facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

«Ελάτε στα δικαστήρια για τις φορολογικές διαφορές σας»

Να προσφεύγουν στα δικαστήρια για τις φορολογικές διαφορές τους, καλέι τους φορολογούμενους η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, με σημερινή ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες δεν πρέπει να «απεμπολούν το δικαίωμά τους σε δικαστική προστασία», ενώ καλούν την Πολιτεία να άρει -ειδικά για μικρά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ- τις νομοθετικές δυσκολίες που υπάρχουν, προκειμένου οι οικονομικά αδύναμοι να μπορούν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ακόμη και χωρίς δικηγόρο.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών κατόπιν επεξεργασίας των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων «των πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων αναφορικά με τις φορολογικές διαφορές, ιδίως δε με την αύξηση του παραβόλου και την θέσπιση της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 63 του νόμου 4174/2013», διαπιστώνουν ότι «υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σημαντικής μερίδας των πολιτών να αμφισβητήσουν δικαστικά τη νομιμότητα πράξεων ή παραλείψεων φορολογικών αρχών που θίγουν έννομα συμφέροντά τους».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η αντικειμενική αυτή αδυναμία ειδικά όταν το αντικείμενο της φορολογικής διαφοράς είναι σχετικά μικρό, «οι πολίτες συχνά απεμπολούν το δικαίωμά τους σε δικαστική προστασία διότι οι δυσχέρειες από την άσκησή του είναι προφανώς δυσανάλογες από το όφελος τυχόν ευδοκίμησης της προσφυγής τους στο Διοικητικό Δικαστήριο».

Παράλληλα, η Ένωση, αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Προς άμβλυνση του φαινομένου αυτού και δίνοντας προτεραιότητα στις υποθέσεις με μικρότερο αντικείμενο, που κατά τεκμήριο αφορούν τους οικονομικά ασθενέστερους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ειδικά ως προς τις φορολογικές εν γένει υποθέσεις με χρηματικό αντικείμενο μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ, έτσι ώστε για τις υποθέσεις αυτές:

1) Να αρθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013. Η μέχρι τώρα εμπειρία άλλωστε από τη λειτουργία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που επιλαμβάνεται των εν λόγω ενδικοφανών προσφυγών καταδεικνύει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει καταντήσει ένα γραφειοκρατικό ανάχωμα στην άμεση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, χωρίς να επιτυγχάνεται ο διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου Οικονομικών να διευθετούνται οι υποθέσεις σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης προς το σκοπό της αποσυμφόρησης των Διοικητικών Δικαστηρίων.

2) Να νομοθετηθεί η δυνατότητα των φορολογουμένων που θα προσβάλουν τις σχετικές πράξεις ή παραλείψεις, να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις και να παρίστανται στη συζήτηση της υπόθεσης χωρίς δικαστικούς πληρεξουσίους».

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ελάτε στα δικαστήρια για τις φορολογικές διαφορές σας»"

ΤΑΙΠΕΔ: Εξώσεις με διαδικασίες εξπρές στους καταπατητές ακινήτων

Ταχύτερες διαδικασίες έξωσης από το ΤΑΙΠΕΔ για κρατικά ακίνητα που προορίζονται για αξιοποίηση, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών θα διατάσσει την έξωση όσων τα έχουν καταλάβει και θα επιβάλει και ποινές.

Ειδικότερα, στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τα ανοιχτά δεδομένα του Δημοσίου, προβλέπεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά τις διαδικασίες απόδοσης του ακινήτου στο δημόσιο, εφόσον έχει αναλάβει την εκμετάλλευση και την αξιοποίησή του.

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:

- Επεκτείνεται η δυνατότητα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.) να καταγγέλλει μισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεις και ως προς τα ακίνητα επί των οποίων έχει δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ισχύει για ακίνητα κυριότητάς του). Παράλληλα, περιγράφεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες o Εισαγγελέας Πρωτοδικών διατάσσει την απόδοση του) ακινήτου, καθώς και ποινή για κάθε ημέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της απόφασης ή μελλοντικής αμφισβήτησης της κατοχής.

- Παρέχεται η δυνατότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ A.E. να ανανεώνει ή να παρατείνει, με απόφασή του, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μέχρι την ολοκλήρωση της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που αφορούν.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΑΙΠΕΔ: Εξώσεις με διαδικασίες εξπρές στους καταπατητές ακινήτων"

ΑΣΕΠ: Περισσότερες από 12.000 αιτήσεις για 540 θέσεις στη ΔΕΔΔΗΕ

Περισσότερες από 12.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν για την Προκήρυξη 3Κ/2014 του ΑΣΕΠ, για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 540 θέσεων προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, υποβλήθηκαν 12.363 αιτήσεις από υποψηφίους των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως εξής:

6.848 αιτήσεις για την κάλυψη 160 θέσεων κατηγορίας Π.Ε.
2.845 αιτήσεις για την κάλυψη 90 θέσεων κατηγορίας Τ.Ε.
2.670 αιτήσεις για την κάλυψη 290 θέσεων κατηγορίας Δ.Ε.

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΕΠ: Περισσότερες από 12.000 αιτήσεις για 540 θέσεις στη ΔΕΔΔΗΕ"

Θέλεις υγεία; Πλήρωνε!!!

Μπαίνεις στο ιατρείο του «συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ» γιατρού και σε υποδέχεται μια ταμπέλα τοποθετημένη σε 2-3 σημεία: «Ο γιατρός έχει καλύψει το πλαφόν ασθενών ΕΟΠΥΥ γι’ αυτό το μήνα». Ατύχησες! Οι γιατροί που έχουν «κίνηση» καλύπτουν το μαγικό αριθμό των 200 επισκέψεων (200 ασθενείς, 200 ΑΜΚΑ με άλλα λόγια) τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα, το πολύ την πρώτη εβδομάδα. Στη συνέχεια, ο ασθενής που θα θελήσει εξέταση και/ή συνταγογράφηση, θα πρέπει να επιλέξει άλλον γιατρό ή να πληρώσει από την τσέπη του τη…δωρεάν περίθαλψη που του παρέχεται από το ελληνικό κράτος. Με το θλιβερό αυτό κόλπο, ο ασθενής που χρειάζεται πχ φάρμακα αξίας 30-40 ευρώ, υπολογίζοντας τη συμμετοχή που θα πληρώσει στο φαρμακείο και την επίσκεψη που θα πληρώσει στο γιατρό, τα αγοράζει μόνος του, στο πλαίσιο πάντα της «δωρεάν υγείας για όλους» και τελειώνει.

Μα, θα ρωτήσει κάποιος, τι πρέπει να γίνει; Ο γιατρός πρέπει να βλέπει όσους ασθενείς θέλει; Κατ’ αρχάς, ισχύει το αντίστροφο: ο γιατρός βλέπει όσους ασθενείς ΤΟΝ θέλουν κι όχι όσους ΑΥΤΟΣ θέλει! Αν είναι καλός ή εξυπηρετικός ή επικοινωνιακός κλπ είναι φυσικό και θεμιτό να έχει περισσότερους πελάτες από έναν άλλο, κακό γιατρό ή αδιάφορο επαγγελματία. Όπως άλλωστε συμβαίνει με τα φαρμακεία, όπου ο ασθενής επιλέγει σε ποιο φαρμακείο θα πάει, μέχρι τουλάχιστον η Νέα Σοβιετάδα, όπως συντόμως θα ονομάζεται η Ελλάδα, να βάλει κι εκεί «πλαφόν». Στην τελευταία κομουνιστική χώρα της Ευρώπης όπου ζούμε, τα κριτήρια του καταναλωτή-πελάτη δεν λαμβάνονται καθόλου, μα καθόλου υπόψη. Έπιασε ο γιατρός το «πλάνο», πάνε οι ασθενείς στον παρακάτω «σύντροφο γιατρό» κι ας μην τον θέλουν κι ας έχουν, ΝΔ και ΠαΣοΚ, στο πρόγραμμά τους, ως κορώνα στο κεφάλι τους, την «ελεύθερη επιλογή γιατρού»!

Όμως, το σοβιετικό αυτό μοντέλο, συνεπάγεται στην πράξη δυο πράγματα. Κινδύνους για την υγεία των σαστισμένων υπηκόων και υψηλές δαπάνες για τις τσέπες τους. Για να μειώσουν το ρίσκο, οι ασθενείς, αναγκάζονται να πληρώσουν! Πράγματι, αλλάζοντας γιατρό, αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν, μπαίνουν σε μια διαδικασία είτε απλώς να ζητήσουν συνταγογράφηση των φαρμάκων που ήδη παίρνουν είτε να διαγνωστούν πάλι από την αρχή είτε να πρέπει να εξηγήσουν στο γιατρό αυτά που πρέπει να γνωρίζει από το ιστορικό τους. Κι αν εκείνος έχει άλλη άποψη για τη θεραπεία τους; Αν προτείνει άλλα φάρμακα; Νέες εξετάσεις; Για να αποφύγουν όλα αυτά, οι περισσότεροι ασθενείς πληρώνουν. Λες και φταίνε αυτοί που τους βρήκε η βρογχίτιδα στις 20 του μηνός και όχι στις 2 του μηνός. Γιατί, βέβαια, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιος προγραμματισμός ώστε να αρρωσταίνει κανείς μόνο τις πρώτες 3-4 ημέρες κάθε μήνα για να μην αλλάζει γιατρό…

diagnosispress
Διαβάστε Περισσότερα » " Θέλεις υγεία; Πλήρωνε!!!"

Στο σκαμνί ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ - Δεν μπορεί να δικαιολογήσει 500.000 ευρώ στο πόθεν έσχες

Στη δικαιοσύνη θα παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος, καθώς η Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο Πόθεν Έσχες όσων είχαν κρατικό αξίωμα, όπως όλα δείχνουν "τσίμπησε" λαβράκι.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πόθεν Έσχες στέλνει τον Γιάννη Ανθόπουλο στο σκαμνί, καθώς στον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων φαίνεται πως δεν δικαιολογεί περί τα 500.000 ευρώ.

Η Επιτροπή της Βουλής ερευνά αναδρομικά τα πόθεν έσχες περίπου 500 δημοσίων προσώπων που είχαν αξιώματα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt την Επιτροπή της Βουλής απασχολεί άλλη μία περίπτωση πόθεν έσχες πολιτικού προσώπου, το οποίο μάλιστα έχει ήδη κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Ο Γιάννης Ανθόπουλος ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 1989 ως το 2004. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1993-1994 και 1996-2000) καθώς και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1994-1996).

Και κατηγορούμενος σε υπόθεση τοκογλυφίας

Εκτός όμως από αυτή την υπόθεση του πόθεν έσχες, ο κ. Ανθόπουλος είχε κι άλλες δικαστικές περιπέτειες και μάλιστα τον Μάρτιο του 2013 αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για υπόθεση τοκογλυφίας.

Ο 64χρονος πρώην πολιτικός κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος ενεπλάκη στην υπόθεση ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και στην οποία περιλαμβάνονται άλλοι δέκα κατηγορούμενοι μέλη διοικήσεων εμπλεκόμενων εταιρειών, ως φυσικοί αυτουργοί σε τοκογλυφία, αφορά την επίμαχη εταιρία Καπνεμπορίου, η ιδιοκτήτρια της οποίας φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005.

Έτσι, η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Βάσει των στοιχείων του ανακριτή διαχειρίστρια της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της ιδιοκτήτριας της εταιρείας από την Καβάλα.

Κατά το κατηγορητήριο το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ βάσει πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε οι εν λόγω πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.

Ο ανακριτής διαθέτει στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του πρώην πολιτικού και της συζύγου του. Ο πρώην υφυπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και φέρεται να υποστηρίζει ότι τα επίμαχα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που του χορήγησε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Καπνών, γιατί ήθελε να φτιάξει σπίτι στη Βούλα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο σκαμνί ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ - Δεν μπορεί να δικαιολογήσει 500.000 ευρώ στο πόθεν έσχες"

Αλεξόπουλος σε Κικίλια: Θέλουμε παρέλαση χωρίς κάγκελα στην Πάτρα και την Αχαϊα την 28η Οκτωβρίου

Παρέμβαση στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια σχετικά με τις «καγκελόφρακτες» παρελάσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα, κάνει με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Στην επιστολή του, με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Αλεξόπουλος ζητά από τον κ. Κικίλια να σταματήσει πλέον να παρουσιάζεται το φαινόμενο των κλειστών με κάγκελα και κενών δρόμων από πολίτες, που δεν περιποιούν τιμή σε όλους αυτούς που έδωσαν αγώνες για την ελευθερία μας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξόπουλος σημειώνει πως «όλοι θα πρέπει επιτέλους να αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτή η ημέρα για το Ελληνικό Έθνος και τους Έλληνες πολίτες, και να συνεισφέρουμε στο να αποκτήσει πάλι την εορταστική ατμόσφαιρα, που είχε ακόμα και από τα χρόνια της κατοχής όταν κάποιοι τολμηροί Έλληνες πατριώτες ξεκίνησαν να την τιμούν».

Και καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης, λέγοντας πως το Υπουργείο πρέπει να μεριμνήσει ώστε κανένα σημείο των δρόμων που θα παρελάσουν οι συμμετέχοντες και τα παιδιά μας, να είναι κενό και σιδηρόφρακτο.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της Εθνικής μας Εορτής την 28η Οκτωβρίου θεωρώ σκόπιμο να σας γνωστοποιήσω τις απόψεις μας.

Τα τελευταία χρόνια, μετά από συγκεκριμένες τακτικές συγκεκριμένων ομάδων, ελήφθησαν αυστηρά μέτρα από τις αστυνομικές αρχές κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου σας, προκειμένου να μην υπάρχουν επεισόδια κατά την διάρκεια των παρελάσεων.

Δυστυχώς όμως, όπως αποδείχτηκε τα μέτρα αυτά δε συνεισφέρουν στον σκοπό της τελετής, δηλαδή στην απόδοση τιμής σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στον ναζιστή κατακτητή για να έχουμε σήμερα μία ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αποκλεισμό με σιδερένια κιγκλιδώματα και αστυνομικές δυνάμεις, σε μεγάλο τμήμα του μήκους ανάπτυξης της παρέλασης, με αποτέλεσμα τόσο οι γονείς που αποκλείονται ή δυσκολεύονται να καμαρώσουν τα παιδιά τους που παρελαύνουν, όσο και οι διοργανωτές και οι εκπρόσωποι των φορέων που παρίστανται στην παρέλαση, να έχουμε έντονο προβληματισμό και βέβαια να αισθανόμαστε άβολα τουλάχιστον, σε σχέση με την παρουσία μας και το αν η εκδήλωση εν τέλει επιτυγχάνει τον σκοπό της, ή απλά διοργανώνεται εθιμοτυπικά, δημιουργώντας όμως πλείστες ερμηνείες και διενέξεις με την συγκεκριμένη εικόνα που παρουσιάζει.

Κύριε Υπουργέ,

Πιστεύουμε ότι όλοι θα πρέπει επιτέλους να αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτή η ημέρα για το Ελληνικό Έθνος και τους Έλληνες πολίτες, και να συνεισφέρουμε στο να αποκτήσει πάλι την εορταστική ατμόσφαιρα, που είχε ακόμα και από τα χρόνια της κατοχής όταν κάποιοι τολμηροί Έλληνες πατριώτες ξεκίνησαν να την τιμούν.

Πιστεύουμε ότι στα μέτρα που το Υπουργείο σας θα λάβει, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε κανένα σημείο των δρόμων που θα παρελάσουν οι συμμετέχοντες και τα παιδιά μας, να είναι κενό και σιδηρόφρακτο.

Όλοι μας οφείλουμε να αποδώσουμε την τιμή που ανήκει σε όλους αυτούς που έδωσαν πραγματικούς, ιερούς και ανιδιοτελείς αγώνες για την ελευθερία μας».


thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξόπουλος σε Κικίλια: Θέλουμε παρέλαση χωρίς κάγκελα στην Πάτρα και την Αχαϊα την 28η Οκτωβρίου"

ΣτΕ: Να συνεχιστούν τα έργα για τη χωματερή στο Γραμματικό

Υπέρ της συνέχισης των έργων κατασκευής της χωματερής (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων) στην θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής απεφάνθη το Συμβούλιο της Επικρατείας

Η υπόθεση απασχόλησε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ύστερα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δήμος Μαραθώνα (προσέφυγε το έτος 2012) και κάτοικοι, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής (προσέφυγαν το έτος 2013).

Όλοι ζητούσαν να ακυρωθούν διάφορες αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλων αρμοδίων φορέων, όπως είναι η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, κ.λπ. της χωματερής που θα κατασκευαστεί σε έκταση 520 στρεμμάτων.

Κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε τους συμβούλους Επικρατείας του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ ήταν εάν υπήρχε ή όχι ρέμα στην επίμαχη περιοχή που πρόκειται να κατασκευαστεί η χωματερή.

Οι δικαστές αφού έλαβαν υπόψη τους τεχνική έκθεση καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που χρησιμοποίησε «σύστημα γεωγραφικής πληροφορίας» (ηλεκτρονική ψηφιακή τεχνολογία) και γνωμοδότηση του ειδικού γραμματέας υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ρέμα στην επίμαχη περιοχή.

Έτσι, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου) αποφάνθηκε ότι «δεν ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, ούτε υπήρχε η υποχρέωση της διοίκησης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων έχουν ληφθεί.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Να συνεχιστούν τα έργα για τη χωματερή στο Γραμματικό"

Αποκλεισμένα τα ναυπηγεία Ελευσίνας από απλήρωτους εργαζόμενους - Κόντρα ΥΠΕΘΑ – ναυπηγείων Ελευσίνας και στη μέση οι εργαζόμενοι

Κλειδωμένους στα γραφεία τους στα ναυπηγεία Ελευσίνας κρατούν από το μεσημέρι τον πρόεδρο και τα μέλη του δσ των ναυπηγείων οι εργαζόμενοι που παραμένουν, όπως λένε, απλήρωτοι εδώ και εννέα μήνες.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εάν δεν πάρουν μια απάντηση για το πότε θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Όπως έγινε γνωστό οι εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει με αυτοκίνητα τις πύλες εισόδου και εξόδου των ναυπηγείων, ενώ ομάδες περιφρουρούν το χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης των Ναυπηγείων.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εθνικής και όπως ανέφεραν, πολλοί από τους 600 συνολικά απλήρωτους εργαζόμενους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης, κινδυνεύουν με κατασχέσεις από τις τράπεζες και αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους.

Κόντρα ΥΠΕΘΑ – ναυπηγείων Ελευσίνας

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαψεύδει τη διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας που κάνουν λόγο για οφειλές του υπουργείου προς τα ναυπηγεία και τονίζει πως δεν υπάρχει καμία συμβατική οφειλή.

Η διοίκηση των ναυπηγείων υποστηρίζει πως οι οφειλές του υπουργείου είναι η αιτία που παραμένουν απλήρωτοι οι 600 εργαζόμενοι οι οποίοι και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Το υπουργείο από την πλευρά του επισημαίνει ακόμη πως όσα ισχυρίζεται η διοίκηση των ναυπηγείων Ελευσίνας είναι διεκδικήσεις της από παλαιότερα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού δεν αναγνώρισαν ως βάσιμες.

«Η μόνη αλήθεια είναι ότι βάσει της τότε νομοθετικής ρύθμισης, που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2013, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας πληρώθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ, και έπρεπε να έχουν παραδώσει την πυραυλάκατο “Ρίτσος” το Μάρτιο του 2014» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επέρριψε ευθύνες στην εργοδοσία των Ναυπηγείων Ελευσίνας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των ναυπηγείων, λέγοντας πως η οικονομική ομηρία των εργαζομένων οφείλεται αποκλειστικά στην εργοδοσία των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν από την Δευτέρα έξω από τα ναυπηγεία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα εννέα μηνών.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλεισμένα τα ναυπηγεία Ελευσίνας από απλήρωτους εργαζόμενους - Κόντρα ΥΠΕΘΑ – ναυπηγείων Ελευσίνας και στη μέση οι εργαζόμενοι"

Τα μέτρα που αποφάσισε η Λευκωσία εναντίον της Τουρκίας

Σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής, αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη από την Τουρκία.

Τα μέτρα είναι τα εξής:

1.Καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.

3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

5. Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα εις την διάθεση της συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα. Ο κ. Χριστοδούλίδης ανέφερε επίσης ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν θα ανακοινώνονται.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει ενώπιων του και σειρά άλλων μέτρων, τα οποία θα λαμβάνονται αναλόγως των εξελίξεων.

Στο μεταξύ, χθες Δευτέρα, κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η επιστολή ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου του προέδρου Αναστασιάδη, προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Με την επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει την παρέμβαση του Μπαν Κι Μουν σε μια προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να μην προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σεισμικές έρευνες ή οποιανδήποτε άλλη παρέμβαση και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, που θα αποτελούσε μεγάλο κτύπημα στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, οι πρόσφατες εξελίξεις δεν βοηθούν την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και δύνανται να καταστρέψουν τις προσπάθειες δημιουργίας καλού και θετικού περιβάλλοντος, και να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Στις ακτές της Λεμεσού το «Μπαρμπαρός»
Σε απόσταση μόλις 48 χιλιομέτρων από το λιμάνι Λεμεσού και 45 χιλιομέτρων από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» έφθασε το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία.

Το βράδυ της Τρίτης, το «Μπαρμπαρός» ακολουθούσε πορεία στα δυτικά όρια του οικοπέδου «9» με κατεύθυνση τη γειτονική περιοχή όπου βρίσκεται η υπό κατασκευή κυπριακή εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου (οικόπεδο «12»).

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εξήλθε το πρωί της Τρίτης από το οικόπεδο «3» ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, έκανε τον διάπλου του «2» παράλληλα προς τις ακτές και το απόγευμα της έπλεε εντός του οικοπέδου «1», εξω από τη Λεμεσό και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο δυτικό όριο της περιοχής που είχε δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες.

Το μεσημέρι το το «Μπαρμπαρός» βρέθηκε πολύ κοντά, 25 ναυτικά μίλια, από τη γεώτρηση που κάνει η κοινοπραξία ΕΝΙ/KOGAS για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μέτρα που αποφάσισε η Λευκωσία εναντίον της Τουρκίας"

Gallup: Τρίτη πιο μισητή στον κόσμο η ελληνική κυβέρνηση!

Είναι αναμφίβολα μια «διάκριση» που καμία κυβέρνηση δεν θέλει να κατακτήσει. Η ελληνική κυβέρνηση είναι η τρίτη πιο... μισητή στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα για το πόσο αγαπούν τις κυβερνήσεις τους οι πολίτες.

Τα ευρήματα της έρευνας Global States Of Mind, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η εταιρεία Gallup, είναι εντυπωσιακά. Μόλις το 14% των Ελλήνων ενφανίζονται ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά!

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι μάλλον δυσαρεστημένοι, καθώς στην κορυφή των πιο «αντιπαθητικών» κυβερνήσεων φιγουράρουν πολλές κυβερνήσεις χωρών-μελών της ΕΕ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η 1η πιο μισητή κυβέρνηση είναι αυτή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και η 2η αυτή της Βουλγαρίας.

Η λίστα με τις 12 πιο μισητές κυβερνήσεις του 2014 έχει ως εξής:

Βοσνία/Ερζεγοβίνη -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 8%

Βουλγαρία -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 13%

Ελλάδα -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 14%

Τσεχία -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 15%

Μολδαβία -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 18%

Πακιστάν -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 18%

Περού -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 18%

Ρουμανία -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 18%

Κόστα Ρίκα -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 20%

Τζαμάικα -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 20%

Πορτογαλία -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 20%

Ισπανία -Ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 20%


Κύριος λόγος για τη δυσφορία των Ελλήνων πολιτών είναι βεβαίως η διαρκής λιτότητα και το οικονομικό αδιέξοδο των τελευταίων ετών. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι παραπάνω λόγοι έχουν αυξήσει την επιρροή «περιθωριακών αριστερών και δεξιών πολιτικών ομάδων, δύο από τις οποίες τα πήγαν καλά στις πρόσφατες εκλογές».

Εκτός του πολύ χαμηλού ποσοστού αποδοχής της κυβέρνησης, σημειώνεται ότι μόλις το 23% και το 29% των Ελλήνων αποδέχονται την ηγεσία της ΕΕ και της Γερμανίας. Επίσης, μόνο το 19% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ το 91% θεωρεί ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη.

Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα της 247wallst.com ΕΔΩ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Gallup: Τρίτη πιο μισητή στον κόσμο η ελληνική κυβέρνηση!"

Morgan Stanley: Αλήθειες και ψέματα για τα ελληνικά ρίσκα

Το χρέος δεν είναι αυτό που φαίνεται, υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος. Η πολιτική αστάθεια και ο κίνδυνος εκλογών. Γιατί δηλώνει «θετικός» για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες με τους δανειστές. Ποιο είναι το βασικό σενάριο.

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα πιθανότατα θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί. Ωστόσο, αν και τα ρίσκα εξακολουθούν να είναι σημαντικά, η Morgan Stanley εκτιμά πως η αβεβαιότητα αναφορικά με την έξοδο από το μνημόνιο θα επιλυθεί σύντομα, και η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της για τα κρατικά ομόλογα, η Morgan Stanley αναφέρει πως δεδομένου του βελτιωμένου λόγου ρίσκου/ανταπόδοσης μετά το πρόσφατο sell-off, επιστρέφει σε «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτηρίζει, στάση για τους τίτλους σταθερού εισοδήματος της Ελλάδας. Αν και η μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει ισχυρή, οι τρέχουσες αποτιμήσεις προσφέρουν αρκετή προστασία, όπως αναφέρει, και συνιστά θέσεις long στα κρατικά ομόλογα, ενώ προτιμά τα ομόλογα αντί των warrants ΑΕΠ.

Για τις μετοχές, η Morgan Stanley σημειώνει πως, αν και η πολιτική αβεβαιότητα ενδεχομένως να παραμείνει σημαντικό εμπόδιο, οι αναλυτές της παραμένουν overweight για την Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι υπερπουλημένη, προσφέρει μακροπρόθεσμη προοπτική ανάκαμψης και ενδέχεται να επωφεληθεί από το βελτιωμένο κλίμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά το stress test. Οι τραπεζικοί αναλυτές της Morgan Stanley διατηρούν θετική μακροπρόθεσμη οπτική για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο θεωρούν πως θα πρέπει να υποχωρήσουν πρώτα οι παράγοντες μακροοικονομικού και πολιτικού ρίσκου προτού αρχίσει η επίδοση των τίτλων να αντανακλά τα βελτιούμενα θεμελιώδη.
 
Αναλυτικότερα η Morgan Stanley, στην έκθεσή της για την Ελλάδα, αναφέρει τα εξής:

H oικονομία

Παραμένει βραχυπρόθεσμα επιφυλακτική για την ελληνική οικονομία και την πολιτική κατάσταση στη χώρα, θεωρώντας πως είναι απίθανο η πολιτική κατάσταση να γίνει λιγότερο αβέβαιη τους επόμενους 4-5 μήνες. Ωστόσο, η πολιτική συζήτηση για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο πιθανότατα θα καταλαγιάσει σχετικά σύντομα, ίσως με συμβιβασμούς, ενώ την ίδια ώρα η οικονομία φαίνεται να σταθεροποιείται.

Το πρόσφατο ξέσπασμα της αστάθειας στην αγορά, σύμφωνα με ορισμένους, φαίνεται πως πυροδοτήθηκε από τις ανησυχίες αναφορικά με την κατάσταση της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τρία βασικά σημεία: την αβεβαιότητα για τις προεδρικές εκλογές και τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών σε συνδυασμό με κινήσεις που δεν είναι τόσο φιλικές προς τις αγορές, τις προοπτικές η χώρα να εξέλθει από το μνημόνιο συντομότερα του αναμενόμενου χωρίς ξεκάθαρη στήριξη και χωρίς κάποιον τρόπο να κλείσει το κενό χρηματοδότησής της, και τέλος την πιο αδύναμη του αναμενόμενου ανάκαμψη.

Η αλήθεια για το χρέος

Όλα αυτά εντάθηκαν από τις ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε αποπληθωρισμό και η οικονομία της συνεχίζει να συρρικνώνεται. Βέβαια, σημειώνει ο οίκος, ο αποπληθωρισμός έχει να κάνει με το rebalancing της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις, που ίσως έκαναν τις τιμές να ανταποκρίνονται περισσότερο στην πραγματικότητα. Έτσι, μια πτωτική προσαρμογή στις τιμές είναι όχι μόνο αναμενόμενη, αλλά και καλοδεχούμενη, καθώς ο ανταγωνισμός επανέρχεται και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις παίρνουν ανάσα.

Ωστόσο, αν ο αποπληθωρισμός διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα, υπάρχει ανησυχία ότι το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το όφελος.

Σύμφωνα, όμως, με τη Morgan Stanley, το καθιερωμένο πλαίσιο αξιολόγησης χρέους/βιωσιμότητας (η συσχέτιση με το ΑΕΠ) φαίνεται να μην αρμόζει στην περίπτωση της Ελλάδας. Ο λόγος είναι ότι η επονομαζόμενη «μετοχοποίηση του χρέους» (debt equitisation) που συμβαίνει στην περίπτωση αυτή, καθώς οι δανειστές συνεχίζουν να επιμηκύνουν τις ωριμάνσεις των επίσημων δανείων και να μειώνουν τα επιτόκια, είναι η κυρίαρχη δύναμη που διατηρεί πτωτική την τροχιά, ακόμα και στο ενδεχόμενο συνεχιζόμενου αποπληθωρισμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η «μετοχοποίηση του χρέους» -ένας νέος γύρος του οποίου αναμένεται πιθανότατα το α’ εξάμηνο του 2015 στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.- είναι τέτοια που βελτιώνεται το επίπεδο χρέους πολύ περισσότερο από αυτό που φαίνεται αν κοιτάξει κανείς τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

«Αν σου χρωστάω 1 εκατ. ευρώ, αλλά πρέπει να στο ξεπληρώσω σε 50 χρόνια και με επιτόκιο 0,1%, σίγουρα έχω χρέος, όμως στην πραγματικότητα το παίρνω με περίοδο χάριτος μισού αιώνα. Τα επίσημα δάνεια της Ελλάδας (όχι τα κρατικά ομόλογα που είναι διαπραγματεύσιμα στην αγορά, τα οποία είναι ελάχιστα) μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ένα είδος ημιαέναου χρέους», λέει χαρακτηριστικά η Morgan Stanley.

Έτσι, το βάρος της όποιας πιθανής ελάφρυνσης χρέους πέφτει στον επίσημο τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 80% σχεδόν του χρέους. Ωστόσο, αντί της απομείωσης του αρχικού κεφαλαίου, ο επίσημος τομέας προτιμά την επονομαζόμενη «μετοχοποίηση του χρέους», δηλαδή την επιμήκυνση της ωρίμανσης και τη μείωση/αναστολή πληρωμών που αμβλύνουν τις πιέσεις στα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους για αρκετό καιρό. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι, υπολογίζοντας αυτήν τη «μετοχοποίηση του χρέους», το πραγματικό χρέος της Ελλάδας βρίσκεται τώρα κοντά στο 117% του ΑΕΠ.

Ο οίκος τονίζει πως, σε αντίθεση με την αγορά, δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο δεύτερου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος. Σε περίπτωση όμως που αυτό συμβεί, καταγράφει τρία σενάρια: α) Ο επίσημος τομέας δέχεται μείωση 53,5% επί του αρχικού χρέους, χωρίς να υπάρχει νέο PSI (πιθανότητες 70%), β) Ο επίσημος τομέας δέχεται μείωση 53,5% επί του αρχικού χρέους και μοιράζεται την επιπλέον ελάφρυνση σε αυτό με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να φθάσει το χρέος στο 90% (πιθανότητα 20%) και γ) Ο επίσημος και ο ιδιωτικός τομέας μοιράζονται αναλογικά το επιπλέον «κούρεμα», ώστε το χρέος να φτάσει στο 90% (πιθανότητα 10%).

Οι πολιτικές εξελίξεις

Αναλύοντας την πιθανή εξέλιξη των ανησυχιών της αγοράς για τα ζητήματα πολιτικής και οικονομίας, σε ορίζοντα 12μήνου, η Morgan Stanley αναφέρει τα εξής:

Πολιτική: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει κανένα υποψήφιο της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει σε στήριξη από το ΚΚΕ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» σε οποιονδήποτε υποψήφιο, τότε ο υποψήφιος αυτός δεν θα εξασφαλίσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται στον τρίτο και τελικό γύρο. Η αποτυχία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Η πολιτική κατάσταση παραμένει αρκετά εύθραυστη, και συνδέεται με την πορεία της οικονομίας, ιδιαίτερα την πολύ αδύναμη αγορά εργασίας. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί το θέμα αυτό, ενώ η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης που εξασφάλισε η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο αβέβαιη, ενώ υπάρχει κίνδυνος μια διαφορετική κυβέρνηση να εφαρμόσει διαφορετικές πολιτικές από αυτές που έχουν δει μέχρι στιγμής οι συμμετέχοντες της αγοράς. Πάντως, ασχέτως του αποτελέσματος των προεδρικών (ή και των βουλευτικών) εκλογών, το πιθανότερο είναι οι συζητήσεις με την τρόικα να οδηγήσουν σε μείωση του επιτοκίου στα δάνεια από την Ε.Ε. κοντά στο «0», και σε περαιτέρω παράταση της ωρίμανσης των δανείων αυτών. Αν και αυτό είναι κάτι που αναμένει η αγορά, μπορεί ταυτόχρονα να οδηγήσει και σε κάποιον συμβιβασμό μεταξύ των ελληνικών κομμάτων, ιδιαίτερα αν το πακέτο συνοδεύεται από λιγότερη λιτότητα.

Έξοδος από το μνημόνιο: Μία από τις ανησυχίες της αγοράς είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί χωρίς αξιόπιστο στήριγμα και με ένα μεγάλο κενό χρηματοδότησης στην περίπτωση που εξέλθει από το μνημόνιο στο τέλος της χρονιάς. Για το επόμενο έτος και μόνο, αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να βρει περίπου 9 δισ. ευρώ, ενδεχομένως μέσω της έκδοσης ομολόγων. Λόγω της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, αυτό μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω. Η Morgan Stanley εκτιμά, πάντως, πως και στο σημείο αυτό μπορεί να υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση, με την Ελλάδα να μην δέχεται ένα τρίτο πλήρες πρόγραμμα διάσωσης, αλλά ίσως μόνο μια προληπτική γραμμή πίστωσης.

Όμως, στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει διάθεση να γίνουν δεκτά επιπλέον κεφάλαια διάσωσης με αντάλλαγμα μια πλήρη μακροοικονομική επιτήρηση. Και η προληπτική γραμμή πίστωσης δεν λύνει το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού. Έτσι, ίσως επιτραπεί στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει χρήματα από το ΤΧΣ για να κλείσει το κενό, σε συνδυασμό με κάποιο ρευστό από τα αποθέματά της. Την ίδια ώρα, μια προσεκτικά σχεδιασμένη γραμμή πίστωσης θα παρείχε τους όρους για στήριξη από την ΕΚΤ στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα.

Οικονομία: Τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται συνεχίζουν να στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η Morgan Stanley θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη, αν και αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο απ’ όσο εκτιμάται.

Η επενδυτική στρατηγική

Οι βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες δεν είναι κάτι καινούριο, σημειώνει ο οίκος. Οι επενδυτές ήδη γνωρίζουν τις κύριες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που σχετίζονται με την πολιτική και το πιθανό χρηματοδοτικό κενό. Η Morgan Stanley έχει ήδη μετριάσει από το φθινόπωρο της εκτιμήσεις της για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, επικαλούμενη πιο ισορροπημένη αναλογία ρίσκου/ανταπόδοσης αλλά και την πιθανότητα αυξημένης αστάθειας.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, οι αβεβαιότητες αυτές είναι πιθανό να παραμείνουν ή και να επιδεινωθούν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Η πολιτική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα διατηρήσουν την αστάθεια σε υψηλό επίπεδο, ενώ τα ερωτήματα για το χρηματοδοτικό κενό θα χρειαστούν τη λήψη ορισμένων σημαντικών πολιτικών αποφάσεων. Η Morgan Stanley εκτιμά πως το ύψους σχεδόν 9 δισ. ευρώ χρηματοδοτικό κενό του 2015 θα μπορούσε να καλυφθεί με έναν συνδυασμό αξιοποίησης μη χρησιμοποιημένων κεφαλαίων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άντλησης ρευστού από τα αποθέματα και χρηματοδότησης από την αγορά.

Ωστόσο, το μακροπρόθεσμο outlook για την Ελλάδα παραμένει ελκυστικό. Σε τελική ανάλυση, η χώρα αντιπροσωπεύει το ευρωπαϊκό ρίσκο και με τα «δίδυμα πλεονάσματα» και την ανάπτυξή της να επιταχύνεται, λογικά θα υπάρξει σύγκλιση τόσο από θεμελιώδη άποψη όσο και από άποψη αγοράς.

Παράλληλα, οι αποτιμήσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ο συνδυασμός αρνητικού κλίματος αναφορικά με τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες ρίσκου, γενικότερου κλίματος αποστροφής στο ρίσκο και αδύναμων τεχνικών στοιχείων δημιούργησε ένα πολύ δυσμενές μίγμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες.
Εντούτοις, η Morgan Stanley θεωρεί πως οι αποτιμήσεις κινήθηκαν χειρότερα του αναμενόμενου, καθιστώντας ελκυστική την αναλογία ρίσκου/ανταπόδοσης. Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα έχουν μια μοναδικά ισχυρή θέση στην κεφαλαιακή δομή. Καθώς αποτελούν το 11% περίπου του συνολικού χρέους, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό για να αναδιαρθρωθεί, δεδομένου ότι τα κόστη αντισταθμίζουν τα όποια οριακά οφέλη μιας μείωσης του χρέους.

Προτιμά τα ομόλογα

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αν και η αστάθεια τους επόμενους μήνες πιθανότατα θα παραμείνει ισχυρή, οι τρέχουσες αποτιμήσεις παρέχουν αρκετή προστασία. Αν και οι τιμές μπορεί να μην επανέλθουν γρήγορα στα πρόσφατα υψηλά, η Morgan Stanley σημειώνει πως προτιμά να τηρεί θέση long για όσο διαρκεί η αστάθεια στην αγορά και να χρησιμοποιήσει τις όποιες πιθανές περαιτέρω πτώσεις για να ενισχύσει τη θέση της. Όπως επισημαίνει, το warrant του ΑΕΠ φαίνεται φθηνό, όμως προτιμά τα ομόλογα, λόγω της σχετικά καλύτερης ρευστότητάς τους και της λιγότερο δυσμενούς επίπτωσης που έχει στα ομόλογα ο αποπληθωρισμός.

Οι ελληνικές μετοχές

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές, η Morgan Stanley τις χαρακτηρίζει υπερπουλημένες και δίνει σύσταση overweight. Όπως επισημαίνει, η χρηματιστηριακή αγορά πιέστηκε τους τελευταίους μήνες από τον συνδυασμό της ισχνότερης ανάπτυξης, της πολιτικής αβεβαιότητας, του μέλλοντος του προγράμματος διάσωσης και του ζητήματος της επάρκειας κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Η ροή πολιτικών ειδήσεων είχε ισχυρή επίπτωση και φαίνεται ότι αυτό θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, μετά το έντονο πρόσφατο sell-off, η Morgan Stanley λέει πως βλέπει αξία στην ελληνική αγορά και διατηρεί τη θέση overweight για την Ελλάδα εντός του MSCI EEMEA, για τέσσερις λόγους:
Πρώτον, θεωρεί ότι παγκοσμίως η διάθεση για ρίσκο θα αρχίσει να βελτιώνεται, γεγονός που θα ωφελήσει την Ελλάδα, δεδομένης της πρόσφατης υποαπόδοσης.

Δεύτερον, η ίδια η Ελλάδα άγγιξε εξαιρετικά υπερπουλημένα επίπεδα, με τις τράπεζες να υποχωρούν 43% από το υψηλότερο σημείο τους και τις μετοχές εκτός τραπεζικού τομέα να σημειώνουν πτώση 29%. Η Morgan Stanley θεωρεί πως η επικέντρωση της προσοχής στις μακροοικονομικές ανησυχίες αναφορικά με τις τράπεζες υποδηλώνει ότι μπορεί να ανοίξει αξία για άλλους κλάδους της ελληνικής αγοράς.

Τρίτον, τα stress tests και το AQR των τραπεζών αποτελούν δυνητικά υποστηρικτικό καταλύτη βραχυπρόθεσμα. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το AQR μπορεί να αποδειχθεί πιο «εξαγνιστικό» για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο απ’ ό,τι περιμένει η αγορά, γεγονός που θα στηρίξει την Ελλάδα, δεδομένης της ισχυρής σχέσεις των ελληνικών μετοχών με τις τράπεζες της ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά τις ίδιες τις ελληνικές τράπεζες, οι προσδοκίες των επενδυτών κάνουν λόγο για περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που η Morgan Stanley θεωρεί ότι μπορεί να είναι υπερβολικά απαισιόδοξο. Επιπλέον, η Ελλάδα θα επωφελούνταν στην περίπτωση όπου η πρόσφατη αδυναμία στην οικονομία και στις αγορές οδηγήσουν σε επιπλέον χαλάρωση της πολιτικής από την πλευρά της Ευρώπης.
Ο οίκος διατηρεί τη θετική μακροπρόθεσμη άποψη για τις ελληνικές τράπεζες, έχοντας ωστόσο κατά νου ότι τα μακροοικονομικά και τα πολιτικά ρίσκα πιθανότατα θα διατηρηθούν, ή ακόμα και θα επιδεινωθούν, μέχρι το επόμενο έτος.

 euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Morgan Stanley: Αλήθειες και ψέματα για τα ελληνικά ρίσκα "

Σκηνικό πολέμου: Το Μπαρμπαρός έφτασε στην… Λεμεσό

Ανοιχτά της… Λεμεσού έχει φτάσει το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Μπαρμπαρός στην πιο ξεδιάντροπη πρόκληση στην ιστορία της Κύπρου από την εισβολή του Αττίλα το 1974.

Τη Δευτέρα το απόγευμα το Μπαρμπαρός είχε αλλάξει ρότα και απομακρυνόταν, ωστόσο σήμερα, Τρίτη, επέστρεψε δριμύτερο σε μια πορεία πρωτοφανή για τα δεδομένα ενός κυρίαρχου κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Κύπρος.

Το απίστευτο είναι ότι έστειλαν και δεύτερη φραγάτα του Πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, την «Giresun» Κερασούντα όπως είναι το όνομά της στα Ελληνικά η οποία κατά πάσα πιθανότητα θ” αντικαταστήσει την «Gelibolu» Καλλίπολη, η οποία συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο, ενώ με την επιτήρηση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS Saipem 10000 στο οικόπεδο Ονασαγόρας έχει επιφορτιστεί η Κορβέτα «Bafra» Βουκλολίδα.

Το “Barbaros” συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του και στις 14.14 ώρα Ελλάδας βρισκόταν μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, με κατεύθυνση τη Λεμεσό, σε απόσταση περίπου 28 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα και μεταξύ των οικοπέδων 2 και 1.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι δύο ασκήσεις στην περιοχή. Μία της Ρωσίας και μία του Ισραήλ.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τη Δευτέρα το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας μετά από άδεια που εξασφάλισε από την Κυπριακή Δημοκρατία, διεξάγει ασκήσεις με εκτόξευση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο και θα συνεχίσει τις ασκήσεις μέχρι την Πέμπτη.

Το πρωί της Τρίτης άρχισαν και οι κοινές ασκήσεις Κύπρου-Ισραήλ στο FIR Λευκωσίας με την συμμετοχή 24 πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ F-15 F-16.

tribune
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκηνικό πολέμου: Το Μπαρμπαρός έφτασε στην… Λεμεσό"

Επίδομα θέρμανσης:Και στα ΚΕΠ οι αιτήσεις - Υποβλήθηκαν 9.000 αιτήσεις μέσα στις τρεις πρώτες ώρες

Με το χέρι στο ποντίκι του υπολογιστή τους φαίνεται ότι ήταν οι χιλιάδες των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης καθώς σήμερα ξεκίνησε σήμερα η υποβολή των αιτήσεων.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μόνο τις τρεις πρώτες ώρες υποβλήθηκαν περισσότερες από 9.000 αιτήσεις.

Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν προκαταβολή το 25% της επιδότησης, σε διάστημα 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης.
Η επιδότηση ανέρχεται στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο, για τα πρώτα 120 τ.μ. της κατοικίας και με πλαφόν κατανάλωσης τα 3.000 λίτρα, τα 1.800 λίτρα, τα 960 λίτρα και τα 600 λίτρα για κάθε μία από τις τέσσερις ζώνες, το επίδομα διαμορφώνεται ως εξής:

- Για την Α΄ Ζώνη: 1.050 ευρώ
- Για τη Β΄ Ζώνη: 630 ευρώ
- Για τη Γ΄ Ζώνη: 336 ευρώ
- Για τη Δ΄ Ζώνη: 210 ευρώ

Στα ΚΕΠ οι αιτήσεις για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Στα ΚΕΠ θα μπορούν να προσέλθουν οι πολίτες της χώρας από σήμερα μέχρι και τις 30 Μαϊου προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Τα Κέντρα Εξυπερέτησης Πολιτών θα δέχονται τις αιτήσεις και απλά θα παραδίδουν στον κάθε ενδιαφερόμενο μια βεβαίωση ότι το αίτημα κατατέθηκε. Εκεί θα σταματά και η όποια αρμοδοιότητά τους. Η διαδικασία που θα ακολουθείται σύμφωνα με την κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, θα είναι η εξής:

Η αίτηση στα ΚΕΠ υποβάλλεται μόνο αυτοπροσώπως και δεν προβλέπεται υποβολή αίτησης σε αυτά από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Η αρμοδιότητα των ΚΕΠ εξαντλείται στην υποβολή της αίτησης και της παράδοσης στον ενδιαφερόμενο της βεβαίωσης που εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας των σχετικών αιτήσεων.

Μετά από την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης η ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για καταβολή του επιδόματος στο φορολογούμενο και επιστρέφει βεβαίωση με τα στοιχεία του φορολογουμένου καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης.

Η ανωτέρω βεβαίωση υπογράφεται και σφραγίζεται από τα ΚΕΠ και παραδίδεται στο φορολογούμενο.

Σε περίπτωση επισήμανσης περί μη συνδρομής των προϋποθέσεων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στο φορολογούμενο, τα ΚΕΠ δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για τη θεραπεία του ανωτέρω αποτελέσματος.

Ακύρωση υποβληθείσας αίτησης μέσω των ΚΕΠ είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής των στοιχείων της αίτησης που έχει υποβληθεί σε ΚΕΠ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης:Και στα ΚΕΠ οι αιτήσεις - Υποβλήθηκαν 9.000 αιτήσεις μέσα στις τρεις πρώτες ώρες"

Διαμαρτυρίες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Εφορίες και μετά… μπλόκα αποφάσισαν οι αγρότες στη Λάρισα

Πανελλαδική συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.


Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 13 μπλόκα τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί στις κινητοποιήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου από συνολικά 20 νομούς της χώρας.

Αποφασίστηκε κατ” αρχάς η συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την ανεργία, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου στην Αθήνα και στη συνέχεια μέχρι τέλος του έτους, μπαράζ κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, του ΟΓΑ και σε Εφορίες.

bloka larissa 2

Βασικά αιτήματα των διαμαρτυριών είναι η άμεση – τουλάχιστον – ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους αγρότες, η μείωση του ασφαλίστρου στον ΕΛΓΑ και η αλλαγή του κανονισμού ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών σε ικανοποιητικό ύψος.

Θα ακολουθήσει νέα πανελλαδική συνάντηση στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου προκειμένου να αποφασιστεί η «τελική μορφή» της κινητοποίησης, η οποία πιθανότατα θα είναι η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους όλης της χώρας.

onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρίες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Εφορίες και μετά… μπλόκα αποφάσισαν οι αγρότες στη Λάρισα "

Καθιερώνεται το e-τιμολόγιο - Αλλάζουν τα δεδομένα στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις», που αλλάζει τα δεδομένα στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Το πλήρες σχέδιο νόμου αναρτήθηκε στο opengov.gr και προβλέπει μεταξύ άλλων την έκδοση του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 29.10.2014 .

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με το σχέδιο νόμου που ετοίμασε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης:

- καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία. Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων συγκεντρώνεται σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.

- οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της ευθυγράμμισης που επιτυγχάνεται με τις διεθνείς λογιστικές πρακτικές.

- καταργούνται κοστοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που είχε ξεκινήσει με τη θέσπιση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.

- εισάγονται κανόνες τήρησης λογιστικών βιβλίων που διασφαλίζουν τη δυνατότητα διενέργειας ουσιαστικών φορολογικών ή άλλων ελέγχων.

- διευκολύνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση στη χονδρική και τη λιανική και η συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του κόστους συναλλαγών.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο ρυθμίζει:

- τον Χρόνο ενημέρωσης λογιστικών αρχείων

- το απλοποιημένο τιμολόγιο και Συγκεντρωτικό τιμολόγιο

- τα Εκδιδόμενα στοιχεία για λιανική πώληση αγαθών ή υπηρεσιών

- το ηλεκτρονικό τιμολόγιο

- τις Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων

- τα ενσώματα και άυλα πάγια στοιχεία

- χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία

- την Επιμέτρηση αποθεμάτων και υπηρεσιών

- τις Κρατικές επιχορηγήσεις και τον αναβαλλόμενο φόρο

- την Επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων στην εύλογη αξία

- τα στοιχεία της καθαρής θέσης

- τις μεταβολές λογιστικών πολιτικών και εκτιμήσεων και διόρθωση λαθών.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθιερώνεται το e-τιμολόγιο - Αλλάζουν τα δεδομένα στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων"

«Μισοτιμής» θα πουλιούνται τα ακίνητα των οφειλετών το 2015

Βάσει νόμου απαγορεύεται να πωληθούν κάτω από την αντικειμενική αξία - Αλλάζουν όλα μετά τη συμφωνία με την Τρόικα, καθώς θα εκποιούνται σε τιμή εκκίνησης τουλάχιστον στα 2/3 της αντικειμενικής, ενώ στη συνέχεια θα πέφτει στο 50% και τελικά σε όποια τιμή ορίσει το δικαστήριο

Άγονοι βγαίνουν σχεδόν όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων που κατά δεκάδες πλέον βγάζει στο «σφυρί» το δημόσιο, για χρέη οφειλετών στην εφορία. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για ακίνητα γνωστών επιχειρηματιών οι οποίοι όμως το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους, ενώ και οι επιχειρήσεις τους έχουν περιέλθει σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας ή και χρεοκοπίας. Τα συγκεκριμένα ακίνητα βρίσκονται πλέον στον προθάλαμο του νέου συστήματος εκποίησης ακινήτων που συμφώνησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Τρόικα, σύμφωνα με το οποίο στην πρώτη επαναληπτική δημοπρασία θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται  στο 50% της αντικειμενικές αξίας τους και, αν αποβεί άκαρπη, τελικά θα εκποιούνται «όσο-όσο», κάτω και από το 1/3 της αξίας τους.

Με την προοπτική αυτή, ούτε τα «κοράκια» δεν κάνουν πια την εμφάνισή τους στα ειρηνοδικεία της χώρας όπου διεξάγονται οι πλειστηριασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για ακίνητα οφειλετών του δημοσίου. Φαίνεται πως κρατάνε δυνάμεις για το 2015, όταν θα έχει συσσωρευθεί ένα ικανό στοκ ακινήτων που θα πουλιέται 50% ή και παρακάτω.



Στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ (www.publicrevenue.gr) φιγουράρουν από χθες 37 ακίνητα που προέρχονται από κατάσχεση και θα εκπλειστηριασθούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2014. Πρόκειται για ακίνητα φορολογουμένων με μεγάλα χρέη, πολύ πάνω από τα 300.000 ευρώ, προς το Δημόσιο. Στα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται μεζονέτες, βιομηχανικά κτίρια, ξενοδοχεία και αγροτεμάχια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών. Η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, προχωρά σε πλειστηριασμό ενός διαμερίσματος 163 τ.μ στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη , στον έβδομο όροφο με τιμή εκκίνησης τις 650.000 ευρώ. Ως ιδιοκτήτης στο πρόγραμμα του πλειστηριασμού εμφανίζεται η ένδειξη «Προδ Εμφιετζόγλου Συμ». «Μάτι» βγάζει και είναι ένα γωνιακό ακίνητο στο Κολωνάκι με τιμή εκκίνησης 4,168 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πλειστηριασμού εμφανίζεται να ανήκει στην εταιρεία «Καρούζος 4 ΚΑΠΠΑ ΑΕΒΕ». Εντυπωσιακές περιπτώσεις κι αυτές ενός οικοπέδου 238 τ.μ με οικοδομή στα Βριλήσσια έναντι 480.000 ευρώ, ή ενός αγροτεμάχιου 3 στρεμμάτων στη θέση Πουρνάρι Πυλαίας Θεσσαλονίκης έναντι 400.000 ευρώ, κ.ά. 



Ως τώρα οι πλειστηριασμοί βγαίνουν άγονοι γιατί βάσει νόμου απαγορεύεται να πωληθούν κάτω από την αντικειμενική αξία, που λόγω κρίσεως είναι πλέον πολλαπλάσια της εμπορικής. Αυτό αλλάζει πλέον, μετά τη συμφωνία με την Τρόικα να εκποιούνται σε τιμή εκκίνησης τουλάχιστον στα 2/3 της αντικειμενικής, ενώ στη συνέχεια θα πέφτει στο 50% και τελικά, στην τρίτη διαδικασία πλειστηριασμού, σε όποια τιμή ορίσει το δικαστήριο.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μισοτιμής» θα πουλιούνται τα ακίνητα των οφειλετών το 2015"

Σεργιάνι πρόκλησης από το Μπαρμπαρός στην Κύπρο

«Κρουαζιέρα» από το τουρκικό ερευνητικό στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ - Σε επιφυλακή οι κυπριακές αρχές - Πικρία για την απουσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας

Η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για συνεργασία σε θέματα αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου των τριών χωρών, η οριοθέτηση ΑΟΖ της Κύπρου με το Ισραήλ και τον Λίβανο και η διαφαινόμενη προοπτική παραμονής του Άσαντ στην ηγεσία της Συρίας, έχει δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τη Τουρκία. Αν ληφθεί υπόψη και η προοπτική δημιουργία Κουρδικού κράτους, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, τότε μπορεί να κατανοήσει κάποιος την προσπάθεια εξαγωγής προβλημάτων εκ μέρους της Άγκυρας με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στα νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ, όπου η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ πραγματοποιεί γεωτρήσεις.

Πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στη Λευκωσία, εκτιμούν ότι η Τουρκία η οποία πόνταρε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν έλαβε υπόψη της το αρνητικό για την ίδια κλίμα, που ουσιαστικά την έχει απομονώσει και έχει ανατρέψει το δόγμα του Αχμέτ Νταβούτογλου για «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες της.

«Κρουαζιέρα» πρόκλησης

Το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» χρησιμοποιείται όπως το «Χόρα» και το «Πιρί Ρέις» στο παρελθόν στο Αιγαίο, για να καταγράψει διεκδικήσεις της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Με τον μανδύα της δήθεν «εξουσιοδότησης» από το ψευδοκράτος από χθες κινείται στη νοτιοανατολική θαλάσσια ζώνη της Κύπρου με είσοδο του στο θαλάσσιο «οικόπεδο» Νο3 της ΑΟΖ. Συνοδεύεται από τα σκάφη υποστήριξης «Bravο Support» και «Deep Supporter» ενώ σε κοντινή απόσταση πλέει και η τουρκική φρεγάτα «Gelibolu» η οποία παραμένει εκτός ΑΟΖ. Το «Μπαρμπαρός» απέπλευσε τη Κυριακή από το λιμάνι της Μερσίνας στα παράλια της Μικράς Ασίας και ακολούθησε νοτιοανατολική πορεία, διερχόμενο ανοικτά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα για να στραφεί στη συνέχεια νοτιοδυτικά και να εισέλθει στη Κυπριακή ΑΟΖ στο θαλάσσιο «οικόπεδο» Νο 3. Χθες περιορίστηκε σε μία κίνηση που θεωρείται διερευνητικής φύσεως και ενδεχομένως από σήμερα θα απλώσει καλώδια για να κάνει σεισμογραφικές έρευνες στο βυθό.



Με δεδομένο ότι στο διπλανό θαλάσσιο «οικόπεδο» Νο 9 πραγματοποιεί γεώτρηση η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, είναι δύσκολο λόγω των κραδασμών και του υποθαλάσσιου θρύβου να γίνουν ακριβείς μετρήσεις από το «Μπαρμπαρός». Αυτό μάλλον δεν απασχολεί ιδιαιτέρως τη Τουρκία, η οποία γνωρίζει πως δεν έχει δυνατότητες - πέραν των ερευνών - να προχωρήσει σε γεωτρήσεις ή άλλες ενέργειες, αφού δεν διαθέτει τον εξοπλισμό και θα ήταν αδύνατον να τον εξασφαλίσει από ξένες εταιρείες, που θα έπρεπε να αναλάβουν το ρίσκο μια μεγάλης επένδυσης για παράνομες έρευνες στην αναγνωρισμένη Κυπριακή ΑΟΖ. Προφανής στόχος είναι η πρόκληση και η καταγραφή διεκδικήσεων και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που επιχειρεί είναι να βάλει στο παιχνίδι του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στο Νότο, του Τουρκοκύπριους έχοντας την πεποίθηση ότι διατηρεί και τον απόλυτο έλεγχο στο Βορρά. Η οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) που παρανόμως έχει εκδώσει η Τουρκία, έχει ισχύ από χθες έως και τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά είναι αμφίβολο αν το «Μπαρμπαρός» θα παραμείνει στη περιοχή όλο αυτό το διάστημα.

Σε επιφυλακή

Οι κυπριακές αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή αλλά όχι σε συναγερμό καθώς η Λευκωσία δεν θέλει να δώσει δραματικό τόνο στη τουρκική πρόκληση, χωρίς ωστόσο να την υποβαθμίζει. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει εναέρια και πλωτά μέσα για να ελέγξει το σύνολο της ΑΟΖ, κάτι το οποίο γνωρίζει καλά η Τουρκία. Τα δύο πλοία ανοικτής θαλάσσης που επρόκειτο να αγοράσει το Κυπριακό Ναυτικό από το Ισραήλ, δεν εξασφαλίστηκαν καθώς το κυβερνών κόμμα (ΔΗΣΥ) διαφώνησε με τη κυβέρνηση θεωρώντας πως σε περίοδο οικονομικής κρίσης κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολυτέλεια.

Επίσης ένα πλοίο που δώρισε το Ομάν στη Κύπρο, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει περιπολίες στην ΑΟΖ αφού, εκτός της παλαιότητας του χρειάζεται μετατροπές για να μπορέσει να αναλάβει αποστολές. Κάποια ταχύπλοα σκάφη που διαθέτει η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία δεν έχουν δυνατότητες πλεύσης σε ανοικτή θάλασσα και πολύ περισσότερο παρεμπόδισης του «Μπαρμπαρός». Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε και τα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας επιχείρησαν προσέγγιση στη περιοχή που πλέει το τουρκικό πλοίο καθώς η πολιτική ηγεσία δεν επιθυμεί να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω κακού προγραμματισμού, σε ένα μήνα περίπου και τα 4 ελικόπτερα που διαθέτει η Κυπριακή Αστυνομία θα μεταφερθούν στο εξωτερικό ταυτοχρόνως για συντήρηση και τις ανάγκες θα τις καλύπτουν ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς.

Η Κύπρος μετά το φιάσκο της αγοράς των πυραύλων S-300 εισήλθε σε μια περίοδο κάθετης μείωσης, των προϋπολογισμών για την αμυντική της θωράκιση.


Που είναι η Ελλάδα;

Μεταξύ των πολιτών επικρατεί αίσθημα έντονης πικρίας καθώς θεωρούν ότι η τουρκική πρόκληση θα έπρεπε να απαντηθεί με την παρουσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα δεν λείπουν και τα σχόλια σύγκρισης με την περίοδο του 1974 όταν η Ελλάδα εγκατέλειψε ουσιαστικά τη Κύπρο με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται μακριά.

Φαίνεται πως η επιλογή της υποβολής αιτήματος προς την Ελλάδα για αποστολή πλοίων και αεροσκαφών, δεν έχει αποκλειστεί αλλά αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό. Πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι θεωρούν πως η παρουσία ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Κύπρο τη παρούσα περίοδο, ίσως δώσει την ευκαιρία σε κάποιους «άσπονδους» φίλους να εξισώσουν την τουρκική πρόκληση με μία δήθεν αντίστοιχη εκ μέρους της Ελλάδας.

Επίσης οι στρατιωτικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι η κλιμάκωση της αντίδρασης με παρουσία ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών είναι δρόμος χωρίς επιστροφή και πρέπει να υπάρξει απόφαση για αντιμετώπιση ακόμα και ενός θερμού επεισοδίου, αφού θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει ανταπάντηση από την Άγκυρα.

Επί του παρόντος η κατάσταση αντιμετωπίζεται με παρακολούθηση της πορείας του «Μπαρμπαρός» από τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς και της ετοιμότητας σε περίπτωση ανεπιθύμητων εξελίξεων.

Ρωσία, Ισραήλ και CIA

Το τι συμβαίνει με το «Μπαρμπαρός» είναι η μικρή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί πέριξ της Κύπρου. Η μεγαλύτερη εικόνα περιλαμβάνει τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν η Ρωσία και το Ισραήλ με την άδεια των Κυπριακών αρχών που δεν συνδέουν τις περιπτώσεις αυτές άμεσα με τις τουρκικές προκλήσεις αλλά την ίδια ώρα δεν τις θεωρούν άσχετες και τυχαίες ως προς τη χρονική συγκυρία.

Πλοία του ρωσικού στόλου πραγματοποιούν άσκηση μεγάλης κλίμακας στα ανατολικά της Κύπρου μέχρι και τις ακτές της Συρίας, όπου διαθέτουν βάση στη Λατάκια. Οι Ρώσοι έχουν δεσμεύσει περιοχή 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή που κάνουν ασκήσεις οι Ρώσοι είναι από αυτές που διεκδικεί η Τουρκία ως δήθεν FIR του ψευδοκράτους και η εξασφάλιση έγκρισης από τη Κυπριακή Δημοκρατία δίνει ένα μήνυμα στην Άγκυρα. Τα Ρωσικά πλοία πραγματοποιούν εκτοξεύσεις πυραύλων και για αυτό έχει κλείσει ο εναέριος χώρος έως τα 33.000 πόδια.

Πάντως το «Μπαρμπαρός» διήλθε χθες δίπλα από την περιοχή που δέσμευσαν οι Ρώσοι χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Οι Ρωσικές ασκήσεις θα ολοκληρωθούν αύριο.



Σήμερα αρχίζει και κοινή άσκηση της Ισραηλινής αεροπορίας με τη Κυπριακή Εθνική Φρουρά, η οποία θα διεξαχθεί δυτικά από τη περιοχή που κάνει έρευνες το «Μπαρμπαρός». Η άσκηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, αλλά η Λευκωσία θεωρεί πως η πραγματοποίηση της χωρίς να ζητηθεί αναβολή ή ακύρωση από το Ισραήλ είναι επίσης μήνυμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τη Τουρκία. Τα αεροσκάφη F-15 και F-16 της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, θα πετάξουν πάνω από τον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της Κύπρου πραγματοποιώντας εικονικές προσβολές στόχων και ελιγμούς μάχης. Την ίδια στιγμή η κυπριακή αντιαεροπορική ομπρέλα θα τεθεί σε λειτουργία δοκιμάζοντας τις δυνατότητες της έναντι σύγχρονων αεροσκαφών.

Από πέπλο μυστικότητας καλύπτεται την ίδια ώρα η αποστολή 20μελούς ομάδας πρακτόρων της CIA η οποία έφτασε στη Κύπρο προχθές. Αν και η Λευκωσία επιβεβαιώνει την άφιξη του κλιμακίου στη Κύπρο, αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες για την αποστολή τους. Σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας της CIA θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Αμερικανοί πράκτορες συνεργάζονται με στελέχη της ΚΥΠ και όπως ανέφεραν στο protothema.gr πηγές των κυπριακών αρχών ασφαλείας «οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο τα θέματα στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και τα θέματα ασφάλειας στη Κυπριακή ΑΟΖ αφού υπάρχει εμπλοκή της αμερικάνικης εταιρείας Noble».

Εθνικό συμβούλιο

Χθες ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδης συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής. Στη συνεδρία έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και συζήτηση για τα μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας. Το πρώτο μέτρο που λήφθηκε όταν ανακοινώθηκε η αποστολή του «Μπαρμπαρός» ήταν η αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου και θα αποφασίσει σε νέα μέτρα τα οποία όπως έχει τονιστεί θα είναι πολιτικά, διπλωματικά και νομικά.



Εξετάζεται μεταξύ άλλων η προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για καταδίκη των τουρκικών προσκλήσεων με την έκδοση ψηφίσματος και η άσκηση βέτο στην ΕΕ για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Τουρκία. Υπό μελέτη είναι το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εξασφάλιση γνωμάτευσης, (απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Κύπρο), ενώ δεν αποκλείεται και προσφυγή από τη Κυπριακή Δημοκρατία και την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κάποια μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα ενώ άλλα θα ανακοινωθούν όταν θα εφαρμοστούν.

Πολιτικά κόμματα έθεσαν θέμα για να κλείσουν τα οδοφράγματα με τα κατεχόμενα και για υποβολή αιτήματος στην Ελλάδα για αποστολή πλοίων και αεροσκαφών.

Το «Barbaros Hayrettin Pasa»

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που έχουν στείλει οι Τούρκοι στη Κυπριακή ΑΟΖ, έχει την δυνατότητα συλλογής τρισδιάστατων σεισμολογικών δεδομένων και θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα στο είδος του. Έχει μήκος 85 μέτρα και πλάτος 17 μέτρα ενώ διαθέτει εξοπλισμό σάρωσης 8 δεσμών.



Διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο και μεταφέρει ελικόπτερο Sikorsky S-92. Ναυπηγήθηκε το 2011 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για λογαριασμό της Νορβηγικής εταιρείας Polarcus και τον Δεκέμβριο του 2012 αγοράστηκε από τη τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤRAO). Τον Φεβρουάριο του 2013 εντάχθηκε και επισήμως στον τουρκικό στόλο με το όνομα «Barbaros Hayrettin Pasa». Το βάφτισε ο Ταγίπ Ερντογάν. Το κόστος αγοράς ανήλθε στα 130 εκ ευρώ.

Στη συμφωνία αγοράς περιλαμβάνεται και πρόνοια για επεξεργασία και ανάλυση των τρισδιάστατων σεισμολογικών δεδομένων από την εταιρεία Polarcus. Το πλοίο αν και στην αρχική του μορφή ήταν βαμμένο σε πράσινο και άσπρο χρώμα βάφτηκε με τα χρώματα της σημαία της Τουρκία κόκκινο και άσπρο.

«Μπαρμπαρός» από τη Λέσβο

Ο Χαϊρεντίν Πασάς (Μπαρμπαρός) γεννήθηκε στον Παλαιόκηπο Γέρας στη Λέσβο. Ο πατέρας του ήταν σπαχής (μέλος του προνομιούχου Οθωμανικού ιππικού) και λεγόταν Γιακούπ. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα χριστιανή από τη Λέσβο και λεγόταν Κατερίνα. Αρκετοί ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι και ο πατέρας του ήταν Έλληνας Γενίτσαρος και καταγόταν από τα Γιαννιτσά.



Ο Μπαρμπαρόσα θεωρείται ο κατεξοχήν οργανωτής του οθωμανικού στόλου, στον οποίο κατείχε τον βαθμό του ναυάρχου. Αργότερα έγινε σουλτάνος του Αλγερίου και τελικά Μπεϊλέρ Μπέης (Αρχιμπέης) του Αιγαίου, ένα από τα μεγαλύτερα οθωμανικά αξιώματα. Κατά τη διάρκεια των κατακτητικών και πειρατικών επιδρομών του ο Μπαρμπαρόσα έστειλε τους Τούρκους και αλγερινούς πειρατές του ενάντια πολλών νησιών του Αιγαίου, ειδικά στις Κυκλάδες καθώς και στα Κύθηρα, στην περιοχή του Τσιρίγου. Αυτό που επακολούθησε ήταν η ερήμωση του νησιού. Λέγεται ότι σκοτώθηκαν 7.000 άμαχοι και οι υπόλοιποι πουλήθηκαν ως σκλάβοι, ενώ εκείνοι που κατόρθωσαν να διαφύγουν, κρύφτηκαν στα βουνά ή πέρασαν στην Πελοπόννησο. Ακόμα και σήμερα στην πρωτεύουσα του νησιού τον Άγιο Δημήτριο, γνωστή έως Παλαιοχώρα είναι διακριτά τα ίχνη της ερήμωσης από εκείνη την πειρατική λαίλαπα.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεργιάνι πρόκλησης από το Μπαρμπαρός στην Κύπρο"

Ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Νέο ρεκόρ σημείωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο το Σεπτέμβριο, ανερχόμενα σε 70,16 δισ. ευρώ, έναντι 69,24 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014 ανήλθε σε 9,683 δισ. ευρώ, από 8,654 δισ. ευρώ στο 8μηνο 2014.

Αν προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (έως και το 2013) ύψους 60,480 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών στο 9μηνο 2014 φθάνει στα 70,16  δισ. ευρώ. Σε ένα μόλις μήνα τα «φέσια» προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 923 εκατ. ευρώ.

Στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014 το Δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) συνολικά έσοδα 2,692 δισ. ευρώ, κάτι που το θέτει εκτός στόχων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών.
Ενδεικτικά στο 9μηνο το ποσοστό είσπραξης έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώνεται μόλις στο 14,16%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου εισπράχθηκε η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και ως εκ τούτου ακόμη δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ποσοστό των φορολογουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Ο αριθμός των φορολογουμένων αυτών και το ύψος των οφειλών τους, θα αποτυπωθεί στα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η ΓΓΔΕ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται 793 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί 268 έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 1,1 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 153,23 εκατ. ευρώ (ποσοστό 13,05%).
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται 1.059 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου είχαν γίνει 514 παρόμοιοι έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι 184,5 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 52,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 25,1%).
  •  Έχουν ολοκληρωθεί από τις αρχές του έτους 74 έλεγχοι πόθεν έσχες για διευθυντές, υποδιευθυντές, επόπτες και τμηματάρχες και επιπλέον 68 έλεγχοι για τους ίδιους τους ελεγκτές.
  • Έχουν αποσταλεί στην αρμόδια Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος 203 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή και 126 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο"

Τουρκία: Εκτός από κράτος-συμμορία και κράτος-λαθρέμπορος

Στοιχεία σοκ για το Ισλαμικό Κράτος

Στα 2 εκ. δολ. τα ημερήσια κέρδη από το «μαύρο» εμπόριο πετρελαίου με την Τουρκία

Η τιμή πώλησης των βαρελιών στη «μαύρη» αγορά κυμαίνεται μεταξύ 25 και 60 δολαρίων

Στα 2 εκ. δολάρια ημερησίως ανέρχονται τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από το πετρέλαιο, το οποίο έχει αποδειχθεί φλέβα «χρυσού» για τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της IΗS Inc, τα έσοδα των τζιχαντιστών από την πώληση πετρελαίου στη «μαύρη» αγορά ανέρχεται στα 2 εκ. δολάρια ημερησίως ή στα 800 εκ. δολάρια ετησίως.Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει την παραγωγή 350.000 βαρελιών/ημέρα στο Ιράκ και τη Συρία.

Εξ αυτών όμως, δύναται να αξιοποιήσουν περίπου 50.000 - 60.000 βαρέλια/ημέρα, δεδομένης της υποτονικής ζήτησης και της διεθνούς συγκυρίας.

Η τιμή πώλησης των βαρελιών στη «μαύρη» αγορά κυμαίνεται μεταξύ 25 και 60 δολαρίων, όταν η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων ανέρχεται στα 85 δολάρια.

Επομένως, το όφελος των τζιχαντιστών υπολογίζεται στα 2 εκ. δολάρια ημερησίως!

Ας σημειωθεί πως βάσει των πληροφοριών, οι τζιχαντιστές διοχετεύουν το πετρέλαιο στη «μαύρη» αγορά αργού της Τουρκίας.

Πάντως, τα στοιχεία αφορούν την ημερήσια παραγωγή προ της έναρξης των διεθνών αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες σαφέστατα έχουν πλήξει την παραγωγή αργού.

bankingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Εκτός από κράτος-συμμορία και κράτος-λαθρέμπορος"

Ποινή-χάδι για τον Πιστόριους- Μόλις 5 χρόνια φυλάκιση

Μία πολύ ελαφριά ποινή και πολλές αντιδράσεις από τα media όλου του κόσμου. Ο Oscar Pistorius θα εκτίσει μόλις 5 χρόνια που του επέβαλε το Δικαστήριο, μιας και κρίθηκε ένοχος για τον φόνο της κοπέλας του, Riva Steenkamp. Tου αναγνωρίστηκαν όλα τα ελαφρυντικά που υπάρχουν, αλλά και το Δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς του ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα.

O Παρολυμπιονίκης του Στίβου σύμφωνα με το BBC θα εκτίσει 10 μήνες φυλακή, αφού όπως προβλέπει το νομικό σύστημα της Νότιας Αφρικής, θα περάσει στην φυλακή διάστημα που ισοδυναμεί με το 1/6 της ποινής του. Η δικαστής εκτός από την φυλάκιση των 5 ετών, του επέβαλλε και ποινή τριών ετών με αναστολή για επίθεση με πυροβόλο όπλο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του εισαγγελέα ήταν 10ετής κάθειρξη για ανθρωποκτονία εξ' αμελείας, αφού είχε απορριφθεί η κατηγορία του φόνου εκ προ μελέτης. Την εισαγγελική πρόταση ωστόσο απέρριψε η πρόεδρος του δικαστηρίου της Πρετόρια.

«Η απόφαση είναι δική μου και μόνο δική μου», δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα λίγο πριν ανοίξει την τελευταία συνεδρίαση στη δίκη του Οσκαρ Πιστόριους και διαβάσει την απόφασή της σχετικά με την επιβολή της ποινής στον Νοτιοαφρικανό Παραολυμπιονίκη και κλείσει την πλέον πολύκροτη δίκη των τελευταίων ετών.

Η Τοκοζίλε Μασίπα έκρινε τον Οσκαρ Πιστόριους ένοχο για φόνο εξ αμελείας.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του παραολυμπιονίκη εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απόφαση, τονίζοντας ότι «αποδόθηκε Δικαιοσύνη».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινή-χάδι για τον Πιστόριους- Μόλις 5 χρόνια φυλάκιση"

Ξεσκονίζουν τους φακέλους απολύσεων στο δημόσιο – Σε τελική ευθεία το σχέδιο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι καθώς το θέμα των απολύσεων βρίσκεται στην τελική ευθεία, αφού τους επόμενους δύο μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου σταδιακά θα έχουν δει την έξοδο από το Δημόσιο 4.000 άτομα.

Εκτός από όσους έχουν υποπέσει σε ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα, στο στόχαστρο βρίσκονται οι 25.000 που μονιμοποιήθηκαν με τον νόμο Παυλόπουλου, ενώ την ίδια ώρα λήγει το 18μηνο για εκατοντάδες άτομα που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και δεν έχουν απορροφηθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου.

Η λίστα των απολύσεων πέραν των διαθέσιμων περιλαμβάνει:

1.800 συμβασιούχους που συνεχίζουν να υπηρετούν παρά τη λήξη των συμβάσεων τους με δικαστικές αποφάσεις.

850 υπαλλήλους ΝΠΙΔ του υπουργείου Μεταφορών

150 υπαλλήλους ΝΠΙΔ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

90 υπαλλήλους ΝΠΙΔ του υπουργείου Πολιτισμού

2.610 υπάλληλοι θα απομακρυνθούν από τη θέση τους όπως υπολογίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά από τους ελέγχους νομιμότητας των δικαιολογητικών τους, από την εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων, αλλά και από τη λήξη του χρόνου της διαθεσιμότητας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεσκονίζουν τους φακέλους απολύσεων στο δημόσιο – Σε τελική ευθεία το σχέδιο"

Μαζιώτης για Γεωργιάδη: Να εκτελεστεί μπροστά σε χιλιάδες λαού στο Σύνταγμα

Νέα επίθεση στον Αδ.Γεωργιάδη εξαπέλυσε από τις φυλακές Διαβατών ο Νίκος Μαζιώτης. Με κείμενό του που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο καταδικασμένος για τρομοκρατία και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα ζητεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ «να εκτελεστεί μπροστά σε χιλιάδες λαού στην πλατεία Συντάγματος».

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα indymedia και έχει ως εξής:

«Σχόλιο του Νίκου Μαζιώτη μέλους του Επαναστατικού Αγώνα για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

» Οι δολοφόνοι και οι δήμιοι του λαού είναι πάντα υποκριτές. Έτσι και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είναι συνεργός χιλιάδων δολοφονιών πολιτών σε μαζική κλίμακα, θανάτων από αυτοκτονίες (περίπου 4000), θανάτων από ασθένειες, από έλλειψη φαρμάκων, από πείνα και υποσιτισμό κατηγορούν εμάς για δολοφονίες. Απόδοση Δικαιοσύνης και όχι δολοφονία θα ήταν ένας τέτοιος δολοφόνος, όπως ο Γεωργιάδης, να εκτελεστεί μπροστά σε χιλιάδες λαού στην πλατεία Συντάγματος και το πτώμα του να κρεμαστεί ανάποδα όπως έκαναν οι Ιταλοί Παρτιζάνοι στην πλατεία Λορέτο στο Μιλάνο στον ομοϊδεάτη του Μπενίτο Μουσολίνι.

Νίκος Μαζιώτης, φυλακές Διαβατών.»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, δήλωσε ότι «η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» και κάλεσε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν την απόπειρα τρομοκράτησης κατά του Αδ. Γεωργιάδη.

Η Σ.Βούλτεψη τόνισε ότι η ευθεία απειλή κατά της ζωής του από τους τρομοκράτες δεν πρόκειται να κάμψει ούτε το φρόνημα, ούτε την κοινοβουλευτική δράση, τόσο του Αδ.Γεωργιάδη, όσο και οποιουδήποτε έλληνα βουλευτή.

«Κι ας αναλογιστούν οι πάντες τι σημαίνει για τη Δημοκρατία μας η πολιτική στοχοποίηση έλληνα βουλευτή» πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζιώτης για Γεωργιάδη: Να εκτελεστεί μπροστά σε χιλιάδες λαού στο Σύνταγμα"

Πέθανε ο σπουδαίος Σπύρος Ζαγοραίος

Πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ σε ηλικία 86 ετών, ο σπουδαίος ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης Σπύρος Ζαγοραίος.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο το απόγευμα από το Γ' Νεκροταφείο.

Ο Σπύρος Ζαγοραίος γεννήθηκε στον Άγιο Αρτέμιο του Παγκρατίου στις 23 Ιουνίου 1928. Σε ηλικία 15 ετών έχασε σε ατύχημα το ένα του χέρι, όταν έσκασε μια χειροβομβίδα την ώρα που έπαιζε με συμμαθητές του στην Αγία Παρασκευή της Αττικής.

Παρόλα αυτά, μπήκε δυναμικά στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού και ξεχώρισε με τη φωνή του. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1952 από την Αθήνα και μετά τη Θεσσαλονίκη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να τον συνοδεύει στο τραγούδι η σύζυγος του Ζωή, δημιουργώντας ένα από τα πιο λαοφιλή ντουέτα του λαϊκού τραγουδιού.

Συνεργάστηκε με τα σπουδαιότερα ονόματα της εποχής, ενώ τα τραγούδια του έγιναν μεγάλες επιτυχίες που τις τραγουδά ο κόσμος μέχρι και σήμερα. Ανάμεσά τους το "Ε ντε λα μαγκέν", "Άναψε το τσιγάρο", "Προσευχή", "Μες της πόλης το χαμάμ", "Στης Λαρίσης το ποτάμι", "Τρελοκόριτσο" και πολλά άλλα.

Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού που ζουν Έλληνες. Έως και τα τελευταία σχεδόν χρόνια της ζωής του εξακολουθούσε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στο Αιγάλεω Αττικής όπου διέμενε και είχε δημιουργήσει το λαϊκό κέντρο "Εντελαμαγκέν".

Σε παλαιότερη συνέντευξή του δήλωνε: "Εμένα μ' αρέσει πάρα πολύ να τραγουδάω, όλη μου η ζωή αυτό είναι. Και στον δρόμο που πάω εγώ σφυράω, όταν δεν τραγουδάω. Και ξέρετε και κάτι; Αν έρθει ένας καιρός και δεν μπορώ πια να τα λέω τα τραγούδια όπως πρέπει, εγώ θα πηγαίνω στα μαγαζιά και θα τους λέω:

"Πόσα θέλετε να σας δώσω, να σας πω δυο τραγούδια;".

Θυμηθείτε μερικές επιτυχίες του:




Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο σπουδαίος Σπύρος Ζαγοραίος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news