facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Λευτέρης Ζαγορίτης νέος Συνήγορος του Καταναλωτή

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η τοποθέτηση του Λευτέρη Ζαγορίτη στη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

«Παρών» δήλωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.

Αναπτύσσοντας τους στόχους και τις προτεραιότητές του, ο κ. Ζαγορίτης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού με την πρόσληψη προσωπικού που μπορεί να γίνει μέσω της κινητικότητας ώστε -όπως τόνισε- να τα καταφέρει αποτελεσματικότερα στον ρόλο του για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης και κυρίως της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιλέγει σκοπίμως να διορίζει κομματικά στελέχη σε ανεξάρτητες Αρχές, ο κ. Ζαγορίτης αντέτεινε ότι ο ίδιος θα λειτουργήσει με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και διαφάνεια, όπως έκανε πάντα στη ζωή του.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Λευτέρης Ζαγορίτης νέος Συνήγορος του Καταναλωτή"

Το ΙΝΚΑ «σταυρώνει» το υπουργείο Μεταφορών για τις μειώσεις των εισιτηρίων

Τη θριαμβολογία της κυβερνήσεως για το επίτευγμα της μείωσης των εισιτηρίων έρχεται να καταρρίψει το ΙΝΚΑ

Το «ψέμα» της μείωσης των εισιτηρίων των ΜΜΜ έγινε αντιληπτό από την Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας που με ένα δελτίο τύπου ξετινάζει την ηγεσία του του υπουργείου Υποδομών.

Οι υποτιθέμενες μειώσεις κόστους εισιτηρίων και καρτών βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΙΝΚΑ.

Όπως θα δείτε και εσείς, η κυβέρνηση στις ορέξεις των τροικανών όχι μόνο δε μείωσε τις τιμές αλλά αύξησε το κόστος μετακίνησης ενώ μείωσε και την ποιότητα αυτής.

Δείτε βήμα προς βήμα το μέτρο της… μείωσης των εισιτηρίων

«Κύριε υπουργέ Υποδομών Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη στο Δ.Τ. του ΟΑΣΑ αναφέρεται ότι: Από την 1η Σεπτεμβρίου οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ θα κοστίζουν λιγότερο στο επιβατικό κοινό για τον απλό λόγο ότι μειώνεται η τιμή του εισιτηρίου στο 1,20€ (από 1,40€) και καθιερώνεται μια νέα ενιαία κάρτα για όλα τα μέσα με κόστος 30€, ενώ η αντίστοιχη σήμερα κοστίζει 45€…

Γεγονότα που είναι αναληθή και παραπλανητικά επειδή:
• Όσον αφορά στην τιμή του απλού εισιτηρίου (που αφορά το 30% των επιβατών – περιστασιακοί χρήστες) η τιμή του αυξάνεται αφού με απλή Μέθοδο των Τριών (90’ – 1,4ευρώ και 70’ – 1,2 ευρώ) σημαίνει ότι από 0,93 ευρώ ανά ώρα αυξάνεται σε 1,03 ευρώ ανά ώρα, και καταργείται η δεύτερη επικύρωση του εισιτηρίου, που έδινε την δυνατότητα παράτασης του χρόνου επιβίβασης σε πάνω από 90 λεπτά, έτσι τώρα υποχρεώνει τους επιβάτες μετά τα 70 λεπτά να ακυρώνουν και δεύτερο εισιτήριο (ακόμα και εάν βρίσκονται μέσα στο Μετρό, θα πρέπει να κατέβουν και να το ακυρώσουν, χάνοντας χρόνο από τη διαδρομή τους).

• Καταργείται το εισιτήριο μίας διαδρομής με λεωφορείο, τρόλεϊ ή τραμ αξίας 1,20 ευρώ. Οι περιστασιακοί χρήστες που δεν χρησιμοποιούν το μετρό δεν θα δουν διαφορά στην τιμή με την χρήση του ενιαίου εισιτηρίου, αντίθετα με όσα ισχυρίζεστε στο Δ.Τ.

• Καταργείται η Μηνιαία Κάρτα αξίας 20 ευρώ και η ετήσια Κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ αξίας 200 ευρώ. Η τιμή της μηνιαίας και ετήσιας κάρτας απεριόριστων διαδρομών που ισχύει για μετακινήσεις με όλα τα μέσα (με το Μετρό και Ηλεκτρικό) γίνεται 30 ευρώ και αντίστοιχα 320 ευρώ, αλλά οι επιβάτες που δεν χρησιμοποιούσαν Μετρό και Ηλεκτρικό (50%) θα αναγκαστούν να πληρώσουν 10 ευρώ και αντίστοιχα 120 ευρώ παραπάνω! και καταργείται έκπτωση σε περιπτώσεις μαζικής πώλησης.

Με βάση τα παραπάνω αυξάνονται τα εισιτήρια του 80% των επιβατών!

Τι ζητά το ΙΝΚΑ

Το ΙΝΚΑ ζητά να διατηρηθούν: Τα 90’ – 1,4ευρώ, η δεύτερη επικύρωση του εισιτηρίου, και η έκπτωση σε περιπτώσεις μαζικής πώλησης και η Μηνιαία και Ετήσια Κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ αξίας 20 και 200 ευρώ. Επίσης ο νέος σχεδιασμός του δικτύου για εξυπηρέτηση του Μετρό, δεν θα πρέπει να αποκλείσει την χρήση των άλλων μεταφορικών μέσων, δίνοντας ευελιξία στην επιλογή των επιβατών και ανεξαρτητοποίηση τους σε πιθανή μη λειτουργία του Μετρό.

• Για τις μετακινήσεις προς το αεροδρόμιο το ποσοστό του πτωχευμένου λαού που χρησιμοποιεί σε τακτική βάση το αεροπλάνο είναι μηδενικό.

• Οι εργάσιμες μέρες είναι 22 τον μήνα και όχι 30 συνεπώς δεν ισχύουν «τα περί μετακίνησης με 1 ευρώ την ημέρα» για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Τις οκτώ μέρες το μήνα που δεν εργάζεται (όποιος τυχερός έχει εργασία) απλώς δεν χρησιμοποιεί ΜΜΜ.

Και κάνουμε έκκληση να αντιμετωπίζετε την φτώχεια και την απόγνωση του λαού όχι στα πλαίσια της «Νέας στρατηγικής επικοινωνίας», αλλά με ανθρωπιά αφού τα ποσά των 30, 320 κτλ. ευρώ δεν είναι αυτονόητα για ένα λαό που του κατάσχουν το μισθό και το σπίτι του, δεν έχει φάρμακά και αυτοκτονεί.»

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΙΝΚΑ «σταυρώνει» το υπουργείο Μεταφορών για τις μειώσεις των εισιτηρίων"

Kατά πλειοψηφία πέρασε το αντιρατσιστικό, ονομαστική για τρία άρθρ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Γ' Θερινό Τμήμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ ονομαστική ψηφοφορία πρόκειται να γίνει για τρία άρθρα.

Με την διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, όπου έχουν ενταχθεί και οι γενοκτονίες κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Μικρασιάτες), αλλά και την διαφοροποίηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Ρεπούση από το κόμμα της, το οποίο υπερψηφίζει επί των άρθρων το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις σοβαρές ενστάσεις του για το άρθρο 2 επικαλούμενο την ποινικοποίηση της άποψης, ενώ και η κυρία Ρεπούση τάσσεται κατά της επίμαχης διάταξης, η οποία, όπως είπε, στρέφεται κατά της ελεύθερης έκφρασης γνώμης.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης αναφερθείς στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είπε χαρακτηριστικά ότι «συζητάμε για ένα πουκάμισο αδειανό». Και αυτό, καθώς θεωρεί ότι έχει σοβαρές ελλείψεις.

Βεβαίως, όπως είπε, «υπάρχει καλοδεχούμενη καταγγελία του λόγου του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όμως λείπουν η τιμωρία της πράξης καθ’ αυτής ως ειδεχθούς και με επιβαρυντικό τρόπο», ενώ διαπίστωσε και «έλλειψη προστασίας προς τα θύματα».

Όσον αφορά το επίμαχο άρθρο 2, το οποίο προβλέπει την ποινικοποίηση των ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται είτε με την επιδοκιμασία είτε με την κακόβουλη άρνηση και τον ευτελισμό της σημασίας του Ολοκαυτώματος αλλά και τον Γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ.Αθανασίου, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκεται έτσι η απαγόρευση ή ιδεολογική χειραγώγηση της επιστημονικής έρευνας, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να το καταψηφίσει.

Όπως είπε ο κ. Βούτσης «μετά από τόσες παλινωδίες, τόση αντιπαράθεση και σύγκρουση, αυτό που έρχεται είναι απολύτως στον αέρα» και τάχθηκε κατά της «ποινικοποίησης της άποψης», σημειώνοντας ότι «έχουμε καταθέσει αντιρατσιστική πρόταση νόμου και αυτή θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που θα περάσουν με ευρύτατη συμφωνία της Βουλής σε μια προσεχή διακυβέρνηση της Αριστεράς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπερψηφίσει το άρθρο 5 του νομοσχεδίου που αφορά την αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ενώ στα υπόλοιπα άρθρα φέρεται να επιλέγει το «παρών».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση διαχώρισε πλήρως την στάση της από την ΚΟ του κόμματός της δηλώνοντας «κατά» του άρθρου 2 καθώς, όπως είπε, «βάλλει ευθέως κατά του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης γνώμης» και «παρών» για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι στα εγκλήματα που διώκονται συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που στρέφονται κατά πρόσωπα ή ομάδες ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, η κ. Ρεπούση επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή «αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια από το να συνάπτουν αναγνωρισμένη από την Πολιτεία σχέση» ενώ διερωτήθηκε αν «το ΚΚΕ είναι υπέρ ή κατά του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης».

Η βουλευτής έκανε λόγο για «θεσμική διάκριση στην βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο «προσαρμόστηκε στην δεξιά ατζέντα της κυβέρνησης και τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με τα ρατσιστικά και ομοφοβικά ακροατήρια».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Kατά πλειοψηφία πέρασε το αντιρατσιστικό, ονομαστική για τρία άρθρ"

Από crash test και οι νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία! Πως θα ελέγχονται οι ασθενείς

Φύλλο και φτερό θα γίνονται τους επόμενους μήνες και οι νοσηλείες των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης προτίθεται να εφαρμόζει έλεγχο και στις δαπάνες για τους νοσηλευόμενους.

Από το μικροσκόπιο των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να περνούν σε λίγους μήνες και οι νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία όπως άρχισε να εφαρμόζεται και στις ιδιωτικές κλινικές.

Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης θα αξιοποιήσει άμεσα παλιότερη απόφαση του προκατόχου του Άδωνι Γεωργιάδη για να ελέγχει ποιος, που, για πόσο νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο αλλά και πόσο κοστίζει.

Στόχος να συγκρατούνται μέσω του κλινικού ελέγχου τα έξοδα για νοσηλείες στο ΕΣΥ δεδομένου πως ετησίως κοστίζουν στο σύστημα περί τα 2,5 δις ευρώ.

Για τον έλεγχο θα αξιοποιηθούν τα περιβόητα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και τα DRG's ώστε να μην γίνεται υπερτιμολόγηση αλλά και υπερχρέωση κάποιων υπηρεσιών και υλικών.

Άλλωστε ο Μάκης Βορίδης εκτός από το κούρεμα των προϋπολογισμών σκοπεύει να κουρέψει και τις νοσηλείες ώστε να εξοικονομήσει κονδύλια για τις ...απαιτήσεις της τρόικας.

Ήδη στις ιδιωτικές κλινικές ξεκίνησε ο έλεγχος και αναμένεται να περιορισθεί το κονδύλι που έχουν δηλώσει για να λάβουν τη σχετική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως εκτιμάται ότι μεγάλο μαχαίρι θα πέσει και στα δημόσια νοσοκομεία όπου ούτως ή άλλως επικρατεί μια...χαλάρωση στις χρεώσεις του συστήματος δεδομένου ότι στερούνται μηχανογράφησης ενώ πρόκειται για το πρόβλημα επιτείνεται περαιτέρω αφού η αποπληρωμή γίνεται και πάλι από τον κρατικό κορβανά.

Να σημειωθεί πάντως πως τα έσοδα των δημοσίων νοσοκομείων δεν πάνε και άσχημα το τελευταίο διάστημα κυρίως επειδή οι ασθενείς πληρώνουν για διάφορες υπηρεσίες από την τσέπη τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ΕΣΥ-ΝΕΤ

Καταγράφεται για το πρώτο εξάμηνο του 2014:

•Αύξηση εσόδων από επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία (5€) κατά 2,36%

•Αύξηση εσόδων από νοσηλευτική δραστηριότητα κατά 8,5%

Επίσης καταγράφεται σε σύγκριση με το 2013:

•Μείωση νοσηλευθέντων ασθενών κατά 1,46%

•Μείωση στην προσέλευση ασθενών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΠ) κατά 7,68%

•Μείωση διαγνωστικών, επεμβατικών και εργαστηριακών εξετάσεων κατά 2,72%

•Μείωση χειρουργικών επεμβάσεων κατά 0,33%

•Αύξηση στην προσέλευση ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) κατά 0,54%

•Αύξηση στην προσέλευση ασθενών στην ολοήμερη (πρώην απογευματινή) λειτουργία κατά 27,24%

Τέλος να σημειωθεί ότι το 2013 σε σχέση με το 2012 λιγότεροι ασθενείς στο ΕΣΥ. Ειδικότερα:

- Το 2013 νοσηλεύτηκαν 2.273.751 ασθενείς έναντι 2.284.316 το 2012 (μείωση 0,5%).

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Από crash test και οι νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία! Πως θα ελέγχονται οι ασθενείς"

ΙΝΕ / ΓΣΕΕ:Η κρίση κόστισε στην Ελλάδα 45 δις και 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας

Μακρά περίοδο στασιμότητας για την ελληνική οικονομία με υψηλή ανεργία και νέα ελλείμματα στο Ασφαλιστικό σταδιακά από το 2016, προβλέπει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ Η εκτίμηση του Ινστιτούτου είναι πως ύστερα από την πενταετή κρίση χάθηκαν εισοδήματα ύψους 45 δισ. ευρώ και σχεδόν 1 εκατ. θέσεεις εργασίας.

«Αν δεν αλλάξει η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, η ελληνική οικονομία θα διέλθει από μακρά περίοδο στασιμότητας», προειδοποιεί η ΓΣΕΕ μέσω της Εκθεσης που παρουσίασε ο επιστημονικής διευθυντής του ΙΝΕ Σ. Ρομπόλης.

Μείωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών που προέρχεται από εργασία (δηλαδή οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων) μειώθηκε από το 2010 έως το 2013 κατά 41 δισ. ευρώ και έως το τέλος του 2014 θα μειωθούν επιπλέον κατά 2 δισ. ευρώ οδηγώντας την εγχώρια ζήτηση (που θεωρείται κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την παραγωγή) στα επίπεδα του 1990 (-32,4% από το 2009). Μετά τα 5 έτη της εσωτερικής υποτίμησης το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ διαπιστώνει, μεταξύ των άλλων, ότι:

Το ΑΕΠ σωρευτικά (στην εξαετία 2008 – 2014) θα είναι μειωμένο κατά 23,2% και ως αγοραστική δύναμη (ΑΕΠ ανά κάτοικο σε σταθερές τιμές) θα βρίσκεται στα επίπεδα του 2000.

Το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα όπως γράφει η Ημερησία θα είναι, συνολικά, μικρότερο κατά 43 δισ. ευρώ ιδιαίτερα μετά τις μειώσεις που έγιναν στους μισθούς (-30 δισ. ευρώ, από 85 δισ. ευρώ το 2009 στα 56 δισ. ευρώ το 2014, προ φόρων).

Οι μέσες πραγματικές αποδοχές από το 81% που ήταν το 2009 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των 15 χωρών της Ε.Ε., θα βρεθούν στο 65% στο τέλος του 2014, ενώ η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού στην Ελλάδα, λόγω των μειώσεων, βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν το 1995.

Οι μέσες ετήσιες αποδοχές (ακαθάριστος μισθός + εισφορές εργοδότη) το 2014 είναι, ήδη, μικρότερες από αυτές της Σλοβενίας και της Κύπρου και ανέρχονται σε 21.930 ευρώ έναντι περίπου 35.000 ευρώ στην Ισπανία, 39.000 ευρώ στη Γερμανία, 49.000 ευρώ στη Γαλλία και 45.000 ευρώ στην Ιρλανδία.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος βρίσκεται, πλέον, στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τις χώρες της Αν. Ευρώπης, αλλά, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης (στο -10% του καθαρού εγχώριου προϊόντος οι καθαρές επενδύσεις και στα επίπεδα του 1994 οι ακαθάριστες), οι εξαγωγές δεν παρουσιάζουν δυναμισμό, ενώ έχει πέσει και η παραγωγικότητα της εργασίας.

Η ανεργία έχει αυξηθεί στο 27,3% και, παράλληλα με την αδυναμία απορρόφησης των ανέργων, «γηράσκουν» οι απασχολούμενοι ηλικίας 45 ? 64 ετών απειλώντας τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού και τις συντάξεις από το 2016 και μετά.

exedra
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΝΕ / ΓΣΕΕ:Η κρίση κόστισε στην Ελλάδα 45 δις και 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας"

Μελέτη σοκ γερμανικού ινστιτούτου για το τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία εκλεινε τις κάνουλες του φυσ. αερίου

Αραγε πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το ρωσικό φυσικό αέριο; Πρακτικά τι θα σήμαινε για τις χώρες της Ευρώπης, αν η Μόσχα αποφάσιζε σήμερα να διακόψει την παροχή ενέργειας προς τη γηραιά ήπειρο, αντιδρώντας στις οικονομικές κυρώσεις που της επιβάλλει η Δύση για τη στάση της στην ουκρανική κρίση; Και ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την Ελλάδα;

Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη που έκανε για το θέμα και δημοσίευσε χθες το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας του πανεπιστημίου της Κολονίας, οι απαντήσεις είναι μάλλον δυσάρεστες.

«Ενα ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά τον φετινό χειμώνα, το οποίο θα είχε διάρκεια περισσότερο από έξι μήνες, θα προκαλούσε σοβαρή μείωση των ενεργειακών αποθεματικών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Γερμανοί επιστήμονες που προέβησαν στην προσομοίωση -μέσω υπολογιστών- της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και υπολόγισαν τις συνέπειες της διακοπής της για έναν, τρεις, έξι και εννιά μήνες.

«Θύμα» από τον πρώτο μήνα κιόλας θα ήταν η Φινλανδία, η οποία εξαρτάται 100% από το ρωσικό αέριο, ενώ στο πρώτο τρίμηνο της διακοπής της ροής του αερίου θα προκαλούνταν η κατά 50% μείωση των αποθεματικών της χώρας. Ενα τρίμηνο ρωσικό εμπάργκο στην ενέργεια θα είχε σοβαρές επιπτώσεις επίσης τόσο στην Πολωνία όσο και στην Τουρκία, ενώ, αν το Κρεμλίνο αποφάσιζε να κόψει την παροχή για διάστημα έξι μηνών, στα «ενεργειακά θύματα» θα συμπεριλαμβάνονταν και οι Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ελλάδα, οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και η Εσθονία!

«Οι επιζώντες»

Οι μόνες χώρες που θα άντεχαν ακόμη και σε ένα εννιάμηνο εμπάργκο θα ήταν οι Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχουν δικά τους ενεργειακά αποθεματικά.

Προστατευμένες από τον χειμώνα που πλησιάζει θα ήταν ακόμη χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία, καθώς είτε εισάγουν από άλλες γειτονικές χώρες ενέργεια είτε είναι συνδεδεμένες με τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί επιστήμονες δεν παραλείπουν να τονίσουν το γεγονός ότι «και η Ρωσία» θα πλήρωνε (οικονομικά) το τίμημα μιας τέτοιας απόφασης, καθώς θα έχανε έσοδα περίπου 4,5 δισ. ευρώ για κάθε μήνα εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Και ο Μανιάτης καθησυχάζει τον κόσμο με ευχολόγια!

Την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει στον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ και η οποία αφορά τη δημιουργία μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο επανέλαβε χθες σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Ο υπουργός δήλωσε «αισιόδοξος» για το γεγονός ότι τελικά θα βρεθεί μια κοινή λύση για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Ρωσία σε ενεργειακό επίπεδο, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι, αν και «η Ελλάδα προμηθεύεται το 60% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία (...) δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα για την οικονομία μας ή για τα νοικοκυριά, αν η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τις ενεργειακές της στρόφιγγες».

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μελέτη σοκ γερμανικού ινστιτούτου για το τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία εκλεινε τις κάνουλες του φυσ. αερίου"

Δημόσιο: Μειώνονται σε 3.000 οι απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου – Τι δέχθηκε η τρόικα για τις προσωρινές διαταγές

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στις συνομιλίες του Παρισιού η τρόικα δέχθηκε να προσμετρηθούν στις 6.500 απολύσεις για τις οποίες υπάρχει δέσμευση να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου 3.500 συμβασιούχοι που παραμένουν στη θέση τους χάρη σε δικαστικές αποφάσεις και πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 1.800 συμβασιούχοι που απασχολούντο, κυρίως στους ΟΤΑ, βάσει προσωρινών διαταγών, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να απολυθούν και οι υπόλοιποι.

Αυτό σημαίνει ότι μικραίνει η δεξαμενή των απολύσεων που θα γίνουν από τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει, πλέον, να κάνει 3.000 και όχι 6.500 απολύσεις.

Το αίτημα αυτό έχει υποβάλει στην Τρόικα εδώ και μήνες ο ΥΠΔΜ Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά μέχρι τώρα δεν γινόταν δεκτό. Τώρα, όμως, οι εκπρόσωποι των πιστωτών, αν και ζήτησαν επίσπευση των απολύσεων, έδειξαν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και αυτό εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως κίνηση στήριξης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Μειώνονται σε 3.000 οι απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου – Τι δέχθηκε η τρόικα για τις προσωρινές διαταγές"

H Ελλάδα σε αριθμούς: Τι δουλειά κάνουν οι περισσότεροι, πού βρίσκονται οι πιο πολλοί συνταξιούχοι

Οι περισσότεροι Ελληνες απασχολούνται στο εμπόριο- χονδρικό και λιανικό- και τη δημόσια διοίκηση, οι ξένοι πολίτες που ζουν στη χώρα είναι ανειδίκευτοι εργάτες κατά κύριο λόγο, ενώ η Ηπειρος είναι η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αποκαλύπτουν τα οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας.

Από αυτά προκύπτει ότι, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα είναι πρώτη στον κλάδο «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταφορά και αποθήκευση, στέγαση και υπηρεσίες εστίασης», με ποσοστό 30,5%, ενώ έχει την τελευταία θέση στη Διαχείριση ακίνητης περιουσίας (0,2%). Οσο για τη δημόσια διοίκηση, την άμυνα, την υγεία και την κοινωνική μέριμνα, η Ελλάδα δεν είναι πρώτη, καθώς εκεί προηγείται η Δανία (33%).

Η πιο «γερασμένη» περιφέρεια είναι η Ηπειρος, καθώς- σύμφωνα με την απογραφή του 2011- έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων (27,9%) στο σύνολο του μόνιμου πληθυσμού της, ενώ αντίθετα το μικρότερο ποσοστό (18,5%) εμφανίζεται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, από τα οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν τα εξής:

Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανήλθε το 2011 σε 4.586.636 άτομα (42,4% του συνόλου του μόνιμου πληθυσμού) ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 6.229.650 άτομα (57,6% του συνόλου του μόνιμου πληθυσμού).

Από το σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, 3.727.633 άτομα δήλωσαν «απασχολούμενοι» και 859.003 άτομα δήλωσαν «άνεργοι». Το μεγαλύτερο ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (59%) είναι άντρες, ενώ οι γυναίκες αποτελούν το υπόλοιπο 41%.

Το 46,2% του συνόλου των απασχολουμένων ανήκει στην ομάδα ηλικίας 30- 44 ετών, ακολουθούμενο από ποσοστό 36,2 % που ανήκει στην ομάδα 45- 64 ετών. Ο μέσος αριθμός απασχολουμένων ανά νοικοκυριό είναι 0,9.

Στα ζευγάρια (έγγαμα ή συμβιούντα) με τουλάχιστον ένα παιδί (κάτω των 18 ετών), το 52,4% των μητέρων είναι απασχολούμενες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των απασχολούμενων πατέρων ανέρχεται στο 84,9%. Σε ό,τι αφορά στις μόνες μητέρες με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 18 ετών, το 61,2% αυτών είναι απασχολούμενες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μόνων πατέρων με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 18 ετών, ανέρχεται στο 74,9%.

Στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, ο κλάδος «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή (25,6%) στο σύνολο των απασχολουμένων της, ενώ στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τη μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή (23,9%) καταγράφει ο κλάδος «Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης».

Το 10,5% (391.398 άτομα) του συνόλου των απασχολουμένων έχει ξένη υπηκοότητα (συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αδιευκρίνιστη ή χωρίς υπηκοότητα).

Από τη μελέτη των στοιχείων, προκύπτει, επίσης, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων με ελληνική υπηκοότητα (18,2%) εργάζεται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο- Επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών», ακολουθούμενο από ποσοστό 10,7% που εργάζεται στον κλάδο «Δημόσια Διοίκηση και 'Αμυνα- Υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση». Το μεγαλύτερο ποσοστό (18,8%) των απασχολουμένων με ξένη υπηκοότητα (συμπεριλαμβανομένων αυτών με αδιευκρίνιστη ή χωρίς υπηκοότητα) εργάζεται στον κλάδο «Κατασκευές», ακολουθούμενο από ποσοστό 18,2% που εργάζεται στον κλάδο «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία». Σε όσους δήλωσαν ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες, το 59,1% είναι Έλληνες και το 40,9% είναι άτομα με ξένη υπηκοότητα (συμπεριλαμβανομένων αυτών με αδιευκρίνιστη ή χωρίς υπηκοότητα).

Στο σύνολο των απασχολουμένων, το μεγαλύτερο ποσοστό (30,8%) είναι απόφοιτοι Λυκείου (Γενικού, Εκκλησιαστικού, Επαγγελματικού κ.λπ.). Όσον αφορά στον τόπο εργασίας το μεγαλύτερο ποσοστό (61,7%) των απασχολουμένων εργάζεται στον δήμο της μόνιμης κατοικίας του.

Ευρωπαϊκή Ενωση

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στον κλάδο «Γεωργία, δασοκομία και αλιεία», η Ρουμανία έχει το υψηλότερο ποσοστό (28,4%) και το Ηνωμένο Βασίλειο το χαμηλότερο (1%). Στον κλάδο «Μεταποιητικές βιομηχανίες, ορυχεία και λατομεία, και άλλοι κλάδοι», η Τσεχία έχει το υψηλότερο ποσοστό (25,4%), ενώ το Λουξεμβούργο το χαμηλότερο (6,4%). Στον κλάδο «Κατασκευές», η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό (10,5%), ενώ η Ιρλανδία το χαμηλότερο (4,8%). Στον κλάδο «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταφορά και αποθήκευση, στέγαση και υπηρεσίες εστίασης», η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό (30,5%) και το Λουξεμβούργο το χαμηλότερο (16,6%). Στον κλάδο «Ενημέρωση και επικοινωνία», η Γερμανία έχει το υψηλότερο ποσοστό (5%), ενώ η Ρουμανία το χαμηλότερο (1,8%). Στον κλάδο «Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες», το Λουξεμβούργο έχει το υψηλότερο ποσοστό (9,3%), ενώ η Ρουμανία το χαμηλότερο (1,5%). Στον κλάδο «Διαχείριση ακίνητης περιουσίας», η Λετονία έχει το υψηλότερο ποσοστό (2,5%) και Ελλάδα και Ρουμανία τα χαμηλότερα (0,2%). Στον κλάδο «Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, διοικητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες υποστήριξης», η Ολλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό (15,3%), ενώ η Ρουμανία το χαμηλότερο (5%). Στον κλάδο «Δημόσια διοίκηση, άμυνα, εκπαίδευση, δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα» η Δανία έχει το υψηλότερο ποσοστό με 33%, ενώ η Ρουμανία το χαμηλότερο με 14,2%. Τέλος, στον κλάδο «'Αλλες υπηρεσίες», η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό (11,6%) και η Πολωνία το χαμηλότερο (3%).

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "H Ελλάδα σε αριθμούς: Τι δουλειά κάνουν οι περισσότεροι, πού βρίσκονται οι πιο πολλοί συνταξιούχοι"

Σαμαράς προς Ερντογάν: Να μη δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας πράξεις και δηλώσεις μας

Δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στον Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικής διαφοράς», ενώ σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα είπε ότι δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης.

Στη συνάντηση που διήρκεσε 40 λεπτά μετείχε από ελληνικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο κ. Ερντογάν συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου και τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας.

Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε εξ αρχής να ρίξει τους τόνους και στην αρχή είπε ότι οι δυο χώρες είναι φίλες, ενώ αναφέρθηκε στην γειτονική σχέση και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας  Ελλάδας και Τουρκίας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένος για τη συνάντηση και ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για το συγχαρητήριο τηλεφώνημά του μετά την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Τουρκίας.

Για το Κυπριακό

Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην ΕΕ. Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην ΕΕ, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Για το αντιρατσιστικό

Ο Ερντογάν ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.

Παρέμβαση αλβανού πρωθυπουργού

Ενδιαφέρον όμως έχει και η τοποθέτηση του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ενώπιον της Ολομέλειας των αρχηγών κρατών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία μεταξύ άλλων, ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς την ηγεσία των Σκοπίων προκειμένου να επιδείξουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των επαφών του, είχε σύντομη συνομιλία με τον Καναδό πρωθυπουργό, καθώς και με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.

Η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν για το Κυπριακό από τα κατεχόμενα, αλλά και της ανακοίνωσης της Άγκυρας, στην οποία αναφέρεται ότι η Αθήνα παρερμήνευσε τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις για ευθύνες στην καθυστέρηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και παραμένει στη θέση της ότι επιδιώκει λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς προς Ερντογάν: Να μη δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας πράξεις και δηλώσεις μας"

Σαμαράς-ΝΑΤΟ: Απογοήτευση για Ερντογάν - Ικανοποίηση για ΠΓΔΜ

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε μετά απο 40 λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο κυβερνητικές πηγές, το κλίμα ήταν αρνητικό και δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Ξεκινώντας, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι είμαστε φίλοι και γείτονες και χρειάζεται ενίσχυση της συνεργασίας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.

Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Οι κκ. Σαμαράς και Ερντογάν απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους αποχωρώντας από τη συνάντηση, η οποία έγινε σε κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς οι Τούρκοι προχώρησαν χθες σε 27 παραβιάσεις στο Αιγαίο. Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στη σκληρή ανακοίνωση της Αθήνας για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν αφορούν την Αθήνα» οι ερευνητικές δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Πηγές του ΥΠΕΞ σχολίαζαν ότι η ανακοίνωση αυτή ήταν ήπια και έδειχνε διάθεση να κλείσει το θέμα ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών.

Πέραν τούτου, πάντως, η Αγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση για κινήσεις καλής θελήσεως στο Κυπριακό. Χθες ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής του Βαρωσιού με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου. Οπως είπε, ακόμη και σε περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτό δεν θα γίνει.

Σύνοδο Κορυφής: Ικανοποιημένη η ελληνική αντιπροσωπεία

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σειρά επαφών με ηγέτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ.

Ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ όπως και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Παράλληλα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας που είχε ακυρωθεί χθες λόγω έλλειψης χρόνου και με τον οποίο ο κ. Σαμαράς συζήτησε ενεργειακά ζητήματα και την πρόοδο στους αγωγούς.

Εξάλλου ικανοποιημένη εμφανίστηκε η ελληνική αντιπροσωπεία που μετείχε στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ από την αντιμετώπιση της Συμμαχίας στην ΠΓΔΜ.

Κυβερνητική πηγή επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων περιελήφθη η πάγια μετά το 2008 και το Βουκουρέστι διάταξη ότι θα προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία μόλις υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών καλώντας παράλληλα να υπάρξουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Οι ίδιες πηγές απέδωσαν σε λάθος του υπεύθυνου της συμμαχίας την αναγγελία του υπουργού Ποπόσκι. Σημείωναν όμως ότι σε όλη την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών η παρουσίαση της ΠΓΔΜ από τις νατοϊκές αρχές ήταν εξαιρετικά προσεκτική, τον παρουσίαζαν ως εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ ενώ και ο ίδιος δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έθεσε κανένα θέμα.

Αναφερόμενοι στο περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι δόθηκε έμφαση στο τρίπτυχο ενότητα-αλληλεγγύη-στρατιωτική αξιοπιστία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα νέα φαινόμενα και οι καινούργιες απειλές της σύγχρονης εποχής όπως το θέμα του Ισλαμικού κράτους και του θρησκευτικού φανατισμού που εντείνεται.

Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι χρειάζεται μία καινούργια αμυντική αρχιτεκτονική ώστε να καλύπτονται οι νέες απειλές όπως το ISIS και στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι ΗΠΑ θα εντείνουν την προσπάθεια εντός του Ιράκ όπως και οι δυνάμεις των Ιρακινών και των Κούρδων επίσης. Πάντως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν χερσαίες δυνάμεις. Σε συνάφεια με την άνοδο του θρησκευτικού φονταμεταλισμού συζητήθηκε η άμυνα του αύριο και η συνολική αντιμετώπιση νέων απειλών στην ασφάλεια όπως η κυβερνοτρομοκρατία. Στην Σύνοδο αποφασίστηκε μέσα στην επόμενη δεκαετία το ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών μελών για την Άμυνα να αυξηθεί στο 2%, κάτι που δεν αφορά την χώρα μας που ξεπερνά το ποσοστό αυτό.

Κυρίαρχο ήταν και το θέμα της Ουκρανίας-Ρωσίας. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές η κατάληψη από την Ρωσία ξένου εδάφους έστω και μετά από πρόσκληση συνιστά 100% εκτροπή από το διεθνές δίκαιο και έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις της Ρωσίας με πολύ περισσότερες χώρες από ότι το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει μία «σαφή και κρυστάλλινη θέση» έλεγε κυβερνητική πηγή. Είναι αντίθετη στην κίνηση της Ρωσίας και συμμετέχει στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ χωρίς επιφυλάξεις, τάσσεται ωστόσο «υπέρ της αποκλιμάκωσης με πολιτικές ενέργειες και όχι επίλυση με αντίστοιχες βίαιες κινήσεις». Όσον αφορά τις επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το αγροτικό κόστος όπως με τα ροδάκινα ενώ εκτιμά ότι από την κρίση το κόστος στον τουρισμό είναι περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, έλεγε παράγοντας της κυβέρνησης, «η Ρωσία καταλαβαίνει τις δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα από την συμμετοχή της στις διεθνείς συμμαχίες πολύ περισσότερο από ορισμένους στο εσωτερικό της χώρας».

Εξάλλου, τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έλθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης υπό τον νέο πρωθυπουργό Νταβούτογλου σε ανταπόδοση της διακυβερνητικής διάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2013.

Όσον αφορά το Κυπριακό, στην συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη «σαφή και κρυστάλλινη ελληνική άποψη» ότι δεν υπάρχουν δύο κυπριακά κράτη και ότι «η Ευρώπη δεν θα δεχθεί δύο κυπριακές δημοκρατίες» Ωστόσο, σημείωνε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας «δεν θα πρέπει μελλοντικά να χρεώσουν στην Ελλάδα τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό».

Τέλος, η Αθήνα δεν έχει επίσημη ενημέρωση για πιθανή σύσκεψη για το ελληνικό χρέος το Νοέμβριο που διέρρευσε από το ΔΝΤ, έλεγε κυβερνητική πηγή στο Νιούπορτ. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει να γίνει μία τέτοια διάσκεψη με εκπροσώπους των δανειστών το επόμενο διάστημα.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς-ΝΑΤΟ: Απογοήτευση για Ερντογάν - Ικανοποίηση για ΠΓΔΜ"

Κυβέρνηση προς στρατιωτικούς: "δεν θα πάρετε τίποτα χωρίς τη γνώμη της Τρόικα"

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, σήμερα Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 13.00΄, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας με το νομικό σύμβουλο αυτής, κ. Γεώργιο Αντωνακόπουλο, παρουσιάστηκαν ενώπιον του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να ακούσουν δια ζώσης τις απόψεις της διοίκησης (Υπουργείου Οικονομικών) για τους λόγους της μη, μέχρι και σήμερα, συμμόρφωσής της στην υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ούτε ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά ούτε και κάποιος εκπρόσωπός του, παρουσιάστηκε ενώπιον του ανωτέρω Τριμελούς Συμβουλίου, αλλά επιλέχτηκε η τακτική της υποβολής υπομνήματος. Το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης ξεκίνησε τη διάσκεψή του και αναμένεται η απόφασή του σε εύλογο χρόνο.

Ενδιαφέροντα σημεία του υπομνήματος, τα οποία και προσδιορίζουν την τακτική του Υπουργείου Οικονομικών είναι μεταξύ των άλλων: ".... Επισημαίνεται ότι οι απαραίτητες πιστώσεις για την αντιμετώπιση της προκαλούμενης δαπάνης από την εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης του Σ.Τ.Ε. δεν έχουν συμπεριληφθεί στις προβλέψεις για το ύψος των δαπανών του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ 2015 - 2018) .... Κατά συνέπεια, μετά από την οριστικοποίηση της δημοσιονομικής αποτίμησης όλων των πτυχών των εκδοθεισών δικαστικών αποφάσεων θα πρέπει το εν λόγω ζήτημα να συμπεριληφθεί μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν σε διαβούλευση κατά τη διάρκεια των συνεχών διαπραγματεύσεων, μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Τρόικα, ...... προκειμένου να διασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη των εταίρων .... Λόγω του μεγάλου αριθμού των δικαιούχων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, απαιτείται να παρασχεθεί στη Διοίκηση επαρκής χρόνος για την αποτίμηση της δαπάνης για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015 - 2018 .....".

Διαβάστε εδώ όλο το υπόμνημα του Υπουργείου Οικονομικών

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Οι εξελίξεις τρέχουν και αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Σας προσκαλούμε να συσπειρωθείτε στις Περιφερειακές Ενώσεις Στρατιωτικών, για να δυναμώσει κι άλλο η ήδη δυνατή Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, γιατί το Φθινόπωρο που έρχεται θα μας βρει δυναμικά απέναντι σε όλους αυτούς που απεργάζονται σχέδια εναντίον μας.

Όλοι μαζί θα δώσουμε πολύ σύντομα ισχυρό μήνυμα.

poes
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση προς στρατιωτικούς: "δεν θα πάρετε τίποτα χωρίς τη γνώμη της Τρόικα""

Αλλαγές στο νόμο για τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Τις ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση εντοπισμού οδηγού ο οποίος επιβαίνει σε ανασφάλιστο αυτοκίνητο τροποποιεί η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία και συνοδεύει την τροπολογία, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

1. Καθορίζεται το πρόσωπο (κύριος-κάτοχος ή οδηγός οχήματος) στο οποίο επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές και οι οριζόμενες διοικητικές κυρώσεις (αφαίρεση άδειας ικανότητας οδηγού, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων αλλά και χρηματικό πρόστιμο) σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος

2. Καταργείται η πρόβλεψη επιβολής διοικητικών κυρώσεων (αφαίρεση άδειας) επιπρόσθετα για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής

3. Ορίζεται ότι σε περίπτωση που οδηγός του οχήματος είναι ο κύριος ή κάτοχος, επιβάλλεται μόνο ένα των προβλεπόμενων χρηματικών προστίμων

4. Προβλέπεται, κατ’ εξαίρεση, η επιστροφή προ της παρέλευσης των προβλεπόμενων περιόδων αφαίρεσης, της άδειας ικανότητα οδηγού και της αφαιρεθείσας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και των πινακίδων στον κύριο ή κάτοχο αυτού, με την προσκόμιση απόδειξης πληρωμής του κατά περίπτωση επιβληθέντος διοικητικού προστίμου και του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.

Πώς τεκμηριώνονται οι αλλαγές τις οποίες αναφέρει η εισηγητική έκθεση; Η τροπολογία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατ’ εξαίρεση επιστρέφονται προ της παρέλευσης των ανωτέρων περιόδων αφαίρεσης η άδεια ικανότητας οδηγού στον οδηγό του οχήματος με την προσκίμηση απόδειξης πληρωμής του κατά περίπτωση επιβληθέντος διοικητικού προστίμου και η αφαιρεθείσα άδεια κυκλοφορίας του οχήματος μετά των κρατικών πινακίδων στον κύριο ή κάτοχο αυτού, με την προσκόμιση απόδειξης πληρωμής του κατά περίπτωση επιβληθέντος διοικητικού προστίμου και του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος».

Το χρηματικό πρόστιμο είναι 1000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Η αφαίρεση του διπλώματος ισχύει για έξι μήνες, της άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες ή 2 χρόνια σε περίπτωση εμπλοκής ατυχήματος και των πινακίδων για έξι μήνες ή δύο χρόνια και πάλι σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Ολόκληρη την τροπολογία μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στο νόμο για τα ανασφάλιστα Ι.Χ."

Νέα αγωγή του Δημοσίου κατά της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση

Τη Δευτέρα εκδικάζεται η νέα αγωγή του Δημοσίου κατά της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την απεργία της κατά της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με το σύστημα της υποχρεωτικής ποσόστωσης που προβλέπει 15% εργαζόμενους χαμηλής απόδοσης.

Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων οργανώνει συγκέντρωση την ίδια μέρα στη 1 το μεσημέρι, έξω από τα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων (Κτήριο 5, αίθουσα 2).

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ είναι επί λέξει η εξής:

«Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την Κυβέρνηση που για μία ακόμη φορά, στο δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων, στέλνει την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία – αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης και του επανελέγχου με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας ορισμένου σε αορίστου χρόνου χιλιάδων εργαζομένων, που οι ίδιοι είχαν επικυρώσει πριν αρκετά χρόνια.

Η Κυβέρνηση -δολιχοδρομώντας και αρνούμενη να αποδεχθεί, τις μέχρι σήμερα αρνητικές για την ίδια, δικαστικές αποφάσεις- επιχειρεί για μία ακόμη φορά να εντάξει τη Δικαιοσύνη στους σχεδιασμούς της για τη χειραγώγηση και αντιδραστική αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, τη συρρίκνωση των Δημόσιων και Κοινωνικών Αγαθών και Υπηρεσιών, τις απολύσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο και την εκχώρηση κοινωνικών αρμοδιοτήτων του Δημοσίου στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, Κυβέρνηση και Τρόικα προωθούν σχέδιο για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Δημοσίου να δώσουν δυναμικό παρόν τη Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 13:00 στα Δικαστήρια της Σχολής Ευέλπιδων (Κτήριο 5, αίθουσα 2), όπου και εκδικάζεται η νέα αγωγή του Δημοσίου κατά της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.»

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα αγωγή του Δημοσίου κατά της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση"

Απίστευτο: Είσοδος με δαχτυλικό αποτύπωμα στο νοσοκομείο Λιβαδειάς! Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι

Με το δάχτυλο στην ...πόρτα, εναποθέτοντας το δαχτυλικό τους αποτύπωμα, θα μπαίνουν στο χώρο εργασίας τους από δω και πέρα οι υπάλληλοι του νοσοκομείου Λιβαδειάς

Τη δόξα του...Σέρλοκ Χόλμς φαίνεται ότι ζήλεψε ο διοικητής του νοσοκομείου Λιβαδειάς και παρήγγειλε ειδικό μηχάνημα για δαχτυλικά αποτυπώματα στην είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος για να ελέγχει τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό είναι ανάστατο και προαναγγέλλει και κινητοποιήσεις καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για παραβίαση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Οι εργαζόμενοι πάντως δεν αρνούνται έλεγχο ωραρίου διαφωνούν όμως κάθετα με τον τρόπο που επελέγη από τη διοίκηση.

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Λιβαδειάς: “το δακτυλικό αποτύπωμα αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, σύμφωνα με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του ωραρίου προσωπικού.

Παρά τις δίκες μας παρεμβάσεις για επιλογή άλλου είδους μηχανήματος η διοίκηση προχώρησε στην έγκριση της δαπάνης αλλά και στην παραγγελία ενός τέτοιου μηχανήματος”.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι: “η ενέργεια αυτή δηλώνει ξεκάθαρα την προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών για την σημερινή κατάντια του νοσοκομείου Λιβαδειάς στο προσωπικό. Ένα προσωπικό που παρά τις χαμηλές αποδοχές εργάζεται πολύ πιο πάνω από τα όρια των δυνατοτήτων του”.

Γι αυτό επισημαίνουν άλλωστε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επισκευή του γυναικολογικού υπερήχου ή για την αγορά συσκευής τηλεφωνικού κέντρου ή για την αγορά καροτσιών μεταφοράς ασθενών, την επισκευή των δαπέδων κ.τ.λ.

Το θέμα έχει προκαλέσει ήδη ποικίλες αντιδράσεις στους συνδικαλιστικούς κύκλους του ΕΣΥ ενώ τα στελέχη του ΜΕΤΑ σχολιάζουν ειρωνικά: “Αφού ο κ. Διοικητής του Νοσοκομείου Λιβαδειάς έλυσε ΟΛΑ τα προβλήματα του Νοσοκομείου ( ελλείψεις υλικών, χαλασμένα μηχανήματα, ελλείψεις προσωπικού, οφειλές δεδουλευμένων από το 2011, μείωση χρηματοδότησης κ.ά) αποφάσισε να ασχοληθεί τώρα και με τον τόπο ελέγχου της προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού”.

Όλα τα 'χε η Μαριορή το μηχάνημα για δακτυλικά αποτυπώματα της έλειπε...

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Είσοδος με δαχτυλικό αποτύπωμα στο νοσοκομείο Λιβαδειάς! Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι"

Γκρούεφσκι: Μη αποδεκτές οι θέσεις της Ελλάδας για το όνομα της ΠΓΔΜ

Οι προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τα Σκόπια, τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η ελληνική πλευρά, «λόγω των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων» δεν είναι έτοιμη για να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

Ο κ. Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό των Σκοπίων, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει «δύο θέσεις» στο ζήτημα της ονομασίας: μία επίσημη και μία ανεπίσημη.

«Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι θέλει να λύσει το ζήτημα της ονομασίας, αλλά ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τις οποίες γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να περάσουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μάλιστα, οι προϋποθέσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην έχουν πέραση σε εμάς. Ωστόσο, δεν λένε ότι δεν θέλουν να το λύσουν, είτε πως είναι κατά της επίλυσης, είτε κάτι παρόμοιο. Όχι, η ρητορική τους είναι: θέλουμε να το λύσουμε εφόσον βέβαια η κυβέρνησή μας αποδεχτεί αυτές τις προϋποθέσεις, για τις οποίες εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στη Μακεδονία δεν πρόκειται να τις αποδεχτεί» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

«Η ανεπίσημη θέση της Ελλάδας, δηλαδή αυτό που γνωρίζουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ και όλες οι άλλες χώρες που εμπλέκονται στο πρόβλημα προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία, είναι ουσιαστικά ότι τώρα η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να λύσει αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, ότι έχει υπερβολικά πολλά εσωτερικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα ώστε να εισέλθει και σε ένα ενδεχόμενο επίλυσης αυτού του ζητήματος και ότι αυτή την περίοδο δεν πρέπει να ζητείται κάτι τέτοιο από αυτήν. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι έτοιμη να προσφέρει κάποια ευκαιρία ώστε η Μακεδονία να σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε πως ο διεθνής παράγοντας δεν προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα για το θέμα του ονόματος, καθώς, όπως είπε, η προσοχή του σχετικά με την Ελλάδα εστιάζεται στην υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκρούεφσκι: Μη αποδεκτές οι θέσεις της Ελλάδας για το όνομα της ΠΓΔΜ"

Ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ ο χειρουργός του Γεννηματάς που συνελήφθη με φακελάκι

Ελεύθερος αφέθηκε, με εγγύηση 10.000 ευρώ, ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνελήφθη για φακελάκι.

Στον κατηγορούμενο δεν επιβλήθηκε κανένας άλλος περιοριστικός όρος, ενώ γιατρός συνελήφθη επ' αυτοφόρω να παίρνει 1.000 ευρώ από 22χρονο ασθενή (τον οποίο έχει δηλώσει στο νοσοκομείο ως 14χρονο), προκειμένου να τον χειρουργήσει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ ο χειρουργός του Γεννηματάς που συνελήφθη με φακελάκι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news