facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Οι τράπεζες "εισβάλουν" στο Taxis

Απευθείας πρόσβαση στο σύστημα Taxis και το φορολογικό μητρώο των πολιτών φαίνεται πως θα αποκτήσουν σύντομα οι τράπεζες, μέσω του συστήματος "Τειρεσίας". Με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής", η αλλαγή αυτή έχει άμεση σχέση με τις διαδικασίες ρύθμισης των λεγόμενων "κόκκινων δανείων", προκειμένου να συνεκτιμάται και να συνυπολογίζεται η συνολική κατάσταση του φορολογουμένου -εισοδήματα, χρέη προς ταμεία και εφορίες κ.λπ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συζήτηση διεξάγεται ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία και έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα εδώ και καιρό. Το μεγαλύτερο "αγκάθι" που πρέπει να ξεπεραστεί έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς η πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία απαγορεύεται δια νόμου. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το πιθανότερο σενάριο είναι ο ενδιαφερόμενος που θα καταθέτει αίτηση ρύθμισης του δανείου του να υποχρεούται να υπογράψει εξουσιοδότηση προς την τράπεζα για πρόσβαση στο φορολογικό του μητρώο.

Ούτως ή άλλως, βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει. Υπενθυμίζεται ότι, πλέον, το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι απαραίτητο ακόμη και για το άνοιγμα ενός απλού τραπεζικού λογαριασμού.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τράπεζες "εισβάλουν" στο Taxis"

ΣτΕ: Ο πεθερός και η πεθερά δικαιούνται αποζημίωση για ηθική βλάβη σε περίπτωση θανάτου

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Χαράλαμπο Κομνηνό, συνταυτίστηκε με την νομολογία του Άρειου Πάγου και έκρινε ότι ο πεθερός και η πεθερά δικαιούνται αποζημίωση για ηθική βλάβη σε περίπτωση θανάτου.

Να σημειωθεί ότι ο Άρειος Πάγος με σειρά αποφάσεων του έχει κρίνει εδώ και χρόνια ότι ο πεθερός και η πεθερά δικαιούται αποζημίωση σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2000, 26χρόνη μητέρα μετά την γέννησή του 4ου παιδιού της απεβίωσε από σηψαιμία και σηπτικό σοκ, καθώς ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου Καλαμάτας ξέχασε κομμάτι του πλακούντα στην μήτρα.

Η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε: «Παραμονή ξένου σώματος (υπόλειμμα πλακούντος διαστάσεως 7Χ6Χ1,2 cm) μετά την καισαρική τομή εντός της κοιλότητας της μήτρας, προκάλεσε προοδευτικά διάχυτο σηψαιμία. Η σηψαιμία κατέληξε σε σηπτικό σοκ, το οποίο εξελίχθηκε σε διάχυτο ενδοαγγειακή πήξη».

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Καλαμάτας καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε φυλάκιση 3,5 ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και ο μαιευτήρας σε φυλάκιση 2 ετών.

Στο Εφετείο η ποινή του διευθυντή μειώθηκε στα 2,5 χρόνια (και επικυρώθηκε με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου), ενώ ο μαιευτήρας αθωώθηκε.

Οι συγγενείς της 26χρονης (σύζυγος, ανήλικα παιδιά, πατέρας και μητέρα, αδελφός και πεθερά) στράφηκαν κατά του νοσοκομείου διεκδικώντας αποζημίωση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε σε όλους τους συγγενείς, ακόμη και στην πεθερά (200.000 ευρώ), συνολικά το ποσό των 2.510.720 ευρώ.

Το Διοικητικό Εφετείο, μείωσε το ποσό της αποζημίωσης στα 1.303.000 ευρώ.

Τμήμα της αποζημίωσης αυτής αποφάνθηκε το Εφετείο ότι πρέπει να δοθεί σε όλους τους συγγενείς σε μετρητά, ενώ επιπρόσθετα, αποφάσισε ότι στο σύζυγο και τα παιδιά το υπόλοιπο τμήμα της αποζημίωσης πρέπει να δοθεί σε μηνιαίας δόσεις μέχρι το 2049 υπό την μορφή διατροφής, ενώ το άλλο τρίτο τμήμα της αποζημίωσης πρέπει να δοθεί και πάλι κάθε μήνα μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών.

Όμως, το Εφετείο έκρινε ότι η πεθερά δεν δικαιούται αποζημίωσης καθώς δεν ανήκει στην οικογένεια κατά την έννοια του Αστικού Κώδικα, αλλά ούτε υπάρχει ανάλογη νομολογία του ΣτΕ πάνω στο θέμα αυτό.

Αντίθετα το ΣτΕ έκρινε ότι μεταξύ των προσώπων που δικαιούνται αποζημιώσεις «εκτός του συζύγου και των εξ αίματος συγγενών κατ΄ ευθεία γραμμή και εκ πλαγίου έως δεύτερου βαθμού, περιλαμβάνονται και οι εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού (πεθερός, πεθερά, νύφη και γαμπρός)».

Και ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση ως προς το σκέλος που αφορά την καταβολή αποζημίωσης προς την πεθερά και ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση και ανακαθορισμό των ποσών της αποζημίωσης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Ο πεθερός και η πεθερά δικαιούνται αποζημίωση για ηθική βλάβη σε περίπτωση θανάτου "

ΣτΕ:Συνταγματική παρακράτηση εισοδημάτων των καθηγητών

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 3299/2014 απόφασή της έκρινε ότι είναι συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η παρακράτηση που γίνεται επί των εισοδημάτων των ελευθερίων επαγγελμάτων και των ερευνητικών προγραμμάτων των καθηγητών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Παράλληλα, κρίθηκε ότι η επίμαχη παρακράτηση δεν αποτελεί φόρο.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή 59 καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η από 19.2.2002 υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι επί των ακαθάριστων αμοιβών των μελών των ΑΕΙ από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή από ερευνητικά προγράμματα ή ερευνητικά ινστιτούτα θα υπάρχει παρακράτηση από 10% έως 15% υπέρ ειδικού λογαριασμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ (Ειδικός Λογαριασμός για την Αξιοποίηση Κονδυλίων του Ιδρύματος).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επίμαχη παρακράτηση δεν έχει φορολογικό χαρακτήρα καθώς τα ποσά που παρακρατούνται διατίθενται υπέρ των Ιδρυμάτων για την κάλυψη δαπανών απαραίτητων για τις ανάγκες έργων (εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, κ.λπ.) και την παροχή υπηρεσιών (επιστημονικών, κ.λπ.).

Ακόμη, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι η επίμαχη παρακράτηση δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, όπως είναι τα άρθρα 5 περί οικονομικής ελευθερίας, 43 που προβλέπει τις προϋποθέσεις έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων, 78 περί φορολογίας, κ.λπ., ενώ έκρινε ότι δεν προσκρούει στις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ:Συνταγματική παρακράτηση εισοδημάτων των καθηγητών "

Κουμουτσάκος για τις καθαρίστριες της Δούρου: Η υποκρισία περισσεύει

Για την απόφασή της να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιώτες

«Η υποκρισία περισσεύει...», ήταν το σχόλιο του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας και περιφερειακού συμβούλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, μετά το πρωτοσέλιδο του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος σχετικά με την απόφαση της Ρένας Δούρου για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως η περιφερειάρχης Αττικής αφού χρησιμοποίησε τις καθαρίστριες προεκλογικά, αμέσως μετά την εκλογή της, «έβγαλε τα επαναστατικά της γάντια και παρέδωσε χωρίς δεύτερη σκέψη την καθαριότητα της Περιφέρειας σε ιδιωτικές εταιρείες».

Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, η κυρία Δούρου η οποία προεκλογικά είχε αλυσοδεθεί με τις καθαρίστριες υποσχόμενη να τις αποκαταστήσει εργασιακά, σήμερα αρνείται να τις προσλάβει στην Περιφέρεια Αττικής και επέλεξε ιδιωτική εταιρεία για τον καθαρισμό του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουμουτσάκος για τις καθαρίστριες της Δούρου: Η υποκρισία περισσεύει"

Κουίκ: Οι τράπεζες σώθηκαν με χρήματα από τις πλάτες των Ελλήνων

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τις δηλώσεις του για τις αντοχές των τραπεζών εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

«Την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει από την υπερφορολόγηση, τα χαράτσια και τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Σαμαράς μιλά για τις αντοχές των τραπεζών που έχουν πάρει πάνω από 200 δισ. ευρώ εγγυήσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις, χρήματα που προέρχονται από τις πλάτες των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ για τα «stress tests» των τραπεζών.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουίκ: Οι τράπεζες σώθηκαν με χρήματα από τις πλάτες των Ελλήνων"

Συναγερμός για τη στάθμη του ποταμού Έβρου

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στο κεντρικό , ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας υπάρχει σημαντική αύξηση των νερών του ποταμού Έβρου με παροχές που ξεπερνούν τα 1000m3/sec.

Για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων παρακαλούμε :

1.Οι Δήμαρχοι του πίνακα αποδεκτών για ενέργεια:
Όπως ενημερώσουν ά μ ε σ α τους κατοίκους των περιοχών τους (Γεωργούς – Κτηνοτρόφους – Αλιείς - Κυνηγούς κ.λ.π.):
· Να μη πλησιάζουν τον ποταμό Έβρο και τα αναχώματα αυτού (επικίνδυνες περιοχές).
· Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές
· Nα ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ στην ζώνη ευθύνης τους για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους(Αρδευτικά Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.). Ν.3852/10 άρθρο: 94
· Οι Δήμοι να συνεργάζονται με την Δνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε ΕΒΡΟΥ, εάν απαιτηθεί, για άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό

2. Η ΔΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Όπως ενημερώσει τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον του ποταμού
Έβρου για την επικείμενη αύξηση των υδάτων. Παρακαλούνται επίσης οι
κτηνοτρόφοι να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να
είναι σε επαφή με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας για πιθανή εκκένωση
των κτηνοτροφικών μονάδων.

3. Η ΔΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε ΕΒΡΟΥ
* Όπως διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη /επιτήρηση των αναχωμάτων
και των αντιπλημμυρικών έργων.
*Ενημερώσει τους ΓOΕΒ για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα
αρμοδιότητάς τους(Αρδευτικά Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.) Π.Δ 144
‘’Οργανισμός Περιφέρειας ΑΜΘ άρθρο¨7

4. Η ΠΑΜΘ/ΔΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ ΕΒΡΟΥ παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη επ’ αυτού, θα σαςενημερώσει σχετικά με νεότερο έγγραφό του.

5. Η ΧVI Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ – ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ κασι η 50 ΜΗΧ.ΤΑΞ./3ο ΕΓ παρακαλούνται όπως ενημερώνουν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ ΕΒΡΟΥ για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος

Γραφείο Τύπου Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για τη στάθμη του ποταμού Έβρου"

Αποφασίστηκε η διαδικασία αποζημίωσης για πληγέντες της κακοκαιρίας - Καθορίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση


Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών, αποφασίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες και προβλέπει επίσης την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον υφυπουργό, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, ενώ υπήρξε συνεννόηση και με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ανέφεραν, ότι έως τώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, τόνισε την ανάγκη της τήρησης όλων των διαδικασιών και των προϋποθέσεων, προκειμένου, όπως ανέφερε, άμεσα και με πλήρη διαφάνεια να αποκατασταθούν οι πραγματικά ζημιωθέντες, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των συναρμοδίων υπουργείων της Περιφέρειας και των Δήμων που επλήγησαν ώστε να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες.

Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους δημάρχους, ότι η μεταφορά των απαραίτητων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει άμεσα, από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημα των Δήμων προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα προς την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γ.Γ.Πρόνοιας.
Προϋποθέσεις

Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ απαιτείται:

- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

- Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.

- Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

- Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.

Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:

- Ο αριθμός μελών οικογένειας

- Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)

- Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 50 τ.μ.)

Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.

Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:

- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

- Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος

- Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.

- Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφασίστηκε η διαδικασία αποζημίωσης για πληγέντες της κακοκαιρίας - Καθορίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση"

Σαμαράς: Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία

Δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τα αποτελέσματα των stress tests και τις ελληνικές τράπεζες. Ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του αναφορικά με τα αποτελέσματα των δοκιμασιών κεφαλαιακής αντοχής των ελληνικών συστημικών τραπεζών εξέφρασε προ ολίγου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

"Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς", επισημαίνεται σε γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού.

Χαρδούβελης: "Περάσαμε με επιτυχία το τεστ"

Από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός ότι "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας" δήλωσε ο υπουργός

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε το γεγονός πως τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test.

"Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα" πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

"Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας".

"Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά", κατέληξε.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία"

Τι είχε σκαρφιστεί ένας 49χρονος οδηγός φορτηγού, προκειμένου να μην πληρώνει διόδια στην Εγνατία οδό

Ύστερα από συντονισμένη προσπάθεια της τροχαίας Ιωαννίνων και των υπευθύνων της Εγνατίας Οδού στην Ήπειρο, συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα στην Εγνατία Οδό,στο ύψος της πόλης των Ιωαννίνων, φορτηγό-"φάντασμα" ,με οδηγό που διαμένει σε πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας,που κυκλοφορούσε με πολλές πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, τις οποίες άλλαζε κάθε φορά που διέρχονταν από τους σταθμούς διοδίων, ώστε να μην πληρώνει το κόμιστρο διέλευσης!

Η Εγνατία Οδός,είχε ενημερώσει την αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων,για τις διελεύσεις του φορτηγού που άλλαζε πινακίδες και είχε δώσει μάλιστα στην ΕΛ.ΑΣ. και φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του
αυτοκινητόδρομου.

Η σημερινή συντονισμένη επιχείρηση της Τροχαίας Ιωαννίνων, απέδωσε καρπούς και στο μπλόκο που στήθηκε τα ξημερώματα, βρέθηκαν μέσα στο λευκό φορτηγό μάρκας VOLVO,πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ κατηγορείται επίσης και για σωρεία άλλων παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.

Ο συλληφθείς οδηγός του φορτηγού, με τη σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί σε λίγο στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων.

epirusgate
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είχε σκαρφιστεί ένας 49χρονος οδηγός φορτηγού, προκειμένου να μην πληρώνει διόδια στην Εγνατία οδό "

Βαφτίζουν τον χειμώνα απρόβλεπτο γεγονός για απευθείας αναθέσεις

Βαθιά ριζωμένη στη νοοτροπία των φορέων του Δημοσίου φαίνεται ότι είναι ακόμη η τακτική των προμηθειών μέσω απευθείας αναθέσεων (διαδικασία διαπραγμάτευσης όπως είναι ο ακριβής όρος), παρά τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι έξι στα δέκα αιτήματα από δημοσίους φορείς που φτάνουν στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) προκειμένου αυτή να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της σε απευθείας αναθέσεις απορρίπτονται, καθώς σπάνια πληρούν τα βασικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα αυτό του απρόβλεπτου γεγονότος που προκαλεί εξαιρετικά κατεπείγουσες ανάγκες. Αν και μέχρι τέλους Οκτωβρίου όλοι οι φορείς του Δημοσίου που πραγματοποιούν κρατικές προμήθειες είναι υποχρεωμένοι βάσει του νόμου να αποστείλουν στην ανεξάρτητη αρχή τον προγραμματισμό των αναγκών τους για το 2015, πολλοί είναι αυτοί –ακόμη και υπουργεία– που δεν το έχουν πράξει ακόμη.

Ακριτικός δήμος της Θράκης, περιοχή στην οποία ο χειμώνας είναι ιδιαιτέρως βαρύς, ζήτησε να προμηθευθεί με απευθείας ανάθεση καύσιμα για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων που βρίσκονται στην επικράτειά του. Το αίτημα απορρίφθηκε από την ΕΑΑΔΗΣΥ, καθώς η έλευση του... χειμώνα δεν μπορεί να θεωρηθεί απρόβλεπτο γεγονός.

Αλλη συνήθης πρακτική είναι αυτή της εμφάνισης έργων ως συμπληρωματικών –προκειμένου να ανατεθούν απευθείας– ενώ στην πραγματικότητα είναι καινούργια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αίτημα υπουργείου για να εγκριθεί η απευθείας ανάθεση συμπληρωματικής, όπως τη χαρακτήρισε, μελέτης για έργο κατασκευής φράγματος προϋπολογισμού 240.493 ευρώ. Σημειώνεται ότι η αρχική μελέτη είχε προϋπολογισμό 586.702 ευρώ. Από την εξέταση της υπόθεσης προέκυψε ότι η πρόσθετη μελέτη δεν μπορούσε να χαρακτηρισθεί συμπληρωματική διότι προέβλεπε την κατασκευή του φράγματος σε άλλη θέση.
Συχνά επίσης είναι τα αιτήματα φορέων που επιθυμούν να προβούν σε απευθείας ανάθεση προμηθειών διότι οι διαγωνισμοί, ανοιχτοί ή κλειστοί, που διενήργησαν κηρύχθηκαν άγονοι. Από την εξέταση των πραγματικών γεγονότων στην οποία προβαίνει η ΕΑΑΔΗΣΥ προκύπτει συχνά ότι οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι κυρίως διότι οι φορείς δεν είχαν τηρήσει σωστά τους όρους της διαδικασίας και ειδικά σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές δημοσιότητας. Οι ασάφειες αυτές, σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, ενδεχομένως προκαλούν σύγχυση σε εν δυνάμει ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς και τους αποτρέπουν από το να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Το φαινόμενο αυτό, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της ΕΑΑΔΗΣΥ, μπορεί να οφείλεται και σε πλημμελή γνώση της νομοθεσίας και των απαιτούμενων διαδικασιών. Η συχνή επανάληψή του όχι μόνον από μικρούς ΟΤΑ, αλλά και από φορείς όπως υπουργεία ή περιφέρειες, ευλόγως προκαλεί υποψίες για το εάν τελικά η αιτία του λάθους είναι η άγνοια ή σκοπιμότητα.

Δεν λείπουν, μάλιστα, οι περιπτώσεις εκείνες όπου οι φορείς, παραβαίνοντας την υφιστάμενη νομοθεσία, πρώτα προβαίνουν στην απευθείας ανάθεση και εκ των υστέρων ζητούν την έγκριση της ΕΑΑΔΗΣΥ. «Δυστυχώς, είμαστε σίγουροι ότι σε κάποιες περιπτώσεις που απορρίπτουμε τα αιτήματα προχωρούν και πάλι σε απευθείας αναθέσεις χωρίς να το γνωρίζουμε. Αλλωστε, αν και όλα τα αιτήματα δημοσίων συμβάσεων θα πρέπει να δημοσιοποιούνται στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) προκειμένου να εκδοθεί στο τέλος η εντολή πληρωμής των προμηθευτών, δεν λείπουν περίεργα φαινόμενα. Εχουμε εντοπίσει φορέα που δεν δημοσιοποίησε κανένα αίτημα για 45 συμβάσεις και όχι 2-3», αποκαλύπτει στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΑΑΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος που διενεργεί η αρχή στον εν λόγω φορέα.

Πλέον επιρρεπείς στην πρακτική των απευθείας αναθέσεων είναι οι δήμοι και τα νοσοκομεία. Προκειμένου, μάλιστα, να περιορισθούν περαιτέρω τα φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο των προμηθειών του κλάδου υγείας, χωρίς ο έλεγχος από την άλλη να προκαλεί εμπλοκή και καθυστερήσεις εις βάρος των πολιτών, η ΕΑΑΔΗΣΥ έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας για την αναμόρφωση του νομικού συστήματος που διέπει τις κρατικές προμήθειες του κλάδου υγείας.

 kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαφτίζουν τον χειμώνα απρόβλεπτο γεγονός για απευθείας αναθέσεις"

«Αρχές Νοεμβρίου πρέπει να κληθούν από τα ΑΕΙ οι υπό μετεγγραφή φοιτητές»

Λοβέρδος: Γρήγορα οι διαδικασίες για να μην ταλαιπωρούνται οι φοιτητές

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβριου θα πρέπει να κληθούν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα υποδοχής οι υπό μετεγγραφή φοιτητές για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάλεσε τα ιδρύματα να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες για ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές για να μην ταλαιπωρούνται οι φοιτητές και οι οικογένειες τους.

Σύμφωνα με προγενέστερες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, οι αιτήσεις για μετεγγραφή που υποβλήθηκαν είναι περίπου 13.000.

Εξ αυτών, οι 3.500 αιτούντες έχουν χρησιμοποιήσει οικονομικό κριτήριο, όμως, λόγο του πλαφόν που προβλέπεται σε αυτή την κατηγορία, μόνο περίπου 500 αιτήματα θα γίνουν δεκτά.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αρχές Νοεμβρίου πρέπει να κληθούν από τα ΑΕΙ οι υπό μετεγγραφή φοιτητές»"

Έτσι θα υπολογιστεί το κατοχικό δάνειο

Για τον τρόπο υπολογισμού του κατοχικού δανείου ενημέρωσαν τη Διακομματική Επιτροπή, σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, οι συντονιστές τις ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για τον προσδιορισμό των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Ειδικότερα, τα μέλη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής ενημέρωσαν ο συντονιστής της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, Παναγιώτης Καρακούσης και ο αναπληρωτής συντονιστής, Βασίλειος Μαλεσιώτης.

Και οι δύο ενημέρωσαν για τη μεθοδολογία που ακολουθεί η ειδική ομάδα εργασίας και το υλικό που έχει συλλέξει. Υλικό το οποίο σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει και το ύψος του κατοχικού δανείου. Το ύψος προέκυψε από αναγωγή σε δολάρια του 1941 του συνολικού ποσού των αναγκαστικών απολήψεων που έλαβαν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα γερμανικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της κατοχής, διότι το δολάριο ήταν τότε το μοναδικό σχετικά σταθερό νόμισμα. Η ομάδα εργασίας θα κάνει τον εκτοκισμό τού αρχικώς ληφθέντος ποσού από την 1.1.1945, με βάση ένα επιτόκιο βασισμένο στη μέση απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομάδα εργασίας που συγκέντρωσε 45.000 έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, 761 φακέλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και 5.000 έγγραφα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενημέρωσε τη διακομματική επιτροπή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο έργο της. Η επιτροπή ωστόσο αναμένεται να έχει συντάξει την έκθεσή της έως την 31.12.2014 και εκεί θα υπάρχει προσδιορισμός του ύψους των γερμανικών αποζημιώσεων όλων των τύπων.

Από την πλευρά της, η διακομματική επιτροπή της Βουλής ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πόρισμα αν δεν πάρει στα χέρια της την έκθεση της ομάδας εργασίας και αν δεν διαβιβαστεί και το υλικό που έχει χαρακτηριστεί απόρρητο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει η νοοτροπία του αυτοπεριορισμού για τον προσδιορισμό των αξιώσεων. Πρόσθεσε δε ότι δε νοείται να χαρακτηρίζονται απόρρητα στοιχεία με τρόπο που να μην μπορεί να λάβει γνώση η διακομματική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Δεν είναι δυνατόν εκθέσεις να τις ξέρουν οι πάντες και να μην τις ξέρει το ελληνικό κοινοβούλιο» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος σχολιάζοντας την ενημέρωση από τους συντονιστές της ειδικής επιτροπής, είπε πως «επιβεβαιώθηκε ότι επί 70 χρόνια δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για να γίνει η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου».

Ο προεδρεύων της διακομματικής, Αθανάσιος Νταβλούρος, ανέφερε ότι η επιτροπή δεν μπορεί να προχωρήσει σε πόρισμα αν δεν έχει λάβει γνώση των εκθέσεων.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι θα υπολογιστεί το κατοχικό δάνειο"

ΘΗΤΕΙΑ: Προαιρετική στράτευση γυναικών και υποχρεωτική για τους άνδρες στα 18 θέλει το ΓΕΕΘΑ

Πρόταση που φέρνει τα πάνω κάτω στην θητεία επεξεργάζεται το ΓΕΕΘΑ, η οποία προβέπει προαιρετική στράτευση γυναικών και υποχρεωτική στράτευση στα 18 για τους άνδρες.

Η πρόταση έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ η οποία βέβαια σε μία εβδομάδα αποχωρεί και ο διάδοχος Αβραμόπουλου θα είναι αυτός που θα πρέπει να πάρει την απόφαση έγκρισης ή απόρριψής της.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος παρουσίασε την πρόταση αυτή και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην ενημέρωση που του έγινε στο ΥΠΕΘΑ την περασμένη Τρίτη. Δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα.

Το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων του Στρατού Ξηράς είναι γνωστό.

Το αίτημα για αύξηση της στρατιωτικής θητείας ακόμη και στους 18 μήνες έρχεται και επανέρχεται αλλά κανένας υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν θέλησε να το “αγγίξει”. Προκειται για εξαιρετικά αντιδημοφιλές μέτρο . Και ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος να μην θέλουν οι υπουργοί ούτε να το ακούσουν. Η οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών που έχουν παιδί στον στρατό είναι ήδη πολύ μεγάλη. Έχει υπολογιστεί ότι το κόστος της θητείας για μια οικογένεια φθάνει μέχρι και τις 3000 ευρώ!

Ωστόσο το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού είναι υπαρκτό. Όπως και οι πιέσεις των στρατηγών. Μ΄ αυτό το δεδομένο το ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός του Μιχαήλ Κωσταράκος επεξεργάζονται το σχέδιο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 αλλά και της προαιρετικής στράτευσης γυναικών με κίνητρο κάποια επιπλέον μόρια για πρόσληψη στο δημόσιο. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι γυναίκες που θα επιλέξουν να καταταγούν στο στρατό να έχουν ακόμη ένα κίνητρο. Ο χρόνος της θητείας τους που θα είναι από 12 μήνες και πάνω να “μετράει” ως συνταξιοδοτικός χρόνος και να έχουν βέβαια και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Δεν υπάρχει ομοφωνία για το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ. Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 μπορεί να “γεμίζει” τα στρατόπεδα με κόσμο , να λύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των αναβολών και της ανυποταξίας, αλλά από την άλλη στερεί τις Ένοπλες Δυνάμεις από κρίσιμες ειδικότητες που μέχρι σήμερα τις καλύπτει δωρεάν. Με πρώτη και καλύτερη αυτή των ιατρών.

Σ΄ ότι έχει να κάνει με την προαιρετική στράτευση γυναικών. Στο ΥΠΕΘΑ εκτιμούν ότι με τα ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν στους νέους είναι λογικό να υπάρξει ενδιαφέρον από νεαρές γυναίκες για να καταταγούν, έστω και χωρίς μισθό. Η είσοδος γυναικών στον στρατό πάντως μπορεί να προσφέρει μια ανακούφιση και κλείσει πολλές “μαύρες τρύπες”. Όλες οι υπηρεσίες των Αθηνών και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων μπορούν να καλυφθούν από τις γυναίκες που θα καταταγούν ,απελευθερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό προσωπικού που θα μπορέσει να προωθηθεί σε μονάδες της μεθορίου όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "ΘΗΤΕΙΑ: Προαιρετική στράτευση γυναικών και υποχρεωτική για τους άνδρες στα 18 θέλει το ΓΕΕΘΑ"

Επιστρατεύονται 9.971 εφοριακοί κατά της φοροδιαφυγής

Αυξημένες αρμοδιότητες αποκτά από την προσεχή Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 η Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, καθώς ενεργοποιείται ο νέος οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών που ενισχύει σημαντικά τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Πέρα από την αρμοδιότητα της συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων αποτελεσμάτων ελέγχων και επανελέγχων, καθώς και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού, η Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης θα πρέπει από την προσεχή Τετάρτη να φέρει εις πέρας συγκεκριμένους επιχειρησιακούς στόχους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

- Ο εντοπισμός και η καταπολέμηση της φοροαποφυγής, αλλά και η τιμωρία της φοροδιαφυγής.

- Η ευθύνη για την παρακολούθηση του βαθμού επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για φορολογικούς ελέγχους στα Ελεγκτικά Κέντρα και στις ΔΟΥ.

- Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του φοροελεγκτικού μηχανισμού και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των φορολογουμένων.

- Η βελτίωση της ποιότητας του ελεγκτικού έργου του φοροελεγκτικού μηχανισμού για την μεγιστοποίηση της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.

- Η διοικητική συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ στον τομέα του ΦΠΑ.

- Η εποπτεία των υπόχρεων προσώπων που ορίζονται στο νόμο για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο νέο οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει 16.598 οργανικές θέσεις προσωπικού, εκ των οποίων οι 9.971 αφορούν σε θέσεις εφοριακών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον νέο οργανισμό από τις 16.598 προβλεπόμενες θέσεις εργασίας οι 9.017 θέσεις αφορούν σε υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι 2.391 θέσεις σε υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι 4.315 σε θέσεις υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι 412 σε θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ο Οργανισμός προβλέπει ακόμη 457 θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αλλά και έξι θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρατεύονται 9.971 εφοριακοί κατά της φοροδιαφυγής"

«Όχι» της Μέρκελ στους περιορισμούς εργαζομένων εντός της Ε.Ε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να στηρίξει την επιβολή πιθανών περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης των ευρωπαίων σε άλλη χώρα της ΕΕ οι οποίοι αναζητούν εργασία, κάτι που ενδεχομένως «εκτροχιάζει» τα σχέδια του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντείβιντ Κάμερον, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Sunday Times.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Μέρκελ στην εφημερίδα αναφέρει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει οποιουσδήποτε περιορισμούς κυκλοφορίας εργαζομένων στο εσωτερικό των 28 εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Γερμανία δεν θα παρέμβει στις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ», δήλωσε η Μέρκελ.

Ο Κάμερον, ο οποίος σχεδιάζει να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εάν το κόμμα του κερδίσει στις εκλογές του 2015, έχει δηλώσει ότι οφείλει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η εφημερίδα είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι ο Κάμερον εξετάζει την ιδέα επιβολής ορίου στον αριθμό των ανειδίκευτων μεταναστών από το εσωτερικό της ΕΕ που αναζητούν εργασία στη Βρετανία, κάτι που ωστόσο απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στο πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας, η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Κάμερον σχετικά με την επιβολή πιθανών περιορισμών σε εργαζόμενους οι οποίοι μετακινούνται σε χώρες της ΕΕ με το πρόσχημα ότι αναζητούν εργασία ωστόσο στόχος τους είναι η είσπραξη επιδομάτων.

«Αυτά αποτελούν αμφιλεγόμενα ζητήματα τα οποία συζητούμε επίσης στη χώρας μας», δήλωσε στην Sunday Times η Μέρκελ. «Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να επιλυθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την κατάχρηση. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " «Όχι» της Μέρκελ στους περιορισμούς εργαζομένων εντός της Ε.Ε."

Το «Barbaros» και η κατάσταση «μη πολέμου» Ελλάδας-Τουρκίας

Την απόφαση αποστολής φρεγάτας στην Κύπρο έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση όπως πληροφορείται το protothema.gr - Τι επιδιώκει η Άγκυρα - Γιατί οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την συμμαχία της Αθήνας με το Κάιρο - Οι διεθνείς ισορροπίες και η αποδοκιμασία των τουρκικών κινήσεων

Η κατάσταση «μη πολέμου» της Ελλάδας με την Τουρκία τίθεται υπό αμφισβήτηση από τη νέα κρίση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο μετά την απόφαση της Άγκυρας να αποστείλει το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, που από τις 20 Οκτωβρίου πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία σε μια έμπρακτη κίνηση της Άγκυρας να δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει και να επιβάλει με την απειλή της στρατιωτικής ισχύος τις παράνομες έρευνες που έχει σχεδιάσει σε μια περιοχή όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνα και αξιοποίηση πιθανών υποθαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών ανήκουν αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κρίση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κατέλαβε εξ απίνης την ελληνική πλευρά που μοιάζει απορροφημένη στα εσωτερικά πολιτικά της προβλήματα, στη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στην προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.

Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία στην περιοχή της Κύπρου «στοιχειώνει» την ελληνική κυβέρνηση. Οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας δεν πέτυχαν να φρενάρουν την τουρκική επιθετικότητα, αντιθέτως οδήγησαν τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ  Νταβούτογλου να διακηρύξει ευθέως πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες διότι ενεργεί εξ ονόματος και έπειτα από εξουσιοδότηση των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Νταβούτογλου έστειλε μάλιστα τελεσίγραφο προς την Λευκωσία και την Αθήνα ότι αν δεν αποδεχθούν να μοιραστεί το φυσικό αέριο της Κύπρου ανάμεσα σε Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους τότε η διχοτόμηση του νησιού θα είναι οριστική και στην Κύπρο θα σχηματιστούν δύο κράτη.

Η ελληνική πλευρά διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου κατηγόρησε την Τουρκία ότι με την αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Barbaros» στην περιοχή της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας προσβάλει βάναυσα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας «γιατί στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας» και κάλεσε την Άγκυρα «να ανακρούσει πρύμναν, όχι μόνον το πλοίο, αλλά και η εξωτερική της πολιτική, και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Αθήνα και Λευκωσία προειδοποίησαν την Άγκυρα ότι θα μπλοκάρουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Νταβούτογλου. Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μάλιστα μια λίστα με οκτώ αντίποινα που θα επιφέρουν πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις στην τουρκική πλευρά, μεταξύ των οποίων το πάγωμα στο άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την ΕΕ, η συνέχιση των διαβημάτων και η εξέταση της πιθανότητας προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με απλά λόγια, η Αθήνα και η Λευκωσία κινούνται με γνώμονα την απόφαση ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν αποτελεί επιλογή. «Στην ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχουν απόψεις για στρατιωτικού τύπου απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα», μας είπε κυβερνητικό στέλεχος.

Η χωρίς όριο κλιμάκωση της κρίσης μπορεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα για την Ελλάδα η οποία επενδύσει στην σταθερότητα για να μπορέσει να αποκαταστήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Μια απειλή ασφαλείας μπορεί να ρίξει και πάλι την χώρα σε κατήφορο...

«Ακόμη κι αν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την στρατιωτική επιλογή, αυτό θα ήταν μέγιστο λάθος», λέει στο protothema.gr ανώτατος αξιωματικός του Πενταγώνου.

Το μεγάλο ερώτημα για την ελληνική πλευρά είναι πώς θα απαντήσει αν η Άγκυρα αποφασίσει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν την κρίση, αν για παράδειγμα το «Barbaros» ξεκινήσει να κάνει σεισμογραφικές έρευνες ή αν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δώσει το πράσινο φως για ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του «Barbaros», κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση», προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τρία τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνται πολύ κοντά στο ερευνητικό πλοίο, σε διεθνή ύδατα αλλά εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του ψευδοκράτους εντοπίστηκε και ένα τουρκικό υποβρύχιο.

Η πυραυλάκατος «Καβαλούδης», που βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου συμμετέχοντας στην πολυεθνική επιχείρηση «Unifil» για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων του Λιβάνου, είναι η μοναδική ναυτική ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά επιχειρήσει ένα βήμα κλιμάκωσης της κρίσης στην Κύπρο, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποστείλει στην περιοχή μία φρεγάτα. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε χρόνο που θα επιλεγεί από την Αθήνα σε συνεννόηση με την Λευκωσία, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου. Η παρουσία ελληνικού πολεμικού πλοίου στην επιχείρηση Unifil δίνει τη νομιμοποιητική βάση στην Αθήνα για να αναβαθμίσει στρατιωτικά την παρουσία της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Το μείζον ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά στην περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει να επιμείνει στην τακτική της έντασης και της απειλής χρήσης βίας με σκοπό να επιβάλει την ατζέντα για «μοίρασμα» των κυπριακών υδρογονανθράκων.

Επί του παρόντος, Ελλάδα και Κύπρος είναι αφοσιωμένες στην προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής διεξόδου από την κρίση.
Τα διεθνή δεδομένα
Όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος «η Τουρκία δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη - και πρέπει να είναι στραμμένη - στο Κομπάνι, στον ISIS, στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη νότια και στην ανατολική γειτονία της».

Η αμερικανική πλευρά αρκείται να μεταφέρει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πως «είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή». Κι ενώ η Ουάσιγκτον αναγνώρισε δημοσίως την προηγούμενη Πέμπτη το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, η εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι «όλοι οι ενεργειακοί πόροι του νησιού θα πρέπει να διανεμηθούν ισομερώς μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Επί της ουσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφεύγουν να ασκήσουν αφόρητη πίεση προς την Τουρκία, γεγονός που ασφαλώς δεν είναι άσχετο από την υποβόσκουσα κρίση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ακόμη μια εστία έντασης με τον Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που ασφαλώς οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί και γι' αυτό τραβούν το σκοινί στην Κύπρο.

Για τα ελληνικά συμφέροντα, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν την τουρκική επιθετικότητα, αλλά από την άλλη δεν μπορούν παρά να επιβάλουν πολιτικές ή διπλωματικές κυρώσεις στην Άγκυρα που θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τη διεθνή απομόνωσή της.

Η Ρωσία έχει πάρε ανοιχτά θέση υπέρ της Κύπρου και ένα ακόμη στοιχείο που εντείνει τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας είναι η δημιουργία του άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Καϊρου με σκοπό την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών.
Τι επιδιώκει η Τουρκία
Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά επειδή θέλει να εγγράψει υποθήκες. Αποστέλλοντας το «Barbaros» για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορεί να ισχυριστεί ότι ουδέποτε αποδέχθηκε ότι η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον, επειδή η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και ο άξονας της Λευκωσίας με το Ισραήλ της δημιουργεί προβλήματα θέλει να εκβιάσει και να απαιτήσει ανταλλάγματα για να μην μείνει εκτός του παιχνιδιού. Μία από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης Νταβούτογλου είναι να ακυρωθεί η σύναψη συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Θα το επιτύχει; Δύσκολο, δεδομένων των σημερινών συνθηκών και της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων της Άγκυρας με το Κάιρο.

Με την αποστολή του ερευνητικού πλοίου της στην Κύπρο, η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει. Το πώς θα εξελιχθεί η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ έχει να κάνει κυρίως με το πόσο απομονωμένοι θα αισθανθούν οι Τούρκοι αλλά και το πόσο ισχυρές θα είναι οι πιέσεις που θα σκηθούν από τη διεθνή κοινότητα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «Barbaros» και η κατάσταση «μη πολέμου» Ελλάδας-Τουρκίας"

Πλατφόρμα εντός κυπριακής ΑΟΖ σχεδιάζει να στήσει η Τουρκία

Πλατφόρμα για εξόρυξη υδρογονανθράκων θέλει να στήσει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα που το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» περιπολεί στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο η τουρκική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον δύο εταιρείες για να στήσουν πλατφόρμα, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, μετά την άρνηση των δύο αυτών εταιρειών η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά της δικής της πλατφόρμας -στοιχίζει από 100 εκατ. έως 150 εκατ. ευρώ. Ήδη τούρκοι αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν «Socar».

Η νέα προκλητική στάση της Τουρκίας έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ για τις κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα φαίνεται ότι αγνοεί απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ και εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της.

Διπλωματικές πηγές στην Λευκωσία ανέφεραν ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή την αγορά πλατφόρμας και την μεταφέρει νοτίως του νησιού εντός των κυπριακών τεμαχίων, τότε ασφαλώς και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή αλλά κατάληψη και κατοχή θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλατφόρμα εντός κυπριακής ΑΟΖ σχεδιάζει να στήσει η Τουρκία"

Κούρεμα 30% στις έξτρα αμοιβές και συνέχεια σύγκρουσης Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Κούρεμα ύψους 30% στην «προσωπική διαφορά» αναμένεται να δεχθούν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν έξτρα αμοιβές, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιμένει στο συγκεκριμένο «ψαλίδι».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» ο υπουργός επιμένει επιδιώκοντας, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, την εξεύρεση πόρων ώστε να δοθούν αυξήσεις στις αποδοχές, κυρίως στελεχών του δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αντιδρά έντονα με τις επιλογές του υπουργού και το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ο κατώτατος μισθός που ισχύει εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015 για τους νεοεισερχομένους στο Δημόσιο, υπό τον όρο ότι θα συμφωνήσει και το ΠαΣοΚ στις επιλογές που προκρίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγωγικός μισθός για τον απόφοιτο υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα είναι 680 ευρώ τον μήνα (από 780 ευρώ σήμερα). Το ποσό αυτό, που καταβάλλεται για 12 μήνες, αντιστοιχεί στις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη που είναι 586 ευρώ τον μήνα, αλλά καταβάλλεται επί 14 φορές, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Πηγή πίνακα: «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Αντιστοίχως θα είναι μειωμένοι και οι εισαγωγικοί μισθοί των αποφοίτων δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σε μικρότερο όμως ποσοστό.

Σε αυτή τη σκληρή γραμμή με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών, που έχουν υψηλότερες αμοιβές από το προσωπικό άλλων υπουργείων, με το «ψαλίδισμα» της αποκαλούμενης «προσωπικής διαφοράς» τουλάχιστον κατά 30%, επιμένει ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το «Βήμα».

Ο υπουργός – συνεπικουρούμενος από τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε στα ερτζιανά «προτιμώ να πέσει η κυβέρνηση αν είναι να πέσει για μια μεταρρύθμιση και να πάμε σε εκλογές. Εδώ δεν πρέπει η κυβέρνηση να κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό» – βρέθηκε απέναντι όχι μόνο στο ΠαΣοΚ αλλά και στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι υπάλληλοι του οποίου θίγονται περισσότερο από όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στο επιχείρημα που προβάλλουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι «σε άλλες χώρες ισχύουν ειδικά μισθολόγια για τον κλάδο τους» απάντησε ότι «δεν μπορώ να δεχθώ απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ένα υπουργείο να παίρνει 600 ευρώ περισσότερα από ό,τι το προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα υπόλοιπα υπουργεία».

Αντιδράσεις

Ο ανοιχτός αυτός πόλεμος ξέσπασε μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Βήματος» την περασμένη Κυριακή για την τελική πρόταση του ενιαίου μισθολογίου και τις μειώσεις της «προσωπικής διαφοράς» σε ποσοστό από 4% ως 10%, στο οποίο αντέδρασε το ΠαΣοΚ διά του κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, υπευθύνου για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, ο οποίος εξήγησε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις θέσεις που παρουσίασε στην τρόικα ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά στο Παρίσι, αλλά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με σειρά δηλώσεών του υποστήριξε πως «ό,τι συζητούμε με την τρόικα έχει συζητηθεί και με τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ».

Ο κ. Πρωτόπαπας επανέρχεται και με δήλωσή του προς «Το Βήμα» επισημαίνει: «Το ΠαΣοΚ είναι το κόμμα που στήριξε τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Στην Παιδεία, στην Υγεία, στην αγορά, στους φορολογικούς μηχανισμούς, στην Κοινωνική Ασφάλιση. Και τις στηρίξαμε όταν άλλοι λαΐκιζαν και καταψήφιζαν στη Βουλή τις μεταρρυθμίσεις».

«Ναι, θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά θέλουμε να πρόκειται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με περιεχόμενο, με ουσία, και όχι προχειρότητες και μπαλώματα επικοινωνιακού χαρακτήρα, για λόγους οικοδόμησης πολιτικού προφίλ. Αυτό δεν μας αφορά και δεν αφορά κανέναν πολίτη».

«Στηρίξαμε τη Δημόσια Διοίκηση και πρόσφατα τον νόμο για το νέο σύστημα εξέλιξης στελεχών του».

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε – σοβαρά όμως – και ένα νέο Μισθολόγιο για τη Δημόσια Διοίκηση. Αλλά αυτό πρέπει να είναι πλήρες, να συνδέεται με ένα μόνιμο και λειτουργικό σύστημα αξιολόγησης, ώστε να αμείβεται η προσπάθεια του καλού υπαλλήλου και να βελτιώνονται οι υπηρεσίες προς τον πολίτη. Δεν γίνεται όμως σοβαρή συζήτηση με αιφνιδιασμούς και αποσπασματικές διαρροές, με δημιουργία και πάλι κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο χώρο. Δεν πρέπει να είναι στόχος μας να βάλουμε απέναντι τον υπάλληλο, αλλά αντίθετα να τον πείσουμε ότι η υπεύθυνη στάση του και η δουλειά του θα αναγνωρίζονται έμπρακτα, χωρίς κομματισμό, αναξιοκρατία και ισοπεδωτικές λογικές.Εμείς προετοιμαζόμαστε με σοβαρή δουλειά, για ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ας φροντίσει και ο υπουργός να πράξει ανάλογα».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στις θέσεις τους, διαβεβαιώνει πως η όποια παρέμβαση γίνει τώρα θα είναι μισθολογικά ουδέτερη. «Ο,τι κόβουμε από κάποιους θα το δίνουμε σε κάποιους άλλους» είπε και εξήγησε ότι η πρότασή του είναι σαφής: «Μιλάμε για την ανάγκη να υπάρχει μια πραγματική διετής δοκιμαστική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπάλληλος θα πληρώνεται λίγο λιγότερο από τον εισαγωγικό μισθό».

«Μιλάμε επίσης για την ανάγκη να περιοριστεί η προσωπική διαφορά που απέμεινε από τη μη πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου».

«Μιλάμε, τέλος, για την ανάγκη να πληρώσουμε περισσότερο τους προϊσταμένους».

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η αλλαγή εκ βάθρων των μισθολογίων στο Δημόσιο (ενιαίου και ειδικών) απαιτεί χρόνο και συναίνεση που δεν φαίνεται να υπάρχουν.

Οι προϊστάμενοι

Ταυτόχρονα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνει στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων να μειωθούν κατά 40% οι θέσεις των προϊσταμένων (τμηματαρχών και διευθυντών). Το σχέδιο Μητσοτάκη προβλέπει στους προϊσταμένους που θα μείνουν να δοθούν αυξήσεις (μέσω του επιδόματος θέσεων ευθύνης) από τα ποσά που θα περικοπούν από την προσωπική διαφορά των μισθών των υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών. Το κονδύλι αυτό υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ ετησίως και θα μηδενιστεί σε τρία χρόνια.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » " Κούρεμα 30% στις έξτρα αμοιβές και συνέχεια σύγκρουσης Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο "

Σκάνδαλο υποκλοπών: Τρίγωνο κατασκόπων στη Βάρκιζα

Συναγερμός για κεραία που εντοπίστηκε σε πολυκατοικία με ιδιοκτησίες Ελληνοαμερικανών. Αναζητείται αυτός που την τοποθέτησε

Οκτώ χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και την έναρξη της δικαστικής έρευνας, η δικαιοσύνη εντόπισε κεραία, πιθανότατα εκπομπής, σε περιοχή των νοτίων προαστίων και πιο συγκεκριμένα στη Βάρκιζα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, παρά τις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις των ελληνικών αρχών που έχουν προηγηθεί όλα αυτά τα χρόνια, μόλις στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 έφθασε έγκυρη πληροφορία, η οποία έδινε το ακριβές κτίσμα στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κεραία από τους γνωστούς πλέον δράστες των υποκλοπών, αφού ήδη έχει ασκηθεί και η σχετική δίωξη για κατασκοπεία εναντίον του ελληνικής καταγωγής, Αμερικανού Γούλιαμ Μπ.

Η κεραία και η πολυκατοικία

Από το 2009 είχαν φθάσει πληροφορίες στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ότι στα νότια προάστια υπήρχε κέντρο όπου γινόταν και συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις Ελλήνων πολιτών και πολιτικών αλλά και εκπομπή στοιχείων. Τότε όμως είχε δοθεί μόνο το τρίγωνο όπου λειτουργούσε αυτό το παράνομο κέντρο και όχι η ακριβής διεύθυνση.

Τα στοιχεία, μετά την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο, διαβιβάστηκαν στον μετέπειτα ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος τα αξιοποίησε, αφού έκανε και επιχειρήσεις στην επίμαχη περιοχή, χωρίς πάντως να καταφέρει να εντοπίσει το συγκεκριμένο κτίριο.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο κατάφερε να δεχτεί έγκυρη πληροφορία για την ακριβή διεύθυνση του κτιρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες διακριτικές επισκέψεις στον χώρο, πρόκειται για πολυκατοικία με ιδιοκτησίες αρκετών Ελληνοαμερικανών. Το ποιος τοποθέτησε την κεραία, η οποία έχει απομείνει, θα εξακριβωθεί όταν γίνει η επίσημη επιχείρηση και κληθούν οι ιδιοκτήτες του κτίσματος.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έως σήμερα, στο ίδιο σημείο λειτουργούσε παλιά και δεύτερη κεραία, η οποία, όπως εκτιμάται, ήταν υποδοχής πληροφοριών. Η επιχείρηση με τεχνικούς και στελέχη της ΑΔΑΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύντομα, θα δείξει και το κρίσιμο θέμα.

Ο Γουίλιαμ και οι άλλοι

Στο μεταξύ, σε κρίσιμο σημείο φαίνεται ότι είναι η ανάκριση για την υπόθεση των υποκλοπών, το σχέδιο "Πυθία", αλλά και την άλλου είδους λειτουργία περίεργων πρωταγωνιστών λόμπι που είχαν διεισδύσει ακόμα και σε γραφεία ανώτατων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον 65χρονο Γούλιαμ Μπ, μέλος της CIA και διπλωματικό κατά δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχουν εντοπιστεί και άλλοι δύο τεχνικοί, υπάλληλοι της πρεσβείας, οι οποίοι επίσης είχαν διπλωματική ασυλία και είναι άγνωστο αν υπηρετούν στην Αθήνα ακόμα.

Παρότι ο κύριος εμπλεκόμενος είχε δηλώσει ότι ήταν αυτός που είχε αγοράσει τα τρία καρτοκινητά, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις από κατάστημα της Ακτής Μιαούλη με ψευδώνυμο Πέτρου και μάλιστα είχε επικοινωνήσει με τον ανακριτή Φούκα, τελικά δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί, πιθανότατα με παραίνεση των αμερικανικών αρχών.

(Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής)
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο υποκλοπών: Τρίγωνο κατασκόπων στη Βάρκιζα"

Αδελφοποιούνται συμβολικά οι γέφυρες Μάναρη Αρκαδίας και Ρίου - Αντιρρίου

Συμβολική αδελφοποίηση της ιστορικής σιδηροδρομικής γέφυρας Μάναρη, που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, 13 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, πλησίον του αυτοκινητοδρόμου προς Καλαμάτα και της γέφυρας στο Ρίο - Αντίρριο, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στο Μάναρη Αρκαδίας.

Η αδελφοποίηση των δύο γεφυρών προέκυψε με πρόταση του συνδέσμου Μαναριωτών Αττικής, που έγινε αποδεκτή από τον ΟΣΕ και την εταιρεία «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» και στοχεύει στην ανάδειξη των δύο αυτών τεχνικών επιτευγμάτων.

Διαφέρουν χρονικά έναν αιώνα, χωρίς καν να μπορούν να συγκριθούν κι έχουν κοινά στοιχεία το μέγεθός τους -το καθένα για την εποχή του στον ελλαδικό χώρο- το συγκοινωνιακό σκοπό που εξυπηρετούν, τη γαλλική πρωτοπορία στην κατασκευή γεφυρών τους δύο τελευταίους αιώνες και καταδεικνύουν την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της γεφυροποιΐας.

Επιπλέον, ανήκουν και οι δύο γέφυρες στο όραμα του διορατικού Έλληνα πολιτικού Χαρίλαου Τρικούπη.

Αναφορικά με τη γέφυρα Μάναρη που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, αξίζει να σημειώσουμε ότι αποτελεί μοναδικό κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής σιδηροδρομικού έργου της εποχής του, με οκτώ τοξωτά ανοίγματα σε οριζοντιογραφική καμπύλη, συνολικού μήκους 116 μέτρων και πρόκειται για τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη σε οριζόντια καμπύλη λίθινη θολωτή σιδηροδρομική κοιλαδογέφυρα της Ελλάδας.

Η μελέτη της γέφυρας ξεκίνησε το 1890, επί εποχής Χαριλάου Τρικούπη και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1896 από τη γαλλική εταιρεία "Societe Anonyme Internationale de Construction Et d' Enterprises De Travaux Publics" και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1898.

Όπως επισημαίνεται και από τον ΟΣΕ, η ιδιαιτερότητα της γέφυρας έγκειται κυρίως στο σχεδιασμό και υλοποίησή της σε οριζοντιογραφική καμπύλη, ενώ κατά τα 116 χρόνια ζωής της, δεν χρειάστηκε ποτέ παρέμβαση για επισκευή ή συντήρηση της λιθοδομής και δεν επηρεάστηκε ποτέ από φυσικά φαινόμενα. Επιπλέον, τα τελευταία δέκα χρόνια απετέλεσε αντικείμενο μελέτης καθηγητών του Ε.Μ.Π. και μηχανικών του ΟΣΕ και παρουσιάστηκε σε παγκόσμια τεχνολογικά συνέδρια και σε διεθνείς συναντήσεις σιδηροδρομικών τεχνικών από καθηγητές και στελέχη του ΟΣΕ.

Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι, η γέφυρα Μάναρη αποτέλεσε εντυπωσιακό τεχνολογικό και σχεδιαστικό επίτευγμα για την εποχή της και ως τέτοιο συσχετίσθηκε με το ανάλογο ιδιαίτερο τεχνολογικό και σχεδιαστικό επίτευγμα της σύγχρονης εποχής στον ελληνικό χώρο, τη γέφυρα ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου. Πέραν αυτού, η κατασκευή της γέφυρας Μάναρη ξεκίνησε επί εποχής Χαριλάου Τρικούπη, υλοποιώντας το όραμα για το σιδηρόδρομο Πελοποννήσου, ενώ η γέφυρα ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου φέρει το όνομά του, γιατί είχε οραματιστεί την υλοποίηση του έργου της ζεύξης και τούτο αναφέρεται στα πρακτικά του Ελληνικού Κοινοβουλίου της 29ης Μαρτίου 1889.

Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, με συνεχές και πλήρως αναρτημένο κατάστρωμα 2.252 μέτρων. Τα θεμέλιά της βρίσκονται σε βάθος θαλάσσης που φτάνει μέχρι και τα 65 μέτρα. Τόσο αυτό όσο και η διάμετρος των θεμελίων που ανέρχεται σε 90 μέτρα αποτελούν παγκόσμια ρεκόρ για γέφυρα.

Η τελετή της συμβολικής αδελφοποίησης θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Μάναρη στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής 16 Νοεμβρίου και πέρα από την παρουσίαση των δύο γεφυρών θα ακολουθήσει στο χώρο της γέφυρας Μάναρη η αποκάλυψη αναμνηστικής πλακέτας αδελφοποίησης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αδελφοποιούνται συμβολικά οι γέφυρες Μάναρη Αρκαδίας και Ρίου - Αντιρρίου"

Σκληραίνει τη στάση του το ΔΝΤ

Τρία κρίσιμα βήματα που θα οδηγήσουν είτε στη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας στις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της είτε θα αποτελέσουν το «μεγάλο διακύβευμα» των πρόωρων εκλογών, τον προσεχή Μάρτιο, έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, ο οδικός χάρτης των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου προβλέπει:

– Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία όμως βρίσκεται επί του παρόντος στον «αέρα», κυρίως λόγω της προσέγγισης του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει σε ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ.

– Εσωτερικό συμβιβασμό μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ώστε η όποια συμφωνία να είναι δυνατόν να ψηφιστεί από τη Βουλή.

– Ολοκλήρωση των παράλληλων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για τη μεταμνημονιακή εποχή, οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκονται σε προχωρημένη φάση, με επίκεντρο τη δημιουργία υβριδικής γραμμής πίστωσης, αλλά και ένα πλαίσιο δεσμεύσεων που θα πρέπει να αναλάβει η χώρα για το 2015 ώστε να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που θα δεσμευθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου ήταν τα τρία αυτά βήματα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και η συμφωνία με τους εταίρους να έχει λάβει σάρκα και οστά είτε με την υπογραφή των δύο πλευρών είτε με «επιστολή προθέσεων» της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες πριν από την εκκίνηση των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στα μέσα Φεβρουαρίου. Ομως, κατά πληροφορίες, το τελευταίο δεκαήμερο τα δεδομένα τείνουν να αλλάξουν, μετά και τη ρητή θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, κατά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία συμφωνία που θα υπογράψει με τους εταίρους η παρούσα κυβέρνηση: όπως λέει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, την επόμενη συμφωνία με τους εταίρους «δεν θα την υπογράψουν Σαμαράς και Βενιζέλος, αλλά ο λαός».

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, η οποία κατεγράφη τόσο από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, όσο και από το ΔΝΤ, οδηγεί σε ένα διαφορετικό τοπίο: η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αυτή δεν θα υπογραφεί πριν από τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Επί της ουσίας, δηλαδή, ψηφίζοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κάθε βουλευτής θα καλείται να πει «ναι» ή «όχι» στη μετάβαση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που επίσης θα έχουν δρομολογηθεί.

Εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης –που ούτως ή άλλως έχει ετήσια διάρκεια– θα τεθεί σε ισχύ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτελέσει το διακύβευμα των προσεχών εκλογών, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ αυτής και της επαναδιαπραγμάτευσης από μηδενική βάση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως προαναφέρθηκε, βεβαίως, «προαπαιτούμενο» προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας, αλλά και τα όποια μέτρα συμφωνηθούν να «περάσουν» από τη Βουλή.

Επί του παρόντος, όλα τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτά, με το ΔΝΤ να τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση:

– Στο ασφαλιστικό, όπου επιμένει στη θέση για αύξηση του αριθμού των ενσήμων για την καταβολή της κατώτατης σύνταξης.

– Σε νέο συνδικαλιστικό νόμο, με αιχμή όχι μόνον το λεγόμενο «λοκ άουτ», αλλά και τη διαδικασία λήψης απόφασης για την κήρυξη απεργιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα, εάν δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως από την ελληνική πλευρά το εύρος της επερχόμενης διαπραγμάτευσης, αλλά και το πεδίο πιθανού συμβιβασμού. Κατά τις ίδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με τους αρμοδίους υπουργούς, έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια ενόψει της επανόδου της τρόικας, τα οποία, όμως, δεν έχουν συζητηθεί μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Ευ. Βενιζέλου, οπότε παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων ενδοκυβερνητικών τριβών.

Οπως διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα περιθώρια των όποιων υποχωρήσεων στο ασφαλιστικό είναι ανύπαρκτα και η Αθήνα αντιπροτείνει οι όποιες αλλαγές να εξεταστούν το 2015, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η χώρα κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο. Αντίστοιχη είναι η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τονίζουν πως εάν ο κ. Σαμαράς αποδεχθεί τελικώς αλλαγές στο ασφαλιστικό στην παρούσα φάση, το πιθανότερο είναι το ΠΑΣΟΚ να αντιδράσει καταψηφίζοντας, οπότε η χώρα εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, πριν καν ανοίξει η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με «κόκκινες γραμμές» εμφανίζεται, όμως, το ΠΑΣΟΚ και στα εργασιακά: η Χαριλάου Τρικούπη δέχεται την αξιοποίηση υφιστάμενων διατάξεων του αστικού κώδικα που επιτρέπουν το «λοκ άουτ», καθώς και περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών. Ομως, αφήνει να εννοηθεί πως θα αντιδράσει, αν για παράδειγμα ζητηθεί η λήψη αποφάσεων για απεργία να λαμβάνεται από το σύνολο των εργαζομένων ακόμη και σε τριτοβάθμιες οργανώσεις, όπως η ΟΤΟΕ, με το επιχείρημα ότι αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο δεν υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Βουλγαρία. Αντίστοιχη, κατά πληροφορίες, είναι και η προσέγγιση στη Ν.Δ., με το πρωθυπουργικό επιτελείο να εμφανίζεται, πάντως, πιο ευέλικτο στα εργασιακά απ’ ό,τι το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, πεδίο σύγκλισης τόσο μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όσο και μεταξύ της ελληνικής πλευράς με την τρόικα φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει σε σχέση με το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπου οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε θέματα ουσίας, αλλά στη σοβούσα αντιπαράθεση μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληραίνει τη στάση του το ΔΝΤ"

Έλληνας αρχιτέκτονας κατασκευάζει τους νέους Δίδυμους Πύργους στις ΗΠΑ

Αποκλειστική συνέντευξη στη «Ροδιακή» του ομογενή αρχιτέκτονα Δημήτρη Κόκκινου

Ο Δημήτρης Κόκκινος γεννημένος στη Ρόδο από καθαρόαιμους Νισύριους γονείς που μετανάστευσαν στην Αμερική, ως αρχιτέκτων- μηχανικός βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του:  να χτίσει πάνω στο Σημείο Μηδέν τους νέους Δίδυμους Πύργους!
Στα 58 του χρόνια σήμερα έχει την επίβλεψη της κατασκευής των νέων κτηρίων στη θέση των παλιών, τα οποία κατασκευάζονται με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και μεθόδους ασύλληπτα προχωρημένες σε θέματα στατικότητας και ασφάλειας.

Για μια εβδομάδα ήρθε μόνο στη Ρόδο-τη μέρα που γίνονταν ο αγιασμός για να θεμελιωθεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που κατέρρευσε, ταξίδευε από την Αμερική- και φιλοξενείται από τους θείους του Μιχάλη Κόκκινο- τέως πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και Μάνο Κόκκινο τέως δήμαρχο Ροδίων.

Είναι προσηνής και χαμογελαστός όπως είναι όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι, με δέχεται στο σπίτι του κ. Μάνου Κόκκινου, μιλάει για «πατώματα» αντί για ορόφους, χρησιμοποιεί τις λέξεις που έμαθε από τους Νισύριους γονείς του και μου λέει ότι απολαμβάνει το γλυκό νεράντζι και το ροδίτικο φαγητό. Μια εβδομάδα διαλείματος από τους σκληρούς ρυθμούς της Νέας Υόρκης είναι αυτή μέχρι να ξεκινήσει πάλι εντατική δουλειά για τους νέους Δίδυμους Πύργους!

Στη Ρόδο βρίσκεται ο άνθρωπος που κατασκευάζει τους νέους Δίδυμους Πύργους!

Με ποιο ακριβώς τρόπο ασχολείται η εταιρεία σας με τους δίδυμους πύργους και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;
Η εταιρεία μας είναι αυτή που ελέγχει την πορεία εργασιών της κατασκευάστριας εταιρείας των τεσσάρων νέων πύργων οι οποίοι κατασκευάζονται λίγο πιο μακριά από το Σημείο Μηδέν, το σημείο όπου στέκονταν παλιά οι δίδυμοι πύργοι.  Η εταιρεία μας λέγεται MERRITT&HARRIS, INC κι εγώ είμαι ο επιβλέπων αρχιτέκτονας των κτηρίων στο καθένα από τα οποία δουλεύουν 1.500 με 1.800 άτομα. Η εταιρεία μας έχει αναλάβει να επιβλέπει την κατασκευή και την πρόοδο των εργασιών. Εγώ είμαι ο επιβλέπων αρχιτέκτονας της εταιρείας μας, leader σε 50 αρχιτέκτονες και συνεργάζομαι με την κατασκευάστρια εταιρεία την οποία επιβλέπω για να εφαρμόζεται ακριβώς η μελέτη και τα χρονοδιαγράμματα.

Έχουμε γραφεία στη Νέα Υόρκη, στη Φλόριντα και στην Καλιφόρνια. Εμείς τώρα προχωρούμε μόνο με το «Κτήριο 3» που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2018. Ελέγχουμε όλα τα τεστ αντοχής, την ποιότητα των υλικών και ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος από την κατασκευάστρια εταιρεία είναι ο Sean Johnson, me Silverstein Propoties ο οποίος την εκπροσωπεί και έχω μαζί του πολύ καλή συνεργασία. Πριν από λίγο μίλησα μαζί του και του είπα ότι θα δώσω αυτή τη συνέντευξη στη «Ροδιακή» και θα αναφέρω και το όνομά του.

Ποια είναι η πορεία των εργασιών στα κτήρια, πώς ήταν η σειρά;
Από το 2009 χτίζεται το «Κτήριο Τέσσερα»  από τα συνολικά τέσσερα κτήρια. Το κτίριο αυτό περιλαμβάνει 65 ορόφους και είναι 1.068 πόδια ύψος. Ο μηχανικός που είχε κάνει τότε τους δίδυμους πύργους ήταν ο ίδιος που επόπτευσε και την κατασκευή του «Κτηρίου Τέσσερα». Το 2012 ξεκινήσαμε σιγά-σιγά να κατασκευάζουμε το «Κτήριο Τρία» το οποίο έχει 80 ορόφους και 1.200 πόδια ύψος.

Γιατί λέτε ότι ξεκινήσατε σιγά-σιγά;
Γιατί η πορεία κατασκευής και ολοκλήρωσης είναι συνδεδεμένη με την εξασφάλιση των ενοικιαστών ώστε να μπορεί το κτήριο να αυτοχρηματοδοτείται.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων δίδυμων πύργων;
Κάθε κτήριο διαθέτει τέσσερις υπόγειους ορόφους που ενώνουν όλα τα κτίρια μαζί. Από τα τέσσερα αυτά υπόγεια πατώματα τα δύο χρησιμοποιούνται ως χώροι που στεγάζονται καταστήματα, ο ένας χρησιμοποιείται ως χώρος παρκινγκ και ο άλλος για τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις λειτουργίας των κτηρίων. Πρέπει να πω εδώ ότι το «Κτήριο Ένα» που κατασκεύασε άλλη εταιρεία,  αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται και γίνεται η διαμόρφωση των εσωτερικών του χώρων. Είναι 1776 πόδια ύψος, κι έχει 104 ορόφους. Το κτήριο αυτό αναγνωρίστηκε ως το υψηλότερο κτίριο της Αμερικής. Το «Κτήριο Δύο» δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να κατασκευάζεται και θα γίνει αυτό όταν θα εξευρεθούν οι ενοικιαστές.

Στη Ρόδο βρίσκεται ο άνθρωπος που κατασκευάζει τους νέους Δίδυμους Πύργους!

Οι νέοι δίδυμοι πύργοι είναι άτρωτοι σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος;
Αυτά τα κτήρια χτίστηκαν και χτίζονται με έναν πολύ πιο δυνατό και σύγχρονο οπλισμό και την τελευταία τεχνολογία ώστε να μην μπορούν να πέσουν όποιο χτύπημα κι αν δεχτούν γιατί η μελέτη και η κατασκευή προβλέπει πως το βάρος του σημείου που μπορεί να χτυπηθεί θα μετακινηθεί σε άλλο μέρος του κτηρίου ώστε να μην κινδυνέψει ολόκληρο το κτήριο. Εμείς δεν περιμένουμε τέτοιο κίνδυνο πια όμως αν υπάρξει δεν θα πέσει ολόκληρο, τα δε σημεία που βρίσκονται οι σκάλες επικοινωνίας μεταξύ των ορόφων είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να  μην κινδυνεύσουν καθόλου και να μπορέσουν οι ενοικιαστές να  κατέβουν με ασφάλεια.

Έχω μιλήσει με ενοικιαστές που έζησαν το χτύπημα στους δίδυμους πύργους, πήρα τις μαρτυρίες τους για το τι πέρασαν για να κατέβουν, ξέρουμε την ψυχολογία των πολιτών εκείνη την ημέρα, κι έχουμε φροντίσει ώστε η κατασκευή να είναι τέτοια που θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να αποφύγουν τον πανικό και να ξέρουν την πορεία που θα ακολουθήσουνε με ασφάλεια και στον πιο σύντομο χρόνο.  Το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι να χτίζουμε γερά κτήρια και το δεύτερο η ασφάλεια των πολιτών την ώρα που θα πρέπει να βγουν έξω.

Εσείς που βρισκόταν 13 χρόνια πριν την ώρα του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου;
Εγώ ήμουν στο γραφείο μου αρκετά πιο μακριά, αλλά είχαμε ένα κτήριο που χτιζόταν εκεί δίπλα στους δίδυμους πύργους. Όταν έγινε η επίθεση ήρθε η πυροσβεστική και πήρε δικά μας μηχανήματα για να βοηθήσουν ενώ και οι δικοί μας εργάτες πήγαν να δουλέψουν για τη διάσωση των ανθρώπων. Ήταν η ώρα που σταμάτησε η κίνηση και η ζωή στη νέα Υόρκη, κι όλοι όσοι βγήκαν στο δρόμο βρέθηκαν να περπατάνε προς τις γέφυρες για να περάσουν στην άλλη πλευρά της Νέας Υόρκης να μπουν στα τρένα και να πάνε στα σπίτια τους.

Πιστεύετε ότι το έχει ξεπεράσει αυτό το σοκ η Αμερική;
Όχι, κατηγορηματικά όχι. Πήρε ένα χρόνο για να καθαριστεί το οικόπεδο, κι ήταν μεγάλη η προσοχή που έδειξαν γιατί υπήρχαν και νεκροί ανάμεσα στα συντρίμμια. Τα οστά όσων δεν μπόρεσαν να ταυτοποιηθεί ποιοι είναι, δημιούργησαν μουσείο και τα έβαλαν μαζί με ό,τι άλλο σώθηκε από τους δίδυμους πύργους. Το μουσείο είναι εκεί ανάμεσα στο χώρο του οικοπέδου των παλιών πύργων και των νέων, εκεί δημιούργησαν και σιντριβάνι και κάθε χρόνο την 11η Σεπτεμβρίου κάνουν μνημόσυνο

Μεγάλο χτύπημα είχε δεχτεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρισκόταν εκεί!
Ναι, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου κατέληξε σε πολύ άσxημη κατάσταση και τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται το σχέδιο που έκανε ο Καλατράβα. Θα χτιστεί και πάλι στο δεύτερο πάτωμα, πάνω στο κτίριο όπου θα μπαίνουν τα αυτοκίνητα όλων για να ελέγχονται πριν να κατέβουν στους χώρους παρκινγκ. Όπως καταλαβαίνετε κανείς δεν θα περνάει χωρίς να ελέγχεται ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος. Την εκκλησία εμείς τη λέμε «Ο Παρθενώνας του Αγίου Νικολάου» γιατί είναι ψηλά. Στις 18 Οκτωβρίου αρχίσανε οι εργασίες και ήτανε εκεί όλοι οι παπάδες για τον αγιασμό. Δεν μπόρεσα να πάω ήταν η μέρα που έφευγα για να ‘ρθω στη Ρόδο.

Στη Ρόδο βρίσκεται ο άνθρωπος που κατασκευάζει τους νέους Δίδυμους Πύργους!

Είστε Νισύριος που γεννήθηκε στη Ρόδο. Πώς βρεθήκατε στην Αμερική;
Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1956 και το 1958 η μητέρα μου κι εγώ ταξιδέψαμε στην Αμερική για να ανταμώσουμε με τον πατέρα μου. Ήταν ήδη ενάμιση χρόνο εκεί. Στην Αμερική βρισκόταν και ο μεγάλος του αδελφός ο θείος Νίκος. Εγώ έκανα καλές σπουδές μέχρι το 1979 τελειώνοντας μεταξύ άλλων το University of Illinois. Με την εμπειρία που είχα το 1986 πήρα την άδεια που έχω σήμερα. Στην Αμερική αν είσαι καλός πας καλά. Είναι και η τύχη, να βρεθεί κάτι σαν κι αυτή τη δουλειά μπροστά σου, αλλά παίρνει καιρό να αποκτήσεις την εμπειρία για το χτίσιμο ώστε να μπορέσεις να αναλάβεις μια τέτοια δουλειά. Στην εταιρεία μας έχουμε οκτώ Έλληνες, ο πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Manny Kratsions, οι γονείς του είναι από την Καστοριά. Μεγαλώσαμε μαζί από παιδιά και βρεθήκαμε σε δουλειά μετά από 30 χρόνια.

Τα δικά σας παιδιά μιλάνε ελληνικά;
Έχω δύο παιδιά, έμαθαν ελληνικά γιατί μεγάλωσαν μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Η κόρη μου δουλεύει στη Wall Street όπως και ο γαμπρός μου. Η γυναίκα μου η Μαρία είναι κι αυτή με καταγωγή από τη Νίσυρο, της οικογένειας Μίχαλου. Είναι δασκάλα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο δικός μου πατέρας είναι από τη Νικειά της Νισύρου όπως και οι γονείς της γυναίκας μου. Η μητέρα μου είναι από το Εμπορειό. Εγώ γεννήθηκα στη Ρόδο όπως σας είπα. Τώρα ήρθα για μία εβδομάδα για οικογενειακούς λόγους.

Στο γάμο της κόρης σας κάνατε ελληνικό γλέντι;
Ναι, ελληνικό, που αρέσει στους Αμερικανούς, το αγαπάνε πολύ.

rodiaki

Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνας αρχιτέκτονας κατασκευάζει τους νέους Δίδυμους Πύργους στις ΗΠΑ"

Tο Ντουμπάι κάνει χρυσούς (κυριολεκτικά) τους οδηγούς που θα πάρουν το λεωφορείο

Μέχρι και κλιματιστικά έχουν μπει στις στάσεις των λεωφορείων για να πειστούν οι πολίτες να πάρουν τα ΜΜΜ
Ράβδους χρυσού και άλλα δώρα θα κληρώσουν οι Αρχές στο Ντουμπάι για όσους αποφασίσουν, την 1η Νοεμβρίου να αφήσουν τα Ι.Χ. τους και να πάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο Ντουμπάι, τη μεγαλύτερη πόλη των Εμιράτων, αντιστοιχούν 2,3 αυτοκίνητα ανά οικογένεια...

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, τα δώρα θα δοθούν με κλήρωση στους πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 4 κιλά σε ράβδους χρυσού και πολλά ακόμα δώρα συνολικής αξίας 272 χιλιάδων δολαρίων.

Θα γίνει επίσης και ένας αγώνας μπάσκετ με καλεσμένο το άλλοτε αστέρι του ΝΒΑ, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Πάντως, όπως γράφει η εφημερίδα Gulf News, για να πάρει κάποιος μέρος στην κλήρωση θα πρέπει να είναι κάτοχος μηνιαίας κάρτας μετακίνησης με τα Μέσα Μεταφοράς.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Tο Ντουμπάι κάνει χρυσούς (κυριολεκτικά) τους οδηγούς που θα πάρουν το λεωφορείο"

Με τέσσερις αλλαγές το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Στόχος του θεσμικού πλαισίου είναι να αναδιαρθρωθούν οι υπερήμερες οφειλές προς τις τράπεζες, εφόσον η καθυστέρησή της πληρωμής των δόσεων ξεπερνά τις 180 ημέρες

Με τέσσερις βασικές αλλαγές γράφεται ξανά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» η πρώτη αφορά στο ότι το σκέλος των ρυθμίσεων των χρεών προς το Δημόσιο θα είναι ίδιο με τις αντίστοιχες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, η δεύτερη στην αύξηση των ποσοστών διαγραφής των προστίμων και προσαυξήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η τρίτη στη διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής των μικρών επιχειρήσεων και η τέταρτη στον κύριο λόγο που θα έχει το κράτος για τη ρύθμιση χρεών από ένα ύψος και πάνω.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας έχει έτοιμες τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου το οποίο θα παρουσιαστεί στην τρόικα και εφόσον δεν υπάρχουν αντιρρήσεις θα ανακοινωθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.

Στόχος του θεσμικού πλαισίου είναι να αναδιαρθρωθούν οι υπερήμερες οφειλές προς τις τράπεζες, εφόσον η καθυστέρησή της πληρωμής των δόσεων ξεπερνά τις 180 ημέρες, και από τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης. Είναι πιθανό η χρονική διάρκεια να εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2010 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2014.

Οι τράπεζες σε αυτό το σημείο έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε οποιοδήποτε μέτρο αναδιάρθρωσης θέλουν. Ακόμη και στη διαγραφή μέρους της οφειλής, του κεφαλαίου, με την ταυτόχρονη παροχή 12μηνης περιόδου χάριτος ως προς τους τόκους, αλλά και τη χορήγηση 24μηνης περιόδου με ευνοϊκότερο επιτόκιο στο 4,56%. Παράλληλα, μπορούν να αποφασίζουν για το υπόλοιπο μέρος του δανείου δόσεις ακόμη και άνω των 10 ετών.

Οι επιχειρήσεις που γνωρίζουν την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων τους αποκτούν και το δικαίωμα διαγραφής και ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από κει και πέρα στο νομοσχέδιο γίνεται μία κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν με βάση τον τζίρο και τον αριθμό των εργαζομένων τους. Ανάλογα με το μέγεθός τους θα ακολουθούνται και συγκεκριμένα βήματα ως προς το ποιος θα παίρνει απόφαση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις.

Έτσι, η μία κατηγορία είναι οι μικρές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Στο σημείο αυτό γίνεται και η πρώτη αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας. Πληροφορίες λένε, ότι δικαίωμα υπαγωγής θα έχουν επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ, (έναντι 900.000 ευρώ) και με αριθμό εργαζομένων σίγουρα πάνω από εννέα, ίσως μέχρι και 15 ή 20. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να καλυφθούν περισσότερες επιχειρήσεις από 100.000 που υπολογίζονταν με βάση τις προηγούμενες διατάξεις σε 160.000. Τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων αυτών εκτιμώνται σε 6 με 8 δισ. ευρώ από 5 με 7 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας θα προσέρχονται αυτοβούλως στις τράπεζες και θα υποβάλουν αίτημα υπαγωγής στις ρυθμίσεις. Οι τράπεζες θα προχωρούν ουσιαστικά σε τεστ βιωσιμότητας των εταιρειών προκειμένου να αποφασίζουν ή όχι την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων τους αλλά και με ποιο τρόπο θα την κάνουν. Οι ίδιες οι τράπεζες θα αποφασίζουν και σε ποια κατηγορία από τις ρυθμίσεις των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα βάζουν τις επιχειρήσεις.

Στο σημείο αυτό έρχεται η δεύτερη αλλαγή. Ο αριθμός των δόσεων δεν θα είναι μέχρι 120 αλλά έως 100. Αυτός θα κλιμακώνεται όπως και το ποσοστό διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων. Ουσιαστικά θα εφαρμόζεται η ρύθμιση των χρεών που ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Η τρίτη αλλαγή έρχεται στα ποσοστά της διαγραφής. Αυτά θα είναι υψηλότερα σε σχέση με εκείνα που προβλέπονται στις ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσό των «κόκκινων» δανείων και είναι γύρω στις 10.000 με καθυστερούμενες δόσεις της τάξης των 33 με 35 δισ. ευρώ οι τρόποι αναδιάρθρωσης είναι ίδιοι με εκείνους των μικρών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η διαφορά έχει να κάνει με το ύψος των οφειλών προς το δημόσιο.

Στο σημείο αυτό έρχεται η τέταρτη αλλαγή του νομοσχεδίου. Καθορίζεται ένα συγκεκριμένο ύψος οφειλών, όπου από κει και πάνω θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του κράτους για τον τρόπο ρύθμισής του. Κι αυτό γίνεται προκειμένου να περιοριστούν περιπτώσεις χαριστικών ρυθμίσεων με ανεπανόρθωτες ζημιές για τα κρατικά έσοδα αλλά και για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε δύο κατηγορίες οι μεγάλες επιχειρήσεις
Η πρώτη αφορά στην υπαγωγή στην έκτακτη διαδικασία ρύθμισης των υποχρεώσεων, η οποία δεν θα είναι δεσμευτική για όλους τους πιστωτές.

Σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται πως κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα και εφόσον έχει το κέντρο των συμφερόντων του στην Ελλάδα μπορεί να αιτείται προς το αρμόδιο δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο) τη ρύθμιση των υποχρεώσεών του. Απαιτείται όμως σε αυτή να συναινούν πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται το 30% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων ή με άλλης μορφής εξασφαλιστική συμφωνία ως προς περιουσιακό στοιχείο. Επίσης χρειάζεται να συναινούν δύο ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης ή πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων) και οι απαιτήσεις τους εκπροσωπούν ποσό ίσο τουλάχιστον προς 30% του συνόλου των απαιτήσεων.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Με τέσσερις αλλαγές το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news