facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Φρίκη! Καταγγελία πως εταιρεία ζητά από έγκυο να ρίξει το παιδί της για να μην χάσει τη δουλειά της

Στις άγριες μέρες που βιώνει η κοινωνία μας αντανακλάται η καταγγελία που κατατέθηκε χθες, 17 Νοεμβρίου, στην Επιθεώρηση Εργασίας από το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, σύμφωνα με το οποίο έγκυος εργαζόμενη σε εταιρεία στο Ηράκλειο δέχτηκε απειλές να ρίξει το παιδί της για να συνεχίσει να έχει τη δουλειά της! 

Παράλληλα, όπως πάντα αναφέρει η καταγγελία που η 33χρονη εργαζόμενη κατέθεσε παρά το κλίμα τρομοκρατίας, «έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία, ενώ η εργοδοσία έχει καταφερθεί εναντίον της υβριστικά». 

Στο πλευρό της εργαζόμενης βρίσκονται μια σειρά από Σωματεία του Ηρακλείου μεταξύ των οποίων η τοπική ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η καταγγελία:

«Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εταιρία ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε πλήθος αυθαιρεσιών εναντίον εγκύου εργαζόμενής της.

Η εργαζόμενη προσλήφθηκε με την ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ ως υπάλληλος γραφείου (615€ μικτά) ενώ έχει καθήκοντα μηχανικού, με τις ανάλογες ευθύνες. Η εργαζόμενη ενώ είχε σύμβαση αορίστου χρόνου εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο μισθός της καλύπτεται από λεφτά φορολογούμενων πολιτών, δηλαδή η επιχείρηση επιδοτήθηκε για να βγάλει κέρδος και να καρπωθεί το κέρδος από τη δουλειά της εργαζόμενης (ο εργοδότης με δικά του έξοδα καλύπτει μόνο ασφαλιστικές εισφορές), η εργαζόμενη είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο (οφειλές εργοδοσίας και επιδόματα ΙΚΑ). Η εταιρία οφείλει επίσης δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας. Επιπλέον, η εταιρία δεν έχει καλύψει στην εργαζόμενή της εργατικό ατύχημα, ενώ την έχει απλήρωτη και για υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα.

Η ασυδοσία της εν λόγω εταιρίας δε σταματάει εκεί. Η συνάδελφος έχει δεχτεί απειλές να ρίξει το παιδί της προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει(!), έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία, ενώ παράλληλα η εργοδοσία έχει καταφερθεί εναντίον της υβριστικά. Η συνάδελφος έχει αντιμετωπίσει ρατσιστική συμπεριφορά, με διακρίσεις σε βάρος της λόγω εγκυμοσύνης. Τελικά η συνάδελφος δέχεται εκβιασμό προκειμένου να υπογράψει παραίτηση ως προϋπόθεση για να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Αυτό γίνεται γιατί με βάση τη νομοθεσία, η εργαζόμενη από τη στιγμή που θα γεννήσει δεν μπορεί να απολυθεί για 18 μήνες. Αν κάτι τέτοιο συμβεί η εταιρία θα είναι υποχρεωμένη τα καταβάλλει όλους τους μισθούς για αυτό το διάστημα και επιπλέον να πληρώσει πρόστιμο.

Λόγω της τρομοκρατίας που έχει δεχτεί, η συνάδελφος νοιώθει ότι απειλείται η ίδια και η κύηση της. Σαν σωματείο δηλώνουμε ότι για ό,τι συμβεί στη συνάδελφό και το παιδί της καθιστούμε υπεύθυνη την εργοδοσία!

Οι καθυστερήσεις στις καταβολές μισθών και επιδομάτων αποτελούν την κορύφωση της μόνιμης και πάγιας τακτικής της εργοδοσίας να παραβιάζει συνεχώς την εργατική νομοθεσία, να χειροτερεύει διαρκώς τις συνθήκες εργασίας και να καταστρατηγεί ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Η ανάλγητη νοοτροπία των εργοδοτών έχει πάντα την ίδια «λογικοφανή» απάντηση στις όποιες αιτιάσεις περί καταβολής δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους: ότι χρήματα δεν υπάρχουν, και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν μόλις πληρωθεί η εταιρεία. Αποτελούν οι εργαζόμενοι όμως χρηματοδότες και συνέταιρους της εταιρείας ώστε να περιμένουν απόδοση μεριδίων; Τις εποχές της μεγάλης κερδοφορίας μοιράστηκαν τα κέρδη τους με τους εργαζομένους; Ποια λογική επιβάλλει στους εργαζομένους να μοιραστούν τώρα τη ζημία τους; Να καλούνται να ''συνεισφέρουν'' το εισόδημα τους για την ''επιβίωση'' των εταιριών;

Το συγκεκριμένο κρούσμα ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, επιπλέον, ξεπερνάει τα όρια των οικονομικών διεκδικήσεων δεδουλευμένων, θέτοντας ζήτημα στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των εργαζομένων από τους εργοδότες και δείχνει τις σεξιστικές διακρίσεις στις οποίες στον 21ο αιώνα και την «πολιτισμένη Δύση» ακόμα υπόκεινται γυναίκες εργαζόμενες. Ένα ζήτημα τόσο ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο για αυτό καλούμε σωματεία και φορείς να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές και να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στη συνάδελφο αλλά και σε κάθε εργαζόμενο ή άνεργο που πλήττεται από οποιαδήποτε μορφής εξουσία.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει κάθε συνάδελφο και κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Καλούμε όλους τους εργαζομένους στις τεχνικές εταιρείες της Κρήτης να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται. Στα κοινά μας προβλήματα, οι ατομικές λύσεις δε μπορούν να αποδώσουν. Ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Αγώνας που θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, των γενικών συνελεύσεων των σωματείων τους, για να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Με τη συναδελφική αλληλεγγύη, την οργάνωσή σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. Καλούμε κάθε συνάδελφο να γραφτεί στο σωματείο και μαζί να αντισταθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αλληλεγγύη.

Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας συνάδελφος μόνος του. Κανένας φοβισμένος. Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά τους. Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη.

Το σωματείο μας προέβη σε καταγγελία όλων των παραπάνω στην επιθεώρηση εργασίας στις 17.11.2014. Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης (η συνάδελφος βρίσκεται στον τελευταίο μήνα κύησης και έχει επικίνδυνη εγκυμοσύνη) αιτούμαστε στην επιθεώρηση εργασίας να επισπεύσει τη διαδικασία και να ορίσει το συντομότερο δυνατό ημερομηνία για την τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα».

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρίκη! Καταγγελία πως εταιρεία ζητά από έγκυο να ρίξει το παιδί της για να μην χάσει τη δουλειά της "

Έρευνα για το «πλιάτσικο» των ΜΑΤ σε περίπτερο στα Εξάρχεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Διοικητική έρευνα και προανάκριση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε η δημοσιοποίηση στο Internet ερασιτεχνικού βίντεο που δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να επιδίδονται σε «πλιάτσικο» σε περίπτερο της περιοχής των Εξαρχείων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας μετά την πορεία για τη 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το πρωί της Τρίτης το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook και δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να έρχονται σε αντιπαράθεση με δύο εργαζόμενους του συγκεκριμένου περιπτέρου, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως τα όργανα της τάξης πήραν νερά από τα ψυγεία τους χωρίς να τα πληρώσουν.

Μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες πως τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν τους δύο εργαζόμενους και προσήγαγαν τον έναν από αυτούς.

Οπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες διερεύνησης των καταγγελιών. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε:

«Σχετικά με βίντεο που έχει αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες του Διαδικτύου και απεικονίζει αστυνομικούς σε περιστατικό με ιδιώτες χθες το βράδυ σε περίπτερο στην περιοχή των Εξαρχείων ανακοινώνεται ότι από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κινήθηκε η διαδικασία διοικητικής έρευνας και παράλληλα ενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων».


in
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα για το «πλιάτσικο» των ΜΑΤ σε περίπτερο στα Εξάρχεια (ΒΙΝΤΕΟ)"

Σχέδιο "Αρμαγεδών" από Κικίλια για τους σεισμούς! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, με θέμα την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών καταστάσεων, με αφορμή τους δύο σεισμούς που έγιναν τα ξημερώματα της Τρίτης με επίκεντρο την Χαλκίδα και προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία.

Η σύσκεψη διήρκεσε μόλις μισή ώρα, με κεντρικό θέμα την κατάσταση ετοιμότητας της χώρας, σε περίπτωση κάποιας μεγάλης φυσικής καταστροφής.

Αρμαγεδών!

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχει ένα πρωτόκολο του στρατού για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών καταστάσεων, το οποίο ονομάζεται "Αρμαγεδών".

Το... πρόβλημα με το πρωτόκολλο αυτό είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη κι αυτός ήταν ο λόγος που ο Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων αποφασίστηκε πως μέσα στις επόμενες 60 ημέρες θα γίνει κοινή άσκηση του στρατού της αστυνομίας, του λιμενικού, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, επιστημόνων του γεωδυναμικού ινστιτούτου και πολεοδόμων - τεχνικών στατικότητας κτηρίων της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και παραγωγών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ ΔΕΠΑ κτλ) , ούτως ώστε να "τσεκαριστεί" το συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Ο Υπουργος προστασίας του πολίτη, υποστήριξε οτι ζητούμενο είναι η πρόληψη των φαινομένων και όχι η εκ των υστέρων δραστηριοποίηση των φορέων, όσον αυτό μπορεί φυσικά να καταστεί εφικτό με τα υπάρχοντα τεχνικά και επιστημονικά μέσα.

Κικίλιας: "Αυτό που μας ενδιαφέρει ειναι η ομαλή και χωρίς προβλήματα συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και λοιπών φυσικών καταστροφών"

Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός όσον αφορά στη σεισμική δόνηση μεγέθους 5.1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το πρωί της Τρίτης στη Μαλεσίνα , υποστηρίζοντας πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τους πολίτες, ούτε κάποια αντίστοιχη πληροφορία για ακραία φυσικά φαινόμενα .

Το "Αρμαγεδών" παραμένει ένα σχέδιο... στα χρτιά και η μεγάλη άσκηση θα γίνει ούτως ώστε να εφαρμοστεί και να διορθωθούν τυχόν προβλήματα, όπου αυτά εντοπιστούν, για να είναι η χώρα έτοιμη σε περίπτωση μίας μεγάλης φυσικής καταστροφής.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο "Αρμαγεδών" από Κικίλια για τους σεισμούς! (ΒΙΝΤΕΟ)"

Κομισιόν: Αν δεν γυρίσει η Τρόικα, ξεχάστε την έξοδο από το Μνημόνιο

Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει και σήμερα η Κομισιόν, 24 ώρες μετά το «τελεσίγραφο» προς την ελληνική κυβέρνηση για την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεών της, αλλά και άλλες 24 ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, την Τετάρτη.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, συνέδεσε άμεσα την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με την έναρξη της συζήτησης για την έξοδο από το Μνημόνιο και την επόμενη ημέρα.

Όπως υπενθύμισε, οι συζητήσεις για τη «μεταμνημονιακή εποχή» θα ξεκινήσουν, μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Ακόμη, επανέλαβε: «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», ερωτηθείσα σχετικά με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ακόμη, η κυρία Αντρέεβα απάντησε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.

Επανέλαβε, δε, ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, λέγοντας: «Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, που θα ανοίξει το δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Αν δεν γυρίσει η Τρόικα, ξεχάστε την έξοδο από το Μνημόνιο"

Νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς στην Υγεία ανακοίνωσε ο Βορίδης

Σειρά μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας ανακοίνωσε, σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, παρουσία του προκατόχου του, Άδωνι Γεωργιάδη. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των ασθενών και απόδοση των μέγιστων δυνατών ποινών στους παραβάτες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι το σχέδιο νόμου που παραδίδεται στον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, αναμένεται να μειώσει τα φαινόμενα παραβατικότητας στον χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η νέα νομοθεσία προβλέπει για τους παραβάτες την επιβολή των μέγιστων δυνατών ποινών που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για την διαφθορά. Συγκεκριμένα, όποιος δέχεται ή αξιώνει «φακελάκι» θα βρίσκεται αντιμέτωπος με το μέγιστο της ποινής που έχει ορίσει ο νομοθέτης για το συγκεκριμένο αδίκημα, ενώ ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες για χρηματισμό γιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Επιπλέον, προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο της διαφθοράς στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, όπου και καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα δημιουργηθεί «ανοιχτό» ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ασθενών που χρειάζονται επέμβαση. Το σύστημα αυτό θα είναι προσβάσιμο, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί αν παρακάμπτεται η λίστα προτεραιότητας.

Επίσης, θα γίνεται προληπτικός έλεγχος του χρόνου νοσηλείας σε όλες τις χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ, ώστε να μην χρησιμοποιείται πλέον η καθυστέρηση ως μοχλός πίεσης του γιατρού στον ασθενή για να καταβάλει «φακελάκι» προκειμένου να μπει πιο γρήγορα στο χειρουργείο.

Ο Νικόλαος Κλαμαρής, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήταν παρών, εξήγησε ότι στον χώρο της Υγείας η διαφθορά έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθώς συνδέεται με την προσωπικότητα του ανθρώπου. «Το θύμα είναι άρρωστος και αυτό κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη και περίπλοκη», τόνισε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς στην Υγεία ανακοίνωσε ο Βορίδης"

Δανέζικη εφημερίδα σε Βρετανικό Μουσείο: «Επιστρέψτε στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Πληθαίνουν οι «φωνές» που τάσσονται υπέρ του αγώνα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα- Ο αρθογράφος της δανέζικης εφημερίδας δεν δίστασε να ζητήσει από τη Δανία να δώσει το «καλό παράδειγμα» επιστρέφοντας στην Ελλάδα δύο κεφαλές που αποσπάστηκαν με τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα, το 1687!

Στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και στον αγώνα της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που αποσπάστηκαν βίαια από τον λόρδο Έλγιν από το αξεπέραστο σε κάλλος μνημείο, τάσσεται και η δανέζικη εφημερίδας Kristeligt dagblad.

Μέσα από το εκτενές δημοσιεύμα ο αρθογράφος καλεί το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, ώστε να επανενωθούν στον τόπο που ανήκουν. «Στο μουσείο της Ακρόπολης πρέπει να βρίσκονται τα έργα τέχνης αυτής της παγκόσμιας κληρονομιάς και εκεί θα προβάλλονται πολύ καλύτερα απ' ό,τι στο Βρετανικό Μουσείο» γράφει το δημοσίευμα για τα Γλυπτά που στερεί το Βρετανικό Μουσείο από την Ελλάδα.

Μάλιστα, δεν δίστασε να ζητήσει από την Δανία να δώσει πρώτη το «καλό παράδειγμα» επιστρέφοντας στην χώρα μας, δύο κεφαλές που αποσπάστηκαν από την τέταρτη νότια μετόπη του Παρθενώνα, κατά τον βομβαρδισμό του μνημείου, το 1687.

Κατά την πολιορκία της Αθήνας το 1687, ο Μοροζίνι, επικεφαλής των βενετσιάνικων στρατευμάτων, διέταξε τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα.Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τον Ιερό Βράχο ως μπαρουταποθήκη και ο Μοροζίνι παραβλέποντας την αξία των μνημείων, έδωσε εντολή στα πυροβόλα -που βρισκόταν στο Λόφο των Μουσών- για τον βομβαρδισμό τους, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1687.

Όπως είπε αργότερα στην κυβέρνηση της Βενετίας «μία τυχαία βολή, είχε ως αποτέλεσμα να ανατιναχτεί η τουρκική πυριτιδαποθήκη και μαζί της τμήμα του Παρθενώνα». Λίγες ημέρες αργότερα, στρατιώτες του Μοροζίνι, επιχείρησαν να αποκαθηλώσουν τμήμα από τη δυτική πλευρά του ναού, στο οποίο απεικονίζονταν τα άλογα της Αθηνάς. Στην προσπάθεια τους, λόγω αδέξιων χειρισμών, το τμήμα αποσπάστηκε και έπεσε στο έδαφος όπου και θρυμματίστηκε. Οι δύο κεφαλές ανήκουν στο ανάγλυφο που παρουσιάζει τον αγώνα του Λαπίθη εναντίον ενός Κενταύρου.

Για τις δύο κεφαλές του Παρθενώνα που βρίσκονται στη Δανία, ο αρθογράφος γράφει:«τα αντίγραφά τους θα έχουν για μας την ίδια αξία, αλλά δεν είναι το ίδιο για το ελληνικό κράτος».

Η άρνηση του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, είχε εύστοχα χαρακτηριστεί από το αφεντικό της Αμάλ Αλαμουντίν, Geoffrey Robertson ως «αλαζονικός πολιτιστικός βανδαλισμό». Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στα μέσα Οκτωβρίου στην εφημερίδα Guardian, ο Robertson είχε δηλώσει: Είναι ένας αλαζονικός πολιτιστικός βαναδισμός εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου να επιμένει το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμο να είναι μοιρασμένο στα δύο!». Και στη συνέχεια τόνισε τη σημασία της επανένωσης των Γλυπτών στον τόπο όπου ανήκουν: «Η ζωφόρος του Παρθενώνα είναι ένα καταπληκτικό και μοναδικό δείγμα του ανθρώπινου πολιτισμου πριν από 2.500 χρόνια. Δεν απεικονίζει τον πόλεμο αλλά την ευτυχία. Το μισό δείγμα της ζωφόρου βρίσκεται στην Αθήνα, κάτω από τον μπλεουρανό και πάνω από την Ακροπόλη. Το άλλο μισό βρίσκεται σε μία αποστειρωμένη γκαλερί, σαν να βρίσκεται στο νοσοκομειακό κρεββάτι ενός μουσείου» είχε πει στην Guardian.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δανέζικη εφημερίδα σε Βρετανικό Μουσείο: «Επιστρέψτε στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα»"

ΟΑΕΔ:Νέο ρεκόρ «χρόνου» για το πρόγραμμα 2.500 προσλήψεων

Μέσα σε μία ώρα έκλεισε το πρόγραμμα για 2.500 συμπληρωματικές επιδοτούμενες προσλήψεις του ΟΑΕΔ. Ο τρόπος που υλοποιήθηκε και αυτό το πρόγραμμα είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει και πάλι αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις που δεν είχαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε προσλήψεις με επιδότηση από τον Οργανισμό Απασχόληση

Η εφαρμογή άνοιξε σήμερα στις 10 το πρωί μετά την παράταση που είχε πάρει λόγω των 2.500 κενών θέσεων που είχαν απομείνει.

Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων ήταν πρωτοφανές, με αποτέλεσμα οι θέσεις να καλυφθούν μέσα σε 45 λεπτά!

Υπενθυμίζεται ότι εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσει και νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για επιδότηση 6.000 θέσεων εργασίας σε ανέργους άνω των 18 ετών.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ:Νέο ρεκόρ «χρόνου» για το πρόγραμμα 2.500 προσλήψεων"

Bloomberg: Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της βρίσκονται σε αδιέξοδο

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ανθίσταται σε πιέσεις της τρόικας των πιστωτών για πρόσθετες εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό του 2015 ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomebrg, το οποίο επικαλείται δύο πρόσωπα που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Το αδιέξοδο εγκυμονεί τον κίνδυνο να μείνει η Ελλάδα χωρίς δίχτυ ασφαλείας την 1η Ιανουαρίου (του 2015), μετά τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του έτους, δήλωσαν τα ίδια πρόσωπα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας - του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) - είναι εξοργισμένοι, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για να καλύψει το (δημοσιονομικό) κενό, μετά τη συζήτηση που είχαν νωρίτερα στον μήνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Το αδιέξοδο σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα βήματα που απαιτούνται για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος βοήθειας και για το ό,τι θα ακολουθήσει, δήλωσαν οι δύο πηγές.

Η αξιολόγηση καθυστερεί και η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει περισσότερες συγκεκριμένες προτάσεις για τον προϋπολογισμό του 2015 για να ξεμπλοκάρει ο διάλογος, σύμφωνα με μία από τις δύο πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, η οποία σημείωσε ότι είναι απίθανη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τις 8 Δεκεμβρίου. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα μεταξύ των 28 της ΕΕ, εκτός από τη Γερμανία, που θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο μηδέν το 2015.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της βρίσκονται σε αδιέξοδο"

Πόσα κερδίζουν ανά αυτοκίνητο οι Audi, BMW και Mercedes;

Οι 3 Γερμανοί κατασκευαστές κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις premium υπο-κατηγορίες στις οποίες δηλώνουν το παρόν. Από τη στιγμή μάλιστα που το premium δικαιολογεί και τις αυξημένες τιμές πώλησης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τα πόσα χρήματα βγάζουν ανά αυτοκίνητο οι Audi, BMW και Μercedes.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που αφορούν τους πρώτους 9 μήνες του 2014, η μέση τιμή πώλησης των Audi ήταν 30.000 ευρώ, των BMW 35.000 ευρώ και των Mercedes 43.000 ευρώ. Μάλιστα η Mercedes είναι η μόνη από τις τρεις εταιρείες που αύξησε τη μέση τιμή της, ενώ οι λόγοι για αυτό αλλά και για τη διαφορά της από τους άλλους δύο πρέπει να αποδοθεί στην πολύ καινούργια γκάμα της, καθώς πρόσφατα ξεκίνησαν οι πωλήσεις της νέας C-Class και πιο νωρίς αυτής της S-Class, που είναι αναμφίβολα το πιο επιτυχημένο μοντέλο πολυτελείας. Στο αντίποδα η Audi, που φέτος παρουσίασε ουσιαστικά μόνο το TT.

Πέρα όμως από τον υψηλότερο τζίρο ανά αυτοκίνητο η Mercedes έχει να επιδείξει και τα μεγαλύτερα κέρδη ανά μονάδα. Έτσι λοιπόν σε κάθε αυτοκίνητό της που πωλείται το κέρδος της είναι της τάξης των 3.675 ευρώ, σχεδόν 1.000 ευρώ πιο υψηλό από το αντίστοιχο της Audi, που είναι 2.698. Το αντίστοιχο της BMW είναι 3.330 ευρώ, 345 πιο χαμηλό σε σχέση με αυτό της Mercedes.

carzine
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα κερδίζουν ανά αυτοκίνητο οι Audi, BMW και Mercedes;"

Μαθητές παίζουν κάτω απο σκαλωσιές σε σχολείο στα Χανιά - Σοβάδες και νερά το... μάθημά τους (φωτο)

Ένα σοβαρό θέμα φέρνει στη δημοσιότητα το Flashnews.gr, ύστερα από καταγγελίες γονέων του 12ου - 18ου Δημοτικού Σχολείου στα Χανιά.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παιδιά ηλικίας από 6 εως 12 ετών, κάνουν μάθημα αλλά και παίζουν στους χώρους του σχολείου, είναι όχι μόνο άθλιες αλλά και επικίνδυνες.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Flashnews.gr, είναι χαρακτηριστικές ενώ και τα όσα διηγήθηκαν δάσκαλοι συμπληρώνουν το παζλ της ανεπίτρεπτης κατάστασης που επικρατεί.

Μάθημα ανάμεσα σε σοβάδες και νερά

Εδώ και ημέρες στο σχολικό συγκρότημα έχουν πέσει σοβάδες από την οροφή, τόσο μέσα στις αίθουσες όσο και στα μπαλκόνια.












Με έγγραφο του Διευθυντή από τις 03/11 ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι για τις ζημιές και μηχανικοί του Δήμου επισκέφτηκαν τα σχολεία για έλεγχο. Ωστόσο μέχρι και την περασμένη Πέμπτη δεν εμφανίστηκε κάποιο συνεργείο για αποκατάσταση των ζημιών.



Συνεργείο τελικά μετέβη στο σχολικό συγκρότημα στις 14/11, μετά από σχεδον δύο εβδομάδες δηλαδή και αφού έπεσαν σοβάδες από την οροφή, ευτυχώς, την ώρα που οι αίθουσες ήταν άδειες.

Σήμερα η κάμερα του Flashnews.gr διαπίστωσε ότι οι εργασίες γίνονται την ώρα του μαθήματος, αφού η αποκατάσταση των ζημιών από τους λιγοστούς υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσιας του Δήμου, γίνεται στις εργάσιμες ημέρες και ώρες, δηλαδή το πρωί, τις ώρες που και οι μαθητές είναι σχολείο.

Τα παιδιά παίζουν αμέριμνα χωρίς να καταλαβαίνουν την επικινδυνότητα κάτι που φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνουν όμως ούτε οι "μεγάλοι", ενώ οι δασκάλοι του σχολείου παίρνουν όσα μέτρα μπορούν για να μην κινούνται τα παιδιά στο σημείο των εργασιών.







Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ καταγράψαμε και άλλα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο,  θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών.

Στο χώρο υπάρχουν επικίνδυνα σημεία όπως σύρματα ενώ η μια πλευρά του τοίχου της αυλής είναι ετοιμόρροπη.










Κάνουν μάθημα σε λίμνη απο νερό

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Παιδιά κάνουν μάθημα δίπλα σε... λίμνη από νερό που τρέχει από το ταβάνι, άγνωστο γιατί, ενώ καθημερινά η δασκάλα σφουγγαρίζει την αίθουσα.










Και όταν λέμε καθημερινά, εννοούμε εδώ και δύο χρόνια που παρουσιάστηκε το πρόβλημα και έχει ενημερωθεί ο Δήμος Χανίων και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κεμεσίδης

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα προβλήματα, σύντομα θα προστεθεί και άλλο ένα, το οποίο προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Χρήματα για το σχολείο δεν έχουν δοθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου πετρέλαιο για θέρμανση.









Flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθητές παίζουν κάτω απο σκαλωσιές σε σχολείο στα Χανιά - Σοβάδες και νερά το... μάθημά τους (φωτο) "

Διαζύγιο της εκπομπής «Βόρειος Ήπειρος.GR» με τον ΑΡΤ-FM 90,6

Όλο το παρασκήνιο πίσω από την διακοπή της εκπομπής

Αγαπητοί ακροατές της εκπομπής “Βόρειος Ήπειρος.GR”

Έχοντας εντοπίσει ένα σημαντικό κενό στην ενημέρωση αναφορικά με το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, με την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε παρουσίας του Εθνικού αυτού θέματος οπουδήποτε πέραν του διαδικτύου, ξεκινήσαμε πριν από περίπου 5 χρόνια τη προσπάθεια κάλυψης αυτού του χώρου. Οι εξελίξεις σε ολόκληρη τη περιοχή μας τρέχουν και οι απειλές για τους βορειοηπειρώτες, όπως είδαμε πρόσφατα, παραμένουν αμείωτες. Η μόνη λύση στα μάτια μας ήταν και είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση και των βορειοηπειρωτών που διαβιούν πλέον στην μητέρα Πατρίδα αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων που στην πλειοψηφία τους δεν ξέρουν ΤΙΠΟΤΑ για το Εθνικό αυτό θέμα. Και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσα από την ενημέρωση.

Καθ’ όλη τη προσπάθειά μας αυτή είχαμε μια βασική Αρχή και προϋπόθεση: ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΜΟΙΒΗ σε οποιαδήποτε φάση για το έργο μας αυτό. Δεν δεχόμαστε να βγάλουμε χρήματα πάνω από το Εθνικό μας αυτό ζήτημα!

Η εκπομπή είχε ομολογουμένως απρόσμενα μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία. Οι ακροατές μας σε Ελλάδα, Βόρειο Ήπειρο αλλά και στην Ομογένεια που μας άκουγαν μέσω διαδικτύου, αγκάλιασαν την εκπομπή και αυτό φάνηκε τόσο από τις ιδιαίτερα υψηλές ακροαματικότητες για τα δεδομένα του σταθμού που μας φιλοξενούσε αλλά και γενικότερα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό την ώρα που εκπέμπαμε, όσο και από τα μηνύματα, τα τηλεφωνήματα και τη συμμετοχή των ακροατών μας. Βασιζόμενοι σε πρωτογενή δίκτυα πληροφόρησης και πηγές βγάλαμε αποκλειστικότητες, θέσαμε κρίσιμα ερωτήματα σε πολιτειακούς παράγοντες και της ΕΕΜ και της εδώ πολιτικής σκηνής (τον πρόεδρο του ΟΓΑ, κομματικούς εκπροσώπους, βουλευτές και Ελλαδικών και Βορειοηπειρωτικών κομμάτων, ΓΓ υπουργείων κτλ.).

Η προσπάθεια ξεκίνησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΡάδιοΆστυ 90,6FM (νυν ΑΡΤ FM) σαν εκπομπή του Τομέα Βορειοηπειρωτικού Αγώνα της Νεολαίας Ορθόδοξου Συναγερμού (ΝΕ.Ο.Σ.) αλλά εξελίχθηκε τελικά πέρα και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πολιτική, κομματική ή άλλη δέσμευση και σχέση. Σε όλη αυτή τη προσπάθεια είχαμε και προβλήματα και εμπόδια. Προβλήματα τεχνικά και εμπόδια νοοτροπιών… Παρ’ όλα αυτά, και με τη συμπαράσταση κάποιων λίγων ανθρώπων από το σταθμό, καταφέρναμε να είμαστε στον αέρα...

Αυτά μέχρι τη στιγμή που σε μια από τις αναρίθμητες αλλαγές υπευθύνου προγράμματος του σταθμού εμφανίσθηκε ο κ. Γρηγορόπουλος, με «όραμα» κτλ. κτλ. Το…όραμα αυτό όπως απεδείχθη εκ των πραγμάτων προέβλεπε τον εκτοπισμό της εν λόγω εκπομπής μας. Λόγω του ότι ήταν η μόνη εκπομπή με αποδεδειγμένη (στους γνωρίζοντες τα δεδομένα του σταθμού) ακροαματικότητα αλλά και με αξιοσημείωτο επαγγελματισμό, δεν ήταν εύκολο για κάποιον που μόλις έχει αναλάβει να μας «τελειώσει» εν μία νυκτί. Έτσι αρχικά μας προτάθηκε η μείωση της διάρκειας από δύο σε μια ώρα την εβδομάδα(!) και αργότερα τον εκτοπισμό μας κάπου στο Σαββατοκύριακο, μόνο και μόνο για να μας ανακοινωθεί στο τέλος ότι «τα Σαββατοκύριακα τελικά δεν θέλουμε εκπομπές πολιτικού περιεχομένου»…

Οι κινήσεις όμως αυτές, προς έκπληξή μας, απεδείχθη ότι ήταν σε γνώση του ιδιοκτήτη του σταθμού και προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος μετά την μη επανεκλογή του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή άρχισε να ασχολείται ενεργά πλέον με το σταθμό. Και η έκπληξή μας έγκειτο στο ότι από το συγκεκριμένο σταθμό είχαμε κάποιες περισσότερες απαιτήσεις για την υποστήριξη μιας αμιγώς Εθνικού προσανατολισμού προσπάθειας σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον σταθμό, ακριβώς επειδή ιδιοκτήτης ήταν κάποιος που υποστήριζε ότι η προτεραιότητά του ήταν η Πατρίδα. Έτσι, όταν στην τελευταία συνάντηση που είχαμε μαζί του στα τέλη Νοεμβρίου του 2013 σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουμε την εκπομπή, στο σχόλιό μας «…άλλωστε είναι μια εκπομπή από την οποία εμείς δεν κερδίζουμε (σ.σ. χρηματικά) κάτι» εισπράξαμε την απάντηση «Ούτε κι εγώ κερδίζω κάτι!», η απογοήτευσή μας συναγωνιζόταν την έκπληξή μας για τον υπολογιστικό και κυνικό τρόπο που η προσπάθειά μας αντιμετωπιζόταν.

Παρ’ όλα αυτά και με την παρότρυνση εκείνων των ανθρώπων στο σταθμό που πίστευαν σε εμάς όλα αυτά τα χρόνια, επιλέξαμε να μην έρθουμε σε οριστική ρήξη αλλά, προς χάριν του ανώτερου σκοπού τον οποίο προσπαθούμε με τις μικρές μας δυνάμεις να υπηρετήσουμε, να επιμείνουμε πιστεύοντας ότι εν καιρώ και με τις συνεχείς αλλαγές που ελάμβαναν χώρα στο σταθμό, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Όμως, ένα χρόνο μετά κουραστήκαμε να δίνουμε ευκαιρίες και χρόνο σε ένα σταθμό που εν αντιθέσει με ότι υποστηρίζει, αντιμετωπίζει αυτό το μείζον Εθνικό θέμα όπως…όλοι οι άλλοι!

Ευχαριστούμε όλους τους ακροατές που μας εμπιστεύτηκαν για την ενημέρωσή τους όλα αυτά τα χρόνια, όσους πίστεψαν σε εμάς μέσα στο σταθμό καθώς και όλα τα διαδικτυακά μέσα με τα οποία συνεργαστήκαμε.

Ο Αγώνας συνεχίζεται!...

Οι παραγωγοί και συντελεστές της εκπομπής:
Σπύρος Ιωάννου
Αθηνά Κρεμμύδα
Αλέξανδρος Κορακίδης
Παναγιώτης Καράμπελας
Θοδωρής Γκούμας

himara
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαζύγιο της εκπομπής «Βόρειος Ήπειρος.GR» με τον ΑΡΤ-FM 90,6"

Ποινή φυλάκισης 4 ετών για το ζεύγος Παπαντωνίου

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.

Η ποινή είναι μετατρέψιμη σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα και έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Η παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες αφορά στο οικονομικό έτος 2009.

Την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η δίκη και για δεύτερη παράβαση που αποδίδεται στον πρώην υπουργό και αφορά το έτος 2008, ενώ αναμένεται η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών για την κατηγορία της κακουργηματικής παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες που αφορά στο έτος 2010. Τότε άλλαξε ο νόμος και το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες μετατράπηκε σε κακούργημα.

Για την κακουργηματική αυτή περίπτωση του πόθεν έσχες ο πρώην υπουργός είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ μετά την απολογία του στην εφέτη ανακρίτρια Μερόπη Πουλάκη- Κυριακίδου, ενώ η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, η οποία κατηγορείται για άμεση συνέργεια στις πράξεις του Γιάννου Παπαντωνίου είχε αφεθεί ελεύθερη με χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου αφορούν χρηματικό ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε μέσω της περιβόητης «λίστας Λάγκαρντ» σε τραπεζικό λογαριασμό, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη του επίμαχου χρηματικού ποσού, καθώς, όπως είπε, αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινή φυλάκισης 4 ετών για το ζεύγος Παπαντωνίου "

Οι μεγαλύτεροι και πιο καταστροφικοί σεισμοί της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!

Η Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την Ιαπωνία, Νέες Εβρίδες, Περού, νησιά Σολομώντα και Χιλή.

Οι περιοχές οι οποίες έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς είναι το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία -παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ευρισκόμενη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, συνθλίβεται από τις δύο τεκτονικές πλάκες και παρουσιάζει σεισμική διέγερση- δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε σχέση με αντίστοιχης κλίμακας σεισμούς σε άλλες χώρες.

Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση στην Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια είναι ο σεισμός μεγέθους 7.2R που έγινε στις 12 Αυγούστου 1953 στη Κεφαλονιά. Η χρονιά αυτή έφερε μεγάλα σεισμικά πλήγματα στο Ιόνιο πέλαγος. Στις 7 Αυγούστου έγινε η πρώτη δόνηση αισθητή σε Κεφαλληνία και Ιθάκη. Στις 10 Αυγούστου γίνεται επιπλέον αισθητός ο σεισμός και στη Ζάκυνθο. Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν. Στις 12 Αυγούστου στις 09:29 έγινε ένας σεισμός και μετά λίγη ώρα στις 11:20 άλλος ένας. Αυτοί οι δύο κατέστρεψαν εξολοκλήρου το Αργοστόλι και το Ληξούρι. Ο απολογισμός ήταν 476 νεκροί, 2.412 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές. ”Σε σύνολο 33.000 σπιτιών που υπήρχαν τότε στα νησιά αυτά, υπήρξαν 27.659 καταρρεύσεις, σοβαρές υλικές ζημιές σε 2.780 σπίτια και ελαφρές σε 2.394 σπίτια”. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο βιβλίο “Οι σεισμοί της Ελλάδας” των κ. Βασίλη και Κατερίνα Παπαζάχου.



Εικ.1 Η ολοσχερώς κατεστραμμένη εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης στη Ζάκυνθο από το φοβερό σεισμό της Κεφαλονίας το 1953

Με βάση την εκδήλωση του φαινομένου κατά χρονολογική σειρά οι ισχυρότεροι σεισμοί ήταν αυτός στον Άγιο Ευστράτιο μεγέθους 7,1 Ρίχτερ (19-2-1968) με 20 νεκρούς και την κατάρρευση 175 κτιρίων, ο σεισμός στο χωριό Στίβο Θεσσαλονίκης 6,5 Ρίχτερ (20-6-1978) με 45 νεκρούς και 9.480 κτίρια της ευρύτερης περιοχής με σοβαρές βλάβες, ο σεισμός στον Αλμυρό του Βόλου 6,5 Ρίχτερ (9-7-1980), χωρίς νεκρούς αλλά με 5.333 κτίρια κατεστραμμένα σε Μαγνησία, Φθιώτιδα και Θεσσαλία. Έναν χρόνο μετά έχουμε το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στις Αλκυονίδες (24-2-1981) με 20 νεκρούς, 500 τραυματίες και 22.554 κτίρια με μεγάλες ζημιές στις περιοχές της Κορινθίας, Βοιωτίας, Αττικής, Φωκίδας και Εύβοιας. Στις 13-6-1986 εκδηλώνεται ο πολύκροτος σεισμός της Καλαμάτας (6 Ρίχτερ) με 20 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, χιλιάδες αστέγους και πάνω από 9.000 κτίρια να έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Μόλις το 28% των κτιρίων της Καλαμάτας έμεινε ανέπαφο.



Εικ. 2 Τα συντρίμια της οικοδομής που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου στη Θεσσαλονίκη από το μεγάλο σεισμό 6.5R το 1978

Εικοσιέξι νεκρούς και μεγάλες ζημιές άφησε και ο σεισμός στο Αίγιο (6,1 Ρίχτερ) στις 15-6-1995 ενώ ο σεισμός με τους περισσότερους τραυματίες τα τελευταία χρόνια (1.600) ήταν αυτός της Πάρνηθας στις 7-9-1999. Ο απολογισμός του σεισμού αυτού (μεγέθους 5.9R) που συγκλόνισε την πρωτεύουσα ήταν 143 νεκροί, εκτεταμένες ζημιές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 85 άτομα απεγκλωβίστηκαν ζωντανά από τα συντρίμμια.

Μπορεί ο σεισμός στην Κεφαλλονιά να ήταν ο πιο τραγικός, αλλά σε επίπεδο ρίχτερ, ο μοναδικός σεισμός που έχει φτάσει τα 8 και έχει καταχωρυθεί ως τον πιο δυνατό σεισμό στη σύγχρονη Ελλάδα, είναι αυτός της Ρόδου, το 1926. Ο σεισμός κατέστρεψε εντελώς τον Αρχάγγελο της Ρόδου ενώ πολύ ισχυρός ήταν στο Ηράκλειο στη Μικρά Ασία, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάϊρο ενώ έγινε αισθητός στην Ανατολική Ιταλία, Σκόπια, Κωνσταντινούπολη, Κύπρο κ.α. Συνολικά κατέρρευσαν 3.200 σπίτια ενώ 550 έπαθαν ανεπανόρθωτες βλάβες. Ενώ το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου έπαθε σημαντικές ζημιές. Οι τραυματίες δεν υπολογίζονται και οι νεκροί ήταν περίπου μια ντουζίνα.

Ακόμα ένας ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη Χαλκιδική το 1932, όπου οι τραυματίες άγγιξαν το μέγεθος των 669 ατόμων, ενώ οι νεκροί ξεπέρεσαν τους 160. Οι δύο μετασεισμοί που ακολούθησαν μετά τον κύριο των 7 ρίχτερ, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Στρατωνίου και της Ιερισσού, ενώ συνολικά 4.106 σπίτια κατέρρευσαν και άλλα 3.218 υπέστησαν σοβαρότατες βλάβες. Μεγάλη καταστροφή και στο Άγιον Όρος στο οποίο μόνο 2 μονές άντεξαν.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τους ισχυρότερους σεισμούς της Ελλάδας όπως τους καταγράφει το earthquakes.gr

1. 26/6/1926, Ρόδος, Αρχάγγελος, 8 Ρίχτερ
2. 11/8/1903, Κύθηρα, Μιτάτα, 7.9 Ρίχτερ
3. 8/11/1905, Χαλκιδική, Αθως, 7.5 Ρίχτερ
4. 9/7/1956, Αμοργός, Ποταμός, 7.5 Ρίχτερ
5. 30/8/1926, Σπάρτη, 7.2 Ρίχτερ
6. 30/8/1926, Πελοπόνησος, Σπάρτη, 7.2 Ρίχτερ
7. 12/8/1953, Κεφαλλονιά, Αργοστόλι, 7.2 Ρίχτερ
8. 25/4/1957, Ρόδος, Ρόδος, 7.2 Ρίχτερ
9. 19/2/1968, Αγιος Ευστράτιος, 7.1 Ρίχτερ
10. 26/9/1932, Χαλκιδική, Ιερισσός, 7 Ρίχτερ
11. 25/2/1935, Λασίθι, Ανόγια, 7 Ρίχτερ
12. 6/10/1947, Μεσσηνία, Πυλία, 7 Ρίχτερ
13. 30/4/1954, Καρδίτσα, Σοφάδες, 7 Ρίχτερ
14. 18/2/1910, Κρήτη, Χανιά, 6.9 Ρίχτερ
15. 11/8/1904, Σάμος, Σάμος, 6.8 Ρίχτερ
16. 24/1/1912, Κεφαλλονιά, Ασπρογέρακας, 6.8 Ρίχτερ
17. 31/3/1965, Αιτωλία, Αγρίνιο, 6.8 Ρίχτερ
18. 13/8/1992, Κρήτη, Ζάκρο, 6.8 Ρίχτερ
19. 7/8/1915, Ιθάκη, Ιθάκη, 6.7 Ρίχτερ
20. 23/8/1949, Χίος, Καρδάμυλα, 6.7 Ρίχτερ
21. 24/2/1981, Αλκιονίδες, Περαχώρα, 6.7 Ρίχτερ
22. 24/2/1981, Αλκιονίδες, Περαχώρα, 6.7 Ρίχτερ
23. 5/7/1902, Θεσσαλονίκη, Ασσυρος, 6.6 Ρίχτερ
24. 20/6/1978, Θεσσαλονίκη, Στίβος, 6.5 Ρίχτερ
25. 1/5/1967, Ιωάννινα-Αρτα, 6.4 Ρίχτερ
26. 22/4/1928, Κόρινθος, Κόρινθος, 6.3 Ρίχτερ
27. 5/2/1966, Λίμνη Κρεμαστών, Πετράλωνα, 6.2 Ρίχτερ
28. 15/6/1995, Αίγιο, Αίγιο, 6.1 Ρίχτερ
29. 7/9/1999, Αθήνα, Πάρνηθα, 6.1 Ρίχτερ
30. 17/10/1914, Βοιωτία, Θήβα, 6 Ρίχτερ
31. 17/5/1930, Κόρινθος, Σαρικό, 6 Ρίχτερ
32. 20/7/1938, Αττική, Ωρωπός, 6 Ρίχτερ
33. 13/9/1986, Καλαμάτα, Καλαμάτα, 6 Ρίχτερ

Η Ελλάδα όμως έχει μια μεγάλη ιστορία στους σεισμούς. Για την ιστορία, ας αναφέρουμε σειχμούς της αρχαιότητας, όπως καταγράφησαν από ιστορικούς μερικά χρόνια μετά Χριστόν.

1. «Mεγάλος σεισμός έγινε τη νύχτα της 21ης Iουλίου σ’ όλη τη Γη», αναφέρει ο ιστορικός Θεοφάνης για τον μεγαλύτερο σεισμό της Mεσογείου, μεγέθους 8,2 Pίχτερ που έγινε το 365 μ.X. στο ρήγμα της Eλαφονήσου.

2. «Στην Aλεξάνδρεια, το θαλάσσιο κύμα σήκωσε τόσο ψηλά τα πλοία που ήταν προσορμισμένα στο λιμάνι, ώστε έφτασαν στις ψηλές οικοδομές και τα τείχη και έπεσαν μέσα στις αυλές και στα δωμάτια. Kατόπιν υπαναχώρησε η θάλασσα και έμειναν στην ξηρά. Oι κάτοικοι έτρεξαν για να κάνουν πλιάτσικο, να αρπάξουν τα φορτία των πλοίων, αλλά το θαλάσσιο κύμα επανήλθε και τους έπνιξε όλους. Aλλοι ναυτικοί διηγούνται ότι την ημέρα εκείνη και ενώ βρίσκονταν στο μέσο της Aδριατικής, ξαφνικά κάθισε το πλοίο στον πυθμένα της θάλασσας και ύστερα από κάμποση ώρα επανήλθε το νερό και έτσι επέπλευσαν».

3. O Kεδρηνός προσθέτει ότι το κύμα υποχώρησε στο λιμάνι της Aλεξάνδρειας και τα πλοία έμειναν στην ξηρά. «Eτρεξε τότε περίεργο πλήθος να δει το παράδοξο θέαμα, αλλά το κύμα επανήλθε και καταποντίστηκαν πέντε χιλιάδες άνθρωποι. Σε Kρήτη, Aχαΐα, Bοιωτία, Hπειρο και Σικελία πολλά μέρη χάθηκαν επειδή η θάλασσα ανέβηκε και τα πλημμύρισε. Πλοία εκσφενδονίστηκαν πάνω στα βουνά μέχρι και εκατό στάδια».

4. Eνας άλλος ιστορικός, ο Xιώτης, αναφέρει ότι «οι κορυφές του Tαϋγέτου ράγισαν, ο ναός του Δία στην Oλυμπία γκρεμίστηκε, το ίδιο και κτίρια, τείχη, οχυρώματα και στήλες», ενώ, επικαλούμενος τον παλαιότερο ιστορικό Γίββωνα, γράφει ότι «σείστηκε το μεγαλύτερο μέρος του ρωμαϊκού κόσμου και τα μεγάλα κύματα κατέπνιξαν τους κατοίκους στα παράλια της Δαλματίας, της Eλλάδας και της Aιγύπτου».

5. Στις 7 Oκτωβρίου του 1650, ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 Pίχτερ, στη Σαντορίνη, για τον οποίο υπάρχουν μαρτυρίες των ιστορικών Perry, Mallet, Siemberg, Aντωνόπουλου και Bέη.«Oι δονήσεις άρχισαν το 1649 και συνοδεύονταν από πρωτοφανή άνοδο της θερμοκρασίας. Στις 14 Σεπτεμβρίου άρχισαν νέες δονήσεις μέχρι το τέλος του μηνός και κορυφώθηκαν μεταξύ 27 και 29 Σεπτεμβρίου, οπότε έγινε και η πιο βίαιη», αναφέρεται.

«Συνοδεύονταν από υπόγεια ηφαιστειακή έκρηξη με μεγάλη ποσότητα σποδού που μόλις έφτανε στην επιφάνεια του νερού. Σχηματίστηκε νησίδα με κρατήρα από όπου εκσφενδονίζονταν πελώριοι πυρακτωμένοι λίθοι, άφθονο πυροκλαστικό υλικό και κυρίως ηφαιστειακή σποδός. H ηφαιστειακή τέφρα μεταφέρθηκε μέχρι τη Mικρά Aσία όπου κάλυψε τα φύλλα των δένδρων με ένα λεπτό στρώμα. Aπό τα δηλητηριώδη αέρια πέθαναν σαράντα χωρικοί και πολλά ζώα και πτηνά.

Aρκετά κατοικίδια ζώα έχασαν το φως τους για 8–9 μέρες. Eνα πλοίο που παρέπλεε το ακρωτήρι Kολούμπο ακινητοποιήθηκε από την ελαφρόπετρα που έπλεε και το εννεαμελές πλήρωμά του βρήκε τραγικό θάνατο. Tο θαλάσσιο κύμα που δημιουργήθηκε έφτασε τα 30 μέτρα στη δυτική ακτή της Πάτμου. Στη Σίκινο, η θάλασσα υποχώρησε 180 μέτρα. Στη Σαντορίνη, καταστράφηκαν σπίτια και σε περισσότερα από 200 κατέρρευσαν οι θολωτές στέγες. H δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Kωνσταντινούπολη.

Στις 6 Oκτωβρίου η έκρηξη άρχισε να ελαττώνεται. Στις 4 Nοεμβρίου παρατηρήθηκε νέα έξοδος καπνού, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου έρχισε η αποκατάσταση της ησυχίας. Eγινε κατάδυση της ηφαιστειογενούς νησίδας και στη θέση της παρέμεινε από τότε ο ύφαλος σε βάθος 18 μέτρων που ονομάστηκε Kολούμπος».

athenstimeout
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι μεγαλύτεροι και πιο καταστροφικοί σεισμοί της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!"

NATO: Η Ρωσία προχωρεί σε πυρετώδεις στρατιωτικές προετοιμασίες εντός και εκτός Ουκρανίας

Η Ρωσία προχωρεί σε πυρετώδεις στρατιωτικές προετοιμασίες τόσο στο κομμάτι της Ουκρανίας στο οποίο διατηρεί στρατιωτική παρουσία όσο και εντός του ρωσικού εδάφους, κοντά στα σύνορα, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ.

Η Μόσχα «αναπτύσσει στρατιώτες και σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας», σημείωσε ο κ. Στόλτεμπεργκ την Τρίτη.

Στρατός, πυροβολικό και «ιδιαίτερα σύγχρονα» αντιαεροπορικά συστήματα είναι ορατά «τόσο μέσα στην Ουκρανία όσο και στην ρωσική πλευρά των συνόρων», ανέφερε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρές προετοιμασίες», υπογράμμισε, καλώντας τη Ρωσία να αλλάξει πορεία και να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε με την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας στο Μινσκ, μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών της Ουκτρανίας.

«Η Ρωσία έχει μια επιλογή. Μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ειρηνικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων ή μπορεί να συνεχίσει στον δρόμο της απομόνωσης», συμπλήρωσε ο κ. Στόλτεμπεργκ.



Η ύπαρξη σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων στην ανατολική Ουκρανία εγείρει σοβαρές ανησυχίες, μετά την κατάρριψη - τον Ιούλιο - πολιτικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines (πτήση MH17) πάνω από έδαφος το οποίο ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι ρωσικός στρατός βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία, ενώ δεν παραδέχεται ούτε ότι ενισχύει τους αποσχιστές αντάρτες.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "NATO: Η Ρωσία προχωρεί σε πυρετώδεις στρατιωτικές προετοιμασίες εντός και εκτός Ουκρανίας"

Πούτιν: Οι ΗΠΑ δυναμιτίζουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα

Παραμονές της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αυστραλία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε συνέντευξη σε ένα από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σε αυτή, φανέρωσε αρκετές από τις σκέψεις του για το υφιστάμενο παγκόσμιο σύστημα και τη θέση της Ρωσίας σε αυτό.

Την αυξανόμενη σημασία της G20, η οποία μετατρέπεται στο σημαντικότερο παγκόσμιο φόρουμ, υπογράμμισε στη συνέντευξή του, ο Πούτιν. Κατά τον ίδιον, δεν πρόκειται για ένα όργανο που αποτελεί μια επέκταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά για «ένα πεδίο συνάντησης και συζήτησης των διμερών σχέσεων και των παγκοσμίων ζητημάτων, καθώς και ανάπτυξης έστω μιας κάποιας κοινής κατανόησης αναφορικά με τη φύση του προβλήματος και τον τρόπο επίλυσής του».

Η G20 αναπόφευκτα αλλάζει και από αυτή την άποψη έχει λόγο ύπαρξης. Όπως αναφέρει στη RBTH ο αναπληρωτής δευθυντής ερευνών του Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Λέσχης Βαλντάι, Ντμίτρι Σούσλοφ, «αντίθετα με πολλά άλλα Φόρα, όπως το ΣΑ και η G7, η G20 είναι πιο αντιπροσωπευτική. Πρόκειται για την πραγματική έννοια της αντιπροσώπευσης δεδομένου ότι, αντίθετα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εδώ συγκεντρώνονται μόνο κράτη με κύρος και ικανότητα δράσης. Γι’ αυτό και στη Γενική Συνέλευση οι μετέχοντες απλώς εκφράζουν απόψεις, ενώ στη G20 πραγματικά επιλύουν ζητήματα».

Ταυτόχρονα, όλες οι πλευρές αισθάνονται πιο ελεύθερες στη διαμόρφωση ατζέντας και κατευθυντήριων γραμμών για μακροπρόθεσμες δράσεις. Σύμφωνα με τον διευθυντή προγραμμάτων του Ρωσικού Συμβουλίου για Διεθνή Θέματα, Ιβάν Τιμοφέεφ, «η G20 δεν διαθέτει τα εργαλεία για την υλοποίηση αποφάσεων και τη δημιουργία θεσμών, οι οποίοι θα υποχρέωναν να εφαρμοστεί η εκάστοτε απόφαση. Αν λοιπόν η συγκυρία αλλάξει μετά τη συνάντηση, τότε οι χώρες μπορούν απλά να παραιτηθούν από την εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη σε αυτή».

Το αγκάθι των κυρώσεων

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έθιξε και θέματα που αφορούν την υιοθέτηση των Δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κυρώσεις δεν βλάπτουν μόνο τη Ρωσία, αλλά πλήττουν και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες χάνουν μια σημαντική αγορά πωλήσεων. Δήλωσε σχετικά ότι χάρις στις οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία, στη χώρα εξασφαλίζονται εκεί 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας, και εάν δεν υπάρξουν παραγγελίες προς τη χώρα αυτή, το εργατικό δυναμικό θα μείνει άπρακτο, ενώ η ανεύρεση μιας εναλλακτικής λύσης για τη Γερμανία δεν είναι ούτε εύκολη υπόθεση, ούτε ανευρίσκεται εύκολα μια άλλη αγορά.

Συμφωνεί με αυτή την άποψη ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Μελετών της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, Τιμοφέι Μπορντατσιόφ, που αναφέρει ότι «σήμερα οι εταιρίες και τα κράτη της Ευρώπης υποχρεώνονται να αναζητήσουν τους πόρους για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας -και όχι μόνο από τις κυρώσεις- καθώς η οικονομική συνεργασία πλήττεται εξαιτίας της μείωσης των επιχειρηματικών ταξιδιών και της έκδοσης αδειών εργασίας στη Ρωσία κλπ. Τα κράτη απλώς χρηματοδοτούν τις εταιρίες τους υπολογίζοντας ότι η διαμάχη δεν θα διαρκέσει πολύ καιρό και η Μόσχα κάποια στιγμή θα λυγίσει».

Ωστόσο, η πιο αρνητική συνέπεια των κυρώσεων είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ότι «κλονίζουν ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων». Κατά τον βοηθό του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, τη θέση αυτή υποστήριξαν και οι ηγέτες των άλλων χωρών της BRICS με τους οποίους ο Πούτιν συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου της G20.

Η ζημιά από την πολιτική των κυρώσεων, την οποία με τόση θέρμη ακολουθεί τον τελευταίο καιρό η Δύση, είναι πολύπλευρη. Πρώτον, αυτές αποτελούν εξαρχής έναν λανθασμένο τρόπο για τη διευθέτηση των διαφωνιών. «Οι κυρώσεις υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των διεθνών ισχυρών παραγόντων -αναφέρει ο Ι. Τιμοφέεφ- καθώς και τα όργανα του ΟΗΕ, κι έτσι μετατρέπονται σε ένα εργαλείο ανταγωνισμού χωρίς ρυθμίσεις, όπου όλα τα μέσα είναι θεμιτά. Αυτές, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνουν». Ο ειδικός φέρνει ως παράδειγμα την Ουκρανία, διερωτώμενος: «Τι άλλαξε στην Ουκρανία προς το καλύτερο λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία; Εμφανίστηκε ειρήνη και ευημερία, άρχισε η οικονομία της να αναπτύσσεται; Όχι φυσικά, μόνο συνεχές κόστος για τους εμπλεκόμενους στη διαμάχη».

Η παγκόσμια τάξη υπονομεύεται

Δεύτερον, εξηγεί ο Ντ. Σουσλόφ, οι κυρώσεις «υπονομεύουν την παγκόσμια οικονομική τάξη, η οποία ελέγχεται από τη Δύση (μέσω του δολαρίου, της ρύθμισης των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, του συστήματος λήψης αποφάσεων στο ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας)». Ναι, η Ρωσία δεν είναι η πρώτη χώρα στην οποία η Δύση επιβάλλει κυρώσεις, συνεχίζει ο ειδικός, «αλλά αντίθετα με την περίπτωση του Ιράν, η Ρωσία είναι η έκτη οικονομία στον κόσμο, μέλος της G20 και του ΣΑ του ΟΗΕ. Και επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος της, η Δύση στρέφεται ενάντια στα ίδια τα συμφέροντά της, αφού όλα ανεξαιρέτως τα μη Δυτικά κέντρα ισχύος (Ινδία, Κίνα, Βραζιλία) θεωρούν ότι αυτό το γεγονός δημιουργεί ένα προηγούμενο. Φοβούνται ότι κάποια στιγμή θα κάνουν για πολιτικούς λόγους ακριβώς το ίδιο και σε αυτές. Επομένως, έχουν αυτή τη στιγμή ένα κίνητρο για να αποδυναμώσουν τον έλεγχο της Δύσης στη διαμορφωθείσα οικονομική παγκόσμια τάξη. Για παράδειγμα, μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών θεσμών και συστημάτων των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών συναλλαγών, κάτι που συμβαίνει ήδη».

Σύμφωνα με τον Σουσλόφ, «η επιβολή κυρώσεων ωθεί σε μια ποιοτικά νέα συνεργασία μεταξύ των μη Δυτικών, ευρασιατικών κέντρων ισχύος, τα οποία δεν είναι ενταγμένα και δεν σκοπεύουν να ενταχθούν σε αμερικανοκεντρικά σχέδια. Και εμφανίζεται η απειλή της διάσπασης σε μια μη Δυτική Ευρασία (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν) και μια διευρυμένη Δύση (υπό τη μορφή των ΗΠΑ, της Δια-Ειρηνικής Συνεργασίας και της Διατλαντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου)».

Αντί να ακολουθήσουν την κατεύθυνση της μετατροπής των περιφερειακών ενώσεων σε στοιχεία μιας παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής τάξης όπου θα τηρούνται κοινοί κανόνες του παιχνιδιού, η Αμερική, όπως αναφέρει ο Σουσλόφ, είναι προσηλωμένη σε μια πολιτική εξαίρεσης των χωρών που δεν αναγνωρίζουν την παγκόσμια αμερικανική ηγεσία, από τις κοινότητες ολοκλήρωσης που συνδέονται με αυτές. Επίσης ενισχύει τη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία με τους συμμάχους της. Αυτή η πολιτική, αναμφίβολα οδηγεί σε επιδείνωση της διαίρεσης του κόσμου και σε έντονη μεγέθυνση της αντιπαράθεσης σε αυτόν.

Το δυστύχημα στην όλη κατάσταση είναι ότι η Δύση δεν βλέπει καν αυτό το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Πούτιν, «ο σημερινός κόσμος ζει στις συνθήκες ενός πολύ περιορισμένου ορίζοντα σχεδιασμού, ιδιαίτερα στον τομέα της πολιτικής και της ασφάλειας. Όλοι ζουν από τις εκλογές, μέχρι τις επόμενες εκλογές». Οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι πρόκειται για μια αντικειμενική εκτίμηση της σημερινής τάσης, η οποία αποσταθεροποιεί την κατάσταση στον κόσμο.

«Το ίδιο το γεγονός της χρήσης των κυρώσεων μαρτυρά την απουσία οποιωνδήποτε εποικοδομητικών στρατηγικών για τη διευθέτηση των κρίσεων, και εφόσον δεν υπάρχει στρατηγική, δεν υπάρχει και μακροπρόθεσμο όραμα», θεωρεί ο Τιμοφέεφ. Όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας τον τελευταίο χρόνο, προσθέτει, παρατηρούμε απ’ όλες τις πλευρές μόνο αυτοσχέδιες μεμονωμένες δράσεις, «διαρκείς κατασβέσεις πυρκαγιών».

rbth
Διαβάστε Περισσότερα » " Πούτιν: Οι ΗΠΑ δυναμιτίζουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα"

Φορολογικές ελαφρύνσεις για αγρότες ζητούν 17 βουλευτές της ΝΔ

Επαναφέρουν το ζήτημα ευνοϊκότερης φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτών, 17 βουλευτές της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή.

Με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο ν/σ για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα που εισάγεται αυτή την εβδομάδα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, οι βουλευτές ζητούν:

Να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών, τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του, σύμφωνα με το αφορολόγητο των μισθωτών.
Να εξαιρεθούν από τη φορολογία εισοδήματος τα τεκμήρια διαβίωσης.
Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες.
Να μην φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις.
Να μην παρακρατούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις.
Οι αγρότες να εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής προκαταβολής φόρου.

Πρώτος υπογράφων την τροπολογία είναι ο Ιορδάνης Τζαμτζής και ακολουθούν οι βουλευτές Ηλίας Βλαχογιάννης, Γιώργος Κοντογιάννης, Αθανάσιος Νταβλούρος, Παύλος Βογιατζής, Δημήτρης Χριστογιάννης, Φεβρωνία Πατριανάκου, Ανδρέας Μαρίνος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Μιχάλης Ταμήλος, Ζέττα Μακρή, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Κώστας Κλειτσιώτης και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές ελαφρύνσεις για αγρότες ζητούν 17 βουλευτές της ΝΔ"

Στον ΑΔΜΗΕ η υποβρύχια διασύνδεση Ελλάδας με Κύπρο-Ισραήλ

Μεταβιβάζει η ΔΕΗ το 51% των μετοχών της ελληνοκυπριακής ΔΕΗ-QUANTUM ENERGY. Η μικτή εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου σύνδεσης της Ελλάδας με Κύπρο και Ισραήλ. Τι σημαίνει η κίνηση, ποιες οι προοπτικές.

Στον ΑΔΜΗΕ θα μεταφέρει η ΔΕΗ ΔΕΗ +9,09% τη συμμετοχή της στη μικτή ελληνοκυπριακή εταιρεία που έχει αναλάβει το project Euro - Asia Interconnector. Πρόκειται για τη μικτή εταιρεία ΔΕΗ - QUANTUM ENERGY LTD με έδρα τη Λευκωσία, στην οποία η ΔEΗ ελέγχει το 51%.

Την απόφαση για τη μεταβίβαση του ποσοστού της ΔEΗ στον ΑΔΜΗΕ ενέκρινε κατ' αρχάς το δ.σ. της επιχείρησης, μετά από σχετικό αίτημα του Διαχειριστή. Το σχέδιο ως γνωστόν μελετάται εδώ και καιρό, ως εναλλακτική λύση αξιοποίησης του φυσικού αερίου που έχει βρεθεί στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, μέσω της μετατροπής του σε ηλεκτρική ενέργεια και στη συνέχεια μεταφοράς του με υποβρύχιο καλώδιο στην Ευρώπη.

Ωστόσο η σημασία του αξιολογείται και πέραν της συγκεκριμένης προοπτικής, καθώς θα αποτελέσει μια νέα ενεργειακή γέφυρα που θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα χωρών απομακρυσμένων από τις μεγάλες καταναλώσεις της Ευρώπης, προσφέροντας δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών.

Η εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ στο συγκεκριμένο σχέδιο εκτιμάται από την αγορά ότι αποτελεί φυσική εξέλιξη, καθώς αυτό συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητα του AΔΜΗΕ που είναι η ανάπτυξη δικτύων υψηλής τάσης. Ιδιαίτερα δε όταν το συγκεκριμένο σχέδιο εμμέσως εμπλέκεται με τη διασύνδεση της Κρήτης και της Ρόδου, νησιών που βρίσκονται στη σχεδιαζόμενη διαδρομή του υποβρύχιου καλωδίου EuroAsia Interconnector, από το Ισραήλ προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ ΔΕΗ +9,09% έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Israeli Electric Cooperation για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου προς μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Το σχεδιαζόμενο καλώδιο με ισχύ 2.000 μεγαβάτ έχει μήκος 540 ναυτικά μίλια ή περίπου 1.000 χιλιόμετρα (155 μίλια Ισραήλ - Κύπρος, 320 μίλια Κύπρος - Κρήτη και 60 μίλια Κρήτη - Πελοπόννησος), ενώ θα διασχίσει θαλάσσιες περιοχές με βάθη έως και 2.000 μέτρα.

Το κόστος του προϋπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το μικτό ελληνοκυπριακό σχήμα έχει αναλάβει να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του σχεδίου.



euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον ΑΔΜΗΕ η υποβρύχια διασύνδεση Ελλάδας με Κύπρο-Ισραήλ "

Ζήγρας σε Τσοχατζόπουλο: Είσαι εγκληματίας, μίλα, ρε, για να σώσεις την κόρη σου

Τα μαχαίρια βγήκαν για ακόμη μία φορά στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δικάζεται για τις μίζες των εξοπλιστικών, όταν η κόρη του Αρετή κλήθηκε από το δικαστήριο να τοποθετηθεί επί του αιτήματος για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της για λόγους υγείας του ενός παιδιού της.

Τότε ο Νίκος Ζήγρας είπε στον Άκη Τσοχατζόπουλο: «Μίλα, ρε, για να σώσεις την κόρη σου. Μίλα, ρε, για να σώσεις το παιδί σου», για να του απαντήσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αιφνιδιασμένος αλλά και εκνευρισμένος: «Εχεις τρελαθεί τελείως». Ο διάλογος όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο Ζήγρας του ανταπάντησε «είσαι εγκληματίας».

Αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής αναμένεται να καταθέσει και ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη, ενώ νωρίτερα οι δικαστές απέρριψαν την ένσταση που είχε υποβληθεί από τον Άκη Τσοχατζόπουλο περί παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας και της υπόθεσης του ξεπλύματος.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζήγρας σε Τσοχατζόπουλο: Είσαι εγκληματίας, μίλα, ρε, για να σώσεις την κόρη σου"

Ρήξη στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις Γεωργιάδη - Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ

Μια δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν ικανή να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να προκαλέσει πολιτικό σεισμό μέσα στην κυβέρνηση.

Αφορμή, η σκλήρυνση της στάσης της τρόικας, η οποία, παρά την διάψευση Χαρδούβελη, φέρεται να έχει δώσει τελεσίγραφο 48 ωρών στην κυβέρνηση προκειμένου να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις των δανειστών.

Το πρωί, μιλώντας στο Mega, ο Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε ευθέως το ΠΑΣΟΚ ότι είναι υπεύθυνο για την εμπλοκή με την τρόικα.

«Το ΠΑΣΟΚ φταίει που δεν υλοποιήσαμε τη συμφωνία και τώρα η τρόικα μας πιέζει», είπε χαρακτηριστικά. Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ.Κουτρουμάνη, ο οποίος απάντησε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει την κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, αλλά υπάρχουν θέματα που δεν μπορεί να κάνει πίσω, όπως οι ομαδικές απολύσεις, το λοκάουτ, το νέο μισθολόγιο».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση τόσο του υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, όσο και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι δεν θα κατεβάσουμε και τα πανελόνια στην τρόικα προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα, ενώ, ο Δημήτρης Καρύδης σχολίασε στο Facebook:


«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ Γεωργιάδης παρουσιάζεται στα κανάλια ως αυτόκλητος υπερασπιστής της Τρόικα κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ γιατί αντιδρά στην μείωση των κύριων συντάξεων, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Ο κ Γεωργιάδης ζητάει να κατεβάσουμε τα παντελόνια σε παράλογες απαιτήσεις. Επιτέλους ας τον μαζέψει κάποιος από το κόμμα του, γιατί υπονομεύει ευθέως τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Τελικά είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ή της Τρόικας;»

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρήξη στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις Γεωργιάδη - Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ "

«Πυρά» Μέρκελ κατά Ρωσίας: Αποσταθεροποιεί όχι μόνο την Ουκρανία αλλά μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αποσταθεροποιεί όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και πολύ μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης.

«Δεν πρόκειται μόνο για την Ουκρανία», δήλωσε η Μέρκελ στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. «Πρόκειται επίσης για τη Μολδαβία, την Γεωργία και εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα πρέπει να αναρωτηθούμε και για τη Σερβία καθώς και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε. Ήταν η πρώτη φορά που ένας δυτικός ηγέτης κατηγόρησε τη Μόσχα για την ανάμιξή της στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου πολλά κράτη επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Μέρκελ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μεταχειρίζεται την Ουκρανία ως τμήμα της σφαίρας επιρροής της μάλλον, παρά ως μια γειτονική της χώρα, καθώς επίσης και ότι διέπραξε μια απροκάλυπτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο.

«Μετά τη φρίκη των δύο παγκοσμίων πολέμων και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυτό αποτελεί δοκιμασία για την ειρηνική τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ. Το «παλιό σκεπτικό» της Ρωσίας που περιλαμβάνει σφαίρες επιρροής δεν μπορεί να γίνεται «ανεκτό», πρόσθεσε η Μέρκελ και προέβλεψε μία πορεία «μακρά, σκληρή και γεμάτη εμπόδια».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις όσον αφορά την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που πραγματοποιήθηκε στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τον Πούτιν ότι η χώρα του έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο δίνοντας βαρέα όπλα στους Ουκρανούς αυτονομιστές, και ότι παραβίασε τις συμφωνίες ειρήνης που υπεγράφησαν στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο Πούτιν απέρριψε, για μία ακόμα φορά, τις επικρίσεις αυτές.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν έχει διαπράξει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Από την πλευρά του υποστήριξε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία ήταν μια πιο δημοκρατική διαδικασία σε σύγκριση με την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, που υποστήριξε η Δύση. Εξήγησε τη θέση του αναφέροντας πως η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έγινε μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε το 2008 την ανεξαρτησία του μέσω μιας κοινοβουλευτικής απόφασης. Συνέχισε λέγοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας δεν παρενέβησαν κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα ανησυχεί για μια ενδεχόμενη εθνική αποκάθαρση και ότι η Ουκρανία «θα καταλήξει να είναι ένα νεοναζιστικό κράτος».

Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Ρωσία παρέχει υποστήριξη στους αυτονομιστές προμηθεύοντάς τους με στρατεύματα και όπλα, ο Πούτιν δήλωσε: «Την σήμερον ημέρα, όσοι δίνουν μάχη και τη θεωρούν δίκαιη, θα έχουν πάντα τον τρόπο να βρίσκουν όπλα».

Κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι στην μάχη του κατά των αυτονομιστών έχει κάνει χρήση βαλλιστικών πυραύλων.

«Θα επιθυμούσατε οι κεντρικές ουκρανικές αρχές να εξολοθρεύσουν τους πάντες εκεί, όλους τους πολιτικούς τους εχθρούς και αντιπάλους; Εμείς σίγουρα δεν το θέλουμε αυτό. Και δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να πείσει τη Ρωσία να αλλάξει την προσέγγισή της έναντι της Ουκρανίας, χωρίς επιτυχία έως τώρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα σήμερα συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους, εν μέσω διαφωνιών γύρω από το πόσο σκληρές πρέπει να είναι οι νέες κυρώσεις. Το Συμβούλιο ενέκρινε ουσιαστικά την επιβολή νέων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο μόνο σε αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν ζήτησε από την ΕΕ «αληθινή αποτροπή», με τη μορφή κυρώσεων αλλά και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνησή του.

«Αγωνιζόμαστε στην ανατολική Ουκρανία... όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την ασφάλεια της ΕΕ», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η επιβολή κυρώσεων είναι σημαντική», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Καθιστά πολύ σαφές ότι υπάρχουν συνέπειες, υπάρχει κόστος για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Ρωσία», είπε.

Πάντως η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ήταν μεταξύ αυτών που πρότειναν μια διαφοροποιημένη προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διαλόγου με τη Ρωσία και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.

Από τον Απρίλιο, οπότε και ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

ΑΠΕ/imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πυρά» Μέρκελ κατά Ρωσίας: Αποσταθεροποιεί όχι μόνο την Ουκρανία αλλά μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης"

ΟΑΕΔ:Προσλήψεις 2.500 ανέργων με επιδότηση 18 ευρώ την ημέρα

Από σημέρα ξεκινά εκ νέου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή επιχειρήσεων στο πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων ηλικίας 30-66 ετών.

Το πρόγραμμα αφορά 2.500 θέσεις, όσες δηλαδή δεν καλύφθηκαν από τις αρχικές 10.000 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Οι 2.500 θέσεις κατανέμονται ως εξής:

Για την Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, το Β. Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησος, 1.420 θέσεις.

Οι υπόλοιπες 1.080 θέσεις κατανέμονται στην Αττική, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία): 1.080 θέσεις.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 28 Νοεμβρίου μέσω του ειδικού πεδίου στο διαδικτυακό τόπου του ΟΑΕΔ.

Η επιχορήγηση για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ, ενώ θα μπορούν να ασφαλιστούν για 25 ημέρες το μήνα. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα μήνες.

Όσες επιχειρήσεις επιλεχθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, οφείλουν να προχωρήσουν στην πρόσληψη των ανέργων που θα υποδείξει ο ΟΑΕΔ, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ:Προσλήψεις 2.500 ανέργων με επιδότηση 18 ευρώ την ημέρα"

Πάτρα: "Καμπάνα" 16 ετών στον πρώην υπάλληλο της ΔΕΥΑΠ για την υπεξαίρεση

Καταδίκη για τον πρώην υπάλληλο της ΔΕΥΑΠ από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, το οποίο του επέβαλε κάθειρξη 16 ετών για υπεξαίρεση και πλαστογραφία.

Ο κατηγορούμενος είπε στο δικαστήριο πως είναι άδικη η ποινή που του επιβλήθηκε, ενώ δεν του δόθηκε δυνατότητα έφεσης και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ο πρώην υπάλληλος της ΔΕΥΑΠ φέρεται το χρονικό διάστημα από το 2001 έως το 2004 να υπεξαίρεσε 414.000 ευρώ μέσω αγοράς γραμματοσήμων.

Ό ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος και πως δεν έχει εμπλοκή στην υπόθεση.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: "Καμπάνα" 16 ετών στον πρώην υπάλληλο της ΔΕΥΑΠ για την υπεξαίρεση"

Μετωπική σύγκρουση τρένου του ΟΣΕ με συρμό του Προαστιακού στο Ρούφ

Συρμός του Προαστιακού συγκρούστηκε μετωπικά με τρένο του ΟΣΕ κοντά στο σταθμό του Ρουφ, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδουν τη σύγκρουση πηγές του ΟΣΕ.

Όλα συνέβησαν περίπου στις 08:15 το πρωί της Τρίτης όταν συρμός του Προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα – Πειραιάς συγκρούστηκε μετωπικά με τρένο του ΟΣΕ που ήταν ακινητοποιημένο σε διασταύρωση κοντά στο σταθμό του Ρούφ.

Η κενή αμαξοστοιχία είχε προορισμό τον Σταθμό Λαρίσης, όπου θα επιβιβάζονταν οι ταξιδιώτες για την Καλαμπάκα. Και οι δυο συρμοί κινούνταν με μικρή ταχύτητα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΣΕ, στο συρμό του Προαστιακού επέβαιναν 20 άνθρωποι.




Ο συρμός του προαστιακού έπεσε πάνω στο σταματημένο τρένο του ΟΣΕ, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς από τις επιβάτες του. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στον σταθμό του Ρούφ και συνέχισαν με αλλά μέσα.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΣΕ το ατύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Εικάζεται ότι μάλλον δεν μπήκε καλά το κλειδί που διασταυρώνει τις γραμμές.



Η λειτουργία της γραμμής στο τμήμα Αθήνα - Πειραιά διεκόπη προσωρινά και στο σημείο έσπευσαν συνεργεία του ΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία των δρομολογίων.

Λίγο μετά τις 11.15 η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής αποκαταστάθηκε.

Γίνεται έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης.

Δείτε τι δήλωσε ο πρέοδρος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Θεοφανόπουλος



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετωπική σύγκρουση τρένου του ΟΣΕ με συρμό του Προαστιακού στο Ρούφ"

Το ρήγμα της Αταλάντης έχει δώσει σεισμούς έως 7,2 Ρίχτερ

Το ρήγμα αυτό είναι τμήμα μιας ευρύτερης ρηξιγενούς ζώνης. Αρχίζει από το ρέμα του Καραγκιόζη, συνεχίζει προς Ασπρόρεμα - Κυπαρίσσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα.


Το συνολικό μήκος του δεν ξεπερνά τα 34 χιλιόμετρα, ενώ υποδιαιρείται σε πέντε τουλάχιστον επιμέρους τμήματα:

  1. της Αταλάντης
  2. του Κυπαρισσίου - Αλμύρας
  3. της Τραγάνας - Προσκύνα
  4. του Μαρτίνου και
  5. της Λάρυμνας

Η σεισμική δυναμικότητα

Η σεισμική δυναμικότητα της ρηξιγενούς ζώνης όταν ενεργοποιηθεί στο συνολικό της μήκος (34 χλμ), είναι της τάξης των σεισμών του 1894 (Μs=6,7-7,0), ωστόσο τα επιμέρους τμήματά της όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεταξύ Μ 5,5-6,6, ειδικότερα μόνο το τμήμα της Αταλάντης μπορεί να συνδέεται με σεισμούς της τάξης του Μ 6,0.

Το ρήγμα και ο υδροφόρος ορίζοντας

Σε μια περιοχή με ενεργά ρήγματα τα ποτάμια αναγκάζονται να προσαρμόσουν τη ροή τους στις ξαφνικές, κατακόρυφες μεταβολές του εδάφους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δύο περιοχές, το Ασπρόρεμα και η Μαλεσίνα αντίστοιχα. Ανατολικά από το Ασπρόρεμα φαίνεται ότι τρία ρέματα «αναγκάστηκαν» να στραφούν προς τα αριστερά, επειδή η ροή προς τη θάλασσα εμποδίστηκε τα τελευταία μερικές χιλιάδες χρόνια, λόγω της ανάπτυξης του ρήγματος. Στη Μαλεσίνα δεν υπάρχει ομοιογενής ροή προς τη θάλασσα, αλλά τα νερά ακολουθούν δύο γενικές κατευθύνσεις προς τα ανατολικά και προς τα δυτικά, αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται στο ότι στην περιοχή αυτή τελειώνει το ρήγμα, δηλαδή η καταβύθιση της περιοχής είναι μικρή.

Σεισμική Δραστηριότητα

Οι Διόδωρος Σικελιώτης και Θουκυδίδης γράφουν για ένα μεγάλο σεισμό το καλοκαίρι του 426 π.Χ. με συνταρακτικές συνέπειες, όπως η καταστροφή της πρωτεύουσας της Οπουντίας Λοκρίδας. Οι ίδιοι πάλι αναφέρουν ένα τρομερό σεισμό το 396 π.Χ. Πιθανολογείται ότι οι σεισμοί αυτοί ήταν η κύρια καταστροφή των αρχαίων πόλεων της περιοχής. Ο μεγαλύτερος όμως και ο πιο γνωστός σεισμός της Λοκρίδας παραμένει ως σήμερα αυτός του 1894 εξαιτίας των πολλών θυμάτων και των εκτεταμένων υλικών καταστροφών κυρίως όμως λόγω των εντυπωσιακών γεωλογικών και γεωμορφολογικών φαινόμενων που ακολούθησαν. Ένας σύντομος κατάλογος των σεισμών της περιοχής με πιθανολογούμενα επίκεντρα:
  • 427/426 π.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό Κόλπο.
Οι περιγραφές που έχουμε στα χέρια μας από Θουκυδίδη (σύγχρονος μάλιστα του σεισμού), Διόδωρο Σικελιώτη και Στράβωνα μιλούν για τεράστιες καταστροφές: από μεγάλες εδαφικές μεταβολές ως τσουνάμι στο Καλλίαρο πεδίο (πεδιάδα της Αταλάντης). Αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστο 3.000 νεκρούς.
  • 105 ή 106 ή 107 μ.Χ.
Με βάση όσα είναι γνωστά σήμερα, θεωρείται ότι ο σεισμός αυτός ήταν η αιτία καταστροφής της αρχαίας πόλης του Οπούντα. Σημειώθηκε επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος φρόντισε για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.
  • 551 π.Χ. με επίκεντρο την πόλη του Σχίναιου (Αχινό ή αρχαίος Εχίνους)
Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα υπήρξε για την περιοχή ο σεισμός της άνοιξης του 551 μ.Χ. οπότε και καταστράφηκαν τα τείχη των Θερμοπυλών ενώ θεωρείται πιθανή ακόμη και αποκοπή εδάφους με τη δημιουργία του Αταλαντονησιού που ως τότε ήταν χερσόνησος.

Σεισμοί του 1894

Το 1894 σημειώθηκαν δύο ισχυροί σεισμοί. Ο πρώτος συνέβη στις 20 Απριλίου με επίκεντρο Μαλεσίνα-Μαρτίνο και ο δεύτερος τις 27 Απριλίου με επίκεντρο τη περιοχή Αταλάντης και προς Άγιο Κωνσταντίνο. Σύμφωνα με το σεισμολόγο καθηγητή Κ. Μητσόπουλο που έφτασε στην περιοχή αμέσως μετά, σεισμοί αυτοί έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ολόκληρες κατοικημένες περιοχές της Αταλάντης και του Μαρτίνου υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές και ορισμένα σημεία τους κατεστράφησαν ολοσχερώς. Οι ανθρώπινες απώλειες έφτασαν συνολικά τα 253 θύματα. Το μέγεθος του πρώτου σεισμού, που ενδέχεται να ήταν και προσεισμός εκτιμάται από 6,4 έως 7,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ του δευτέρου από 7,0 έως 7,2 και έδωσε ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή, αν και το επίκεντρο του ήταν μάλλον πιο βορειοδυτικά προς Άγιο Κωνταντίνο.
Ερείπια του σεισμού είναι ακόμη και σήμερα ορατά στην παραλία «Παλιομάγαζα» στο Κυπαρίσσι. Ενδεικτικό επίσης του μεγέθους του φαινομένου αποτελεί και η αναφορά του στην αγγλική εφημερίδα «The Illustrated London News» στο φύλλο του της 2ας Ιουνίου 1894. Η σημαντικότερη γεωλογική συνέπεια των σεισμών του 1894 ήταν η δημιουργία του “μεγάλου χάσματος της Λοκρίδας” που αρχικά υπολογίσθηκε στα 60 χιλιόμετρα, ενώ σήμερα ύστερα από εκτεταμένες γεωσεισμικές έρευνες, γνωρίζουμε ότι η μεγάλη αυτή διάρρηξη δεν ξεπερνά τα 35 χλμ.

1900 - Σήμερα

Από το 1900 έως και την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε έχουν σημειωθεί οι παρακάτω σεισμικές δονήσεις:
  • Σεπτέμβριος 1916 με επίκεντρο 25 χλμ βόρεια της Αταλάντης και μέγεθος 5,8 R
  • Ιούλιος 1935 με επίκεντρο 2,5 χλμ νότια της Αταλάντης και μέγεθος 5,1 R
  • Ιανουάριος του 1969 με επίκεντρο ίδιο με αυτό των σεισμών του 1894 και μέγεθος 4,2 R
  • Νοέμβριος 1974 με επίκεντρο νότια της ζώνης Αταλάντης – Μαρτίνου και μέγεθος 4,6 R
  • Δεκέμβριος 1974 και Ιανουάριος 1975 με επίκεντρο το Μαρτίνο και μέγεθος 4 έως 4,4 R
  • Οκτώβριος 1976 με επίκεντρο νότια της ζώνης Αταλάντης – Μαρτίνου και μέγεθος 4,6 R
  • Ιούνιος 1986 (μέγεθος 4,9 R), Αύγουστος 1998 (μέγεθος 4,7 R), Σεπτέμβριος 1992 (μέγεθος 4,2 R), Αύγουστος 1998 (μέγεθος 4,2 R) με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Αταλάντης και Γουλεμίου.
  • Λίγες μέρες μετά το σεισμό της Αθήνας την 7η Σεπτεμβρίου του 1999, καταγράφηκε δόνηση μικρού μεγέθους στην περιοχή του Μαρτίνου.
Από το 1964 έως το 1999, δεν έχει καταγραφεί κανένας στην περιοχή σεισμός μεγέθους μεγαλύτερος των 5 R. Η σεισμική ακολουθία με επίκεντρο κοντά στην Αμφίκλεια τις 7 Αυγούστου 2013 σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα δεν σχετίζεται με το ρήγμα[1].
Αν εξαιρέσουμε την έξαρση του φαινομένου το 1894, με τις δραματικές συνέπειες του, η περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μέσης σεισμικότητας», δηλαδή καταγράφονται σεισμοί μικρού βάθους με μικρά μεγέθη.

 wikipedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ρήγμα της Αταλάντης έχει δώσει σεισμούς έως 7,2 Ρίχτερ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news