facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ημέρα μνήμης και τιμής με μικροεπεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Την πορεία για το Πολυτεχνείο προσπάθησε να αμαυρώσει μικρή ομάδα κουκουλοφόρων, η οποία λίγο πριν από τις επτά δημιούργησε μικρής έκτασης επεισόδιο στο περιοχή του Χίλτον, ενώ οι αστυνομικοί εκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου -λάμψης και χημικών. Μετά το τέλος της πορείας μικρές ομάδες νεαρών δημιούργησαν επεισόδια γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, με αποτέλεσμα να επέμβουν και σ΄ αυτή την περίπτωση δυνάμεις των ΜΑΤ.

Στην πορεία, η οποία ολοκληρώθηκε στις οκτώ το βράδυ, πήραν μέρος περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ πριν από την έναρξή της, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε περίπου σαράντα «προληπτικές» προσαγωγές.

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν, επίσης, κοντά στον πύργο Αθηνών και στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Πανόρμου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Επίσης, διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Λίγο πριν από τις 8.30 το βράδυ, μικρές ομάδες νεαρών προκάλεσαν νέα επεισόδια στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων.

Έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών, οι οποίοι, για να τους απωθήσουν, προχώρησαν σε χρήση χημικών και χειροβοβίδων κρότου -λάμψης.

Η αστυνόμευση φέτος ήταν περισσότερο εμφανής σε σχέση με άλλες χρονιές, με ομάδες πέντε ως δέκα ενστόλων να βρίσκονται ανά 100 με 200 μέτρα στους δρόμους περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο, συν ζεύγη που περιπολούσαν.

Παράλληλα, διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ είχαν παραταχθεί στην Γ' Σεπτεμβρίου από Μάρνη μέχρι Πλατεία Λαυρίου, ενώ πολύς κόσμος έχει συγκεντρωθεί εντός και εκτός του Πολυτεχνείου.

Κλουβες, καθώς και ένστολοι βρίσκονταν, επίσης, στην πλατεία Κλαυθμώνος, την Παλιά Βουλή, μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα μεγάλα ξενοδοχεία στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, λόγω της πορείας υπήρξαν αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ, ενώ έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό: Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι, έπειτα από εντολή της ΕΛΑΣ.

Αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιές στη Θεσσαλονίκη

Πάνω από 10.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, συμμετείχαν στις τρεις μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Μαζικότερη ήταν η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, του Εργατικού Κέντρου, της ΕΔΟΘ, φοιτητικών συλλόγων και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Με αφετηρία το Πολυτεχνείο οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν μέσω των κεντρικών δρόμων και επέστρεψαν στο χώρο του πανεπιστημίου.

Ανάλογη συγκέντρωση έγινε από το ΠΑΜΕ, την ΚΝΕ και τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, στο Πολυτεχνείο, ενώ η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μερικές εκατοντάδες αντιεξουσιαστές που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα, μπήκαν στην κορυφή της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και κινούνταν μαζί της.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν…κυκλώσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η παρουσία τους ενόχλησε τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα η μεγάλη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει για αρκετή ώρα στην οδό Τσιμισκή, στη διασταύρωση με την Παύλου Μελά και να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου, όπως έλεγαν, να συνεχίσουν την ειρηνική διαμαρτυρία τους. Ακολούθησε μικροένταση και η αστυνομία έκανε χρήση καπνογόνων κρότου λάμψης, και δακρυγόνων.

Στη συνέχεια και όταν η πορεία έφτασε στο ύψος του αμερικάνικου προξενείου μικρή μερίδα αντιεξουσιαστών αποσπάστηκαν και πέταξαν πέτρες σε βιτρίνα καταστήματος, ενώ έκαψαν μία αμερικάνικη σημαία και πυρπόλησαν δύο κάδους απορριμμάτων.

Κλούβες της αστυνομίας απέκλεισαν το οικοδομικό τετράγωνο, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην περιοχή των δικαστηρίων, για την αποφυγή επεισοδίων.

Μπλόκο με κλούβες έστησε η αστυνομία και γύρω από το Α.Π.Θ., προκειμένου να αποτρέψουν την πρόσβαση διαδηλωτών και νεαρών που θα ήθελαν να οχυρωθούν μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου.

Επεισόδια στην Πάτρα

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 7.30 και στο κέντρο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, άτομα που φορούσαν κουκούλες και κράνη, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας. Διμοιρίες των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ στην συνέχεια τέσσερα άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια.

Ethnos


Διαβάστε Περισσότερα » "Ημέρα μνήμης και τιμής με μικροεπεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο"

Χαρδούβελης: Δεν υπάρχει τελεσίγραφο, δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσει η τρόικα

Δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών από την τρόικα για να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα ώστε να γυρίσουν οι δανειστές, είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, αλλά είπε επίσης ότι δεν ξέρει πότε θα ξανάρθει η τρόικα στην Ελλάδα!

Ο υπουργός Οικονομικών, πρόσωπο των ημερών λόγω και της μαζικής επίθεσης που δέχτηκε μετά τη γκάφα με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ και το "κούρεμα" τον αρμοδιοτήτων του, βρέθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε συνάντηση δυο ωρών με τον Αντώνη Σαμαρά.

«Κάναμε μια ενδελεχή κουβέντα για όλα. Η διαπραγμάτευση προχωράει» είπε ο κ. Χαρδούβελης σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης.

Δυο ήταν τα καυτά ζητήματα που αφορούσαν τον υπουργό Οικονομικών: η τρόικα και το «άδειασμα» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που με απόφασή του πήρε αρμοσιότητες του υπουργού και τις έδωσε στον υφυπουργό του. Πάντως, ο Γκίκας Χαρδούβελής (λέει πως) δεν αισθάνεται πως τον άδειασαν. Γι’ αυτό και η απάντησή του σε σχετική ερώτηση ήταν μονολεκτική ("όχι") ώστε να με "σηκώνει" ερμηνείες...

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες πως η τρόικα έχει δώσει τελεσίγραφο δυο ημερών στην ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα ώστε να δεχτεί να επιστρέψει. «Δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών», είπε.

Και αφού αρνήθηκε το τελεσίγραφο, αρνήθηκε και το αν γνωρίζει πότε θα γυρίσουν οι δανειστές. «Ακόμα δεν το ξέρουμε» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης και απαντώντας σε άλλη ερώτηση εκτίμησε: «Θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδούβελης: Δεν υπάρχει τελεσίγραφο, δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσει η τρόικα"

ΔΗΜΑΡ:Επίκαιρη ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η Δημοκρατική Αριστερά στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει διατυπώσει, για τις συνταγματικές διατάξεις που άμεσα πρέπει να εισαχθούν στον προβλεπόμενο θεσμικό διάλογο, με σκοπό την ενδεχόμενη αναθεώρησή τους, κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Επερώτηση.

Με τις προτάσεις της η Δημοκρατική Αριστερά ζητά μεταξύ άλλων:

• Αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που θα περιλαμβάνει την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
• Διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
• Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
• Αλλαγή στο τρόπο παροχής της βουλευτικής ασυλίας.
• Πλήρη διάκριση των εξουσιών.
• Αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
• Την καθιέρωση δημοψηφισμάτων.
• Έλεγχο της λειτουργίας των ΜΜΕ, με επανεξέταση σειράς διατάξεων με στόχο τη διαφάνεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία των λεγόμεων Νέων Μέσων (new media).
• Eνίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο της Επίκαιρης Επερώτησης τίθενται ζητήματα, που αφορούν στη Συνταγματική καθιέρωση αποτρεπτικών μηχανισμών για πρόωρη λήξη της τετραετίας, ως χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, τον αριθμό των βουλευτών, το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων, η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους.

Η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου.

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΔΗΜΑΡ
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ακολουθεί το σώμα της επίκαιρης επερώτησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Συνταγματική Αναθεώρηση

1. Ως προς το χρόνο αναθεώρησης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 110 §6) η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να εκκινήσει αφού παρέλθει 5ετία από την περαίωση της προηγούμενης.

Επειδή η προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση ολοκληρώθηκε με το ψήφισμα της 27ης Μαΐου 2008 της Η’ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων είναι φανερό ότι έχει παρέλθει εδώ και ένα χρόνο η απαγορευτική πενταετία. Άρα οποιαδήποτε στιγμή – τηρώντας τις διαδικασίες του άρθρου 110 – είναι δυνατή η έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας. Δεδομένου μάλιστα ότι σύμφωνα με το άρθρο 110Σ η διαδικασία αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης από την παρούσα βουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται για απαράδεκτα πολύ χρόνο. Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, από τη στιγμή που όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν διαπιστώσει αδυναμίες και ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων διατάξεων, βαίνει τελικά σε βάρος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας.

2. Ως προς τις αναθεωρητέες διατάξεις

Η ΔΗΜΑΡ έχει πολλές φορές διατυπώσει τις προτάσεις του κόμματος για το ποιες συνταγματικές διατάξεις πρέπει να εισαχθούν στον προβλεπόμενο θεσμικό διάλογο στη Βουλή με σκοπό την ενδεχόμενη αναθεώρησή τους.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κυρίως:

• Το εκλογικό σύστημα
• Η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων
• Η ευθύνη των Υπουργών
• Η βουλευτική ασυλία
• Η πλήρης διάκριση των εξουσιών
• Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας
• Τα δημοψηφίσματα
• Ο έλεγχος στη λειτουργία των ΜΜΕ
• Η ενίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων
• Η κατάργηση του άρθρου 86 Σ (ποινική ευθύνη μελών της Κυβέρνησης)

Επίσης τίθενται ζητήματα όπως η συνταγματική καθιέρωση αποτρεπτικών μηχανισμών για πρόωρη λήξη της τετραετίας ως χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, ο αριθμός των βουλευτών, το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων, η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους.

3. Οι επί μέρους προτάσεις της ΔΗΜΑΡ είναι συνοπτικά:

(1) Ως προς το εκλογικό σύστημα (άρθρο 54 §1 Σ) (Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής και της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών – έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση)

(2) Ως προς το πολιτικό χρήμα (άρθρο 29 Σ) (Έχει κατατεθεί πρόταση της ΔΗΜΑΡ)

(3) Ως προς τη βουλευτική ασυλία (άρθρο 61 §1 Σ) (Υπάρχει πρόταση της ΔΗΜΑΡ)

(4) Ως προς τη διάκριση των εξουσιών (άρθρο 26Σ) η ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι το σχετικό άρθρο πρέπει να εμπλουτισθεί με ειδικότερες αναφορές και απαγορεύσεις.

(5) Ως προς τις αρμοδιότητες του ΠτΔ (άρθρα 30-50 Σ) η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι συμβάλλει στην ισορροπία του πολιτεύματος η αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, καθώς το Πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα οδήγησε σε πολλές στρεβλώσεις.

Λόγω της πολιτειακής και θεσμικής σπουδαιότητας του θέματος στο σημείο αυτό απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων.

(6) Ως προς τον έλεγχο της λειτουργίας των ΜΜΕ (άρθρα 14-15 Σ) η ΔΗΜΑΡ θεωρεί αναγκαία την επανεξέταση ορισμένων διατάξεων διαφάνειας, νομιμότητας και ευθύνης υπό το πρίσμα και των νέων τεχνολογιών όπως τα social media κλπ.

(7) Ως προς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής (άρθρο 21) η ΔΗΜΑΡ κρίνει σκόπιμη τη ρητή κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους πολίτες που θα ενισχύσει το προστατευτικό πεδίο τους, ενώ ως προς τα εργασιακά δικαιώματα προτείνει τη συνταγματική θωράκιση της συλλογικής αυτονομίας.

(8) Ως προς τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (άρθρο 110) προτείνεται να απαλειφθεί η παράγραφος 6 προκειμένου να μην απαιτείται η παρέλευση 5ετίας από την ολοκλήρωση προηγούμενης αναθεώρησης για την έναρξη νέας αναθεωρητικής πρωτοβουλίας.

Ως προς τα υπόλοιπα ζητήματα που προτείνουμε να τεθούν υπό συζήτηση, η ΔΗΜΑΡ έχει κατά καιρούς διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες προτίθεται να εμπλουτίσει και να επικαιροποιήσει εφόσον συμφωνηθεί να συμπεριληφθούν στην σχετική ατζέντα.

4. Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι οι συνταγματικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του Καταστατικού μας Χάρτη, στην αποκατάσταση της πολιτικής νομιμοποίησης του συστήματος διακυβέρνησης και στη βελτίωση της λειτουργίας τόσο του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος όσο και των δημοκρατικών μας θεσμών.

Κατόπιν των ανωτέρω, επερωτάται ο υπουργός:

1) Γιατί δεν έχει ήδη δρομολογήσει την Συνταγματική Αναθεώρηση παρά τις δεκάδες περί τούτου ανακοινώσεις και την παρέλευση ήδη ενός και πλέον έτους από τη λήξη της απαγορευτικής πενταετίας;

2) Γιατί δεν αποφασίζει πότε θα υλοποιηθεί η δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης (10-10-14) για τη συνταγματική αναθεώρηση;

3) Γιατί δεν έχει δρομολογήσει διαδικασίες για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση;

Οι επερωτώντες βουλευτές

Κουβέλης Φώτιος
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Γιαννακάκη Μαρία
Κυρίτσης Γιώργος
Ξηροτύρη Ασημίνα
Πανούσης Ιωάννης
Ρεπούση Μαρία
Τσούκαλης Νίκος
Φούντα Νίκη
Ψύρρας Θωμάς

Διαβάστε Περισσότερα » " ΔΗΜΑΡ:Επίκαιρη ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση"

Η χελώνα τρέχει πιο γρήγορα από τη φορολογική δικαιοσύνη

Με άδεια χέρια φεύγουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών καθώς αμφισβητούν αποφάσεις επιβολής φόρων ή προστίμων της φορολογικής διοίκησης.

Από τους 6.908 φορολογούμενους που προσέφυγαν οι 3.124 δεν κατάφεραν να βρουν το δίκιο τους γιατί πέρασαν εξήντα μέρες χωρίς να προλάβει η Διεύθυνση να εξετάσει το αίτημά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε σύνολο 8.006 ενδικοφανών προσφυγών που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 έως την 31 Οκτωβρίου 2014, έγιναν δεκτές εν όλω ή εν μέρει μόλις 1.000 ή μόλις το 12,5%.

Οι υπόλοιπες 7.006, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 87,51%, είτε απορρίφθηκαν είτε δεν εξετάστηκαν ποτέ και απορρίφθηκαν σιωπηρώς είτε βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 που λειτούργησε για πρώτη φορά η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014:

- Παραπέμφθηκαν 10.171 υποθέσεις, εκ των οποίων, οι 8.006 ήταν ενδικοφανείς προσφυγές κατά αποφάσεων της φορολογικής διοίκησης (πράξεις επιβολής προστίμων, φόρων κ.λπ.) και οι υπόλοιπες 2.165 ήταν αιτήσεις για την αναστολή της καταβολής του 50% των φόρων και των προστίμων ενόψει εκδίκασης ενδικοφανούς προσφυγής

- Από τις 8.006 ενδικοφανείς προσφυγές ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τις 6.908, ενώ οι υπόλοιπες 1.098 βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα

- Από τις 6.908 ενδικοφανείς προσφυγές για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, οι 1.000 έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω, οι 2.784 απορρίφθηκαν με αποφάσεις που εξέδωσε η Διεύθυνση και οι υπόλοιπες 3.124 απορρίφθηκαν σιωπηρά, δηλαδή η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία των 60 ημερών για την εξέτασή τους εξέπνευσε χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Σε περίπτωση που η προθεσμία των 60 ημερών παρέλθει χωρίς η Δ.Ε.Δ. να εκδώσει απόφαση, η ενδικοφανής προσφυγή του φορολογούμενου θεωρείται ότι έχει απορριφθεί. Ο φορολογούμενος έχει πλέον το δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για την επανεξέταση της υπόθεσής του.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η χελώνα τρέχει πιο γρήγορα από τη φορολογική δικαιοσύνη"

Τριήμερη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια

Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων που συνεδρίασε στις (15.11.2014) αποφάσισε την πανελλαδική αποχή των δικηγορών από μεθαύριο 19 έως και τις (21-11-2014), καθώς διαμαρτύρονται για το νέο σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων υπό τον πρόεδρο ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή χαρακτηρίζει ατυχείς και απρόσφορες τις νέες ρυθμίσεις και προσχηματικό τον διάλογο στη διαβούλευση, επισημαίνοντας ότι περιορίζουν δικαιώματα των πολιτών, εξυπηρετούν συμφέροντα των τραπεζών και ότι θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση της απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων που αναμένεται να ενταθούν (ακόμα και με κινητοποιήσεις διαρκείας) οι δικηγορικοί σύλλογοι σχεδιάζουν ταυτόχρονη συνεδρίαση αύριο (18-11-2014) των ΔΣ τους, συνέντευξη Τύπου με συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων φορέων (δικαστικών ενώσεων, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, επιμελητηρίων, συμβολαιογράφων κ.λπ.), αλλά και σύγκληση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων στις 21/11/14 για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Η αντίδραση απέναντι στο νέο σχέδιο ΚΠολΔ εστιάζεται κυρίως στις διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση, γιατί «φαλκιδεύουν δραματικά τα δικαιώματα των οφειλετών των τραπεζών», στις ρυθμίσεις που περιορίζουν την απόδειξη με μάρτυρες στο ακροατήριο (με συνέπεια να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης), αλλά και στη διατήρηση εξοντωτικών παραβόλων και στην επέκταση του αγωγόσημου, που έχουν οδηγήσει σε «οιονεί αρνησιδικία» εν όψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.

Οι δικηγόροι στρέφουν τα πυρά τους κατά των ρυθμίσεων που περιορίζουν τα ένδικα μέσα κατά των πλειστηριασμών σε δύο στάδια, έναν πριν και ένα μετά τη διεξαγωγή τους, ώστε να σταματήσουν οι ατέρμονες και χρονοβόρες διαδικασίες.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριήμερη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια"

Ντράγκι: Ούτε αναγκαία, ούτε χρήσιμη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι «δεν θεωρούμε την αναδιάρθρωση του χρέους ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη».

Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης ο κ. Ντράγκι, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις».

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, Επαμεινώνδα Μαριά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς, κάτι το οποίο φάνηκε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Συνεχίζοντας, ο Μ.Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ότι βρίσκεται στη σωστή πορεία και πληροί τους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφονται μέσω των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών στην Ελλάδα.

Αμετάκλητο το ευρώ για την ΕΚΤ

Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα μια χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

«Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, το ευρώ είναι αμετάκλητο», είπε ο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης «θα πράξει και θα συνεχίσει να πράττει ό,τι χρειαστεί, εντός της εντολής του» για να εγγυηθεί ότι η 18μελής ευρωζώνη θα επιβιώσει με τη σημερινή της μορφή.

Ο Ντράγκι έκανε την τοποθέτηση αυτή απαντώντας σε έναν ευρωβουλευτή ο οποίος του είχε υποβάλει ερώτημα για το εάν και κατά πόσον θα ήταν προσήκον να επιτραπεί να διεξάγονται δημοψηφίσματα σε εθνική βάση για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη ή την αποχώρηση αυτή, κάτι που απαιτούν ορισμένα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Ούτε αναγκαία, ούτε χρήσιμη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους"

Αναλογικά τα διόδια στην Εγνατία Οδό

Από την Εγνατία οδό καθιερώνονται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα αναλογικά διόδια, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υποδομών, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα σε ηλεκτρονική σελίδα. Το σύστημα θα είναι έτοιμο το 2017.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, για πρώτη φορά υπάρχει δικαιοσύνη στον τρόπο χρέωσης. Ο χρήστης του δρόμου θα πληρώνει μόνο για τη διαδρομή που διανύει. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή, που σίγουρα θα επηρεάσει μελλοντικά και τον τρόπο χρέωσης στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Από σήμερα αρχίζει στην Εγνατία και συγκεκριμένα στον κάθετο άξονα των Ευζώνων, η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων με ελεύθερη ροή χωρίς μετωπικούς σταθμούς. Μετά την πιλοτική φάση που θα διαρκέσει έξι με οκτώ μήνες, θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή του στους υφιστάμενους σταθμούς.

«Η αλλαγή έγινε. Τα διόδια θα είναι δίκαια. Ας φωνάζουν κι ας παραπληροφορούν, όσοι δεν τολμούν να δουν το μέλλον και δεν βολεύονται με την αλήθεια» αναφέρει το υπουργείο Υποδομών.

Σε ότι αφορά στην αναγκαιότητα χωροθέτησης νέων σταθμών, αλλά και τα σχόλια περί διοδίων στην Αμφίπολη, το υπουργείο διευκρινίζει ότι:
  • Σήμερα, ο δημόσιος προϋπολογισμός καλύπτει το 50% των εξόδων συντήρησης της Εγνατίας Oδού, αδικώντας κατάφωρα όσους πολίτες πληρώνουν χωρίς να χρησιμοποιούν το δρόμο. Είναι επίσης αυτονόητο ότι αυτή η κατάσταση των ελλειμμάτων θα οδηγούσε σε πλήρες αδιέξοδο την Εγνατία.
  • Με τους νέους σταθμούς το Δημόσιο αντιδρά έγκαιρα και προληπτικά. Αυξάνονται τα έσοδα της Εγνατίας. Από τους χρήστες κι όχι από τους φόρους των άλλων. Εφαρμόζονται δίκαια και προηγμένης τεχνολογίας διόδια που μειώνουν το κόστος λειτουργίας των σταθμών.
  • Παράλληλα, με τους νέους σταθμούς το Δημόσιο επενδύει επιπλέον 70 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του αυτοκινητόδρομου και την άμεση βελτίωση της οδικής ποιότητας και ασφάλειας του.
  • Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, δεν πρόκειται για νέα διόδια και τάχα, νέα άδικα βάρη στους πολίτες.
  • Πρόκειται για ολοκληρωμένη πολιτική που αποδίδει δικαιοσύνη, εκσυγχρονίζει και αυξάνει την αξία του αυτοκινητόδρομου, βελτιώνει τις συνθήκες οδήγησης και ασφάλειας.
  • Ταυτόχρονα, δίνει αξία και προοπτική στην Εγνατία, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναλογικά τα διόδια στην Εγνατία Οδό"

Τελεσίγραφο τρόικας στην κυβέρνηση: Έχετε 48 ώρες για τα προαπαιτούμενα

Δυο μέρες μόνο! Αυτή είναι η προθεσμία που δίνει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσουν και οι δυο πλευρές να παίζουν τη γάτα με το ποντίκι!

Εδώ η τρόικα, εκεί η τρόικα, άφαντη η τρόικα και κανείς δεν ξέρει πότε θα γυρίσει. Ούτε και κανείς λέει.

Η τρόικα στέκεται κυρίως στο δημοσιονομικό κενό του 2015 και γι’ αυτό ζητά νέα μέτρα ύψος 2,5 δισ. Στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκονται επίσης τα κόκκινα δάνεια, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, με τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν στείλει τελεσίγραφο στο υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο ζητούν να ικανοποιηθούν μέσα σε 48 ώρες τα προαπαιτούμενα και αν γίνει αυτό, μόνο έτσι θα δεχτούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Άλλωστε ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Αυτός, λέγεται, είναι και ένας από τους λόγους που βρίσκεται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης για να συναντήσει τον πρωθυπουργό.

Αυτός και για να του θέσει, όπως λέγεται, θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, μετά τα όσα άκουσε τις προηγούμενες μέρες (κυρίως από βουλευτές της συμπολίτευσης) μετά το κάζο με τον ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις αλλά κυρίως μετά την αιφνιδιαστική (;) απόφαση του πρωθυπουργού να του αφαιρέσει αρμοδιότητες και να τις δώσει στον υφυπουργό του, Γιώργο Μαυραγάνη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο τρόικας στην κυβέρνηση: Έχετε 48 ώρες για τα προαπαιτούμενα "

Η στιγμή που το τανκ έριξε την πόρτα του Πολυτεχνείου: Συγκλονιστική μαρτυρία του μοναδικού φωτογράφου που βρισκόταν εκεί [βίντεο]

Οι φωτογραφίες του είναι ντοκουμέντο όσων πραγματικά έγιναν στο Πολυτεχνείο, κόντρα σε εκείνους που προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν ή να μειώσουν την αξία και την ιστορικότητα όσων έγιναν. Ο φωτογράφος Αριστοτέλης Σαρρηκώστας ήταν εκεί: ο μόνος φωτογράφος που κατέγραψε όσα έγιναν τη στιγμή που το τανκ έριξε την πόρτα.


Για την τόλμη του και τις φωτογραφίες του παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.


Μιλώντας στην web tv του Αθηναϊκού Πρακτορείου, περιγράφει τη δραματική στιγμή της εισβολής του τανκ: «Tρεις παρά πέντε, παρά τέσσερα λεπτά, βλέπω ξαφνικά να γυρίζει ο πυργίσκος στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ κοίταζε την είσοδο του Πολυτεχνείου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έκανε και όπισθεν. Aμέσως μετά ανέβηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο, φουλάρισε τις μηχανές και με όση ιπποδύναμη είχε πήγε και χτύπησε την κύρια είσοδο του Πολυτεχνείου. Δεν έπεσε αμέσως η πόρτα.
Έπεσαν όμως όσοι από τους φοιτητές ήταν πάνω στα κολωνάκια δεξιά και αριστερά. Το επικίνδυνο ήταν ότι πίσω από την πόρτα υπήρχαν πολλοί φοιτητές», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας.

Οι φωτογραφίες του, λίγες ώρες μετά, έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Associated Press.

«Επί 37 χρόνια φωτογραφίζω τη φρίκη του πολέμου», λέει ο ίδιος, και συνεχίζει: «Τα μάτια μου έχουν δει πολύ χειρότερα πράγματα. Η μηχανή μου έχει απαθανατίσει χιλιάδες νεκρούς ανά την υφήλιο. Όμως με το Πολυτεχνείο οφείλω να ομολογήσω ότι συγκλονίστηκα, και αυτό γιατί συνέβαινε στην πατρίδα μου, στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου. Αισθάνεσαι τελείως διαφορετικά και το λέω με μεγάλη συγκίνηση».



Πηγή Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η στιγμή που το τανκ έριξε την πόρτα του Πολυτεχνείου: Συγκλονιστική μαρτυρία του μοναδικού φωτογράφου που βρισκόταν εκεί [βίντεο] "

Στον Πειραιά το πλοίο με το πιθανό κρούσμα Έμπολα

Συναγερμός σήμανε από το μεσημέρι της Δευτέρας στις υγειονομικές και λιμενικές αρχές της χώρας από πληροφορία ότι μέλος του πληρώματος φορτηγού πλοίου που κατέπλευσε λίγο μετά τις 18.30 στο λιμάνι του Πειραιά έχει συμπτώματα που παραπέμπουν στον ιό του Έμπολα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε μετά την ενημέρωση των αρμοδίων ότι Φιλιππινέζος ναυτικός του πλοίου «Μάγδα Π.», έχει επί τέσσερις ημέρες υψηλό πυρετό και αιματουρία, συμπτώματα που θεωρήθηκαν ύποπτα.

Μετά την ενημέρωση και τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που έκαναν στον Έλληνα πλοίαρχο του «Μάγδα Π.», οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι το περιστατικό δεν είναι ύποπτο για Έμπολα. Παρόλα αυτά, όπως εξηγεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, «ιατροί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθούν το πλοίο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή».

Το πλοίο «Μάγδα Π.» έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά, τις απογευματινές ώρες Δευτέρας και αυτή τη στιγμή ομάδα γιατρών επιβιβάζεται στο πλοίο, προκειμένου να εξετάσει τον Φιλιππινέζο ναυτικό.

Πηγές του ΕΚΕΠΥ αναφέρουν ότι με βάση τις πληροφορίες που τους έχει μεταφέρει ο πλοίαρχος, η ιατρική εκτίμηση -εκ των μακρώθεν- είναι πως ενδεχομένως η κατάσταση του ασθενούς είναι ηπιότερη από το σενάριο που θέλει τον Φιλιππινέζο να έχει προσβληθεί από Εμπολα.

Σύμφωνα με πηγές του protothema.gr, ο Φιλιππινέζος ασθενής, μέλος του πληρώματος, δύσκολα πληροί τα χαρακτηριστικά ενός πιθανού κρούσματος Έμπολα. Σύμφωνα με αυτά, πρέπει μέσα στο διάστημα των τελευταίων 21 ημερών ο ασθενής να έχει έλθει σε επαφή με μολυσμένο άνθρωπο ή ζώο ή με άνθρωπο που να πέθανε αιφνίδια ή να πήγε σε κηδεία σε χώρα που παραδοσιακά να ενδημεί ο ιός Έμπολα, και επιπλέον να εμφανίζει κάποια συμπτώματα όπως πυρετό, εμετό, διάρροια ή αιμορραγία.

Ο συγκεκριμένος ναύτης όντως τις τελευταίες 14 ημέρες βρέθηκε σε λιμάνι της Γουινέας στη Δυτική Αφρική, η οποία μετρά χιλιάδες νεκρούς από Έμπολα, ωστόσο δεν ήλθε σε επαφή με άτομο εκτός του πλοίου, όπως και κανένας άλλος από το πλήρωμα, ακολουθώντας τις υγειονομικές εντολές του πλοιάρχου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πλοίαρχος εκτός των σαφών εντολών που είχε δώσει στο πλήρωμα, φρόντισε να λάβει και δελτίο υγείας για τους ντόπιους που ασχολήθηκαν με τη φόρτωση του εμπορεύματος στο πλοίο ώστε να έχει ακριβή στοιχεία, εφόσον χρειαζόταν, στη διάθεσή του.

Το πλοίο «Μάγδα Π.» ενδέχεται να μην καταπλεύσει αλλά να μείνει αγκυροβολήμενο αρόδο. Ο ασθενής θα εξεταστεί επιτόπου από γιατρούς και θα αποφασιστεί αν πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ όπου σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο θα αντιμετωπίζονται τα πιθανά κρούσματα Έμπολα.

Εφόσον οι ενδείξεις που λάβουν οι γιατροί αφού εξετάσουν εντός του πλοίου τον Φιλιππινέζο ναυτικό είναι τέτοιες που να τους οδηγήσουν στη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων, δεν αποκλείεται ακόμη και να τεθεί το φορτηγό πλοίο σε καραντίνα. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που το εθνικό σύστημα αντιμετώπισης του Έμπολα θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και όχι επί χάρτου.

Στο πλοίο, σύμφωνα με όσα έχει μεταφέρει στις υγειονομικές αρχές ο πλοίαρχος, υπάρχει ακόμη ένα μέλος του πληρώματος που έχει τραυματιστεί και χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης. Πρόκειται για Έλληνα ναυτικό, ο οποίος έχει υποστεί εξάρθρωση.

Το «Μάγδα Π.» έχει 24μελές πλήρωμα. Δέκα εκ των μελών του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο καπετάνιος, είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 14 είναι Φιλιππινέζοι.


ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ: Το περιστατικό δεν είναι ύποπτο για Έμπολα

«Σύμφωνα με το δελτίο διερεύνησης κρούσματος και τη ναυτιλιακή δήλωση υγείας που συμπληρώθηκαν από το πλοίο, το περιστατικό αυτό δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola», επισημαίνεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. «Ωστόσο», όπως προστίθεται «ιατροί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθούν το πλοίο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή».

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ

Σε εμπορικό πλοίο ελληνικών συμφερόντων, το οποίο απέπλευσε στις 3-11-14 από το Κόνακρι της Γουϊνέας, δηλώθηκε στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τα ξημερώματα της 17ης-11-14 εμπύρετο περιστατικό με έναρξη πυρετού τη 13η-11-14. Σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας δεν αναφέρεται επαφή του πληρώματος με άτομα της περιοχής που πιθανόν να είχαν νοσήσει, εφόσον ουδείς αποβιβάστηκε από το πλοίο. Επιπλέον, τα ελάχιστα άτομα των ντόπιων ναυτεργατών που επιβιβάσθηκαν στο πλοίο, είχαν υποστεί αυστηρότατο διπλό έλεγχο διαλογής εισόδου στο πλοίο τόσο από τον ιατρό της ασφαλιστικής εταιρείας του πλοίου, καθώς και από τις Λιμενικές Αρχές της Γουϊνέας.
Σύμφωνα με το δελτίο διερεύνησης κρούσματος και τη ναυτιλιακή δήλωση υγείας που συμπληρώθηκαν από το πλοίο, το περιστατικό αυτό δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola. Ωστόσο, ιατροί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθούν το πλοίο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Πειραιά το πλοίο με το πιθανό κρούσμα Έμπολα"

Ανοίξτε μικρές επιχειρήσεις με επιδότηση έως 50% του προϋπολογισμού

Aνοίγουν σταδιακά από αυτόν τον μήνα μέχρι και τον Iανουάριο τοπικά προγράμματα leader που ενισχύουν μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες αγροτών και άλλων φυσικών προσώπων σε 1.174 χωριά 26 νομών της χώρας.

Oι ενισχύσεις φτάνουν ακόμη και το 50% και ο συνολικός προϋπολογισμός των κοινοτικών κονδυλίων ανέρχεται στα περίπου 24 εκατ. ευρώ.

Tα προγράμματα έχουν στόχο την επιχορήγηση νέων, ανθρώπων της υπαίθρου αλλά και των κατοίκων μεγάλων αστικών κέντρων που θέλουν να φύγουν για την επαρχία προκειμένου να ανοίξουν επιχειρήσεις. Eπιλέξιμες είναι και υπάρχουσες επιχειρήσεις, που αναζητούν τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση.

Oι επιχειρηματικές δραστηριότητες που επιδοτούνται στα 1.174 χωριά των 26 νομών συνοπτικά είναι:

Mικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία (μέχρι 40 κλίνες) και campings.

• Eπισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).

• Eστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.

• Bιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής - υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).

• Bιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (όπως δημητριακά, οίνος, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αβγά, μέλι, ελιές, πατάτες, άνθη, σπόροι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά).

• Mεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα).

• Mικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄ μεταποίηση (π.χ. αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κ.λπ.).

• Eπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κ.λπ.).

• Eπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).

Aναλυτικά ανά δράση τα προγράμματα έχουν ως εξής:

1 Aύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων.

Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες τεμαχισμού - τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και μελιού. Eπίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και μεταποίησης σαλιγκαριών, αποθηκευτικών χώρων δημητριακών, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Xρηματοδοτήσεις μπορούν να πετύχουν μεταποιητικές μονάδες φρούτων, χυμοποίησης οπωρών, μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, παραγωγής τουρσιών και ψητών λαχανικών

2 Aύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων.

Mπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και των εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων, όπως στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα.

3 Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός χώρων εστίασης και αναψυχής.

H δράση αφορά την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των χώρων εστίασης και αναψυχής, όπως παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Oι παρεμβάσεις δύνανται να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, με χρήση τοπικών υλικών (πέτρα, ξύλο), χρήση παραδοσιακών αρχιτεκτονικών μορφών (στέγη) και χωρίς υπερβολές στη μορφή.

4 Iδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών

Eνδεικτικά μπορεί να ενισχυθεί η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (παιδότοποι) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, δημιουργώντας χώρους για την παραμονή και φύλαξη παιδιών, τα οποία θα αξιοποιούν τον χρόνο τους με δημιουργική απασχόληση και μάθηση, καθώς και επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (παντοπωλεία, ειδών τουρισμού και λαϊκής τέχνης) παροχής υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, κουρεία κ.α.

5 Iδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επισκέψιμων αγροκτημάτων.

H δράση αφορά την ενίσχυση επενδύσεων για τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων, που μπορούν να περιλαμβάνουν υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, χώρους άσκησης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, χώρους γευσιγνωσίας - οινογνωσίας, μεταποίησης - τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την καθετοποίηση της παραγωγής του αγροκτήματος.

6 Iδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση.

H δράση αφορά την ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση. Eνδεικτικά αναφέρονται επιχειρήσεις παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, νωπών και διατηρουμένων ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών και άλλων αλευρωδών ειδών, όπως χυλοπίτες, τραχανάς, κ.λπ.

7 Iδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός βιοτεχνικών μονάδων

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύεται η ίδρυση νέων ή η βελτίωση ήδη υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Eνδεικτικά έργα είναι η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής - υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).

8 Iδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).

9 Iδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης

H δράση αυτή αφορά στη δημιουργία, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης υψηλής ποιότητας στην περιοχή παρέμβασης, μικρής δυναμικότητας (μέχρι 40 κλίνες).

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίξτε μικρές επιχειρήσεις με επιδότηση έως 50% του προϋπολογισμού"

Φαρμακευτικός Σύλλογος: Ενημέρωση εισαγγελέα για ελλείψεις φαρμάκων

Προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας στην πώληση και διάθεση φαρμάκων διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε συνάντηση του κ. Ζαγοραίου με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κατά την οποία ο τελευταίος διατύπωσε καταγγελίες ως προς την έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά, λόγω έλλειψης κέρδους, και την κατεύθυνσή τους σε αγορές άλλων χωρών.

Η παρέμβαση της Εισαγγελίας κρίθηκε σκόπιμη με αφορμή και δημοσιεύματα που αφορούν στην έλλειψη φαρμάκων πρώτης ανάγκης, στα οποία υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Την εισαγγελική έρευνα αναμένεται να διενεργήσει ο κ. Χρήστος Ντζούρας.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακευτικός Σύλλογος: Ενημέρωση εισαγγελέα για ελλείψεις φαρμάκων"

Έως το τέλος του έτους η προκαταβολή ύψους 136 εκατ. ευρώ στους 11.116 νέους αγρότες που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα

Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, από την 1/1/2015 δηλαδή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα που παρέχουν οι κοινοτικοί κανονισμοί για αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων ηλικιακά αγροτών έως το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας, γεγονός που συνεπάγεται επιπλέον οικονομική υποστήριξη.

Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, στο πλαίσιο συνάντησης με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), σημειώνοντας παράλληλα ότι για πρώτη φορά εφέτος εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών και οι 3.224 επιλαχόντες, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των δικαιούχων σε 11.116 άτομα.

Υπενθύμισε, δε, ότι η τρέχουσα προκήρυξη για τους νέους αγρότες ανέρχεται συνολικά σε 194 εκατ. ευρώ και έως το τέλος του έτους το σύνολο των δικαιούχων θα λάβει την προκαταβολή ύψους 136 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ αναφερόμενος στην περικοπή του 8,5% επί της προκαταβολής της φετινής ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, ο κ. Καρασμάνης διευκρίνισε πως αποτελεί μια οριζόντια μείωση, που απορρέει από την εφαρμογή της καινούργιας ΚΑΠ και αφορά σε ανάλογες μειώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλους τους ευρωπαίους αγρότες. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε ότι στόχος είναι οι νέοι αγρότες να αποτελέσουν φορείς καινοτομίας για την παραγωγική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής γεωργίας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έως το τέλος του έτους η προκαταβολή ύψους 136 εκατ. ευρώ στους 11.116 νέους αγρότες που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα"

Πρώην Δήμαρχος Δήμου της Αττικής δεν δήλωσε εισοδήματα 3,4 εκ. ευρώ!

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πραγματοποίησε εκτεταμένες έρευνες κατά το μήνα Οκτώβριο 2014, στις οποίες αποκάλυψε σημαντικές περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος απάτης και διαφθοράς, κατά τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές πρώην Δημάρχου της Αττικής, επιδοτούμενων από την Ε.Ε. Προγραμμάτων του Α.Π.Θ., Αθλητικών Σωματείων, αλλά και Αγροτικού Συνεταιρισμού που διέμενε τρόφιμα σε απόρους! 

Παρατίθενται χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανά Διεύθυνση:

· Η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής ανακάλυψε:

1. 6 επιχειρήσεις έλαβαν 1.068 εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές, συνολικού ύψους 22.000.000 ευρώ και δεν απέδωσαν ΦΠΑ ύψους 5.060.000 ευρώ.

2. 4 επιχειρήσεις εξέδωσαν 580 εικονικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές 20.490.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι λήπτες αυτών να συμψηφίσουν παράνομα Φ.Π.Α. 4.712.000 ευρώ και να μην καταβληθούν οι αναλογούντες φόροι.

3. Επιχείρηση εκμίσθωσης και διαχείρισης ακινήτων στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, δεν εξέδωσε 239 φορολογικά στοιχεία, ύψους 518.000 ευρώ και απέκρυψε τα ανωτέρω έσοδα από την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.

4. Ιατρός - καρδιολόγος στον Πειραιά, Δημόσιος υπάλληλος, από το 2004 έως το 2010 απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1.474.000 ευρώ, δεν δήλωσε ενοίκια ύψους 36.000 ευρώ και υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων κατά 836.000 ευρώ.

5. Αγρότης ειδικού καθεστώτος στη Λακωνία, δεν δήλωσε εισόδημα 525.000 ευρώ.

6. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος στο Χαλάνδρι, δεν δήλωσε εισοδήματα, ύψους 240.000 ευρώ.

7. 4 φυσικά πρόσωπα απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 300.000 ευρώ, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεών του.

8. Σε έλεγχο αξιοποίησης ακινήτων στη Γλυφάδα Αττικής, προέκυψε ανακριβής δήλωση του τιμήματος επί συμβολαίου ύψους 4.601.000 ευρώ.

9. Τρεις οδοντίατροι και ένα νομικό πρόσωπο στην Γλυφάδα Αττικής, υπέβαλαν ανακριβή δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων ύψους 4.601.000 ευρώ, ως αντισυμβαλλόμενοι της ανωτέρω επιχείρησης αξιοποίησης ακινήτων.

· Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αθηνών αποκάλυψε ότι, πρώην Δήμαρχος Δήμου της Αττικής απέκρυψε εισοδήματα από το 2004 έως το 2009, ύψους 3.427.000 ευρώ.

 Το ποσό αυτό προέκυψε μετά από άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

· Η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Πελοποννήσου διαπίστωσε ότι:

1. Φυσικό πρόσωπο, ελεύθερος επαγγελματίας στη Μεσσηνία, απέκρυψε εισόδημα 1.105.000 ευρώ, όπως προέκυψε από το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

2. Ξενοδοχειακή επιχείρηση στη Ζάκυνθο, έλαβε 58 εικονικά τιμολόγια, προκειμένου να δικαιολογήσει χρηματοδότηση προγράμματος. Ύψος τιμολογίων 336.000 ευρώ.

· Η Περιφερειακή Δ/νση ΣΔΟΕ Θράκης αποκάλυψε ότι, επιχείρηση κατασκευών στον Έβρο, εξέδωσε εικονικά τιμολόγια ύψους 3.381.000 ευρώ από το 2002 έως το 2004, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο από συμψηφισμό ΦΠΑ ύψους 777.630 ευρώ.

· Στην Πάτρα, το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας αποκάλυψε ότι, επιχείρηση η οποία είχε ενταχθεί σε αναπτυξιακό πρόγραμμα, έλαβε εικονικά τιμολόγια, προκειμένου να δικαιολογήσει την επένδυση και ζητήθηκε η επιστροφή 1.200.000 ευρώ στο Δημόσιο, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

· Στην Κρήτη, το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της απάτης (OLAF), πραγματοποίησε έλεγχο σε  Αγρο-Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό στην Κρήτη, σχετικά με την διανομή Γραβιέρας Κρήτης σε απόρους. Κατά τον φορολογικό έλεγχο διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 2.620.000 ευρώ.

· Η Επιχειρησιακή Δ/νση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης συνεχίζει την έρευνα για τα αδήλωτα πρόσθετα εισοδήματα από προγράμματα της Ε.Ε. στο Α.Π.Θ. Προέκυψε ότι δεν είχαν δηλωθεί 3.080.000 ευρώ από καθηγητές του Ιδρύματος.

Επίσης, αποκάλυψε ότι 3 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά τιμολόγια από Αθλητικά Σωματεία ύψους 845.000 ευρώ.

epoli
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην Δήμαρχος Δήμου της Αττικής δεν δήλωσε εισοδήματα 3,4 εκ. ευρώ!"

Ποιος είδε τον Μπακογιάννη και δεν τον φοβήθηκε! - Οργισμένος ο Περιφερειάρχης "αποκεφάλισε" τον Αντιπεριφερειάρχη

«Δεν τον έχουμε δει ποτέ ξανά τόσο εξοργισμένο...», έλεγε ένας από τους στενούς συνεργάτες του...

Μόνο εγκεφαλικό δεν έπαθε ο Κώστας Μπακογιάννης όταν έμαθε ότι το όνομα του Αντιπεριφερειάχρη Φωκίδας Γιάννη Ράμμου, είναι μεταξύ αυτών που διερευνάται από τη δικαιοσύνη για τα εξοπλιστικά προγράμματα στην υπόθεση Καρατζαφέρη (ο κ. Ράμμος ήταν αντιπτέραρχος της Ε.Α. την επίμαχη περίοδο των super pouma ).

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε αργά χθες βράδυ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ επικοινώνησε αμέσως με τον Αντιπεριφερειάρχη της Φωκίδας και του ζήτησε στις 8:00΄ το πρωί να είναι στο γραφείο του.

Το κλίμα το πρωί στο κτίριο της πλατείας Ελευθερίας ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο. Ο Κώστας Μπακογιάννης δεν μιλιόταν, ενώ κάποια στιγμή οι φωνές του ακούστηκαν μέχρι το ισόγειο και την πλατεία.

«Φοβόμαστε και να του μιλήσουμε. Δεν τον έχουμε δει ποτέ ξανά τόσο εξοργισμένο...», έλεγε λίγο αργότερα ένας από τους συνεργάτες του, που έζησε από κοντά όλο το σκηνικό.

Ο Περιφερειάρχης αφού άκουσε τι είχε να του πει ο κ. Ράμμος, του ζήτησε αμέσως να υποβάλει την παραίτησή του, την οποία και έκανε αποδεκτή.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας για το θέμα λίγο αργότερα ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ζήτησα από τον κ. Ράμμο να υποβάλει την παραίτηση του. Στην πορεία μας με διαφανείς διαδικασίες και καθαρή διοίκηση, δε θα επιτρέψω καμία σκιά. Ακόμα και για την παραμικρή υπόνοια, η μηδενική ανοχή είναι μονόδρομος. Ύψιστος στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση των δεσμών εμπιστοσύνης των πολιτών με τους θεσμούς».

Η επιστολή παραίτησης του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, Ιωάννη Ράμμου.

Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχα,

Επειδή πρόσφατα δημοσιεύματα εμπλέκουν το όνομα μου σε υπόθεση η οποία ερευνάται από τη δικαιοσύνη, και παρότι η υπόθεση αυτή είναι άσχετη με τα καθήκοντά μου ως Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, για λόγους ευθιξίας και ηθικής τάξης, σας υποβάλω την παραίτηση μου.

Όσον αφορά την ουσία της υποθέσεως στην οποία εμπλέκομαι, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η αλήθεια θα λάμψει και θα διαλυθούν οι οποιεσδήποτε σκιές προς το πρόσωπό μου.

Σας ευχαριστώ για την άψογη μέχρι τώρα συνεργασία μας, όπως επίσης, πάνω απ’ όλα, ευχαριστώ τους συμπολίτες μου για την εμπιστοσύνη τους. Ευχαριστώ τέλος, τους συνεργάτες μου και τις υπηρεσίες που εργάστηκαν και συνεργάστηκαν άψογα μαζί μου.

Είμαι βέβαιος, ότι ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο τόπος μας, η Στερεά Ελλάδα και η Φωκίδα μπορούν να αναπτυχθούν και να προχωρήσουν μπροστά.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο το οποίο έχετε αναλάβει και είμαι σίγουρος ότι θα το διεκπεραιώσετε με απόλυτη επιτυχία.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Ιωάννης Ράμμος

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιος είδε τον Μπακογιάννη και δεν τον φοβήθηκε! - Οργισμένος ο Περιφερειάρχης "αποκεφάλισε" τον Αντιπεριφερειάρχη "

Στα «δίχτυα» της εφορίας δύο γνωστοί επιχειρηματίες: Δηλώνουν άποροι, αλλά κάνουν χλιδάτη ζωή!

Μπορεί άραγε να δηλώνει κάποιος άπορος και ταυτόχρονα να κάνει διακοπές στα πιο ακριβά σαλέ της Ελβετίας, να είναι καθημερινά στα lifestyle περιοδικά και να είναι γνωστός για τις νυχτερινές εξορμήσεις του στα πιο «in» μαγαζιά της παραλιακής, του Κολωνακίου και των βορείων προαστίων;

Σύμφωνα με το capital, μια παρέα νέων Ελλήνων επιχειρηματιών έπεσε στα «δίχτυα» της εφορίας, καθώς, ενώ δήλωναν άποροι και πτωχευμένοι, την ίδια στιγμή έκαναν ζωή χαρισάμενη! Και οι δύο επιχειρηματίες, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, είναι γνωστοί σε όλα τα «καλά» στέκια της Αθήνας, οι φωτογραφίες τους από νυχτερινές εξορμήσεις είναι σε όλα τα περιοδικά ποικίλης ύλης, ενώ ο ένας εξ αυτών είναι γνωστός και για τον δεσμό που διατηρεί με κυρία της τηλεόρασης.

Οι μηχανισμοί της εφορίας κινήθηκαν προς την κατεύθυνση του φορολογικού ελέγχου των δύο επιχειρηματιών, με σκοπό να διαλευκάνουν τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ ο ένας επιχειρηματίας βρίσκεται υπό πτώχευση, πέρυσι, μαζί με την παρέα του, πέρασε τις χειμερινές διακοπές του στην Κουρσεβέλ της Ελβετίας.

Ο ένας θαμώνας ασχολείται με το εμπόριο, αλλά η εταιρεία του κατέρρευσε, ενώ ο άλλος έγινε γνωστός από τα χόμπι του όσο και από τη θορυβώδη σχέση του με γνωστή τηλεπερσόνα. Το ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών κίνησε το γεγονός ότι ο βίος του παραμένει ακριβός και κλείνει μόνος του τα μαγαζιά του. Όπως εξηγούσε αρμόδια πηγή, «προφανώς δεν μας ενδιαφέρει πώς χαλάει κάποιος τα χρήματα που νομίμως έβγαλε, αλλά προφανώς μας ενδιαφέρει αν εμφανίζεται φορολογικά σχεδόν άπορος και ζει στη χλιδή στην Ελβετία».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα «δίχτυα» της εφορίας δύο γνωστοί επιχειρηματίες: Δηλώνουν άποροι, αλλά κάνουν χλιδάτη ζωή!"

Θρίλερ με τη διαθήκη 91χρονης στην Κάλυμνο: Άφησε 1 εκατ. ευρώ στους γείτονές της

Θα μπορούσε να είναι σενάριο καθημερινού σίριαλ, ωστόσο είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για την υπόθεση της διαθήκης μιας 91χρονης Καλυμνιάς, σύμφωνα με την οποία άφησε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ στους γείτονές της... ξεχνώντας τους συγγενείς της.

Τα πράγματα, όπως αναμενόταν, πήραν τη δικαστική οδό, καθώς οι συγγενείς της 91χρονης προσέβαλαν τη διαθήκη και θεωρούν πως οι γείτονές της λειτούργησαν ως σπείρα με σκοπό να της υφαρπάξουν την περιουσία. Σύμφωνα με τη «Ροδιακή», με την υπόθεση θα ασχοληθεί στις 4 Δεκεμβρίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του δικαστηρίου θα βρεθούν οκτώ άτομα, και συγκεκριμένα το ζευγάρι των γειτόνων, μία συμβολαιογράφος και πέντε μάρτυρες που φέρονται να εμπλέκονται στη σύνταξη της διαθήκης.

Η παραπομπή των κατηγορουμένων έγινε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για μία εκ των μηνύσεων που έχουν καταθέσει στη δικαιοσύνη οι συγγενείς της 91χρονης δια του συνηγόρου τους κ. Ηλία Γερακιού, και αφορά τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, άμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος.

Η μήνυση στρέφεται κατά της συμβολαιογράφου που συνέταξε τη διαθήκη, του ζευγαριού των γειτόνων στους οποίους και «περνάει» όλη η περιουσία αλλά και των πέντε μαρτύρων. Έτσι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω, παρά την απαλλακτική πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέως, με το 63/2013 βούλευμα του παρέπεμψε σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όλους τους εμπλεκόμενους για τα παραπάνω αδικήματα και η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί αρχικά τον περασμένο Μάρτιο όμως αναβλήθηκε και θα εξεταστεί στις 4 Δεκεμβρίου 2014.

Βεβαρημένη η υγεία της 91χρονης

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην μήνυση η οποία αποτέλεσε και την αρχή για την άσκηση των διώξεων και εν συνεχεία την παραπομπή των εμπλεκομένων, αφού γίνεται αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης τονίζεται μεταξύ άλλων η κατάσταση στην οποία βρισκόταν η 91χρονη την περίοδο εκείνη και έχοντας μερικές μέρες εξέλθει από το νοσοκομείο. Σύμφωνα μάλιστα και με την ιατρική βεβαίωση από το νοσοκομείο Καλύμνου η οποία προσκομίστηκε στην δικαιοσύνη, η ηλικιωμένη γυναίκα είχε νοσηλευτεί με διάγνωση «αδυναμία λήψεως τροφής- ληθαργική κατάσταση» και είχε εξέλθει με διάγνωση «στεφανιαία νόσος- αφυδάτωση- γεροντική άνοια- καταβολή».

Οι, δε, συγγενείς της υποστηρίζουν επίσης πως η ίδια είχε υποστεί το προηγούμενο διάστημα και σοβαρότατο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε κάθε περίπτωση στην διαθήκη βεβαιώνεται πως η 91χρονη «δεν υπάγεται σε κάποια περίπτωση του άρθρου 1719 Α.Κ. και δεν στερείται των αισθήσεών της» κάτι που όπως επισημαίνεται και στη μήνυση που έχει υποβληθεί «είναι ψευδές και έγινε εν γνώσει προκειμένου να συνταχθεί η διαθήκη».

Η διαθήκη

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ηλικιωμένη ζούσε στην Κάλυμνο όμως τα τελευταία χρόνια πριν το θάνατο της (Δεκέμβριο του 2005) άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας για αυτό και οι συγγενείς της (δεν είχε σύζυγο και παιδιά) προσέλαβαν αλλοδαπή προκειμένου να την φροντίζει και να την βοηθάει με την φαρμακευτική της αγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες και βάση των όσων αναφέρονται στις μηνύσεις που ήδη έχουν κατατεθεί στην δικαιοσύνη, λίγο καιρό αργότερα, την 91χρονη άρχισαν να προσεγγίζουν ζευγάρι γειτόνων της, οι οποίοι έκαναν ενέργειες προκειμένου να δείξουν ότι την νοιάζονται και την φροντίζουν, με αποτέλεσμα να «φύγει» και η αλλοδαπή που την βοηθούσε. Η ηλικιωμένη είχε πλέον την αποκλειστική φροντίδα των γειτόνων της οι οποίοι διαχειρίζονταν και τα χρήματά της.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους συγγενείς, η 91χρονη είχε μεγάλη περιουσία η οποία αποτελούνταν από ακίνητο 15 στρεμμάτων στην Κάλυμνο, ένα σπίτι, ένα γραφείο στην Αθήνα, αμύθητης αξίας κοσμήματα με πετράδια και διαμάντια, αλλά και καταθέσεις αρκετών χιλιάδων είτε ευρώ είτε δολαρίων σε λογαριασμούς τραπεζών. Μάλιστα μόνο ο αδελφός της ηλικιωμένης της είχε αποστείλει στο λογαριασμό της 250.000 ευρώ για τα έξοδά της!

Πότε συντάχθηκε η διαθήκη

Η ηλικιωμένη όσο περνούσε ο καιρός, αντιμετώπιζε όλο και σοβαρότερα προβλήματα με την υγεία της (για τα οποία υπάρχουν και βεβαιώσεις γιατρών) ενώ έπασχε και από άνοια. Λίγες μόλις ημέρες πριν το θάνατο της η 91χρονη νοσηλεύτηκε και στο νοσοκομείο Καλύμνου και μόλις είκοσι μέρες (!) πριν αποβιώσει – έχοντας εξέλθει από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε - φέρεται να έχει συντάξει νέα διαθήκη στην οποία αφήνει όλη της την περιουσία στους γείτονες της!

Σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα, η ηλικιωμένη εξέπνευσε στις 2 τα ξημερώματα των Χριστουγέννων του 2012 και άμεσα οι γείτονες της έσπευσαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας να την κηδεύσουν χωρίς να ειδοποιήσουν ή να περιμένουν να αφιχθούν στο νησί οι συγγενείς της, ορισμένοι εκ των οποίων έμεναν στη Ρόδο!

Το γεγονός αυτό προκάλεσε εύλογα την αντίδραση των συγγενών αλλά και πολλά ερωτηματικά, αφενός πως εκδόθηκε ληξιαρχική πράξη θανάτου, αφού λόγω των Χριστουγέννων ήταν όλα κλειστά και αφετέρου πως και γιατί έγινε η ταφή τόσο εσπευσμένα αν και Χριστούγεννα. Οι απορίες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο όταν εμφανίστηκε η διαθήκη της 91χρονης με την οποία κληρονόμοι πλέον της περιουσίας της η οποία αξίζει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ήταν το ζευγάρι των γειτόνων της!

Οι συγγενείς της θανούσας προσέφυγαν στην δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνύσεις. Η μία από αυτές αφορά το αδίκημα της υπεξαίρεσης ποσού άνω των 75 χιλιάδων ευρώ, ενώ έχει κατατεθεί μήνυση και για ψευδή βεβαίωση, ηθική αυτουργία στην ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση στις οποίες κατηγορούνται από τους συγγενείς ένας γιατρός ένας συμβολαιογράφος και 5 μάρτυρες που φέρονται να εμπλέκονται και στην υπόθεση σύνταξης της διαθήκης. Παράλληλα έχει κατατεθεί και αγωγή αδικοπραξίας για ψευδορκία και ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή κατά του ζευγαριού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με τη διαθήκη 91χρονης στην Κάλυμνο: Άφησε 1 εκατ. ευρώ στους γείτονές της"

Σάλος από ανάρτηση μέλους της ΟΝΝΕΔ: Κανείς δεν έχασε τη ζωή του μέσα στο Πολυτεχνείο

"Μας είπαν για δολοφονημένους εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, όπου όμως κανείς δεν έχασε τη ζωή του"

Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τον συνδυασμό του Γιώργου Κουμουτσάκου και μέλος της ΟΝΝΕΔ, Έλλη Παπαγγελή, στον προσωπικό της λογιαριασμό στο Facebook, έκανε μια παραληρηματική ανάρτηση για το Πολυτεχνείο, η οποία συγγενεύει άμεσα με την Χρυσαυγίτικη παραφιλολογία για την εξέγερση του 1973. Το μέλος της ΟΝΝΕΔ αναφέρει πως γύρω από το Πολυτεχνείο στήθηκε ένα πλέγμα θρύλων, ρητορικών υπερβολών και ασύστολων ψευδών, που μόνο σκοπό είχε να ξεπλύνει το βαρύ ποινικό μητρώο της κομμουνιστικής αριστεράς και να την νομιμοποιήσει πολιτικά.

Αναπαράγουμε αυτούσιο όλο το παραλήρημα της κυρίας Παπαγγελή:

«Το “Πολυτεχνείο” είναι ο θεμέλιος λίθος της απόλυτης ιδεολογικής ηγεμονίας που άσκησε η αριστερά στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Ιδίως μετά το 1981, όταν ο καταστροφικός παπανδρεϊσμός ανέλαβε τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας, οδηγώντας την στον εκτροχιασμό.

Γύρω από τα γεγονότα του Νοεμβρίου ’73 στήθηκε ένα πλέγμα θρύλων, ρητορικών υπερβολών και ασύστολων ψευδών, που μόνο σκοπό είχε να ξεπλύνει το βαρύ ποινικό μητρώο της κομμουνιστικής αριστεράς και να την νομιμοποιήσει πολιτικά. Με το «Πολυτεχνείο» η αριστερά χάλκευσε το ιδεολόγημα της ηθικής της ανωτερότητας, προβάλλοντας ως πανεθνικό αγώνα κατά της τυραννίας αυτό που στην πραγματικότητα ήταν μια εφηβική εξέγερση. Το ανθολόγιο των ψεμάτων είναι εντυπωσιακό: μας είπαν για την όμορφη Ηλένια που την αναζητούσε με δάκρυα ο καλός της, για να αποδειχθεί ότι ήταν μια φωτογραφία φωτομοντέλου που διαφήμιζε σαμπουάν… Μας είπαν για ομαδικούς τάφους και εκατοντάδες νεκρούς, χωρίς ποτέ τίποτα να αποδειχθεί… Μας είπαν για δολοφονημένους εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, όπου όμως κανείς δεν έχασε τη ζωή του.

Στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 1980 το Πολυτεχνείο λειτούργησε ως ο απόλυτος καθεστωτικός μύθος νομιμοποίησης του πασοκισμού. Μια στυγνή αριστερή ορθοφροσύνη επιβλήθηκε σε κάθε κύτταρο δημόσιου χώρου και δημόσιου λόγου: στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ΜΜΕ, τις δημόσιες υπηρεσίες, παντού. Όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει τα ψεύδη περί Πολυτεχνείου στιγματιζόταν ως «φασίστας» και «χουντικός», ενώ κινδύνευε να χάσει τη δουλειά του. Μια ιδεολογική τρομοκρατία αριστερής έμπνευσης που επέβαλε έναν ωμό ηθικό μανιχαϊσμό: οι πολίτες χωρίζονταν σε «καλούς» αριστερούς-«προοδευτικούς», και κακούς που μάταια επέμεναν να απαντούν με ορθολογικά επιχειρήματα στον παραληρηματικό αριστερίστικο λόγο που αγνοούσε την πραγματικότητα.

Κάτω από το κάλυμμα του αντιχουντικού και αντιφασιστικού λόγου, ο μύθος του Πολυτεχνείου δεν ήταν παρά προπαγάνδα αριστερών δογμάτων. Μας επέβαλαν να προσκυνάμε νέα τοτέμ και να συμμετέχουμε σε γιορτές μνήμης και πορείες για «δημοκρατία», μόνο για να διαιωνίσουν τη δική τους κυριαρχία. Φτάνει πια. Τέσσερις δεκαετίες αρλούμπας αρκούν.

Φυσικά να τονίσουμε πως κανένα Πολυτεχνείο δεν ''έριξε" τη δικτατορία, αλλά η απώλεια της μισής Κύπρου.

Δεν χρειαζόμαστε νέα Πολυτεχνεία και νέους μάρτυρες, αλλά μια επανάσταση του πιο αυτονόητου πράγματος: "της κοινής λογικής».

alfavita
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος από ανάρτηση μέλους της ΟΝΝΕΔ: Κανείς δεν έχασε τη ζωή του μέσα στο Πολυτεχνείο"

Έρευνα: Αυτοί είναι οι 24 νεκροί του Πολυτεχνείου

Το ζήτημα του ακριβούς αριθμού των νεκρών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την επιχείρηση καταστολής της, παραμένει ακόμη και σήμερα ένα δισεπίλυτο πρόβλημα, προκαλώντας συζητήσεις και ισχυρισμούς, ακόμη κι ότι δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός. Το News 247 αναδημοσιεύει την έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με τίτλο "Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973".

Όπως αναφέρει ο κ. Καλλιβρετάκης, Λεωνίδας, συγγραφέας και δημιουργός της έρευνας "Πολυτεχνείο '73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες" , "η χαώδης και ατεκμηρίωτη πληροφόρηση που υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνει εσαεί αυτή την ιδιότυπη 'ασυλία', στο όνομα της δήθεν προστασίας της φήμης του Πολυτεχνείου".

Από τα μέσα του 2002 έχει ξεκινήσει μια ιστορική έρευνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο "Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973". Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επιχειρείται η συγκέντρωση και επεξεργασία με επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίων που αφορούν σε πολλές παραμέτρους των γεγονότων, όπως το χρονικό της εξέγερσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για την καταστολή της, η εξέλιξη των γεγονότων έξω από το Πολυτεχνείο κ.ο.κ.

Ένα από τα ζητούμενα είναι, φυσικά, ο αριθμός και η ταυτότητα των θυμάτων. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, επιχειρείται στο σημείο αυτό μια συνοπτική παρουσίαση των πρώτων διαπιστώσεων, με έμφαση στη "γενεαλογία" του ζητήματος.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • Αποτελέσματα της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Η συγκέντρωση όλων των δεδομένων αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Κάθε στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια, οι επίσημες ανακοινώσεις του καθεστώτος, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον παράνομο τύπο της εποχής, οι αγγελίες κηδειών στις εφημερίδες, οι κάθε προέλευσης λίστες που έκαναν την εμφάνιση τους μετά τη μεταπολίτευση, οι προανακριτικές και ανακριτικές έρευνες, οι συνεντεύξεις συγγενών, οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του 1975, συγκεντρώνονται, αποδελτιώνονται, συσχετίζονται κριτικά, αναζητείται η γενεαλογία τους, εντοπίζονται οι αλληλοεπικαλύψεις, οι παρανοήσεις, τα λάθη στην αντιγραφή και οι μεταξύ τους παρεκκλίσεις.

Η έρευνα προχωρά έτσι στη συγκρότηση ενός καταλόγου, ο οποίος παραμένει προσωρινός, καθώς εξακολουθεί συνεχώς να εμπλουτίζεται και να διορθώνεται. Για κάθε περίπτωση συγκροτείται ένας ιδιαίτερος φάκελος, με βιογραφικά στοιχεία, τις συνθήκες θανάτου και αναλυτική παράθεση όλων των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν με συγκεκριμένα στοιχεία.

Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχουν καταγραφεί εικοσιτέσσερις (24) πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις, όπως καταγράφονται συνοπτικά στον συνημμένο κατάλογο.

Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ένας κατάλογος δεκαέξι (16) ανωνύμων περιπτώσεων που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ότι «προκύπτουν βασίμως» ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία.

Τέλος, η έρευνα έχει θέσει στο μικροσκόπιο τριάντα (30) επώνυμες περιπτώσεις, που εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν ποτέ τεκμηριωθεί. Όλες αυτές οι ανώνυμες και οι αμφιλεγόμενες επώνυμες περιπτώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο, προτού αποφασιστεί οριστικά να υιοθετηθούν ή να απορριφθούν.


Δείτε το σχεδιάγραμμα σε μεγαλύτερες διαστάσεις
  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Οι 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις
1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (όπως λεγόταν τότε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο).

3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας. Μεταφέρθηκε ημιθανής στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. (F Σεπτεμβρίου), όπου και πέθανε.

4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».

5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.

6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας
Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».

7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973 ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, τρεις ημέρες αργότερα, στις 19.11.1973, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ.

8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοε-γκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.

9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρ-θένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Κατά τις πρωινές ώρες της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.

10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σπίτι της, όπου πέθανε συνεπεία του τραύματος της μετά από ένα εξάμηνο (Μάιος 1974).

11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΑΩ» και «ΕΑΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έρριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου πέθανε μετά από 12 μέρες, στις 30.11.1973.

12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 10.30 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Λυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Μεταφέρθηκε στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Λυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.

14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Γύρω στις 11.30 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, συνεπεία εμφράγματος.

15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.

17. Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 52 ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό (πιθανόν ο ίλαρχος Σπυρίδων Σταθάκης του Κ.Ε.Τ/Θ), που βρισκόταν ακροβολισμένη στο λόφο του Αγίου Θεράποντος. Εξέπνευσε ακαριαία και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ' Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και τέλος στο Κ.Α.Τ., όπου και πέθανε στις 30.1.1974.

21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλςος Ντερτι-λής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα. Στις 12.00 με 12.30 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά διερχομένου άρματος μάχης. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου και πέθανε στις 27.12.1973.

23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικο-πόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21.11.1973.

24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών. Κτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17.12.1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

* Η μελέτη αυτή έχει υιοθετηθεί από τη σχετική βιβλιογραφία ως η πλέον έγκυρη επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα (βλ. ενδεικτικά Δημήτρης Παπαχρήστος, Το Πολυτεχνείο ζει, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2004, σελ. 41-45, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Πολυτεχνείο ’73, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2004, σελ. 176-177, 424-425, Βαγγέλης Αγγελής & Ολύμπιος Δαφέρμος, Όνειρο ήταν, έκδοση ΕΔΙΑ-Οδυσσέας, Αθήνα 2005, σελ.378-388).




news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Αυτοί είναι οι 24 νεκροί του Πολυτεχνείου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news