facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τσίπρας: Παροχές για όλους από το βήμα της 79ης ΔΕΘ

«Ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα, το συντομότερο δυνατό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Εξήγγειλε, μεταξύ άλλων: Ρύθμιση οφειλών σε 84 δόσεις - Κατάργηση της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης - Επαναφορά της λιανικής τιμής στα 0,9 ευρώ ανά λίτρο - Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους - Κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες - Σεισάχθεια για τα «κόκκινα δάνεια» - 300.000 νέες θέσεις εργασίας

Προϋπόθεση για την κοινωνική σωτηρία της χώρας χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 79ης ΔΕΘ, την άμεση αλλαγή της κυβέρνησης και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε άμεση προσφυγή στην κάλπη, με στόχο την αυτοδυναμία, παρουσιάζοντας την «κοστολογημένη» πρόταση του κόμματος για την οικονομία και την κοινωνία κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Από την αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεφύλαξε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Η Ελλάδα του κ. Σαμαρά κινείται με ταχύτητα προς τα πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τώρα πια η Ευρώπη συζητά ακόμα και την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, που από την αρχή είχαμε υποστηρίξει».

Ασκώντας κριτική, πρόσθεσε ότι «όταν εμείς προτείναμε απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι εδώ μας χλεύαζαν, μέσα στην άγνοια και το δογματισμό τους, ότι δήθεν διατυπώναμε προτάσεις αντιευρωπαϊκές και ανέφικτες. Σήμερα, οι προτάσεις αυτές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΚΤ».

Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση χρέους

«Με την πολιτική των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βολοδέρνει ανάμεσα στην ύφεση και τη στασιμότητα, με σταθερά υψηλή ανεργία και ασταθή και χαμηλά αμειβόμενη εργασία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στο δημόσιο χρέος, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση αναπόφευκτη εξέλιξη. «Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει, με ποιους όρους θα συνοδεύεται και υπό ποιες προϋποθέσεις» σημείωσε.

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση και η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή.

«Γι' αυτό και ζητάμε τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της ευρωζώνης» σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι «μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία κοινωνική στήριξη, σε μια εγκεκριμένη από την πλειοψηφία του λαού μας εθνική στρατηγική, μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

«Δεν ζητάμε εκλογές, γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη» σημείωσε επίσης.

Σειρά εξαγγελιών και κοστολογημένων μέτρων

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε, μεταξύ άλλων: 

- Ρύθμιση οφειλών σε 84 δόσεις 
- Κατάργηση της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης 
- Επαναφορά της λιανικής τιμής στα 0,9 ευρώ ανά λίτρο 
- Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους 
- Κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες 
- Σεισάχθεια για τα «κόκκινα δάνεια» 
- 300.000 νέες θέσεις εργασίας

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσίπρας: Παροχές για όλους από το βήμα της 79ης ΔΕΘ "

Ανεβαίνουν στο Taxis οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ χωρίς τις εκπτώσεις φόρου

Επί της ουσίας πρόκειται για την αλλαγή των ημερομηνιών καταβολής των δόσεων που ξεκινούν η πρώτη την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου

Από το βράδυ της Παρασκευής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανεβάζει στο Taxis τα διορθωμένα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους.
Επί της ουσίας πρόκειται για την αλλαγή των ημερομηνιών καταβολής των δόσεων που ξεκινούν η πρώτη την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου και τελειώνουν (η έκτη δόση) την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου.

Τα νέα ειδοποιητήρια θα ανεβαίνουν σταδιακά στο σύστημα, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Τετάρτη όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν τις έξι μηνιαίες δόσεις που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις ακόλουθες ημερομηνίες:

1η δόση έως τις 30/09
2η δόση έως την 31/10
3η δόση έως τις 28/11
4η δόση έως τις 31/12 2014
5η δόση έως την 30/01 του 2015 και
6η και τελευταία δόση έως τις 27/02 του 2015

Να σημειωθεί ότι η «διόρθωση» των δόσεων είναι το πρώτο βήμα. Οι δόσεις έχουν στηριχτεί στο ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε στις 31 Ιουλίου 2014, άρα σήμερα ή τις επόμενες ημέρες δεν θα δούν μειωμένο το ποσό φόρου, ακόμη κι αν περιλαμβάνονται στην κατηγορία των "εκπτώσεων" που έκανε η κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αναγράφεται μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες για τις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

-Αυτούς που έχουν ακίνητο σε περιοχή εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών
-Αυτούς που έχουν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για ολόκληρο το 2013
-Αυτούς που δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή 100% επειδή πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
-Αυτούς που έχουν κάνει λάθος στο Ε9 τους κάτι που σημαίνει ότι θα υποβάλλουν διορθωτική δήλωση με αποτέλεσμα ο φόρος να εκκαθαριστεί εκ νέου.

Για να δείτε το εκκαθαριστικό με τις δόσεις υπάρχουν δύο τρόποι:
1. Μέσα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και την εντολή «εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου»
2. Μέσα από την προσωποποιημένη πληροφόρηση και την επιλογή «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " Ανεβαίνουν στο Taxis οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ χωρίς τις εκπτώσεις φόρου "

Αλεξανδρούπολη: 1,1 τόνο παράνομα όστρακα κατέσχεσε το Λιμεναρχείο

Χίλια εκατόν εβδομήντα κιλά όστρακα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, από τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης

Ειδικότερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης, πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Ιάσμου, για τον εντοπισμό Φ.Ι.Χ. οχήματος επί της Εγνατίας Οδού στο ύψος του Λίσσου ποταμού, με οδηγό έναν 51χρονο ο οποίος μετέφερε μεγάλη ποσότητα οστράκων χωρίς τα νόμιμα παραστατικά και συνοδευτικά έγγραφα.

Άμεσα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στο εν λόγω σημείο όπου κατόπιν διενεργηθέντα ελέγχου στο ανωτέρω Φ.Ι.Χ. όχημα, βρέθηκαν συνολικά χίλια εκατόν εβδομήντα κιλά (1.170 kgr) όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ συνελήφθη ο 51χρονος οδηγός για την κατοχή και μεταφορά τους, με σκοπό την πώληση και εμπορία.

Ειδικότερα, βρέθηκαν σαράντα πέντε (45) σάκοι που περιείχαν 826 kgr όστρακα του είδους «αχιβάδα» εκ των οποίων τα 574 kgr ήταν υπολειπομένων διαστάσεων, δεκατέσσερις (14) σάκοι που περιείχαν 309 kgr όστρακα του είδους «τελλίνα» και δύο (02) σάκοι που περιείχαν 35 kgr όστρακα του είδους «κυδώνι».

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν οι ανωτέρω ποσότητες οστράκων καθώς και το Φ.Ι.Χ. όχημα.

xanthipress
Διαβάστε Περισσότερα » " Αλεξανδρούπολη: 1,1 τόνο παράνομα όστρακα κατέσχεσε το Λιμεναρχείο "

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας Τσίπρα στην 79η ΔΕΘ

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου του κόμματος.

"Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι και πάλι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η παρουσία μου εδώ είναι ουσιαστική.
Βρίσκομαι απέναντί σας για να πω αλήθειες και να δεσμευτώ απέναντί στον Ελληνικό λαό, σ’ ένα σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για την έξοδο από τη κρίση.
Ορίζοντας τις βασικές συντεταγμένες της νέας, μεταμνημονιακής πορείας του τόπου.
Δίνοντας συγκεκριμένο ρεαλιστικό και κοστολογημένο προγραμματικό περιεχόμενο στις βασικές αξίες και αρχές της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:
Στην κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα, στο κράτος δικαίου, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, στην οικονομική ασφάλεια και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών.


Φίλες και φίλοι,

Μας αφήνει αδιάφορους η παλαιοκομματική εθιμοτυπία των φθινοπωρινών υποσχέσεων στους Θεσσαλονικείς, οι οποίες ξεχνιούνται μόλις απογειωθεί το αεροπλάνο του εκάστοτε Πρωθυπουργού για την Αθήνα.
Γνωρίζουμε τα χρόνια προβλήματα αυτής της πόλης, έχουμε βασανιστεί αρκετά για να βρούμε τις λύσεις τους.
Για το πως θα απελευθερωθεί η δυναμική της Θεσσαλονίκης – που την πνίγει ο υδροκεφαλισμός και η εσωστρέφεια του συγκεντρωτικού και διαπλεκόμενου κράτους.
Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να αναλάβει στην αναγκαία διαβαλκανική συνεργασία και τη βαλκανική υπανάπτυξη, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.
Πόσο δε μάλλον στις μέρες μας, όπου σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναστάτωσης, αβεβαιότητας και ρευστότητας, έχουμε ανάγκη η Θεσσαλονίκη, η Βόρειος Ελλάδα να γίνει το επίκεντρο ενός νέου περιφερειακού πόλου συνανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις παρωχημένες εθνικιστικές ιδεοληπτικές συμπεριφορές που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τα Βαλκάνια στο πρόσφατο παρελθόν.
Σ’ ένα τέτοιο διεθνή περίγυρο, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά με ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή διεθνώς.
Όχι τελευταίου τροχού της άμαξας, παρακολουθητή των εξελίξεων.
Ασφαλώς εντός των δυνατοτήτων της, αλλά με τόλμη. Χωρίς σύμπλεγμα πολιτικού επαρχιωτισμού.
Μόνο με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της.
Ξεφεύγοντας τόσο από το ρόλο του υπάκουου μαθητή όσο και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων.
Ρόλο που πρόθυμα έχουν αναλάβει οι κ.κ.Σαμαράς και Βενιζέλος.
Που έφτασαν μάλιστα στο σημείο να συναινέσουν άκριτα στις αδιέξοδες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αδιαφορώντας για το κόστος στην Ελληνική οικονομία.
Εμπλέκοντας τη χώρα, παρά τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σ’ έναν επικίνδυνο οικονομικό πόλεμο που φέρνει όλη την Ευρώπη πίσω στην ψυχροπολεμική εποχή.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος όχι μόνο δε λογαριάζουν το κόστος των επιλογών τους, αλλά επιμένουν να αρνούνται πεισματικά να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα στα διεθνή φόρα.
Με κορυφαίο γεγονός την ανιστόρητη στάση της Ελλάδας στη κρίσιμη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη προστασία της εθνικής κυριαρχίας και υπόστασης των υπερχρεωμένων κρατών, από τα κοράκια της Διεθνούς κερδοσκοπίας.
Εκεί όπου απομονώθηκε φανερά η Γερμανία της κας Μέρκελ.
Αλλά και εκεί όπου η υπερχρεωμένη Ελλάδα, συντάχθηκε με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, απέχοντας από τη ψηφοφορία.
Μια στάση που αναδεικνύει τον ηθικό και πολιτικό αμοραλισμό της κυβέρνησης Σαμαρά.
Μιας κυβέρνησης που δε λογοδοτεί, απ’ ό,τι φαίνεται, στον Ελληνικό λαό, αλλά στα λόμπι των δανειστών και των διεθνών κερδοσκοπικών funds.

Επιτρέψτε μου όμως να επιστρέψω στη βασική ύλη της σημερινής μου ομιλίας που είναι η οικονομία και ιδιαίτερα η δυνατότητα εξόδου από αυτή τη πρωτοφανή κρίση που βιώνει με δραματικό τρόπο ο λαός μας τα τελευταία χρόνια.
Μιας κρίσης που όχι μόνο δεν αποτελεί παρελθόν, αλλά είναι παρούσα και υποτροπιάζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Με τη διαφορά ότι τουλάχιστον στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότεροι το συνειδητοποιούν και κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για αλλαγή πολιτικής.
Δε μιλάνε για success story, όπως εδώ.
Η Ελλάδα του κυρίου Σαμαρά κινείται με ταχύτητα προς τα πίσω, σε μια Ευρώπη που κάνει, έστω και δειλά, βήματα προς τα εμπρός.
Γιατί, επιτέλους, συνειδητοποιεί ότι η λιτότητα, εκτός από ατελέσφορη και αδιέξοδη στην αντιμετώπιση της κρίσης, τώρα αποδεικνύεται και επικίνδυνη.
Γιατί μεταλλάσσει την κρίση, για μία ακόμη φορά:
Αρχικά από χρηματοπιστωτική σε δημοσιονομική, στη συνέχεια από δημοσιονομική σε κρίση της πραγματικής οικονομίας, και τώρα σε αρχόμενη κρίση αποπληθωρισμού.

Ο αποπληθωρισμός είναι μία ακόμα προβλέψιμη παρενέργεια της λιτότητας, που θα παροξύνει τα δυσμενή αποτελέσματα όλων των προηγούμενων φάσεων της κρίσης και θα ξαναρίξει την Ευρώπη στην ύφεση.

Ως αρνητική συνέπεια της δογματικής εμμονής του στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο υποχρεώνεται σήμερα σε οριακές, αλλά εμφανείς, αναπροσαρμογές επιβίωσης.
Αναγκάζονται οι ίδιοι να προκαλούν ρωγμές στο τείχος που έχουν ορθώσει, μήπως και προλάβουν τα χειρότερα.

Η Ελλάδα του κυρίου Σαμαρά, όμως, δεν είναι απλώς απούσα από τις διεργασίες στην Ευρώπη.
Είναι για άλλη μια φορά στη λάθος όχθη του ποταμού.
Είναι ένα βήμα πίσω από την κυρία Μέρκελ. Απλώς την ακολουθεί.
Συντάσσεται με τις δυνάμεις του χθες που αμύνονται.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη για μια μεγάλη και αναγκαία αλλαγή στρατηγικής.
Μαζί μας συντάσσονται οι δυνάμεις του αύριο που, με αφετηρία τον πολύπαθο ευρωπαϊκό Νότο, σταδιακά κάνουν την παρουσία τους όλο και πιο πολύ αισθητή.

Γίνεται, πια, συνείδηση στην Ευρώπη ότι ο νεοφιλελευθερισμός απέτυχε και ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι ο προοδευτικός δρόμος.
Με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Όχι με λιτότητα και εξοντωτικά για τις κοινωνίες προγράμματα.

Ο κίνδυνος να ξαναβυθιστεί η Ευρώπη στην ύφεση και να εξαγάγει τη δική της κρίση στην παγκόσμια οικονομία καθιστά την άμεση πολιτική αλλαγή στη χώρα μας και την επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, προϋπόθεση κοινωνικής σωτηρίας για την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση για την αναγκαία στροφή στην Ευρώπη.

Η πρότασή μας για άμεσο τερματισμό της λιτότητας και συντονισμένες ενέργειες με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης.
Οι προτάσεις μας για την αμοιβαιοποίηση του χρέους και για ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο αναπτυξιακών επενδύσεων στη περιφέρεια, δεν αποτελούν πια φωνή βοώντος στην έρημο.
Αλλά τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση και τη δημοκρατική ανασύνταξη της Ευρώπης.
Και ως εκ τούτου, αποκτά ολοένα και μαζικότερο ακροατήριο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Στα δυο χρόνια που ακολούθησαν τις δραματικές εκλογές του 2012, άλλαξαν πολλά.
Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στο κόσμο και στην Ευρώπη.
Σας θυμίζω ότι:
Όταν εμείς πρώτοι, πριν δυο χρόνια, προτείναμε ευρωπαϊκές λύσεις στην κρίση, μας απανατούσαν ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας, διότι η Ευρωζώνη δεν είχε τη θεσμική δυνατότητα για κοινούς μηχανισμούς διαχείρισης της κρίσης.
Την απέκτησε παρακάμπτοντας τους θεσμούς. Δυστυχώς, όμως, συνέδεσε αυτούς τους μηχανισμούς με Μνημόνια εσωτερικής υποτίμησης στα κράτη-μέλη της.
Αυτό ήταν μια πολιτική επιλογή. Μια πολιτική επιλογή που βυθίζει την Ευρώπη στην ύφεση και ανακυκλώνει τη κρίση.
Για αυτό και μπορεί και πρέπει να αλλάξει, ως αποτέλεσμα μετατοπίσεων στους πολιτικούς συσχετισμούς.
Σας θυμίζω επίσης ότι, στη συνέχεια, μας είπαν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αγοράζει με φειδώ κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, γιατί διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε έμμεση χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία απαγορεύεται από το Καταστατικό της Τράπεζας.
Έως ότου, το καλοκαίρι του 2012, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα θα προχωρούσε σε απεριόριστες αγορές, μόλις αυτό κρινόταν αναγκαίο.
Στη συνέχεια, μας είπαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες στην πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης.
Μέχρι που, πρόσφατα, έπεσε και αυτό το κάστρο των νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων,
Τώρα πια η Ευρώπη συζητά ακόμα και την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, που από την αρχή είχαμε υποστηρίξει.
Όπως, επίσης, συζητά και το ενδεχόμενο της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, για ευρείας κλίμακας ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και ό,τι άλλο χρειαστεί, για να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός και ένα νέο επεισόδιο ύφεσης.
Όταν εμείς προτείναμε απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι εδώ μας χλεύαζαν, μέσα στην άγνοια και το δογματισμό τους, ότι δήθεν διατυπώναμε προτάσεις αντιευρωπαϊκές και ανέφικτες.
Σήμερα οι προτάσεις αυτές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΚΤ.
Με μόνη διαφορά ότι δεν έχει σημασία μόνο το τι κάνεις αλλά και πότε το κάνεις.
Σήμερα οι αναγκαίες ρωγμές στο τείχος του Βερολίνου που επιχειρούνται από την ΕΚΤ μπορεί να είναι πολύ λίγες και πολύ αργοπορημένες για να αντιμετωπίσουν την έκταση του προβλήματος.

Το αδιέξοδο της λιτότητας είναι κυρίως ορατό στην Ελλάδα. Και είναι αντιληπτό σε όλη την Ευρώπη.
Δεν σκοπεύω να σας κουράσω με την απόδειξη της αποτυχίας των Μνημονίων.
Αναλύσαμε την καταστροφή, σε όλες τις λεπτομέρειές της, πέρσι και πρόπερσι από αυτό εδώ το βήμα.

Αυτό που ίσως αξίζει να προστεθεί στους δείκτες της καταστροφή, είναι ο αποπληθωρισμός.
Το 2013 ήταν της τάξης του 0,9%, ενώ το 2014 αναμένεται ότι θα κινηθεί συξημένος στο 1,4%.
Ο αποπληθωρισμός απειλεί να ξαναρίξει τη χώρα μας στον πάτο της ύφεσης πριν αυτή προλάβει να βγει από το πηγάδι.

Πρόσθετη απόδειξη της αποτυχίας του προγράμματος της «εσωτερικής υποτίμησης» στην Ελλάδα ότι, δια στόματος Πρωθυπουργού, από αυτό εδώ το βήμα το περασμένο Σάββατο, η μνημονιακή υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά εδραιώνεται.

Ο κ. Σαμαράς μονιμοποίησε το χαράτσι, με τη μορφή του λεγόμενου ΕΝΦΙΑ.
Μονιμοποίησε την «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, όπως και την αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Υποσχέθηκε, όμως, και μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Ανάπτυξη σε συνθήκες δημοσιονομικής καταστολής, με την εσωτερική αγορά διαλυμένη και τις επενδύσεις να απομειώνονται διαρκώς.
Γιατί η αποεπένδυση στην ελληνική οικονομία συνεχίζεται. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 26,7% το 2007, έχει κατρακυλήσει στο 13% το 2013.
Και συνεχίζεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 η μείωσή του σε ετήσια βάση, σε αξία και ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 0,8%.
Έτσι, λοιπόν, στο πρώτο εξάμηνο το 2014, η ύφεση ήταν 0,7%.
Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,6% , απαιτείται τα επόμενα δύο τρίμηνα μεγέθυνση 3,8 ποσοστιαίων μονάδων. Πράγμα ανέφικτο.
Ακόμα, όμως, κι αν ο εξωπραγματικός αυτός ποσοτικός στόχος ευοδωνόταν, δεν θα συμβάδιζε με καμία ποιοτική μεταβολή στην κοινωνία και την οικονομία.
Δεν θα άλλαζαν σε τίποτα οι συνθήκες κατάρρευσης που επικρατούν σε κάθε έκφανση και σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Η οικονομική αποδιάρθρωση και η κοινωνική ερήμωση δεν αλλάζουν από οριακές μεταβολές στο πρόσημο του ΑΕΠ.

Με την πολιτική των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βολοδέρνει ανάμεσα στην ύφεση και τη στασιμότητα, με σταθερά υψηλή ανεργία και ασταθή και χαμηλά αμειβόμενη εργασία.

Επιπλέον , όμως, ο κ. Σαμαράς, δεν υπόσχεται μόνο ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις, αλλά και έξοδο από τη κρίση χωρίς απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.
Χωρίς καμία αναφορά για το στόχο αλλά και την αξία της διαπραγμάτευσης για το χρέος.
Είναι ένα εύλογο ερώτημα, βέβαια, τι να την κάνει τη στρατηγική για τη διαπραγμάτευση κάποιος που δεν έχει σκοπό να διαπραγματευτεί.
Γιατί κατά καιρούς, σε συγχορδία με τους δανειστές, διακηρύσσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Προχθές μάλιστα μας είπε ότι περιμένει να του απονείμουν οι δανειστές και πιστοποιητικό βιωσιμότητας.
Τι άλλο θα ακούσουμε;
Αν, όμως, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι βιώσιμο το χρέος και με τη βούλα των δανειστών, που τη διαφημίζει μάλιστα, τότε είναι σα να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει καν αντικείμενο διαπραγμάτευσης!
Τι θα έλεγε δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση στην ακυρωθείσα σύσκεψη της Νέας Υόρκης;
Ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου η συνάντηση δεν έχει αντικείμενο;

Φίλες και φίλοι, ας μη γελιόμαστε.
Ο κ. Σαμαράς, κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και μαζί και τον εαυτό του.
Θα μπορούσε κανείς να διακωμωδήσει αυτή τη στάση.
Τα πράγματα όμως είναι πια πολύ σοβαρά για να ασχολούμαστε με τέτοιου επιπέδου επιχειρήματα.
Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε αλήθειες στον ελληνικό λαό, όσο δυσάρεστες κι αν είναι.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει το αυτονόητο:
Ότι είναι αδύνατο η χώρα μας να βγει από την υφεσιακή κρίση, να ανακάμψει και να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο, όταν υπόκειται στο συνδυασμό πολλαπλών αρνητικών παραμέτρων:
Δημόσιο χρέος σχεδόν δύο φορές το ΑΕΠ , ιδιωτικός δανεισμός, με τη μορφή οφειλών στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, ίσος σχεδόν με ένα ΑΕΠ.
Και επιπλέον με μνημονιακή υποχρέωση για πλεόνασμα €10 δις το χρόνο, μόνο για την αποπληρωμή τόκων.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό. Γιατί ως γνωστόν ο κύκλος δε τετραγωνίζεται.

Αυτή την αυτονόητη αλήθεια, τη γνωρίζουν φυσικά και οι εταίροι μας.
Άρα, η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας είναι σε κάθε περίπτωση μια αναπόφευκτη εξέλιξη.
Το ζητούμενο είναι πως θα γίνει, με ποιους όρους θα συνοδεύεται και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Θα δώσει προοπτική ουσιαστικής και κοινωνικά βιώσιμης λύσης ή θα υποθηκεύσει ακόμη περισσότερο τη κυριαρχία της χώρας, παραδίδοντας το σύνολο της οικονομίας μας στα χέρια των δανειστών;
Θα γίνει με όρους που θα ευνοούν την ανάπτυξη ή με όρους νέων σκληρών μέτρων λιτότητας που θα μετατρέπουν τα μνημόνια σε καθεστώς και θα βυθίζουν ακόμα περισσότερο τις παραγωγικές δυνατότητες της πατρίδας μας;
Αυτά είναι τα ερωτήματα!

Για αυτό λοιπόν είναι κρίσιμο το πώς θα πάει η Ελλάδα να διεκδικήσει λύση βιώσιμη στο θέμα του χρέους.
Με ποια στρατηγική, με ποιο πολιτικό σχέδιο.
Θα πάει μόνη απέναντι σε όλους ή θα διεκδικήσει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Ως ουραγός της γερμανικής στρατηγικής, ή ως αιχμή του δόρατος για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη;

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση και η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή.
Για αυτό και ζητάμε τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης.
Με στόχο μια λύση ανάλογη με αυτήν που έδωσε η Διεθνής Διάσκεψη του Λονδίνου για την ίδια τη Γερμανία.

Η διαπραγμάτευση για τη λύση χρειάζεται συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο.
Προϋποθέτει – αν μη τι άλλο - διαφωνία για το επίδικο αντικείμενο.
Διαφωνία για την ασκούμενη πολιτική και τα αποτελέσματά της.
Αλλά ο κ. Σαμαράς δε διαφωνεί σε τίποτα.
Αντιθέτως συμφωνεί σε όλα.
Ακούει και υπακούει στην κυρία Μέρκελ.
Για αυτό και είναι ακατάλληλος να διαπραγματευτεί.
Μόλις πριν από μία εβδομάδα, από αυτό εδώ το βήμα, για πολλοστή φορά ανέλυε τα θετικά αποτελέσματα της λιτότητας.
Που σημαίνει ότι με τη σημερινή κυβέρνηση, η συνέχιση της λιτότητας θα συνοδεύει ως όρος οποιαδήποτε ρύθμιση αποφασίσουν οι δανειστές για το δημόσιο χρέος της χώρας.

Γι’ αυτό και εμείς υποστηρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και να διαπραγματευτεί, να διεκδικήσει μια βιώσιμη λύση για τον ελληνικό λαό.
Μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία κοινωνική στήριξη, σε μια εγκεκριμένη από τη πλειοψηφία του λαού μας εθνική στρατηγική, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Και για το λόγο αυτό ζητάμε εκλογές τώρα, το συντομότερο δυνατόν, πριν συνεχιστεί η καταστροφή.
Δε ζητάμε εκλογές γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε.
Ζητάμε εκλογές γιατί δε μπορεί άλλο να περιμένει ο τόπος και να υπομένει ο λαός μας.
Ζητάμε εκλογές γιατί το απαιτεί το συμφέρον του λαού και του τόπου.
Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη.

Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:
Ø Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
Ø «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Ø Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
Ø Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ø Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ø Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Τέλος, δηλώνουμε για ακόμα μία φορά ότι το θέμα του κατοχικού δανείου είναι για μας ανοικτό. Καθαρές κουβέντες. Το γνωρίζουν πλέον οι εταίροι μας.
Θα γίνει επίσημη ελληνική θέση από τη πρώτη μέρα που θα βρεθούμε στο τιμόνι της χώρας.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Εμείς είμαστε έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση και εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών συνεργασιών στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι έτοιμη για άλλη μια φορά να αποδεχτεί ό,τι οι πιστωτές αποφασίσουν και η μόνη συμμαχία που οικοδομεί είναι με τη γερμανική κυβέρνηση.
Αυτή είναι η διαφορά μας και αυτό είναι εντέλει το δίλλημα :
Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή συνυπογραφή όλων των αποφάσεων των δανειστών για την Ελλάδα, από τη κυβέρνηση Σαμαρά.

Με δυο λόγια, το δίλλημα είναι :
Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση.
Ανάπτυξη ή λιτότητα.
ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,

Εξασφαλίζοντας μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώνει το εναπομείναν χρέος από τη παραγωγή νέου πλούτου που θα φέρει η επιστροφή στην ανάπτυξη και όχι από το υστέρημα των πρωτόγεννων πλεονασμάτων.
Έτσι θα οδηγήσουμε με σχέδιο και ασφάλεια τη χώρα, στην ανάκαμψη και τη παραγωγική ανασυγκρότηση.
Αυξάνοντας άμεσα το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων κατά 4 τουλάχιστον δισεκατομμύρια.
Αποκαθιστώντας σταδιακά όλες τις αδικίες του μνημονίου.
Επαναφέροντας σταδιακά μισθούς και συντάξεις ώστε να τονώσουμε τη ζήτηση και να αυξηθεί η κατανάλωση.
Στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κίνητρα για την απασχόληση, αλλά και τη βιομηχανία επιδοτώντας το ενεργειακό κόστος με ρήτρα απασχόλησης και περιβάλλοντος.
Επενδύοντας στη γνώση, την έρευνα, τη νέα τεχνολογία, με στόχο να γυρίσουν πίσω στη πατρίδα οι νέοι επιστήμονες που μαζικά μεταναστεύουν τα τελευταία χρόνια.
Ξαναχτίζοντας το κοινωνικό κράτος, αλλά ταυτόχρονα και ένα κράτος δικαίου και αξιοκρατίας.

Πολλοί όμως καλοπροαίρετα μας ρωτούν : Καλά όλα αυτά που θα κάνετε όταν καταφέρετε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση.
Όσο η λύση όμως αυτή καθυστερεί, έχετε σχέδιο ;
Σήμερα απαντάμε με ευθύτητα αναλυτικά και κοστολογημένα.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε απέναντι στον Ελληνικό λαό για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, με το οποίο θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει τους τέσσερις μεγάλους πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:

Α. ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Το Πρόγραμμά μας για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,
Β. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Γ. ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας
Δ. ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος

Α. Το πρόγραμμα μας για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δις ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Περιλαμβάνει:
(1). Δωρεάν ρεύμα σε 300000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. (κάρτα)
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, στις αρχές της εβδομάδας, κατέθεσε νομοθετική τροπολογία για την άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh το χρόνο.

(2). Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. (κάρτα)
Η υλοποίησή του προβλέπεται από δημόσιο φορέα συντονισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος, και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.

(3). Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. (κάρτα)
Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

(4). Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.
Το Πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων.
Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοίκιου στα €4 ανά τμ. (κάρτα)

(5). Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
Έχουμε ήδη δεσμευθεί για σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων.
Σήμερα δεσμευόμαστε για ένα μέτρο που στόχο δεν έχει μόνο την αποκατάσταση των πληγέντων από το μνημόνιο, αλλά και να προκαλέσει ένα θετικό σοκ για την ενίσχυση της ζήτησης.
Αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ.
Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες.
(6). Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
Καθιερώνουμε ειδική κάρτα μετακίνησης με μειωμένη εως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κάρτα θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα απαιτεί πολύ μικρή έως συμβολική συμμετοχή από τους δικαιούχους.

(7). Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. (κάρτα)
Επαναφέρουμε τη λιανική τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα €0,90 ανά λίτρο αντί για €1,20 που ισχύει σήμερα
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει και σχετική νομοθετική τροπολογία.
Να είστε βέβαιοι ότι η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο επίπεδο πριν από την εξίσωση με τον αντίστοιχο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνο δε θα έχει κόστος αλλά θα έχει και δημοσιονομικό όφελος, διότι θα αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση.
Γιατί οι άνθρωποι θα ξανανάψουν τα καλοριφέρ τους.

Β. Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη νέα σεισάχθεια βαρών, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης.
Σε ότι αφορά τη πραγματική οικονομία η κατάσταση σήμερα είναι κυριολεκτικά ζοφερή.
Η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη και η βεβαίωση υπερβολικά αυξημένων φόρων στο τμήμα εκείνων των φορολογουμένων που αντικειμενικά ή από θέση δεν φοροδιαφεύγουν, παγίδευσε το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών σε μια κατάσταση που απειλεί άμεσα την επαγγελματική τους υπόσταση, την οποιαδήποτε ατομική τους περιουσία, ακόμη και την ίδια τη βιολογική τους ύπαρξη, όπως αποδεικνύει ο πρωτοφανής αριθμός των αυτοκτονιών.
Οι άνθρωποι του μόχθου, οι αγρότες, οι επαγγελματίες οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, ο κορμός της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μια λαίλαπα φόρων που υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους.
Αύριο δε κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια λαίλαπα κατασχέσεων της ιδιωτικής περιουσίας από τράπεζες, αφού αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια που σύνηψαν στο παρελθόν, πριν ξεσπάσει η κρίση, πριν μείνουν άνεργοι, πριν καταρρακωθεί το εισόδημά τους, πριν κλείσουν οι επιχειρήσεις τους.
Η επιμονή της κυβέρνησης να βάζει κι άλλα βάρη σε όσους έχουν ήδη καταρρεύσει είναι αδιέξοδη.
Πολύ απλά γιατί δε μπορείς να εισπράξεις κάτι από κάποιον που δεν το έχει για να στο δώσει.
«Ουκ αν λάβεις πάρα του μη έχοντος»

Για του λόγου το αληθές δείτε το ύψος των βεβαιωθέντων ανείσπαρχτων οφειλών προς το Δημόσιο : Είναι σήμερα περίπου 68 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και κάθε μήνα ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 1δισεκατομύριο ευρώ.
Σήμερα λοιπόν αφιερώνουμε τη παρέμβασή μας στη ΔΕΘ, στη πραγματική οικονομία και σας παρουσιάζουμε τα άμεσα μέτρα για την άρση της καταστολής που της επεβλήθη.
Αφιερώνουμε τη παρέμβασή μας στον επαγγελματία, το μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον υπάλληλο, τον άνεργο.
Στα εκατομμύρια δηλαδή των ελλήνων – θυμάτων του κου Σαμαρά και της τρόικας.

(1)Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στη πραγματική οικονομία (κάρτα)

i. Συστήνουμε Ειδικές Επιτροπές Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την Άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014 (κάρτα)
Η άμεση εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων των μικρών και μεσαίων και επαγγελματιών για βεβαιωμένες φορολογικές υποθέσεις, πρόστιμα και άλλες διαφορές με τη φορολογική αρχή, οργανώνεται σε προτεραιότητα ώστε εντός εξαμήνου να υπάρξει άρση των αδικιών των φορολογικών οργάνων και υπολογισμός των πραγματικών και εισπράξιμων οφειλών από το κράτος.
ii. Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις (κάρτα) και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
iii. Σε αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρούν και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε περίπτωση συνδυασμού φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής, το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων θα είναι μέχρι το 30% ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
iv. ¨Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων (κάρτα) τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
v. Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.
vi. Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασία για οφειλές προς το Δημόσιο. (κάρτα)
vii. Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.
Η προκαταβολή θα ορίζεται με πράξη του δικαστή και θα κυμαίνεται από 10% έως 20%, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

Με αυτά τα μέτρα δε φιλοδοξούμε μόνο να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αλλά και ξανακκκινίσουμε τη πραγματική οικονομία αίροντας την ασφυκτική καταστολή που της έχει επιβληθεί από φόρους και πρόστιμα που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν.
Το άμεσο εκτιμώμενο όφελος από τη ρύθμιση χρεών και την έναρξη καταβολής δόσεων θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε χρηματοδοτικά κενά από αναγκαίες δράσεις για την ελάφρυνση και δικαιότερη κατανομή των βαρών, όπως η δεύτερη δράση που σήμερα εξαγγέλλουμε στα πλαίσια των μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που είναι η :

(2) Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. (προστασία της περιουσίας) (κάρτα)
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος-σύμβολο της κοινωνικής αδικίας που διατρέχει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά.
Είναι φόρος υπερ των εχόντων, διότι δεν αθροίζει την αξία όλων των ακινήτων που διαθέτουν και δεν φορολογεί αυτήν την αξία με προοδευτική φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο όριο.
Είναι φόρος σε βάρος των φτωχών και των οικογενειών με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, με μόνη περιουσία την κύρια κατοικία τους.
Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί – μπορεί μόνον να καταργηθεί.
Θεσπίζουμε κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Θεσπίζουμε κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Δε θα φορολογήσουμε κανένα με πλασματικές αξίες.
Αναπροσαρμόζουμε άμεσα τις αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% εώς 35%.
Ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο.
Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών.
Δε θα αφορά τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
Η εισαγωγή του ΦΜΑΠ εντάσσεται στην προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική αρχή της επιβάρυνσης ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθένα και θα περιορίσει σημαντικά τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.

(3) Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ (κάρτα)

Αποκαθιστούμε την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα €12000 για όλους.
Ανακατανέμουμε, συνεπώς, τα φορολογικά βάρη προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων.
Γιατί τέσσερα χρόνια φορολογικής φρενίτιδας έχουν ισοπεδώσει οικονομικά τα χαμηλά στρώματα και τη μεσαία τάξη.

(4) Θεσμοθετούμε τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», (κάρτα) που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η «νέα σεισάχθεια» θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το ⅓ του εισοδήματος του δανειολήπτη.
Συστήνουμε δημόσιο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως μία «bad bank», αλλά, αντίθετα, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
Τον συστήνουμε για να διασφαλίζουμε την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των δανειοληπτών.
Ο φορέας αυτός θα διαχειρίζεται, όπου υπάρχουν, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις Ειδικές Επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο και με ασφαλιστικά ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών και άρα των διευκολύνσεων του κάθε δανειολήπτη.
Άμεσος στόχος να εμποδίσουμε την αξιοποίηση του ιδιωτικού χρέους, ως μέσου άλωσης της περιουσίας των πολιτών και ελέγχου του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως €300000.
Καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών.
Με δυο λόγια δηλαδή δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών distress funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας τις κατοικίες των πολιτών.


Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Το είπα και πέρσι, από αυτό εδώ το βήμα – το επαναλαμβάνω και φέτος: κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ασκεί πλήρως τα διακαιώματά του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες.
Αυτό σημαίνει ότι έχει το πρώτο λόγο για τη διοίκησή τους.
Ταυτόχρονα προχωράμε σε στοχευμένες ενέργειες με στόχο τη κάλυψη ρευστότητας στη πραγματική οικονομία. Όπως η τέταρτη δράση που σήμερα εξαγγέλλουμε στα πλαίσια των μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που είναι η:
(4) Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού
Για μας η νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές τράπεζες, νέες συνεταιριστικές, τράπεζες ειδικού σκοπού και δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ιδρύουμε αναπτυξιακή τράπεζα και τράπεζες ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.
Για να στηρίξουμε τις ανάγκες σε ρευστότητα των δυναμικών επαγγελματικών ομάδων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τη παραγωγική ανασυγκρότηση.

(5) Επαναφορά κατώτατου μισθού
Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα €751 για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Το δικό μας οικονομετρικό μοντέλο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του μοντέλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ:
Η επαναφορά του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα έχει από μόνη της και αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Μόνον τον πρώτο χρόνο, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, κατά 0,75%, και του ΑΕΠ κατά 0,5%. Επιπλέον, θα δημιουργήσει και 7.500 νέες θέσεις εργασίας.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο τρίτος πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που σήμερα σας παρουσιάζουμε, έχει να κάνει με το νέο μεγάλο εθνικό μας στόχο : Να ξανακερδίσουμε την εργασία στη πατρίδα μας.
Και να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στους νέους ανθρώπους που μαζικά εγκαταλείπουν τη χώρα, να μείνουν εδώ, να σηκώσουμε μαζί στις γερές μας πλάτες το άχθος της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας.

Γ. Σχέδιο ανάκτησης της εργασίας.

(1) ¨Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων. (κάρτα)

Επαναφέρουμε άμεσα μαζί με τον κατώτατο μισθό το πλαίσιο θεσμικής προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων που κατήργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
Επαναφέρουμε το θεσμό της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας.
Καταργούμε τις ρυθμίσεις για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κλπ. (κάρτα)

(2) Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία.

Υλοποιούμε άμεσα ένα έκτακτο πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας, διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δις ευρώ εκ των οποίων 3 δις ευρώ για τον πρώτο χρόνο.
Το πρόγραμμα προβλέπει την καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξης των 300.000 στο σύνολο της οικονομίας – δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Ένα τέτοιο σχέδιο είναι – θα έλεγα υποχρεωτικό - για την απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων,ιδιαίτερα ηλικίας άνω των 55 ετών, και των νέων ανέργων, που θα τους προσπεράσει, σε μεγάλο βαθμό, η μεγέθυνση της οικονομίας.
Δηλαδή αυτών που δε θα βρουν δουλειά, χωρίς ειδικά κίνητρα.
Εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση, η απορρόφηση τους στον ιδιωτικό τομέα θα συνδυαστεί με στοχευμένες επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας για νέους 15-24 ετών και μακροχρόνια ανέργους άνω των 35 ετών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θα συνδυαστεί, επίσης, με ρήτρες πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων και νέων σε προγραμματικές συμβάσεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τον τομέα κοινωνικής οικονομίας, εφόσον υλοποιούν έργα του Δημοσίου.
Θα περιλαμβάνει, επίσης, τη χρηματοδότηση ανέργων για αυτοαπασχόληση και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

(3) Διευρύνουμε τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας
Το πρόγραμμα μας για 300.000 νέες θέσεις εργασίας, θα εξοικονομήσει πόρους, αφού ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων του επιδόματος θα αποκτήσει εργασία.
Σε ισάριθμους ανέργους θα χορηγηθεί επίδομα ανεργίας, με κοινωνικά κριτήρια.

Αγαπητοί φίλοι,
Ο τέταρτος Πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, αφορά τις μεγάλες αλλαγές, τους μετασχηματισμούς που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη θεσμούς και στη κρατική λειτουργία.

Δ. Παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.

Από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θέτουμε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.
Η αναγκαία ανασυγκρότηση του κράτους δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με αλλεπάλληλους κύκλους απολύσεων.
Απολύσεις οι οποίες πολλές φορές είναι παράνομες. Και αυτές οι παρανομίες να είστε βέβαιοι ότι θα πάψουν να υπάρχουν.
Είναι ελάχιστου δημοσιονομικού αποτελέσματος, ενώ αποδιαρθρώνουν πολλές φορές κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία του κράτους.

Προχωράμε λοιπόν άμεσα τη θεσμική και λειτουργική ενδυνάμωση των τριών κυττάρων της Δημοκρατίας: το Κοινοβούλιο, τη λαϊκή αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό βάσης.

(α). Προωθούμε την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.
Ενισχύουμε, αρχικά, τη δημοκρατική συμμετοχή και διαφάνεια, την οικονομική αυτοτέλεια και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών.
Οργανώνουμε τη συγκροτημένη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών.
Παράλληλα, ξεκινάμε το διάλογο με την κοινωνία και τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις για τη συνολική αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου.

Αυξάνουμε σταδιακά τους πόρους της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Στην κατεύθυνση αυτή, η αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρύσουμε θα έχει τη δυνατότητα, εκτός από τη χαμηλότοκη δανειοδότηση, να εκδίδει και ειδικά ομόλογα έργου για την αυτοδιοίκηση.

(β). Ενισχύουμε τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισάγουμε νέες θεσμικές εφαρμογές άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Εισάγουμε θεσμούς, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών.
Ενδυναμώνουμε το Κοινοβούλιο, ως νομοθετικό και ελεγκτικό θεσμό της εκτελεστικής εξουσίας, περιστέλλουμε δραστικά τη βουλευτική ασυλία, και καταργούμε το ιδιότυπο νομικό καθεστώς για την ποινική ευθύνη υπουργών, που θεσπίζει «μια φαύλη απόκλιση από τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας».

(γ). Επαναχαράσσουμε τον χάρτη λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Ρυθμίζουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και με αυστηρά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κριτήρια.
Ενισχύουμε τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.
Δημιουργούμε μια πραγματικά δημόσια τηλεόραση, δημοκρατική, πολυφωνική και με υψηλή ποιότητα προγράμματος, με την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Εμείς δεν υποσχόμαστε. Δεσμευόμαστε.

Και σήμερα εδώ στην 79η ΔΕΘ, ανοίγουμε έναν μεγάλο κύκλο
διαλόγου και συναπόφασης με τους πολίτες.
Θα συνεχιστεί με τα δεκατρία περιφερειακά προγραμματικά συνέδρια, δείγματα γραφής μιας νέας διαδικασίας αποκεντρωμένου δημοκρατικού προγραμματισμού στη χάραξη της πολιτικής για την πατρίδα μας.
Επιδιώκουμε μια εθνική και κοινωνική συμφωνία μακράς πνοής στη μεγάλη, συλλογική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Δεν είναι απλή προγραμματική επιλογή.
Είναι η μόνη ελπίδα για το λαό μας.
Είναι όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.

Για αυτό και σήμερα σας παρουσιάσαμε όχι αυτό που θα θέλαμε, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε.
Ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονομίας.
Το σχέδιό μας είναι κοστολογημένο.
Υπολογίσαμε το συνολικό κόστος για το άμεσο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος της κατάργησης εκτρωματικών φορολογικών μέτρων.
Θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις εξής δράσεις :
Πρώτα από όλα από τα μέτρα και τις διαδικασίες ρυθμίσεων και εκκαθαρίσεων που παρουσίασα αναμένουμε διπλό όφελος.
Και κοινωνικό και οικονομικό, όφελος:
Από τη μια θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τη μέγγενη της εφορίας και θα αποκαταστήσουν τη φοροδοτική ικανότητά τους.
Και από την άλλη θα συμβάλουν στην αντιστροφή της ύφεσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με τα συγκεκριμένα μέτρα για την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας, τα οποία περιέγραψα.

Από τα 68 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών στοχεύουμε να επαναβεβαιώσουμε και να εντάξομε στις ρυθμίσεις τουλάχιστον τα 20, σε βάθος επταετίας.
Με αυτή διαδικασία υπολογίζουμε ότι από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπουν τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία, περίπου, €3 δις.
Δεύτερον με την αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, που απαιτεί πάνω από όλα αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για συγκρούσεις με μεγάλα συμφέροντα.
Επιτρέψτε μου εδώ να υπογραμμίσω το εξής.
Η δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές είναι συγκλονιστική.
Και είναι απαράδεκτο να σιωπά η κυβέρνηση.
Διερωτώμαι, όσοι κουνάνε το δάχτυλο, που θα βρούμε τα λεφτά έχουν υπ’ όψην τους αυτή τη δήλωση;
Προτίθενται να κάνουν κάτι;
Να απαντήσουν για τις προκλητικές ασυλίες συγκεκριμένων στρωμάτων και κατηγοριών;

Σε αυτή τη κατεύθυνση, έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο δράσης με εξάμηνο ορίζοντα υλοποίησης.
Που προβλέπει:
Καταρχάς την αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού.
Για αυτό το σκοπό συγκροτείται ειδική υπηρεσία με την απαραίτητη εξειδίκευση την τεχνολογική υποστήριξη και το προσωπικό.
Σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση έχει δείξει προκλητική και αδιανόητη αδράνεια.

Δεύτερον, το σχέδιο δράσης μας προβλέπει την αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.
Με επίσπευση της διαδικασίας τοποθέτησης ανιχνευτών τύπου x ray, στις τελωνειακές εισόδους της χώρας.
Διότι μπορούμε και θέλουμε είμαστε αποτελεσματικοί με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα τσιγάρα και άλλα εμπορεύματα.

Συνολικά από τη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, οι εκτιμήσεις κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολύ φιλόδοξες.
Εμείς μετριοπαθώς υπολογίζουμε ότι το σχέδιο δράσης μας, θα αποφέρει τουλάχιστον τρία δις το πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία.
Σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των €3 δις, θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, €11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.
Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, αυτό ανέρχεται στα €5 δις από τα οποία τα €3δις στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.
Αυτό, το πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δις από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δις από τα 2,5 δις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκ από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης.

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι στο πλαίσιο της τιτάνιας προσπάθειας για αποκατάσταση των συντάξεων, η κυβέρνηση μας θα αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία κομμάτια της δημόσιας περιουσίας η οποία αυτή τη στιγμή λιμνάζει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για να διορθωθεί το έγκλημα του PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ομολογιούχους, και να μπούμε στο δρόμο σταδιακής αποκατάστασης των συντάξεων.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Μόλις απάντησα με τεκμηρίωση και στοιχεία στη κλασική αντίδραση σε κάθε πρόταση διεξόδου που καταθέτουμε εδώ και τρία χρόνια, που είναι η μονότονη ρήση : Και που θα βρείτε τα λεφτά;
Σήμερα όμως, πέρα από την ανάλυση του κόστους και την εκτίμηση του οφέλους στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να υιοθετήσουμε όλοι μια διαφορετική φιλοσοφία, μια άλλη αντίληψη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Η οικονομία δεν είναι απλή λογιστική.
Η οικονομία έχει δυναμικούς παράγοντες που τη καθορίζουν.
Δεν είναι μια άσκηση κατανομής δεδομένων πόρων.
Είναι ανοιχτό σύστημα με δυνατότητες παραγωγής.

Σε ότι μας αφορά, γνωρίζουμε παρά πολύ καλά τα δυσχερή οικονομικά μεγέθη που θα παραλάβουμε.
Γνωρίζουμε το μέγεθος της καταστροφής που έχουν επιφέρει στη πραγματική οικονομία οι μονόδρομοι των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Είμαστε όμως ταυτόχρονα βαθιά πεπεισμένοι πως η μοναδική λύση για να βγεί η χώρα από το τέλμα της ύφεσης, είναι η κινητοποίηση του κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.
Είναι η κινητοποίηση και διάσωση του παραγωγικού δυναμικού της πατρίδας μας. Όσου τουλάχιστον έχει απομείνει εντός να αγωνίζεται και να παλεύει.
Εμείς πιστεύουμε ότι ΜΟΝΟ δίνοντας όραμα και προοπτική στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους επιστήμονες, μπορούμε ξανασηκώσουμε την Ελλάδα, να επανεκκινήσουμε την οικονομία.
Με συλλογικό όραμα, σχέδιο και ελπίδα, μπορούμε να ξαναφέρουμε στο τόπο μας την ανάπτυξη.
Όχι με τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και τις συνταγές του ΔΝΤ.
Αλλά με το πατριωτισμό, το φιλότιμο, τις ικανότητες του κάθε Έλληνα πολίτη, που θα μπει μπροστά, θα πάρει στις πλάτες του την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.
Αξιοποιώντας τις ανεκτίμητες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Άλλωστε, αγαπητοί φίλοι, έχει πια γίνει κοινή συνείδηση: Η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι μόνο η καταστροφή του παραγωγικού ιστού, η παρατεταμένη ύφεση και αποεπένδυση.
Η κρίση είναι και κοινωνική, με κορυφαία εκδήλωση την πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης ανεργία και τη φτώχεια.
Είναι όμως και κρίση θεσμών και αξιών, κρίση εμπιστοσύνης σημαντικής πλειοψηφίας της κοινωνίας προς την πολιτική, το Κοινοβούλιο, την αυτοδιοίκηση, τα κόμματα, τα συνδικάτα, προς τις ίδιες τις δυνατότητές μας ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την κρίση.

Γι’ αυτό και το δικό μας σχέδιο ξεκινά από αυτό το τελευταίο: Το πρώτο είναι να πιστέψουμε στη συλλογική μας δύναμη, να πιστέψουν οι εργαζόμενοι σ’ έναν νέο, αναβαθμισμένο ρόλο, να πιστέψουν οι νέοι σ’ ένα μέλλον που μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί.
Να πιστέψουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στη δυνατότητα να υπάρξει ένα άλλο κράτος, φιλικό στον πολίτη και την κοινωνία, το οποίο θα υπηρετούν ως κοινωνικοί λειτουργοί και όχι απλά ως υπάλληλοι.
Ένα αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών.

Να πιστέψουμε ως κοινωνία ότι μπορούμε να κάνουμε συλλογικά σχέδια, να δεσμευόμαστε σ’ αυτά και να υλοποιούμε με συνέπεια.
Και μπορούμε διότι αυτό το πετύχαμε και σε ιστορικές στιγμές ακόμη πιο δύσκολες.

Γι’ αυτό ο πρώτος κύκλος ανασυγκρότησης της κοινωνίας θα αρχίσει με την ενεργοποίηση δύο παράλληλων διαδικασιών.
Με την πρώτη θα αρχίσουμε την κατά μέτωπο επίθεση στις εσωτερικές, τις ενδογενείς αιτίες της κρίσης.
Και με τη δεύτερη θα αντιμετωπίσουμε τις εξωτερικές, διεκδικώντας μια νέα θέση και έναν νέο ρόλο για τη χώρα μας στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, τον κόσμο.

Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, αν και όποτε συμβεί, θα μειώσει από μόνη της τη φτώχεια και την ανεργία ή θα αποκαταστήσει τη εμπιστοσύνη προς την πολιτική και τους θεσμούς.

Το δικό μας σχέδιο είναι απλό, συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, διότι ξεκινάει από μια ρεαλιστική διάγνωση της πραγματικότητας.
Κυρίως όμως είναι ρεαλιστικό γιατί είναι ανατρεπτικό.
Μόνος ρεαλισμός η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων, η ανατροπή των μνημονιακών καθεστώτων.


Αγαπητοί φίλοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έδωσε απαντήσεις.
Ρεαλιστικές και ανατρεπτικές συνάμα.

Δεν κάναμε υποθέσεις.
Αναλάβαμε δεσμεύσεις.

Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις.
Μοιράσαμε ευθύνη.
Γιατί έχουμε μπροστά μας ένα δύσβατο δρόμο.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραλάβει απλά καμένη γη.
Αλλά μια χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά κοινωνικά και οικονομικά.

Η ευθύνη μας : Να την επανενώσουμε, όλες και όλοι μαζί.
Και να την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτή την ευθύνη μοιράσαμε σήμερα.
Την ευθύνη να αγωνιστούμε μαζί για την Ελλάδα που μας αξίζει.
Για μια Ελλάδα περήφανη, δημοκρατική και δίκαιη.

Το οφείλουμε στην ιστορία μας.
Το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Το οφείλουμε στο μέλλον αυτού του τόπου.
Σας ευχαριστώ πολύ".

Διαβάστε Περισσότερα » " Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας Τσίπρα στην 79η ΔΕΘ "

Ο Μαζιώτης ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος

Την ευθύνη για την επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στην Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε με επιστολή του από τις φυλακές Διαβατών ο Νίκος Μαζιώτης.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 05:55 της 10ης Απριλίου του 2014, ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης, που έγινε αντιληπτός σε όλη σχεδόν στην Αθήνα, από την οποία το αυτοκίνητο διαλύθηκε εντελώς, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια και καταστήματα.

Ο Νίκος Μαζιώτης υπογράφει ως μέλος της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας", ενώ κάνει αναφορά στη συμπλοκή που στοίχισε τη ζωή στον σύντροφό του, Λάμπρο Φούντα, στον οποίον και αφιερώνει την επίθεση. Μάλιστα κάνει αναφορά και στη σύντροφο και μητέρα του παιδιού του, Π. Ρούπα: «για μένα και τη συντρόφισσα Ρούπα τίποτα δεν τελείωσε με τις συλλήψεις μας».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής που δημοσιεύεται στο indymedia:

«Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη ως μέλος του Επαναστατικού Αγώνα για την επίθεση της οργάνωσης με 75 κιλά εκρηκτικά στις 10 Απριλίου του 2014 στη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου στεγάζεται και το γραφείο του μόνιμου αντιπρόσωπου του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου στην Ελλάδα. Η επίθεση αυτή είναι μια απάντηση στην πολιτική γενοκτονίας που έχει επιβληθεί στο λαό εδώ και τέσσερα χρόνια από το υπερεθνικό κεφάλαιο μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ελληνικού κράτους. Η πολιτική ευστοχία αυτής της ενέργειας ήταν τέτοια που έπληξε όχι μόνο ένα μηχανισμό επιβολής της πολιτικής λεηλασίας του υπερεθνικού κεφαλαίου, αφού η Τράπεζα της Ελλάδας είναι παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει έδρα τη Φρανκφούρτη, αλλά και τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές συστημικές τράπεζες και πρωταγωνίστησε στη λεηλασία του λαού, επωφελούμενη από τα μνημόνια.

Αυτή η επίθεση είναι συνέχεια της στρατηγικής της οργάνωσης, η οποία είχε εκπονηθεί το 2008 και είχε ως αιχμή τη συστημική κρίση. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί να χτυπήσει υποδομές του υπερεθνικού και ντόπιου κεφαλαίου, θεσμούς και πρόσωπα που ευθύνονται για την κρίση και την πολιτική διάσωσης του συστήματος. Η πολιτική διάσωσης του συστήματος και της ελληνικής οικονομίας δεν αφορά παρά μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, αφορά την υπερεθνική άρχουσα τάξη και τους ισχυρούς δανειστές της χώρας, αφορά τις δομές και τους θεσμούς του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, αφορά τα κράτη και το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αφορά τους κάθε λογής λακέδες του καθεστώτος που το στηρίζουν με κάθε τίμημα. Αφορά μια αισχρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αυτούς που δεν αφορά αυτή η σωτηρία, και που αντιθέτως πλήρωσαν και πληρώνουν με αίμα τη σωτηρία του συστήματος από την κρίση, είναι η πλειοψηφία του λαού.

Βάσει αυτής της στρατηγικής επιδιώκαμε χτυπήματα όχι τόσο συμβολικά, όσο χτυπήματα σαμποτάζ που στόχευαν την όσο γίνεται μεγαλύτερη καταστροφή υποδομών του συστήματος, όπως παραδείγματος χάριν τραπεζών ή εταιρειών. Γι’ αυτό και στις επιθέσεις που ακολούθησαν χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών με σκοπό να σαμποτάρουμε και να υπονομεύσουμε τη δραστηριότητα τραπεζών ή εταιρειών κολοσσών στη χώρα. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής καμπάνιας, ο Επαναστατικός Αγώνας πραγματοποίησε το 2009, πέρα από την ένοπλη επίθεση εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια που είχε γίνει ως αντίποινα στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τέσσερις επιθέσεις: την απόπειρα ανατίναξης των κεντρικών γραφείων της Citibank στην Κηφισιά με 125 κιλά εκρηκτικά, την επίθεση σε υποκατάστημα της Citibank στη Νέα Ιωνία, την ανατίναξη υποκαταστήματος της Eurobank στην Αργυρούπολη, την επίθεση με 150 κιλά εκρηκτικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τον Μάρτιο του 2010, η απόπειρα απαλλοτρίωσης αυτοκινήτου στη Δάφνη, κατά την οποία σκοτώθηκε ο σύντροφος Λάμπρος Φούντας, έγινε για να πραγματοποιηθεί μια επίθεση στα πλαίσια της ίδιας στρατηγικής. Ο σύντροφος Λάμπρος Φούντας αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή του για να μην περάσει το μνημόνιο, για να μην περάσει η σύγχρονη χούντα του υπερεθνικού κεφαλαίου, η χούντα της Τρόικας και του ελληνικού κράτους. Ο Λάμπρος Φούντας αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή του για να γίνει η κρίση ευκαιρία για την κοινωνική επανάσταση στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και η επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας είναι αφιερωμένη σε αυτόν και η ανάληψη έγινε στο όνομά του, Κομάντο Λάμπρος Φούντας. Γιατί η καλύτερη απόδοση τιμής σε ένα σύντροφο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα είναι η συνέχιση του ίδιου του αγώνα για τον οποίο έπεσε πολεμώντας.

Η επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας, στις 10 Απρίλη 2014, επιλέχθηκε να γίνει την ίδια μέρα που το ελληνικό κράτος, μετά από πέντε χρόνια αποκλεισμού, βγήκε στις αγορές να δανειστεί, παίρνοντας έτσι την επιβράβευση για την πολιτική κοινωνικής γενοκτονίας που εφαρμόστηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια από τους φασίστες της Τρόικας και του ελληνικού κράτους. Ήταν μια απάντηση-υποδοχή στην εκπρόσωπο της επιβολής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της λιτότητας που επιβάλλονται στην Ευρώπη, στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα ερχόταν την επομένη για να επιβραβεύσει την «επιτυχία» του ελληνικού πειράματος, χαϊδεύοντας τα αυτιά του Έλληνα υποτελούς κουίσλινγκ, πρωθυπουργού Σαμαρά.

Η επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν μια απάντηση στην πολιτική της μαζικής κοινωνικής εκκαθάρισης πλεονάζοντος πληθυσμού και πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού, αυτούς που το σύστημα δεν τους χρειάζεται και τους πετά στα σκουπίδια, θεωρώντας τους περιττούς. Ήταν μια απάντηση στην πολιτική των μαζικών δολοφονιών, των ανθρωποθυσιών και της κοινωνικής ευθανασίας, όπου 4.000 άνθρωποι θέτουν τέρμα στη ζωή τους γιατί τους στέρησαν τα πάντα και μαζί την αξιοπρέπειά τους, ενώ χιλιάδες αργοπεθαίνουν από τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τις αρρώστιες, τη στέρηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ήταν μια απάντηση στην πολιτική που οδήγησε 5.000.000 ανθρώπους στα όρια της φτώχειας, 2.500.000 στην απόλυτη εξαθλίωση, 1.500.000 στην ανεργία, τη στιγμή που χιλιάδες τρέφονται από τα σκουπίδια και τα συσσίτια, χιλιάδες είναι οι άστεγοι, ενώ αρκετές χιλιάδες ακόμα έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω χρεών.

Ο ελληνικός λαός υφίσταται απώλειες πολέμου σε καιρό ειρήνης την ίδια ώρα που οι δανειστές του υπερεθνικού κεφαλαίου, τα μέλη των κλιμακίων της Τρόικας, οι εγχώριοι τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικοί, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι μνημονιακοί βουλευτές, ζουν πλουσιοπάροχα, προστατευόμενοι από τα ένοπλα σκυλιά της αστυνομίας. Όσο λοιπόν και αν το καθεστώς και οι λακέδες του προσπαθούν να με παρουσιάσουν ως εγκληματία και τρομοκράτη και να πείσουν ότι η δράση του Επαναστατικού Αγώνα στρέφεται κατά της κοινωνίας, πολλοί από το λαό δεν ξεγελιούνται και γνωρίζουν ότι αυτοί που τους τρομοκρατούν, τους ληστεύουν, τους δολοφονούν, τους καταδικάζουν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον αργό θάνατο είναι η κυβέρνηση, το κράτος, οι καπιταλιστές και οι τραπεζίτες, η ντόπια και διεθνής οικονομική και πολιτική ελίτ. Επιπλέον, αναγνωρίζουν ότι η δράση του Επαναστατικού Αγώνα είναι προς όφελος των φτωχών και του λαού και στρέφεται κατά των δημίων του. Ότι η δράση του Επαναστατικού Αγώνα είναι αντίσταση, είναι μια απάντηση, μια προσπάθεια να επιστραφεί η βία και η τρομοκρατία εναντίον των εχθρών του λαού.

Από το 2003 αγωνίζομαι με συνέπεια στις τάξεις του Επαναστατικού Αγώνα. Ο Επαναστατικός Αγώνας πραγματοποίησε μέχρι σήμερα 17 επιθέσεις βομβιστικές ή ένοπλες. Επιθέσεις σε δικαστήρια, σε αστυνομικά τμήματα και αστυνομικές δυνάμεις, επιθέσεις στα Υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομίας, εναντίον του πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξεως Βουλγαράκη, εναντίον της Πρεσβείας των ΗΠΑ, επιθέσεις σε τράπεζες πολυεθνικές και ελληνικές, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην Τράπεζα της Ελλάδας. Από το 2003 είμαι μέλος μιας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης που διεξάγει ένα δυναμικό αγώνα για την ανατροπή του κεφαλαίου και του κράτους, για την κοινωνική επανάσταση. Με τη δράση και το λόγο της η οργάνωση έγραψε και εξακολουθεί να γραφεί σημαντικές σελίδες στην ιστορία του επαναστατικού κινήματος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Τον Απρίλιο του 2010 συνελήφθηκα στα πλαίσια της κατασταλτικής επιχείρησης του κράτους εναντίον της οργάνωσης, ένα μήνα μετά την ένοπλη συμπλοκή στη Δάφνη μεταξύ μελών του Επαναστατικού Αγώνα και αστυνομικών, κατά την οποία σκοτώθηκε ο σύντροφος Λάμπρος Φούντας. Ο Λάμπρος Φούντας σκοτώθηκε σε προπαρασκευαστική ενέργεια της οργάνωσης, σε απόπειρα απαλλοτρίωσης αυτοκινήτου που θα χρησίμευε σε επίθεση, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της πολιτικής διάσωσης του συστήματος. Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της πιο άγριας επίθεσης του υπερεθνικού κεφαλαίου και του κράτους εναντίον του λαού.

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής μου ανέλαβα την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής μου στην οργάνωση και υπερασπίστηκα όλες τις επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει, καθώς και το σύντροφο Λάμπρο Φούντα. Για τη στάση μου αυτή καταδικάστηκα, μαζί με τη συντρόφισσα Πόλα Ρούπα, στη δίκη που έγινε εναντίον της οργάνωσης –δίκη η οποία διεξήχθη μετά την παρέλευση του 18μηνου και ενώ είχαμε αποφυλακιστεί– σε πενήντα χρόνια κάθειρξη ή σε 25 χρόνια εκτιθείσα ποινή. Αρκετό καιρό πριν την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης, και αφού είχαμε σταθεί απόλυτα συνεπείς απέναντι στο Ειδικό Δικαστήριο υπερασπιζόμενοι τον Επαναστατικό Αγώνα και τις ενέργειες που πραγματοποίησε, υπερασπιζόμενοι τον ένοπλο αγώνα ως άρρηκτο κομμάτι του αγώνα και του κινήματος για την κοινωνική επανάσταση, μαζί με τη συντρόφισσα Ρούπα αποφασίσαμε να σπάσουμε τους περιοριστικούς όρους και να περάσουμε στην παρανομία.

Επιλέξαμε την παρανομία όχι μόνο για να είμαστε ελεύθεροι και να αποφύγουμε τη φυλακή, αλλά πρωτίστως για να συνεχίσουμε τον ένοπλο αγώνα μέσα στις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί μετά την υπαγωγή της χώρας στην εξουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιλέξαμε την παρανομία για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κοινωνική επανάσταση, για να βοηθήσουμε να αφυπνιστεί ο λαός, να κατανοήσει ότι η επανάσταση, η ανατροπή του κεφαλαίου και του κράτους, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση και πρόταση στα δεινά του. Επιλέξαμε την παρανομία για να συνεχίσουμε τον αγώνα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό και την αναρχία.

Για μένα και τη συντρόφισσα Ρούπα τίποτα δεν τελείωσε με τις συλλήψεις μας. Αντιθέτως, όχι μόνο διατηρήσαμε ζωντανό τον Επαναστατικό Αγώνα μετά τη σύλληψή μας, κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης και της δίκης, αλλά ήμασταν πεπεισμένοι ότι η ένοπλη επαναδραστηριοποίηση της οργάνωσης ήταν και είναι αναγκαία στις υπάρχουσες συνθήκες. Μετά την σύλληψή μου στις 16 Ιουλίου, όπου συνελήφθηκα τραυματισμένος μετά από ένοπλη συμπλοκή και καταδίωξη στο Μοναστηράκι και ως κρατούμενος πλέον, παραμένω μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, παραμένω πιστός στις αρχές και στη στρατηγική της οργάνωσης και από τη φυλακή υποστηρίζω τη συνέχιση της δράσης της οργάνωσης.

Η στρατηγική δράσης του Επαναστατικού Αγώνα αποσκοπεί στο να διαμορφώσει ένα ασταθές και ανασφαλές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον για τις επενδύσεις του υπερεθνικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, ένα ασταθές και ανασφαλές περιβάλλον για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού στα κοράκια της υπερεθνικής και ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας.

Την περίοδο από την υπογραφή του 1ου μνημονίου τον Μάιο του 2010 ως το καλοκαίρι του 2012, οι μεγάλες και μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, που συνοδεύτηκαν από βίαιες συγκρούσεις κομματιών της νεολαίας και του λαού με τους πραιτοριανούς του καθεστώτος, δεν κατάφεραν στο ελάχιστο να φρενάρουν τα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα των κυβερνήσεων και την άγρια επίθεση του υπερεθνικού κεφαλαίου. Σε αυτή την περίοδο αποδείχτηκε αφενός η έλλειψη ενός επαναστατικού κινήματος που θα εκμεταλλευόταν τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την απονομιμοποίηση του οικονομικού και πολιτικού συστήματος και που θα ήταν ικανό να δώσει απαντήσεις, να έχει προτάσεις και πρόγραμμα, να οργανώσει το λαό και να επιχειρήσει την ένοπλη ανατροπή και επανάσταση και αφετέρου αποδείχτηκε η έλλειψη της ένοπλης δράσης που σε συνδυασμό με τις λαϊκές κινητοποιήσεις θα έπαιζε αποσταθεροποιητικό ρόλο σε ένα ήδη παραπαίον σύστημα.

Ως Επαναστατικός Αγώνας έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι ο ένοπλος αγώνας αποσκοπεί στην προοπτική ενός ανατρεπτικού κινήματος που «μπορεί να παίξει το ρόλο της πολιτικής πρωτοπορίας, να διαμορφώσει το αναγκαίο πολιτικό έδαφος για να μπορεί να αναπτυχθεί ένα κοινωνικά διευρυμένο ταξικό και πολιτικό ρεύμα ικανό να επιχειρήσει την ένοπλη προλεταριακή αντεπίθεση εναντίον του καθεστώτος και να πραγματώσει την κοινωνική επανάσταση». Τη διετία 2010-2012 δεν υπήρξαν πιο ευνοϊκές συνθήκες για μια επαναστατική απόπειρα στην Ελλάδα. Τα επόμενα δύο χρόνια, εφόσον η ευκαιρία της ανατροπής έμεινε ανεκμετάλλευτη, το παραπαίον σύστημα έχει σχετικά σταθεροποιηθεί.

Ο αναρχικός-αντιεξουσιαστικός, αλλά και ο ευρύτερος αντικαπιταλιστικός χώρος, δεν έπαιξαν το ρόλο τους σε αυτές τις συνθήκες ως όφειλαν. Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις και οι συγκρούσεις της περιόδου 2010-2012 εξάντλησαν τη δυναμική τους και έδειξαν τα όριά τους, χωρίς να μπορέσουν να σταματήσουν την πολιτική των μνημονίων. Τραγική υπενθύμιση των αδιεξόδων των κινητοποιήσεων εκείνης της περιόδου και του «κινήματος των αγανακτισμένων» ήταν η αυτοκτονία του αγωνιστή Δημήτρη Χριστούλα, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε τον Απρίλιο του 2012 στο σημείο που γινόταν η Λαϊκή Συνέλευση στην πλατεία Συντάγματος. Ο Χριστούλας πέθανε δίνοντας το ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ότι μόνο μία ένοπλη κοινωνική επανάσταση μπορεί να ανατρέψει τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονταν και να ανατρέψει το καθεστώς, ευχόμενος ότι «η νεολαία θα πάρει τα καλάσνικωφ και θα κρεμάσει τους προδότες στην πλατεία Συντάγματος…».

Στο αμέσως επόμενο διάστημα τη σκυτάλη πήρε η καθίζηση των κοινωνικών αντιστάσεων, ενώ ο λαός αποσύρθηκε από τους δρόμους. Τη σκυτάλη των κοινωνικών αντιστάσεων πήρε το στημένο κοινοβουλευτικό παιχνίδι όπου αφενός η κυβέρνηση Σαμαρά, σε συνεργασία με τους εταίρους της ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αναλαμβάνοντας τον Ιούνιο του 2012 τη διαχείριση της κρίσης, συνεχίζει με μεγαλύτερη οξύτητα και σφοδρότητα την αντιλαϊκή και αντικοινωνική επίθεση για λογαριασμό της υπερεθνικής ελίτ και των δανειστών και όπου, αφετέρου, η αξιωματική αντιπολίτευση του τυχοδιωκτικού, αλλοπρόσαλλου και αντιφατικού ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κεφαλοποιήσει την κοινωνική οργή και δυσαρέσκεια για να αναλάβει αυτός τη διαχείριση της κρίσης και τον «εξανθρωπισμό» του συστήματος.

Δυστυχώς αρκετοί αναρχικοί, αποδεικνύοντας την απουσία ισχυρής πολιτικής βούλησης για αγώνα με προοπτική την ανατροπή και την επανάσταση, είναι διατεθειμένοι να ψηφήσουν ΣΥΡΙΖΑ έχοντας την αυταπάτη ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς και ότι θα αλλάξουν ευνοϊκά τα πράγματα σε σχέση με τους πολιτικούς κρατούμενους και τους αντιτρομοκρατικούς νόμους. Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι όταν χάνονται ευκαιρίες για ανατροπή, ή περνούν ανεκμετάλλευτες, τη σκυτάλη παραλαμβάνουν η αντίδραση και η αντεπανάσταση. Η κυβέρνηση Σαμαρά εφάρμοσε μετά την εκλογή της μια φασιστική και ακροδεξιά πολιτική ατζέντα, το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» και το «νόμος και τάξη» απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις. Δεν υπήρξε απεργία εργαζομένων που να μην κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική, όπως εκείνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους ναυτεργάτες, ενώ ανακαταλήφθηκε η Χαλυβουργία από τα ΜΑΤ μετά από πολύμηνη απεργία και κατάληψη του εργοστασίου από τους εργαζόμενους.

Το ίδιο διάστημα έχουμε τη ραγδαία άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος, της Χρυσής Αυγής, το οποίο μπήκε στη Βουλή συσπειρώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι των απογοητευμένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, της ευρύτερης λαϊκής δεξιάς, του κέντρου κ.ά. Παρά τις αντιευρωπαϊκές και αντιμνημονιακές διακηρύξεις της για να ξεγελά τους εθνικά πληγωμένους ψηφοφόρους, ο αποκλειστικός ρόλος της Χρυσής Αυγής είναι αυτός της δύναμης κρούσης στην υπηρεσία του κεφαλαίου για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του και την εξόντωση εξαθλιωμένων μεταναστών εργατών, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Παρά τη σχετική σταθεροποίηση του καθεστώτος στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια, τίποτα δεν τελείωσε. Η καπιταλιστική μηχανή, όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, εξακολουθεί να είναι μπλοκαρισμένη. Παρά τις διακηρύξεις της ελληνικής κυβέρνησης, η πολιτική των μνημονίων ήρθε για να μείνει σε μόνιμη βάση. Το τέλος της κρίσης δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα, με το ελληνικό χρέος να μην είναι βιώσιμο, αφού έχει εκτιναχθεί με τα προγράμματα διάσωσης και τα μνημόνια από το 129% του ΑΕΠ το 2009, στο 176% του ΑΕΠ το 2013. Ουσιαστικά, αυτό που διακυβεύεται είναι το τέλος της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, η διαδικασία της οποίας έχει μπλοκάρει με την κρίση, και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στο ίδιο το σύμπλεγμα της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν συγκρούσεις και ανταγωνισμοί, πληθαίνουν οι φωνές των ευρωσκεπτικιστών οι οποίο υποστηρίζουν την επαναφορά του status της εθνικής κυριαρχίας και του εθνικού κράτους. Πρωταγωνιστές αυτής της τάσης είναι οι εθνικιστές, ακροδεξιοί και φασίστες, των οποίων η άνοδος φάνηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, όπου το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία βγήκε πρώτο, όπως και οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές, ενώ στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή βγήκε τρίτο κόμμα αυξάνοντας τα ποσοστά της.

Ως αναρχικοί, ως Επαναστατικός Αγώνας, στην τελευταία προκήρυξη με την οποία αναλάβαμε την ευθύνη για την επίθεση στη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας έχουμε καταθέσει τη δική μας οπτική για τις θέσεις και τις προτάσεις που πρέπει να έχει ένα επαναστατικό κίνημα προς την κατεύθυνση της ανατροπής του κεφαλαίου και του κράτους. Κατά την άποψή μας ένα επαναστατικό κίνημα πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα, ξεκάθαρες πολιτικές προτάσεις, με σκοπό να πείσει το λαό, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς, για την αναγκαιότητα της επανάστασης, αφού τα συμφέροντα του λαού, της τάξης των εργαζομένων και των φτωχών ταυτίζονται με την αναγκαιότητα της ανατροπής του κεφαλαίου και του κράτους. Γι’ αυτό και στην τελευταία προκήρυξη δημοσιεύσαμε μία επαναστατική πλατφόρμα που να περιέχει τις προτάσεις και τις θέσεις που κατά την γνώμη μας πρέπει να έχει ένα αντικαπιταλιστικό επαναστατικό κίνημα, επιδιώκοντας παράλληλα να ανοίξει και ένας διάλογος πάνω στις θέσεις εκείνες που αποτελούν προϋπόθεση για την οργάνωση ενός κινήματος.

Ένα πολιτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο, γιατί πέρα από το γεγονός ότι εμπεριέχει τις θέσεις για μια αταξική κοινωνία, για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, είναι ταυτόχρονα και απαραίτητο όπλο για την καταπολέμηση και αποδόμηση των πολιτικών θέσεων και προτάσεων των καθεστωτικών κομμάτων, όπως π.χ. των σοσιαλδημοκρατικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ή των αδιεξόδων του εναλλακτισμού που χαρακτηρίζουν τάσεις μέσα στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο. Στην εποχή μας, εν μέσω κρίσης, δεν είναι λίγα τα αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά εγχειρήματα τα οποία βρίσκονται εκτός κρατικού πλαισίου, όμως η μη σύνδεσή τους με ένα σχέδιο επαναστατικής προοπτικής, καταστροφής του καπιταλισμού και του κράτους και συνολικής ανάληψης της διαχείρισης όλων των κοινωνικών υποθέσεων από το λαό, τα περιορίζει αποκλειστικά στο ρόλο της φιλανθρωπίας και της αυτοδιαχείρισης της φτώχειας. Μια τέτοιου είδους αυτοδιαχείριση είναι ως ένα μεγάλο βαθμό ανεχτή και αφομοιώσιμη, όπως έχει δείξει το παράδειγμα της Αργεντινής, όπως είναι αφομοιώσιμη και από καθεστωτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συμπεριλαμβάνει την αυτοδιαχείριση μέσα στο πολιτικό του πρόγραμμα.

Οποιοδήποτε εγχείρημα (κατάληψεις, κοινωνικά κέντρα, κοινωνικά ιατρεία κλπ )μπορεί να κοινωνικοποιηθεί, δεν συνδέεται με την κοινωνική βάση, είναι εσωστρεφές και αυτάρεσκο, είναι εναλλακτικό και δεν έχει επαναστατική προοπτική. Ακόμα και ο ένοπλος αγώνας που έχει αναφορά στον ατομικισμό και τον αντικοινωνισμό είναι εσωστρεφής δράση, είναι μεν μια εξεγερτική ατομικιστική δράση δεν θα μπορούσε όμως να έχει επαναστατική προοπτική, αφού η επανάσταση είναι αναγκαστικά κοινωνική και άρα δεν μπορεί παρά να έχει κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά. Μια τέτοιου είδους δράση δεν μπορεί να κοινωνικοποιηθεί, δεν μπορεί να αποτελέσει κοινωνική πρόταση, άρα δεν μπορεί να διαχυθεί για να θέσει το ζήτημα της προοπτικής της ανατροπής του κεφαλαίου και του κράτους. Η κοινωνική αυτοδιαχείριση για να είναι πραγματικά επαναστατική δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα ρόλο περιφερειακών «νησίδων ελευθερίας» σε έναν ωκεανό καπιταλιστικού εδάφους, αλλά πρέπει να καταλάβει ολόκληρο το κοινωνικό έδαφος.

Είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι η ύπαρξη πολλών τέτοιων νησίδων αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων μπορούν να «περικυκλώσουν» το κράτος και το κεφάλαιο και τελικά να ανατρέψουν το καθεστώς. Για να ανατραπεί το καθεστώς είναι απαραίτητη η ένοπλη έφοδος, η ένοπλη επίθεση για την κατάληψη του εδάφους του εχθρού, των οχυρών του εχθρού –κοινοβούλιο, υπουργεία, τράπεζες, επιχειρήσεις–, ενώ είναι απαραίτητος ο αφοπλισμός των αστυνομικών τμημάτων και των ενόπλων δυνάμεων του καθεστώτος. Είναι επίσης μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι μια επανάσταση θα είναι βιώσιμη αν επιχειρηθεί και περιοριστεί στα εθνικά σύνορα μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση το υπερεθνικό κεφάλαιο και οι δανειστές θα εξαπέλυαν ένα εξοντωτικό οικονομικό εμπάργκο, ενώ φυσικά δεν αποκλείεται μια ένοπλη επέμβαση. Άλλωστε το ΝΑΤΟ έχει προβλέψει τέτοιου είδους επεμβάσεις στο έδαφος χώρας-μέλους για την αποκατάσταση της τάξης. Γι’ αυτόσε μια τέτοια περίπτωση ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αποκρούσει με τα όπλα τους μισθοφόρους της υπερεθνικής ελίτ. Μια επανάσταση στην Ελλάδα θα αποτελούσε μια βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είναι φωτεινό παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης αλλά και για όλο τον κόσμο.

Ας κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα την αρχή για μια διεθνή κοινωνική επανάσταση. Αξίζει να αγωνιστούμε και εν ανάγκη να πεθάνουμε για αυτή».

Νίκος Μαζιώτης, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα

Φυλακές Διαβατών

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Μαζιώτης ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος "

Νέο όνομα επιχειρηματία στην υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης

Ερευνάται και η σχέση προσώπων με επιδρομή Αμερικανών σε πλοίο

Ένα νέο όνομα επιχειρηματία εμφανίζεται ξαφνικά στην υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι με το πλοίο «Noor 1» τον περασμένο Ιούνιο. Φέρεται να είχε νοικιάσει με απόλυτη μυστικότητα τον χώρο σε περιφερειακό σημείο της Ελευσίνας όπου κατέπλευσε λίγες εβδομάδες αργότερα το έμφορτο ηρωίνης πλοίο, με την επίκληση ότι «σε εκείνο το σημείο ήθελε να επισκευάζει μικρά δεξαμενόπλοια που έρχονταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Εξετάζονται πληροφορίες ότι ένας εκ των ήδη κατηγορουμένων της υπόθεσης σχετιζόταν και με την παράνομη μεταφορά πετρελαίου από τους αντάρτες της Λιβύης με το πλοίο «Morning Glory» τον Μάρτιο του 2014. Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει παρέμβαση του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του αμερικανού Πενταγώνου, ενώ είχε ακολουθήσει επέμβαση αμερικανικών δυνάμεων στο τάνκερ όταν βρισκόταν σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου.

Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι στο Βέλγιο έγιναν συλλήψεις τριών ατόμων -εκ των οποίων μία γυναίκα- τουρκικής καταγωγής οι οποίοι πιθανολογείται ότι εμπλέκονται στη μεταφορά της τεράστιας ποσότητας ηρωίνης. Η σύλληψή τους φέρεται να έγινε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για συμμετοχή τους σε εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις, πιθανόν για λόγους αντεκδίκησης σε σχέση με την υπόθεση της ηρωίνης.
Αυτές είναι ορισμένες από τις εντυπωσιακές εξελίξεις στην περιώνυμη υπόθεση της μεταφοράς των δύο τόνων της εν λόγω ναρκωτικής ουσίας που αποκαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου 2014 με τη συνεργασία της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA), του Λιμενικού, του ΣΔΟΕ αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι στιγμής έχουν κατηγορηθεί για αυτήν την υπόθεση περίπου 30 άτομα, από τους οποίους ένας 41χρονος επιχειρηματίας από τη Φιλοθέη που αρνείται κάθε εμπλοκή, μεσάζοντες που φόρτωσαν την ηρωίνη στον Περσικό κόλπο αλλά και ένας αρχιπλοίαρχος που εργαζόταν σε ναυτιλιακή εταιρεία στο Ντουμπάι και ο οποίος φέρεται -σε κρίσιμη κατάθεση- να επικοινωνούσε με τον ινδό πλοίαρχο του «Noor 1» την ώρα της φόρτωσης της ηρωίνης στον Κόλπο. Ο ίδιος έχει προσφύγει κατά της απόφασης της προφυλάκισής του πριν από 15 ημέρες και ο φάκελος της υπόθεσης εξετάζεται τις τελευταίες ημέρες από το δικαστικό συμβούλιο.

Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα έχουν ανακύψει σημαντικά νέα στοιχεία και κυρίως η ανεύρεση ενός ιδιωτικού συμφωνητικού με το οποίο προ πέντε μηνών ενοικιαζόταν αντί 8.000 ευρώ μηνιαίως ο χώρος στην Ελευσίνα όπου έδεσε το «Noor 1». Εκείνο που έχει εντυπωσιάσει είναι ότι ο αναφερόμενος ως ενοικιαστής του χώρου επιχειρηματίας (σ.σ. το όνομά του δεν είχε εμφανισθεί μέχρι τώρα στην υπόθεση, είναι στη διάθεση του «Βήματος») φέρεται να είχε πει ότι «ήθελε εκεί να φέρνει δεξαμενόπλοια από το Ντουμπάι (…) να τα επισκευάζει».

Οι ερευνητές της υπόθεσης ανακάλυψαν ότι ο προηγούμενος κάτοχος του χώρου απέκρυψε την υπενοικίασή του όταν είχε καταθέσει για τη μεταφορά ηρωίνης από την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν είχε αναφέρει το όνομα του επιχειρηματία ούτε την υπενοικίαση.

Παράλληλα εντυπωσιακό στοιχείο θεωρείται ότι ένας ναυτιλιακός παράγοντας που έχει εμπλακεί στην υπόθεση ηρωίνης εμφανίζεται να είχε καθοδηγητικό ρόλο στο ταξίδι του δεξαμενόπλοιου «Morning Glory» που είχε φορτώσει στα μέσα Μαρτίου 2014 παράνομα 234.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το λιμάνι Ες Σιντρ της Λιβύης, το οποίο δεν ελέγχει η επίσημη κυβέρνηση.

Η φόρτωση του πετρελαίου φέρεται ότι ήταν έργο ανταρτών που σχεδίαζαν να το πουλήσουν -αξίας περίπου 30 εκατ. δολαρίων- παρακάμπτοντας την κυβέρνηση. Εκείνη την περίοδο ένοπλες ομάδες είχαν πάρει τον έλεγχο τριών σημαντικών λιμανιών στη Λιβύη, ζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη του εμπορίου πετρελαιοειδών και πολιτική αυτονομία. Τότε είχε σημάνει διεθνής κινητοποίηση και κάλυψη του συμβάντος από όλα τα ΜΜΕ.

Το πλοίο εντοπίστηκε από αμερικανικές δυνάμεις στην Κύπρο και έγινε επιδρομή σε αυτό. Όπως αναφερόταν τότε σε ανακοίνωση του Πενταγώνου, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με εντολή του Μπαράκ Ομπάμα και ύστερα από αίτημα των λιβυκών και κυπριακών αρχών.
Πάντως λίγο μετά την αναχώρηση του πλοίου δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης προσπάθησαν να το σταματήσουν ανοίγοντας μάλιστα πυρ, αλλά ο καπετάνιος κατάφερε να διαφύγει. Η υπόθεση είχε προκαλέσει τριγμούς στην αφρικανική χώρα με αποτέλεσμα η Βουλή να εκδιώξει τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν, ο οποίος τελικά εγκατέλειψε τη χώρα.

Αυτό το ταξίδι του «Morning Glory» εξετάζεται τις τελευταίες εβδομάδες για το αν συσχετίζεται με ναυτιλιακή εταιρεία στο Ντουμπάι που «εμφανίζεται» και στην υπόθεση της ηρωίνης.

Τώρα πλέον ερευνάται αν αυτή η υπόθεση μπορεί να συσχετισθεί και με τα προηγηθέντα στο Ντουμπάι της μεταφοράς της ηρωίνης.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο όνομα επιχειρηματία στην υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης "

Σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% το 2015 προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% από το 2015 και για το σύνολο του έτους σχεδιάζει η κυβέρνηση. Τα σενάρια που προέβλεπαν μείωση της εισφοράς κατά 50% το 2015 απομακρύνονται, καθώς το οικονομικό επιτελείο φοβάται ότι το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος θα προσκρούσει στις αντιστάσεις της τρόικας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα δεν έχει συναινέσει στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και θα επιδιωχθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης να αποσπάσει το «πράσινο φως». Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι η εισφορά αλληλεγγύης συνεισέφερε στον προϋπολογισμό του 2013 (δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το 2014) το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που μειωθεί κατά 30% τα έσοδα θα ανέλθουν περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα κλείσει σημαντικά την «τρύπα» του προϋπολογισμού του 2015. Ωστόσο λογιστικά στον προϋπολογισμό του 2015 θα εγγραφούν περίπου τα μισά και τα υπόλοιπα στο 2016.

Σημειώνεται ότι η τρόικα υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015 ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζει για το επόμενο έτος την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία βάσει του νόμου λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Από την άλλη πλευρά το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, χωρίς και αυτό να υπολογίζει τα έσοδα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Εφόσον λοιπόν επανακατατεθεί η διάταξη που θα προβλέπει επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο επόμενο έτος μειωμένη όμως κατά 30% θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ μειώνοντας ισόποσα το ύψους του ποσού που υπολογίζει η τρόικα και η κυβέρνηση.

Τα ίδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν μπορεί σε ένα ή δύο χρόνια να «πετάξεις» έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σταδιακά και να αναπληρώνονται τα έσοδα από άλλες πηγές, κυρίως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς νέα μέτρα, αλλά μέσω κυρίως της πάταξης της φοροδιαφυγής και ενός νέου φορολογικού μοντέλου το οποίο θα παραμείνει σταθερό για χρόνια.

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι νέες αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό και αφορούν την επέκταση των δόσεων του φόρου ακινήτων ακόμα και των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον τρέχοντα προϋπολογισμό καθώς και στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, επισημαίνοντας ότι μέχρι να μπουν σε ισχύ οι νέες αλλαγές θα παρουσιαστεί πρόσκαιρη μείωση των εσόδων από τις ανωτέρω πηγές.

Πάντως, με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα διαπιστώσουν από τα τέλη του Ιανουαρίου του 2015 (εφόσον είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι) την αύξηση του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που σήμερα έχει ετήσιο εισόδημα ύψους 20.000 ευρώ, καταβάλλει ετησίως 200 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης ή διαφορετικά 14,28 ευρώ τον μήνα (200/14).

Με τη μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 το ποσό θα μειωθεί στα 140 ευρώ ετησίως ή στα 10 ευρώ μηνιαίως. Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ετησίως πληρώνει σήμερα εισφορά αλληλεγγύης 600 ευρώ και με τις αλλαγές που προωθούνται θα πληρώσει 420 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει το μέτρο και για τα επόμενα έτη, μειωμένο το 2015 κατά 30%. Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται από το 2015 ως εξής:

• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 0,7 (από 1%) επί ολόκληρου του ποσού.

• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 1,4% (από 2%) επί ολόκληρου του ποσού.

• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, με συντελεστή 2,10% (από 3%) επί ολόκληρου του ποσού.

• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 2,8% (από 4%) επί ολόκληρου του ποσού.

• Για το συνολικό καθαρό εισόδημα των μελών της κυβέρνησης, ευρωβουλευτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% (από 5%) επί ολόκληρου του ποσού.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » " Σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% το 2015 προσανατολίζεται η κυβέρνηση "

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στον ΕΟΠΥΥ

Καρδιολόγος συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ έγραφε στις αρχές του 2013 σε σχεδόν όλους τους ασφαλισμένους που επισκέπτονταν το ιατρείο του δύο υπέρηχους: καρδιάς και στην περιοχή της κοιλιακής αορτής. Τους υπέρηχους εκτελούσε ο ίδιος και ακριβώς λόγω της διπλής εξέτασης αποζημιωνόταν εις διπλούν. Μάλιστα είχε χρεώσει στον ΕΟΠΥΥ διπλό υπέρηχο που είχε κάνει στο παιδί του. Οταν ελέγχθηκε από τον Οργανισμό για την υπερβολική αυτή συνταγογραφική του συμπεριφορά, η απάντηση ήταν αποστομωτική: «Γιατί, υπάρχει οδηγία να μην το κάνω;». Σε άλλη περίπτωση, γιατρός είχε γράψει εξέταση PSA (για τον προστάτη) σε γυναίκα... Ακόμα χειρότερα, η εξέταση αυτή εκτελέσθηκε κανονικά από το εργαστήριο!

Αυτά τα δύο παραδείγματα, που ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, μπορεί να μη χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των γιατρών, δικαιολογούν όμως σαφώς την ανάγκη κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση εξετάσεων. Οι οδηγίες για περίπου 30 εξετάσεις βγήκαν και, όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του Οργανισμού, σε περίπου δύο εβδομάδες θα προστεθούν σε αυτές περισσότερες (ήδη 10 είναι στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας).

Οι οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί δέχονται σφοδρή κριτική από διάφορες πλευρές. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος διαμαρτύρεται ότι δεν έχουν σχέση με αυτές που είχε παραδώσει στο υπουργείο τον Μάιο. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων Φ. Πατσουράκος έχει καταγγείλει ότι ελήφθησαν υπόψη αμερικάνικες και όχι ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, κ. Λύδια Ιωαννίδου - Μουζάκα, τις χαρακτήρισε χθες «αντιεπιστημονικές, απάνθρωπες και ασύμφορες οικονομικά».

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν τονίσει ότι οι οδηγίες είναι σύμφωνες με τεκμηριωμένες οδηγίες επιστημονικών εταιρειών αλλά, εφόσον χρειαστεί, θα βελτιωθούν. Οπως ανέφερε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, «οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν εμποδίζουν τη συνταγογράφηση και την παραπομπή για εξετάσεις. Δεν κόβουμε καμία εξέταση, είναι ένα πλαίσιο οδηγιών, οι οποίες είναι δεκτικές βελτιώσεων και διορθώσεων». Από την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει από την επιστημονική κοινότητα τεκμηριωμένες παρατηρήσεις και προτάσεις. Στο κάλεσμα αυτό έχουν ανταποκριθεί κυρίως επαγγελματικές ενώσεις γιατρών. Ετσι, έστειλε χθες εκ νέου κάλεσμα μόνο στις επιστημονικές ενώσεις γιατρών να απαντήσουν αν συμφωνούν με τις υφιστάμενες οδηγίες ή χρειάζεται να αλλάξουν. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να τεκμηριώσουν με βιβλιογραφία αυτή τους τη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος γιατρός συστηματικά δεν ακολουθεί τις οδηγίες θα ελέγχεται από τον ΕΟΠΥΥ. Αν έχει επαρκείς απαντήσεις δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Αλλωστε «ο έλεγχος δεν σταματά ποτέ», επισημαίνει στην «Κ» στέλεχος του ΕΟΠΥΥ. Σε καθημερινή βάση ο Οργανισμός δέχεται περισσότερες από 10 καταγγελίες ασφαλισμένων για αντισυμβατικές συμπεριφορές παρόχων. «Γιατρός ζητούσε 20 ευρώ από τους ασφαλισμένους για να γράψει φάρμακα, εντελώς αυθαίρετα. Συνέβη ακόμα και σε συγγενή εργαζομένου στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ. Διαγνωστικά κέντρα ζητούν από τους ασφαλισμένους περισσότερα χρήματα από τη νόμιμη συμμετοχή του 15%, ενώ υπήρξε περίπτωση που διαγνωστικό πρόσθεσε εξετάσεις για να κάνει ο ασφαλισμένος χωρίς παραπεμπτικό γιατρού. Ασφαλισμένος κατήγγειλε ότι του είχε κλείσει γιατρός ραντεβού στις 4 το πρωί (!), χωρίς φυσικά να βρίσκεται εκείνη την ώρα στο ιατρείο του». Ο έλεγχος δεν οδηγεί πάντα σε κυρώσεις. Είναι ενδεικτική η περίπτωση γιατρού που όταν κλήθηκε να δικαιολογήσει μεγάλο αριθμό εξετάσεων σε νεφροπαθείς, τεκμηρίωσε με απόλυτα επιστημονικό τρόπο ότι με τον τρόπο αυτό ελέγχει καλύτερα τους ασθενείς. Το αποτέλεσμα είναι αυτοί να «γλιτώνουν» την αιμοκάθαρση, μία διαδικασία με μεγάλο -μεγαλύτερο των εξετάσεων που έγραφε- οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δέχθηκε τις εξηγήσεις της, αλλά την ανήγαγε σε άτυπη σύμβουλο.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » " Ιστορίες καθημερινής τρέλας στον ΕΟΠΥΥ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news