facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ψυχάρης κατά Σαμαρά: Εκτός από αριθμούς υπάρχουν και οι άνθρωποι

Σε ένα άρθρο στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο "Γιατί παραιτήθηκα" ο Ανδρέας Ψυχάρης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταλείψει τη Βουλή και την πολιτική λίγο αφού ψήφισε τις τροπολογίες για ΕΝΦΙΑ και ληξιπρόθεσμα, στηρίζοντας την κυβέρνηση.

Ο Ανδρέας Ψυχάρης γράφει πως η απόφασή του ήταν αποτέλεσμα πολλών εβδομάδων σκέψης και όχι παρορμητική εξαιτίας του πολιτικού κλίματος και όπως λέει ο πρώτος που το έμαθε ήταν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς με δεύτερο τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση της παραίτησης δεν αποφεύγει τα... καρφιά κατά της κυβέρνησης.

"Έχω απογοητευτεί παρακολουθώντας πολιτικά κόμματα που αποφεύγουν να συζητήσουν για ζητήματα στα οποία ομονοεί εδώ και χρόνια η ελληνική κοινωνία.

Στεναχωριέμαι όταν βλέπω την κυβέρνηση που στήριζα μέχρι προχθές με την ψήφο μου κι εξακολουθώ να στηρίζω την προσπάθειά της να σταθεροποιήσει τη χώρα να μην αντιλαμβάνεται ότι εκτός από τους αριθμούς υπάρχουν και οι Έλληνες που αναμένουν ακόμη κινήσεις στήριξής του εισοδήματός τους κι όχι απλώς διευκολύνσεις αποπληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεών τους", γράφει.

Όπως μάλιστα λέει "θα μπορούσε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού να ήταν κάπως χαμηλότερο και ένα μικρό κομμάτι να πήγαινε στις τσέπες, ανέργων, συνταξιούχων και απόρων που χτυπήθηκαν από την κρίση και βγάζουν τον μήνα τους με τη βοήθεια των γειτόνων τους".

"(...) θα άξιζε τον κόπο να αντισταθούμε στην Τρόικα όταν επιχειρεί να μας επιβάλει να μην αγγίξουμε το πλεόνασμα, αδιαφορώντας αν έναν κομμάτι το έχουν ανάγκη εκείνοι που με το εισόδημά τους το δημιούργησαν".

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψυχάρης κατά Σαμαρά: Εκτός από αριθμούς υπάρχουν και οι άνθρωποι"

Πρωθυπουργός του Αμβούργου: «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει»

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, συναντήθηκε χθες Σάββατο 15 Νοεμβρίου, με τον Πρωθυπουργό του Κρατιδίου του Αμβούργου κ. Olaf Scolz, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στην Γερμανία όπου συμμετείχε στην επετειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ για τον Αντισημιτισμό η οποία διεξήχθη στο Βερολίνο.
Κατά την συνάντηση τους στο γραφείο του, ο κ.Scholz τόνισε στον κ. Γεροντόπουλο πως και στην δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο της κρίσης, πάντα έλεγε στους συμπατριώτες του πολιτικούς ότι η Γερμανία πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα και να αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. «Πιστεύω ότι Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει. Ο Δυτικός Πολιτισμός χρωστάει πολλά στην Ελλάδα και αυτό το τονίζω από τα νεανικά μου χρόνια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του ο Υφυπουργός Εξωτερικών τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και τον ευχαρίστησε για την χρηματοδότηση της έδρας Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της πόλης από το Κρατίδιο του Αμβούργου. Τόνισε μάλιστα ότι αν το Αμβούργο επιλεγεί για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, τότε η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία της από τους Ολυμπιακούς του 2004 που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία.

Ο κ. Γεροντόπουλος βρέθηκε, επίσης, στο Πανεπιστήμιο της γερμανικής πόλης, όπου είχε συνάντηση και συζήτηση με τον Διευθυντή, τους καθηγητές αλλά και τους φοιτητές της Έδρας Ελληνικών Σπουδών. Επεσήμανε την μεγάλη σημασία που δίνει ο ίδιος στην λειτουργία παρόμοιων τμημάτων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου και ευχαρίστησε για την συμβολή τους στην ύπαρξη και λειτουργία της έδρας.

Στη συνέχεια, είχε συνάντηση στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αμβούργου και Περιχώρων και συζήτησαν για αρκετή ώρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Άκουσε τα αιτήματα που του έθεσαν, με κυρίαρχο το θέμα της εκπαίδευσης και της λειτουργίας των σχολείων για τα παιδιά των συμπατριωτών μας μεταναστών. Του διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες τους και τους ευχαρίστησε γιατί με την πετυχημένη τους παρουσία σε όλους τους τομείς, βοήθησαν σημαντικά ώστε να αλλάξει η αρνητική εικόνα της χώρας μας στην Γερμανία, κατά την περίοδο της κρίσης.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε επίσης το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Neuengamme που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη του Αμβούργου. Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους 1.200 Έλληνες που έχασαν την ζωή τους στο στρατόπεδο αυτό, ενώ περιηγήθηκε στους χώρους διαμονής και εκτέλεσης των χιλιάδων κρατουμένων.

Ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε τέλος τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της πόλης όπου ο εφημέριος πατήρ Γεώργιος προέβη σε οπτικοποιημένη ιστορική παρουσίαση για τα 280 χρόνια Ελληνορθόδοξης παρουσίας στο Αμβούργο (1733-2013), την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωθυπουργός του Αμβούργου: «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει»"

Του έκοψαν το ρεύμα και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου μεταφέρθηκε τελικά σε κακή κατασταση στις 11 τη νύχτα  ο  πατέρας τριών παιδιών Aρτέμης  Ρουσσουνέλος που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και συνεργείο της  ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι του στην περιοχή Δήλι από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία του, αφού είναι απαραίτητο να κάνει τις ενέσεις του, οι οποίες όμως αν μείνουν εκτός ψυγείου  είναι άχρηστες.

Πριν να χτυπήσει την "άχρηστη' ένεση ινσουλίνης και οδηγηθεί στο νοσοκομείο ο κ. Ρουσσουνέλος, παίρνοντας μαζί του το έξι μηνών μωρό του, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας προσπαθώντας να πηδήσει από την ταράτσα του σπιτιού του.

Ήδη ο "logotypos. gr"  έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της διακοπής ρεύματος στην υγεία του.

Συγκεντρωμένα τα έξι αδέλφια του έξω από  τα Επείγοντα Περιστατικά του Νοσοκομείου, τόνισαν την απελπιστική  κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, αφού τόσο ο ίδιος όσο και συγγενείς του ζήτησαν βοήθεια από παντού, αλλά δεν βρήκαν την αναμενόμενη ανταπόκριση.  
 
"Αντί να μπορεί να πάει τα παιδιά του στην Αθήνα που είναι άρρωστα, τον φέραμε σε κώμα εδώ.. Δεν έχει χρήματα να πληρώσει τη δόση της ΔΕΗ. Τι πρέπει να κάνει...του έκοψαν το ρεύμα και ζει μεσ' τη φτώχια όπως όλος ο κόσμος" λέει ο πατέρας της συζύγου του κ. Ρουσσουνέλου Δημήτρης Σκορδίλης (φωτο), συμπληρώνοντας με δάκρυα στα μάτια : "Η τραγική κατάσταση τον έσπρωξε να πάρει το μωρό του έξι μηνών και να αποπειραθεί να πέσει από την ταράτσα του σπιτιού του και τον έσωσε μια γυναίκα στο παραπέντε . Να πώς αυτοκτονεί ο κόσμος από απελπισία.. "

"Η κατάσταση είναι τραγική το αποτέλεσμα είναι να τον φέρουμε ετοιμοθάνατο."  είπε η μητέρα της συζύγου του Μαρκέλλα, ενώ η αδελφή του κ. Ρουσσουνέλου,  Ζωή (καρκινοπαθής) συμπλήρωσε  "Αναγκαστικά χτύπησε  ινσουλίνη που βρισκόταν εκτός ψυγείου και μετα από μισή ώρα τον φεραμε στον νοσοκομείο... Είχε ανέβει πολύ το ζάχαρο... Έλεγε ότι έτσι κι αλλιώς χαμένος ήταν.. Εμείς τού λέγαμε να μην τη κάνει.. οι καταστάσεις  είναι άσχημες . Έχει ένα μωρό έξι μηνών και δύο παιδιά άρρωστα που πρέπει να τα μεταφέρει στο "Παίδων"  

Όπως ήδη έχει επισημανθεί στον logotypos.gr,   δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ του έκοψε το ρεύμα . Ο κ. Ρουσσουνέλος εκτός από τον ίδιο τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες τους (11 ετών, 8 ετών και 6 μηνών) στο σπίτι μένει και η καρκινοπαθής αδελφή του. Το ποσό που χρωστάει στη ΔΕΗ ανέρχεται στα 3200 ευρώ για το οποίο έχει γίνει διακανονισμός (300 ευρώ τον μήνα).

Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Έκανα ό,τι μπορούσα και πλήρωσα 1200 ευρώ μαζεμένα. Τώρα δεν πλήρωσα τη δόση του Οκτωβρίου συν το τρέχον ρεύμα και ήρθαν αμέσως και μου το έκοψαν ημέρα Παρασκευή μάλιστα, που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένω μέχρι τη Δευτέρα για να γίνει κάτι. Δυστυχώς μας βλέπουν ως ευρώ. Μας έχουν καταντήσει το 2014 να ζούμε με πετρογκάζ...Αν θέλω λοιπόν να… ησυχάσω από αυτή την κατάσταση θα κάνω μια ένεση που θα είναι άχρηστη και… έφυγα. Τελείωσα! ».»
Διαβάστε Περισσότερα » "Του έκοψαν το ρεύμα και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει"

Οδυνηρή πρόβλεψη - Με το ζόρι 90 ευρώ οι επικουρικές συντάξεις!

Όπως φαίνεται, οι μειώσεις του 8- 10%, στις επικουρικές θα είναι μόνο... τα προεόρτια, καθώς με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την κατάσταση των ταμείων, μέχρι το 2018 οι επικουρικές συντάξεις θα φτάνουν με το ζόρι τα 90 ευρώ.

Η οδυνηρή αυτή πρόβλεψη έγινε από τον Γενικό Διευθυντή του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων Ν. Καλάκο, ο οποίος φιλοξενούμενος στην πρωινή εκπομπή του Mega, εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη 4ετία, οι επικουρικές θα μειωθούν δραματικά.

Σύμφωνα με μελέτες, εκτός από τις εισφορές και τις προγραμματισμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, θα απαιτηθούν άλλα 950 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη ότι οι πρόσθετοι πόροι θα φτάσουν στα 2,4 δισ ευρώ το 2019

Την ίδια ώρα και παράλληλα με τις διαψεύσεις από κυβερνητικά χείλη σχετικά με περικοπές, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης, χαρακτήρισε κρίσιμο για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού το 2016, αφού θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετοι πόροι.

Οι διοικήσεις των Ταμείων έχουν "φρενάρει" τις χορηγήσεις νέων επικουρικών, με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ενώ ο ρυθμός ανά τρίμηνο ήταν περίπου 6 με 7 χιλιάδες, πλέον οι εγκρίσεις δεν ξεπερνούν τις χίλιες.

Σημειώνουμε πως εκτός από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά περίπου 10 δισ ευρώ, το σύστημα χάνει περίπου 6,5 δισ ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της υψηλής ανεργίας κι ακόμη περίπου 4 δισ ευρώ από τις μειώσεις μισθών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οδυνηρή πρόβλεψη - Με το ζόρι 90 ευρώ οι επικουρικές συντάξεις!"

Aρον-άρον έφυγε ο Πούτιν από την G20, επικαλούμενος έλλειψη ύπνου

Ο ρώσος πρόεδρος ήταν ο πρώτος που έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, επικαλούμενος έλλειψη ύπνου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε την «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» της Συνόδου, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» τις πληροφορίες για ένταση ανάμεσα στον ίδιο και τους ηγέτες των δυτικών χωρών.

Ο ρώσος πρόεδρος δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους ηγέτες δυτικών χωρών για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία και τον ρόλο της Ρωσίας.

«Πράγματι, κάποιες από τις απόψεις μας δεν συμπίπτουν, αλλά οι συζητήσεις ήταν ολοκληρωμένες, εποικοδομητικές και πολύ χρήσιμες» δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους της ρωσικής τηλεόρασης.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι ήταν ο πρώτος που έφυγε, επειδή έπρεπε να επιστρέψει στη Μόσχα για δουλειά και χρειαζόταν «τέσσερις ή πέντε ώρες ύπνου».

Πάντως, επέμεινε στις θέσεις του για τα ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο οικονομικός αποκλεισμός της ανατολικής Ουκρανίας από το Κίεβο αποτελεί «μεγάλο λάθος», αλλά «όχι μοιραίο».
Οι ηγέτες της Δύσης χρησιμοποιήσαν την ευκαιρία της G20 για να καταδικάσουν τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία, κυρίως τη στήριξη και τον εξοπλισμό που παρέχει στους φιλορώσους αυτονομιστές η Μόσχα, καθώς και να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον ρόλο που μπορεί να έπαιξε η Ρωσία στην υπόθεση της κατάρριψης της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines.

Στην τελική του τοποθέτηση, ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, είπε ότι είχε μία «πολύ ειλικρινή και εύρωστη συνομιλία» με τον Πούτιν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας -Ειρηνικού) στο Πεκίνο και ότι υποθέτει πως αρκετοί ηγέτες είχαν παρόμοιες συνομιλίες με τον Πούτιν στην G20.

«Έχω ορισμένες διαφορές με τη ρωσική κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό» τόνισε ο Άμποτ. «Δεν συμφωνώ, στην πραγματικότητα καταδικάζω πλήρως, αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία. Απαιτώ να συνεργαστεί πλήρως η Ρωσία με την έρευνα για την κατάρριψη της (πτήσης) ΜΗ17» τόνισε ο αυστραλός πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η Μόσχα θα παραμείνει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, εάν ο ρώσος πρόεδρος συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που έχουν ως στόχο να τελειώσει η διαμάχη στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «δαγκώνουν καλά». «Διατηρούμε την ικανότητα και βάζουμε τις ομάδες μας να εξετάζουν συνεχώς μηχανισμούς για να εντείνουμε τις πιέσεις εάν κριθεί απαραίτητο» τόνισε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι δεν πιστεύει πως προκύπτει ένα νέο μέτωπο Ψυχρού Πολέμου, αλλά τόνισε ότι ήταν «σθεναρός» ως προς τα σχόλιά του στον ρώσο ηγέτη.

Ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι είπε ευθέως στον Πούτιν «να φύγει από την Ουκρανία».
Παρά το μάλλον αρνητικό κλίμα για τον Πούτιν, ο αυστραλός πρωθυπουργός και οικοδεσπότης της Συνόδου δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος ήταν καλεσμένος στην Σύνοδο Κορυφής της G20 και ότι ως καλεσμένος αντιμετωπίστηκε.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και οικοδεσπότη της Συνόδου, για την φιλοξενία.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Aρον-άρον έφυγε ο Πούτιν από την G20, επικαλούμενος έλλειψη ύπνου"

«Φρούριο» η Αθήνα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τίθενται σε ισχύ στο κέντρο της Αθήνας εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Πρόκειται ίσως για τα πλέον αυστηρά αστυνομικά μέτρα των τελευταίων ετών, λόγω και των κινητοποιήσεων στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου, ενώ οι εκδηλώσεις για την επέτειο κορυφώνονται τη Δευτέρα με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, έχουν  τεθεί σε επιφυλακή περίπου 7.000 αστυνομικοί. Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται ήδη η Νομική Σχολή και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ενώ ισχυρά είναι τα μέτρα ασφαλείας σε άλλα σημεία της Αθήνας, στην πρεσβεία των ΗΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

Την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου οι πύλες του Πολυτεχνείου αναμένεται να κλείσουν μετά τις 13:00 και θα ακολουθήσει η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στις 15:00 από την πλατεία Κλαυθμώνος.
Σήμερα, Κυριακή, κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το ΕΜΠ έως την πλατεία Κάνιγγος, ενώ τη Δευτέρα θα κλείσουν στην περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας θα πραγματοποιούνται τη Δευτέρα από τις 14.00 στους δρόμους:
  • 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Πλατεία Ομονοίας
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της οδού Σταδίου
  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Πλατεία Συντάγματος
  • Β. Γεωργίου Α'
  • Λεωφόρο Β. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) έως το ξενοδοχείο «HILTON» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη
  • Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Β. Σοφίας
  • Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Β. Σοφίας
  • Λεωφόρο Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Λεωφόρο Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας
  • Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας
  • Αθηνάς
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)
  • Τσόχα
  • Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα
  • Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Β. Σοφίας
  • Λεωφόρο Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Κατεχάκη και Λ. Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
  • Λεωφόρο Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
  • Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Μεσογείων και Λ. Β. Σοφίας
  • Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά
  • Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Β. Κων/νου
Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων σε δρόμους στην ευρύτερη περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Επιπλέον με απόφαση του Οργανισμού «Συγκοινωνίες Αθηνών», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς «να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».

Διαβάστε Περισσότερα » "«Φρούριο» η Αθήνα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου"

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: «Να ενωθούμε Ορθόδοξοι και Καθολικοί»!

Σε επιστροφή στη Συμφωνία της Φερράρας - Φλωρεντίας και στην Ένωση των δύο μεγάλων Εκκλησιών της Χριστιανοσύνης, της Ορθόδοξης και της Καθολικής, θέλει να προχωρήουμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ»

Στην ίδια συνέντευξη, όταν ερωτάται για το Σχίσμα του 1054 (που διαίρεσε τον Χριστιανισμό σε Καθολικισμό και Ορθοδοξία), ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει πως η αποκατάσταση της διάσπασης της και η επανένωση της Εκκλησίας συνιστά μεγάλο καθήκον της εποχής μας.

Σε σχέση με το Σχίσμα του 1054, ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει πως η αποκατάσταση της διάσπασης της και η επανένωση της Εκκλησίας συνιστά μεγάλο καθήκον της εποχής μας, και παραπέμπει στα πρώτα βήματα που ξεκίνησαν σε αυτή την κατεύθυνση πριν από 50 χρόνια ο Πάπας Παύλος ο Έκτος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ενώ, όπως παρατηρεί, ο επίσημος Θεολογικός Διάλογος ανάμεσα στις Εκκλησίες βοήθησε να εξαλειφθούν παρεξηγήσεις και διαφορές απόψεων!

Δηλαδή αποδέχτηκαν οι Παπικοί την κατάργηση της κοσμικής εξουσίας του Πάπα; Το "αλάθητο" του Ποντίφηκα; Ότι είναι ο "ζων εκπρόσωπος του Χριστού επι Γης";Αποδέχτηκαν την άρση της κακοδοξίας του "φιλιοκβε" που σύμφωνα με το οποίο το Άγιο Πνεύμα εκπορευόταν από τον Θεό Υιό όσο και από τον Θεό Πατέρα;

Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο πουθενά. Η Ένωση των δύο Εκκλησιών θα ήταν κάτι σπουδαίο. Η υποταγή όμως της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους σχεδιασμούς κέντρων εξουσίας που θα την καθιστούσαν από πνευματικό φάρο ελπίδας σε κοσμικό οργανισμό θα ήταν καταστροφή.

Μην ξεχνάμε ότι η Νέα Εποχή δεν επιζητά την καταστροφή των θρησκειών αλλά την Ένωσή τους σε μια κοσμική Πανθρησκεία,υλιστικού περιεχομένου που οπωσδήποτε δεν θα "Ακονίζει" τα πνεύματα και τις ψυχές των πιστών.

Αναφέρεται, επίσης, στη συνάντησή του τον περασμένο Μάιο στην Ιερουσαλήμ με τον Πάπα Φραγκίσκο, όπως επίσης στην ανταλλαγή επισκέψεων κάθε χρόνο ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο Εκκλησιών στη Ρώμη με την ευκαιρία της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και αντίστοιχα με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα στην Κωνσταντινούπολη, όπου φέτος θα βρίσκεται προσκεκλημένος του (από τις 29 Νοεμβρίου) ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ ως μεγάλη βοήθεια θεωρεί ο ίδιος θεσμούς όπως το Ίδρυμα «Προ Οριέντε», που προωθούν τόσο τις θεολογικές όσο και τις προσωπικές επαφές.

Από τον Πάπα Φραγκίσκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένει, όπως σημειώνει, περαιτέρω θαρραλέα βήματα και προσπάθειες για την ενότητα των Εκκλησιών, όπως εκείνος έχει ήδη κάνει από την εκλογή του σε προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.

Στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρεται διεξοδικά και τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η πρώτη ορθόδοξη μονή στην Αυστρία, η οποία θα ανεγερθεί σε έκταση στο Σανκτ Αντρέ του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, που παραχωρήθηκε – δωρήθηκε από την αυστριακή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας.

Όπως παρατηρεί, αυτή η μονή θα αποτελεί πνευματικό καταφύγιο για τους μοναχούς, αλλά και μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έναν τόπο όπου θα συναντώνται Χριστιανοί με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμό, ενώ για τους κατοίκους της περιοχής η μονή θα να είναι ένας τόπος όπου θα μπορούν να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, και ακόμη, εάν κάποιοι έχουν επιφυλάξεις, θα εκτιμήσουν και θα αγαπήσουν τη μονή και τους μοναχούς όταν τους γνωρίσουν.

Ας δούμε τι λέει η Βικιπαιδία για την πρώτη απόπειρα ένωσης των δύο Εκκλησιών (απορρόφησης της Ορθόδοξης από την Καθολική) η οποία θα γινόταν υπό δυσμενέστατους και ντροπιαστικούς όρους από την Ελληονορθόδοξη πλευρά.

Η Σύνοδος Φλωρεντίας λεγόμενη και Σύνοδος Φερράρας - Φλωρεντίας λέγεται η σύνοδος που από μέρους της Καθολικής εκκλησίας ήταν η συνέχεια της συνόδου της Βασιλείας που είχε αρχίσει το 1431 από τον πάπα Μαρτίνο τον Ε΄ και μεταφέρθηκε σε πρώτη φάση στη Φεράρα της Ιταλίας το 1438 και αργότερα, το 1439 στη Φλωρεντία της Ιταλίας όπου και εκεί συζητήθηκε το ζήτημα της Ένωσης των δυο εκκλησιών -Ανατολικής και Δυτικής- υπό την ηγεσία του πάπα Ευγένιου Δ΄. Το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν να ψηφιστεί η Ένωση των δυο εκκλησιών αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων στη Κωνσταντινούπολη να μη γίνει πράξη ποτέ.

Η Σύνοδος της Βασιλείας συνεκλήθη το 1431 πρώτα από τον πάπα Μαρτίνο τον Δ' και όταν αυτός πέθανε από το διάδοχό του, τον Βενετσιάνο καρδινάλιο που ονομάστηκε Ευγένιος Δ' (1431-1447). Η σύνοδος της Βασιλείας ανήκε σε μια σειρά συνόδων για τη μεταρρύθμιση της καθολικής εκκλησίας και την καταδίκη των εμφανιζόμενων όλο και συχνότερα, αιρετικών. το συμβούλιο αντιμετώπιζε το θέμα της καθαίρεσης του Ευγένιου του Δ', γι'αυτό όταν ο αυτοκράτορας Ιωάννης ο Η' θέλησε να διαπραγματευτεί τη βοήθεια των Δυτικών και κυρίως του Πάπα με αντάλλαγμα την ένωση των δυο εκκλησιών, ο Ευγένιος άδραξε την ευκαιρία για να ισχυροποιήσει τη θέση του.

Οι Έλληνες δεν ήθελαν ένα τόσο μακρινό μέρος όσο η Βασιλεία. Κάποιοι πρότειναν την Αβινιόν, η ιταλική πλευρά επέμενε για τη Φλωρεντία που ήταν κοντά και στο λιμάνι που θα έφταναν οι Έλληνες, τη Βενετία, κάτι που υποστήριξε ο πάπας για να φύγει από τη Βασιλεία, να διακόψει τις συναντήσεις της συνόδου και να πάει στη Φερράρα που τελικά επιλέχτηκε, για να συνομιλήσει με τους Έλληνες το Γενάρη του 1438. Η σύνοδος της Βασιλείας παρόλο που καθαίρεσε τον Ευγένιο τον Δ' το 1439, δεν κατόρθωσε να τον πλήξει ουσιαστικά.

Στη Φερράρα

Η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της Φερράρα πραγματοποιήθηκε στις 10 Γενάρη του 1438 για να κηρύξει επίσημα και τη μεταφορά της συνόδου από την Βασιλεία στη Φερράρα και να ακυρώσει τις αποφάσεις των διαβουλεύσεων που κάποιοι συνοδικοί συνέχιζαν στη Βασιλεία ερήμην του πάπα. Στη δεύτερη δημόσια συνεδρίαση ο πάπας Ευγένιος ο Δ’ αφόρισε τους ιερείς που παρά τις διαταγές του συνέχιζαν να διαβουλεύονται στη Βασιλεία.

Οι Έλληνες έχοντας παραδεχτεί τη σύνοδο της Φερράρα σα νόμιμη αναχώρησαν από τη Κωνσταντινούπολη επιβιβαζόμενοι σε βενετικά πλοία στο τέλος του Νοέμβρη του 1437. Η αντιπροσωπεία με αρχηγούς τον ίδιο τον αυτοκράτορα Ιωάννη Η' και ακόμα το γιό του Μανουήλ Β' Παλαιολόγο, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωσήφ Β', τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Ισίδωρο, αποτελούνταν από σχεδόν 700 άτομα, σχεδόν ολόκληρη την ελληνική διανόηση της εποχής.

Οι εργασίες της Συνόδου άρχισαν στις 9 Απρίλη 1438 στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου της Φερράρα. Η σύνοδος αποφάσισε να συνέρχονται τρεις φορές την εβδομάδα στον ναό του Αγίου Αντρέα της Φερράρα για να συζητούν. Από τη μεριά των Ελλήνων έπαιρναν μέρος οι Μητροπολίτες Εφέσου, Μονεμβασίας, Νίκαιας, Αγχιάλου, ο μέγας χαρτοφύλακας, ο μέγας εκκλησιάρχης, ο ηγούμενος της μονής Παντοκράτορα, ο ηγούμενος της μονής Καλέως και ο ιερομόναχος Μωυσής ενώ από τη μεριά των Λατίνων υπήρχαν δυο καρδινάλιοι, δύο μητροπολίτες, δύο επίσκοποι και 4 κληρικοί.

Οι πρώτες συνεδριάσεις κράτησαν μέχρι τις 17 Ιούλη του 1438 στις οποίες συζητήθηκαν όλες οι διαφορές που είχαν προκύψει από το Σχίσμα του 1054 αλλά ο γάμος των κληρικών, το καθαρτήριο των ψυχών και κυρίως η προέλευση του Αγίου Πνεύματος, το πιο δύσκολο σημείο των συνομιλιών.

Στη Φλωρεντία

Το Γενάρη του 1439 η σύνοδος μεταφέρθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας λόγω της πανώλης που ξέσπασε στη Φερράρα αλλά και λόγω της προθυμίας του Λαυρέντιου των Μεδίκων να χρηματοδοτήσει τις εργασίες της Συνόδου. Για το θέμα του Filioque η διαφωνία συνεχιζόταν τόσο μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών, όσο και μεταξύ του αυτοκράτορα και του Mάρκου Ευγενικού, Μητροπολίτη Εφέσου, κυρίως, που δεν συναινούσε στις δικηγορίστικες ερμηνείες της δογματικής αυτής διαφοράς.

Οι ορθόδοξοι τελικά υποχώρησαν και συμφώνησαν στην χρησιμοποίηση της φράσης «εκπόρευση δια του Υιού» κάτι που οι Λατίνοι που εξελάμβαναν ως «εκπόρευση εκ του Υιού» και συμφώνησαν επίσης και στα πρωτεία του Λατίνου πατριάρχη έναντι όλων των ορθόδοξων πατριαρχών της Ανατολής.

Έτσι Ιούλιο 1439 σε επίσημη λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό της Φλωρεντίας διαβάστηκαν από ελληνικής πλευράς από τον Μητροπολίτη Νικαίας Βησσαρίωνα, οι Όροι της Ένωσης, που έφερε τις υπογραφές των πάντων εκτός από του πατριάρχη Ιωσήφ Β΄ που είχε στο μεταξύ πεθάνει και του Μάρκου του Ευγενικού που αρνήθηκε να υπογράψει καθώς και ο επίσκοπος Ιβηρίας και ο Ιωάννης Ευγενικός –αδερφός του Μάρκου- διάκονος και νομοφύλακας της μεγάλης εκκλησίας, ο Λακεδαίμονος και ο Σταυρουπόλεως Ησαϊας που έφυγε πριν τη λήξη για να μην υπογράψει. « μόνος εφάνη και πρώτον και μέσον καν τω τελεί μάχαιρα μεν δίστομος κατά των επι τω ευγενεί σπόρω των ιερών της Εκκλησίας δογμάτων νόθων και μοχθηρών ζιζανίων» , όπως γράφει για τον Μάρκο Ευγενικό ο αδερφός του Ιωάννης Ευγενικός, στη βιογραφία του.

Οι ορθόδοξοι αποδέχτηκαν το ρωμαϊκό δόγμα ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορευόταν από τον Θεό Υιό όσο και από τον Θεό Πατέρα και αναγνώριζαν επίσης το πρωτείο του παπισμού. σε αντάλλαγμα ο πάπας θα έστελνε δυο πολεμικές τριήρεις και 300 στρατιώτες για την άμυνα της Κωνσταντινούπολης.

Δηλαδή επρόκειτο για μηδαμινή βοήθεια, για την οποία θα δίναμε κυριολεκτικά την ψυχή μας.

Η Ορθοδοξία δεν είναι κοσμικό-υλιστικό δόγμα όπως ο Ρωμαιοκαθολικισμός αλλά στηρίζεται σε λαϊκή βάση και είναι πνευματική, για αυτό και αλάθητο δεν έχει κανείς, και όλοι μπορούν να σφάλουν αλλά και όλοι μπορούν να κατανοήσουν το Θέιο με τη Χάρη του Θεού.

Στον Ρωμαιοκαθολικισμό έχουμε μια γνώμη του Πάπα και όλες οι άλλες παύουν να υπάρχουν, στην Ορθοδοξία επειδή στηρίζεται στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα της διαλεκτικής, δεν υπάρχει ο "αλάθητος".

Η δε κακοδοξία των Καθολικών με το Άγιο Πνεύμα δεν είναι διαδικαστικό θέμα, και δεν μπορεί να αγνοηθεί.Για να υπάρξει Ένωση αυτά τα δύο στοιχέια πρέπει να εξαλειφθούν,αλλιώς δεν μιλάμε περί Ένωσης αλλά περί υποταγής.

Και ακόμα και αν αυτή λόγω Μνημονίου και οικονομικής καταστροφής την δεχτούν στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι κάτι θα μας δώσει η Δύση προς αντάλλαγμα, δεν θα γινει αποδεχτό από την ρωσική υπερδύναμη που έχει αναλάβει την προστασία της Ορθοδοξίας στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια που διανύουμε όπου η Νέα Τάξη Πραγμάτων κυριολεκτικά επελαύνει, και όλα δέιχνουν ότι θα ζήσουμε "τα έσχατα χρόνια" που μας προειδοποιούσαν οι Άγιοι αιώνες πριν.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: «Να ενωθούμε Ορθόδοξοι και Καθολικοί»!"

Συναγερμός στην Ολλανδία για «εξαιρετικά παθογόνο» στέλεχος της γρίπης των πτηνών

Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν ένα "εξαιρετικά παθογόνο" στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών σε φάρμα πουλερικών της κεντρικής Ολλανδίας και επέβαλαν προσωρινή απαγόρευση σε όλες τις μεταφορές από και προς τα πτηνοτροφεία της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφέρει ότι το στέλεχος αυτό του ιού είναι μοιραίο για τα πτηνά αλλά και ικανό να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι θανάτωσαν 15.000 πουλερικά ύστερα από τον εντοπισμό του ιού στη φάρμα πουλερικών στο χωριό Χέκεντορπ και επέβαλαν καραντίνα σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τη φάρμα.

Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε, αλλά προηγούμενες ανάλογες επιδημίες στην Ευρώπη και στην Ασία αποδείχτηκαν εξαιρετικά μεταδοτικές και σε κάποιες περιπτώσεις και για τον άνθρωπο.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι πραγματοποιούν ελέγχους σε δύο ακόμη φάρμες πουλερικών σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τη συγκεκριμένη φάρμα, ενώ η απαγόρευση της μεταφοράς πουλερικών ισχύει για 21 μέρες και περιλαμβάνει ακόμη αβγά, κοπριά και χρησιμοποιημένα άχυρα.

Περίπου 10.000 πουλερικά θανατώθηκαν τον Μάρτιο έπειτα από τον εντοπισμό της γρίπης των πτηνών στην επαρχία Γκέλντερλαντ στα ανατολικά.

Στις αρχές του μήνα, η Γερμανία κατέγραψε κρούσματα του εξαιρετικά παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών H5N8, που είχε πλήξει την Ασία αλλά δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα την τελευταία διετία του εξαιρετικά παθογόνου H5N1.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην Ολλανδία για «εξαιρετικά παθογόνο» στέλεχος της γρίπης των πτηνών"

Καλαμάτα:Έχασε η μάνα το ΠΕΔΥ και το ΠΕΔΥ τη μάνα

Τεράστιο πρόβλημα η έλλειψη ιατρικού προσωπικού
Υπάρχουν μηχανήματα, αλλά όχι άτομα για να τα δουλέψουν

Την υγειονομική μονάδα του ΠΕΔΥ στην οδό Πλάτωνος επισκέφθηκε χθες το πρωί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, μαζί με τα μέλη του Ανοιχτού Δήμου, Δημήτρη Φαββατά, Παναγιώτη Αλούπη, Νίκο Μπιτσάνη, Μαρίνα Γεώργα, Στέλιο Ηλία και Τασία Κανελλοπούλου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγεία στο συγκεκριμένο χώρο.




Στην αρχή έγινε δεκτός από το διευθυντή του ΠΕΔΥ στην Καλαμάτα, Δημήτρη Καραγλάνη, μια συνάντηση που έγινε σε προσωπικό επίπεδο χωρίς παρουσία δημοσιογράφων.

Μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη μονάδα, ενώ πιο αναλυτικά μίλησε για τη διαφορά που αντίκρισε ανάμεσα στο ΠΕΔΥ και το ΙΚΑ. Όπως είπε, δεν έχουν καμία σχέση, αφού πλέον στη νέα μονάδα υπηρετούν 50% λιγότεροι γιατροί. Συγκεκριμένα, «υπάρχουν 19 γιατροί αντί των 46 πριν. Δεν εκτελούνται ακτινολογικές εξετάσεις -ενώ πριν υπήρχαν 2 ακτινολόγοι και γίνονταν μια σειρά εξετάσεων: κλασικές ακτινογραφίες, υπέρηχοι οργάνων, triplex αγγείων, μέτρηση οστικής πυκνότητας, πανοραμική-, καθώς δεν υπάρχουν ακτινολόγοι. Δεν πραγματοποιείται καμία εξέταση ενώ υπάρχει ο αντίστοιχος εξοπλισμός.

Επίσης, δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ πριν υπήρχαν 3 μικροβιολόγοι και 2 βιοχημικοί, και πλέον δεν εκτελούνται αιματολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές και ορμονολογικές, μολονότι υπάρχει ο αντίστοιχος εξοπλισμός.

Νευρολόγοι υπήρχαν 2 τώρα κανένας, οφθαλμίατροι 3 ενώ τώρα κανένας, γαστρεντερολόγοι 2 σήμερα επίσης κανένας, αιματολόγος 1 τώρα κανένας, ενδοκρινολόγος 1 και πλέον κανένας (στην ειδικότητα αυτή δεν υπάρχει ούτε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτης ιατρός), ωτορινολαρυγγολόγοι 2 τώρα κανένας, κυτταρολόγοι 2 τώρα κανένας, ορθοπαιδικοί 3 τώρα 2 και, τέλος, καρδιολόγοι 3 μόνιμοι και 2 συμβασιούχοι ενώ τώρα 2 (και δεν έχουν τη δυνατότητα για υπέρηχο καρδιάς τρίπλεξ)».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δωρεάν τηλεφωνικό ραντεβού, που πλέον έχει καταργηθεί και για να κλείσει ένας ασφαλισμένος ραντεβού, πρέπει να χρεωθεί.

Τα παραπάνω τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει υποβάθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Ως συνδυασμός πιστεύουν ότι «η υγεία σε αυτό το στάδιο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών και πρέπει να ενισχυθεί, γι’ αυτό έχουν κάνει πρόταση και στο Δήμο Καλαμάτας να ενισχύσει το ρόλο του, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα Κέντρα Πρόληψης Υγείας, κάτι που έχει ήδη γίνει σε άλλους Δήμους. Τα συγκεκριμένα Κέντρα εντάσσονται σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσω του οποίου μπορούν να γίνονται δωρεάν εξετάσεις στους ασφαλισμένους».

Στην ερώτηση για την επιλογή που τέθηκε στους γιατρούς, ΠΕΔΥ ή ιδιωτικό ιατρείο, ο κ. Μάκαρης απάντησε ότι «με 1.200 ευρώ ένας γιατρός 50 και 55 χρόνων θα προτιμήσει το ιδιωτικό του ιατρείο. Αν θέλουμε υγεία σωστή, πρέπει να δίνουμε και τις αντίστοιχες απολαβές στους γιατρούς και στο προσωπικό».

Σε άλλη ερώτηση, για τις εξετάσεις που δεν πραγματοποιούνται στο ΠΕΔΥ, απάντησε ότι ενώ υπάρχουν τα μηχανήματα και, μάλιστα, μηχανήματα που δεν υπάρχουν ούτε στο νοσοκομείο (για λήψη πανοραμικής), δε γίνονται οι εξετάσεις. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι καρδιολόγοι κάνουν διάγνωση μόνο με το καρδιογράφημα, αφού είναι αδύνατο να κάνουν εκεί υπέρηχο καρδιάς. Έτσι, είναι υποχρεωμένοι οι γιατροί να στέλνουν τον κόσμο σε εξωτερικά εργαστήρια, κάτι που έχει αντίκτυπο και στο νοσοκομείο, όπου τα ραντεβού έχουν αυξηθεί. Ο δε κόσμος θέλει να εξυπηρετηθεί από το νοσοκομείο και αυτό προκαλεί μεγάλο όγκο, ενώ σε κάποιες ειδικότητες, όπως του ενδοκρινολόγου, δεν υπάρχει αντίστοιχος γιατρός ούτε στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια ο κ. Μάκαρης μίλησε με εργαζομένους στο ΠΕΔΥ και επισκέφθηκε τα εργαστήρια του κτηρίου, που είναι εφοδιασμένα αλλά δε λειτουργούν.

Από την πλευρά των υγειονομικών εργαζομένων, η πρόεδρος Δήμητρα Κολινιάτη δήλωσε ότι η συνάντηση με τον κ. Μάκαρη είχε ως στόχο να γίνουν γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν στη Μονάδα, με βασικότερο αυτό της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, «πρόβλημα που εμποδίζει τη λειτουργία όλης της Μονάδας. Είναι κλειστά τα εργαστήρια, όπως το Μικροβιολογικό, το Ακτινολογικό, το Κυτταρολογικό κ.λπ., αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχοι γιατροί για να τα δουλέψουν».
Σε ερώτηση για την προσέλευση του κόσμου πριν και μετά, απάντησε ότι ως ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούσαν καθημερινά στο Μικροβιολογικό μέχρι και 150 άτομα, στο Ακτινολογικό 50 άτομα, στο Κυτταρολογικό 20 γίνονταν τεστ την ημέρα, ενώ πλέον τα άτομα είναι ελάχιστα. Σε κάποιες, δε, ειδικότητες το νούμερο είναι μηδενικό, αφού δεν υπάρχει λειτουργία.

Όλο αυτό έχει ως συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία την ασφαλισμένων, αφού είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για μια ακτινογραφία και μετά να γυρνούν πίσω για να τη δει ο γιατρός.
Αυτό αυξάνει και το κόστος, όπως επισήμανε και ο Ευάγγελος Χαχής, αφού αυτή η μετακίνηση επιβαρύνει τον ασφαλισμένο, ενώ επιβαρύνει και το νοσοκομείο, αφού πρέπει να εξυπηρετήσει όλα αυτά τα περιστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο ΠΕΔΥ, αν δεν υπήρχαν οι ελλείψεις.

tharrosnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα:Έχασε η μάνα το ΠΕΔΥ και το ΠΕΔΥ τη μάνα "

Ποιες ανατροπές φέρνει η απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες - Οι 20 φόροι που επηρεάζονται - Ποιο θα είναι το νέο σύστημα στα ακίνητα (πίνακες)

«Θα περιμένουμε να καθαρογραφεί και να δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ και θα αποφασίσουμε στην πορεία». Αυτή την απάντηση δίνουν από το υπουργείο Οικονομικών, μετά το «χαστούκι» από το ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι το ανώτατο δικαστήριο που… κυβερνά εντούτοις η εντολή για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών εντός 6 μηνών, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση αναφέρεται το εξής: Με την απόφαση της ολομέλειας του Συμβούλιου της Επικρατείας Νο 1055/2014 το ΣτΕ:
«Διαπιστώνει ότι η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλομένη από το άρθρο 41.1 του Νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας.

Αναβάλλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια».
Οι εμπορικές τιμές αφορούν σε νεόδμητα ακίνητα. Τα παλαιά πωλούνται ακόμη και πάνω από 50% χαμηλότερα σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες

Κλικ στις εικόνες για μεγένθυση

Οι εμπορικές τιμές αφορούν σε νεόδμητα ακίνητα. Τα παλαιά πωλούνται ακόμη και πάνω από 50% χαμηλότερα σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες

Το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του έξι μήνες προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να έχουν γενικό χαρακτήρα, να αφορούν δηλαδή το σύνολο της χώρας αφού το πρόβλημα με την «ψαλίδα» αντικειμενικών και εμπορικών τιμών είναι καθολικό. Μείωση των αντικειμενικών αξιών σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση όλων των φόρων που συνδέονται με το σύστημα αυτό, με πρώτο τον ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρους μεταβίβασης, τέλη, αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων κ.λπ.

Αυτό σημαίνει βεβαίως και πολύ λιγότερα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, επομένως και νέα δημοσιονομική τρύπα τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση που αλλάξουν άμεσα οι αντικειμενικές αξίες.

Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο προκειμένου να εξετάσει το νέο σύστημα, δεν μπορεί να είναι έτοιμη μέσα στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί. Παρά το γεγονός ότι είχαν ενταθεί οι φήμες ότι η αναπροσαρμογή θα γινόταν νωρίτερα απ' ότι προέβλεπε η συμφωνία με την τρόικα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν πρόσφατα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές πριν τα μέσα του 2016, επομένως, να ξεκινήσει το νέο σύστημα από το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιανουαρίου 2016. Με βάση το σύστημα αυτό, η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων θα γίνεται αυτόματα χωρίς να απαιτείται η συνδρομή επιτροπών, προκειμένου να αποφανθούν για τις νέες τιμές σε κάθε ζώνη.

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα αντλεί στοιχεία από όλη την Ελλάδα, που θα προέρχονται από φορείς όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τις κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τα υποθηκοφυλακεία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία πλατφόρμα την οποία θα χρησιμοποιούν πλέον όλοι οι φορείς του Δημοσίου (πολεοδομίες, Δήμοι, ΔΕΗ, Επιμελητήρια, Υπουργείο Οικονομικών κ.λπ.) Με βάση τις τιμές που θα υπολογίζονται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα, θα προσδιορίζονται οι φόροι των ακινήτων, καθώς και τα τέλη που επιβάλλονται κατά περίπτωση. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένας μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα προκύπτουν οι τιμές ζώνης και το μόνο που θα αλλάζει είναι ο συντελεστής για τη φορολόγηση των ακινήτων, ανάλογα με τα έσοδα που θέλει να εισπράξει το Δημόσιο. Η επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον κ. Γούναρη αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ακόμη τέσσερα βήματα:

-Τον Ιανουάριο του 2015 θα συσταθεί μια άλλη ειδική μονάδα επίσης στη ΓΓΔΕ, η οποία θα προχωρήσει στη συλλογή στοιχείων από την αγορά για την προσαρμογή των τιμών ζώνης σε επίπεδα που αντανακλούν τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων.
-Τον Σεπτέμβριο του 2015 η δουλειά της ειδικής μονάδας θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι τιμές ζώνης θα αντανακλούν τις πραγματικές συνθήκες με βάση στοιχεία από τις αγοραπωλησίες.
-Τον Ιανουάριο του 2016 θα συσταθεί μία ακόμα επιτροπή -υπηρεσία αποτίμησης- και θα αρχίσει να καταγράφεται ένας δείκτης πραγματικών τιμών ακινήτων. Παράλληλα η Φορολογική Διοίκηση θα είναι σε θέση να διασταυρώνει πλήρως όλες τις δηλώσεις ακινήτων όλων των φορολογουμένων με την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.
-Τον Ιανουάριο του 2017 ευθυγραμμίζονται οι εμπορικές και οι αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ μεσοσταθμικά οι αντικειμενικές τιμές σήμερα είναι υψηλότερες κατά 15% - 20% από τις εμπορικές τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο. Στις ακριβές περιοχές της χώρας οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι πολύ χαμηλές και βρίσκονται στο μισό, ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής

Η εξέλιξη των τιμών των ακινήτων στην περίοδο 1993-2014
Οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σήμερα στα παράλογα ύψη του 2007, όταν η αγορά των ακινήτων γνώριζε «ημέρες δόξας». Την περίοδο 1993 - 2007 υπήρξε έντονη αύξηση των τιμών των ακινήτων. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 308%, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κατά 300% και στις άλλες αστικές περιοχές κατά 210,5%. Βασικός παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των ακινήτων ήταν η πτώση των επιτοκίων και της εύκολης πρόσβασης των ιδιωτών σε τραπεζικό δανεισμό.

Οι τιμές των ακινήτων κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της διετίας 2007 - 2008, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στο πρώτο εξάμηνο του 2008. Μετά ξεκίνησε η κατακόρυφη πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το 2009 οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 4,3%, το 2010 κατά 4,4%, το 2011 κατά 5,5%, το 2012 κατά 11,8%, το 2013 μειώθηκαν κατά 10,9%, ενώ και κατά το α' εξάμηνο του 2014 η πτώση έφθασε στο 3,1%.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες ανατροπές φέρνει η απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες - Οι 20 φόροι που επηρεάζονται - Ποιο θα είναι το νέο σύστημα στα ακίνητα (πίνακες)"

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα και θα μείνετε εκτός φυλακής» διαμηνύει το υπ. Δικαιοσύνης

Πάνω από 1,5-2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο από την ρύθμιση που θα ψηφίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης με την οποία όποιος επιλέξει να επιστρέψει τα χρήματα που κατά το κατηγορητήριο ζημίωσε δημόσιο ή Νομικά Πρόσωπα  θα απολαύσει αισθητή μείωση της ποινής του που σπάει τα ισόβια δεσμά και φτάνει έως την ουσιαστική μη φυλάκιση του.

Η ρύθμιση θα μπορεί να εφαρμοστεί αναλογικά και σε κατηγορουμένους που ήδη έχουν δικαστεί σε πρώτο βαθμό ή έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα, προϋπόθεση που φωτογραφίζει ξεκάθαρα τις περιπτώσεις του Λ. Λαυρεντιάδη, της Energa, των εξοπλιστικών κλπ, ακόμα και από την υπόθεση π.χ του Άκη Τσοχατζόπουλου, αφού μπορεί ό ίδιος να μην μπορεί να κάνει χρήση ως πρώην υπουργός αλλά μπορούν οι συγκατηγορούμενοί του. 

Τι αναφέρει η ρύθμιση

Η επιστροφή του συνόλου των «κλεμμένων» -όπως υπολογίζονται σε κατηγορητήρια και βουλεύματα- από κατηγορούμενους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν διευκολύνει μόνο το δημόσιο ταμείο αλλά και τους ίδιους τους κατηγορουμένους. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο όπως είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου «θα προσφέρει ρευστότητα στο δημόσιο το ταχύτερο δυνατό», ενώ υπολόγισε αυτό το ποσό που μπορεί άμεσα να συγκεντρωθεί μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ήδη είναι δεσμευμένα και άρα άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται πως μπορούν να έρθουν (με συντηρητικές προβλέψεις) περί το 1 δισ. ακόμα.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και εδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι: «Μη μας κατηγορήσουν ότι πάμε να αθωώσουμε τα λαμόγια. Κάποιοι έπρεπε να εξαιρεθούν και κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε ότι καλύπτουμε τους πολιτικούς» είπε ο κ.Αθαναςίου.  

Στη ρύθμιση σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις θα μπορούν να υπαχθούν και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό οι οποίοι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημία του δημοσίου.

Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία, πιθανόν, 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να καταβάλλουν τα χρήματα ή να προσκομίσουν το δημόσιο έγγραφη ανέκκλητη δηλώση τους στην απόφαση στο δημόσιο ή στα νομικά πρόσωπα απαγόρευση κίνησης τραπεζικών λογαριασμών ή ακινήτων.

Οι κατηγορούμενοι που θα υπαχθούν σε αυτή, θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους αφού ουσιαστικά όχι απλώς «σπάει» η ισόβια κάθειρξη αλλά είτε θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι. Βέβαια εφόσον αθωωθούν οι κατηγορούμενοι τότε τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως, εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξιώσει του δημοσίου σε βάρος τους.

Ποια αδικήματα αφορά

Εντάσσονται σε αυτή τόσο ποινικά όσο και φορολογικά - τελωνειακά αδικήματα.

Συγκεκριμένα, αφορά:

- Φορολογικά, τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πόθεν έσχες, καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.

- Αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι οι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της ΕΕ, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής αρχής.

Οι ποινές

Πως κλιμακώνονται οι ποινές:

1. Από απειλή ισόβιας κάθειρξη

- μέχρι 10 έτη αν η ικανοποίηση των πρόσωπων γίνει μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή .

- Μέχρι 15 έτη αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης

2. Από απειλή ποινής 10-20 χρόνια

- μέχρι φυλάκιση (έως 5 χρόνια) αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την απολογία κατηγορημένου στον ανακριτή.  

- μέχρι φυλάκιση 3 - 5 ετών αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

3. Από απειλή ποινής 5-10 χρόνια

- φυλάκιση μέχρι 2 έτη αν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή-φυλάκιση μέχρι 3 έτη αν η ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την πρωτοβάθμια δίκη.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα και θα μείνετε εκτός φυλακής» διαμηνύει το υπ. Δικαιοσύνης "

ΝΕΡΙΤ: Αλλάζουν οι ψηφιακές συχνότητες. Δείτε τις περιοχές

Λόγω της λειτουργίας του δικτύου ψηφιακών πομπών της ΝΕΡΙΤ, από τo πρωί της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου 2014 οι τηλεθεατές των περιοχών της Βόρειας και Aνατολικής Αττικής, της Ν. Εύβοιας και της Αρκαδίας, πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους προκειμένου να λαμβάνουν το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ειδικότερα, στις συγκεκριμένες περιοχές οι συχνότητες από τις οποίες θα εκπέμπονται τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ (ΝΕΡΙΤ, ΝΕΡΙΤ sports και ΝΕΡΙΤ HD), τροποποιούνται ως εξής:

Β. & Α. Αττική: Αυλώνας, Βάρη στη συχνότητα 21

Ανάβυσσος, Ν. Μάκρη, Λαύριο, Σούνιο στη συχνότητα 23

Ν. Εύβοια: Οχθωνιά, Πράσινο, Χαλκίδα στη συχνότητα 21

Στύρα στη συχνότητα 23

Αρκαδία: Ασσέα, Λεβίδι στη συχνότητα 21

Περισσότερες πληροφορίες για την ψηφιακή μετάβαση και τον επανασυντονισμό των δεκτών διατίθενται στην ιστοσελίδα της ΝΕΡΙΤ, στη διεύθυνση www.nerit.gr/switch-off/

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΕΡΙΤ: Αλλάζουν οι ψηφιακές συχνότητες. Δείτε τις περιοχές"

Τα πολλά «λάθη» πρόδωσαν τους απαγωγείς της 27χρονης

-Εξιχνιάστηκε άμεσα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής η πρόσφατη αρπαγή της 27χρονης ημεδαπής

-Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη ο «εγκέφαλος» της απαγωγής, 48χρονος ημεδαπός, καθώς και ένας 53χρονος ημεδαπός, ενώ αναζητείται ο συνεργός τους, υπήκοος Αλβανίας

-Η αρπαγή είχε γίνει την 31 Οκτωβρίου στη Κυψέλη και η απαχθείσα αφέθηκε ελεύθερη την 9 Νοεμβρίου στην ίδια περιοχή, μετά την καταβολή λύτρων

-Στο πλαίσιο της έρευνας, εντοπίστηκε οικία στην Αρτέμιδα Αττικής, όπου οι δράστες κρατούσαν την 27χρονη ημεδαπή

-Προσδιορίστηκε και ταυτίστηκε ο γενετικός τύπος του 48χρονου συλληφθέντα, σε πειστήρια, ευρήματα και στοιχεία της υπόθεσης

-Στον τεχνικό τομέα των ερευνών υπήρξε συνδρομή της Διεύθυνσης Διαχείρισης & Ανάλυσης Πληροφοριών και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας

Εξιχνιάστηκε άμεσα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και ειδικότερα από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, η πρόσφατη αρπαγή της 27χρονης ημεδαπής.

Υπενθυμίζεται ότι η 27χρονη απήχθη την 31 Οκτωβρίου, από την περιοχή της Κυψέλης και αφέθηκε ελεύθερη μετά από δέκα ημέρες και συγκεκριμένα την 9 Νοεμβρίου στην ίδια περιοχή, αφού προηγουμένως οι οικείοι της είχαν καταβάλει το χρηματικό ποσό των 82.500 ευρώ, ως «λύτρα».

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν σήμερα (16-11-2014), δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 48 και 53 ετών, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην αρπαγή, ενώ αναζητείται ο συνεργός τους, υπήκοος Αλβανίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της αρπαγής, ληστείας, εκβίασης και απλών σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία και κατά συρροή, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, οι δράστες τις βραδινές ώρες της 31-10-2014, ακινητοποίησαν και επιβίβασαν με τη βία σε όχημα την 27χρονη ημεδαπή, έξω από την οικία της στην Κυψέλη.

Ύστερα από δύο (2) ημέρες και συγκεκριμένα τις βραδινές ώρες της 02-11-2014, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πατέρα της και απαίτησαν για την απελευθέρωση της, την καταβολή λύτρων ύψους 10.000.000 ευρώ.

Την ίδια μέρα, οι δράστες άφησαν, σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης έξω από το Δημοτικό Στάδιο της Νέας Ιωνίας, φάκελο με χειρόγραφο σημείωμα της απαχθείσας.

Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν νέες τηλεφωνικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις των δραστών με τον πατέρα της και την Παρασκευή, 07-11-2014, οι δράστες συμφώνησαν να τους καταβληθούν ως «λύτρα» 82.500 ευρώ.

Τα χρήματα αφέθηκαν βραδινές ώρες της 07-11-2014 σε συγκεκριμένο σημείο, που υπέδειξαν οι δράστες, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, ενώ η απαχθείσα απελευθερώθηκε ύστερα από δύο (2) ημέρες και συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες της 09-11-2014, κοντά στο σπίτι της στην Κυψέλη, όπου την μετέφερε με δίκυκλη μοτοσικλέτα ο 48χρονος συλληφθείς.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση ερευνητικών στοιχείων και δεδομένων εντοπίστηκε στη περιοχή της Αρτέμιδας Αττικής, εξοχική οικία, η οποία, όπως διακριβώθηκε, αποτελούσε το χώρο κράτησης της 27χρονης.

Επιπλέον, από τη συνδυαστική και μεθοδική έρευνα ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση της αρπαγής ο 48χρονος και ο 53χρονος ημεδαπός, οι οποίοι προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και εξεταζόμενοι, ομολόγησαν και περιέγραψαν με λεπτομέρειες τη χρονική αλληλουχία των πράξεων τους.

Όπως προέκυψε ο 48χρονος είναι ο «εγκέφαλος» της αρπαγής και ειδικότερα είναι το άτομο που σχεδίασε και κατηύθυνε όλες τις προπαρασκευαστικές και λοιπές επιμέρους ενέργειες, που ήταν απαραίτητες για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) μοτοσικλέτες, που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες, για τη διευκόλυνση των εγκληματικών τους πράξεων και οι οποίες ανήκουν σε συγγενικό πρόσωπο του 48χρονου.

Στην οικία του παραπάνω βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 80.000 ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρος των καταβληθέντων «λύτρων», ενώ στην οικία του 53χρονου συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, έντεκα (11) φυσίγγια αβολίδοτα, κρότου, μία μεταλλική αμπούλα, μία πλαστική συσκευασία εντός της οποίας υπήρχαν μεταλλικά σφαιρίδια.

Στο πλαίσιο της εργαστηριακής εξέτασης – πραγματογνωμοσύνης ευρημάτων, από το συγκριτικό βιολογικό υλικό προσδιορίστηκε και ταυτίστηκε ο γενετικός τύπος του 48χρονου συλληφθέντα, σε πειστήρια, ευρήματα και στοιχεία της υπόθεσης.

Στον τεχνικό τομέα των ερευνών υπήρξε συνδρομή της Διεύθυνσης Διαχείρισης & Ανάλυσης Πληροφοριών και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Οι δράστες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν σήμερα (16-11-2014) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.






Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πολλά «λάθη» πρόδωσαν τους απαγωγείς της 27χρονης"

Πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050 σχεδιάζει η Δανία

Η σκανδιναβική χώρα αποτελεί πρωτοπόρο της αιολικής ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ήδη μερίδιο 40 τοις εκατό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο το 50 τοις εκατό ως το 2020

Η Δανία επιδιώκει να εφαρμόσει την πιο φιλόδοξη πολιτική κόντρα στην κλιματική αλλαγή, σκοπεύοντας να σταματήσει παντελώς τη χρήση ορυκτών καυσίμων, όχι μόνο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όπως ευελπιστούν άλλες χώρες, αλλά και στον τομέα των μεταφορών.

Η σκανδιναβική χώρα αποτελεί πρωτοπόρο της αιολικής ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ήδη μερίδιο 40 τοις εκατό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο το 50 τοις εκατό ως το 2020. Η εντατικοποίηση της εφαρμογής αυτής της φιλόδοξης πολιτικής τυγχάνει σχεδόν ολικής αποδοχής, όπως και στη γειτονική Γερμανία, στην οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να φτάσουν μερίδιο 30 τοις εκατό φέτος.

Η επικράτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτιμάται πως θα ρίξει δραματικά την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, όμως θα αυξήσει ιδιαίτερα το κόστος λειτουργίας των παραδοσιακών σταθμών παραγωγής. Οι σταθμοί αυτοί λειτουργούν με άνθρακα, φυσικό αέριο ή και ουράνιο, και θα χρειάζονται ως εναλλακτική πηγή ενέργειας σε περίπτωση ανάγκης.

Για αυτό το λόγο οι κύριες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σκοπεύουν να κλείσουν τους παραδοσιακούς σταθμούς το συντομότερο δυνατό, αλλά η κυβέρνηση της Δανίας δεν επιθυμεί να πάρει αυτό το ρίσκο και επιδοτεί προς το παρόν τις εταιρείες να τους κρατήσουν ανοικτούς χωρίς να αρχίσουν να έχουν ζημιές.

Οι αρχές της Δανίας ανησυχούν και για τη μελλοντική διαθεσιμότητα ενέργειας από τα γειτονικά τους κράτη, καθώς η Σουηδία σκοπεύει να κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια και η πλούσια σε υδροηλεκτρική ενέργεια Νορβηγία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για παροχή πλεονάζουσας ενέργειας.

Η Δανία ως πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκεται πρώτη αντιμέτωπη με το πρόβλημα ανασχεδιασμού της κολοσσιαίας αγοράς ηλεκτρισμού, ένα ερώτημα που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να απαντήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο ακόμα και αν τα καταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η Δανία θα έχει να αντιμετωπίσει και την πρόκληση της ανεξαρτητοποίησης των μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050. Οι υπεύθυνοι πιστεύουν πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να αποτελέσουν τη λύση, όμως απαιτούν βελτίωση της τεχνολογίας και μείωση του κόστους, σύμφωνα με τον Ράσμους Χέλβεγκ Πέτερσεν, τον Υπουργό Κλίματος της Δανίας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050 σχεδιάζει η Δανία"

Το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό

Η επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη του ΚΕΠΕ αλλά και οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν στην ουσία διαμορφώσει το περίγραμμα των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία για το ασφαλιστικό σύστημα, ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καθυστερήσει την υλοποίησή τους ώσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».

Η δέσμευση για τη λήψη μέτρων στο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται στην αναμενόμενη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ωστόσο οι αναλυτικές αποφάσεις δεν θα περιλαμβάνονται και θα ανακοινωθούν αργότερα.

Αντιθέτως, αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα -μετά τη συμφωνία- οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ χωρίς καθυστερήσεις θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο κύκλο ενοποιήσεων Ταμείων, ακόμη και εντάξεις επικουρικών και εφάπαξ στα αντίστοιχα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα μέτρα που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας για το νέο Ασφαλιστικό περιλαμβάνουν:

- Ενοποιήσεις Ταμείων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

- Κατάργησης όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

- Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους.

- Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης εισφορών. Ως το 2017 οι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες.

- Επανάκριση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα το σύστημα.

Το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει τον πλήρη επανασχεδιασμό του συστήματος τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο παροχών.

«Κεντρική φιλοσοφία» του νέου, υπό δημιουργία Ασφαλιστικού είναι η κάλυψη των υποχρεώσεών του χωρίς την ανάγκη της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει δυνατόν με την προσαρμογή – μείωση των παροχών στα όρια των δυνατοτήτων των εσόδων, δηλαδή των εισπράξεων από εισφορές.

Οι περαιτέρω ενοποιήσεις των Ταμείων – η κυβερνητική πρόταση μιλάει για τρία ταμεία κύριας ασφάλισης εντός των όποιων θα ενταχθούν τα επικουρικά και τα εφάπαξ –, η καθιέρωση ενιαίων κανόνων και όρων ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, οι νέες περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές) αποτελούν τις κεντρικές κατευθύνσεις της νέας μεταρρύθμισης.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό"

G20-Αποφάσισαν ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης

Οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20) συμφώνησαν στη λήψη ενός πακέτου μέτρων που στόχο έχει να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους που φιλοξενήθηκε στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητά τους αφορούν κυρίως τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι "θα αυξήσουν (το παγκόσμιο ΑΕΠ) κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων θα εξετάζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Η σύνοδος χαιρέτισε "τη σημαντική πρόοδο" που έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Στην τελική ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για ανάληψη "ισχυρής και αποτελεσματικής δράσης" για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από "μάχη χαρακωμάτων" μεταξύ της οικοδέσποινας Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η Αυστραλία επιδίωκε να επικεντρωθεί η σύνοδος σε οικονομικά ζητήματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "G20-Αποφάσισαν ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης"

Άλλον έναν αμερικανό όμηρο φέρεται να αποκεφάλισαν τζιχαντιστές

Σε νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν τον αμερικανό όμηρο, Πήτερ Κασιγκ.

Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε ισλαμικούς ιστότοπους, δεν δείχνει τον αποκεφαλισμό, αλλά δείχνει έναν μασκοφόρο να κρατά ένα κομμένο κεφάλι λέγοντας ότι εκτέλεσε τον Π.Κάσιγκ.

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει ακόμα επαληθευτεί, αν και στις προηγούμενες περιπτώσεις τα βίντεο κρίθηκαν αυθεντικά. Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την γνησιότητα του βίντεο.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε την Κυριακή δείχνει τους αποκεφαλισμούς τουλάχιστον άλλων 15 ομήρων, πιθανότατα σύρων στρατιωτών.

Ο εκτελεστής μιλά με βρετανική προφορά, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για τον αποκαλούμενο «Τζιχάντι Τζον», τον άνθρωπο που φέρεται να εκτέλεσε τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ.

Πρώην στρατιώτης, ο Κάσιγκ, ο οποίος προσέφερε ανθρωπιστικό έργο σε πρόσφυγες, απήχθη τον Οκτώβριο του 2013 στη Συρία.

Ο 26χρονος είχε υπηρετήσει στο Ιράκ και επέστρεψε ως εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, θέλοντας να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου.

«Κάθε ένας από εμάς έχει μία ζωή και αυτό είναι. Έχουμε μόνο μία ευκαιρία και δεν υπάρχει το περιθώριο να την ξαναζήσουμε και για μένα είχε έρθει η ώρα είτε να προσφέρω, είτε να το βουλώσω» είχε πει σε συνέντευξή του στο CNN το 2012.

Ο Κάσιγκ έκανε την εμφάνισή του στο τέλος του βίντεο με την εκτέλεση του βρετανού ομήρου Άλαν Χένινγκ, εμφανιζόμενος ως το επόμενο θύμα της ωμότητας του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά την επιστροφή του από το Ιράκ, ο Πήτερ Κάσιγκ είχε ξεκινήσει σπουδές στις πολιτικές επιστήμες.

«Πήγαινα στο σχολείο με παιδιά που έμοιαζαν με εμένα, ήταν στην ίδια ηλικία με εμένα, αλλά δεν ήμασταν το ίδιο» είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξή του. «Ήθελα μια πρόκληση, μία αίσθηση σκοπού» είπε.

Παντρεύτηκε και χώρισε αστραπιαία και αποφάσισε να πάει στο Λίβανο, σε μια προσπάθεια να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους της Συρίας που την είχαν ανάγκη.

Ίδρυσε τη μη κυβερνητική οργάνωση SERA (οργάνωση Ειδικής Επέμβασης και Έκτακτης Βοήθειας) και το 2013 μετέφερε την έδρα της οργάνωσης στην Τουρκία.

Η ΜΚΟ SERA προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Ο Κάσιγκ παρέδιδε τρόφιμα και φάρμακα σε καταυλισμούς και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Δεν είμαι γιατρός, δεν είμαι νοσοκόμος» είχε πει σε συνέντευξή του το 2012. «Είμαι ένας τύπος που μπορεί να βάζει επιδέσμους, να βοηθά να καθαρίζει τραύματα, να αλλάζει επιδέσμους, να τοποθετεί ορούς, να κάνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων λίγο καλύτερη. Αυτό έχει για μένα νόημα, αυτό μου δίνει μια αίσθηση σκοπού» είπε.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο 26χρονος στη διάρκεια της ομηρίας του ασπάστηκε το Ισλάμ, γεγονός που σύμφωνα με την οικογένειά του φαίνεται «πως του προσέφερε παρηγοριά».

Σε επιστολή προς την οικογένειά του, ο Κάσιγκ είχε γράψει: «Προφανώς φοβάμαι πάρα πολύ να πεθάνω, αλλά το πιο δύσκολο είναι να μην γνωρίζω, να αναρωτιέμαι, να ελπίζω και να αναρωτιέμαι εάν πρέπει καν να ελπίζω».

Πριν από τον Κάσιγκ, το Ισλαμικό Κράτος είχε εκτελέσει άλλους τέσσερις δυτικούς πολίτες.


Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλον έναν αμερικανό όμηρο φέρεται να αποκεφάλισαν τζιχαντιστές"

Εκτός το energo-eke.gr για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Με προβλήματα ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου η λειτουργία της ιστοσελίδας του υπουργείου Εργασίας, energo-eke.gr, στην οποία οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να εισπράξουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 δήμους.

Η προθεσμία αιτήσεων λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου. Το ποσό θα δοθεί σε όλους αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2014.

Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα θα εφαρμοστεί σε πρώτο στάδιο πιλοτικά σε 13 δήμους: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου Κρήτης, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου.

Στην πλήρη του ανάπτυξη το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα καλύπτει έως και 700.000 άτομα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός το energo-eke.gr για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα"

Γιατί οδηγούμε δεξιά και στη Μεγάλη Βρετανία πάνε ανάποδα;

Την εποχή του Μεσαίωνα, οι καβαλάρηδες κινούνταν στην αριστερή πλευρά του δρόμου για να έχουν το δεξί τους χέρι ελεύθερο, σε περίπτωση που έπρεπε να τραβήξουν το σπαθί τους για να αμυνθούν. 
Η κίνηση έγινε θεσμός το 1300 με απόφαση του Πάπα Βονιφάτιου Η’, που έλεγε ότι όσοι πήγαιναν για προσκύνημα στη Ρώμη, έπρεπε να οδηγούν στην αριστερή πλευρά των δρόμων. 

Στη Μεγάλη Βρετανία το σύστημα διατηρήθηκε απαράλλαχτο και το 1835 καθιερώθηκε με νόμο. Άρα όλοι οδηγούσαν αριστερά, δηλαδή ανάποδα από ότι σήμερα. 

Το σύστημα άλλαξε στην Αμερική, με νόμο που ψηφίστηκε το 1792 στην Πενσυλβάνια. Ο λόγος είναι ο εξής: Οι δρόμοι γέμισαν με μεγάλες άμαξες που χωρούσαν με δυσκολία στους στενούς δρόμους.

Οι οδηγοί κάθονταν στο πίσω αριστερό άλογο για να μπορούν να μαστιγώνουν τα υπόλοιπα με το δεξί τους χέρι. Αφού οι οδηγοί κάθονταν στα αριστερά, τους συνέφερε να κινούνται στη δεξιά μεριά του δρόμου, για να υπολογίζουν καλύτερα την απόσταση μεταξύ των αμαξών, που έρχονταν από την άλλη κατεύθυνση. Αυτό είναι το σημερινό σύστημα οδήγησης που ισχύει παντού εκτός από την Αγγλία και τις χώρες που ήταν αποικίες της.

Στη Γαλλία, όταν ακόμη κυκλοφορούσαν άμαξες, επικράτησε η οδήγηση στα δεξιά αλλά για διαφορετικούς λόγους. Μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, στην αριστερή μεριά του δρόμου κυκλοφορούσαν οι άμαξες των αριστοκρατών και οι φτωχοί ήταν στην αντίθετη πλευρά. Μετά την επανάσταση, οι ευγενείς και οι πλούσιοι άρχισαν να οδηγούν δεξιά για να μπερδευτούν με τους φτωχούς και να γλυτώσουν από την ισοπεδωτική οργή του λαού εναντίον των αριστοκρατών. Όταν κυκλοφόρησαν τα αυτοκίνητα, επικράτησε σε όλο τον κόσμο η οδήγηση από δεξιά, ώστε να μην υπάρχουν δυσκολίες προσαρμογής. 

Η Αγγλία δεν άλλαξε για λόγους εγωισμού και για αυτό στις διασταυρώσεις γράφουν στην άσφαλτο «κοίτα δεξιά», ώστε να μην μπερδεύονται οι τουρίστες.

mixanitouxronou

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί οδηγούμε δεξιά και στη Μεγάλη Βρετανία πάνε ανάποδα;"

Χριστούγεννα με την… Εφορία

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι μπορούσαν να ελπίζουν ότι έως τα Χριστούγεννα δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι όσο πιο βαθιά φτάνει στην τσέπη για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.

Ολος ο ΕΝΦΙΑ και η τρίτη δόση φόρου εισοδήματος μαζί με την έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος ή τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που ενσωματώνεται κατά περίπτωση στο εκκαθαριστικό θα μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, αφήνοντας ως μόνη μεγάλη εκκρεμότητα έως το τέλος του έτους την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Τα υπόλοιπα έμπαιναν σε πολλές χαμηλότοκες δόσεις. Οι τέσσερις λέξεις που διεγράφησαν στον νόμο για τις εκατό δόσεις με τη γνωστή τροπολογία φέρνουν όλους αυτούς τους φορολογουμένους προ τετελεσμένων. Θα κάνουν Χριστούγεννα με την Εφορία κι αν δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων μετά το άτυπο πάγωμα έως τις γιορτές θα πρέπει να καταβάλουν κοντά στα 3 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες 95 ημέρες.

Τόσος είναι ο λογαριασμός της Εφορίας. Κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης και άλλο 1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας. Καμία από τις παραπάνω οφειλές δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, με εξαίρεση τη δόση Σεπτεμβρίου για τον ΕΝΦΙΑ αν έχει μείνει απλήρωτη.

Κάθε μήνα έως και το τέλος Φεβρουαρίου, οι φορολογούμενοι με το χέρι στην τσέπη και στην οθόνη του υπολογιστή, συνδεδεμένοι με το Τaxis, θα τυπώνουν εκκαθαριστικά και Ταυτότητες Οφειλής για τις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, των τελών κυκλοφορίας, των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, αλλά και για τις διορθώσεις στο Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που άνοιξε χθες.

Εως τοN Φεβρουάριο. Ο ΕΝΦΙΑ, για όσους δεν τον έχουν εξοφλήσει - εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων με μικρές σχετικά οφειλές έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ όλο τον φόρο - θέλει ακόμα τέσσερις δόσεις. Μία κάθε τέλος του μήνα από τον Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2015. Στον λογαριασμό μπαίνει και η δόση του Οκτωβρίου, την οποία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη, πιστεύοντας ότι θα την εντάξουν σε πολλές δόσεις. Υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000 οι φορολογούμενοι με ΕΝΦΙΑ άνω των 1.500 ευρώ και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών ο φόρος ακινήτων είναι ασήκωτος ακόμα και σε 12 δόσεις. Εως το τέλος του μήνα, άλλωστε, πρέπει να εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος (η τρίτη δόση), ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει το γεγονός ότι θα παραμένει σε ισχύ - εκτός από τις εκατό δόσεις - και η ρύθμιση των 12-24 δόσεων στην οποία μπορούν να στραφούν όσοι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους.

Υπάρχουν όμως ουσιαστικές διαφορές. Στη ρύθμιση των 12 δόσεων το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76%, ενώ στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων το επιτόκιο είναι στο μισό, μόλις 4,56%. Επιπλέον, στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, σε αντιδιαστολή με την πάγια ρύθμιση στην οποία η αύξηση των δόσεων από τις 12 στις 24 συνοδεύεται από σωρεία προϋποθέσεων. Στη νέα ρύθμιση ο φορολογούμενος επιλέγει τον αριθμό των δόσεων που τον βολεύουν, με μοναδική διαχωριστική γραμμή το ύψος της οφειλής. Αν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ οι δόσεις είναι έως 72, αν η οφειλή είναι χαμηλότερη οι δόσεις μπορεί να φτάσουν και τις 100. Στην πάγια ρύθμιση τις δόσεις τις βγάζει η Εφορία.

Επιπλέον, ουδείς παρά μόνο ο κάθε οφειλέτης ξέρει πόσα χρέη έχουν συσσωρευθεί ως ληξιπρόθεσμα κατά τη διάρκεια της κρίσης και έρχονται να προστεθούν στις οφειλές ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος που εξαιρέθηκαν τελικά από τη μάξι ρύθμιση.


Υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000 οι φορολογούμενοι με ΕΝΦΙΑ άνω των 1.500 ευρώ και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών ο φόρος ακινήτων είναι ασήκωτος ακόμα και σε 12 δόσεις

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστούγεννα με την… Εφορία"

Πανηγύρια στα κατεχόμενα για το ψευδοκράτος και διεκδικήσεις επί των υδρογονανθράκων

Οι παράνομες και ανεδαφικές αξιώσεις σημάδεψαν τις ομιλίες που απηύθυναν αξιωματούχοι της Τουρκίας και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στα πανηγύρια που στήθηκαν στα κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Κοινό σημείο οι μόνιμες πλέον διεκδικήσεις επί των υδρογονανθράκων.

Στρατιωτική και μαθητική παρέλαση οργάνωσαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, για τα 31 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, και φέτος στην παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας.

Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς, ενώ στα κατεχόμενα βρίσκεται και ο στρατιωτικός διοικητής της στρατιάς Αιγαίου στρατηγός Γκαλίπ Μεντί.

Οι εκπρόσωποι της Άγκυρας βρήκαν και φέτος ευκαιρία να επιδοθούν σε προκλητικές και απαράδεχτες διακηρύξεις περί πολιτικής ισότητας των δήθεν δύο λαών της Κύπρου, ενώ ο Μπουλέντ Αρίτς άπλωσε εκ νέου χέρι και στο φυσικό αέριο αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που έγιναν, όπως είπε, αιτία διακοπή των συνομιλιών:

"Η Ελληνοκυπριακή πλευρά εύχομαι να αφήσει τον κακό δρόμο των γεωτρήσεων, και να δημιουργήσει μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση για ένα νέο συνεταιρισμό, επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια, χώρα επιθυμεί μια πολιτική διευθέτηση στην Κύπρο στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο λαών".

Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στην ομιλία του επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την στασιμότητα στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι κατέθεσε μαξιμαλιστικές θέσεις για όλες τις πτυχές του προβλήματος:

"Απευθύνω έκκληση προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να θέτει οποιουσδήποτε όρους. Εισηγούμαι όπως τερματιστούν όλες οι εργασίες για τους υδρογονάνθρακες, και αφού εξευρεθεί λύση το θέμα του φυσικού αερίου να τεθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο".

Εθνική υπόθεση για την Τουρκία είναι το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, και υποστήριξε πως η Τουρκία πάντα κατέβαλλε προσπάθειες για λύση αλλά αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί, λόγω της στάσης που, όπως υποστήριξε, τηρούν οι Ελληνοκύπριοι.



Νωρίτερα.
Με το βλέμμα στους υδρογονάνθρακες πανηγύρισαν οι Τούρκοι για το ψευδοκράτος

Η Τουρκία "ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα επιθυμεί μια πολιτική διευθέτηση στην Κύπρο στη βάση της πολιτικής ισότητας δύο λαών", δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Αριντς, προσθέτοντας πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στον φυσικό πλούτο της χώρας.

Ο κ. Αριντς μιλούσε κατά τους εορτασμούς στα κατεχόμενα για την 31η επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους, κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία. Από τουρκικής πλευράς παρίσταντο επίσης ο  Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας Φαχρί Κασιργκά.

Ο κ. Αριντς σημείωσε ότι η Τουρκία πάντα θα παράσχει βοήθεια στους Τ/κ ενδυναμώνοντας το ψευδοκράτος, και σημείωσε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τις προσπάθειες της μιας πλευράς.

Είπε ότι “η ε/κ πλευρά άρχισε γεωτρήσεις ενώ ο (Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ) Αϊντα διοριζόταν με στόχο την επίτευξη λύσης”, προσθέτοντας ότι εύχεται η ε/κ πλευρά να αφήσει τον “κακό δρόμο” και να δημιουργήσει μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση "για ένα νέο συνεταιρισμό", επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης.

Αναφερόμενος στην οικονομία του ψευδοκράτους, επεσήμανε ότι ο τομέας του τουρισμού καθώς και εκείνος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Από την πλευρά του, ο Τ/Κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου είπε ότι πήρε πολύ χρόνο να έρθουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα στάδιο πάρε-δώσε λόγω της συμπεριφοράς της ε/κ πλευράς, που όπως σημείωσε, πάντα παρουσίαζε μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς όπως για την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και τις μόνιμες παρεκκλίσεις  ήταν εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και πως η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία. Ανέφερε πως η τ/κ πλευρά είναι ενοχλημένη από τη στάση της ε/κ πλευράς για τα θέματα ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε σχέση με το θέμα του εδαφικού, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά δεν αποδέχθηκε κάποιο χάρτη, ενώ όπως σημείωσε η ε/κ πλευρά έφερε στο τραπέζι ονόματα τοποθεσιών και ποσοστά.

Έκανε έκκληση στην ε/κ πλευρά να να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να θέτει οποιουσδήποτε όρους.

Εισηγήθηκε όπως τερματιστούν όλες οι εργασίες για τους υδρογονάνθρακες, και αφού εξευρεθεί λύση το θέμα του φυσικού αερίου να τεθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Γιλντίζ: Οι εργασίες του Μπαρμπαρός γίνονται για ολόκληρη την Κύπρο 

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ υποστήριξε πως οι εργασίες του Μπαρμπαρός στην ανατολική Μεσόγειο γίνονται για ολόκληρη την Κύπρο "είτε βρεθούν (οι υδρογονάνθρακες) στο βορρά, είτε στον νότο, είτε στην ΑΟΖ που έχει αναγνωριστεί, είτε που δεν έχει αναγνωριστεί".

Γι' αυτό και το σεισμογραφικό μας Μπαρμπαρός συνεχίζει αυτές τις εργασίες μέσα στη δική του περιοχή. Και πάλι είναι μια εργασία που γίνεται για ολόκληρη την Κύπρο", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε ότι γι' αυτό τον λόγο "το βλέπουν ως μια θετική εργασία η οποία στηρίζει την πολιτική σταθερότητα και την ενισχύει. Δεν το βρίσκουμε σωστό να μετατραπεί αυτό σε κρίση", πρόσθεσε.

ant1iwo
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανηγύρια στα κατεχόμενα για το ψευδοκράτος και διεκδικήσεις επί των υδρογονανθράκων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news