facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Απογοητευτικές και πολιτικά απαράδεκτες δηλώσεις

Σκληρή απάντηση δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στα όσα αρνητικά ανέφερε ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρώτη του επίσκεψη στα κατεχόμενα της Κύπρου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, χαρακτήρισε «απογοητευτικές» τις δηλώσεις του κ.Ερντογάν, που επιβεβαιώνουν την εμμονή της Αγκυρας στην επιθετική πολιτική έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τονίζει επίσης ότι ο παραλληλισμός που επιχείρησε με τις δηλώσεις του ο κ.Ερντογάν, ανάμεσα στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι «ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικός απαραδεκτός».

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κούτρα, έχει ως εξής:

«Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν, πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προβαίνοντας σε απογοητευτικές δηλώσεις που επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Άγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται άλλωστε από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν.

Με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Ερντογάν, μεταξύ άλλων, επιχείρησε να εξισώσει τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό. Κάθε τέτοιος παραλληλισμός είναι ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος. Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους.

Επί πλέον, εφόσον η Τουρκία επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προβεί σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Απογοητευτικές και πολιτικά απαράδεκτες δηλώσεις"

«Κλείδωσαν» οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για ξενοίκιαστα και μή ηλεκτροδοτούμενα

Εκπτώσεις στον ενιαίο φόρο των ακινήτων για τα ξενοίκιαστα και μή ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα θα προβλέπονται τελικώς στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ. Η τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη ρύθμιση.

«Κλείδωσαν» οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για ξενοίκιαστα και μή ηλεκτροδοτούμενα
Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, με έκπτωση, υπό προϋποθέσεις, στον φόρο που επιβάλλεται στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης- μετά από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου-, εάν προγραμματίζεται μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα οικήματα, απάντησε ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί πριν την Παρασκευή, οπότε και θα συζητηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική τροπολογία -που θα περιλαμβάνει και τον αριθμό των δόσεων, αλλά και τις διορθώσεις για τους 4.000 οικισμούς- αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα δίδεται, υπό μια σειρά προϋποθέσεων, έκπτωση για τη συγκεκριμένη κατηγορία κτισμάτων, η οποία αναμένεται να κυμαίνεται στο επίπεδο του 20%.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδούβελης ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια ποσοστιαίων εκπτώσεων ή εισαγωγής παραμέτρων, οι οποίες θα περιορίζουν το συνολικό κόστος από τη μείωση του φόρου σε έως 50 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο, ότι το κόστος μιας έκπτωσης σε ποσοστό 25%- 30%, που ζητούσαν βουλευτές και στελέχη των κομμάτων της κυβέρνησης, θα ήταν άνω των 100 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίθηκε ως «απαγορευτικό» για τα δημοσιονομικά δεδομένα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλείδωσαν» οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για ξενοίκιαστα και μή ηλεκτροδοτούμενα"

Τα δεκατρία μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία!!!!!

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Είναι η πρώτη που φορά που συνεδριάζει το εν λόγω Συμβούλιο.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Εργασίας, παρουσίασε εκτενώς την κατάσταση στην αγορά εργασίας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά και εκείνα που θα ληφθούν το 2014 -16 για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης συμμετείχε σε αυτή πλήθος υπουργών: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων, συμμετείχαν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να υπάρχει ρήτρα απασχόλησης σε κάθε μέτρο που θα λαμβάνει από δω και στο εξής η κυβέρνηση, δηλαδή να εκτιμάται η συνέπεια πάνω στην αγορά εργασίας από την εφαρμογή κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος παρέμεινε στο Μαξίμου, μετά το πέρας της συνεδρίασης, για να συναντηθεί με τον κ. Χαρδούβελη.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως «έγινε μία εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους και με τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία δημιουργούν δράσεις πάνω στον τομέα της απασχόλησης και εξήχθησαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Οι συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβούλιου Απασχόλησης θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Τα συμπεράσματα και τα πρακτικά του Συμβουλίου, θα αποτελέσουν για εμάς κατευθυντήριες γραμμές, μέσα από τις οποίες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, μέχρι την επόμενη συνάντηση.

Ενδεικτικά αναφέρω, που είναι και στις εισηγήσεις που κάναμε ως υπουργείο Εργασίας, το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων, μέσα από το οποίο θα επιδιώξουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθότι διαθέτουμε και τα εργαλεία, όπως είναι η Εργάνη, να διαμορφώσουμε ένα μητρώο για τις επιχειρήσεις που θα κινητροδοτούμε εκείνους οι οποίοι είναι συνεπείς, συμμορφώνονται με τους νόμους του κράτους, τις επιχειρήσεις εννοώ, που δεν χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, που διατηρούν τον αριθμό των εργαζομένων τους ή τον αυξάνουν, που δεν είναι εποχιακές, που δεν έχουν επιπέσει σε παραβάσεις εργασιακές, θα έχουν απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, μία μειωμένη παρέμβαση όσον αφορά τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει μέσα από ένα διάλογο που θα ξεκινήσουμε αμέσως σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να το συνδέσουμε και με μία πιθανή μείωση των εισφορών. Επιπλέον, είναι το ζήτημα το οποίο αφορά τις συμπράξεις των Κοινωνικών Εταίρων, που θα γίνει, επίσης, για πρώτη φορά με το υπουργείο Εργασίας, με την Κυβέρνηση γενικότερα, αλλά και με τον ΟΑΕΔ. Να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς, τις δράσεις, τις συνέργιες που κάνουν οι Κοινωνικοί Εταίροι και η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα όλων των ενεργειών.Και μαζί με αυτό, ανακοινώνω ότι την Παρασκευή υπέγραψα την υπουργική απόφαση από την οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρωτοποριακά στην Ευρώπη, η διάγνωση αναγκών εργασίας, καθώς υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, μέσα από το οποίο, προαιρετικά σε πρώτη φάση, μπορούμε να αναγνώσουμε τις ανάγκες για απασχόληση, για δεξιότητες, ηλικιακά κριτήρια, προσόντα και αυτό θα αποτελέσει την πρώτη βάση, την πιο αξιόπιστη που είχαμε ποτέ στη χώρα, για αν δούμε βραχυχρόνια και μακροχρόνια την πραγματική διάγνωση των αναγκών εργασίας που δεν την είχαμε ποτέ μέχρι τώρα.

Αναφερόμενο στο «Λευκό Μητρώο» των επιχειρήσεων ο Γ. Βρούτσης δήλωσε πως «σε πρώτη φάση, αφορά το υπουργείο Εργασίας. Αφορά, όπως είπα, τους ελέγχους. Και σε δεύτερη φάση, θα το δούμε, το εξετάζουμε τη σύνδεσή του, με μία πιθανή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Εξάλλου ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία συνεπών επιχειρήσεων διαχρονικά. Αυτόν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας ποτέ δεν τον αναγνωρίσαμε και ποτέ ως Πολιτεία δεν τον τοποθετήσαμε στην θέση που του αρμόζει, δηλαδή να υπάρξουν κριτήρια αναγνώρισης. Αυτό κάνουμε για πρώτη φορά. Και πιστεύω ότι θα έχει αποτελέσματα και στην απασχόληση, γιατί είναι ισχυρό κίνητρο για κάποιον να μπει σε αυτό το Λευκό Μητρώο της επιχειρηματικότητας και να αυξήσει το προσωπικό του ή να διατηρήσει τις θέσεις απασχόλησης και το σημαντικότερο, να μην υποπέσει σε εργασιακή παράβαση».

Ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε πως «η πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για ρήτρα απασχόλησης παντού, στο φορολογικό σύστημα, στην  ανάπτυξη, σε κάθε πολιτική απόφαση, πρόγραμμα ή δράση, δίνει μια καινούρια διάσταση στη σύνδεση της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης ,στη σύνδεση της ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Εξηγώντας ο κ. Κεγκέρογλου την παραπάνω πρόταση επισήμανε πως «στη νομοθεσία παραδείγματος χάριν, πριν από κάθε σημαντική κανονιστική απόφαση θα πρέπει να υπάρχει έκθεση για τις επιπτώσεις στην απασχόληση. Σύνδεση με την απασχόληση κάθε ενέργειας είτε αυτό είναι πολιτική, είτε είναι πρόγραμμα, είτε είναι δράση, είτε είναι νομοθεσία». Θα υπάρξουν «κίνητρα για φορολογική ελάφρυνση με κριτήριο τη συμβολή στην απασχόληση. Μοριοδότηση για την ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα, είτε του αναπτυξιακού νόμου, είτε του ΕΣΠΑ με βάση τις δημιουργούμενες θέσεις απασχόλησης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Συνοπτικά τα δέκα μέτρα τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης είναι τα ακόλουθα:

1. Σύστημα Διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»
Ο νέος ολοκληρωμένος και μόνιμος «μηχανισμός διάγνωσης» θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες
Για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του ανωτέρω Συστήματος Διάγνωσης έχει καταρτισθεί ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (έχει ήδη αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση χρηματοδότησης), στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται και η πιλοτική εφαρμογή σε δύο Περιφέρειες για τη συντονισμένη παροχή υπηρεσιών προς όφελος της βέλτιστης δυνατής μετάβασης νέων της περιοχής από το σχολείο στην εργασία.

2. Επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών – καταρχήν κατά μία (1) μονάδα μέχρι το τέλος του έτους.

3. Ηλεκτρονική ανανέωση της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ
Η ανανέωση της κάρτας ανεργίας θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται καμία επίσκεψη στις υπηρεσίες του Οργανισμού.  Ως επακόλουθο της δραστικής μείωσης των επισκέψεων των συναλλασσομένων στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (μείωση μέχρι και 4.250.000 επισκέψεων κατ’ έτος), θα προκύψει η απελευθέρωση περίπου 800 εργασιακών συμβούλων και 1.200 διοικητικών υπαλλήλων από εργασίες ρουτίνας (επαναλαμβανόμενες και χωρίς προστιθέμενη αξία διαδικασίες), οι οποίοι στη συνέχεια θα απασχοληθούν σε παραγωγικότερες και αποτελεσματικότερες εργασίες, όπως η σύνταξη Ατομικού Σχεδίου Δράσης.

4. «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων»
Το «Λευκό Μητρώο» θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία και, συνεπώς, δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους, ο προσανατολισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών θα στραφεί σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας.

5.«Παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για ‘χρυσά μυαλά’ της Ελλάδας»
Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε το σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση μιας ειδικής παρέμβασης μεγάλης κλίμακας για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου.
Το Σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ένα μίγμα γενναίων θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων – με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο, κυρίως, προς τους ίδιους τους νέους, ώστε οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων (από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας.

6. Σύστημα Σχεδιασμού και Αξιοποίησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμό διαβούλευσης, σχεδιασμού και αξιολόγησης των πολιτικών και των προγραμμάτων απασχόλησης, που θα πλαισιώνεται από τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και επιστημονικούς φορείς.

7. Συμπράξεις ΟΑΕΔ με τους κοινωνικούς εταίρους
Εφαρμογή της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι Κοινωνικοί Εταίροι στο προοίμιο της Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) 2014 για πρόταση σύμπραξης με τον ΟΑΕΔ με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κλπ)

8. Διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα απασχόλησης
Προτείνουμε τη διαπραγμάτευση με τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέματα των Κανονισμών που αφορούν:
(α) τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
(β) την κατανομή χρηματοδότησης στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς η υπάρχουσα κατανομή πόρων ανά κατηγορία Περιφέρειας (Περισσότερο ανεπτυγμένες, Περιφέρειες σε μετάβαση, λιγότερο ανεπτυγμένες) δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες.

9. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση
Η ενιαιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την πρακτική άσκηση είναι, εξάλλου, απαραίτητος για την απρόσκοπτη υλοποίηση της παρέμβασης «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee) μέσω της οποίας θα προσφέρεται σε κάθε νέο έως 25 ετών μια πρόταση καλής ποιότητας για απασχόληση, επαγγελματική κατάρτιση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από τότε που θα αποχωρήσουν από την επίσημη εκπαίδευση ή από τότε που θα μείνουν χωρίς εργασία.

10. Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας
Όλες οι παραπάνω δράσεις αφορούν περισσότερους από 214.000 ωφελούμενους όλων των ηλικιών κυρίως των νέων που πλήττονται και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας  και ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 756 εκατομμύρια ευρώ.

11. Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης με την ονομασία «Απασχόληση – Μπροστά»
Αφορούν περισσότερους από 214.000 ωφελούμενους όλων των ηλικιών κυρίως των νέων που πλήττονται και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας  και ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 756 εκατομμύρια ευρώ.

12. Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία»
Προβλέπει την υλοποίηση 27 δράσεων που αναμένεται να ωφελήσει 180.956 νέους, ενώ συνολικά αναμένεται να διατεθούν περίπου 390 εκ. € για το σκοπό αυτό.

13. Πρόσθετες Δράσεις μέσω ΟΑΕΔ
Ο Οργανισμός προχωρά άμεσα στην υλοποίηση 6 πρόσθετων προγραμμάτων τα οποία αφορούν 37.400 ανέργους και θα διατεθεί συνολικός προϋπολογισμός ύψους 175.000.000 € αξιοποιώντας κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα δεκατρία μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία!!!!!"

Φως και νερό από την Τουρκία υπόσχεται ο Ερντογάν στους Τουρκοκύπριους

- Αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, «νότια Κύπρο»

- «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το καθήκον της όπως και η Τουρκία», είπε για το Κυπριακό

«Το Κυπριακό είναι ένα από τα σημαντικά θέματα στην ατζέντα της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την άφιξή του στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, όπου τον υποδέχθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου και άλλοι «αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους, καθώς και ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ερντογάν, τον οποίο υποδέχθηκε επίσης μια ομάδα ατόμων που κρατούσε σημαίες, ανέφερε πως η επίσκεψή του έχει τόσο συναισθηματικό όσο και ουσιαστικό χαρακτήρα. Αναφέρθηκε στη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία σε δυο μήνες και πρόσθεσε πως θα υπάρξει επίσης και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως θα έχουν συνομιλίες με τον κ. Ερογλου, την πρόεδρο της λεγόμενης βουλής, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης για την «ειλικρινή στάση» του ψευδοκράτους έναντι της διεθνούς κοινότητας, όπως ανέφερε. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η «νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα λάβει τα μηνύματα ειρήνης από αυτά τα βήματα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει το καθήκον της ως εγγυήτρια δύναμη, όπως το πράττει και η Τουρκία, όπως ανέφερε, και πρόσθεσε πως εάν γίνει αυτό τότε το Κυπριακό θα επιλυθεί.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τους τάφους των Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς και μετέβη στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο. Εκεί έτυχε «επίσημης» υποδοχής και παρακάθισε σε συνάντηση με τον κ. Έρογλου που ξεκίνησε στις 3 το απόγευμα μετά την οποία θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φως και νερό από την Τουρκία υπόσχεται ο Ερντογάν στους Τουρκοκύπριους"

Οι αλλαγές μετά την κατάργηση υποβολής επικυρωμένων αντιγράφων στο Δημόσιο - Διαβάστε αναλυτικά

Οδηγίες για το νέο καθεστώς που ισχύει στην εφαρμογή της ρύθμισης για κατάργηση υποβολής επικυρωμένων αντιγράφων στο δημόσιο, τον νέο τρόπο υποβολής εγγράφων, αλλά και τις υποχρεώσεις των δημόσιων υπηρεσιών και φορέων απέναντι στους πολίτες, δίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
.
Το υπουργείο, με δέκα απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις των ενδιαφερομένων λύνει κάθε απορία και διευκρινίζει το νέο καθεστώς με το οποίο απλοποιούνται οι διαδικασίες και μειώνεται η γραφειοκρατία.

1. Ποιες υπηρεσίες και φορείς υποχρεούνται να εφαρμόσουν τη ρύθμιση;
- Η ρύθμιση εφαρμόζεται στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα δικαστήρια όλων των βαθμών, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3429/2005, καθώς και στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ.

2. Πότε άρχισε να ισχύει η ρύθμιση;
- Από τη δημοσίευσή του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 26-3-2014.

3. Σε ποιες συναλλαγές αφορά η ρύθμιση;
- Η ρύθμιση αφορά στο σύνολο των συναλλαγών των ενδιαφερομένων με το Δημόσιο και δεν επιφέρει αλλαγές στη μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών αλληλογραφία.

4. Η νέα ρύθμιση εφαρμόζεται στις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές;
- Ναι, οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, όπως το ΑΣΕΠ, υποχρεούνται να εφαρμόσουν τη ρύθμιση.

5. Πώς υποβάλλονται πλέον τα αντίγραφα εγγράφων στους υπόχρεους φορείς;
- Έγγραφα εκδοθέντα από τους υπόχρεους φορείς:
Οι υπόχρεοι φορείς υποχρεούνται να αποδέχονται, πλέον, τα απλά, ευανάγνωστα αντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων που έχουν εκδώσει οι υπηρεσίες και φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης ή των ακριβών αντιγράφων τους.
- Ιδιωτικά και αλλοδαπά έγγραφα:
Οι υπόχρεοι φορείς υποχρεούνται να αποδέχονται, πλέον, τα απλά, ευανάγνωστα αντίγραφα των ιδιωτικών και αλλοδαπών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί προηγουμένως από δικηγόρο. Σημειώνεται ότι εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια έκαστης Υπηρεσίας να εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση αναλογικά και στα ιδιωτικά ημεδαπά και αλλοδαπά έγγραφα και να κάνει αποδεκτά τα απλά αντίγραφά τους από το πρωτότυπο, χωρίς να έχουν επικυρωθεί προηγουμένως από δικηγόρο.
- Ιδιωτικά έγγραφα που φέρουν θεώρηση από τους υπόχρεους φορείς:
Οι υπόχρεοι φορείς υποχρεούνται να αποδέχονται, πλέον, τα απλά, ευανάγνωστα αντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης (λ.χ. άδεια οικοδομής που φέρει θεώρηση από αστυνομική Αρχή, απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που έχει θεωρηθεί από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας, ιατρική γνωμάτευση ιδιώτη ιατρού που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό).

6. Σε ποιες περιπτώσεις οι διοικητικές Αρχές και τα ΚΕΠ εξακολουθούν να επικυρώνουν αντίγραφα εγγράφων;
- Οι διοικητικές Αρχές και τα ΚΕΠ εξακολουθούν να επικυρώνουν αντίγραφα από το πρωτότυπο ή από το ακριβές αντίγραφο της διοικητικής αρχής (όπως ορίζεται στο άρθρο 1 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), που το εξέδωσε, μόνο στην περίπτωση που αυτά υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο σε φορείς που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της εν λόγω ρύθμισης (λ.χ. πολίτης ζητά την επικύρωση αντιγράφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας προκειμένου να το υποβάλει σε: α. τράπεζα, β. ιδιωτική εταιρεία, γ. συμβολαιογράφο).

7. Ενέργειες Αρχών και υπηρεσιών που επικυρώνουν αντίγραφα εγγράφων.
- Οι υπάλληλοι των διοικητικών Αρχών και των ΚΕΠ που έχουν στην αρμοδιότητά τους τη διαδικασία της επικύρωσης αντιγράφων εγγράφων, θα πρέπει να ρωτούν τον ενδιαφερόμενο πού θα υποβάλει το εν λόγω αντίγραφο, προκειμένου, εν συνεχεία, να προβούν στην επικύρωση ή μη του προσκομιζόμενου αντιγράφου, με βάση τη νέα ρύθμιση. Ο υπάλληλος θα αρκείται στην προφορική δήλωση του πολίτη.

8. Επικυρώνεται αντίγραφο εγγράφου όταν ο ενδιαφερόμενος δηλώσει ότι το θέλει για το αρχείο του;
- Ο αρμόδιος υπάλληλος δεν θα προβαίνει στην επικύρωση αντιγράφου εγγράφου, στην περίπτωση που ο πολίτης δηλώσει ότι το «θέλει για το αρχείο του».

9. Διακίνηση εγγράφων με τηλεομοιοτυπία.
- Τα έγγραφα τα οποία διακινούνται με τηλεομοιοτυπία μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, πλέον δεν επικυρώνονται από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο της Υπηρεσίας προς την οποία αποστέλλονται είτε αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από την ίδια την παραλαμβάνουσα υπηρεσία είτε αυτά πρόκειται να χορηγηθούν στον ενδιαφερόμενο πολίτη, ο οποίος στη συνέχεια θα τα προσκομίσει σε υπηρεσίες και φορείς που υπάγονται στο ρυθμιστικό πεδίο του ν. 4250/2014.

Έγγραφα τα οποία -κατά τα ανωτέρω- διακινούνται με τηλεομοιοτυπία μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού επικυρώνονται από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο της υπηρεσίας προς την οποία αποστέλλονται μόνο στην περίπτωση που αυτά θα χορηγηθούν σε πολίτη, ο οποίος ακολούθως θα τα υποβάλει σε ιδιωτικούς φορείς που δεν εμπίπτουν στους αναφερόμενους στην προαναφερθείσα περίπτωση.

10. Η νέα ρύθμιση τροποποιεί τις διαδικασίες χορήγησης της επισημείωσης (Apostille) της Σύμβασης της Χάγης ή της προξενικής θεώρησης;
- Η νέα ρύθμιση δεν επιφέρει καμία αλλαγή στις διαδικασίες χορήγησης της επισημείωσης (apostille) της Σύμβασης της Χάγης (ν.1497/1984) ή της προξενικής θεώρησης που τίθενται στο πρωτότυπο ή στο ακριβές αντίγραφο είτε των εγγράφων που υποβάλλονται σε φορέα της αλλοδαπής είτε των αλλοδαπών εγγράφων που υποβάλλονται εν συνεχεία στην Ελλάδα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αλλαγές μετά την κατάργηση υποβολής επικυρωμένων αντιγράφων στο Δημόσιο - Διαβάστε αναλυτικά"

Απαλλαγή από δασμούς για ειδικές κατηγορίες πλοίων

Πλοία που επισκευάζονται, μετασκευάζονται ή έχουν κατασχεθεί σε ελληνικούς λιμένες και αγκυροβόλια, απαλλάσσονται πλέον από δασμούς και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις σύμφωνα με το προσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ξεκίνησε σήμερα η διαβούλευση του προσχέδιου που ετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την Διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου και την απλοποίηση των προ τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών.

Στόχος είναι να διευρυνθεί ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου, να αξιοποιεί το ΓΕΜΗ και τα Επιμελητήρια για σειρά διαδικασιών όπως τα Πιστοποιητικά Καταγωγής και να απλοποιηθεί η εξαγωγή προϊόντων διττής χρήσης.
Κοινός παρονομαστής των προτάσεων είναι η απλοποίηση διαδικασιών και η χρήση της τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση διαδικασιών. Υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη συνεδρίασε σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας όπου παρουσιάστηκε σήμερα το Προσχέδιο Νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σημεία των διατάξεων που προωθούνται είναι τα ακόλουθα:
1. Η αναβάθμιση του ΓΕΜΗ, το οποίο είναι το μόνο υποχρεωτικό εμπορικό μητρώο της χώρας, ούτως ώστε να φιλοξενεί δύο νέα πεδία δεδομένων στα οποία θα καταχωρούνται όλοι οι εξαγωγείς και οι έμποροι - παραγωγοί προϊόντων διπλής χρήσης.

Κατ' αυτόν τον τρόπο θα δύνανται οι αρμόδιοι φορείς όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τα κατά τόπους επιμελητήρια και λοιποί φορείς του εξαγωγικού εμπορίου να έχουν άμεση, σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο των επιχειρήσεων που ασκούν εξαγωγική δραστηριότητα, ιδίως για τους εξαγωγείς που είναι παραγωγοί ή/και έμποροι προϊόντων διπλής (διττής) χρήσης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα ειδικό και ευαίσθητο για την εθνική μας ασφάλεια εξαγωγικό πλαίσιο, προκειμένου να σχεδιάζονται και να συντονίζονται δράσεις για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε εθνικό και τοπικό/περιφερειακό επίπεδο.

Με τις δύο αυτές νέες προσθήκες στην βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ συμπληρώνεται η ηλεκτρονική χαρτογράφηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας, με αξιόπιστο τρόπο και διευκολύνεται η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και του κράτους αλλά και η καλύτερη δυνατή παρακολούθηση της ανάπτυξης της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες πληροφορίες δεν απαντώνται σε κάποιο άλλο μητρώο της χώρας που να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και ετοιμότητα όπως το ΓΕΜΗ.

2. Η εισαγωγή του θεσμού του Εγκεκριμένου Εμπόρου για τους εμπόρους μεταποιημένων οπωροκηπευτικών.
Ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου προβλέπεται ήδη για τους εμπόρους νωπών οπωροκηπευτικών στο άρθρο 12 του Κανονισμού 543/2011 και εφαρμόζεται ήδη στην χώρα μας, ενώ με την με αριθμό 2533/63997/2013 (ΦΕΚ Β' 1380/06.06.2013) κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξειδικεύτηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του.

Ο θεσμός παρουσιάζει ιδιαίτερη πρακτική σημασία, ενόψει των ωφελημάτων που αποκτά ο έμπορος από την εγγραφή του στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ). Ο εγκεκριμένος έμπορος νωπών οπωροκηπευτικών δεν υποχρεούται να εκδώσει πιστοποιητικό εμπορίας ελέγχου προδιαγραφών (πιστοποιητικό συμμόρφωσης) αλλά απλή βεβαίωση ελέγχου. Επιπλέον, η υποχρέωσή του για πρότερη κοινοποίηση (Αναγγελία) ως προτελωνειακή διαδικασία δυνάμει των απαιτήσεων του Κανονισμού 882/2004 γίνεται μέσω του ΜΕΝΟ, και με αυτόν τον τρόπο καταργείται πλέον η γραφειοκρατία της προγενέστερης διαδικασίας αναγγελίας και η επιβάρυνση του σχετικά υψηλού κόστους και των χρονικών καθυστερήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις απεργιών. Τέλος, οι εγκεκριμένοι έμποροι και μόνο αυτοί, εμπίπτουν αυτοδικαίως στην πιο χαμηλή κατηγορία ελέγχου για τα εξαγωγικά τους φορτία και υπόκεινται σε ελέγχους σε ποσοστό μικρότερο του 2% επί του συνόλου των φορτίων τους.

3. Η αποτύπωση με σαφή τρόπο των υποχρεώσεων των εξαγωγέων προϊόντων διπλής (διττής) χρήσης (προϊόντα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτική όσο και για στρατιωτική χρήση) καθώς και η εισαγωγή της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης για χορήγηση άδειας εξαγωγής, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα κατά την εφαρμογή του υποχρεωτικού ενωσιακού πλαισίου για τον ευαίσθητο αυτό τομέα παραγωγής και εμπορίας τα οποία αναστέλλουν την εξαγωγική δραστηριότητα τους.

Δηλαδη, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα εφαρμογής του ενωσιακού και εθνικού πλαισίου που είχαν ανακύψει για την έκδοση της σχετικής άδειας, καθώς εξειδικεύεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και τερματίζεται η σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας όσον αφορά στις άδειες εξαγωγής προϊόντων διπλής χρήσης. Τέλος, συνδέεται η διαδικασία αυτή με την υποχρεωτική πλέον εγγραφή των εξαγωγέων προϊόντων διπλής χρήσης στο αντίστοιχο μητρώο του ΓΕΜΗ.

4. Η ένταξη των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε καθεστώς απλουστευμένης διαδικασίας διασάφησης και άδειας εκτελωνισμού.
Καταργείται η εξαίρεση που είχε επιβληθεί στα προϊόντα αυτά, από τις απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες εξαγωγής προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι και τα κόστη εξαγωγής των προϊόντων αυτών, δεδομένου ότι η καταργούμενη με το παρόν εξαίρεση δεν προβλέπεται από σχετική διάταξη του ενωσιακού δικαίου. Δίδεται περιθώριο έξι μηνών για την τεχνική προσαρμογή των συστημάτων του ICISnet στην νέα ρύθμιση.

5. Η καθιέρωση της δυνατότητας υποβολής αίτησης και έκδοσης του Πιστοποιητικού Καταγωγής με χρήση ψηφιακής υπογραφής.
Το Πιστοποιητικό Καταγωγής των ελληνικών προϊόντων εκδίδεται από τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε έντυπη μορφή και η όλη διαδικασία γίνεται χειρόγραφα με αυτοπρόσωπη παρουσία. Για την παροχή της ίδιας υπηρεσίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως σε Γαλλία, Η. Βασίλειο, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Ισπανία) εφαρμόζεται η πρακτική της έκδοσης του πιστοποιητικού μέσω πλήρως αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών διαδικασιών.

Εισάγεται η διαδεδομένη αυτή ευρωπαϊκή πρακτική για την διευκόλυνση των εξαγωγέων και την αυτοματοποίηση της διαδικασίας παράλληλα προς την έντυπη διαδικασία. Η ρύθμιση οδηγεί σταδιακά σε αναβάθμιση των ψηφιακών εφαρμογών που παρέχουν τα επιμελητήρια., τα οποία είναι υποχρεωμένα να ενσωματώνουν τις ενωσιακές προδιαγραφές για τις ηλεκτρονικές τους υπηρεσίες. Προτείνεται να μην υπάρξει αύξηση του κόστους έκδοσης/ θεώρησης των πιστοποιητικών καθώς αυτό είναι σύμφωνο με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών-μελών. Το κόστος της προσαρμογής των επιμελητηρίων βαρύνει τα ίδια ως φορείς εκδήλωσης της κρατικής μέριμνας για την ανάπτυξη του εξαγωγικού εμπορίου.

6. Η απαλλαγή από δασμούς και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις των πλοίων που επισκευάζονται, μετασκευάζονται ή έχουν κατασχεθεί σε ελληνικούς λιμένες και αγκυροβόλια.
Η διάταξη εξομοιώνει τα πλοία που επισκευάζονται, μετασκευάζονται ή έχουν κατασχεθεί με τα πλοία που βρίσκονται υπό συντήρηση ή σε κίνηση και λειτουργία. Με την διάταξη αποκαθίσταται μία ανισότητα στον σχετικό κλάδο, ώστε ακόμα και για ολιγόωρες επισκευές για το ίδιο πλοίο να μην ισχύουν άλλοι κανόνες φορολόγησης. Η διαφορετική αντιμετώπιση δεν δικαιολογείται ενόψει των αυστηρών υποχρεώσεων ενημέρωσης προς τα τελωνεία και τα λιμεναρχεία για την κατάσταση των εφοδίων τους. Εκτιμάται ότι η προσθήκη αυτή ενισχύει τον σχετικό κλάδο καθώς οι εφοδιασμοί πλοίων αποτελούν δυναμική εξαγωγική αγορά, και η επιβολή τυχόν δασμών και φόρων ή ενός πολύπλοκου εσωτερικού νομικού πλαισίου που αντιμετωπίζει διαφορετικά ίδιες, επί τη βάση των αναγκών τους, καταστάσεις, καθιστά τον ελληνικό χώρο ακριβό, μη ανταγωνιστικό και νομικά επισφαλή.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαλλαγή από δασμούς για ειδικές κατηγορίες πλοίων"

Ερντογάν για Κυπριακό: Η Ελλάδα να κάνει το καθήκον της όπως η Τουρκία

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν έδειξαν διάθεση συμβιβασμού», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας αναχωρώντας για την κατεχόμενη Κύπρο - Τι ζήτησε από την Ελλάδα

«Tο Κυπριακό θα λυθεί πολύ σύντομα εάν η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη κάνει το καθήκον της όπως το κάνει και η Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φτάνοντας στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου κατά την άφιξή του στα κατεχόμενα.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους Τουρκοκύπριους και υπενθύμισε ότι σε μερικούς μήνες θα φτάσει νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αργότερα θα φτάσει και ηλεκτρικό. «Όταν οι Ελληνοκύπριοι το χρειαστούν θα πάρουν μήνυμα ειρήνης», είπε.

Τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος έφτασε στα κατεχόμενα με το καινούριο του αεροσκάφος, το οποίο παρέλαβε πριν τρεις μέρες από τις ΗΠΑ, υποδέχτηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Νωρίτερα, αναχωρώντας από την Τουρκία για τα κατεχόμενα ο Ερντογάν δήλωσε πως μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος εργαζόταν για ένα αποτέλεσμα δίκαιο και περιεκτικό ενώ η νότια Κύπρος ποτέ δεν είχε μια θετική προσέγγιση, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αναμένουν από την Ελλάδα ως εγγυήτρια χώρα να είναι πιο αποτελεσματική σε αυτό το θέμα. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε πάντοτε διάθεση για συμβιβασμό. Δυστυχώς, η απέναντι πλευρά δεν έδειξε διάθεση συμβιβασμού», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν για Κυπριακό: Η Ελλάδα να κάνει το καθήκον της όπως η Τουρκία"

Ο ιός του Δυτικού Νείλου επέστρεψε – Τρία κρούσματα τον Αύγουστο στην περιοχή της Ροδόπης

-Αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Περιφερειάρχης αποφάσισε την εντατικοποίηση των μέσων καταπολέμησης

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ επέστρεψε και φέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου με καταγεγραμμένα τρία κρούσματα στην περιοχή της Ροδόπης μέσα στον Αύγουστο, γεγονός που γεννά ανησυχία παρότι πρακτικά η επικίνδυνη περίοδος έχει παρέλθει.

Ήδη εδώ και μήνες τόσο η Ξάνθη όσο και η Καβάλα βρίσκονται στη σχετική λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού, καθώς τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ μόλις πέρσι η Ξάνθη αριθμούσε τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά αμέσως μετά την Αττική!

Με εντολή του νέου Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το πρωί της Δευτέρας και επισήμως, δίδεται προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού κίνδυνου, και ήδη πραγματοποιούνται και προγραμματίζονται:
- ενέργειες εξουδετέρωσης εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό και περιαστικό σύστημα,
- εντομολογική εποπτεία ακμαίων κουνουπιών,
- παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας,
- ελεγχόμενες δράσεις υπολειμματικής ακμαιοκτονίας.

Παράλληλα, δεδομένου ότι και η εγρήγορση των πολιτών είναι απαραίτητη, αφενός κοινοποιούνται για οποιαδήποτε πληροφόρηση και συνεργασία, τα τηλέφωνα των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας (2531354127 & 54109), αφετέρου συνιστάται η σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, ήτοι:
- Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
- Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών) σε παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθώς ο δροσερός αέρας αν δεν σκοτώνει τα κουνούπια, εντούτοις μειώνει τη δραστηριότητά τους.
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων, αφού αυτό το χρώμα ελκύει λιγότερο τα κουνούπια.
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, και φυλλωσιών, καθώς αποτελούν σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
- Πότισμα κατά τις πρωινές ώρες.
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια στα λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

thrakitoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ιός του Δυτικού Νείλου επέστρεψε – Τρία κρούσματα τον Αύγουστο στην περιοχή της Ροδόπης"

ΕΕ: Ετοιμάζει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για φυσικό αέριο

Σχέδιο απαγόρευσης εξαγωγών φυσικού αερίου και διακοπής της βιομηχανικής χρήσης ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες, υπό τον φόβο να κλείσει την στρόφιγγα η Μόσχα. Σε πιο δυσχερή θέση η νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις ρωσικές εισαγωγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να απαγορεύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και να περιορίσει την βιομηχανική του χρήση για να διασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα των νοικοκυριών αυτόν τον χειμώνα, καθώς προετοιμάζεται για πιθανή διακοπή του ρωσικού αερίου, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου και πετρελαίου της Ευρώπης και η ουκρανική κρίση έχει αυξήσει τις πιθανότητες για μια διακοπή των προμηθειών.

Το Κίεβο προειδοποιεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κόψει τη ροή του αερίου από τους αγωγούς που διέρχονται από το έδαφος της, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται πως η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει ενέργεια που προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ οι αγοραστές πετρελαίου μπορούν να βρουν σχετικά εύκολα άλλους προμηθευτές, η νοτιοανατολική Ευρώπη λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου από την Gazprom.

Πηγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε στο Reuters πως η Κομισιόν εξετάζει να απαγορεύσει τις μεταπωλήσεις για να τονώσει τα αποθέματα. «Βραχυπρόθεσμα, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις προμήθειες τον χειμώνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη» ανέφερε η πηγή, η οποία έχει απευθείας γνώση των έκτακτων σχεδίων της Κομισιόν.

«Η καλύτερη λύση σε περίπτωση διακοπής της ροής είναι το έκτακτο μέτρο 994/2010, το οποίο απαγορεύει να φύγει ρευστοποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Ευρώπη και περιορίζει την χρήση βιομηχανικού αερίου» πρόσθεσε η πηγή.

Η ρύθμιση 994/2010 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εγκρίθηκε το 2010 για την προστασία των αποθεμάτων αερίου, μπορεί ακόμα να επιβάλλει και την απαγόρευση πώλησης φορτίων LNG εκτός Ευρώπης καθώς και την έκδοση εντολών για την απαγόρευση της χρήσης φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ε.Ε. προετοιμάζει ένα «Σχέδιο Β» για την προστασία των αποθεμάτων αερίου.

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία, μια από τις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από μια διακοπή στις ρωσικές προμήθειες, ανακοίνωσε πως εξετάζει να αυξήσει περαιτέρω τα στρατηγικά αποθέματα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Ετοιμάζει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για φυσικό αέριο"

Τι κερδίζετε από τη χρήση Φυσικού Αερίου στα ΙΧ!

Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας μετατροπής των Ι.Χ. αυτοκινήτων σε υγραεριοκίνητα, ανοίγει ακόμη περισσότερο την αεριοκίνηση στην Ελλάδα, ενώ η πρόσφατη συμφωνία της μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, προσφέρει ακόμη ένα κίνητρο στην κατεύθυνση για πιο οικονομικές και καθαρές μετακινήσεις. Σημειώστε και την δρασηριοποίηση της ΔΕΠΑ στην αγορά ΙΧ με πριμοδότηση έως 5.000 ευρώ.

Η θεσμοθέτηση της μετατροπής των αυτοκινήτων ώστε να μπορούν να λειτουργούν με φυσικό αέριο είναι ένα ακόμη σημαντικό νέο, για όλους εκείνους που ψάχνουν οικονομικές λύσεις για την μετακίνησή τους.

Φυσικά, πριν επιλέξουν θα πρέπει να τα βάλουν κάτω με χαρτί και με μολύβι, ώστε να δουν το πόσο σύντομα θα κάνουν απόσβεση του κόστους μετατροπής. Εδώ θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, στο ποια εταιρεία θα επιλέξετε, όπως και τις after sales υπηρεσίες που μπορεί να σας προσφέρει.

Να σημειώσουμε ότι η θετική αυτή εξέλιξη, έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας για μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom κατά 15% που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μια εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα και στο χώρο του αυτοκινήτου.

Πλέον προσφέρεται η δυνατότητα για ακόμη πιο φθηνές μετακινήσεις, ενώ λόγω της χαμηλότερης τιμής του καυσίμου, η απόσβεση της μετεγκατάστασης του κιτ μπορεί να γίνει πιο σαφώς πιο γρήγορα. Ωστόσο, τα καλά νέα αφορούν και την αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων, καθώς πληροφορίες θέλουν την την ΔΕΠΑ να έχει έτοιμο πλάνο για την πριμοδότηση ΙΧ με ένα ποσό 3.000-5.000 ευρώ, προκειμένου η τιμή τους να είναι πιο δελεαστική.

Ήδη είχαμε το πρώτο πριμοδοτούμενο αυτοκίνητο (VW up! by Fysikon) με την προσφορά να έχει ολοκληρωθεί εδώ και λίγες ημέρες, ενώ πληροφορίες μας θέλουν την ανακοίνωση νέων συνεργασιών.

Γι' αυτόν τον λόγο, η εταιρεία (ΔΕΠΑ) τρέχει τις διαδικασίες για την αύξηση των σημείων ανεφοδιασμού, που είναι και το μείζον πρόβλημα της χρήσης φυσικού αερίου στα ΙΧ. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε όλα τα μυστικά της μετεγκατάστασης, όπως και τα υπέρ και κατά της χρήσης αυτού του εναλλακτικού καυσίμου.

Δέκα απλές απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις

Πράσινο φως για την τοποθέτηση συστημάτων φυσικού αερίου στα ΙΧ αυτοκίνητα άναψε η κυβέρνηση, ως μια ακόμη προσπάθεια να μειώσει το κόστος της μετακίνησης στους πολίτες.

Ως πρώτη ανάγνωση, «χαιρετίζουμε» την ενέργεια, όπως προ ετών και την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης, αλλά και της υγραεριοκίνησης.

Όμως στην περίπτωση του φυσικού αερίου τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως με «ελαφρά τη καρδία», παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Τύπο.

Και αυτό γιατί το φυσικό αέριο, το Compressed Natural Gas (CNG), προϋποθέτει πολύ υψηλούς όρους και προϋποθέσεις από την στιγμή που αποθηκεύεται στην πολύ υψηλή πίεση των 250 bar.

Ας δούμε τις απαντήσεις σε δέκα πολύ καθοριστικές ερωτήσεις:

- Ενδείκνυνται όλα τα αυτοκίνητα για την μετεγκατάσταση συστήματος CNG;


Στα μεγάλου κυβισμού (άνω των 1.600 κ.εκ.) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς ο κινητήρας τους έχει την ισχύ που απαιτείται για την απρόσκοπτη κίνηση του ΙΧ, όταν χρησιμοποιεί ως καύσιμο το CNG. Ειδικά σε φορτηγάκια είναι η ενδεδειγμένη οικονομική λύση.

Πρόβλημα παρουσιάζεται στα μικρά αυτοκίνητα με κυβισμό 1.000-1.200 κ.εκ., τα οποία με καύσιμο το CNG-που ως γνωστόν είναι βραδύκαυστο- χάνουν μέρος της ισχύος τους και αυτό είναι εμφανές όταν πιεστούν, καθώς δεν ανταποκρίνονται. Δηλαδή, δεν είναι απαγορευτικό σε κάποιον να αγοράσει ή να μετατρέψει το μικρό αυτοκίνητό του σε CNG. Σημαντικό όμως στην καθημερινή διαδρομή του να μην ανεβοκατεβαίνει βουνά ή να ταξιδεύει φορτωμένος.

- Ποια είναι τα σημαντικότερα μειονεκτήματα, τι να προσέξω στην εγκατάσταση;

Ακόμη σημαντικό μείον της τοποθέτησης του κιτ CNG είναι το βάρος της δεξαμενής αποθήκευσης του καυσίμου. Λόγω υψηλών πιέσεων είναι ενισχυμένη. Ζυγίζει περίπου 100 κιλά και έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει 10 κιλά CNG.

Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αυτονομία, προτείνεται η τοποθέτηση δύο δεξαμενών, άρα 200 κιλά επιπλέον στο βάρος του αυτοκινήτου...

Το μεγάλο βάρος των δεξαμενών, συνεπάγεται την ανάλογη «ενίσχυση» των αναρτήσεων του αυτοκινήτου. Άρα κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση πιο «σφικτών» ελατηρίων στην πίσω ανάρτηση, ώστε να μην μεταβάλλεται το ζύγισμα και γενικότερα η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Το βάρος των δεξαμενών, συνεπάγεται και την κατάλληλη πρόσδεση τους στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου με ειδικά άγκιστρα/ιμάντες ώστε να μένουν ακλόνητα κατά την πέδηση ή επιτάχυνση του αυτοκινήτου (ακόμη και στην περίπτωση ενός ατυχήματος).

Είναι προφανές ότι ένας πολύ εξειδικευμένος και καταρτισμένος τεχνίτης θα μπορέσει να αναλάβει μια τέτοια μετατροπή, που θα πρέπει να είναι πιστοποιημένη και εγκεκριμένη.

Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, στο τι θα επιλέξετε, καθώς ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε ότι για λόγους ασφαλείας όλες οι σωληνώσεις από τις δεξαμενές έως τον κινητήρα θα πρέπει να είναι μεταλλικές (και όχι θερμοπλαστικές) για να αντέξουν στις υψηλές πιέσεις.

- Είναι το φυσικό αέριο λύση για όλους;

Η απάντηση έχει να κάνει με τις μεταφορικές ανάγκες του καθενός. Εάν για παράδειγμα η καθημερινή διαδρομή σας έχει να κάνει με πέρασμα από τον Διόνυσο ή σε μια διαδρομή τύπου «Δομοκός», τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, ιδίως εάν είναι μικρομεσαίου κυβισμού δεν θα σας ικανοποιήσουν ως προς την απόδοσή τους.

Άρα είναι πιο κατάλληλα στις επίπεδες διαδρομές και γενικά για χαλαρή οδήγηση. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσετε και την ύπαρξη πρατηρίων ανεφοδιασμού στην περιοχή που θα κινήστε.

- Γιατί το CNG είναι οικονομικό σε κατανάλωση;

Είναι ένα βραδύκαυστο καύσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί να φθάνει σχεδόν στο μέγιστο της ισχύς του χωρίς να καταναλώνει πολύ.

- Πόσο κοστίζει η μετακίνηση με καύσιμο το CNG;

Σήμερα ένα κιλό CNG (σε κιλά είναι η μονάδα μέτρησης) κοστίζει περίπου 1 ευρώ (δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση 15% που ανακοινώθηκε). Με ένα 1 kg καυσίμου μπορεί ένα μεσαίου/μεγάλου κυβισμού ΙΧ να διανύσει περίπου 15 χιλιόμετρα. Άρα με 6,7 ευρώ μπορεί κάποιος να διανύσει περίπου 100 χιλιόμετρα!

Στα πιο μικρά αυτοκίνητα, το κέρδος είναι μεγαλύτερο, σχεδόν διπλάσιο (απαιτούν περίπου 4kg/100 χλμ.), καθώς με 3-4 ευρώ μπορείς να διανύσεις την ίδια απόσταση (100 χλμ.).

- Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση ενός κιτ CNG;

Υπολογίζεται περί τα 1.500- 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο (για τους 4κύλινδρους κινητήρες) και ανεβαίνει ανάλογα για τους εξακύλινδρους, κλπ. Είναι περίπου διπλάσιο απ΄ ότι το κιτ υγραεριοκίνησης.

- Τι να επιλέξω CNG ή υγραεριοκίνηση;

Εδώ η απάντηση έχει να κάνει με τις ανάγκες του καθενός: Όποιος θέλει τις επιδόσεις, την άμεση απόδοση του κινητήρα, να κινείται γρήγορα σε οποιαδήποτε διαδρομή, ακόμη και φορτωμένος, χωρίς να πονοκεφαλιάζει για την ύπαρξη πρατηρίων, τότε το υγραέριο είναι μονόδρομος.

Ο οδηγός που επιθυμεί την πολύ χαμηλή κατανάλωση, αδιαφορεί να την οδηγική ικανοποίηση, οι διαδρομές του είναι flat και έχει δίκτυο ανεφοδιασμού, τότε το CNG είναι η καταλληλότερη λύση για εκείνον.

- Γιατί δεν αυξάνονται οι σταθμοί ανεφοδιασμού CNG στην Ελλάδα;

Το πρόγραμμα της ΔΕΠΑ προβλέπει την αύξηση των πρατηρίων, ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι οδηγοί. Υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα και ιδιαιτερότητες για τον πολλαπλασιασμό τους, όπως το ότι θα πρέπει να περνάει κοντά δίκτυο φυσικού αερίου ή το πρατήριο καυσίμων, να έχει τις απαιτούμενες εγκρίσεις ασφαλείας (πολεοδομία, κλπ.). Επίσης, το κόστος της επένδυσης από τον πρατηριούχο είναι υψηλό, καθώς ο εξοπλισμός CNG (αντλίες, κλπ.) υπολογίζεται ότι κοστίζει περί τις 200.000 ευρώ!

Τα οφέλη από τη χρήση Φυσικού Αερίου στα οχήματα

- Μείωση των εκπομπών μη-μεθανιούχων υδρογονανθράκων μέχρι και 80%.
- Ελαχιστοποίηση έως και μηδενισμός των εκπομπών καρκινογόνων αρωματικών και πολυκυκλικών υδρογονανθράκων.
- Μείωση των εκπομπών ΝΟx μέχρι και 85%.
- Μείωση των εκπομπών CO περισσότερο από 90%.
- Μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι και 20%.
- Μείωση του σχηματισμού όζοντος (νέφους) κατά 80-90%.
- Μείωση των εκπομπών λεπτών σωματιδίων (PM) μέχρι και 99%.

Πωλούνται αυτοκίνητα CNG στην ελληνική αγορά

Εταιρείες όπως οι Citroen, FIAT, Honda, Mercedes, Opel, Peugeot, Renault, Toyota, VW, Volvo, κ.α. έχουν λανσάρει οχήματα που είναι εργοστασιακά εφοδιασμένα με διπλό σύστημα τροφοδοσίας, βενζίνης και φυσικού αερίου. Στην ελληνική αγορά οι εταιρείες αυτές μπορούν να τα διαθέσουν κατόπιν παραγγελίας. Οι τιμές τους σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις είναι περίπου 20% ακριβότερες.

caranddriver
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι κερδίζετε από τη χρήση Φυσικού Αερίου στα ΙΧ!"

Συνεργασία ΔΣΑ-Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ για την ιατρική κάλυψη των ανασφάλιστων δικηγόρων

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασίλειος Αλεξανδρής και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΕΛΠΙΣ», Θεόδωρος Γιάνναρος ανακοινώνουν στο πλαίσιο της οφειλόμενης κοινωνικής αλληλεγγύης, την έναρξη της συνεργασίας τους, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση και στους δικηγόρους, οι οποίοι για λόγους ανεξαρτήτους της θέλησής τους αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και παραμένουν ανασφάλιστοι.

Ετσι, από 2/9/2014, το Γενικό Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» θα παρέχει στους δικηγόρους του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Αθηνών που δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό Ταμείο Υγείας ή ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα, για τα επείγοντα περιστατικά.

Η εισαγωγή στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» θα γίνεται με προσκόμιση παραπεμπτικού από το Κοινωνικό ιατρείο «Αποστολή» του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αρχιεπισκοπής(www.mkoapostoli.com) και με σχετικό σημείωμα του ΔΣΑ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου, το Διοικητικό Συμβούλιο και όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και θα είναι στη διάθεση τους για παροχή κάθε συνδρομής και διευκόλυνσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεργασία ΔΣΑ-Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ για την ιατρική κάλυψη των ανασφάλιστων δικηγόρων"

Έρχεται ο Μεγάλος Αδελφός της Εφορίας - Φάκελος για κάθε φορολογούμενο

«Ατομικό φάκελο» για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση, καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων θα δημιουργήσει η Εφορία από το 2015, βάζοντας τέλος στα τεκμήρια διαβίωσης. Τα στοιχεία για το προφίλ θα αντλούνται από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Το αποτέλεσμα θα είναι η Εφορία να έχει στην κατοχή της ατομικό φάκελο για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Εκεί θα συγκεντρώνονται και θα φαίνονται τα έξοδά του -από εισόδημα και καταθέσεις ως κίνηση δανείων πιστωτικών καρτών αλλά και πληρωμές διδάκτρων, νοσηλίων κλπ- Ενδεικτικό είναι πως οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και τις πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με το Εθνος το νέο περιουσιολόγιο θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να αποκτά πλήρη στοιχεία για το εισόδημα, την κινητή και την ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου ξεχωριστά. Ετσι μ ε το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα καταργηθούν και τα τεκμήρια.

Τι θα παρακολουθεί η Εφορία

Με τη δημιουργία του ατομικού προσωπικό προφίλ για τον κάθε φορολογούμενο η Εφορία θα μπορεί να τσεκάρει άμεσα:

Καταθέσεις στις τράπεζες
Τοποθετήσεις χρημάτων σε ομόλογα, μετοχές κλπ
Συμμετοχή σε εταιρείες
Αγορές ακινήτων
Αγορές αυτοκινήτων, σκαφών κλπ
Αγορές μεγάλης αξίας όπως κοσμήματα, έργα τέχνης κλπ
Πληρωμές δανείων, πιστωτικών καρτών
Γονικές παροχές
Πληρωμές ενοικίων, διδάκτρων, λογαριασμών ΔΕΚΟ κλπ

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται ο Μεγάλος Αδελφός της Εφορίας - Φάκελος για κάθε φορολογούμενο"

Ελεγχοι με το σταγονόμετρο, από τα τρόφιμα ως τα φάρμακα

Με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν περάσει πλέον στην εποχή των δραστικών περικοπών που υφίσταται όλο το Δημόσιο, η Ελλάδα βρίσκεται εκτεθειμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς απέναντι σε μια ενδεχόμενη διατροφική ή περιβαλλοντική κρίση υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορεί να αντεπεξέλθει. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό την απειλή επιβολής προστίμου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) και έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας, διότι, σύμφωνα με τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών (SANCO) της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκή αριθμό κτηνιάτρων οι οποίοι να καλύπτουν τα προγράμματα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου με τη διενέργεια εμβολιασμών, τη λήψη δειγμάτων αίματος και παθολογικού υλικού και τη σήμανση των εξετασθέντων ζώων.

Το πρόβλημα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες είχε εντοπιστεί από τις ευρωπαϊκές αρχές πριν από την έναρξη της οικονομικής ύφεσης και η πρώτη καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) εκδόθηκε το 2009. Το ελληνικό κράτος, όμως, δεν συμμορφώθηκε, με συνέπεια να έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την επιβολή προστίμου, το οποίο μάλιστα αναμένεται να είναι και τσουχτερό.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει την ευρωπαϊκή «καμπάνα», θα πρέπει να προχωρήσει στην πρόσληψη 571 κτηνιάτρων. Τόσοι κρίνεται από τους αρμόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) - σύμφωνα με έκθεση που εστάλη πρόσφατα στη SANCO - ότι απαιτούνται για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών.

Η εικόνα της χώρας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια με τα αυξημένα κρούσματα λύσσας και ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στη Βόρεια Ελλάδα και προσφάτως καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο. Αν σε αυτό προστεθεί το γεγονός ότι, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και πόρων, μόνο το 30% με 40% των 13 εκατ. αιγοπροβάτων της χώρας έχει εμβολιαστεί για μελιταίο πυρετό, η κατάσταση δείχνει δραματική.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απειλήσει την Ελλάδα με έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας αν έως το τέλος του 2015 δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού των αιγοπροβάτων. «Το πρόβλημα έχει προεκτάσεις που αφορούν τόσο τη δημόσια υγεία, καθώς από τη νόσο προσβάλλονται πολλοί πολίτες, όσο και την εθνική οικονομία. Η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας θα έχει επιπτώσεις στις εξαγωγές ζωοκομικών προϊόντων (μεταξύ των οποίων και φέτας) αλλά και στον τουρισμό» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) κ. Αντώνης Πανούσης.

Συνολικά, ο αριθμός των κτηνιάτρων στις περιφέρειες και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μόλις φτάνει τους 650. Αντίστοιχα, οι γεωπόνοι φθάνουν τους 1.800, ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) κ. Νίκος Κακαβάς, με τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες περιορίστηκαν οι υπερωρίες και οι εκτός έδρας μετακινήσεις στις 60 ημέρες ετησίως και μπήκε πλαφόν στην κατανάλωση βενζίνης, με συνέπεια να δυσχεραίνεται το έργο των κτηνιάτρων, των γεωπόνων, των ιχθυολόγων και των υπολοίπων γεωτεχνικών. Ως το τέλος του έτους ο αριθμός τους θα περιοριστεί έτι περαιτέρω, καθώς προβλέπεται μαζική έξοδος λόγω συνταξιοδότησης.

Η παρουσία των γεωτεχνικών είναι απαραίτητη στις ιχθυόσκαλες και στα σφαγεία, στα οινοποιεία, σε όλες τις επιχειρήσεις μεταποίησης, ενώ κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να εξαχθεί εάν δεν περάσει από τα... χέρια τους.

Ενας ελεγκτής για τη μισή Πελοπόννησο
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), που ελέγχει όλο το φάσμα της παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας ως και το πιάτο του καταναλωτή, πραγματοποίησε 8.900 ελέγχους το 2013. Καθώς, όμως, ο αριθμός των ελεγκτών είναι μικρός, το βάρος αναπόφευκτα έπεσε κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Σήμερα στην Αθήνα ο φορέας έχει 25 ελεγκτές, στη Θεσσαλονίκη 25, στην Κρήτη μόνο τρεις, ενώ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο κανέναν. Τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά καλύπτονται από τους ελεγκτές της Αθήνας και τα Επτάνησα από τους πέντε ελεγκτές της Πάτρας, οι οποίοι καλύπτουν τη Μεσσηνία, την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα. Αλλος ένας ελεγκτής υπηρετεί στο γραφείο της Τρίπολης για να καλύπτει την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Οσο για το αποδεκατισμένο Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧτΚ), το βασικό πρόβλημά του εντοπίζεται στη γραφειοκρατική διαδικασία προμηθειών (π.χ. αντιδραστηρίων). Οπως αναφέρει στέλεχος της υπηρεσίας, οι προμήθειες ή η επισκευή κάποιου οργάνου μπορεί να καθυστερήσουν ακόμη και ένα εξάμηνο, με συνέπεια στο διάστημα αυτό να μην μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες αναλύσεις. Στο ΓΧτΚ γίνονται έλεγχοι σε τρόφιμα, ερευνούνται νοθείες σε καύσιμα, ποτά, ελαιόλαδα, γίνονται τοξικολογικές αναλύσεις για ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών κ.ά.

Τα περίεργα...
Ιδιες αρμοδιότητες, διαφορετικές ποινές

Οσο κι αν συρρικνώθηκε ο δημόσιος τομέας, όσες... βόλτες και αν έκανε ο ΕΦΕΤ από υπουργείο σε υπουργείο (εποπτευόταν αρχικά από το Ανάπτυξης, πέρασε στο Αγροτικής Ανάπτυξης, πήγε στο Υγείας και επέστρεψε στο Αγροτικής Ανάπτυξης), το πρόβλημα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και της... σύγχυσης που αυτό συνεπάγεται για τον ελεγκτικό μηχανισμό της χώρας δεν επιλύθηκε.

Για παράδειγμα, στις λαϊκές αγορές ή στη Βαρβάκειο Αγορά ελέγχους διενεργούν ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), το Υγειονομικό, οι επόπτες του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου και η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Το παράδοξο, ωστόσο, σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΦΕΤ κ. Γρηγόρη Χαραλαμπάκη, είναι ότι υπάρχουν διαφορές στις διαδικασίες και στο κυρωτικό σύστημα. «Για την ίδια παράβαση, π.χ., αν στον πάγκο της λαϊκής παραλείψει κάποιος να γράψει σωστά την επισήμανση του προϊόντος, ο ΕΦΕΤ του κάνει σύσταση και του δίνει περιθώριο συμμόρφωσης αν κρίνει ότι δεν πρόκειται για παραπλάνηση, ενώ το υπουργείο Εμπορίου προβλέπει πρόστιμο επί τόπου 1.000 ευρώ, ως και φυλάκιση. Μάλιστα οι δύο διαφορετικές κυρώσεις προβλέπονται από δύο πρόσφατους νόμους του 2014. Εμείς είχαμε ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο νόμος 4235/2014 να ενοποιεί το κυρωτικό σύστημα και να εναρμονίζει τις διαδικασίες, αλλά δεν εισακουστήκαμε» λέει ο κ. Χαραλαμπάκης.

«Αδυνατίζουν» τους «πράσινους Ράμπο»
Την υποβάθμιση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), του μοναδικού ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας που εντοπίζει όσους διαπράττουν περιβαλλοντικά εγκλήματα, δρομολογεί η κυβέρνηση με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), η έγκριση του οποίου ωστόσο εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σήμερα στην ΕΥΕΠ εργάζονται 22 επιθεωρητές και τρεις διοικητικοί. Σε αυτήν εντάσσεται και η Ειδική Υπηρεσία Εντοπισμού και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ), η οποία απασχολεί μόλις πέντε άτομα (τρεις διοικητικούς και δύο επιθεωρητές, έναν για τη Βόρεια και έναν για τη Νότια Ελλάδα). Από το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΥΕΠ πολλοί βρίσκονται υπό αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης. Αλλοι επιχειρούν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες προκειμένου να διασφαλίσουν τη θέση τους καθώς με το νέο οργανόγραμμα και οι δύο υπηρεσίες δεν «σηκώνουν» περισσότερα από 20 άτομα, εκ των οποίων μόνο 15 θα είναι επιθεωρητές. Αλλωστε η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία ιδιωτικού σώματος «πράσινων Ράμπο» ακολουθώντας το αποτυχημένο μοντέλο των ιδιωτών ελεγκτών δόμησης.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος διενεργούν αυτοψίες σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, βιομηχανική ή άλλη δραστηριότητα που μπορεί να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον (όπως καταπατήσεις, αυθαίρετες κατασκευές κ.ά.). Και όλα αυτά, όπως αναφέρει ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μέρκος, χωρίς καμία νομική υποστήριξη απέναντι σε επιχειρήσεις-κολοσσούς και δικηγόρους-θηρία, απέναντι ακόμη και στο Δημόσιο (δήμους, περιφέρειες, ΔΕΚΟ κτλ.).

Σήμερα ολοκληρώνονται περίπου 300 έλεγχοι τον χρόνο, αν και συνολικά οι επιθεωρητές αναλαμβάνουν περισσότερες από 700 υποθέσεις και δίνουν κατευθύνσεις σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου για διάφορες καταγγελίες.
Οσο για την Ειδική Υπηρεσία Εντοπισμού και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων, η οποία έχει την ευθύνη για την οργάνωση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων με τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ελλείψει προσωπικού και μηχανημάτων, «μοιράζει τη δουλειά» προκειμένου να προχωρήσει το έργο της. Ετσι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε στην κατεδάφιση 70 αυθαιρέτων και εξανάγκασε αυθαιρετούχους να «ρίξουν» με δικά τους μέσα περί τα 50 αυθαίρετα.

Πρόσφατα προωθήθηκαν επίσης 17 κατεδαφίσεις στη Μύκονο, για τις οποίες τα έξοδα κατέβαλε ιδιώτης, ο οποίος είχε ιδίον όφελος: τα αυθαίρετα εμπόδιζαν την επένδυσή του. Οπως αναφέρει ο κ. Μέρκος, έχει εξασφαλιστεί περίπου 1 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, κονδύλι το οποίο θα μοιραστεί στις περιφέρειες. «Αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορούν να γκρεμιστούν περίπου 200 αυθαίρετα» σημειώνει.

Ωστόσο το έργο είναι πολύ δύσκολο καθώς οι τοπικές υπηρεσίες, στην καλύτερη περίπτωση, δεν επιθυμούν εμπλοκή. Είναι άλλωστε ενδεικτική η εμπειρία από τις κατεδαφίσεις στην Κρήτη, οι οποίες δεν προχώρησαν ποτέ λόγω των αναχωμάτων που έθεσαν πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες του νησιού.

Καθυστερούν οι υποθέσεις στα δασαρχεία
Αφύλαχτα μένουν δάση και δασικές εκτάσεις της χώρας είτε λόγω του περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων στις δασικές υπηρεσίες είτε λόγω των λιγοστών μέσων και πόρων. Αυτά διαπιστώνονται σε έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τα δασαρχεία και τις διευθύνσεις δασών της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, σε ορισμένες περιπτώσεις οι μεγάλες εκκρεμότητες στη διεκπεραίωση υποθέσεων δεν δικαιολογούνται από τη στελέχωσή τους. Οπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, σε 86 δασαρχεία (από τις 103 δασικές υπηρεσίες της χώρας) υπάρχουν υποθέσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί εντός των προβλεπομένων προθεσμιών.

Σε οκτώ από αυτά υπηρετεί μόνον ένας δασολόγος, σε άλλα οκτώ υπηρετούν δύο και στα υπόλοιπα 70 από τρεις ως 15 δασολόγοι. Ο αριθμός όμως των εισερχομένων υποθέσεων, τουλάχιστον κατά το έτος 2012, ακόμη και για τα δασαρχεία στα οποία υπηρετεί μόνον ένας δασολόγος, δεν αιτιολογεί τη μη έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών, με μόνη επιφύλαξη τον διαφορετικό βαθμό δυσκολίας των υποθέσεων.

Επίσης από τους επιθεωρητές διαπιστώθηκε ανεπαρκής επιτήρηση της περιοχής ευθύνης από το 64,1% των δασαρχείων· μη κατάρτιση προγράμματος επιτόπιων ελέγχων για τους δασοφύλακες από το 96% των δασαρχείων· εκκρεμείς υποθέσεις που είχαν εισέλθει στις υπηρεσίες προ του 2003 τουλάχιστον στο 10% των δασαρχείων· το 20% των αυτοκινήτων, το 35% των μοτοσικλετών και το 10% των δεκτών Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης (GPS) δεν χρησιμοποιείται.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, εξαιτίας της διαχρονικής πλημμελούς λειτουργίας των υπηρεσιών που διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία, λόγω είτε υποστελεχώσεως είτε ακαταλληλότητας του προσωπικού, «το Δημόσιο σε μεγάλο βαθμό δεν μπόρεσε ούτε να απογράψει τα δημόσια ακίνητα ούτε να τα διαφυλάξει από τις καταπατήσεις, ούτε καν να τα δηλώσει στα Κτηματολόγια, και αρκέστηκε απλώς να νομοθετήσει ότι το Δημόσιο εκ της μη εγγραφής στο Κτηματολόγιο δεν χάνει τα δικαιώματά του». Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη μελετάται να επιτραπεί διά νόμου η εξαγορά των καταπατηθέντων ακινήτων του Δημοσίου.

Μόνο 61 από τους 180 επιθεωρητές Υγείας
«Ξέρετε τι σημαίνει να γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των νοσοκομείων - επί παραδείγματι - ότι θα ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τις προμήθειές τους; Ενα είναι σίγουρο: ότι το σύστημα θα λειτουργούσε καλύτερα στο σύνολό του». Αυτό, σύμφωνα με στέλεχος των «Ράμπο Υγείας», δηλαδή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), αποτελεί κοινή λογική. Μια λογική που ισχύει σε όλα τα ευνομούμενα κράτη του κόσμου.

Στην Ελλάδα όμως παραμένει... όνειρο θερινής νυκτός. Οι ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα επίπεδα και δη στα ελεγκτικά σώματα είναι τόσο έντονες ώστε οι περισσότεροι έλεγχοι στον χώρο της Υγείας να γίνονται πλέον κατόπιν εντολής υπουργού, του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του Συνηγόρου του Πολίτη ή σοβαρών καταγγελιών.

Περισσότερα από 130 δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, μονάδες αποκατάστασης, μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία και ινστιτούτα αισθητικής είναι υπό την εποπτεία των «Ράμπο Υγείας». Τα τελευταία χρόνια στον μακρύ κατάλογο έχουν προστεθεί τα εστιατόρια, οι καφετέριες και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Την ίδια στιγμή στο ΣΕΥΥΠ είναι καλυμμένη μόνο η μία στις τρεις προβλεπόμενες θέσεις. Από τις 180 θέσεις που προβλέπονται έχουν καλυφθεί οι 61, των οποίων οι συμβάσεις (εξαιρουμένων 12 ελεγκτών) λήγουν στις 30 Οκτωβρίου. «Στο 90% του ενός τρίτου των υπηρετούντων επιθεωρητών λήγει η θητεία το προσεχές φθινόπωρο, κάτι το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα είναι πολύ επικίνδυνο» τονίζουν στελέχη του Σώματος. Στην ερώτηση πότε προλαβαίνουν να επιθεωρήσουν όλους τους χώρους απαντούν: «Γίνεται αξιολόγηση. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι όσο λιγότερο προσωπικό υπάρχει τόσο λιγότεροι έλεγχοι γίνονται. Παράλληλα υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα για τη διαλεύκανση των οποίων μπορεί ο έλεγχος να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, περισσότερο από χρόνο».

Χειρότερη είναι η κατάσταση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Εντεκα υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους σε όλες τις εγχώριες μονάδες παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών, κτηνιατρικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Μάλιστα πριν από περίπου δύο χρόνια είχε γίνει μεγάλος θόρυβος γύρω από το αν ελέγχονται επαρκώς τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από την τότε διοίκηση του Οργανισμού είναι ότι όλα τα φάρμακα, ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους, για να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον ΕΟΦ, ο οποίος διενεργεί συστηματικά εργαστηριακούς ελέγχους και επιθεωρήσεις.

Ωστόσο στελέχη του ΕΟΦ τονίζουν: «Αν θέλουμε να πούμε ότι ελέγχουμε την αγορά, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ακόμη 15-20 ελεγκτές».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγχοι με το σταγονόμετρο, από τα τρόφιμα ως τα φάρμακα"

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Κουκοδήμος

Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας υπέβαλε με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Κώστας Κουκοδήμος, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Στην επιστολή του ο κ. Κουκοδήμος ευχαριστεί τον πρωθυπουργό «για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου με την εξαιρετικά τιμητική πρότασή σας να αναλάβω τα καθήκοντα του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων» και σημειώνει ότι« προσωπικοί και μόνον λόγοι με υποχρεώνουν σήμερα να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Παράλληλα δηλώνει ότι στηρίζει ως βουλευτής της ΝΔ το κυβερνητικό έργο και προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό «στην τεράστια προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουκοδήμος είχε αναλάβει τα καθήκοντα του υφυπουργού Παιδείας στον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον Ιούνιο του 2014.

«Αναπάντεχη» χαρακτήρισε την παραίτηση Κουκοδήμου, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης.

Ερωτηθείς για την παραίτηση του Κώστα Κουκοδήμου, ανέφερε: «Ήταν για μένα αναπάντεχο, είχαμε συνεργαστεί εξαιρετικά, ειδικά για θέματα σχολικού αθλητισμού στο πλαίσιο της δράσης "Κοινωνικό Σχολείο" που την θέλουμε αυτήν τη δράση να ξεκινάει μαζί με την έναρξη του σχολικού έτους την άλλη βδομάδα. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο ο κ. Παπούλιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν τον όρκισε του ζήτησε να προσέξει τον σχολικό αθλητισμό και θα μας λείψει πάρα πολύ».

Παράλληλα είπε ότι δεν γνωρίζει ποιος θα τον αντικαταστήσει στη θέση του υφυπουργού Παιδείας, ενώ ερωτηθείς για τον λόγο της παραίτησης και αν υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις τους ανέφερε: «Κανένα πρόβλημα, συνεργαζόμασταν άψογα. Ήξερα ότι είχε θέματα προσωπικά, δηλαδή μου έλεγε κατά καιρούς μα δεν το περίμενα».
«Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός λόγος;» ρωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος και απάντησε: «Απολύτως κανένας».

Το ότι πίσω από την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας υπάρχει κάποιου είδους δυσαρέσκεια για τις αρμοδιότητες που του είχαν ανατεθεί διαψεύδει κατηγορηματικά, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, και ο ίδιος ο Κώστας Κουκοδήμος.

«Οι λόγοι είναι απολύτως προσωπικοί και ο πρωθυπουργός στον οποίο απηύθυνα την επιστολή έδειξε κατανόηση. Κάπου γράφτηκε ότι παραιτήθηκα για να ασχοληθώ με τις επιχειρήσεις μου. Ούτε αυτό ισχύει βέβαια» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η σχέση μου με τον Ανδρέα Λοβέρδο ήταν εξαιρετικότατη, για μένα η συνεργασία μου μαζί του ήταν ένα σχολείο».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Κουκοδήμος"

Αγρίνιο: Σήμα κινδύνου για το νοσοκομείο

Με κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν πριν από λίγο, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής κ. Άρης Τζιόβας και οι δυο εκπρόσωποι ιατρών και εργαζομένων στο συμβούλιο διοίκησης του νοσοκομείου, νευροχειρουργός κ. Κώστας Μπακόπουλος και φαρμακοποιός κ. Στέλιος Μερμίγκης, προειδοποίησαν για την επικείμενη πλήρη κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας, περιγράφοντας την άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη πλέον λειτουργία του νοσοκομείου Αγρινίου.

Υπενθυμίζουμε, ότι σε μια προσπάθεια αφύπνισης της κοινής γνώμης, ο κ. Τζιόβας είχε πρόσφατα υποβάλει την παραίτησή του, περιγράφοντας λεπτομερώς τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Το agrinioreport.com έχει εγκαίρως και κατ” επανάληψιν αναφερθεί σε αυτά, εστιάζοντας ακριβώς στο οριακό σημείο όπου έχουν περιέλθει κλινικές και ιδιαίτερα η Καρδιολογική.

Δυστυχώς, τίποτε το ουσιώδες δεν έγινε και η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη, για τους πολίτες, αλλά και για τους ίδιους τους γιατρούς: Οι εφημερίες δεν βγαίνουν, χρήματα δεν έχουν έρθει, οι γιατροί εγκαταλείπουν το νοσοκομείο ο ένας μετά τον άλλον …και οι υπουργοί και κυρίως ο διοικητής του νοσοκομείου περιορίζονται σε ανέξοδες υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι κύριοι Τζιόβας, Μπακόπουλος και Μερμίγκης περιέγραψαν με μελανά χρώματα την όλη κατάσταση, επισημαίνοντας, με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση, την «νεκρική σιωπή» απ τον σύλλογο εργαζομένων, την αδιαφορία των πολιτών και την πλήρη αδράνεια των φορέων. Όπως επεσήμαναν ακολουθεί ένα ντόμινο παραιτήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του νοσοκομείου. Τα χρήματα που απαιτούνται για την στοιχειωδώς καλή λειτουργία του είναι 1.400.000 ευρώ εκ των οποίων ο διοικητής εκτιμά, άγνωστο το πως, ότι μπορεί να βρει το 1.000.000.

Μόνη ελπίδα για να επιλυθούν τα προβλήματα είναι η αντίδραση των πολιτών. Δυστυχώς όμως, αντί γενικού συναγερμού, που θα έπρεπε να σημάνει μετά την παραίτηση Τζιόβα και τα όσα ανέφερε στο κείμενο αυτής, υπάρχει μόνο εφησυχασμός. Όπως επισημάνθηκε, οι τραγικές ελλείψεις καθιστούν πλέον επίφοβη τη λειτουργία του νοσοκομείου ακόμη και για τους ίδιους τους εναπομείναντες γιατρούς , που υπερβαίνουν τα ανθρώπινα όρια για να κρατήσουν το νοσοκομείο «ζωντανό».

Η λύση που προτάθηκε είναι η λειτουργία ενός εφημεριακού κέντρου στο Νομό. Δηλαδή, μία καρδιολογική κλινική, που να λειτουργεί σωστά σε όποιο από τα 2 νοσοκομεία (Αγρίνιο- Μεσολόγγι) αποφασίσει η πολιτεία. Οι κύριοι Τζιόβας, Μπακόπουλος και Μερμίγκης τόνισαν ότι το ζητούμενο δεν είναι να κλείσει το νοσοκομείο Μεσολογγίου, το αντίθετο μάλιστα. Δεδομένων των συνθηκών όμως κι από τη στιγμή που προσλήψεις δε γίνονται πλέον, πρέπει να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Όπως σήμερα έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις στη πραγματικότητα υπολειτουργούν και οι 2 κλινικές… με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Σήμα κινδύνου για το νοσοκομείο"

Πάνω από 50 εκατ. ευρώ η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο - Φρούτα, ψάρια και μεταφορικές εταιρείες μετρούν πληγές

Ζημιά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ έχει μέχρι τώρα υποστεί από το ρωσικό εμπάργκο η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς.

Φρούτα, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και μεταφορικές εταιρείες είναι οι τομείς όπου επιμερίζονται οι παραπάνω ζημιές, με προοπτική να αυξηθούν καθώς μόλις τώρα αρχίζει η εξαγωγική σεζόν για κάποια νέα αγροτικά προϊόντα.

Αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης για τις τελευταίες εξελίξεις στις ευρω-ρωσικές εμπορικές σχέσεις θα γίνει σε σημερινή σύσκεψη της συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, με συμμετοχή γενικών γραμματέων έξι υπουργείων που εκπροσωπούν τους κλάδους εκείνους που ήδη πλήττονται (αγροτικά) ή που κινδυνεύουν να επηρεαστούν όσο θα συνεχίζεται η κρίση μεταξύ Μόσχας και Δύσης (π.χ. τουρισμός).

Η εκτίμηση για ζημιές 50 εκατ. ευρώ οφείλεται στις πιέσεις που δέχονται καθημερινά στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές φρούτων, κηπευτικών, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και άλλων γεωργικών ειδών από όλα τα κράτη - μέλη (πτώση 20%-30%), καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατακλυστεί από προϊόντα που προορίζονταν για τη Ρωσία.

Ετσι, ό,τι ακριβώς συνέβη με τα ροδάκινα συμβαίνει και με άλλα φρούτα. Μεγάλο μέρος από τις αδιάθετες ποσότητες που προορίζονταν για τη Ρωσία βρίσκουν τελικά διέξοδο σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά λόγω της υπερπροσφοράς το τίμημα είναι οι πολύ χαμηλότερες τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί τους.

Εκτός των φρούτων, ένα μέρος από τη ζημιά των 50 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στις εξαγωγές ειδών ιχθυοκαλλιέργειας, οι τιμές των οποίων επίσης δέχονται πίεση στην ενιαία αγορά (σ.σ, προ εμπάργκο το ελληνικό ψάρι αντιπροσώπευε το 10% της ρωσικής κατανάλωσης), και ένα άλλο τμήμα στους μεταφορείς, καθώς περίπου 220 φορτηγά έκαναν τη διαδρομή προς τη Ρωσία σε μόνιμη βάση.

Ακριβής ωστόσο υπολογισμός της συνολικής ζημιάς για τις ελληνικές εξαγωγές είναι δύσκολο να γίνει, τουλάχιστον για την ώρα. Και αυτό γιατί στις αγορές της Ευρώπης εξάγονται καθημερινά νέες παρτίδες φρούτων (σταφύλια, πορτοκάλια, ενώ ξεκινούν μήλα και αχλάδια), με τις τιμές να αλλάζουν συνεχώς και προς τα κάτω. Υπάρχουν, για παράδειγμα, στελέχη της αγοράς που ανεβάζουν τις μέχρι τώρα επιπτώσεις της ζημιάς στα 100 εκατ. ευρώ, νούμερο ωστόσο που θεωρείται μάλλον «φουσκωμένο».

Ανάγκη για «plan B». Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα οι Βρυξέλλες για την απόσυρση μιας σειράς προϊόντων, πηγές της αγοράς τα θεωρούν αναποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά, τουλάχιστον για την ώρα, δεν φαίνονται να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις συνθήκες υπερπροσφοράς αγροτικών προϊόντων, εντείνοντας τις πτωτικές τάσεις στις τιμές, με πιο εμφανείς επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό Νότο.

Οσο για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, η κρίση, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, μοιάζει διαχειρίσιμη καθώς μέχρι και την Παρασκευή είχαν διατεθεί μέσω της δωρεάν διανομής πάνω από 400 τόνοι ροδακίνων και στη χυμοποίηση είχαν κατευθυνθεί πάνω από 300 τόνοι.

Το ερώτημα ωστόσο, όπως παραδέχονται τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Από σήμερα, για παράδειγμα, ξεκινούν τα προσύμφωνα για τις εξαγωγές μήλων. Αλλά επειδή η κοινή αγορά έχει κατακλυστεί από πολωνικά μήλα που προορίζονταν για τη Ρωσία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 50%. Στην περίπτωση του επιτραπέζιου σταφυλιού λ.χ. οι Ιταλοί, που εξήγαν στη Ρωσία πολύ μεγάλες ποσότητες, τις διέθεσαν μαζικά στην ευρωπαϊκή αγορά πιέζοντας 20%-30% τις τιμές. Χρειάζεται επομένως ένα «plan B» για την εξεύρεση εναλλακτικών αγορών πλην της Ε.Ε., όπως η Ινδία και η Κίνα, που για την ώρα ακόμη δεν υπάρχει.

Τέτοιο πλάνο θα ετοιμάσει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 50 εκατ. ευρώ η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο - Φρούτα, ψάρια και μεταφορικές εταιρείες μετρούν πληγές"

Στα ΚΕΠ από την Τρίτη μεταβιβάσεις και άδειες ΙΧ και μοτοσικλετών

Στα ΚΕΠ περνάει από την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας Ιδιωτικής Χρήσης, που ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Με τον τρόπο αυτόν αποσυμφορίζονται οι βεβαρημένες, με παράλληλα καθήκοντα, αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες, που μέχρι σήμερα εξυπηρετούντο από 60 σημεία σε όλη την Ελλάδα για τη μεταβίβαση και έκδοση της άδειας κυκλοφορίας τους, από τις 2 Σεπτεμβρίου θα εξυπηρετούνται από 1.060 σημεία, όσα και τα ΚΕΠ σε ολόκληρη τη χώρα.

«Τα ΚΕΠ, στην καινούργια εποχή που έχουν περάσει, παρέχουν διαρκώς νέες υπηρεσίες υψηλής ζήτησης για τους πολίτες. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η περαιτέρω ενίσχυση ενός επιτυχημένου θεσμού. Η επιτυχία αυτή συνδέεται άρρηκτα με την υψηλή παροχή υπηρεσιών από τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω, για την αφοσίωσή τους στη δουλειά την οποία επιτελούν. Επιπλέον, για το αίσθημα εξυπηρέτησης του πολίτη το οποίο τους διακρίνει, κάτι που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη υπηρεσία (μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας Ιδιωτικής Χρήσης), αιτούνται ετησίως πάνω από 60.000 πολίτες. Επίσης, τα ΚΕΠ ήδη εξυπηρετούν τους πολίτες στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας οδήγησης. Μόνο τον τελευταίο χρόνο εξυπηρετήθηκαν πάνω από 22.000 πολίτες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα ΚΕΠ από την Τρίτη μεταβιβάσεις και άδειες ΙΧ και μοτοσικλετών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news