facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ανοίγει και πάλι το κεφάλαιο των αποζημιώσεων

Το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο δίνει το ελεύθερο στους Ιταλούς πολίτες που θέλουν να ζητήσουν αποζημιώσεις από την Γερμανία για τα εγκλήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι οι πολίτες της χώρας μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος για μαζικές εκτελέσεις και εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσθέτει ότι η ασυλία των διαφόρων κρατών δεν ισχύει σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η ετυμηγορία αυτή αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία. Αναμένεται, τώρα, να διευκολυνθεί η όλη δικαστική διεκδίκηση των πολιτών αυτών.

Στο εξής, δηλαδή, οι Ιταλοί δικαστές θα έχουν το ελεύθερο να εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν την καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα.

Το όλο θέμα ξεκίνησε με προσφυγή δικαστηρίου της Φλωρεντίας για να μπορέσει να αποφανθεί σχετικά με αποζημιώσεις του γερμανικού κράτους υπέρ Ιταλών πολιτών.

Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, είναι αν τελικά όμως, η Γερμανία θελήσει να αναγνωρίσει την ισχύ των αποφάσεων αυτών των δικαστηρίων της Ιταλίας.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ξανανοίγει, πάντως, το όλο θέμα των αποζημιώσεων υπέρ των θυμάτων της ναζιστικής Γερμανίας, έστω και αν το 2012, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει ελλιπή την σχετική ιταλική νομοθεσία.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει και πάλι το κεφάλαιο των αποζημιώσεων"

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ


Συνταγματικές έκρινε τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπόθεση να παραπέμπεται στην ολομέλεια.

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν οι προσφυγές συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος που διεκδικούσαν αποζημίωση (σύμφωνα με τον το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα) για τη ζημιά που υπέστησαν από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεών τους που έγινε το 2011 από τα ασφαλιστικά τους Ταμεία (ΕΤΑΤ ήδη ΕΤΕΑ) στο πλαίσιο του νόμου 4024/2011.

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων τους είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ.

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των κυρίων συντάξεων δεν είναι αντίθετες στις επιταγές των άρθρων 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος, αλλά ούτε προσκρούουν στην ΕΣΔΑ.

Η πλειοψηφία των Συμβούλων έκρινε ότι επιτρέπεται στον νομοθέτη να προβαίνει στις αναγκαίες εκείνες επεμβάσεις σε περίπτωση «εξαιρετικά δυσχερών οικονομικών συνθηκών, να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και τη μείωση του ύψους απονεμηθεισών παροχών, όταν το ύψος της κρατικής χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο καθορίζεται, κατ' αρχήν, από τις πολιτικές επιλογές για τη διάθεση των κρατικών πόρων προς εκπλήρωση των ποικίλων αποστολών του κράτους, δεν επαρκεί για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών».

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η πλειοψηφία των δικαστών:

«Το άρθρο 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος, δεν απαγορεύει την επί το δυσμενέστερο μεταβολή του συστήματος της κοινωνικής ασφαλίσεως, όταν αιτιολογημένα προκύπτει ότι η βιωσιμότητά του μόνο με αυτές τις επεμβάσεις μπορεί να διασφαλισθεί
. Τέτοιες, όμως, επεμβάσεις, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και μείωση ασφαλιστικών παροχών που έχουν ήδη απονεμηθεί, πρέπει να σέβονται τις λοιπές διατάξεις του Συντάγματος και, ιδίως, την αρχή της ισότητας των πολιτών κατά την συμμετοχή στα δημόσια βάρη ώστε να αξιώνεται από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους η τήρηση της υποχρεώσεως για κοινωνική αλληλεγγύη, πάντως δε, όριο στην ελευθερία επιλογών του νομοθέτη κατά τον καθορισμό, ειδικότερα, του ύψους των διατιθέμενων για την κοινωνική ασφάλιση κρατικών οικονομικών πόρων αποτελεί η διασφάλιση στους συνταξιούχους παροχών που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση τους, δηλαδή εισοδήματος ικανού να εξασφαλίσει όχι μόνο τους όρους της φυσικής τους υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή) αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Μείωση δε απονεμηθεισών ασφαλιστικών παροχών υπό τους ως άνω όρους και προϋποθέσεις δεν νοείται, ως προσκρούουσα στο άρθρο 17 του Συντάγματος».

Παράλληλα, η πλειοψηφία αναφέρει ότι «η προστασία της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί υποχρέωση του νομοθέτη, που επιβάλλει, όταν διαπιστώνεται μεταβολή των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που εγκυμονεί κινδύνους γι' αυτή, την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών παροχών και εισφορών και τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων θεμελιώσεως του ασφαλιστικού δικαιώματος, καθώς και τη διάθεση κρατικών οικονομικών πόρων για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις"

Χαστούκι στους φορολογούμενους: Για 2 χρόνια παρατείνεται η έκτακτη εισφορά

Τελικά η σιωπή και η... θολούρα για το τι πρόκειται να γίνει ακριβώς με την έκτακτη εισφορά, είχε αιτία και μάλιστα πολύ σοβαρή. Το αποκαλούμενο χαράτσι στα εισοδήματα, που κανονικά εξέπνεε ως μέτρο στο τέλος του 2014, δεν παρατείνεται μόνο για μια ακόμα χρονιά αλλά για δύο, δηλαδή όπως ακριβώς απαιτούσε η Τρόικα στις τελευταίες Εκθέσεις αξιολόγησης!

Οπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τη ρύθμιση οφειλών, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης παρατείνεται στη διετία 2015- 2016 με προσδοκία εσόδων 1,530 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 765 εκατ. ευρώ το χρόνο και θα καλύψει δημοσιονομικά και το οικονομικό έτος 2017, αφού τότε θα εκκαθαριστούν τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα επί των οποίων δεν γίνεται μηνιαία παρακράτηση όπως συμβαίνει με τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις.

Εκλεισε στο 30% το «ψαλίδι» παρά τις φήμες για παραπάνω μείωση

Η δυσάρεστη έκπληξη είναι διπλή, αφού πέρα από τη διετή παράταση, το «ψαλίδισμα» στην εισφορά θα είναι 30%, χωρίς περαιτέρω μείωση όπως ανέφεραν πληροφορίες τις προηγούμενες εβδομάδες κι αυτό αν μη τι άλλο αναδεικνύει τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση για τον Προϋπολογισμό, που θα ξεκινήσει επί της ουσίας μόλις επιστρέψει στην Αθήνα η Τρόικα.

Αναλυτικά ο τρόπος υπλογισμού της έκτακτης εισφοράς και οι συντελεστές:

Για καθαρό εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 0,7 (από 1%) σε ολόκληρο το ποσό. Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 1,4% (από 2%) επί ολόκληρου του ποσού.

Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, με συντελεστή 2,10% (από 3%) επί ολόκληρου του ποσού.

Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 2,8% (από 4%) επί ολόκληρου του ποσού.

Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, των μελών της κυβέρνησης, ευρωβουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% (από 5%) επί ολόκληρου του ποσού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Χαστούκι στους φορολογούμενους: Για 2 χρόνια παρατείνεται η έκτακτη εισφορά "

Έκρηξη στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Επτά φοιτητές προληπτικά στο νοσοκομείο

Εκρηξη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο ΤΕΙ Τεχνολογίας και Τροφίμων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά, την οποία, όμως, κατάφεραν να περιορίσουν μόνοι τους οι φοιτητές που βρίσκονταν στον χώρο. Επτά από αυτούς και μία υπάλληλος του τεχνολογικού ιδρύματος χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Επτά φοιτητές προληπτικά στο νοσοκομείο"

Ποινική δίωξη σε βάρος της Μένης Μαλλιώρη και ενός ακόμη στελέχους του ΟΚΑΝΑ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, ασκήθηκε, μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου, για υπόθεση του ΟΚΑΝΑ.

Η δίωξη, που ασκήθηκε από τον Επίκουρο Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, στρέφεται σε βάρος των Μελπωμένης Μαλλιώρη, πρώην προέδρου ΔΣ του ΟΚΑΝΑ και Δημητρίου Πλατανιά, Γενικού διευθυντή του ΟΚΑΝΑ και αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία στρεφόμενη κατά του δημοσίου (κακούργημα).

Η υπόθεση έφθασε στην Δικαιοσύνη, μετά από αναφορά που υπέβαλε η τότε υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αφορμή την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση. Βάσει των ευρημάτων της εισαγγελικής έρευνας φαίνεται ότι διατέθηκαν χρήματα που είχαν χορηγηθεί στον ΟΚΑΝΑ για συγκεκριμένες δράσεις, στην μισθοδοσία προσωπικού.

Συγκεκριμένα κατά την δικογραφία:

Α.- Ενώ στις 17 -5 - 2011 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ με αντικείμενο την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου καταπολέμησης των ναρκωτικών, στο πλαίσιο ελέγχου της διασποράς της νέας γρίπης και λοιπών λοιμωδών νοσημάτων, τη δημιουργία νέων 17 κέντρων υποκατάστασης και παρακολούθησης της υγείας των χρηστών σε όλη την επικράτεια με διάρκεια τριών ετών, την κάλυψη δαπανών στελέχωσης και λειτουργικών εξόδων για δύο έτη από τη δημιουργία και τη λειτουργία εκάστου κέντρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επίμαχες δράσεις έφθανε τα 20 εκατ. ευρώ, χρήματα που καταλογίζεται από τη Δικαιοσύνη ότι αν και προέρχονταν από την τακτική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ και μάλιστα εκταμιεύτηκε για το σκοπό αυτό ποσό 10.249.000 ευρώ, εν τούτοις δεν διατέθηκαν για τους αναφερόμενους σκοπούς. Αντιθέτως, χρησιμοποιήθηκαν για τη μισθοδοσία του προσωπικού του ΟΚΑΝΑ με αποτέλεσμα το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 18 -5- 2012 να προβεί στην καταγγελία της προγραμματικής σύμβασης. Για το θέμα διενεργήθηκε έλεγχος από το σώμα επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που φέρεται να επιβεβαίωσε τη βασιμότητα των καταγγελλομένων.

Β. Μετά την κατάθεση στη Βουλή ερώτησης σχετικά με την μη απόδοση από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ποσού 7 εκατ. ευρώ προερχομένων από την ετήσια επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώθηκε ότι:

Ο ΟΚΑΝΑ αν και είχε λάβει κατά το χρονικό διάστημα 2009-2013 συνολικό ποσό 37.600.00 ευρώ, δεν είχε αποδώσει προς τα κέντρα πρόληψης ποσό της τάξης 5,5 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των τότε υπευθύνων του ΟΚΑΝΑ, το ποσό αποτέλεσε αντικείμενο προσωρινού εσωτερικού δανεισμού προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες οικονομικές ανάγκες του. Ωστόσο, κατά τη δικογραφία, δεν προσκομίστηκαν αναλυτικά στοιχεία από τα οποία να επαληθεύεται ότι πρακτική αυτή ακολούθησε «τις αρχές της χρηστής οικονομικής διαχείρισης και ότι ήταν δικαιολογημένη ή αναπότρεπτη».

Ένα μέρος της δικογραφίας που αφορούσε καταγγελίες περί έκτακτης προμήθειας φαρμακευτικού σκευάσματος, τέθηκε στο αρχείο αφού από την έρευνα δεν πιθανολογήθηκε ότι «η εν λόγω προμήθεια υλοποιήθηκε κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης ή ότι προκάλεσε ζημία στην περιουσία του ΟΚΑΝΑ».

Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη σε βάρος της Μένης Μαλλιώρη και ενός ακόμη στελέχους του ΟΚΑΝΑ "

Ο ΕΔΟΕΑΠ εκθέτει τον Αργ. Ντινόπουλο

Επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ο ΕΔΟΕΑΠ με ανακοίνωσή του, η οποία «αδειάζει» τον υπουργό και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του. Νέα επίθεση και απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη εξαπέλυσε σήμερα κατά της «Εφ.Συν.» ο Αργ. Ντινόπουλος.

Με ανακοίνωσή του, ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ασφάλισης και Περίθαλψης αποδεικνύει σημείο προς σημείο το αβάσιμο των επιχειρημάτων του κ. Ντινόπουλου και επιβεβαιώνει απολύτως το σημερινό (Πέμπτη) ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σύμφωνα με το οποίο τον υποχρεώνει (σ.σ. ο ΕΔΟΕΑΠ) να καταβάλει το ποσό των 30.000 καθώς από το 2008 που εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία και έγινε βουλευτής, κατάφερε με αλχημείες να μην έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στο Ταμείο, αν και αξιοποιούσε όλες τις παροχές.

Τι είχε προηγηθεί

Μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος να εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το δημοσίευμα που είχε να κάνει με την αίτησή του να απαλλαχθεί από το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του στον φορέα περίθαλψης των δημοσιογράφων και να απέστειλε εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας στην εφημερίδα μας, ωστόσο φαίνεται πως τα στοιχεία δεν είναι με το μέρος του.

Λίγες ώρες, λοιπόν, μετά το εξώδικο και την απειλή κατάθεσης μήνυσης από τον υπουργό Εσωτερικών, η υπόθεσή τους κρίθηκε αρμοδίως από το Δ.Σ. του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης και ο υπουργός εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη… ψεύτης, καθώς αποδείχθηκε ότι από το 2008 που ο κ. Ντινόπουλος -κατά δήλωσή του- εγκατέλειψε το δημοσιογραφικό επάγγελμα καθώς εκλέχτηκε βουλευτής, έχει καταφέρει με κουτοπονηριές να μην έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στο Ταμείο ενώ από τότε και έως σήμερα αξιοποιεί συστηματικά -σαν να μην τρέχει τίποτα- τις ιατρικές, φαρμακευτικές, εργαστηριακές παροχές και υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ.

Η μέθοδος ήταν απλή: έκανε ότι δεν ήξερε τίποτα για τις οικονομικές του υποχρεώσεις βάσει του νόμου, παρά τις προφορικές και γραπτές ειδοποιήσεις των υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ και τις συνεχείς συζητήσεις για να λύσει με τον συμφερότερο τρόπο την «εκκρεμότητα». Ετσι από τον Ιούνιο του 2013 προσπαθεί με ορισμένους φίλους του να εξαπατήσει τον Οργανισμό ζητώντας «διακανονισμό» του χρέους του ως να ήταν άνεργος (…με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 68.000 ευρώ). Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες οργάνωσε ένα κόλπο σύμφωνα με το οποίο θα πλήρωνε με δόσεις γύρω στα 3.500 με 5.000 ευρώ και θα καθάριζε…

Χθες όμως, αφού μελετήθηκαν επιτέλους επιμελώς όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε: Πρώτον ότι ο κ. Ντινόπουλος χρωστάει για τα 5 πρώτα χρόνια της «προαιρετικής» ασφάλισής του 17.138,86 ευρώ που πρέπει να πληρώσει αμέσως στον ΕΔΟΕΑΠ μαζί με τις σχετικές προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή συνολικά κάπου 30.000 ευρώ και, δεύτερον, για το διάστημα μετά την 5ετία που δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίζει την «προαιρετική» αυτασφάλισή του, ο υπουργός οφείλει να επιστρέψει όλα τα χρήματα που αναλογούν στις ιατρικές, φαρμακευτικές και εργαστηριακές υπηρεσίες, τις οποίες του παρείχε ο ΕΔΟΕΑΠ από 27/6/2013 έως και 22/10/14.

Επιπλέον το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ τον υποχρεώνει εντός 10 ημερών να προσκομίσει βεβαιώσεις και από το Ταμείο Νομικών για την εκεί ασφαλιστική του κατάσταση… Είναι βλέπετε και δικηγόρος, εκτός από δημοσιογράφος, δήμαρχος, υπουργός κ.λπ.

Υπουργική απάντηση και νέες απειλές

Σήμερα (Πέμπτη), ο υπουργός με ανακοίνωσή του και χωρίς να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα στοιχεία που παρουσίασε το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ επιτείθεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και παρ' ότι δημοσιογράφος την απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Ντινόπουλου:

«To χθεσινό (22-10-14) διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ μετατράπηκε από ορισμένους σε « λαϊκό δικαστήριο» με προφανή στόχο. Να πείσει την κοινή γνώμη ότι δήθεν ζήτησα (με αίτησή μου στις 27/06/2013) να ασφαλιστώ στον κλάδο υγείας ως άνεργος. Κανένα καινούριο στοιχείο ( από όσα έχουν ήδη αναφερθεί και στα οποία έχω ήδη απαντήσει) δεν προσκομίστηκε. Το αντίθετο μάλιστα !

Η αρμοδία υπάλληλος του ΕΔΟΕΑΠ Μαίρη Καλαϊτζή και ο νομικός σύμβουλος Αντώνης Καινούργιος είπαν προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου την μια και μοναδική αλήθεια. Ότι εδώ και ενάμιση χρόνο τους ζητάω επίμονα και φορτικά να τακτοποιήσω τις οφειλές μου.

Όχι φυσικά ως άνεργος! Κάτι τέτοιο (το αντιλαμβάνονται οι πάντες!) είναι – έτσι και αλλιώς- αδύνατον να συμβεί αφού απαιτείται προσκόμιση φορολογικής δήλωσης μηδενικού εισοδήματος.

Και όμως! Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ αγνόησε την ιδιόχειρη και ενυπόγραφη αίτησή μου με την οποία ζητώ τακτοποίηση των οφειλών μου στον κλάδο υγείας (χωρίς πουθενά να αναφέρω ότι ζητάω αυτό να γίνει με ασφάλιστρα ανέργου).

Αλλά χρησιμοποιεί για τις εναντίον μου κατηγορίες ένα μηχανογραφικό έντυπο του ΕΔΟΕΑΠ, συνοδευτικό της αίτησής μου, το οποίο βεβαίως δεν φέρει την υπογραφή μου. Ούτε υπάρχει (σε αυτό το μηχανογραφικό έντυπο) κανένα ονοματεπώνυμο δήθεν εκπροσώπου μου.

Αλλά το χθεσινό ( 22-10-14) διοικητικό συμβούλιο είχε ένα στόχο. Να περιβάλει με τον μανδύα του ΕΔΟΕΑΠ το σημερινό ( 23-10-14) πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το οποίο και θα προσφύγω στην δικαιοσύνη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτή είναι η μοναδική (εδώ και ημέρες) εφημερίδα που ασχολείται με το θέμα: « Ντινόπουλος, ο άνεργος υπουργός»

Ούτε είναι τυχαίο ότι το σημερινό «ρεπορτάζ» -λίβελλο υπογράφει ο γνωστός Δημήτρης Τρίμης που συστηματικά με καθυβρίζει τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο.

Ιδού, λοιπόν, η αλήθεια.

Όταν εκλέχτηκα βουλευτής (το 2007) επέλεξα (όπως είχα το δικαίωμα) την ασφάλιση μου στους ασφαλιστικούς φορείς των δημοσιογράφων και όχι των βουλευτών. Γνωρίζοντας ότι (με την επικείμενη, τότε, κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου) θα ήμουν υποχρεωμένος να καταβάλω ο ίδιος τις ασφαλιστικές εισφορές μου. Έτσι, στις 23-03-2009 ζήτησα από το κύριο φορέα ασφάλισης των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) να υπαχθώ στο καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης.
 Να πληρώνω, δηλαδή, εγώ ο ίδιος τα ασφάλιστρά μου για τον κλάδο συνταξιοδότησης.

Έτσι από 23/03/2009 μέχρι 22/02/2010 κατέβαλα στον κύριο φορέα ασφάλισης των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) το συνολικό ποσό των 15.065 ευρώ. Κατέβαλα, δηλαδή, μηνιαίο ασφάλιστρο 1.369,55 ευρώ.

Το ίδιο ζήτησα (την υπαγωγή, δηλαδή, στον κλάδο προαιρετικής ασφάλισης) με αίτησή μου, στις 07-04-09 και προς τον ΕΔΟΕΑΠ. Μόνον που ο ΕΔΟΕΑΠ μου απήντησε με δέκα μήνες καθυστέρηση! Στις 04-02-2010.

Δηλαδή μόλις 18 ημέρες πριν κάνω διακοπή της προαιρετικής ασφάλισης (στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) λόγω ριζικής (και δυσμενούς) αλλαγής της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Και πάντως όταν είχα ήδη υποβάλει την αίτηση διακοπής της προαιρετικής ασφάλισης στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Πώς ήταν δυνατόν να μην έχω προαιρετική ασφάλιση τον κύριο φορέα και να έχω στον επικουρικό και στον κλάδο υγείας;

Επειδή στη συνέχεια έκανα πράγματι χρήση των υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ ζητούσα επιτακτικά να βρεθεί λύση στον τρόπο καταβολής των ασφαλίστρων.

Έτσι στις 27-06-2013 ζήτησα και γραπτώς την οριστική τακτοποίηση των οφειλών μου τονίζοντας ότι πρέπει να διακοπεί και τυπικά η προαιρετική ασφάλιση μου στον ΕΔΟΕΑΠ και να πληρώσω συνολικά τις ασφαλιστικές εισφορές μου στον κλάδο υγείας. Όχι, βεβαίως, με ασφάλιστρα ανέργου, όπως –επαναλαμβάνω- σαφώς φαίνεται από την χειρόγραφη και ενυπόγραφη αίτησή μου.

Από τότε μέχρι χθες και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου οι υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ δεν μου είχαν απαντήσει ποιο είναι το ύψος αυτών των οφειλών στον κλάδο υγείας ώστε επιτέλους να τις τακτοποιήσω.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ περιμένω να το πράξουν».

Έγγραφο του ΕΔΟΕΑΠ «διαψεύδει» τον υπουργό

Όπως αποδεικνύει το έγγραφο που είχε αποστείλει στον υπουργό Εσωτερικών ο ΕΔΟΕΑΠ και παρουσιάζει το tvxs.gr, ο κ. Ντινόπουλος είχε ενημερωθεί από τις 4 Φεβρουαρίου του 2010 για τις οφειλές που έπρεπε να καλύψει.

Μάλιστα η ίδια επιστολή, την οποία υπογράφει κατ' εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου η αναπληρώτρια διευθύντρια Βούλα Καραλή, κάνει γνωστά στον κ. Ντινόπουλο αναλυτικά τα ποσά που έπρεπε να πληρώσει ο υπουργός Εσωτερικών, εντός έξι μηνών, κάτι που όπως φαίνεται αγνόησε.
edoeap-tvxs-1
edoeap-tvxs-2
edoeap-tvxs-3

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΔΟΕΑΠ εκθέτει τον Αργ. Ντινόπουλο"

Συνελήφθη μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε η 30χρονη Στέλλα Αντωνίου, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η κατηγορούμενη συνελήφθη σήμερα το πρωί (23/10/2014) στη Δημητσάνα, για παραβίαση περιοριστικών όρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα μέσα του περασμένου Ιουλίου η Αντωνίου είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη και πάλι για τον ίδιο λόγο.

Η Στέλλα Αντωνίου γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Είχε δραστηριοποιηθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά ουδέποτε είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές.

Ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω της προσωπικής σχέσης της με τον Κωνσταντίνο Σακκά. Συνελήφθη στα τέλη του 2010 καθώς έναν χρόνο νωρίτερα νοίκιασε με τη βοήθεια της μητέρας της το διαμέρισμα στην Καλλιθέα, μέσα στο οποίο βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων.

Η 30χρονη, η οποία είχε προφυλακιστεί κατηγορούμενη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, είχε αφεθεί ελεύθερη για λόγους υγείας, με τον όρο να μην απομακρυνθεί από τον τόπο διαμονής που είχε δηλώσει, δηλαδή την Αθήνα.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς"

Όταν οι Τούρκοι στρατιώτες αποκεφάλιζαν Κούρδους (1994) – Σκληρές εικόνες

Ο τουρκικός στρατός έχει μια… παράδοση στους αποκεφαλισμούς. Αποκεφάλιζε Έλληνες, Αρμένιους, Ασσύριους, Γιαζίντι. Όποιον σήκωνε κεφάλι ή νόμιζε ότι θα σήκωνε κεφάλι, οι Τούρκοι του έπαιρναν το κεφάλι. Για αυτό και στον λαό μας έχει μείνει η ρήση «με αυτά που κάνεις θα φας το κεφάλι σου», κατάλοιπο της τουρκοκρατίας.

Ωστόσο, κάποιος μπορεί να πει ότι αυτά ο τουρκικός στρατός τα έκανε παλιά. Τα έκανε μέχρι και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά οι Τούρκοι εξημερώθηκαν, έγιναν άνθρωποι, σαν αυτούς που βλέπουμε στα τουρκικά σίριαλ.

Ήταν το 1994, δηλαδή πριν 20 χρόνια. Οι Τούρκοι στρατιώτες σε μάχη με τους Κούρδους αντάρτες του PKK κατάφεραν και σκότωσαν πολλούς από αυτούς.

Στη συνέχεια μάζεψαν τα πτώματα των νεκρών Κούρδων, τα στοίβαξαν όλα μαζί και άρχισαν και τους κόβουν τα κεφάλια.

Όταν το αποτρόπαιο έργο τους ολοκληρώθηκε, οι Τούρκοι στρατιώτες πόζαραν κρατώντας τα κομμένα κεφάλια των Κούρδων για να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες.

hakkari-1994

Οι αποκεφαλισμοί και οι αναμνηστικές φωτογραφίες συνέβησαν στην περιοχή του Χακάρι (Hakkari) κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Επίσης, επειδή κάποιος μπορεί να πει ότι οι Τούρκοι τα έκαναν αυτά πριν 20 χρόνια, τώρα εξημερώθηκαν, δείτε πώς οι Τούρκοι στρατιώτες «διασκέδαζαν» το 2012 με τους νεκρούς Κούρδους αντάρτες. Πριν δύο χρόνια δηλαδή…

Μεταξύ των νεκρών είναι και Κούρδισσες αντάρτισσες.

Δημοσιεύουμε τις εικόνες αυτές για όσους τους φαίνονται «πρωτοφανή» τα όσα εγκλήματα διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος. Το Ισλαμικό Κράτος κάνει ό,τι του έμαθε το τουρκικό κράτος, που το οργάνωσε, το χρηματοδότησε, το εξόπλισε και το εκπαίδευσε. Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος; Το τουρκικό με άλλο όνομα…

kurdissa-1
turk-3
turk-4
turk-5

tribune
Διαβάστε Περισσότερα » "Όταν οι Τούρκοι στρατιώτες αποκεφάλιζαν Κούρδους (1994) – Σκληρές εικόνες"

Αυτό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο του Υπουργείου Υγείας;

Έχουμε συνηθίσει όταν αναλαμβάνει κάποιο υπουργείο ένας νέος υπουργός να ακούμε μεγάλα λόγια και υποσχέσεις.  Αυτό που δεν μπορούμε να συνηθίσουμε όμως με τίποτα, και ας έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας μας, είναι ο ανάλγητος και απάνθρωπος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τους πολίτες.

Έχουμε παρουσιάσει πάρα πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστων αλλά και ασφαλισμένων πολιτών που με διάφορους τρόπους το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους αποκλείει (βάσει οδηγιών που έχει δώσει ή λόγω της αδιαφορίας του Υπουργείου Υγείας).

Σήμερα παρουσιάζουμε, μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον σύλλογο ΚΕΦΙ*, την περίπτωση ασφαλισμένης (!) καρκινοπαθούς, που νοσεί από καρκίνο στον μαστό, και ενώ μέχρι τώρα το όνομα της συμπεριλαμβανόταν στη λίστα για ακτινοθεραπεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», την ενημέρωσε η Διεύθυνση του Ακτινολογικού ότι λόγω της εκκρεμούς πληρωμής των Ακτινολόγων θεραπευτών – εδώ και ενάμιση χρόνο – το Ακτινολογικό Εργαστήριο έχει διακόψει τη λειτουργία του τις απογευματινές ώρες και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών.

Με λίγα λόγια το νοσοκομείο αρνείται να παράσχει την απαραίτητη θεραπεία στην ασθενή (και σε πόσους άλλους άραγε;) και την πετάει εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας χωρίς να της δοθεί καμία εναλλακτική λύση, αφήνοντας την ουσιαστικά στην τύχη της.  Εθελοντής γιατρός μας ήρθε σε επαφή με την διοίκηση του νοσοκομείου και ζήτησε εξηγήσεις, βάσει των όσων καταγγέλλει η ασθενής.

Μέχρι στιγμής κανένας από το νοσοκομείο δεν μας έχει καλέσει να μας ενημερώσει για το τι θα κάνει η ασθενής, όπως και κανένας δεν έχει ενημερώσει τον σύλλογο ΚΕΦΙ που έχει αποστείλει επιστολή στην διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και στον Υπουργό Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, προσωπικά.

Για να δούμε πόσο «ανθρώπινο» είναι το πρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, πριν από λίγες μέρες ένα 18μηνών βρέφος στη Κω έχασε τη ζωή του διότι – βάσει καταγγελιών κατοίκων του νησιού – δεν υπάρχει παιδίατρος στο νοσοκομείο του νησιού εδώ και τέσσερα χρόνια!  Διαβάστε περισσότερα στην ηλεκτρονική σελίδα https://secure.avaaz.org/el/petition/Pros_oloys_toys_armodioys_tis_politikis_igesias_Soste_anthropines_zoesOHI_alla_thymata_logo_elleipseon/?dqHKZhb&  όπου κάτοικοι του νησιού μαζεύουν ηλεκτρονικές υπογραφές για τα αυτονόητα.

Παράλληλα σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων Μαριάννα Λάμπρου, τον τελευταίο μήνα το παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγία Σοφία»  δεν έχει στο φαρμακείο του τα πανάκριβα νοσοκομειακά φάρμακα για τα παιδιά που πάσχουν από λυσοσωματικά νοσήματα, όπως η νόσος Gaucher, Fabry, MPSI & Pompe, Hunter και πολλά άλλα.  Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, οι γονείς των παιδιών δεν μπορούν να βρουν τα, απαραίτητα για τη ζωή των παιδιών τους, φάρμακα στο νοσοκομείο διότι αδυνατεί να  προμηθευτεί το ίδιο τα πανάκριβα σκευάσματα εξαιτίας του χαμηλού προϋπολογισμού του.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της μεγάλης σε έκταση υποχρηματοδότησης του.  Τα περιστατικά που μας καταγγέλλονται σε καθημερινή βάση είναι πραγματικά πάρα πολλά και με δυσκολία καταφέρνουμε να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες που ζητάνε τη βοήθεια μας.  Από μικρά βρέφη μέχρι υπερήλικες συνταξιούχοι, όλοι βιώνουν το ανάλγητο και σκληρό πρόσωπο μια πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που είναι παντελώς απούσα και δεν κάνει έστω και τα ελάχιστα για να βοηθήσει όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη.  Το γραφείο του Υπουργού Υγείας πλέον μας αγνοεί πλήρως και δεν δίνει καμία σημασία στις εκκλήσεις μας.  Πολύ σύντομα θα επανέλθουμε με νέες καταγγελίες και συγκεκριμένα παραδείγματα ασθενών που το Υπουργείο έχει αφήσει στην τύχη τους.

* Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο του Υπουργείου Υγείας;"

Αχαΐα:Έχουν να διδαχτούν Αγγλικά τρία χρόνια - Βασικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς

"Τα προβλήματα στα Δημοτικά σχολεία της Αχαΐας δεν έχουν τελειωμό. Ποιος θα περίμενε πως είκοσι και πλέον χρόνια από την εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου, θα υπήρχαν σήμερα μαθητές που δε διδάσκονται Αγγλικά", αναφέρει ο Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Πάτρας και Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ν. Αχαΐας.

"Συγκεκριμένα, σε πλέον από 20 Δημοτικά σχολεία υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικού Αγγλικής γλώσσας. Σε ορισμένα από αυτά δεν έχουν διδαχτεί τα Αγγλικά την τελευταία τριετία, όπως στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και στο Δημοτικό Σχολείο Ριόλου. Κενά υπάρχουν επίσης στα δύο Δημοτικά σχολεία της Ακράτας, στα τρία Δημοτικά σχολεία της Κ. Αχαΐας, στην Κλειτορία, στα Λουσικά, σε σχολεία της Πάτρας (60ο, 13ο, 50ο, 24ο, 45ο, 29ο, 21ο, 20ο, 1ο Οβρυάς, 2ο Οβρυάς, Βραχνεΐκων), καθώς και στο Πειραματικό σχολείο της Πάτρας.

Αυτά τα προβλήματα υποβαθμίζουν την παρεχόμενη εκπαίδευση των παιδιών μας, καθιστούν δύσκολο το έργο των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες και ακυρώνουν τις μεγαλόστομες εξαγγελίες περί δήθεν «Νέου Σχολείου»!!!".

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα:Έχουν να διδαχτούν Αγγλικά τρία χρόνια - Βασικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς "

Η ρύθμιση για δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ

Λύση στο πρόβλημα 97.343 οικογενειών εργαζομένων, που έχουν λάβει στεγαστικά τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και δυσκολεύονται να τα εξυπηρετήσουν, δίνει νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Τη σχετική διάταξη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, περιλαμβάνεται στο νόμο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπογράφει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση, είναι οι δανειολήπτες, κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης, να μην έχουν καθυστερούμενες δόσεις για περισσότερους από έξι μήνες

Με το νέο νόμο, οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν τη χρονική επιμήκυνση των δανείων και καλύτερους όρους αποπληρωμής χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια δεκαπενταετούς διάρκειας, που χορηγήθηκαν από τράπεζες συμβεβλημένες με τον τέως ΟΕΚ με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος αυτού, χορηγήθηκαν το 2011, ενώ από την κατάργηση, τον Φεβρουάριο του 2012, του ΟΕΚ οι υποχρεώσεις του Οργανισμού αναλήφθηκαν από τον ΟΑΕΔ.

Σκοπός της νέας ρύθμισης, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, είναι να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες, που πήραν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση από τον ΟΕΚ και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση, είναι οι δανειολήπτες, κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης, να μην έχουν καθυστερούμενες δόσεις για περισσότερους από έξι μήνες. Σύμφωνα με την ίδια διάταξη, ο ΟΑΕΔ, δεν θα παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση, του δανειολήπτη με την τράπεζα.

Μετά τη ρύθμιση, το ποσό επιδότησης, θα καταβάλλεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το ύψος του, προκειμένου να μην αυξηθεί η δαπάνη για τον ΟΑΕΔ, λόγω της αύξησης των δόσεων αποπληρωμής των δανείων.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ρύθμιση για δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ"

Βερολίνο: Αναμένουμε από την Τουρκία τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

«Αναγνωρίζουμε τα κυπριακά δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται (ενν. η Κύπρος) τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αναμένουμε η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Αυτό δήλωσε στο ΑΜΠΕ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζοντας ακόμη λύπη «για το ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί».

Όπως είπε, «οι διαπραγματεύσεις είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμη πως η γερμανική κυβέρνηση βλέπει «στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξή τους (σ.σ. των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό).

«Ειδικά σε έναν δομημένο διάλογο μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για θέματα Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, βλέπουμε αμοιβαίο συμφέρον. Γι' αυτό και κατά βάση προσπαθούμε για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων» κατέληξε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Αναμένουμε από την Τουρκία τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου"

Βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία

Στο «αέρα» η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών α’ κατοικίας-Εμπλοκή με την τρόικα

Χάνουν την «ασπίδα προστασίας» χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες και βγαίνει στο σφυρί ακόμη και η πρώτη κατοικία τους. Έκθετη είναι η κυβέρνηση από την αποκάλυψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Γίρκι Κατάϊνεν ότι βρίσκεται σε «εκκρεμότητα» το θέμα της επέκτασης της αναστολής πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Γεράσιμος Γιακουμάτος έχουν δεσμευτεί ότι το κράτος δεν θα αφήσει την πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών δεν θα μείνει ανυποστήρικτη. Όμως, η τρόικα δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» για το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης και στη τελευταία συνάντηση που είχαν με την ελληνική πλευρά οι δανειστές εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η συγκυβέρνηση να λειτουργήσει όπως ακριβώς με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή μονομερώς....

Αποκάλυψη Κατάϊνεν

Ο κ. Παπαδημούλης απηύθυνε ερώτηση στο Φιλανδό Επίτροπο, Γίρκι Κατάϊνεν για τα κόκκινα δάνεια, το ΤΧΣ, αλλά και για το ποια είναι η θέση της τρόικας, στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, για την άρση αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας οφειλετών.

Απαντώντας στο τελευταίο θέμα ο Επίτροπος Κατάϊνεν δεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια δείχνοντας πως το ζήτημα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και ότι αναζητείται η κατάλληλη ισορροπία.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος τόνισε πως όσον αφορά στην αναστολή των δημοπρασιών για πρώτη κατοικία, «πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ελαχιστοποίησης του ηθικού κινδύνου και την παροχή προστασίας για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

Όπως εξήγησε, ο νόμος 4224/2013 που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής καθιέρωσε ένα προσωρινό καθεστώς (αναστολή) όσον αφορά στις δημοπρασίες των οφειλετών για πρώτη κατοικία, το οποίο λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών», είπε ο Κατάϊνεν, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Εμπλοκή με την τρόικα

Το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας απασχόλησε τη διαπραγμάτευση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους δανειστές ήταν άκαρπη. Η κυβέρνηση επέμεινε πάντως στη θέση της, η μείωση της τιμής του ακινήτου κατά την έναρξη του πλειστηριασμού να μην ξεπερνά τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Αντίστοιχα η τρόικα επέμεινε με τη σειρά της σε μεγαλύτερη μείωση, δηλαδή στο 1/3 της αντικειμενικής. Για το θέμα των νοικοκυριών και την παράταση της προστασίας από πλειστηριασμούς, πληροφορίες κάνουν λόγο, πάντως, ακόμη και για μονομερή ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης, εάν δεν βρεθεί ένας κοινός τόπος με την τρόικα, η οποία φαίνεται ότι απορρίπτει κάθε σχετικό ενδεχόμενο. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο δέχεται εισηγήσεις για παράταση της προστασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι προστατεύονται μέχρι το τέλος του 2014

Ο νόμος 4224/2013 προστατεύει έως τα τέλη του 2014 την κύρια κατοικία από πλειστηριασμούς για δάνεια που βρίσκονται στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος προϋποθέτουν το καθαρό εισόδημα του οφειλέτη, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 200.000, η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών που διαθέτει να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία"

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο

Ολόκληρη η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές


Κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση η τροπολογία που καθορίζει το νέο τρόπο ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ενώ η αίτηση υπαγωγής μπορεί να γίνει μέχρι 31 Μαρτίου. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές έως ένα εκατομμύριο ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο  που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως.

Η τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη « Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων» θα ψηφισθεί αύριο Παρασκευή.

Για τη ρύθμιση βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν οι φορολογούμενοι προς τη φορολογική διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014, αλλά και για τομεταβατικό πλαίσιο ρυθμίσεως οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30-9-2014 οι διατάξεις προβλέπουν απαλλαγές από τις προσαυξήσεις ,τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100%, αλλά και αποπληρωμή από 12 έως και 100 δόσεις.

Ειδικότερα:
  • Εφάπαξ εξόφληση οδηγεί σε μείωση των προσαυξήσεων κατά 100%.
  • Εξόφληση σε 12 μηνιαίες δόσεις οδηγεί σε μείωση των προσαυξήσεων κατά 90%.
  • Εξόφληση σε 24 μηνιαίες δόσεις οδηγεί σε μείωση των προσαυξήσεων κατά 80%.
  • Εξόφληση σε 36 μηνιαίες δόσεις οδηγεί σε μείωση των προσαυξήσεων κατά 70%.
  • Εξόφληση σε 48 μηνιαίες δόσεις οδηγεί σε μείωση των προσαυξήσεων κατά 60%.
  • Εξόφληση σε 60 μηνιαίες δόσεις οδηγεί σε μείωση των προσαυξήσεων κατά 50%.
  • Εξόφληση σε 72 μηνιαίες δόσεις οδηγεί σε μείωση των προσαυξήσεων κατά 30%.
  • Εξόφληση σε 100 μηνιαίες δόσεις οδηγεί σε μείωση των προσαυξήσεων κατά 20%.
Εξαιρετικά, για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής  δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι προκειμένου να εξασφαλισθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στη ρύθμιση και η διευκόλυνση των φορολογουμένων ώστε να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν τίθενται περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές φυσικών και  νομικών προσώπων έως 1 εκατ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο  που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως, έναντι 8,75% σήμερα.

Η σχετική αίτηση θα υποβάλλεται στην εφορία  μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου  2015. Προϋπόθεση υπαγωγής αποτελούν η υποβολή των προβλεπομένων από το νόμο φορολογικών δηλώσεων και η φορολογική τους ενημερότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014  οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Επίσης, δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη  και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου  2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

Η ρύθμιση προβλέπει πως όσοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου  νόμου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής» και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, υπόκεινται  αναδρομικά, από 1-1-2013, σε επιτόκιο  ύψους 4,56% και τυγχάνουν των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τόκων  και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, δικαιούμενοι να επιλέξουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Ακόμη, έχουν ως πρόσθετο  ευεργέτημα τη μείωση κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξής τους στη ρύθμιση.

Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη και αφορά και  τις οφειλές για τις οποίες αυτός ευθύνεται αλληλεγγύως. Πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως  για την καταβολή μέρους της οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν το εν λόγω  μέρος.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ  τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών , τυγχάνει  απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.

Τα οφέλη υπαγωγής

Με την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στην εν λόγω ρύθμιση τμηματικής καταβολής χορηγείται από τη φορολογική διοίκηση αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης.

Παράλληλα, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και η λήψη άλλων διασφαλιστικών μέτρων. Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. 

Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη του έτους της τελευταίας δόσης αυτής.

Η φορολογική διοίκηση προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί στο 1/7 των εναπομεινασών δόσεων και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε . 

Η απώλεια ρύθμισης
 
Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης, έχει ως συνέπειες την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, την υποχρέωση άμεσης καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, συνυπολογιζομένων των προσαυξήσεων,  τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία αναβιώνουν, και την  άμεση επιδίωξη της είσπραξής της  με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Πάντως, εάν ο οφειλέτης, μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την πλήρωση των όρων αυτής δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες δεν χάνει τη ρύθμιση, αλλά  θα βαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση 2%.

Σε  περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης δύναται εντός δύο  μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής. Το αίτημα επανένταξης υποβάλλεται εγγράφως και περιέχει τα στοιχεία που θεμελιώνουν την ανωτέρα βία.

Η φορολογική διοίκηση αποφαίνεται επί του αιτήματος εντός 15 εργασίμων ημερών από την αίτηση. Εάν η Φορολογική Διοίκηση δεν αποφανθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το αίτημα θεωρείται, ότι έχει απορριφθεί.



Ολόκληρο το κείμενο της ρύθμιση
ς

ΠΡΟΣΘΗΚΗ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
ΣΤΟ ΣΧΕ∆ΙΟ ΝΟΜΟΥ

«Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων , πληροφοριών και δεδοµένων του δηµόσιου τοµέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α’ 57), προσαρµογή της εθνικής νοµοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, Περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, Ρυθµίσεις Θεµάτων Εισαγωγικού ∆ιαγωνισµού ΕΣ∆∆Α και άλλες διατάξεις»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Επί του άρθρου 1: Τα επιτεύγµατα της ελληνικής οικονοµίας δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η αντιµετώπιση του ιδιωτικού χρέους και η σταδιακή ελάφρυνση των φορολογουµένων αποτελούν προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η προτεινόµενη διάταξη του άρθρου 1 για τη ρύθµιση των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς τη Φορολογική ∆ιοίκηση προκειµένου να δοθεί η δυνατότητα καταβολής αυτών σε όσους δεν µπορούσαν µέχρι τώρα αλλά και στην ακόµα καλύτερη αντιµετώπιση όσων ήταν συνεπείς παρά την ένταση της κρίσης. Πρόκειται για µια περιορισµένης χρονικής ισχύος ρύθµιση , η οποία συµβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και εκφράζει την ίδια φιλοσοφία που αποτυπώνεται στο άρθρο 4 για τη ρύθµιση οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Με τις διατάξεις του άρθρου 1 καθορίζεται ο τρόπος ρύθµισης βεβαιωµένων και ληξιπρόθεσµων οφειλών στη Φορολογική ∆ιοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014. Συγκεκριµένα, προβλέπονται απαλλαγές από τις προσαυξήσεις ,τους τόκους και τα πρόστιµα εκπρόθεσµης καταβολής που φτάνουν µέχρι και το 100% αυτών ενώ ο αριθµός των δόσεων κυµαίνεται από 12 έως και 100. Στη ρύθµιση υπάγονται οφειλές φυσικών και νοµικών προσώπων έως ένα εκατοµµύριο (1.000.000) ευρώ, µε ευνοϊκό επιτόκιο που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στη Φορολογική ∆ιοίκηση µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του Μαρτίου 2015. Προϋπόθεση υπαγωγής αποτελούν η υποβολή των προβλεποµένων από το νόµο φορολογικών δηλώσεων και η φορολογική τους ενηµερότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθµισης.

Η µη εµπρόθεσµη καταβολή δόσης, έχει ως συνέπειες την απώλεια των ευεργετηµάτων της ρύθµισης, την υποχρέωση άµεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής, και την άµεση επιδίωξη της είσπραξής της . Τα ευεργετήµατα της ρύθµισης, πάντως, δεν χάνονται στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εµπρόθεσµα µέχρι 2 δόσεις κατ’έτος ή µία δόση για χρονικό διάστηµα που δεν υπερβαίνει τους δύο µήνες. Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθµισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης µπορεί εντός δύο (2) µηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθµιση µε τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναποµείναντα αριθµό δόσεων αυτής.

Με την υπαγωγή και συµµόρφωση του οφειλέτη στην εν λόγω ρύθµιση τµηµατικής καταβολής χορηγείται αποδεικτικό ενηµερότητας και βεβαίωση οφειλής από τη Φορολογική ∆ιοίκηση, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις

διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήµατος κατά το χρονικό διάστηµα της αναστολής της ποινικής δίωξης. Παράλληλα, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών µέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και άλλα διασφαλιστικά µέτρα.

Σηµειώνεται, ότι προκειµένου να εξασφαλισθεί η ευρύτερη δυνατή συµµετοχή στη ρύθµιση και η διευκόλυνση των φορολογουµένων προκειµένου να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν τίθενται περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθµιση.Με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα ∆ηµοσίων Εσόδων καθορίζονται ειδικότερες λεπτοµέρειες για την εφαρµογή της διάταξης, όπως η διαδικασία υπαγωγής στις ανωτέρω διατάξεις και µέσω της διαδικτυακής εφαρµογής της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Εσόδων , η ηµεροµηνία και ο τρόπος καταβολής των δόσεων και άλλες.

Τέλος, λαµβάνεται ιδιαίτερη µέριµνα για τους φορολογούµενους που είχαν υπαχθεί και τηρούσαν µε συνέπεια το πρόγραµµα ρύθµισης του ν.4152/2013. Στους φορολογούµενους αυτούς προσφέρεται η δυνατότητα είτε να υπαχθούν στη νέα ρύθµιση µε το µεγαλύτερο αριθµό δόσεων, µέχρι και 100, µε επανυπολογισµό του επιτοκίου αναδροµικά στο 4,56% έναντι 8,75% και µε απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιµα εκπρόθεσµης καταβολής, σύµφωνα µε τα παραπάνω, είτε να διατηρήσουν την υφιστάµενη ρύθµιση µε το επιπλέον ευεργέτηµα , εκτός των παραπάνω, περαιτέρω µείωση των προσαυξήσεων 20%.

Επί του άρθρου 2 : Με τις προτεινόµενες διατάξεις της παραγράφου 1 παρατείνεται η εφαρµογή του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στην εστίαση µέχρι 31.12.2015. Οι προτεινόµενες διατάξεις έχουν στόχο τη διατήρηση των τελικών τιµών στον τοµέα αυτό στα υφιστάµενα επίπεδα, την τόνωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τοµέα γενικά, καθώς και τον περαιτέρω περιορισµό των φαινοµένων φοροδιαφυγής. Με τις προτεινόµενες διατάξεις της παραγράφου 2 προβλέπεται η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, όπως ορίζεται στο άρθρο 29 του ν.3986/2011, και µειώνονται από 1/1/2015 οι συντελεστές υπολογισµού της, κατά 30% .

Επί του άρθρου 3 : Με την προτεινόµενη διάταξη της παραγράφου 1 αντικαθίσταται το στοιχείο β) της παραγράφου 5 του άρθρου 54 του ν.2960/2001 στα πλαίσια της υποχρέωσης ενσωµάτωσης στο εθνικό µας δίκαιο της Οδηγίας 2013/61/ΕΕ του

Συµβουλίου της 17ης ∆εκεµβρίου 2013 «για την τροποποίηση των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2008/118/ΕΚ όσον αφορά τις γαλλικές εξόχως απόκεντρες περιοχές και ιδίως τη Μαγιότ» (EEL 353/28.12.13). Η εν λόγω τροποποίηση της Οδηγίας κρίθηκε αναγκαία µετά από την αριθµ. 2012/419/ΕΕ Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου «σχετικά µε την τροποποίηση του καθεστώτος της Μαγιότ έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (EEL 204/31.7.12), µε την οποία από 1.1.2014 η Μαγιότ αποκτά το καθεστώς της εξόχως απόκεντρης περιοχής κατά την έννοια του άρθρου 349 της ΣΛΕΕ αντί εκείνου της υπερπόντιας χώρας ή εδάφους, µε αποτέλεσµα να αποτελεί µέρος του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ, αν και πρέπει να εξαιρείται από το εδαφικό πεδίο εφαρµογής των Οδηγιών περί ΕΦΚ και ΦΠΑ κατ΄ αναλογία µε τις υπόλοιπες γαλλικές εξόχως απόκεντρες περιοχές. Με τη διάταξη αυτή διευκρινίζεται ότι η Μαγιότ και οι λοιπές εξόχως απόκεντρες περιοχές της Γαλλίας εξαιρούνται από τα πεδία εφαρµογής των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2008/118/ΕΚ, ανεξαρτήτως τυχόν αλλαγών στο καθεστώς τους βάσει γαλλικού δικαίου καθώς γίνεται αναφορά στα άρθρα 349 και 355, παρ. 1 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες αυτές τις περιοχές.

Με την προτεινόµενη ρύθµιση της παραγράφου 2 συνίσταται στο Υπουργείο

Οικονοµικών Γενική Γραµµατεία Οικονοµικής Πολιτικής και µετονοµάζεται η Γενική Γραµµατεία Οικονοµικής και ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής σε Γενική Γραµµατεία ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής. Με αυτή την οργανωτική αλλαγή εξασφαλίζεται η λειτουργική και αποτελεσµατική χάραξη και εκτέλεση των δηµόσιων πολιτικών σε δύο κρίσιµους και διακριτούς τοµείς πολιτικής που υπάγονται στο πεδίο εποπτείας του Υπουργείου Οικονοµικών.

Με την προτεινόµενη ρύθµιση της παραγράφου 3 συµπληρώνεται η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν. 3986/2011 και προβλέπεται η δυνατότητα της ∆ιυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονοµικών ή άλλο µέλος της για τη διενέργεια των δικαιοπραξιών ή υλικών ενεργειών που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της µεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου. Η εν λόγω εξουσιοδότηση παρουσιάζει ιδιαίτερη πρακτική σηµασία όταν το µεταβιβαζόµενο περιουσιακό στοιχείο κείται στην αλλοδαπή, οπότε και πρέπει να τηρηθούν οι διαδικαστικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της µεταβίβασης που προβλέπει το δίκαιο του τόπου αυτού.

Με την προτεινόµενη διάταξη της παραγράφου 4 συµπληρώνεται το νοµικό πλαίσιο στελέχωσης του Σώµατος Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων και προβλέπεται ότι τα καθήκοντα του Προέδρου µπορεί να ανατίθενται, µε απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών, στο Γενικό Γραµµατέα του Υπουργείου Οικονοµικών. Η ρύθµιση αυτή προάγει τον ενιαίο συντονισµό του Σώµατος και της Γενικής Γραµµατείας του Υπουργείου Οικονοµικών λόγω της συνάφειας του αντικειµένου αρµοδιοτήτων τους.

Επί του άρθρου 4 : Με τις προτεινόµενες διατάξεις του άρθρου 4, θεσπίζεται µεταβατικό πλαίσιο ρυθµίσεως οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ, για ληξιπρόθεσµες οφειλές µέχρι την 30-9-2014. Πρόκειται για µια περιορισµένης χρονικής ισχύος ρύθµιση, καθώς η αίτηση υπαγωγής δύναται να υποβληθεί το αργότερο µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του Μαρτίου του έτους 2015, µε στόχο την στήριξη και ενδυνάµωση του ενεργού πληθυσµού, την επανένταξη των οφειλετών στην ενεργό οικονοµία και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ειδικότερα, µε το προτεινόµενο πλαίσιο ρύθµισης, οι οφειλές δύνανται να ρυθµιστούν εφάπαξ είτε έως σε 100 δόσεις, µε αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, η οποία έκπτωση άρχεται από ποσοστό 100% µέχρι ποσοστό 20% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις.

Σηµειώνεται ότι η διαδικασία ένταξης στη ρύθµιση είναι ευέλικτη και απλή, άνευ γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, καθιστώντας τη ρύθµιση προσβάσιµη στο σύνολο των οφειλετών.

Επίσης, συγχωρείται η µη εµπρόθεσµη καταβολή, δίχως να απόλλυνται τα ευεργετήµατα της ρύθµισης, σε δυο περιπτώσεις:

α) σε περίπτωση µη εµπρόθεσµης καταβολής µέχρι δύο (2) δόσεων ανά έτος προγράµµατος ρύθµισης, ή

β) σε περίπτωση µη εµπρόθεσµης καταβολής µιας δόσης της ρύθµισης ανά έτος προγράµµατος ρύθµισης για χρονικό διάστηµα µέχρι δύο (2) µηνών.

Παράλληλα, µε το νέο πλαίσιο, λαµβάνεται µέριµνα ώστε να εξασφαλιστεί η ίση µεταχείριση των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθµιση της νέας αρχής του ν. 4152/2013 και κατά τη δηµοσίευση του νόµου τηρούν τους όρους αυτής, µε όσους υπαχθούν στη ρύθµιση του άρθρου 4, παρέχοντάς τους επιπλέον τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθµιση του παρόντος. Πιο συγκεκριµένα, τα ανωτέρω πρόσωπα επωφελούνται του µειωµένου επιτοκίου ύψους 4,56%, καθώς και των µειωµένων προσαυξήσεων της προκειµένης ρυθµίσεως, αναδροµικά, από την ένταξή τους στη ρύθµιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013.

Περαιτέρω, για όσους επιλέξουν να συνεχίσουν τη ρύθµιση της «νέας αρχής» του ν.

4152/2013, παρέχεται το -επιπρόσθετο των ανωτέρω- πλεονέκτηµα της αναδροµικής µείωσης κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, επιβραβεύοντας όσους, παρά τη δύσκολη συγκυρία, ήταν συνεπείς και παραµένουν στον αριθµό δόσεων της αρχικής τους ρυθµίσεως.

Επί του άρθρου 5: Με τις διατάξεις των παρ. 1 έως 4 του άρθρου 5 παρέχεται η δυνατότητα χρονικής επιµήκυνσης των στεγαστικών δανείων µε επιδότηση επιτοκίου από τον τ. Οργανισµό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), χωρίς οι δανειολήπτες να απολέσουν την επιδότηση από τον Οργανισµό Απασχόλησης Εργατικού ∆υναµικού (ΟΑΕ∆), καθολικό διάδοχο του πρώην ΟΕΚ, όπως αυτή θα διαµορφωθεί υπό τον περιορισµό της µη ανάληψης επιπλέον υποχρεώσεων από τον Οργανισµό. Η ρύθµιση αυτή κρίνεται αναγκαία, καθώς πρόκειται για ιδιαιτέρως ευάλωτη οµάδα δανειοληπτών, καθιστώντας τη διευκόλυνση καταβολής εξαιρετικά σηµαντική για την εξυπηρέτηση των εν λόγω στεγαστικών δανείων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δανειολήπτες να µην έχουν υπερβεί κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης τη συµβατική προθεσµία των έξι (6) µηνών. Ο Οργανισµός δε θα συµµετέχει στη διαπραγµάτευση, το δε ποσό επιδότησης, χωρίς να µεταβάλλεται το ύψος του, θα καταβάλλεται σε µικρότερο χρονικό διάστηµα, χωρίς επιβάρυνση του ΟΑΕ∆ από τη µετατροπή των τοκοχρεολυτικών πινάκων αποπληρωµής των εν λόγω δανείων.

Με την παρ. 5 προστίθεται εδάφιο στο τέλος της περ. 1 της υποπαραγράφου ΙΑ2 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του Ν. 4254/2014 (Α 85/2014), έτσι ώστε οι φορείς που καταβάλλουν πάσης φύσεως, πληρωµές, επιδοτήσεις, αποζηµιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις να µπορούν κατόπιν σχετικής συµφωνίας µε την Η∆ΙΚΑ ΑΕ, να αποστέλλουν οι ίδιοι στα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα τα τελικά ποσά προς πίστωση των δικαιούχων και τα ποσά προς πίστωση των λογαριασµών των ασφαλιστικών οργανισµών, κατόπιν της ανωτέρω διασταύρωσης από την Η∆ΙΚΑ ΑΕ.

Με την παρ. 6 αξιοποιούνται τα σύγχρονα πληροφοριακά εργαλεία (Ενιαίο Σύστηµα

Ελέγχου Πληρωµών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης – Ασφαλιστικής Ικανότητας, Ενιαία Αρχή Πληρωµών, «Εργάνη», ΓΓ∆Ε) έτσι ώστε να καταστεί δυνατή µια δέσµη στοχευµένων διασταυρώσεις. Οι διασταυρώσεις αυτές στοχεύουν στην αποτύπωση των δικαιούχων, τη διασφάλιση της διαφάνειας των

παροχών αλλά και τον εντοπισµό ενδεχόµενης παραβατικότητας σε πεδία που εξέφευγαν του ελέγχου, λόγω της απουσίας αξιόπιστων βάσεων δεδοµένων και της ελλείψεως διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας, που τελικά απέβαινε εις βάρος του ασφαλιστικού συστήµατος εν γένει.

Τέλος, στο πληροφοριακό σύστηµα της Ηλεκτρονικής Ακαδηµαϊκής Ταυτότητας των φοιτητών και σπουδαστών, εισάγεται ο ΑΜΚΑ και ακολούθως διασυνδέεται µε το µητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ για την παρακολούθηση της διατήρησης της φοιτητικής και σπουδαστικής ιδιότητας των προστατευόµενων µελών των ασφαλισµένων.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ∆ΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Ρύθµιση φορολογικών οφειλών


1. Για οφειλέτες µε βεβαιωµένες και ληξιπρόθεσµες οφειλές στη Φορολογική ∆ιοίκηση, έως την 1η Οκτωβρίου 2014, σύµφωνα µε τον Κώδικα

Φορολογικής ∆ιαδικασίας (εφεξής Κ.Φ.∆.) και τον Κώδικα Είσπραξης ∆ηµοσίων Εσόδων (εφεξής (Κ.Ε.∆.Ε.), δύναται να διενεργείται ρύθµιση τµηµατικής καταβολής, µε απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιµα εκπρόθεσµης καταβολής που τις επιβαρύνου,ν σύµφωνα µε τις ανωτέρω διατάξεις, κατά την ίδια ως άνω ηµεροµηνία, ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ, µε απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%)

β) Έως δώδεκα (12) µηνιαίες δόσεις, µε απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) γ) Έως είκοσι τέσσερις (24) µηνιαίες δόσεις, δ) Έως τριάντα έξι (36) µηνιαίες δόσεις, µε απαλλαγή κατά ποσοστό εβδοµήντα τοις εκατό (70%) ε) Έως σαράντα οκτώ (48) µηνιαίες δόσεις, µε απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) στ) Έως εξήντα (60) µηνιαίες δόσεις, µε απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) ζ) Έως εβδοµήντα δύο (72) µηνιαίες δόσεις, µε απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%)

η) Έως εκατό (100) µηνιαίες δόσεις, µε απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό

(20%)

2. Στη ρύθµιση της προηγούµενης παραγράφου δύνανται να υπαχθούν κύριες ληξιπρόθεσµες οφειλές φυσικών ή νοµικών προσώπων ή νοµικών οντοτήτων έως ένα εκατοµµύριο (1.000.000) ευρώ, κατόπιν αίτησης , η οποία υποβάλλεται στη Φορολογική ∆ιοίκηση µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του Μαρτίου 2015. Οι οφειλέτες του προηγούµενου εδαφίου προκειµένου να υπάγονταιστις διατάξεις του παρόντος άρθρου , πρέπει να έχουν υποβάλλει τις

προβλεπόµενες από το νόµο φορολογικές δηλώσεις καθώς και να είναι φορολογικά ενήµεροι καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθµισης.

3. Εξαιρετικά, για την υπαγωγή στη περίπτωση η’ της παραγράφου 1, το ποσό της ρυθµιζόµενης οφειλής δεν µπορεί να υπερβαίνει τις δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

4. Μετά την υπαγωγή, και υπό την προϋπόθεση της τήρησης του προγράµµατος τµηµατικής καταβολής, δεν υπολογίζονται τα πρόστιµα των άρθρων 57 και 59 του Κ.Φ.∆. και του άρθρου 6 του Κ.Ε.∆.Ε.

5. Οι οφειλές που υπάγονται σε πρόγραµµα ρύθµισης του παρόντος άρθρου, αντί των κατά Κ.Ε.∆.Ε. και κατά Κ.Φ.∆. τόκων,προσαυξήσεων και προστίµων εκπρόθεσµης καταβολής, από την υπαγωγή σε ρύθµιση, επιβαρύνονται µε τόκο που ανέρχεται σε τέσσερις και πενήντα έξι εκατοστιαίες µονάδες (4,56%) ετησίως.

6. Το ελάχιστο ποσό µηνιαίας δόσης της ρύθµισης δεν µπορεί να είναι µικρότερο των πενήντα (50) ευρώ.

7. Στη ρύθµιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωµένων και ληξιπρόθεσµων έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόµιµο τρόπο µε αναστολή πληρωµής ή διευκόλυνση ή άλλη νοµοθετική ρύθµιση τµηµατικής καταβολής. Επίσης, δύνανται να υπαχθούν µετά από επιλογή του οφειλέτη και βεβαιωµένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ηµεροµηνία της αίτησης:

α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόµου ή

β) δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες ή

γ) έχουν υπαχθεί σε ρύθµιση ή διευκόλυνση τµηµατικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

8.Όσοι κατά την ηµεροµηνία δηµοσίευσης του παρόντος νόµου έχουν υπαχθεί στη ρύθµιση της «νέας αρχής» της υποπαραγράφου Α.1 της παραγράφου Α του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α’ 107) και τηρούν τους όρους της ρύθµισης αυτής, υπόκεινται

αναδροµικά, από 1-1-2013, σε επιτόκιο ύψους 4,56% και τυγχάνουν των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων , τόκων και προστίµων εκπρόθεσµης καταβολής του παρόντος, δικαιούµενοι να επιλέξουν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθµιση.

Όσοι κατά την ηµεροµηνία δηµοσίευσης του παρόντος νόµου έχουν υπαχθεί στη ρύθµιση της «νέας αρχής» της υποπαραγράφου Α.1 της παραγράφου Α του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α’ 107) και τηρούν τους όρους της ρύθµισης αυτής, δικαιούνται να διατηρήσουν τη ρύθµιση της υποπαραγράφου Α.1 της παραγράφου Α του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α’ 107) και πέραν των οριζοµένων στο προηγούµενο εδάφιο έχουν ως πρόσθετο ευεργέτηµα τη µείωση κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τόκων και προστίµων εκπρόθεσµης καταβολής αναδροµικά από την ηµεροµηνία ένταξής τους στη ρύθµιση.

Με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα ∆ηµοσίων Εσόδων , η οποία εκδίδεται εντός προθεσµίας ενός µηνός από τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου, καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτοµέρειες για την εφαρµογή της παρούσας παραγράφου

9. Η ρύθµιση χορηγείται ανά οφειλέτη και αφορά και τις οφειλές για τις οποίες αυτός ευθύνεται αλληλεγγύως. Πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως για την καταβολή µέρους της οφειλής δικαιούνται να ρυθµίσουν το εν λόγω µέρος.

10. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθµισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθµισµένων οφειλών , τυγχάνει απαλλαγής επί του εναποµείναντος ποσού των προσαυξήσεων, τόκων και προστίµων εκπρόθεσµης καταβολής, σε ποσοστό ίσο µε αυτό που αντιστοιχεί στον αριθµό των µηνιαίων δόσεων που τελικά διαµορφώνεται µε την εξόφληση, σύµφωνα µε την παράγραφο 1.

11. Η µη εµπρόθεσµη καταβολή δόσης, έχει ως συνέπειες :

α)απώλεια των ευεργετηµάτων της ρύθµισης, β) υποχρέωση άµεσης καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύµφωνα µε τα στοιχεία βεβαίωσης, συνυπολογιζοµένων των προσαυξήσεων, τόκων και προστίµων εκπρόθεσµης καταβολής, τα οποία αναβιώνουν, και γ) άµεση επιδίωξη της είσπραξής της µε όλα τα προβλεπόµενα από την ισχύουσα νοµοθεσία µέτρα.

Οι συνέπειες του προηγούµενου εδαφίου δεν επέρχονται εάν ο οφειλέτης, µετά την πάροδο εξαµήνου από την ένταξη σε ρύθµιση και την πλήρωση των όρων αυτής :

α) δεν καταβάλλει εµπρόθεσµα µέχρι δύο (2) δόσεις ανά έτος προγράµµατος ρύθµισης, ή

β) δεν καταβάλλει εµπρόθεσµα µία δόση της ρύθµισης ανά έτος προγράµµατος ρύθµισης για χρονικό διάστηµα µέχρι δύο (2) µήνες .

Για τις ως άνω περιπτώσεις α’ και β’ , η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής µε µηνιαία προσαύξηση δύο τοις εκατό (2%).

12. Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθµισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης δύναται εντός δύο (2) µηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθµιση µε τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναποµείναντα αριθµό δόσεων αυτής. Το αίτηµα επανένταξης υποβάλλεται εγγράφως και περιέχει τα στοιχεία που θεµελιώνουν την ανωτέρα βία. Η Φορολογική ∆ιοίκηση αποφαίνεται επί του αιτήµατος εντός δέκα πέντε (15) εργασίµων ηµερών από την αίτηση. Εάν η Φορολογική ∆ιοίκηση δεν αποφανθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήµατος, το αίτηµα θεωρείται, ότι έχει απορριφθεί.

13. Η υπαγωγή και συµµόρφωση στη ρύθµιση τµηµατικής καταβολής παρέχει στον οφειλέτη τα ακόλουθα ευεργετήµατα:

α) χορηγείται αποδεικτικό ενηµερότητας και βεβαίωση οφειλής από τη Φορολογική ∆ιοίκηση, κατά τα αναφερόµενα στο άρθρο 12 του Κ.Φ.∆., όπως ισχύει,

β) αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ Α’ 43) ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεση της, διακόπτεται. Αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήµατος κατά το χρονικό διάστηµα της αναστολής της ποινικής δίωξης, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισµών του άρθρου 113 του ΠΚ,

γ) αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών µέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται µετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθµιζόµενης οφειλής. Η Φορολογική ∆ιοίκηση δύναται να εξετάζει αίτηµα περιορισµού κατασχέσεων εις χείρας τρίτων , σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 30 του ν.δ. 356/1974 – Κ.Ε.∆.Ε. όπως εκάστοτε ισχύει.

δ) αναστέλλεται η εκτέλεση του µέτρου του άρθρου 7 του ν. 2120/1993 (Α` 24), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 22 παρ. 3 του ν. 2523/1997 (Α` 179).

14. Η Φορολογική ∆ιοίκηση προβαίνει σε συµψηφισµό των χρηµατικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του ∆ηµοσίου και µέχρι την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί στο 1/7 των εναποµεινασών δόσεων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του ν.δ. 356/74 (Κ.Ε.∆.Ε.) και µετά τη συµµόρφωση του οφειλέτη στη ρύθµιση τµηµατικής καταβολής που του χορηγήθηκε .

15. Η Φορολογική ∆ιοίκηση διατηρεί το δικαίωµα και µετά τη συµµόρφωση του οφειλέτη στη ρύθµιση τµηµατικής καταβολής που του χορηγήθηκε:α) να εγγράφει υποθήκη σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισµένη,

β) να µην χορηγεί αποδεικτικό ενηµερότητας για µεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εµπραγµάτου δικαιώµατος επ’ αυτού, στα πρόσωπα της περίπτωσης α’, ακόµη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισµένη,

γ) να παρακρατεί µέρος της χρηµατικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων για την είσπραξη της οποίας ζητείται αποδεικτικό ενηµερότητας και µέχρι την κάλυψη του 1/7 της υπολειπόµενης ρυθµισµένης οφειλής.

16. Τα ποσά που εισπράττονται από παρακράτηση λόγω της χορήγησης αποδεικτικού ενηµερότητας ή κατόπιν αυτεπάγγελτου συµψηφισµού, καλύπτουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας ρύθµισης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά. Οµοίως, τα αποδιδόµενα ποσά από πράξεις εκτέλεσης, λαµβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της χορηγηθείσας ρύθµισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται σε άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθµιστεί ή πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείµενες διατάξεις.

17. Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθµιση αναστέλλεται από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστηµα που αφορά η ρύθµιση ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συµπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη του έτους της τελευταίας δόσης αυτής.

18. Αρµόδιος για τη χορήγηση της ρύθµισης του παρόντος άρθρου είναι ο Γενικός Γραµµατέας ∆ηµοσίων Εσόδων, ο οποίος δύναται µε απόφασή του να µεταβιβάζει την αρµοδιότητα αυτή σε άλλα όργανα της Φορολογικής ∆ιοίκησης.

19. Με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα ∆ηµοσίων Εσόδων καθορίζονται: α) η διαδικασία υπαγωγής στις ανωτέρω διατάξεις και µέσω της διαδικτυακής εφαρµογής της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Εσόδων , β) η ηµεροµηνία και ο τρόπος καταβολής των δόσεων και γ) κάθε άλλη λεπτοµέρεια για την εφαρµογή των διατάξεων του παρόντος νόµου .

20. Από την ηµεροµηνία έναρξης ισχύος του παρόντος δεν επιτρέπεται η χορήγηση ρυθµίσεων τµηµατικής καταβολής κατά τις διατάξεις της υποπαραγράφου Α1 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107), για τους οφειλέτες που εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 2ο

ΦΠΑ εστίασης και εισφορά αλληλεγγύης


1. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 12 του ν.4224/2013 (ΦΕΚ Α΄ 288/31.12.2013) παρατείνεται µέχρι 31.12.2015.

2. Η Ειδική Εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ Α΄ 152/01.07.2011) επιβάλλεται και στα εισοδήµατα που αποκτώνται κατά τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 ε µε µειωµένους τους συντελεστές των περιπτώσεων α, β, γ και δ της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού κατά τριάντα τοις εκατό (30%).

Άρθρο 3ο

Ρύθµιση θεµάτων συναρµοδιότητας Υπουργείου Οικονοµικών και λοιπών Υπουργείων

1. Το στοιχείο β) της παραγράφου 5 του άρθρου 54 του ν.2960/2001 αντικαθίσταται ως εξής :

«β) Τα γαλλικά εδάφη που αναφέρονται στα άρθρα 349 και 355 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,»

2. α. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του π.δ. 111/2014 «Οργανισµός Υπουργείου Οικονοµικών» (Α’ 178) προστίθεται περίπτωση «στ» ως εξής:

«στ. Γενική Γραµµατεία Οικονοµικής Πολιτικής

(αα) Γενική ∆ιεύθυνση Οικονοµικής Πολιτικής

(ββ) Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων».

β. Στην περίπτωση β της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του π.δ. 111/2014 διαγράφονται η φράση «Οικονοµικής και» καταργούνται οι υποπεριπτώσεις (αα) και (ββ) ενώ αναριθµούνται οι υποπεριπτώσεις (γγ), (δδ), (εε) και (στστ) σε (αα), (ββ), (γγ) και (δδ) αντίστοιχα.

γ. Η παράγραφος 4 άρθρου 2 του π.δ. 111/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Οι Γενικές ∆ιευθύνσεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του παρόντος αποτελούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.)».

δ. Ο τίτλος «Γενική Γραµµατεία Οικονοµικής και ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής» του

Κεφαλαίου Γ΄ του π.δ. 111/2014 αλλάζει σε «Γενική Γραµµατεία ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής, Γενική ∆ιεύθυνση Οικονοµικής Πολιτικής και Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων».

ε. Στο άρθρο 23 του π.δ. 111/2014 αλλάζει ο τίτλος «Βασική διάρθρωση της Γενικής Γραµµατείας Οικονοµικής και ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής» σε «Βασική διάρθρωση της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής», αντικαθίσταται η φράση «Οικονοµικής και ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής» µε τη φράση «Οικονοµικής Πολιτικής» και καταργούνται οι περιπτώσεις (α) και (β) ενώ αναριθµούνται οι υποπεριπτώσεις (γ), (δ), (ε) και (στ) σε (α), (β), (γ) και (δ) αντίστοιχα.

στ. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του π.δ. 111/2014 αντικαθίσταται η φράση «Οικονοµικής και ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής» µε τη φράση «Οικονοµικής Πολιτικής».

ζ. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 124 αντικαθίσταται η φράση «Οικονοµικής και ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής» µε τη φράση «Οικονοµικής Πολιτικής».

η. Στον πίνακα του άρθρου 126 ο τίτλος «Υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας Οικονοµικής και ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής» αντικαθίσταται σε «Υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής και της Γενικής ∆ιεύθυνσης Οικονοµικής Πολιτικής».

θ. Η έναρξη ισχύος της παρούσας παραγράφου αρχίζει µε την έναρξη ισχύος του π.δ. 111/2014.

3. Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν.3986/2011 (Α’152) προστίθεται, από τότε που ίσχυσε ο ν.3986/2011, εδάφιο ως εξής:

«Με όµοια απόφαση µπορεί να εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονοµικών ή άλλο µέλος της ∆.Ε.Α.Α. να προβαίνει στις αναγκαίες δικαιοπραξίες ή υλικές πράξεις

προκειµένου να ολοκληρωθεί η µεταβίβαση.»

4. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 1682/1987 (Α’ 14) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Με όµοια απόφαση τα καθήκοντα του Προέδρου του Σ.Ο.Ε. µπορεί να ανατίθενται, χωρίς αµοιβή, στο Γενικό Γραµµατέα του Υπουργείου Οικονοµικών»

Άρθρο 4ο

∆ιατάξεις αρµοδιότητος Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας-Ρύθµιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης

1. Στους οφειλέτες µε ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην ΝΑΤ, µέχρι την 30-9-2014, δύναται να χορηγείται ρύθµιση ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ εξόφληση της οφειλής µε ποσοστό έκπτωσης 100% επί των νοµίµων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων

β) Εξόφληση µέχρι δώδεκα (12) ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε ποσοστό έκπτωσης 90%

γ) Εξόφληση µέχρι είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε ποσοστό έκπτωσης 80%

δ) Εξόφληση µέχρι τριάντα έξι (36) ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε ποσοστό έκπτωσης 70%

ε) Εξόφληση µέχρι σαράντα οκτώ (48) ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε ποσοστό έκπτωσης 60%

στ) Εξόφληση µέχρι εξήντα (60) ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε ποσοστό έκπτωσης 50%

ζ) Εξόφληση µέχρι εβδοµήντα δύο (72) ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε ποσοστό έκπτωσης 30%

η) Εξόφληση µέχρι εκατό (100) ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε ποσοστό έκπτωσης 20%

Η κύρια οφειλή βαρύνεται από 1-1-2013 µε ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

2. Εξαιρετικά, για την υπαγωγή στη περίπτωση η) της παραγράφου 1, το ποσό της κύριας ρυθµιζόµενης οφειλής φυσικών και νοµικών προσώπων δεν µπορεί να υπερβαίνει τις δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

3. Στη ρύθµιση δύναται να υπαχθεί ποσό κύριας ληξιπρόθεσµης οφειλής έως 1.000.000 ευρώ.

4. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθµιση του παρόντος άρθρου των ληξιπρόθεσµων οφειλών που έχουν δηµιουργηθεί έως την 30-9-2014 κατατίθεται µέχρι και την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του Μαρτίου του 2015.

5. Στην παρούσα ρύθµιση δύνανται να υπαχθούν κατόπιν σχετικού αιτήµατος του οφειλέτη και οι έως την 30-9-2014 οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην ΝΑΤ, οι οποίες τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόµου.

6. Το ελάχιστο ποσό µηνιαίας δόσης της ρύθµισης δεν µπορεί να είναι µικρότερο των πενήντα (50) ευρώ.

7. Αρµόδια όργανα για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη ρύθµιση είναι:

α) Για το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.: Οι διευθυντές των οικείων περιφερειακών ή τοπικών υποκαταστηµάτων ή οι διευθυντές των οικείων ταµείων προκειµένου για περιφερειακά ή τοπικά υποκαταστήµατα στην περιοχή των οποίων λειτουργούν

Ταµεία Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ).

β) Για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς: Ο αρµόδιος διευθυντής του οικείου φορέα ή οι διευθυντές ή προϊστάµενοι των περιφερειακών ή λοιπών τοπικών µονάδων.

γ) Οποιαδήποτε άλλη οργανική µονάδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης καθοριστεί µε απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

8. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθµιση δύναται να υποβάλλεται στις αρµόδιες υπηρεσίες ή ηλεκτρονικά, µέσω διαδικτυακής εφαρµογής.

9. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, είναι η υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων όπου προβλέπεται, καθώς και η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-10-2014 και εφεξής.

10. Οι πληρωµές διενεργούνται µε τη διαδικασία αυτόµατης χρέωσης τραπεζικού λογαριασµού. Για την καταβολή των δόσεων δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

11. Κατά τη διάρκεια της ρύθµισης και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής:

α) Χορηγείται στους υπόχρεους µηνιαίο πιστοποιητικό οφειλών, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόµενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενηµερότητας.

Για τις επιχειρήσεις του εδαφίου ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει, που θα υπαχθούν σε καθεστώς ρύθµισης µε τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και είναι συνεπείς µε τους όρους αυτών, θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής, για την είσπραξη λογαριασµών δηµοσίου έργου, χωρίς παρακράτηση, εφόσον το έργο για το οποίο χορηγείται το πιστοποιητικό δεν οφείλει τρέχουσες ή ληξιπρόθεσµες οφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής του έργου θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής µε παρακράτηση, τη συνολική οφειλή του έργου.

β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α' 136), όπως ισχύουν και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστηµα της αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήµατος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισµών του άρθρου 113 του ΠΚ.

γ) Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών µέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτηµα της ρύθµισης, τα µέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο"

Πόσα τελικά θα χρωστάει η Ελλάδα μέχρι το 2030

Ο πρόσφατος πανικός στην ελληνική αγορά ήταν αφιερωμένος εξαιρετικά στην κυβέρνηση και στις δηλώσεις ότι θα εξέλθει από το Μνημόνιο, καθώς θεωρεί ότι από μόνη της είναι ικανή να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της. Το ερώτημα, όμως, που πλανάται, είναι αν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να δώσει τα πόσα που χρωστά σε τόκους και χρεολύσια μέχρι το 2030. Την απάντηση μάς την δίνουν έγκριτοι διεθνείς ανάγκες, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διαθέτει αναλυτικά στοιχεία για τα επόμενα 15 έτη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΟΔΔΗΧ, τη δεκαετία 2021 με 2030 οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου ανέρχονται στο ποσό των 201, 05 δισ. ευρώ επί του συνόλου υποχρεώσεων 291 περίπου δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 – 2030. Μόνο οι τόκοι που θα πρέπει να εξοφληθούν  τη δεκαετία 2021 – 2030 είναι 114,45 δισ. ευρώ.
 
Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Bank of America Merrill Lynch για την Ευρώπη, μάς εξηγεί: Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι, αν η Ελλάδα πληροί τους δημοσιονομικούς της στόχους, θα χρειαστεί χρηματοδότηση από τις αγορές 10 με 20 δισ. ευρώ το 2015. Εξαρτάται από το πότε το πρόγραμμα θα τελειώσει, από την πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και ποια θα είναι η χρήση του εναπομείναντος ποσού από το ΤΧΣ. Ωστόσο, οι πιο μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες -έως το 2020- είναι χαμηλότερες, αλλά αυτό προϋποθέτει επίσης ότι η κυβέρνηση διατηρεί το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με βάση τις προβλέψεις. Η πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται επίσημη στήριξη. Επίσης, οι αγορές μπορεί να φερθούν σκληρά στην Ελλάδα, όταν η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από το επόμενο έτος.

Ο Θεόδωρος Ν. Κρίντας,  διευθύνων Σύμβουλος, Attica Wealth Management και αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, υπογραμμίζει ότι όταν “όταν εξετάζουμε δημοσιονομικά μεγέθη και κυρίως τον δανεισμό μιας χώρας, το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ένα: Συζητούμε για την πλήρη εξόφληση του δανεισμού ή την ανά-χρηματοδότηση του; Στην πρώτη περίπτωση οι κεφαλαιακές απαιτήσεις πρέπει να προκύπτουν από το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ στη δεύτερη από τις αγορές, μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων,που καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό”. Έτσι, όπως επισημαίνει, “με δεδομένο λοιπόν ότι το Ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής έχει πετύχει να καλύπτονται οι δαπάνες από τα έσοδα, ο κίνδυνος μεταφέρεται στο χρηματοδοτικό κενό. Η εμπειρία μας στις αγορές σημειώνει πως αυτό που κυρίως έχει σημασία στα κάθε είδους ‘’κενά’’ δεν είναι το ύψος, σε λογικά πλαίσια βέβαια, αλλά η διάθεση κάποιου να το καλύψει”.

Ο Γιώργος Ζόις, αναλυτής στην Exotix του Λονδίνου μάς δηλώνει πως είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση χρηματοδότησης και υπογραμμίζει ότι “τα κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών και αναπτυξιακών πολιτικών”. Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να δοθεί μία προσοχή προς στις κοινωνικές ανάγκες. “Χωρίς τα παραπάνω δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ανάπτυξης”, αναφέρει.


Οι υποχρεώσεις
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, την περίοδο 2015 με 2020, δηλαδή μέσα σε έξι έτη, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 52,246 δισ. ευρώ σε χρεολύσια και 37,93 δισ. ευρώ σε τόκους, δηλαδή 90,17 περίπου δισ. ευρώ. Επίσης, τη δεκαετία  2021 με 2030 θα πρέπει να καταβάλει 86,6 δισ. ευρώ σε χρεολύσια και 114,4 δισ, ευρώ σε τόκους. 

Στο διάστημα 2014-2015, μέσα σε ένα έτος, θα πρέπει να αποπληρωθούν συνολικά 52,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 30 δισ. ευρώ φέτος. Για το 2014 οι τόκοι υπολογίζονται σε 6 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 στα 5,8 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας το «αγκάθι» του εν λόγω διαστήματος είναι τα χρεολύσια που για φέτος ανέρχονται σε 24,9 δισ. ευρώ και συνολικά στη διετία φθάνουν τα 40,9 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, την περίοδο 2021-2024, οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 104,7 δισ. ευρώ και οι τόκοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος που αγγίζει τα 66,6 δισ. ευρώ. Μόνο το 2022 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για τόκους 24,4 δισ. ευρώ. Η εκτίναξη αυτή αποδίδεται στο ότι το 2021 είναι το τελευταίο έτος της περιόδου χάριτος που έχει λάβει η χώρα για την καταβολή τόκων επί των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Η Ελλάδα επιθυμεί να βγει από το Μνημόνιο ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λήγει σε 15 μήνες, με υπόλοιπο χρηματοδότησης ύψους 12 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η Ελλάδα θέλει να δανειστεί το 2015 μέσω 7ετών και 10ετων ομολόγων 9 δισ. ευρώ.  Πρόσφατα το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2015 και το 2016 είναι στα 18,7 δισ. ευρώ και 8,6 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Το Ταμείο αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 θα είναι 1,9% του ΑΕΠ, ενώ το προσχέδιο αναφέρει έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ.




Κατηγορίες χρέους, στοιχεία ΟΔΔΗΧ, Σεπτέμβριος 2014



Κόστος δανεισμού, στοιχεία ΟΔΔΗΧ

 


Ωριμάνσεις ομολόγων μέχρι το 2057, στοιχεία ΟΔΔΗΧ




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα τελικά θα χρωστάει η Ελλάδα μέχρι το 2030"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news