκλερ από τις πρώτες εβδομάδες ανάληψης των καθηκόντων του έδωσε δείγμα γραφής: ήρθε σε επικοινωνία με τις αρχές και ανέλυσε διεξοδικά όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί. Υπό τις σαφείς κατευθύνσεις της ΕΕΕΠ, η ΟΠΑΠ συνέβαλε καθοριστικά στην εξεύρεση της κατάλληλης λύσης. Υπενθυμίζεται ότι η νέα διοίκηση απέστειλε, σε πλήρη ανάλυση, όλα τα στοιχεία του 2013 στην αρμόδια αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποσταλούν σύντομα και στοιχεία προγενέστερων ετών. Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στην ΟΠΑΠ γιατί πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο που ακυρώνει ουσιαστικά οποιαδήποτε δυνατότητα ξεπλύματος μέσω κερδισμένων δελτίων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Tέλος στο ξέπλυμα χρήματος μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ - Μόνο με ταυτότητα η είσπραξη των κερδών"

Απίστευτο αλαλούμ: Το ΔΝΤ λέει ότι η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα αναβλήθηκε με αίτημα της Αθήνας - Ο Χαρδούβελης διαψεύδει το ΔΝΤ!

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα καθώς πληροφορίες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφεραν το βράδυ της Παρασκευής ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με αίτημα της τρόικας.

Η εξέλιξη αυτή είτε σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή εμπλοκή είτε ότι η κυβέρνηση θέλει να μελετήσει τα στοιχεία που έδωσε η τρόικα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη και να επανέλθει πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία που μεταδόθηκε από το Mega το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διάψευση του ΔΝΤ τονίζοντας ότι τηλεδιάσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί από κανέναν. Με επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο διευκρινίζει: «Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε.Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τηλεδιασκέψεις, άλλωστε, είναι μέρος αυτών».

Συγκλίσεις

«Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη», είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα». Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

«Σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά θέματα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα με στόχο την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα». Αυτό ανέφερε στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανοίγοντας παράθυρο για άρση του αδιεξόδου.

Πυρετώδεις είναι πλέον οι διεργασίες για να βρεθεί σημείο σύγκλισης με την τρόικα, μετά το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και με την ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα να είναι ανοικτή.

Χθες, παρά τον τετράωρο μαραθώνιο συζητήσεων δεν επετεύχθη συμφωνία που θα «ξεκλείδωνε» την ημερομηνια επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα καθώς αυτοί τήρησαν σκληρή στάση εμμένοντας κυρίως στο δημοσιονομικό κενό στο οποίο υπήρξε πλήρης χάσμα με το οικονομικό επιτελείο.

«Δεν έχουμε συμφωνία για επιστροφή της τρόικας σε συγκεκριμένη ημερομηνία», ήταν η απάντηση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντας τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, αμέσως μετά τη σύσκεψη και γύρω στις 3 τα ξημερώματα: «Εξακολουθεί να υπάρχει από την πλευρά της τρόικας η θέση για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια». Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα προσδιορίζει το κενό μεταξύ 2,6 δισ. και 3,6 δισ., ποσό που απέχει παρασάγγας από τις ελληνικές εκτιμήσεις. Ενα τέτοιο κενό προφανώς για την τρόικα σημαίνει νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμέν εκτίμηση θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, χωρίς συμφωνία με την τρόικα, δηλαδή μονομερώς από την ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, απάντησε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη», αλλά «συνεχίζονται οι συζητήσεις», παραπέμποντας σε διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο που θα είναι ουσιαστικά κρίσιμο αφού οι ημερομηνίες είναι πλέον οριακές. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το απόγευμα, λένε οι πληροφορίες θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή» τομή.

Πάντως, από την ελληνική πλευρά δεν υπήρξε επιβεβαίωση για το τι συζητήθηκε και τι συμφωνήθηκε σχετικά με τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό απλά αναφέρθηκε ότι άνοιξα όλοι οι «καυτοί» φάκελοι και αναλύθηκαν οι ελληνικές θέσεις. «Παραμένει για την ελληνική πλευρά η κρίσιμη ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου και η συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας συμφωνίας ώστε να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα. Επισήμανε, παράλληλα, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση», συμπλήρωσε.

Στην τηλεδιάσκεψη, που άρχισε στις 11 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3 μετά τα ξημερώματα σήμερα, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο αλαλούμ: Το ΔΝΤ λέει ότι η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα αναβλήθηκε με αίτημα της Αθήνας - Ο Χαρδούβελης διαψεύδει το ΔΝΤ!"

Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2015

Στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ θέτει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015, το οποίο παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς για το εάν η τρόικα έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Η τρόικα έχει διαφορετικές προβλέψεις και προβλέπει κενό».

Αναλυτικά, ο νέος Προϋπολογισμός αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί από τα 3,3 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ εφέτος, στα 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ το 2015.

Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί περαιτέρω από το 1,3% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,9 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,9 δισ. ευρώ.

Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014. Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα ανέλθουν στα 97 δισ. ευρώ και από αυτές, τα 13,9 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με δανεισμό από τις αγορές.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2015 αναμένεται να εισφέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ.

Ανάπτυξη 2,9% - Ανεργία 22,6%

Για τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης το σχέδιο του Προϋπολογισμού εκτιμά πως το 2015 θα ανέλθουν ΑΕΠ στο 2,9%, έναντι αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014 σε ετήσια βάση. Η αύξηση προβλέπεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Εκτιμάται ότι θετικές επιδράσεις θα έχουν η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.

Θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση - σε ετήσια βάση - του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η αύξηση της μεταφερόμενης επίδρασης του 2014 στο 2015 και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης αύξησης του τουρισμού και το 2015.

Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο το 2015. Συγκεκριμένα, εκτιμάται δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 0,8% το 2014 και 1,9% το 2013.

Οι άμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν από τα 21,39 δισ. ευρώ εφέτος, στα 21,88 δισ. ευρώ το 2015, ενώ οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 25,1 δισ. ευρώ. Συνολικά άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα είναι το 2015 αυξημένοι κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας αυτό προβλέπεται να μειωθεί σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,6% του εργατικού δυναμικού το 2015, από 24,8% το 2014. Το 2015 η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6%.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3% από -1% το 2014.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2015"

Νέες ευκαιρίες για 23.000 ανέργους από το υπουργείο Εργασίας

Δύο νέα προγράμματα προτίθεται το υπουργείο Εργασίας να ρίξει στην μάχη κατά της ανεργίας με τον νέο χρόνο σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr. Τα προγράμματα θα αφορούν 23.000 ανέργους νέους απο 18 έως 24 ετών

Το πρώτο πρόγραμμα θα έχει όνομα «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για νέους έως 24 ετών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων», π και υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ενώ το δεύτερο θα έχει όνομα «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για άνεργους νέους 18-24 ετών σε ειδικότητες που αφορούν σε τομείς αιχμής της Ελληνικής Οικονομίας»

Το πρόγραμμα για τους 15.000 ανέργους μέσω ΕΣΠΑ

Νέο πρόγραμμα για 15.000 ανέργους θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας από τις αρχές του 2015 σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika με όνομα «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για άνεργους νέους 18-24 ετών σε ειδικότητες που αφορούν σε τομείς αιχμής της Ελληνικής Οικονομίας» μέσω της εφαρμογής του προγράμματος "Εγγύηση για τη Νεολαία και χρηματοδοτούμενο απο το νέο ΕΣΠΑ

Σκοπός του νέου προγράμματος για ανέργους ηλικίας από 18 έως 24 ετών, είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων σε κλάδους και επαγγέλματα που παρουσιάζουν δυναμική ζήτησης αλλά και περαιτέρω ανάπτυξης, ώστε οι ωφελούμενοι να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για την εισαγωγή τους στην αγορά εργασίας και σε τομείς με διατηρήσιμη δυναμική.

Ειδικότερα, στο νέο πρόγραμμα που θα είναι στα πρότυπα των voucher θα δοθεί προτεραιότητα σε κλάδους δυνάμει εξωστρεφείς όπου υπάρχει ικανή και εμβληματική παραγωγή για τη χώρα. Οι επιλεγμένοι κλάδοι θα πρέπει να έχουν τη δυναμική αύξησης της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος τους. Οι τομείς αυτοί είναι:

· Εφοδιαστική Αλυσίδα - Logistics

· Εξαγωγικό εμπόριο προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής

· Τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ)

· Λιανικό Εμπόριο

Το πρόγραμμα θα αποβλέπει στη βελτίωση των διαδικασιών ένταξης στην αγορά εργασίας με την ενίσχυση των ικανοτήτων των αποφοίτων μέσα από την ανάπτυξη δεξιοτήτων αναγκαίων για την επαγγελματική τους ένταξη καθώς και την αύξηση της απασχόλησης μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης.

Τα προγράμματα κατάρτισης θα σχεδιαστούν με βάση προ-διαγνωστικού συστήματος διάγνωσης αναγκών, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Τα στοιχεία που θα προκύψουν από την έρευνα για τις ανάγκες κατάρτισης θα ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό για τα προγράμματα κατάρτισης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθεί στο νέο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2014-2020, μόλις αυτό εγκριθεί, και να συγχρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΚΤ και της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων.

Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος σύμφωνα πάντα με τα dikaiologitika.gr θα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, της απασχόλησης των γυναικών και την ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων από ειδικές κοινωνικές ομάδες, που απειλούνται περισσότερο από τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας μέσω της εφαρμογής ειδικά στοχευόμενων δράσεων.

Πρόγραμμα για 8.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ

Στόχος του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ είναι να αξιοποιηθούν έως 8.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό, σε προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2014 - 2020 και μόλις υπάρξει η απαραίτητη έγκριση, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου (ΕΚΤ) και της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων.

Σκοπός του προγράμματος σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, είναι προκύψει βιώσιμη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας. Αφορά νέους που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και των νέων από περιθωριοποιημένες κοινότητες. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» που θα ολοκληρωθεί έως το 2020.

Στους ειδικούς στόχους του προγράμματος, συγκαταλέγονται η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των γυναικών μέσω ενεργητικών μορφών απασχόλησης και η ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων από ειδικές κοινωνικές ομάδες, που απειλούνται περισσότερο από τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας μέσω της εφαρμογής ειδικά στοχευμένων δράσεων.

Δίνεται χρονικό περιθώριο στον ΟΑΕΔ έως τις 28 Νοεμβρίου, να υποβάλλει προτάσεις στο υπουργείο Εργασίας, στις οποίες θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες λειτουργίας του εν λόγω προγράμματος. Στη συνέχεια η Ειδική Υπηρεσία διαχείρισης του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», θα πρέπει να ελέγξει την πληρότητα των υποβληθέντων στοιχείων της πρότασης, αλλά και να την αξιολογήσει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα από τους ενδιαφερόμενους ανέργους θα ανοίξουν στις αρχές του νέου χρόνου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες ευκαιρίες για 23.000 ανέργους από το υπουργείο Εργασίας"

Δημόσιο: Μείωση ως και 150 ευρώ σε όσους προσλαμβάνονται – Πρόσληψη μόνο πτυχιούχων και επίδομα ενοικίου στους νέους

- Σαρωτικές αλλαγές συμφωνήθηκαν με την τρόικα και έρχονται από την Πρωτοχρονιά του 2015
- Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι υπό δοκιμή και με μειωμένο μισθό από 96 ως και 148 ευρω
- Δείτε ποιες θα είναι οι μόνες ειδικότητες που θα προσληφθούν του χρόνου στο Δημόσιο


Τελικά πέρασε της τρόικας σε όλα. Όχι μόνο θα υπάρχει περιορισμένος αροθμός προσλήψεων, αλλά αυτές θα είναι και με μισθούς και όρους ιδιωτικού δικαίου καθώς και ο μισθός θα είναι μειωμένος ενώ η πρόσληψη δεν θα είναι μόνιμη αλλά διετούς διάρκειας.

Ουσιαστικά οι αμοιβές των νεοπροσλαμβανόμενων θα είναι στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή για έναν εργαζόμενο βασικής εκπαίδευσης ο μισθός θα είναι 684 από 780 ευρώ που είναι σήμερα, για έναν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 752 από τα 858 ευρώ, για τους νεοπροσλαμβανόμενους τεχνικής εκπαίδευσης ο μισθός θα πέσει από τα 1037 στα 889 ευρώ και για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από τα 1.092 στα 957 ευρώ.

Ελάχιστες προσλήψεις και με μειωμένους μισθούς το 2015

Ουσιαστικά μιλάμε για πλήρη μισθολογική εξίσωση των νεοπροσλαμβανόμενων με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους καθώς τα ποσά αυτά εάν πολλαπλασιαστούν επί του 12 και όχι επί του 14, καθώς το δημόσιο δεν έχει δώρα, το ετήσιο μισθολογικό κόστος είναι το ίδιο.

Παράλληλα οι νέοι υπάλληλοι του δημοσίου δεν θα έχουν μονιμότητα. Αντίθετα θα είναι για δυο χρόνια υπό δοκιμή. Εάν και εφόσον μείνουν στην εργασία και μετά τη διετία τότε θα αποκτούν πλήρη δικαιώματα, εάν φυσικά δεν αλλάξει κάτι ως τότε.

Επίδομα ενοικίου από 150 ως 200 ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο

Ως... αντίδωρο και για να καμφθούν κάπως οι αντιδράσεις εξετάζεται από το υπουργείο οι νέοι υπάλληλοι να λαμβάνουν ένα βοήθημα ενοικίου της τάξης των 150-200 ευρώ.

Κάπως έτσι του χρόνου προβλέπεται ουσιαστικά να γίνουν προσλήψεις μόνο νοσηλευτών, γιατρών και εκπαιδευτικών αυτές θα γίνουν με τους νέους μισθούς και οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα έχουν μονιμότητα, αλλά για δύο χρόνια θα είναι υπό δοκιμή. Το εάν θα πάρουν και το επίδομα... ακόμη “παίζεται”, είναι σε επίπεδο σκέψεων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Μείωση ως και 150 ευρώ σε όσους προσλαμβάνονται – Πρόσληψη μόνο πτυχιούχων και επίδομα ενοικίου στους νέους"

Δείτε τις 32 περιοχές στην Ελλάδα που κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμύρες

Στο… κόκκινο βρίσκονται δεκάδες περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πλημμυρών και κινδυνεύουν να «πνιγούν» από ενδεχόμενες έντονες βροχοπτώσεις.

Τα πρόσφατα περιστατικά στην Αττική, όπου ολόκληρες γειτονιές καταστράφηκαν, αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στον Εβρο, προβληματίζουν την πολιτεία. Η Ειδική Υπηρεσία Υδάτων από πέρυσι με μελέτη της έχει φτιάξει χάρτη με τις περιοχές που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσιάζει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν από πλημμύρες είναι οι εξής:

Κομοτηνή
Δράμα
Γιαννιτσά
Αρτα
Καρδίτσα
Μεσολόγγι
Μανωλάδα
Ναύπλιο
Μεσσήνη

Στην Αττική, στο «κόκκινο» βρίσκονται οι παρακάτω περιοχές:

Ζεφύρι
Καματερό
Αγιοι Ανάργυροι
Ιλιον
Περιστέρι
Αιγάλεω
Κορυδαλλός (περιοχή Σχιστού)
Καμίνια
Παλαιά Κοκκινιά
Πλατεία Βάθης
Πλατεία Αττικής
Βοτανικός
Κεραμεικός
Ταύρος
Αγιος Ιωάννης
Ρέντη
Μοσχάτο
Καλλιθέα
Ελληνικό
Γλυφάδα
Αλιμος
Αγιος Δημήτριος
Παλαιό Φάληρο

Αναλυτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής και Πειραιά, ευάλωτες για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες και επικαιροποιείται, θεωρούνται οι ακόλουθες περιοχές:
Α) Μητροπολιτική Περιοχή Αθήνας: όπου μεγάλους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι:
- χαμηλές «βυθισμένες» περιοχές της πλατείας Βάθη και της πλατείας Αττικής,
- οι κεντρικές περιοχές από Βοτανικό, Κεραμεικό μέχρι Ταύρο και Αγ. Ιωάννη Ρέντη,
- πολλές κεντρικές αρτηρίες, όπως Πειραιώς, Χαμοστέρνας, Πέτρου Ράλλη, Κωνσταντινουπόλεως,
- οι περιοχές Μοσχάτο και Καλλιθέα.
Β) Πειραιάς: προβληματικές είναι οι περιοχές:
- πλησίον της λεωφόρου Θηβών και,
- οι χαμηλές περιοχές στις συνοικίες Καμίνια και Παλαιά Κοκκινιά.
Γ) Ηλιούπολη: τα σημεία αυξημένου πλημμυρικού κινδύνου εστιάζονται στην περιοχή Αγ. Μαρίνας και στη λεωφόρο Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄,
Δ) Ευρύτερη Παραλιακή Ζώνη Σαρωνικού: όπου έντονα προβλήματα πλημμυρών καταγράφονται, μετά το 1980, στις περιοχές:
- Ελληνικού και Γλυφάδας (περιοχή πρώην Αεροδρομίου και λεωφόρος Ποσειδώνος),
- Άλιμο,
- Αγ. Δημήτριο και,
- Παλαιό Φάληρο (ρέμα Πικροδάφνης).
Ε) Δυτική Αθήνα, όπου, ως περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου καταγράφονται:
- Ζεφύρι,
- Καματερό,
- Αγ. Ανάργυροι,
- χαμηλές περιοχές του Ιλίου,
- Πετρούπολη και,
- οι χαμηλές περιοχές Περιστερίου, Αιγάλεω και Κορυδαλλού (περιοχή Σχιστού)
ΣΤ) Βόρεια Αττική, όπου αυξημένοι κίνδυνοι πλημμυρών εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της λεωφόρου Κηφισίας.
Ζ) Περιοχή Μεγάρων, όπου έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, στις περιοχές πλησίον των ρεμάτων:
- Αγ. Παρασκευής - Έξω Βρύση (έχει πλημμυρίσει πολλές φορές, έχουν μελετηθεί και κατασκευάζονται έργα εκτροπής και διευθέτησης),
- Καμάρες - Λάκκα Καλογήρου με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα (έχει μελετηθεί φράγμα ανάσχεσης στα ανάντη και συλλεκτήριοι αγωγοί απορροής μέχρι τη θάλασσα)
Η) Νέα Πέραμος, όπου τα εντονότερα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται στις περιοχές πλησίον του ρέματος Κουλουριώτικο Μονοπάτι.
Θ) Άνω Λιοσίων - Ζεφύρι: στις περιοχές, πέριξ,
- του ρέματος Εσχατιάς, το οποίο έχει πλημμυρίσει κατ' επανάληψη και κατασκευάζονται έργα διευθέτησης του ανάντη τμήματος από το Ίλιο έως το ρέμα Ευπυρίδων, ενώ μελετώνται έργα διευθέτησης από το ρέμα Ευπυρίδων έως την Πάρνηθα και του,
- ρέματος Γιαννούλας, στα Άνω Λιόσια, όπου το ρέμα «στραγγαλίζεται» και απαιτείται διευθέτησή του, που πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διευθέτησης του ανάντη ρέματος Εσχατιάς.
Ι) Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, στις θέσεις:
- ρέμα Αγ. Ιωάννης στο ύψος της Β' εισόδου της Χαλυβουργικής, όπου προγραμματίζονται έργα διευθέτησης των κατάντη, με εκτροπή στο παρακείμενο μεγάλο διευθετημένο ρέμα του Σαρανταπόταμου,
- ρέμα Γουρούνας, στον Ασπρόπυργο, όπου πλημμυρίζει η περιοχή Αγ. Παρασκευής, Ασπροπύργου.
Κ) Περιοχή Ασπροπύργου: στις περιοχές πέριξ του ρέματος της Μαύρης Ώρας, το οποίο εκβάλλει στο ρέμα Γιαννούλας Ασπροπύργου (στην βιομηχανική περιοχή), όπου δεν υπάρχει διαμορφωμένη κοίτη, με προφανείς κινδύνους στις περιόδους βροχοπτώσεων.

Επίσης, κοντά στην Αττική κινδυνεύουν οι εξής περιοχές:

- η περιοχή Λουτρακίου, με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην εντός σχεδίου πεδινή περιοχή, η οποία διαρρέεται από τα ρέματα, Πραθίου, Χαρβατίου και Κατουνίστρας. Η δημιουργία πλημμυρών στην περιοχή, οφείλεται στην εξαφάνιση της κοίτης των υδατορευμάτων, καθώς και στην καταστροφή του πευκοδάσους της ορεινής περιοχής της λεκάνης απορροής.
- η περιοχή της νέας Εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, στους Αγ. Θεοδώρους, που παρουσιάζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία οφείλονται, αφενός στις μεγάλες αποθέσεις από τα φερτά υλικά των ανάντη υδατορευμάτων και αφετέρου στη μείωση έως και εξαφάνιση της κοίτης τους και:
- η περιοχή Σχοίνου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας, η οποία παρουσιάζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εντός του οικισμού, λόγω εξαφάνισης της κοίτης των υδατορευμάτων εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης.
Το Υδατικό Διαμέρισμα της Αττικής περιλαμβάνει την Λεκάνη Απορροής του Λεκανοπεδίου, περιλαμβανομένων των νησιών Αίγινας και Αγκιστρίου.
Ο Αττικός Κηφισός διασχίζει το λεκανοπέδιο Αττικής και μαζί με τον Ιλισό εκβάλλει στο Δέλτα Φαλήρου. Η λεκάνη απορροής του μαζί με τον Ιλισό ορίζεται από τα όρη Αιγάλεω, Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό και έχει έκταση 420 km2.
Το λεκανοπέδιο χωρίζεται από την λοφοσειρά Τουρκοβούνια – Στρέφη – Λυκαβηττός - Ακρόπολη- Φιλοπάππου, σε δύο τμήματα:
- Το βόρειο και δυτικό, που απορρέει στον Αττικό Κηφισό μέσω πολλών μικροχειμάρρων, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι τα ρέματα Χελιδονούς, Κοκκιναρά, Λαμπρινής Χαλανδρίου και,
- Το ανατολικό, που ορίζεται από την παραπάνω λοφοσειρά και από τον Υμηττό και απορρέει στον Ιλισό.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε τις 32 περιοχές στην Ελλάδα που κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμύρες"

Εικόνα με ανθρώπους να αλέθονται σε μπλέντερ σε βιβλίο της Ε' Δημοτικού! - Άμεση η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας

Στην ενότητα «Μελετώντας τα μίγματα» της Φυσικής της Ε' Δημοτικού Σχολείου - Πρόκειται για έργο του εκκεντρικού Ιάπωνα καλλιτέχνη Άιντα Μακότο - Εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο!

Απίστευτο. Έβαλαν εικόνα που δείχνει ανθρώπους να… αλέθονται μέσα σε τεράστιο μπλέντερ, για να εξηγήσουν στους μικρούς μαθητές την έννοια του μίγματος.

Συγκεκριμένα, στην ενότητα «Μελετώντας τα μίγματα» του βιβλίου φυσικής της Ε' Δημοτικού Σχολείου, με τίτλο : «ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ», στο κάτω μέρος των σελίδων (19-20) διακρίνεται ένα μπλέντερ, μέσα το οποίο φαίνεται να αλέθεται κάτι που φαινομενικά θυμίζει… βίδες (ζυμαρικά).

Αν όμως κανείς προσέξει καλύτερα την εικόνα, θα διαπιστώσει έντρομος πως μέσα στο μπλέντερ αλέθονται άνθρωποι που πνίγονται στο αίμα και όχι αθώα... ζυμαρικά. Μιλάμε, βέβαια, για βιβλίο που βρίσκεται στα χέρια μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.



Το protothema.gr αποκαλύπτει πως η επίμαχη εικόνα είναι έργο του εκκεντρικού Ιάπωνα καλλιτέχνη Άιντα Μακότο, ο οποίος είναι γνωστός για τα προκλητικά του έργα, είτε τύπου manga, είτε σε ζωγραφική, βίντεο, φωτογραφία, κ.ά.

Στη χώρα του θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους εκφραστές της σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης.



Το έργο, ακρυλικό σε μουσαμά, ονομάζεται «Μπλέντερ» και έχει διαστάσεις 290Χ210,5 εκατοστά. Σήμερα ανήκει στη συλλογή Τακαχασάκι και εκτίθεται στην πινακοθήκη Μιζούμα.



Αν κανείς αναζητήσει εικόνες στο Google με το λήμμα «μπλέντερ», ανάμεσα στις νέες αυτόματες ή χειροκίνητες συσκευές μπλέντερ, θα του εμφανίσει και εικόνα με το επίμαχο έργο του Μακότο.

Είναι προφανές, πως η συγκεκριμένη φωτογραφία επιλέχθηκε στο... πόδι από τους υπεύθυνους της έκδοσης, που εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και διανέμεται στους μαθητές και στις μαθήτριες της Ε' τάξης των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.



Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού έχει άμεση σχέση με την ψυχοσύνθεση μικρών παιδιών. Το υπουργείο Παιδείας θα χρειαστεί να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το «φιάσκο», αλλά και να προβεί, ενδεχομένως, στην επανέκδοση του βιβλίου, με αφαίρεση της επίμαχης φωτογραφίας.
Η σοκαριστική φωτογραφία θα αντικατασταθεί άμεσα από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου και θα αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο, η επιλογή της συγκεκριμένης εικόνας αποτελεί λάθος αβλεψίας των συγγραφέων και από αύριο το πρωί θα αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, θα αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για την επίμαχη φωτογραφία:

«Με αφορμή ανάρτηση στο διαδίκτυο με τίτλο «Άνθρωποι στο μπλέντερ στο βιβλίο Φυσικής της Ε ́ Δημοτικού» όπου στη σελ. 19 και στο κεφάλαιο για τα μίγματα υπάρχει η εικόνα ενός μπλέντερ από το Γραφείο Τύπου επισημαίνονται τα εξής:

Πρόκειται για ένα βιβλίο, κατά κοινή ομολογία πολύ καλό, που διδάσκεται για δέκα σχεδόν χρόνια (πρώτη έκδοση 2005-2006) στα δημοτικά χωρίς ποτέ κανείς από εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς, δασκάλους και σχολικούς συμβούλους να διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη εικόνα μικρών διαστάσεων.

Δε χρειάζεται προφανώς πολύς λόγος, για να πει κανείς ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.

Όπως μας δήλωσαν οι συγγραφείς την εικόνα έλαβαν από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ, μια εικόνα, ανάμεσα σε άλλες, με τις οποίες ήθελαν να δείξουν στους μαθητές διάφορα μίγματα. Γιατί είναι σαφές ότι, αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ή επισήμανση ότι εδώ προβάλλεται κάτι διαφορετικό από τη λογική των μιγμάτων και κάτι απάνθρωπο στην παιδαγωγική του διάσταση, δε θα χρειαζόταν παρά μόνο η παραδοχή του λάθους από τη συγγραφική ομάδα και η αποκατάσταση.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα λάθος αβλεψίας των συγγραφέων και το Υπουργείο έδωσε εντολή ήδη από αύριο το πρωί η εικόνα να αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, θα αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εικόνα με ανθρώπους να αλέθονται σε μπλέντερ σε βιβλίο της Ε' Δημοτικού! - Άμεση η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας"

Κουμουτσάκος: Η περιφέρεια δεν ενδιαφέρθηκε να προσλάβει ανέργους

Για αδιαφορία και αναποτελεσματικότητα κατηγόρησε σήμερα την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πρόσκειται στη ΝΔ, διότι η Περιφέρεια Αττικής είναι η μόνη Περιφέρεια της Ελλάδας που δεν απέστειλε στο υπουργείο Εργασίας κατάλογο με θέσεις εργασίας για 5μηνη απασχόληση.
Κουμουτσάκος: Η περιφέρεια δεν ενδιαφέρθηκε να προσλάβει ανέργους

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, στις 14 Νοεμβρίου 2014 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από κοινού με το διοικητή του ΟΑΕΔ, τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας παρουσίασαν την κατανομή των θέσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, αφορά 50.000 άνεργους (σε 110 ειδικότητες), οι οποίοι θα απασχοληθούν για 5 μήνες με πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες) και σε άλλους δημόσιους φορείς.

Ήδη, όπως είπε, το υπουργείο Εργασίας με επιστολή του στις 02.06.2014 προς την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος είχε ζητήσει την καταγραφή των αναγκών σε θέσεις εργασίας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Όλες οι Περιφέρειες ανταποκρίθηκαν πλην της Περιφέρειας Αττικής.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής διατυπώθηκε για άλλη μια φορά η άποψη ότι διαφωνεί με την πρακτική της ολιγόμηνης απασχόλησης εργαζομένων, διότι δεν επιλύει το πρόβλημα της ανεργίας, επιτείνει το πρόβλημα της φτωχοποίησης του πληθυσμού και καταλύει την έννοια της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουμουτσάκος: Η περιφέρεια δεν ενδιαφέρθηκε να προσλάβει ανέργους"

Στο τραπέζι η μείωση των εισφορών με περικοπή των συντάξεων στον ΟΑΕΕ

Πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη μείωση των μελλοντικών συντάξεων για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να την παρουσιάσει στην τελική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στο πλαίσιο της εκ του μακρόθεν διαπραγμάτευσης με την τρόικα, και με δεδομένη την αναγκαιότητα αύξησης των εσόδων του ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματιών, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο για την παγιοποίηση της δυνατότητας επιλογής κατάταξης σε δύο ή και τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς μέχρι σήμερα αυτό προβλέπεται ως έκτακτο μέτρο. Στόχος είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του Ταμείου από το 52% που έχει πέσει, στα επίπεδα του 2008-2009, ήτοι κοντά στο 80%. Ο ΟΑΕΕ βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των δανειστών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η σχέση του συνόλου των εισφορών προς τα ποσά της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι μικρότερη της μονάδας!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Κ», οι εισφορές στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, που ήταν μειωμένα κατά 4,76% σε σχέση με το 2012, έτος κατά το οποίο οι εισπράξεις του Ταμείου μειώθηκαν κατά 14,88%, έναντι αυτών του 2011. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως μια πιθανή μείωση των εισφορών μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), θα αποτελούσε μεν «κοινωνική πολιτική» για μια επαγγελματική τάξη, αυτή των μικρομεσαίων, που επλήγη από την κρίση, δεν θα έλυνε όμως το πρόβλημα του Ταμείου. Αλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 45% των ενεργών οφειλετών ανήκει στις 3 πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες και κατά συνέπεια μπορεί να ενταχθεί ήδη, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (λήγει στο τέλος του 2014) σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Αντίστοιχα, στις 2 πρώτες κατηγορίες ανήκει το 55% των οφειλετών που βρίσκονται σε διακοπή.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου, καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των οικονομικών του Ταμείου θα διαδραματίσει η ανταπόκριση των ασφαλισμένων στη νέα ρύθμιση οφειλών, η οποία είναι «στα μέτρα του ΟΑΕΕ». Με εξαίρεση το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, οι ασφαλισμένοι του Ταμείου «άντεξαν» επιδεικνύοντας μια σχετική σταθερότητα στην πληρωμή των εισφορών. Μπορεί να μην κατέβαλλαν κάθε μήνα οι ίδιοι τα ποσά, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014, ενώ δηλαδή «έτρεχε» η παλιά ρύθμιση, υπήρξε μια σταθερότητα στα έσοδα. Η...ισορροπία τρόμου χάλασε το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, εν αναμονή της νέας ρύθμισης, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 12,84% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2013, ενώ ενθαρρυντικά είναι σύμφωνα με την κ. Κωτίδου τα πρώτα στοιχεία του Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008, το αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου ήταν 50 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η τρόικα ζητούσε άμεσα μέτρα για το Ταμείο, όπως η επιβολή ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ ή η μείωση των συντάξεων που καταβάλλει το πρώην ΤΕΒΕ στους ήδη συνταξιούχους του, κατά 35%, με στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Η πρώτη πρόταση νομοθετήθηκε, δεν εφαρμόστηκε όμως ποτέ, με πολιτική απόφαση, η δεύτερη αποσύρθηκε λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τραπέζι η μείωση των εισφορών με περικοπή των συντάξεων στον ΟΑΕΕ"

Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου

Νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα καταβληθούν φέτος οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2015 έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Η απόφαση αποσκοπεί στην διευκόλυνση των των συναλλαγών των συνταξιούχων ενόψει των εορτών.

Συγκεκριμένα, οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα καταβληθούν στις 19 Δεκεμβρίου και οι συντάξεις των άλλων ταμείων στις 22 Δεκεμβρίου.

«Το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται πλέον γερά στα πόδια του», αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι για δεύτερη φορά φέτος οι συντάξεις Ιανουαρίου προκαταβάλλονται τον Δεκέμβριο και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιηθούν οι προκαταβολές της επόμενης χρονιάς, όπως γινόταν για δεκαετίες.

«Για δεύτερη φορά και φέτος οι συντάξεις του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, δηλαδή του Ιανουαρίου 2015, προκαταβάλλονται από τον Δεκέμβριο και μάλιστα χρηματοδοτούνται από τις πιστώσεις του τρέχοντος έτους 2014 χωρίς να χρησιμοποιηθούν οι προκαταβολές της επόμενης χρονιάς, όπως γινόταν για δεκαετίες» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου"

Τρία τουρκικά πλοία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η τουρκική φρεγάτα «Γκελίμπολου» συνοδεύει το σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός στις περιοχές που το ψευδοκράτος "αδειοδότησε" την Τουρκία για έρευνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το τουρκικό πλοίο «Γιαβούζ» παρακολουθεί από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων τις εργασίες του γεωτρύπανου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κοίτασμα Ονασαγόρα.

Επίσης το πολεμικό πλοίο «Μπουρακρέις» κάνει περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρία τουρκικά πλοία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ"

Στόχος η θωράκιση της Κύπρου με πλωτά μέσα

Σε σημαντικές αποκαλύψεις για τους σχεδιασμούς ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να προβεί σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σ», για πρώτη φορά θα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη ότι στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για το επόμενο έτος, ακρογωνιαίος λίθος θα είναι η «θωράκιση της αμυντικής ισχύος με πλωτά μέσα, ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον Προϋπολογισμό Αμυντικής Θωράκισης θα περιλαμβάνεται συγκεκριμένο κονδύλι, το οποίο θα αφορά στην αγορά πλωτών στρατιωτικών μέσων.

Το κονδύλι θα είναι συμβολικό, ώστε να καταγράφει την πολιτική απόφαση. Η μη συμπερίληψη ακριβούς ποσού έγκειται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει κλειδώσει η συμφωνία αγοράς και από πού αυτή θα γίνει.

Επίσης, μια τέτοια συμφωνία, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει να επανέλθει στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής για αποδέσμευση του όποιου κονδυλίου χρειαστεί.

Διπλωματικοί κύκλοι δήλωσαν στη «Σ» ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να επαναθέσει στο τραπέζι του διαλόγου, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, αλλά και της επέκτασής της με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, το θέμα παραχώρησης των δύο πυραυλακάτων, για τις οποίες υπήρξε το 2011 συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία όμως ουδέποτε υλοποιήθηκε, λόγω μη έγκρισής της από τη Βουλή.

Πληροφορίες, εξάλλου, μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών την Τρίτη, ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ στις 2 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι δεν θα είναι ταξίδι απλών συνομιλιών, αλλά θα επιστρέψει στην Κύπρο με υπογραμμένη μια πολύ σημαντική συμφωνία, για την οποία όμως δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.

Ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε τις διέψευσε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει επί του παρόντος κάτι συγκεκριμένο. Θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας».

Κοινή άσκηση Ρωσίας-Κίνας

Στο μεταξύ, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να συντηρεί την ένταση με τις παράνομες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ, νέα, μεγάλης κλίμακας, κοινή αεροναυτική άσκηση προγραμματίζουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου Ρωσία και Κίνα.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει και την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το Σίγμα, η Ρωσία θέλει να έχει συνεχή, αν όχι μόνιμη, παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός, που λειτουργεί και ως αποτρεπτικός παράγοντας σε όποιες πιθανές τουρκικές επιβουλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία μετά το τέλος της άσκησης αναμένεται να συνεχίσει να δηλώνει παρούσα στην περιοχή, πιθανότατα μ’ ένα αντιτορπιλικό και δύο άλλα μικρότερα πολεμικά πλοία.

Εξάλλου, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Μόσχα, η οποία τοποθετείται χρονικά μεταξύ 7 με 15 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να ζητήσει η Κύπρος να διευκολύνει το ρωσικό στόλο με τη χρησιμοποίηση ως σημείων ανεφοδιασμού τα λιμάνια της.

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Στόχος η θωράκιση της Κύπρου με πλωτά μέσα"

Αγρίνιο: Πειθαρχική δίωξη Σχολικού Συμβούλου

«Τα «όργανα» της αξιολόγησης άρχισαν…» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δ.Σ. της Β” ΕΛΜΕ για την πειθαρχικοί δίωξη που ασκήθηκε στον Σχολικό Σύμβουλο Ι. Νεραντζή που διαμαρτυρήθηκε για την βαθμολογία του σε αξιολόγηση και τέθηκε σε αργία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας προχώρησε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σχολικού Συμβούλου φιλολόγων, κ. Ιωάννη Νεραντζή, στην παραπομπή του στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με τις κατηγορίες:

- της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, και

-της άσκησης κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις.

Η πειθαρχική δίωξη έγινε έπειτα από την διαμαρτυρία του για την βαθμολογία που έλαβε στην πρόσφατη αξιολόγηση Σχολικών Συμβούλων. Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί ο κ. Νεραντζής σε καθεστώς αργίας.

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας οφείλει να καταδικάσει την υπαγωγή σε καθεστώς αργίας του εν λόγω εργαζομένου, όπως θα έκανε για κάθε συνάδελφο που θα βρισκόταν στη θέση του, στον οποίο δεν δίνεται προηγουμένως η δυνατότητα να απολογηθεί, κατά παράβαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό οφείλουμε, επίσης, να επισημάνουμε τα εξής:

- Το νέο πειθαρχικό δίκαιο, όπως έγκαιρα έχουμε επισημάνει, χρησιμοποιείται για τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση των εργαζομένων στην εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη δίωξη αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα. Πάγιο αίτημά μας αποτελεί η άμεση κατάργηση της διάταξης που θέτει τον εκπαιδευτικό σε αργία με την απλή παραπομπή σε πειθαρχικό συμβούλιο και μάλιστα για το σύνολο των αδικημάτων.

- «Τα όργανα άρχισαν» στη Δημόσια Εκπαίδευση, με την εφαρμογή της λεγόμενης «αξιολόγησης», πριν αυτή εφαρμοστεί στην ευρύτερη μάζα των διευθυντών και των εκπαιδευτικών. Το περιστατικό σκιαγραφεί το μελλοντικό τοπίο στην Δημόσια Εκπαίδευση, όπου οι αδικίες, οι εξαρτήσεις και οι διώξεις, αναμένεται να δημιουργήσουν φαινόμενα «ανθρωποφαγίας» στο Δημόσιο Σχολείο.

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς σε καθολική άρνηση και αποχή από όλες τις διαδικασίες «αξιολόγησης», σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σε μας πέφτει το βάρος να σταματήσουμε εδώ τη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου, που θυσιάζεται στο βωμό της «κρίσης» και των πολιτικών της κυβέρνησης, με εργαλείο την «αξιολόγηση».»

agriniopress
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Πειθαρχική δίωξη Σχολικού Συμβούλου"

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Νέο επιστημονικό πεδίο -το έκτο- δημιουργείται στο καινούργιο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016 από τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου. Παράλληλα, ενώ οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώνουν σχολές επιλέγοντας μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο (όπως ήδη προβλέπεται), διάφορες σχολές θα ενταχθούν σε περισσότερα του ενός πεδία.

Το ίδιο θα συμβεί και με τις στρατιωτικές σχολές, το σύστημα εισαγωγής στις οποίες θα παραμείνει το ίδιο χωρίς να δημιουργηθεί νέο επιστημονικό πεδίο. Πρόκειται για κρίσιμες αλλαγές που θα δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας, ώστε να κλείσει τις εκκρεμότητες του νέου εξεταστικού συστήματος. Αλλωστε, υπάρχει μεγάλη πίεση από τους φετινούς μαθητές -υπολογίζονται σε 200.000- οι οποίοι πρέπει να αρχίσουν τη διετή προετοιμασία τους, καθώς και από τον κλάδο των φροντιστηρίων. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν το νέο σύστημα ακόμη πιο κοντά σε εκείνο των δεσμών που εφαρμόστηκε πριν από 30 χρόνια, από το 1983 έως το 1998.

Ειδικότερα, χθες, στο υπουργείο Παιδείας έγινε σύσκεψη μεταξύ των ηγεσιών της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής των Εξετάσεων, στην οποία μελετήθηκε ο τρόπος ένταξης του μαθήματος της Πληροφορικής στα υπό εξέταση πανελλαδικά μαθήματα από το 2016. Παράλληλα, εξετάστηκε σε ποιο επιστημονικό πεδίο θα ενταχθούν Σχολές και Τμήματα τα οποία δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν εύκολα μεταξύ των Ανθρωπιστικών και των Θετικών σπουδών, που είναι οι δύο ομάδες προσανατολισμού από τις οποίες πρέπει να επιλέξουν οι μαθητές της Β’ Λυκείου. Για παράδειγμα, σε ποιο πεδίο εντάσσονται τα τμήματα Ψυχολογίας και Φυσικής Αγωγής; Το Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ανήκει στα Παιδαγωγικά τμήματα, στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες ή μήπως τις Επιστήμες Υγείας; Ενδεικτικά, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, «οι Νομικές θα ανήκουν στο πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών. Ομως, τα τμήματα των Πολιτικών Επιστημών, που συνήθως δηλώνουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό τους μετά τις Νομικές, πού θα ενταχθούν; Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών ή σε εκείνο των Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών σπουδών, όπως λέει ο τίτλος του; Το ίδιο ερώτημα ισχύει για τα τμήματα Κοινωνιολογίας και ΜΜΕ. Θα απαιτείται εξέταση στα Αρχαία ή τα Μαθηματικά;».

Ειδικότερα, ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις: Ανθρωπιστικών και Θετικών σπουδών. Στη Γ΄ Λυκείου με βάση το αρχικό σύστημα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ πέντε επιστημονικών πεδίων. Παρότι συνεχίζεται ο θεσμικός διάλογος για τις αλλαγές, για να κλείσουν οι εκκρεμότητες του συστήματος, προκρίνονται τα εξής:

• Η ένταξη της Πληροφορικής θα δημιουργήσει νέο πεδίο, που θα είναι προέκταση του 2ου. Οσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές Χημείας θα επιλέγουν το 2ο πεδίο, όσοι σε σχολές Πληροφορικής το 3ο, ενώ οι υπόλοιπες σχολές (π.χ. Μαθηματικά) θα ενταχθούν και στα δύο πεδία.

• Ανάλογη διαχείριση θα γίνει και για τα Τμήματα που σήμερα είναι σε περισσότερα του ενός πεδία. Για παράδειγμα, τα ΤΕΦΑΑ θα ενταχθούν και στο 1ο και στο 6ο πεδίο, ενώ διπλή θέση θα έχουν και Τμήματα όπως Βρεφονηπιοκόμων και Ψυχολογίας. Από τη βασική κατηγοριοποίηση αντικειμένων προκύπτουν τρεις ομάδες: Ανθρωπιστικών σπουδών η πρώτη, Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών σπουδών η δεύτερη, και Θετικών σπουδών η τρίτη.

• Οι στρατιωτικές σχολές θα είναι ενταγμένες στα διάφορα πεδία όπως τώρα (π.χ. η Ευελπίδων σε 2ο και 3ο, η Στρατιωτική Ιατρική στο 4ο). Δεν προκρίνεται η δημιουργία αυτόνομου πεδίου, διότι σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον θα είναι πολύ περιορισμένο. Π.χ., φέτος η βάση της Στρατιωτικής Ιατρικής έκανε υπερπτήση στα 19.330 μόρια. Εάν η Στρατιωτική Ιατρική ενταχθεί σε ξεχωριστό πεδίο, ο υποψήφιος με 19.329 μόρια δεν θα μπορεί να διεκδικήσει καμία άλλη Ιατρική, τη στιγμή που η Αθηνών είχε 19.233 μόρια!

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ"

Πάμε Πακέτο:«Ο Αντώνης Βαρδής πλήρωσε για τα τεχνητά μέλη και το καρότσι που κάθομαι αυτή τη στιγμή» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εξομολόγηση του αποστολέα του Πάμε Πακέτο για τον συνθέτη.

Ο Αντώνης Βαρδής έφυγε από τη ζωή τον περασμένη Σεπτέμβρη. Συγγενείς και φίλοι του είχαν πάντα να λένε για το πόσο βοηθούσε πάντα ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Απόψε στο Πάμε Πακέτο, ο Μηνάς αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία του συνθέτη. Ο Μηνάς γεννήθηκε με μερική παραπληγία και όσο θυμάται τον εαυτό του ήταν πάντα καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Για τα τεχνητά μέλη και το αμαξίδιο με το οποίο πήγε στην εκπομπή, είχε πληρώσει ο Αντώνης Βαρδής.

«Για τα τεχνητά μέλη και το καρότσι που κάθομαι αυτή τη στιγμή πλήρωσε ο Αντώνης Βαρδής. Εγώ με τα ποσοστά αναπηρίας που έχω, το 25% του ποσού πρέπει να το βάλω από την τσέπη μου, πράγμα που δεν υπήρχε και δε με στηρίξαν καθόλου από την οικογένεια μου. Γνώριζα τον Αντώνη Βαρδή και του εξήγησα αυτό το πράγμα και μου λέει «Μη στεναχωριέσαι, θα το κανονίσουμε». Μου έδωσε αυτά τα μηχανήματα που τόσα χρόνια έχουν χαλάσει και αυτά, και μου πήρε και αυτό το καροτσάκι. Ήταν πολύ δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια.» είπε χαρακτηριστικά ο αποστολέας του Πακέτου.

Η εκπομπή φρόντισε να αντικατασταθεί το χαλασμένο πια αμαξίδιο του με ένα που θα του κάνει τη ζωή λιγάκι πιο εύκολη.

Δείτε όσα είπε για τον Αντώνη Βαρδή:



 Στάθηκε όρθιος για πρώτη φορά και της έκανε πρόταση γάμου!

Ο Μηνάς θέλησε μέσω της εκπομπής να σταθεί για πρώτη φορά όρθιος μπροστά στην Γιάννα και να της κάνει την πιο τρυφερή πρόταση γάμου.

Η Γιάννα είχε τη μία έκπληξη μετά την άλλη κατά τη διάρκεια της βραδιάς και ζήτησε χρόνο για να το σκεφτεί, ωστόσο όλα δείχνουν πως η σχέση τους είναι πολύ δυνατή...


zappit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάμε Πακέτο:«Ο Αντώνης Βαρδής πλήρωσε για τα τεχνητά μέλη και το καρότσι που κάθομαι αυτή τη στιγμή» (ΒΙΝΤΕΟ)"

Οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο της Κατερίνης ζήτησε φακελάκι για επέμβαση

Oφθαλμίατρος, προϊστάμενος κλινικής νοσοκομείου στην Κατερίνη απαίτησε 300 ευρώ, ως αμοιβή για την πραγματοποίηση εγχείρησης σε ασθενή

Χειροπέδες σε έναν οφθαλμίατρο, προϊστάμενο κλινικής νοσοκομείου στην Κατερίνη έβαλαν οι άντρες των Εσωτερικών Υποθέσεων καθώς απαίτησε 300 ευρώ, ως αμοιβή για την πραγματοποίηση εγχείρησης ενός ασθενή.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία συγγενικού προσώπου του ασθενούς, σύμφωνα με την οποία ο 51χρονος ιατρός απαίτησε τα χρήματα, για να πραγματοποιήσει εγχείρηση «καταρράκτη», παρακάμπτοντας τις διαδικασίες εξέτασης – εισαγωγής και τη λίστα αναμονής για τις επεμβάσεις, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Σε προγραμματισμένη συνάντηση, χθες το πρωί, στο γραφείο του ιατρού στο νοσοκομείο, ο ημεδαπός του παρέδωσε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε στην κατοχή του, κατά την έρευνα που επακολούθησε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας.

Μάλιστα, προσπάθησε να απωθήσει από το γραφείο τους αστυνομικούς, για να αποφύγει τη σύλληψη.

Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 51χρονου ιατρού δημόσιου νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα, με τις κατηγορίες της δωροληψίας υπαλλήλου και της απείθειας.

Ο συλληφθείς, με την ποινική δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε σήμερα στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία και απείθεια. Ο εισαγγελέας τον παρέπεμψε για να δικαστεί στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Κατερίνης. Ο 51χρονος ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210–8779700 με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο της Κατερίνης ζήτησε φακελάκι για επέμβαση "

Ο στρατός πάει μ΄ όλα! Του ανέθεσαν την "ιατρική κάλυψη" της Ακρόπολης!!!

Απίστευτο ,αληθινό και ανεξήγητο. Ζητάνε από τις Ένοπλες Δυνάμεις να καλύψουν υγειονομικά τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης!!!

Δεν έχει γιατρούς το ελληνικό κράτος; Γιατί πρέπει να αναλάβει ο στρατός;

Σήμα του ΓΕΕΘΑ προς τα Γενικά Επιτελεία αναφερει ότι “ένας οπλίτης ιατρός κι ένας οπλίτης νοσοκόμος τραυματιοφορέας θα διατεθούν στο ιατρείο αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως για ένα επιπλέον μήνα από 22 Νομεβρίου ως και 21 Δεκεμβρίου”! Άρα έχουν διατεθεί εδώ και καιρό! Το γιατί παραμένει ως ερώτημα;

Στο σήμα αναφέρεται επίσης ότι το ιατρικό προσωπικό θα φορά πολιτικά! Μην ενοχληθούν οι τουρίστες …

Ιατρός και τραυματιοφορέας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ορθοπεδικών περιστατικών ,λιποθυμικών επεισοδίων και επιπόλαιων τραυμάτων”.

Την μετακίνηση και όλη την υποστήριξη των οπλιτών θα την αναλάβουν οι ΕΔ.

Τίποτα άλλο ν΄ αναλάβουν οι ΕΔ υπάρχει; Περισσεύει το προσωπικό και το δίνει η ηγεσία σ΄ ότι κι αν ζητηθεί; Δεν έχουμε ξεχάσει τις …ασκήσεις κοντά στην περιοχή που κινούνταν οι δραπέτες των φυλακών. Κι όχι μόνο αυτά.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο στρατός πάει μ΄ όλα! Του ανέθεσαν την "ιατρική κάλυψη" της Ακρόπολης!!!"

Γ. Καρασμάνης: « Ενίσχυση ύψους 240 εκατ. ευρώ, σε 16.000 νέους αγρότες, από το 2015» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Καρασμάνης, σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Δημοσιογράφο Μαρία Σιδέρη, αναφέρθηκε στις δράσεις για τη στήριξη των Νέων Αγροτών και στην προσπάθεια ανανέωσης του ηλικιακού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Καρασμάνης σημείωσε τα εξής:

«Οι νέοι αγρότες αποτελούν το πιο ελπιδοφόρο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η ελληνική γεωργία. Είναι το «νέο αίμα» που αναζωογονεί την ελληνική ύπαιθρο. Στηρίζουμε τη δραστηριότητά τους και στηριζόμαστε στις ιδέες τους ώστε από κοινού να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. Το ενδιαφέρον μας για τους νέους αγρότες είναι έμπρακτο. Με το νέο πρόγραμμα εγκρίναμε την είσοδο 11.116 παραγωγών μέχρι 40 ετών στο αγροτικό επάγγελμα οι οποίοι θα λάβουν ενισχύσεις ύψους 194 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά εντάχθηκαν ως δικαιούχοι 3.224 επιλαχόντες. Και αυτό έγινε μετά από δική μας επίμονη και συστηματική προσπάθεια.

Οι πληρωμές προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η πρώτη δόση της ενίσχυσης που αντιπροσωπεύει το 70% καταβλήθηκε ήδη σε 2.029 δικαιούχους, με ποσό 24 εκατ. ευρώ. Ενώ σύντομα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί σε επιπλέον 1.100 νέους αγρότες με ποσό 12 εκατ. ευρώ περίπου.
Σήμερα κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των νέων αγροτών, του παλαιού προγράμματος, η β΄ και η γ΄ δόση, το συνολικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζουμε να έχουν πάρει την πρώτη δόση το σύνολο των δικαιούχων με ένα συνολικό ποσό 136 εκατ. ευρώ. Κατ΄ αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και ενισχύουμε την πολυπόθητη ρευστότητα της εθνικής μας οικονομίας.

Στόχος μας είναι μέσα στο 2015 με το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα των νέων αγροτών με μια σειρά δράσεων, επενδυτικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Παράλληλα θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση ενός ακόμη προγράμματος με την είσοδο άλλων 16.000 νέων αγροτών στο ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής γεωργίας με 240 εκατ. ευρώ.
Η ηλικιακή ανανέωση της ελληνικής γεωργίας αποτελεί στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο για το Υπουργείο μας. Η προσπάθειά μας αυτή, βλέπουμε ότι αποδίδει καρπούς και ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας μας γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ισχυρός. Γι’ αυτό και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι Νέοι Αγρότες να στηριχθούν με όλα τα δυνατά μέσα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο ώστε να αποτελέσουν τους πρωτεργάτες της αγροτικής ανασυγκρότησης της χώρας».



Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Καρασμάνης: « Ενίσχυση ύψους 240 εκατ. ευρώ, σε 16.000 νέους αγρότες, από το 2015» (ΒΙΝΤΕΟ)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news