facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: «Φραγή» σε συνταγές και εξετάσεις ανά ΑΜΚΑ, βάζει η ΗΔΙΚΑ από σήμερα

«Κόφτης» μπαίνει από σήμερα στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά ΑΜΚΑ και ανά γιατρό, ενώ κόβεται η συνταγογράφηση σε όσους δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα.

Η ΗΔΙΚΑ, γίνεται ο "Μεγάλος Αδελφός", τα βλέπει πλέον όλα και βάζει "φραγή" στους γιατρούς που θα γράψουν συνταγές σε ασφαλισμένους που δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα ή παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που είναι πάνω από το όριο που έχει τεθεί.

Συγκεκριμένα από το απόγευμα της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου, δεν επιτρέπεται η συνταγογράφηση σε άμεσα ασφαλισμένους οι οποίοι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης "ΑΤΛΑΣ". Αν ο ασφαλισμένος έχει ασφαλιστική ικανότητα, θα πρέπει να επισκεφθεί το αρμόδιο υποκατάστημα του Φορέα του με σκοπό να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία του.

Διαφορετικά, αν δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, τότε μπορούν να του συνταγογραφήσουν φάρμακα μόνο νοσοκομειακοί ιατροί ή γιατροί των ΠΕΔΥ.

Από σήμερα Δευτέρα ξεκινά και επίσημα η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης 2243/18-8-2014 η οποία έθεσε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων.

Με το νέο σύστημα, ο γιατρός θα γράφει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων και με βάση την ειδικότητά του στον ίδιο ασφαλισμένο την ίδια ημερομηνία και μέχρι τέσσερις ημερολογιακές ημέρες μετά.

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα "βλέπει" το ΑΜΚΑ του ασθενούς και την ειδικότητα του γιατρού οπότε αυτόματα θα επιτρέπει ή όχι τη συγκεκριμένη εξέταση.

Οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις μόνο εφόσον αυτές έχουν συνταγογραφηθεί από τον σχετικό με την ειδικότητα γιατρό.

Γιατροί αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων, δηλαδή βιοπαθολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγοι και παθολογοανατόμοι δεν έχουν πλέον δικαίωμα συνταγογράφησης.

Ποιες εξετάσεις επιτρέπεται να συνταγογραφούνται ανά ειδικευμένο γιατρό

Τα όρια συνταγογράφησης είναι συγκεκριμένα για κάθε ιατρική ειδικότητα.

Οι παθολόγοι-ογκολόγοι μπορούν να συνταγογραφούν 12 βιοχημικές εξετάσεις ανά ασθενή και ανά ΑΜΚΑ τον μήνα και έξι εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα στο ίδιο διάστημα.

Οι παθολόγοι δεν θα συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξετάσεις ορμονικές, ανοσολογικές, ορθοπεδικές, νεφρολογικές, εγκυμοσύνης και εξετάσεις στειρότητας και τοξικολογικές.

Οι καρδιολόγοι, θα συνταγογραφούν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, καρδιογράφημα, υπέρηχο, σπινθηρογράφημα, μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία, ακτινογραφία, με πλαφόν μία εξέταση ανά ασθενή τον μήνα.

Οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες μπορούν να συνταγογραφούν μέχρι δύο ακτινογραφίες σε κάθε ασφαλισμένη ή ασφαλισμένο και μία μαγνητική τομογραφία ανά μήνα. Εχουν όμως ευρύτερο πεδίο σε ό,τι αφορά τις αιματολογικές, ανοσολογικές, βιοχημικές (ΕLISA), ορμονικές και παθολογοανατομικές εξετάσεις.

Η μαγνητική τομογραφία θα συνταγογραφείται μόνο από νευρολόγους-ψυχιάτρους, παθολόγους- ογκολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, ρευματολόγους και με ανώτατο αριθμητικό όριο μία ή δύο τον μήνα ανάλογα με την πάθηση και τον ασθενή, ενώ δεν επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί από ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, πλαστικούς χειρουργούς, αλλεργιολόγους, νεφρολόγους.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΠΥΥ: «Φραγή» σε συνταγές και εξετάσεις ανά ΑΜΚΑ, βάζει η ΗΔΙΚΑ από σήμερα"

Νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές μόνο με πράσινο φως ελεγκτή! Πως θα δίνονται οι εγκρίσεις

Με ειδικά “συνεργεία” που θα αποτελούνται κυρίως από γιατρούς θα πραγματοποιούνται οι επιτόπιοι έλεγχοι στις νοσηλείες των ασθενών στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

. Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στα παραστατικά και τις οικονομικές απαιτήσεις των κλινικών θα έλθει ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο.

Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο ενώ οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να έλθει και ο Δεκέμβριος.

Πάντως με βάση το σχεδιασμό Βορίδη, θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική όπως στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες όπου είτε ένας γιατρός εγκαθίσταται μέσα στο νοσοκομείο, είτε ειδικές ομάδες μεταβαίνουν στις κλινικές και ελέγχουν τις νοσηλείες από την αρχή έως το τέλος.

Στο μεταξύ όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου- σύμφωνα με τον υπουργό υγείας - να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα διαγνωστικά κέντρα ώστε να διαπιστωθεί και εκεί εάν έχουν γίνει υπερχρεώσεις ή αν οι οικονομικές απαιτήσεις είναι αυτές που πρέπει.

Να σημειωθεί πάντως πως η τακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα είναι πως ο ελεγκτής-γιατρός θα πρέπει ουσιαστικά να εγκρίνει όλη την ιατρική διαδικασία, τη χρήση φαρμάκων ή θεραπειών ώστε αυτές να μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές μόνο με πράσινο φως ελεγκτή! Πως θα δίνονται οι εγκρίσεις"

Διήμερο κινητοποιήσεων στη δημόσια υγεία 1-2 Οκτωβρίου

Διήμερο κινητοποιήσεων στις 1 και 2 Οκτωβρίου διοργανώνει η ΟΕΝΓΕ από κοινού με την ΠΟΕΔΗΝ.

Το πρόγραμμα ξεκινά το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου με τις Ομοσπονδίες να καλούν τις Ενώσεις Γιατρών και τα Σωματεία Εργαζομένων που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΕΔΗΝ συλλαλητήρια σε όλους τους νομούς που βρίσκονται στην περιφέρεια της χώρας (πλην Αθήνας), στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν κοινωνικοί φορείς (Αυτοδιοίκηση, Εργατικά Κέντρα, Επιστημονικοί Σύλλογοι, συλλογικότητες ασθενών). Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι Ενώσεις Γιατρών προτείνεται να παραχωρήσουν συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 2 Οκτωβρίου 24ωρη Πανυγιειονομική Πανελλαδική Απεργία με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι των εργαζομένων όλων των Νοσοκομείων της χώρας.

Η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ προχωρούν στην κινητοποίηση ζητώντας:

-- Να καταργηθεί η ΕΣΑΝ ΑΕ που ξεθεμελιώνει εκ βάθρων τη δημόσια υγεία

-- Ολοκληρωμένο, ποιοτικό, δωρεάν Δημόσιο Σύστημα ΠΦΥ, περίθαλψης, αποκατάστασης

-- Αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου και του Ενιαίου Μισθολογίου

-- Να γίνουν τώρα προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία και ΚΥ

"Τα Νοσοκομεία υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Στους τρείς εναπομείναντες μήνες του έτους θα υπάρξουν σημαντικές δυσχέρειες στη παροχή των υπηρεσιών", υπογραμμίζουν οι Ομοσπονδίες.

"Οι λειτουργικές δαπάνες από το έτος 2009 έως σήμερα μειώθηκαν 60%. Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία (1) στις τρεις (3) οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων είναι κενή (33.000 κενές οργανικές θέσεις). Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν φαίνεται να είναι ένα ακόμη «πυροτέχνημα» (όπως οι 2.900 του έτους 2011 και οι 2.500 του έτους 2012), αφού ακόμη δεν προκηρύχθηκαν παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο (από την προκήρυξη απαιτείται ένα έτος έως την ολοκλήρωση). Ακόμη όμως και εάν προχωρήσουν είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί τα τελευταία τέσσερα έτη και έως τέλους του έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000 (σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από Πρωτοβάθμια Σωματεία) εξαιτίας την επικείμενων δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό" προσθέτουν.

Οι Ενώσεις Γιατρών θα ξεκινήσουν άμεσα την προεργασία, συγκαλώντας Γενικές Συνελεύσεις και ενημερώνοντας τους κοινωνικούς φορείς σχετικά με την κινητοποίηση

Διαβάστε Περισσότερα » "Διήμερο κινητοποιήσεων στη δημόσια υγεία 1-2 Οκτωβρίου"

«Τρύπια» όλη η Ελλάδα από 200.000 γεωτρήσεις και πηγάδια - Πρόστιμα σε όσους δεν έχουν άδεια

Διάτρητη από 200.000 πηγάδια και γεωτρήσεις είναι η ελληνική γη, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή απειλή για χιλιάδες στρέμματα γης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Το πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας είναι μεγάλο και υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει ριζικά ο εδαφολογικός χάρτης. Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι οι «τρύπες» που έχουν ανοίξει σε όλη την Ελλάδα, πολλές φορές και χωρίς άδεια, προκαλούν καθίζηση του υπεδάφους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πλημμυρών.

Παράλληλα, η χωρίς κανέναν έλεγχο εκμετάλλευση του νερού μπορεί να οδηγήσει σε λειψυδρία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αγροτικές καλλιέργειες. Σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στην κατάσταση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος απειλεί με πολύ βαριά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, που φτάνουν έως και 5.000 ευρώ, βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες και χρήστες πηγαδιών και γεωτρήσεων που «ξέχασαν» να καταθέσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Στην καταληκτική προθεσμία, που εκπνέει μετά από σειρά παρατάσεων την ερχόμενη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, καλούνται όσοι ιδιοκτήτες και χρήστες αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2005, καθώς και όσοι δεν έχουν λάβει ποτέ σχετική άδεια να προσφύγουν στους κατά τόπους δήμους με τα σχετικά έγγραφα δήλωσης.

Παρά τις προσπάθειες, το πρόβλημα καταγραφής των σημείων υδροληψίας παραμένει μετέωρο για πολλά χρόνια, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμάται πως συνολικά υπάρχουν στη χώρα μας 200.000 σημεία, εκ των οποίων το 20% (δηλαδή 40.000), υπολογίζεται ότι είναι παράνομα. Μάλιστα, αυτή τη φορά η διαδικασία έχει απλουστευθεί, ζητώντας μόλις γεωγραφικά στοιχεία των σημείων υδροληψίας και μια υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να διευκολυνθούν κυρίως οι αγρότες, που είναι και ο κύριος στόχος της προσπάθειας.

Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές στις οποίες διαπιστώνεται πυκνότητα γεωτρήσεων και πηγαδιών σε σχέση με την έκτασή τους.

Στην περίπτωση αυτή συγκαταλέγεται η περίπτωση της Αργολίδα, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσουν αριθμητικά στις 17.000, και ο Θεσσαλικός Κάμπος, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων νομών (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας), που αναμένεται να κυμανθούν από 35.000 έως 38.000. Στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το πρόβλημα αναδύθηκε μετά το 1990 και τη μεγάλη λειψυδρία, καθώς έκτοτε άρχισαν να «φυτρώνουν» γεωτρήσεις και πηγάδια, τα οποία έχουν πολύ μικρές διαστάσεις και ενδεχομένως μπορούν να διαφύγουν της καταγραφής.

Τι προβλέπεται
Η ΚΥΑ προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής όλων των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας στο ηλεκτρονικό μητρώο με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων, που περιλαμβάνει γενικό ευρετήριο σημείων υδροληψίας, δηλαδή τις γεωγραφικές συντεταγμένες, όπως αποτυπώνεται στον ψηφιακό χάρτη της χώρας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πολίτες δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν καμία περίπλοκη διαδικασία, καθώς μετά τη δήλωση οι εγγραφές γίνονται αυτεπαγγέλτως από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ταυτόχρονα, για όσους δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα τις ιδιοκτησίες-χρήσεις προβλέπεται πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Μετά την αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ, που λήγει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, απαιτείται η χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος, η προθεσμία της οποίας έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Αδειες και πρόστιμα
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι αιτήσεις για άδεια θα κατατίθενται στους δήμους και θα εκδίδονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ολοι όσοι λαμβάνουν άδεια θα πρέπει να τοποθετήσουν στη γεώτρηση μετρητή ή υδρόμετρο. Οι παράνομες γεωτρήσεις πάντως θα αντιμετωπίζονται κατά τη δήλωσή τους ως νέες υδροληψίες, έπειτα από την καταβολή προστίμου. Το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης αφορά τον ορισμό των κατηγοριών αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτων, προβλέποντας:

Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα για παράνομη χρήση νερού ή απόληψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που ορίζει η άδεια κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 3.000 ευρώ.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Τώρα και δήλωση στο Ε9

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί μια νέα ΚΥΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία, μεταξύ άλλων, θα ρυθμίζει και το ιδιοκτησιακό ζήτημα, προκειμένου οι κάτοχοι γεωτρήσεων να προχωρήσουν στο σχετικό πλαίσιο αδειοδοτήσεων και νομιμοποίησης. Μέχρι στιγμής, ο νόμος απαιτεί συμβόλαια με πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας.

Αλλαγές
Αυτό με τη νέα ΚΥΑ πρόκειται να αλλάξει, αφού ως γνωστόν υπάρχουν πολλοί κάτοχοι γεωτρήσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας με «χρησικτησίες» ή κληρονομιές και οι κάτοχοί τους δεν έχουν συμβόλαια.

Με τα νέα δεδομένα, όλοι αυτοί οι κάτοχοι γεωτρήσεων θα μπορούν -εφόσον οι καλλιέργείες τους και οι εκτάσεις του δηλώνονται στο Ε9 ή στον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) ή στα επενδυτικά προγράμματα του ΥπΑΑΤ- να πιστοποιούν την ιδιοκτησία χωρίς συμβόλαιο και να προχωρεί άμεσα η έκδοση της άδειας χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις τους.


  • 200.000 γεωτρήσεις σε όλη τη χώρα
  • 20% είναι παράνομες, δηλαδή 40.000
  • 50% -60% του νερού που χρησιμοποιείται στη γεωργία προέρχεται από γεωτρήσεις
  • 5.000 ευρώ θα φτάνουν τα πρόστιμα για όσους «ξεχάσουν» να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους
  • 17.000 είναι οι γεωτρήσεις που βρίσκονται μόνο στον Αργολικό Κάμπο
  • 35-38 χιλιάδες είναι οι «τρύπες» στους τέσσερις νομούς του Θεσσαλικού Κάμπου
  • 500 έως 3.000 ευρώ τα πρόστιμα για παράνομη χρήση νερού ή απόληψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που ορίζει η άδεια
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τρύπια» όλη η Ελλάδα από 200.000 γεωτρήσεις και πηγάδια - Πρόστιμα σε όσους δεν έχουν άδεια"

«Χειρότερη από το 2010 η κατάσταση στην Ελλάδα»...

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, οι ελλείψεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και η επιδίωξη της κυβέρνησης Σαμαρά να βάλει τέλος στα μνημόνια είναι στο επίκεντρο της σημερινή επισκόπησης τύπου. 

«Η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2010» επιγράφει το ρεπορτάζ της για την ελληνική οικονομία η αυστριακή εφημερίδα Kurier, η οποία επικαλούμενη έλληνες οικονομολόγους αναφέρει ότι «τα μέτρα λιτότητας εξόντωσαν την ιδιωτική οικονομία».

«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει ακόμη να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την οικονομική κρίση», παρατηρεί η εφημερίδα της Βιέννης, επικαλούμενη τον οικονομολόγο Μιχαήλ Μητσόπουλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι με την πολιτική της λιτότητας των τελευταίων ετών, το μόνο που επετεύχθη είναι η εξόντωση της ιδιωτικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να βάλει τέλος στην εποπτεία της τρόικας


«Ανώμαλες καταστάσεις απαιτούν ανώμαλες λύσεις»
Όπως αναφέρει ο κ. Μητσόπουλος στο ρεπορτάζ: «Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο ελληνικός πολιτικός κόσμος προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να αποφύγει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Υποστηρίζεται επίσης ότι ούτε η τρόικα κατάφερε να ασκήσει αποτελεσματικά πιέσεις προς την Αθήνα προκειμένου η τελευταία να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Η αντίσταση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στην επιβολή νέων φόρων», αναφέρει το δημοσίευμα, με τον οικονομολόγο Μητσόπουλο να υποστηρίζει πως όταν οι έλληνες πολιτικοί έρχονταν αντιμέτωποι με το ερώτημα «μεταρρυθμίσεις ή φόροι», εκείνοι απαντούσαν: «θα φορολογήσουμε τα πάντα».

Τέλος, ο έλληνας οικονομολόγος εμφανίζεται να αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία το μέλλον. «Οι ζημιές που υπέστη η οικονομία δεν είναι δυνατόν να επιδιορθωθούν. Για να αλλάξει κάτι πραγματικά απαιτούνται δραστικές αλλαγές. Ωστόσο για αυτό δεν είναι ούτε η ΕΕ ούτε οι Ελλάδα διατεθειμένες. Ανώμαλες καταστάσεις απαιτούν ανώμαλες λύσεις», καταλήγει το δημοσίευμα.

Οι επιθεωρητές της τρόικας αναμένουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων«Η Ελλάδα υστερεί έναντι των στόχων»

«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να βάλει τέλος στην εποπτεία της τρόικας. Η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος υστερεί των στόχων και των συμφωνιών», παρατηρεί η Neue Zürcher Zeitung, επισημαίνοντας ότι «μετά από δύο ήρεμα χρόνια, πυκνώνουν και πάλι τα σύννεφα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους και τους δανειστές της».

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, «η σπουδή του Σαμαρά να βάλει τέλος στο πρόγραμμα σταθεροποίησης και να ξεφύγει από τον έλεγχο της τρόικας έχει πολιτικά κίνητρα». Στο ρεπορτάζ αναφέρονται ως λόγοι η επιδίωξη του πρωθυπουργού να διασφαλίσει την υποστήριξη 180 βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί από την παρούσα βουλή πρόεδρος της δημοκρατίας. «Εάν δεν τα καταφέρει, θα υπάρξουν αυτόματα νέες εκλογές, τις οποίες σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα κέρδιζε η ριζοσπαστικά αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως αναφέρεται, οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι για να αποσπάσει η κυβέρνηση την στήριξη άλλων 25 βουλευτών που μαζί με τους 155 του κυβερνητικού συνασπισμού θα εκλέξουν πρόεδρο δημοκρατίας, «θα πρέπει να αποδείξει αξιόπιστα ότι τερματίζεται ο έλεγχος της τρόικας και η πολιτική της λιτότητας».

Οι επιθεωρητές δεν θα αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση εάν...

Σύμφωνα με την Neue Zürcher Zeitung, το εγχείρημα αυτό εγκυμονεί κινδύνους, καθώς για το 2015, η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες της τάξεως των 12 δις. ευρώ, «οι οποίες σύμφωνα με το σχέδιο του Σαμαρά θα πρέπει να καλυφθούν από τις κεφαλαιαγορές». Οι κεφαλαιαγορές έδειξαν το καλοκαίρι διατεθειμένες να δώσουν νέα δάνεια στην Ελλάδα υπό τον όρο της επιτυχούς εφαρμογής του σταθεροποιητικού προγράμματος. Ωστόσο, υπενθυμίζει η εφημερίδα, οι συμφωνηθείσες με την τρόικα μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το εργασιακό κρίθηκαν ως δύσκολα υλοποιήσιμες από πολιτικής απόψεως και μετατέθηκαν χρονικά. «Οι επιθεωρητές της τρόικας, που θα φτάσουν την Τρίτη στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να χαρακτηρίσουν ολοκληρωμένο τον έλεγχο εάν δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα και δεν θα αποδεσμεύσουν την επόμενη δανειακή δόση», επισημαίνει η Neue Zürcher Zeitung.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χειρότερη από το 2010 η κατάσταση στην Ελλάδα»..."

Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου θα ηχήσουν οι σειρήνες συναγερμού σε όλη τη χώρα

Ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014, θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014», δοκιμαστική ενεργοποίηση του Συστήματος Αυτόματου Τηλεχειρισμού των ηλεκτρικών σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια.

Τοπική ώρα 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (ήχος διακοπτόμενος διαφορετικής έντασης).

Τοπική ώρα 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Επίσης γνωστοποιείται στο κοινό ότι η ήχηση των σειρήνων έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου θα ηχήσουν οι σειρήνες συναγερμού σε όλη τη χώρα "

ΦΠΑ 20 ετών πρέπει να καταβάλει η Hochtief για το «Ελ. Βενιζέλος» χρωστά περισσότερα από 600 εκ. ευρώ

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, με απόφαση του, δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο στη δικαστική αντιπαράθεση που είχε με την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΔΑ) και τη γερμανική εταιρεία «Hochtief», η οποία επί 20 έτη διαχειριζόταν την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με την απόφαση η ΔΑΑ δεν κατάβαλε στο ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ για υπηρεσίες του αεροδρομίου.

Πάντως, το συνολικό ποσό των οφειλών της γερμανικής εταιρείας προς το ελληνικό δημόσιο προς το παρόν είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς οι οφειλές τελούσαν σε αναστολή λόγω προσφυγής και δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμη από την Εφορία οι χρήσεις μέχρι το 2013. Παράλληλα, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμεί σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση και άλλων αποφάσεων επί προσφυγών που έχουν κατατεθεί για μη απόδοση ΦΠΑ και για άλλα έτη.

Με την απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο απορρίπτει τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της γερμανικής εταιρείας, σύμφωνα με τους οποίους το ελληνικό Δημόσιο παραβίασε την «καλή πίστη» ή το ευρωπαϊκό δίκαιο και κρίνει πως με βάση το ελληνικό Σύνταγμα η διεθνής Διαιτησία στην οποία είχαν προσφύγει η γερμανική διοίκηση δεν μπορεί να διαγράψει τα διοικητικά πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που πρέπει να καταβάλλει η Hochtief ανέρχεται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ.

ΔΑΑ:Προϊόν φαντασίας οι «οφειλές 500-600 εκατ. ευρώ»

«Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις του και ως εκ τούτου δεν οφείλει στο ελληνικό Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές, ούτε από ΦΠΑ, ούτε από άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δημοτικά τέλη», τονίζει ο ΔΑΑ, απαντώντας σε δημοσιεύματα, με αφορμή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για μη καταβολή ΦΠΑ. Παράλληλα, χαρακτηρίζει τις αναφορές για «οφειλές 500-600 εκατ. ευρώ ως εξοργιστικά εσφαλμένες, προϊόντα φαντασίας και ανυπόστατες» και δηλώνει πως επιφυλάσσεται για την προστασία κάθε έννομου συμφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, ο ΔΑΑ αναφέρει πως είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία στην οποία το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 55%, έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις του και από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, επιβάλλει σύννομα τον αναλογούντα ΦΠΑ επί όλων των υποκείμενων σε ΦΠΑ πωλήσεών του, και τον αποδίδει πάντα εμπρόθεσμα προς το ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, από το 2001 έως το 2013 έχει αποδοθεί ΦΠΑ ύψους 84 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ΔΑΑ έχει αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο διαχρονικά (2002-2013), με τη μορφή μερισμάτων, φόρων επί των μερισμάτων και ειδικών εισφορών, ποσό ύψους 1.038 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο δηλαδή μέρος των θετικών οικονομικών επιδόσεών του (της τάξεως του 74%) και συμβάλλει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς η προστιθέμενη αξία του για το σύνολο της ελληνικής ισούται με το 2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

«Επί της συγκεκριμένης νομικής διαφοράς, η οποία δεν αφορά στην κατασκευαστική εταιρεία Hochtief ή οποιαδήποτε θυγατρική της, ο ΔΑΑ, αφού κατέβαλε εμπρόθεσμα όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προκαταβολές ύψους 46 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν από την αρμόδια ΔΟΥ για την περίοδο 1998-2012, ποσό το οποίο, λόγω των προσαυξήσεων, ανήλθε εν τέλει σε 167 εκατ. ευρώ συνολικά, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προσέφυγε σχετικά με τον καταλογισμό αυτόν, τον οποίο δεν αποδέχεται ως σύννομο, στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια και στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου, ασκώντας όλα τα σχετικά δικαιώματά του. Ο ΔΑΑ θα ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου και το νόμο, εφαρμόζοντας κάθε προβλεπόμενη σχετική διαδικασία», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΔΑΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται πως η πρόσφατα εκδοθείσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, στην οποία γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα, αφορά σε μέρος της συνολικής διαφοράς ποσού 12 εκατ. ευρώ, που έχει καταλογισθεί για τις χρήσεις 2004-2009, εκ των οποίων το 50% έχει ήδη καταβληθεί ως νόμιμη προκαταβολή. «Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς σε μία εν εξελίξει δικαστική υπόθεση, η οποία δεν έχει κριθεί αμετάκλητα από τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια, το παραπάνω ποσό αυθαίρετα “πολλαπλασιάζεται” με αναφορές σε ποσά 500, 600, ή και παραπάνω εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες είναι εξοργιστικά εσφαλμένες, προϊόντα φαντασίας και ως εκ τούτου ανυπόστατες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.
Τέλος, δηλώνει πως επιφυλάσσεται για την προστασία κάθε έννομου συμφέροντος, τόσο αυτού όσο και των μετόχων του, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού Δημοσίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΦΠΑ 20 ετών πρέπει να καταβάλει η Hochtief για το «Ελ. Βενιζέλος» χρωστά περισσότερα από 600 εκ. ευρώ"

Λογιστές Κέρκυρας: Να καθιερώσουμε και ...διανυκτερεύοντα λογιστικά γραφεία

Καυστική ανακοίνωση από τους λογιστές της Κέρκυρας μετά το κάλεσμα της ΓΓΔΕ για χρήση του ΤΑΧΙS νυχτερινές ώρες. Προτείνουν ...διανυκτερεύοντα λογιστικά γραφεία και "λευκή νύχτα" τις παραμονές λήξης των φορολογικών υποχρεώσεων. Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τα εκκαθαριστικά.

Μετ' εμποδίων παραμένει η εκτύπωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ από τους φορολογούμενους καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα στο Taxisnet, μετά τις εργασίες συντήρησης που άφησαν το πληροφοριακό σύστημα εκτός λειτουργίας εχθές Κυριακή, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, και με τις προθεσμίες για ΕΝΦΙΑ, φορολογία εισοδήματος και ρυθμίσεις να ...τρέχουν.

Σημειώνεται ότι καταληκτική ημερομηνία για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι η αυριανή (30 Σεπτεμβρίου), με τους φορολογούμενους να σπεύδουν σήμερα και αύριο στις τράπεζες, δημιουργώντας ουρές στα γκισέ.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λογιστών Κέρκυρας εξέδωσε σχετικά μια καυστική ανακοίνωση, με αφορμή και το κάλεσμα της ΓΓΔΕ προς τους πολίτες να χρησιμοποιούν το Taxis βραδινές ώρες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΛΚΕ: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών Κέρκυρας (ΣΕΛΚΕ) ανταποκρινόμενο άμεσα στο κάλεσμα της Γ.Γ.Δ.Ε. και της Γ.Γ.Π.Σ προς τους φορολογούμενους για την χρήση του TAXIS στις ώρες μη αιχμής και κατά προτίμηση μετά τις 22:00., και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των εκκαθαριστικών εκδίδεται απ' τα λογιστικά γραφεία, ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

1. Να καθορίσει διανυκτερεύοντα Λογιστικά Γραφεία σ' ολόκληρο το νησί. Για την επιτυχία του ανωτέρου μέτρου θα έλθει σ' επαφή με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Κέρκυρας καθώς και με το Σύλλογο Νοσοκομειακών Γιατρών που έχουν εμπειρία από εφημερίες, αλλά και με την ευκαιρία ν' αρχίσει και μια καλύτερη συνεργασία για την αντιμετώπιση τυχόν εγκεφαλικών κλπ παθήσεων των φορολογούμενων απ΄ την ανακοίνωση του ύψους των φόρων.

2. Συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ , ώστε να βρεθεί τρόπος online σύνδεσης (free wifi κλπ) του μοναδικού ασθενοφόρου που εφημερεύει στο νησί με τα διανυκτερεύοντα λογιστικά γραφεία

3. Συνεργασία με την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Κέρκυρας και των επαγγελματιών της πόλης της Κέρκυρας στη βάση του εθελοντισμού για την άμεση διακομιδή όσων δεν προλαβαίνει το ΕΚΑΒ , ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τον τουρισμό.

4. Τη διοργάνωση Λευκής Νύκτας Λογιστικών Γραφείων σε εβδομαδιαία βάση και ιδιαίτερα τις παραμονές λήξης φορολογικών υποχρεώσεων.

.........................αιδώς αργείοι», καταλήγει η ανακοίνωση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λογιστές Κέρκυρας: Να καθιερώσουμε και ...διανυκτερεύοντα λογιστικά γραφεία "

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης στα ΕΛΤΑ οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Οι πολίτες μπορούν να εξοφλούν τις βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος έως και αύριο, Τρίτη (30/9), στις 20:30 το βράδυ στα καταστήματα των ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ η αποπληρωμή των οφειλών μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε από τα 59 καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Ταχυδρομικά Καταστήματα με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι το βράδυ της Τρίτης στα ΕΛΤΑ οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος"

ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπ. Οικονομικών

Νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι περικοπές που είχαν επιβληθεί τον Ιανουάριο του 2012 στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Οι περικοπές είχαν επιβληθεί σε εφαρμογή του νόμου 4024/2011και σύμφωνα με τα όσα υποστήριζαν οι υπάλληλοι από τις μειώσεις αυτές έχασαν το 25% των αποδοχών τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι με τον Ν. 4024/2011 επιδιώχθηκε η μείωση κρατικών δαπανών και ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους για λόγους δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν τη θέσπιση των μέτρων εν όψει της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα.

Στην απόφασή της επισημαίνει ακόμη ότι με χορήγηση πρόσθετων επιδομάτων (ΔΗΒΕΕΤ) στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών δημιουργήθηκε ένα οιονεί ειδικό μισθολόγιο με ουσιώδη μισθολογική διαφοροποίηση από τους υπολοίπους και η κατάργηση του επιδόματος αυτού δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Από την πλευρά τους πάντως, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι υφίστανται (με βάση το σύνολο των μέτρων που επιβλήθηκαν) συνολικές μειώσεις στις αποδοχές τους που αγγίζουν το 60%.

Τα μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισημαίνουν ακόμη στην απόφαση που εξέδωσαν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η περικοπή επιβαρύνει στη παρούσα φάση τους αιτούντες στο βαθμό εκείνο που θα προσέβαλε την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Και αυτό διότι – όπως επισημαίνουν - δεν μειώθηκε ο βασικός μισθός των συγκεκριμένων υπαλλήλων.

Επιπλέον, στην απόφασή της η Ολομέλεια επισημαίνει ότι δεν είναι αντισυνταγματικές οι συγκεκριμένες περικοπές και ούτε παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη, την αναλογικότητα, την αξιοπρεπή διαβίωση, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης ούτε οι διατάξεις του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ για τα περιουσιακά δικαιώματα.

Με το σκεπτικό αυτό η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε αίτηση ακύρωσης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσαν να ακυρωθούν τα φύλλα μισθοδοσίας τους με τα οποία περικόπηκαν οι αποδοχές τους καθώς επίσης και να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου με την οποία κατετάγησαν σε εκτέλεση του ιδίου νόμου στους βαθμούς της κατηγορίας που υπηρετούσαν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπ. Οικονομικών"

«Νίπτει τας χείρας του» ο Άρειος Πάγος για τις εφόδους στα σπίτια φορολογουμένων

Η διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρεόυ Πάγου, κατα πλειοψηφία (6-5) απεφανθη οτι είναι αναρμόδια να κρίνει το θέμα και παρεπεμψε στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα κ. Νίκος Παντελής θα γνωμοδοτήσει επί της νομιμότητας των εφόδων σε σπίτια και γραφεία οφειλετών προς το δημόσιο χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

Η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα δεν θα είναι δεσμευτική, ωστόσο το θέμα έθεσε στον Αρειο Πάγο το υπουργείο Οικονομικών μετα από πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κρατους.

Συμφωνα με το ΝΣΚ οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να κανουν εφόδους σε σπίτια και γραφεία οφειλετών του Δημοσίου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

Επί του θέματος συνεδρίασε η διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρεόυ Πάγου, η οποία κατα πλειοψηφία (6-5) ωστόσο απεφανθη οτι είναι αναρμόδια να κρίνει το θέμα και παρεπεμψε στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Νίπτει τας χείρας του» ο Άρειος Πάγος για τις εφόδους στα σπίτια φορολογουμένων "

Ξεχάστε τις συντάξεις που ξέρατε – Έρχονται μειώσεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ και “στοπ” στις πρόωρες

- Οι τέσσερις αλλαγές που ζητάει εδώ και τώρα η τρόικα από την Κυβέρνηση
- Μειώνονται οι εισφορές και φέρνουν νέο “κούρεμα” των συντάξεων για όλους
- Ένα βήμα πριν την κατάρρευση ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΕΤΕΑ


Δεν είναι ούτε ο συνδικαλιστικός νόμος, ούτε κάποιο άλλο από τα πυροτεχνήματα της τρόικας αυτό που θα σημάνει συναγερμό για τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους των Ταμείων.

Η τρόικα απαιτεί βασικές αλλαγές που φέρνουν μειώσεις των συντάξεων.

Ήδη έχει ξεκινήσει και απαιτείται και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η μικρή μηνιαία αύξηση όμως των μισθών είναι το ... τυράκι.

1,2 δισ. χρειάζονται τα ταμεία για τις συντάξεις


Η παγίδα είναι το αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Με τη μείωση των εισφορών μειώνονται και τα έσοδα των Ταμείων με αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες να απαιτείται και νέα μείωση των συντάξεων, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα για να διασωθεί ολόκληρο το οικοδόμημα μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με αυξήσεις των ορίων ηλικίας κατά 5 ως και 10 έτη ειδικά για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.

Η βασική σύνταξη θα πρέπει να μειωθεί κατά 40 ευρώ το μήνα


Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η βασική σύνταξη που έχει υπολογιστεί σε τιμές του 2010 στα 360 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί με βάση τη μείωση του ΑΕΠ κατά 40 ευρώ το μήνα, να πέσει δηλαδή στα 320 ευρώ.

Όλα αυτά την ώρα που τα ταμεία έχοντας απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής ενίσχυσης υπολογίζεται ότι χρειάζονται επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Χρήματα που δεν υπάρχουν και έτσι οι περικοπές αποτελούν μονόδρομο.

Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεχάστε τις συντάξεις που ξέρατε – Έρχονται μειώσεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ και “στοπ” στις πρόωρες"

Ετοιμάζουν Συνταγματική Αναθεώρηση στα… μέτρα τους

Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία να γίνονται επαναληπτικές μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων –Ετοιμάζουν «εξόφθαλμες» παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία – Κάνουν τα πάντα για να ανατρέψουν την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ

Σαμαράς και Βενιζέλος είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο αυτοδυναμίας.

Και οι δυο γνωρίζουν πως τα ποσοστά τους σε επικείμενες εκλογές θα είναι εξόχως απογοητευτικά. Εκείνο όμως που τους ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι ότι το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται και ισχυρό ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το ενδεχόμενο «χαλάει» το σενάριο της… αριστερής παρένθεσης έτσι όπως το έχουν οραματιστεί οι εκδότες και οι μεγαλοεργολάβοι του τόπου οι οποίοι το περιγράφουν με γλαφυρότητα σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ανθρώπους του Μαξίμου.

Αφού διαπίστωσαν ότι καμία εκ των υποσχέσεών τους δεν πείθει τον ελληνικό λαό και την τρόικα, αποφάσισαν να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί περί Συνταγματικής Αναθεώρησης μήπως και με αυτό τον τρόπο καταφέρουν να αλλάξουν το σε βάρος τους κλίμα που επικρατεί τόσο εντός του κοινοβουλίου, όσο βεβαίως και στην ελληνική κοινωνία.

Στο μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχουν τελειώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αμέσως μετά θα βάλουν μπροστά το σχέδιο «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και στις αρμοδιότητές τους, ενώ θα προωθηθούν και σχετικές αλλαγές στο εκλογικό νόμο τέτοιες που θα επιτρέπουν στα δυο συστημικά κόμματα να παραμείνουν στην εξουσία για όσο επιθυμούν.

Να δούμε όμως αναλυτικά όλα τα σενάρια που προωθούνται στο παρασκήνιο:

Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως βολεύει στο σύστημα

Παράλληλα με τις επιχειρούμενες αλλαγές, στο παρασκήνιο, θα ασκηθεί και ο απαραίτητος «πολιτικός εκβιασμός » προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης: «αν δεν ψηφίσουμε αυτές τις αλλαγές δεν πρόκειται να ξαναβγείτε βουλευτές» Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποσυνδεθεί πλέον από τη διάλυση της Βουλής, ώστε να τερματιστεί η δυνατότητα της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.

Το πιθανότερο, ως εκ τούτου, σενάριο είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται απ’ ευθείας από τον λαό και πλέον αυτός να έχει αυξημένες αρμοδιότητες, που δεν αποκλείεται να παραπέμπουν στο Σύνταγμα του 1974.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά η πρόταση που έχει υποβάλει στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης. Σύμφωνα με το μοντέλο που έχει εισηγηθεί, θα πραγματοποιούνται τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή και εάν διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής Προέδρου θα υπάρχει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Κοινώς η εκλογή του Προέδρου θα γίνεται όπως θα βολεύει την εκάτοστε κυβέρνηση και αν δεν βγαίνουν τα κουκιά θα πηγαίνουν στον λαό. Πάντως, εάν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη άποψη, οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι μεν αυξημένες σε σχέση με τις υφιστάμενες, αλλά πιο περιορισμένες απ’ ό,τι εάν εκλέγεται εξ αρχής από τους πολίτες.

Τέλος, ανεξαρτήτως του μοντέλου που τελικώς θα επιλεγεί, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει και το ενδεχόμενο η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιμηκυνθεί από τα 5 στα 6 έτη, ώστε να παρεμβάλλεται λιγότερο συχνά στον εκλογικό κύκλο.

Εκλογικός νόμος: Επαναληπτικές μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία

Το πλαίσιο των αλλαγών το έχει περιγράψει επιφανειακά ο Βενιζέλος που είναι και ο ιθύνων νους της όλης διαδικασίας. Οι επιχειρούμενες αλλαγές, αν δημοσιοποιηθούν επίσημα θα συνταράξουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν μέχρι στιγμής και τα οποία γράφτηκαν και στην Καθημερινή της Κυριακής ετοιμάζονται οι ακόλουθες διαδικασίες:

1. Η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας έως και σε 50.

2. Η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών με υιοθέτηση κάποιας παραλλαγής του «γερμανικού» μοντέλου, αλλά κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί τοπικές αντιδράσεις, για παράδειγμα σε νησιωτικές περιοχές.

3. Η κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών.

4. Να υπάρχει συγκεκριμένο «ποσοστό - όριο» για την αυτοδυναμία, για παράδειγμα το 37%. Εδώ λοιπόν βρίσκεται όλο το «κλειδί της απάτης». Εάν αυτό το ποσοστό της αυτοδυναμίας δεν επιτυγχάνεται, να διενεργείται επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και ο σχηματισμός που επικρατεί να λαμβάνει το μπόνους των εδρών!

5. Με βάση τον σχεδιασμό του κ. Σαμαρά, όπως θα αποτυπωθεί στην πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης, το εκλογικό σύστημα θα είναι σταθερό και θα μπορεί να αλλάζει μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμάζουν Συνταγματική Αναθεώρηση στα… μέτρα τους"

ΣτΕ:Ορια στην κινητικότητα

«Φρένο» στη χωρίς όρους κινητικότητα προς τα δικαστήρια των δημοσίων υπαλλήλων (που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ακυρώνοντας τη μετάταξη τέτοιου είδους υπαλλήλων προς τα δικαστήρια του Πειραιά, η Ολομέλεια ΣτΕ δέχθηκε ότι στο πλαίσιο της κινητικότητας μπορούν να γίνουν τέτοιες μετατάξεις, μόνο εφόσον εγκριθούν από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια της δικαιοσύνης (και όχι των υπηρεσιών από όπου προσέρχονται) και μόνο εφόσον ανατεθούν σε αυτούς περιορισμένα καθήκοντα.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε (3178/14) εν όψει των συνταγματικών ρυθμίσεων για την οργάνωση της δικαιοσύνης ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι αποτελούν ειδική κατηγορία που περιβάλλεται από εγγυήσεις για την υπηρεσιακή τους κατάσταση, μεταξύ των οποίων η μονιμότητα.

Καθήκοντα τεχνικών
Ετσι, για να είναι συνταγματικά ανεκτή η μετακίνηση προς τη δικαιοσύνη υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας κ.λπ.), πρέπει να αποφαίνονται τα υπηρεσιακά συμβούλια των δικαστηρίων για το αν διαθέτουν τα προσόντα και αν μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς στα νέα τους καθήκοντα.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αναιρείται ο συνταγματικός κανόνας της οργάνωσης και στελέχωσης των γραμματειών των δικαστηρίων με μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους. Στους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου μπορούν να ανατεθούν καθήκοντα τεχνικής ή ειδικής επιστημονικής φύσης, που δικαιολογούνται από τη σχέση εργασίας τους.

Αντίθετα, πρέπει να παραφυλάσσονται μόνο για τους μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους τα καθήκοντα που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου (π.χ. συμμετοχή στη συγκρότηση των δικαστηρίων και στις συνεδριάσεις τους, σύνταξη πρακτικών, συμμετοχή στα δικαστικά συμβούλια κ.λπ.).

Στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το καλοκαίρι του 2013 για μετάταξη υπαλλήλων από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες προς τα δικαστήρια Πειραιά, λόγω κινητικότητας (ν. 4093/12).

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ:Ορια στην κινητικότητα"

Στην Αθήνα η κα Κλούνεϊ - Θα μας φέρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα η Αμάλ Αλαμουντίν;

Στις 13 Οκτωβρίου η σύζυγος του Τζώρτζ Κλούνεϊ, η επιφανής δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν θα πατήσει πόδι στην Αθήνα και όχι για μήνα του μέλιτος. Η Αμάλ Αλαμουντίν αναμένεται να αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην μάχη που δίνουμε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα!

Ο γάμος τους στην Βενετία απασχόλησε όλη την υφήλιο. Όλο το Σαββατοκύριακο σε κάθε παρέα όλοι μιλούσαν για τον παραμυθένιο γάμο του Τζώρτζ Κλούνεϊ με την Αμάλ Αλαμουντίν. Ο μεν σταρ του Χόλιγουντ, η δε σταρ στο παγκόσμιο δικηγορικό στερέωμα.

Και τώρα, τα φώτα στρέφονται στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες εδώ και καιρό έλεγαν ότι η Αμάλ Αλαμουντίν θα αναλάμβανε τη νομική εκπροσώπηση της χώρας μας στον αγώνα για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Και απ' ότι φαίνεται αυτό επιβεβαιώνεται. Η κα Αλαμουντίν θα είναι εδώ στις 13 Οκτωβρίου - πιθανότατα μετά του συζύγου της - και θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα η κα Κλούνεϊ - Θα μας φέρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα η Αμάλ Αλαμουντίν;"

Το σχέδιο των τραπεζών για «φρέσκα» δάνεια

Οι κινήσεις για παροχή νέων πιστώσεων σε επιχειρήσεις-καταναλωτές. Πόσα νέα δάνεια θα δώσουν το 2014. Γιατί αναμένεται από τον Απρίλιο να «ανασάνει» η αγορά. Πώς θα κατανεμηθούν οι χορηγήσεις ανά τομέα. Μέσω ΕΣΠΑ 1 στα 2,5 επιχειρηματικά το 2015. 

Αναιμική είναι η εκταμίευση νέων δανείων τόσο προς ιδιώτες όσο και προς τις επιχειρήσεις, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τα νέα δάνεια για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης θα διαμορφωθούν στα 2,5 το ανώτερο 3 δισ. ευρώ. Καλύτερη, όμως, εκτιμούν οι τραπεζίτες, αναμένεται να είναι η νέα χρονιά, το 2015, οπότε οι νέες «καθαρές» εκταμιεύσεις δανείων (σ.σ. που δεν αφορούν αναχρηματοδοτήσεις) εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 7 δισ. ευρώ, το ανώτερο τα 8 δισ., ποσό στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «το 1 στα 2,5 επιχειρηματικά δάνεια που θα δοθούν το 2015 προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα στηρίζεται στη μερική χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ».

Στο ερώτημα εάν τα 5 δισ. ευρώ που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν από λίγες εβδομάδες θα κατευθυνθούν προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέσω δανείων, τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη απαντούν: «Στην παρούσα φάση, δηλαδή για τους επόμενους επτά μήνες δεν πρέπει να συνδέονται οι χορηγήσεις νέων δανείων με τα κεφάλαια που πήραμε από την ΕΚΤ».

Προσθέτουν μάλιστα ότι «τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν προς τις αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων, άρα δεν μιλάμε για νέα δάνεια, ενώ μέρος τους θα αξιοποιηθεί για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου».
Από την άνοιξη του 2015

Εφόσον η οικονομία συνεχίσει την πορεία προς την ανάκαμψη και δεν υπάρξουν πολιτικές αναταράξεις, οι τραπεζίτες εκτιμούν πως «η ρευστότητα, κυρίως προς τις επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες, μεγάλες, θα αρχίσει να γίνεται αισθητή με οφέλη για την αγορά και την πραγματική οικονομία από τον Απρίλιο του 2015». Μέχρι τότε επισημαίνουν ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στη διαχείριση των προβληματικών δανείων και τα ποσά όσον αφορά τις εκταμιεύσεις νέων χορηγήσεων θα είναι ικανοποιητικά, σε βαθμό που «η αγορά θα τα νιώσει».

Με βάση τις προβλέψεις τους για το 2015 η αριθμολογία των νέων εκταμιεύσεων δανείων θα κινηθεί ως εξής:

* Στον νευραλγικό τομέα της επιχειρηματικής πίστης, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί ζητούμενο για την αναθέρμανση της οικονομίας, εκτιμάται ότι θα δοθούν νέα δάνεια 5 δισ. ευρώ.

* Στη στεγαστική πίστη, η οποία σημειωτέον συνδέεται με ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, καθώς η ύφεση δημιούργησε ένα τεράστιο στοκ απούλητων ακινήτων, εκτιμάται ότι το 2015 θα εκταμιευθούν νέα στεγαστικά δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

* Χαμηλότερα, αλλά ενδεικτικά της επανεκκίνησης των χορηγήσεων αναμένεται να είναι τα νέα δάνεια που εκτιμάται ότι θα δοθούν στην καταναλωτική πίστη, η οποία αποτελεί το πιο προβληματικό κομμάτι των χορηγήσεων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2015 θα εκταμιευθούν 500 εκατ. ευρώ νέα καταναλωτικά δάνεια, με αιχμή την αγορά αυτοκινήτου...

«Πράγματι τα ποσά είναι μικρά, ωστόσο το 2015 θα υπάρξει διπλασιασμός των νέων εκταμιεύσεων. Σε ποσοστιαία βάση η αύξηση θα είναι σημαντική, καθώς ξεκινάμε το 2014 με μικρά νούμερα σε πραγματικά ποσά», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας δίνοντας το στίγμα σχετικά με το πώς θα κινηθεί η τραπεζική αγορά την επόμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα περίοδο, τα ποσά των νέων δανείων (σ.σ. όχι αναχρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις) που είχαν εκταμιευθεί μέχρι τον Αύγουστο ανέρχονται συνολικά σε 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 30 εκατ. αφορούσαν νέα στεγαστικά δάνεια, 35 εκατ. ευρώ δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και 60 εκατ. προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι νέες εκταμιεύσεις δανείων δεν καλύπτουν ακόμη τις τυχόν διαγραφές δανείων, ούτε τις αποπληρωμές με αποτέλεσμα η πιστωτική επέκταση να παραμένει αρνητική.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο των τραπεζών για «φρέσκα» δάνεια "

Απολύθηκε η αναπληρώτρια δασκάλα (του έρωτα;) από την Κρήτη - Η απόφαση Λοβέρδου

Την απόφαση απόλυσης της αναπληρώτριας δασκάλας από την Κρήτη που είχε κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανηλίκου, υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του κ.Λοβέρδου την οποία παρουσιάζει το Flashnews.gr:

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ 
την καταγγελία της σύμβασης εργασίας για το διδακτικό έτος 2014-2015 της εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων …………. σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 παρ.1, 37, 38 και 53 του Προεδρικού Διατάγματος 410/1998.»

Να σημειωθεί πως η 24χρονη σήμερα δασκάλα, είχε προσληφθεί φέτος, στις 20 Σεπτεμβρίου, ως αναπληρώτρια σε δημοτικό σχολείο του Ηρακλείου.

Το περιστατικό το οποίο οδήγησε στην σημερινή απόλυσή της – έως ότου αποφασίσει οριστικά η Δικαιοσύνη επι της υπόθεσης – αποκαλύφθηκε το 2012.

Η τότε 22χρονη, υπηρετούσε ως αναπληρώτρια σε δημοτικό σχολείο του Αποκόρωνα Χανίων το σχολικό έτος 2011-2012.

Τότε  η μητέρα ενός 15χρονου μαθητή γυμνασίου κατήγγειλε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πως είδε στο προφιλ του γιού της στο Facebook διαλόγους με την δασκάλα που την έκαναν να ανησυχήσει καθώς προέκυπτε αποπλάνηση του 15χρονου απο την 22χρονη δασκάλα.

Ακολούθησε έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την οποία προέκυψαν πολλά στοιχεία στον λογαριασμό της στο Facebook.

Όπως είχε δημοσιευθεί τότε, βρέθηκαν άσεμνοι διάλογοι με μαθητές και πολλές φωτογραφίες της με αγόρια. Μάλιστα για την διερεύνηση της υπόθεσης είχαν μεταβεί στα Χανιά αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όπως αναφέρεται στην δικογραφία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η 22χρονη «χρησιμοποιούσε την ιδιότητά της για να προσεγγίζει ανηλίκους, ηλικίας 10 έως 15 ετών, μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης («facebook»), προφασιζόμενη ότι θα τους βοηθούσε στα μαθήματά τους. Με τη μέθοδο αυτή, αφού κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους, κατάφερνε στη συνέχεια να τους αποπλανά, προχωρώντας σε ερωτικές πράξεις μαζί τους».

Μετά από αυτό, η αναπληρώτρια δασκάλα παραιτήθηκε, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr – δεν της ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη καθώς τα στοιχεία που υπήρχαν δεν κρίθηκαν επαρκή από το αρμόδιο συμβούλιο.

Όμως η υπόθεση εκκρεμμεί στην Δικαιοσύνη και μόλις έγινε γνωστό πως η δασκάλα φέτος επαναπροσελήφθη ως αναπληρώτρια, ακολούθησε η ενημέρωση προς τον Υπ.Παιδείας, ο οποίος και κατήγγειλε την σύμβαση, όπως μπορείτε να δείτε στην απόφαση που ακολουθεί.


flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απολύθηκε η αναπληρώτρια δασκάλα (του έρωτα;) από την Κρήτη - Η απόφαση Λοβέρδου "

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης προσφεύγει η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ κατέθεσε συλλογική προσφυγή στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, για την παραβίαση στην τελευταία τετραετία μεγάλου αριθμού κοινωνικών δικαιωμάτων των ελλήνων εργαζομένων, που κατοχυρώνει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης.

Τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη έχουν επικυρώσει και δεσμεύονται με υπερνομοθετική ισχύ για την τήρησή του δεκάδες κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα ήδη από το 1984.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η βίαιη μείωση των αποδοχών και η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους δεν αφορά μόνο τους έλληνες εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, αλλά έχει προεκτάσεις σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί πως θα υπάρξει μια ακόμη καταδίκη των μνημονιακών μέτρων με τη διαδικασία ελέγχου και από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις προσφυγές της ΓΣΕΕ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη και την πλήρη συμπαράταξη της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων, η ΓΣΕΕ, εκτός από την προσφυγή της στους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, εξετάζει τις προϋποθέσεις για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Για το θέμα αυτό έχει προγραμματισθεί νέα διάσκεψη των νομικών της με διακεκριμένους νομικούς από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, η οποία θα γίνει σύντομα στην Αθήνα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Συμβούλιο της Ευρώπης προσφεύγει η ΓΣΕΕ"

Βρέθηκε επενδυτής για την πίστα αυτοκινήτου στην Πάτρα

Ακόμη και πριν το τέλος του 2014 μπορεί να αρχίσει η κατασκευή του αυτοκινητοδρομίου στην Πάτρα, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη πίστα αυτοκινήτου προδιαγραφών Formula 1 στην Ελλάδα.
Όπως ειπώθηκε χθες από στελέχη του Επιμελητηρίου Αχαΐας σε δημοσιογράφους, η «Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε», η πολυμετοχική εταιρεία που έχει την ευθύνη υλοποίησης του έργου είναι πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με ξένο στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την χρηματοδότησή του και τόνισαν ότι οι εργασίες ανέγερσης μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στο 2014, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 και να «ανοίξει τις πύλες του» στις αρχές του 2018. Τότε λήγει και η ισχύς της άδειας ανέγερσης που έχει δοθεί από την Πολεοδομία Αχαΐας. Να σημειωθεί πως το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 94,6 εκατ. ευρώ ενώ έχει εξασφαλισθεί κρατική επιδότηση ύψους 28,9 εκατ. ευρώ.

Η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή, όπως υπογράμμισε ο κ. Ευάγγελος Φλωράτος, μέλος του Επιμελητηρίου και πρώην Δήμαρχος Πατρέων κρίθηκε απαραίτητη, μετά τα οικονομικά προβλήματα που εμφάνισε το 2008 ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, η Ιόνιος Α.Ε του επιχειρηματία Γιάννη Μαρούλη αλλά και της δυσκολίας που υπάρχει στην άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες. Ο ίδιος, επισήμανε ότι κατά το παρελθόν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην επένδυση εκδήλωσαν και άλλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, το οποίο όμως δεν προχώρησε. Βάση του σχεδίου, ο νέος μέτοχος από το εξωτερικό, ο οποίος δραστηριοποιείται ήδη επιχειρηματικά στην Ελλάδα, θα αποκτήσει μεταξύ 70%-75% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε» ενώ παράλληλα αναζητείται εκείνος που θα αναλάβει τη διαχείριση της πίστας (το μάνατζμεντ), μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν γίνει συζητήσεις τόσο με ειδικούς από το εξωτερικό όσο και με ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν όπως η Μοτοδυναμική, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

«19 χρόνια φαγούρας»

Η ιστορία της κατασκευής του αυτοκινητοδρομίου στην Πάτρα πάει 19 χρόνια πίσω, και συγκεκριμένα το 1995 όταν 429 μέτοχοι (μεταξύ των οποίων τοπικοί φορείς και το Επιμελητήριο Πάτρας) αποφάσισαν να ιδρύσουν την «Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε». Παρά τις κατά καιρούς διεκδικήσεις κατασκευής πίστας F1 σε διάφορες περιοχές το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όπως λέει ο κ. Φλωράτος «κατάφερε χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδική και σκληρή δουλειά να υπογραφεί το προεδρικό Διάταγμα 14/21-01-2007, το οποίο διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις κατασκευής και λειτουργίας αυτοκινητοδρομίων στην Ελλάδα, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως, να αποκτήσει την αναγκαία έκταση και να εκπονήσει τις μελέτες βάση των οποίων εξασφάλισε άδειες, εγκρίσεις και την ένταξη της επένδυσης στον Αναπτυξιακό νόμο». Σήμερα, η εταιρεία είναι ιδιοκτήτης έκτασης 1.148 στρεμμάτων, 18 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάτρας, στη θέση «Ρέντες» του Δημοτικού Διαμερίσματος Χαλανδρίτσας του Δήμου Ερύμανθου στην οποία θα ανεγερθεί το αυτοκινητοδρόμιο ενώ μεταξύ άλλων έχει εξασφαλίσει «καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας», άδεια σκοπιμότητας από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, άδεια κατασκευής από την Πολεοδομία της Νομαρχίας Αχαΐας με ισχύ έως τον Απρίλιου του 2018 καθώς και έγκριση καταλληλότητας της πίστας και των εγκαταστάσεων από τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας (F.I.A &F.I.M).

Πάνω από 1 εκατομμύρια επισκέπτες

Τα μέλη του Επιμελητηρίου Αχαΐας θεωρούν πως αυτή τη φορά βρίσκονται πολύ κοντά στην υλοποίηση της επένδυσης, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού της χώρας και θα ωφελήσει ποικιλοτρόπως την οικονομία της περιοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαϊας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η εκμετάλλευση του έργου θα είναι αποδοτική και κερδοφόρα τόσο για τον επιχειρηματία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή καθώς σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, την πληθώρα των αξιόλογων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής (Αρχαία Ολυμπία, σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο) και τις καλές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να προσελκύσει πάνω από 1 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Ο κ. Μαρλαφέκας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες και άλλων ελληνικών πόλεων να δημιουργήσουν ανάλογες πίστες τονίζοντας πως είναι ευπρόσδεκτες τέτοιες κινήσεις καθώς θα δώσουν ώθηση στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού, καθώς η πίστα στην Πάτρα δεν σκοπεύει να ανταγωνιστεί τις άλλες περιοχές, όπως το Κερατσίνι, αλλά σε πρώτη φάση θέλει να προσελκύσει τις διεθνείς διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού μικρότερης εμβέλειας. «Παρότι διαθέτουμε όλες τις προδιαγραφές που θέτει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, θέλουμε σε πρώτη φάση να προσελκύσουμε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό της Βορείου Ευρώπης, προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές», σημειώνει ο κ. Μαρλαφέκας, προσθέτοντας πως «το κόστος για τη συμμετοχή στη F1 είναι πολύ υψηλό, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να σηκώσουμε χωρίς την κρατική στήριξη». Υπολογίζεται ότι το κόστος για να συμμετάσχει μια πίστα αυτοκινήτου σε πρωτάθλημα της F1 ανέρχεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε επενδυτής για την πίστα αυτοκινήτου στην Πάτρα"

Εισαγγελική έρευνα για τους 5 δημάρχους που αρνήθηκαν την αξιολόγηση

Προκαταρκτικές εξετάσεις ζητά από τους αρμόδιους εισαγγελείς ο Άρειος Πάγος, για τυχόν ύπαρξη ποινικών αδικημάτων στις πέντε υποθέσεις άρνησης δημάρχων να συνδράμουν στους ελέγχους αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Αντιμέτωποι με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, και ειδικότερα με τα αδικήματα της απείθειας και της παράβασης καθήκοντος, αναμένεται να βρεθούν οι πέντε δήμαρχοι που αρνήθηκαν να συνδράμουν στους ελέγχους αξιολόγησης που κάνει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις μετατροπές των συμβάσεων.

Πρόκειται για τους δημάρχους Πάτρας Κώστα Πελετίδη, Χαλανδρίου Σίμο Ρούσο, Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη και Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ζητά από τους αρμόδιους αντιεισαγγελείς εφετών να εξετάσουν εάν διαπράττονται ποινικά αδικήματα από την άρνηση των δημάρχων.

Υπενθυμίζεται ότι τις σχετικές υποθέσεις είχε παραπέμψει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το αίτημα της κ. Κουτζαμάνη έχει ως εξής:

«Προς τους:

1) Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών
2) κ. Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά
3) κ. Εισαγγελέα Εφετών Πατρών
4) κα Εισαγγελέα Εφετών Λαρίσης

Διαβιβάζουμε το αριθμ. πρωτ. 3752/24-9-2014 έγγραφο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τα συνημμένα σ΄αυτό έγγραφα (πράξεις του ως άνω Υπουργού συγκρότησης κλιμακίων για τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων και εντολές διενέργειας των ελέγχων, ενημερωτικές εκθέσεις των διενεργούντων τον επανέλεγχο Επιθεωρητών-Ελεγκτών ΔΔ και Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών ΔΔ, φωτοτυπικά αντίγραφα του Ν. 4250/26-3-2014 και της αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/ΑΣΕΠ/1/12705/5-6-2014 Κ.Υ.Α. Υπουργών Οικονομικών – Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.λ.π.) και παρακαλούμε εν όψει του περιεχομένου αυτών, να παραγγείλετε, κατά περίπτωση, σύμφωνα με την κατά τόπον αρμοδιότητά σας, σε Αντεισαγγελέα Εφετών της υπηρεσίας που διευθύνετε, να ενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τυχόν τελέσεως αξιοποίνων πράξεων και ιδία αυτών της απείθειας (άρθρο 169 Π.Κ.) ή παραβάσεως καθήκοντος (αρθρο 259 Π.Κ.) ή άλλων που ενδεχομένως ήθελαν διακριβωθεί.

Μετά την περάτωση αυτής παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για τους 5 δημάρχους που αρνήθηκαν την αξιολόγηση "

Ανοίγει ξανά το Κτηματολόγιο στην Αθήνα - Τι πρέπει να κάνετε για να μη χάσετε το ακίνητο σας


Ανοίγει ξανά το Κτηματολόγιο για τον Δήμο της Αθήνας ύστερα από μπλοκάρισμα τεσσάρων χρόνων, σύμφωνα με "Τα Νέα". Αυτό σημαίνει ότι 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν 1,2 εκατομμύρια δικαιώματα το 2008- και πλήρωσαν 35 ευρώ ανά δικαίωμα - θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή προκειμένου, όταν λάβουν ταχυδρομικά τις σχετικές ενημερώσεις, να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν –σε περίπτωση εσφαλμένης εγγραφής στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου – τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.
 
Και αυτό θα πρέπει να γίνει, όπως γράφουν σήμερα "Τα Νέα", ώστε να μην κινδυνεύουν να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία με τη σύσταση των οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων. Ταυτόχρονα, σε έναν χρόνο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει ποια ακίνητα που δεν δηλώθηκαν θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
 
Η αρχή θα γίνει στο Πολύκαστρο Κιλκίς και θα ακολουθήσουν μέσα στο 2015 άλλες 19 περιοχές σε όλη την Ελλάδα στις οποίες η κτηματογράφηση ξεκίνησε την περίοδο 1997 – 1999.
 
Σε ότι αφορά τα οριστικά κτηματολογικά γραφεία μέχρι στιγμής λειτουργούν δύο σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 2020, οπότε και αναμένεται η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε όλη την Ελλάδα, θα λειτουργούν 16 οριστικά κτηματολογικά γραφεία. Αυτά θα αντικαταστήσουν τα 401 υποθηκοφυλακεία και τα 101 προσωρινά κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν σήμερα.
 
Τα πρόστιμα που θα πληρώσουν όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους
 
 
 
Σε ποιες περιοχές κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα οι ιδιοκτησίες «αγνώστου ιδιοκτήτη»;
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στα «παλαιά προγράμματα» ανέρχονται σε περίπου 200.000, εκ των οποίων τα 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και τα 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς, το 70% των περιπτώσεων που παραμένουν ακόμη στον «αέρα» αφορά ιδιοκτησίες του Δημοσίου, ρίχνοντας πρακτικά τον αριθμό των άμεσα ενδιαφερομένων στις 60.000 περιπτώσεις.
 
Από το 2015 κινδυνεύουν άμεσα οι ιδιοκτησίες σε είκοσι περιοχές, ενώ από το 2016 -2018 για τους κατοίκους του εξωτερικού- θα προστεθούν στη λίστα επιπλέον 92 περιοχές. Οι είκοσι περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν το 2015 τα ακίνητά τους είναι: Λαίικα, Ασπρόχωμα (Μεσσηνία), Αστρος, Παράλιο Αστρος (Αρκαδία), Μαρτίνο (Φθιώτιδα), Μεσιά, Πολύκαστρο, Πευκοδάσος (Κιλκίς), Φιλοθέη (Αρτα), Γλίνος (Τρίκαλα), Αγία Βαρβάρα (Ημαθία), Μεθώνη (Πιερία), Αγία Τριάδα (Θεσσαλονίκη), Καλαμπάκι, Μέγας Αλέξανδρος (Δράμα), Αγιος Ανδρέας, Πηγές (Καβάλα), Αβατο, Εράσμιος (Ξάνθη), Αίγειρος (Ροδόπη). Οσο για τις επόμενες 92 περιοχές που θα μπουν στο στόχαστρο, αφορούν μεταξύ άλλων οχτώ περιοχές στην Αττική (Νέα Πέραμος, Ελευσίνα, Νέα Σμύρνη, Γέρακας, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Νέο Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσσια) και οχτώ περιοχές στη Θεσσαλονίκη (Εξοχή, Νέο Ρύσιο, Θέρμη, Περαία, Νέοι Επιβάτες, Πλαγιάρι, Ταγαράδες, Νέα Ραιδεστός). Επίσης η λίστα περιλαμβάνει και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Νέα Αγχίαλος, αλλά και νησιά όπως η Πάτμος, η Σύρος και η Σίφνος.
 
Έχουμε όλοι υποχρέωση υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο;
 
Φυσικά. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή) και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (π.χ. εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, διαχειριστής ακινήτου κ.λπ.).
 
Ποια είναι η προθεσμία για διόρθωση των αρχικών εγγραφών;
 
Η αποκλειστική προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών είναι πέντε έτη. Για το ελληνικό δημόσιο, τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους μόνιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό κατά τη λήξη της πενταετούς προθεσμίας, η προθεσμία άσκησης της αγωγής είναι επτά έτη. Ειδικά για τις περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999, η παραπάνω προθεσμία είναι δωδεκαετής για τους κατοίκους του εσωτερικού και δεκατετραετής για τους κατοίκους του εξωτερικού (τελευταία παράταση με τον ν. 4164/2013). Η προθεσμία διόρθωσης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, με την οποία ορίζεται η έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου στην περιοχή.
 
Συνειδητοποιώ ότι δεν έχω κάνει εμπρόθεσμη δήλωση. Τι ισχύει σ' αυτή την περίπτωση;
 
Εάν δεν υποβάλλατε δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο εμπρόθεσμα μπορείτε να υποβάλετε εκπρόθεσμη δήλωση κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και μέχρι την ημερομηνία που ορίζει με απόφασή του το ΥΠΕΚΑ. Στην περίπτωση αυτή όμως προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων. Η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία επιβολής προστίμου θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Κατά την κτηματογράφηση υπέβαλα δήλωση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω ενημερωθεί για τα αποτελέσματα. Τι πρέπει να κάνω;
 
Εάν πρόκειται για περιοχή που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και το κατά τόπον αρμόδιο υποθηκοφυλακείο λειτουργεί μεταβατικά ως Κτηματολογικό Γραφείο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία και να ζητήσετε πληροφόρηση σχετικά με την καταχώριση του ακινήτου σας και του δικαιώματός σας σε αυτό. Εάν πρόκειται για περιοχή που δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, τότε η σχετική πληροφόρηση θα ζητηθεί από το Γραφείο Κτηματογράφησης.
 
Στην κτηματογράφηση των παλαιών προγραμμάτων δεν υπέβαλα δήλωση για το ακίνητό μου, μπορώ να προβώ σήμερα σε τέτοια ενέργεια στο Κτηματολογικό Γραφείο;
 
Όχι, αυτό δεν είναι δυνατόν. Μετά την καταχώριση των αρχικών εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία και την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου σε μια περιοχή, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις διαδικασίες διόρθωσης αρχικής εγγραφής. Το ακίνητό σας μπορεί να έχει καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
 
Τι θα γίνει με τα ακίνητα που δεν θα δηλώσει κανείς;
 
Τα συγκεκριμένα ακίνητα καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, η οποία διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια, ακολουθεί προθεσμία πέντε ετών (ή επτά για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού) που προβλέπεται από τον νόμο για την αμφισβήτηση των αρχικών εγγραφών γενικά και ειδικότερα για τη διόρθωσή τους από «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε «γνωστού». Ειδικά για τις περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999, η παραπάνω προθεσμία είναι δωδεκαετής για τους κατοίκους του εσωτερικού και δεκατετραετής για τους κατοίκους εξωτερικού. Με το πέρας της προθεσμίας, το ακίνητο περνά σε ιδιοκτησία του Δημοσίου, με τον ιδιοκτήτη να μπορεί εκ των υστέρων να διεκδικήσει αποζημίωση επί της αντικειμενικής αξίας και όχι τον τίτλο ιδιοκτησίας.
 
Μπορώ να κάνω διορθώσεις μετά την υποβολή της δήλωσης;
 
Εφόσον επιθυμείτε τη διόρθωση στοιχείων της δήλωσής σας μπορείτε να υποβάλετε στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης ή να αποστείλετε με συστημένη επιστολή Αίτηση Διόρθωσης Στοιχείων Δήλωσης, στην οποία θα επισυνάψετε έντυπο δήλωσης με συμπληρωμένα μόνο τα πεδία που πρέπει να διορθωθούν. Σε περίπτωση αλλαγής των στοιχείων επικοινωνίας που έχετε δηλώσει, θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης υποβάλλοντας Αίτηση Γνωστοποίησης Αλλαγής Στοιχείων Επικοινωνίας. Στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχετε δηλώσει θα λαμβάνετε όλη τη σχετική αλληλογραφία κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, όπως π.χ. τα αποσπάσματα κτηματολογικών στοιχείων, ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας θα χρειαστούν στην περίπτωση τυχόν διευκρινίσεων.
 
Πώς δηλώνεται η χρησικτησία και ποια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;
 
Για να δηλώσετε ως αιτία κτήσης του δικαιώματος σας έκτακτη χρησικτησία, αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, πρέπει να υποβάλετε έγγραφα που να αποδεικνύουν τη χρησικτησία π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κ.λπ. Από τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να αποδεικνύεται 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου. Μετά την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων δεν επιτρέπεται να υποβληθεί δήλωση δικαιώματος με αιτία κτήσης την χρησικτησία για ακίνητο το οποίο έχει καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
 
Μπορώ να δηλώσω δικαίωμα σε ακίνητο που έχω αποκτήσει με κληρονομιά που δεν έχω κάνει αποδοχή;
 
Μπορείτε να δηλώσετε το δικαίωμά σας στο Κτηματολόγιο ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης. Στην περίπτωση κληρονομιάς με διαθήκη απαιτείται ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει), η ληξιαρχική πράξη θανάτου, το αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης, το πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και το πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς. Ενώ στην περίπτωση κληρονομιάς χωρίς διαθήκη πρέπει να προσκομίσετε τον τίτλο του κληρονομούμενου, τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει ξανά το Κτηματολόγιο στην Αθήνα - Τι πρέπει να κάνετε για να μη χάσετε το ακίνητο σας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news