facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Μείωση δόσεων 40 ως 90% στα δάνεια του ΟΕΚ με τη νέα ρύθμιση - Πίνακες

Μικρότερες δόσεις από 40% ως 90% θα πληρώσουν 97.000 περίπου οικογένειες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων του πρώην Οργανισμού Εργατικής κατοικίας (ΟΕΚ), που προβλέπει επιμήκυνση της εξόφλησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν σε διάστημα έξι μηνών να μεταβούν στις τράπεζες από τις οποίες πήραν το δάνειο και να υποβάλουν αίτηση για τη ρύθμισή του. Βασικός όρος για την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση είναι να μην «έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής» (για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων).

Με την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του νέου νόμου, σύμφωνα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, «ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των δικαιούχων να έχουν το δικαίωμα προσαρμογής των δόσεων τους για τα συγκεκριμένα δάνεια, ανάλογα με τις τρέχουσες εισοδηματικές τους ικανότητες, χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΕΚ το 2012 συγχωνεύτηκε με τον ΟΑΕΔ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ


Παραδείγματα Ανεξόφλητο χρέος μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 (προ νέας ρύθμισης) Μηνιαία δόση (τοκοχρεολυτική) πριν τη νέα ρύθμιση  Μηνιαία δόση με 10ετή επιμήκυνση μετά την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση Μείωση δόσης με 10ετή επιμήκυνση μετά την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση (%)
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένει 1 έτος για τη λήξη του 12.231 € 1.031 € 104 €  -90%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 2 έτη για τη λήξη του  24.101 € 1.027 € 190 € -81%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 3 έτη για τη λήξη του  35.620 €  1.022 € 261 € -74%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 4 έτη για τη λήξη του  57.649 € 1.013 € 374 € -63%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 5 έτη για τη λήξη του  68.178 € 1.009 € 419 € -58%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 6 έτη για τη λήξη του 78.396 € 1.005 € 458 € -54%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 7 έτη για τη λήξη του  88.313 €  1.001 € 492 € -51%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 8 έτη για τη λήξη του 97.937 € 997 € 522 € -48%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 9 έτη για τη λήξη του  107.277 € 993 € 549 € -45%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 10 έτη για τη λήξη του 116.341 € 989 € 572 € -42%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 11 έτη για τη λήξη του  125.138 € 985 € 594 € -40%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 12 έτη για τη λήξη του 133.675 € 981 € 612 € -38%

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση δόσεων 40 ως 90% στα δάνεια του ΟΕΚ με τη νέα ρύθμιση - Πίνακες"

Γερμανική στήριξη στην πρωτοβουλία Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη στήριξη της ευρωβουλευτού του γερμανικού κόμματος Ντε Λίνκε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εξασφάλισε ο ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Μανώλης Γλέζος.

Μανώλης Γλέζος και Γκαμπριέλε Τζίμερ απηύθυναν σήμερα από κοινού πρόσκληση προς τη γερμανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του γερμανικού λαού κι ούτε τον θεωρούμε υπεύθυνο για όσα διέπραξε το Τρίτο Ράιχ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το θέμα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι ηθικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και νομικό. Πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που πρέπει να λυθεί από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος ενώ διασαφήνισε πως πρόκειται για αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

«Πρέπει το θέμα να απασχολήσει τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ώστε να ενταθεί η πίεση προς την γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είπε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δηλώνοντας ανοιχτά την υποστήριξη και αλληλεγγύη της στις προσπάθειες του συναδέλφου της, Μανώλη Γλέζου.



ΑΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανική στήριξη στην πρωτοβουλία Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)"

Ερημώνει το ΔΠΘ ελέω μετεγγραφών! Από τους 4.000 πρωτοετείς φοιτητές φεύγουν οι 1.551

-Εξέδωσε ψήφισα το Περιφερειακό Συμβούλιο με το οποίο ζητά την αλλαγή της νομοθεσίας 

Γερό χαστούκι δέχεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου γύρω από τις μετεγγραφές των φοιτητών, καθώς χάνει το 39% των νεοεισακτέων του φοιτητών σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Όπως έγινε γνωστό, από του 4.000 πρωτοετείς φοιτητές που εισήλθαν σε Τμήμα του ΔΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, οι 1.551 παίρνουν μεταγραφή σε άλλα ΑΕΙ της χώρας ενώ την ίδια στιγμή μόλις... 33 άτομα έρχονται στο ΔΠΘ με την ίδια διαδικασία από άλλα Πανεπιστήμια. “Εγώ ο ίδιος έθεσα το ζήτημα των μετεγγραφών των φοιτητών στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εκδόθηκε και ψήφισμα” τονίζει ο κ. Γιώργος Παυλίδης, Περιφερειάρχης ΑΜΘ, μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, εξηγώντας πως  “ο Νόμος αυτός για τις μετεγγραφές λειτουργεί σε βάρος του ΔΠΘ και της Ελληνικής Περιφέρειας. Από τους 4.000 φοιτητές παίρνουν μετεγγραφή 1.551 και κυρίως πρόκειται για φοιτητές των καλών σχολών του ΔΠΘ. Αφαιρείται από την περιοχή μας ένα ποσοστό περίπου 36% και είναι τεράστια ζημιά για το Πανεπιστήμιο και την εικόνα του”. 

Πέραν των ακαδημαϊκών διαστάσεων της εξέλιξης αυτής, ο κ. Παυλίδης εκτιμά πως η απώλεια των φοιτητών θα πλήξει την οικονομία της περιοχής καθώς θα χαθούν εκατομμύρια έσοδα. “Η περιοχή μας πλήττεται ήδη. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα χαθούν εάν αυτό συνεχιστεί και το Πανεπιστήμιο θα συρρικνωθεί, απαιτούμε την κατάργηση του Νόμου. Βλέπουμε ότι δεν λειτουργούν ούτε τα κοινωνικά κριτήρια καθώς ενώ φεύγουν τόσοι φοιτητές έρχονται μόλις 33, δηλαδή η αναλογία είναι 1 προς 50, άρα δεν είναι θέμα κοινωνικών κριτηρίων”.

Ανησυχία για τη μαζική μετεγγραφή

Σε ανακοίνωσή της για το πρόβλημα που έχει ανακύψει η Περιφέρεια ΑΜΘ επισημαίνει τα εξής:

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.Γιώργος Παυλίδης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου έθεσε ως θέμα και απαίτησε  την κατάργηση του Νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών που οδηγεί, εκ του αποτελέσματος,  στην αποδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και σε πλήγματα  κατά της Περιφερειακής κοινωνίας.

Ανέφερε σχετικά: «Δυστυχώς δεχόμαστε  πλήγματα στα αυτονόητα. Όχι μόνο δεν ενισχύεται η Περιφέρεια με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει αλλά αντιθέτως μας αφαιρούν τα κεκτημένα.
Κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών  στα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης ανήλθε περίπου στους 4.000. Με το καινούργιο όμως σύστημα μετεγγραφών του άρθρου 53 του ν. 4264/2014   δικαιούνται μετεγγραφής και αποχωρούν  1551 φοιτητές (ποσοστό 39%) ενώ έρχονται στο ΔΠΘ μόνο  τριαντατρείς (33) φοιτητές. 

Είναι γνωστό ότι το ΔΠΘ προσφέρει σοβαρό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο αποτελεί δε σπουδαίο μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας για την περιοχή.  Δυστυχώς η  αθρόα και μαζική φυγή φοιτητών από τις σχολές  του ΔΠΘ θα αποδυναμώσει σε επικίνδυνο βαθμό τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και γενικότερα την τοπική κοινωνία, η βιωσιμότητα της οποίας συνδέεται στενά με την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Η οικονομική πλευρά του πλήγματος εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ.

Ζητώ  να εκδοθεί ψήφισμα και εκφράζω την αντίθεσή για την επιχειρούμενη συρρίκνωση  του ΔΠΘ μέσω των ανεξέλεγκτων μετεγγραφών και τα συνακόλουθα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας,  η οποία έχει επενδύσει πολλά στη συνύπαρξή της με το ΔΠΘ, καθώς επίσης να ζητηθεί η άμεση κατάργηση του Νόμου που πλήττει συλήβδην  την ελληνική Περιφέρεια. Ανέφερε ότι δυστιχώς τα προσδιοριζόμενα «κοινωνικά κριτήρια» λειτούργησαν μονομερώς στην κατεύθυνση φυγής από το Περιφερειακό μας Πανεπιστήμιο προς τα μεγλάλα αστικά κέντρα».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του.

thrakitoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερημώνει το ΔΠΘ ελέω μετεγγραφών! Από τους 4.000 πρωτοετείς φοιτητές φεύγουν οι 1.551 "

Ανάληψη ευθύνης για την εμπρηστική επίθεση κατά της Athens Voice

Η οργάνωση «Αναρχική ομάδα Αντικαπιταλιστικής Δράσης Μαύρες Κυριακές – Κόκκινες νύχτες» ανέλαβε με μήνυμά της στο διαδίκτυο την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στα γραφεία της εφημερίδας Athens Voice.

Η οργάνωση καταγγέλλει όπως λέει την «κρατική – εργοδοτική τρομοκρατία», που προωθεί εξευτελιστικούς μισθούς, εξοντωτικά ωράρια, διαρκή ανασφάλεια, που κάνουν τη ζωή του εργαζόμενου αβίωτη .

Υποστηρίζει πως τα Free Press κατασκευάζουν «μια απολίτικη μάζα», ενώ για την Αthens Voice η οργάνωση την καταγγέλλει για συμμετοχή «στην καθεστωτική προπαγάνδα για τη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για την επιβολή νυχτερινής εργασίας στα εμπορικά καταστήματα (Λευκές Νύχτες) ».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάληψη ευθύνης για την εμπρηστική επίθεση κατά της Athens Voice"

Προς ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον ΟΤΕ με τους ίδιους όρους

Κοντά στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης που θα περιλαμβάνει τους ίδιους όρους με εκείνη που έληξε στις 3 Νοεμβρίου, βρίσκονται η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η σύμβαση που έληξε, προέβλεπε μεσοσταθμικές μειώσεις 11% και μείωση του ωραρίου στις 7 ώρες με παράλληλη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του οργανισμού, δήλωσε ότι στόχος είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με διετή ή τριετή ισχύ, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθεροποίηση του μισθολογικού κόστους.

Σε περίπτωση που λήξει η τρίμηνη παράταση της ισχύουσας σύμβασης, η διοίκηση θα πρέπει να επαναφέρει τους μισθούς στα προ των μειώσεων επίπεδα.

Όμως, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσαμάζ, η διοίκηση του ΟΤΕ δεν μπορεί να επιτρέψει να αυξηθεί το κόστος εργασίας, τη στιγμή που η αγορά των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε πτώση. Τόνισε μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η υπογραφή νέας ΣΣΕ, θα παύσει και η ισχύς των ειδικών προβλέψεων που είχαν περιληφθεί στην προηγούμενη σύμβαση και αφορούσαν επιδόματα, υπερωρίες, αποζημιώσεις χιλιομετρικών αποστάσεων και εκτός έδρας απασχόλησης, ειδικές άδειες και πειθαρχικά παραπτώματα αλλά και τους 9 μισθούς μπόνους αποχώρησης που δίνει ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2014, ο όμιλος ΟΤΕ εμφάνισε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 94 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA ενισχυμένο κατά 120 μονάδες βάσης και προσαρμοσμένες ταμειακές ροές στα 126 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, ο όμιλος παρουσίασε μείωση 5% στα συνολικά ενοποιημένα έσοδα, κυρίως λόγω της επίδρασης των μειώσεων στα τέλη τερματισμού στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε σε 371,1 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας μείωση 2,1%. Εξαιρουμένης της επίδρασης των αλλαγών στα τέλη τερματισμού, θα είχε οριακή αύξηση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον ΟΤΕ με τους ίδιους όρους"

Μεγάλης έκτασης επεισόδια στις Βρυξέλλες

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά της λιτότητας.
  •  Μεγάλης έκτασης επεισόδια στις Βρυξέλλες
  • Δεκάδες τραυματισμοί
Πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά στα επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο της μαζικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας που πρότεινε η νέα δεξιά κυβέρνηση της χώρας.

Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού. Εξάλλου υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε κάποια αυτοκίνητα, με κάποια να έχουν σπασμένα τζάμια ή να έχουν πυρποληθεί.



130.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, που διοργάνωσαν την κινητοποίηση αυτή σε συνεργασία με κόμματα της αριστεράς και διάφορες ενώσεις, έως και 130.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση. Κάποια από τα συνδικάτα χαιρέτισαν την «ιστορική» κινητοποίηση, που ξεπέρασε σε συμμετοχή τις τελευταίες διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών λιτότητας, το 2011 και το 2013.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων, διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων.

«Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες, είναι προφανές, όμως τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα άδικα. Στην πραγματικότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο δεν συμμετέχουν. Αντίθετα, μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις συντάξεις και πλήττουν το κοινωνικό κράτος», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Λορέτ Όνκελινξ.

Απεργίες τις επόμενες βδομάδες

Η διαδήλωση αυτή είναι το προοίμιο της αντεπίθεσης που ανακοίνωσαν τα συνδικάτα στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που προβλέπουν περικοπές δαπανών ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση συνασπισμού του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Απεργίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε διάφορους κλάδους τις επόμενες εβδομάδες, πριν τη γενική, εθνική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.

Τα συνδικάτα, αλλά και τα σοσιαλιστικά και οικολογικά κόμματα όπως και η άκρα αριστερά, καταγγέλλουν κυρίως την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το 2015 ένα μέτρο που ίσχυε ως τώρα στο Βέλγιο βάσει του οποίου οι μισθοί και τα κοινωνικά επιδόματα ακολουθούν αυτόματα την αύξηση του κόστους ζωής.

Μήλον της έριδος η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης 

Το άλλο μήλο της έριδος είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη που είναι τώρα στα 67 από το 2013.

Ο Σαρλ Μισέλ, 38 ετών, που ορκίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, ετέθη επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχει μόνο ένα γαλλόφωνο κόμμα, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, και τρία φλαμανδικά δεξιά κόμματα: το εθνικιστικό Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Μπαρτ Ντε Βέβερ, οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι.



ant1iwo
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλης έκτασης επεισόδια στις Βρυξέλλες"

Ντάισελμπλουμ:Υπάρχει η βούληση για στήριξη της Ελλάδας

"Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη, τότε υπάρχει η βούληση, από την πλευρά της ευρωζώνης, να βοηθήσει" δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Αυτό θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο" υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Pierre Moscovici δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα ως το τέλος Νοεμβρίου.

Την ανάγκη να βρεθεί «καθαρή λύση» για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στην τελευταία τους συνάντηση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται «καθαρές λύσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις με την τρόικα και με διάφορους άλλους θεσμούς. «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από το πρόγραμμα, αλλά μη με ρωτάτε πότε θα γίνει αυτό, δεν το ξέρουμε» είπε ο Schelling και πρόσθεσε ότι αναμένει την ενημέρωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και την πρόταση που θα παρουσιάσει στο Eurogroup.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Antti Rinne, τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να γίνει με τους υπάρχοντες πόρους και όχι με νέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν νωρίτερα και οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΟΙΚ.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη τη στήριξή μας» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να της το αναγνωρίζουμε. Παράλληλα, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε. Όχι όπως παλιά, όχι με τον ίδιο μηχανισμό. Πάντως η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να τη στηρίζει», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ:Υπάρχει η βούληση για στήριξη της Ελλάδας"

Τροπολογία για τα αναδρομικά των ένστολων καταθέτει τη Δευτέρα ο Σταϊκούρας

Τα βασικά στοιχεία της τροπολογίας την οποία θα καταθέσει την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, γνωστοποίησε σήμερα στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ένστολων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η τροπολογία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

- την αποκατάσταση κατά 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν με τον Ν. 4093/2012 στα μισθολόγια Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, από 1/8/2012. Ειδικότερα, με τη μισθοδοσία μηνός Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27/11/2014 θα καταβληθούν και τα αναδρομικά έξι μηνών, από 1/7/2014. Από 1/1/2015 θα συνεχιστεί η καταβολή των υπολοίπων αναδρομικών για τους 23 μήνες (από 1/8/2012 έως 30/6/2014) σε 36 μηνιαίες δόσεις. Τα αναδρομικά ποσά μέχρι και 250 ευρώ θα καταβληθούν άπαξ με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2015.

- την αποκατάσταση των συντάξιμων αποδοχών των αποστράτων, κατά 50% η οποία θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή της σύνταξής τους στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και θα περιλαμβάνει μέρος των αναδρομικών από 1/7/2014.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή του οι Ομοσπονδίες Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών και η επιστροφή των αναδρομικών στο σύνολό τους επειδή εγγράφονται στο έτος νομοθέτησής τους, δηλαδή εντός του 2014, θα οδηγούσε σε υπέρβαση του προϋπολογισμού και εκτροχιασμό του ελλείμματος, που θα πρέπει να βρίσκεται εντός των πλαισίων που έχει δεσμευτεί η χώρα μας.

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί την αρχή της δικαίωσης του αγώνα μας για την οποία δώσαμε σκληρές μάχες και αποτελεί ένα ενθαρρυντικό δείγμα γραφής, αναλογιζόμενοι τη σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί ως την πλήρη δικαίωση, αλλά και με τη θέσπιση ενός αξιοπρεπούς μισθολογίου, σύμφωνα με το διεκδικητικό μας πλαίσιο» αναφέρουν οι ένστολοι σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλειος Κικίλιας, με πρωτοβουλία του οποίου ορίστηκε η συνάντηση, καθώς και οι βουλευτές κ.κ. Δ. Κυριαζίδης, Η. Βλαχογιάννης και Θ. Νταβλούρος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία για τα αναδρομικά των ένστολων καταθέτει τη Δευτέρα ο Σταϊκούρας"

Μέτρα για να περιορίσει τα «φακελάκια» στην Υγεία παίρνει ο Βορίδης

Τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διαχείρισης των χειρουργείων και των περιστατικών που οι χειρουργοί του ΕΣΥ καλούνται να αντιμετωπίσουν εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τα «φακελάκια» προς τους γιατρούς και τις λίστες αναμονής οι οποίες τα «τροφοδοτούν». Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που μελετά το υπουργείο με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, που προφανώς δεν περιορίζεται μόνο μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

«Χρειαζόμαστε ένα διαφανές σύστημα διαχείρισης των χειρουργικών περιστατικών μέσω του οποίου θα δεσμεύεται το χειρουργείο κάθε νοσοκομείου προς το κέντρο υγείας που παραπέμπει έναν ασθενή ή προς το τμήμα εκτάκτων περιστατικών. Αυτό θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, όλοι θα γνωρίζουν σε ποιο χειρουργείο χειρουργεί ο τάδε γιατρός, καθώς και τη χρονική σειρά προτεραιότητας» είπε ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας την Πέμπτη στη 10η Διάσκεψη του European Health Care Fraud and Corruption Network (ΕΗFCN), για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το φακελάκι των γιατρών ως μια από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις διαφθοράς στο ΕΣΥ, περιγράφοντας ενώπιον των μελών του ευρωπαϊκού δικτύου για την διαφθορά την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες στο ΕΣΥ:«με εκβιαστικό συνήθως τρόπο, απαιτείται από γιατρούς που υπηρετούν στο σύστημα υγείας, από επίορκους γιατρούς, να καταβληθούν αμοιβές προκειμένου να γίνει η ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργείο το οποίο απαιτείται για την ίαση του ασθενούς. Ποια είναι, όμως, η βάση; Γιατί ζητείται στην πραγματικότητα αυτό το φακελάκι; Αυτό κυρίως ζητείται γιατί υπάρχει καθυστέρηση και υπάρχουν αναμονές στα ιατρεία. Επομένως, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το σύστημα υγείας, βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του γιατρού ο προσδιορισμός του χρόνου που θα χειρουργηθεί ο ασθενής» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Το νέο σύστημα του οποίου οι τελευταίες λεπτομέρειες ολοκληρώνονται από ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας, θεωρείται ένα σύστημα που βελτιώνει την ποιότητα της λειτουργίας του συστήματος υγείας και εξαφανίζει την παθογένεια της λίστας με βάση τα φακελάκια.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να παρέμβει στο πειθαρχικό δίκαιο που εφαρμόζεται για τους λειτουργούς του Ιπποκράτη, καθώς διαπιστώνει «τη βασική παθογένεια, ότι δηλαδή δεν λειτουργούν με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργούν τα πειθαρχικά συμβούλια». Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το ποινικό οπλοστάσιο της χώρας επαρκές για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά επισήμανε πως «η πειθαρχική διαδικασία έχει και ελαττώματα, καθώς για ορισμένα από τα αδικήματα, τα φυσικά αδικήματα, τα διοικητικού τύπου αδικήματα, είναι αρκετά επιεικείς οι ποινές. Σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι επαρκώς προσδιορισμένες οι ποινές και επομένως δημιουργούμε περιθώρια νομικών προσφυγών που ευδοκιμούν εξαιτίας του αόριστου χαρακτήρα ορισμένες φορές της δίωξης». Το τρίτο «όπλο» που θα ρίξει στη μάχη κατά της διαφθοράς ο υπουργός Υγείας αφορά τους πολίτες, «τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που θέλουν να συνεργαστούν στο συγκεκριμένο κομμάτι με τις Αρχές, να βγουν μπροστά και να μιλήσουν με υπεύθυνο, καθαρό και επώνυμο τρόπο».

Το μέτρο που ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο υπουργός Υγείας όπως το περίγραψε «είναι ένας ειδικός ιστότοπος όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες για να καταθέσουν επώνυμα και υπεύθυνα τις καταγγελίες τους προκειμένου αυτές οι καταγγελίες να μπορούν να ελέγχονται. Και μπορούν εκεί να διαφυλάξουν οι καταγγέλλοντες τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο διερευνήσεως το να είναι σίγουροι ότι η καταγγελία τους θα φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει, θα τη χειριστούν οι κατάλληλοι άνθρωποι και θα τη χειριστούν και θα της δώσουν τη δέουσα προσοχή αλλά ταυτόχρονα με την υπευθυνότητα και την ευαισθησία που απαιτεί ο χειρισμός τέτοιων καταγγελιών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα για να περιορίσει τα «φακελάκια» στην Υγεία παίρνει ο Βορίδης"

Τζόκερ: Τα παγκόσμια ρεκόρ και μια απίστευτη σύμπτωση

Απόψε κληρώνει το Τζόκερ για τα 17 εκατομμύρια ευρώ έπειτα από 15 διαδοχικά τζακ ποτ. Και όμως το ποσό είναι αστείο, ευτελές, «ψιλολόι» αν συγκριθεί με τα ποσά που έχουν μοιράσει λοταρίες εκτός Ελλάδας. Κάποιοι από τους τυχερούς πρέπει να έδωσαν 17 εκατ. «φιλοδώρημα» στον πράκτορα!

Κρατηθείτε:

Το μεγαλύτερο τζακ ποτ στην ιστορία : 656 εκατομμύρια δολάρια! Στο mega millions στις ΗΠΑ, στις 30 Μαρτίου 2012. Τρεις οι τυχεροί σε Μέριλαντ, Ιλλινόις και Κάνσας.

Το μεγαλύτερο ποσό που έχει κερδίσει ένας τυχερός. 590,5 εκατ. Δολάρια Στις 18 Μαϊου 2013 στο Powerball. Ποιος το κέρδισε; Μια γυναίκα στη Φλόριντα. 84 ετών!

Το μεγαλύτερο τζακ ποτ στην Ευρώπη. 185 εκατ. Ευρώ στο EuroMillions. Στις 12 Ιουλίου 2011. Σκωτσέζος ο ένας και μοναδικός τυχερός. Πρέπει να τα έχει ακόμη, άθικτα!

Στην Αυστραλία το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί είναι... μόλις 112 εκατ. Δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή 77 εκατ. Ευρώ. Τέσσερις οι τυχεροί στις 6 Νοεμβρίου του 2012. Προσέξτε την ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου. Πόσο έχουμε σήμερα; Σας δώσαμε την «πληροφορία». Σε καλή μεριά.

Και άλλη μια «πληροφορία». Το Τζοκερ έχει γενέθλια στην Ελλάδα. Εκανε πρεμιέρα 5 Νοεμβρίου 1997. Εκλεισε δηλαδή τα 17, όσα και τα εκατομμύρια που μοιράζει απόψε.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζόκερ: Τα παγκόσμια ρεκόρ και μια απίστευτη σύμπτωση"

Σύρος: Άμεσα επέκταση και στο... βάθος νέο αεροδρόμιο

Έβγαλε... ειδήσεις η σημερινή επίσκεψη-αστραπή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στη Σύρο!

Στην σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ στο χώρο του αεροδρομίου το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοίνωσε την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την επάκταση του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου Σύρου, ενώ δεσμεύτηκε και για την έναρξη των διαβουλεύσεων προκειμένου η Σύρος να αποκτήσει νέο αεροδρόμιο, στα πρότυπα της Πάρου.

Επέκταση 140 μέτρων και έργα για μεγαλύτερη ασφάλεια

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου επέκτασης του αεροδιαδρόμου κατά 140 μέτρα, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι η Σύρος θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί και μεγαλύτερη αεροσκάφη απ' αυτά που εκτελούν τα δρομολόγια τώρα.

Παράλληλα, θα γίνει και κάποιες συμπληρωματικές εργασίας ώστε το αεροδρόμιο Σύρου να καταστεί ασφαλέστερο για την προσέγγιση μεγαλύτερων αεροσκαφών.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν οι σχετικές διεργασίες και διαβουλεύσεις για την διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας νέου, σύγχρονου αεροδρομίου στην ίδια περιοχή, στα πρότυπα της Πάρου, το οποίο θα είναι σε θέση να υποδεχθεί διεθνείς πτήσεις.

Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου ήταν ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο αντιδήμαρχος Θάνος Φώσκολος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αρβανίτης και ο ταξιδιωτικός πράκτορας κ. Βασιλικός.



xrisoxoidisaerodromiosiros 1
xrisoxoidisaerodromiosiros 2
xrisoxoidisaerodromiosiros 3
cyclades24
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύρος: Άμεσα επέκταση και στο... βάθος νέο αεροδρόμιο"

Τα προσχέδια ψηφισμάτων Ευρωβουλής για κυπριακή ΑΟΖ

Στο εδώλιο η Τουρκία Βρυξέλλες: Πλώρη για καταδίκη της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει της συζήτησης και έκδοσης ψηφίσματος, στις 12 και 13 Νοεμβρίου, στην ολομέλεια του Σώματος.

Ο «Φ» εξασφάλισε τα προσχέδια ψηφίσματος που κατέθεσαν όλες οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, με την Ενωτική Αριστερά και το Λαϊκό Κόμμα να κινούνται στη λογική «καθαρής καταδίκης» της Άγκυρας, διασυνδέοντας τη στάση της Τουρκίας με τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας. Την καταδίκη της Τουρκίας ζητούν και οι άλλες πέντε πολιτικές ομάδες, με κάποιες ωστόσο «γκρίζες αναφορές».

Το πλέον «χτυπητό παράδειγμα» αποτελούν οι Πράσινοι, οι οποίοι επαναφέρουν μέσω του προσχεδίου τους θέμα απευθείας εμπορίου, ζητώντας από την Κομισιόν να υποβάλει νέα πρόταση κανονισμού. Ειδικότερα:

Ενωτική Αριστερά: Ζητεί από την Άγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα προς την Τουρκία ότι «η ένταξή της, περιλαμβανομένου του ανοίγματος κεφαλαίων, παραμένει υπό την αίρεση της εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών της».

Λαϊκό Κόμμα: Αφού σημειώνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι «ασυμβίβαστες με τον διακηρυγμένο στόχο της ένταξης στην ΕΕ», υπογραμμίζει ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη των ενεργειών αυτών θα δυσχεράνει την πορεία προς την ΕΕ «και θα έχει επιπτώσεις στην προενταξιακή διαδικασία και στήριξη».

Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας: Ζητά επίσης καθαρή καταδίκη της Τουρκίας και την απόσυρση όλων των πλοίων της από την περιοχή. Υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης, όλα τα μέρη θα πρέπει να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Σοσιαλιστές: Αν και αναμφισβήτητα καταδικάζουν την Άγκυρα για «κλιμάκωση απειλών» και μονομερείς ενέργειες, αρκούνται να ζητήσουν απόσυρση των τουρκικών «πολεμικών πλοίων» από την κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνουν με λύπη ότι δεν εγκρίθηκαν τα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς, στα οποία ως γνωστόν περιλαμβανόνταν η επιστροφή Βαρωσίων και το απευθείας εμπόριο. Το αρχικό προσχέδιο των Σοσιαλιστών βελτιώθηκε κατόπιν παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών της ομάδας Μαυρίδη (ΔΗΚΟ) και Παπαδάκη (ΕΔΕΚ).

Πράσινοι: Καταδικάζουν την Τουρκία, αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ καρμπόν, όπως και οι Σοσιαλιστές, αρκούνται να ζητήσουν απόσυρση των τουρκικών «πολεμικών πλοίων». Την ίδια ώρα εκφράζουν λύπη «για την αποτυχία της ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της» προς τους Τ/κ και ζητούν από την Κομισιόν «να προτείνει ένα νέο σχέδιο κανονισμού που να επιτρέπει το απευθείας εμπόριο μεταξύ του βόρειου τμήματος της νήσου και άλλων κρατών».

Φιλελεύθεροι: Αν και ζητούν άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων και επικρίνουν την Άγκυρα, υπογραμμίζουν ότι «η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα υποβοηθηθεί πολύ από μια λύση» στο Κυπριακό.

Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές: Αφενός ζητούν άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων. Αφετέρου διατυπώνουν ανησυχία για τις ασκήσεις Κύπρου, Ρωσίας, Ισραήλ και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περισσότερο την υφιστάμενη ένταση.

Συμφωνία των «7» για κοινό ψήφισμα

Χθες τη νύκτα, οι επτά πολιτικές ομάδες κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας, το οποίο θεωρείται ισχυρό, καθώς ακολουθεί γραμμή Ενωτικής Αριστεράς και ΕΛΚ, διασυνδέοντας τις τουρκικές προκλήσεις με τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας και κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες.

Το κοινό ψήφισμα, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», καλεί την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», «καταδικάζει την κλιμάκωση των απειλών και των μονομερών τουρκικών ενεργειών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπογραμμίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ καλεί την Άγκυρα «να ανακαλέσει αμέσως τη NAVTEX».

Το κοινό ψήφισμα αναφέρει ότι θα επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες από τα κοιτάσματα, εάν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού. Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να υποβάλουν τροπολογία για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

philenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα προσχέδια ψηφισμάτων Ευρωβουλής για κυπριακή ΑΟΖ"

Εκλογή Προέδρου με μεγάλη πλειοψηφία θέλει ο Στ. Θεοδωράκης


Την ανάγκη να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μεγάλη πλειοψηφία υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, λέγοντας ότι ένας Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία θα είναι μία ήττα του κοινοβουλευτικού συστήματος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπενθύμισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το 2005 είχε εκλεγεί με 279 ψήφους και του χάρισε ένα στικάκι με μία εκπομπή που είχε κάνει τότε (με προσκεκλημένο τον κ. Παπούλια) «για το πόσο σημαντικό είναι να εκλέγεται ένας Πρόεδρος με τόσο μεγάλη πλειοψηφία».

«Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι τώρα χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο που να μας ενώνει, όπως μας ένωσε τότε ο Παπούλιας», πρόσθεσε.

Απαντώντας του ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει και τώρα «μια πλειοψηφία τέτοια που να εκλέξει έναν Πρόεδρο που θα είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων, θα ενώσει όλους τους Έλληνες».  «Και νομίζω», συνέχισε, «ότι αυτός είναι ο βασικός και ουσιαστικός ρόλος ενός Προέδρου, που δεν έχει ιδιαίτερες εξουσίες».



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε για ακόμη μία φορά «την ανάγκη ελάχιστης συνεννόησης για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του τόπου».  Όπως είπε, «είναι αυτονόητο ότι πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις των καιρών».


Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπενθύμισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το 2005 είχε εκλεγεί με 279 ψήφους και του χάρισε ένα στικάκι με μία εκπομπή που είχε κάνει τότε «για το πόσο σημαντικό είναι να εκλέγεται ένας Πρόεδρος με τόσο μεγάλη πλειοψηφία».

«Το λέτε συχνά και έχετε απόλυτα δίκιο, κύριε Πρόεδρε.  Μόνο που φοβάμαι ότι ο καθένας θέλει τη συνεννόηση προς όφελός του, μιλώντας τουλάχιστον για το παλιό πολιτικό σύστημα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογή Προέδρου με μεγάλη πλειοψηφία θέλει ο Στ. Θεοδωράκης"

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για βροχές και καταιγίδες


Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο Παρασκευή προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από αύριο το μεσημέρι από τα δυτικά και θα επεκταθεί μέχρι τη νύχτα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πιο αναλυτικά:
  1. Αύριο Παρασκευή (07-11-2014) από το μεσημέρι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και τη Δυτική Ηπειρωτική Χώρα, οι οποίες σταδιακά μέχρι τη νύχτα θα επεκταθούν στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την υπόλοιπη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
  2. Το Σάββατο (08-11-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη τη Χώρα αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν πρώτα στα Δυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.
  3. Την Κυριακή (09-11-2014) είναι πιθανό οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες να διατηρηθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για βροχές και καταιγίδες"

Συρία: Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία!

Με μια δήλωση που δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη, η συριακή πλευρά ξεκαθάρισε τα… αισθήματα της χώρας απέναντι στην Τουρκία: «Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία». Αυτό δήλωσε ο Σύριος υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Αλί Χαϊντάρ.

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. «Ποιος λέει πως είμαστε φίλοι με τους Αμερικανούς; Ίσως αυτή τη στιγμή να έχουμε κοινά συμφέροντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως γίναμε φίλοι. Οι ΗΠΑ δεν είναι ο Άγιος Βασίλης για τους Σύριους, είναι εχθρός του λαού μας. Οι στόχοι των Αμερικανών δεν έχουν αλλάξει.

»Όσον αφορά την Τουρκία, δεν μπορεί, καν να υπάρξει αμφιβολία. Έχουμε καταδικάσει την Τουρκία από την αρχή του πολέμου. Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε σε πόλεμο. Όλοι το γνωρίζουν αυτό», είπε ο Σύρος υπουργός, αποτυπώνοντας, με ωμό, τρόπο την πραγματικότητα.

defence-point
Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία!"

Πρωθυπουργός Αλβανίας: Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της χώρας μας

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» μίλησε για τις σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία, τις τουρκικές επενδύσεις στη χώρα, τη Διάσκεψη του Βερολίνου και το ρόλο της Αλβανίας στα Βαλκάνια.

Ο Ράμα παρουσίασε, επίσης, τις απόψεις του, για τις σχέσεις Αλβανίας –Σερβίας και τους λόγους για το κλείσιμο της πρεσβείας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και την αξιολόγηση των δημοσιεύσεων του τουρκικού πρακτορείου στην αλβανική γλώσσα. Παρουσιάζουμε ορισμένα ουσιώδη στοιχεία της συνέντευξης.

Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη στρατηγική δύναμη στη χώρα μας

Ο Ράμα, αναφερόμενος στις σχέσεις Αλβανίας- Τουρκίας, δήλωσε ότι είναι οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ.

«Η αλβανική κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στην γραμμή της εξωτερικής της πολιτικής, την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο και έχουμε συνεργασθεί στενά με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και χωρίς καμία αμφιβολία θεωρούμε την Τουρκία ως δύναμη με ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή μας και το ότι είμαστε οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αυτό καθιστά τη συνεργασία μας ακόμη πιο σταθερή και έντονη.

Ιδιαίτερο βάρος, δίνεται στη φιλία και την προθυμία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Τα στοιχεία αυτά συγκεκριμενοποιούνται με τα αποτελέσματα στον τομέα της συνεργασίας, ιδίως στον κλάδο των τουρκικών επενδύσεων στην Αλβανία.
Αναμφίβολα οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία είναι παρούσες. Ωστόσο, θέλουμε αυτή η παρουσία να γίνει πιο αισθητή στο αλβανικό έδαφος, είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην απόφαση να κλείσει την πρεσβεία της Αλβανίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τόνισε ότι αυτή είναι ευκαιριακή και έγινε λόγω της αναδιάταξης των αλβανικών δαπανών, χωρίς να υπάρξει άλλη αιτία.

Διευκρίνισε ότι το νέο τζαμί στα Τίρανα που χρηματοδοτείται από την Τουρκία θα ξεκινήσει, η κατασκευή του, πιθανόν πριν από το τέλος του τρέχοντος χρόνου.

Σχέσεις Αλβανίας Σερβίας

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τη Σερβία, δήλωσε ότι ανοίγεται μια νέα προοπτική στα Βαλκάνια, δημιουργείται μια νέα εποχή, που θα είναι καλύτερη για όλους τους λαούς της περιοχής.

«Κοιτάζουμε εμπρός και αφήνουμε στο παρελθόν, όλα όσα μας εμπόδισαν να πάμε μπροστά και προκάλεσαν πολλές συγκρούσεις και έφεραν αιματοχυσίες. Θα πρέπει από τώρα και στο εξής να γράψουμε όλοι μαζί μια ιστορία ειρήνης και περιφερειακής συνεργασίας», είπε, σύμφωνα με την αλβανική Shekulli.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωθυπουργός Αλβανίας: Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της χώρας μας"

Για περικοπή εκδρομών και μαθήματα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα μίλησε ο Λοβέρδος

Αποφασισμένος να μη χαθεί ούτε μια ώρα μαθήματος λόγω των καταλήψεων είναι ο υπουργός Παιδείας, αφού σε σημερινές του δηλώσεις στο MEGA τόνισε ότι στο προεδρικό διάταγμα που ορίζει τα σχετικά με την αναπλήρωση των μαθημάτων λόγω των καταλήψεων θα προσθέσει στο προεδρικό διάταγμα περί αναπλήρωσης των ωρών, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στις εκδρομές, στις διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα και στο Σάββατο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «όσες μέρες χαθούν θα καλυφθούν απ' όσες δυνατότητες δίνουν οι μέρες αυτές της σχόλης».

Ο υπουργός ανέφερε ότι θα επαναφέρει τον παλιό νόμο. Να επισημάνουμε ότι για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών υπάρχει το ΦΕΚ 2400/2011. Μάλιστα το προηγούμενο σχολικό έτος σε σχετική ερώτηση για την κάλυψη των χαμένων ωρών λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών ο τότε υπουργό Παιδείας έδωσε την απάντηση ότι σχετικά με την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών ισχύει η 116379/Γ2/11-10-2011 υπουργική απόφαση με θέμα «Συμπληρωματικές ρυθμίσεις για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών».

Σύμφωνα με αυτήν την υπουργική απόφαση οι χαμένες διδακτικές ώρες αναπληρώνονται με τους παρακάτω τρόπους:

α. Περικοπή περιπάτων και εκδρομών.

β. Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών.

γ. Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).

δ. Εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με τους παραπάνω τρόπους, προστίθενται διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερησίου προγράμματος και αξιοποιούνται τα Σάββατα.

ε. Εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με την σωρευτική εφαρμογή των ανωτέρω και απαιτηθεί παράταση του διδακτικού έτους, αυτό θα υλοποιηθεί με απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ, βάσει των ισχυουσών διατάξεων, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπ/σης.

Με την αναπλήρωση πρέπει να εξασφαλίζεται για κάθε μάθημα η κάλυψη τουλάχιστον των 4/5 των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας.

Με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του, ο διευθυντής συγκαλεί το σχολικό συμβούλιο ανά δεκαπενθήμερο, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της κατάστασης και διατύπωσης γνώμης για την προσήκουσα διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί.

Μόλις ομαλοποιηθεί η λειτουργία του σχολείου, ο διευθυντής συγκαλεί αμέσως και εκτάκτως το σχολικό συμβούλιο, το οποίο προτείνει στον διευθυντή της Διεύθυνσης Δ/θμιας εκπαίδευσης την οριστική διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί.

Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του διανυομένου τριμήνου/τετραμήνου, από την ομαλοποίηση της λειτουργίας του σχολείου.

Ο διευθυντής της διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης εισηγείται τον τρόπο αναπλήρωσης των μαθημάτων και της ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης.

Σε περίπτωση που το σχολικό συμβούλιο δεν υποβάλει την πρότασή του εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ομαλοποίηση της λειτουργίας του σχολείου, ο διευθυντής της διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης εισηγείται απευθείας τον τρόπο αναπλήρωσης των μαθημάτων και της ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, χωρίς πρόταση του σχολικού συμβουλίου. Την απόφαση για την αναπλήρωση λαμβάνει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης.

Αναπλήρωση μαθημάτων λόγω καταλήψεων

Θυμίζουμε ότι με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 170, για το οποίο ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι θα κάνει προσθήκες, ορίζεται ότι σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκησε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.

Η διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων ή και των εξετάσεων καθώς και η χρονική της διάρκεια διαπιστώνεται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης. Με την ίδια απόφαση, η οποία επικυρώνεται από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνεται αναλόγως και η διάρκεια του διδακτικού έτους και ορίζεται ο χρόνος λήξης του.

Οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Για περικοπή εκδρομών και μαθήματα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα μίλησε ο Λοβέρδος"

Με εντολή Σαμαρά εκτός κυβέρνησης ο Γιώργος Στύλιος

«Υπέβαλα την παραίτησή μου ωστόσο θα συνεχίσω να στηρίζω την κυβέρνηση και να μάχομαι για τα συμφέροντα της Άρτας», δήλωσε ο Γιώργος Στύλιος σε δημοσιογράφους μετά την παραίτησή του, την οποία υπέβαλε προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η παραίτηση του Αρτινού υφυπουργού ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξερράγη, όταν πληροφορήθηκε τα όσα διημείφθησαν στη Βουλή και το πρωτοφανές σχόλιο που ο κ. Στύλιος εκτόξευσε στη διάρκεια πρωινής πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή με τη Λιάνα Κανέλλη.

Κατά πληροφορίες της «Κ», με τον απερχόμενο υφυπουργό επικοινώνησε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, μεταφέροντάς του την απαίτηση του Αντώνη Σαμαρά να υποβάλει την παραίτησή του.

«Ευτυχώς, αυτή τη φορά η κυβέρνηση έπραξε τα αυτονόητα», δήλωσε στη Βουλή η Λιάνα Κανέλλη.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Στύλιος ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από την Λιάνα Κανέλλη, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά το φραστικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στη Βουλή.

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «οι εντάσεις οδηγούν πολλές φορές σε φραστικές υπερβολές, ήταν λάθος η αναφορά μου στον κ. Κασιδιάρη, του οποίου τις πρακτικές καταδικάζω. Ζητώ συγγνώμη από την κυρία Κανέλλη».

Είχε προηγηθεί άγριος καυγάς στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας και της Λιάνας Κανέλλη, με αφορμή επίκαιρη ερώτησή της για τον υποσιτισμό των παιδιών και την αμφισβήτηση του τρόπου αντιμετώπισης από το υπουργείο Παιδείας. Η βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Στύλιου για το θέμα, είπε χαρακτηριστικά, ότι «της θυμίζει τη Μαρία Αντουανέτα και την ιστορία με το παντεσπάνι», γεγονός που προκάλεσε την οργή του υφυπουργού, ο οποίος απάντησε ότι «η κ. Κανέλλη θέλει να με κάνει Κασιδιάρη, αλλά δεν θα γίνω».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Με εντολή Σαμαρά εκτός κυβέρνησης ο Γιώργος Στύλιος"

Εισαγγελική παρέμβαση για την σελίδα στο Facebook που έφερε αναστάτωση σε όλα τα σχολεία της χώρας!

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή τη σελίδα στο facebook που πυροδότησε τις μαζικές καταλήψεις, με συνεχή μηνύματα προς τους μαθητές.

Μέσα σε λίγες ημέρες οι επισκέψεις και τα σχόλια των μαθητών έγιναν χιλιάδες και όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο, ξεκίνησαν άμεσα οι καταλήψεις στα σχολεία. Ωστόσο άγνωστη παραμένη η ταυτότητα των διαχειριστών όσο και η σχέση που μπορεί να έχουν μαθητές σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, με τη συγκεκριμένη σελίδα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση για την σελίδα στο Facebook που έφερε αναστάτωση σε όλα τα σχολεία της χώρας! "

Στενάζουν τα Εργαστήρια του ΕΣΥ - Απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας & ελλείψεις προσωπικού

Απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας, καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των εξετάσεων, σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, είναι μερικά μόνο από τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία των Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων στα Δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά το έργο τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στα ογκολογικά νοσοκομεία, τα αποτελέσματα των εξετάσεων, καθυστερούν πάνω από ένα μήνα, γεγονός που μπορεί να έχει δυσμενή επίπτωση στη θεραπεία του ασθενή.

Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο επίσκεψης σε εργαστήρια δημόσιων νοσοκομείων-μεταξύ των οποίων και το ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας- που πραγματοποίησε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Παθολογοανατομικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Παθολογικής Ανατομικής.

Διαπιστώθηκαν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, συχνά σε χώρους που δεν πληρούν τις απαιτούμενες κατ' ελάχιστον προδιαγραφές, διαγνώσεις με καθυστέρηση άνω του μηνός -παρ´όλη την φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων- με ευνόητες συνέπειες για τους ασθενείς.

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προδιαγραφές που έχουν ορισθεί διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Αγίου Σάββα, τρείς γιατροί μέσα σε ένα μήνα έκαναν 1.750 ιστολογικές διαγνώσεις, όταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το ασφαλές όριο διαγνώσεων θεωρούνται τα 1.100 παρασκευάσματα το χρόνο, για κάθε γιατρό», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και προσθέτει:

«Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω της αποχώρησης σημαντικού αριθμού γιατρών, με συνταξιοδότηση και μη κάλυψης των θέσεων τους ενώ η λίστα αναμονής για ειδικότητα είναι μηδενική. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να στελεχώσει άμεσα τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια της χώρας και να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία τους».

Από την πλευρά της η Ελένη Πατσέα, οικονομική υπεύθυνος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Παθολογοανατομικής Εταιρείας επεσήμανε τα εξής:

«Με αφορμή την σημερινή ημέρα ζητάμε να μας βοηθήσουν και να μας αφήσουν να σταθούμε άδολα κοντά στον ασθενή έτσι όπως η ειδικότητά μας προστάζει με τη σωστή, υπεύθυνη και σύγχρονη αντιμετώπιση της διάγνωσης και πρόβλεψης της ενδεδειγμένης θεραπείας.

Η πολιτεία στην κατά τα άλλα σωστή προσπάθεια αναδιάρθωσης του υπάρχοντος παλαιωμένου συστήματος υγείας, εξορθολογίζοντας δαπάνες, κοστολογώντας και τιμολογώντας εξετάσεις, διαγνωστικούς και προβλεπτικούς δείκτες, δεν ζήτησε τις επίσημες θέσεις της Εταιρείας μας. Ξεχνούν ή δεν γνωρίζουν ( και ομως συμβουλεύουν και το χειρότερο γίνονται πιστευτοί ) οι σύμβουλοι των αρμοδίων, ότι η διάγνωση, η σταδιοποίηση και μέσα από ειδικούς δείκτες πρόβλεψη της επιβαλλόμενης σύγχρονης, ιδιαίτερα της στοχευμένης θεραπείας, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Παθολογοανατόμου».

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Στενάζουν τα Εργαστήρια του ΕΣΥ - Απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας & ελλείψεις προσωπικού"

Ούτε ένα ευρώ για την ΕΒΖ

«Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποτελεί την περίπτωση εταιρείας που δεν αξίζει ούτε ένα ευρώ και πως χρειάζεται να… σε πληρώσουν από πάνω για την αποκτήσεις». Την αφοπλιστική αυτή δήλωση κάνει μιλώντας στη στήλη ο διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτος κ. Ε. Δοντάς με αφορμή το ενδιαφέρον του για την ιστορική βιομηχανία ζάχαρης, η οποία όμως, όσο περνάει ο καιρός και δεν εκδηλώνεται πρωτοβουλία αξιοποίησής της οδεύει σε πλήρη απαξίωση.

Ο ίδιος δηλώνει στο «R» ότι έχει έτοιμο business plan και πρόταση για τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ το οποίο έχει καταθέσει προς τις πιστώτριες τράπεζες, την Πειραιώς και τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου η ιστορική βιομηχανία να ξαναπάρει μπροστά.

Με τις τράπεζες να μην έχουν αποφασίσει ακόμα πως θα χειριστούν την υπόθεση της ιστορικής «Ζάχαρης», στην αγορά ακούγονται διάφορα για απαξίωση της εταιρείας σε τέτοιο βαθμό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων από τη Δυτική Ευρώπη, που κατά τον πρόσφατο διαγωνισμό επέδειξαν αρχικά ενδιαφέρον. Ο ίδιος ο κ. Δοντάς, τονίζει ότι η περίπτωση της ΕΒΖ ταιριάζει απόλυτα με το κάλεσμα της κυβέρνησης για νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Επίλεκτος που ασχολείται με το βαμβάκι, ένα αγροτικό προϊόν, μπορεί να καταφέρει εξίσου καλά και να απογειώσει την ΕΒΖ, όσο όμως είναι καιρός, καθώς όσο περνάει ο χρόνος οι ζημιές προστίθενται και οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν.

Ο κ. Δοντάς μιλάει για την απαξίωση της «Ζάχαρης» και στη ζημιά που προκαλούν στη λειτουργία της οι εισαγωγές οι οποίες ανέρχονται περί τις 260 χιλιάδες τόνους, όταν η ΕΒΖ παράγει 40 χιλιάδες τόνους.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία η εταιρεία θα μπορούσε να πάρει μπροστά με διάφορους τρόπους χρηματοδότησης. Είτε με αύξηση κεφαλαίου μέσα από την αγορά, είτε μέσα από την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και τη χορήγηση δανείου για την επαναλειτουργία της εταιρείας.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς οι τράπεζες αναζητούν τη φόρμουλα εκείνη προκειμένου να διαχειριστούν τα δάνεια, τα οποία ανέρχονται στα 70 εκατ. ευρώ και κανένας από τους ενδιαφερόμενους μνηστήρες δεν επιθυμεί να τα φορτωθεί. Σημειωτέον, ότι ένας από τους ενδιαφερομένους για την απόκτηση της ΕΒΖ ήταν και ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδης. Η ΕΒΖ διαθέτει τέλος, θυγατρική στη Σερβία.

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "Ούτε ένα ευρώ για την ΕΒΖ "

«Βόμβα» στα πτυχία των φοιτητών του ΤΕΙ Πύργου!

«Βόμβα» στα πτυχία των φοιτητών του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ του ΤΕΙ Πύργου έβαλαν οι χθεσινές εξελίξεις στη συνεδρίαση της κοσμητείας που διεξήχθη χθες το μεσημέρι στο Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.Πατρίς, περίπου 10 υποψήφιοι καθηγητές (μεταπτυχιακοί υπότροφοι και ωρομίσθιοι) αρνήθηκαν τελικά την πρόσληψή τους παρότι είχαν αρχικά εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Συγκεκριμένα, μόλις δύο μεταπτυχιακοί υπότροφοι θα διδάξουν φέτος (συν τέσσερις ωρομισθίους), με συνέπεια να βγουν από το πρόγραμμα πάρα πολλά μαθήματα (ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για 15) από το Α’ , το Γ` και το Ε΄ εξάμηνο!

Μάλιστα, αρχικά είχαν επιλεγεί τρεις καθηγητές, αλλά ο ένας επικαλέστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας και τελικά αποχώρησε παρότι είχε ξεκινήσει τη διδασκαλία στο εξάμηνο…

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν απρόσμενη και αιφνιδίασε τη διοίκηση του τμήματος αλλά και τους σπουδαστές, αφού πλέον δημιουργεί «δεδικασμένο» σε αρκετά μαθήματα που δεν διδάχθηκαν ούτε πέρυσι και ελλοχεύει κίνδυνος να μη διδαχθούν ξανά, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στους φοιτητές που τα οφείλουν.

Στόχος πλέον της διοίκησης του τμήματος είναι να γίνουν προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για αυτά τα μαθήματα το εαρινό εξάμηνο, διότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για αυτό το εξάμηνο ένεκα του «βρόχου» των 15 εβδομάδων διδασκαλίας.

Σήμερα στις 12 θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση των φοιτητών στο κτίριο της Ρήγα Φερραίου, προκειμένου να ενημερωθούν άπαντες για όσα έχουν συμβεί και πώς πρόκειται να δράσουν για να αποτρέψουν τα τετελεσμένα γεγονότα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Σωκράτης Καπλάνης, δήλωνε κατηγορηματικά πως… «δεν είναι δυνατόν να μη διδαχθούν όλα τα μαθήματα» επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κοσμητεία ως υπεύθυνη.

Είναι φανερό πάντως και στον πλέον αδαή ότι η χθεσινή μαζική παραίτηση καθηγητών –ορισμένοι εξ αυτών δίδασκαν από το 2005 στο τμήμα και φέτος… θυμήθηκαν να αποχωρήσουν– μόνο τυχαία δεν είναι και αποτελεί προϊόν ρεβανσισμού, εκδικητικότητας και μικροψυχίας.

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» στα πτυχία των φοιτητών του ΤΕΙ Πύργου! "

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά

Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ που αφορά φοιτητές που σπουδάζουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με έδρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι αιτήσεις με εγκύκλιο που θα εκδοθεί απο τα συναρμόδια υπουργεία.

Φέτος προβλέπεται αυξημένος προυπολογισμός για την χορήγηση του επιδόματος κατα 5,5 εκατ. ευρώ.

Παρακάτω οι όροι και προϋποθέσεις για τους φοιτητές που δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα σύμφωνα με τα περσινά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι για το φοιτητικό επίδομα όταν ξεκινήσει η χορήγηση του θα πρέπει να καταθέσουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση μαζί με τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι .

α) Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, όπου οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μια πόλη. Επίσης, θεωρείται ως μια πόλη ο Νομός Αττικής, πλην όλων των νησιωτικών περιοχών του, καθώς και των πόλεων ή περιοχών του που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.

β) Να αποδεικνύεται η καλή πρόοδος των σπουδών με πιστοποιητικό του Τμήματος, στο οποίο βεβαιώνεται ότι ο φοιτητής είχε επιτυχία στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του, που προβλέπεται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δυο εξαμήνων. Για τους φοιτητές του πρώτου έτους απαιτείται μόνο πιστοποιητικό εγγραφής.

γ) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται.

δ) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιούμενων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200)τ.μ. με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3000) κατοίκων, όπως οι οργανισμοί αυτοί τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονταν πριν την ισχύ του Ν.2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α’)

Επισημαίνεται ότι: Δικαιούχος του επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν2238/1994. Κατ’ εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον: α) είναι ορφανός από τους δυο γονείς ή β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών ή δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν.2238/1994 και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου.

Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, η διάρκεια δε αυτών βεβαιώνεται στο πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται στο φοιτητή. Αν μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι το επίδομα εισπράχθηκε από μη δικαιούχο, λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων, αυτό καταλογίζεται στο τριπλάσιο και επιδιώκεται η επιστροφή του στο Δημόσιο, κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Το επίδομα χορηγείται στους προπτυχιακούς φοιτητές, Έλληνες υπηκόους, ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν δικαιούνται του επιδόματος αυτού όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξαρτήτως του τρόπου εισαγωγής τους.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εκτός του δικαιούχου, απαιτείται η υποβολή απλής εξουσιοδότησης με νομίμως θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του δικαιούχου. Σε αυτή την περίπτωση, και στην αίτηση θα πρέπει να είναι νομίμως θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του δικαιούχου.

α) Πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται από το Τμήμα όπου φοιτά ο φοιτητής και εκδίδεται εντός των τριών πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους. Οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του πιστοποιητικού καλής επίδοσης, θα πρέπει να υποβάλλουν στην οικεία Γραμματεία σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, κατά τις ημέρες και ώρες εξυπηρέτησης των φοιτητών (Δευτέρα και Τετάρτη 12-2, Παρασκευή 11-1).

Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι: i) ο φοιτητής σημείωσε επιτυχία στις εξετάσεις του ημίσεως του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δυο εξαμήνων. ii) η διάρκεια των σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος. β) Κατά το πρώτο έτος σπουδών αντί του ανωτέρω πιστοποιητικού υποβάλλεται πιστοποιητικό εγγραφής (πιστοποιητικό σπουδών), το οποίο χορηγείται από την οικεία Γραμματεία, κατόπιν αιτήσεως. Νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο ζητείται η εισοδηματική ενίσχυση (2013) ή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους (Έντυπο Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, με ανάλογο περιεχόμενο, θεωρημένη από την οικεία Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση διαζυγίου κατατίθεται και το διαζευκτήριο ή αν αυτό δεν υπάρχει, απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου ή έγγραφο που να αποδεικνύει τη γονική μέριμνα.

Για τους Κύπριους φοιτητές υποβάλλεται η τελευταία Βεβαίωση Προσόδων.

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του φοιτητή (Η βεβαίωση εκδίδεται από το Δήμο ή τη Δημοτική Αστυνομία. Προσοχή, ως μόνιμη κατοικία του φοιτητή νοείται εκείνη στην οποία διαμένει η οικογένεια του φοιτητή).

Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου του στεγαστικού επιδόματος με νομίμως θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του, στο οποίο θα δηλώνεται ότι: α) δεν έχω εισπράξει το στεγαστικό επίδομα για το ίδιο έτος άλλη φορά β) η κόρη μου ή ο γιος μου δεν διαμένει σε μισθωμένα από το τάδε Πανεπιστήμιο δωμάτια, ή δεν διαμένω σε μισθωμένα από το τάδε Πανεπιστήμιο δωμάτια, σε περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής γ) το έντυπο Ε9 περιλαμβάνει τη συνολική περιουσιακή κατάσταση της οικογένειάς μου (γονείς και προστατευόμενα τέκνα) και δ) τα φωτοαντίγραφα που επισυνάπτω αποτελούν γνήσια αντίγραφα εκ των πρωτοτύπων που έχω στην κατοχή μου.

Νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου1 κατοικίας που βρίσκεται στον τόπο φοίτησης και σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του φοιτητή, στην οποία πόλη οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. άλλη.

Το μισθωτήριο συμβόλαιο πρέπει να είναι θεωρημένο από Δ.Ο.Υ. Φωτοτυπία λογαριασμού Τραπέζης του δικαιούχου στην οποία να αναγράφεται το ΙΒΑΝ. Η είσπραξη του στεγαστικού επιδόματος γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό ή στοιχείο ζητηθεί από την εκκαθαρίζουσα Υπηρεσία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά"

Αλλαγές στις μετεγγραφές: Τα ΑΕΙ θα καθορίζουν τον αριθμό εισακτέων

Τέλος μπαίνει στο χάος των μετεγγραφών, που οδηγούν σε υπερδιπλασιασμό του προβλεπόμενου αριθμού των σπουδαστών σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιθυμεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), το υπουργείο θα προτείνει τη μεταφορά της αρμοδιότητας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ώστε να καθορίζουν τα ίδια τον μέγιστο αριθμό των φοιτητών που μπορούν να δεχθούν.

«Ξεκινάει ο διάλογος την επόμενη εβδομάδα με βάση τη θέση μας ότι τον αριθμό των εισακτέων θα καθορίζουν στο εξής τα ίδια τα πανεπιστήμια. Θα αναλάβουμε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, το πρόβλημα της «υπερφόρτωσης των κεντρικών πανεπιστημίων» είναι μια πραγματικότητα, αλλά από την άλλη υπάρχει και η πραγματικότητας της φτώχειας: «Μεγάλος αριθμός οικογενειών δεν έχει χρήματα. Λέτε σε όλους αυτούς να στείλουν τα παιδιά τους στη Βουλγαρία; Έτσι θα βρείτε την κοινωνία απέναντι».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι σύντομα θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση: «Θα περάσει λοιπόν ο αριθμός εκεί και ας αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και τα προβλήματα που θα έχουν από τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές αντιδράσεις».

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στις μετεγγραφές: Τα ΑΕΙ θα καθορίζουν τον αριθμό εισακτέων"

Άμεση πρόσληψη 6.000 ανέργων!

Με υπουργική απόφαση μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ θα γίνουν άμεσα 6.000 προσλήψεις ανέργων

Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού αφορά σε ανέργους ηλικίας από 25 ως και 66 ετών που θα μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικές εταιρείες ανά την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα έχει ύψος 59,4 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων. Ουσιαστικά πρόκειται για ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος με αύξηση των θέσεων εργασίας από τις 5.000 στις 11.000.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάρτα ανεργίας, να έχουν συμφωνήσει με τον ΟΑΕΔ σε ατομικό σχέδιο δράσης, να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλους κράτους μέλους της Ε.Ε. και να είναι ηλικίας από 25 ως 66 ετών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεση πρόσληψη 6.000 ανέργων! "

Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των εργαζομένων στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης

Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στις εφημερίδες τις Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί ιδιαίτερα μεγάλες μειώσεις αποδοχών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητα. Χαρακτηριστικά θέτουν τα εξής:

Το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Σχετικά με προβλήματα των εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης

Οι εφημερίδες και ευρύτερα ο χώρος του Τύπου είναι ένας κλάδος που χαρακτηρίζεται από την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, όπου η ελαστική εργασία ανθεί καθώς επίσης και η «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία και οι παράνομες μορφές εργασιακής ευελιξίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλέον καμία συλλογική σύμβαση σε ισχύ στον κλάδο. Όλες οι συμβάσεις είναι πλέον ατομικές και πάγιο αίτημα των Ενώσεων των εργαζομένων είναι η υπογραφή νέας ΣΣΕ προκειμένου να σταματήσει να ισχύει «ο νόμος της ζούγκλας». Σε όλες τις εφημερίδες οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές στους μισθούς από 20% έως 30% και οι πιέσεις που ασκούν οι εκδότες είναι για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις. Επίσης πάρα πολλές συμβάσεις αορίστου μετατράπηκαν σε ορισμένου χρόνου ή εξωτερικές συνεργασίες με μπλοκάκι, οι ομαδικές απολύσεις έχουν καταστεί συχνότατο φαινόμενο και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, οι τελευταίες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο, αναδεικνύουν άλλη μια πτυχή του δήθεν «success story» κυβέρνησης και εργοδοτών, μέσα από την εφαρμογή δεκάδων αντεργατικών μνημονιακών μέτρων στις περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, η ανεργία των δημοσιογράφων αγγίζει το 40% και στις σπάνιες περιπτώσεις κανονικών προσλήψεων, αυτές γίνονται βάση του κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργαζόμενου.

Αγγελιοφόρος

Τα χρόνια της κρίσης οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν σχεδόν κατά 40%, κυρίως με εθελούσιες εξόδους. Σήμερα, επικρατεί πλήρης ανασφάλεια στους 120 εργαζόμενους της εφημερίδας, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί οι μισθοί Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς και μέρος των μισθών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2013. Για την τρίμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών έχει ήδη κληθεί να παράσχει εξηγήσεις από το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ ο εκδότης.

Πέρα από την μη καταβολή των μισθών ολόκληρων μηνών, ωστόσο, στον Αγγελιοφόρο έχουν επιβληθεί ήδη εδώ και έναν χρόνο ατομικές συμβάσεις με μειώσεις της τάξης του 25%. Οι συμβάσεις αυτές περιείχαν σχετική ρήτρα, βάση της οποίας η καθυστέρηση καταβολή μισθών θα σήμαινε αυτόματη επαναφορά στα προ της μειώσεως επίπεδα. Ωστόσο σήμερα η εργοδοσία αρνείται να αναγνωρίσει το 25% επιπλέον στις αποδοχές του προσωπικού, το οποίο προκύπτει λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας εξαιτίας της καθυστέρησης καταβολής μισθών κατά τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η διοίκηση της εταιρείας προετοιμάζει να προτείνει ένα νέο πρόγραμμα «διάσωσης», προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση από κάποια τράπεζα, το οποίο θα περιλαμβάνει: α) νέα μείωση προσωπικού, β) νέα ατομική σύμβαση με ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις 40% έως 50% στους μισθούς που ισχύουν σήμερα και είναι αυτοί της τελευταίας ΣΣΕ, αφού η προηγούμενη συμφωνία με βάση την οποία είχαν υπογραφεί οι ατομικές συμβάσεις έληξε.

Επιπρόσθετα, στην αβεβαιότητα μεταξύ των εργαζομένων συντελεί και η πλήρης απουσία διοίκησης της επιχείρησης από τις αρχές του μήνα, η οποία καλύφθηκε έπειτα με τον προσωρινό διορισμό του δικηγόρου του εκδότη Α. Μπακατσέλου στην θέση του γενικού διευθυντή. Μάλιστα, ο τελευταίος, σε συνάντησή του με τους εργαζόμενους μπροστά στην επικείμενη 48ωρη απεργία που είχε κηρυχθεί στην εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε από τα σωματεία να απεργούν οι εργαζόμενοι Δευτέρα ή Τρίτη για να μην χάνει έσοδα από το φύλο της Κυριακής!

Μακεδονία

Είναι γνωστό το πρόγραμμα «εθελούσιων» αποχωρήσεων προς τις οποίες οδηγήθηκαν 80 εργαζόμενοι της εφημερίδας το 2011. Σε αυτούς προστέθηκαν άλλες 13 απολύσεις εργαζομένων οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, ενώ το εναπομείναν προσωπικό υπέστη μεγάλες μειώσεις. Τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψαν οι «εθελούσιοι»-απολυμένοι προέβλεπαν εξόφληση των αποζημιώσεων έως 31/8/2013 κάτι που, βεβαίως, δεν τηρήθηκε.

Η εφημερίδα έλαβε κρατική επιδότηση ύψους 10,2 εκατ. Ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και τραπεζικό δάνειο 1,4 εκατ. επιπλέον. Προϋπόθεση του προγράμματος προκειμένου να λάβει η εφημερίδα αυτό το ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν αφενός να γίνει κερδοφόρα και αφετέρου να ενισχυθεί η ρευστότητα της προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές της προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και δεδουλευμένα σε πρώην και νυν εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, το 2010 η εκπρόσωπος του εκδότη ενημέρωσε για το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε ως μονόδρομο για την επιβίωση της εφημερίδας. Βάση αυτού το προσωπικό θα μειώνονταν κατά 80 άτομα και οι αποδοχές κατά 40%. Ήδη υπήρχαν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις που διήρκεσαν περίπου τρεις μήνες και επίσχεση εργασίας. Μετά από διαπραγματεύσεις, δέχτηκαν να «βάλουν πλάτη», προκειμένου να ξανανοίξει η εφημερίδα. Πάνω από 65 άτομα δήλωσαν ότι αποχωρούν «εθελουσίως», καθώς πολλοί από αυτούς γνώρίζαν ότι θα είναι μπροστά στον κατάλογο των απολύσεων (πχ ανύπαντρες, ανύπαντροι, χωρίς οικογένειες, νέοι σε ηλικία κλπ). Περίπου 130 άτομα υπόγραψαν ατομικές συμβάσεις με τις οποίες δέχονταν μειώσεις περίπου 30% στους μισθούς με αντάλλαγμα την προστασία της θέσης εργασίας τους προσωποπαγώς, ενώ 27 άτομα δήλωσαν ότι δεν δέχονται να υπογράψουν αυτές τις συμβάσεις, εκ των οποίων 13 απολύθηκαν.

Με βάση τους όρους που προέβλεπε το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα χρήματα της επιχορήγησης χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το ελληνικό Δημόσιο και περίπου 550.000 ευρώ μοιράστηκαν σε νυν εργαζόμενους για δεδουλευμένα δυόμιση μηνών που όφειλε η εταιρία εξαιτίας νέων καθυστερήσεων στη μισθοδοσία και για την εξόφληση μέρους από τα χρωστούμενα σε «εθελούσιους» και απολυμένους, που αφορούσαν δεδουλευμένα τριών μηνών του 2010, σύμφωνα με τα όσα είχε δεσμευθεί η διοίκηση της εταιρείας. Η εταιρία μόλις πήρε την επιχορήγηση κάλεσε όσους «εθελούσιους» και απολυμένους ήθελαν να περικόψουν κατά 40% τα ποσά που τους οφείλονταν να το δηλώσουν για να λάβουν αμέσως τα υπόλοιπα. Ανταποκρίθηκαν αρκετοί και έτσι «εξοφλήθηκαν», ενώ πολλοί αρνήθηκαν. Εκείνοι έλαβαν περίπου ένα 40% της συνολικής οφειλής. Αντίστοιχα ποσά οφείλει η Μακεδονία και στους νυν εργαζόμενους και βάση των ατομικών συμβάσεων που έχουνε υπογράψει αυτά οφείλουν να αποπληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2014. Πλην όμως, τα χρήματα του προγράμματος που προβλέπονταν για τους εργαζόμενους δεν έφτασαν για να ικανοποιήσουν όλες τις υποχρεώσεις.

Πρόσφατα η επιχείρηση αιτήθηκε ένταξης στο άρθρο 99 ζητώντας περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τα νέα χρέη που συσσωρεύτηκαν, κυρίως σε Ταμεία, κατά την τελευταία τριετία. Παράλληλα, ζητούσε να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και τα περίπου 900.000 ευρώ που χρωστά σε νυν εργαζόμενους, «εθελούσιους» και απολυμένους. Από τους 78 εργαζόμενους της Μακεδονίας οι 68 δέχτηκαν να ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης για τον τρόπο αποπληρωμής των δεδουλευμένων που έπρεπε εξοφληθούν το Δεκέμβριο του 2014. Οι άλλοι δέκα δεν ζήτησαν να εξαιρεθούν, ενώ «εθελούσιοι» και απολυμένοι προχώρησαν σε παράσταση στο δικαστήριο και ζήτησαν την εξαίρεσή τους από το τετράμηνο καθεστώς προστασίας της εταιρίας. Το αίτημά τους έγινε δεκτό.

Αυτή τη στιγμή, το μέλλον της εφημερίδας παραμένει αβέβαιο. Οι πρώην εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν δεδουλευμένα τριών μηνών και οι νυν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Σήμερα η εταιρία έχει αποπληρώσει στους εργαζόμενους και τον Σεπτέμβριο και χρωστά τον Οκτώβριο, αλλά το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην καταβολή των δεδουλευμένων είναι συχνό.

Σπορ του Βορρά

Πρόσφατα η διοίκηση απαίτησε την αποχώρηση του 1/3 περίπου του προσωπικού (10 εργαζόμενοι) προκειμένου να συνεχίσει να εκδίδει την εφημερίδα, διαφορετικά μετά με την είσοδο του 2015 είναι θα προχωρήσει σε απολύσεις. Η καθυστέρηση της μισθοδοσίας είναι στους δύο μήνες και πάντα υπάρχει η απειλή του άμεσου «λουκέτου».

Τύπος Θεσσαλονίκης

Ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, η επιχείρηση προχώρησε στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων και την απόλυση 2 δημοσιογράφων.

Μέτροσπορτ

Παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης υπάρχουν πολύμηνες καθυστερήσεις δεδουλευμένων μισθών, οι οποίες πλησιάζουν το ένα έτος και οι πληρωμές «έναντι» είναι συχνότατο φαινόμενο. Η εφημερίδα εκδίδεται με 7 άτομα στο μισθολόγιο και κάπου 10 δημοσιογράφους με «μπλοκάκι», ενώ όλοι σχεδόν δουλεύουν αμισθί και στο ραδιόφωνο. Όσοι βρίσκονται στο μισθολόγιο έχουν υποχρεωθεί σε ατομικές συμβάσεις που έγιναν χωρίς καμία διαβούλευση με τις Ενώσεις του προσωπικού, με μειώσεις στους μισθούς από 30% έως και 50%, ενώ ο εκδότης κάθε φορά που οι Ενώσεις προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο Εργασίας άμεσα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις στον χώρο του Τύπου, για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας, της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και την πάταξη των όποιων πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

Τι προτίθενται να κάνουν για την αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων μισθών των εργαζομένων (δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικού προσωπικού) στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, τη διασφάλιση της έγκαιρης και πλήρους καταβολής τους στο μέλλον, τον έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας ως προς τις απολύσεις;

Τι προτίθενται να κάνουν για την αποπληρωμή όλων των οφειλών προς τους πρώην («εθελούσιες» αποχωρήσεις και απολυμένους) και νυν εργαζόμενους της εφημερίδας Μακεδονία;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Αμανατίδης Ιωάννης

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Γαϊτάνη Ιωάννα

Κουράκης Αναστάσιος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Ιωάννης

Στρατούλης Δημήτρης
- See more at: http://left.gr/news/erotisi-voyleyton-toy-syriza-shetika-me-ta-provlimata-ton-ergazomenon-kai-tis-ergasiakes#sthash.5TJAkvkA.dpuf

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των εργαζομένων στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news