facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Συναγερμός στον Έβρο υπό τον φόβο υπερχείλισης – Ξεπέρασε το όριο επιφυλακής η στάθμη

Στο πόδι βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ λόγω της άνοδος της στάθμης του ποταμού Έβρου μετά και τις βροχοπτώσεις που πλήττουν τη γειτονική χώρα αλλά και την περιοχή.

Σύμφωνα με τα σταθμήμετρα που έχουν τοποθετηθεί στον ποταμό Έβρο και ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ροή στον σταθμό μέτρησης του Σβίλενγκραντ έχει φτάσει τα 1.208 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο με όριο επιφυλακής τα 1.100 με τον σταθμό αύξησης να κυμαίνεται στο 1,41%.

Σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π-ΑΜΘ αναφέρει τα εξής:
Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στο κεντρικό, ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας υπήρξε σημαντική αύξηση της στάθμης του ποταμού Έβρου με παροχές που ξεπέρασαν τα 1200m3/sec.

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των φαινομένων ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γεώργιος Παυλίδης, σε αγαστή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Έβρου, με επιτελικούς του συνεργάτες, με την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας και με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας συντόνισαν το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Ορεστιάδας ώστε να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικημένες περιοχές.

Την περιοχή του Ορμενίου και των Δικαίων επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής ο Αντιπεριφερειάρχης Εβρου μαζί με κλιμάκιο μηχανικών για να εκτιμήσουν την όλη κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται σταθερή.

Στην άμεση ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων συνέβαλε η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Ελληνική Πρεσβεία στην Σόφια η οποία εξέδωσε ρηματική διακοίνωση για την αναμενόμενη αύξηση των υδάτων στον ποταμό Έβρο. Οι υπηρεσίες της περιφέρειας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητας παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου.

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες των παρέβριων περιοχών λόγω της αύξηση των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στην Ελληνική επικράτεια από τη Βουλγαρία, δια του ποταμού Έβρου

Να μην πλησιάζουν αναχώματα και άλλα επικίνδυνα σημεία.
Να μη διέρχονται από πλημμυρισμένες περιοχές, εάν δεν είναι απόλυτα βέβαιοι για το βάθος του νερού και την κατάσταση του οδοστρώματος που δεν είναι ορατό.
Να παρακολουθούν συνεχώς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιόφωνα, τηλεόραση)
Να συμμορφώνονται άμεσα στις οδηγίες και υποδείξεις των πολιτικών και αστυνομικών Αρχών.
Επίσης συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς του Επαρχιακού, Εθνικού και Δημοτικού δικτύου στα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, παρά την αποκατάσταση του οδικού δικτύου από συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων υπάρχουν σημεία που παραμένουν επικίνδυνα.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. Καθώς και από τον ισότοπο της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας http://cp.pamth.gov.gr

thrakitoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στον Έβρο υπό τον φόβο υπερχείλισης – Ξεπέρασε το όριο επιφυλακής η στάθμη"

Aντισυνταγματικό κρίθηκε το παράβολο των 200 ευρώ για την άσκηση έφεσης

«Καθαρά εισπρακτικό μέτρο» και κατά συνέπεια αντισυνταγματικό και αντίθετο στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι η προϋπόθεση που θέτει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ότι για το παραδεκτό της άσκησης έφεσης υποχρεωτική είναι η έκδοση παραβόλου 200 ευρώ.

Ειδικότερα, το Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων έκρινε αντισυνταγματικές, ανίσχυρες και ανεφάρμοστες τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 495 παρ. 4 όπως προστέθηκε με το άρθρο 12 παρ. 2 του νόμου 4055/2012), που για το παραδεκτό της άσκησης έφεσης, επιβάλουν εφέτης υποχρεωτικά την καταβολή παραβόλου 200 ευρώ.

Ο Εφέτης Λάμπρος Καρέλος με την 108/2014 απόφασή του, τις επίμαχες διατάξεις τις χαρακτήρισε «καθαρά εισπρακτικό μέτρο», καθώς στην παρούσα οικονομική κατάσταση, εμποδίζει τη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ενός σημαντικού τμήματος των Ελλήνων πολιτών.

Δικάζοντας έφεση κατά αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου, για την οποία δεν είχε καταβληθεί το παράβολο, το δικαστήριο δέχθηκε την έφεση και κήρυξε ανίσχυρες και επομένως ανεφάρμοστες τις επίμαχες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με το σκεπτικό ότι «θίγουν τον πυρήνα του ατομικού δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη και είναι αντίθετες προς τις αυξημένης ισχύος διατάξεις που θεσπίζουν το εν λόγω δικαίωμα, ήτοι τις διατάξεις του άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ οι οποίες έχουν υπερνομοθετική ισχύ και εκείνες του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος» που προστατεύει το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας.

Ακόμη, κρίθηκε ότι παραβιάζουν και τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθόσον «προβλέποντας αδιακρίτως το παράβολο ως προϋπόθεση παραδεκτού της έφεσης, προβαίνουν σε διάκριση των πολιτών σ΄ αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα προκαταβολής του, η οποία τους επιτρέπει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και σ΄ αυτούς που μη έχοντας τη σχετική δυνατότητα στερούνται το έννομο αυτό αγαθό, διάκριση όμως και στέρηση μη ανεκτές σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία».

Σε άλλο σημείο της απόφασης υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για καθαρά εισπρακτικό μέτρο, με το οποίο επιδιώκεται, μέσω του θεσμού της απονομής της δικαιοσύνης, αύξηση των δημόσιων εσόδων και, συνεπώς, για μέτρο, το οποίο ούτε στην εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων αποσκοπεί, ούτε την ανάγκη αποτελεσματικής απονομής της Δικαιοσύνης υπηρετεί».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Aντισυνταγματικό κρίθηκε το παράβολο των 200 ευρώ για την άσκηση έφεσης"

Μαρία, αιχμάλωτη στο Κωσταλέξι της Καλλιθέας

Eνα νέο Κωσταλέξι στην καρδιά της Αθήνας φέρνει στο φως η έρευνα του «Εθνους της Κυριακής», που έγινε αφορμή να κινηθεί δικαστική διαδικασία, προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον απάνθρωπο εγκλεισμό της ορφανής και ανάπηρης Μαρίας Παπαδοπούλου.

Η 36χρονη κοπέλα, που σώθηκε από θαύμα, νοσηλεύεται σε κρατικό νοσοκομείο από τον περασμένο Ιούλιο, έχοντας ωστόσο χάσει το αριστερό της πόδι από τα βασανιστήρια, αφού είχε πέσει θύμα 77χρονης Ρωσοπόντιας, που την πρόσεχε τα τελευταία χρόνια, και 50χρονου συγγενούς της. Μαζί της απέσπασαν την ακίνητη περιουσία και εισέπρατταν τη σύνταξη των 1.200 ευρώ που έπαιρνε, την κρατούσαν σε μπαλκόνι φωταγωγού, χωρίς φαγητό και νερό, με το σπασμένο πόδι της δεμένο σε ξύλο, όπως τα ζώα, αφήνοντάς την να σαπίζει από τις κατακλίσεις...

Η άτυχη Μαρία θα είχε χάσει τη ζωή της, εάν δεν την έσωζαν οι γείτονες στην πολυκατοικία της Καλλιθέας, οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν την κατάστασή της, ειδοποίησαν την υγειονομική υπηρεσία.

Δεν μου έδινα ούτε νερό και με χτυπόύσαν
Το «Εθνος της Κυριακής» μόλις ενημερώθηκε για τη φρικτή ιστορία της Μαρίας, έσπευσε να διερευνήσει την υπόθεση, προσκομίζοντας παράλληλα στις δικαστικές αρχές τα στοιχεία, για να επισπευσθεί η ποινική διαδικασία, η οποία είχε ξεκινήσει από το ΑΤ Καλλιθέας, αλλά μέχρι τότε εκινείτο με βραδείς ρυθμούς, γιατί δεν είχε δοθεί η απαιτούμενη βαρύτητα στο περιστατικό...

Αποτέλεσμα ήταν να κινητοποιηθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, που διαπίστωσε ότι η 36χρονη βρισκόταν ένα σκαλί πριν από τον θάνατο... Ετσι με διαδικασία-αστραπή ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού, σε βάρος της 77χρονης και του 50χρονου, ενώ δόθηκε κατεπείγουσα παραγγελία για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης!

Παράλληλα, η Δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για το πώς πέρασε στα χέρια της 77χρονης το διαμέρισμα της Μαρίας, καθώς προκύπτει από το συμβόλαιο ότι η 36χρονη δώρισε το 2008 το σπίτι της στην κατηγορούμενη, κρατώντας -ευτυχώς- την επικαρπία «... σε ένδειξη της προς αυτήν αγάπης και στοργής της, διότι -όπως δήλωσε- την περιποιείται και την προσέχει σαν μάνα της...», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι η Μαρία «... παραιτείται από κάθε δικαίωμά της να ανακαλέσει τη δωρεά αυτή για κάθε λόγο και αιτία, αναγνωρίζοντας πως γίνεται από ιδιαίτερο ηθικό καθήκον και από ευπρέπεια».

Επιπλέον διερευνάται εάν διαμένουν τώρα στο σπίτι άλλοι από τον κύκλο των κατηγορουμένων, ώστε να απομακρυνθούν, για να επιστρέψει εκεί η Μαρία μετά τη νοσηλεία της. Αυτεπάγγελτα η Εισαγγελία έχει ξεκινήσει ενέργειες, για να διοριστεί δικαστική παραστάτης της Μαρίας η γειτόνισσά της Ιωάννα Πλεύρη, που είναι συνεχώς δίπλα της.

Ανατριχιαστικό είναι το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «... βαριά υπόχρωμη μικροκυτταρική αναιμία, γενικευμένες κατακλύσεις ράχης, λεκάνης, ισχίων, πτερνών, γονάτων, ανοιχτά τραύματα δεξιάς και αριστεράς κατά γόνυ άρθρωσης και γενικευμένη καχεξία, καθώς και βαριές λοιμώξεις μαλακών μορίων...».

Ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να ξεχάσει κάποιος στη Μαρία είναι τα μάτια της! Ο,τι δεν μπορεί να κάνει με το ακίνητο, παράλυτο σώμα της, το κατορθώνουν τα υγρά, μεγάλα μάτια της. Ξαπλωμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου μιλάει αργά, αλλά κατανοητά. Ζητά ένα παγωτό και λίγο νερό. «Πότε θα έρθει η Ιωάννα;», ρωτάει συνέχεια, αναφερόμενη στη γειτόνισσα, που, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, τη βοήθησε.

Συγκλονιστική μαρτυρία
«Θα ήθελα να γυρίσω σπίτι μου, αλλά φοβάμαι. Με χτύπαγαν. Δεν μου έδιναν νερό, για να μην κατουριέμαι και λερώνω συνέχεια. Δεν με αγαπάει. Θέλω άλλη γυναίκα να με προσέχει...». Θυμάται τη γιαγιά της, ο θάνατος της οποίας την έφερε στο σημείο να επιχειρήσει να βάλει τέρμα στη ζωή της, πέφτοντας από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και να μείνει ανάπηρη. Η μητέρα της είχε αναθέσει στην 77χρονη να την προσέχει, όταν δούλευε. Πέθανε το 2006 και η Μαρία έμεινε μόνη, εξαρτώμενη αποκλειστικά από αυτή τη γυναίκα, η οποία μετακόμισε στο σπίτι της.

Στην επόμενη επίσκεψή μας στο νοσοκομείο βρισκόταν μαζί με τη Μαρία η Ιωάννα, που έγινε ο φύλακας - άγγελός της: «Tην ξέρω από μικρή. Ηταν ένα λιγομίλητο, ντροπαλό κορίτσι. Ημασταν ήσυχοι, η κυρία, που συνέχισε να τη φροντίζει μετά από τον θάνατο της μητέρας της, έμοιαζε πολύ καλή. Της μιλούσε όμορφα και την πρόσεχε, ερχόταν συχνά και κοινωνική λειτουργός. Ωσπου ξαφνικά έβγαλαν τη Μαρία με το κρεβάτι της στον φωταγωγό, χωρίς να μπορούμε να τη δούμε. Μπροστά είχαν κρεμάσει σεντόνια. Οταν τη ρωτήσαμε, μας είπε ''με βγάλανε γιατί βρωμούσα''! Ο,τι ακολούθησε δεν περιγράφεται. Η Μαρία φώναζε συνεχώς, για νερό, πορτοκαλάδα, σουβλάκι... ''Hπιες νερό. Φτάνει! Θα σαπίσει ο κ... σου'', της απαντούσαν. ''Ναι, τώρα θα πάω στο περιβόλι να σου μαζέψω πορτοκάλια''. ''Δεν έχουμε λεφτά. Θα φας ό,τι τρώμε όλοι''...

Τη ρωτήσαμε τι θέλει. Ζήτησε νερό, φράουλες, παστίτσιο. Ετσι, την επόμενη φορά που βγήκε έξω η κυρία προτείναμε να κεράσουμε τη Μαρία φράουλες και πίτα. Εξαλλη φώναζε ότι δεν χρειάζεται τίποτα και να κοιτάμε τη δουλειά μας, φέρνοντας να δούμε πορτοκάλια. Την ίδια μέρα, όταν συνειδητοποίησα ότι έλειπε, χτύπησα την πόρτα. Μισάνοιξε ο συγκάτοικος και δεν με άφηνε να μπω. Μου είπε ότι η Μαρία κοιμάται, όμως εγώ μπήκα και αντίκρισα έναν σκελετό. Σκασμένα χείλη, σάπια δόντια, ζαρωμένο δέρμα και μάτια γεμάτα απόγνωση. Σοκαρισμένη, ψέλλισα: "Mαρία! Τι θέλεις να κάνω για σένα;". "Nα έρχεσαι!", μου απάντησε. "Δεν με αγαπάνε. Με χτυπάνε. Θέλω άλλη γυναίκα...".

Εφυγα τρέχοντας, μέρες είχα να κοιμηθώ... Οταν ξαναπήγα ο άντρας με έσπρωξε στον διάδρομο. Η γυναίκα τής έκανε ψυχολογικό πόλεμο, βρίζοντάς τη ''βαμπίρ, που πίνεις το αίμα των ανθρώπων. Ούτε μία μέρα δεν θα άντεχε άλλη γυναίκα μαζί σου''. ''Θα έρθει άντρας να με σώσει'', έλεγε η Μαρία. ''Σιγά, θες και άντρα, με τέτοιο κ...''.

Την τελευταία μέρα η Μαρία σταμάτησε να μιλάει, δεν έφαγε και κοιμόταν συνεχώς. Φώναξα να της βάλει θερμόμετρο, αλλά εκείνη με αποπήρε ουρλιάζοντας. Απευθυνθήκαμε στην Πρόνοια. Τίποτα δεν έγινε. Ευτυχώς ενήργησε το Υγειονομικό».

Εξίσου σοκαρισμένη, μιλάει για την υπόθεση η Τρισεύγενη Δρούλια, υπάλληλος της Υγειονομικής Υπηρεσίας: «Το θέαμα ήταν φρικτό! Εχω μεγάλη πείρα. Πρώτη φορά λύγισα. Εκλαιγα. Και τώρα που το θυμάμαι πάλι κλαίω. Είδαμε έναν ανθρώπινο σκελετό, πληγιασμένο, που μύριζε φοβερά.

Την άφησαν να σαπίσει
Μπήκαμε μέσα. Η κοπέλα ήταν ημίγυμνη, ''φαγωμένη'', χτυπημένη. Από τη μέση και κάτω είχε σαπίσει. Οι κατακλύσεις ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Το αριστερό πόδι ήταν σπασμένο, δεμένο με επιδέσμους σε ξύλο, για να το ακινητοποιήσουν, όπως κάνουν στα ζώα... Την είχαν ξαπλωμένη πάνω σε μουσαμά, χωρίς σεντόνια, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Μια ηλικιωμένη τής έριχνε πάνω στις πληγές οινόπνευμα μπλε. Μαζί στο σπίτι ήταν και ένας άντρας.Ρωτήσαμε την ηλικιωμένη, γιατί την έχει έξω. Εκείνη απάντησε: "Για να την πλένουμε με λάστιχο". Εγω δεν αντιδικώ ποτέ με πολίτες, αλλά δεν κρατήθηκα... Το σπίτι μέσα πεντακάθαρο και η κοπέλα έξω σάπιζε, εκτεθειμένη σε μύγες και μικρόβια.

Είπα στον αστυνομικό, "δεν φεύγουμε, εάν δεν πάρεις διοικητή και εισαγγελέα". Η ηλικιωμένη έβριζε. Φυλάγαμε καραούλι με τη συνάδελφο, γιατί φοβόμασταν, μήπως την απειλήσουν, τη χτυπήσουν. Ακόμη και να τη δηλητηριάσουν... Το κορίτσι ψέλλισε, ικέτεψε: ''Σας παρακαλώ πάρτε με από δω. Βοηθήστε με. Διώξτε τους...''! Στην αριστερή πλευρά του προσώπου της είχε σημάδια και μία φρέσκια ουλή. Τη ρώτησα και απάντησε ότι τη χτύπησε η γυναίκα... Της είπαμε: "Mη φοβάσαι πια. Τώρα είσαι σε καλά χέρια". Ζήταγε νερό. Ηταν αφυδατωμένη. Της δώσαμε τρία μπουκάλια, αν και δεν έπρεπε, έτσι απότομα... Το ΕΚΑΒ δεν μπορούσε να τη μεταφέρει με καροτσάκι, επειδή από την ακινησία είχε γίνει σαν κούτσουρο... Και έτσι μεταφέρθηκε με φορείο...».
Μαρία, αιχμάλωτη στο Κωσταλέξι της Καλλιθέας

Μαρία, αιχμάλωτη στο Κωσταλέξι της Καλλιθέας

Χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες νοση-λείας για να «ζωντανέψει» ξανά το πρόσω-πο της Μαρίας. Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι την αποκατάσταση των τραυ­μάτων της θα είναι μακρύς.
Χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες νοση-λείας για να «ζωντανέψει» ξανά το πρόσω-πο της Μαρίας. Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι την αποκατάσταση των τραυ­μάτων της θα είναι μακρύς.

Στο μπαλκόνι του φωταγωγού είχαν αφήσει τη Μαρία να σαπίσει οι «φύλακές» της.
Στο μπαλκόνι του φωταγωγού είχαν αφήσει τη Μαρία να σαπίσει οι «φύλακές» της.

Εικόνες που δεν χωράει ο νους. Η σήψη στο σπασμένο πόδι της Μαρίας παραλίγο να της στερήσει τη ζωή.
Εικόνες που δεν χωράει ο νους. Η σήψη στο σπασμένο πόδι της Μαρίας παραλίγο να της στερήσει τη ζωή.

Ο ακρωτηριασμός ήταν η μόνη λύση.
Ο ακρωτηριασμός ήταν η μόνη λύση.

Το ένα από τα δύο εκκαθαριστικά της σύνταξης που δικαι-ούται η Μαρία. Τα χρήματα εισέπραττε η 77χρονη Ρωσοπόντια.
Το ένα από τα δύο εκκαθαριστικά της σύνταξης που δικαι-ούται η Μαρία. Τα χρήματα εισέπραττε η 77χρονη Ρωσοπόντια.




ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρία, αιχμάλωτη στο Κωσταλέξι της Καλλιθέας "

ΠΟΜΙΔΑ:Χωρίς ποσοτικό προσδιορισμό οι εξαγγελίες για μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και επιβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ.

Φαίνεται όμως ότι το επιτελείο του Υπ. Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στις λεπτομέρειές της εφαρμογής της, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα να ανησυχούν δικαιολογημένα, γιατί καμιά λεπτομέρεια δεν είναι γνωστή ως προς το αν και πως θα εφαρμοστεί τελικά ο προτεινόμενος από την ΠΟΜΙΔΑ μειωτικός Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ), με τιμή 0,75 για το 2014 και 0,50 για το 2015 και μετά, ή κάτι διαφορετικό.

Άγνωστα είναι συνεπώς:
*Ποιό θα είναι το ποσοστό της έκπτωσης, δηλ. ποιός θα είναι ο μειωτικός συντελεστής που θα υιοθετηθεί.

*Το αν ο συντελεστής αυτός θα εφαρμοστεί και στους δύο φόρους του ΕΝΦΙΑ, τον κύριο και τον συμπληρωματικό. Αν εφαρμοστεί μόνον στον ένα από τους δύο φόρους, τότε θα πρόκειται για κίνηση με επικοινωνιακό στόχο, και στην ουσία για καθαρό εμπαιγμό όσων καταστρέφονται κυριολεκτικά από τον ΕΝΦΙΑ.

*Το αν θα υπάρχουν χρονικές προϋποθέσεις, δηλαδή επί πόσο χρονικό διάστημα ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο και χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει τα δύο τελευταία έτη.

*Το αν θα επινοηθούν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια που θα αποκλείουν ακριβώς αυτούς που έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή! Υπενθυμίζουμε ότι ο ισχύων Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) 0,40 σε ουδένα περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο ή περιορισμό υπόκειται. Οι συντελεστές αυτοί συσχετίζονται αποκλειστικά με την κατάσταση κάθε ακινήτου και ουδένα συσχετισμό μπορεί να έχουν με τον ιδιοκτήτη τους.

*Και τέλος από πότε θα εφαρμοστεί η έκπτωση αυτή. Οι ανακοινώσεις υπονοούν μελλοντική δήλωση των κενών ακινήτων και μελλοντική εκκαθάριση των εκπτώσεων. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί την άμεση και απροφάσιστη μειωμένη εκκαθάριση όλων όσων ακινήτων έχουν ήδη δηλωθεί ως κενά στον κωδικό 8 της στήλης 32 του Ε9 του έτους 2014, και τη χορήγηση προθεσμίας μέχρι 31.12.2014 για να διορθώσουν τις δηλώσεις τους όλοι όσοι δεν το γνώριζαν.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ:Χωρίς ποσοτικό προσδιορισμό οι εξαγγελίες για μείωση στον ΕΝΦΙΑ"

Συνέντευξη Τύπου του Ευ. Βενιζέλου στη ΔΕΘ (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Εξωτερικών και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλαίσιο της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε πολύπλευρη στήριξη στην αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΘ-Helexpo, στη συνάντησή του με τα μέλη της Διοίκησης της Έκθεσης, συνοδευόμενος από υπουργούς, υφυπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, τον ενημέρωσε για τη φυσιογνωμία της 79ης ΔΕΘ και τα θετικά αποτελέσματα της πορείας μετά την ενοποίηση των δύο εταιρειών, καθώς και για τους στόχους, μεταξύ των οποίων είναι και η διεθνοποίηση. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στις θεματικές εκθέσεις και για τη Γενική Εκθεση τόνισε πως πρέπει να αποκτήσει πιο ξεκάθαρη ταυτότητα. Ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που του έθεσε η διοίκηση και θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών να οριστεί ειδική αντικειμενική αξία για το ακίνητο της ΔΕΘ, επειδή είναι ειδικού σκοπού, και να μην ισχύσει η εμπορική αξία στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.



ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη Τύπου του Ευ. Βενιζέλου στη ΔΕΘ (ΒΙΝΤΕΟ)"

Αυτή είναι η υπουργός που βόλεψε στο δημόσιο τον άνδρα της, την κόρη και την… κουμπάρα της!!! - Τι απαντά η υπουργός

Επίδειξη ακραίας οικογενειοκρατίας. Εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό που την επέλεξε.

Τι απαντάει η Σοφία Βούλτεψη για το βόλεμα στο δημόσιο συζύγου, κόρης και κουμπάρας!

Σκηνικό ακραίου νεποτισμού και οικογενειακού βολέματος έχει στήσει η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, προκαλώντας ουσιαστικώς το κοινό αίσθημα, σε μία περίοδο που η κοινωνία είναι φτωχοποιημένη και η ανεργία στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Όπως αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη kontranews», αντί η κ. Βούλτεψη να θεωρήσει την τοποθέτησή της ως κυβερνητικής εκπροσώπου ως άλμα στην ούτως ή άλλως μικρή πολιτική της καρριέρα, την αξιολόγησε ως ευκαιρία να αποκαταστήσει και κάποιους οικείους της.

Και αυτό όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν ανελάμβανε τα καθήκοντά του είχε κάνει συστάσεις στους υπουργούς να μη βολεύουν συγγενείς.

Έτσι τοποθέτησε τον συνταξιούχο σύζυγό της κ. Στάθη Αγγελόπουλο στο υπουργείο Τύπου, δίπλα της, σε ρόλο τοποτηρητή και, ουσιαστικώς, διευθυντή του γραφείου της. Μπορεί βεβαίως να μη πληρώνεται ο σύζυγος, αλλά διεκδικεί παρεμβατικό ρόλο σε ένα αντικείμενο το οποίο αγνοεί παντελώς. Με άλλα λόγια λύνει και δένει και, έτσι διαμορφώνεται ένα κλίμα που παραπέμπει στο παρελθόν και σε μικροκομματικής αντίληψης λειτουργίες των υπουργικών γραφείων.

Πλην της τοποθέτησης του συζύγου της, η κ. Βούλτεψη έχει φροντίσει να αποκαταστήσει και την κόρη της. Η οποία είναι υπάλληλος του Αθηναίκού Πρακτορείου και αποσπάστηκε από την μητέρα της στο πολιτικό γραφείο της και από εκεί έχει τοποθετηθεί στο Μαξίμου, εκτελώντας χρέη γραμματέως της.

Τέλος η κ. Βούλτεψη συμπλήρωσε το τρίγωνο των οικείων της με την ...κουμπάρα της την οποία απέσπασε στο υπουργείο και την προορίζει για διευθύντρια του γραφείου της!

Είναι τάχα θέμα ασφάλειας που επιλέγει συγγενείς της η κ. Βούλτεψη, επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη σε άλλους; Και πόσο η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να την εξωθεί σε πράξεις με τις οποίες εκτίθεται αλλά και εκθέτει και όσους την επέλεξαν;;

Ερώτημα. Τα γνωρίζει αυτά το Μαξίμου; Και αν τα γνωρίζει πως τα ανέχεται;

Γιατί το Μαξίμου δείχνει επιλεκτική ευαισθησία λ.χ. στην υπόθεση Κουκοδήμου και ανέχεται τις προκλητικές ενέργειες της κ. Βούλτεψη; Απάντηση στην ενδεχόμενη ανοχή του πρωθυπουργικού γραφείου απέναντι στην κ. Βούλτεψη μπορεί να δώσει το γεγονός ότι δεν αντιδρά ούτε στη στάση της κυβερνητικής εκπροσώπου που δείχνει τελευταίως ότι γράφει το Μαξίμου στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

Καμία ουσιαστική απάντηση από την υπουργό Τύπου για το δημοσίευμα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση αναφορικά με το δημοσίευμα της "Κυριακάτικης kontranews", παρά τις δημοσιογραφικές πιέσεις του Γιάννη Παπαγιάννη και του διευθυντή της εφημερίδας Αιμίλιου Λιάτσου.

Ακούστε το ηχητικό:

kontranews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι η υπουργός που βόλεψε στο δημόσιο τον άνδρα της, την κόρη και την… κουμπάρα της!!! - Τι απαντά η υπουργός"

Πόσο άλλαξε η κρίση τη ζωή μας; Έρευνα δίνει απαντήσεις

Φθηνότερα προϊόντα, αλλαγή αντικειμένου εργασίας και... πολλοί φόροι! Η πενταετής οικονομική κρίση έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών που παλεύουν με "ψίχουλα" να τα βγάλουν πέρα. Τι πίστεύουν οι Έλλληνες για το μνημόνιο; Πόσο αισιόδοξοι είναι για το μέλλον;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για το "Βήμα της Κυριακής" που δείχνει ότι οι Έλληνες έχουν προσαρμόσει τη ζωή τους στα νέα δεδομένα και παράλληλα έχουν αναθεωρήσει κάποιες αντιλήψεις τους.

Στην έρευνα του φετινού Σεπτεμβρίου συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περσινή, τα νοικοκυριά είναι πιο αισιόδοξα για την εξέλιξη των οικονομικών τους. Πέρυσι μόλις το 7,6% περίμενε βελτίωση, ενώ φέτος το 15%. Αντίστοιχα, πέρυσι η συντριπτική πλειονότητα, το 76,4% ανέμενε χειροτέρευση, ενώ τώρα το 49,6%.

Συνολικά για την οικονομία, το 25% περιμένει βελτίωση, το 34% στασιμότητα και το 40% χειροτέρευση.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι οι Έλληνες απέκτησαν πιο ώριμη καταναλωτική συνείδηση, επιλέγοντας φθηνότερα προϊόντα. Το 91,2% παραδέχτηκε ότι επιλέγει προϊόντα που έρχονται πιο οικονομικά κατά τη χρήση, το 82,3% αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα και το 71,7% επιλέγει ελληνικά προϊόντα έναντι των εισαγόμενων.

Με την ανεργία να μαστίζει τη χώρα μας, οι Έλληνες δείχνουν να αλλάζουν τις αντιλήψεις τους όσον αφορά στο τι θα ήταν διατεθειμένοι να κάνουν για να βρουν δουλειά. Το 59,6% απάντησε ότι θα άλλαζε τομέα απασχόλησης, το 44,1% θα δούλευε ημιαπασχόληση και το 41,9% θα δεχόταν να εργαστεί με "μαύρα".

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν πλέον ότι τα μνημόνια είχαν και αρνητικές και θετικές επιδράσεις. Ωστόσο, το βασικό αίτημα των πολιτών είναι οι λιγότεροι φόροι σε ένα απλούστερο φορολογικό καθεστώς. Το 93,6% πιστεύει ότι οι φόροι στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι δικαιολογημένοι, σε αντίθεση με το τέλος για τη ΝΕΡΙΤ που θεωρείται αδικαιολόγητο από το 82,6%.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο άλλαξε η κρίση τη ζωή μας; Έρευνα δίνει απαντήσεις"

Έρχονται φθηνότερα δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

"Παράθυρο" για την επιδότηση των επιτοκίων που δανείζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άνοιξαν από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νικ. Δένδιας.

Ο πρώτος επισήμανε πως «πετύχαμε συμμαχία με εταίρους για την επιδότηση του επιτοκίου από κονδύλια του ΕΣΠΑ, μία συμμαχία ιδιαίτερα δύσκολη αλλά τεράστιας σημασίας. Η επιδότηση αυτή θα αφορά σε νέα δάνεια, κεφάλαια κίνησης, και παλαιά ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκλειστικά».

Που σημαίνει πως παρά τις αντιδράσεις της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών διαμορφώθηκαν οι συνθήκες σε πολιτικό επίπεδο για να επέλθουν αλλαγές σε κοινοτικούς κανονισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Δένδια από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη: «Νομίζουμε ότι πλέον έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή συμμαχία ώστε να γίνει κατανοητό στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία το αυτονόητο: δεν μπορούμε να αφήσουμε να κλείσουν 60.000 επιχειρήσεις, που δεν ευθύνονται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τα υψηλά επιτόκια και να χρησιμοποιήσουμε μετά τα κεφάλαια επανεκκίνησης του ΕΣΠΑ για να δημιουργήσουμε νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας χρήματα, των δικών μας διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να παραμείνουν στην αγορά και να επιβιώσουν. Θα είναι μια προσπάθεια δύσκολη γιατί είναι περίεργο πόσο αγκυλωμένη είναι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, αλλά είναι μια προσπάθεια στην ποία έχουμε ισχυρότατους συμμάχους και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 100.000 επιχειρήσεις με έναν έως εννέα εργαζομένους, υπολογίζεται ότι έχουν πρόβλημα με «κόκκινα» δάνεια, ύψους 4,5 δισ.

«Πρώτη μας προσέγγιση είναι (οι επιχειρήσεις αυτές), να μείνουν στην αγορά εφόσον είναι βιώσιμες, γιατί απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, παράγουν λίγο λιγότερο από 7% ΑΕΠ και αντιστοιχούν σε λίγο λιγότερο από το 5% εξαγωγών. Προσπαθούμε πάντα να βοηθήσουμε τον έντιμο επιχειρηματία». Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι «δεν νοείται όμως φτωχή επιχείρηση και ζάμπλουτος επιχειρηματίας».

Τέλος κάνοντας αναφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι «στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δίνουμε ένα πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν να συνεννοηθούν με το τραπεζικό σύστημα και να απαλλαγούν από ένα μέρος του δανεισμού τους, υπό την προϋπόθεση ότι είναι βιώσιμες».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται φθηνότερα δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις"

Απεργίες: Τι ισχύει στην Ευρώπη-Ποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση

Μόνο στη Βουλγαρία ισχύει η προϋπόθεση απόλυτης πλειοψηφίας 50% +1, από το σύνολο των εργαζομένων ή των μελών του συνδικάτου για τη λήψη απόφασης για απεργία. Ασφυκτικές οι πιέσεις των δανειστών. Τι θα επιδιώξει το υπουργείο Εργασίας στη Γενεύη, με τη βοήθεια του ILO.

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις των δανειστών για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα. Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκοντας να βρει τη χρυσή τομή, έβαλε μπροστά το ILO, το οποίο θα προσκαλέσει στη Γενεύη τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν, πιθανότατα σε μια τριήμερη συνδιάσκεψη, το τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, τόσο ως προς το πώς καθορίζονται οι όροι συνδικαλιστικής δράσης, αφού εκτός από την προστασία του δικαιώματος στην απεργία από το Σύνταγμα, υπάρχει και νομοθετική βάση που καθορίζει τις προϋποθέσεις. Στον αντίποδα, υπάρχουν χώρες όπως η Γαλλία που η απεργία είναι καταρχήν νόμιμη, ή η Ισπανία που απεργία μπορεί να κηρύξει μια ομάδα ατόμων, ακόμη κι αν δεν είναι μέλη του συνδικάτου. Υπάρχουν βέβαια και χώρες, όπως η Βουλγαρία, που ισχύει αυτό που ζητά η τρόικα να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Δηλαδή η απόφαση για απεργία απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία από το σύνολο των εργαζόμενων μιας επιχείρησης ή των μελών ενός συνδικάτου.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε στους δανειστές μελέτη με την καταγραφή του τι ισχύει στην Ευρώπη. Αυτή η μελέτη θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο του υπουργείου Εργασίας στη σύνοδο των κοινωνικών εταίρων που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.

Η συνδιάσκεψη δεν θα είναι εύκολη. Αν και η ΓΣΕΕ έχει πολλές φορές καταφύγει στο ILO διεκδικώντας να αλλάξουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν είναι σαφές ότι θα δεχθεί να συμμετάσχει σε μια κουβέντα για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Ακόμη και ο κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει κόκκινες γραμμές για το θέμα.

Και βέβαια, υπάρχει και η εμμονή της τρόικας για επιβολή των πιο σκληρών διατάξεων που ισχύουν όχι σε χώρες όπως η Γερμανία, ή το Βέλγιο, αλλά η Βουλγαρία. Ας δούμε όμως τι ισχύει σε ορισμένες από τις χώρες που θα εξεταστούν στην επικείμενη συνδιάσκεψη της Γενεύης.

Στην Ελλάδα οι απεργίες προστατεύονται από το Σύνταγμα. Ο τρόπος λήψης των αποφάσεων καθορίζονται από το νόμο, στην περίπτωση πρωτοβάθμιων οργανώσεων (σωματεία) οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη Γενική Συνέλευση, ενώ στις δευτεροβάθμιες Οργανώσεις (Ομοσπονδίες) και τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (τριτοβάθμιες) αρκεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη Βουλγαρία, απαιτείται πλειοψηφία μεγαλύτερη του 50%, από το σύνολο του προσωπικού, τόσο για την υπογραφή σύμβασης όσο και για την πραγματοποίηση απεργίας. Στις ΔΕΚΟ, πρέπει με συμφωνία να ρυθμιστούν οι προϋποθέσεις, ενώ στο Δημόσιο απαγορεύονται οι απεργίες σε αστυνομικούς, δικαστές και στις ένοπλες δυνάμεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δικαίωμα για απεργία αναγνωρίστηκε άμεσα το 1998, ενώ έως το 1999, ο εργοδότης μπορούσε να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας των απεργών. Για να ληφθεί απόφαση απεργίας, πρέπει να πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ 7 ημέρες νωρίτερα θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για την ψηφοφορία ο εργοδότης. Στο Δημόσιο, σε περίπτωση απεργίας, ο κρατικός μηχανισμός παρέχει υπηρεσίες. Η ανταπεργία επιτρέπεται ως αμυντική μορφή αντίδρασης των εργοδοτών.

Στην Ισπανία, το δικαίωμα προβλέπεται στο Σύνταγμα, η απεργία κηρύσσεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ελεύθερα. Μπορεί να αποφασιστεί ακόμη και από αυτόνομες ομάδες. Στο Δημόσιο, προϋπόθεση για την πραγματοποίηση απεργίας είναι η συνέχιση παροχής βασικών υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Στην Ιταλία, προβλέπεται από το Σύνταγμα, η απόφαση είναι ελεύθερη, σε αντίθεση με το δημόσιο, όπου οι προϋποθέσεις καθορίζονται με νόμο. Δεν υπάρχει δικαίωμα ανταπεργίας.

Στη Γαλλία, βάσει συντάγματος αλλά και του γαλλικού δικαίου, η απεργία είναι κατ' αρχήν νόμιμη. Αρκεί η απόφαση μιας άτυπης ομάδας, ενώ οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να είναι μέλη σωματείου. Δεν προβλέπονται αντιπροσωπευτικότητα ή πλειοψηφίες. Απαιτείται όμως προειδοποίηση.

Στο Βέλγιο, είναι επίσης συνταγματικά αναγνωρισμένο το δικαίωμα για απεργίες, χωρίς όμως να καθορίζεται από νόμο. Απεργίες αποφασίζονται μετά από συλλογική διαπραγμάτευση, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη αναγνωρισμένου σωματείου. Στο Δημόσιο, οι όροι καθορίζονται μέσω Συλλογικής Σύμβασης, με στόχο τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος. Το δικαίωμα ανταπεργίας για τους εργοδότες αναγνωρίζεται υπό προϋποθέσεις, όμως δεν εφαρμόζεται στην πράξη

Τέλος, στη Γερμανία, το δικαίωμα καθορίζεται με συλλογικές συμβάσεις και όχι με νόμο. Προκηρύσσεται από συνδικαλιστικές οργανώσεις και θεωρούνται παράνομες οι "αδέσποτες" απεργίες. Βέβαια, θεωρείται εσωτερικό θέμα των συνδικάτων ο τρόπος λήψης της απόφασης και δεν ασκεί επιρροή στη νομιμότητα της απεργίας.

Τι ζητά η τρόικα

Η τρόικα επιμένει στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να απαιτείται το 50%+ 1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή η κήρυξη απεργίας θα προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Μάλιστα το 50%+1 ζητούν να εφαρμοστεί και στην περίπτωση λήψης απεργιακής κινητοποίησης σε επίπεδο επιχείρησης.

Ακόμη οι δανειστές επιμένουν στην εξασφάλιση μεγαλύτερου χρόνου προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και την εργοδοτική πλευρά πριν την κήρυξη της απεργίας.

Αλλαγές απαιτούνται και στον τρόπο και τις πηγές χρηματοδότησης των συνδικάτων. Η μορφή αυτής της χρηματοδότησης έχει αναγκαστικό χαρακτήρα για τη συμμετοχή των εργαζομένων στο σωματείο.

Στην Ευρώπη που αποτελεί πιλότο των όποιων αλλαγών, η χρηματοδότηση καλύπτεται απευθείας μέσω συνδρομών των μελών συνδικάτων. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργίες: Τι ισχύει στην Ευρώπη-Ποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση"

Σκοτία: Προβάδισμα του «ναι» στην ανεξαρτησία

Προβάδισμα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Σκοτίας δείχνει για πρώτη φορά δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό των Sunday Times, μόλις έντεκα ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το «ναι» στην ανεξαρτησία κερδίζει το 51% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 49% που λαμβάνει το «όχι».

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα το «ναι» στην ανεξαρτησία φαίνεται ότι καταφέρνει να ανατρέψει ένα σημαντικό προβάδισμα 22 ποσοστιαίων μονάδων που κατείχε πριν από μόλις ένα μήνα η κίνηση «Καλύτερα μαζί», εκείνων που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο ποσοστιαίες μονάδες υπεροχής του «ναι» εμπίπτουν στο περιθώριο του στατιστικού λάθους που αναγνωρίζεται από την έρευνα, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αυξάνει κατακόρυφα την αγωνία πριν από το δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερη αυτονομία σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι»

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, η κυβέρνηση της Βρετανίας θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες τα σχέδιά της για την παραχώρηση επιπρόσθετης αυτονομίας στη Σκοτία σε φορολογικά, δημοσιονομικά και προνοιακά θέματα εφόσον οι Σκοτσέζοι απορρίψουν την πρόταση για ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters, naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοτία: Προβάδισμα του «ναι» στην ανεξαρτησία"

Εντυπωσιακά ευρήματα στην Αμφίπολη: Βρέθηκαν δυο καρυάτιδες

Δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60μ., αποκαλύφθηκαν κατά τη χθεσινή (Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου) ημέρα των αρχαιολογικών εργασιών στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, γεγονός που -κατά τους ειδικούς- συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο ιδιαίτερης σπουδαιότητας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους, οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλά τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας».
Στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στον τύμβο της Αρχαίας Αμφίπολης, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στον εργοταξιακό χώρο Καστά ευρεία σύσκεψη υπό τη γγ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με την διεπιστημονική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι η Κ. Περιστέρη και τη συμμετοχή στελεχών της Διεύθυνσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.
 
Στη σύσκεψη έγινε συνολική εκτίμηση των μέτρων, που έχουν ληφθεί για την προστασία του μνημείου, μετά και την καταρρακτώδη βροχή του προηγούμενου 24ωρου, τα οποία και κρίθηκαν απολύτως ικανοποιητικά. Παράλληλα, συνεχίστηκαν τα έργα υποστήλωσης και αντιστήριξης των δομικών στοιχείων στο εσωτερικό του μνημείου, προκειμένου να εξελιχθούν, με ασφαλή τρόπο οι ανασκαφικές εργασίες.
«Την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, απομακρύνθηκαν τα χώματα, πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι γεωστατικές ωθήσεις των γαιών μεταξύ των δύο χώρων. Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση. Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο. Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου.
Στον ίδιο χώρο, που δημιουργείται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, διαπιστώθηκε σημαντική απομείωση διατομής των θολιτών, σε τμήματα τόσο του δυτικού, όσο του ανατολικού τμήματος της θόλου. Αντιστηρίχθηκε η στέψη της θόλου, με την τοποθέτηση ξύλινων δοκών σε επαφή με αφρώδες υπόστρωμα και κατακόρυφη υποστύλωση.
 
Έγιναν εργασίες αντιστήριξης και του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου, το οποίο φέρει επιστύλιο και γείσο, με ξύλινο πλαίσιο και εγκάρσια στηρίγματα από μεταλλικές σωληνωτές δοκούς. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν οι συνθήκες έδρασης του επιστυλίου. Διαπιστώθηκε ότι η κατακόρυφη ρωγμή του επιστυλίου εκτείνεται σε όλο το ύψος του και είναι διαμπερής. Στον χώρο μπροστά από το επιστύλιο τοποθετήθηκε τριγωνικό μεταλλικό πλαίσιο, παράλληλα με την νότια πλευρά του. Το επιστύλιο αντιστηρίχθηκε με τέσσερα πλάγια στηρίγματα, τα οποία εδράζονται στο μεταλλικό πλαίσιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και προστίθεται:
«Το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, η αφαίρεση του χώματος μπροστά από το επιστύλιο, επέτρεψε την σοβαρή ενίσχυση της υποστύλωσης του θραυσμένου τμήματος του, με κατακόρυφες σωληνωτές δοκούς, σε ξύλινη επαφή.
Με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στον χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ.
Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλά τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.
Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης, που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο».
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντυπωσιακά ευρήματα στην Αμφίπολη: Βρέθηκαν δυο καρυάτιδες"

Το ΣτΕ απειλεί με πρόστιμο το Δημόσιο

Ισχυρό μοχλό πίεσης στην κυβέρνηση, ώστε να καταβληθούν αναδρομικά και αυξήσεις σε χιλιάδες μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο που δικαιώθηκαν δικαστικά, αποτελεί ειδική διαδικασία που δρομολογήθηκε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αφορμή την υπόθεση των ενστόλων.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, το υπουργείο Οικονομικών κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ αν δεν εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις δικαίωσης των ενστόλων από την ολομέλεια του ΣτΕ. Κι αυτό, γιατί ενεργοποιήθηκε ο νόμος που ισχύει από το 2002 και προβλέπει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά του Δημοσίου όταν δεν εκτελεί και δεν συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.

Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ήδη εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, που ζητούν «εδώ και τώρα» την εφαρμογή των αποφάσεων με τις οποίες ακυρώθηκαν οι περικοπές στους μισθούς τους μετά το 2012, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ απειλεί με πρόστιμο το Δημόσιο"

Tα κριτήρια για το εγγυημένο εισόδημα – Σε ποιους δήμους θα εφαρμοστεί και ποιοι θα το πάρουν

- Αρχίζει σε 13 δήμους η εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος
- Αρχικά θα εφαρμοστεί πιλοτικά και μέσα στο 2015 στο σύνολο του πληθυσμού

Ολοκληρώθηκε η επιλογή των 13 δήμων στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά και για ένα εξάμηνο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενώ εντός του 2015 θα γίνει επέκταση στο σύνολο του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" οι δήμοι που θα εφαρμοστεί το μέτρο είναι οι: Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου.

Στόχος είναι να καλυφθεί το 7% του πληθυσμού των συγκεκριμένων δήμων, με το κονδύλι να φτάνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 17 του μήνα από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστο Χάλαρη, παρουσία δημάρχων, εκπροσώπων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και άλλων φορέων.

Οι ωφελούμενοι του μέτρου στην πλήρη εφαρμογή του θα είναι 700.000 και το κονδύλι θα κυμαίνεται από 850 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο.

Στην απόφαση του κ. Βρούτση καθορίζονται τα ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους και οι προϋποθέσεις συμμετοχής ενώ από το δίχτυ προστασίας θα καλυφθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου τουλάχιστον για τα δύο τελευταία έτη.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστεί σε δύο μόνο δήμους, αλλά το υπουργείο προχώρησε στην επέκτασή του, ώστε να καλυφθεί ένας δήμος σε κάθε περιφέρεια (σύνολο δεκατρείς).

Μάλιστα για τον σκοπό αυτό το κονδύλι πήγε από τα 20 στα 30 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που αφορά στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου).

Τα περιουσιακά κριτήρια

- Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευμένο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευμένο ανήλικο. Το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ.

- Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη -στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ.

- Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες.

- Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.

"Πραγματικό εισόδημα" θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών – μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

Για παράδειγμα ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί έχει ετήσιο πραγματικό εισόδημα 1.200 ευρώ (το ποσό προσδιορίζεται με βάση όσα ήδη αναφέρθηκαν). Το πραγματικό εισόδημα θα αφαιρεθεί από το αρχικό ποσό της επιδότησης (δηλαδή 4.200 μείον 1.200) και η οικογένεια θα πάρει 3.00 ευρώ τον χρόνο.

Το ανώτατο ποσό περιλαμβάνει: τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 € ανα μήνα για κάθε “ωφελούμενη” μονάδα και την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100€ για κάθε ενήλικα και 50 € για κάθε ανήλικο.

Μεμονωμένο άτομο χωρίς άλλα εισοδήματα θα παίρνει 200€ το μήνα.

Σε περίπτωση 4μελούς οικογένειας με 2 ανήλικα παιδιά το ποσό πάει στα 400€ το μήνα (4.800€ το χρόνο).

Για 4 μελή οικογένεια με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο τέκνο το ποσό ανέρχεται στα 5.400€ το χρόνο (αν δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα).

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο τέκνο και χωρίς άλλο εισόδημα θα παίρνει 300€ το μήνα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Tα κριτήρια για το εγγυημένο εισόδημα – Σε ποιους δήμους θα εφαρμοστεί και ποιοι θα το πάρουν"

Νέες υπηρεσίες στα ΚΕΠ από τον Οκτώβριο

Η ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας θα είναι ακόμα λιγότερη για τους πολίτες από τα μέσα του Οκτωβρίου, καθώς τα ΚΕΠ θα παρέχουν νέες υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εντός του Οκτωβρίου, θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλει στα ΚΕΠ ηλεκτρονική αίτηση για την χορήγηση σύνταξης ΙΚΑ και να πληροφορείται για την πορεία εξέλιξης της αίτησης του, ενώ σύντομα τα ΚΕΠ θα χορηγούν το σύνολο των βεβαιώσεων του ΟΑΕΔ.

Επίσης, τους επόμενους μήνες θα προστεθούν πολλές ακόμη υπηρεσίες, κάνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών ακόμη πιο αποτελεσματική, γρήγορη και φιλική.

Ακόμα, ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και για τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, καθώς εντός των προσεχών εβδομάδων θα μπορούν στα προξενεία να εξυπηρετούνται όπως θα εξυπηρετούντο σε ένα από τα 1.060 ΚΕΠ που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες υπηρεσίες στα ΚΕΠ από τον Οκτώβριο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news