facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για μακροχρόνια ανέργους από 30 έως 55 ετών

Ερχεται το επόμενο διάστημα με πιθανή ημερομηνία έναρξης τα μέσα Οκτωβρίου νέο πρόγραμμα για 16.000 μακροχρόνια ανέργους που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας που έχει στην διάθεση του το dikaiologitika.gr . Ο ΟΑΕΔ ήδη έχει καταρτίσει το σχέδιο για την υλοποίηση του επιδοτούμενου προγράμματος voucher για ανέργους ηλικίας απο 30 έως 55 ετών που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα παρέχει Επιταγή Κατάρτισης για ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του Οργανισμού.

Ειδικότερα το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με ονομασία «Επιταγή κατάρτισης ανέργων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση» έχει εγκρίνει το υπουργείο Εργασίας από τον Ιούλιο και αντικείμενο της εν λόγω δράσης voucher αποτελεί η παροχή σε 16.000 μακροχρόνια ανέργους, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες, υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε κλάδους που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η πρόσκληση για το πρόγραμμα voucher θα αφορά ανέργους ηλικίας 30 έως 55 ετών

Οι άνεργοι θα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις για 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης. Ως προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) των προς ένταξη πράξεων ορίζεται συνολικά το ποσό των 112.000.000 €

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή σε 16.000 άνεργους, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες, υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε κλάδους που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν:

θεωρητική κατάρτιση
πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας
πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος
καθώς και εγγυημένη απασχόληση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για μακροχρόνια ανέργους από 30 έως 55 ετών"

Απίστευτη θέση για το ψήφισμα του ΟΗΕ

Η κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους της αποχής της χώρας μας από την ψηφοφορία του Οργανισμού που ενέκρινε την ιστορική απόφαση η οποία στηρίζει χώρες που βρίσκονται μπροστά σε αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, ισχυρίστηκε ότι «συντάχθηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ε.Ε. που απείχε στην υιοθέτηση ενός απλού ευχολογίου χωρίς.

Στην πλειονότητά του ο εξαρτώμενος από τις κεφαλαιαγορές διεθνής οικονομικός Τύπος έσπευσε να το υποβαθμίσει για ευνόητους λόγους, ενώ η ελληνική κυβέρνηση το χαρακτήρισε «ευχολόγιο… που βρίθει ασαφειών και κατατέθηκε πρόχειρα και εσπευσμένα».

Ο λόγος για το ψήφισμα 68/304 που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη Τρίτη για την προώθηση ενός παγκόσμιου νομικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών στον πλανήτη. Ψήφισμα που πέρασε όμως με συντριπτική πλειοψηφία των μελών του διεθνούς οργανισμού – 124 χώρες ψήφισαν υπέρ, 11 κατά και 41 απείχαν.

Παρά το… εμφανές

Μεταξύ των τελευταίων ήταν και η υπερχρεωμένη Ελλάδα, παρότι είναι εμφανές ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου νομικού πλαισίου σε παγκόσμια κλίμακα είναι προς όφελος της χώρας μας, καθώς μεγιστοποιεί τον λόγο της έναντι των πιστωτών.

Εξηγώντας τους λόγους της αποχής της Ελλάδας -που για πολλούς ισοδυναμεί με καραμπινάτη απεμπόληση εθνικών συμφερόντων- η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ισχυρίστηκε προχθές ότι «συντάχθηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε. που απείχε στην υιοθέτηση ενός απλού ευχολογίου χωρίς καμιά νομική αξία, που βρίθει ασαφειών και το οποίο κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εσπευσμένα και πρόχειρα».

Τις αιτιάσεις αυτές αποδόμησε άμεσα χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής «Deutsche Welle» που χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ «ιστορική, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη προστασία των χρεοκοπημένων κρατών». «Ο ΟΗΕ αποκτά λόγο και ρόλο στην αντιμετώπιση της πτώχευσης μιας χώρας, σπάζοντας επί της ουσίας το μονοπώλιο που είχαν μέχρι σήμερα οι πιστωτές, δηλαδή το ΔΝΤ και η Λέσχη των Παρισίων», αναφέρει.

Γιούργκεν Κάιζερ Επίσης, αντίθετα με όσα περί ασάφειας του ψηφίσματος ισχυρίστηκε η ΓΓΕΕ, ο Γιούργκεν Κάιζερ, συντονιστής του μεγαλύτερου συνδέσμου αναπτυξιακής πολιτικής erlassjahr.de τόνισε (σε σχετική συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο) τόνισε ότι «σπάνια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι τόσο δεσμευτικά και σαφή». Ας σημειωθεί ότι το ψήφισμα διακηρύσσει ξεκάθαρα πως «η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους». Δικαίωμα που, όπως φαίνεται από τη στάση της, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί.

Ο Κάιζερ εξήγησε ακόμη ότι με τη νέα διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, που θα εκπονηθεί, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ, ώς το τέλος του έτους, οι χρεοκοπημένες χώρες δεν θα είναι αναγκασμένες να περιμένουν υπερβολικά μέχρι την αναδιάρθρωση του χρέους τους. «Σήμερα η διαδικασία αυτή δεν είναι ανεξάρτητη, αφού οι πιστωτές είναι εκείνοι που καθορίζουν τι θα γίνει. Οπως όμως ισχύει στην πτώχευση μιας επιχείρησης ή ενός νοικοκυριού και στην περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους δεν θα πρέπει οι πιστωτές να αποφασίζουν αλλά οι λύσεις να δίνονται με αντικειμενική διαδικασία».

Ο Γερμανός ειδικός μίλησε και για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάθρωσης του χρέους υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια ανεξάρτητη μελέτη που θα καθορίσει το ακριβές ύψος του κουρέματος που χρειάζεται.

«Παρά τις αναδιαρθρώσεις του χρέους της, η χώρα δεν έχει ακόμη ανακτήσει τη φερεγγυότητά της. Προς το παρόν συνεχίζεται η συζήτηση αν και πότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα αναδιάρθρωση.

Αν αποφασίσει π.χ. το ΔΝΤ υπό την πίεση της Ε.Ε. για το ύψος του κουρέματος που χρειάζεται το ελληνικό χρέος, τότε αυτό δεν επαρκεί για να επανακτήσει η χώρα ευχέρεια κινήσεων.

Σε περίπτωση, όμως, που υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για ένα ακόμη κούρεμα, τότε θα βοηθούσε πολύ αν υπήρχε μια ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη, που να καθορίσει το πραγματικό ύψος του κουρέματος που απαιτείται έτσι ώστε να μη χρειαστεί η χώρα σε δύο χρόνια μια νέα αναδιάρθρωση».

…………………………………………………………………………………

Ερώτηση του Παπαδημούλη προς την Κομισιόν

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δεν άφησε το θέμα να πέσει κάτω και με ερώτησή του χθες ζήτησε να πληροφορηθεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ψήφισμα του ΟΗΕ. Ο Ελληνας ευρωβουλευτής, αφού σημειώνει τη στάση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που «δυστυχώς, αρνήθηκαν τη θετική ψήφο», ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς κρίνει το ψήφισμα του ΟΗΕ για την υιοθέτηση ενός διεθνούς νομικού πλαισίου αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους», καθώς επίσης, «με ποιους τρόπους σκοπεύει η Ενωση να συμμετάσχει στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν».

efsyn
ΣΧΕΤΙΚΟ:Δικαιώνει την Αργεντινή και ξεσκεπάζει την Ελλάδα η απόφαση ΟΗΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη θέση για το ψήφισμα του ΟΗΕ"

Καπερνάρος: Τούρκικοι σταθμοί έκλεψαν τις συχνότητες της ΕΡΤ

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, έχει καταθέσει στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση όπου αποκαλύπτει ότι «τούρκικοι σταθμοί έκλεψαν τους σταθμούς που εγκατέλειψε η ΕΡΤ και εκπέμπουν παράνομα».
Το θέμα που αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα RealNews συζήτησε στον RealFm 97,8 ο ανεξάρτητος βουλευτής με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και την Αγγελική Λάζου.
«Από τις 400 ελληνικές συχνότητες χρησιμοποιούνται μόνο 130 από τη ΝΕΡΙΤ . Οι υπόλοιπες είναι κλειστές και τις εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι με πομπούς που φθάνουν μέχρι το Σούνιο. Ακόμη και οι τουρίστες άκουγαν το καλοκαίρι τούρκικα» υποστήριξε ο κ.Καπερνάρος.
enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καπερνάρος: Τούρκικοι σταθμοί έκλεψαν τις συχνότητες της ΕΡΤ"

Δικαστές: Γιατί ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για καταπάτηση ακινήτων

Ισχυρές δονήσεις και τριγμούς δέχεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη ο περιβόητος ΕΝΦΙΑ, ανεξάρτητα από τους πολιτικούς κλυδωνισμούς και τις έντονες αντιπαραθέσεις που έχει προκαλέσει, τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής.

Ήδη, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι, για να ξεκινήσει οποιαδήποτε δίκη που αφορά ακίνητο, πρέπει να προσκομιστεί πιστοποιητικό ότι έχει καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) της τελευταίας πενταετίας ή ότι έχει απαλλαγή ο διάδικος από τον ΕΝΦΙΑ.

Δηλαδή, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, τα δικαστήρια δεν μπαίνουν καν στην ουσία της υπόθεσης και απορρίπτουν την αγωγή, εάν δεν έχει προσκομισθεί η επίμαχη βεβαίωση για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, σύμφωνα με τους δικαστές, ανοίγει ο δρόμος για τις καταπατήσεις και τη λεηλασία ακινήτων, χωρίς ο ιδιοκτήτης να μπορεί, λόγω ΕΝΦΙΑ, να προστατεύσει την περιουσία του.

Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε πέρυσι με την ψήφιση του νόμου 4223/2013 και λίγο αργότερα με άλλο νομοθέτημα (ν. 4174/2013) προστέθηκε διάταξη η οποία προβλέπει ότι «είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο σε ΕΝΦΙΑ» πιστοποιητικό της Δ.Ο.Υ. που να βεβαιώνει την πληρωμή ή τη ρύθμιση ή την απαλλαγή του προσφεύγοντα στην Δικαιοσύνη από τον ΕΝΦΙΑ για τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Τώρα οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, πριν εισέλθουν στα αντισυνταγματικά προβλήματα του ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζουν ότι «ο δικονομικός φραγμός» που τίθεται με την επίμαχη διάταξη (προσκόμιση βεβαίωσης ΕΝΦΙΑ) «σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας υπό το φως των σημερινών δυσχερών οικονομικών συνθηκών, που βιώνουν οι πολίτες που φέρουν το βάρος αυτών, ουσιαστικά στερεί αυτούς της απλής δυνατότητας προσφυγής στο δικαστήριο».

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας, παράλληλα προς υφιστάμενους άλλους φόρους, δεν πρέπει να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και δεν πρέπει να εξαρτά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τις συγκεκριμένες φορολογικές του υποχρεώσεις».

Σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνεται στην απόφαση «θα ελλοχεύει ο κίνδυνος ο υπερχρεωμένος ιδιοκτήτης να μην είναι σε θέση να προσκομίσει το επίμαχο πιστοποιητικό και η εμπράγματη αγωγή του με την οποία ζητεί να προστατεύσει το δικαίωμα της κυριότητάς του, που του παρέχει άμεση, απόλυτη και καθολική εξουσία πάνω στο ακίνητο, θα πρέπει να μην εκδικασθεί για λόγους μη ουσιαστικούς» Και αυτό, γιατί το δικαστήριο «δεν θα υπεισέρχεται στην ουσία της ένδικης διαφοράς και έτσι ο πολίτης θα στερείται ουσιαστικά της εξουσίας να απαγορεύει απόλυτα κάθε επέμβαση τρίτου στο ακίνητό του χωρίς την άδεια του και θα βρίσκεται εκτεθειμένος και απροστάτευτος απέναντι στην αυθαιρεσία του οποιουδήποτε καταπατητή».

Πέρα από όλα αυτά, οι δικαστές τονίζουν ότι η επίμαχη διάταξη «περί απαραδέκτου της συζητήσεως εμπράγματης αγωγής, που είναι προφανές ότι είναι φορολογικής φύσης, θίγει, παραβιάζει και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ και τις διατάξεις των άρθρων 17, 20 και 25 του Συντάγματος (δικαίωμα της ιδιοκτησίας, δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας και αρχή της αναλογικότητας).

Στο άρθρο 20 του Συντάγματος, το οποίο συμφωνεί και με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ –αναφέρει η δικαστική απόφαση– «κατοχυρώνεται το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη για παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, αποτελεί δε θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου».

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστές: Γιατί ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για καταπάτηση ακινήτων"

Εμμεσο άδεισμα ΕΚΤ στον Τσίπρα

Με αφορμή απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ, κύκλοι της ΕΚΤ σχολίαζαν ότι η συνάντηση μεταξύ των κυρίων Ντράγκι και Τσίπρα τον Ιούνιο ήταν ιδιωτική.

Η ΕΚΤ έχει ως αρχή να συναντάται με πολιτικούς παράγοντες από χώρες που είναι σε πρόγραμμα, κάτι που βεβαίως δεν συνεπάγεται την αποδοχή των απόψεών τους, συμπλήρωναν οι ίδιο κύκλοι.

Αφορμή για το σχόλιο έδωσε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη ότι τις απόψεις του τις έχει διατυπώσει στον κύριο Ντράγκι «και κανείς δεν με έκοψε λέγοντας μου ότι αυτά που λες οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή» ή δεν είναι βιώσιμα».

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Τις θέσεις που διατυπώνουμε εδώ τις διατυπώνουμε σε όλα τα διεθνή φόρα, τις έχω διατυπώσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως υποψήφιος για την Προεδρία της Commission με το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τις διετύπωσα και κατά τη διάρκεια του περίφημου debate στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις διατύπωσα πριν από μία εβδομάδα σε ένα διεθνές φόρουμ στο κόμμα της Ιταλίας, με όλη την ηγεσία αν θέλετε, την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Ευρώπης, τις διατύπωσα και στον κ. Ντράγκι.

Κανένας από αυτούς όλους δεν με διέκοψε λέγοντάς μου ότι αυτά που λες οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο και σας βγάζουν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι προτάσεις και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πλέον αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής συζήτησης».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμμεσο άδεισμα ΕΚΤ στον Τσίπρα"

Αντίθετη η ΠΟΜΙΔΑ στις εξαγγελίες Τσίπρα για φορολογία ακινήτων

Πρόφαση για νέα και μεγαλύτερη φοροεπιδρομή βλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) πίσω από τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. 
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να πείσουμε τη σημερινή κυβέρνηση να μην εξοντώσει φορολογικά τους «νοικοκυραίους», τη μεσαία τάξη αυτής της χώρας, με το διπλό φόρο που λέγεται ΕΝΦΙΑ, δεν θα είχαμε βέβαια την αξίωση μεγαλύτερης κατανόησης από μια μελλοντική κυβέρνηση της σημερινής αντιπολίτευσης. 
Ομως οι χθεσινές εξαγγελίες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη επιβολή νέου «προοδευτικού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ)», δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μας φανεί πραγματικός «παράδεισος», σε σχέση με την «κόλαση» ενός «προοδευτικότερου» και «δικαιότερου» ΦΜΑΠ σαν αυτόν που σκιαγράφησε ο κ. Πρόεδρος...
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι για να προστατεύσει την περιουσία των πολιτών και να απονείμει κοινωνική δικαιοσύνη, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Θα συμφωνούσαμε και εμείς με ιδιαίτερη χαρά στην κατάργησή του, αν η μακρότατη και πικρότατη εμπειρία μας στο θέμα, δεν μας είχε αποδείξει ότι :
1. 'Οταν ακούμε περί κατάργησης ενός φόρου στα ακίνητα, αυτός ΠΑΝΤΟΤΕ αντικαθίσται από έναν τρισχειρότερο: Από το ΕΤΑΚ (2006), στην έκτακτη εισφορά (2009), στον ΦΜΑΠ (2010), στο ΕΕΤΗΔΕ (2011), στο ΕΕΤΑ (2013), στον διπλό ΕΝΦΙΑ (2014) και στο νέο ΦΜΑΠ που θα σαρώσει τα πάντα!
2. Όταν ακούμε ότι στόχος θα είναι η μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς μάλιστα να μας ξεκαθαρίζουν ποιά θα είναι τα περιουσιακά όρια, στην πραγματικότητα αυτό είναι η πάγια πρόφαση για νέα και μεγαλύτερη φοροεπιδρομή στη μεσαία!
3. Όταν ακούμε για «αναπροσαρμογή» των αντικειμενικών αξιών, και όχι για μείωση, βάσιμα φοβόμαστε ότι στην πράξη θα δούμε σημαντικότατες αυξήσεις στις περισσότερες πόλεις της χώρας, και ελάχιστες, καθαρά προσχηματικές μειώσεις!
4. Όταν ακούμε ότι ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο, αλλά δεν ακούμε τίποτε για τα κλιμάκια ούτε τους «προοδευτικούς» φορολογικούς συντελεστές τους, ξέρουμε καλά ότι οι ήδη σήμερα βαρύτατα φορολογούμενοι ιδιοκτήτες, εκτός από τον διπλό ΕΝΦΙΑ που έχει βεβαιωθεί σε βάρος τους, θα επιβαρυνθούν και με το φόρο των αφορολόγητων, δηλαδή θα υπάρξει αναπόφευκτος πολλαπλασιασμός του φορολογικού τους βάρους, που θα είναι αδύνατο να καταβάλουν, με ότι καταστροφικό θα συνεπάγεται αυτό σε βάρος των ιδίων, της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των δημοσίων εσόδων!
5. Όταν ακούμε ότι «η εισαγωγή του ΦΜΑΠ εντάσσεται στην προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική αρχή της επιβάρυνσης ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθένα», καταλαβαίνουμε ότι ο νέος ΦΜΑΠ, όπως και ο ΕΝΦΙΑ, είναι «φόροι θανατηφόροι» για τους φορολογούμενους, ακριβώς γιατί επιμένουν να αγνοούν την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους, που προκύπτει αποκλειστικά από το εισόδημά τους, και όχι από την απαξιωμένη ακίνητη περιουσία τους!
6. Τέλος όταν ακούμε (...και φυσικά τρελαινόμαστε) ότι ο ΕΝΦΙΑ δήθεν «δεν αθροίζει την αξία όλων των ακινήτων που διαθέτουν και δεν φορολογεί αυτήν την αξία με προοδευτική φορολογική κλίμακα» και ότι αυτή ακριβώς την «κοινωνική αδικία» θα «αποκαταστήσει» ο σχεδιαζόμενος νέος ΦΜΑΠ, τότε, όσοι είμαστε υποψήφιοι για το δρόμο των κατασχέσεων και της φυλακής από ένα τέτοιο φόρο, ένα μόνον μπορούμε να πούμε προς τον κ. Τσίπρα: «ΧΑΙΡΕ ΚΑΙΣΑΡ, ΟΙ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ!!!»
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετη η ΠΟΜΙΔΑ στις εξαγγελίες Τσίπρα για φορολογία ακινήτων"

Ευέλικτο, λειτουργικό, οικονομικό Δημόσιο - Καταργούνται υπηρεσίες

Σε νέα, πιο ευέλικτη, πιο λειτουργική και κυρίως πιο οικονομική εποχή περνάει το Δημόσιο καθώς, από την 1η Νοεμβρίου και το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Συνολικά επετεύχθη μείωση των δομών που ξεπερνά το 40% -σε κάποιες περιπτώσεις οι δομές μειώθηκαν έως και 63%- ενώ το δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται σε 10,8 εκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει από τους πίνακες και τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η «Κ».

Επειτα από 30 χρόνια στασιμότητας και τρία χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του αρμοδίου υπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο χάρτης της κεντρικής διοίκησης του Δημοσίου αλλάζει. Οι δαιδαλώδεις υπηρεσίες απλοποιούνται, βάζοντας τέλος στα υπουργεία-σιλό, προς όφελος του πολίτη αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων.

Η διαδικασία της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων ξεκίνησε το 2011 και βασικός στόχος για τη μείωσή τους ήταν ο επαναπροσδιορισμός της αποστολής και των αρμοδιοτήτων κάθε υπηρεσίας, καθώς και η κατάργηση όσων δεν εξυπηρετούν την κοινωνία ή επικαλύπτονται με λειτουργίες άλλων μονάδων ή δομών. Παράλληλα, ζητούμενα ήταν, μεταξύ άλλων, η ελαχιστοποίηση του αριθμού των οργανωτικών μονάδων -οργανισμοί, γενικές διευθύνσεις, τμήματα κτλ- η ελαχιστοποίηση του χρόνου και των πόρων που απαιτούνται για την υλοποίηση των πολιτικών, αλλά και η βελτίωση της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων.

Σε κάθε υπουργείο συστήθηκε μία επιτροπή αξιολόγησης στην οποία συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι, επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης καθώς και στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι επιτροπές αξιολόγησης έπειτα από έλεγχο των αναγκών κάθε υπουργείου κατήρτισαν εκθέσεις οι οποίες υπεβλήθησαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στα άλλα υπουργεία. Τα νέα οργανογράμματα που καταρτίστηκαν εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και αποτυπώθηκαν σε προεδρικά διατάγματα τα οποία εγκρίθηκαν από το στο τον περασμένο Ιούλιο.

Τα νέα οργανογράμματα περιλαμβάνουν συνολική μείωση δομών κατά 3.162 μονάδες ήτοι κατά 41%. Με βάση όσα προβλέπονται στα προεδρικά διατάγματα, «εκσυγχρονίζονται» οι αποστολές των υπουργείων, καθώς τίθενται για πρώτη φορά στρατηγικοί στόχοι σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων και επιχειρησιακοί στόχοι σε επίπεδο διευθύνσεων, ώστε να υπάρχει σαφής οριοθέτηση αντικειμένου για κάθε διοικητικό επίπεδο. Παράλληλα, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, θεσμοθετούνται Τμήματα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας, τα οποία είναι υπεύθυνα για το νομοθετικό έργο της Δημόσιας Διοίκησης, και Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών, οι οποίες είναι αρμόδιες για την ορθή εφαρμογή των δημοσιονομικών διατάξεων για όλη τη γενική κυβέρνηση. Εξαιρετικά σημαντική, είναι τέλος η θεσμοθέτηση τμημάτων Εσωτερικού Ελέγχου, αλλά και Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων, ώστε να υπάρχει αυξημένη εποπτεία επί των ενισχύσεων που παρέχει το κράτος.

Η κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων και η διοικητική «σμίκρυνση» των υπουργείων ήταν ζητούμενο και από την τρόικα στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης. Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες καθορίζεται το περιεχόμενο των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ τα σχέδια στελέχωσης και τα περιγράμματα θέσεων καθηκόντων και διαδικασιών είναι σε συνάρτηση με τους επιχειρησιακούς στόχους κάθε φορέα.

Τέλος, μέσω των προεδρικών διαταγμάτων εντάσσονται για πρώτη φορά περιγράμματα θέσεων ευθύνης για όλους τους προϊσταμένους της Δημόσιας Διοίκησης, εκσυγχρονίζονται και ομαδοποιούνται οι κλάδοι κάθε υπουργείου, ώστε να συνδεθούν αποτελεσματικότερα με τα ουσιαστικά προσόντα που θα πρέπει να έχει κάθε υπάλληλος, ενώ ενισχύεται και η έννοια του κρατικού υπαλλήλου, καθώς πλέον παρέχεται η δυνατότητα να θέτουν υποψηφιότητα για θεάσεις ευθύνης υπάλληλοι και εκτός του υπουργείου που προκηρύσσει τη θέση.

Πολλαπλά οφέλη επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία

Τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομικών, καθώς και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, φιγουράρουν πρώτα στη λίστα με τη μεγαλύτερη μείωση δομών, αλλά και τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους για τη λειτουργία τους. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι δομές με τα νέα προεδρικά διατάγματα μειώθηκαν κατά 63% με αντίστοιχη μείωση του δημοσιονομικού κόστους κατά 62%. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι δομές μειώθηκαν κατά 53% και το κόστος κατά 52%, στη γ.γ. Ενημέρωσης οι δομές μειώθηκαν κατά το ήμισυ και το κόστος κατά 52%, ενώ ακολουθούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών με μείωση δομών κατά 48% και 47% και μείωση κόστους κατά 46% και 47% αντίστοιχα.

Συνολικά σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης η μείωση των δομών έφτασε το 41%, καθώς καταργήθηκαν 3.162 μονάδες (σ.σ.: πλέον είναι 4.555 από 7.717 που ήταν πριν από τα προεδρικά διατάγματα). Ακολούθως πριν από τα προεδρικά διατάγματα, το δημοσιονομικό κόστος για τη λειτουργία των υπηρεσιών της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 27.081.000 ευρώ ετησίως, ενώ πλέον υπολογίζεται σε 16.231.800 ευρώ.

Αναλυτικότερα, από τις 115 Γενικές Διευθύνσεις που λειτουργούσαν πριν από τα προεδρικά διατάγματα πλέον μειώθηκαν σε 93, ενώ από τις 1.644 Διευθύνσεις πλέον θα λειτουργούν 993. Ακολούθως, μέχρι σήμερα λειτουργούσαν συνολικά σε όλα τα υπουργεία 5.763 τμήματα, τα οποία μειώθηκαν σε 3.322. Τέλος, από τις 41 υπηρεσίες ΕΣΠΑ, θα εξακολουθούν να υφίστανται οι 30, ενώ από τις 154 μονάδες ΕΣΠΑ παραμένουν οι 117.

Ενδιαφέρον έχουν και τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία για τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους ανά διοικητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, για τη λειτουργία των Γενικών Διευθύνσεων το κόστος μειώνεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως από 1,24 που ήταν, για τη λειτουργία των Διευθύνσεων σε 4,77 εκατομμύρια ευρώ από 7,89, για τη λειτουργία των τμημάτων σε 9,97 εκατομμύρια ευρώ από 11,29, για τις υπηρεσίες ΕΣΠΑ σε 0,14 από 0,20 και για τις μονάδες ΕΣΠΑ σε 0,35 από 0,46 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα στοιχεία υπάρχουν και για τη λειτουργία των τεσσάρων υπουργείων και της γ.γ. Ενημέρωσης που σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση δομών βάσει των νέων τους οργανογραμμάτων.

Ειδικότερα, το κόστος λειτουργίας των δομών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πριν από την εφαρμογή των νέων προεδρικών διαταγμάτων ανερχόταν σε 0,49 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι πλέον θα ανέρχεται σε 0,19 εκατομμύρια ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος για τη λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν 1,99 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και πλέον υπολογίζεται στα 0,95 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ανερχόταν σε 0,16 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και πλέον υπολογίζεται στα 0,08. Η λειτουργία των δομών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανερχόταν σε 1,09 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και πλέον εκτιμάται ότι θα κοστίζει στο Δημόσιο περί τα 0,59 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών το δημοσιονομικό κόστος μέχρι πρότινος ανερχόταν στα 10,64 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και μετά τη μείωση των δομών εκτιμάται ότι θα ανέρχεται περίπου στο μισό, δηλαδή σε 5,67 εκατομμύρια ευρώ.

Οι νέοι οργανισμοί των υπουργείων προέκυψαν από πορίσματα των επιτροπών αξιολόγησης και όπως και η αποτίμηση για το δημοσιονομικό κόστος βασίζονται σε οικονομοτεχνικές μελέτες στις οποίες παρουσιάζεται αναλυτικά η υφιστάμενη κατάσταση καθώς και τα αδύνατα σημεία κάθε οργανικής μονάδας τα οποία θα πρέπει να αποκατασταθούν.

Πέραν της καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών πόρων και του προσωπικού, η λειτουργία των υπουργείων καθίσταται πιο ευέλικτη και αποτελεσματική και πλέον θα υπάρχει δυνατότητα δράσης ανάλογα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μείωσης των δομών των υπουργείων, σειρά έχει η μείωση των δομών στο ευρύτερο Δημόσιο και συγκεκριμένα στους ΟΤΑ. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως και από την τρόικα, ωστόσο η αξιολόγηση των δομών στους δήμους βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο λόγω αντιδράσεων των τοπικών παραγόντων αλλά και των συνδικαλιστικών ενώσεων.








kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευέλικτο, λειτουργικό, οικονομικό Δημόσιο - Καταργούνται υπηρεσίες"

Ψάχνουν ημερομηνία εκλογών!

Αν και δημόσια τις ξορκίζουν… στο παρασκήνιο γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες – Μονόδρομος οι πρόωρες κάλπες
Η κυβέρνηση αυτή ζει από τύχη. Αυτό είναι γνωστό στους πάντες. Και όχι μόνο ζει από τύχη, αλλά μόνο ένα μεγάλο θαύμα θα μπορούσε να αποτρέψει την πολιτική αυτοκτονία της. Αυτό το μεγάλο θαύμα Σαμαράς και Βενιζέλος το περιμένουν εδώ και πολύ καιρό. Πλην όμως δεν έρχεται ποτέ. Καμία απολύτως θεαματική κίνηση δεν μπορεί να ανατρέψει την κατηφόρα της κυβέρνησης, αφού ούτε το πρόγραμμα βγαίνει, ούτε το χρέος είναι βιώσιμο, ούτε «κούρεμα» δεν γίνεται, ούτε οι 180 συγκεντρώνονται, ούτε αξιόλογη πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν μπορεί να βρεθεί.
Στην περίπτωση δηλαδή της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ισχύει πλήρως ο περίφημος νόμος του Μέρφι: Αν είναι κάτι να πάει στραβά, τότε όλα πάνε στραβά.
Μόνο που οι δυο «συνέταιροι» έχουν την εντύπωση ότι είναι στραβός ο γιαλός και αρνούνται πεισματικά αν αποδεχθούν ότι «στραβά αρμενίζουν».
Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός κι ο αντιπρόεδρός του αν και δημόσια ισχυρίζονται ότι θα πετύχουν το στόχο των «180» και θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αποδέχονται πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον ανέφικτο. Και συνεπώς προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα… και μάλιστα πυρετωδώς!
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, σε πρόσφατη συνομιλία που είχαν έφτασαν στο σημείο να συζητήσουν ακόμα και πιθανές ημερομηνίες πρόωρων εκλογών, εφόσον οριστικοποιηθεί η αδυναμία συγκέντρωσης των 180 «πρόθυμων»!
Μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι ο Β. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε δύο πιθανές ημερομηνίες, δηλαδή ή στις 16 ή στις 23 Νοέμβρη!
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε στον πρωθυπουργό, ότι αν οι 180 αποδειχτούν μακρινό όνειρο, τότε θα ήταν καλό οι εκλογές να πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά να χρεωθούν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό μπορεί να γίνει με το να ξεκινήσουν νωρίτερα οι διαδικασίες εκλογής Πρόεδρου και παράλληλα η κυβέρνηση να παίξει επικοινωνιακά με την διαπραγμάτευση για το χρέος και το ποιος είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί αυτό το σοβαρότατο θέμα, η σημερινή κυβέρνηση ή ο Αλ. Τσίπρας.
Έτσι πιστεύει ότι θα «στριμωχτεί» ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να κερδίσει μεν, αλλά με ελεγχόμενη διαφορά, κάτι που αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα.
Απ’ την άλλη, ο αντίλογος σε αυτή την πρόταση είναι, ότι αν ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου Πρόεδρου και αποβούν άκαρπες, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ –αν κερδίσει τις εκλογές- θα μπορεί να εκλέξει όποιον θέλει για Πρόεδρο, αφού στην τελική ψηφοφορία θα αρκούν ακόμα και 120 ψήφοι.
Βέβαια μπορεί να προκληθούν εκλογές χωρίς να έχουν γίνει οι διαδικασίες εκλογής Πρόεδρου.
Σε μια τέτοια περίπτωση το «μπαλάκι» θα πεταχτεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αν κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να βρει το πρόσωπο το οποίο θα μπορεί να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους (σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν έχουν προηγηθεί των εκλογών οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου).
Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός, ότι οι δύο κυβερνητικοί συνεταίροι έχουν πλέον αρχίσει να συζητούν τις πρόωρες εκλογές και να προσαρμόζονται στην εκτίμηση, ότι μάλλον θα είναι αναπόφευκτες…
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψάχνουν ημερομηνία εκλογών!"

Σκάνδαλο μεγατόνων στη Ζάκυνθο – Κληρονόμος με... ενετικό διάταγμα πούλησε 15.000 στρέμματα δάσους γύρω από το Ναυάγιο, στον Εμίρη του Κατάρ [εικόνες]

Εξόφθαλμη απάτη τεραστίων διαστάσεων φέρεται πως είναι η υπόθεση της πώλησης έκτασης 15.000 στρεμμάτων γύρω από τη φημισμένη παραλία της Ζακύνθου «Ναυάγιο».

Το θέμα επανέρχεται έπειτα από δύο μήνες και πάλι στην επικαιρότητα από την εφημερίδα «Εθνος» που σημειώνει ότι το deal περιλαμβάνει εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ρέματα και δρόμους και έλαβε χώρα χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, ενώ κάνει λόγο για χρηματισμό κρατικών υπαλλήλων, με ντόπιους παράγοντες να μιλούν για το «Βατοπέδι της Ζακύνθου», ανάγοντας την υπόθεση σε σκάνδαλο μεγατόνων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπόθεση δρομολογείται από τις αρχές Μαΐου να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης,καθώς φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα,υπάλληλοι του δασαρχείου και της κτηματικής εταιρείας του δημοσίου, έφοροι και συμβολαιογράφοι που ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ώστε να πραγματοποιηθεί η πώληση μιας τεράστιας έκτασης και σε μέγεθος αλλά και σε αξία έναντι 9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας με ημερομηνία 7/5/2014 αναφέρεται ότι η αντικειμενική αξία της τεράστιας αυτής έκτασης εκτιμήθηκε 17,2 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά ο αγοραστής πήρε μια έκταση παραθαλάσσια, μοναδικού κάλλους στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του «Ναυαγίου» αντί 600 ευρώ το στρέμμα και με αντικειμενική αξία γύρω στα 1.100 ευρώ το στρέμμα...

Ο φερόμενος ιδιοκτήτης δεν είναι... ιδιοκτήτης και εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για εμπρησμό
Παράλληλα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για άκυρο συμβόλαιο πώλησης της ιδιοκτησίας καθώς δεν ανήκει στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη, Γεώργιο Χάρο, αφού δεν διαθέτει τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας ενώ πρόκειται για έκταση την οποία περιλαμβάνονται παρθένα δάση, ρέματα, δημόσιοι δρόμοι, αιγιαλοί και εκκλησιαστική περιουσία.

Επισημαίνεται ότι ο Γεώργιος Χάρος είναι κληρονόμος της οικογένειας Φλαμπουριάρη στην οποία είχε δοθεί η έκταση με... ενετικό διάταγμα λίγο πριν διαλυθεί η Ενετοκρατία στα Ιόνια νησιά στα τέλη του 18ου αιώνα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δικηγόρος με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, Διονύσης Γκούσκος στην εφημερίδα, «στην υπόθεση του Βατοπεδίου υπήρχαν τουλάχιστον χρυσόβουλα. Εδώ δεν υπάρχουν τίτλοι παρά μόνον ένα ενετικό διάταγμα, αλλά με διατάγματα δεν μπορεί να υπάρξει κατοχή. Είναι τόσο εξώφθαλμη η απάτη και τόσο σαθρός ο συγκεκριμένος τίτλος διότι: Δεν μπορεί να μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς χρησιμοποιεί μια άγνωστη ενετική διάλεκτο. Επίσης δεν έχει σαφή όρια, δεν αναφέρεται το εμβαδόν, ούτε καν τα τοπωνύμια».
Μάλιστα, η υπόθεση παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς εναντίον του πωλητή Γεώργιου Χάρου εκκρεμεί δίωξη για εμπρησμό. Σημειωτέον ότι η περιοχή είχε γίνει στόχος εμπρηστών επί 30 χρόνια.
Η περιοχή ήταν στα αζήτητα μέχρι το συμβόλαιο
Ακόμη πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί διότι είναι δασική και έχει κηρυχθεί μεγάλο μέρος της αναδασωτέα. Γνώστες της υπόθεσης τονίζουν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για μια δημόσια, δασική και διακατεχόμενη έκταση για την οποία επί δεκαετίες δεν είχε εμφανιστεί κανείς για να την διεκδικήσει.

Παράγοντες του νησιού τονίζουν στην εφημερίδα σκωπτικά ότι «ο Γεώργιος Χάρος... βγήκε παγανιά για την έκταση μόλις το 2014, οπότε και έγινε αποδοχή κληρονομιάς, λίγο πριν από το συμβόλαιο. Ωστόσο, επί δεκαετίες η έκταση, πέραν ορισμένων αγροτεμαχίων που δεν ξεπερνούν τα 100 στρέμματα και τα εκμεταλλεύονταν κάτοικοι της περιοχής, είχε παραμείνει στα... αζήτητα. Μάλιστα, από το 1961 οπότε και πέθανε ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας Φλαμπουριάρη (η οποία είχε αποκτήσει με το ενετικό διάταγμα την έκταση πριν από 300 και πλέον χρόνια) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για την έκταση. Και παρότι έπρεπε από το 1945 να κριθεί «αδέσποτη» και να περιέλθει στο δημόσιο, οι απόγονοι της οικογένειας «ξέθαψαν» τα διατάγματα που δεν έχουν ουδεμία ισχύ. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα πολύ σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και που δημιουργούν υπόνοιες για μεγάλο σκάνδαλο.
Ο ρόλος της εκκλησίας
Εντός των 15.000 στρεμμάτων υπάρχει και εκκλησιαστική περιουσία. Μάλιστα, οι τίτλοι της τοπικής Εκκλησίας είναι 124 χρόνια πριν από το ενετικό διάταγμα παραχώρησης προς την οικογένεια Φλαμπουριάρη. Κι όμως, αυτή η έκταση περιλαμβάνεται στα πωληθέντα ακίνητα. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Εμίρης -ίσως ακόμη και εν αγνοία του- αγόρασε και τα χαλάσματα από την βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κρυμιώνα που βρίσκεται πάνω από το «Ναυάγιο». Η Εκκλησία είχε ζητήσει να αποχαρακτηριστούν 10 στρέμματα από τη δική της περιουσία αλλά της απάντησαν ότι είναι αναδασωτέα έκταση και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Είναι η ίδια έκταση που φέτος πωλήθηκε ως... αγροτεμάχιο.

Ο Εμίρης του Κατάρ πίσω από την αγορά;
Η εταιρεία που εμφανίζεται ως ο αγοραστής της επίμαχης έκτασης φέρεται να δραστηριοποιείται στο διεθνές real estate και να είναι λιβανικών συμφερόντων. Πρόκειται για την Pimana μέσω της οποίας ο Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί συνάπτει όλες τις συμφωνίες πάνω στον τομέα του real estate, όπως και εκείνη της απόκτησης της Οξυλάς.

Προσπάθεια να θολώσουν τα νερά
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίουμία μόλις ημέρα μετά την πρώτη κυκλοφορία της είδησης περί πώλησης του «Ναυαγίου», εκπρόσωποι του Γεωργίου Χάρου, με επιστολή τους προς τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, διαβεβαίωναν ότι στην πωληθείσα έκταση δεν περιλαμβανόταν καμία έκταση της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Γκρημνών, ούτε η περιοχή της παραλίας «Ναυαγίου». Επισήμαιναν δε, ότι η πώληση έγινε με κριτήριο την αξιοπιστία των αγοραστών και τη μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις στο νησί της Ζακύνθου. Ωστόσο το γεγονός ότι ο «πωλητής» υποστηρίζει ότι η παραλία δεν πωλείται, είναι κάτι το αυτονόητο. Κι όπως λένε πολλοί στη Ζάκυνθο, σε μια έκταση 15.000 στρεμμάτων θα μπορούσαν να γίνουν πολλές τουριστικές επενδύσεις, ειδικά στο χερσαίο τμήμα του «Ναυαγίου» με την εκπληκτική θέα.

iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο μεγατόνων στη Ζάκυνθο – Κληρονόμος με... ενετικό διάταγμα πούλησε 15.000 στρέμματα δάσους γύρω από το Ναυάγιο, στον Εμίρη του Κατάρ [εικόνες]"

Δικηγόρος αναγκασμένος να ζει με 8,59 ευρώ λόγω ΕΝΦΙΑ προσέφυγε στο ΣτΕ

Αναγκασμένος να ζει με 8,59 ευρώ εξαιτίας της υπερφορολόγησής του ισχυρίζεται ότι είναι δικηγόρος της Αθήνας.

Για το λόγο αυτό προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους που του στάλθηκε.

Οπως τονίζει ο δικηγόρος από το ετήσιο εισόδημά του περασμένου έτους, λόγω των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων που δέχθηκε, του απέμειναν μόνο 3.136, 69 ευρώ. Αναλύοντας τα εισοδήματα και τις φορολογικές υποχρεώσεις του, αναφέρει ότι το συνολικό εισόδημά του για το περασμένο έτος ανήλθε στα 19.577,69 ευρώ. Από το ποσό αυτό πρέπει να πληρώσει, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό σημείωμα, φόρο 7.998 ευρώ και ΕΝΦΙΑ για το 2014 το ποσό των 8.442,68 ευρώ.

Με άλλα λόγια, πρέπει να πληρώσει για φόρους συνολικά 16.440,73 ευρώ. Μετά την πληρωμή των φόρων καλείται να ζήσει για έναν χρόνο με 3.136,96 ευρώ. Δηλαδή πρέπει να επιβιώσει με 8,59 ευρώ την ημέρα, χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί καν στις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Ως εκ τούτου καταλήγει στην προσφυγή του η υπερφορολόγηση που δέχεται τον οδηγεί «στην οικονομική εξαθλίωση και στην καταστροφή».

Ακόμα τονίζει ότι η υπερβολική φορολόγηση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος του 2013 και ΕΝΦΙΑ του 2014 είναι άκυρα ως αντισυνταγματικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόρος αναγκασμένος να ζει με 8,59 ευρώ λόγω ΕΝΦΙΑ προσέφυγε στο ΣτΕ"

Σας χρωστάει το Δημόσιο; Κάντε κατάσχεση! Ποιες οφειλές εξαιρούνται – Τι προβλέπει νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης

- Έρχεται νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους πολίτες να κατάσχουν περιουσία του Δημοσίου για χρέη!
- Είναι μνημονιακή υποχρέωση κι αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί κινδυνεύει με πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Έρχονται ανατροπές στις σχέσεις του Δημοσίου με τους πολίτες στους οποίους χρωστά χρήματα.
Με νομοσχέδιο που θα ενσωματώσει στο εσωτερικό δίκαιο κοινοτική οδηγία, οι πολίτες θα μπορούν να εκδώσουν διαταγή πληρωμής με δικαστική απόφαση σε βάρος του Δημοσίου για τα χρήματα που τους οφείλει.
Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείου Δικαιοσύνης και αποτελείται από 12 άρθρα προβλέπεται επίσης ότι σε περίπτωση που το Δημόσιο αρνηθεί την εκτέλεση της διαταγής πληρωμής, τότε οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας.
Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οφειλές του Δημοσίου από επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η προαναφερόμενη ρύθμιση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, ενώ σε περίπτωση που η χώρα μας δεν συμμορφωθεί, τότε μπορεί να κινηθεί η επιβολή προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση στην κοινοτική νομοθεσία.
Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σας χρωστάει το Δημόσιο; Κάντε κατάσχεση! Ποιες οφειλές εξαιρούνται – Τι προβλέπει νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης"

Στο τραπέζι και σχέδιο για «άρθρο 99» στα νοικοκυριά με χρέη

Πτωχευτικό κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα κατά τα πρότυπα του «άρθρου 99» μελετά η κυβέρνηση σύμφωνα με το Εθνος. Πρόκειται για σχέδιο ολικής διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο αλλά και τις τράπεζες, σε όσα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις των οφειλών τους.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το πλάνο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης έχει παρόμοιο σκεπτικό με τον μηχανισμό για εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών των επιχειρήσεων, τον οποίο ετοιμάζει ο Νίκος Δένδιας. Οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα πτωχευτικά δίκαια στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ η πρόταση θα τεθεί υπόψη της Τρόικα.
Αν υιοθετηθούν τα πρότυπα του εξωτερικού, τότε για να μηδενιστούν τα χρέη και να απαλλαγεί ο οφειλέτης από τις διώξεις θα πρέπει να δεχθεί την εκποίηση της υποθηκευμένης περιουσίας του, ακόμη κι αν πρόκειται για την κύρια κατοικία, η οποία σήμερα προστατεύεται από το νόμο Κατσέλη, χωρίς όμως να προσφέρει ολική διαγραφή χρεών και χωρίς να συμπεριλαμβάνει τις οφειλές προς το Δημόσιο.
Ο πολίτης που ακολουθεί την πτωχευτική διαδικασία μέσα σε 2-3 χρόνια απαλλάσσεται πλήρως από τις οφειλές, τα πρόστιμα, τις διοικητικές και τις ποινικές διώξεις. Βέβαια, θα ακολουθείται αυστηρός έλεγχος της οικονομικής κατάστασης, ώστε να αποτρέπονται περιπτώσεις κατάχρησης των διατάξεων περί πτώχευσης.
Η διαδικασία θα αφορά δύο κατηγορίες οφειλετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους». Εκείνους που δεν έχουν περιουσία και κυρίως δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο και εκείνους που έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα.
Για τους τελευταίους σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία υπάρχει ένα ανώτατο ποσό (20.000 ευρώ) το οποίο αν αποδειχτεί ότι δεν μπορούν να πληρώσουν διαγράφεται.
Να σημειωθεί ότι αν κατά τη διάρκεια των ετών επιτήρησης ο οφειλέτης αποκτήσει εισοδήματα και μπορεί να πληρώσει, τότε θα πρέπει να διαθέσει ένα ποσό για αποπληρωμή χρεών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τραπέζι και σχέδιο για «άρθρο 99» στα νοικοκυριά με χρέη"

Αναδιαρθρώνεται και καταργείται και το ΕΚΑΣ

Την κατάργηση του επιδόματος που λαμβάνει περίπου το 10% των συνταξιούχων επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την τρόικα, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τον ΟΟΣΑ. Τι ζητά η τρόικα και γιατί οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν έως το τέλος του 2014

Την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αντικατάστασή του από ένα προνοιακό επίδομα ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους σχεδιάζουν στο υπουργείο Εργασίας.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συνόλου των προνοιακών παροχών, με στόχο την αναδιανομή των διαθέσιμων κονδυλίων σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, το ΕΚΑΣ θεωρείται εισοδηματική μεταβίβαση που καλύπτει προνοιακές ανάγκες συνταξιούχων. Η τρόικα πιέζει για τον διαχωρισμό των προνοιακών επιδομάτων από την κοινωνική ασφάλιση και τη χρηματοδότηση των πρώτων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι που έχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση.
Και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχτεί ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι ασφαλιστική παροχή και συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλεται,τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή.
Το θέμα δεν αποτελεί κάποια νέα απαίτηση των δανειστών. Από το 2010 κιόλας, όταν υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας γράφτηκε ο νόμος 3863, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν προβλέφθηκε η καταβολή του ΕΚΑΣ παράλληλα με την βασική σύνταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το υπουργείο Εργασίας εισηγείται τη συνέχιση καταβολής τουκαι το 2015, όμως η οριστική, πολιτική απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων μηνών, σε κεντρικό επίπεδο, μετά και από διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ήδη, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την Παγκόσμια Τράπεζα επεξεργάζεται σενάρια για την πλήρη αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, με την τύχη του ΕΚΑΣ να καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος αυτών. Υπάρχει άλλωστε και η έκθεση του ΟΟΣΑ στην οποία προτείνεται η εφαρμογή ενός, ενιαίου επιδόματος σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων. Το επίδομα θα δίνεται από έναν ξεχωριστό Οργανισμό, που δεν θα είναι ασφαλιστικό ταμείο.
Δεν αποκλείεται, να εφαρμοστεί και για τους συνταξιούχους ένα επίδομα αντίστοιχο με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Χαμηλοσυνταξιούχων για παράδειγμα, που θα καταβάλλεται σε αυτούς που έχουν εισοδήματα χαμηλότερα από ένα συγκεκριμένο εισοδηματικό «σκαλοπάτι».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι εις γνώσιν των δανειστών, ενώ για το 2014 το ΕΚΑΣ καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, ήδη, έχουν εκταμιευθεί για την καταβολή του στους συνταξιούχους πλην δημοσίου 570 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 110,47% του αρχικού στόχου (516 εκατ. ευρώ).
Έχει ληφθεί απόφαση για επιπλέον χρηματοδότηση από το έκτακτο αποθεματικό του προϋπολογισμού με περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το ποσό που είχε προβλεφθεί για τους μακροχρόνια ανέργους. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 721 εκατ. ευρώ.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδιαρθρώνεται και καταργείται και το ΕΚΑΣ"

Πάτρα: Ερωτήματα για το σκάνδαλο στη ΔΕΥΑΠ - Πολλαπλή αμέλεια ή συνέργεια;

Τα γραμματόσημα έρρεαν, χρεώνοντας την ΔΕΥΑΠ απίστευτα ποσά και κανένας μέσα στην υπηρεσία δεν είχε χτυπήσει κόκκινο συναγερμό.Τι κρύβει το σκάνδαλο που απασχολεί σε αλλεπάλληλες, αποκαλυπτικές αλλά και εκρηκτικές συνεδριάσεις, την εμβρόντητη ελληνική δικαιοσύνη, με τους δικαστές της έδρας να δηλώνουν την κατάπληξή τους για την χαλαρότητα που επικρατούσε στον οργανισμό, ευλογώντας και προστατεύοντας τον (ή τους) καταχραστές του δημοτικού χρήματος αναφέρει η Πελοπόννησος της Κυριακής.

Το θέμα φέρνει με συνολικό δημοσίευμα σήμερα η εφημερίδα με στοιχεία που νομιμοποιούν κάθε εικασία. Επρόκειτο για σκάνδαλο με πολλαπλές συνέργειες, άρα με πέπλο αμοιβαίας προστασίας; Επρόκειτο για τυπική περίπτωση υπηρεσιακής περιχαράκωσης και αδιαφορίας; Επρόκειτο για κενό ουσιαστικής διοικητικής εποπτείας; Πού σταματά η αμέλεια και πού αρχίζει η συνενοχή;

Πάντως, χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να απασχολήσει το ζήτημα τη δικαιοσύνη, σε πρώτο βαθμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο του 2004, είχαν αγοραστεί 15 φορές μέσα σε ένα μήνα γραμματόσημα και δαπανούνταν ποσά από 2.500 έως 2.900 ευρώ κάθε φορά.

Ο διαχειριστικός έλεγχος που είχε διενεργηθεί στη συνέχεια αποκάλυψε ότι τα ταχυδρομικά έξοδα της επιχείρησης είχαν αυξηθεί κατά 280%, που προκάλεσε τρύπα στα ταμεία 414.175 ευρώ, που είναι και το αντικείμενο της υπόθεσης που εξετάζεται.

Στο εδώλιο κάθεται ένας πρώην κλητήρας της επιχείρησης,στον οποίο δινόταν εντολή αγοράς. Είχε παραπεμφθεί στο ακροατήριο και η υπεύθυνη των διοικητικών υπηρεσιών της επιχείρησης, όμως παραγράφηκε το αδίκημα.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ερωτήματα για το σκάνδαλο στη ΔΕΥΑΠ - Πολλαπλή αμέλεια ή συνέργεια;"

Εκτός Eurovision η Ελλάδα το 2015 λόγω... ΝΕΡΙΤ;

Με ανακοίνωση της στο site oikotimes η ΕBU ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει μέρος στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον από την στιγμή που η ΝΕΡΙΤ δεν έχει γίνει μέλος της EBU.

Το 2014 η χώρα μας μπόρεσε να λάβει μέρος κατά εξαίρεση αλλά η EBU δεν έχει την πρόθεση να αποδεχτεί κάτι τέτοιο για τον διαγωνισμό του 2015.

Η προθεσμία υποβολής συμμετοχής είναι η 15η Σεπτεμβρίου με δικαίωμα απόσυρσης την 10η Οκτωβρίου, άρα φαίνεται ότι οι ημερομηνίες πιέζουν ασφυκτικά την ΝΕΡΙΤ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός Eurovision η Ελλάδα το 2015 λόγω... ΝΕΡΙΤ;"

Έτσι απαντάνε στους Τούρκους: «Δεν αναγνωρίζουμε το υπό κατοχή αεροδρόμιο Ερτζάν»

Όταν η Atlasjet ζήτησε ως εναλλακτικό αεροδρόμιο αυτό της Λάρνακας…

Απορρίφθηκε το αίτημα της Τουρκικής Πολιτικής Αεροπορίας που ζήτησε να μπορεί η εταιρία Atlasjet που εκτελεί δρομολόγια προς την KKTC, να χρησιμοποιεί ως εναλλακτικό αεροδρόμιο αυτό της Λάρνακας.

Η Κυπριακή Πολιτική Αεροπορία δημοσίευσε μάλιστα μια NOTAM στην οποία αναφέρεται πως ¨Δεν αναγνωρίζουμε το υπό κατοχή αεροδρόμιο Ερτζάν¨.

Η Τουρκικής Πολιτικής Αεροπορία πρότεινε στην Κυπριακή Πολιτική Αεροπορία, να δύναται η εταιρία Atlasjet που πετά προς την KKTC, να χρησιμοποιεί ως εναλλακτικό το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Αλλά το γραφείο της Κυπριακής Πολιτικής Αεροπορίας στην Λάρνακα έστειλε απορριπτική του αιτήματος ΝΟΤΑΜ προς την Τουρκική Πολιτική Αεροπορία.

Αξιωματούχοι της Τουρκικής Πολιτικής Αεροπορίας είπαν πως η πρόταση τους θα έπρεπε να εκληφθεί ως μια πρόταση καλής βούλησης και πρόσθεσαν πως ¨Η Τουρκία έχει στον νότο μια σειρά από εναλλακτικά του Ερτζάν αεροδρόμια. Η πρόταση μας αυτή παρεξηγήθηκε.¨

Η Κυπριακή Πολιτική Αεροπορία στην ΝΟΤΑΜ που δημοσίευσε προς όλο τον κόσμο χαρακτηρίζει το αεροδρόμιο Ερτζάν ως ¨άγνωστο αεροδρόμιο¨, χρησιμοποιεί για αυτό τον κωδικό ¨ΖΖΖΖ¨ και αναφέρει : ¨Το αεροδρόμιο Ερτζάν-Τύμπου από το 1974 και μετά τελεί υπό παράνομη τουρκική κατοχή. Η επίσημη αρχή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη αρμόδια αρχή που ορίζει αεροδρόμια ανοιχτά για τις διεθνείς πτήσεις. Το Ερτζάν δεν είναι ορισθέν ως τέτοιο. Η λειτουργία και η χρήση του, αποτελεί παραβίαση κανόνων της πολιτικής αεροπορίας. Εναντιωθείτε σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Εάν επιθυμείτε μπορούμε να σας παράσχουμε πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα¨.

Αεροπλάνα που απογειώνονται από την KKTC μπορούν να κάνουν απευθείας πτήσεις μόνο προς την Τουρκία. Μπορούν και γίνονται απευθείας πτήσεις τσάρτερ. Δρομολόγια από KKTC προς Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Γερμανία γίνονται με ανταπόκριση από Τουρκία. Μετά από το δημοψήφισμα υπήρχε η προσδοκία πως θα αρθεί το εμπάργκο που εφαρμόζεται προς την KKTC, αλλά η προσδοκία αυτή δεν καλύφθηκε στον επιθυμητό βαθμό.

tourkikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι απαντάνε στους Τούρκους: «Δεν αναγνωρίζουμε το υπό κατοχή αεροδρόμιο Ερτζάν»"

Δικαιώνει την Αργεντινή και ξεσκεπάζει την Ελλάδα η απόφαση ΟΗΕ

Πρόκειται για μία ξεχωριστή ημέρα για όλους τους Αργεντίνους, όπως εύστοχα ανέφερε στην ιστοσελίδα της, η μαχητική πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernandez de Kirchner.

Και αυτό διότι ο ΟΗΕ με την ιστορική του απόφαση, δίνει ισχυρό «ράπισμα» στους διεθνείς τοκογλύφους, τα λεγόμενα επενδυτικά κεφάλαια «γύπες», δικαιώνοντας την κυβέρνηση της Αργεντινής, με τη σθεναρή και ανυποχώρητη στάση της στη μάχη κατά των αρπακτικών της παγκόσμιας οικονομίας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ο ΟΗΕ αναγνώρισε ότι η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας.

Επιπροσθέτως, η διαδικασία δεν μπορεί να ματαιωθεί, ούτε να εμποδιστεί από ένα άλλο κράτος ή ιδιώτες πιστωτές, όπως είναι οι λεγόμενοι «γύπες». Επίσης, μπαίνουν τα θεμέλια για ένα νέο νομικό πλαίσιο, που θα προστατεύει τα κράτη από τις επιθέσεις κερδοσκόπων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αργεντινής.

Αναμφίβολα η απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία και έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία πολλές χώρες, αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν επί χρόνια προκειμένου να πετάξουν από πάνω τους, τα δυσβάσταχτα χρέη.

Όμως, πρόκειται επίσης και για μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ημέρα και για τη χώρα μας! Θα μπορούσε να πει κάποιος ανεξάρτητος πολιτικός παρατηρητής, ότι η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ίσως να έρχεται την καταλληλότερη χρονική στιγμή, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει επίσης «πρόβλημα χρέους». Υπ’ αυτή την έννοια, θα υπέθετε ο παρατηρητής, η χώρα μας, έπρεπε να πρωτοστατούσε υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ.

Και όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν ψήφισε υπέρ της απόφασης αλλά απείχε (!) από την ίδια την ψηφοφορία. Έτσι, η ημέρα της ψηφοφορίας, μπορεί να θεωρείται δικαίως και για την Ελλάδα, ως ξεχωριστή ημέρα, για την επιβεβαίωση της εθελόδουλης πολιτικής των συγκυβερνώντων. Η στάση της ελληνικής συγκυβέρνησης, στο συγκεκριμένο μείζονος σημασίας για την ίδια τη χώρα ζήτημα, απλώς επιβεβαιώνει τον ήδη υπάρχοντα ισχυρισμό ότι έχει παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση υπέρ των συμφερόντων της χώρας αναφορικά με τη διαπραγμάτευση του χρέους και όχι μόνο.

Είναι σαφές ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει, ούτε καν να έχει στη φαρέτρα της, ως διαπραγματευτικό όπλο, ένα ισχυρό χαρτί στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους, στη διεκδίκηση για «απομείωση», την ιστορική προχθεσινή απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Βεβαίως, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν είναι νομικά δεσμευτικά, ωστόσο όμως έχουν το δικό τους μεγάλο πολιτικό «βάρος» σε διεθνές οικονομικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπέρ της πρότασης την οποία παρουσίασε η «ομάδα των 77» αναπτυσσόμενων χωρών, τάχθηκαν 124 χώρες, 11 κατά ενώ 41 απείχαν από την ψηφοφορία. Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν την απόφαση είναι οι χώρες του G7, ενώ μεταξύ των χωρών που απείχαν ήταν όλες οι χώρες της Ε.Ε. όπως και η Ελλάδα.

Την απόφαση του ΟΗΕ χαιρέτισε ο Αργεντινός υπουργός Εξωτερικών Héctor Timerman, ο οποίος ανέφερε ότι με αφορμή το ψήφισμα θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα «που σέβεται την πλειοψηφία των πιστωτών και επιτρέπει σε χώρες να βγουν από την κρίση με βιώσιμο τρόπο».

Ειδικότερα, το εν λόγω ψήφισμα τονίζει την ιδιαίτερη σημασία της έγκαιρης, ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών με απώτερο στόχο την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τη βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες. Επιπλέον ζητά εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη των κρίσεων χρέους και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.

Καλεί όλα τα κράτη μέλη και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και προσκαλεί τα θεσμικά όργανα του Bretton Woods και τον ιδιωτικό τομέα, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, συμφωνιών και αποφάσεων των μεγάλων συνδιασκέψεων και συνόδων κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με το ζήτημα της βιωσιμότητας του εξωτερικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Για προκλητική στάση της κυβέρνησης στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος, σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη γνωστοποίηση του γεγονότος. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρατά κανένα πρόσχημα στην προσπάθειά της να είναι αρεστή στους δανειστές..», σημειώνει μεταξύ άλλων το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

kontranews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαιώνει την Αργεντινή και ξεσκεπάζει την Ελλάδα η απόφαση ΟΗΕ"

Ιδιωτικές Κλινικές: Επιστολή απόγνωσης στον πρωθυπουργό - έχετε τα χρήματα της τρόικας & δεν μας πληρώνετε

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και την διατήρηση των θέσεων εργασίας, απευθύνουν οι ιδιωτικές Κλινικές με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, καλώντας τον ίδιο τον κ. Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, να τους πληρώσουν τα δεδουλευμένα τους (για τα έτη 2012, 2013, 2014) καθώς και τα ληξιπρόθεσμα από το 2006, σε διαφορετική περίπτωση όπως αναφέρουν, είναι έτοιμοι να τους παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος, με σκληρή γλώσσα περιγράφει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, σημειώνοντας ότι ο ιδιωτικός απαξιώνεται την ώρα, που αποτελεί «τον χρυσό χορηγό του εθνικού πλεονάσματος».

«Ο Ιδιωτικός τομέας μπορεί να οδηγήσει στον δρόμο της ανάπτυξης, της εξόδου από την ύφεση, στον δρόμο των επενδύσεων και στην μείωση της ανεργίας, συντελώντας στον εξορθολογισμό του Δημοσίου τομέα και στον περιορισμό της σπατάλης και της διαφθοράς», υπογραμμίζει ο ΣΙΚΕ, προσθέτοντας, ότι «ο κλάδος έχει υποστεί δραματικές περικοπές πάνω από 50% με τα παράνομα χαράτσια clawback και rebate, σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, ενώ η συνεχιζόμενη χορηγία των επιχειρήσεων προς το κράτος, θα μας οδηγήσει σε επώδυνη διακοπή λειτουργίας και χιλιάδες εργαζόμενους και συνεργάτες στην ανεργία».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΣΙΚΕ, «η εξοικονόμηση μόνο 500 εκατ

. ευρώ, από τα 8 δις που κοστίζει η λειτουργία του δημόσιου τομέα, θα «έσωζε» τον Ιδιωτικό, με την αναμφισβήτητη προσφορά του, και οποίος χρηματοδοτείται μόνο με 830 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τον χορό των δισ. που απολαμβάνει το δημόσιο». Το αμείλικτο ερώτημα που απευθύνουν οι επικεφαλής των Κλινικών, είναι «που βρίσκονται τα χρήματα της τρόικας που έχει λάβει η κυβέρνηση γιατί δεν μας πληρώνετε;»

Αναλυτικά, η επιστολή του Συνδέσμου την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, Χρήστος Βιρβίλης (ΔΣ ΕΚΑΕ) και ο αντιπρόεδρος κ. Φώτης Παπαβασιλόπουλος έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν δεκάδες επιχειρηματίες και χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Η ασκούμενη Κυβερνητική πολιτική μας οδηγεί σε κλείσιμο και ανεργία. Το Υπουργείο Υγείας ασχολείται αποκλειστικά με το σπάταλο Δημόσιο τομέα, αδιαφορώντας για την επιβίωση του Ιδιωτικού τομέα, που, λειτουργώντας συμπληρωματικά, αποτελεί τον ένα από τους δυο πυλώνες του Ελληνικού Συστήματος Υγείας.

Σας είναι γνωστό ότι ενώ εμείς έχουμε υποστεί περικοπές, με τα παράνομα μέτρα των rebates and Claw backs, που εφεύρατε, σε ποσοστά πάνω από 50% το 2013, μέτρα που συνεχίζονται παράνομα και μάλιστα αναδρομικά ακόμα και σήμερα το 2014, ο Δημόσιος τομέας καλά κρατεί.

Χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενοι, κατακερματισμός νοσοκομείων αλλά και κλινικών (υπάρχουν περιοχές που ανά 15-20 χιλιόμετρα λειτουργεί ένα νοσοκομείο και σε κάθε νοσοκομείο δυο και τρία τμήματα της ίδιας ειδικότητας που κάποτε η δημιουργία τους εξυπηρέτησε κομματικές ανάγκες), σπατάλη υλικών, έλλειψη μηχανογράφησης, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, συνεχείς κρατικές ενισχύσεις. Δυστυχώς κανείς δεν ασχολείται με τον σπάταλο Δημόσιο τομέα που η εξοικονόμηση μόνο 500 εκατ. ευρώ, από τα 8 δις που κοστίζει η λειτουργία του, θα «έσωζε» τον Ιδιωτικό τομέα με την αναμφισβήτητη προσφορά του.

Ο ιδιωτικός τομέας καλύπτει σήμερα το 38% των κλινών σε νοσηλείες, το 70-80% στις διαγνωστικές εξετάσεις και συνολικά το μεγαλύτερο κομμάτι στην πρωτοβάθμια φροντίδα (γιατροί όλων των ειδικοτήτων), στον Τεχνητό νεφρό και στην Ψυχιατρική ενώ στην Αποκατάσταση κυριαρχεί με 23 Κέντρα Αποκατάστασης έναντι ενός του Δημοσίου.

Αυτός λοιπόν ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδοτείται μόνο με 830 εκατ. ευρώ όταν στο Δημόσιο έχουμε χορό δισεκατομμυρίων, πάνω από 8 δις €.

Γιατί λοιπόν, αντί να γίνει περιστολή δαπανών στο Δημόσιο, με συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και Κλινικών που γειτνιάζουν και παρουσιάζουν μικρή πληρότητα, με ταυτόχρονη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ιατρικού εξοπλισμού και που αυτό υποδεικνύει η κοινή λογική, για την αποδοτικότερη λειτουργία και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών, εσείς εφαρμόζεται πρακτικές ύφεσης στον ιδιωτικό τομέα ;

Από 1,4 δις ευρώ το 2013, μετά από γενναία μείωση σε σχέση με το 2012 που η δαπάνη ανέρχονταν πάνω από 2,4 δις €, καταρτίσατε το 2014 προϋπολογισμό Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 830 εκατ. € συνολικά για τον ιδιωτικό τομέα !!!

Εάν προσθέσουμε τα 2δις ευρώ για την Φαρμακευτική δαπάνη και 900 εκατ. για την Νοσοκομειακή Περίθαλψη στα Κρατικά Νοσοκομεία τότε το σύνολο των δαπανών ανέρχεται σε 3,73 δις ευρώ ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα έξοδα ανέρχονται σε 6,7 δις ευρώ. Και ρωτάμε, ποιες δαπάνες καλύπτουν τα υπόλοιπα 3 δις ;

Εάν αφορούν λειτουργικές δαπάνες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τότε η αντιστοιχία με τις δαπάνες περίθαλψης αποτελεί μια πρόκληση για διερεύνηση των λειτουργικών δαπανών.

Έχετε σκεφτεί ότι ο Ιδιωτικός τομέας μπορεί να οδηγήσει στον δρόμο της ανάπτυξης, της εξόδου από την ύφεση, στον δρόμο των επενδύσεων και στην μείωση της ανεργίας, συντελώντας στον εξορθολογισμό του Δημοσίου τομέα και στον περιορισμό της σπατάλης και της διαφθοράς;

Αλήθεια έχετε συγκρίνει τα κόστη, ανάμεσα στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, στα υλικά επεμβάσεων, στα λειτουργικά έξοδα, στα μισθολογικά κόστη, στα έξοδα σίτισης, θέρμανσης, ψύξης, καθαριότητας κ. α;;

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Αξιότιμε Κύριε Αντιπρόεδρε

Δεν ζητάμε τίποτε άλλο από Σας παρά μόνο την πληρωμή των δεδουλευμένων υπηρεσιών που έχουμε προσφέρει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι δίκαιο, ούτε λογικό, ούτε Δημοκρατικό, ούτε νόμιμο, να αρνείστε την πληρωμή και μάλιστα αναδρομικά στα εξωπραγματικά ποσοστά του 40-60%.

Αντιμετωπίζουμε ένα εχθρικό κράτος που μόνο δικαιώματα έχει αλλά καμιά υποχρέωση. Δεν είναι ικανό για τίποτα, ούτε για τα απλά. Σκεφτείτε ότι αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε εμείς Ιδιωτική Ελεγκτική εταιρία για να ελέγξει τις υποβληθείσες δαπάνες μας. Φυσικά εσείς κρατάτε σε κάθε πληρωμή μας 3,072% υπέρ ΟΓΑ, χαρτοσήμου και Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (για το εφάπαξ τους !!!! και όχι για τις καθ' ύλη αρμοδιότητες τους).

Και ρωτάμε:

Γιατί δεν έχετε εξοφλήσει ακόμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2006 μέχρι 31-12-2011. Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν και πόσοι Νόμοι να γίνουν γι αυτό; Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το τραίνο θα χαθεί γιατί εσείς οι μηχανοδηγοί δεν έχετε την τόλμη.

Μας κοροϊδεύετε δύο χρόνια τώρα. Αλήθεια, αυτά τα χρήματα που έχετε πάρει από την Τρόικα, γιατί δεν μας τα καταβάλετε, ποιός φταίει, γιατί κανείς δεν πληρώνει;

Γιατί μας ζητάτε να μην εισπράξουμε τόκους, όταν εσείς μας βάζετε πρόστιμα για μια μέρα καθυστέρησης;

Εσείς για τα 7-8 χρόνια δεν πρέπει να πληρώσετε τίποτα; Αντιθέτως κουρεύετε και πάλι;

Οι δαπάνες για την υγεία έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο. Δεν μπορούν να μειωθούν άλλο. Σκεφτείτε ότι τα 235 εκατ. ευρώ για Νοσοκομειακή περίθαλψη (μαζί με ΦΠΑ και κρατήσεις υπέρ τρίτων) αντιστοιχούν σε λιγότερο από 20 ευρώ ανά συμπολίτη μας ετησίως !!!

Αξιότιμοι Κύριοι

Ζητούμε να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας του 2012, 2013, 2014 και κάθε υπηρεσία που προσφέρουμε να καλύπτεται οικονομικά απο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Μην έχετε την απαίτηση να προσφέρουμε υπηρεσίες που δεν μπορείτε να αγοράστε.

Διότι έχουμε καταντήσει Χρυσοί χορηγοί του Εθνικού πλεονάσματος. Μόνο που αυτή η χορηγία θα μας οδηγήσει σε επώδυνη διακοπή λειτουργίας και χιλιάδες εργαζόμενους και συνεργάτες στην ανεργία.

Μήπως, για να έχετε πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να πεθάνει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας;

Περιμένουμε όχι λόγια αλλά πράξεις, πληρωμή όλων των καθυστερημένων, ήτοι το 10% του 2012, το 10% του 2013 μέχρι τον 8ο μήνα και τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο- Νοέμβριο -Δεκέμβριο 2013 καθώς και Απρίλιο-Μάιο- Ιούνιο 2014, το 10% του Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου -Μαρτίου 2014, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Αλήθεια κ. Πρωθυπουργέ και κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης τι θα διδάξουμε στα παιδιά μας; Όταν χρωστάμε σε κάποιον δεν πληρώνουμε και μάλιστα με μέτρα σοβιετικού τύπου, προκειμένου να δημιουργήσουμε πλεόνασμα και να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα για να μαζέψουμε λίγες χιλιάδες ψήφους;

H πολιτική σας έχει οδηγήσει στην απόγνωση όχι μόνο τους επιχειρηματίες στο χώρο αλλά και τους εργαζόμενους που δεν πληρώνονται επί μήνες.

Αν όμως ήσασταν συνεπείς στις υποχρεώσεις σας τότε το 40% θα γύριζε πάλι στο κράτος και τα ταμεία ασφάλισης και τότε θα είχατε να μοιράσετε κοινωνικό μέρισμα.

Αξιότιμοι

Είμαστε σε απόγνωση όχι μόνο οι μικροί και μεσαίοι του Κλάδου αλλά ΟΛΟΙ.

ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και αναλάβετε εσείς την διαχείριση, διαφορετικά θα τις κλείσουμε όλες, όχι γιατί το επιθυμούμε αλλά γιατί εσείς το αποφασίσατε μη πληρώνοντας τα δεδουλευμένα.

Να θυμάστε κάτι απλό όταν κάποιος χρωστά για αυτά που έχει αγοράσει δεν «κλέβει», δεν "κουρεύει", περιορίζει τον εαυτό του, τα δικά του έξοδα και πληρώνει σ΄ αυτούς που χρωστά.

Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, εάν εμείς κάνουμε λάθος, ενώ η πρόθεσή σας είναι η επιβίωση του Ιδιωτικού τομέα της Υγείας, τότε σε μια συνάντηση μας με τον Αξιότιμο Κύριο Πρωθυπουργό και τον Αξιότιμο Κύριο Αντιπρόεδρο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε λύσεις επιβίωσης, λύσεις διεξόδου, λύσεις ανάπτυξης, λύσεις επενδύσεων, λύσεις εξόδου από την ύφεση, λύσεις αύξησης της απασχόλησης».

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιωτικές Κλινικές: Επιστολή απόγνωσης στον πρωθυπουργό - έχετε τα χρήματα της τρόικας & δεν μας πληρώνετε"

«Αρθρο 99» και για τα νοικοκυριά - Μοντέλο Ιρλανδίας για διαγραφή όλων των χρεών

Εναν πτωχευτικό κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα μελετά η κυβέρνηση. Πρόκειται για πλάνο για ολική διαγραφή των χρεών προς το Δημόσιο αλλά και τις τράπεζες, για νοικοκυριά που δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις των οφειλών τους ούτε καν όταν υπάγονται σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το πλάνο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης έχει παρόμοιο σκεπτικό με τον μηχανισμό για εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών των επιχειρήσεων, τον οποίο ετοιμάζει ο Νίκος Δένδιας. Οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα αντίστοιχα πτωχευτικά δίκαια στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ η πρόταση θα τεθεί υπόψη της Τρόικα για το πλάνο που έχει στόχο να εφαρμόζεται μόνιμα και να μην έχει ημερομηνία λήξης.

Αν υιοθετηθούν τα πρότυπα του εξωτερικού, τότε για να μηδενιστούν τα χρέη και να απαλλαγεί ο οφειλέτης από τις διώξεις θα πρέπει να δεχθεί την εκποίηση της υποθηκευμένης περιουσίας του, ακόμη κι αν πρόκειται για την κύρια κατοικία, η οποία σήμερα προστατεύεται από το νόμο Κατσέλη, χωρίς όμως να προσφέρει ολική διαγραφή χρεών και χωρίς να συμπεριλαμβάνει τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, ο πολίτης που ακολουθεί την πτωχευτική διαδικασία μέσα σε 2-3 χρόνια απαλλάσσεται πλήρως από τις οφειλές, τα πρόστιμα, τις διοικητικές και τις ποινικές διώξεις. Βέβαια, θα ακολουθείται αυστηρός έλεγχος της οικονομικής κατάστασης, ώστε να αποτρέπονται περιπτώσεις κατάχρησης των διατάξεων περί πτώχευσης.

Η διαδικασία θα αφορά δύο κατηγορίες οφειλετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους». Εκείνους που δεν έχουν περιουσία και κυρίως δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο και εκείνους που έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα. Στην πρώτη περίπτωση, στη διαδικασία που εφαρμόζεται στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, υπάρχει καθορισμένο ανώτατο συνολικό ύψος χρεών. Στην Ιρλανδία είναι 20.000 ευρώ. Αν οι οφειλέτες αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να το πληρώσουν, αυτό διαγράφεται.

Το πλάνο που μελετάται προβλέπει την καθιέρωση ενδιάμεσων φορέων- δικηγόρων ή οικονομολόγων- που θα συμβουλεύουν τον οφειλέτη αν τον συμφέρει να μπει στην πτωχευτική διαδικασία. Ο οφειλέτης μπαίνει σε καθεστώς παρακολούθησης, συνήθως δύο ετών, με περιορισμούς. Δηλαδή δεν μπορεί να δανειστεί πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό, να κάνει εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή να γίνει διευθυντής εταιρείας. Αν σε αυτή την περίοδο αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία ή επιπλέον εισόδημα, ένα μέρος τους ανακτάται προς όφελος του πιστωτή. Ο οφειλέτης θα μπορεί να διαθέτει εισόδημα που καλύπτει τα αναγκαία έξοδα διαβίωσης.

Στην περίπτωση των νοικοκυριών με εισόδημα και υποθηκευμένη ή όχι ακίνητη περιουσία- ακόμη και ακίνητη κατοικία- θα μπαίνουν σε περίοδο παρακολούθησης. Από τη στιγμή που ο οφειλέτης έχει υποθηκευμένη περιουσία θα την εκχωρεί στους πιστωτές και ο κράτος. Αν στη διάρκεια επιτήρησης ο οφειλέτης ανάκτηση την ικανότητα πληρωμής, τότε μπορεί να υποχρεωθεί να διαθέτει στους πιστωτές ένα ποσοστό. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης τα οικονομικά του δεδομένα θα ερευνώνται ακόμη και αναδρομικά.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αρθρο 99» και για τα νοικοκυριά - Μοντέλο Ιρλανδίας για διαγραφή όλων των χρεών"

Μόλις το 14% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φοροδιαφεύγει. Για ποιους λοιπόν χτυπά η καμπάνα;

Το υπουργείο οικονομικών σε χθεσινό δελτίο τύπου δημοσίευσε τα αποτελέσματα από το σαφάρι των συνεργείων ελέγχου, τους τελευταίους δύο μήνες, σε τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, στο οποίο καταλήγει ότι σε σύνολο 19.309 επιχειρήσεων που ελέγχθησαν διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 2.728, δηλαδή σε ποσοστό μόλις 14%. Με δυο λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έκανε φοροδιαφυγή. 
Αλλά η φοροδιαφυγή συνεχίζει να θριαμβεύει στην χώρα. Αν λοιπόν σήμερα οι – σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ – μικρομεσαίοι φοροφυγάδες δεν φοροδιαφεύγουν, ποιοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι;
Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας έχει το δικό της «1%», που συνεχίζει και εν μέσω κρίσης να πλουτίζει σε βάρος του υπολοίπου 99%, όπως επίσης γνωρίζουμε κάποια ονόματα και αριθμούς για αυτό το «1%», από την παράνομη ή «σύννομη» πλουτιστική του δραστηριότητα.
Αλλά μπορούμε πολύ πιο χειροπιαστά να δούμε την συμπεριφορά των κυβερνώντων απέναντι του και να την συγκρίνουμε με την πληθωρική και επιθετική συμπεριφορά που ασκούν κατά των μικρομεσαίων. Και μπορούμε να το δούμε μέσα από τα στοιχεία που οι ίδιοι οι κυβερνώντες δημοσιεύουν, όπως στους δύο Πίνακες που ακολουθούν.
Πίνακας 1. Στόχοι και αποτελέσματα για ελέγχους και εισπράξεις σε μεγάλες επιχειρήσεις (Πρώτα εξάμηνα 2013 και 2014)
1
Πίνακας 2. Στόχοι και αποτελέσματα για ελέγχους και εισπράξεις σε φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου (Πρώτα εξάμηνα 2013 και 2014)
2
Και στους δύο Πίνακες, για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον μεγάλο πλούτο, παρατηρούμε ότι οι κυβερνώντες περνούν κάτω από τον ήδη πολύ χαμηλό πήχυ που θέτουν για τους στόχους σχετικά με τον αριθμό των ελέγχων και το ύψος των εισπράξεων. Αν αναλογιστούμε τον συγκριτικά τεράστιο αριθμό εκείνων που θα έπρεπε να ελεγχθούν, τέτοιοι στόχοι και αποτελέσματα ισοδυναμούν πρακτικά με μηδέν εις το πηλίκον. Ειδικά για τον μεγάλο πλούτο, όπου περιλαμβάνονται και οι γνωστές λίστες(εμβάσματα, offshore κλπ) αναφέρεται ότι μόλις 35 υποθέσεις από την «λίστα Λαγκάρντ» βρίσκονται… σε εξέλιξη. Οι κυβερνώντες αποδίδουν την καθυστέρηση σε λόγους υποκειμενικούς οργανωτικής φύσης και λόγους αντικειμενικούς νομικής φύσης.
Σχετικά με τους πρώτους λόγους, στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι κυβερνώντες, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, διέθεσαν επί 9 εβδομάδες και για «κάθε εβδομάδα στα συνεργεία ελέγχου 360 υπάλληλους Δ.Ο.Υ. κατά μέσο όρο, ενώ σε 3.233 περιπτώσεις ο έλεγχος των συνεργείων των Δ.Ο.Υ. πραγματοποιήθηκε νυκτερινές ώρες (22:00 έως 06:00 της επόμενης)», καταλήγοντας ότι «Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και το αμέσως επόμενο διάστημα.». Δεν είναι κραυγαλέα η αντίστοιχη ολιγωρία για τις πραγματικά μεγάλες πηγές του πλούτου;
Σχετικά με τους δεύτερους λόγους, τίποτε ουσιαστικό δεν γίνεται στην κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στην εγχώρια νομολογία, ή να ασκηθούν πιέσεις σε διεθνές επίπεδο για την μεγάλη φοροδιαφυγή στους γνωστούς παραδείσους. Αντίθετα οι μικρομεσαίοι, που πλέον αποδεικνύεται ότι φοροδιαφεύγουν σε πολύ μικρό ποσοστό, αντιμετωπίζονται σαν ιθαγενείς προς εξόντωση, ενώ πάνω τους εξαντλείται όλη η αυστηρότητα και ευρηματικότητα του νόμου για να διώκονται και να δημεύονται τα απομεινάρια της περιουσίας τους.
Ναι! Σε αυτό το καθεστώς της ριζωμένης πολιτικής ανηθικότητας και απροκάλυπτης εύνοιας και αδικίας, είναι πολύ πιθανό η Κριστίν Λαγκάρντ να απειλήθηκε ακόμα και για την ζωή της, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή της στους Financial Times. Τα γεγονότα μαρτυρούν ότι η λίστα την οποία φρόντισε η ίδια να παραλάβουν οι Ελληνικές Αρχές, πριν … 4 χρόνια, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Και ήταν η μόνη χώρα που αυτό συνέβη. Και αυτό το γεγονός από μόνο του μπορεί να συνηγορεί στην καταγγελία της.
Και τέλος, αν η εγχώρια σάπια κλεπτοκρατική νομενκλατούρα μπορεί να απειλεί ακόμα και την Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να μην χάσει τα προνόμιά της, αντιλαμβανόμαστε πόσο διαρκής και πραγματικά αιματηρός αγώνας χρειάζεται για να αποκατασταθεί η δημοκρατία και η δικαιοσύνη στην χώρα για να ανασάνει και να αρχίσει πάλι να δημιουργεί κάθε  Έλληνας φορολογούμενος πολίτης και οικογένεια.
Είναι πλέον αδιαμφισβήτητοΗ καμπάνα στην χώρα χτυπά για αυτούς που παρότι είχαν και έχουν πολλά δεν πλήρωσαν και δεν πληρώνουν συγκριτικά τίποτε. Αλλά οι σημερινοί κυβερνώντες προφασίζονται δόλια τους κουφούς. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.
gnathologio
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόλις το 14% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φοροδιαφεύγει. Για ποιους λοιπόν χτυπά η καμπάνα;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news