facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η Χιλή στο πλευρό της Ελλάδας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα τάχθηκε ο πρόεδρος του Χιλιανού κοινοβουλίου Άλντο Κορνέχο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο κ. Κορνέχο ξεναγήθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ χτες επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναφερόμενος στην αξία του Μουσείου Ακροπόλεως, ο κ. Κορνέχο είπε ότι αποτελεί κομμάτι της διεθνούς πατρογονικής κληρονομιάς και τόνισε: «λείπουν οπωσδήποτε κάποια μάρμαρα τα οποία καλό θα ήταν να μην είχαν φύγει ποτέ. Αλλά και να επιστρέψουν εδώ στο χώρο στον οποίο γεννήθηκαν».

Για τις επαφές του με τον ομόλογό του Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο κ. Κορνέχο είπε ότι είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων όχι μόνο για θέματα οικονομικά και πολιτικά, αλλά επίσης «και να δω τη μεγάλη σημασία που έχει η συνεργασία ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια.

Είχα μια πολύ ευχάριστη και πολύ καρποφόρα ανταλλαγή απόψεων για θέματα τα οποία άπτονται των δύο λαών. Καθώς επίσης και για τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια. Και που αλλού καλύτερα από εδώ την Αθήνα για να μιλήσουμε για τα θέματα αυτά».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Δημοκρατίας της Χιλής Aldo Cornejo είναι δικηγόρος, και, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει σπουδάσει την Ελληνική Ιστορία και τους Αρχαίους Έλληνες.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Χιλή στο πλευρό της Ελλάδας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα"

Αρχιμανδρίτης: "Δεν ντρέπεσαι μωρή γαϊδούρα να μου ζητάς και ασφαλιστήριο"

Το ρεπορτάζ "καίει" τον 59χρονο Αρχιμανδρίτη από τη Λαμία - Απείλησε την αστυνομικό λέγοντας ότι γνωρίζει τον αρχηγό της αστυνομίας - Με ποιες κατηγορίες τον αναζητούσαν οι αστυνομικοί για αυτόφωρο - Γιατί τράπηκε σε φυγή αφήνοντας στο σημείο προσωπικά του έγγραφα;

Νέες στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το απίστευτο συμβάν με πρωταγωνιστή τον Αρχιμανδρίτη από τη Λαμία Ιγνάτιο Σάπιο.

Όλα έγιναν στις 5:40΄ το απόγευμα της Κυριακής σε τροχονομικό έλεγχο στην εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών, όπου συνεργείο της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Βοιωτίας πραγματοποιούσε ελέγχους στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας.

Επικεφαλής του συνεργείου ήταν μια ανθυπαστυνόμος, η οποία είχε την ατυχία να σταματήσει το ιερωμένο, αφού το ραντάρ τον "συνέλαβε" να τρέχει με υπερβολική ταχύτητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, ο Αρχιμανδρίτης φέρεται να άρχισε τα γαλλικά όταν η 32χρονη αστυνομικός του ζήτησε και το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου.

Τότε με έκπληξη άκουσε τον σεβάσμιο Αρχιμανδρίτη να της λέει με ύφος: «Δεν ντρέπεσαι μωρή γαϊδούρα να μου ζητάς και ασφαλιστήριο;» Στη συνέχεια ακολούθησαν απειλές του τύπου "γνωρίζω τον αρχηγό της αστυνομίας και ανωτάτους αξιωματικούς και καταλαβαίνεις που μπορείς να βρεθείς..."

Όταν είδε ότι η Ανθυπαστυνόμος δεν "μάσησε" και συνέχισε να κάνει τη δουλειά της προσπάθησε να της αρπάξει τα χαρτιά (άδεια - δίπλωμα κλπ) από τα χέρια. Όταν εκείνη δεν τα άφηνε ο Αρχιμανδρίτης προσπάθησε να την χαστουκίσει και εκείνη έβαλε τα χέρια μπροστά στο πρόσωπο.

Στη συνέχεια η 32χρονη αστυνομικός έπεσε πάνω στις μπάρες και χτύπησε χάνοντας τις αισθήσεις της.

Ο 59χρονος Αρχιμανδρίτης μπήκε στο αυτοκίνητο και τράπηκε σε φυγή. Ήταν δε τέτοια η βιασύνη του, που άφησε στο σημείο κάποια από τα ατομικά του έγγραφα.

Οι δυο συνάδελφοι της αστυνομικού που ήταν λίγα μέτρα πιο πέρα έτρεξαν να βοηθήσουν την Ανθυπαστυνόμο, η οποία είχε χάσει της αισθήσεις της. Στη συνέχεια τη μετέφεραν στο νοσοκομείο Θηβών.

Η μήνυση και οι αναζητήσεις για το αυτόφωρο

Η 32χρονη Ανθυπαστυνόμος αμέσως μετά υπέβαλε μήνυση κατά του 59χρονου Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Σάπιου. Η μήνυση σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι για 4 αδικήματα.

α) Απειλή, β) Αντίσταση, γ) Απλή σωματική βλάβη, δ) Εξύβριση.

Στη συνέχεια εστάλη σήμα για να συλληφθεί ο Αρχιμανδρίτης στα πλαίσια του αυτοφώρου. Μάλιστα το σήμα εστάλη και στην Α.Δ. Φθιώτιδας γιατί η γενέτειρα του είναι η Λαμία, ενώ εστάλη και στο Α.Τ. Συντάγματος για αναζήτηση στην Αθήνα, αφού ο Αρχιμανδρίτης δήλωνε κάτοικος Κολωνακίου - Μονή Πετράκη, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής .

Το αυτόφωρο έληξε το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς φυσικά ο Αρχιμανδρίτης να έχει εντοπισθεί.

Όλα τα παραπάνω φυσικά έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ο ίδιος ο Αρχιμανδρίτης βγήκε και υποστήριξε στα κανάλια.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιμανδρίτης: "Δεν ντρέπεσαι μωρή γαϊδούρα να μου ζητάς και ασφαλιστήριο" "

Η σύνδεση Μαζιώτη -Σταμπούλου: Το γκαράζ και η «γειτονιά» των τρομοκρατών

Τα κομμάτια του παζλ προσπαθεί να ενώσει σιγά σιγά η Αντιτρομοκρατική έπειτα από τα ευρήματα στο γκαράζ -γιάφκα του Βύρωνα και τη σύλληψη του 31χρονου Αντώνη Σταμπούλου, ο οποίος φέρεται να είναι συνεργός του Νίκου Μαζιώτη και πρόσωπο-κλειδί στις επιθέσεις/κινήσεις που ετοίμαζε η οργάνωση.

Από την πρώτη στιγμή που ανιχνεύθηκε το DNA του Νίκου Μαζιώτη στο ενοικιαστήριο και αποδείχθηκε ότι ήταν εκείνος που νοίκιασε το γκαράζ οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής βεβαιώθηκαν πως ο 31χρονος Σταμπούλος είναι συνεργός του εγκέφαλου του Επανασταστικού Αγώνα και ψάχνουν να διευκρινίσουν ποιος είναι ο ακριβής ρόλος του στην οργάνωση.
Αλλωστε, το γεγονός ότι δεν έχει απασχολήσει ξανά με τις δραστηριότητές του τις Αρχές γεννάει περαιτέρω ερωτήματα, ωστόσο, η σκληρή του στάση και το γεγονός ότι δεν δίνει καμία πληροφορία μετά τη σύλληψή του σε συνδυασμό με τα στοιχεία-φωτιά που βρέθηκαν στην κατοχή του οδηγούν την Αντιτρομοκρατική στην εκτίμηση ότι πρόκειται για σημαίνων στέλεχος.

Σημειωτέον ότι το μπλοκ που βρέθηκε στην κατοχή του περιελάμβανε όλες τις σημειώσεις για τους επόμενους στόχους, όπως οι Μαρινάκης, Βενιάμης, Φέσσας, τα γραφεία της ΝΔ, αλλά και πολλά τηλέφωνα, διευθύνσεις, κωδικοί και πληροφορίες για το πότε θα γινόταν το επόμενο χτύπημα της οργάνωσης.

Η «γειτονιά» των τρομοκρατών

Αίσθηση, ακόμη, προκαλεί το γεγονός ότι το πατρικό σπίτι του Αντώνη Σταμπούλου, στο οποίο διέμενε ο συλληφθείς, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το διαμέρισμα το οποίο είχαν νοικιάσει και έμεναν τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα.

Φωτογραφίες από το σπίτι του Αντώνη Σταμπούλου

Για την ακρίβεια η οδός Βύρωνος 11, όπου είναι το πατρικό του Σταμπούλου, βρίσκεται μόλις μερικά τετράγωνα μακριά από την Υψηλάντου 27 όπου ήταν το κρησφύγετο του Νίκου Μαζιώτη.

Η οδός Βύρωνος 11
Η οδός Υψηλάντου 27

Το γεγονός αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο βάζει νέα ερωτήματα στις Αρχές και ενδεχομένως οι έρευνες στην ευρύτερη περιοχή Πεύκης-Αμαρουσίου να επεκταθούν.

Ο σωματώδης νεαρός που αρνιόταν να δώσει τα στοιχεία του

Ο Σταμπούλος που συνελήφθη την Τετάρτη τηρούσε εντελώς αρνητική στάση, μη αποκαλύπτοντας ούτε το όνομά του και αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να τον ακινητοποιήσουν ώστε να του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα. Ο άνδρας είναι ιδιαίτερα γεροδεμένος, μιλάει άπταιστα ιταλικά, αλλά είναι ελληνικής καταγωγής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο άγνωστος νεαρός είχε μπει στο στόχαστρο των Αρχών εδώ και ένα χρόνο, ιδιαίτερα μετά την επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου 2014.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή οι Αρχές είχαν στην κατοχή τους ενδείξεις ότι συμπορεύεται με τον Νίκο Μαζιώτη και ότι αποτελούσε ενεργό μέλος της ομάδας του. Ωστόσο δεν είχαν κανένα στοιχείο για την ταυτότητά του.
Δεν είναι τυχαίο, ότι μετά τη σύλληψη Μαζιώτη οι Αρχές άρχισαν να διαρρέουν την ύπαρξη ενός συνεργού, «καθαρού», που δεν είχε απασχολήσει ποτέ και για τίποτα τις διωκτικές Αρχές, ενώ ζούσε μια απόλυτα νομιμοφανή κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

Γιατί δεν μιλάει στις Αρχές

Η Αντιτρομοκρατική, πάντως, βρίσκεται σε συναγερμό καθώς εκτιμά πως ο άνδρας δεν συνεργάζεται ούτως ώστε να δώσει χρόνο στους συνεργούς του προκειμένου να κρύψουν ή να καταστρέψουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο άνδρας να γνωρίζει που βρίσκονται άλλες γιάφκες και κρησφύγετα και να προσπαθεί να καθυστερήσει τις αρχές ώστε να «αδειάσουν» αυτά τα σπίτια. Αλλωστε, στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει και άλλα στοιχεία από τις σημειώσεις του. Στο μπλοκάκι του ο 31χρονος έχει καταγραμμένα πάρα πολλά τηλέφωνα, διευθύνσεις και κωδικούς και οι Αρχές ψάχνουν να δουν εάν αυτά αφορούν σε στόχους ή συνεργούς και σπίτια που χρησιμοποιούσε η ομάδα Μαζιώτη.

Σημειωτέον ότι η Αντιτρομοκρατική δεν έχει καταφέρει ακόμη να εντοπίσει την γιάφκα του Νίκου Μαζιώτη όπου πιστεύεται ότι κρύβονται όπλα και εκρηκτικά και εκτιμάται ότι ο Σταμπούλος ίσως παίζει ρόλο-κλειδί.

Σε διαδικασία «καθαρισμού» το γκαράζ

Οι Αρχές, πάντως, έχουν φθάσει στο συμπέρασμα ότι το γκαράζ του Βύρωνα βρισκόταν σε διαδικασία αδειάσματος όταν το εντόπισε η Αντιτρομοκρατική και για αυτόν τον λόγο δεν βρέθηκαν πολλά στοιχεία, παρά μόνο η σχάρα που φέρεται να είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση κατά της Τράπεζας της Ελλάδας.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η σύνδεση Μαζιώτη -Σταμπούλου: Το γκαράζ και η «γειτονιά» των τρομοκρατών "

Νέες οδηγίες για τη «βροχή» προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ -Φθάνουν τις 50.000

Εχοντας λάβει, πλέον, τη μορφή χιονοστιβάδας οι ενδικοφανείς προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ, απαιτούν ειδικό χειρισμό από τη ΓΓΔΕ και ως εκ τούτου δόθηκαν νέες οδηγίες, με νέα εγκύκλιο. Στόχος, είναι να ταξινομούνται οι προσφυγές ανάλογα με το είδος του αιτήματος (π.χ αντισυνταγματικότητα) και να ενημερώνεται η Κεντρική Υπηρεσία κάθε εβδομάδα, αφού όπως όλα δείχνουν πάμε ολοταχώς για πιλοτική δίκη στο ΣτΕ.

Εν τω μεταξύ, με νέα ανακοίνωση, η ΓΓΔΕ καθησυχάζει όσους πλήρωσαν την τελευταία ημέρα τον ΕΝΦΙΑ αλλά οι δόσεις αυτές δεν φάνηκαν στο σύστημα, λόγω του προβλεπόμενου τριημέρου που μεσολαβεί από τη διαχείριση του ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδικασία ενημέρωσης των οφειλών, με τις πληρωμές των φορολογουμένων που πραγματοποιήθηκαν στις Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ από 26/09 έως 30/09 εξελίσσεται σταδιακά, λόγω του μεγάλου πλήθους των συναλλαγών που επεξεργάζονται τα πληροφοριακά συστήματα.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας τις επόμενες ημέρες, τυχόν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που εμφανίζονται στην εικόνα των οφειλών, θα απαλειφθούν. Οι πολίτες μπορούν να επιβεβαιώσουν την αποστολή της πληρωμής τους από τις Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. μέσω της Προσωποποιημένης Πληροφόρησης στο TAXISNET από την επιλογή Στοιχεία Πληρωμών.

Ολη η εκγύκλιος Σαββαΐδου

Λόγω της υποβολής μεγάλου αριθμού ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α., στα πλαίσια της απλοποίησης των διαδικασιών, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και των φορολογικών αρχών κατά την παραλαβή και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών:

1. Οι ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλονται κατά τα προβλεπόμενα μέσω των αρμοδίων Δ.Ο.Υ. πρωτοκολλούνται αυθημερόν και στη συνέχεια, καταχωρούνται στην υφιστάμενη ηλεκτρονική εφαρμογή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών σε ειδικό πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνει μόνο τα ακόλουθα πεδία:

. Δ.Ο.Υ.
. Α.Φ.Μ.
. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ
. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
. ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
. ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ (σύμφωνα με την κωδικοποίηση που αναφέρεται στην παρ. 3 της παρούσης)

2. Ακολούθως, οι ενδικοφανείς προσφυγές, μαζί με τις προσβαλλόμενες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (εκκαθαριστικά), και τα έγγραφα που τυχόν προσκόμισαν οι υπόχρεοι, διαβιβάζονται συγκεντρωτικά (σε φυσική μορφή) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, μία φορά την εβδομάδα (για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών η διαβίβαση μπορεί να γίνεται στο τέλος της εβδομάδας και πάντως, εντός της προβλεπόμενης από το άρθρο 63 του Κ.Φ.Δ. προθεσμίας των 7 ημερών), με διαβιβαστικό έγγραφο, στο οποίο επισυνάπτεται και εκτύπωση, από την ηλεκτρονική εφαρμογή, κατάστασης των προσφυγών που αποστέλλονται.

3. Κατά παρέκκλιση των οριζομένων στην ΠΟΛ 1069/4.3.2014 Εγκύκλιο, ειδικά για τις ενδικοφανείς προσφυγές που ασκούνται κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

α) η αρμόδια φορολογική αρχή δεν συγκροτεί ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης και

β) δεν συντάσσει έγγραφο αιτιολογημένων απόψεων επί των ισχυρισμών που προβάλλει ο υπόχρεος.

Αντί για το έγγραφο απόψεων συμπληρώνεται ο πίνακας (στην ηλεκτρονική εφαρμογή), όπου καταχωρούνται κωδικοποιημένοι οι λόγοι της προσφυγής, Για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών, οι λόγοι έχουν κωδικοποιηθεί ως εξής (συμπληρώνεται το αντίστοιχο πεδίο, ενώ μπορούν να συμπληρωθούν και περισσότεροι του ενός κωδικοί, σύμφωνα με τους λόγους που προβάλλει ο προσφεύγων) :

1 : Αντισυνταγματικότητα
2 : Αμφισβήτηση Αντικειμενικών αξιών
3 : Αιτήματα απαλλαγών άρθ.7 Ν 4223/13
4 : Οικονομική αδυναμία
5 : Διόρθωση στοιχείων Ε9
6 : Άλλα θέματα

4. Διευκρινίζεται ότι η παραλαβή, ηλεκτρονική καταχώριση και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν συντάσσεται έγγραφο απόψεων επί της ενδικοφανούς προσφυγής.

Διάφορο είναι το ζήτημα της άσκησης, στη συνέχεια, δικαστικής προσφυγής κατά τυχόν σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής ή απόρριψής της ως απαράδεκτης, καθώς στην περίπτωση αυτή, ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβάζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. υποδοχής του Τμήματος Δικαστικού, για τη σύνταξη απόψεων επί της προσφυγής και την αποστολή του διοικητικού φακέλου στο αρμόδιο Δικαστήριο, σύμφωνα τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και τις διατάξεις του άρθρου 1, περ. 97 της υπ αριθ. Δ6Α 1036682 ΕΞ 2014/25-2-2014 (Φ.Ε.Κ. Β 478) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και του άρθρου 80 παρ. 7 του Π.Δ. 111/2014 (ΦΕΚ Α178).

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες οδηγίες για τη «βροχή» προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ -Φθάνουν τις 50.000"

Σοβαρές καταγγελίες Νικολόπουλου για Χρυσοχοϊδη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Φοβερές καταγγελίες αλλά και σημαντικές ειδήσεις βγάζουν οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής Νίκου Νικολόπουλου, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για το συγκεκριμένο θέμα .

Συγκεκριμένα καταγγέλει ότι ο Μ. Χρυσοχοίδης: «εγκαινίασε σταθμό σύμβασης που διαλύθηκε !!! το 2011» και φέρνει στην δημοσιότητα ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών (2/3/2011), η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «η διαδικασία ήταν από την αρχή προβληματική» και ότι «η υπογραφή της σχετικής σύμβασης πολύ μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και η συνέχιση της εκτέλεσής του έξι χρόνια μετά συνιστούν από μόνα τους διαχειριστική ανωμαλία»(!!!)…».

Ακόμα υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοίδης στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens και το Πόρισμα που ψηφίστηκε και από τον ίδιο είναι καταπέλτης.

Τέλος αποκαλύπτει: «Την προανάκριση που διενεργήθηκε και την άσκηση το 2007 ποινικών διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, η κύρια Ανάκριση βρίσκεται επιτέλους, μετά από αρκετή βραδυπορία και προσπάθεια συγκάλυψης, στο τελικό της στάδιο και επίκειται η παραπομπή σε δίκη των ενόχων».

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Νίκου Νικολόπουλου έχει ως ακολούθως:

«Ο υπουργός που «δεν είχε διαβάσει» το Μνημόνιο… Ο υπουργός που δεν είχε καταλάβει πόσο θα αυξηθούν τα διόδια από τις αρχές του 2014… Ο υπουργός που σε δημοσίευμά της στις 20/3/2013 η εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» είχε χαρακτηρίσει ως «Μπάτλερ μεγαλοεργολάβων»… Ξαναχτύπησε πάλι σήμερα…

Έφτασε στο σημείο να κάνει επικοινωνιακή φιέστα, για να …εγκαινιάσει το Σταθμό Ταύρου της αμαρτωλής σύμβασης 994/2005 του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, η οποία …έχει διαλυθεί από το …2011(!!!), με την υπ’ αριθμ. 4662/17-2-2011 απόφαση του Δ.Σ του ΟΣΕ.

Δηλαδή, ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αδιάβαστος… Εμφανίστηκε να αγνοεί, ότι η σκανδαλώδης σύμβαση 994/2005, σταθμό της οποίας εγκαινίασε, με την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων των ΜΜΕ των Megaλοεργολάβων της διαπλοκής, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2005…
Εμφανίστηκε να αγνοεί ότι στη σύμβαση αυτή δόθηκαν, παρά το «ανυπέρβλητο» της προθεσμίας παράδοσής της, ένδεκα(11) παρατάσεις(!!!), μέχρι που το 2011, υπό το βάρος των αδιεξόδων που είχαν δημιουργηθεί, αποφασίστηκε η διάλυσή της με την παραπάνω απόφαση του Δ.Σ του ΟΣΕ…

Εμφανίστηκε να αγνοεί ότι στη σύμβαση αυτή έγιναν τέρατα και σημεία τόσο κατά την υπογραφή της, όσο και κατά την εκτέλεσή της και τη διάλυσή της…
Εμφανίστηκε να αγνοεί, ότι το Υπουργείο Υποδομών & Δικτύων σε δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 2-3-2011, μετά την παραπάνω απόφαση διάλυσης της συμβ. 994/2005 και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, ανέφερε ότι «η διαδικασία ήταν από την αρχή προβληματική» και ότι «η υπογραφή της σχετικής σύμβασης πολύ μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και η συνέχιση της εκτέλεσής του έξι χρόνια μετά συνιστούν από μόνα τους διαχειριστική ανωμαλία»(!!!)…

Εμφανίστηκε να αγνοεί, ότι η δύσοσμη αυτή υπόθεση είχε απασχολήσει την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens και το Πόρισμα που ψηφίστηκε και από τον ίδιο τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι καταπέλτης για υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες…

Εμφανίστηκε να αγνοεί, ότι για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο, μετά την προανάκριση που διενεργήθηκε και την άσκηση το 2007 ποινικών διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, η κύρια Ανάκριση βρίσκεται επιτέλους, μετά από αρκετή βραδυπορία και προσπάθεια συγκάλυψης, την οποία απέτρεψαν ασυμβίβαστοι Δικαστικοί Λειτουργοί, στο τελικό της στάδιο και επίκειται η παραπομπή σε δίκη των ενόχων, πλην βεβαίως των πολιτικών, που ο επαίσχυντος Νόμος περί ευθύνης υπουργών, έχει παραγράψει τα αδικήματά τους…

Εμφανίστηκε να μην έχει διαβάσει, κατά τη συνήθειά του, τις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις& Α.Κ.Ε., τις οποίες του έχουμε απευθύνει στη Βουλή για τη σκανδαλώδη αυτή σύμβαση και να εγκαινιάζει, όπως έδειξαν και τα τηλεοπτικά συνεργεία, ημιτελή το Σταθμό Ταύρου, λαϊκίζοντας σε βάρος των κατοίκων της λαϊκής αυτής συνοικίας των Αθηνών, ενώ θα έπρεπε να απολογηθεί για το ότι, τριάμισι και πλέον χρόνια μετά τη διάλυση της σύμβασης, δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη ο διαγωνισμός για την εκτέλεση των υπολειπομένων εργασιών της διαλυθείσας σύμβασης(!!!).

Για όλα τα παραπάνω, όμως, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα κληθεί ν’ απαντήσει στη Βουλή των Ελλήνων, σε Επίκαιρη Ερώτηση που θα καταθέσουμε στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου».

Δείτε το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις Ν. Νικολόπουλου:


newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρές καταγγελίες Νικολόπουλου για Χρυσοχοϊδη! (ΒΙΝΤΕΟ)"

Συμφωνία με τρόικα: Πέφτουν στην οικοδομή 800 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομής επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά, όπως η πρόταση για φοροαπαλλαγή του κόστους εργασιών για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και η δέσμευση 800 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για τον ίδιο σκοπό, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο υπουργός ΠEKA, Γιάννης Μανιάτης, και ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση αρμόδιοι παράγοντες, η πρόταση για τη φοροαπαλλαγή είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, καθώς η απώλεια εσόδων που προκύπτει από την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης (έως του ποσού των 15.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ) αντισταθμίζεται από την φορολογία του εισοδήματος των επαγγελματιών, το ΦΠΑ σε υλικά και εργασία, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για δέσμευση 400 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) για τη χρηματοδότηση νέου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον ίδιο σκοπό σε κτίρια του Δημοσίου και επαγγελματικής χρήσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ ‘ Οίκον» δημιούργησε 12.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντάσσονται σε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομής που πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο δίμηνο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, οι πολιτικές στους τομείς χωροταξίας-πολεοδομίας και χρήσεων γης, καθώς και η πρόοδος του Κτηματολογίου. Όπως έγινε γνωστό τις επόμενες εβδομάδες θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ένα νομό, και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, σύστημα πληροφοριών που θα επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε σημείο γης. Η εφαρμογή αυτή συγκεντρώνει σε ενιαίο σύστημα τους δασικούς χάρτες, τις περιοχές προστασίας, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα γενικά πολεοδομικά σχέδια, κ.ά.

Επιπλέον, συζητήθηκαν και επιμέρους ζητήματα του τομέα ενέργειας, που σχετίζονται με την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ κ.ά.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία με τρόικα: Πέφτουν στην οικοδομή 800 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ"

Δείτε γιατί δε θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία στις 6 Οκτωβρίου

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου και τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία της χώρας δεν θα πραγματοποιηθούν. Ο θεματικός άξονας της ημέρας είναι «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, σε κάθε σχολείο της χώρας (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει για τον τρόπο οργάνωσης της 1ης «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού».

Η 1η «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» πρέπει να είναι ανοικτή στην ευρύτερη κοινωνία, συνεπώς προτείνεται η πρόσκληση των τοπικών αρχών, του τοπικού τύπου, των γονέων κλπ., προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του κάθε σχολείου.

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου, από όλη τη σχολική κοινότητα, με τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών και των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, μετά από κατάλληλο σχεδιασμό και προετοιμασία.

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα της 1ης «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού» περιλαμβάνει:
Αθλητικές δραστηριότητες, κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χορό, αθλήματα κλπ. ανάλογα με την ηλικία των μαθητών/τριών και τις υποδομές του σχολείου.

Ο τρόπος οργάνωσης όλων των παραπάνω πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή της θεματικής της ημέρας και τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών/τριών, τόσο στις δραστηριότητες όσο και στην οργάνωση της ημέρας. Οι δράσεις της ημέρας αυτής αναδεικνύουν, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, την κοινωνική διάσταση, τη φιλοσοφία και τη δυναμική του Σχολικού Αθλητισμού στο πλαίσιο του σύγχρονου «Κοινωνικού Σχολείου».

Οι κινητικές δράσεις που περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο εμπλουτίζονται και συνδυάζονται από τα παρακάτω:
  • Προβολές ταινιών συναφούς θεματολογίας και διαδραστική συζήτηση – αναστοχασμός.
  • Επεξεργασία και συζήτηση για τις έννοιες της βίας, του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού κ.ά. μέσα από μικρά κείμενα, τίτλους αθλητικών εφημερίδων, βιογραφίες αθλητών κλπ.
  • Καλλιτεχνική – εικαστική – μουσική δημιουργία με συναφή θεματολογία (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολάζ κλπ.). 
  • Η διάχυση των δράσεων της ημέρας μπορεί να επιτευχθεί, μέσω παραγόμενου υλικού, τοπικά ή ευρύτερα, με διάφορους τρόπους (π.χ. πανό, κολάζ κλπ. στις εισόδους ή σε άλλα ευδιάκριτα σημεία της σχολικής εγκατάστασης ή σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής, αρθρογραφία σε ΜΜΕ σχετικά με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν κλπ.).
Για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση της 1ης «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού», πρέπει να ληφθούν υπόψη τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας:
  • Σε περίπτωση μη ύπαρξης επαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής είναι δυνατόν να προγραμματιστούν οι προαναφερόμενες εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλη σχολική μονάδα ή αθλητικό κέντρο. Σε περίπτωση μετακίνησης να λαμβάνονται όλα τα προσήκοντα μέτρα ασφάλειας.
  • Για τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών απαιτείται έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Φ.6/311/79278/21.05.2014 (Φ.Ε.Κ. 1296 τΒ΄21.05.2014) και τις σχετικές διευκρινιστικές εγκυκλίους. Μαθητές και μαθήτριες που δεν διαθέτουν Α.Δ.Υ.Μ. σε ισχύ, μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις μη κινητικές δραστηριότητες (οργανωτικές, δημιουργικές, διαδραστικές κλπ.). Αυτοί οι μαθητές/τριες, κατά τη διάρκεια των κινητικών δράσεων, μπορούν να αναλάβουν άλλους ρόλους (πχ. γραμματεία, βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση κλπ.).
  • Σε περίπτωση που στις 6 Οκτωβρίου 2014 υπάρχουν καιρικά φαινόμενα, ή άλλοι λόγοι που δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων της ημέρας αυτές μεταφέρονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων εντός του μηνός. Σε περίπτωση τοπικής εορτής – αργίας οι εκδηλώσεις μεταφέρονται σε άλλη μέρα, για όλα τα σχολεία της περιοχής, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή.
  • Ολιγοθέσια σχολεία που δεν διαθέτουν εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής οργανώνουν την 1η «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» σε συνεργασία με άλλη σχολική μονάδα ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, χωρίς κινητικές δραστηριότητες.
  • Σχολεία που δεν διαθέτουν κανένα εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής με πλήρες ωράριο, οργανώνουν την 1η «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» σε συνεργασία με άλλη σχολική μονάδα ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, εντός Οκτωβρίου, μετά από συνεννόηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ 11 και τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης (δηλαδή με αλλαγή ημερομηνίας).
  • Στο σχεδιασμό και την προετοιμασία της ημέρας συμβάλουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΠΕ11 της χώρας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ΦΑ των σχολικών μονάδων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε γιατί δε θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία στις 6 Οκτωβρίου"

Χρωστά στο δημόσιο ένας στους τέσσερις

Τα στοιχεία με τις οφειλές προς το δημόσιο για τον μήνα Αύγουστο, που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δείχνουν ότι οι οφειλέτες που απέκτησαν χρέη προς την εφορία μετά την 1/1/2013 έφτασαν αισίως στα 2,45 εκατομμύρια. Τα χρέη τους, ανήλθαν - σωρευτικά - στα 15,884 δισ. ευρώ.

Η καταμέτρηση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί μετά την 1/1/2013 γίνεται ξεχωριστά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς αυτά τα χρέη υπάγονται στη λεγόμενη πάγια ρύθμιση, η οποία επιτρέπει τη διευθέτηση σε όχι περισσότερες από 12 δόσεις (ή 24 δόσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις). Το ποσό των 15,884 δισ. ευρώ είναι αυξημένο έναντι του αντίστοιχου του Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι μετατέθηκε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ κατά 30 ημέρες.

Ο αριθμός των νέων οφειλετών (δηλαδή αυτών που μπήκαν στις λίστες της εφορίας μετά την 1/1/2013) έφτασαν στα 2.451.909 άτομα από 2.428.233 άτομα στο τέλος του Ιουλίου. Δηλαδή, ο ένας στους τέσσερις χρωστάει στην εφορία μικρά ή μεγάλα ποσά.

Στην πραγματικότητα, οι οφειλέτες του δημοσίου μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι. Και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών κρατάει σε ξεχωριστή λίστα αυτούς οι οποίοι απέκτησαν χρέη πριν την 1/1/2013. Πρόκειται για 1.152.663 άτομα τα οποία χρωστούν (αθροιστικά) το ποσό των 51,783 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του Αυγούστου.

Από όλους αυτούς τους οφειλέτες, σε ρύθμιση έχουν υπαχθεί μέχρι στιγμής:

175.884 άτομα έχουν μπει στη λεγόμενη πάγια ρύθμιση που αφορά στις οφειλές μετά την 1/1/2013 και
121.232 άτομα έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση της λεγόμενης τελευταίας ευκαιρίας.

Κατά τον μήνα Αύγουστο, σε ρύθμιση εντάχθηκαν:

11.680 άτομα στην πάγια ρύθμιση και
1864 άτομα στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» (αφορά σε χρέη μέχρι το 2012 και προσέφερε αρχικά έως και 48 δόσεις).

Δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις ατόμων που σταμάτησαν να πληρώνουν (2025 και 1640 άτομα) είτε από αδυναμία, είτε εξαιτίας της προσδοκίας ότι θα υπάρξει καλύτερη ρύθμιση.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρωστά στο δημόσιο ένας στους τέσσερις"

Και στα ΚΕΠ η αίτηση για ρύθμιση οφειλών στο δημόσιο και τα Ταμεία

Στα ΚΕΠ στο άμεσο μέλλον θα ενταχθεί η αίτηση ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τον σχεδιασμό της υλοποίησης του έργου έχει αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007-2013»

Ειδικότερα εδώ και λίγο διάστημα ολοκληρώθηκε το έργο «Μελέτη ένταξης των λειτουργιών ρύθμισης στα ΚΕΠ» όπου διερεύνησε την δυνατότητα ένταξης της διαδικασίας για ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία στα ΚΕΠ.

Με την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου αυτού στο πλαίσιο των δράσεων της απλοποίησης των διαδικασίων για τους πολίτες και την μετεξέλιξη των ΚΕΠ σε ΚΕΠ «νέας γενιάς», οι οφειλέτες του δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων θα μπορούν να προσέρχονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα ΚΕΠ και να εντάσσονται στο καθεστώς ρύθμισης που μπορούν.

Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να ξεκινήσει παράλληλα με την ανακοίνωση του νέου πλαισίου για την ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Και στα ΚΕΠ η αίτηση για ρύθμιση οφειλών στο δημόσιο και τα Ταμεία"

Οικοδομικές άδειες με ένα «κλικ»

Αρχίζει σε έξι περιοχές η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος

Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται από τις 2 Ιανουαρίου 2015 όλες οι οικοδομικές άδειες. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή, αλλά και στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα.

Στις περιοχές όπου θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα, η διαδικασία έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών θα γίνεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου παράλληλα με τον κλασικό τρόπο.

Δηλαδή παράλληλα με την ηλεκτρονική διαδικασία θα υποβάλλονται και οι κλασικοί φάκελοι. Στόχος είναι να εντοπισθούν πιθανά προβλήματα στην online διαδικασία και να αντιμετωπισθούν πριν από την καθολική εφαρμογή της από τις 2 Ιανουαρίου.

«Η εμπειρία που θα αποκτηθεί και τα συμπεράσματα που θα βγουν από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις προαναφερόμενες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν ως μπούσουλας για τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται ο τρόπος που θα διεξάγεται η όλη διαδικασία από τις αρχές του επόμενου χρόνου», αναφέρουν πηγές του υπουργείου που επικαλούνται «Τα Νέα».

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα:
  • Το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
  • Η αίτηση θα εισάγεται σε ροή έλεγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο.
  • Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
  • Υπάρχει πρόβλεψη και για διαβίβαση στοιχείων σε απάντηση αιτημάτων από άλλες εκτός των υπηρεσιών δόμησης υπηρεσίες, για την παράλληλη αναζήτηση τυχόν πρόσθετων εγκρίσεων.
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικοδομικές άδειες με ένα «κλικ»"

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του συνεργού του Μαζιώτη

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα στοιχεία της ταυτότητας και τη φωτογραφία του συνεργού του Νίκου Μαζιώτη που συνελήφθη έξω από το γκαράζ του Βύρωνα.

Πρόκειται για τον ΣΤΑΜΠΟΥΛΟ Αντώνη, του Κωνσταντίνου και της Ροζάλμπα, γεννηθείς στις 21/02/1983 στην Αττική.

Παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με το παραπάνω πρόσωπο να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του συνεργού του Μαζιώτη"

Πολιτικοί μειωμένης νοημοσύνης

Έκανα το «πείραμα» με το ανηψάκι μου που πάει στην 3η Δημοτικού. Το κατάλαβε, μια χαρά. Κάνω το ίδιο πείραμα με εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά και δημοσιογράφους που συναντώ στα πάνελς των καναλιών. Πολύ λίγοι το καταλαβαίνουν.

Πάρτε μια γεύση:

Επειδή δεν μου φτάνουν αυτά που βγάζω, δανείζομαι 100 ευρώ, ας πούμε, για έναν χρόνο, με επιτόκιο 5% από τον Γιώργο. Σε ένα τεφτέρι φτιάχνω δύο στήλες: ΕΛΑΒΑ – ΕΔΩΣΑ. Στο ΕΛΑΒΑ γράφω τα 100 ευρώ. Στο τέλος του χρόνου δεν έχω να πληρώσω τα 105 που οφείλω με τους τόκους, διότι όχι μόνο δεν αποταμίευσα, αλλά πάλι ξόδεψα περισσότερα από το εισόδημά μου. Ζητάω τώρα από τον Κώστα να μου δανείσει 105 ευρώ για να εξοφλήσω τον Γιώργο και άλλα 30 για να καλύψω τα καινούργια χρέη, που έκανα εν τω μεταξύ. Δίνω τα 105 στον Γιώργο, τα γράφω στην στήλη ΕΔΩΣΑ, γράφω και τα 30 που χρωστούσα σε διάφορους, και στην στήλη ΕΛΑΒΑ γράφω τα 135 που χρωστάω πλέον στον Κώστα. Στο τέλος του άλλου χρόνου, μια από τα ίδια. Πάλι ξόδεψα περισσότερα. Άρα χρειάζομαι νέο δάνειο για να πληρώσω τα 135 στον Κώστα που με τους τόκους έχουν γίνει 141,75 συν τα φρέσκα χρέη που είναι, ας πούμε άλλα 40 ευρώ. Βρίσκω τον Γιάννη και μου τα δανείζει: 141,75 + 40 = 181,75. Τα γράφω στο ΕΛΑΒΑ. Δίνω 141,75 στον Κώστα, 40 σε διάφορους και τα γράφω στο ΕΔΩΣΑ.

Με δυο κουβέντες, κάθε χρόνο δανείζομαι για να πληρώνω τα περυσινά δάνεια και τα καινούργια χρέη. Κι αυτό το κάνω, με τον ίδιο τρόπο, 40 χρόνια συνεχώς. Τι θα έχω στο τέλος; Στη στήλη ΕΔΩΣΑ θα μαζευτεί ένα πολύ μεγάλο ποσόν που θα περιλαμβάνει τα τοκοχρεωλύσια (105 + 141,75 +...) συν τις εξοφλήσεις των καινούργιων χρεών (30 + 40 +….). Στη στήλη ΕΛΑΒΑ θα μαζευτούν όλα τα δάνεια τα οποία είναι ακριβώς όσα έδωσα, συν το τελευταίο δάνειο. Πόσα από αυτά που έδωσα, τα έβγαλα από την τσέπη μου, από τα δικά μου εισοδήματα; Ούτε δεκάρα! Ό,τι έδωσα για εξόφληση δανείων το πήρα από καινούργια δάνεια.

Αυτό ήταν το ελληνικό οικονομικό μοντέλο της μεταπολίτευσης. Ούτε δεκάρα από τους φόρους μας δεν πήγε στην αποπληρωμή των δανείων, διότι ουδέποτε είχαμε πρωτογενές, έστω, πλεόνασμα (εκτός από μία φορά: την περίοδο ’91 – ’92 επί Μητσοτάκη). Πόσο μυαλό χρειάζεται για να το καταλάβει κάποιος; Ενός 8χρονου.

Ας πάμε σε ένα άλλο παράδειγμα:

Για να συσταθεί μια Τράπεζα κάποιοι πρέπει να βάλουν τα κεφάλαια. Όσοι διαθέτουν κεφάλαια σε εμπορικές δραστηριότητες, σ’ αυτόν τον μάταιο κόσμο, το κάνουν με σκοπό το κέρδος. Είναι δηλαδή κερδοσκόποι, όπως ήμασταν εσύ κι εγώ όταν ψάχναμε πού συμφέρει περισσότερο να τοποθετήσουμε τις αποταμιεύσεις μας, τότε που είχαμε: ποια τράπεζα δίνει το μεγαλύτερο επιτόκιο ή αν συμφέρουν οι μετοχές, τα ομόλογα ή τα αμοιβαία κεφάλαια κι όπως είναι τα παιδιά όταν αλλάζουν μεταξύ τους τα παιχνίδια που βαρέθηκαν ή όταν παίζουν MONOPOLY. Η ελληνική γλώσσα έχει λέξη για την αθέμιτη επιδίωξη κέρδους: αισχροκέρδεια. Δεν έχει όμως λέξη για την τοποθέτηση κεφαλαίων με σκοπό τη χασούρα, διότι δεν υπάρχει τέτοια ενέργεια! Ζημιοσκόπος ή χασοσκόπος δεν υφίσταται. Αν λοιπόν δεν είσαι ευεργέτης, όταν βάζεις τα λεφτά σου κάπου είσαι εξ ορισμού κερδοσκόπος. Μπορεί το αντικείμενο της Τράπεζας να είναι το Α, το Β ή το Ω. Να είναι εμπορική ή επενδυτική. Να έχει εξειδίκευση στην αγροτική οικονομία ή στα διαστημικά ταξίδια. Ό,τι και να είναι όμως, έχει έναν σκοπό: το ΚΕΡΔΟΣ. Τράπεζα «ειδικού σκοπού» που συστήνεται με στόχο να χάσουν οι μέτοχοι τα χρήματά τους «αναλαμβάνοντας», δηλαδή αποπληρώνοντας, το δικό μου στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό δάνειο δεν υπάρχει, δεν υπήρξε κι ούτε θα υπάρξει ποτέ. Πόσο μυαλό χρειάζεται για να το καταλάβει κάποιος; Ενός 8χρονου. Σύμφωνα με την ιατρική αν είσαι ενήλικας και δεν έχεις ούτε το μυαλό ενός 8χρονου, θεωρείσαι μειωμένης νοημοσύνης.

Ιδού λοιπόν ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας ζωής το οποίο το αντιμετωπίζουμε στο ξώφαλτσο κάνοντας χιούμορ. «Είναι απατεώνες ή ηλίθιοι;» είναι ένα ρητορικό ερώτημα που χρησιμοποιείται συχνά, στα όρια της πολιτικής ορθότητας, μετά από σχολιασμό των απίστευτων αποφάσεων ή των προτάσεων του πολιτικού μας κόσμου. Θα πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας είναι, με ιατρικούς όρους, μειωμένης νοημοσύνης. Μπορεί να είναι και απατεώνες, το πιθανότερο. Αλλά δεν είναι αυτό το μείζον. Το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο γίνεται τραγικά επικίνδυνο στον πολύπλοκο κόσμο μας είναι ότι όσοι καλούνται να λύσουν σύνθετα προβλήματα δεν έχουν την διανοητική ικανότητα να κατανοήσουν ούτε τα απλά.
Το να καταλάβουμε γιατί συνέβη αυτό, πάλι δεν χρειάζεται σοφία. Οι ευφυείς και ικανοί (επαγγελματίες, επιστήμονες, στελέχη) όλα αυτά τα χρόνια άκουγαν πολιτική και έφτυναν στον κόρφο τους. Ποιος επιτυχημένος μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα που δίνει μια εντολή και εφαρμόζεται το επόμενο λεπτό, ήθελε να μπλέξει με έναν καφκικό μηχανισμό, παγωμένο στον χρόνο; Ποιος μπορεί να δουλεύει χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς στόχους, χωρίς την έννοια του κόστους - αποτελέσματος, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς σύστημα bonus-malus, χωρίς πληροφορική, χωρίς… χωρίς… χωρίς…; Ποιος θα δεχόταν να είναι έρμαιο των εργατοπατέρων, του κομματικού μηχανισμού, της πελατειακής αντίληψης, των φατριών, των συντεχνιών, των κουμπάρων, των καναλαρχών, των... των... των...;

Έτσι με την πολιτική ασχολήθηκαν κατά κύριο λόγο αυτοί που δεν θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τίποτε άλλο. Φυσικά υπήρχαν και εξαιρέσεις, και όχι λίγες. Αλλά το ίδιο το σύστημα τις πέταγε έξω. Όσοι προσπάθησαν κάτι να αλλάξουν, έπρεπε να συγκρούονται από το πρωί μέχρι το βράδυ με ένα σύμπαν μικρόνοιας, ευθυνοφοβίας και τυπολατρίας. Και με ένα παράλληλο σύμπαν λαμογιάς. Δεν αντέχεται αυτό. Στο τέλος θα κατατροπωθείς. Ή από τη βλακεία ή από τις κλίκες.

Άρα, τι;

Η λύση είναι αυτό που ονομάζεται κρίσιμη μάζα. Μέχρι την χρεοκοπία, όλοι «οι του ιδιωτικού» ήμασταν ασφαλείς και ευτυχείς στον μικρόκοσμό μας. Και δεν μιλάω για τους διαπλεκόμενους μεγάλους, που δεν προσμετρούνται στον ιδιωτικό αλλά στον Δημόσιο τομέα, αλλά για εμάς, τους μεσαίους και μικρούς επαγγελματίες που είχαμε τις δουλειές μας, τα κέρδη μας, τα σπίτια μας και τα εξοχικά μας. Που η πολιτική ήταν για τους πολιτικούς, και για μας ήταν η θέση των θεατών. Που μπορεί να χειροκροτούσαμε ή να γιουχάραμε αλλά δεν μας περνούσε από το μυαλό να «πατήσουμε στο σανίδι». Ε, λοιπόν, αυτό το έργο τελείωσε. Έπεσε η αυλαία. Τώρα παίζεις εσύ.

Η λύση θα έρθει αν εσύ που τώρα διαβάζεις αυτό το κείμενο κι ετοιμάζεσαι να γράψεις τις αντιρρήσεις σου ή την κατά 8,6 μοίρες διαφορετική οπτική γωνία σου, δεν πας στα σχόλια αλλά στο τηλέφωνο. Για να μιλήσεις με οποιοδήποτε κόμμα νομίζεις ότι είναι πιο κοντά στις ιδέες σου, δηλώνοντας εθελοντής. Θα συναντήσεις πολλούς μειωμένης νοημοσύνης. Αλλά θα βρεις και κάποιους για να ξεκινήσετε ή να δυναμώσετε τη συνωμοσία των ικανών. Πολύ σύντομα, όταν το πολιτικό σύστημα καταρρεύσει και το κομματικό τοπίο αναδιαταχθεί εκ βάθρων, οι «πυρήνες της φωτιάς» των ευφυών, όπου κι αν βρίσκονται, θα σχηματίσουν την κρίσιμη μάζα, με μεγαλύτερον μέσο όρο IQ, που θα μπορέσει να χτυπήσει το τέρας. Ναι, θα πάρει χρόνο, αλλά πρέπει να ξεκινήσει. Λυπάμαι, από τον καναπέ δεν γίνεται. Το βλέπεις, 40 χρόνια τώρα. Αν επιμένεις ότι γίνεται, ίσως πρέπει να αφήσεις το internet και να ξαναπιάσεις την ύλη της 3ης Δημοτικού.

 Θ. Τζήμερος
athensvoice
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτικοί μειωμένης νοημοσύνης"

"Στριμώχτηκε" το πρωί στον ΑΝΤ1 ο Αρχιμανδρίτης για το επεισόδιο με την αστυνομικό - Δείτε τα ΒΙΝΤΕΟ

Το σήριαλ συνεχίζεται....

Όσο κι αν προσπάθησε, ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σάπιος από τη Λαμία, να πείσει ότι έπεσε θύμα συκοφαντιών, μάλλον δεν τα κατάφερε, αφού η ιστορία του "μπάζει" από παντού, αλλά και το ρεπορτάζ που εμείς κάναμε, καμία σχέση δεν έχει με τα όσα ο ίδιος υποστηρίζει στα κανάλια....

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι ειπώθηκε αρχικά στο πρωινό του ΑΝΤ1 για το επεισόδιο του 59χρονου ιερωμένου με την 32χρονη αστυνομικό:



Στη συνέχεια όμως ο Γιώργος Παπαδάκης επανήλθε στο θέμα και μάλιστα στην εκπομπή μίλησε και ο ίδιος ο Αρχιμανδρίτης. Όμως δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Όταν ρωτήθηκε από το LamiaReport και τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο γιατί έφυγε από το σημείο που έγινε το επεισόδιο αφού αν τα πράγματα είναι όπως τα λέει δεν είχε τίποτα να φοβηθεί, ο Αρχιμανδρίτης δεν απάντησε.

Δείτε το βίντεο:



lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » ""Στριμώχτηκε" το πρωί στον ΑΝΤ1 ο Αρχιμανδρίτης για το επεισόδιο με την αστυνομικό - Δείτε τα ΒΙΝΤΕΟ "

Τροπολογία για κατάργηση διοδίων από ΣΥΡΙΖΑ και Πάρι Μουτσινά

Προτείνουν την κατάργηση των τριών σταθμών διοδίων του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και να επισκευαστεί ολόκληρο το σύστημα των παράδρομων
Την κατάργηση των διοδίων στο νομό Λάρισας ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή.

Ωστόσο, ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το κείμενο υπογράφεται και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Πάρι Μουτσινά, ενέργεια που τον οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην πράξη ακολουθεί κοινή πορεία με αυτή του κ. Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος συμμετείχε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοπονήσου με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο τους πρωτοεμφανίστηκαν στο κοινοβούλιο ως μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2009, στην συνέχεια αποχώρησαν για να ενταχθούν στο άρμα της ΔΗΜΑΡ και σήμερα φαίνεται ότι βρίσκουν καταφύγιο στην Κουμουνδούρου.

Πέραν αυτών, η τροπολογία που υπογράφεται από τους Δημήτρη Γελαλή, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Ηρώ Διώτη και Πάρι Μουτσινά προτείνει την κατάργηση των τριών σταθμών διοδίων (Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου, Πυργετού) του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και να επισκευαστεί ολόκληρο το σύστημα των παράδρομων της ΠΑΘΕ και την κατάργηση των σταθμών διοδίων των παράδρομων (Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου, Πυργετού) τουλάχιστον μέχρι να κατασκευαστούν και να συντηρηθούν οι παράδρομοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία για κατάργηση διοδίων από ΣΥΡΙΖΑ και Πάρι Μουτσινά"

Πάτρα: Έρχονται οι... έξυπνες στάσεις για τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ

Θα ενημερώνουν τους πολίτες για την ώρα άφιξης και αναχώρησης των λεωφορείων

Με τέσσερα νέα λεωφορεία τύπου "φυσαρμόνικα", που διαθέτουν κλιματισμό και κάμερες ασφαλείας, ενισχύθηκε απο χθες το Αστικό ΚΤΕΛ της Πάτρας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες της διαδρομής απο και προς το Πανεπιστήμιο.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ενταχθούν στο δυναμικό του ΚΤΕΛ συνολικά 10 νέα λεωφορεία .

Μάλιστα προσεχώς το Αστικό ΚΤΕΛ αναμένεται να εφαρμόσει το «έξυπνο» εισιτήριο, δηλαδή προπληρωμένες κάρτες ο κάτοχος των οποίων θα τις "χτυπά" σε ειδικό μηχάνημα που θα εγκατασταθεί σε όλα τα λεωφορεία.

Εντός διμήνου επίσης αναμένεται να εγκατασταθούν και οι «έξυπνες» στάσεις που θα ενημερώνουν τους πολίτες για την ώρα άφιξης και αναχώρησης των λεωφορείων.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Έρχονται οι... έξυπνες στάσεις για τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ"

Πίεση για τα Μάρμαρα μέσω της Ουνέσκο

Κερδήθηκε μία μάχη χθες το βράδυ στα κεντρικά γραφεία της UNESCO, στο Παρίσι, μετά την ομόφωνη σύσταση της διακυβερνητικής επιτροπής του διεθνούς οργανισμού προς την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία να τον αποδεχθούν ως επίσημο διαμεσολαβητή για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η ελληνική πλευρά αναζητούσε τρόπους για να μετατρέψει το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάτων από διμερές σε διεθνές, και η χθεσινή προτροπή ενός οργανισμού με την αίγλη της UNESCO ανοίγει κάποιο δρόμο.

Ωστόσο, η Μεγάλη Βρετανία, που εκπροσωπήθηκε από τον υποδιευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τη διαιτησία. Προστίθεται, παρ’ όλ’ αυτά, ένας επιπλέον μοχλός πίεσης.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, η οποία στη συγκεκριμένη συνάντηση μετείχε ως παρατηρήτρια, είναι η Μεγάλη Βρετανία να δεχθεί να συμμετάσχει στην επίσημη διαδικασία διαμεσολάβησης για την επίλυση του ζητήματος. Για τον σκοπό αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα κύρια κράτη-μέλη της επιτροπής να ασκήσουν πίεση στη βρετανική κυβέρνηση.

«O στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ακριβώς να εκδοθεί ανακοινωθέν, με το οποίο τρίτες χώρες θα προτρέπουν τη Μεγάλη Βρετανία να αποδεχθεί τη διαδικασία της διαμεσολάβησης», δήλωσε στην «Κ» ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Πριν από ένα χρόνο, και κατόπιν αιτήματος του τότε υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, η UNESCO είχε αποστείλει επιστολή στη βρετανική κυβέρνηση και στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, ενημερώνοντάς τους για το αίτημα της Ελλάδας – να ενεργοποιηθεί, δηλαδή, ο θεσμός της διαμεσολάβησης από την UNESCO για τη διευθέτηση του ζητήματος των Γλυπτών.

Από το 1987, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται σταθερά στη διάταξη κάθε συνεδρίασης της επιτροπής για την προώθηση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Εντούτοις, ο θεσμός της διαμεσολάβησης για την επίλυση πολιτιστικών διαφορών δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ στην ιστορία του οργανισμού.

Ανούσιος θόρυβος

Επίσημη απάντηση σε χθεσινό δημοσίευμα του ξένου Τύπου με τίτλο «H Aκρόπολη στην Αθήνα καταρρέει, λένε οι αρχαιολόγοι», εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Υπογραμμίζοντας ότι «το άρθρο δεν αντανακλά την πραγματικότητα», ο προϊστάμενος της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κωνσταντίνος Κίσσας, διευκρινίζει ότι η μόνη «κατάρρευση» που έχει παρατηρηθεί στο μνημείο τα τελευταία χρόνια είναι η αποκόλληση ενός θραύσματος, μήκους 60 εκ., μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η σχετική πρόταση αποκατάστασης έχει ήδη λάβει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πίεση για τα Μάρμαρα μέσω της Ουνέσκο"

«Η Γερμανία οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο»

Την ανάγκη να καταβάλει η Γερμανία τις πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, τονίζει σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ηγετικό στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς («Die Linke») στη Γερμανία, η κ. Τσίμερ σημειώνει μάλιστα ότι το κόμμα της «έχει κινητοποιηθεί για να τεθεί σοβαρά το θέμα των δεινών από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα και να ρυθμισθεί σε συνδυασμό με το ελληνικό χρέος».

«Από την αρχή το "Die Linke" είχε συνδέσει το θέμα του ελληνικού χρέους με τη γερμανική κατοχή και τα όσα είχαν διαπραχθεί από τους ναζί. Ένα μέρος από το κόμμα, βέβαια, είχε λάβει αποστάσεις από την κεντρική αυτή γραμμή. Η δική μας η θέση είναι πως από ηθικής απόψεως η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις παλιές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο» σημειώνει η πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς.

Σημειώνει ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσθέτει: «Στο τέλος, όμως, το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της Κατοχής θα έχει αίσιο τέλος και θα βρεθεί μία δίκαιη λύση και τελικά οι μελλοντικές κυβερνήσεις, όσο και ο κόσμος στην Ελλάδα, θα έχουν αυτό που επιθυμούν».

Σχετικά με το γεγονός ότι πολλοί στην Ελλάδα έχουν συχνά την εντύπωση πως το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία δεν τηρεί μία θετική στάση στο Κοινοβούλιο απέναντι στην Ελλάδα, η κ. Τσίμερ τονίζει: «Όχι, όχι, το κόμμα μου έχει μία πολύ συγκεκριμένη σχέση αλληλεγγύης ως προς τον ελληνικό λαό. Έχει εναντιωθεί στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στην ελληνική κρίση, αντιτείνοντας πως οι χειρισμοί αυτοί είναι αντιπαραγωγικοί, δεν βοηθούν, είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Δική μας εκτίμηση είναι πως όλα αυτά τα δισεκατομμύρια της βοήθειας δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν διατίθενται προς την σωστή κατεύθυνση και στο τέλος καταλήγουν στις τράπεζες και δεν έρχονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται η κριτική μας».

Αναφορικά με τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, διατυπώνει την ελπίδα πως -εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές- «ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τις απαντήσεις που όλοι περιμένουν και θα αγωνιστεί, ώστε να δοθούν αυτές οι απαντήσεις. Να μην είναι, για παράδειγμα, ένα κόμμα όπως τα άλλα, που έχουν δημιουργήσει τη λιτότητα και μία περίπλοκη κατάσταση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουν τροφοδοτήσει οι άλλες κυβερνήσεις και η διεθνής οικονομική κατάσταση. Δεν θα πρέπει μετά τη νίκη του να χαλαρώσει, αλλά να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού κυβερνητικού έργου. Να προχωρήσει σε ρήξεις και να αποτελέσει την απαρχή για μια ακόμη πιο επιτυχημένη πορεία».

Η συνέντευξη της Γκάμπι Τσίμερ στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Το κόμμα σας, η Αριστερά (Die Linke) είχε μια μεγάλη επιτυχία στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας, στην ανατολική Γερμανία. Για πρώτη φορά ίσως να αναδειχτεί αριστερός πρωθυπουργός στο κρατίδιο αυτό, ο κ. Μπόντο Ράμελο.
Απ: Είμαι βέβαιη γι αυτό. Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του τείχους πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της Αριστεράς έχει κερδίσει τόσο ιδιαίτερα καλά εκλογικά αποτελέσματα στην ανατολική Γερμανία. Θεωρώ ότι μπορούμε θαρραλέα να ασκήσουμε διάφορες αρμοδιότητες μέσα στο ομοσπονδιακό κράτος, στις οποίες εμπλέκονται πολλά ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία για το πώς θα πρέπει να δουλέψουμε από κοινού πάνω σε πολλά θέματα, όπως ποια πρέπει να είναι η άσκηση πολιτικής, της νομοθεσίας. Όλα αυτά το κόμμα της Αριστεράς τα έχει επεξεργασθεί, έχει γίνει προεργασία για όλα τα κεντρικά θέματα, για το τι πρέπει να κάνουμε. Για όλα αυτά που θα γίνουν υπάρχει μία συμμαχία μεταξύ Αριστερών και Πρασίνων, που θα ασκήσει από κοινού πολιτική.

Ερ: Ρωτώ για το κόμμα σας επειδή η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης και έχει τον τελευταίο λόγο στα πάντα, ίσως ακόμη και για την Ελλάδα. Πρόσφατα συναντήθηκαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ποια είναι η αίσθησή σας; Πιστεύετε πως υπήρξε μία καλή συζήτηση και με ποια αποτελέσματα;
Απ: Πιστεύω πως η συνάντηση ήταν σημαντική και για τις δύο πλευρές. Η καγκελάριος παλαιότερα καθόριζε ποιο θα είναι το κλίμα και τα θέματα της συζήτησης ήταν εκείνα, που επιζητούσε η Γερμανία. Αυτό που σε τούτη τη συνάντηση αφέθηκε να διαφανεί είναι ότι η καγκελάριος επέμεινε στο να μην υπάρξει μία φορολογική χαλάρωση. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική πλευρά επεζήτησε μία ελάφρυνση της λιτότητας, μία δίκαιη στο κάτω-κάτω απαίτηση, για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι για το οποίο η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί πως «ναι, θα το δούμε, κάτι θα κάνουμε», αλλά και η ίδια ξέρει ότι δεν μπορεί να γίνει. Η καγκελάριος προσπάθησε να εξομαλύνει την κατάσταση. Ο κ.Σαμαράς δεν πήρε τίποτε συγκεκριμένο, δεν ξεκίνησε καμία πρωτοβουλία και δεν υπήρξε καμμία πολιτική υπόσχεση.

Ερ: Με το χέρι στην καρδιά, εσείς πιστεύετε ότι όντως η Γερμανία έχει τη βούληση να βοηθήσει την Ελλάδα να επιλύσει τα προβλήματά της;
Απ: Πιστεύω πως όντως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την αρχή όφειλε να γνωρίζει πως μία μονολιθική λιτότητα, μία μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση και ιδιωτικοποίηση, ένας αυστηρός περιορισμός των δημοσίων δαπανών, μία μείωση του δημόσιου τομέα, δεν θα συνιστούσαν αναπτυξιακό μέτρο και πως από την αρχή θα έπρεπε να υπάρχει ένα εξειδικευμένο σχέδιο για την ανάπτυξη. Όπως με την Ελλάδα, θα έπρεπε να βοηθηθούν κι άλλες χώρες να ξεπεράσουν την κρίση, χωρίς ν΄αναχαιτισθεί η ανάπτυξη, να αντιμετωπιστεί η ανεργία κι έτσι να επικρατήσει και η κοινωνική σταθερότητα, με προσανατολισμό στα κοινωνικά προγράμματα, στην αειφόρο ανάπτυξη, τις κοινωνικές παροχές και φυσικά να ενισχυθεί στην Ελλάδα ο μικρομεσαίος τομέας της Οικονομίας.

Ερ: Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει συχνά την εντύπωση πως το κόμμα σας, το «Die Linke», δεν τηρεί μία θετική στάση στο Κοινοβούλιο απέναντι στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Απ: Όχι, όχι, το κόμμα μου έχει μία πολύ συγκεκριμένη σχέση αλληλεγγύης ως προς τον ελληνικό λαό. Έχει εναντιωθεί στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στην ελληνική κρίση, αντιτείνοντας πως αυτοί είναι αντιπαραγωγικοί, δεν βοηθούν, είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Δική μας εκτίμηση είναι πως όλα αυτά τα δισεκατομμύρια της βοήθειας δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν διατίθενται προς την σωστή κατεύθυνση και τελικά καταλήγουν στις τράπεζες και δεν έρχονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται η κριτική μας.

Ερ: Όσον αφορά το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, ποια είναι η θέση του «Die Linke»; Η Γερμανία οφείλει να καταβάλει αυτές τις επανορθώσεις;
Απ: Είναι απλό, από την αρχή το «Die Linke» είχε συνδέσει το θέμα του ελληνικού χρέους με τη γερμανική Κατοχή και τα όσα είχαν διαπραχθεί από τους ναζί. Ένα μέρος από το κόμμα, βέβαια, είχε λάβει αποστάσεις από την κεντρική αυτή γραμμή. Η δική μας η θέση είναι πως από ηθικής απόψεως η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις παλαιές αποζημιώσεις και το χρέος. Και το κόμμα μας έχει τοποθετηθεί θεωρώντας πως το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί, έχει διαμαρτυρηθεί διότι δεν έχει «ανοίξει» κι ως κόμμα έχουμε πει πως η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τον πόλεμο. Στη Βουλγαρία, την Ιταλία, έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις, αλλά το τι θα γίνει, κανείς δεν το γνωρίζει.

Ερ: Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος. Ίσως εάν η Γερμανία κατέβαλλε τις πολεμικές αποζημιώσεις, θα μπορούσε να γίνει ένας συμψηφισμός με το ελληνικό χρέος;
Απ: Ναι, αυτό έχει επισημανθεί. Όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το θέμα αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων δεν την έχει απασχολήσει, δεν έχει ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση, και κανείς στην κυβέρνηση δεν το ξέρει εάν θα ανοίξει, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το συζητήσει και με άλλους. Αλλά καμία πρωτοβουλία δεν έχει ξεκινήσει με τα άλλα μέρη για να εξετασθεί αυτό το θέμα, όπως συχνά γίνεται, και να υπάρξει μία συμφωνία. Αυτό είναι κάτι που εμείς, ως κόμμα της Αριστεράς, έχουμε ανοίξει και τοποθετηθεί καθαρά. Έχουμε κινητοποιηθεί με δική μας πρωτοβουλία για να τεθεί σοβαρά το θέμα των δεινών από τη γερμανική κατοχη, να κάνουμε κάτι και να ρυθμισθεί σε συνδυασμό με το ελληνικό χρέος. Μπορεί να τεθούν αυτά τα ζητήματα με πολλή περίσκεψη, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα αλλά και να ξεπεραστεί η άσχημη φήμη της Γερμανίας. Πιστεύω ότι το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της Κατοχής θα έχει αίσιο τέλος και θα βρεθεί μία δίκαιη λύση και τελικά οι μελλοντικές κυβερνήσεις, όσο και ο κόσμος στην Ελλάδα, θα έχουν εντέλει αυτό που επιθυμούν.

Ερ: Στην Ελλάδα, υπάρχει ένα αδελφό σας κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη, καθώς αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις το φέρουν να προηγείται του κυβερνητικού κόμματος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών. Τι ελπίζετε εσείς για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Απ: Ελπίζω φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τις απαντήσεις που όλοι περιμένουν και να αγωνιστεί, ώστε να δοθούν αυτές οι απαντήσεις. Να μην είναι, για παράδειγμα, ένα κόμμα όπως τα άλλα, που έχουν δημιουργήσει τη λιτότητα και μία περίπλοκη κατάσταση. H κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουν τροφοδοτήσει οι άλλες κυβερνήσεις και η διεθνής οικονομική κατάσταση. Δεν θα πρέπει μετά τη νίκη του να χαλαρώσει, αλλά να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού κυβερνητικού έργου. Να προχωρήσει σε ρήξεις και να αποτελέσει την απαρχή για μία ακόμη πιο επιτυχημένη πορεία. Έχουμε μάθει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια στο εξωτερικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί αριστεροί πρέπει να συνεχίσουμε να φέρνουμε στο προσκήνιο την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Για μένα αυτό είναι το πρόταγμα μίας αριστερής πολιτικής, ότι χάρις στην ομαδική προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό είναι που θέλω εγώ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Πιστεύω πως η καγκελάριος Μέρκελ δεν τρέφει και τόσο μεγάλη συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας κι οι συνεργάτες του προσπαθούν να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι το πρόγραμμά του είναι φιλο-ευρωπαϊκο και σαφώς ότι είναι ρεαλιστικό. Το «Die Linke» έχει τη δύναμη να πείσει το γερμανικό εκλογικό σώμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με ρεαλιστική πολιτική;
Απ: Ναι, αυτό είναι εξάλλου και ένα προαπαιτούμενο για τους Γερμανούς αριστερούς, η εμπέδωση μίας τέτοιας μορφής αλληλεγγύης με τα άλλα κόμματα. Να απαιτούμε από κοινού την εφαρμογή πολιτικών σχεδίων, να συμφωνούμε στην εφαρμογή μίας άλλης πολιτικής στην Ελλάδα. Κατανοούμε, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, πως η κατάσταση είναι απαράδεκτη για να παραμείνει ως έχει, ως εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουμε την ελληνική πρόταση. Όμως, στη Γερμανία έχουμε να κάνουμε με την κ. Μέρκελ και την κυβέρνηση που είναι αντίθετη, σκεπτική, δύσπιστη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε και τα συστημικά ΜΜΕ που παίζουν το ίδιο παιχνίδι και το διαιωνίζουν όλο και περισσότερο, που έχουν πλάσει μία εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκού κόμματος. Εμείς, οι αριστεροί στη Γερμανία έχουμε προσπαθήσει να σπάσουμε αυτή τη συστημική εικόνα, προσπαθώντας να καταγγείλουμε αυτήν την κατάσταση, να κινητοποιήσουμε κάθε μέσο, τη διανόηση, να τερματίσουμε αυτήν την αβάσιμη συζήτηση στη Γερμανία, με πολλές πρωτοβουλίες και προβάλλοντας τις καλές πτυχές κι ελπίζω πως μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα.

Ερ: Μία τελευταία ερώτηση. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, διαβλέπετε μία εμφάνιση της «Λίστας Τσίπρα», όπως έγινε στην Ιταλία, και σε άλλες χώρες, ίσως και στη Γερμανία;
Απ: Το βλέπω δύσκολο, γιατί πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε σε κάθε μία χώρα τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητές της. Στην ανατολική Ευρώπη υπάρχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον για την Αριστερά και θα πρέπει εκεί να παλέψουμε ως κόμμα και ως κοινωνικό κίνημα, ως φορείς της ανάπτυξης και της κοινής προσπάθειας για εναλλακτικές λύσεις. Γι αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για όλους να υπάρχει μία κυβέρνηση Τσίπρα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Γερμανία οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο»"

Έρχονται νέα μέτρα για τα γενόσημα; Τι ζητά η τρόικα

Τη μικρότερη διείσδυση έχουν στην ελληνική αγορά τα γενόσημα φάρμακα όπως υποστηρίζει η τρόικα.

Οι τροικανοί κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη ζήτησαν για άλλη μια φορά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων στη χώρα μας.

Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες εμφανίστηκαν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι για το μικρό ποσοστό στην ελληνική αγορά. Το επιχείρημά τους ήταν για άλλη μια φορά πως στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα η χρήση τους ενώ στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας η διείσδυση των γενοσήμων δεν ξεπερνά το 30% ενώ με βάση τη συμφωνία θα έπρεπε ήδη να αγγίζει το 60%.

Στο πλαίσιο αυτό –όπως λένε πηγές- η ηγεσία του υπουργείου υγείας μελετά μέτρα για την αύξηση της χρήσης, μέτρα που είναι πιθανό να περιλαμβάνουν και κίνητρα στους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς .


Στο μεταξύ συνεχίζεται η συζήτηση για τα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) και για το αν μειώνονται ή όχι οι τιμές τους.

Οι δανειστές μας που επιμένουν εδώ και καιρό να πωλούνται τα ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων δηλαδή ακόμη και στα σούπερ μάρκετ άκουσαν πρόσφατα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει πως δε θα υπάρχει κανένα όφελος για τους καταναλωτές η πώλησή τους στα σούπερ μάρκετ, καθώς οι τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων ήδη ρυθμίζονται από την αγορά.

Οι τροικανοί άλλωστε υποστηρίζουν πως αν πωλούνται και εκτός φαρμακείων θα υπάρξει ανταγωνισμός και οι τιμές θα πέσουν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Κωστάρα Γενικό Διευθυντή της εταιρείας IMS Στατιστικών Μελετών, που καταγράφει τις πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα μας, η εφαρμογή του μέτρου των μειωμένων τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ έχει δείξει τα πρώτα αποτελέσματα.

Όπως σημειώνει, κατά το διάστημα των 2 πρώτων μηνών του καλοκαιριού, τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάζουν σταδιακή εφαρμογή του μέτρου τον Ιούνιο, και ακόμα ευρύτερη τον Ιούλιο.

Όπως είναι φυσικό, συνεχίζει ο κ.Κωστάρας, ο βαθμός υλοποίησης διαφέρει ανά περιοχή, με τις τουριστικές περιοχές να δείχνουν ταχύτερη εφαρμογή του μέτρου, ακολουθούμενες από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. «Η μείωση των τιμών εφαρμόζεται σε ΜΗΣΥΦΑ σκευάσματα μεγάλης κυκλοφορίας, κάτι που αποβαίνει προς όφελος του καταναλωτή αλλά και του φαρμακείου καθώς γίνεται πιο ελκυστικό ως σημείο πώλησης.

Το φθινόπωρο, περίοδο όπου κάποιες προϊοντικές κατηγορίες εμφανίζουν μεγάλη κίνηση, θα δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω ανάλυση» καταλήγει ο κ.Κωσταράς.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται νέα μέτρα για τα γενόσημα; Τι ζητά η τρόικα"

Αντίδραση Τσάμηδων στην παρέμβαση της Ελλάδας στα αλβανικά σχολικά βιβλία

Το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων- Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας (PDIU), αντέδρασε σχετικά με τη συζήτηση που έγινε από τους Έλληνες για τα αλβανικά σχολεία (που περιείχαν αλυτρωτικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας) και χαρακτήρισε το ζήτημα ως «τεχνητό» και ως ζήτημα της ίδιας της Ελλάδας, η οποία έχει προβλήματα εσωτερικής σταθερότητας.

Το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η ιστορία του αλβανικού έθνους δεν μπορεί να αλλάξει και ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εξετάσει τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς.

«Δεν υπάρχει καμία επιτροπή που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία χιλιετιών του έθνους μας από το αναπόσπαστο μέρος της Τσαμουριάς (Θεσπρωτίας) μέχρι το Κοσσυφοπέδιο και σε οποιαδήποτε άλλο εθνικό αλβανικό έδαφος μας. Είμαστε σίγουροι ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει τέτοιες παράλογες διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, προσθέτει ότι «σε περίπτωση σύστασης κοινής επιτροπής το κόμμα των Τσάμηδων θα ασκήσει πιέσεις και θα επιμείνει την ανάγκη της γραφής της ιστορίας των τσάμηδων στα ελληνικά σχολικά βιβλία ως μια αμφισβητήσιμη πραγματικότητα».

Και συνεχίζει:

Θεωρείται απαράδεκτη η αφαίρεση από τα διαβατήρια οι ονομασίες των αλβανικών εδαφών, ειδικά του ονόματος της Τσαμουριάς και το PDIU δεσμεύεται σε μια τέτοια προσπάθεια και είναι σίγουρο ότι οποιαδήποτε ενέργεια αλλαγής (των τοπωνυμιών) θα βρει την αντίθεση των Αλβανών πολιτών.

Η αντίδραση- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- έρχεται μετά από επερωτήσεις Ελλήνων βουλευτών προς τον Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λομβέρδο στην Ελληνική Βουλή, σχετικά με αναφορές σε αλβανικά σχολικά βιβλία, ελληνικά εδάφη με αλβανικές ονομασίες, και χαρακτηρίζονται ως «ανθελληνική προπαγάνδα»- «propagandë antigreke» και ότι η κυβέρνηση του Έντι Ράμα έχει βάλει στόχο την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίδραση Τσάμηδων στην παρέμβαση της Ελλάδας στα αλβανικά σχολικά βιβλία "

Πόρισμα – φωτιά του ΑΣΕΠ για 27 εργαζόμενους στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

Βόμβα στα χέρια του νέου δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας αποτελεί το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και η συνακόλουθη έκθεση – πόρισμα ειδικού επιθεωρητή του ΑΣΕΠ που απεστάλη στις 25 Σεπτεμβρίου στον δήμο. Η υπόθεση αφορά σε προσλήψεις 27 υπαλλήλων στον πρώην δήμο Δραπετσώνας το 2004.

Η έκθεση-πόρισμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο συνέχισης απασχόλησης των υπαλλήλων αυτών στον δήμο, αφού η ανάκληση της σχέσης εργασίας τους θα πρέπει να γίνει άμεσα είτε από τον δήμαρχο είτε από το ίδιο το ΑΣΕΠ.

Η έκθεση του ειδικού επιθεωρητή χρησιμοποιεί σε ορισμένα σημεία σκληρή γλώσσα, κάνει λόγο για βαρύτατες ευθύνες των εργαζομένων και για συγκεκριμένα τελεσθέντα αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος, απάτη και χρήση ψευδών βεβαιώσεων. Πρόκειται όμως για αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί αφού παρήλθε η πενταετία που ορίζει ο νόμος, μιας και ο έλεγχος ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2011.

Και μπορεί οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να μη διωχθούν ποινικά λόγω παραγραφής, δε γλιτώνουν όμως την απόλυση, σύμφωνα  με τον νόμο 895/2002, όπου οι διοικητικές κυρώσεις εφαρμόζονται και μετά την πάροδο πέντε χρόνων.

Το ΑΣΕΠ μιλά ευθέως για το “βαρύτατα τρωθέν κύρος του δήμου από παράνομες πράξεις προηγούμενης δημοτικής αρχής” και καλεί την παρούσα δημοτική αρχή του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας να εφαρμόσει τον νόμο και να απολύσει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, “συμβάλλοντας εμπράκτως στην απονομή δικαιοσύνης”. Παράλληλα, παραπέμπει το θέμα στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, ο οποίος θα πάρει και την τελική απόφαση, εφόσον από την πλευρά του ο δήμος δεν προχωρήσει σε απολύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι ένας από τους 19 δημάρχους που αρνήθηκαν να αποστείλουν στην κεντρική διοίκηση οποιαδήποτε στοιχεία αφορούν σε αξιολόγηση των υπαλλήλων του δήμου και σε επανέλεγχο όλων των συμβάσεων εκείνων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια διαδικασία υποκρύπτει μαζικές απολύσεις.



treno

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρισμα – φωτιά του ΑΣΕΠ για 27 εργαζόμενους στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας"

Εγκύκλιοι για τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ

Με δύο εγκυκλίους, που περιγράφουν το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων και υπουργικές αποφάσεις, η μία κοινή με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, για τα τυπικά και πρόσθετα προσόντα, καθώς και την απαιτούμενη εμπειρία, προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το σχέδιο για το νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων, όπως αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο που έφερε τον Ιούνιο στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ως το τέλος του χρόνου να έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι γενικοί διευθυντές στο δημόσιο, που θα είναι μειωμένοι κατά πολύ, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 29 Οκτωβρίου, οι δομές τους μειώθηκαν κατά 40%.

Συνολικά, με το νέο σύστημα θα επιλεγούν: 81 γενικοί διευθυντές, 383 διευθυντές, 1384 τμηματάρχες και 1.848 προϊστάμενοι.

Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε δύο άξονες, τις γραπτές εξετάσεις και τις προφορικές δομημένες συνεντεύξεις των υποψηφίων, υπό την υψηλή επίβλεψη του ΑΣΕΠ, ενώ σημειώνεται ότι η επιλογή των γενικών διευθυντών θα βασίζεται κατά 30% στις γραπτές εξετάσεις και κατά 70% στη συνέντευξη, ενώ η αντίστοιχη αναλογία για τους διευθυντές θα είναι 40% εξετάσεις και 60% συνέντευξη και για τους τμηματάρχες η αναλογία θα είναι 50-50.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους για τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων, συνοδευόμενες από βιογραφικό σημείωμα, υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ, εντός της προθεσμίας που θα οριστεί στην προκήρυξη, ενώ η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με τα στοιχεία που αναφέρει.

Μετά τη βεβαίωση των στοιχείων, οι αιτήσεις αποστέλλονται στο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) του φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις, το οποίο και θα αποφανθεί αιτιολογημένα για ποιους από τους συμμετέχοντες υποψηφίους, πληρούνται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα.

Ακολούθως, με μέριμνα του γραμματέα του αρμόδιου ΕΙΣΕΠ η απόφαση και οι πίνακες προκρινόμενων και αποκλειόμενων υποψηφίων, αποστέλλονται έντυπα και ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ, το οποίο θα καταρτίσει τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων και μετά τις ενστάσεις τους οριστικούς πίνακες. Στη συνέχεια, η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού με απόφασή της θα καθορίσει τη μορφή της γραπτής εξέτασης και μετά τη βαθμολόγηση των γραπτών, καταρτίζονται πίνακες επιτυχόντων από το ΑΣΕΠ και τέλος οι υποψήφιοι θα περάσουν από συνέντευξη.

Επίσης, με αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθορίζονται τα αποδεκτά βασικά πτυχία ή διπλώματα για την πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών, με αντικείμενο τη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού και πληροφορικής, ενώ με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται τα αποδεκτά πτυχία και διπλώματα για την πλήρωση των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιοι για τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο"

Άνοιξαν "πόλεμο" οι νέες δηλώσεις Γλέζου για τα αγροτικά φωτοβολταϊκα

Να «ξεριζωθούν» τα «σιδερένια φυτά» (σ.σ. τα φωτοβολταϊκά), τα οποία φυτεύτηκαν «κατ΄ εντολή της κυρίας Μέρκελ» ζητά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, με ερώτησή του προς τον υποψήφιο Επίτροπο Γεωργίας. Είναι η δεύτερη φορά που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα ο Μανώλης Γλέζος, προκαλώντας την εύλογη οργή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Μάλλον ξεχνά ή αγνοεί ο κ. Γλέζος τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η γεωργική γη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 37 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων καλλιεργούνται τα 32,2 εκατ. στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι τα φ/β δεσμεύουν το 0,1% της γεωργικής γης ή αλλιώς το 0,03% της έκτασης της χώρας.

Η γεωργική έκταση που μένει ακαλλιέργητη είναι 120 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά.

Αναλυτικά η ερώτηση που υπέβαλε ο κ. Γλέζος προς τον υποψήφιο Επίτροπο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Phil Hogan, είναι η ακόλουθη:

«Στη χώρα μου, με τη χλωρίδα των εξίμισι χιλιάδων και πλέον ειδών, περισσότερα από χίλια είναι ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο στην Ελλάδα. Η μαστίχα της Χίου, η σταφίδα της Κορίνθου, το σταμναγκάθι και το δίκταμο της Κρήτης είναι μερικά από αυτά. Στη Νάξο, εκτός από τις πατάτες, ευδοκιμεί και το κίτρο. Κατ’ εντολή, όμως, της κυρίας Μέρκελ, μας έφεραν ένα ψεύτικο φυτό, με σιδερένιες ρίζες και γυάλινα άνθη: τα φωτοβολταϊκά. Γέμισε η Ελλάδα μ’ αυτό το σιδερένιο “φυτό”, που εκτόπισε καλλιέργειες οι οποίες μας εξασφάλιζαν ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά και σιτηρά.

Τι θα κάνετε για να επανέλθει η καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας στον προορισμό της; Θα έρθετε να ξεριζώσουμε μαζί τα σιδερένια φυτά;».

Πάντως η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των φωτοβολταϊκών απέχει παρασάγγας από τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Γλέζος.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα ο τομέας ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς των φωτοβολταϊκών, όχι μόνο είχε υποστηρίξει τις θέσεις των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών αλλά επιπλέον είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το κούρεμα που επιβλήθηκε στις τιμές αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τομέα ενέργειας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση του κουρέματος για τις κατηγορίες των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών. Επιπλέον έχει δεσμευτεί ότι θα εξετάσει όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ώστε να κάνει τις απαραίτητες αναπροσαρμογές και να αρθούν οι αδικίες που υπήρξαν με τον τελευταίο νόμο (πχ για τα φωτοβολταϊκά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά).

Απάντηση ΠΑΣΟΚ

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το αίτημα του κ. Γλέζου για "ξερίζωμα" των φωτοβολταϊκών, έκανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το ακόλουθο σχόλιο:

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα μνημόνια που θα σκίσει και την λιτότητα που θα διώξει με ένα νόμο κι ένα άρθρο, μαθαίνουμε ότι τώρα θέλει να «ξεριζώσει» και τα φωτοβολταϊκά! Τουλάχιστον αυτό ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γλέζος, με ερώτηση που υπέβαλε προς τον υποψήφιο Επίτροπο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Phil Hogan, σύμφωνα με την οποία ζητά από τον επίτροπο να «ξεριζώσουνε μαζί τα σιδερένια φυτά που έφερε η Μέρκελ»!!!

Το μόνο βέβαια που προσπαθεί να διώξει ή να ξεριζώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι την Αριστερά των κινημάτων και της Οικολογίας, καθώς και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα περί πράσινης ανάπτυξης!

paseges
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξαν "πόλεμο" οι νέες δηλώσεις Γλέζου για τα αγροτικά φωτοβολταϊκα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news