facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Σαρώνει στις προτιμήσεις το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Το 83% των πολιτών δηλώνει ότι θα χρησιμοποιεί περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες

Υπέρ του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες, τάσσονται πολίτες και φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και γνωστοποίησε η συγκοινωνιολόγος και συνεργάτιδα του ΣΑΣΘ, Χρύσα Βίζμπα.

Ειδικότερα, όπως τόνισε στην διημερίδα του ΣΑΣΘ, με τίτλο «Οι δημόσιες μεταφορές στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αστική κινητικότητα», σε επίπεδο φορέων το 85% εξέφρασε θετική άποψη, το 69% θεωρούν ότι θα βελτιώσει την προσφορά των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη και θα ενθαρρύνει την πρόσθετη χρήση τους, ενώ το 4% θεωρεί ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες ένα τέτοιο σύστημα δε θα βοηθήσει. Σε επίπεδο πολιτών, όπως ανέφερε, το 31% δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο - έξυπνη κάρτα σε κάθε μετακίνηση, ενώ το 33% στις περισσότερες. Το 83% δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει πιο εντατικά τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Μεταξύ άλλων, η ίδια σημείωσε ότι «βάσει της διεθνούς εμπειρίας, η εφαρμογή τέτοιων συστημάτων οδήγησε σε αύξηση της επιβατικής κίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς μεταξύ 6% - 12%, ενώ σε ορισμένα μέσα η αύξηση έφτασε μέχρι και 40%. Η αύξηση των εσόδων ήταν 1% - 12,6%».

Το άνοιγμα της αγοράς έχει οφέλη, αλλά "κρύβει" και απειλές

Μια σειρά από οφέλη, αλλά και απειλές, θα σημάνει η διεθνοποίηση του μεταφορικού έργου στις δημόσιες συγκοινωνίες για την Ελλάδα, όπως τόνισε ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ (ερευνητική ομάδα συστημάτων μεταφοράς), Αριστοτέλης Νανιόπουλος,

Μεταξύ αυτών επισήμανε: πιθανότητα απώλειας μεταφορικού έργου από Έλληνες μεταφορείς, κοινωνικές συγκρούσεις, εξαγορά οργανισμών, απώλεια ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, περικοπές προσωπικού μέσω αναδιαρθρώσεων και μείωση αμοιβών, όρων και θέσεων απασχόλησης.

Όπως εξήγησε, τα κύρια μοντέλα οργάνωσης και προσφοράς δημοσίων συγκοινωνιών στην Ευρώπη είναι της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς και του ελεγχόμενου ανταγωνισμού με ανάθεση υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών μέσω διαγωνισμού υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών (tendering). «Τα ίδια που συζητούνται για την ιδιωτικοποίηση του νερού μπορεί να τα δούμε και στις συγκοινωνίες. Δεν είναι πανάκεια η είσοδος των 'μεγάλων παιχτών' στην ελληνική αγορά. Απαιτείται προσοχή», είπε.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, σημείωσε ότι ορισμένα ΚΤΕΛ έχουν κάνει αξιόλογα βήματα εκσυγχρονισμού, ενώ για τον ΟΑΣΘ τόνισε ότι "κάποια στιγμή θα απαιτηθεί να γίνει προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτη, όμως επισήμανε μια σειρά από πλεονεκτήματα και ενέργειες εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, που τον καθιστά πρωτοποριακό".

Από την πλευρά της η νομικός και συνεργάτιδα του ΣΑΣΘ, Έλσα Αδαμαντίδου, αναφέρθηκε στη δημοπράτηση και ανάθεση υπηρεσιών με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1370/2007 οι επιβατικές μεταφορές απελευθερώνονται, δηλαδή τα κρατικά μονοπώλια καταργούνται και οι αρχές μεταφορών μπορούν πλέον να επιλέγουν ελεύθερα τους φορείς εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα χρονικά περιθώρια για τη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα στενά και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, διαφορετικά όπως υπογράμμισε, «η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί εναγόμενη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η τεχνογνωσία υπάρχει, «στο ΣΑΣΘ γίνεται σήμερα μία δουλειά ιδιαίτερα υψηλού επιστημονικού επιπέδου, ας την εκμεταλλευτεί η ελληνική πολιτεία προς όφελος της πόλης μας». Τα κέρδη, σύμφωνα με την ίδια είναι: εξοικονόμηση πόρων, συντονισμός όλων των παρόχων μεταφορικού έργου, συντονισμός των φορέων, προετοιμασία για την απελευθέρωση των επιβατικών μεταφορών, αναμόρφωση του Χάρτη Καταναλωτή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ποιότητα των υπηρεσιών στις δημόσιες μεταφορές, αύξηση του μεριδίου της αγοράς των δημοσίων μεταφορών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρώνει στις προτιμήσεις το ηλεκτρονικό εισιτήριο"

Υπεγράφη η σύμβαση για το Ελληνικό μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και LAMDA

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικού στη Lamda Development, ολοκληρώνοντας, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, με επιτυχία «μια απαιτητική διεθνή διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη με τις πλέον αυστηρές δικλίδες ασφαλείας για το Δημόσιο και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας».
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης, στο τίμημα των 915 εκατ. ευρώ προστίθεται και επιπλέον ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που δεσμεύεται να καταβάλλει η εταιρία για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων σε επίπεδο υποδομών. Μετά την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της εταιρείας που έχει αναλάβει το τεράστιο αυτό έργο, αναφέρει:

"Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων της Εταιρείας επί του θέματος της απόκτησης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», η LAMDA Development S.A. ανακοινώνει ότι υπεγράφη σήμερα η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» από την 100% θυγατρική της εταιρεία ειδικού σκοπού «HELLINIKON GLOBAL I S.A.» ως Αγοράστρια και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ως Πωλητή, με την Εταιρεία να υπογράφει επίσης τη σύμβαση ως εγγυήτρια της Αγοράστριας.

Η σημερινή υπογραφή είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και διαφανούς διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με την προκήρυξη του διαγωνισμού τον Δεκέμβριο 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών περίπου, με την ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων για την μεταβίβαση των ως άνω μετοχών για την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, συνολικής δαπάνης 8 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα του έργου δύο εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως εταιρειών, που διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία σε έργα ανάπτυξης υποδομών, του Fosun Group, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Κίνας και της Al Maabar, μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών real estate στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής με έδρα το Abu Dhabi, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς και συμβάλλει στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών. Η παρουσία τους μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την τόνωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας υπέρβασης της κρίσης.

Η ιδιαίτερη θέση της Lamda Development, μιας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας στο επενδυτικό σχήμα του έργου, εγγυάται τον ελληνοκεντρικό χαρακτήρα του έργου όσον αφορά στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του γενικότερα και, ειδικότερα, τη συμμετοχή της ελληνικής εργασίας, του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού και της ελληνικής επιχειρηματικότητας κατά την κατασκευή του.

Η επένδυση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ενισχύει την εθνική προσπάθεια επίτευξης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στόχων της χώρας, αφού θα συμβάλει κατά 2% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, θα δημιουργήσει περίπου 70.000 νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και θα ενδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού, μέσω της προσέλκυσης 1.000.000 επιπλέον τουριστών ετησίως. Η καθοριστική σημασία του έργου για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή συνίσταται, επίσης, στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής μητροπολιτικής ανάπτυξης φιλικής στους κατοίκους και στους επισκέπτες της, η οποία, συνδυαστικά με την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής μέσω της δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και του μεγαλύτερου στην Ελλάδα δημοσίου Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, θα επαναπροσδιορίσει την Αθήνα και την Ελλάδα, ευρύτερα, ως τουριστικούς και πολιτιστικούς πόλους αλλά και ως ασφαλείς επιχειρηματικούς και επενδυτικούς προορισμούς".

Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ

Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι μπορεί το κράτος να εισπράξει το ποσό της προκαταβολής, ήτοι 300 εκατ. ευρώ περίπου μόλις εγκριθεί το Σχέδιο για την έκταση, κάτι που ωστόσο είναι ακόμη άγνωστο πότε θα γίνει αφού πρέπει να λάβει την έγκριση της Βουλής και να ακολουθήσουν διαδικασίες έγκρισης μελετών κ.λπ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στην Εταιρεία Lamda Development Α.Ε., ολοκληρώνεται με επιτυχία μια απαιτητική διεθνής διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη με τις πλέον αυστηρές δικλίδες ασφαλείας για το Ελληνικό Δημόσιο και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης, στο τίμημα των €915 εκ. προστίθεται και επιπλέον ποσό ύψους €1,2 δισ. που δεσμεύεται να καταβάλλει η εταιρεία για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων σε επίπεδο υποδομών.

Μετά την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή. Το Ελληνικό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς, με πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Αθήνας και της χώρας και τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας".

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφη η σύμβαση για το Ελληνικό μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και LAMDA"

Αποφυλακίζεται ο Αντώνης Κάντας

Αποφυλακίζεται ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνης Κάντας, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα του.
Οι δικαστές εκτιμώντας προφανώς την μέχρι τώρα στάση του όπου συνεργαζόμενος με τις αρχές αποκάλυψε μιζες εκατομμυρίων ευρώ, έκανε δεκτο το αίτημα αποφυλάκισης που ειχε υποβάλει δια του συνηγορου του Γιαννη Μαντζουράνη.

Διέταξε να αφεθεί ελεύθερος με τους περιοιστικούς ορους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα , της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο ΑΤ της περιοχής του αλλά και της εγγυοσοδίας των 200.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Κάντας τον περασμένο χειμώνα ομολόγησε μίζες για δεκάδες εξοπλιστικά προγράμματα κατονομάζοντας πρόσωπα και πράγματα ενώ επέστρεψε οικειοθελώς στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ τα οποία, όπως είχε πει, είχε εισπράξει ως μίζες, την εποχή της θητειας του στο ΥΠΕΘΑ.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίζεται ο Αντώνης Κάντας"

Διαμαρτυρία ΠΑΜΕ για το «απρόκλητο χτύπημα των ΜΑΤ»

Συγκέντρωση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης το μεσημέρι της Παρασκευής
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής το ΠΑΜΕ, προκειμένου να καταγγείλει «το χθεσινό απρόκλητο χτύπημα των ΜΑΤ στους φοιτητές».

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «παραμονές του γιορτασμού για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές έδωσαν το μήνυμα ότι μπροστά στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν διστάζουν να οργανώσουν την καταστολή σε βάρος της συλλογικής δράσης.

Το χθεσινό απρόκλητο χτύπημα των ΜΑΤ στους φοιτητές αποτελεί υλοποίηση του δόγματος "νόμος και τάξη" και εντείνει το κλίμα αυταρχισμού με το πρόσχημα της «πρόκλησης επεισοδίων». Έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την "ομαλή λειτουργία" των ιδρυμάτων περικυκλωμένα από τις δυνάμεις καταστολής, με απόφαση των ίδιων των πρυτανικών αρχών.

Καταγγέλλουμε αυτές τις προκλητικές ενέργειες που δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες από το εργατικό κίνημα.

Οι εργατικές οικογένειες που βλέπουν τα παιδιά τους να καταδικάζονται από την ανεργία, την κακοπληρωμένη κι ανασφάλιστη δουλειά, που συναντούν όλο και περισσότερα αδιέξοδα στη μόρφωση και στην ίδια τους τη ζωή δεν θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Οργανωμένα μέσα από τα ταξικά τους Συνδικάτα θα σταθούν στο πλευρό των νέων, των φοιτητών-σπουδαστών στον αγώνα τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, διεκδικώντας Δωρεάν Δημόσια Παιδεία, σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία ΠΑΜΕ για το «απρόκλητο χτύπημα των ΜΑΤ»"

Σημαντική αναβάθμιση Μαυραγάνη με σφραγίδα Σαμαρά - Τι απαντά ο ΥΠΟΙΚ

Μεταβιβάζονται σημαντικές αρμοδιότητες που έως σήμερα ασκούσε ο Γκίκας Χαρδούβελης. Η λίστα με τα νέα καθήκοντα. Το ερώτημα για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη περνούν μια σειρά αρμοδιότητες τις οποίες είχε μέχρι σήμερα ο Γκίκας Χαρδούβελης με απόφαση την οποία υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα στον κ. Μαυραγάνη ανατίθεται η άσκηση της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής, της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της Ανώτατης Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων, του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου, της εποπτείας του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης-Αλκοολούχων Ποτών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την επιφύλαξη της ισχύος των αποφάσεων της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη ΓΓΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει ζητήσει την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, κάτι που όπως φαίνεται και από τη συγκεκριμένη απόφαση η κυβέρνηση μάλλον δεν προτίθεται να δεχτεί στην παρούσα φάση.

Η απόφαση Σαμαρά είναι βέβαιο ότι «ψηλώνει» τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ενώ δεν λείπουν ορισμένοι που ερμηνεύουν την απόφαση στο ευρύτερο πλαίσιο της γκάφας με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Με βάση την απόφαση, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

α) οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, με εξαίρεση τη νομοθετική πρωτοβουλία,

β) η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων,

γ) η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα,

δ) η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς,

ε) η αποδοχή των γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως και η αποδοχή και έγκριση πρακτικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,

στ) τα ερωτήματα και οι αποφάσεις για την επιλογή, προαγωγή, τοποθέτηση, μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση και μετάταξη των υπαλλήλων των υπηρεσιακών μονάδων που προβλέπονται στο άρθρο 1, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26) ή άλλες ειδικές διατάξεις, με εξαίρεση τους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων.

ζ) ο ορισμός μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και η σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών των μόνιμων και ευκαιριακών συλλογικών οργάνων (επιτροπών, συμβουλίων και ομάδων εργασίας).

2. Εξαιρούνται και παραμένουν στον υπουργό:

α) η αρμοδιότητα να προσδιορίζει την πολιτική του υπουργείου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, να συντονίζει την εφαρμογή της πολιτικής αυτής και να εποπτεύει την εφαρμογή της από τις υπηρεσίες του υπουργείου,

β) η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου,

γ) η εκπροσώπηση του υπουργείου στους Διεθνείς Οργανισμούς,

δ) η υπογραφή αποφάσεων εξουσιοδότησης υπαλλήλων για τον χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού, άρσης εξουσιοδότησης, συγκρότησης ομάδων πολιτικής άμυνας των κτιρίων του υπουργείου και όλων των άλλων υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό, καθώς και συγκρότησης επιτροπών καταστροφής διασφαλισμένου υλικού,

ε) η οργάνωση υπηρεσιών,

στ) οι αποσπάσεις και μετατάξεις στο Υπουργείο Οικονομικών υπαλλήλων άλλων φορέων, καθώς και οι πράξεις πρόσληψης ή διορισμού προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και των νομικών προσώπων που εποπτεύονται από αυτό και ανάθεσης μίσθωσης έργου σε φυσικά πρόσωπα, με εξαίρεση τη στελέχωση του Γραφείου του υφυπουργού,

ζ) οι πράξεις εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την πληρωμή συμπληρωματικών συντάξεων σε συνταξιούχους και βοηθηματούχους, γενικά, του Δημοσίου,

η) η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για τον συντονισμό της δραστηριότητας των Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων.

3. Η κατά την περίπτωση ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 αρμοδιότητα ασκείται, αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο υπουργός. Η αρμοδιότητα της σύστασης, συγκρότησης και ορισμού μελών των μόνιμων και ευκαιριακών συλλογικών οργάνων (επιτροπών, συμβουλίων και ομάδων εργασίας) ασκείται παράλληλα και από τον υπουργό.

Τι απαντά ο ΥΠΟΙΚ

Να ρίξει τους τόνους επιχειρεί το υπουργείο οικονομικών, διευκρινίζοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο σχετικών δεσμεύσεων και σχεδιασμού.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν τις αρμοδιότητες:

«Πρώτον, η προηγούμενη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και νυν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς και η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπάγονται στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με πράξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και ημερομηνία 24/9/2012.

Δεύτερον, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 111/2014 που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2014, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2014 και ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 2014 ορίστηκε ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτόν η τέως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης. Οι αρμοδιότητες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη όπως προσδιορίστηκαν με την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη αφορούν στις ίδιες γενικές γραμματείες τις οποίες επόπτευε ήδη από το 2012.

Τρίτον, με βάση την δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής από τον Απρίλιο του 2014 η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής έχει προβλεφθεί ότι υπάγεται επίσης στον εκάστοτε αρμόδιο για τα δημόσια έσοδα υφυπουργό Οικονομικών.

Συνεπώς σχόλια και πολιτικά συμπεράσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ως «απόρροια» των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα».

  euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σημαντική αναβάθμιση Μαυραγάνη με σφραγίδα Σαμαρά - Τι απαντά ο ΥΠΟΙΚ"

«Πυρά» της αντιπολίτευσης με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «η ανάκαμψη για την οποία επιχαίρει ο κ. Σαμαράς δεν είναι τίποτε άλλο παρά η σταθεροποίηση στη μνημονιακή στασιμότητα και την κοινωνική εξαθλίωση, ύστερα από τόσα χρόνια καταστροφικής πολιτικής, με απώλεια 25% του ΑΕΠ και πάνω από 1,5 εκατομμύρια ανέργους».

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζει πως «οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι προ των πυλών, αποδεικνύουν ότι το περιεχόμενο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στην οποία ορκίζονται ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι από χέρι αντεργατικό, αντιλαϊκό».

Τέλος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημειώνουν: «Είναι πλέον προκλητικός ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος σε έξι εκατομμύρια Έλληνες που ζουν στα όρια της φτώχειας, λόγω της δικής του πολιτικής, να μιλά για ανάπτυξη. Δεν πείθει πλέον ούτε τους δικούς του βουλευτές».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πυρά» της αντιπολίτευσης με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού"

Αδωνις: Κινδυνεύει να πάει φυλακή ο Καρατζαφέρης

Τα περί εμπλοκής του Γιώργου Καρατζαφέρη στο σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά, σχολίασε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που απέστειλε εξώδικο προς την εφημερίδα «Αυγή» μαζί με τον Θανάση Πλεύρη.

Οσον αφορά στον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ξαφνιάστηκε και ότι δεν γνώριζε απολύτως τίποτα, τόσο εκείνος όσο και ο κ. Πλεύρης. «Θέλω να πιστεύω ότι όλο αυτό έχει άλλη εξήγηση», είπε στο Βήμα FM, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η στάση του προέδρου του ΛΑΟΣ είναι ένοχη και όχι η αναμενόμενη που θα είχε εάν δεν είχε τίποτα να φοβηθεί.

«Ολοι ξέραμε ότι είναι πλούσιος. Ποτέ δεν προσποιήθηκε ότι είναι φτωχός. Ποτέ δεν τον ρωτήσαμε για offshore ούτε μας είπε ποτέ να είμαστε πιο διακριτικοί για τις offshore με τις ερωτήσεις στη Βουλή», δήλωσε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως ναι μεν -αν όλα αυτά ισχύουν- θα μπει ταφόπλακα στο ΛΑΟΣ, αλλά το θέμα είναι πως ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα πάει φυλακή και μάλιστα για πολλά χρόνια.

«Αν αληθεύει. Αν αποδειχθούν όλα αυτά στο δικαστήριο, το θέμα δεν θα είναι και δεν είναι πολιτικό. Θα πάει φυλακή», δήλωσε σχετικά. «Είναι όμως και ο γιος του που θα κινδυνεύσει. Ο γιος του δεν ανακατεύτηκε ποτέ και σε τίποτα. Θα είναι μία τραγωδία», σημείωσε.

«Ήταν και παραμένει μια δυσάρεστη υπόθεση, για όλους εμάς που βρεθήκαμε μαζί με τον Καρατζαφέρη και πιστέψαμε σ’ αυτόν. Είμαι ρεαλιστής. Οι βουλευτές του, όπως και όλοι οι βουλευτές του Κοινοβουλίου, καταθέτουμε ερωτήσεις με βάση τα ενδιαφέροντά μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Κάνουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο μπορούμε περισσότερο και το επιχείρημα ότι έκανα 23 ερωτήσεις για τα εξοπλιστικά μου φαίνεται περίεργο, διότι εγώ έχω κάνει 500 ερωτήσεις ανά υπουργείο τουλάχιστον. Είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε όπλα και αξιόμαχο στράτευμα, δεν είμαι αριστερός. Αλλά πρέπει να έχουμε όσα χρειαζόμαστε και σε όποια τιμή τα χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το δημοσίευμα, που κατηγορεί τους δύο πολιτικούς ότι ως βουλευτές του Γιώργου Καρατζαφέρη έχουν καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις για τα εξοπλιστικά, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε επίσης πως «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», ενώ -μεταξύ άλλων- σημείωσε πως δεν θα έστελνε το εξώδικο εάν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να δώσουν εξηγήσεις για το αν γνώριζαν τι υπέγραφαν και να επεκταθεί η έρευνα του πόθεν έσχες στους δύο βουλευτές.

«Τώρα μου έκαναν έλεγχο, ας μου ξανακάνουν 100 φορές. Δε θα βρουν τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ, σημειώνοντας πως «εγώ δεν έχω offshore στο εξωτερικό και έχω παραιτηθεί από το δικαίωμα του απορρήτου. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν και να δω τι θα γίνει εάν γίνουν κυβέρνηση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδωνις: Κινδυνεύει να πάει φυλακή ο Καρατζαφέρης"

Πάτρα-Η Πρύτανις ανακοινώνει: Χάθηκε η εξεταστική, φεύγει και το εξάμηνο για τους φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών

Με μια λιτή ανακοίνωση η Πρυτανεία κάνει γνωστό ότι η κατάληψη έχει την τιμωρία της

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τ/Υ συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη. Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών απέστειλαν μήνυμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όπου διαπιστώνουν τα εξής:

«Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μετά την συνέχιση της κατάληψης των χώρων του Τμήματος για πέμπτη εβδομάδα και τη συνακόλουθη απώλεια αντίστοιχου εκπαιδευτικού έργου, ότι για τους φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών:

• Η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2014-15 έχει απωλεσθεί.

• Περαιτέρω απώλεια εκπαιδευτικού έργου πέραν της 19ης Νοεμβρίου συνιστά απώλεια και του τρέχοντος εξαμήνου.

Καλούμε σε διάλογο τους φοιτητές έστω αυτή την ύστατη στιγμή, προκειμένου να υπερβούμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε δυνητικά».

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα-Η Πρύτανις ανακοινώνει: Χάθηκε η εξεταστική, φεύγει και το εξάμηνο για τους φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών"

Ο καρκίνος χτυπάει την πόρτα του Ράμα - Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι φήμες που... είχαν διαρρεύσει εδώ και καιρό από πολιτικούς του στενού περιβάλλοντος του Αλβανού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μερίδας του αλβανικού τύπου ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντi Ράμα μετέβη εσπευσμένα τα ξημερώματα της Παρασκευής σε ιδιωτική κλινική στην Σουηδία καθώς εδώ και λίγο καιρό έχει διαγνωσθεί με καρκίνο στους πνεύμονες.

Από αξιόπιστες πηγές, των εφημερίδων Opozita.com και Telegrafi, μαθαίνουμε ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός μετέβη στις 5:00 το πρωί της Παρασκευής, σε μια άκρως εξειδικευμένη ιδιωτική κλινική στη Σουηδία, προκειμένου να προβεί σε μια σειρά εξετάσεων λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τους πνεύμονες του.

Αυτή η έκτακτη επίσκεψη γίνεται επειδή η κατάσταση της υγείας του Ράμα έχει χειροτερέψει αισθητά τις τελευταίες ημέρες. μάλιστα, προκαλεί εντύπωση η σιγή ιχθύος που τηρεί το γραφείο των δημοσίων σχέσεων του Αλβανού πρωθυπουργού μιας και ακόμη δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση, ούτε καν για την διάψευση της είδησης.

Αξίζει να τονίσουμε πως ακόμη και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεων του, και ιδιαιτέρως κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι οπού συναντήθηκε με τον Σέρβο Πρωθυπουργό Βούτσιτς, ο Εντι Ράμα φαινόταν πολύ κουρασμένος και έπαιρνε συχνές αναπνοές, οι οποίες μεταφράστηκαν από τους «ειδικούς» που επιμελήθηκαν την ανακοίνωσή του ότι "ήταν συναισθηματικά φορτισμένος", προσπαθώντας έτσι ξανά να κρύψουν την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

aftonomi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο καρκίνος χτυπάει την πόρτα του Ράμα - Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του"

Αντ. Σαμαράς: Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι γεγονός

Για πανηγυρική διάψευση όσων αμφισβητούσαν την ανάκαμψη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του με αφορμή τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν έξοδο από την ύφεση.

«Σας είχαμε υποσχεθεί ότι η χώρα θα βγει από το τούνελ της μεγάλης ύφεσης. Αυτό είναι πια πραγματικότητα. Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη είναι γεγονός», τόνισε.

Απευθυνόμενος στους πολίτες ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ότι «η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς», κάτι που -όπως είπε- προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

«Κι από την ανάπτυξη που ξεκίνησε, δεν θα μείνει κανένας Έλληνας πίσω», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «σε πείσμα της μιζέριας στην οποία κερδοσκοπούσαν πολλοί, η ελπίδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει».



Ορμώμενος από τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «η ανάκαμψη άρχισε ήδη για την ελληνική οικονομία και μάλιστα με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι».

«Πράγματι, το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,7%, μετά από έξι επώδυνα χρόνια, ή 24 τρίμηνα, ύφεσης. Είναι η ταχύτερη ανάπτυξη για το τρίμηνο αυτό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Κι όπως αποκαλύπτεται τώρα, ελαφρά ανοδικό ήταν για την Ελλάδα και το προηγούμενο τρίμηνο της χρονιάς», συνέχισε.

Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «όσοι αμφισβητούσαν την ανάκαμψη διαψεύστηκαν πανηγυρικά».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντ. Σαμαράς: Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι γεγονός"

Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα βγήκε από μακρά και επώδυνη ύφεση

Στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης που κατέγραψε η ελληνική οικονομία και την έξοδό της από την ύφεση αναφέρονται με εκτενή δημοσιεύματά τους διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Με τίτλο «Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο», το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δείχνουν ότι αυτό αυξήθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η οικονομία αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Στη συνέχεια, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο. Με βάση εποχικά, μη διορθωμένα στοιχεία, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% σε σχέση με ένα έτος πριν, περισσότερο από τη μέση πρόβλεψη 1,3% που είχαν κάνει οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters, σημειώνει ακόμη το πρακτορείο.

Με τίτλο: «Η ανάπτυξη επανέρχεται στην Ελλάδα και είναι ταχύτερη από ό,τι στη Γερμανία», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα τελικά βγήκε από τη μακρά και επώδυνη ύφεσή της νωρίτερα φέτος και έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων επτά ετών. Τα ισχυρά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο -οι αναλυτές περίμεναν έναν τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,4% αντί του 0,7%- αύξησαν τον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4% (σ.σ.: στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat), υψηλότερα από το 1,2% της Γερμανίας και ταχύτερα από τον μεγαλύτερο αριθμό των χωρών της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά από το 2007, προσθέτει το δημοσίευμα. Στην πραγματικότητα, συνεχίζει, η ανάπτυξη κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, ενώ και μεταξύ των χωρών της ΕΕ ήταν η υψηλότερη, με εξαίρεση τη Ρουμανία και τη Βρετανία (που σημείωσε την ίδια επίδοση με την Ελλάδα). Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,6% φέτος και 2,9% το 2015.

Με τίτλο «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει μετά από έξι έτη», η εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή της ότι ο μεγαλύτερος του αναμενόμενου ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ρεκόρ που κατέγραψε φέτος ο τομέας του τουρισμού. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για να επιτύχει φέτος ανάπτυξη για το σύνολο του έτους, μετά από έξι χρόνια. «Λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου 9μήνου, η οικονομία είναι σε τροχιά να επιτύχει τον στόχο 0,6% για το σύνολο του έτους. Το τέλος της ύφεσης προήλθε κυρίως από τον τουρισμό, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση εισήλθε επίσης σε θετικό έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο του έτους», δήλωσε στην εφημερίδα ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.

Η Ελλάδα τερμάτισε τη χειρότερη ύφεσή της εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg με τίτλο: «Η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση μετά την κρίση που έθετε σε κίνδυνο το ευρώ». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η επιβεβαίωση πως η Ελλάδα βγήκε από την ύφεση μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία όσον αφορά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

«Η ρεβάνς της Αθήνας: + 0,7%το ΑΕΠ, το καλύτερο της ευρωζώνης» τιτλοφορεί σημερινό της άρθρο η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.

«Είναι η ρεβάνς της Αθήνας, με άνοδο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, που είναι και η καλύτερη επίδοση της ευρωζώνης» γράφει ο δημοσιογράφος Βιτόριο Ντα Ρολντ, σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα βγήκε από τη μακρότερη ύφεση της σύγχρονης ιστορίας της».

«Πρόκειται για απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούσαν ότι η Ελλάδα έπνεε τα λοίσθια, υπό την πίεση των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών που ζήτησε η τρόικα, εξ ονόματος των διεθνών πιστωτών» προσθέτει η εφημερίδα.

O αρθρογράφος αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά «είχαν βαριές επιπτώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στην ανταγωνιστικότητα και στην αγορά της εργασίας» αλλά «έβαλαν και πάλι σε ασφαλές πλαίσιο την οικονομία, πετυχαίνοντας το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και δεκαετίες, με παράλληλο πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα».

Η εφημερίδα παραθέτει επίσης δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), με τις οποίες τονίζεται ότι αν συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.

Ο Βιτόριο Ντα Ρολντ θεωρεί ότι «το συγκεκριμένο εμπόδιο του χρέους μπορεί να ξεπεραστεί», αλλά «η προσπάθεια να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία 180 βουλευτών, αναγκαίων για να εκλεγεί τον Φεβρουάριο, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη δυσκολία».

«Το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο παρουσιάζει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου, θεωρεί ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα είναι αναπόφευκτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς θέλει να τελειώσουν οι επισκέψεις της τρόικας, αλλά όχι και οι διεθνείς βοήθειες», καταλήγει η ιταλική οικονομική εφημερίδα.

«Επανασύνδεση με την ανάπτυξη»
Την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, με αναφορές στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνουν σήμερα στις ιστοσελίδες τους και τα γαλλικά μέσα:

«Επανασύνδεση της Ελλάδας με την ανάπτυξη», γράφει η «Monde», «Επίσημη έξοδος της Ελλάδας από την ύφεση, ήδη από το πρώτο τρίμηνο» υπογραμμίζεται στον ιστότοπο «Capital.fr», «Επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 2008», τιτλοφορεί η οικονομική «Challanges».

Σε όλα τα δημοσιεύματα επισημαίνεται η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2013.

«Ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης», γράφει η Monde, «που ξεκίνησε το 2008 και χειροτέρεψε τα δύο επόμενα χρόνια προκαλώντας σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ελληνικού κράτους και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στο δημοσίευμα της «Capital.fr» επισημαίνεται το γεγονός ότι ήδη «από το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα είχε βγει από την ύφεση, γνωρίζοντας στη συνέχεια δύο τρίμηνα ανάπτυξης κατά την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου».

Η ανάπτυξη, κατά το δεύτερο τρίμηνο, ήταν 0,3% από δε τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 0,7%, ενώ προβλέπεται μια ανάπτυξη της τάξεως του 0,6% για το σύνολο του 2014, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το οικονομικό περιοδικό «Challenges», παράλληλα με τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, δίνει συγκριτικά στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη που περιορίσθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 0,2%, ποσοστό , όμως, ελαφρώς καλύτερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με το περιοδικό, από τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, η Ισπανία τα καταφέρνει καλύτερα, με μια αύξηση του ΑΕΠ 0,5% σε συνέχεια της αύξησης 0,6% που είχε το δεύτερο τρίμηνο.

Η Γαλλία επίσης πετυχαίνει κάτι καλύτερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με μια αύξηση 0,3% στο τρίτο τρίμηνο, ύστερα από μια πτώση στο 0,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα βγήκε από μακρά και επώδυνη ύφεση "

ΣτΕ σε ΥΠΟΙΚ: Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών εντός εξαμήνου

Παράνομη κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η παράλειψη της κυβέρνησης να επανακαθορίσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η φορολόγηση των πολιτών (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος που στηρίζεται και στην ακίνητη περιούσια και η φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιούσιας) με βάση τις παλιές αντικειμενικές άξιες που είχαν οριστεί πριν από χρόνια.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, το γεγονός αυτό οδηγεί σε πλασματική φορολόγηση των πολιτών και για το λόγο αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο έθεσε ασφυκτική προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ να επαναπροσδιορίσουν τις αντικειμενικές άξιες και να φορολογήσουν τους πολίτες με βάση αυτές.

Η απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακίνητων και ότι θα προξενήσει, μόλις εφαρμοστεί, τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.

Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το κόμμα Δράση και πολίτες.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ σε ΥΠΟΙΚ: Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών εντός εξαμήνου"

Tιμήθηκε στην Κομοτηνή ο Ατατούρκ!!!

Τιμήθηκε στην Κομοτηνή η 76η επέτειος της ¨αποχώρησης¨ του τρανού ηγέτη και ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Στην τελετή που οργανώθηκε στην αυλή του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, μετείχαν οι υποπρόξενοι Αλπέρ Ατακ και Μουράτ Ερτάς, οι βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν και Χουσείν Ζεϊμπέκ, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ, ο περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν, ο αντιπεριφερειάρχης Μουσταφά Κατραντζί, η αντιδήμαρχος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου, πρόεδροι μειονοτικών συλλόγων, πρώην βουλευτές, δάσκαλοι και ένα πλήθος ομογενών.

Η τελετή άρχισε στις 09:05 (την στιγμή που έκλεισε τα μάτια ο Ατατούρκ) με ενός λεπτού σιγή και με τον εθνικό ύμνο.

Ομιλία σχετικά με την σημασία της μέρας έκανε ο υποπρόξενος Αλπέρ Ατάκ. Ο υποπρόξενος Αλπέρ Ατάκ είπε πως ο Ατατούρκ ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο για τις ελευθερίες και κατέστησε δυνατή μια μοντέρνα δομή για το κράτος και την κοινωνία.

………………
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, ανέφερε πως η 10/11/1938 δεν είναι η ημερομηνία που πέθανε ο Ατατούρκ, αλλά η ημερομηνία που έφτασε στην αθανασία. Ο Τοραμάν είπε : ¨Τον Μουσταφά Κεμάλ όλοι τον περιγράφουν και μπορούν να περιγράψουν. Μάλιστα το κάνουν κατά το δοκούν. Και όμως δεν χρειάζεται η περιγραφή αλλά η κατανόηση του Μουσταφά Κεμάλ. Για την κατανόηση του πρέπει να γίνει γνωριμία με αυτόν τον μεγάλο άνθρωπο, τον μεγάλο στρατιωτικό και μοναδικό ηγέτη. Πάντοτε κοινοποιούσα και θα κοινοποιώ αυτήν μου την άποψη. Εμείς καταρχήν αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια για τον Βαλκάνιο Μουσταφά Κεμάλ, για τον συντοπίτη μας αυτό¨.
Ο αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Αχμέτ Φαίκογλου, είπε πως ο Ατατούρκ ήταν από τους πρώτους ήρωες της νεογέννητης χώρας.
……………………..
Αργότερα πήρε τον λόγο ο ερευνητής και συγγραφέας Ριζά Κιρλιντοκμέ και υπενθύμισε τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Βενιζέλος για τον Ατατούρκ.
Η τελετή έληξε με ποιήματα που ανέγνωσαν ο Οζάν Χασάν και ο Χασάν Αχμέτ
1 2 3 4 Doktor

tourkikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Tιμήθηκε στην Κομοτηνή ο Ατατούρκ!!!"

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Πολυτεχνείου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Νοεμβρίου στους δρόμους γύρω από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Εν αναμονή της πορείας τη Δευτέρα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα κορυφωθούν και θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ και του επιβατικού κοινού, και ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛ. ΑΣ., ο ΟΑΣΑ θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή/και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες από 06:00 της 15/11/2014 έως 06:00 της 18/11/2014.

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Τέλος, για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων οι οδηγοί παρακαλούνται από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Πολυτεχνείου"

Επίθεση Άκη στον συνήγορο Ζήγρα: «Είσαι πρακτοράκι και γελοίος»

Με ένταση έκλεισε η σημερινή διαδικασία στη δευτεροβάθμια δίκη, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, του πρώην υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.

Για άλλη μια φορά η «κόντρα» ανάμεσα στην πλευρά του βασικού κατηγορουμένου πρώην υπουργού και αυτήν του εξαδέλφου του και άλλοτε στενότατου συνεργάτη του, Νίκου Ζήγρα, εκδηλώθηκε στο δικαστήριο, με αφορμή την εξέταση της ένστασης για την παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας που έχει υποβάλει η υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου. Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, με την ένσταση διατυπώνουν τη θέση τους ότι η παραγραφή του βασικού αδικήματος, αυτού της δωροδοκίας, εξαλείφει το αξιόποινο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο συνήγορος του απόντος σήμερα, από τη δίκη, Νίκου Ζήγρα, Στέλιος Γκαρίπης τάχθηκε υπέρ της εισήγησης του εισαγγελέα Έδρας, που ζήτησε να απορριφθεί η ένσταση.

Ο υπερασπιστής του Νίκου Ζήγρα προκάλεσε την έκρηξη του πρώην υπουργού, όταν σχολίασε μία φράση του εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού, Ι. Παγορόπουλου. Στην καταληκτική του φράση για την ένσταση ο κ. Παγορόπουλος είπε πως το δικαστήριο ή θα παρανομήσει, απορρίπτοντας την ένσταση ή θα πρέπει να αφήσει τον πρώην υπουργό να φύγει. Ο κ. Γκαρίπης σχολιάζοντας τη θέση του συναδέλφου του, είπε αναφερόμενος στον πρώην υπουργό: «Τι να κάνει να φύγει; Να κάτσει εδώ να δικαστεί... να λάμψει η αλήθεια».

Ο πρώην υπουργός, εκνευρισμένος, αφού «απάντησε» στον ίδιο τον κ. Γκαρίπη αποκαλώντας τον «πρακτοράκι» και «γελοίο», συνέχισε αναφερόμενος και στον απόντα εξάδελφό του: «Είναι συκοφάντης, μετατοπίζει τις ευθύνες αλλού. Δεν υπάρχει τσίπα εδώ για ορισμένους».

Η απόφαση του δικαστηρίου επί της ενστάσεως αναμένεται να ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίαση, την ερχόμενη Τρίτη.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Άκη στον συνήγορο Ζήγρα: «Είσαι πρακτοράκι και γελοίος»"

BBC: Παιδιά με νοητική αναπηρία κλειδωμένα σε "κλουβιά" στην Ελλάδα

Εικόνες παιδιών με νοητική υστέρηση που περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας σε χώρους και κρεβάτια περιοριζόμενα από ξύλινες διαχωριστικές μπάρες μεταφέρει από το κρατικό Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά ρεπορτάζ του BBC.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ κάνει λόγο για παιδιά με αναπηρίες που είναι «κλειδωμένα σε κλουβιά». Αναφέρεται ότι συχνά στην Ελλάδα οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες στιγματίζονται και μπορεί να πασχίζουν για να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο κέντρο στα Λεχαινά, σημειώνεται ότι το προσωπικό λέει πως θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς οικονομικοί πόροι. Τονίζεται ότι έξι μέλη προσωπικού φροντίζουν περισσότερα από 65 παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο συγκεκριμένο κέντρο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC World Service, είδαν το φως της δημοσιότητας προ πενταετίας, όταν μια ομάδα Ευρωπαίων αποφοίτων πέρασαν αρκετούς μήνες στο ίδρυμα ως εθελοντές.

Μία εξ αυτών, ψυχολόγος από την Πορτογαλία, δηλώνει ότι είχε σοκαριστεί την πρώτη ημέρα. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα είχαμε τέτοια κατάσταση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά μου προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ότι το προσωπικό συμπεριφερόταν σαν να ήταν κάτι συνηθισμένο», λέει η Καταρίνα Νέβες.

Οι εκθέσεις των εθελοντών προκάλεσαν το 2010 μία καταδικαστική έκθεση από τον Συνήγορο του Πολίτη, στην οποία, όπως τονίζει το BBC, γινόταν αναφορά μεταξύ άλλων και σε αρκετούς θανάτους λόγω ελλιπούς επίβλεψης.

Όπως αναφέρεται, μετά από αυτά τα περιστατικά η διοίκηση του κέντρου περίθαλψης αποφάσισε ότι ήταν αδύνατη η προστασία των παιδιών λόγω του ελλιπούς προσωπικού. Ως λύση προκρίθηκε η κατασκευή αυτών των ξύλινων «κλουβιών».

Ωστόσο, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη είχε χαρακτηρίσει τα κλουβιά και κάθε πρακτική μακροχρόνιου περιορισμού των παιδιών «ξεκάθαρα παράνομη» πρακτική, «σε απευθείας αντιδιαστολή με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η έκθεση καλούσε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε βήματα διόρθωσης της κατάστασης, ωστόσο το ρεπορτάζ του BBC καταδεικνύει ότι οι αλλαγές ήταν μόνο επιφανειακές.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι κάποιες από τις ξύλινες μπάρες έχουν βαφτεί και ότι έχει δημιουργηθεί μία περιοχή με παιχνίδια, αλλά εκεί ακόμα δεν υπάρχει κάποιος να μιλά με τα παιδιά, τα οποία «κάθονται μόνα στο δωμάτιο πάνω σε πλαστικά χαλάκια και κουνιούνται μπρος-πίσω χαζεύοντας τους τοίχους, ενώ ένας υπάλληλος παρακολουθεί από την πόρτα».

Παράλληλα, υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός ανά όροφο, με ευθύνη για πάνω από 20 παιδιά και δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στο κέντρο.

Τις νύχτες δε, όπως μαρτυρά νοσηλεύτρια που δε δίνει το όνομά της, συχνά υπάρχει ένας νοσηλευτής με τρεις βοηθούς για πάνω από 60 ασθενείς. «Αν προέκυπταν ιατρικά προβλήματα με τα παιδιά, δεν υπήρχε κανείς για να ζητήσω βοήθεια εκτός από τον Θεό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η ίδια θεωρεί τα ξύλινα διαχωριστικά αναγκαία: «Αγωνιστήκαμε για να έχουμε αυτά τα εγκλωβισμένα κρεβάτια για να δίνουμε στα παιδιά περισσότερη ελευθερία. Πριν από αυτό ήταν μονίμως δεμένα χειροπόδαρα στα κρεβάτια τους». Προσθέτει ότι πλέον τα παιδιά έχουν συνηθίσει τις ξύλινες μπάρες και τους αρέσουν.

Ο εθελοντής στο κέντρο γιατρός Γιώργος Γώτης λέει ότι θεωρεί το κέντρο περίθαλψης ένα από τα καλύτερα ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη. Εξηγεί ότι τα ακριβά κρεβάτια με τα ειδικά κλουβιά κατασκευάστηκαν για να προφυλάσσουν τα παιδιά από αυτοτραυματισμούς, με το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό.

Η νέα διευθύντρια του κέντρου Τζίνα Τσουκαλά, που δεν έχει πληρωθεί εδώ και έναν χρόνο, λέει ότι δεν μπορεί να υποβάλει παραίτηση λόγω της υποχρέωσης που αισθάνεται έναντι των παιδιών που διαμένουν εκεί. «Προφανώς δε θα έπρεπε να έχουμε κλουβιά, αλλά είναι αδύνατο για εμάς να τα καταφέρουμε χωρίς αυτά με τόσο λίγο προσωπικό. Κάποιοι από τους ενοίκους έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις ή μπλέκουν σε καυγάδες και έτσι με συμβουλή γιατρού πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα ξύλινα διαχωριστικά. Αλλά τα παιδιά παρόλα αυτά είναι ελεύθερα να επικοινωνούν και σε κάποιο βαθμό να αλληλεπιδρούν», δηλώνει η κα Τσουκαλά.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από τα 2/3 των παιδιών που μένουν στο κέντρο περίθαλψης έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους.

Πάντως, εκπρόσωπος διεθνούς οργανισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανθρώπων με νοητική αναπηρία (MDAC) τονίζει στο BBC ότι τα κλουβιά δεν προορίζονται για την προστασία των παιδιών, αλλά του προσωπικού. «Βασίζονται σε ένα μοντέλο φροντίδας που έχει να κάνει με εξαναγκασμό, περιορισμό και πιο εύκολη διαχείριση των ατόμων με αναπηρία, όχι με τη μεταχείρισή τους ως ανθρώπινα όντα με δικαιώματα», λέει ο Στίβεν Άλεν. Προσθέτει ότι ο εγκλεισμός σε ένα κλουβί δημιουργεί ψυχολογικά και ενδεχομένως σωματικά προβλήματα.

Ο οργανισμός MDAC λέει ότι οι μόνες άλλες χώρες που χρησιμοποιούν παρόμοια κλουβιά είναι η Τσεχία και η Ρουμανία.

Την ίδια ώρα το ρεπορτάζ του BBC World Service αναφέρεται σε ένα σύγχρονο κέντρο για ανθρώπους με αναπηρία στην Ηλεία, το οποίο όμως είναι άδειο διότι το ελληνικό κράτος δε διαθέτει τα χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού.

Η αρμόδια Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έφη Μπέκου, δηλώνει στο BBC ότι υπάρχουν σχέδια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ίδρυμα των Λεχαινών και σε άλλα παρόμοια κέντρα περίθαλψης ανά την Ελλάδα. Αναφέρει δε ότι τα όρια προσλήψεων στο δημόσιο που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σημαίνουν ότι θα ήταν αδύνατη η πρόσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού για το κέντρο περίθαλψης στα Λεχαινά.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "BBC: Παιδιά με νοητική αναπηρία κλειδωμένα σε "κλουβιά" στην Ελλάδα "

Νέος Κώδικας: Προστατεύονται οι αδύναμοι οικονομικά από προσωποκράτηση

Διάταξη του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καταργεί την προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Στόχος του νέου κώδικα που κατατίθεται προσεχώς είναι η επιτάχυνση και η αποτελεσματικότερη εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων που αποτελούν τροχοπέδη και στις επενδύσεις.

Οι αλλαγές που επιφέρει ο νόμος στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ουσιαστικά καταργούν ή τουλάχιστον αφήνουν στη κρίση των δικαστηρίων την προσωποκράτηση για ιδιωτικές διαφορές.

Δηλαδή το δικαστήριο που θα οδηγηθεί ο οφειλέτης θα κρίνει αν είναι σε θέση να πληρώσει και θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους από τη φυλάκιση.Η διάταξη καταργεί την προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το μέτρο παραμένει μόνο σε ισχύ για εκείνους που, ενώ διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα ικανοποίησης του αντιδίκου τους, δεν το κάνουν εσκεμμένα, αποκρύπτοντας τα οικονομικά μέσα τους ή αρνούνται να συμμορφωθούν προς δικαστικές αποφάσεις.

Αλλαγές σε πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και στους πλειστηριασμούς ακινήτων με τη χαρακτηριστική φράση “να εξουδετερώσουμε τα κοράκια”.

Δηλαδή σύμφωνα με το νέο σχέδιο όλες οι πράξεις κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συγκεντρώνονται σε μια πράξη (ανακοπή) για την άσκηση της οποίας προβλέπονται πλέον μόνο δυο στάδια, ένα πριν και ένα μετά τον πλειστηριασμό.

Επιπλέον προβλέπεται συγκεκριμένος προσδιορισμός του πλειστηριασμού το αργότερο εντός 8 μηνών από την ημέρα της κατάσχεσης ενώ απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών στον πλειστηριασμό. Για τις τιμές (όπως έχει ήδη αναφερθεί) των ακινήτων κατά τον πλειστηριασμό, αυτές θα είναι στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, στο δεύτερο στάδιο θα είναι στο 1/2 και μετά πάμε στο 1/3.

Όπως προαναγγέλθηκε όμως οι πλειστηριασμοί συντόμως θα γίνονται ηλεκτρονικά οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και το αποκλεισμό της χειραγώγησης.

Ουσιαστικά με το νομοθέτημα καταργούνται οι δίκες στο ακροατήριο και όλη η διαδικασία θα γίνεται εγγράφως (εκτός κι αν κρίνει ο δικαστής πως απαιτείται εξέταση μαρτύρων ενός απο κάθε πλευρά) και θα διαρκεί από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την έκδοση της απόφασης περίπου 6-8 μήνες , δηλαδή στο 1/3 του χρόνου που απαιτείται σήμερα για την έκδοση πρωτόδικης απόφασης.

Το νέο νομοθέτημα προβλέπει δύο μόνο στάδια για την εκδίκαση των αστικών διαφορών: την κατάθεση της αγωγής και την έκδοση της απόφασης. Η διαδικασία στο ακροατήριο, με την εξέταση των μαρτύρων, τις αντεγκλήσεις και τις άπειρες αναβολές, καταργείται καθώς πλέον προβλέπεται πως όλη η διαδικασία, ή το μεγαλύτερο μέρος της, θα διεξάγεται μόνον εγγράφως.

toxrima
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος Κώδικας: Προστατεύονται οι αδύναμοι οικονομικά από προσωποκράτηση"

Απίστευτο: Περιμένουν 1.250 ημέρες για να πάρουν πίσω τον ΦΠΑ!

Σε μάστιγα για το ελληνικό κράτος και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εξελίσσεται η υπόθεση της επιστροφής ΦΠΑ. Πολλές εταιρείες περιμένουν δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου να πάρουν από την εφορία τα χρήματά τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

-ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ είναι 306 ημέρες ενώ είχε πέσεις στις 297 πριν μερικούς μήνες.
-στην εφορία ΙΔ Αθηνών ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 1.250 ημέρες.
-στις εφορίες εκκρεμούν 3.081 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ οι οποίες εκκρεμούν για περισσότερες από 90 ημέρες, συνολικού ποσού 501,6 εκατ. ευρώ
-ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων και των φορολογούμενων που περιμένουν επιστροφή ΦΠΑ ανέρχεται σε 24.063.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο οι επιχειρήσεις που περίμενα στην ουρά για τον ΦΠΑ ήταν 23.214, δηλαδή παρατηρείται αύξηση κατά 849, επομένως το θέμα αντί να λυθεί γίνεται πιο περίπλοκο.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Δημόσιο όταν πρόκειται για την είσπραξη φόρων επιβάλλει πρόστιμα και προσαυξήσεις από την πρώτη κιόλας μέρα της καθυστέρησης. Μάλιστα το πρόβλημα στις επιστροφές ΦΠΑ επιμένει παρά το ότι έχουν ψηφιστεί εγκύκλιοι που προβλέπουν για επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ με χρονικό όριο τις 90 ημέρες, με εξαίρεση όσες περιπτώσεις εντοπίζονται σαφείς ενδείξεις για πλασματικές δηλώσεις με αλλοίωση των στοιχείων για το ΦΠΑ αγορών και πωλήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Αύγουστο, οι εφορίες ΣΤ' Θεσσαλονίκης και της Κω είναι εκείνες στις οποίες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις, δηλαδή 797 και 768 μέρες αντιστοίχως.

Τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν λίγες μόνο εφορίες, καθώς ο ΦΠΑ επεστράφη πολύ σύντομα μεταξύ άλλων από τις εφορίες Σάμου, Ζακύνθου και Σαντορίνης.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τον Απρίλιο του 2013 με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να διεκπεραιωθούν άμεσα αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με χρόνο αναμονής από την υποβολή τους περισσότερο από 120 ημέρες, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες.

Οι αιτίες για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ είναι πολλές.

Μέρος αυτών οφείλεται σύμφωνα με αρμόδια στελέχη στην έλλειψη προσωπικού και υποδομών, ενώ σημαντική παράμετρος είναι και οι καθυστερήσεις που προκαλεί ο προσωρινός ή τακτικός έλεγχος που σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των δηλώσεων και να εντοπιστούν κρούσματα φοροδιαφυγής.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Περιμένουν 1.250 ημέρες για να πάρουν πίσω τον ΦΠΑ!"

Ποιο ασφαλιστικό θέμα των στρατιωτικών λύθηκε - Τι είπε η Φώφη Γεννηματά;

Λύση θετική στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν με το ασφαλιστικό τους οι καταταγέντες την πενταετία 1990-95 ανακοίνωσε μέσω της συνέντευξής της στο Onalert.gr η ΑΝΥΕΘΑ Φώφη Γεννηματά.

Η ΑΝΥΕΘΑ απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών του Onalert.gr για τα “πλασματικά” των 5 ετών αλλά και για την εξομάλυνση του ασφαλιστικού για τα έτη από το 1990 -95 απάντησε ότι:

“Έχω την διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών ότι αυτά τα θέματα έχουν ενταχθεί σε νομοσχέδιό του, το οποίο έχει περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις επόμενες ημέρες θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή. Δεν μπορούσαμε να τα περάσουμε σε νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ γιατί αφορούν ασφαλιστικά ζητήματα “.

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι υπήρξαν μεγάλες προσπάθειες για να γίνει κατανοητό στο υπουργείο Οικονομικών ,ότι δεν υπήρχε οικονομική επιβάρυνση.

Για το εφάπαξ ΕΜΘ που αποστρατεύθηκαν το 2010 υποστήριξε ότι το Γενικό Λογστήριο του Κράτους δεν δέχτηκε παρά τις πιέσεις να αποδεσμεύσει το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν η οικονομική επιβάρυνση.

Για την συνυπηρέτηση είπε ότι τα Γενικά Επιτελεία προσπαθούν να αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα με κατανόηση αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια οριστική λύση.


onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιο ασφαλιστικό θέμα των στρατιωτικών λύθηκε - Τι είπε η Φώφη Γεννηματά;"

Αυτές είναι οι ρυθμίσεις για τα συνταξιοδοτικά των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:


  • Αναγνωρίζεται ως συντάξιμος, για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο χρόνος που μεσολάβησε από την κύρωση των πινάκων επιτυχίας (το έτος 1989) μέχρι την κατάταξή τους στα Σώματα αυτά με τηνκαταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών,δίδοντας τη δυνατότητα να διευθετηθεί μία συντελεσθείσα αδικία, με παράλληλη εξισορρόπηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό της επιπλέον δαπάνης από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.Προβλέπεται, σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο παρέχεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ότι η υπηρεσία των προσώπων αυτών σε όλες τις οργανικές Μονάδες και Υπηρεσίες προσμετράται, έως και 5 έτη, στο διπλάσιο, επεκτείνοντας έτσι την παροχή της ανωτέρω δυνατότητας στο σύνολο του προσωπικού. Η επιπλέον δαπάνη καλύπτεται από την καταβολή τωνανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.
  • Θεσπίζεται η σταδιακή μετάβαση στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού των στρατιωτικών που κατετάγησαν στην Υπηρεσία από το έτος 1990 και μετά, με αύξηση του χρόνου παραμονής στην Υπηρεσία κατά 1,5 έτος για κάθε επόμενο έτος θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης, ώστε να μην υπάρξει βίαιη προσαρμογή των προσώπων αυτών, δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων που ενέχει η άσκηση των καθηκόντων τους.
  • Προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης σε στρατιωτικούς, άντρες και γυναίκες, που έχουν ανάπηρο παιδί ή ανάπηρο σύζυγο, με τη συμπλήρωση των 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του 50ου έτους της ηλικίας, προκειμένου να τηρηθούν συνθήκες ίσης μεταχείρισης με τους πολιτικούς συνταξιούχους, εις ένδειξη απολύτου σεβασμού της Πολιτείας σε περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
  • Αποδίδεται στους οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης το ποσότων ασφαλιστικών εισφορών που είχαν καταβάλλει για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑΜ, ενώ παράλληλα είχαν καταβάλλει για την ίδια αιτία ασφαλιστικές εισφορές και στα οικεία Μετοχικά Ταμεία.
  • Για όσους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών εξομοιώνονται μισθολογικά με τους διπλωματικούς υπαλλήλους, και για λόγους ίσης μεταχείρισης προς αυτούς,ενσωματώνεται  στο συντάξιμο μισθό τους η πάγια αποζημίωση που λαμβάνουν με τις αποδοχές τους, η οποία ήδη έχει ενσωματωθεί στο συντάξιμο μισθό των διπλωματικών υπαλλήλων.  
  • Παρέχεται η δυνατότητα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, που έχουν προσληφθεί ή καταταγεί στο Δημόσιοπριν την 1-1-1983, να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά το χρόνο απασχόλησής τους σε τομείς εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ είτε με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε με εξαγορά (όπως ισχύει σήμερα), επιλέγοντας την καλύτερη για την περίπτωσή τους ασφαλιστική λύση.
  • Δίδεται η δυνατότητα της αναγνώρισης του χρόνου άδειας άνευ αποδοχών μέχρι 5 έτη, που προβλέπεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, με καταβολή των ανάλογωνασφαλιστικών εισφορών.
  • Παρέχεται το δικαίωμα αναγνώρισης ως συνταξίμου του χρόνου φυλάκισης των αντιρρησιών συνείδησης, μέχρι 2 έτη.
  • Απλοποιείται ο εξαιρετικά πολυσύνθετος υπολογισμός της σύνταξης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά και επομένως υπάγονται στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού (άρθρο 4 του ν. 3865/2010).
  • Ρυθμίζεται το θέμα των υπαλλήλων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και μεταφέρθηκαν στην Eurobank – Ergasias, παρέχοντάς τους το δικαίωμα διατήρησης του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Δημοσίου,προκειμένου να μην διακοπεί η ασφαλιστική συνέχεια των προσώπων αυτών.
  • Ικανοποιείται πάγιο αίτημα των συνταξιούχων ατόμων με αναπηρία, με την θέσπιση της διάταξης που αφορά στην ισότιμη αντιμετώπιση της ιατρικής γνωμάτευσης της ΑΣΥΕ και αυτής των ΚΕΠΑ, η οποία πλέον λαμβάνεται υπόψη γιατην εξαίρεσή τους από τις μειώσεις των συντάξεων.
  • Περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει ουσιαστικά την συμβολή των αγωνιστών που έλαβαν μέρος με αυταπάρνηση στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, χορηγώντας ισόβιο μηνιαίοτιμητικό βοήθημα 100 ευρώ ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους στην Πατρίδα. Το βοήθημα αυτό, ως τιμητικό, είναι απολύτως προσωπικό, αφορολόγητο, δεν μεταβιβάζεται, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση και χορηγείται με την προσκόμιση πιστοποιητικού Ζώνης Πρόσω, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που αποδεικνύει την προαναφερόμενη συμμετοχή, χωρίς καμία άλλη προϋποθεση
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι ρυθμίσεις για τα συνταξιοδοτικά των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας"

Οι κανίβαλοι της Βραζιλίας: Σκότωναν γυναίκες και τις έβαζαν γέμιση σε πίτες

Μπορεί ο Σουίνι Τοντ και η Μις Λόβετ να είναι απλώς ένα τρομακτικό παραμύθι, ωστόσο στη Βραζιλία πήρε σάρκα και οστά από ένα ζευγάρι κανίβαλων που σκότωναν γυναίκες και τις έκαναν γέμιση για τις πίτες που πούλαγαν.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν τρία άτομα που κατηγορούνται για τη δολοφονία τουλάχιστον δύο γυναικών, τις οποίες έτρωγαν και με τη σάρκα τους γέμιζαν γλυκά.

Ο άνδρας, η γυναίκα του και η ερωμένη του συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2012 στην πόλη Γκαράνχουνς της Βραζιλίας και ομολόγησαν τα εγκλήματα, ενώ η δίκη τους ξεκινάει σε λίγες ημέρες

Πρόκειται για τους Χόρχε Μπελτράο Νεγκρομόντε ντα Σιλβέιρα, τη σύζυγό του Ιζαμπέλ Κριστίνα Πίρες και την ερωμένη του Μπρούνα Κριστίνα Ολιβέιρα ντα Σίλβα που ζούσε με το ζευγάρι. Οι 3 τους φαίνεται πώς δελέαζαν γυναίκες στο σπίτι τους με αγγελίες στις οποίες ζητούσαν νταντά.

Η αστυνομία, σύμφωνα με το iefimerida, βρήκε τα λείψανα των δύο γυναικών στην πίσω αυλή του σπιτιού τους. Κατά τη στιγμή της σύλληψής τους είπαν στην αστυνομία ότι ανήκε σε μια αίρεση που λεγόταν «ο καθαρισμός του κόσμου και η μείωση του πληθυσμού του».

Οι αρχές είπαν ότι οι τρεις τους έφτιαχναν πίτες τα οποία έτρωγαν οι ίδιοι ή τα πουλούσαν σε γειτονικά χωριά.

Λίγο μετά τη σύλληψή τους, η αστυνομία βρήκε ένα βιβλίο 50 σελίδων με σχιζοφρενικές αποκαλύψεις γραμμένες από την Σιλβέιρα. Σε αυτές αναφέρει ότι άκουγε φωνές και είχε εμμονή με τη δολοφονία γυναικών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι κανίβαλοι της Βραζιλίας: Σκότωναν γυναίκες και τις έβαζαν γέμιση σε πίτες"

Πειθαρχικό κυνηγητό στους δικηγόρους που υιοθετούν πρακτικές εισπρακτικών εταιρειών

Πειθαρχικό κυνήγι σε βάρος των δικηγόρων οι οποίοι ασκούν πρακτικές που η δικηγορική δεοντολογία αποδοκιμάζει όπως όταν υιοθετούν πρακτικές εισπρακτικών εταιρειών προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες οχλήσεις προς τους οφειλέτες αρχίσει ο ΔΣΑ.

Για το λόγο αυτό αποφάσισε να προσθέσει διάταξη στα πειθαρχικά παραπτώματα του κώδικα δεοντολογίας των δικηγόροι ώστε αν δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρείες διαπιστωθεί ότι ακολουθούν αυτές τις πρακτικές να βρεθούν αντιμέτωποι με την πειθαρχική διαδικασία.

Οι δικηγόροι θα πρέπει να καλούν τηλεφωνικός τον οφειλέτη μόνο μία φορά και αν αυτός δεν ανταποκριθεί να του στέλνουν εξώδικο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Πειθαρχικό κυνηγητό στους δικηγόρους που υιοθετούν πρακτικές εισπρακτικών εταιρειών"

Παραιτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης

Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγη ώρα ο βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης. Τη θέση του στο Κοινοβούλιο αναλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Ο κ. Ψυχάρης υπέβαλε την παραίτησή του μετά την ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από τη ρύθμιση της αποπληρωμής οφειλών σε 100 δόσεις, καθώς και για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ψυχάρης αναφέρει: «Έπειτα από προβληματισμό μηνών διαπίστωσα ότι δεν αξίζει να υπηρετώ άλλο ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμα και για τα αυτονόητα.

» Όταν εισήλθα για πρώτη φορά στη Βουλή τον Μάιο του 2012, πίστευα ότι εντάσσομαι σε μία ομάδα πολιτικών στελεχών που μπορούν να συζητούν για τα προβλήματα της χώρας με σεβασμό του ενός προς τον άλλον και που εργάζονται από κοινού για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της χώρας.

» Έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπιστώνω ότι είμαι απλά ρομαντικός».

Ο Ανδρέας Ψυχάρης ευχαριστεί τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για την ευκαιρία που του έδωσε να συμμετάσχει στις εκλογές του 2012 και καταλήγει λέγοντας:

«Αποχωρώ από το πολιτικό σκηνικό, αλλά παραμένω ενεργός πολίτης, που θα διεκδικεί και θα μάχεται για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, αλλά και η εικόνα του πολιτικού συστήματος που θαμπώνει όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης"

Υπερψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ και κόκκινα δάνεια

«Παρών» από Απ.Κακλαμάνη και Κασσή

Πέρασαν κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από τη ρύθμιση της αποπληρωμής οφειλών σε 100 δόσεις, καθώς και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Από την κυβερνητική γραμμή διαφοροποιήθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης και ο Μιχάλης Κασσής. Και οι δύο ψήφισαν «παρών» στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.

Επί συνόλου 261 βουλευτών, 147 ψήφισαν «ναι» για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ, 112 ψήφισαν «όχι» και δύο «παρών».

Για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια «ναι» ψήφισαν 165 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 83 και «παρών» 13.

Κατά των τροπολογιών τάχθηκαν σύσσωμες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ.

Η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε την τροπολογία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, παρά τις ενστάσεις που είχε εκφράσει κατά τη συζήτηση, ενώ καταψήφισε την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Εξαίρεση ο Γ.Κυρίτσης που δήλωσε «παρών» στην πρώτη τροπολογία.

Η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών» στην τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια, ενώ καταψήφισε εκείνη για τον ΕΝΦΙΑ.

Οι ψήφοι των ανεξάρτητων βουλευτών παρουσιάζουν διαφοροποίηση: Ο Οδυσσέας Βουδούρης και η Ραχήλ Μακρή καταψήφισαν και τις δύο τροπολογίες, ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε «παρών» και στις δύο.

Λυκούδης, Τατσόπουλος, Β.Οικονόμου, Ψαριανός, Καπερνάρος, Αηδόνης και Νταβρής υπερψήφισαν την τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια και καταψήφισαν εκείνη για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ Κουράκης, Τζάκρη και Μπόλαρης καταψήφισαν την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ και δήλωσαν «παρών» σε κείνη για τα κόκκινα δάνεια.

Την ονομαστική ψηφοφορία επί της ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας τα κόμματα της συμπολίτευσης ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων.

Δύσκολες ώρες για την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση πέρασε δύσκολες ώρες μετά τη διευκρίνιση ότι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος εξαιρούνται από τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών σε 100 δόσεις, με αρκετούς βουλευτές της συμπολίτευσης να εξαπολύουν επίθεση στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας την Πέμπτη.

«Είναι απαράδεκτα και αδιανόητα τέτοια λάθη και τέτοιες παραλείψεις, διότι εκθέτουν κατ' αρχήν τον πρωθυπουργό, πλήττουν την κυβέρνηση και υπονομεύουν την προσπάθεια που γίνεται για εθνική ανάταση» ανέφερε ο Γιάννης Μιχελάκης στην ομιλία του.

Βολές κατά του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη εξαπέλυσαν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Γιώργος Βλάχος, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να προσέλθει στην Βουλή για να δώσει εξηγήσεις. «Ο κ. Χαρδούβελης θα έπρεπε να είναι εδώ, να εξηγήσει γιατί έγινε το λάθος, ποιος τον παραπλάνησε και επιτέλους κάποιος να πάει στο σπίτι του» είπε.

Ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών για το αλαλούμ που έχει προκληθεί επέρριψε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον Απόστολο Κακλαμάνη να διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία και τον Μιχάλη Κασσή να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί να αποσυρθεί η παράγραφος που αφορά στην φορολογία εισοδήματος.

«Δεν ζητώ παραιτήσεις, ζητώ ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να αποδώσουν ευθύνες» είπε στο Mega η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ και κόκκινα δάνεια"

Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Κύμα καταλήψεων στα Πανεπιστήμια και στην Κρήτη πλέον, αφού όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών, από χθες Πέμπτη το απόγευμα - και με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αθήνα με τραυματισμούς φοιτητών από την άγρια επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ - δε λειτουργούν.

Σχεδόν όλες οι σχολές του Ρεθύμνου τελούν υπό κατάληψη τρία εικοσιτετράωρα πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Αντιμάθημα στο χώρο του Πανεπιστημίου σήμερα», είπε η φοιτήτρια Βάλια Αρανίτου στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, με τους φοιτητές να διαφυλάττουν την ασφάλεια του δικού τους χώρου και χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας.

Το κύμα των καταλήψεων φαίνεται να εξαπλώνεται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, καθώς από το πρωί της Παρασκευής φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στις 12:00 έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στα Προπύλαια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το "λουκέτο" που έβαλαν οι πρυτανικές Αρχές στο ΕΚΠΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καθώς και την καταστολή που σημειώθηκε την Πέμπτη.

neakriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Κρήτης"

Ποινή κάθειρξης 6 ετών για κατοχή και διάθεση υλικού παιδικής πορνογραφίας σε 36χρονο Καρπάθιο

Ποινή κάθειρξης 6 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στον M. Δ. του E., 36 ετών, ιδιοκτήτη ενοικιαζομένων δωματίων στην Kάρπαθο, που κρίθηκε ένοχος κατοχής και διάθεσης υλικού παιδικής πορνογραφίας κατά συρροή.

Το δικαστήριο, με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία, δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικά, ενώ κατά πλειοψηφία ελήφθη και η απόφαση να μην ανασταλεί η ποινή του ενόψει εξετάσεως της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Το λαϊκό δικαστήριο τον απήλλαξε εξάλλου, ελλείψει στοιχείων, από τις κατηγορίες της παρασκευής υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, που συνδέεται με την απειρία των ανηλίκων κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και της αποπλάνησης ανηλίκων, που δεν είχαν συμπληρώσει τα δέκα έτη.

O 36χρονος, όπως έγραψε η «δημοκρατική», καταγγέλθηκε ότι κάλεσε παιδεραστές να περάσουν «κολασμένες βραδιές» στην επιχείρηση των δύο ενοικιαζομένων δωματίων, που διατηρεί στην Όλυμπο Kαρπάθου.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, τους υποσχόταν πως θα έβρισκε παιδάκια – θύματα προκειμένου να εκτονώσουν στα άγουρα κορμάκια τους τα διεστραμμένα τους ένστικτα.

Ο 36χρονος που χρησιμοποιούσε στο διαδίκτυο το ψευδώνυμο «SexoulinoSZ» και παρουσιάστηκε ως ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στην Eλλάδα, διαφήμιζε μέσω εικονικών δωματίων (chatrooms) παιδόφιλων του προγράμματος mIRC του διαδικτύου, διακοπές στην Eλλάδα. Στο εικονικό δωμάτιο συνομιλίας των παιδόφιλων με τίτλο «#0!!!!!!!dad&daughtersex», όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά, ο 36χρονος έγραφε επακριβώς τα εξής: «Γεια σας γονείς… είναι κανείς από εσάς σήμερα εδώ που επιθυμεί να περάσει όμορφες οικογενειακές διακοπές αυτόν τον χρόνο; Στείλτε μου μήνυμα, είμαι ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Eλλάδα».

Aστυνομικός ερευνητής των αρχών του Kαναδά, υποδυόμενος τον ενδιαφερόμενο ήλθε σε επαφή με τον 36χρονο για πρώτη φορά την 16η Iανουαρίου 2007 και χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «BigBoBo» και συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά τους μήνες Iανουάριο και Φεβρουάριο του 2007, συνομιλούσε μαζί του με τη χρήση του προγράμματος mIRC, με τη χρήση του προγράμματος ανταλλαγής ευθέων μηνυμάτων msn και μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

O αστυνομικός του συστήθηκε συγκεκριμένα ως πατέρας δύο ανήλικων κοριτσιών, που ενδιαφερόταν για δωρεάν διακοπές στην Kάρπαθο με αντάλλαγμα να επιτρέψει στον 36χρονο να ασελγήσει σε βάρος τους!

O φερόμενος ως δράστης χρησιμοποιούσε πέραν του ψευδώνυμου «SexoulinoSZ» και τα ψευδώνυμα «Mike Hawk» και «Balletinstructor».

Tο τελευταίο μάλιστα ψευδώνυμο το εμπνεύστηκε, όπως επεσήμανε σε συνομιλία του με τον αστυνόμο του Kαναδά, προκειμένου να πείθει ανήλικα κορίτσια ότι ήταν δάσκαλος μπαλέτου και να επικοινωνεί μαζί τους!

Στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχε με τον αστυνομικό από τον Kαναδά ο 36χρονος του έδωσε τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, ενώ του εκμυστηρεύτηκε ότι του αρέσει να έρχεται σε σεξουαλική επαφή με ανήλικους λέγοντάς του ότι η τελευταία φορά που το έκανε ήταν το καλοκαίρι του 2006 με ένα 5χρονο αγόρι ονόματι Mimi, που ήταν σε διακοπές στο νησί με τον πατέρα του, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες 4 σεξουαλικές επαφές με ανήλικους.

O 36χρονος ανέφερε συγκεκριμένα ότι φιλοξένησε στο ξενοδοχείο του γι’ αυτό τον σκοπό 4 οικογένειες στο παρελθόν επισημαίνοντας ότι οι οικογένειες αυτές προέρχονταν από την Eυρώπη, ενώ δύο εξ’ αυτών θα μετέβαιναν και εκείνο το καλοκαίρι στην Kάρπαθο.

Πρότεινε στον αστυνομικό να ταξιδέψει στο νησί και να διαμείνει στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ιδιοκτησίας του, με τις ανήλικες κόρες του, ηλικίας 9 και 12 ετών, υποσχόμενος ότι εάν τον αφήσει να έλθει σε σεξουαλική επαφή με αυτές θα του γνωρίσει τον Mimi για να κάνει ό,τι επιθυμεί μαζί του.

Aπέστειλε ακόμη στον αστυνομικό την ηλεκτρονική διεύθυνση της επιχείρησής του στην Kάρπαθο που έχει φωτογραφίες των ενοικιαζόμενων δωματίων του για να τον πείσει να μεταβεί στο νησί.

Στην ίδια ιστοσελίδα, όπως επισημαίνεται στη δικογραφία, υπάρχουν μάλιστα φωτογραφίες πρωθυπουργικού ζεύγους από επίσκεψή τους στην Όλυμπο Kαρπάθου πράγμα που έκανε, προκειμένου να προσελκύσει πελατεία!!!

Kατά την διάρκεια των συνομιλιών τους, ο 36χρονος απέστειλε στον αστυνομικό από τον Kαναδά φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ο ίδιος αγκαλιά με μια γυναίκα η οποία δεν φαίνεται ανήλικη, γυμνή φωτογραφία του ίδιου αλλά και φωτογραφίες, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τραβήχτηκαν, ενώ ασελγούσε στο 5χρονο αγόρι.

Συνολικά του απέστειλε 10 φωτογραφίες συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων με γυμνά ανήλικα κορίτσια ηλικίας μικρότερης των 5 ετών σε άσεμνες πόζες.

Eξεταζόμενος αποδέχτηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι χρησιμοποιεί τα ψευδώνυμα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ότι απέστειλε και έλαβε φωτογραφίες και βίντεο ανηλίκων προς και από τρίτα πρόσωπα μέσω του διαδικτύου. Δήλωσε, ωστόσο, ότι ουδέποτε αναπαρήγαγε τέτοιου είδους φωτογραφίες και βίντεο. Αρνήθηκε επίσης ότι ασέλγησε σε ανήλικο.

Μετά από έρευνα αστυνομικών, κατασχέθηκαν 6 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, μια φωτογραφική μηχανή, δύο κάρτες μνήμης της φωτογραφικής μηχανής, μια κασέτα βιντεοκάμερας και ένας σαρωτής καρτών αποθήκευσης.
Από την έρευνα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών βρέθηκαν αποθηκευμένες περί τις 300 φωτογραφίες με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Χθες ενώπιον του δικαστηρίου ομολόγησε την κατοχή τόνισε όμως ότι τα υπόλοιπα ήταν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας του.

Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Κώστας Αβδελής.

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινή κάθειρξης 6 ετών για κατοχή και διάθεση υλικού παιδικής πορνογραφίας σε 36χρονο Καρπάθιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news