facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Έως την Τετάρτη οι αιτήσεις για τους πλημμυρόπληκτους δήμους

Αίτημα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση ζημιών άμεσης προτεραιότητας, πρέπει να υποβάλουν έως αύριο στο υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι που επλήγησαν από την πλημμύρα της 24ης Οκτωβρίου, προκειμένου το υπουργείο να προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση.

Το αίτημα καλούνται να υποβάλουν οι δήμοι που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο την 30η Οκτωβρίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έως την Τετάρτη οι αιτήσεις για τους πλημμυρόπληκτους δήμους"

Διακοπή κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών

Κλειστή θα είναι από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου η Κοιλάδα των Τεμπών για τις ώρες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» για ασφαλή εκτέλεση των εργασιών βραχοπροστασίας, είναι απαραίτητη η διακοπή της κυκλοφορίαςστην Κοιλάδα των Τεμπών από τις 7 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, από τις 10 μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου. 
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, καθώς και οι παρακαμπτήριες διαδρομές, θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Αστυνομία. 
Κατά τη διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, οι τιμές διοδίων του Σταθμού Διοδίων Μοσχοχωρίου – μόνο για την πληρωμή με μετρητά -  θα διαμορφωθούν ως εξής: 
  • Κατηγορία 1 2,40 ευρώ, 
  • Κατηγορία 2 3,50 ευρώ, 
  • Κατηγορία 3 8,70 ευρώ, 
  • Κατηγορία 4 12,20 ευρώ. 
Οι τιμές διοδίων για τις συναλλαγές με πομποδέκτη, καθώς και οι τιμές διοδίων σε όλους τους υπόλοιπους Σταθμούς που διαχειρίζεται η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου θα παραμείνουν ίδιες.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών"

Σε απευθείας σύνδεση από σήμερα το Taxisnet με τις τράπεζες – Τι αλλάζει για οφειλέτες και καταθέτες

Καθημερινή ηλεκτρονική …επαφή θα έχουν από σήμερα το TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών με τις συστημικές τράπεζες και όχι μόνο. Η «σύνδεση» επιτεύχθηκε χθες και σε αυτή τη φάση θα έχει θετικές επιπτώσεις για τους φορολογούμενους, κυρίως αυτούς που έχουν οφειλές στην εφορία.
 Με τη διασύνδεση, ο οφειλέτης που θα δηλώνει έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο, δεν θα χρειάζεται πλέον να πηγαίνει στην τράπεζα με τη βεβαίωση ανά χείρας προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι να συμπληρώσει τον λογαριασμό που θέλει να προστατέψει (έναν και μοναδικό ανά φορολογούμενο) στην ειδική εφαρμογή του Taxis η οποία μέχρι σήμερα λειτουργούσε πιλοτικά. Τα στοιχεία, θα αποστέλλονται από το Taxis στην ενδιαφερόμενη τράπεζα. Ποιες είναι όμως οι τράπεζες με τις οποίες έχει ήδη συνδεθεί η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ; Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που ενσωματώθηκε στη σχετική εφαρμογή, ενταγμένα πιστωτικά ιδρύματα είναι (από χθες) τα εξής:
  • 1. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας
  • 2. Alpha Bank
  • 3. Γενική Τράπεζα της Ελλάδας
  • 4. Attica Bank
  • 5. Τράπεζα Πειραιώς
  • 6. Eurobank Ergasias
  • 7. Πανελλήνια Τράπεζα.
Το τι σημαίνει μια τράπεζα να είναι ενταγμένη και το τι όχι, φαίνεται από τις οδηγίες που παρέχει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών:
Προσοχή : Για τα πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί, το προς εκτύπωση αποδεικτικό γνωστοποίησης / δήλωσης πρέπει να προσκομιστεί από τον αιτούντα στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα για τις δικές του ενέργειες, μέχρι την πλήρη ένταξη όλων των λειτουργούντων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα για την πλήρη εφαρμογή των ειδικότερα οριζόμενων στην ΠΟΛ 1182/2014 (ΦΕΚ Β 2025). H ισχύς του άρχεται από την επομένη ημέρα προσκόμισής του στο πιστωτικό ίδρυμα. Αντίθετα, για τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ενταχθεί, δεν απαιτείται προσκόμιση του αποδεικτικού γνωστοποίησης στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα και ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησης του από την εφαρμογή. Το ποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί απολαμβάνουν το ακατάσχετο και το πώς ακριβώς λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών,
fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απευθείας σύνδεση από σήμερα το Taxisnet με τις τράπεζες – Τι αλλάζει για οφειλέτες και καταθέτες"

Στο ρυθμό του Μαραθωνίου η Αθήνα -Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το σαββατοκύριακο

Το σαββατοκύριακο οι δρόμοι της Αθήνας θα αδειάσουν από τα αυτοκίνητα και θα γεμίσουν δρομείς, αλλά και θεατές, που θα ζήσουν από κοντά τη «γιορτή» του 32ου Μαραθωνίου.

Για τη διεξαγωγή του αγώνα θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από το μεσημέρι του Σαββάτου και έως την Κυριακή, στη μαραθώνια διαδρομή, αλλά και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Οι ρυθμίσεις θα ισχύουν την Κυριακή από τις 06:00 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 17:30 σε όλο το μήκος των αγωνιστικών διαδρομών. Εξαίρεση αποτελεί η Βασ. Κωνσταντίνου όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας καθ’ όλο το μήκος της, θα ισχύσει από τις 15:00 του Σαββάτου 8/11 ως την Κυριακή 9/11, στις 19:00

Επίσης, λόγω της διεξαγωγής του Μαραθωνίου δεν θα γίνει η προγραμματισμένη για τις 11:00 την Κυριακή 9/11, παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς στον Αγνωστο Στρατιώτη. Τέλος, το Σάββατο 8/11 από τις 17:00, μέχρι και την Κυριακή 9/11 στις 19:00, στη Λ. Βασιλίσσης Ολγας δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση και η παραμονή λεωφορείων, καθώς και στη Βασ. Κωνσταντίνου δεν είναι δυνατή η προσέγγιση στο Παναθηναϊκό Στάδιο από το ανοδικό Ρεύμα (προς Χίλτον).

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ρυθμό του Μαραθωνίου η Αθήνα -Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το σαββατοκύριακο"

Βρήκαν 230 κιλά κοκαΐνης σε διαμέρισμα στη Βούλα

Μία τεράστια ποσότητα 230 κιλών καθαρής κοκαΐνης εντόπισε η Δίωξη Ναρκωτικών και το ΣΔΟΕ σε διαμέρισμα στη Βούλα, μέσα στο οποίο βρίσκονταν τρία άτομα, τα οποία και συνελήφθησαν.

Πρόκειται για έναν νεαρό μεξικανό, έναν γύρω στα 50 ετών Έλληνα και έναν ηλικιωμένο Κολομβιανό.

Οι δύο αλλοδαποί που συνελήφθησαν φέρονται ως αντιπρόσωποι των λατινοαμερικανικών καρτέλ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κοκαΐνη έφτασε στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες μέσα σε ένα πλοίο με φρούτα και συγκεκριμένα μπανάνες.

Οι τρεις συλληφθέντες το προηγούμενο διάστημα έμεναν σε ξενοδοχείο στα νότια προάστια και είχαν μάλιστα κάνει και ραντεβού με μυστικούς αστυνομικούς σε παραλιακό μαγαζί.

Με αυτή την νέα περίπτωση, σχετίζονται και οι υποθέσεις ανεύρεσης κοκαΐνης σε φορτίο που είχαν βρεθεί σε Ρόδο και Αθήνα το 2013 επίσης σε φορτία μπανάνας.

Οι αστυνομικές αρχές συνδέουν μάλιστα τη νέα περίπτωση με τη στυγερή δολοφονία ενός ελληνοκαναδού στο κέντρο της Αθήνας, πριν από ενάμιση χρόνο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρήκαν 230 κιλά κοκαΐνης σε διαμέρισμα στη Βούλα"

ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τις υπ΄ αριθμ. 3799- 3804/2014 αποφάσεις της, έκρινε ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που καθιερώθηκε το 2012, δεν προσκρούει στο Σύνταγμα και στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, και απέρριψε τις προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά, και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Ειδικότερα, οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας του έτους 2012, που αφορούσαν τον μηχανισμό εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και τις εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης.

Στις αποφάσεις του ΣτΕ υπογραμμίζεται ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 21. Και αυτό γιατί η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, που επέρχεται με τις υπουργικές αποφάσεις, «δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο».

Τέλος, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι είναι απορριπτέος ο ισχυρισμός των γιατρών, ότι ο κανόνας της συντογράφησης με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξομοιώνει ανεπίτρεπτα του γιατρούς με τους φαρμακοποιούς.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία"

Σε 56 γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ η επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα

Σε ισχύ τέθηκε το μέτρο για την υποχρεωτική επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα λεωδπρείων και τρόλεϊ από το περασμένο Σάββατο (1/11/2014).

Τα μέτρο θα ισχύσει σε συνολικά 56 δρομολόγια και η επιβίβαση γίνεται με την επίδειξη του εισιτηρίου ή της κάρτας στον οδηγό.

Το συγκεκριμένο μέτρο, είναι συνέχεια προηγούμενης μερικής πιλοτικής εφαρμογής και σύμφωνα με τις «Συγκοινωνίες Αθηνών» γίνεται στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης της επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών, καθώς και της αντιμετώπισης της λαθρεπιβίβασης στα μέσα μεταφοράς.

Αναλυτικά, οι γραμμές, όπου εφαρμόζεται το μέτρο της υποχρεωτικής επιβίβασης από την μπροστινή πόρτα, είναι οι ακόλουθες:

24 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ-ΙΛΙΟΝ-ΣΤ.ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟΣ,

25 ΚΑΜΑΤΕΡΟ-ΙΛΙΟΝ-ΣΤ.ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟΣ,

021ΚΑΝΙΓΓΟΣ-ΓΚΥΖΗ,

024 ΑΓ.ΑΝ/ΡΟΙ-ΣΤ.ΑΤ/ΚΗΣ-ΣΤ.ΛΑΡΙΣΗΣ μ. Κηφισού,

025 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ-ΠΡΟΦ.ΔΑΝΙΗΛ,

026 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ-ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ,

027 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ-ΟΡΦΕΩΣ,

046 ΜΟΥΣΕΙΟ-ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ,

057 OMONOIA-ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΥΖΕ,

060 ΜΟΥΣΕΙΟ-ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ,

100 ΠΛ.ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ-ΚΟΛΩΝΑΚΙ-ΑΓΟΡΑ,

116 ΓΛΥΦΑΔΑ-ΒΑΡΗ-ΚΙΤΣΙ,

128 ΓΛΥΦΑΔΑ-ΤΕΡΨΙΘΕΑ,

142 ΣΤ.ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ-ΚΑΛΑΜΑΚΙ,

162 ΒΟΥΛΑ-ΠΑΝΟΡΑΜΑ,

205 ΓΛΥΦΑΔΑ-ΣΟΥΡΜΕΝΑ-ΤΕΡΨΙΘΕΑ,

209 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ,

212 ΣΤ.ΔΑΦΝΗ-ΥΜΗΤΤΟΣ-ΒΥΡΩΝΑΣ-ΚΑΡΕΑΣ,

227 ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ-ΑΓ.ΑΡΤΕΜΙΟΣ,

302 ΣΤ.ΔΟΥΚ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΓΕΡΑΚΑΣ,

309 ΚΟΡΩΠΙ-ΣΤ.ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ-ΚΟΡΩΠΙ,

322 ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΒΡΑΥΡΩΝΑ,

323 ΒΡΑΥΡΩΝΑ-ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ,

330 ΚΟΡΩΠΙ-ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ,

406 ΣΤ.ΝΟΜΙΣΜ.-ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤ.Δ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ,

407 ΣΤ.ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ-Ν.ΖΩΗ-ΣΤ.Δ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ,

409 ΠΑΠΑΓΟΥ-ΣΤ.ΕΘΝ.ΑΜΥΝΑ-ΣΤ.ΚΑΤΕΧΑΚΗ,

410 Ο.Α.Κ.Α.-ΑΝΩ ΜΕΛΙΣΣΙΑ,

413 ΠΑΠΑΓΟΥ-ΣΤ.ΚΑΤΕΧΑΚΗ-ΣΤ.ΕΘΝ.ΑΜΥΝΑ,

418 ΣΤ.ΕΘΝ.ΑΜΥΝΑ-ΣΧΟΛ.ΧΟΛΑΡΓΟΥ,

450 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ,

451 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ,

460 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Π.ΠΕΝΤΕΛΗ,

461ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Π.ΠΕΝΤΕΛΗ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ,

501ΠΕΥΚΗ-ΜΑΡΟΥΣΙ Α,

509 ΖΗΡΙΝΕΙΟ-ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΚΡΥΟΝΕΡΙ,

522 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΑΔΑΜΕΣ Α,

523 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΑΔΑΜΕΣ Β,

524 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ,

526 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΡΙ,

527 ΠΕΥΚΗ-ΜΑΡΟΥΣΙ Β,

530 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΜΕΛΙΣΣΙΑ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ,

535 ΖΗΡΙΝΕΙΟ-ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ,

536 ΖΗΡΙΝΕΙΟ-ΔΙΟΝΥΣΟΣ,

541ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΣΤ.ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ,

543 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΝΟΣ.ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ,

560 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΜΟΡΤΕΡΟ-Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑ,

602 Ν.ΙΩΝΙΑ-ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ-ΣΤ.ΠΑΝΟΡΜΟΥ,

604 ΝΟΣ.ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΣΤ.ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ-Ν.ΙΩΝΙΑ,

605 ΠΕΡΙΣΣΟΣ-ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ,

610 ΦΙΛΟΘΕΗ-ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ,

640 ΤΟΠΙΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,

642 ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΑΓ.ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ-ΠΕΥΚΗ,

651 ΨΥΧΙΚΟ-ΠΑΝΟΡΜΟΥ Α,

653 ΨΥΧΙΚΟ-ΠΑΝΟΡΜΟΥ Β,

837 ΑΝΩ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ-ΣΤ.ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ


Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 56 γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ η επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα"

Κομισιόν: Στο 2,9% η ανάπτυξη το 2015 και 3,7% το 2016 στην Ελλάδα

Στο 0,6% αναμένεται να φτάσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014 και να θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016, σύμφωνα  με τις οικονομικές προβλέψεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Με τις σημερινές εκτιμήσεις της η Κομισιόν επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις προβλέψεις στις οποίες είχε προβεί στις 5 Μαΐου για το 2014 και το 2015 για την πορεία της ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φτάσει το +0,8% το 2014, θα ενισχυθεί στο 1,1% το 2015 και στο 1,7% το 2016.

Για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι ανάπτυξη +1,3% το 2014, 1,5% το 2015 και 2% το 2016.

Πτωτική θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία από 27,5% το 2013 θα μειωθεί στο 26,8% το 2014 ( 26% εκτιμούσε η Κομισιόν τον Μάιο), στο 25% το 2015 (24,6% ήταν η εκτίμηση τον Μάιο) και στο 22% το 2016.

 Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από -12,2% του ΑΕΠ το 2013, σε -1,6% το 2014 (1,6% ήταν επίσης η εκτίμηση τον Μάιο), στο -0,1% το 2015 και στο +1,3 το 2016.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο ανώτατο επίπεδο φέτος στο 175,5% του ΑΕΠ, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του στο 168,8% το 2015 (171,1% ήταν η πρόβλεψη του Μαΐου) και στο 157,8% το 2016.
Ο αποπληθωρισμός -1% το 2013 θα εξελιχθεί σε πληθωρισμό +0,3% το 2015 και σε 1,1% το 2016. Στην ευρωζώνη θα σημειωθεί πληθωρισμός 0,5% το 2014, 0,8% το 2015 και 1,5% το 2016. Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2016 είναι 0,6%, 1% και 1,6%.

Τέλος, θετική εξέλιξη συνιστά η αύξηση των επενδύσεων οι οποίες σε ετήσια μεταβολή από -4,6% το 2013 θα αυξηθούν στην Ελλάδα κατά 4,5% το 2014, κατά 11,7% το 2015 και κατά 15% το 2016.

Κομισιόν: Απαισιοδοξία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Αναιμική ανάπτυξη μόλις 0,8% προέβλεψε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις 18 χώρες-μέλη της ΕΕ που μοιράζονται το ευρώ. Σε παλαιότερη πρόβλεψή της η Κομισιόν προέβλεπε για τις χώρες της Ευρωζώνης ανάπτυξη 1,2% εφέτος. Εξάλλου, αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2015 από το 1,7% στο 1,1%.

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την οικονομία και την αγορά εργασίας της Ευρωζώνης δεν βελτιώνεται αρκετά γρήγορα», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Γίρκι Κατάινεν. Ο φινλανδός πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τροχοπέδη στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι η συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ προέβλεψε ότι οι «18» (οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2015 θα γίνουν 19 με την ένταξη της Λιθουανίας) δεν θα ανακτήσουν ρυθμό ανάπτυξης 1,7% πριν από το 2016.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει πάντως ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. «Τα χαμηλά επιτόκια και άλλα μέτρα τόνωσης της ευρω-οικονομίας που πήρε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν βοηθήσει επίσης να περιοριστούν οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες», προσθέτει η Επιτροπή.

Ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν Μάρκο Μπούτι διευκρίνισε ότι οι ρίζες των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη βρίσκονται στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Βλέπουμε την ανάπτυξη να φρενάρει στη Γερμανία, βλέπουμε τη Γαλλία σε μια οικονομική στασιμότητα, βλέπουμε την Ιταλία σε ύφεση…», δήλωσε ο ιταλός αξιωματούχος.

Το μέλλον, πάντως, για την Ευρωζώνη προβλέπεται ρόδινο σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο επίπεδο των τιμών. Η Κομισιόν προέβλεψε απομάκρυνση του κινδύνου αποπληθωρισμού και σταθεροποίηση του πληθωρισμού στα επίπεδα τα οποία η ΕΚΤ θεωρεί ως ιδανικά.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προβλέπει για εφέτος πληθωρισμό 0,5%, για το 2015 πληθωρισμό 0,8%, ενώ για το 2016 προβλέπει ποσοστό 1,6%, δηλαδή λίγο κάτω από το ιδεατό 2%, που και κίνητρα για οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη προσφέρει και δεν καταστρέφει τον παραγόμενο από τις οικονομίες πλούτο.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Στο 2,9% η ανάπτυξη το 2015 και 3,7% το 2016 στην Ελλάδα"

Παρέμβαση εισαγγελέα για να λήξουν οι καταλήψεις. Στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί

Την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις καταλήψεις στα σχολεία, ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων.

Στην ουσία η κυρία Κουτζαμάνη παραπέμπει τους συναδέλφους της σε παλαιότερη εγκύκλιο του 2009, όταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν ο σημερινός Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες.

Ειδικότερα, η κυρία Κουτζαμάνη ενόψει της εμφάνισης του γνωστού φαινομένου, υπενθυμίζει με την εγκύκλιο της την υπ΄ αριθμ. 4119/2011 εγκύκλιο του κ. Τέντε.

Μάλιστα, η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους της την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο του κ. Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές.

Να σημειωθεί ότι ο Τέντες στην εγκύκλιο του έκανε αναφορά ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λ.π. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί παρόμοια φαινόμενα καταστροφών, εξωσχολικών παρεμβάσεων, κ.λπ.

Στην εγκύκλιο του 2011, ο κ. Τέντες ανέφερε: "Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της κατάληψης των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί, που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, ασφαλίζουν τις εισόδους τους σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού.

Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρύουν τις νυχτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο.

Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων, ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή".

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση εισαγγελέα για να λήξουν οι καταλήψεις. Στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί"

Θεσσαλονίκη: Πτώση τουριστικού λεωφορείου σε χαράδρα - Ένας νεκρός

Τουριστικό λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα 10 μέτρων λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, στον δρόμο Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου.

Το λεωφορείο, στο οποίο πιθανολογείται ότι επέβαινε μόνο ο οδηγός, τυλίχθηκε στις φλόγες και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν η φωτιά ξέσπασε πριν ή μετά την πτώση του στον γκρεμό.

Ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες, που μετέδωσε το Mega, το λεωφορείο δεν εξετράπη της πορείας του αλλά ήταν σταθμευμένο στον δρόμο και βρέθηκε στον γκρεμό μετά από έκρηξη η οποία δεν έχει διασταυρωθεί γιατί προκλήθηκε.

Ήδη εντοπίστηκε απανθρακωμένο πτώμα, το οποίο πιθανολογείται ότι είναι του οδηγού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πάντως μεγάλη επιχείρηση των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν δύσκολο έργο καθώς στην περιοχή υπάρχει σκοτάδι.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πτώση τουριστικού λεωφορείου σε χαράδρα - Ένας νεκρός"

«Παιδικά χωριά SOS»! Χωρίς τρόφιμα τα παιδιά

Η κρίση μπορεί τελικά να «σκοτώσει» ακόμη και τα παιδιά καθώς τα γνωστά παιδικά χωριά SOS έμειναν χωρίς τρόφιμα για τα φιλοξενούμενα ανήλικα λόγω έλλειψης ρευστού.

Δραματική έκκληση για συγκέντρωση τροφίμων αλλά και άλλων βασικών αγαθών έκανε ο γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS» Γιώργος Πρωτόπαπας καθώς η οικονομική κρίση έχει στερήσει από χρήματα τις δομές.

Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν ούτε τα βασικά αγαθά για να στηριχθούν τα παιδιά αλλά και οι οικογένειες που στηρίζονται στα παιδικά χωριά SOS σε όλη τη χώρα.

Ο κ.Πρωτόπαπας ζήτησε τρόφιμα κάθε λογής για τη συνέχιση της στήριξης των παιδιών και των οικογενειών καθώς κάποια προγράμματα χρηματοδότησης τελείωσαν με συνέπεια να μην μπορεί να συνεχισθεί η λειτουργία των δομών.

Τα χωριά SOS χρειάζονται από όσπρια, δημητριακά, μακαρόνια μέχρι γάλα, ρύζι και κονσέρβες.
Να σημειωθεί πως στα Παιδικά χωριά φιλοξενούνται σήμερα 230 παιδιά ενώ συνολικά από διάφορα προγράμματα στηρίζονται 1500 οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παιδικά χωριά SOS»! Χωρίς τρόφιμα τα παιδιά"

Eurostat:Πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες στο όριο της φτώχειας

Κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ζει πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες (35,7%), το δε 23% ζει με πενιχρό εισόδημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2013, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού κοντά στο όριο της φτώχειας, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, άτομα κοντά στο όριο της φτώχειας θεωρούνται εκείνα που ζουν σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω του 60% του εθνικού μέσου διαθέσιμου εισοδήματος - μετά τις μεταβιβάσεις των κοινωνικών επιδομάτων - ή που αδυνατούν να καλύψουν σημαντικά αγαθά, ή που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλής εντάσεως εργασίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το 2013, στην Ελλάδα ζούσαν 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ή το 35,7% του πληθυσμού, έναντι 28,1% το 2008.

Την ίδια χρονιά, στην Ε.Ε., 120 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κοντά στο όριο της φτώχειας, ή το 24,5% του πληθυσμού, έναντι 23,8% το 2008.

Τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (48%), στη Ρουμανία (40%), στην Ελλάδα (35,7%), στη Λετονία (35%) και στην Ουγγαρία (33%).

Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών που ζουν στο όριο της φτώχειας καταγράφηκαν στην Τσεχία (14,6%), στην Ολλανδία (15,9%), στη Φινλανδία (16%) και στη Σουηδία (16,4%).

Εξάλλου, το 16,7% του πληθυσμού της Ε.Ε. ζούσε με πενιχρό εισόδημα, μετά τις μεταβιβάσεις των κοινωνικών επιδομάτων. Τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού με πενιχρό εισόδημα καταγράφηκαν στην Ελλάδα (23,1%), στη Ρουμανία (22,4%), στη Βουλγαρία (21%), στη Λιθουανία (20,6%) και στην Ισπανία (20,4%) και τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στην Τσεχία (8,6%) και στην Ολλανδία (10,4%).

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που αδυνατεί να καλύψει σημαντικά υλικά αγαθά, το 2013 ανήλθε σε 20,3%, έναντι 9,6% στην Ε.Ε. Ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση στην Ε.Ε., ξεκινώντας από 1,4% στη Σουηδία και 1,8% στο Λουξεμβούργο και φτάνοντας στο 43% στη Βουλγαρία.

Σημειώνεται ότι άτομα που αδυνατούν να καλύψουν σημαντικά υλικά αγαθά θεωρούνται εκείνα τα οποία αδυνατούν να καλύψουν τέσσερα από τα ακόλουθα εννέα αγαθά: ενοίκιο ή εξόφληση δανείου, θέρμανση, απρόοπτα έξοδα, διατροφή με κρέας ή ψάρι κάθε δύο ημέρες, διακοπές εκτός οικίας για μία εβδομάδα, αυτοκίνητο, πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση και τηλέφωνο.

Τέλος, το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που ζει σε νοικοκυριά χαμηλής εντάσεως εργασίας στην Ε.Ε., καταγράφεται το 2013 στην Ελλάδα με 18,2%, έναντι 10,7% στην Ε.Ε. Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Κροατία (16%) και η Ισπανία (15,7%).

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat:Πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες στο όριο της φτώχειας"

Σοβαρές εμπλοκές στις συμβάσεις παραχώρησης ακινήτων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ

Το τεράστιο εθνικό θέμα της παραχώρησης της έκτασης – φιλέτο στο Ελληνικό “έναντι πινακίου φακήςσε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που μπήκε πραγματικά “από το παράθυρο” στην όλη διαδικασία πώλησης, αφού χρησιμοποίησε σαν όχημα της την Lamda development, ξέφυγε από τα όρια της χώρας μας και έγινε αφιέρωμα σε εφημερίδες του εξωτερικού, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την κατοχική λογική που εμφυσήθηκε στην ελληνική οικονομία.

Παρακολουθώντας τη νομική διαδικασία, έγινε σαφές πως οι νομικοί εκπρόσωποι του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ,  του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και της Διοίκησης της ίδιας της  Lamda Development, εμφανίστηκαν ουσιαστικά σύμφωνοι και αλληλέγγυοι ενώπιον του ελεγκτικού Συνεδρίου στην προσπάθεια να ανατραπεί η αρχική απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Δικαστηρίου.

Ταυτόχρονα, προσπάθησαν να εστιάσουν στα θέματα προβληματισμού που έχουν τεθεί από τρίτους, με κυρίαρχο αυτό “περί μη δυνατότητας συμμετοχής φυσικών προσώπων στο διαγωνισμό”  το οποίο όμως δεν φάνηκε να ευσταθεί, ειδικά μετά την ανάδειξη του μεγάλου ζητήματος αποκλεισμού όλων των βασικών διεκδικητών και κυρίως αυτής της εταιρείας αξιοποίησης με έδρα την Γερμανία που είχε δώσει την μεγαλύτερη προσφορά την οποία διαχειρίζεται ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Γούτος , με αποτέλεσμα τελικά να δοθεί ο διαγωνισμός στον πλειοδότη, χωρίς να υπάρξει ούτε καν επίσημος μειοδότης!! ΄

Το θέμα λοιπόν ξέφυγε και από τα Ελληνικά σύνορα και έτσι …..γίναμε δισέλιδο άρθρο σε γνωστή εφημερίδα της Ελβετίας!!


Taiped_TIM_TEM743-10


TIM_TEM743-11

(Ολόκληρη η εφημερίδα βρίσκεται εδώ: http://issuu.com/toutlimmobilier/docs/tim_tem743/11?e=1035787/9979163)

Αυτά τα μεγάλα εθνικά θέματα τα χειρίζεται αποκλειστικά το Τ.Α.Ι.Π.ΕΔ και σε αυτά ανήκει το παράκτιο μέτωπο, στο οποίο σύντομα θα αναπτύξουμε την τουλάχιστον “περίεργη” μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, όσο και το θέμα του Ελληνικού, στο οποίο η συνολική νομιμότητα της παραχώρησης θα ξεκαθαριστεί από την δικαστική απόφαση, που αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου 2014 και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 10 Οκτωβρίου 2014 (βλ. Αναμονή απόφασης για την παραχώρηση Ελληνικούhttp://grnea.gr/2014/10/anamoni-apofasis-gia-tin-parachorisi-ellinikou).

Αντίστοιχο θέμα έχει δημιουργηθεί και με τις εκατοντάδες δημόσιες παραλίες και αιγιαλούς που πλέον “έχουν βγει στο σφυρί ” προς τέρψιν των τμημάτων real estate των τραπεζών, που για ένα κομμάτι ψωμί θα  περάσουν στην κατοχή τους τον αιγιαλό μας.

Είναι τα ίδια τμήματα real estate, που με ευχέρεια και άνεση κατόπιν θα μεταπωλήσουν τα ακίνητα σε οποιονδήποτε και οποιασδήποτε εθνικότητας επενδυτή, αρκεί αυτός να δώσει τα περισσότερα. Το αποτέλεσμα φυσικά θα είναι ότι σε λίγα χρόνια από τώρα, για να κάνει κάποιος Έλληνας μπάνιο σε οποιαδήποτε παραλία ανά την επικράτεια, θα πρέπει να πληρώσει, αν φυσικά θέλει να του επιτρέψει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης τη διέλευση, μέσα από το καθεστώς εκμετάλλευσης που θα έχει επιβάλει!
Όσο για το άλλο μεγάλο θέμα της μαρίνας  Αλίμου, στο οποίο τα www.grnea.gr αναφέρθηκαν εκτενώς με άρθρο τις προηγούμενες ημέρες, τελεί κι αυτό υπό αμφισβήτηση, τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, όσο και από τον Δήμαρχο Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη, μετά την εξώδικη πρόσκληση – καταγγελία του προς το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. (βλ. Εξώδικος καταγγελία – βόμβα Δημάρχου για την αξιοποίηση της μαρίνας Αλίμου από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δhttp://grnea.gr/2014/11/exodikos-katangelia-vomva-dimarchou-gia-tin-axiopiisi-tis-marinas-alimou-apo-to-t-a-i-pe-d./).

Στο εξώδικο του ο Δήμαρχος Αλίμου αναφέρεται σε μεθοδεύσεις εκποίησης σχετικά με την αξιοποίηση της πασίγνωστης μαρίνας Αλίμου, η οποία παρόλο που σαφώς βρίσκεται στα όρια ευθύνης του Δήμου του, εν τούτοις ουδέποτε ενημερώθηκε ο ίδιος, ως όφειλαν να πράξουν οι “πωλητές”.  Ο κύριος Κονδύλης προς τιμήν του ύψωσε τη φωνή και το ανάστημα του διεκδικώντας τα δικαιώματα που ο Καλλικρατικός νόμος  και η κοινή λογική επιβάλλουν, ωστόσο οι διορισμένοι υπεύθυνοι του  Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ  δείχνουν να μην επιθυμούν να αναγνωρίσουν ! 

Όλα αυτά τα ευτράπελα που έχουμε συναντήσει έως τώρα, αλλά και αυτά που φαίνεται ότι πρόκειται να ακολουθήσουν, απασχολούν σοβαρά την κοινή γνώμη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Βορειοκεντρικής Ευρώπης, όπου τα κέντρα αποφάσεων για τις μεγάλες επενδύσεις έχουν αρχίσει να αμφισβητούν σοβαρά τις διαδικασίες αλλά και την αποτελεσματικότητα αυτών των παραχωρήσεων – πωλήσεων.

Είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένες εκποιήσεις τείνουν να μετατραπούν σε διαδικασίες πώλησης, πλήρως φωτογραφικές και καθόλου επωφελείς προς τον κύριο σκοπό της όλης κίνησης, που είναι η αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και το οποίο μέχρι στιγμής έχει πέσει  στους ώμους μόνο των απλών εργαζόμενων Ελλήνων.

GRnea
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρές εμπλοκές στις συμβάσεις παραχώρησης ακινήτων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ"

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εντός του Νοέμβρη οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται -μεταξύ άλλων- για κακές πληρωμές της εξισωτικής και ενιαίας αποζημίωσης, καθυστέρηση πληρωμών των βιολογικών προγραμμάτων, μη επίλυση των θεμάτων με τα βοσκοτόπια, μη αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό και τελική μορφή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από σχετική σύσκεψη στη Βέροια, οι κτηνοτρόφοι προσκείμενοι στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), αποφάσισαν την πανελλαδική κινητοποίηση στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 13 Νοεμβρίου 2014 και πανελλαδική κινητοποίηση και κάθοδο στην Αθήνα στις 25 του τρέχοντος μήνα.

Τονίζοντας ότι η “κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με την κτηνοτροφία να παραπέμπει σε αθεράπευτο ασθενή με άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγική βάση και την οικονομία της χώρας”, ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης, καλεί σε μαζική συμμετοχή του κτηνοτροφικού κόσμου, στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι"

Εκλογές τον Μάρτιο βλέπει ο Κουβέλης

Τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί και να διεκδικηθεί από κοινού μια διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Φώτης Κουβέλης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, το χρέος «δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να εξυπηρετηθεί».

Χρειάζεται ο ελάχιστος κοινός πολιτικός στόχος μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων παρά τις αντιθέσεις, τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες, σημείωσε ο κ. Κουβέλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως διευκρίνισε, η πρότασή του εκκρεμεί, καθώς πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Ο κοινός πολιτικός τόπος στο θέμα αυτό μπορεί να υπάρξει με απόλυτο σεβασμό στις διαφορές», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την πρόταση Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν όπως φαίνεται τον Μάρτιο από τη μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Φώτης Κουβέλης απάντησε: «Συζητώ με τους πάντες, στον βαθμό που η συζήτηση αυτή έχει συγκεκριμένο, πολιτικό περιεχόμενο»

«Η καλύτερη συζήτηση», επισήμανε, «θα μπορούσε να γίνει με τον τρόπο που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, με τον τρόπο που προτείνω εγώ δηλαδή το επίπεδο των πολιτικών αρχηγών».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές τον Μάρτιο βλέπει ο Κουβέλης"

Τουρκικές προκλητικές δηλώσεις εντός της Βουλής

Διαφωνία επί όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών καταγράφηκε κατά την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.

Ο βουλευτής του τουρκικού κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ Οσμάν Μπακ, απαντώντας σε όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ισχυρίσθηκε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «αντίθετα στη "Βόρεια Κύπρο" υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες», ενώ υποστήριξε ότι «όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη».

Είπε ακόμη ότι ο τουρκικός στόλος ενεργεί στην περιοχή «μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει», ενώ για το πλοίο «Μπαρμπαρόσα» υποστήριξε ότι διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει ενημερώσει πως δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου, ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μονομερής δραστηριότητα στην περιοχή». Για τους πόρους από το φυσικό αέριο δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσω του ΟΗΕ και «μοίρασμά» τους.

Άμεσα απάντησε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπενθυμίζοντας ότι η «βάση» του Κυπριακού προβλήματος είναι «η εισβολή από μια φίλη και σύμμαχο χώρα». «Είναι ευχής έργο η αναζωογόνηση μια προσπάθειας που θα αναζητά λύση στη βάση της ενιαίας κρατικής οντότητας της διζωνικής, διακοινοτικής ομοσπονδίας που θα σέβεται τις αποφάσεις, του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στον Τούρκο βουλευτή, ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε «σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις και τη δημιουργία προβλημάτων και άνοιγμα ζητημάτων που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ».

Υπογράμμισε ότι οι γεωτρήσεις που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ «δεν αφορούν μόνο το ελληνοκυπριακό κομμάτι, αλλά και το τουρκοκυπριακό» και τόνισε: «Δεν θα πρέπει να περιπλέκεται το ζήτημα των κοιτασμάτων με το άλλο ζήτημα που επιμένουμε να διευθετηθεί». Όπως είπε, θα ήταν «ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία τη συμφωνία για την ΑΟΖ» και ζήτησε «να μη χάνουμε χρόνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη βάση των διεθνών συνθηκών και της ΑΟΖ».

«Η Κύπρος λειτουργεί σαν κυρίαρχο κράτος στην περιοχή», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να ανοίγουμε ζητήματα στην περιοχή την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στην περιοχή».

Ο κ. Μπακ απάντησε ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο» και ότι «τα προβλήματα γεννώνται μόνο στο πολιτικό επίπεδο». «Δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε και ρώτησε γιατί δεν καταργείται η χορήγηση ταξιδιωτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες την ώρα που η Τουρκία έχει καταργήσει την βίζα για τους Έλληνες. Ζήτησε ακόμη «να κοιτάμε το μέλλον», «να μην μείνουμε στο παρελθόν» και υπενθύμισε ότι Ελ. Βενιζέλος και Κ. Ατατούρκ έχουν πει ότι οι δύο λαοί είναι αδέλφια.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βασίλης Κικίλιας, που μίλησε αμέσως μετά, σχολίασε ότι από την Τουρκία έρχονται καθημερινά άνθρωποι χωρίς βίζα, που είναι οι μετανάστες.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικές προκλητικές δηλώσεις εντός της Βουλής"

Tα ψέματα και ο φθηνός λαϊκισμός του νέου Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αττικής για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Αμαρουσίου

Η χθεσινή εμφάνιση του νέου Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αττικής στην εκπομπή «στον Ενικό» και τα όσα είπε, τόσο για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου, όσο και για το έργο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης του Εμπορικού Κέντρου της πόλης, αποδεικνύουν την έλλειψη γνώσεων και σοβαρότητας που διακρίνει έναν ακόμη νεόκοπο, «υποψήφιο σωτήρα» αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας.

Αν ο ουσιαστικά διορισμένος (αφού δεν χρειάζονταν σταυρό για να εκλεγεί) Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα διέθετε στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από το αντικείμενο ευθύνης του, δεν θα έλεγε τόσες πολλές ανακρίβειες για μια σειρά από έργα που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν στο Μαρούσι.

1. Τα ψέματα και ο λαϊκισμός του για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου

Αν δεν ήταν τόσο επιρρεπής στο φτηνό λαϊκισμό ο νέος Αντιπεριφερειάρχης, δεν θα χαρακτήριζε «έργο βιτρίνας» και «ανάπλαση μιας πλατείας που γίνεται για τρίτη φορά και κόστισε 7,5 εκατομμύρια», το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης του Εμπορικού Κέντρου του Αμαρουσίου.

Πρώτον, γιατί δεν είναι έργο βιτρίνας αλλά έργο ουσιαστικής αναβάθμισης της τοπικής εμπορικής αγοράς αλλά και της εικόνας της πόλης. Αν συνομιλήσει με τους κατοίκους και τους εμπόρους, θα το διαπιστώσει. Δυστυχώς γι’ αυτόν, συνομιλητές του δεν είναι οι πολίτες, αλλά μια μικρή μειοψηφική ομάδα μίζερων τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου, που δεν θέλουν να γίνεται στην πόλη κανένα έργο.

Δεύτερον, γιατί το έργο αυτό δεν αφορά απλά και μόνον στην ανάπλαση μιας πλατείας, όπως ψευδώς ισχυρίσθηκε. Αλλά στην ανάπλαση των βασικών εμπορικών οδών του Κέντρου, στην ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας, στην εκτέλεση βασικών έργων υποδομής (αντιπλημμυρικά, ύδρευσης, τοποθέτηση νέου φωτισμού και αστικού εξοπλισμού, κλπ.). Αν δεν γνωρίζει τί έργα χρηματοδοτεί η Υπηρεσία που προΐσταται, καλύτερα να σιωπά.

Τρίτον, γιατί το έργο δεν κόστισε 7,5 εκατομμύρια, όπως ψευδώς ισχυρίσθηκε, αλλά πολύ λιγότερα, καθώς προηγήθηκε διεθνής διαγωνισμός και δόθηκαν εκπτώσεις 52%. Δεν γνωρίζει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τί πληρώνει η Υπηρεσία που προΐσταται; Η πετά στον τηλεοπτικό αέρα ψεύτικα νούμερα για να δημιουργεί εντυπώσεις; Ότι κι αν ισχύει από τα δύο, εκτίθεται.

Τέταρτον, γιατί είναι ατυχής η προσπάθεια του να συνδέσει το συγκεκριμένο έργο, με την χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που χρειάζεται η πόλη. Είναι σε άλλο κωδικό τα κονδύλια για τις βιοκλιματικές αναπλάσεις και σε άλλον αυτά για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για την κατανομή των χρημάτων, υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια και όχι ο Δήμος. Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει υποχρέωση να διεκδικεί χρήματα από όλους τους κωδικούς, για να χρηματοδοτεί έργα χρήσιμα στην πόλη. Και η Διοίκηση Πατούλη αυτό κάνει. Με χρήματα της Περιφέρειας εκτελούμε και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, και βιοκλιματικές αναπλάσεις, και κατασκευή παιδικών σταθμών κλπ.

Η Διοίκηση Πατούλη κάνει τη δουλειά της, χωρίς να λέει πολλά λόγια. Ας κάνει, λοιπόν, το ίδιο και ο νέος Αντιπεριφερειάρχης.

2. Τα ψέματα και ο λαϊκισμός του νέου Αντιπεριφερειάρχη για την αντιπλημμυρική προστασία του Αμαρουσίου

Αν δεν ήταν τόσο επιρρεπής στο ψέμα και στον φτηνό λαϊκισμό ο νέος Αντιπεριφερειάρχης, δεν θα ισχυρίζονταν ότι η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας «έβαλε τα αντιπλημμυρικά αφουγκραζόμενη τους κατοίκους του Αμαρουσίου». 

Ο ισχυρισμός αυτός είναι ένα «χονδροειδέστατο ψέμα Καραμέρου», γιατί η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Ο νέος Αντιπερειφερειάρχης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι:
  • Η σημερινή Διοίκηση Πατούλη έχει ολοκληρώσει και καταθέσει στην Περιφέρεια Αττικής (από το 2010 ως το 2014) εννέα μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών του Αμαρουσίου και συγκεκριμένα για τις Πολεοδομικές Ενότητες: Ψαλιδίου, Νέας Λέσβου, Στούντιο, Κοκκινιάς, Αναβρύτων, Πολυδρόσου, Σωρού, Νέου Αμαρουσίου , Αγίου Θωμά.
  • Η σημερινή Διοίκηση Πατούλη εκπόνησε τις παραπάνω μελέτες με δικούς της πόρους, αν και δεν ήταν δική της αρμοδιότητα. Οι μελέτες ομβρίων ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της πρώην Νομαρχίας και νυν Περιφέρειας. Αφού δεν έκαναν, όμως, εκείνοι τη δουλειά τους, αναλάβαμε εμείς να ετοιμάσουμε τις μελέτες.
  • Η σημερινή Διοίκηση Πατούλη εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής ύψους 3.050.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στο Μαρούσι. Tα χρήματα αυτά μας διατέθηκαν τον Απρίλιο του 2014. Στο πλαίσιο αυτό ήδη δημοπρατήσαμε τον Σεπτέμβριο το διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων στις Π.Ε. Ψαλιδίου και Νέας Λέσβου, ενώ σε μερικές ημέρες γίνεται και η δημοπράτηση για το αντίστοιχο έργο στην περιοχή Στούντιο.
  • Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης δεν έχει διαθέσει μέχρι στιγμής για το Μαρούσι στην πράξη, κι όχι στα λόγια, ούτε ένα επιπλέον ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Έσπευσε, όμως, να φωτογραφηθεί πριν μερικές ημέρες στην περιοχή της Νέας Λέσβου για τα αντιπλημμυρικά έργα της οποίας δεν έχει συμβάλει ούτε στο ελάχιστο.
3. Ας αφήσει τα λόγια και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα ο νέος Αντιπεριφερειάρχης

Αν θέλει ο νέος Αντιπεριφερειάρχης να είναι πραγματικά χρήσιμος πρέπει, επιτέλους, να πάψει να συμπεριφέρεται ως υποψήφιος πολιτευτής της αντιπολίτευσης. Προσφέρει κακές υπηρεσίες και στο κόμμα που τον φιλοξενεί, αλλά και στη νέα Περιφερειάρχη. Καλώς ή κακώς, πλέον είναι μέρος της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και για τα επόμενα 5 χρόνια,  πρέπει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τα νέα του καθήκοντα κι ευθύνες. Το να ασκείς Διοίκηση, σημαίνει ευθύνες, σημαίνει ότι κρίνεσαι από το έργο σου κι όχι από τα λόγια και τις ψεύτικες υποσχέσεις.

Αν, λοιπόν, θέλει να συμπεριφερθεί ως μέρος της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής κι ενδιαφέρεται πραγματικά για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Αμαρουσίου κι όχι για να ασκεί κριτική στις επιλογές του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη (οι οποίες έχουν την αποδοχή του 58% της τοπικής κοινωνίας) οφείλει:

Πρώτον, να ολοκληρώσει ως Περιφέρεια τα έργα διευθέτησης του ρέματος Αμαρουσίου, που αποτελεί δική του αρμοδιότητα. Γιατί πρέπει να γνωρίζει ότι χωρίς διευθέτηση του ρέματος, αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται.

Δεύτερον, να επιδείξει διάθεση συνεργασίας με τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου όπως του επιβάλλει η θεσμική του ιδιότητα. Εμείς, ως δείγμα καλής θέλησης και διάθεσης συνεργασίας μαζί του, θέτουμε στη διάθεση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής την εγκεκριμένη μελέτη οριογραμμών που εκπονήσαμε προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της διευθέτησης του ρέματος Αμαρουσίου.

Τρίτον, να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει ώστε να διατεθούν στον Δήμο Αμαρουσίου τα 9.000.000 ευρώ που χρειάζονται προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και στις υπόλοιπες Πολεοδομικές Ενότητες της πόλης μας, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουμε ήδη εκπονήσει από το 2012.

Οι πολίτες του Αμαρουσίου δεν ξεγελιούνται από «τηλεοπτικές φούσκες» και λόγια του αέρα. 
Ας αποδείξει ο νέος Αντιπεριφερειάρχης με έργα, κι όχι με λόγια, το ενδιαφέρον του για την πόλη και τους κατοίκους της.

Διαβάστε Περισσότερα » "Tα ψέματα και ο φθηνός λαϊκισμός του νέου Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αττικής για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Αμαρουσίου"

Ο Γκλέτσος δημιούργησε την «Τελεία» - Διαβάστε την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος

«Βασική αρχή μας είναι να διαμορφώσουμε συνθήκες βεβαιότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τον κάθε άνθρωπο, καταρτίζοντας και υλοποιώντας εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε συνδυασμό με την ορθή αξιοποίηση των εθνικών πόρων», επισημαίνεται στην ιδρυτική διακήρυξη

Ιδρύεται πολιτικό κόμμα με τη επωνυμία «Τελεία». Το έμβλημα του κόμματος αποτελείται από ένα σύμβολο που ακολουθείται από μία λέξη. Το σύμβολο απεικονίζει μια αριστερόστροφη σπείρα χρώματος γκρι, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ένα γαλάζιος κύκλος. Δεξιά της σπείρας αναγράφεται με πεζοκεφαλαία η λέξη «Τελεία», η οποία είναι μαύρου χρώματος. Κάτω από τη λέξη «Τελεία», εν είδει υπογράμμισης, περνά η προέκταση της σπείρας.

Η απεικόνιση του εμβλήματος έχει ως εξής:
Το κόμμα εδρεύει στην Στυλίδα του Νομού Φθιώτιδας.
Η οργάνωση και η δράση του κόμματος εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι δε αρχές του είναι αντίθετες σε κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στη δια της βίας κατάληψη της εξουσίας ή την ανατροπή του ελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος.
Βασικές αρχές και αξίες του κόμματος είναι η ελευθερία, η ειρήνη, η ανάληψη πρωτοβουλιών για πολιτική και ηθική αναγέννηση που θα πυροδοτήσει ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό κίνημα, που θα κάνει την Δημοκρατία μας να αναπνεύσει.

Η ανάταση της αληθινής ανθρωπιστικής Παιδείας, αυτής που καθιστά τον πολίτη μέτοχο των αξιών που με κόπο και αγώνες κατέκτησε η ανθρωπότητα. Η ιδέα μιας Ευρώπης ενωμένης, μιας Ευρώπης της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας, της Αδελφοσύνης, μιας Ευρώπης μακριά από οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης και υποδούλωσης των λαών της ευρωπαϊκής οικογένειας, μιας Ευρώπης που θα σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό των εθνών που την απαρτίζουν.

Επιδίωξη του κόμματος είναι να επαναφέρει στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου τα θεμελιακά αυτονόητα, που συγκροτούν την Ελληνική κοινωνία ως δύναμη αντίστασης στην υποδούλωση και καθιστούν τον Ελληνικό Λαό αυτόνομο και αυτεξούσιο μέσω της λειτουργίας των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών που δημιούργησε ο ίδιος.

Βασική αρχή μας είναι να διαμορφώσουμε συνθήκες βεβαιότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τον κάθε άνθρωπο, καταρτίζοντας και υλοποιώντας εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε συνδυασμό με την ορθή αξιοποίηση των εθνικών πόρων.

Βασική αρχή είναι η διασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη αυτής της χώρας, ώστε να σφυρηλατηθεί μια εύρωστη, ικανή και υγιής Ελλάδα.

Για την ΕΛΛΑΔΑ του σήμερα, για την ΕΛΛΑΔΑ του αύριο,
Για την ΕΛΛΑΔΑ των Τεχνών και του Πολιτισμού,
Για την ΕΛΛΑΔΑ των ίσων ευκαιριών, της αξιοκρατίας και της ανάπτυξης,
Για την ΕΛΛΑΔΑ που όλοι θέλουμε,
Βάζουμε ΤΕΛΕΙΑ στο παρελθόν και με όραμα, ελπίδα και σωστό σχεδιασμό προχωράμε στο μέλλον!
Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κόμματος
Απόστολος Γκλέτσος

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γκλέτσος δημιούργησε την «Τελεία» - Διαβάστε την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος"

Κλειστά όλα τα σχολεία την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου

Κλειστά θα είναι αύριο, Τετάρτη, τα σχολεία σε όλη τη χώρα (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), καθώς θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν, όπως γίνεται πάντα στις εκλογές των εκπαιδευτικών, για να διευκολυθούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να συμμετάσχουν στις διδικασίες αναδειξης των εκπροσώπων τους.

Το υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει τους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν έγκαιρα τους μαθητές και ήδη έχουν γίνει ανακοινώσεις που ενημερώνουν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 5 Νοεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά όλα τα σχολεία την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου"

Ευ. Βενιζέλος: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Προβληματισμό για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. «Μας προβληματίζουν οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και η κατάφωρη παραβίαση διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δημιουργεί μια κρίση σε μια ήδη ασταθή περιοχή».

Αναφερόμενος στο ουκρανικό ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη Ρωσία «σκέλος του προβλήματος» και δήλωσε ότι στηρίζει «σταθερά και σθεναρά» την ουκρανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι στην Ουκρανία υπάρχει «πολιτική και διπλωματική κρίση» και υπογράμμισε ότι «η Ρωσία είναι σκέλος του προβλήματος» και «θα πρέπει να είναι και μέρος της λύσης».

Χαρακτηρίζοντας ως «άνευ προηγούμενου» τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και την ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ISIS και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις αποτελούν «παγκόσμια τρομοκρατική απειλή» και επεσήμανε ότι «θα πρέπει να μπλοκάρουμε την εισροή μαχητών στην περιοχή και τη διείσδυσή τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

«Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα της κατάστασης αυτής (μεταναστευτικό ρεύμα) με την αίσθηση του κατεπείγοντος. 250.000 μετανάστες από το Αφγανιστάν ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής τη Δευτέρα

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα στις 14:00 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Επίσης, αποφασίστηκε η σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στις 14.00, προκειμένου ο κ. Βενιζέλος να ενημερώσει τα μέλη της για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευ. Βενιζέλος: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ"

Πούτιν: Το τουρκικό καθεστώς έχει καταστεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια

«Το τουρκικό καθεστώς έχει καταστεί μια σοβαρή απειλή για την διεθνή ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα. Κατά συνέπεια η Ρωσική Ομοσπονδία θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα να εμποδίσει τον Ερντογάν να διαπράξει μιαν αυτοκτονική περιπέτεια στη Μέση Ανατολή».

Αυτή τη δήλωση έκανε- κατά το ρωσικό πρακτορείο Ιταρ-ΤΑΣ- ο πρόεδρος Πούτιν στα πλαίσια της Λέσχης Συζητήσεων Βαλντάϊ στο Σότσι, όπου κατήγγειλε ότι ο Ερντογάν έχει καταστήσει την Τουρκία ένα ορμητήριο της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο νοσηρό φαινόμενο του Ι.Κ. και σημείωσε ότι πίσω από την βάρβαρη και κτηνώδη πρόσοψη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, κρύβονται οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και του Κατάρ, οι οποίες πυροδότησαν ένα σχισματικό πόλεμο στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Καταλογίζοντας στην Τουρκία την δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στο Κόμπανι, ο πρόεδρος Πούτιν στηλίτευσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου που είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στη κοινοπραξία με τις ΗΠΑ εναντίον του Ι.Κ. μόνο εάν τελικά οδηγεί στην ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.

« Εάν ο κ. Ερντογάν προτίθεται να επέμβει στη Συρία μόνο και μόνο για να ανατρέψει τον πρόεδρο ΄Ασσαντ, η Μόσχα ασφαλώς θα επιταχύνει τον ρυθμό αποστολής πυραύλων και φορτίων όπλων στον Άραβα σύμμαχο», προειδοποίησε ο πρόεδρος Πούτιν.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής Σεργκέϊ Ναρύσκιν κατήγγειλε τη Τουρκία ότι από το 2011 συνωμοτεί για να αντικαταστήσει τη κυβέρνηση της Συρίας με ένα καθεστώς μαριονέτα και επιχειρεί να επέμβει με το πρόσχημα δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλείας» εντός του εδάφους της Συρίας. Εχαρακτήρισε την κίνηση του Ερντογάν να ζητήσει την εξουσιοδότηση της τουρκικής βουλής για μια πιθανή πολεμική ενέργεια εναντίον της Συρίας σαν αξιοθρήνητο θέατρο.

« Λυπάμαι που βλέπω το περίφημο δόγμα του Ερντογάν για « μηδέν προβλήματα με τους γείτονες» να έχει καταλήξει σε πολιτική «φίλοι μηδέν στη Μέση Ανατολή»,πρόσθεσε ο κ. Ναρύσκιν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Το τουρκικό καθεστώς έχει καταστεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια"

Νέα εγκύκλιος για αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Έμπολα σε λιμάνια

Δίνονται σαφείς οδηγίες σχετικά με τις συνθήκες και προϋποθέσεις διαχείρισης ύποπτου περιστατικού εν πλω, τις διαδικασίες “ιχνηλάτησης” των επαφών του με άλλους επιβάτες.

Επικαιροποιημένη εγκύκλιο για τον εντοπισμό και τον χειρισμό πιθανού κρούσματος αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Έμπολα στα λιμάνια της χώρας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου (φωτό) επισημαίνει τα συμπτώματα της νόσου και τον τρόπο ασφαλούς αντιμετώπισης του πάσχοντος.

Προχωρεί, παράλληλα, σε ενημέρωση και εκπαίδευση του αρμόδιου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού που στελεχώνει τα υγειονομεία των λιμανιών και τις άλλες υπηρεσίες υποδοχής (λιμεναρχεία, αερουγειονομεία).

Στην εγκύκλιο αναλύονται λεπτομερώς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά τον κατάπλου του οποιουδήποτε επιβατηγού ή εμπορικού πλοίου στη βάση της εφαρμογής του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ), αλλά και πρόσθετων μέτρων που επιβάλλονται σήμερα λόγω της απειλής της επιδημίας Έμπολα.

Οδηγίες

Επιπλέον, δίνονται σαφείς οδηγίες σχετικά με τις συνθήκες και προϋποθέσεις διαχείρισης ύποπτου περιστατικού εν πλω, τις διαδικασίες “ιχνηλάτησης” των επαφών του με άλλους επιβάτες ή πλήρωμα, καθώς και οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία προσωρινής απομόνωσης και μεταφοράς του ύποπτου περιστατικού.
Η εγκύκλιος συνοδεύεται από τις λεπτομερείς οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τις προδιαγραφές του ατομικού εξοπλισμού προστασίας και των διαδικασιών εφαρμογής των μέσων ατομικής προστασίας.

Επιπλέον Πληροφορίες

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα εγκύκλιος για αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Έμπολα σε λιμάνια"

ΣτΕ: Αποζημιώνονται τα θύματα της Ασπίς Πρόνοια

Εδώ και καιρό, τέσσερις πελάτες της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια διεκδικούσαν αποζημίωση από το Δημόσιο, καθώς η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και η λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας, τους προκάλεσαν ζημιά.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ, μετά από προσφυγή των τεσσάρων πελατών, και αυτό έβγαλε απόφαση. Σύμφωνα με αυτή, το 70% των χρημάτων που διεκδικούν από το Δημόσιο θα το λάβουν από τον μηχανισμό εγγυήσεων.

Πρόκειται για μια «δίκη-πιλότο», καθώς η εν λόγω απόφαση δεσμεύει όλα τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας όπου εκκρεμούν ανάλογες υποθέσεις. Την ίδια ώρα, οι σύμβουλοι Επικρατείας παραπέμπουν την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Οι τέσσερις πελάτες της Ασπίς Πρόνοια μετά το «κανόνι» της εταιρείας διεκδικούσαν από το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 2.589.702 ευρώ για τη ζημιά που υπέστησαν από παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι «τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου, δεν προέβησαν στου αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους και στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Οι προσφυγές απορρίφθηκαν καθώς το Α Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι τα θύματα της «Ασπίς» δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο μέσω του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 (περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως), προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές ο οποίος προέρχεται από εισφορές των ασφαλτικών εταιριών.

Ο μηχανισμός αυτός, όπως αναφέρει η απόφαση, καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι όταν αυτές βρίσκονται υπό πτώχευση, όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους για παράβαση νόμου, κ.λπ.

Και αυτό, ανεξάρτητα αν η άδεια ανακλήθηκε λόγω σκόπιμων ή εσφαλμένων ενεργειών ή παραλείψεων της κρατικής μηχανής ή πλημμελούς άσκησης κρατικής εποπτείας ή «απρόβλεπτων και μεγάλης έκτασης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων».

Έτσι, τα θύματα της «Ασπίς», θα λάβουν μετά την εκκαθάριση της ασφαλιστικής εταιρείας το 70% των απαιτήσεων τους από το εγγυητικό κεφάλαιο.

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι μηχανισμός αυτός είναι συνταγματικός και νόμιμος, αλλά και σύμφωνος με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι «ευθύνη προς αποζημίωση από τυχόν πλημμελή άσκηση κρατικής εποπτείας επί των ασφαλιστικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις διατάξεις του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα», εφόσον υπάρχει το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 το οποίο επικυρώνει ουσιαστικά Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα η δικαστική διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, καθώς μάλιστα πρέπει να αποδειχθεί το «πρόδηλο και σοβαρό σφάλμα των εποπτικών οργάνων» των κρατικών οργάνων. Θα πρέπει, δηλαδή, να αποδειχθεί η ύπαρξη «προφανής και σοβαρής παρανομίας των εποπτικών οργάνων» του κράτους. Και μετά από όλα αυτά να επιδικαστεί τελικά στα θύματα της «Ασπίς», μια εύλογη αποζημίωση, χωρίς να μπορεί να είναι πλήρης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αποζημιώνονται τα θύματα της Ασπίς Πρόνοια"

Στα στενά Καφηρέα εισήλθε τουρκική κορβέτα

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης. Τουρκική κορβέτα παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα και εισήλθε στα στενά του Καφηρέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για την τουρκική κορβέτα «Βuyucada» προερχόμενη από τον Kόλπο Ξηρού, η οποία μπήκε στις 3 τα ξημερώματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στα στενά Καφηρέα.

Στη συνέχεια κινούμενη με νότια και νοτιοδυτική πορεία πέρασε μεταξύ Κέας και Κύθνου.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, καθόλη τη διάρκεια της πορείας του.

Μιλώντας στην τηλεοραση του ΑΝΤ1o νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την ενέργεια αυτή της Άγκυρας, με φόντο την πρόσφατη αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο ΥΕΘΑ, ενώ υπογράμμισε ότι το τουρκικό πλοίο «παρακολουθείται στενότατα». «Κανένα τουρκικό σκάφος δεν θα κόβει βόλτες χωρίς να παρακολουθείται», τόνισε.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα στενά Καφηρέα εισήλθε τουρκική κορβέτα"

Στον αέρα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Οι νέες οδηγίες Βορίδη για τις συνταγές φαρμάκων

Σε νέα ταλαιπωρία μπήκαν για άλλη μια φορά γιατροί και ασθενείς σε όλη τη χώρα μετά τη νέα πτώση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.

Χωρίς φάρμακα έμειναν για ώρες τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου χιλιάδες ασθενείς σε όλη τη χώρα καθώς το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βγήκε εκτός λειτουργίας.

Είναι ενδεικτικό πως ασφαλισμένοι ειδικά από απομακρυσμένα χωριά της περιφέρειας κατέβηκαν στις πόλεις για να πάρουν την πολυπόθητη συνταγή για τα φάρμακά τους αλλά μάταια καθώς οι γιατροί σχεδόν όλο το πρωινό δεν μπορούσαν να καταχωρήσουν συνταγή ούτε για ...δείγμα.

Επίσημη δικαιολογία της υπεύθυνης εταιρείας ΗΔΙΚΑ ήταν πως δημιουργήθηκε πρόβλημα “στη λειτουργία της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα οποία αποδίδονται σε διαπιστωμένη ατέλεια της τελευταίας έκδοσης του φυλλομετρητή του firefox με αποτέλεσμα την αδυναμία αποθήκευσης των δεδομένων τοπικά, γεγονός το οποίο οδηγεί σε διπλασιασμό του όγκου συνταγογράφησης ανά δευτερόλεπτο”.

Γι αυτό και η ΗΔΙΚΑ κάλεσε τους γιατρούς να προχωρήσουν “στη χρήση άλλων φυλλομετρητών (chrome, explorer, κτλ) είτε στη ρύθμιση της τελευταίας έκδοσης φυλλομετρητή (firefoxέκδοση 33).”

Από την άλλη πάλι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός υποστήριξε ενώπιον του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη πως η ...πτώση οφείλεται στο γεγονός πως είναι αρχές του μήνα και όλοι οι γιατροί σπεύδουν να συνταγογραφήσουν για τους ασθενείς τους πριν κλείσει το πλαφόν των επισκέψεών τους, με συνέπεια το σύστημα να μην αντέχει. Δικαιολογία που ακούγεται μήνες τώρα από επίσημα χείλη.

Άλλωστε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν “πέφτει” για πρώτη φορά. Σχεδόν σταθερά από πέρυσι η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα βρίσκεται εκτός λειτουργίας προκαλώντας πονοκεφάλους στους γιατρούς και απόγνωση στους ασθενείς.

Γι αυτό και από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας επισημαίνεται: “Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ).

«Παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες μας ότι το σύστημα συνταγογράφησης παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας, ιδίως τις πρώτες εργάσιμες μέρες του μήνα που υπάρχει μεγάλος φόρτος συνταγογράφησης, τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν».

Ο υπουργός Υγείας πάντως Μάκης Βορίδης ακούστηκε πάντως να λέει στην οδό Αριστοτέλους χθες πως «το πρόβλημα πρέπει να λυθεί μία κι έξω με μια μεγάλη αναβάθμιση». Άγνωστο βέβαια εάν μπορεί να γίνει.

Στο μεταξύ όμως αυτό που προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι πια η υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη καθώς αυτή μειώθηκε δραστικά τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτό που αποτελεί νέο πονοκέφαλο για το επιτελείο της οδού Αριστοτέλους είναι ο μεγάλος αριθμός των συνταγών που εκδίδονται ακόμη.

Ωστόσο η υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη έχει καθηλωθεί δραστικά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο καθώς περιορίστηκε στα 6 εκατ. ευρώ όταν όλους τους προηγούμενους μήνες ο μέσος όρος της υπέρβασης ήταν τα 21 εκατ. ευρώ το μήνα.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » " Στον αέρα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Οι νέες οδηγίες Βορίδη για τις συνταγές φαρμάκων"

Ηράκλειο:Στον ανακριτή ... όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι!

Στον ανακριτή επειδή δεν προχώρησαν στην ανάκληση της άδειας καντίνας, λόγω μερικών τραπεζοκαθισμάτων παραπάνω...

Σύσσωμο το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου καλεί, την Τρίτη, ο ανακριτής, για μια υπόθεση που είχε απασχολήσει το Σώμα, προ τριετίας.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή κλήθηκε, το 2011, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να αποφασίσει υπέρ ή κατά της ανάκλησης άδειας λειτουργίας καντίνας για παράνομη εξάπλωση τραπεζοκαθισμάτων.

Το δημοτικό συμβούλιο τότε, ομόφωνα - πλην 3 συμβούλων που απουσίαζαν - είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε σύσταση προς τον ιδιοκτήτη της καντίνας. Αιτία, η οικονομική κρίση που είχε ήδη κάνει αισθητή την "παρουσία" της.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι αρνήθηκαν, χωρίς "δεύτερη κουβέντα" να στερήσουν τα προς το ζην από ένα βιοπαλαιστή, γι'αυτό και αποφάσισαν από κοινού, όλες οι παρατάξεις, να μη στερήσουν από τον ιδιοκτήτη της καντίνας την εργασία και το εισόδημά του, κι αν σε δεύτερο χρόνο δε συμμορφωθεί με τις συστάσεις, να προχωρήσουν στην ανάκληση της άδειάς του.

Τρία χρόνια μετά, ο ανακριτής εγκαλεί τους συμβούλους για παράβαση καθήκοντος επειδή ... προέταξαν την ανθρωπιά και την κατανόηση προς ένα φτωχό άνθρωπο που καθημερινά αγωνίζεται για την επιβίωση, δίνοντάς του μια ευκαιρία να συμμορφωθεί στις νομικές επιταγές, χωρίς όμως να χάσει τη δουλειά του...

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο:Στον ανακριτή ... όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι!"

Ελληνικά Πανεπιστήμια "ψηφίζουν" Γερμανοί νέοι επιστήμονες

Ισάξια των γερμανικών αποδεικνύονται σε επιστημονική επάρκεια τα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, όπως προκύπτει και από το ενδιαφέρον Γερμανών νέων επιστημόνων, να έλθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να διευρύνουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις και να συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα, που υλοποιούν ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Υπάρχουν προοπτικές για την έρευνα στην Ελλάδα και είναι αρκετοί οι Γερμανοί νέοι επιστήμονες που έρχονται στη χώρα για ερευνητικά προγράμματα, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό" λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αλεξάντερ Ρόγκενκαμπ, διευθυντής του Ενημερωτικού Κέντρου Αθηνών της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), τού μεγαλύτερου -διεθνώς- φορέα χορήγησης υποτροφιών, στο πλαίσιο των διεθνών ανταλλαγών φοιτητών και επιστημόνων.

Όπως εξηγεί ο κ. Ρόγκενκαμπ "διαπιστώνουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, βγάζουν πολύ καλούς και ικανούς φοιτητές" κάτι που, όπως διευκρινίζει, αποτυπώνεται και στο περιεχόμενο των αιτήσεών τους για τη συνέχιση των σπουδών τους στο εξωτερικό και για τη χορήγηση υποτροφιών.

"Γερμανοί ερευνητές στην Ελλάδα"

Σύμφωνα με στοιχεία της DAAD, το 2013, έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο συνεργασιών με ελληνικά πανεπιστήμια ήλθαν στην Ελλάδα, με υποτροφίες, 253 Γερμανοί ερευνητές, χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν εκείνοι που ήλθαν στη χώρα χωρίς την οικονομική υποστήριξη της υπηρεσίας.

Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, 33 φοιτητές μαζί με καθηγητές των Πανεπιστημίων του Siegen και του Πειραιά, είχαν την ευκαιρία να περάσουν μια έντονη εβδομάδα διεργασιών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και να εξετάσουν από κοινού το φαινόμενο της κρίσης στην Ευρώπη, κάτω από διάφορες επιστημονικές προσεγγίσεις.

Σήμερα, η DAAD υλοποιεί 11 προγράμματα συνεργασίας γερμανικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με ελληνικά, εκ των οποίων τρία αφορούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (τμήματα Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών, Διεθνών Σχέσεων) και ένα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών).

Οι ερευνητικοί τομείς στην Ελλάδα, για τους οποίους οι Γερμανοί επιστήμονες εκδηλώνουν την προτίμησή τους, είναι αυτοί που σχετίζονται με βιολογικές επιστήμες, τη μηχανική, αλλά και τις κλασικές σπουδές. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρόγκενκαμπ, "ανέκαθεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχαία Ελλάδα και η εξέλιξη των ανασκαφικών εργασιών στην Αμφίπολη παρακολουθείται στενά και με ζωηρό ενδιαφέρον, που αναμένεται να διατηρηθεί".

"Οι Έλληνες ερευνητές στη Γερμανία"

Ο τομέας της Μηχανικής, οι ανθρωπιστικές επιστήμες, η Ιατρική και η Νομική, είναι αντίστοιχα τομείς στους οποίους οι Έλληνες νέοι επιστήμονες επιδιώκουν να διευρύνουν το επιστημονικό τους πεδίο, πηγαίνοντας στη Γερμανία.

Η Γερμανία προσφέρει σε υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και καταξιωμένους επιστήμονες πολλές δυνατότητες για έρευνα και μετεκπαίδευση σε πανεπιστήμια, εξωπανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα αλλά και στη βιομηχανία, σημειώνει ο κ. Ρογκενκαμπ, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων, με βάση τις αιτήσεις που κατατίθενται για τη συμμετοχή στα προγράμματα σπουδών, είναι μεγάλο, όπως προκύπτει και από τον αριθμό των αιτήσεων, που από το 2011 στο 2012 και αντίστοιχα από το 2012 στο 2013 αυξήθηκε κατά 100%.

Μέσω της DAAD υπάρχουν διάφορα προγράμματα διαθέσιμα, για όλους τους κλάδους, που απευθύνονται σε φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές. Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων σπουδαστών υποστηρίζεται οικονομικά με υποτροφίες της DAAD, που χρηματοδοτείται από τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό. "Θέλουμε να βοηθήσουμε, όχι μόνο δίνοντας περισσότερες υποτροφίες, αλλά και προωθώντας περισσότερα κοινά ερευνητικά προγράμματα μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων" σημειώνει ο κ. Ρόγκενκαμπ.

Όσον αφορά τη μελλοντική τύχη των Ελλήνων ερευνητών στη Γερμανία, ο κ. Ρόγκενκαμπ σημειώνει ότι οι περισσότεροι από τους υπότροφους επιστρέφουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι ούτως ή άλλως τα προγράμματα που υλοποιεί η DAAD προωθούν την ανταλλαγή με προοπτική την επιστροφή.

Ο κ. Ρόγκενκαμπ θα μιλήσει για "το ερευνητικό τοπίο της Γερμανίας και τις υποτροφίες της DAAD", σε ημερίδα με θέμα "Έρευνα στη Γερμανία", που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, το ΑΠΘ και το Ενημερωτικό Κέντρο (IC) της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Δρ. Ινγκο Βον Βος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Υποτρόφων της DAAD Ελλάδας Παναγιώτης Λαδάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικά Πανεπιστήμια "ψηφίζουν" Γερμανοί νέοι επιστήμονες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news