facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ρωσία: Επεκτείνει το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα

H Ρωσία αποφάσισε σήμερα να επεκτείνει το εμπάργκο που έχει επιβάλλει στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα, εντάσσοντας σε αυτό τα παραπροϊόντα σφαγίων, τα ζωικά άλευρα, το λίπος και άλλα παράγωγα βοοειδών, χοίρων και πουλερικών ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας Rosselkhznadzor.

Τα προϊόντα αυτά δεν είχαν μέχρι στιγμής ενταχθεί στον κατάλογο των προϊόντων διατροφής, στα οποία έχει επιβληθεί το εμπάργκο στις αρχές Αυγούστου από τη Ρωσία ως αντίμετρο για τις δυτικές κυρώσεις που εγκρίθηκαν εναντίον της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξέι Αλεξέενκο, ο οποίος προσέθεσε ότι η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας των «παραβιάσεων των κανονισμών ασφαλείας», κυρίως εξαιτίας μιας μικροβιακής μόλυνσης.

«Από την 21η Οκτωβρίου έκτακτοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ σχετικά με την εισαγωγή στη Ρωσία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός ορισμένου αριθμού διατροφικών προϊόντων, κυρίως παραπροϊόντων σφαγίων που προέρχονται από βοοειδή και χοίρους, ζωικά άλευρα, το λίπος του βοείου και του χοιρινού κρέατος, περιλαμβανομένου του λαρδιού και του λίπους κοτόπουλου» διευκρίνισε η κτηνιατρική υπηρεσία της Ρωσίας.

Η Rosselkhznadzor ανέφερε ότι εντόπισε, κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων μηνών, 17 παραβιάσεις υγειονομικών κανονισμών και ανακάλυψη ιχνών αντιβιοτικών σε προϊόντα που προέρχονται από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Επεκτείνει το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα"

Ιδού τα λεφτά: Δύο ΕΝΦΙΑ κοστίζει το παραεμπόριο

Λεφτά υπάρχουν. Μέχρι τώρα εντοπίζονται στη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και γενικώς τη «μαύρη οικονομία». Παρακλάδι της τελαυταίας αποτελεί το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο το οποίο κοστίζει στο Δημόσιο 6,5 δισεκαταμμύρια ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε 6,5 δις. ευρώ. Οσο δηλαδή δύο ΕΝΦΙΑ.

Ο τζίρος στο παραεμπόριο βιομηχανικών προϊόντων και οπωροκηπευτικών και το λαθρεμπόριο καυσίμων ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 25 δις.

Εκτός, όμως από την απώλεια δύο …ΕΝΦΙΑ, το παραεμπόριο είναι αιτία και για χιλιάδες «λουκέτα» νομίμων εμπόρων.

Πρωταγωνιστής όπως αναφέρει η Ημερησία, είναι ο κλάδος του παράνομου λιανικού εμπορίου και κυρίως στους τομείς της ένδυσης, υπόδησης, είδη δώρων και αξεσουάρ, CD, DVD και βεβαίως στον τομέα των καυσίμων. Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό που ουσιαστικά αφορά διαφυγόντες φόρους και ΦΠA προς τα δημόσια ταμεία.

Από το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων το κράτος χάνει ετησίως 300 με 500 εκατ. ευρώ δημόσια έσοδα από φόρους εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της τοποθέτησης των συστημάτων εισροών - εκροών καυσίμων σε όλη την Eλλάδα, όπως και από τη νοθεία μαζί με το κόλπο των πειραγμένων αντλιών. Στην προαναφερόμενη απώλεια συμβάλλει και μη εφαρμογή και των υπολοίπων μέτρων που αφορούν στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καθώς και η απουσία ελέγχων για εικονικές εξαγωγές , καθώς και η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα παράνομων εμφιαλωτήριων υγραερίου.

Οσον αφορά στο ναυτιλιακό πετρέλαιο μεγάλες ποσότητες που προορίζονται για ανεφοδιασμό πλοίων καταλήγουν λαθρεμπορικά στη στεριά (μετά από αποχρωματισμό) σε πρατήρια, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία κ.ά.

Μάλιστα σήμερα το πετρέλαιο ναυτιλίας αποτελεί την κύρια πηγή λαθρεμπορίου καυσίμων.

Στο λαθρεμπόριο οπωροκηπευτικών ο τζίρος ανέρχεται στα 2,5 δις. ευρώ και μία εστία είναι οι «ψευτοπαραγωγοί» στις λαϊκές αγορές.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδού τα λεφτά: Δύο ΕΝΦΙΑ κοστίζει το παραεμπόριο"

Τέσσερις στους 10 Βρετανούς θέλουν να γυρίσουν τα Γλυπτά

«Ναι» στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δηλώνει το 37% των Βρετανών σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov. Παράλληλα, μόλις το 23% επιμένει στην παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο.

Ενώ, κατά τα λοιπά, το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, και το 7% λέει ότι δεν ξέρει. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα. Συνολικά, ερωτήθηκαν 1.966 Βρετανοί.

Σημειώνεται ότι, το 36% των ερωτηθέντων που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα υποστηρίζουν πως το βασικό επιχείρημα για την επιστροφή τους είναι η επανένωση των γλυπτών. Ενώ το 34%, δηλώνει ότι ανήκουν στην Ελλάδα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της χώρας.

Στον αντίποδα, το 23% όσων είπαν «ναι» στην παραμονή των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει πως νόμιμα πήρε τα γλυπτά ο Έλγιν από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ το 9% λέει πως ακόμη και αν παράνομα ήρθαν τα γλυπτά στη Βρετανία, θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα καθώς από τότε έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις στους 10 Βρετανούς θέλουν να γυρίσουν τα Γλυπτά"

Guardian: Να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος και να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα

Τώρα που η Αμάλ Κλούνεϊ ανακίνησε τη συζήτηση γύρω από την αίγλη του Παρθενώνα είναι ώρα να επανορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος: να επιστρέψουμε στο σπίτι τους τα αρχαία αυτά γλύπτά, επισημαίνει σε άρθρο της η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Αθήνα, Ελένα Σμιθ.

«Σχεδόν καθημερινά κάνω έναν περίπατο γύρω από την Ακρόπολη. Η λέξη "γύρω" είναι η λέξη κλειδί, γιατί οι Έλληνες έχουν διανύσει χιλιόμετρα για να ενώσουν τις αρχαιότητες της Αθήνας με ένα απλό πεζόδρομο. Στο κέντρο αυτού του κλασικού θησαυρού δεσπόζει μία απόκρημνη προεξοχή, γνωστός ο Ιερός Βράχος. Καθώς ανεβαίνεται το μονοπάτι είναι αυτό που στεφανώνει την κορυφή: εκεί, ανάμεσα στα πεύκα, βρίσκεται ο Παρθενώνας, ο σπουδαιότερος όλων των ναών, απαράμιλλος, λευκός και φτιαγμένος από το καλύτερο μάρμαρο του Χρυσού Αιώνα», σημειώνει η δημοσιογράφος.

«Αν και υποστηλωμένη, η επιβλητική σκιά του αριστουργήματος 2.500 ετών κόβει την ανάσα. Ένα δώρο κάτω από τον αττικό ουρανό. Αλλά και κάτι ακόμη: ο καλύτερος αντίλογος σε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα -Ελγίνεια- τα καλλιτεχνήματα που κάποτε κοσμούσαν τον μαγευτικό ναό, αλλά τα τελευταία 200 χρόνια εκτίθενται στο κακοφωτισμένο Βρετανικό Μουσείο, πρέπει να επανενωθούν με τον τόπο που δημιουργήθηκαν», συνεχίζει.

«Δεν θα κρυφτώ. Θα χρησιμοποιήσω τα αθάνατα λόγια του Λόρδου Βύρωνα: "Είμαι με την Ελλάδα". Και τόσο φυσικά ενθουσιασμένη που μία τέτοια διαμάχη -η οποία θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολύ καιρό, εάν πρυτάνευε η λογική και το κοινό αίσθημα-, ανακινήθηκε μετά την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα», τονίζει η Σμιθ.

«Το ότι θα έπρεπε μία νεαρή Αγγλο-λιβανέζα δικηγόρος, προσφάτως παντρεμένη με έναν σταρ του Χόλιγουν να επανεκκινήσει τη συζήτηση (και με τα φλας να αστράφτουν), λέει πολλά για την εποχή που ζούμε. Αλλά δηλώνοντας απλά το προφανές, ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα γυρίσουν στην Ελλάδα, είναι αυτό που έβαλε στο επίκεντρο την κυρία Κλούνεϊ», επισημαίνει

Στη συνέχεια η Ελένα Σμιθ αναφέρει ότι έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από τότε που η μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός Μελίνα Μερκούρη, πρώτη έθεσε το ζήτημα του επαναπατρισμού, χάρη στον Τόμας Μπρους, τον έβδομο κόμη του Έλγιν που εξορίστηκε στο άλλο άκρο της Ευρώπης. «τα γλυπτά, μέρος της ζωφόρου, τεράστιας ομορφιάς και κλίμακας στην κλασσική τέχνη, λεηλατήθηκαν, όταν η Ελλάδα ήταν χωρίς φωνή και κατακτημένη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και ο Έλγιν ήταν πρέσβης στην Υψηλή Πύλη», προσθέτει.

Αναφέρει δε, ότι θα έτρεμε στην ιδέα της αντίδρασης των Βρετανών, αν ένα δικό τους μνημείο είχε την ίδια μοίρα. «Αλλά επανειλημμένα έχω εντυπωσιαστεί με την ψυχραιμία που έχει επιδείξει η Αθήνα. Με την ευγένεια που τρέφει το ένα έθνος για το άλλο, οι Έλληνες έχουν βάλει την διαπραγμάτευση πάνω από το θυμό, την ειρήνη πάνω από τη διαμάχη και το χιούμορ πάνω από την εχθρικότητα.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι η απόφση να προσλάβει την κυρία Κλούνεϊ, την νεαρότερη της ομάδας των επιφανών δικηγόρων του γραφείου των Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαρ Πάλμερ, αντανακλά αυτό που θεωρείται ολοένα και περισσότερο εξάντληση κάθε οδού, διπλωματικής και πολιτικής, για να επιλυθεί το ζήτημα (...)

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι μου, αλλά δίνω την καρδιά μου σε αυτό που ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος αποκαλούσε «ασυναγώνιστο όπλο»: το κοινό αίσθημα των απλών Βρετανών που εδώ και δύο δεκαετίες έχουν υποστηρίξει τον επαναπατρισμό, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Ήταν και ένας άλλος ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος είχε συνοψίσει καλύτερα την απώλεια αυτή την μαρμάρων (στη Ρωμιοσύνη): Αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται σε λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ' τα ξένα βήματα. Χρειάζονται τον αττικό ουρανό ώστε να εκτιμηθούν καλύτερα...»

Κλείνοντας το άρθρο της η Ελένα Σμιθ επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει περάσει τις πιο δύσκολες ώρες των τελευταίων χρόνων. Η επανένωση των γλυπτών θα είναι μία ισχυρή τονωτική ένεση για ένα έθνος που σε χαλεπούς καιρούς πάντα στάθηκε κοντά στη Βρετανία. Σπάνια έχουμε τέτοιες ευκαιρίες να κάνουμε σωστό ένα λάθος. Η ευκαιρία είναι τώρα εδώ και η Βρετανία πρέπει να την αδράξει».

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος και να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα"

Κατάσχεση περιουσίας του Δημοσίου για οφειλές σε ιδιώτες

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο προβλέπει εκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου και κατασχέσεις της περιουσίας του αν δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ιδιώτης που του χρωστά το δημόσιο θα μπορεί να στραφεί δικαστικά για την είσπραξη των απαιτήσεών του κατά του Δημοσίου εκδίδοντας διαταγή πληρωμής η οποία πρέπει να εκτελείται αμέσως. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του δημοσίου επιτρέπεται η κατάσχεση δημόσιας περιουσίας.

Ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ανακοπής από την πλευρά του δημοσίου ή του νομικού πρόσωπου δημοσίου δικαίου, με την οποία θα μπορεί να αμφισβητεί το σύνολο ή μέρος της απαίτησης ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, από το νέο νομοσχέδιο εξαιρούνται οι απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις (επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ) και αποτελεί βασική μνημονιακή υποχρέωση (ν.4152 / 2013).

Ο νέος νόμος θα προβλέπει:

-Διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί.

-Η διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου προβλέπεται ότι θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες».

-Το ανώτατο χρονικό διάστημα για την έκδοση της διαταγής πληρωμής προβλέπεται σε 90 ημέρες από τη στιγμή που υποβληθεί η σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο.

-Διαταγές πληρωμής για χρέη προβλέπεται ότι μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (κυρίως τα νοσοκομεία) είναι που έχουν τις σημαντικότερες υστερήσεις στην πληρωμή προμηθευτών και γενικά συναλλασσόμενων πολιτών ή επιχειρήσεων.

-Η έκδοση της διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ, σημαίνει άμεση εκτέλεση της απόφασης για καταβολή των ποσών που οφείλονται και βεβαίως τη δρομολόγηση διαδικασιών κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας.

-Κατασχέσεις δημόσιας περιουσίας (αν δεν πληρώνει το δημόσιο) θα μπορούν να γίνουν μόνον στην λεγόμενη ιδιωτική δημόσια περιουσία και όχι σε κρατικά κτίρια, όπως υπουργεία κλπ. Για παράδειγμα, μπορεί να κατασχεθούν ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο ή άλλα που είναι στην ιδιοκτησία του από διάφορες αιτίες.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάσχεση περιουσίας του Δημοσίου για οφειλές σε ιδιώτες"

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την Πέτρου Ράλλη που κόβει την ανάσα - Περπατούσε με τη γυναίκα του και είδε το Smart να την "θερίζει"

- Το βίντεο είναι από κάμερα ασφαλείας περιπτέρου στην Πέτρου Ράλλη όπου έγινε το δυστύχημα
- Ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας δεν καταφέρνει να την βουτήξει από το χέρι και τη βλέπει να την παρασέρνει το Smart
- Aφού συνειδητοποιεί τον χαμό της γυναίκας του, πέφτει στο πεζοδρόμιο σπαράζοντας
- Ο 27χρονος αποκάλυψε στους αστυνομικούς πως παλαιότερα είχε σχέση με την 24χρονη που ακρωτηριάστηκε και εν συνεχεία πέθανε


Οι αποκαλύψεις από την απίστευτη τραγωδία με το τροχαίο στην Πέτρου Ράλλη, δεν σταματούν στιγμή. Την ώρα που οι οικογένειες των τριών θυμάτων ακόμα πενθούν, άλλο ένα βίντεο έρχεται στο φως της δημοσιότητας και πραγματικά συγκλονίζει.

Στο βίντεο αυτό από κάμερα περιπτέρου, δείχνει το πεζοδρόμιο, όπου στέκοταν οι άνθρωποι και έπεσε πάνω τους το smart μετά από μία ξέφρενη πορεία στην Πέτρου Ράλλη, με αποτέλεσμα να τους μακελέψει κυριολεκτικά.

Φαίνεται ένα ζευγάρι που περπατάει αμέριμνα στο πεζοδρόμιο της Πέτρου Ράλλη, ο άντρας πάνω στο πεζοδρόμιο και η σύζυγός του κάτω στο δρόμο. Ξαφνικά ο άντρας βλέπει το Smart να πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και παρά την προσπάθεια του να αρπάξει τη γυναίκα του, τη βλέπει να την παρασέρνει το Smart και να τη ρίχνει στο πεζοδρόμιο νεκρή.

Ο άντρας τρέχει προς το σημείο που η γυναίκα του είναι αιμόφυρτη και λίγο μετά φαίνεται ο ίδιος να μην μπορεί να πιστέψει αυτό που έγινε και να καταρρέει στο πεζοδρόμιο, σπαράζοντας.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη πως ο οδηγός του μοιραίου Smart ισχυρίζεται ότι όχι μόνο γνώριζε την 24χρονη που ακρωτηριάστηκε και πέθανε μία μέρα μετά το τροχαίο, αλλά οτι στο παρελθόν είχε σχέση μαζί της.

Αυτό το απίστευτο παιχνίδι της μοίρας το αποκάλυψε ο ίδιος καθώς όταν έμαθε τα ονόματα των νεκρών κατέρρευσε. Αφού συνήλθε είπε πως η 24χρονη ήταν στο παρελθόν το κορίτσι του.

Οι αστυνομικοί πάντως αποκλείουν το ενδεχόμενο να ήταν στόχος εκδίκησης του 27χρονου η νεαρή γυναίκα καθώς πράγματι πήγε αφρενάριστος για τουλάχιστον 400 μέτρα με το smart.

Ο 27χρονος θα παραμείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό, φρουρούμενος καθώς εισαγγελέας και ανακριτής διαφώνησαν για την προφυλάκισή του. Eπίσης του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και του αφαιρέθηκε το διαβατήριο.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την Πέτρου Ράλλη που κόβει την ανάσα - Περπατούσε με τη γυναίκα του και είδε το Smart να την "θερίζει""

Στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2015

Ελαφρά μειωμένος κατά 1,976 εκ. ευρώ εμφανίζεται ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2015, σε σχέση με τον... προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το σχέδιο που υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, με δαπάνες ύψους 139,922 εκ. ευρώ, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του σχεδίου στην Ολομέλεια, η ΔΗΜΑΡ δήλωσε "παρών", ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι ανεξάρτητοι βουλευτές έδωσαν λευκή ψήφο.

Η διαφορά των 1,976 εκ. ευρώ στους προϋπολογισμούς του 2014 και του 2015, οφείλεται σε σειρά περικοπών που αποφάσισε η ίδια η Βουλή, καθώς και σε αντικειμενικούς παράγοντες, όπως η εναρμόνιση των μισθολογίων των υπαλλήλων της Βουλής με τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (κάτι που δεν είχε αποτυπωθεί έγκαιρα στον προϋπολογισμό του 2014), η ανάληψη της μισθοδοσίας όλων των ευρωβουλευτών από την Ευρωβουλή, και η επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2014 από την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας εκ μέρους της Ελλάδας
. Ειδική αναφορά αξίζει στην αφιέρωση 1 επιπλέον εκατομμυρίου ευρώ, στον κωδικό του "Εκτάκτου Αποθεματικού Βουλής", ανεβάζοντας το συνολικό ποσόν του αποθεματικού για το έτος 2015, στο 1,5 εκ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο, "η αύξηση του αποθεματικού κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών, που μπορούν σε διαρκώς μειούμενους προϋπολογισμούς, να προκαλέσουν σημαντικές επισφάλειες".

Οι πιστώσεις της Βουλής για τις βουλευτικές αποζημιώσεις το έτος 2014, ανήλθαν σε 20.952.000 ευρώ και αναμένεται να μειωθούν το 2015 κατά 411.000, εξ αιτίας της ανάληψης εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, της μισθοδοσίας όλων των ελλήνων ευρωβουλευτών (και των έξι που διατηρούσαν τα μισθοδοτικά τους δικαιώματα στην Ελλάδα). Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015, οι μέσες μισθοδοτικές αποδοχές ενός βουλευτή (αποζημίωση και συμμετοχή σε Επιτροπές και Θερινά Τμήματα) θα ανέλθουν το έτος 2015 σε 6100 ευρώ - ενώ μαζί με τα επιδόματα γραφείου, οικογενειακής παροχής και εξόδων κίνησης, ανέρχονται σε 8310 ευρώ.

Το τακτικό προσωπικό της Βουλής, αποτελείται από 588 μόνιμους υπαλλήλους, 605 υπαλλήλους αορίστου χρόνου και 130 μετακλητούς υπαλλήλους. Η βασική τους μισθοδοσία εμφανίζεται αυξημένη κατά 221.000 ευρώ λόγω ωρίμανσης - και συνυπολογιζόμενων των επιδομάτων χρόνου υπηρεσίας, οικογενειακής παροχής και θέσης ευθύνης, (που παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα), συνιστά έναν μέσο βασικό μισθό ύψους 1368 ευρώ.

Στο ποσόν αυτό, προστίθεται το αναλογούν ποσό από κονδύλια ύψους 14.547.000 ευρώ, που αφορούν την υπαγωγή των περισσοτέρων υπαλλήλων της Βουλής και των ειδικών της φρουρών, στο άρθρο 29 του ν. 4024/11 για την "υπερβάλλουσα μείωση" των αποδοχών τους από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. Επίσης, προστίθεται το αναλογούν ποσό από το κονδύλιο των 6.876.000 ευρώ που αφορά τις όποιες υπερωρίες των υπαλλήλων της Βουλής, των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που φρουρούν το Κοινοβούλιο. Το ίδιο προσωπικό, μαζί και με τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών, δικαιούται και αποζημίωσης για τα έξοδα κίνησής του, σε περίπτωση που απασχοληθεί τόσο τις πρωινές, όσο και τις απογευματινές-βραδινές ώρες (μετά τις 5 το απόγευμα) την ίδια ημέρα - και το σχετικό ποσόν, προστιθέμενο και σε άλλες αποζημιώσεις συλλογικών οργάνων, υπολογίζεται σε ενιαίο κωδικό με κονδύλι ύψους 3,6 εκ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, οι μέσες αποδοχές ενός υπαλλήλου της Βουλής, ανέρχονται το 2015 σε 2238 ευρώ το μήνα, εκτός των ενδεχόμενων υπερωριών και των εξόδων κινήσεως. Περισσότερες διευκρινίσεις, είναι πιθανόν να δοθούν αύριο από τον γενικό της γραμματέα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ανήκουν στο προσωπικό της Βουλής (μόνιμοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου και μετακλητοί, καθώς και ειδικοί φρουροί με σχέση δημοσίου δικαίου), ανέρχεται σε 1395 άτομα, έναντι 1852 προβλεπόμενων θέσεων.

Σημαντική αύξηση κονδυλίων προβλέπεται για την προμήθεια εκτυπωτικού και βιβλιοδετικού μηχανήματος (1.739.000 ευρώ), προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών (132.000 ευρώ), αμοιβές για εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και επιμόρφωση (365.000 ευρώ), υπερωρίες συνεργατών βουλευτών (63000 ευρώ συνολικά) και έξοδα κίνησης υπαλλήλων, φρουράς της Βουλής (50.000 ευρώ συνολικά), αμοιβές υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και ειδικών κατηγοριών (212.000 ευρώ). Σημειώνεται επίσης, πως οι πιστώσεις για τους συνεργάτες των βουλευτών, εμφανίζονται αυξημένες το 2015 κατά 216.000 ευρώ (συνολικό κονδύλιο 11.990.000 ευρώ), καθώς, όπως σημειώνεται στο σχέδιο, παρατηρείται "διαρκής μείωση" του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμούν να αποσπαστούν σε βουλευτικά γραφεία - και ως εκ τούτου, οι υπάλληλοι αυτοί αντικαθίστανται από νέους επιστημονικούς συνεργάτες.

Τα παραπάνω ωστόσο, υπερβαίνονται από μειώσεις δαπανών που καταγράφονται στα έξοδα μετακίνησης μελών του Κοινοβουλίου από το εσωτερικό στο εξωτερικό και αντίστροφα (από 1 εκ. ευρώ το σχετικό κονδύλι περιορίζεται στα 770.000 ευρώ το 2015), στα έξοδα για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (-448.700 ευρώ), στις δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης (-530.000 ευρώ), εκδόσεων και εκτυπώσεων (-120.000 ευρώ), εκθέσεων και οργανώσεων συνεδρίων (-155.000 ευρώ), προμήθεια βιβλίων, συγγραμμάτων και περιοδικών (-100.000 ευρώ), προμήθεια συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού (-496.000 ευρώ), προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμμάτων (-360.000 ευρώ), αμοιβές για συντήρηση και επισκευή κτηρίων (-280.000 ευρώ), αμοιβές φυσικών προσώπων (-263.000 ευρώ, που αφορούν μεταξύ άλλων, τους ορκωτούς λογιστές που πραγματοποιούν έλεγχο πόθεν έσχες από το 1974 μέχρι σήμερα, και οι οποίοι έλαβαν 600.000 ευρώ το 2014 - και με την ολοκλήρωση του έργου τους το 2015 θα λάβουν τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ που προβλέπει η συμφωνία ανάθεσης), εισφορές στο ΙΚΑ (-100.000 ευρώ). Σημαντικότατη μείωση δαπανών ύψους 732.000 ευρώ, αποφέρει τέλος, η εναρμόνιση των μισθολογίων της Βουλής με τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, η οποία δεν είχε αποτυπωθεί έγκαιρα στον προϋπολογισμό της Βουλής του 2014.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2015"

Σε 48ωρη απεργία οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού

Σοβαρά προβλήματα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στις κεντρικές και περιφερειακές δομές της, με άμεσο αντίκτυπο στα έργα ΕΣΠΑ που υλοποιούνται από την υπηρεσία, με αυτεπιστασία, την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η οποία λήγει στο τέλος του 2015, ανακύπτουν, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που μπαίνει σε εφαρμογή στις 28/10.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), η πρόεδρός του, Όλγα Σακαλή, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Στάθης Γκότσης, καθώς και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο σωματείων, έκαναν λόγο για κινδύνους που ελλοχεύουν με το νέο σχέδιο οργανισμού, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 28/8/2014, χωρίς να έχει γίνει, όπως υποστηρίζουν, «κανένας ουσιαστικός διάλογος με θεσμικούς συνομιλητές και επιστημονικά όργανα». Γι αυτόν τον λόγο, την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου πραγματοποιείται 48ωρη απεργία, που προκήρυξε ο ΣΕΑ με ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσής του, ενώ στην απεργία της πρώτης ημέρας θα συμμετάσχει, εκτός από τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων, και η Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).

«Η προχειρότητα στη σύνταξή του, η λογική της συρρίκνωσης των υπηρεσιακών δομών, χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα εξοικονομηθούν πόροι στον κρατικό προϋπολογισμό και η αύξηση του ελέγχου κάθε υπηρεσιακής δράσης από την πολιτική ηγεσία» είναι τα βασικά σημεία της κριτικής του ΣΕΑ στον νέο οργανισμό, όπως τα ανέφερε η πρόεδρός του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την παράκαμψη των πολλών προτάσεων που έχει αντιπαραβάλει ήδη από το 2011 ο Σύλλογος.

Εξάλλου, υποστηρίχθηκε ότι με τον νέο οργανισμό, αντί να δίνεται έμφαση στις σύγχρονες ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως το «άνοιγμα» στην κοινωνία μέσα από ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις προβολής μνημείων και μουσείων, που ήδη υλοποιούνται εδώ και χρόνια, στην πραγματικότητα αυτές κινδυνεύουν με εξαφάνιση. «Κι αυτό γιατί καταργούνται οι υπηρεσιακές δομές, οι οποίες είχαν μέχρι τώρα στην αρμοδιότητά τους τον σχεδιασμό και την εκπόνηση τέτοιου είδους δράσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάργηση των τμημάτων Εκθέσεων και Μουσειογραφικού Σχεδιασμού από τα μουσεία, που ήταν υπεύθυνα για την υλοποίηση όλων των εκθέσεων, περιοδικών και μόνιμων. Εκτός αυτών, υπάρχει και η κατάργηση του τμήματος της προβολής τους, που στον προηγούμενο οργανισμό εξυπηρετούσαν τα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Δημοσιευμάτων» υπογράμμισε η κ. Σακαλή, πληροφορώντας ότι πρόκειται για τμήματα που είχαν στις αρμοδιότητές τους τον σχεδιασμό και την εκπόνηση δράσεων, όχι μόνο εκπαιδευτικών, αλλά και πολλών άλλων με στόχο να φέρουν σε επαφή κοινωνικές κατηγορίες που δύσκολα προσεγγίζουν τους μουσειακούς χώρους, όπως άτομα με αναπηρίες, ομάδες κοινωνικά αποκλεισμένες, διαπολιτισμικά σχολεία, άτομα τρίτης ηλικίας, οικονομικούς μετανάστες κ.α.

Πέρα όμως από την «αναστάτωση» και το «πισωγύρισμα», που όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη, χαρακτηρίζει τέτοιες ενέργειες, υπάρχουν κι άλλες οι οποίες αν υλοποιηθούν, θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αυτό αφορά την υλοποίηση των 600 έργων ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 744 εκ. ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με προθεσμία παράδοσής τους τα τέλη του 2015. Προβλήματα, που όπως αναφέρθηκε, σχετίζονται άμεσα με τις αλλαγές που θα προκύψουν με την αναδιάρθρωση της περιφερειακής οργάνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κυρίως με τη μείωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των δημόσιων μουσείων από 79 σε 62. «Μια ενοποιημένη διαχείριση μνημείων δεν είναι θεωρητικά κακή. Το ζήτημα είναι ο τρόπος που την υλοποιείς. Εδώ ουσιαστικά «πετσοκόβουμε» χωρίς να δημιουργήσουμε νέες αναδιαρθρωμένες υπηρεσίες, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της μνημειακής προστασίας, όπως έχουν αναδυθεί στον 21ο αι.» δήλωσε ο Δ. Αθανασούλης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΑ και προϊστάμενος της 25η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία διαχειρίζεται 27 έργα ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, «το μεγαλύτερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα», όπως ειπώθηκε. Σύμφωνα με το παράδειγμα της συγκεκριμένης Εφορείας, με το νέο οργανόγραμμα τα έργα αυτά θα «σπάσουν» σε τρία μέρη, μεταξύ Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας, γεγονός που σημαίνει αλλαγές διευθυντών, υπευθύνων, επιβλεπόντων και υπολόγων έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γι αυτόν τον λόγο, ο ΣΕΑ θεωρεί απολύτως απαραίτητο τα έργα να παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωσή τους στους σημερινούς φορείς υλοποίησης, με βέλτιστη λύση το πάγωμα των διαδικασιών εφαρμογής του νέου Οργανισμού έως τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, στις 31.12.2015, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, όπως «ανάσχεση στην απορρόφηση των κονδυλίων, απένταξη των έργων και απώλεια πολύτιμων κοινοτικών πόρων, με σοβαρότατες συνέπειες στα ίδια τα μνημεία και τα μουσεία». Θεωρούν, δε, ότι «το διάστημα αυτό είναι αρκετό για να γίνει διάλογος και να καταρτιστεί ένα σχέδιο Οργανισμού διαφορετικό από το προτεινόμενο, που θα λαμβάνει υπόψη και τις απόψεις των εργαζομένων και τις ανάγκες των μνημείων».

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 48ωρη απεργία οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού"

Τα 30 δισ. ευρώ θα φτάσει το χρέος της ΕΕ στο τέλος του 2014

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας (1995-1997) Ζαν Αρτουί δηλώνει ότι τα χρέη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανέλθουν σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2014 και προειδοποιεί ότι αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία.

Ο Ζαν Αρτουί σε δηλώσεις του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο EurActiv τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παράγει χρέος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες. Όταν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζουν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί ότι και τα ίδια θα πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις αυτές».

Καταλήγοντας αναφέρει τα εξής: «Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι δημιουργούμε ένα «φαινόμενο χιονοστιβάδας» για το συσσωρευμένο χρέος, αφού τα χρέη της ΕΕ ήταν 11 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, 23 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, και θα μπορούσαν να φθάσουν στα 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014. Το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 30 δισ. ευρώ θα φτάσει το χρέος της ΕΕ στο τέλος του 2014"

Τις 600.000 ευρώ φτάνει το κόστος της ανασκαφής στην Αμφίπολη

Ένα ποσό που κυμαίνεται στις 590.000 ευρώ έχει δαπανηθεί μέχρι στιγμής για την ανασκαφική έρευνα του ταφικού συγκροτήματος στον Τύμβο Καστά, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας διαβίβασε τα αναλυτικά στοιχεία με τις χρηματοδοτήσεις της ανασκαφικής έρευνας, που αποκάλυψε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, έπειτα από αίτημα του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου.

Από το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή προκύπτει ότι το 2014 τις ανασκαφικές έρευνες στήριξαν με δωρεά η Εθνική Τράπεζα και με χορηγίες η ΔΕΣΦΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τις δύο τελευταίες μάλιστα, να μην έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Όπως ειδικότερα ενημερώνει ο υπουργός Πολιτισμού στο απαντητικό του έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου, οι χρηματοδοτήσεις για την ανασκαφική έρευνα του ταφικού συγκροτήματος Τύμβου Καστά είναι οι εξής:

• 2010: Δόθηκαν 20.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από τη Νομαρχία Σερρών (Ανασκαφική έρευνα στην κορυφή του Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)

• 2011: Δόθηκαν 80.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Περιφέρεια (Έναρξη ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου του Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης).

• 2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης).

• 2013: Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)

• 2014: δόθηκαν 150.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας περιβόλου και εντοπισμός και ανασκαφή τάφου Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)

• Επίσης το 2014, δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα ποσό 150.000 ευρώ ενώ οι χορηγίες των εταιρειών του Δημοσίου ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000) δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τις 600.000 ευρώ φτάνει το κόστος της ανασκαφής στην Αμφίπολη"

Σαρωτικές αλλαγές στα δημοτικά -Ερχονται αγγλικά, τέχνες και πληροφορική από την α' τάξη

Με στόχο να κοπεί η άχρηστη ύλη και να ελαφρυνθεί το σχολικό πρόγραμμα για τους μαθητές του δημοτικού, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να φέρει σαρωτικές αλλαγές. Με σύνθημα «λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία» και βασικό στόχο να ενισχυθεί η ενασχόληση των μαθητών με την άθληση και την υγιεινή διατροφή.

Σήμερα, σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου διδάσκονται συνολικά 17 γνωστικά αντικείμενα. O αριθμός μαθημάτων ξεκινά από οκτώ στην α' και τη β' τάξη, αυξάνεται σε δέκα στη γ' και τη δ' τάξη και καταλήγει στα δεκατρία στην ε' και την στ' τάξη.

Οι διαφορές

Στοιχεία από μελέτες του OOΣA δείχνουν ότι στην Ελλάδα διατίθεται λιγότερος διδακτικός χρόνος στα μαθηματικά, τη γυμναστική και τις τέχνες. Aντίθετα, διατίθεται περισσότερος χρόνος στα θρησκευτικά, τα γλωσσικά μαθήματα και τις φυσικές επιστήμες.

Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έκθεση του δικτύου Eurydice για το σχολικό έτος 2011-2012 και στον πίνακα με την κατανομή του προτεινόμενου ελάχιστου διδακτικού χρόνου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα διάφορα μαθήματα ή γνωστικά αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνονται στα δημοτικά σχολεία των χωρών της Ευρώπης είναι τα εξής:

Γλώσσα, Mαθηματικά, Φυσικές Eπιστήμες, Kοινωνικές Eπιστήμες, Ξένες Γλώσσες, Φυσική Aγωγή, Kαλλιτεχνικές Δραστηριότητες, Θρησκευτικά / Hθική Διδασκαλία, Tεχνολογίες Πληροφορίας και Eπικοινωνιών, Tεχνολογία, καθώς και μια σειρά άλλων μαθημάτων που δεν αναφέρονται λεπτομερώς.

Αντίθετα, συνεχίζει να εφαρμόζεται και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά ο θεσμός του Eνιαίου Aναμορφωμένου Eκπαιδευτικού Προγράμματος (EAEΠ), που εισήχθη στα δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων σπουδών και προβλέπει τη διεύρυνση του υποχρεωτικού ωραρίου και την προσθήκη των αγγλικών, των τεχνών και της πληροφορικής από την α' τάξη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρωτικές αλλαγές στα δημοτικά -Ερχονται αγγλικά, τέχνες και πληροφορική από την α' τάξη"

Επενδύσεις ενός δισ. ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια

Σχέδιο για επενδύσεις συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια του Δημοσίου με αξιοποίηση κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, από τις οποίες προβλέπεται να δημιουργηθούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας ανακοίνωσε σήμερα, έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζών, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, το πρόγραμμα αφορά σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας μεταξύ άλλων σε νοσοκομεία, σχολεία, αντλιοστάσια, κολυμβητήρια, αλλά και τον ηλεκτροφωτισμό δημοτικών και εθνικών οδών. Οι επενδύσεις θα αποπληρωθούν από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει από αυτές και η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 40%.

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια θα απορροφήσει 220 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και αποτελεί τον ένα από τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής εξοικονόμησης ενέργειας. Οι άλλοι δύο είναι η εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος για επαγελματικά κτίρια και η συνέχιση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ Οίκον» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι ωφελημένοι από τις δράσεις αυτές είναι εκτός από τους καταναλωτές ενέργειας, το περιβάλλον, η οικοδομή, η απασχόληση και η εθνική οικονομία ενώ σημείωσε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες για τις εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας παράγονται σε ποσοστό 70 - 75% από ελληνικές βιομηχανίες.

Τόνισε δε ότι στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση που υπεβλήθη πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών για φοροαπαλλαγή 15.000 ευρώ για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ θα οδηγήσει σε αύξηση και όχι μείωση των εσόδων του Δημοσίου.

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ομάδας εργασίας υπό τον συντονισμό του Ειδικού Γραμματέα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Νίκο Μαντζούφα, η οποία θα προτείνει κατά περίπτωση το βέλτιστο χρηματοδοτικό σχήμα για τις επενδύσεις αυτές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επενδύσεις ενός δισ. ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια"

Κ.Μητσοτάκης: «Να ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με μείωση μισθού»

Απάντηση στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο έδωσε ο ΥΠΔΜ Κ.Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα το γεγονός ότι οι υπάλληλοι μπαίνουν στο Δημόσιο με σχετικά υψηλό μισθό συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα και καταλήγουν με χαμηλό μισθό για την προϋπηρεσία τους και τα προσόντα τους. «Πρέπει να υπάρχει καινούργιος εισαγωγικός μισθός και μετά από μία διετία δοκιμασίας θα κρίνεται αν πρέπει να μονιμοποιηθεί ο νεοπροσληφθείς υπάλληλος», υποστήριξε. Κατά τον Κ.Μητσοτάκη, «κανείς δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού με εξαίρεση αυτούς που απολαμβάνουν την λεγόμενη «προσωπική διαφορά», επειδή όταν έγινε το ενιαίο μισθολόγιο δεν προσαρμόστηκαν οι αποδοχές τους σε σχέση με άλλους υπαλλήλους που βρίσκονται στην ίδια θέση».

Η δέσμευση της χώρας για ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των απολύσεων, που θα είναι και ο τελευταίος, ισχύει, διαβεβαίωσε ο ΥΠΔΜ για να συμπληρώσει ότι «θα γίνονται απολύσεις το 2015 και το 2016 όποτε εντοπίζονται απατεώνες που μπήκαν από την πίσω πόρτα».

«Με το που βγήκαμε από το νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τρέξουμε μαραθώνιο» σημειώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ.Μητσοτάκης παίρνοντας θέση υπέρ μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης προκειμένου να είναι εγγυημένη η ελληνική έξοδος στις αγορές.

Μιλώντας στον Σκάι, επανέλαβε την άποψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένο και ένα κομμάτι του δεν θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις όχι μόνο για να κλείσει ο τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης με την Τρόικα με τη σημερινή της μορφή, αλλά γιατί είναι αναγκαίες» τόνισε αναγνωρίζοντας ότι «αυτό το τρένο το χάσαμε».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Μητσοτάκης: «Να ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με μείωση μισθού»"

Και ο ΩΚΕΑΝΟΣ είναι εδώ! Το δεύτερο υποβρύχιο που πέφτει στη θάλασσα - ΦΩΤΟ

Το δεύτερο υποβρύχιο που πέφτει στην θάλασσα μέσα σε λίγες μέρες για τον Ελληνικό Στόλο. Το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ τύπου 209 , σε μια λαμπρή τελετή καθελκύστηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στην τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η περιπέτεια των υποβρυχίων μοιάζει να οδεύει προς κάποιο τέλος που μπορεί να αποδειχτεί “ευτυχές” και κυρίως επικερδές για το ΠΝ. Όπως έχουμε ξαναγράψει υπάρχουν ακόμη θέματα, αλλά ότι επιτέλους υπήρξε πρωτοβουλία και δράση είναι θετικό.







Το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ είναι εκσυγχρονισμένο Υ/Β τ. «ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού NEPTUNE-II, το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.



ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΚΑΦΟΥΣ

ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΗΚΟΣ: 62,30 m
ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΛΑΤΟΣ: 6,26m
ΥΨΟΣ (ΑΝΕΥ ΙΣΤΩΝ): 12 m
ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 1480 tn
ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: 1615 tn
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 11,5 kn
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: 22kn
ΜΕΣΟ ΒΥΘΙΣΜΑ: 6,4 m



ΠΡΟΩΣΗ

Η πρόωση επιτυγχάνεται με μία συστοιχία 480 στοιχείων, ένα κινητήρα 4.600 ΗΡ, μία προπέλα, ενώ η φόρτιση της συστοιχίας γίνεται από 4 γεννήτριες που κινούνται με 4 μηχανές DIESEL 2.400 ΗΡ.

Eπιπλέον επιτυγχάνεται και σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων. Το σύστημα αυτό απαλλάσσει το Υ/Β (όποτε επιχειρησιακά απαιτείται) από την διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά το Υ/Β ευάλωτο σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.



ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ φέρει το ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα ISUS της εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK, του οποίου οι κονσόλες με τη δυνατότητα της μεταξύ τους εναλλαγής λειτουργιών, θα αποτελούν τα απαραίτητα συστήματα ναυτιλιακής έρευνας, όπως RADAR, ESM, GPS, ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ κ.τ.λ. Φυσικά πολλά σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως ιστοί OPTRONIC με πολλές δυνατότητες απεικόνισης θα αποτελούν σημαντικά ναυτιλιακά αλλά και επιχειρησιακά βοηθήματα.





ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στο οπλικό Σύστημα ISUS ολοκληρώνονται, τόσο οι τορπίλλες, όσο και τα Κατευθυνόμενα Βλήματα SUBHARPOON , τα οποία θα φέρει το Υ/Β στους 8 Τ/Σ και στις θέσεις εφεδρικών όπλων.

SONAR

Στο ίδιο οπλικό σύστημα ενσωματώνεται, παθητικό SONAR μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων, άλλες υποβοηθητικές λειτουργίες για την στοχοποίηση και επίλυση του προβλήματος βολής.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ


Το προσωπικό Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ συνίσταται από 6-7 Αξιωματικούς και από πλήρωμα 28-30 ανδρών (Μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ μπορεί να μεταφέρει επαρκή τρόφιμα και πόσιμο νερό για πλου έως 50 ημέρες, ενώ δεν υφίσταται πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα - λιπαντικά.

Πηγή - Hellenicnavy.gr/ΑΠΕ/onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Και ο ΩΚΕΑΝΟΣ είναι εδώ! Το δεύτερο υποβρύχιο που πέφτει στη θάλασσα - ΦΩΤΟ"

Ενάμιση εκατομμύριο ευρώ μας ζητάνε οι Τούρκοι για το F 16 τους που έπεσε το 1996!

Αποζημίωση ζητάει από την Ελλάδα η οικογένεια του Τούρκου πιλότου Να'ί'λ Ερντογάν που σκοτώθηκε όταν το μαχητικό αεροσκάφος του F-16 είχε καταπέσει το 1996 ανοιχτά της Χίου, κατά την διάρκεια αερομαχίας.

H Hurriyet επανέρχεται και σε είδηση με τίτλο «Ζητούν από την Ελλάδα 1.5 εκατ. ευρώ» γράφει ότι η οικογένεια του πιλότου, 17 χρόνια μετά το δυστύχημα, ζητάει από την Ελλάδα το ποσό των 625 χιλ. ευρώ, το οποίο με τους τόκους φθάνει το ποσό του 1.5 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι υπάρχει ισχυρισμός από την τουρκική πλευρά - μετά από σχετικό δημοσίευμα ενός ελληνικού περιοδικού που δεν κυκλοφορεί πια - ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο ελληνικού Μιράζ 2000.

Το θέμα επανέρχεται από καιρού εις καιρό με τουρκικά δημοσιεύματα ή δηλώσεις της οικογένειας, ενώ σχετικά πρόσφατα το τουρκικό κράτος με εντολή του Τούρκου Πρωθυπουργού έκανε έρευνες στην περιοχή του δυστυχήματος , χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επίσης να σημειωθεί ότι και πάλι στο παρελθόν έχει γραφεί για αγωγή κατά της Ελλάδας που όμως δεν υποβλήθηκε ποτέ.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενάμιση εκατομμύριο ευρώ μας ζητάνε οι Τούρκοι για το F 16 τους που έπεσε το 1996!"

ΔΕΙΤΕ- ΠΩΣ διέγραψε το ΧΡΕΟΣ ο Ι.ΜΕΤΑΞΑΣ- Και ο νοών νοήτω …

Mὲ αὐτὴ τὴν ἀπόφαση σώθηκε καὶ ἡ Ἀργεντινή… ἀλλὰ ὄχι ἐμεῖς.

Γιὰ ὅσους δὲν τὸ γνωρίζουν τὸ 1936 ὁ Ἰωάννης Μεταξὰς διορίστηκε…πρωθυπουργὸς τῆς Ἑλλάδας καὶ στὴν συνέχεια πρωτοστάτησε στὴν ἐπιβολὴ δικτατορικοῦ καθεστῶτος τοῦ ὁποίου ἦταν ἐπικεφαλῆς. Διαβάστε πῶς ἔβαλε τὴν Ἑλλάδα καὶ τοὺς Ἕλληνες πάνω ἀπὸ τοὺς δανειστὲς καὶ τὶς τράπεζες!

Ἡ ἱστορία ἔχει ὡς ἑξῆς : τὸ 1936, ἡ Ἑλλάδα τοῦ Ἰωάννη Μεταξὰ ἀρνήθηκε νὰ συνεχίσει τὴν ἐξυπηρέτηση τοῦ δανείου ποὺ εἶχε συνάψει μὲ τὴ βελγικὴ τράπεζα «Societe Commerciale de Belgique». Ἡ κυβέρνηση τοῦ Βελγίου προσέφυγε στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο, ποὺ εἶχε ἱδρύσει ἡ Κοινωνία τῶν Ἐθνῶν, κατηγορώντας τὴν Ἑλλάδα ὅτι ἀθετεῖ τὶς διεθνεῖς της ὑποχρεώσεις.
Ἡ Ἑλλάδα ἀπάντησε ὅτι ἀδυνατεῖ νὰ ἐκπληρώσει τὶς δανειακές της ὑποχρεώσεις, διότι δὲν μπορεῖ νὰ θέσει σὲ κίνδυνο τὴν κατάσταση τοῦ Λαοῦ καὶ τῆς χώρας! Στὸ ὑπόμνημά της, ἡ Ἑλληνικὴ κυβέρνηση ἀνέφερε :

«Ἡ Κυβέρνηση τῆς Ἑλλάδος, ἀνήσυχη γιὰ τὰ ζωτικὰ συμφέροντα τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ καὶ γιὰ τὴ διοίκηση, τὴν οἰκονομικὴ ζωή, τὴν κατάσταση τῆς ὑγείας καὶ τὴν ἐσωτερικὴ καὶ ἐξωτερικὴ ἀσφάλεια τῆς χώρας, δὲν θὰ μποροῦσε νὰ προβεῖ σὲ ἄλλη ἐπιλογή. Ὅποια κυβέρνηση κι ἂν ἦταν στὴν θέση της, θὰ ἔκανε τὸ ἴδιο». (Yearbook of the International Law Commission, 1980, v.l., σέλ.25).
Τὸ ἐπιστέγασμα ἦρθε μὲ τὸ ὑπόμνημα ποὺ κατέθεσε στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο ὁ νομικὸς ἐκπρόσωπος τῆς Ἑλληνικῆς κυβέρνησης τὸ 1938, ὅπου τόνισε τὰ αὐτονόητα :

«Ἐνίοτε, μπορεῖ νὰ ὑπάρξει μία ἔκτακτη κατάσταση, ἡ ὁποία κάνει ἀδύνατο γιὰ τὶς Κυβερνήσεις νὰ ἐκπληρώσουν τὶς…
ὑποχρεώσεις τους πρὸς τοὺς δανειστὲς καὶ πρὸς τὸν Λαό τους. Οἱ πόροι τῆς χώρας εἶναι ἀνεπαρκεῖς γιὰ νὰ ἐκπληρώσουν καὶ τὶς δύο ὑποχρεώσεις ταυτόχρονα. Εἶναι ἀδύνατον νὰ πληρώσει μία Κυβέρνηση τὸ χρέος καὶ τὴν ἴδια στιγμὴ νὰ παρασχεθεῖ στὸν λαὸ ἡ κατάλληλη διοίκηση καὶ οἱ ἐγγυημένες συνθῆκες γιὰ τὴν ἠθική, κοινωνικὴ καὶ οἰκονομικὴ ἀνάπτυξη. Πρέπει νὰ ἐπιλέξει ἀνάμεσα στὰ δύο. Καὶ φυσικά, τὸ καθῆκον τοῦ Κράτους νὰ ἐξασφαλίσει τὴν εὔρυθμη λειτουργία τῶν βασικῶν δημοσίων ὑπηρεσιῶν, ὑπερτερεῖ ἔναντί της πληρωμῆς τῶν χρεῶν της. Ἀπὸ κανένα κράτος δὲν ἀπαιτεῖται νὰ ἐκπληρώσει, μερικὰ ἢ ὁλικά, τὶς χρηματικές του ὑποχρεώσεις, ἂν αὐτὸ θέτει σὲ κίνδυνο τὴν λειτουργία τῶν δημοσίων ὑπηρεσιῶν του κι’ ἔχει σὰν ἀποτέλεσμα τὴν ἀποδιοργάνωση τῆς διοίκησης τῆς χώρας (σᾶς θυμίζει κάτι;). Στὴν περίπτωση ποὺ ἡ ἀποπληρωμὴ τῶν χρεῶν θέτει σὲ κίνδυνο τὴν οἰκονομικὴ ζωὴ καὶ τὴ διοίκηση, ἡ Κυβέρνηση εἶναι ὑποχρεωμένη νὰ διακόψει ἢ καὶ νὰ μειώσει τὴν ἐξυπηρέτηση τοῦ χρέους»!

Μὲ αὐτὰ τὰ ἐπιχειρήματα λοιπόν,σύμφωνα με το eleytheroi-ellhnes, τὸ Διεθνὲς δικαστήριο δικαίωσε τὴν Ἑλλάδα, δημιουργώντας νομικὸ προηγούμενο, στὸ ὁποῖο μάλιστα τὸ 2003 στηρίχθηκε ἡ Ἀργεντινὴ καὶ ὁ ἀείμνηστος πρόεδρός της, Νέστωρ Κίχνερ, ὁ ὁποῖος ἐπέλεξε νὰ διαγράψει μονομερῶς τὸ μεγαλύτερο μέρος τοῦ δημοσίου χρέους τῆς χώρα του, ἀντὶ νὰ τὴν ὑποδουλώσει στὸ Δ.Ν.Τ.!

Χωρὶς ἄλλα λόγια, καὶ ὁ νοῶν νοήτω …

makeleio
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΙΤΕ- ΠΩΣ διέγραψε το ΧΡΕΟΣ ο Ι.ΜΕΤΑΞΑΣ- Και ο νοών νοήτω …"

Να ζητήσει «πάγωμα» διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ εξετάζει η Κύπρος

Ομόφωνα καταδίκασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου κατά τη σημερινή του συνεδρία τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε κλίμα συναντίληψης κατατέθηκαν σήμερα προτάσεις από τα κόμματα και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σχετικά με τα μέτρα αντίδρασης απέναντι στην υλοποίηση των απειλών της Άγκυρας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και αύριο, με κατάθεση προτάσεων και θα ακολουθήσει η εξαγγελία των μέτρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και το πάγωμα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Να ζητήσει «πάγωμα» διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ εξετάζει η Κύπρος"

Παιδόφιλος συστηνόταν ως … 9χρονη Ελενίτσα και φωτογράφιζε γυμνά κοριτσάκια!

Η σύλληψη του 68χρονου επαίτη με το μπουζούκι ο οποίος ασελγούσε συστηματικά σε ανήλικα αγόρια έναντι χρηματικής αμοιβής 10-15 ευρώ σόκαρε ακόμη και τους αστυνομικούς που του πέρασαν τις χειροπέδες.

Την ίδια ώρα, στο τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει σημάνει συναγερμός,αφού όπως έχουν διαπιστώσει οι αστυνομικοί η Ελλάδα είναι "σταυροδρόμι" των παιδόφιλων. Μάλιστα οι αστυνομικοί του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχουν φτιάξει μια "ασπίδα προστασίας" στο διαδίκτυο καθώς προμηθευτήκαν ένα λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας το οποίο έχουν ελάχιστες χώρες.Αστυνομικοί βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στο διαδίκτυο και εντοπίζουν όποιον διακινεί υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Από το 2011 μέχρι και το 2014 σχηματίστηκαν 271 δικογραφίες για παιδική πορνογραφία και οι αστυνομικοί έστειλαν στη φυλακή 101 άτομα.

Ο επικεφαλής του ηλεκτρονικού εγκλήματος Μ.Σφακιανάκης υποστηρίζει ότι τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται από έξι ετών στο διαδίκτυο, για να μην έχουν άγνοια για τους κινδύνους που κρύβει.

«Μια μητέρα είδε την 9χρονη κόρης της στην τουαλέτα με τα εσώρουχα και το λάπτοπ που την φωτογράφιζε ο παιδόφιλος ο οποίος της είχε παρουσιαστεί ως συνομήλικη Ελενίτσα ετών εννέα» είπε ο κ.Σφακιανάκης.

Πως μπορούν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά

Οι υπολογιστές πρέπει να βρίσκονται πάντα στο σαλόνι σε κοινή θέα και όχι μέσα στα υπνοδωμάτια των παιδιών. Ποτέ να μην λειτουργεί ως μπέιμπι σίτερ ένας υπολογιστής, ο οποίος μπορεί να ανοίγει παράθυρα στην γνώση, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και την πόρτα σε πολλούς κακοποιούς οι οποίοι μπορούν εύκολα να ξεγελάσουν ένα παιδί. Επίσης οι γονείς πρέπει πάντα να κλείνουν την κάμερα της οθόνης καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι παιδεραστές καταφέρνουν να σπάσουν το λογισμικό και να φωτογραφίσουν τα παιδιά την ώρα που ντύνονται στο δωμάτιο τους και μετά τα εκβιάζουν.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Παιδόφιλος συστηνόταν ως … 9χρονη Ελενίτσα και φωτογράφιζε γυμνά κοριτσάκια! "

Του δήμευσαν το αμάξι...και δεν του το γυρνάνε πίσω!

Οι υπηρεσίες που ενεπλάκησαν ... σφυρίζουν αδιάφορα!

Την απίστευτη ιστορία ενός 43χρονου κτηνοτρόφου από το Σίσι Λασιθίου, που δείχνει το σκληρό πρόσωπο ενός άδικου νόμου αλλά και τη σπουδή των δημόσιων υπηρεσιών, που όταν είναι να βάλουν το χέρι στην τσέπη κινούνται με ρυθμό χελώνας αλλά όταν θέλουν να κάνουν πλιάτσικο στην περιουσία σου, ενδύονται τη στολή...λαγού, φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα το cretalive.

O 43χρονος, πατέρας 7 παιδιών συνελλήφθη από την Αστυνομία τον περασμένο Νοέμβριο και στα πλαίσια της έρευνας που του έγινε, κατασχέθηκε το αγροτικό του αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, το αυτοκίνητο από την ΕΛΑΣ περνάει στα χέρια του Τελωνείου,το οποίο 3 μήνες μετά τη διαδικασία κατάσχεσης, ενημερώνει τις κρατικές υπηρεσίες για το αν κάποια απ΄αυτές ενδιαφέρεται να περάσει στην κατοχή της το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Έτσι και έγινε με το 4x4 NISSAN του κτηνοτρόφου το οποίο κατέληξε στην υπηρεσιά του Στρατού. Έλα όμως που το δικαστήριο λίγους μήνες, μετά απήλλαξε τον 43χρονο απ΄όλες τις κατηγορίες κι όταν εκείνος προσπάθησε να πάρει πίσω το αυτοκίνητο του, οι υπηρεσίες που ενεπλάκησαν άρχισαν να...σφυρίζουν αδιάφορα!

Το Τελωνείο υπστήριξε πως δεν είναι πλέον αρμοδιότητα του, ενώ η Στρατιωτική Υπηρεσία υποστηρίζει πως νόμιμα κατέχει πλέον το αυτοκίνητο. Ο πολύτεκνος κτηνοτρόφος, που έχει στα χέρια του την απόφαση του δικαστηρίου, που επιβάλλει την άμεση επιστροφή του αυτοκινήτου στον κάτοχο του...τραβάει τα μαλλιά του και είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα! " Μου δήμευσαν την περιουσία μου, εγώ δεν θέλω λεφτά, αλλά το αμάξι μου πίσω" λέει οργισμένος ο 43χρονος, που δεν χωράει το μυαλό του, πως ο Στρατός που υπηρέτησε ο ίδιος αλλά πρόκειται να υπηρετήσουν και τα 5 αγόρια του, ήλθε ως" κατακτητής" κι έβαλε πόδι στην περιουσία του!

Θα φτάσω ως την άκρη του κόσμου κι αν δεν δικαιωθώ θα πάρω το νόμο στα χέρια μου, συμπληρώνει και γι αυτό το λόγο αποτάνθηκε στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το Μιχάλη Κριτσωτάκη, προκειμένου να παρέμβει και να φτάσει το δίκαιο αίτημα του ως τη Βουλή. " Ο νόμος είναι άδικος και θα πρέπει να αλλάξει. Το Τελωνείο δεν θα πρέπει να να παραχωρεί τα αυτοκίνητα, πριν βγαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις, για να μην μπαίνουν οι πολίτες σε τέτοια απίστευτη ταλαιπωρία" λέει στο cretalive ο δικηγόρος του Παρασύρη, Βενιζέλος Κάββαλος. Μια ιστορία.. κρατικής τρέλας από τις αρχές που δείχνουν πως αντιμετωπίζουν τους πολίτες, όταν εκείνοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους αλλά δεν ξέρουν που να το βρουν!

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Του δήμευσαν το αμάξι...και δεν του το γυρνάνε πίσω!"

Οι περιπέτειες ενός εμίρη στην Ελλάδα

Οι επενδύσεις σε ακίνητα στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βόρεια Ευρώπη ευρύτερα, πρέπει να ήταν πολύ πιο απλή διαδικασία για τον πρώην εμίρη του Κατάρ, σε σχέση με ό,τι έχει αντιμετωπίσει στη χώρα μας, για την αγορά λίγων ακινήτων, αξίας μερικών δεκάδων εκατ. ευρώ. Το μικρό νησάκι της Οξυάς, απέναντι από τον Αστακό, ήταν η πρώτη δύσκολη «εξίσωση», που κλήθηκε να λύσει.

Μία λιβανέζικη εταιρεία, που εκπροσωπεί μέλη της βασιλικής οικογένειας, αγόρασε το νησί για 5,5 εκατ. ευρώ, αλλά ο χαρακτηρισμός του ως δασική έκταση δεν επέτρεπε παρά ελάχιστες κατασκευές στην επιφάνειά του. Γνωστός αρχιτέκτονας ανέλαβε να προωθήσει το θέμα της άδειας, λένε οι εντολείς, κάτι που αρνείται ο ίδιος αλλά αξιωματούχοι του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι δεν κατέθεσε τον σχετικό φάκελο και κατά τις επισκέψεις του στο υπουργείο δεν παρουσίασε κάτι άλλο εκτός από σχέδια που «δεν έλεγαν πολλά» στους συνομιλητές του σε σχέση με τις διαδικασίες που ισχύουν για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ξένων επενδυτών. Το αρχιτεκτονικό γραφείο, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλείται την ανάγκη οριοθέτησης της Νatura και τη διαμόρφωση ενός σχετικού προεδρικού διατάγματος που θα έκανε δυνατή την εκμετάλλευση του νησιού. Η συνέχεια είναι γνωστή: ο αρχιτέκτονας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση από τη λιβανέζικη εταιρεία για υπηρεσίες που η τελευταία αμφισβητεί. Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια των Αθηνών στις 11 Νοεμβρίου.

Αλλα projects, συμφερόντων Κατάρ, υποστηρίχθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς εντάχθηκαν και στο ΕΣΠΑ (πρόκειται για μικρότερες μονάδες στην Ανδρο και στη Μύκονο και την ανακαίνιση του ξενοδοχείου ΜΙΡΑΜΑΡΕ στην Κέρκυρα).

Υπαναχώρησαν οι υπηρεσίες

Επίσης, από το ίδιο υπουργείο, αξιωματούχοι που δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν επίσημα, απορρίπτουν την κατηγορία ότι δεν βοήθησαν τον συγκεκριμένο ξένο επενδυτή, στην υπόθεση αγοράς έκτασης 15.000 στρεμμάτων στην Ζάκυνθο. Πεποίθηση των κεντρικών υπηρεσιών είναι ότι ο έλεγχος των σχετικών τίτλων που χρονολογούνται από την Ενετοκρατία –και ο οποίος πραγματοποιήθηκε από ένα από τα πιο εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, ενώ διασταύρωση έγινε και με τα αρχεία του υπουργείου Γεωργίας αλλά και με δημόσια έγγραφα δικαστηρίων και συμβολαιογράφων– κατέδειξε πως «η συναλλαγή μπορούσε να προχωρήσει χωρίς κανένα πρόβλημα». Ωστόσο, σειρά υπηρεσιών, που είχαν δώσει αρχικά το «καλώς έχει», μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η αντίδραση του πρώην μητροπολίτη, ήταν αυτές που υπαναχώρησαν. Και κάπως έτσι:

• Η γενική γραμματεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στέλνει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών (ΣΙΔ), που θεωρεί ότι η αγορασθείσα έκταση είναι δασική στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ στις 7 Μαΐου 2014, την ημέρα της υπογραφής του σχετικού συμβολαίου, βεβαίωνε ότι δεν υπάρχει εκκρεμές ζήτημα που να αφορά το καθεστώς του δάσους στη συγκεκριμένη έκταση.

• Η τοπική κτηματική υπηρεσία του νησιού, που δεν έχει αρμοδιότητα για τη μεταβίβαση συνολικά αλλά μόνο για ένα τμήμα 80 στρεμμάτων, αρνείται να συνυπογράψει με τον υπουργό Αμύνης τη μεταβίβαση του νησιού. Με αφορμή αυτό το πρόβλημα, στέλνεται έκθεση στη σχετική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, που αποφασίζει –επειδή δεν θέλει να αποφασίσει...– να συγκαλέσει ένα όργανο που δεν έχει συνεδριάσει τα τελευταία χρόνια, επειδή δεν έχει συγκροτηθεί. Σημειωτέον ότι οι υπηρεσίες, τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην Αθήνα, συζητούν, κρίνουν και παραπέμπουν κάτι για το οποίο είναι... αναρμόδιες.

Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι τέτοιου είδους αντιφάσεις συνιστούν μικρή έστω πρόοδο σε σχέση με ό,τι γινόταν πριν από δυόμισι δεκαετίες όταν το συγκρότημα των Εχινάδων –περιλαμβάνεται και η Οξυά– χρειάσθηκε 3 - 4 χρόνια για να μεταβιβασθεί σε Ελληνα επενδυτή έναντι, τότε, 90 εκατ. δραχμών.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι περιπέτειες ενός εμίρη στην Ελλάδα"

Έμπολα: Θερμομέτρηση από σήμερα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Το Βέλγιο αρχίζει σήμερα προληπτικά να υποβάλει σε θερμομέτρηση τους ταξιδιώτες που φθάνουν στις Βρυξέλλες από τις πληγείσες από τον θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό χώρες, μετά την προειδοποίηση των εργαζομένων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Περί τους 1.000 ταξιδιώτες την εβδομάδα φθάνουν από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, με το 80% αυτών να συνεχίζει προς άλλους προορισμούς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga. Οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα εξετάζονται αν έχουν πυρετό, ένα πρώιμο σύμπτωμα του Έμπολα. Όσοι έχουν θερμοκρασία κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου, θα συναντώνται με τις ιατρικές αρχές για να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

«Η θερμομέτρηση των ταξιδιωτών θα ενισχύσει την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και για τους επιβάτες», ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία του αερολιμένα Brussels Airport Company. «To μέτρο αυτό θα καθησυχάσει σίγουρα το προσωπικό», δήλωσε ο Τιερί Βισελέν, του συνδικάτου CGSLB των εργαζομένων στον διεθνή αερολιμένα.

Στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τσεχίας, πραγματοποιείται επίσης εξέταση για πυρετό στους ταξιδιώτες από τις πληγείσες χώρες.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Έμπολα: Θερμομέτρηση από σήμερα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών"

Από 24 έως 100 δόσεις για οφειλές προς τους δήμους

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν - με αίτησή τους - τις οφειλές τους προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή, ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 24 έως 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και απαλλάσσεται πλήρως από πρόστιμα και προσαυξήσεις αν εξοφληθεί εφάπαξ.

Στην ευνοϊκή ρύθμιση εντάσσονται και όσες οφειλές βεβαιώθηκαν και θα βεβαιωθούν έως και τις 30 Οκτωβρίου 2014.

Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο και οι παλαιότερες οφειλές (πριν την 01/01/2010).

Ανάλογη ρύθμιση θα ισχύσει και για τις οφειλές των πολιτών προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), με αίτησή τους έως τις 14/11/2014.

Διαβάστε Περισσότερα » "Από 24 έως 100 δόσεις για οφειλές προς τους δήμους"

Σε κατ΄οίκον περιορισμό ο οδηγός του τροχαίου στην Π. Ράλλη

Σε κατ’ οίκον περιορισμό παραμένει προς το παρόν ο 27χρονος Αλβανός που προκάλεσε την τραγωδία στην Π. Ράλλη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα.

Ο οδηγός του μοιραίου Smart απολογήθηκε σήμερα στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Ωστόσο, μετά την απολογία του πρόεκυψε διαφωνία μεταξύ του 4ου ανακριτή και του αρμόδιου εισαγγελέα για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του. Ο ένας ζητούσε την προφυλάκιση του 27χρονου, ενώ ο άλλος πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χωρά, της υποχρεωτικής εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της αφαίρεσης διαβατηρίου.

Τη διαφωνία αυτή καλείται να λύσει πλέον το Δικαστικό Συμβούλιο με τον κατηγορούμενο να παραμένει σε «κατ’ οίκον περιορισμό» μέχρι νεοτέρας.

"Ζητώ συγγνώμη"

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλβανός οδηγός πριν ξεκινήσει η απολογία του ζητούσε διαρκώς συγνώμη. Υποστήριξε πως εξαιτίας της ασθένειας που αντιμετωπίζει (επιληψία), το πόδι του κόλλησε στο γκάζι και δεν μπορούσε με κανένα τρόπο να σταματήσει το όχημα ή να κόψει ταχύτητα.

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι το μεγάλο του λάθος του ήταν πως ενώ γνώριζε την ασθένεια που αντιμετωπίζει, παρ' όλα αυτά έβγαλε δίπλωμα και οδηγούσε κανονικά.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατ΄οίκον περιορισμό ο οδηγός του τροχαίου στην Π. Ράλλη"

Bloomberg: H Alpha Bank σχεδιάζει να πουλήσει το ξενοδοχείο Hilton έναντι 180 εκατ. ευρώ

Εντός του τρέχοντος έτους θα κλείσει η συμφωνία πώλησης του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές

Η Alpha Bank σκοπεύει να πουλήσει το ξενοδοχείο Hilton έναντι 180 εκατομμυρίων ευρώ. Η είδηση αναμεταδίδεται από τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg. Όπως αναφέρεται, το ξενοδοχείο μπορεί να πουληθεί φέτος.
Επενδυτές όπως η Oaktree Capital Group LLC και το fund Jermyn Street Real Estate, έχουν επενδύσει σε ξενοδοχειακά assets σε όλη την Ελλάδα λόγω της ανόδου του τουρισμού στη χώρα, αναφέρει το Bloomberg.
Οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί και το τίμημα που έχει συμφωνηθεί είναι υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή αξία.

Αυτό σημαίνει ότι η Alpha Bank θα εγγράψει λογιστική υπεραξία από την πώληση των μετοχών που κατέχει στην Ιονική Ξενοδοχειακή*, εταιρία που διαχειρίζεται το Hilton.

Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανέρχεται στα 93 εκατ., ενώ στις αρχές του έτους σύμφωνα με την τότε αποτίμηση ήταν πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Όπως γράφει άλλωστε σήμερα και η "Ημερησία", ο κύκλος εργασιών του Hilton διαμορφώθηκε στα 26,1 εκατ. ευρώ έναντι 23,4 εκατ. ευρώ το 2012, καταγράφοντας αύξηση εσόδων σε όλες τις βασικές πηγές και παρά την συνεχιζόμενη ύφεση στην εσωτερική αγορά, την συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης που εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα των εστιατορίων, καφέ κτλ.

Το 2013, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 800 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 4,1 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 4,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.

*Η Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ιδρύθηκε το 1957 με σκοπό την ανέγερση, λειτουργία και εκμετάλλευση ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών. Είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Hilton Αθηνών για το οποίο έχει υπογραφεί με την ομώνυμη διεθνή εταιρία σύμβαση διαχειρίσεως.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: H Alpha Bank σχεδιάζει να πουλήσει το ξενοδοχείο Hilton έναντι 180 εκατ. ευρώ "

Βρέθηκε (προσωρινή) λύση για την οικογένεια που ζει στο αυτοκίνητο (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής μετά την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος - Πλήθος κλήσεων στο protothema.gr για βοήθεια - Το θέμα παρουσίασε ο Γιώργος Παπαδάκης, δάκρυσε on air η Πόπη Τσαπανίδου

«Κύμα» ανθρωπιάς σήκωσε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος” με την τετραμελή οικογένεια που ζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε ένα αυτοκίνητο στο Νέο Ηράκλειο, παράλληλα όμως ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του κράτους.

Έπειτα από παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Καραμέρου βρέθηκε ξενοδοχείο στο Χαλάνδρι, στο οποίο ήδη μεταφέρθηκαν οι γονείς με τις δύο κόρες τους, όπου και θα φιλοξενηθούν για τέσσερις ημέρες.

Σήμερα το πρωί αυτοκίνητο του Δήμου μετέβη στο σημείο όπου η ζωή της οικογένειας τράβηξε “χειρόφρενο” πριν από δύο εβδομάδες.

Οι γονείς, Νίκος και Μαρία, η 16χρονη Φαίη και 14χρονη Κατερίνα, πήραν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, δυο-τρεις αλλαξιές και τα σχολικά βιβλία των παιδιών και ξεκίνησαν για το ξενοδοχείο, όπου για μερικές ημέρες θα καταφέρουν να ζήσουν σαν άνθρωποι, να φάνε και να κάνουν μπάνιο.

Στόχος στη συνέχεια είναι να μετακομίσουν σε κάποιο σπίτι, κατά προτίμηση στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου, καθώς εκεί πηγαίνουν σχολείο οι κόρες τους και για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Νίκος Μπάμπαλος έχει από το πρωί συνάντηση με την κοινωνική υπηρεσία και τους αρμόδιους αντιδημάρχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες απλοί πολίτες έχουν επικοινωνήσει με την Περιφέρεια, το Δήμο, αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές που παρουσίασαν το ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος” και πρόσφεραν μέχρι και τα σπίτια τους για να φιλοξενηθεί η άστεγη οικογένεια.

Συγκλονίζει η ιστορία

Η ιστορία της τετραμελούς οικογένειας, από το Νέο Ηράκλειο, που είδε τη ζωή της να γκρεμίζεται σε χρόνο... μηδέν, ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσω του «Πρώτου Θέματος» και πραγματικά συγκλονίζει! Η ανεργία και των δύο γονιών σε συνδυασμό με τα χρέη τους έστειλε στο δρόμο και πιο συγκεκριμένα στο αυτοκίνητο. Εδώ και 15 μέρες, η οικογένεια με τα δύο παιδιά της, ηλικίας 14 και 16 ετών, ζει μέσα στο παλιό και ταλαιπωρημένο Rover.

Τρώνε μέσα σε αυτό και κοιμούνται μέσα σε αυτό, με τους γονείς να παραφυλάνε τα βράδια... σε βάρδιες προκειμένου τα παιδιά τους να είναι ασφαλή. Όσο για το φαγητό τους; Έρχεται από τους γείτονες, αφού δεν υπάρχουν χρήματα ούτε και γι' αυτό.

Ύστερα από τη δημοσιοποίηση του θέματος μέσω του protothema.gr, η ιστορία των τεσσάρων αυτών ανθρώπων κινητοποίησε πολλούς συνανθρώπους μας που θέλουν ο καθένας ξεχωριστά να προσφέρει ό,τι μπορεί. Από ρούχα και φαγητό μέχρι στέγη και δουλειά. Οι πρωινές εκπομπές μάλιστα αναφέρθηκαν στο θέμα.

Το πρωί στον Ant1 μίλησε στον Γιώργο Παπαδάκη η μητέρα των δύο παιδιών, η οποία ζήτησε δουλειά για εκείνη και τον άντρα της και ένα σπίτι για να μην κοιμούνται τα κορίτσια της στα καθίσματα του παλιού τους αυτοκινήτου. Όπως είπε μάλιστα οι καθηγητές των παιδιών είναι ενήμεροι για την κατάστασή τους και βοηθούν όσο περισσότερο μπορούν.

Με το θέμα ασχολήθηκε σήμερα το πρωί και η Πόπη Τσαπανίδου. Μάλιστα έβγαλε στον αέρα τηλεθεατή που κάλεσε στην εκπομπή ώστε να προσφέρει το σπίτι του στην οικογένεια για βοήθεια. Τότε η Πόπη Τσαπανίδου ξέσπασε σε κλάματα. «Έχει σπάσει και η δικιά μας καρδιά κύριε Σωτήρη. Μην κλαίτε γιατί θα βάλω κι εγώ τα κλάματα στον αέρα και θα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα...», είπε η δημοσιογράφος και πέρασε σε διαφημίσεις καθώς λόγω της φορτισμένης ατμόσφαιρας δεν μπορούσε να συνεχίσει.



Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου παρενέβη στην πρωινή εκπομπή του Star και τόνισε πως το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στο πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης, το οποίο όπως είπε είχε βγει στη διαβούλευση από τις 13 Αυγούστου και ως 13 Οκτωβρίου. Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας 1.200 άνθρωποι πρόκειται να στεγαστούν μέσω του προγράμματος εκ των οποίων περίπου οι μισοί θα βρουν ξανά και εργασία.









protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε (προσωρινή) λύση για την οικογένεια που ζει στο αυτοκίνητο (ΒΙΝΤΕΟ)"

Τέλος το οκτάωρο στον ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από το 2009 έως και το 2013 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης -μερική και εκ περιτροπής εργασία- έχουν αυξηθεί κατά 73%. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων από τα 272.561 άτομα το 2009 έφτασε στο τέλος του 2013 τα 440.433 άτομα.

Οπως αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης στο «Εθνος», την ίδια στιγμή περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ «παρελθόν» για τη συντριπτική πελιονότητα των μισθωτών αποτελούν οι κλαδικές συμβάσεις. Τουλάχιστον επτά στους δέκα εργαζόμενους έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση, ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια υπήρξαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις, με τις μειώσεις στις αποδοχές να είναι από 10% έως και 40%.

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της εκ περιτροπής εργασίας -δηλαδή όσων δουλεύουν λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα- με τον αριθμό των συμβάσεων από 57.825 το 2009 να εκτινάσσεται στις 131.512 στο τέλος της περσινής χρονιάς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τη «μετατροπή» των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Μέσα στην περσινή χρονιά, 28.410 εργαζόμενοι πέρασαν από την πλήρη στη μερική απασχόληση, ενώ 29.644 στην εκ περιτροπής εργασία (ακόμα μεγαλύτεροι είναι οι αριθμοί για το 2012).

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος το οκτάωρο στον ιδιωτικό τομέα"

Απίστευτο: Τετραμελής οικογένεια ζει μέσα στο αυτοκίνητό της λόγω της κρίσης

Μετέτρεψαν το αυτοκίνητό τους σε σπίτι, τον σιδερένιο ουρανό του σε ταβάνι, τα καθίσματά του σε κρεβάτια... Εκεί κοιμάται στριμωγμένο ένα ζευγάρι μαζί με τις δύο κόρες του, ηλικίας 16 και 14 ετών. Εκεί, κυριολεκτικά στον δρόμο, ανάμεσα σε ταμπλό, τιμόνι, χειρόφρενο και πορτμπαγκάζ, σφραγίζεται η αποπνικτική καθημερινότητα μιας οικογένειας που το σοκ της πτώχευσης και της έξωσης την υποβίβασε αιφνιδιαστικά στην ανασφαλή κατάσταση του νεοάστεγου...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η ιστοσελίδα protothema.gr, αυτοί οι άνθρωποι μέχρι χθες δεν υπέφεραν καν. Είχαν σπίτι, δουλειά, ευπρέπεια και το υπερήφανο ανάστημα που τους χάριζε η αξιοπρεπής εργασιακή τους κατάσταση και η μαθησιακή πρόοδος των μικρών παιδιών τους. Η Μαρία και ο Νίκος, ένα ζευγάρι από το Ηράκλειο Αττικής, μπορεί να μην έζησαν ποτέ με πολυτέλεια, διέθεταν όμως πάντα τα βασικά, ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι και μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Το σπίτι τους δεν ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου, αλλά ήταν ζεστό, φιλόξενο, πλημμυρισμένο από τρυφερότητα και αγάπη και φωτισμένο από τα χαμόγελα των δύο παιδιών τους.

Ο πατέρας εργαζόταν σε αρτοβιομηχανία και η μητέρα ως σχολική τροχονόμος, ενώ στο παρελθόν είχε δουλέψει και ως τηλεφωνήτρια σε ραδιοταξί. Τα έφερναν βόλτα με σωστό οικονομικό κουμάντο, δίχως πολυέξοδες υπερβολές. Κατάφεραν το 2010 να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο 20ετίας, ένα ταλαιπωρημένο Rover, για κάποιες μικρές μετακινήσεις, μια βόλτα με τα παιδιά.

Δεν φαντάζονταν τότε ότι απειλούνταν από την απόλυτη υποβάθμιση των υλικών συνθηκών της ζωής τους. Δεν διανοούνταν ότι κινδύνευαν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, να μεταβούν βίαια από το στάτους του μικρομεσαίου στην κατάσταση του νεόπτωχου. Εβλεπαν μεν τα οικονομικά ζόρια να πυκνώνουν στη γειτονιά, στους φίλους, στους συγγενείς που τους προϊδέαζαν για τα χειρότερα, αλλά έλπιζαν. Νέοι και προκομμένοι ήταν, θα τα ξεπερνούσαν.

Ολα αυτά μέχρι το 2012. Τότε ακριβώς η αρτοβιομηχανία όπου δούλευε ο σύζυγος έκλεισε χτυπημένη από την κρίση κι εκείνος βγήκε στην ανεργία. Εναν χρόνο μετά έχασε τη δουλειά της και η σύζυγός εξαιτίας περικοπών. Το πρώτο διάστημα, έστω στριμωγμένοι, κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους χάρη στην αποζημίωση από τη δουλειά τους. Ο καιρός όμως περνούσε, η ανεργία μεγάλωνε, τα χρήματα λιγόστευαν δραματικά και οι δυσχέρειες αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο. Το αγκομαχητό για να τα βγάλουν πέρα γινόταν αφόρητα πιεστικό.

Δεν το έβαλαν κάτω.
Προσπάθησαν να βρουν μια χαραμάδα επισφαλούς προσωρινής απασχόληση για να αγοράσουν το ψωμί των παιδιών τους. Μπροστά τους, όμως, έβρισκαν ερμητικά κλειστές τις πόρτες. Χώρια που τα μαξιλάρια των άλλοτε κοινωνικών βοηθημάτων και των προνοιακών δομών είχαν πια ξεπουπουλιαστεί. Περήφανοι καθώς ήταν και οι δύο, δεν θέλησαν να στραφούν στην προσωρινή βοήθεια της συμπονετικής φιλανθρωπίας, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο διαχείρισης -πόσο μάλλον αντιμετώπισης- της φτώχειας. Περιέκοψαν λοιπόν ό,τι μπορούσαν, αλλά η τραυματική διαδρομή επί δυόμισι χρόνια στον Γολγοθά της ανεργίας εξαΰλωνε βήμα-βήμα τον τυπικά ασφαλή πρότερο βίο τους.

Μόλις πριν από τέσσερις μήνες ο εργασιακά μετέωρος πατέρας βρήκε δουλειά σε ένα περίπτερο με μισθό 300 ευρώ τον μήνα, το μόνο εισόδημα που έχει η οικογένεια σήμερα. Πρόκειται για ένα ποσό ασήμαντο, που δεν φτάνει καν για να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός τετραμελούς νοικοκυριού. Ευάλωτοι οικονομικά, έμελλε να καταβυθιστούν ακόμα πιο οδυνηρά στο αδυσώπητο σπιράλ της φτώχειας. Πριν από έναν μήνα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου έμεναν τους έκανε έξωση, καθώς είχαν συσσωρευτεί απλήρωτοι λογαριασμοί μηνών. Οι επιλογές τους ήταν πλέον μετρημένες ώσπου κατέληξαν στον μονόδρομο. Αφού έμειναν προσωρινά σε συγγενικό τους άτομο, στη συνέχεια αποφάσισαν, κουρασμένοι, ζαρωμένοι και κατηφείς, να «μετακομίσουν» σε εκείνο το παλιό αυτοκίνητο που είχαν κάποτε αγοράσει για τις ξένοιαστες εκδρομές που ονειρεύονταν. Και ως αποσυνάγωγοι του κόσμου της εργασίας, στο περιθώριο της συνήθους κοινωνικής ζωής εξαναγκάστηκαν να μετατρέψουν την καμπίνα του σιδερένιου τετράτροχου κουβούκλιου σε νέο τους σπίτι, βιώνοντας πρωτόγνωρα μια επώδυνη υλική και ψυχική εμπειρία.

Οι γονείς έστρωσαν σεντόνια, κουβέρτες και μαξιλάρια για να κοιμούνται τα βράδια, κάλυψαν τα παράθυρα με φελιζόλ και πετσέτες, έβαλαν μια γλαστρούλα στο ταμπλό του παρμπρίζ του αυτοκινήτου για να θυμίζει το μπαλκόνι τους, ενώ πήραν μαζί και τον γάτο τους, τον Εντι. Σαν να 'θελαν με μικρές αισθητικές παρεμβάσεις να ξεγελάσουν την ήττα που σημάδευε προσωρινά, όπως θέλουν να πιστεύουν, τη ζωή τους. Οσο όμως και αν προσπάθησαν να διασκεδάσουν την οικονομική τους εξαθλίωση, η πραγματικότητα ξεγυμνωνόταν μέσα από τα δακρυσμένα μάτια των παιδιών τους. «Οταν είπα στις δύο κόρες μου ότι θα πρέπει να μείνουμε στο αυτοκίνητο, έβαλαν τα κλάματα. Δεν περίμενα ποτέ ότι στα 49 μου χρόνια θα φτάσω σε αυτή την κατάσταση. Είχαμε ένα ευπρεπέστατο σπίτι, το μαγειρεμένο φαγητό μας, πληρώναμε φροντιστήρια για τα παιδιά μας και τους προσφέραμε ό,τι μπορούσαμε. Περιμέναμε ότι περνώντας τα χρόνια θα υπάρξουν δυσκολίες, όχι όμως ότι θα βρισκόμασταν στον δρόμο», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» η Μαρία. Οσο για το τι τρώνε, «η σωστή ερώτηση είναι “κάθε πότε τρώμε”. Και η απάντηση είναι “κάθε δύο με τρεις ημέρες”, όταν θα καταφέρει να φέρει φαγητό ο σύζυγός μου ή θα μας δώσει κάποιος γείτονας».

«Είναι επικίνδυνα όταν νυχτώνει»
Το πρώτο βράδυ που πέρασε η οικογένεια στο αυτοκίνητο ήταν και το πιο δύσκολο ψυχολογικά. Ο πατέρας κοιμήθηκε στη θέση του οδηγού, η 16χρονη Φαίη σε εκείνη του συνοδηγού, ενώ η μικρότερη, η Κατερίνα, η οποία πάσχει από κληρονομικό μεταβολικό νόσημα, ξάπλωσε στα πίσω καθίσματα. Η μητέρα πέρασε τη νύχτα ως άγρυπνος φρουρός σε ένα παγκάκι, δίπλα από το αυτοκίνητο. «Ενα βράδυ ήρθαν κάτι νεαροί με μηχανές και άρχισαν να χτυπάνε το αυτοκίνητο και να φωνάζουν. Φοβήθηκαν οι κόρες μου. Είναι επικίνδυνα έξω όταν νυχτώνει». Εκτοτε, όταν ξημερώνει, τα δύο κορίτσια ετοιμάζονται για το σχολείο τους. Η Φαίη πηγαίνει σε Τεχνικό Λύκειο έχοντας όνειρο να γίνει τεχνολόγος τροφίμων και ποτών.

Η Κατερίνα είναι μαθήτρια Γυμνασίου και λατρεύει την Ιστορία, το βιβλίο της οποίας διαβάζει συχνά στο κάθισμα του συνοδηγού. Με δυσκολία ενημερώνεται για τις συγκλονιστικές εξελίξεις από την ανασκαφή στην Αμφίπολη, αφού ούτε τηλεόραση έχει, ούτε υπολογιστή, ενώ «ψαρεύει» κάποια πληροφορία από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στα περίπτερα. «Διαβάζω τα μαθήματά μου, αλλά είναι δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι χάλια. Χθες ξύπνησα στις 4 το πρωί και βγήκα από το αυτοκίνητο για να κάνω παρέα στη μητέρα μου που είχε ξαπλώσει στο παγκάκι», λέει η μικρή Κατερίνα, η οποία αναγκάζεται καθημερινά να περπατήσει 45 λεπτά για να φτάσει στο σχολείο της, αφού δεν έχει χρήματα ούτε για το εισιτήριο του λεωφορείου. Το μόνο που ζητάει αφοπλιστικά είναι «ένα σπίτι και την ησυχία μου για να μπορώ να διαβάσω τα μαθήματά μου», ενόσω οι αντοχές λιγοστεύουν και τα πρώτα κρύα του χειμώνα πλησιάζουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Τετραμελής οικογένεια ζει μέσα στο αυτοκίνητό της λόγω της κρίσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news