facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Γ.Γ. Καταναλωτή: Οδηγίες για το πετρέλαιο θέρμανσης

Χρήσιμες οδηγίες, προς τους καταναλωτές, για το πετρέλαιο θέρμανσης, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ανάρτησε στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε την εβδομάδα που πέρασε στα πρατήρια της νομαρχίας Αθηνών από 0,985 ευρώ το λίτρο μέχρι και 1,100 ευρώ.

Η γενική γραμματεία συμβουλεύει τους καταναλωτές:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου, ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

2. Πριν την παραλαβή πετρελαίου, καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο-Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.

4. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

6. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.

7. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρητη.

Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Π.χ. εάν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα (2x1,25x1=2.5 m3) ή 2500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25).

9. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5-6 λεπτά.

10. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφ' όσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).

11. Επισημαίνεται ότι όλοι οι καταναλωτές πρέπει να ελέγξουν εάν πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης.

12. Οι καταναλωτές που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης βάσει των κριτηρίων του νόμου, πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική φόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), όπου μπορούν να μπουν με τους κωδικούς του taxisnet και να καταχωρίσουν τα στοιχεία της απόδειξης που θα εκδώσει ο πρατηριούχος και τον αριθμό ενός τραπεζικού λογαριασμού τους, προκειμένου να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα και καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, μέσω της ιστοσελίδας www.1520.gov.gr και μέσω της Γραμμής Καταναλωτή 1520.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Γ. Καταναλωτή: Οδηγίες για το πετρέλαιο θέρμανσης"

Σουλτς: Άμεση δράση για να μην βρεθεί υπό την πίεση των αγορών ο Νότος

"Πρέπει να δράσουμε επειγόντως, αν θέλουμε να αποφύγουμε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να βρεθούν και πάλι υπό την πίεση των κεφαλαιαγορών. Η εξέλιξη στα χρηματιστήρια αποτελεί σήμα κινδύνου", προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και τονίζει ότι "πρέπει τώρα γρήγορα να συμπληρώσουμε την μονόπλευρη πολιτική περικοπών με πολιτική επενδύσεων και ανάπτυξης", όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Για αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σχεδιάζει ένα πακέτο 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας", επισημαίνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Der Tagesspiegel" του Βερολίνου και αναφέρεται συγκεκριμένα σε επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές, στην έρευνα και την καινοτομία "ώστε να παραμείνουμε επίκαιροι παγκοσμίως με τα προϊόντα μας", όπως λέει.

Ερωτώμενος εάν και η Γερμανία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις, ο κ. Σουλτς αναφέρεται στην άποψη που επικρατούσε, ότι φτάνει μόνο να εξυγιαίνουμε τους προϋπολογισμούς και μετά θα έρθουν οι επενδυτές και η ανάπτυξη μόνοι τους. "Αυτή η θέση αποδείχθηκε λάθος για την Ευρώπη και δεν πρέπει να αποτελεί δόγμα ούτε για την Γερμανία. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο - και εξυγίανση των δημοσιονομικών και επενδύσεις. Αυτό ισχύει και για την Ευρώπη και για την Γερμανία", απαντά και υπενθυμίζει ότι "το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει συνειδητά υπερχρέωση ως και 3%. Πότε λοιπόν, αν όχι σε μια αναπτυξιακή κρίση, θα έπρεπε να αξιοποιηθεί αυτό το περιθώριο για την δημιουργία ανάπτυξης; ".

Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, ο Μάρτιν Σουλτς απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι δεν είναι ικανή να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. "Οι Γάλλοι έχουν επιβάλει τεράστια πακέτα λιτότητας για να σταθεροποιήσουν τον προϋπολογισμό τους. Ένα κομμάτι της αλήθειας όμως είναι και ότι όταν στην Γερμανία κάναμε τις μεταρρυθμίσεις, στη Γαλλία δεν γινόταν τίποτα. Κομμάτι της αλήθειας είναι όμως και ότι ο Φρανσουά Ολάντ ξεκινάει τώρα αυτά που δεν έγιναν από τον Νικολά Σαρκοζί για χρόνια", λέει χαρακτηριστικά και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Κομισιόν θα λάβει υπόψη της την κατάσταση. "Αν δεν υπάρξει στην Γαλλία και στην Ιταλία και πάλι ανάπτυξη, όλοι θα βρεθούμε υπό πίεση", εκτιμά.

Σε ό,τι αφορά τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και την στάση της Τουρκίας, ο κ. Σουλτς επισημαίνει μεν ότι "αυτό που κάνει η Τουρκία για την υποδοχή προσφύγων είναι κάτι παραπάνω απο αξιοσημείωτο και αξίζει τον σεβασμό όλων μας", καλεί όμως και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να πάρει συγκεκριμένη θέση στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. "Η Τουρκία δεν επιτρέπεται να παραμείνει ανενεργή. Χρειαζόμαστε όχι μόνο μια παρέμβαση εναντίον των τζιχαντιστών, αλλά μια συμμαχία όλων των κρατών στην περιοχή και σε αυτά ανήκουν και σημαντικές χώρες όπως Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία πρέπει προπάντων να βοηθήσει στην πιο αυστηρή επιτήρηση των ισλαμιστών αγωνιστών που επιστρέφουν στην Ευρώπη. Η ελευθερία κίνησής τους πρέπει να περιοριστεί. Εδώ πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί με τα όργανα ασφάλειας της ΕΕ και της Γερμανίας", καταλήγει.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Άμεση δράση για να μην βρεθεί υπό την πίεση των αγορών ο Νότος"

Μαζιώτης κατά «όσων τον εμπόδισαν να μιλήσει»

Τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον διευθυντή φυλακών Διαβατών και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο καταγγέλλει ο προφυλακισμένος για τρομοκρατία, επικεφαλής του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκος Μαζιώτης, με νέο κείμενό του, με θέμα: «Ένοπλος Αγώνας, Επαναστατικό Κίνημα και Κοινωνική Επανάσταση» που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Indymedia.

Στο κείμενο του ο Μαζιώτης κατηγορεί τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι παραμονές της εκδήλωσης στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, την περασμένη Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, και στην οποία θα μιλούσε τηλεφωνικά, μέσα από τη φυλακή Διαβατών, «ζήτησε παρέμβαση έτσι ώστε να απαγορευτεί η εκδήλωση στο Πολυτεχνείο».

«Όντως, μετά από πολιτική παρέμβαση δίνεται εντολή στη διεύθυνση φυλακών Διαβατών και συγκεκριμένα στο διευθυντή Σταυρόπουλο και στον αρχιφύλακα Βαλσάμη να κλείσουν και τα οχτώ τηλέφωνα του ισογείου των φυλακών όπου κρατούμε για να μην μπορώ να πάρω τηλέφωνο και να μιλήσω στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Τα τηλέφωνα του ισογείου της φυλακής έμειναν κλειστά από το μεσημεριανό άνοιγμα της φυλακής, από 2.15 έως 7.45 που κλείνει η φυλακή το βράδυ, στερώντας παράνομα εκτός από εμένα το δικαίωμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας σε 200 περίπου κρατούμενους. Αρχικά οι ανθρωποφύλακες μας έλεγαν ότι τα τηλέφωνα είναι χαλασμένα. Τα ίδια είπε ο αρχιφύλακας Βαλσάμης στην τετραμελή αντιπροσωπεία των κρατουμένων στην οποία συμμετείχα κι εγώ. Μπροστά στους κρατούμενους του απάντησα ότι λέει ψέματα και ότι είναι παράνομη η στέρηση του δικαιώματος στην επικοινωνία. Η απάντηση του αρχιανθρωποφύλακα ήταν να τρομοκρατεί και να ασκεί πιέσεις στους κρατούμενους να μην έρχονται σε επαφή μαζί μου και να μην μπαίνουν στο κελί μου γιατί αυτό είναι παράνομο» αναφέρει ο Μαζιώτης στο κείμενό του.

Και προσθέτει ότι: «Η ενέργεια να κλείσουν το τηλέφωνο του ισογείου των φυλακών διαβατών για να μην μιλήσω αποδεικνύει ότι το καθεστώς φοβάται τον Επαναστατικό Αγώνα... Ότι και να κάνουν δεν θα κατορθώσουν να μας φιμώσουν. Όσες σφαίρες και να μας ρίξουν αυτό που αποδεικνύουν είναι πως μας φοβούνται όσους αντιτρμοκρατικούς νόμους και να φτιάξουν αποδεικνύουν ότι μας φοβούνται».

Την επανεμφάνισή της είχε κάνει την Παρασκευή και η καταζητούμενη σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα, μέσω ενός κειμένου που απευθυνόταν στον συλληφθέντα επικεφαλής του Επαναστατικού Αγώνα, το οποίο είχε αφήσει σε φωτοτυπίες έξω από το Πολυτεχνείο, λίγο πριν πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Στο μακροσκελές κείμενο 13 σελίδων, που επίσης είχε ανανρτηθεί στο διαδίκτυο, η Πόλα Ρούπα έστελνε προσωπικό μήνυμα στο φυλακισμένο Νίκο Μαζιώτη λέγοντας: «Νίκο, ξέρω πως τη δύναμη την έχεις. Ο αγώνας μας είναι ο ίδιος όπου και να βρισκόμαστε, είτε μέσα είτε έξω από τη φυλακή. Και όσες σφαίρες και να μας ρίξουν, εμάς δεν θα μας νικήσουν. Ο Επαναστατικός Αγώνας δεν θα πεθάνει ποτέ».

Επιχειρηματολογούσε υπέρ του Επαναστατικού Αγώνα γράφοντας πως «πέρασε δια πυρός και σιδήρου και συνεχίζει να είναι ζωντανός παρά τα χτυπήματα που έχει δεχτεί», ενώ έκανε και μικρή αναφορά στον συλληφθέντα Αντώνη Σταμπούλο, τον οποίο χαρακτηρίζει «αναρχικό σύντροφο».

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζιώτης κατά «όσων τον εμπόδισαν να μιλήσει»"

Σκληρή επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Μητσοτάκη για το μισθολόγιο στο Δημόσιο

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα του «Βήματος» αναφορικά με το μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «τα όσα δημοσιεύονται σήμερα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί. Ο αρμόδιος Υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ».

Όπως ανέφερε στο δημοσίευμά του το «Βήμα», το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ο μισθός πρωτοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα βρεθεί πολύ σύντομα στα 680 ευρώ (από 780 σήμερα). Αντιστοιχεί στον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), αλλά καταβάλλεται επί 12 μήνες, αντί 14 στον ιδιωτικό τομέα (δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν περικοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα καλοκαιρινής άδειας).

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν 600.000 εργαζομένους, ενώ οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο όσους έχουν μόνο απολυτήριο λυκείου αλλά την ίδια στιγμή γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, καθηγητές και όσοι έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές θα περιμένουν την ανακοίνωση των νέων ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν, για να δουν νέες αυξημένες αποδοχές.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Μητσοτάκη για το μισθολόγιο στο Δημόσιο"

Διευκρινίσεις Γ. Παπακωνσταντίνου και των συγγενών του για τη λίστα Λαγκάρντ

Διευκρινίσεις στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου έδωσαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τα τέσσερα συγγενικά του πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αναλυτικότερα, οι εμπλεκόμενοι ζήτησαν από το Δικαστικό Συμβούλιο ακρόαση για να παρέχουν διευκρινίσεις για την υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ και το αίτημα τους έγινε δεκτό.

Τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τα ξαδέλφια του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της, Συμέων Σικιαρίδης, και ο Ανδρέας Ρωσσώνης -σύζυγος της εξαδέλφης του πρώην υπουργού, Μαρίνας- προσήλθαν ενώπιον όλων των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβαν τα όσα μέχρι σήμερα έχουν υποστηρίξει, χωρίς να προσθέσουν κάποιο νέο στοιχείο στην όλη υπόθεση και υποστήριξαν για ακόμη μια φορά ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή με τα αδικήματα που τους αποδίδονται.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται να έσβησε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων που επίσης κατηγορούνται στην υπόθεση, ενώ παρέλειψε να δώσει τη λίστα στο ΣΔΟΕ για έλεγχο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης δημοσίου εγγράφου για να προσπορίσει αθέμιτο όφελος, καθώς και με το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, ενώ τα συγγενικά του πρόσωπα αντιμετωπίζουν το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις που αποδίδονται στον πρώην τσάρο της Οικονομίας.

Πάντως, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο να αποφανθεί -αφού πρώτα ακούσει την πρόταση του αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη - για την παραπομπή ή όχι του κ. Παπακωνσταντίνου και των συγγενικών του προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις Γ. Παπακωνσταντίνου και των συγγενών του για τη λίστα Λαγκάρντ"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου που έγινε με το νόμο 2676/1999.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 3174/2014 απόφασή της έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 85 του νόμου 2676/1999 με την οποία παρατάθηκε ο χρόνος παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου οι οποίες, κατά τη δημοσίευση του επίμαχου νόμου (5.1.1999), είχαν ήδη, από 31.12.1998, υποπέσει στη δεκαετή παραγραφή (του άρθρου 102 του νομοθετικού διατάγματος 118/1973).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη διάταξη του άρθρου 85 του νόμου 2676/1999 είναι ανίσχυρη, ως αντικείμενη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος

Ειδικότερα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι «η πρόβλεψη στο νόμο ότι με την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος παραγράφεται η αξίωση του Δημοσίου για τη βεβαίωση και επιβολή συγκεκριμένου φόρου, συνιστά, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 78 του Συντάγματος, ουσιαστικό στοιχείο της οικείας φορολογικής ενοχής» και προσθέτει η Ολομέλεια:

«Ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας για την επιβολή εν γένει των φορολογικών βαρών καθεστώς ιδιαίτερης ασφάλειας δικαίου και προστασίας της εμπιστοσύνης, απαγορεύει την αναδρομική νομοθετική διαμόρφωση του ουσιαστικού περιεχομένου των φορολογικών σχέσεων, εφ’ όσον άγει σε επιβάρυνση της θέσης των φορολογουμένων, η δε ισχύς της οικείας αναδρομικής διατάξεως εκτείνεται πέραν του οικονομικού έτους που προηγείται της δημοσιεύσεώς της».

Κατά συνέπεια, καταλήγει η Ολομέλεια του ΣτΕ, «διάταξη νόμου περί «παρατάσεως», του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων οι οποίες ήταν ήδη παραγεγραμμένες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού και των οποίων η έναρξη της παραγραφής είναι προγενέστερη του προηγούμενου της δημοσιεύσεως οικονομικού έτους» είναι ανίσχυρη ως στις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου"

Μειωμένο τιμολόγιο φυσικού αερίου θεσπίζει το ΥΠΕΚΑ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχωρά στη θέσπιση μειωμένου τιμολογίου φυσικού αερίου για τους φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης απηύθυνε σχετική επιστολή προς τις Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας οι οποίες εκτιμούν ότι στο τιμολόγιο μπορούν να ενταχθούν συνολικά 181 κοινωφελείς φορείς (44 στην Αττική, 79 στη Θεσσαλονίκη και 58 στη Θεσσαλία) με συνολική ετήσια κατανάλωση 15.092 MWh.

Το συνολικό κόστος για τη συγκεκριμένη παρέμβαση ανέρχεται από 88.400 ευρώ, με έκπτωση 10%, έως 618.800 ευρώ, αν δοθεί έκπτωση 70% στις τιμές του οικιακού τιμολογίου φυσικού αερίου που ισχύουν σήμερα (52 ευρώ ανά MWh, άνευ φόρων).

Οι φορείς που απολαμβάνουν μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας είναι:
  • Εκκλησιαστικά ιδρύματα που παρέχουν υπηρεσίες σίτισης.
  • Πιστοποιημένοι φορείς του ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και
  • Δομές κοινωνικής αλληλεγγύης των Δήμων (κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, συσσίτια).
Ο κ. Μανιάτης δήλωσε: «Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, καθώς και η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι πρωταρχική μας επιδίωξη, στις συνθήκες της κρίσης που βιώνουμε σήμερα» και πρόσθεσε: «Θα προχωρήσουμε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη θέσπιση του τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης από τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Από το μέτρο θα ωφεληθούν κοινωνικές δομές και φορείς, επιστρέφοντας στο πολλαπλάσιο το όφελος αυτό στις τοπικές κοινωνίες και τους συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειωμένο τιμολόγιο φυσικού αερίου θεσπίζει το ΥΠΕΚΑ"

Έμπολα: Κανένα εμβόλιο δεν προλαβαίνει την ασθένεια

Η νέα μάστιγα της ανθρωπότητας δεν θα εξαπλωθεί, όπως πολλοί νομίζουν, με αποκλειστικούς φορείς τους εξαθλιωμένους μετανάστες από τη Δυτική Αφρική. Ο Εμπολα μπορεί να χτυπήσει εξίσου τους ταξιδιώτες των διακεκριμένων θέσεων στις αεροπορικές πτήσεις προς την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η δήθεν ψυχραιμία που επιδεικνύουν οι οργανισμοί δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο είναι απλώς ένα προσωπείο. Πίσω της κρύβονται η αμηχανία, η απόγνωση, η φρίκη. Ο αδηφάγος Εμπολα καλπάζει στη Δυτική Αφρική, επί της ουσίας ανεξέλεγκτος, με τα θύματά του να πολλαπλασιάζονται καθημερινά καθώς η επιδημία απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την υφήλιο σε ένα πρωτόγνωρο και σε μεγάλο βαθμό πρωτόγονο χάος.

Στη Δυτική Αφρική οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τους 4.500. Ο φόβος εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού απλώνει τα πλοκάμια του σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σύντομα η επιδημία θα απειλήσει την Ευρώπη. Ομως, δεν θα φτάσει, όπως εικάζουν πολλοί, μέσω μεταναστών που προσεγγίζουν τις ακτές των ευρωπαϊκών χωρών με υπερφορτωμένα πλοιάρια. Αντιθέτως θα τον μεταφέρουν ταξιδιώτες που θα πετούν από τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αφρικής με προορισμό την Ευρώπη. Ο φονικός ιός θα προσγειώνεται μαζί τους.

Αργεί το εμβόλιο

Σαν να μην έφταναν οι καταστροφικές προβλέψεις, ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις για τη δημιουργία εμβολίου κατά του Εμπολα. Σύμφωνα με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, όταν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο θα είναι πολύ αργά για να καταστείλει την επιδημία. Οπως αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας, το εμβόλιο ενδέχεται να είναι έτοιμο προς τα τέλη του 2015, με αποτέλεσμα μέχρι τότε η εξάπλωση του ιού να έχει περάσει προ πολλού τα σύνορα των χωρών της Δυτικής Αφρικής.

Ολα αυτά ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί πως σύντομα τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 10.000 ανά εβδομάδα μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Αντονι Μπάνμπερι, να τονίζει ότι, εάν δεν υπάρξει επέμβαση τώρα στην εστία του προβλήματος, θα βρεθούμε ενώπιον μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχει σχεδιασμός. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Τζίνο Στράντα, ιδρυτής της «Emergency», της πιο σημαντικής ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Ιταλία, η οποία προσφέρει βοήθεια και υγειονομικές υπηρεσίες σε θύματα πολέμου ή πολίτες χωρών που μαστίζονται από τη φτώχεια. Ο Στράντα, λοιπόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» τόνισε πως ο Εμπολα «αργά ή γρήγορα θα φτάσει στην Ευρώπη» αν δεν σταματήσει η επιδημία στην Αφρική. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αποδείξει ότι η κρίση δεν είναι φυλετική και κοινωνική, επισήμανε ότι ο ιός «δεν θα φτάσει με πλοία, αλλά με πτήσεις στην business class»!

Ο Στράντα, ο οποίος βρίσκεται στη Σιέρα Λεόνε για να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό, επισημαίνει ότι, ενώ η Δύση ανησυχεί για τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν ώστε να μπει ένα φρένο στην εξάπλωση του ιού, δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στη Δυτική Αφρική. Μάλιστα, χαρακτηρίζει την επιδημία τη σοβαρότερη των τελευταίων ετών, καθώς εξαπλώνεται από χώρα σε χώρα, με τις υγειονομικές δομές να είναι ολοένα πιο εύθραυστες στη Δυτική Αφρική και δη στη Σιέρα Λεόνε, στην οποία άφησε ανεξίτηλα σημάδια ο εμφύλιος πόλεμος. Με τα νοσοκομεία να είναι ασφυκτικά γεμάτα, τους κανόνες υγιεινής να μην τηρούνται πλήρως και τους ντόπιους να φοβούνται να απευθυνθούν στους γιατρούς κρύβοντας τους αγαπημένους τους, προβλέπεται πως η χώρα δεν θα βγει άμεσα από την καταστροφική κρίση από την οποία πλήττεται. Αντιθέτως, οι προβλέψεις εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες, με τον Στράντα να απευθύνει έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς και στις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών για ενίσχυση του έργου, είτε οικονομική, είτε ανθρωπιστική. Οπως εξηγεί, καθημερινά καταγράφονται τουλάχιστον 80-90 νέα κρούσματα και προειδοποιεί πως, εάν δεν σταματήσει τώρα η επιδημία, θα μετατραπεί σε ένα νέο AIDS, με τις εκτιμήσεις ειδικών να προβλέπουν ότι τα θύματα θα ανέλθουν σε εκατοντάδες χιλιάδες και ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και το 1,5 εκατομμύριο μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Κενά ασφαλείας στις ΗΠΑ

Ανάλογες προειδοποιήσεις, όμως, έκανε και ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Τομ Φρίντεν, ο οποίος τόνισε πως, αν η εξάπλωση του ιού δεν σταματήσει στη Δυτική Αφρική, είναι πιθανό να απειλήσει το αμερικανικό σύστημα υγείας στο άμεσο μέλλον. Και όλα αυτά ενώ αποκαλύπτονται τα σοβαρά κενά ασφαλείας στα αμερικανικά νοσοκομεία, με το ένα κρούσμα να διαδέχεται το άλλο στο εσωτερικό της ομάδας νοσηλευτών που φρόντισαν τον πρώτο Αμερικανό που διαγνώστηκε με Εμπολα και ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα.

Μετά την πρώτη νοσηλεύτρια, τη Νίνα Φαμ, η οποία προσεβλήθη από τον ιό και νοσηλεύεται με την κατάσταση της υγείας της να σημειώνει βελτίωση και μετά τη δεύτερη νοσοκόμα που φρόντισε τον ασθενή, την Αμπερ Τζόι Βίνσον, υπό παρακολούθηση τέθηκαν περίπου 75 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Presbyterian του Ντάλας με τη σύσταση να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω σε δημόσιους χώρους και να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ ο φόβος για πιθανά νέα κρούσματα έχει οδηγήσει τους αρμόδιους σε Οχάιο και Τέξας να κλείσουν σχολεία, καθώς εκφράστηκε η ανησυχία ότι μαθητές και ενήλικες μπορεί να ήρθαν σε επαφή με τη δεύτερη νοσηλεύτρια, Αμπερ Τζόι Βίνσον, κατά τη διάρκεια αεροπορικού ταξιδιού που πραγματοποίησε από τη μία Πολιτεία στην άλλη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του CDC, δρα Κρίστοφερ Μπράντεν, η Βίνσον είχε ήδη εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα του θανατηφόρου ιού πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, ενώ λέγεται πως είχε ενημερώσει αξιωματούχο του Κέντρου για τον πυρετό και παρ’ όλα αυτά της δόθηκε η άδεια να πραγματοποιήσει το αεροπορικό ταξίδι. Η αμέλεια αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα κρούσματα, την ώρα που η διεύθυνση του νοσοκομείου Presbyterian του Τέξας, όπου νοσηλεύτηκε ο πρώτος ασθενής με Εμπολα, Ερικ Ντάνκαν, ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη που σημειώθηκαν. Σε ανακοίνωσή του το Presbyterian παραδέχτηκε ότι δεν χειρίστηκε σωστά τον ασθενή, καθώς, παρόλο που απευθύνθηκε στο νοσοκομείο δηλώνοντας πως έχει υψηλό πυρετό και αποκαλύπτοντας ότι είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ έπειτα από ταξίδι στη Δυτική Αφρική, οι γιατροί λίγες ώρες αργότερα του έδωσαν την άδεια να επιστρέψει σπίτι του. «Δυστυχώς, η αρχική μας αντιμετώπιση στην περίπτωση Ντάνκαν, παρά τις καλύτερες προθέσεις μας και το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό μας, ήταν λάθος. Δεν διαγνώσαμε σωστά τα συμπτώματα. Λυπούμαστε βαθύτατα», ανέφερε η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

«Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι»

Στις τραγικές παραλείψεις εστίασε και ο διευθυντής του Κέντρου Λοιμωδών Ερευνών και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Μάικλ Οστερχολμ, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως πολλά λάθη διαπράχτηκαν από τον ΠΟΥ, επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες και στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές που δεν έλαβαν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις των ειδικών τους περασμένους μήνες.

«Μέχρι να συνειδητοποιήσουν πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα, το τζίνι είχε ήδη βγει από το μπουκάλι του», είπε χαρακτηριστικά ο Οστερχολμ, ο οποίος επισήμανε πως δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο ΠΟΥ για τις αβλεψίες, αλλά «ευθύνονται όλοι».

Παράλληλα, ο δρ Ντάνιελ Βάργκα, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου σχετικά με τον χειρισμό της κρίσης, επισήμανε πως δεν υπήρξε καμία εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιχειρεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, αποκαλύπτοντας πως χαιρέτησε διά χειραψίας, αγκάλιασε και φίλησε δύο νοσοκόμες του νοσοκομείου Εμορι, οι οποίες φροντίζουν ασθενείς ή ύποπτα κρούσματα Εμπολα. Παράλληλα, εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση για ταξιδιωτικό εμπάργκο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, εξηγώντας ότι αυτό θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς δεν θα φτάνουν προμήθειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό, με αποτέλεσμα η επιδημία να συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Βέβαια, την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ δίνει το «πράσινο φως» για την ενίσχυση των μελών της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Δυτική Αφρική από τις αμερικανικές στρατιωτικές εφεδρείες, οι οποίες όπως εξήγησε θα αξιοποιηθούν στην ενεργοποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης της αποστολής κατά του ιού στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Παρά τη στάση του Ομπάμα σχετικά με την ταξιδιωτική απαγόρευση, η κυβέρνηση της Τζαμάικα επέβαλε εμπάργκο σε ταξιδιώτες που προέρχονται μέσω ή από τις χώρες που πλήττονται σοβαρά από τον Εμπολα, δηλαδή τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνα και τη Γουινέα. Ωστόσο, το κλείσιμο των εθνικών συνόρων βρίσκει αντίθετο και τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος τονίζει πως δεν πρόκειται για αποτελεσματική στρατηγική. Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί επισημαίνουν πως μια διευρυμένη απαγόρευση στις ΗΠΑ ίσως αποτελέσει το κλειδί στην αποτροπή νέων κρουσμάτων ή ακόμα και θανάτων σε αμερικανικό έδαφος.

Μία από αυτές, η Λι Χάιμπ της Ενωσης Αμερικανών Γιατρών και Χειρουργών, σε συνέντευξή της στο Russia Today τόνισε πως δεν πρόκειται να σταματήσει η εξάπλωση του ιού αν δεν αποφασιστεί ταξιδιωτικό εμπάργκο. Οπως είπε η χειρουργός, δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται να προσγειώνονται στις ΗΠΑ αεροσκάφη που προέρχονται από τις περιοχές της Δυτικής Αφρικής, ωστόσο τόνισε ότι «κανείς δεν θέλει να προσβάλει κανέναν». Επισήμανε μάλιστα ότι αν οι πτήσεις δεν σταματήσουν, ούτε η επιδημία θα σταματήσει. «Δεχόμαστε καθημερινά 20 πτήσεις από τις πληγείσες περιοχές. Αυτό δεν βγάζει νόημα. Δεν μπορεί να υποστηρίζεις ότι ενδιαφέρεσαι για την πρόληψη αν δεν σταματήσεις τις μετακινήσεις», τόνισε η Χάιμπ.

«Στη Λιβερία ειδικά πρέπει να απαγορευτούν οι μετακινήσεις, ώστε να σωθεί ο κόσμος. Οι άνθρωποι είναι ασφαλείς στα σπίτια τους, πρέπει μόνο να καταλάβουν ότι η βοήθεια θα φτάσει σε εκείνους και ότι δεν χρειάζεται να μετακινηθούν. Αν δεν κινηθείτε, ο ιός θα σβήσει. Επομένως, η μη μετακίνηση είναι η λύση της κατάστασης», πρόσθεσε η χειρουργός. Οσο για την αφαίρεση των ειδικών στολών γιατρών και νοσηλευτών, όπου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φέρεται να προσεβλήθη από τον ιό η Ισπανίδα νοσηλεύτρια Τερέζα Ρομέρο Ράμος, η γιατρός έδωσε τη δική της εξήγηση: είπε ότι δεν είναι εύκολο να αφαιρέσει κανείς τη στολή και τα γάντια του χωρίς να ακουμπήσει το δέρμα του και σε μια τέτοια τόσο μεταδοτική ασθένεια ένα λάθος στην αφαίρεσή τους μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Μολύνεται και η οικονομία

Μοιραίος, όμως, μπορεί να αποδειχτεί ο ιός και για την οικονομία, καθώς ο αντίκτυπος στις μεγάλες οικονομίες ενδέχεται να είναι καταστροφικός. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το μελανότερο σενάριο, πέραν των θανάτων, είναι η επίδραση της επιδημίας στην οικονομία, η οποία στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να είναι ίδια με αυτή που είχαν άλλα τραγικά περιστατικά, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και η εξάπλωση του ιού SARS στο Χονγκ Κονγκ. Αλλωστε, μετά τις φονικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους, ο φόβος ήταν τόσο έκδηλος που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ο κόσμος απέφευγε τους δημόσιους χώρους, τα εμπορικά κέντρα, σημαντική πτώση σημειώθηκε και στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ προκλήθηκε πτώση της τάξεως του 0,5% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2001. Ανάλογες ήταν οι επιπτώσεις και στο Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια της έξαρσης του ιού SARS, με τις λιανικές πωλήσεις να έχουν σημειώσει πτώση κατά 10%, η κίνηση στα αεροδρόμια να έχει ελαττωθεί σημαντικά και το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει κατά 2,6% το 2003.

Επομένως, η Goldman Sachs προειδοποιεί πως, αν η επιδημία ριζώσει, θα μολυνθεί και η οικονομία των χωρών που πλήττονται.

Ενδεικτικό της κατάστασης που μπορεί να επικρατήσει είναι ότι οι πωλήσεις στα εμπορικά καταστήματα του Λάγος της Νιγηρίας, όπου τα κρούσματα Εμπολα είναι λιγοστά, έχουν ήδη μειωθεί στο 20% από το 40%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

7 οδηγίες προφύλαξης από τον ιό

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, όσοι ταξιδεύουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό Εμπολα ή έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό πρέπει:

Να είναι σχολαστικοί με την υγιεινή τους.

Να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα και να αποφεύγουν την επαφή με αίμα και σωματικά υγρά.

Να μην πιάνουν αντικείμενα που ενδέχεται να είναι μολυσμένα από τον ιό (ρούχα, κλινοσκεπάσματα, βελόνες, ιατρικός εξοπλισμός κ.ά.).

Να αποφεύγουν κηδείες ή ταφικές τελετουργίες που απαιτούν το άγγιγμα νεκρού που έχει πεθάνει από Εμπολα.

Να αποφεύγουν επαφή με νυχτερίδες και πρωτεύοντα θηλαστικά, ή αίμα, υγρά και ωμό κρέας από αυτά τα ζώα.

Να αποφεύγουν νοσοκομεία στη Δυτική Αφρική όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Εμπολα.

Nα ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους για 21 ημέρες, αφού επιστρέψουν από τις πληγείσες χώρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έμπολα: Κανένα εμβόλιο δεν προλαβαίνει την ασθένεια"

Το απόρρητο σημείωμα διεκδίκησης των Γλυπτών

Το πρωί της Τρίτης, η Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ ανέβηκε στο roof garden της «Μεγάλης Βρεταννίας» λίγο πριν από τις οκτώ. Εκεί, είχε την πρώτη συνάντηση του τριημέρου. Μια συνάντηση ανεπίσημη, εκτός προγράμματος. Για τον πρώτο συνομιλητή της είχε ενημερωθεί το προηγούμενο βράδυ – όταν μαζί με τους δύο συναδέλφους της,Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, κάθησαν με τον Ντέιβιντ Χιλ, τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της κάθε επικείμενης συνάντησής τους. Εκεί λοιπόν, μίλησαν στην κ. Αλαμουντίν - Κλούνεϊ και για τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντούσε: τον κ. Δημήτρη Δόλλη, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος το 2011 είχε πρωτοσυναντήσει την ομάδα των δικηγόρων.

«Η συγκυρία τώρα είναι διαφορετική», είπε ο κ. Χιλ στον κ. Δόλλη, ενώ οι πέντε τους έπαιρναν πρωινό με θέα την Ακρόπολη. Τον Φεβρουάριο του 2011, ο κ. Δόλλης είχε μεταβεί στο Λονδίνο και είχε συναντηθεί με τους δικηγόρους –πλην της κ. Αλαμουντίν που βρισκόταν τότε εκτός Λονδίνου– στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη.

Εν μέσω κρίσης, το δεκασέλιδο σημείωμα που είχαν ετοιμάσει με τίτλο «Η επιστροφή των Μαρμάρων, σημειώσεις για μια νομική λύση» είχε τελικά μπει στο συρτάρι. Τρία χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, πεπεισμένος πως είναι ώρα να το ξαναβάλει στο τραπέζι, κάλεσε τρεις από τους πέντε συντάκτες εκείνου του σημειώματος στην Ελλάδα για να διερευνήσει τις νομικές επιλογές στη διεκδίκηση.

Το νομικό σημείωμα

Οπως αποκαλύπτει η «Κ», το δεκασέλιδο νομικό σημείωμα που συζητήθηκε στις «κεκλεισμένων των θυρών» συναντήσεις αυτής της εβδομάδας, δίνει στην πραγματικότητα μια πρώτη εκτίμηση για το πώς και πού θα μπορούσε να διεκδικήσει νομικά η Ελλάδα τα Μάρμαρα.

Οταν γράφτηκε, το 2011, μια δεύτερη ομάδα νομικών –από γνωστό αμερικανικό δικηγορικό γραφείο– είχε ετοιμάσει μια δεύτερη έκθεση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει σε περιφερειακό δικαστήριο της Αμερικής, ώστε να εκδικαστεί εκεί η νομιμότητα της κατοχής των Μαρμάρων από τους Αγγλους. Μια νίκη εκεί μπορεί να μην είχε δεσμευτικό χαρακτήρα για την επιστροφή, αλλά θα έπαιρνε παγκόσμια δημοσιότητα. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας στη Αμερική θα ασκούσε επιπλέον πίεση στη βρετανική κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα προς την επιστροφή, σημείωναν οι Αμερικανοί.

Το αμέσως επόμενο βήμα θα ήταν μία από τις προτάσεις των δικηγόρων του αγγλικού γραφείου όπως διατυπώνεται στο απόρρητο σημείωμα: η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Απορρίπτοντας την πιθανότητα προσφυγής σε κάποιο βρετανικό δικαστήριο, οι δικηγόροι εστίαζαν στη λύση αυτή, καθώς πρόκειται για ένα δικαστήριο του οποίου οι αποφάσεις ναι μεν δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τη Βρετανία, αλλά οι ίδιοι προσφεύγουν εκεί συχνά για υποθέσεις μεγάλης σημασίας για εκείνους.

Επομένως, μια καταδίκη τους εκεί θα τους ασκούσε ηθική αλλά και νομική πίεση να δεχθούν –αν όχι την ίδια την απόφαση– τουλάχιστον το να μπουν σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση. Επιπλέον, η έρευνα των δικηγόρων καταρρίπτει με νομικά επιχειρήματα όλες τις πάγιες θέσεις της βρετανικής πλευράς και εξηγεί μάλιστα πως κάποιες από αυτές θα μπορούσαν σε μια νομική διεκδίκηση να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της ελληνικής πλευράς.

Οπως για παράδειγμα η θέση της βρετανικής κυβέρνησης πως το ζήτημα των Γλυπτών δεν αποτελεί θέμα δικό της, αλλά αποκλειστικά του Βρετανικού Μουσείου. Η κυβέρνηση χαίρει ενός είδους «νομικής ασυλίας» την οποία δεν έχει το μουσείο, υπογραμμίζουν οι έμπειροι νομικοί.

Η απόφαση

Λίγες ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη άφιξη των δικηγόρων, ο κ. Χιλ βρέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και συζήτησε το νομικό αυτό σημείωμα με τον κ. Κ. Τασούλα. Ο υπουργός με τη σειρά του τον ενημέρωσε για το άγνωστο παρασκήνιο της συνόδου της UNESCO, όπου ζητήθηκε από Ελλάδα και Μ. Βρετανία να ξεκινήσει διαμεσολάβηση.

Ο κ. Χιλ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την έκβαση της διαδικασίας, αλλά άκουσε με προσοχή τις λεπτομέρειες της δραματικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών –ελληνικής και βρετανικής– μέχρι να έρθουν τελικά σε συμφωνία για το κείμενο της σύστασης. Σε αυτό επικεντρώθηκε την περασμένη Τρίτη η συζήτηση του κ. Τασούλα με τους τρεις δικηγόρους, με τον Νόρμαν Πάλμερ να του αναλύει πως και σε άλλες «δύσκολες» υποθέσεις επαναπατρισμού –όπως π.χ. η επιστροφή των σκελετών των Αβορίγινων από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου στην Αυστραλία– η επιτυχής έκβαση επετεύχθη συνδυάζοντας τη νομική οδό (δικαστήριο στην Τασμανία) με τη διαδικασία διαμεσολάβησης στην Αγγλία.

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για κάθε λεπτομέρεια των συζητήσεων, αλλά και των νέων προτάσεων και έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία της κυβέρνησης με τη δικηγορική ομάδα του Λονδίνου.

Για τους επόμενους έξι μήνες –ενόσω δηλαδή αναμένεται η απάντηση της Βρετανίας στη σύσταση της UNESCO– εκείνοι θα ετοιμάζονται για όλα τα νομικά σενάρια. Ηδη, στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους δικηγόρους ώστε να οριστικοποιηθούν λεπτομέρειες της συνεργασίας, όπως το οικονομικό σκέλος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να καλύπτει μόνο τα έξοδα και όχι αμοιβές των διακεκριμένων δικηγόρων.

Πάντως, στην κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον πρωθυπουργό οι δικηγόροι τον ενημέρωσαν πως εάν τελικά η υπόθεση προχωρούσε δικαστικά και είχε μια διάρκεια πέντε ετών, το κόστος για τη νομική εκπροσώπηση θα ήταν περί το μισό εκατομμύριο ευρώ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Το απόρρητο σημείωμα διεκδίκησης των Γλυπτών"

Tίθεται σε ισχύ αύριο η τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους

Στην "πρίζα" βρίσκεται η Λευκωσία ενόψει των τουρκικών κινήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, καθώς αύριο τίθεται σε ισχύ η τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους.

Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου από αύριο έως τις 30 Δεκεμβρίου για διενέργεια ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων, από το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν αναμένεται να εισέλθει αύριο στη περιοχή, και κινείται βορειοανατολικά της Καρπασίας.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάλογα με τις τουρκικές ενέργειες θα λαμβάνονται και τα δέοντα μέτρα.

Στο μεταξύ, ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας αρχίζει αύριο η Ρωσία, η οποία έχει δεσμεύσει περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων.

Η περιοχή εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου, και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Την Τρίτη αναμένεται να αρχίσει και η στρατιωτική άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου. Στην άσκηση θα συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου τύπου F-15 και F-16.

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Tίθεται σε ισχύ αύριο η τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους"

Νέα στοιχεία για τον Γερμανό που συνελήφθη για κατασκοπεία στην Κω

Νέα διάσταση παίρνει η υπόθεση του 65χρονου Γερμανού που κατηγορείται για κατασκοπεία και συνελήφθη στο νησί της Κω.

Όπως είναι γνωστό, σε βάρος του 65χρονου αλλοδαπού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και χθες το μεσημέρι παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο δικαστήριο, με συνήγορο υπεράσπισης τον κ. Μιχάλη Κώστογλου.

Ωστόσο προτού ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία νέα στοιχεία προσκομίστηκαν στο δικαστήριο τα οποία και ανέτρεψαν την όλη υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό που έχουν στη διάθεση τους οι διωκτικές αρχές της Κω είναι επιβαρυντικό για τον 65χρονο ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθει αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες για κατασκοπία, σε βαθμό κακουργήματος.

Έτσι η δίκη δεν έγινε ποτέ, ενώ ο 65χρονος αφέθηκε ελεύθερος καθώς σε βάρος του θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για να παραπεμφθεί η υπόθεση στην ανάκριση.

Η σύλληψη του 65χρονου έγινε στις 15 Οκτωβρίου από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω, και με τη δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος του για κατασκοπία παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία, ο κατηγορούμενος το πρωί της Τετάρτης προσέγγισε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω και το φωτογράφιζε εξωτερικά.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω και απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας εντόπισαν τον 65χρονο και το αυτοκίνητο του.

Από έρευνα που έγινε στο όχημα του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• ζευγάρι κιάλια και διόπτρα
• τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής

Ακολούθησε έρευνα και στην κατοικία του, όπου παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• δυο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις,
• τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω µε χειρόγραφες σημειώσεις,
• εξωτερικός σκληρός δίσκος,

• δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet,
• πέντε USB Sticks,
• δύο κασέτες βιντεοκάμερας,
• κινητό τηλέφωνο.

Στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι του, υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων της νήσου Κω.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός διαμένει στην Κω τα τελευταία δυο χρόνια.

rodiaki
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα στοιχεία για τον Γερμανό που συνελήφθη για κατασκοπεία στην Κω"

Ξανά σε απεργία οι πιλότοι της Lufthansa

Την όγδοη απεργία στην αεροπορική εταιρεία Lufthansa της Γερμανίας από τον Απρίλιο προκήρυξαν οι πιλότοι της για τη Δευτέρα και την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τους, που επιδεινώνει ιδίως τα προγράμματα συνταξιοδότησης των χειριστών.

Το συνδικάτο των πιλότων Cockpit ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα μέλη του δεν θα εργαστούν από την 01:00 την Δευτέρα έως και τις 23:59 την Τρίτη.

Θα επηρεαστούν οι πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων από και προς τη Γερμανία, προειδοποίησε o εκπρόσωπος του συνδικάτου Vereinigung Cockpit, Μάρκους Βαλ.

Η Lufthansa, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, πασχίζει να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει από εταιρείες αερομεταφορών χαμηλού κόστους, αλλά και εταιρείες κρατών της Μέσης Ανατολής.

Οι 5.400 πιλότοι που απασχολούν η Lufthansa η θυγατρική της που προσφέρει πτήσεις χαμηλού κόστους Germanwings, αλλά και η θυγατρική της που ειδικεύεται στις εμπορευματικές πτήσεις Lufthansa Cargo, απεργούν με αίτημα να παραμείνουν σε ισχύ οι πρόνοιες σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότησή τους.

Μέχρι σήμερα, οι χειριστές μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 55 τους χρόνια.

Η πιο πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στον όμιλο είχε γίνει την Πέμπτη, όταν οι πιλότοι της Germanwings απείχαν από την εργασία τους για 12 ώρες. Περίπου 100 πτήσεις ακυρώθηκαν και επηρεάστηκαν 13.000 επιβάτες.

Αφότου άρχισε το συνεχιζόμενο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων τον Απρίλιο έχουν ακυρωθεί περίπου 4.400 πτήσεις και πάνω από μισό εκατομμύριο επιβάτες χρειάστηκε να αλλάξουν ή να ακυρώσουν εισιτήρια, βάσει των στοιχείων που έχει δώσει στη δημοσιότητα η διεύθυνση της Lufthansa.

Ο Βαλ υπογράμμισε ότι η διεύθυνση της επιχείρησης δεν έχει ακόμη απαντήσει στη συμβιβαστική πρόταση που της έχει υποβάλει το συνδικάτο, παρά τις κινητοποιήσεις των πιλότων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά σε απεργία οι πιλότοι της Lufthansa"

Ντόρα: Μόλις βρεθεί ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης θα του στείλουν τον ΕΝΦΙΑ

«Μόλις βρεθεί ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης θα του στείλουν τον ΕΝΦΙΑ γιατί είναι μεγαλοπρεπής τάφος και δεν μπορεί, είναι πολλά τετραγωνικά», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ.

Η κύρία Μπακογιάνη ασκεί συνεχώς κριτική για τον ΕΝΦΙΑ, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι διαφοροποιείται, εν όψει εκλογών, από πολιτικές της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε επίσης στο μπέρδεμα που προέκυψε με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ακόμα και για την Αρχαία Ολυμπία.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ντόρα: Μόλις βρεθεί ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης θα του στείλουν τον ΕΝΦΙΑ "

Διώκονται για κακούργημα οι διοικήσεις του Μετοχικού Ταμείου Στρατού

Πόρισμα βόμβα της Εισαγγελίας Διαφθοράς θα κάνει πάρα πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους. Μετά από μακρόχρονη έρευνα που στηρίχθηκε σε οικονομικούς ελέγχους ,εκθέσεις και μαρτυρίες η Εισαγγελία Διαφθοράς βάζει στο στόχαστρο τις διοικήσεις του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από το 2000 μέχρι και το 2011!

Το πόρισμα που αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής καταλήγει ότι “επί σειρά ετών ,διοικήσεις του Μετοχικού Ταμείου Στρατού μοίραζαν στους δικαιούχους κάθε χρόνο χρηματικά ποσά ως “μέρισμα” ,που τα υπολόγιζαν αυθαίρεται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική οικονομική κατάσταση του ΜΤΣ που παρουσίαζε ζημιές”!

Οι επικουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Σέβης που συνέταξαν το πόρισμα μετά από παραγγελία της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ,για το αδίκημα της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία,που στρέφεται σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου κατ΄εξακολούθηση.

Κατηγορούμενοι είναι όλοι όσοι διετέλεσαν πρόεδροι και γενικοί διευθυντές του ΜΤΣ από το 2000 μέχρι και το 2011. Η ευθύνη του καθενός θα επιμεριστεί στην συνέχεια από τον ανακριτή Διαφθοράς.

Τα πυρά των δύο εισαγγελέων κατά των προέδρων και γενικών διευθυντών είναι μαζικά .Η ζημιά του ΜΤΣ υπολογίζεται σε 450 εκατομμύρια .

Μεταξύ άλλων οι δύο εισαγγελείς επισημαίνουν ότι οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι χορηγούσαν τα μερίσματα χωρίς να έχουν αφαιρέσει προηγουμένων από τα έσοδα των χρήσεων 2008,2009 και 2010 τις μη ικανοποιηθείσες αιτήσεις ,για την χορήγηση ΒΟΕΑ,οι οποίες είχαν υποβληθεί παρά το γεγονός ότι “ο σχηματισμός των προβλέψεων είναι υποχρεωτικός,ανεξάρτητα αν η χρήση κλείνει με θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα και το ποσό αυτό θα έπρεπε να βαραίνει τα αποτελέσματα της χρήσης,ανεξάρτητα με το εάν έχει καταβληθεί ή όχι στους δικαιούχους”.

Επίσης οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με τους εισαγγελείς “για να καλύπτουν το άνοιγμα έλλειμμα,που προέκυπτε από την διανομή του μερίσματος κατά τον παραπάνω τρόπο, χρησιμοποιούσαν το αποθεματικό κεφάλαιο του ταμείου …”

Είναι βέβαιο ότι η αποκάλυψη του πορίσματος και η ποινικη δίωξη των προέδρων και των γενικών διευθυντών ανοίγει πλέον τον ασκό του Αιολου…

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Διώκονται για κακούργημα οι διοικήσεις του Μετοχικού Ταμείου Στρατού"

Πάτρα: Απλή λοίμωξη - και όχι Έμπολα- είχε ο ασθενής που τελικά προωθήθηκε για νοσηλεία στον "Αγιο Ανδρέα"

Μια απλή λοίμωξη είχε ο άνδρας με καταφωγή από την Αφρική ο οποίος μεταφέρθηκε χθες στο Νοσοκομείο του Ρίου με υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα να προκληθεί συναγερμός καθώς κάποιοι φοβήθηκαν για Έμπολα.

Οι γιατροί διαπίστησαν τελικά ότι επρόκειτο για απλή λοίμωξη του αναπνευστικού και το περιστατικό παραπέμφθηκε στον "Άγιο Ανδρέα".

Όλα ξεκίνησαν χθες βράδυ όταν τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού το Πανεπιστημαικό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα μετά τη εισαγωγή του άνδρα με καταγωγή από χώρα της Αφρικής, ο οποίος προσήλθε στα επείγοντα προκαλώντας πανικό, καθώς η κλινική του εικόνα παρέπεμπε στα συμπτώματα του Έμπολα.

Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό τέθηκε σε επιφυλακή και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και στους ασθενείς και τους συνοδούς τους που βρίσκονταν στο τμήμα μοιράστηκαν μάσκες.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Απλή λοίμωξη - και όχι Έμπολα- είχε ο ασθενής που τελικά προωθήθηκε για νοσηλεία στον "Αγιο Ανδρέα""

Καλούνται 6.000 νεκροί να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ

Ιδιοκτήτες ακινήτων που έφυγαν από τη ζωή, ακόμη και πριν από πέντε-έξι χρόνια, καλούνται να πληρώσουν... ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων). Ο αριθμός τους, διόλου ευκαταφρόνητος, καθώς φέρεται να ξεπερνά τις 5.500 - 6.000. Οσο μάλιστα περνούν οι ημέρες, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, καθώς οι κληρονόμοι τους συνειδητοποιούν τι έχει συμβεί και προσέρχονται στις εφορίες για να βρουν το δίκιο τους. Εκεί, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν -πολλοί από αυτούς για δεύτερη φορά- όλη τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τη δήλωση ενός θανάτου στο μητρώο της εφορίας, προκειμένου στη συνέχεια να αιτηθούν και τη διαγραφή του φόρου, η οποία τους έχει ήδη καταλογιστεί.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που το ίδιο ακίνητο έχει φορολογηθεί δύο φορές με ΕΝΦΙΑ, καθώς ο φόρος έχει καταλογιστεί: α) και στο όνομα του κληρονόμου (δεδομένου ότι τα ακίνητα έχουν περιέλθει στη δική του μερίδα) β) και στο όνομα του εκλιπόντος (για την καταβολή του φόρου του οποίου είναι υπεύθυνοι βάσει του νόμου και πάλι οι κληρονόμοι).

Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο σύστημα Taxis. Η δομή του φόρου είναι τέτοια ώστε φέρνει στην επιφάνεια όλα τα λάθη και τις παραλείψεις που «έκρυβε» το σύστημα Taxis στο εσωτερικό του επί σειρά ετών. Στην προκειμένη περίπτωση, το λάθος συνίσταται στο ότι το ηλεκτρονικό μητρώο του Taxis «αγνοεί» σε περισσότερες από 5.500 περιπτώσεις τον θάνατο του φορολογουμένου. Αυτό μπορεί να έχει γίνει είτε με ευθύνη του κληρονόμου, ο οποίος δεν προσήλθε ποτέ στη ΔΟΥ για να ακολουθήσει την απαραίτητη διαδικασία, είτε με ευθύνη του υπαλλήλου της εφορίας, ο οποίος, αν και παρέλαβε τα δικαιολογητικά, δεν ολοκλήρωσε ποτέ σωστά την προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις η παράλειψη της δήλωσης να κρύβει και δόλο, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά απόκρυψης θανάτου με στόχο την είσπραξη επιδόματος ή σύνταξης από τους κληρονόμους.

Οι πληροφορίες για τέτοιου είδους περιστατικά έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται απ’ όλες τις εφορίες της χώρας, καθώς οι κληρονόμοι έντρομοι καταφεύγουν στις ΔΟΥ για να δηλώσουν τον θάνατο εκ των υστέρων. Εχουν ήδη εντοπιστεί περίπου 400 περιστατικά «υπόχρεων» που κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο παρά το γεγονός ότι έχουν αποβιώσει από το 2005 ή το 2006, 1.500 περιστατικά ανθρώπων που πέθαναν στη διετία 2011-2012 και πάνω από 2.000 περιστατικά που απεβίωσαν μέσα στο 2013.

Για τη διαγραφή του φόρου απαιτείται μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία η οποία περνάει από τον δήμο, το ειρηνοδικείο ή το πρωτοδικείο και καταλήγει στην εφορία. Και αυτό, διότι η δήλωση θανάτου στο μητρώο της ΔΟΥ προϋποθέτει την προσκόμιση συγκεκριμένων δικαιολογητικών και συγκεκριμένα:

- Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

- Πιστοποιητικό κοντινών συγγενών (η διαδικασία γίνεται στον δήμο και απαιτεί ένορκη βεβαίωση από συμβολαιογράφο ή υπεύθυνη δήλωση δύο μαρτύρων).

- Βεβαίωση περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή αποδεικτικό δημοσίευσης, εφόσον υπάρχει διαθήκη, και αντίγραφο αυτής. Το συγκεκριμένο έγγραφο εκδίδεται από το ειρηνοδικείο ή το πρωτοδικείο (ανάλογα με την ημερομηνία του θανάτου), ενώ η έκδοσή του απαιτεί την υποβολή τη σχετικής αίτησης και φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

Δυνατότητα διαγραφής του φόρου υπάρχει μόνο από το όνομα ιδιοκτήτη που απεβίωσε πριν από τις 31/12/2013. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φόρος καταβάλλεται από τον κληρονόμο. Ο νόμος ορίζει ότι ο κληρονόμος πληρώνει «αν έχει αποκτήσει δικαίωμα σε ακίνητο με οριστικό συμβόλαιο δωρεάς αιτία θανάτου, εφόσον ο θάνατος επήλθε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της φορολογίας έτους».

Για όλους όσοι απεβίωσαν μέσα στο 2014 έχει επίσης εκδοθεί εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ στο όνομά τους, καθώς ελήφθησαν υπόψη οι συνθήκες κατά την 1/1/2014. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υποχρέωση καταβολής του φόρου παραμένει στο όνομα του ιδιοκτήτη που απεβίωσε και η υποχρέωση μεταφέρεται στους κληρονόμους.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλούνται 6.000 νεκροί να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ "

«Έτσι στέλναμε τις μίζες στην Ελλάδα»

Όλο το σύστημα παράνομων πληρωμών στη χώρα μας για τις προμήθειες στον τομέα ραντάρ αποκάλυψε στην ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη πρώην στέλεχος της εταιρείας Ericsson.

Ο 70χρονος σήμερα Σουηδός Νένζελ Λις Ολοφ Μόρτεν, που δούλευε σε αυτόν τον τομέα, κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο στο ελληνικό προξενείο στη Στοκχόλμη. Προσκόμισε, μάλιστα, δύο έγγραφα – φωτιά με πληρωμές από το 2000, όπου αποκαλύπτεται ότι σε μόλις μία εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2000 διοχετεύθηκαν, μέσω δικηγόρων σε υπεράκτια εταιρεία δύο ποσά που αγγίζουν τα 21 εκατ. ελβετικά φράγκα. Και αυτή η πληρωμή βέβαια δεν είναι η μόνη και αφορά μόνο μία προμήθεια.

Ο Σουηδός προσήλθε αυθόρμητα και η κατάθεση, που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», μοιάζει να έχει βγει από ταινία με αστυνομική πλοκή. Η ανακρίτρια, τελικά, αλίευσε «λαβράκι», καθώς το στέλεχος της εταιρείας εργαζόταν από το 1985 ως το 2002, έχοντας ως τομέα ευθύνης τις πωλήσεις σε αναδυόμενες αγορές.

Η κ. Μπράτη ερευνά την υπόθεση του μεσάζοντα Χρήστου Τούμπα, αντιπροσώπου της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer, ειδικότερα δε την προμήθεια τεσσάρων συστημάτων ραντάρ για την αεροπορία (ΑΣΕΠΕ) με υπεργολάβο την Ericsson.

Την υπόθεση αποκάλυψε ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε με 250.000 ευρώ από τον Τούμπα, κατηγορούμενο για δωροδοκία που έχει ήδη απολογηθεί.

Κάντε κλικ εδώ για μεγέθυνση:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTpTK8gmBIKO81Bv4kKtEX6UC6otHhDaxQYXYWuAd3POgxzwI3GM9eS6ctTc3IFATVpmO4N1CYKR45JR-SepFVRlIcALc8Mqvcb3xy6z5-63r3EdiL2aEojlxj6hG_OscSzoFlAmfzuiGm/s1600/e4b188b79397f59d2460572ca54f518e.jpeg

Το Βήμα της Κυριακής/enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έτσι στέλναμε τις μίζες στην Ελλάδα»"

Γερμανία: Στήριξη στην Ελλάδα μέχρι την επιστροφή στις αγορές

«Η Γερμανία ταυτίζεται με την πρόθεση της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου η χώρα επιστρέψει στις χρηματαγορές», δήλωσε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ. Όπως πρόσθεσε, σημαντικό για την εμπιστοσύνη των αγορών είναι όμως «η συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων», πράγμα που δεν ισχύει όμως μόνον για την Ελλάδα. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει κάνει αναφορικά με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων «αξιοσημείωτη πρόοδο», η οποία αντικατοπτρίζεται σε «βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα απ' ό,τι προβλέπεται στις χρηματαγορές η κυρία Κοτέ τόνισε το αυτονόητο, δηλαδή ότι πράγματι στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσει Ελλάδα την ικανότητα να καλύπτει τις δανειακές τις ανάγκες από τις χρηματαγορές. Τώρα ως προς την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα η εκπρόσωπους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε απλώς να πει ότι ως το τέλος του χρόνου και αφότου η τρόικα συντάξει το τελικό της πόρισμα για το τρέχον πρόγραμμα, η ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Πάντως το θέμα της Ελλάδας, κυρίως σε σχέση με αναπτυξιακά προγράμματα στο πλαίσιο της ΕΕ, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας τη Δευτέρα.

Γιατί αναλυτές χαρακτηρίζουν «μη συνετή» πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης

Ισχυρούς κραδασμούς έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές χωρίς «εγγυητή», με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν «μη συνετή» την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. Το 85% των αναλυτών που συμμετείχε σε έρευνα του Bloοmberg εκτιμά πως τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, δεν είναι από οικονομικής άποψης λογικά, καθώς για να μπορεί μία χώρα να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης. Το 50% των αναλυτών εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της από τις αγορές και ότι θα χρειασθεί τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το θέμα των σχεδίων της Ελλάδας για επιστροφή στις χρηματαγορές ήταν αντικείμενο και του σημερινού κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο, με τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης να επαναλαμβάνουν τη στήριξη της Γερμανίας προς την Αθήνα αλλά και να επιμένουν παράλληλα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Στήριξη στην Ελλάδα μέχρι την επιστροφή στις αγορές"

Κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β' παρουσίασαν οι Σκοπιανοί

Κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄ είναι ανάμεσα στα εκθέματα του νέου αρχαιολογικού μουσείου της ΠΓΔΜ, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο.

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της ΠΓΔΜ βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός) που διασχίζει την πόλη, η δε αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του μουσείου ανήλθε στα 27 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε τρία επίπεδα, σε μία έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά εκτίθενται περίπου 6.000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα.

Στο νέο μουσείο έχουν τοποθετηθεί και 15 κέρινα ομοιώματα, μεταξύ αυτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ.

Τα κέρινα ομοιώματα, τα οποία είναι σε φυσικό μέγεθος παραγγέλθηκαν στη Ρωσία. Στην είσοδο του μουσείου εκτίθεται αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και την υπουργό Πολιτισμού, Ελιζαμπέτα Κάντεσκα-Μίλεφσκα.

Ο Γκρούεφσκι, κατά την ομιλία του στη διάρκεια των εγκαινίων αναφέρθηκε στην ξεχωριστή, όπως τη χαρακτήρισε, σημασία που έχει για τη χώρα του το νέο αρχαιολογικό μουσείο.

«Όλα αυτά τα εκθέματα του νέου αρχαιολογικού μουσείου έχουν ανεκτίμητη αξία για τη χώρα μας και αντιπροσωπεύουν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί έκφραση των ιδιαίτερων παραδόσεων, της γνώσης και των αξιών των προηγούμενων γενεών σε αυτό τον τόπο. Κάτι τέτοιο μας επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης της κοινωνίας από την οποία μπορούν να αντλήσουν γνώση οι νέες γενιές. Η δική μας γενιά έχει σήμερα την τιμή να διατηρήσει κατάλληλα την κληρονομιά αυτή και να τη διαδώσει στον κόσμο, διότι ένα τέτοιο παρελθόν ανήκει σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει να επενδύει στον πολιτισμό και πως το επόμενο βήμα στον τομέα αυτό θα είναι η λειτουργία, την ερχόμενη εβδομάδα, «μουσείου για τους Μακεδόνες πρόσφυγες από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».

AΠΕ/newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β' παρουσίασαν οι Σκοπιανοί"

Μυστήριο με παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Γιατί απομακρύνθηκε ο αρμόδιος προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής

Υπήρξε τις τελευταίες ημέρες σοβαρό «κρούσμα» παράνομων υποκλοπών στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που έγινε αντιληπτό από την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε;

Το καθοριστικό αυτό ερώτημα προκύπτει από την αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να απομακρύνει προ μερικών ημερών από τη θέση του τον προϊστάμενο του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο τμηματάρχης αυτός, που θεωρείται αξιωματικός μεγάλης εμπειρίας, είχε την ευθύνη «χειρισμού» του συστήματος μαζικών νομίμων συνακροάσεων, το οποίο έχει έδρα -όπως και ένα αντίστοιχο της ΕΥΠ- στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη.

Σύμφωνα με ορισμένες διαρροές από επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε ότι από τη συγκεκριμένη υπηρεσία είχαν διακινηθεί παρανόμως CD με ηχογραφημένες συνομιλίες που έγιναν για λογαριασμό επιχειρηματιών. Σε απόλυτη παρέκκλιση βεβαίως με τη νόμιμη διαδικασία για την εξάρθρωση ενόπλων ομάδων, εγκληματικών οργανώσεων κτλ.».

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, «το συμβάν αυτό προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλη Κικίλια, που ζήτησε πληροφορίες για το παρασκήνιο της υπόθεσης».

Έτσι, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, υπήρξε κεντρική απόφαση για την απομάκρυνση του τμηματάρχη ο οποίος μετατέθηκε σε υπηρεσία της Ασφάλειας Αττικής. Τα ερωτήματα μεγεθύνονται ύστερα και από σχετικό ερώτημα που υπέβαλε την Πέμπτη «Το Βήμα» προς το γραφείο του κ. Κικίλια, με τους συνεργάτες του υπουργού να μη διαψεύδουν τις σχετικές αναφορές και να μνημονεύουν ότι «ο υπουργός δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα»!

Όμως φαίνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεσης δεν είναι απόλυτα σαφής…

Ο τμηματάρχης που μετατέθηκε θεωρείται από τους πλέον δραστήριους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με κύριο ρόλο (αφού θεωρείται ειδικός στη χρήση των σχετικών συστημάτων παρακολούθησης) στις έρευνες για τις δύο συλλήψεις του αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη, για τη δράση των Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ είχε συμμετάσχει και στον εντοπισμό των αλβανών δραπετών στη Θεσπρωτία, των ρωσοπόντιων δολοφόνων των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη και άλλες σύνθετες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον επί σειρά ετών ήταν προϊστάμενος στην ειδική ομάδα ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που είχε επαφή με τη CIA και άλλες ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με αναφορές συνεργατών του απομακρυνθέντος, «πράγματι η απόφαση μετάθεσής του ήταν αιφνιδιαστική. Ποτέ δεν ζήτησε να φύγει από αυτό το πόστο. Μία εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την απομάκρυνσή του είναι ότι η δικαιοδοσία του συστήματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα περάσει σε λίγους μήνες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη νεοσύστατη Διεύθυνση Συλλογής και Επεξεργασίας Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Όμως αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Και ο ίδιος πληροφορήθηκε ότι υπήρχαν αυτές οι διαρροές για παράνομες υποκλοπές από την υπηρεσία που προΐστατο, χωρίς όμως να του πουν τίποτε περισσότερο».

Όπως προκύπτει από άλλες αναφορές, ο απομακρυνθείς από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε ζητήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα «στα έγγραφα αιτήματα για παρακολουθήσεις που διακινούνται μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων της Αντιτρομοκρατικής να μην αναφέρονται μόνο αριθμοί τηλεφώνων αλλά και να καταγράφονται τα ονόματα των παρακολουθουμένων. Κάτι που φέρεται να εφαρμόστηκε αμέσως...»

Σημειώνεται, τέλος, ότι παρόμοιες διαρροές για παράνομες υποκλοπές είχαν υπάρξει προ περίπου ενός χρόνου και για επιτελικά στελέχη της ΕΥΠ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυστήριο με παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις"

Ο Χαλίφης Ερντογάν έφτιαξε το μεγαλύτερο παλάτι του κόσμου (βίντεο)

Το νέο παλάτι του Χαλίφη Ερντογάν είναι έτοιμο.

Ονομάζεται, καθόλου τυχαία Ak Saray, δηλαδή Λευκός Οίκος και είναι το μεγαλύτερο παλάτι του κόσμου.

Με τα εγκαίνιά του αναμένεται να μπει και στο Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Το προηγούμενο μεγαλύτερο παλάτι ήταν αυτό του Σουλτάνου του Μπρουνέι, που είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Το παλάτι του Σουλτάνου του Μπρουνέι είναι 200.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ το νέο παλάτι του Ερντογάν είναι 300.000 τετραγωνικά μέτρα. Δηλαδή 300 στρέμματα.

Το παλάτι του Χαλίφη ερντογάν υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει 444 εκατομ. δολάρια και θα εγκατασταθεί εκεί στις 29 Οκτωβρίου στην επέτειο της ίδρυσης της Δημοκρατίας.

Το Ak Saray έχει βρεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο μιας απίστευτης διαμάχης μεταξύ του Ερντογάν και της Δικαιοσύνης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αγνόησε δεκάδες αποφάσεις διακστηρίων που επέμεναν ότι έπρεπε να σταματήσουν οι εργασίες.

«Ας το γκρεμίσουν.Αν έχουν την δύναμη ας το κάνουν. Μπορεί να διέταξαν το γκρέμισμά του αλλά δεν έχουν την δύναμη να το κάνουν. Θα το κτίσω και θα μείνω σε αυτό» είχε δλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν.

Το παλάτι είχε ξεκινήσει ως σχέδιο για την εγκατάσταση του Πρωθυπουργικού γραφείου.

Όμως μετά την εκλογή του και την ανακήρυξή του ως 12ου Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισε, με το έτσι θέλω, να γίνει η Προεδρική κατοικία εκεί.

Βίντεο με το παλάτι:


Βίντεο με τον δρόμο που είναι αποκλειστικής χρήσης από τον Χαλίφη Ερντογάν


aksaray 6
aksaray 1
aksaray 2
aksaray 3
aksaray 4
aksaray 5
tribune
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Χαλίφης Ερντογάν έφτιαξε το μεγαλύτερο παλάτι του κόσμου (βίντεο)"

Πυρ με ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά

Πυρ ομαδόν από τους στρατιωτικούς που «απαντούν» στην κυβέρνηση με μαζικές αγωγές για τα αναδρομικά και την αποκατάσταση των μισθών τους. Οπως αποκάλυψε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών), αντισυνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης, «οι στρατιωτικοί, σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει η κυβέρνηση όσα προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα καταθέσουν ομαδικές αγωγές» (ανά 50 άτομα για νομικούς λόγους).

Ο κ. Τσουκαράκης αναφέρει ότι «αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει αποκατάσταση μισθών των στρατιωτικών είναι στην πραγματικότητα διαχείριση ζημιάς, καθώς η συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ είναι τουλάχιστον πλημμελής. Επιπλέον, δεν αγγίζει καν το 50%, όπως διατείνεται το υπουργείο Οικονομικών, αλλά το 20% με 25%. Πεποίθηση της Ομοσπονδίας είναι ότι η λεγόμενη αποκατάσταση δεν θα περάσει ούτε από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ. Εμείς, πάντως, συνεχίζουμε κανονικά αυτό που έχουμε εδώ και καιρό εξαγγείλει, μέχρι την ουσιαστική αποκατάσταση των μισθών μας, στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Ηδη, με τον δικηγόρο της Ομοσπονδίας γυρίζουμε την Ελλάδα, ενημερώνοντας τους συναδέλφους και καταθέτουμε αγωγές κατά πενηντάδες, όπως προβλέπεται».


Ο ασκός του Αιόλου κατά του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και των αρμόδιων υπουργών αναμένεται να ανοίξει στις 28 Νοεμβρίου, οπότε συνεδριάζει η επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, στην οποία έχουν προσφύγει οι στρατιωτικοί.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα οι ισχυρισμοί του υπουργείου Οικονομικών περί αποκατάστασης των μισθών στο 75% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, αφού δεν μπορεί να υπολογίζει στην αποκατάσταση των μισθών τα αναδρομικά έξι μηνών που θα δοθούν σε πρώτη φάση τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια τα αναδρομικά των υπόλοιπων 17 μηνών, τα οποία θα δοθούν σε 36 δόσεις, καθώς αυτά αφορούν μόνο το σκέλος της απόφασης που κρίνει παράνομη την περικοπή των μισθών των ενστόλων από τον Αύγουστο του 2012.

Αντίστοιχα, σημειώνουν ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί στην αποκατάσταση και ο μη συμψηφισμός του κοινωνικού μερίσματος, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς δεν έχει να κάνει με τον μισθό, ενώ δεν αφορά και το σύνολο των ενστόλων.

Οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών επισημαίνουν ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη, καθώς ορίζει ότι θα πρέπει να τους επιστραφεί αναδρομικά ολόκληρη η διαφορά ανάμεσα στον μισθό που εφαρμόστηκε από την 1η Αυγούστου 2012 και σε αυτόν που ίσχυε έως και τον Ιούλιο του 2012. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι στρατιωτικοί θα προχωρήσουν σε νέες αγωγές κατά του Δημοσίου, μέχρι να δικαιωθούν πλήρως.

Αντίθετα, μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού δείχνουν αναφορικά με την περίπτωση το νέο μισθολόγιο να προβλέπει -τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα- την επιστροφή του 50% του ποσού που τους κόπηκε τον Αύγουστο του 2012.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » " Πυρ με ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά"

Πάτρα: Συναγερμός στο ΠΓΝΠ από κρούσμα ύποπτο για Έμπολα

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε χθες βράδυ το Πανεπιστημαικό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα μετά τη εισαγωγή ενός περιστατικού που θεωρήθηκε ύποπτο για Έμπολα.

Πρόκειται για έναν άνδρα με πολύ υψηλό πυρετό και καταγωγή από χώρα της Αφρικής, ο οποίος προσήλθε στα επείγοντα προκαλώντας πανικό, καθώς η κλινική του εικόνα παρέπεμπε στα συμπτώματα του Έμπολα.

Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό τέθηκε σε επιφυλακή και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και στους ασθενείς και τους συνοδούς τους που βρίσκονταν στο τμήμα μοιράστηκαν μάσκες.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό από τι πάσχει ο άνδρας ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για τον θανατηφορο ιό.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Συναγερμός στο ΠΓΝΠ από κρούσμα ύποπτο για Έμπολα"

Το τελικό σχέδιο για ρύθμιση χρεών σε εφορίες - ταμεία

Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους θα έχουν πάνω από 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε στις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το περιθώριο για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι τρίμηνο, δηλαδή η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από την 1 Νοεμβρίου 2014 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Το τελικό σχέδιο της ρύθμισης – που θα είναι ενιαία για οφειλές σε Εφορίες και Ταμεία – θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.

Η ρύθμιση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», προβλέπει τα εξής:

1. Δίνονται 100 δόσεις για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό της δόσης καθορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις θα είναι 20%.

2. Προβλέπονται έως και 72 δόσεις για οφειλές από 15.001 ευρώ και άνω. Η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις συνδέεται με τον αριθμό των δόσεων. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής:

Έκπτωση Εξόφληση σε:

30% 72 δόσεις
50% 60 δόσεις
60% 48 δόσεις
70% 36 δόσεις
80% 24 δόσεις
90% 12 δόσεις
100% Εφάπαξ


3. Το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας διαμορφώνεται στο 4,6% (από 8,76%).

4. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα ο οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του στην Εφορία και τα Ταμεία. Για παράδειγμα οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει καταβάλει κανονικά τις εισφορές για τον μήνα Οκτώβριο. Σε περίπτωση που υποβάλει αίτηση τον Ιανουάριο θα πρέπει να έχει πληρώσει τις οφειλές του κανονικά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

5. Δίνεται η δυνατότητα να μην καταβληθεί μία δόση εγκαίρως. Ωστόσο, στη συνέχεια θα πρέπει να καταβληθεί η συγκεκριμένη δόση με μία επιβάρυνση 2% στο υφιστάμενο επιτόκιο. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν εγκαίρως περισσότερες από μία δόσεις, ο οφειλέτης βγαίνει από την ευνοϊκή ρύθμιση.

6. Ειδικό καθεστώς θα ισχύει για όσους έχουν ήδη μπει στη ρύθμιση «νέα αρχή» και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις του. Στόχος είναι να δοθεί ένα «μπόνους» σε όσους καταβάλλουν με συνέπεια τις δόσεις τους προς τις Εφορίες και τα Ταμεία.

7. Οι οφειλέτες που δεν θα μπουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο στη ρύθμιση «νέα αρχή» χάνουν οριστικά την ευκαιρία. Το μόνο περιθώριο που θα έχουν είναι να υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση», η οποία ωστόσο προβλέπει μόνο 12 δόσεις. Και σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,6%, ενώ μπορεί να μην καταβληθεί μόνο μία δόση εγκαίρως. Η δόση αυτή θα πρέπει να καταβληθεί στη συνέχεια με επιβάρυνση 2% στο υφιστάμενο επιτόκιο, διαφορετικά ο οφειλέτης βγαίνει και από την πάγια ρύθμιση.

8. Οι αιτήσεις για την αποπληρωμή θα μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά εντός της διορίας που ήδη αναφέρθηκε (δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 31 Ιανουαρίου).

9. Από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα βγαίνουν όσοι δεν υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ όσο διαρκούν οι δόσεις, αλλά και όσοι έχουν υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία για να εγκριθεί η αίτησή τους.

10. Η νέα ρύθμιση προβλέπει την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης σε αυτή, ενώ θα καταργηθούν και γραφειοκρατικά εμπόδια.

11. Όσοι οφειλέτες μπουν στη ρύθμιση και καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις δεν απειλούνται από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.ά.).

12. Επιπρόσθετα σε όσους οφειλέτες μπουν στη ρύθμιση θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής (φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα) το οποίο – εφόσον φυσικά αποπληρώνονται οι δόσεις – θα ανανεώνεται κάθε μήνα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Το τελικό σχέδιο για ρύθμιση χρεών σε εφορίες - ταμεία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news