facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ο Χρυσοχοϊδης ετοιμάζει "αστυνομία συγκοινωνιών" για όσους δεν πληρώνουν εισητήριο

Κυνήγι κατά όσων δεν έχουν να πληρώσουν ένα εισητήριο ξεκινάει το Υπουργείο Μεταφορών καθώς εξαγγέλθηκε η δημιουργία μίας ιδιότυπης «αστυνομίας συγκοινωνιών» για την καταπολέμηση της μικροεγκληματικότητας και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού των μέσων μαζικής μεταφοράς ανακοίνωσε την Πέμπτη από το αμαξοστάσιο των τρόλεί στο Ρουφ ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της νέας τιμολογιακής πολιτικής του ΟΑΣΑ.

Και αυτό δεν θα είναι το μόνο μέτρο της επιχείρησης «τάξη και ασφάλεια» στις συγκοινωνίες. Ο υπουργός Υποδομών έκανε γνωστό ότι τις επόμενες εβδομάδες θα τοποθετηθούν τουρνικέ στα λεωφορεία για την ανάσχεση της εισιτηριοδιαφυγής και την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΟΑΣΑ, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, θα συσταθεί μία «συγκοινωνιακή αστυνομία» για τις ανάγκες της οποίας έχει υποβληθεί αίτημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με το οποίο ζητούνται αστυνομικοί για την καταπολέμησης της μικρής παραβατικότητας.

«Θα ενισχύουν την ασφάλεια όλων των μετακινουμένων, καθώς από μόνοι τους οι άνθρωποι ή οι απλοί security, δεν μπορούν να το κάνουν. Αυτή είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Συνεπώς, αυτό το οποίο εμείς θέλουμε είναι, αναλαμβάνοντας τα έξοδα ορισμένων αστυνομικών από το Δημόσιας Τάξης, εκείνοι να είναι αφοσιωμένοι στις μεταφορές, στο αστικό δίκτυο, για να ενισχυθεί η αίσθηση της ασφάλειας» είπε ο κ. Δημητριάδης.

Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών συμπλήρωσε ότι «στις αστικές συγκοινωνίες απαιτείται να υπάρχει η έννομη τάξη παρούσα για την πρόληψη εγκληματικών πράξεων και δυστυχώς, έχουμε πολλά παράπονα σε ορισμένες περιπτώσεις», ενώ εξήγγειλε αυστηρότερους ελέγχους για την εισιτηριοδιαφυγή, ο οποίοι θα γίνουν καθημερινοί σε όλα τα μέσα.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Χρυσοχοϊδης ετοιμάζει "αστυνομία συγκοινωνιών" για όσους δεν πληρώνουν εισητήριο"

Μερικά πράγματα που δεν ξέραμε για την Ελλάδα

Πόσα όμορφα, μοναδικά αλλά και αξιοπερίεργα πράγματα έχει η χώρα μας και δεν τα ξέραμε; Ξέρατε ότι τα ελληνικά νησιά είναι 2.000 περίπου; Φανταζόσασταν ότι η Αθήνα ήταν μια μικρή κωμόπολη δύο αιώνες πριν αλλά εδώ και 7000 χρόνια κατοικείται αδιάλειπτα με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης; Αυτά και άλλα πολλά που δεν ξέραμε για την μικρή μας χώρα...

Κάποτε η Ελλάδα ήταν μια βραχώδης μάζα, που βρισκόταν εντελώς κάτω από την θάλασσα. Μετά από τη σύγκρουση μιας τεκτονικής πλάκας με την Ευρώπη, σχηματίστηκε το ορεινό πεδίο της, ενώ ακόμη και σήμερα οι σεισμοί στο Αιγαίο σχετίζονται με τις κινήσεις της συγκεκριμένης λιθοσφαιρικής πλάκας.

Κανένα μέρος της Ελλάδας δεν απέχει από τη θάλασσα παραπάνω από 137 χιλιόμετρα. Η ακτογραμμή της χώρας είναι η δέκατη μεγαλύτερη σε μήκος στον πλανήτη.

Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, περίπου 16,5 εκατομμύρια τουρίστες καταφθάνουν στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα; Οι επισκέπτες ξεπερνούν σε αριθμό τον ντόπιο πληθυσμό των 10 εκατομμυρίων περίπου.

Το 7% όλου του μαρμάρου που παράγεται στον πλανήτη προέρχεται από την μικρή μας Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελιάς. Η καλλιέργεια ελαιόδεντρων ξεκίνησε στα μέρη μας από την αρχαιότητα. Μάλιστα, κάποιες ελιές που φυτεύτηκαν τον 13° αιώνα παράγουν ακόμη καρπούς.

Το 80% του εδάφους της χώρας είναι ορεινό. Εξαιτίας αυτής της ιδιαίτερης μορφολογίας, η χώρα δεν διαθέτει ούτε ένα πλόιμο ποτάμι.

Τα νησιά της Ελλάδας φτάνουν τις 2.000 σε αριθμό, αλλά μόνο τα 170 από αυτά κατοικούνται. Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, η Κρήτη, έχει έκταση 8.260 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Αθήνα κατοικείται αδιάλειπτα εδώ και 7.000 χρόνια. Αυτό την καθιστά μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης.

Κατά μέσο όρο, απολαμβάνουμε 250 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε 3.000 αξιοζήλευτες ώρες ήλιου ετησίως, που δεν αφήνει ασυγκίνητους τους ξένους τουρίστες οι οποίοι λατρεύουν τον ήλιο της Ελλάδας.

Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα αρχαιολογικά μουσεία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Η αξιοζήλευτη άγρια ζωή της χώρας περιλαμβάνει 116 είδη θηλαστικών, 18 είδη αμφίβιων, 59 είδη ερπετών, 240 είδη πουλιών και 107 είδη ψαριών. Ωστόσο, περίπου τα μισά είδη θηλαστικών κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

flowmagazine
Διαβάστε Περισσότερα » "Μερικά πράγματα που δεν ξέραμε για την Ελλάδα"

Ιστορίες φορολογικής τρέλας: Πώς το ίδιο ακίνητο, μπορεί να έχει έξι διαφορετικές αξίες

Είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί απευθείας. Ποια είναι η αξία ενός ακινήτου; Ανάλογα με το ποιος βαρύνεται με αυτή. Γιατί στην ελληνική νομοθεσία, το ίδιο ακίνητο μπορεί να έχει ακόμη και πέντε ή έξι διαφορετικές αξίες.

Σε μία αγοραπωλησία για παράδειγμα, ο πωλητής φορολογείται επί διαφορετικής αξίας από ότι ο αγοραστής, παρότι στην ουσία πρόκειται για το ίδιο ακίνητο το οποίο απλά αλλάζει χέρια. Ο νέος ιδιοκτήτης καλείται να δικαιολογήσει στην εφορία πού βρήκε τα χρήματα για να το αποκτήσει, αλλά το ποσό του πόθεν έσχες είναι πλέον υψηλότερο από αυτό που στην πραγματικότητα έχει πληρώσει.

Η «Καθημερινή» χαρτογράφησε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους υπολογίζεται η αξία του ίδιου ακινήτου, ανάλογα με την περίπτωση για την οποία εξετάζεται αυτή.

Αγοραπωλησία ακινήτου
Επιβάλλονται πλέον δύο φόροι: ο φόρος μεταβίβασης που πληρώνει ο αγοραστής (υπολογίζεται με συντελεστή 3%) και ο φόρος υπεραξίας που επιβάλλεται από τη διαφορά της τιμής πώλησης με την τιμή αγοράς, και την καταβάλει ο πωλητής.

Ο αγοραστής θα πληρώσει φόρο επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, εκτός αν είναι χαμηλότερη από το αναγραφόμενο τίμημα στο συμβόλαιο, κάτι που πλέον όμως δεν παρατηρείται. Από την άλλη, ως τιμή πώλησης για να υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας που θα βαρύνει τον πωλητή, λαμβάνεται υπόψη η αναγραφόμενη αξία στο συμβόλαιο. Σε όσα συμβόλαια γίνονται αυτή την περίοδο, κατά κανόνα η αξία για τον πωλητή και τον αγοραστή είναι διαφορετική.

Πόθεν έσχες
Υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για τον πωλητή και τον αγοραστή. Για ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ, που πωλείται για 100.000, ο αγοραστής θα πρέπει να δικαιολογήσει την προέλευση του πρώτου ποσού κι ας μπορεί να αποδείξει ότι πλήρωσε 100.000. Αν δεν το δικαιολογήσει, θα πληρώσει φόρο που μπορεί να φτάσει και στο 46%. Ο πωλητής έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το προϊόν της πώλησης για να καταπολεμήσει τεκμήρια ή να δικαιολογήσει δικές του αφορές. Για αυτόν δεν λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία, αλλά εκείνη που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

ΦΑΠ 2010-2013 και ΕΝΦΙΑ
Για τον υπολογισμό δεν ελήφθησαν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες, αλλά μία ειδική διαδικασία υπολογισμού της αξίας που καθορίστηκε με νόμο το 2010 όπου δεν υπάρχουν συντελεστές που ρίχνουν την αξία των ακινήτων έως και πάνω από 20%.

ΔΕΗ
Εξακολουθεί να υπολογίζει αξίες ακινήτων επειδή εισπράττει το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Υπολογίζεται ως ποσοστό επί ενός γινομένου το οποίο επηρεάζεται από την τιμή ζώνης, τον συντελεστή παλαιότητας και την επιφάνεια. Αυτή η αξία δεν έχει σχέση με την αντικειμενική, καθώς στη μία περίπτωση υπολογίζεται με βάση διαφορετική επιφάνεια. Η ΔΕΗ καταγράφει ηλεκτροδοτούμενους χώρους.

Νόμος Κατσέλη
Λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες ως βάση, αλλά υπάρχει συντελεστής απομείωσης. Προβλέπεται ότι ο δανειολήπτης που θέλει να κρατήσει το ακίνητο θα πρέπει να αποπληρώσει δάνειο που αντιστοιχεί στο 80% της αντικειμενικής αξίας. Οι τράπεζες θέλουν αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο 100% παρά το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές.

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας
Προβλέπει ότι κανένας πλειστηριασμός δεν ολοκληρώνεται- τουλάχιστον κατά τον 1ο και 2ο γύρο- αν το τίμημα δεν αντιστοιχεί στο 100% της αντικειμενικής αξίας. Βάσει του Μνημονίου, θα πρέπει να επιτραπεί η ολοκλήρωση του πλειστηριασμού ακόμη κι αν το τίμημα είναι κάτω από την αντικειμενική αξία. Ως εύλογο ποσοστό συζητείται το 75%.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιστορίες φορολογικής τρέλας: Πώς το ίδιο ακίνητο, μπορεί να έχει έξι διαφορετικές αξίες"

Το κίνημα «Δεν πληρώνω» έγινε κόμμα

Την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα με την επωνυμία «ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ», η οποία και επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο, αποφάσισαν τα μέλη του.

«Το «ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ – ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ» αποτελείται από τους ανθρώπους που φέρουν ατόφια την ιστορία, τις αγωνιστικές παραδόσεις και το όραμα του Κινήματος. Οι εν λόγω αγωνιστές έχουν πρωτοστατήσει στη δημιουργία και εξάπλωσή του Κινήματος Δεν Πληρώνω, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη θεωρητική και προγραμματική του ανάπτυξη και έχουν στελεχώσει με επιτυχία και συνέπεια όλες τις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες και τις πρωτοπόρες δράσεις του την τελευταία 5ετία. Έχουν επίσης καταφέρει να οδηγήσουν το Κίνημα σε σημαντικές επιτυχίες σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών καθώς οι εκλογικές μάχες του 2012, στις οποίες λάβαμε περί τις 60.000 ψήφους (Μάιος 2012), ανέδειξαν το Κίνημά μας σε ανερχόμενη πολιτική δύναμη με βαθιά ερείσματα στην ελληνική κοινωνία.

Πρωτοστατούμε στον τιτάνιο πολυετή αγώνα ενάντια στα διόδια και στο καθεστώς διαπλοκής κράτους-μεγαλοεργολάβων. Δίνουμε καθημερινά την μάχη για να μη μείνει κανένα φτωχό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και νερό και για το σκοπό αυτό έχουμε προχωρήσει σε χιλιάδες επανασυνδέσεις πανελλαδικά. Είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Υγείας, στο κλείσιμο νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας και υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης των συμπολιτών μας στα δημόσια νοσοκομεία. Διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έχουμε οργανώσει δράσεις ενάντια στα πανάκριβα εισιτήρια και στο θεσμό των ελεγκτών-κεφαλοκυνηγών (δράσεις αποκλεισμού ακυρωτικών, εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των επιβατών στα ΜΜΜ κ.λ.π). Είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στους πλειστηριασμούς, καθώς έχουμε αποτρέψει πολλούς πλειστηριασμούς σπιτιών φτωχών συμπολιτών μας λόγω αδυναμίας εξόφλησης χρεών.

Έχουμε διοργανώσει ημερίδες ενημέρωσης σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και έχουμε συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση της πάλης του λαού μας ενάντια στους τοκογλύφους-τραπεζίτες. Έχουμε δώσει δυναμικά και οργανωμένα το «παρών» σε κάθε μεγάλη μάχη του εργατικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος την τελευταία 5ετία, καθώς έχουμε πρωτοστατήσει στις μεγάλες διαδηλώσεις της πλατείας Συντάγματος, στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, των ηρωικών απεργών χαλυβουργών, των απεργών του ΜΕΤΡΟ, των κατοίκων της Κερατέας και του Γραμματικού ενάντια στα ΧΥΤΑ των μεγαλοεργολάβων, των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στους χρυσοθήρες, των καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων, των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, στον αντιφασιστικό αγώνα, στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του Ελληνικού, των αιγιαλών και συνολικά της δημόσιας περιουσίας.

Η απόφασή επανίδρυσης του Κινήματος μας, ήρθε ως φυσική συνέπεια της άρνησής μας να συναινέσουμε στο «βίαιο» μετασχηματισμό του Κινήματος Δεν Πληρώνω από ένα υγιές, βαθιά δημοκρατικό και μετωπικό κίνημα, «χωρίς προέδρους, γραμματείς και φαρισαίους», σε ένα ακόμη μικρομάγαζο αρχηγικού τύπου με ισόβιους αξιωματούχους, αντιδημοκρατικές διαδικασίες και σεχταριστική νοοτροπία.

Η ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα «ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ», κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να διαφυλάξουμε τις ιδρυτικές αρχές και αξίες καθώς και τον πυρήνα της ιδεολογίας του Κινήματος που χτίζουμε εδώ και 5 χρόνια και διαγράφει μία λαμπρή και πρωτοφανή πορεία αγώνων στη χώρα μας.

Το νέο καταστατικό μας, διασφαλίζει τη δημοκρατικότητα στη λήψη των αποφάσεων, την ανακλητότητα στις θέσεις ευθύνης και την ισότιμη συμμετοχή όλων στις δραστηριότητες και στις διαδικασίες του Κινήματος.

Στα πλαίσια της πολιτικής, προγραμματικής και ακτιβιστικής μας αναβάθμισης, πραγματοποιούμε εδώ και αρκετούς μήνες σειρά συναντήσεων με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς καθώς και δράσεις οι οποίες καθορίζουν το στίγμα της επόμενης μέρας και αποτελούν τη φυσική συνέχεια του διαρκούς πολυμέτωπου αγώνα μας.

Με το νέο μας εγχείρημα, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην εξωστρέφεια, στην ενότητα, στη συντροφική αλληλεγγύη και στη δημιουργία ενιαίων μετώπων, εξ’ου και η επωνυμία «ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ – ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ». Η μετωπική πολιτική μας εκφράστηκε ανάγλυφα και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στις οποίες οι πρωτεργάτες του Κινήματός μας, συμμετείχαν σε μετωπικά αγωνιστικά ψηφοδέλτια τα οποία κατέγραψαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Η δημιουργία ενιαίων μετώπων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητη όσο ποτέ τη δεδομένη χρονική περίοδο, που η κυρίαρχη τάξη συσπειρώνεται για να εντείνει την επίθεσή της στον ελληνικό λαό και να διαιωνίσει την επικυριαρχία της. Η προσπάθεια του«ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ – ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ» προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενιαίων μετώπων συνίσταται πρώτα και κύρια στη διαρκή μας πάλη για την επίτευξη πλατιάς λαϊκής συμμαχίας η οποία θα αντιπαλέψει την οικονομική ολιγαρχία και τους πολιτικούς υπηρέτες της και παράλληλα στη συσπείρωση των πρωτοπόρων πολιτικών δυνάμεων και όλων των αγωνιστών που πρωτοστατούν στους αγώνες προάσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Όραμά μας μία νέα κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο».

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Το κίνημα «Δεν πληρώνω» έγινε κόμμα"

Αβραμόπουλος: Ερωτήματα πριν την αναχώρηση του για Βρυξέλλες

Παρά το αλαλούμ στην στρατιωτική ηγεσία -και λόγω των μισθολογικών- το υπουργείο Αμύνης, ενόψει της αποχώρησης Αβραμόπουλου για την Κομισιόν, δείχνει να δουλεύει στον αυτόματο πιλότο. Ωστόσο, «χοντρές δουλειές» φαίνεται να προωθούνται.

Το προ ημερών αλαλούμ στο ΓΕΕΘΑ, με αρχική ανακοίνωσή του υπέρ του μισθολογικού των στρατιωτικών, και, μετά από λίγη ώρα,την ανάκλησή της, είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στα σύνορα Χολαργού-Παπάγου. Άλλοι μίλησαν για παρέμβαση του μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να ανακληθεί η ανακοίνωση που ουσιαστικά είχε υπαγορευθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο, κάποιοι απέδωσαν την αρχική ανακοίνωση ως κίνηση του αρχηγού να διασφαλίσει την υστεροφημία του, ενόψει αποχώρησης, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών προς τον Δ.Αβραμόπουλο, διότι υπάρχει κίνδυνος να εκτεθεί η κυβέρνηση. Όπως και να’ χει, αυτή δεν είναι εικόνα υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
Μπορεί ο Δ.Αβραμόπουλος να έχει φύγει κιόλας από εκεί (αρχή Νοεμβρίου, κανονικά, πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες), αλλά να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, μάλλον δεν συνάδει με την εικόνα που πρέπει να έχει ένας νευραλγικής σημασίας τομέας της χώρας.
Το θεαθήναι...
Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμύνης και το επιτελείο του, ελάχιστα πράγματα αφήνουν να βγουν στη δημοσιότητα για το όποιο έργο γίνεται στο υπουργείο. Αντί αυτού, καθημερινώς τα ΜΜΕ βομβαρδίζονται κυριολεκτικά από τις τυπικές και εθιμοτυπικές επισκέψεις του σε μονάδες, απονομές επαίνων, τις συναντήσεις του με πρέσβεις, πολιτικούς παράγοντες του εξωτερικού, και του εσωτερικού.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις μια ημέρα πριν από τη σημαντική επίσκεψή του στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, αντί να φροντίσει να δώσει έστω μια «μυρουδιά» από την επικείμενη επίσκεψή του, έσπευσε να βομβαρδίσει με φωτογραφίες από την απονομή πουλάδων στον Ασπρόπυργο, τη συνάντησή του με τον Αμερικάνο πρέσβη στην Αθήνα, και μια συνάντησή του με μια πρωτοβουλία για την Κύπρο. Τόσα πολλά μέσα σε ένα πρωινό, κινούμενος από τον Ασπρόπυργο στον Χολαργό, και την επομένη μέρα να κάνει και υπερατλαντικό ταξίδι, μόνον ο Αβραμόπουλος μπορεί να τα προλάβει. Από σαντιγί πολύ, δηλαδή, αλλά από τούρτα τίποτα!
Έτσι, αντί της ουσίας, που δεν είναι άλλη από το τι έργο γίνεται στο Πεντάγωνο, άπαντες ασχολούνται πότε και πως θα αποχωρήσει ο κ. Αβραμόπουλος από το υπουργείο. Θα είναι με την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, και με την ονομαστική εορτή του, η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ως υπουργού; Θα είναι μέσα στο Σεπτέμβριο στις τελευτές παραλαβής των υποβρυχίων στον Σκαραμαγκά, θέμα το οποίο φαίνεται ότι πράγματι «έτρεξε» ο υπουργός; Και τα δύο …;
Άλλο σημαντικό ερώτημα: Ποια πολιτικά πρόσωπα επισκέπτονται πλέον οι «έμποροι όπλων», επειδή θεωρούν ότι αυτοί θα είναι οι επόμενοι υπουργοί Αμύνης; Απίστευτα πράγματα σε μια χώρα που βουλιάζει στην κρίση, και οι Ένοπλες Δυνάμεις της πλήττονται από αυτήν. Θα αναρωτηθεί κανείς; Γιατί εκπλήσσει η κατάσταση στο υπουργείο Αμύνης; Άραγε γίνεται κάτι διαφορετικό σε όλα τα υπόλοιπα, με εξαίρεση κάπως εκείνα, στα οποία έχουν επικεντρωθεί τα φώτα της δημοσιότητας, δηλαδή τα οικονομικά υπουργεία; Σωστά. Αλλά, η εικόνα δεν παύει να είναι απογοητευτική.
… και η ουσία
Εκτός όμως, από τα παραπάνω που αποτελούν το «θεαθήναι», υπάρχουν και άλλα, τα οποία έχουν μείνει (σκόπιμα;) μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως, για παράδειγμα, ότι ο κ.Αβραμόπουλος, κατέβασε κατακαλόκαιρο στη Βουλή το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει γίνει από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση στη χώρα (2 δις. ευρώ). Το εξοπλιστικό έχει ορίζοντα το 2018, αν και κάποια προγράμματα, θα ολοκληρωθούν το 2020, ’21, ’22, ακόμα και το 2029. Το ερώτημα που του ετέθη στην κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, είναι γιατί δεν καταθέτει το εξοπλιστικό τον Οκτώβριο, οπότε θα πρέπει να συζητηθεί το 15ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ, αλλά μέσα στο καλοκαίρι (τέλος Ιουλίου).
Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα, είναι ο εκσυγχρονισμός των γερμανικών φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ, ύψους 400 εκ. ευρώ, άλλα αφορούν τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που έμειναν παραπεταμένα χρόνια τώρα, τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων NH-90, και πολλά άλλα. Τα περισσότερα έργα είναι με απευθείας αναθέσεις και διακρατικές συμφωνίες κυρίως με τις ΗΠΑ. Και, εννοείται, πως εκτός από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ότι ο Αβραμόπουλος πάει στις ΗΠΑ για να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, ένα από τα θέματα, υψηλά στην ατζέντα του, ήταν και τα εξοπλιστικά.
Ευτυχώς που βγήκε ο Αμερικάνος υπουργός Αμύνης, Τσάκ Χέιγκελ, για να εκφράσει την ικανοποίησή του «για την στενή στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα», και τις ευχαριστίες του «προς τον ελληνικό για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα», καθώς και για τη «συνεισφορά της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή», για να καταλάβουμε κι’ εμείς οι πτωχοί ότι δρομολογείται σταθερά η αναβάθμιση της Σούδας, η ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στην Κρήτη, καθώς και ότι η Ελλάδα θα πάρει κάποια μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, κάποια εκ των οποίων, τουλάχιστον τα Επιτελεία υποστηρίζουν ότι τα έχουν ανάγκη. Με την ευκαιρία, επειδή τυπικώς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αίτημα για τα UAV στην Κρήτη, έχει πάει στο υπουργείο Εξωτερικών, μπορεί να μας πει ο υπερδραστήριος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής υπουργός, τι απάντηση έχουμε δώσει στους Αμερικάνους;
Η γκάφα (;) ΓΕΕΘΑ
Το ότι ο καθένας εκεί στο Πεντάγωνο κάνει το μακρύ του και το κοντό του, ήλθε να επιβεβαιωθεί με την έκδοση δύο ανακοινώσεων από το ΓΕΕΘΑ στις 25 Αυγούστου 2014. Η πρώτη λοιπόν, που βγήκε το μεσημέρι, ανέφερε ότι «η θέση του ΓΕΕΘΑ είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ως εκ τούτου οι μισθοί των στελεχών των Ε.Δ. πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο του Αυγούστου 2012 όπως εντέλλεται από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ». Ε, δεν υπήρχε πιο σαφής τοποθέτηση για το μισθολογικό, και μάλιστα με επίσημη ανακοίνωση. Πράγμα, εξαιρετικά σπάνιο για τις ΕΔ, ειδικά για τέτοιου είδους θέματα.
Δεν πέρασαν παρά 4-5 ώρες, και να' σου δεύτερη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία ανέφερε ότι «η δημοσιευθείσα σήμερα ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ επί μισθολογικών θεμάτων αποτελείται από απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στα πλαίσια πρωινής ενημέρωσης και παρουσιάσθηκαν εκ παραδρομής με μορφή Ανακοίνωσης Τύπου». Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, έλεγε ότι η πρώτη ανακοίνωση δεν είναι η επίσημη θέση της ηγεσίας, αλλά κάποιες απόψεις που εκφράστηκαν δεξιά-αριστερά σε κάποια σύσκεψη. Αστεία πράγματα. Ούτε σε παιδιά του Δημοτικού δεν απευθύνονται κατ' αυτόν τον -δήθεν- αφελή τρόπο. Είναι φανερό ότι «έπεσαν» βύσματα από πάνω.
Στο μεταξύ όμως, ο κ.Κωσταράκος είχε κάνει τη δουλειά του, που δεν ήταν άλλη από το να φανεί συμπαθής στους στρατιωτικούς. Και το έκανε βέβαια, γιατί σε βάρος του εδώ και μήνες εκτοξεύονται καταγγελίες ότι προωθεί κανονικότατα τη γραμμή του υπουργείου Οικονομικών για ψαλίδισμα στα μισθολόγια, και, άρα, παράβαση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο ίδιος πάντως, στην πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, έσπευσε να διαμηνύσει ότι ουδεμία σχέση έχουν με αυτόν οι καταγγελίες διότι «με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το ΓΕΕΘΑ δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα σύστασης πρότασης μισθολογίου και ως εκ τούτου ουδέποτε του ανατέθηκε τέτοιο έργο».
Ως γνωστόν, στο υπουργείο έχει φτιαχτεί Επιτροπή Μισθολογίου, υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Αντώνη Οικονόμου, αναπληρωτή γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, που σύντομα αναμένεται να υποβάλει την πρότασή του.
antinews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Ερωτήματα πριν την αναχώρηση του για Βρυξέλλες"

Διορία μίας εβδομάδας έδωσε στη Ρωσία η Ε.Ε.

Μία εβδομάδα διορία έδωσε η Ε.Ε. στη Ρωσία προκειμένου να αλλάξει πορεία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, υπό την απειλή πάντα της επιβολής νέων κυρώσεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο βαν Ρόμπεϊ. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «εντός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», πρόσθεσε.

«Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 28 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ουκρανία ή αν η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα χειροτερέψει. Οι οικονομικές κυρώσεις, πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου.

Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις «έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στις 29 Ιουλίου να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Ικανοποίηση Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτησε, εν τω μεταξύ, την προθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή συναίνεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει περαιτέρω κυρώσεις για εξέταση τις επόμενες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, Κάιτλιν Χάιντεν.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προετοιμασία περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπλήρωσε η ίδια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Διαβάστε Περισσότερα » "Διορία μίας εβδομάδας έδωσε στη Ρωσία η Ε.Ε."

Μικρότερες μειώσεις στα εφάπαξ με έκτακτη επιχόρηγηση

Διάταξη η οποία ανοίγει τη στρόφιγγα της κρατικής επιχορήγησης με 500 εκατ. ευρώ στα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και μερίσματα ψήφισε η κυβέρνηση, ώστε να είναι ελαφρύτερες ή ακόμη και να μηδενιστούν οι μειώσεις στα ποσά που περιμένουν να πάρουν όσοι αποχώρησαν για σύνταξη μετά τον Άυγουστο του 2013.

Με τη διάταξη αυτή οι επικείμενες περικοπές στα εφάπαξ του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ των ενστόλων καθώς και στα μερίσματα που καταβάλλουν οι αντίστοιχοι φορείς θα είναι μικρότερες από αυτές που αρχικά είχαν υπολογιστεί. Και αυτό γιατί η κρατική επιχορήγηση που προβλέφθηκε με νόμο θα αποτελέσει μέρος των εσόδων τους και θα περιορίσει τα ελλείμματά τους.

Η διάταξη, την οποία αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περιλάμβανεται στο νόμο 4281/14 και στο άρθρο 6 όπου αναφέρεται ότι:

"Όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (όπως είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία) δύναται να επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου θέμα".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ/enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μικρότερες μειώσεις στα εφάπαξ με έκτακτη επιχόρηγηση"

Στην ίδια πόλη θα μπορούν να φοιτούν τα αδέλφια

Υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζεται ότι το δεύτερο παιδί κάθε οικογένειας θα μπορεί να σπουδάσει στην πόλη όπου φοιτά και το πρώτο εκδίδει πιθανότατα τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας.
Προϋπόθεση για αυτό, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, θα είναι να υπάρχουν ομοειδή τμήματα μεταξύ του ιδρύματος στο οποίο εισήχθη ένας υποψήφιος και του ιδρύματος που επιθυμεί να μετεγγραφεί.
Με αυτό τον τρόπο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιδιώκει να δοθεί μια ανάσα στα ιδρύματα, καθώς είναι πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να αποσυμφορηθεί η ζήτηση προς κεντρικά ΑΕΙ αν οι οικογένειες έχουν ένα παιδί που σπουδάζει σε επαρχιακή πόλη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην ίδια πόλη θα μπορούν να φοιτούν τα αδέλφια"

«Ανοίγουν» επτά προγράμματα για 145.500 ανέργους

Το πρώτο πρόγραμμα, «επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών», αφορά 30.000 ανέργους και την απόκτηση, κατόπιν θεωρητικής κατάρτισης, εργασιακής εμπειρίας για έξι μήνες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

Θέσεις επιδοτούμενης κατάρτισης και απασχόλησης για ανέργους (κυρίως σε ιδιωτικές επιχειρήσεις) αρχίζει να «ανοίγει» το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο προγράμματος που προβλέπει την υλοποίηση επτά προγραμμάτων για συνολικά 145.500 ανέργους.

Μετά την προκήρυξη προγράμματος κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με το σύστημα του voucher για 30.000 νέους ηλικίας 25 ? 29 ετών, χθες ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το δεύτερο, αντίστοιχο, πρόγραμμα που αφορά 12.000 νέους ηλικίας έως 24 ετών. Οι άνεργοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέσω της ειδικής ιστοσελίδας http://youthguarantee.ypakp.gr έως και τις 20 Σεπτεμβρίου και θα επιλεγούν αυτόματα, με σύστημα μορίων, όπως τη διάρκεια της ανεργίας, το ύψος του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος, τη συμμετοχή σε προηγούμενες δράσεις.

Τα προγράμματα
1. Το πρώτο πρόγραμμα «επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών», αφορά 30.000 ανέργους και την απόκτηση κατόπιν θεωρητικής κατάρτισης, εργασιακής εμπειρίας για έξι μήνες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από τους 30.000, οι 12.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ που θα λάβουν 2.550 ευρώ (μεικτά) και οι 18.000 απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με «αμοιβή» 2.280 ευρώ. Αντίστοιχο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο για 8.000 ανέργους νέους ηλικίας 18-29 ετών και θα επικεντρωθεί στον τουριστικό κλάδο, παρέχοντας θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση μέσω της «επιταγής εισόδου» («voucher»).

2. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά 12.000 ανέργους ηλικίας 18-24 ετών και προβλέπει «επιταγή εισόδου» σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Οι 3.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, οι οποίοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 2.410 ευρώ (μεικτά) και 9.000 απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 2.240 ευρώ.

3. Το τρίτο πρόγραμμα θα «ανοίξει» σε ανέργους ηλικίας άνω των 29 ετών, χαμηλών τυπικών προσόντων, 16.000 θέσεις κατάρτισης και εγγυημένης - για το 25% από αυτούς- απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για διάστημα δύο μηνών.

4. Το τέταρτο πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση 6.500 ανέργων για τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο.

5. Το πέμπτο πρόγραμμα θα προσφέρει πεντάμηνη επιδοτούμενη απασχόληση σε 50.000 άνεργους κυρίως από οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο που θα τοποθετηθούν για «κοινωφελή εργασία» σε δήμους, περιφέρειες, δημόσιες υπηρεσίες.

6. Το έκτο πρόγραμμα εντάσσεται στη δράση «εγγύηση για τη νεολαία» και θα προβλέπει την κατάρτιση και απασχόληση 8.000 νέων ηλικίας 18-24 ετών.

7. Το έβδομο πρόγραμμα, επίσης ενταγμένο στη δράση «εγγύηση για τη νεολαία», θα ανοίξει θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης για 15.000 νέους ηλικίας έως 24 ετών.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ανοίγουν» επτά προγράμματα για 145.500 ανέργους"

Σύνταξη με 25ετία δικαιούνται 120.000 ασφαλισμένοι στο Δημόσιο

Σύνταξη με 25ετία δικαιούνται 120.000 ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, στα ταμεία των ΔΕΚΟ και στους φορείς των τραπεζών.

Κερδισμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, καθώς υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Τυχεροί είναι οι πατέρες ανηλίκων που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, καθώς μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 52 ή στα 55

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως στο Δημόσιο αρκεί η συμπλήρωση της 25ετίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος μπορεί να παραμείνει στην εργασία και να αποχωρήσει όποτε πιάσει το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, χωρίς να επηρεάζεται από τυχόν αλλαγές.

Ωστόσο, στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών πρέπει ταυτόχρονα με την 25ετία να έχει συμπληρωθεί και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Εξαιρούνται οι μητέρες που μπορούν να κλειδώσουν το δικαίωμα με 25ετία, εφόσον έχουν ανήλικο τέκνο.
Το «Εθνος - Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για όσους θέλουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 25 έτη ασφάλισης.
Γονείς ανηλίκων
Κερδισμένοι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα τη διετία 2011-2012
Στο Δημόσιο αρκεί η συμπλήρωση της 25ετίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος
Στο Δημόσιο αρκεί η συμπλήρωση της 25ετίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος
Aκόμα και 17 έτη ταχύτερα μπορούν να πάρουν σύνταξη όσες μητέρες ανηλίκων συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010. Ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν και τη διετία 2011-2012 και μάλιστα με το ειδικό αυτό καθεστώς αποχωρούν και οι άνδρες με ανήλικα. Το δικαίωμα κλειδώνει με 25ετία και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως ως ανήλικο θεωρείται το τέκνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
Γυναίκες με ανήλικα. Μεγάλες τυχερές είναι όσες ασφαλισμένες θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς αποχωρούν στα 50. Ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011-2012, με το όριο να διαμορφώνεται στα 52 και 55 αντίστοιχα. Ωστόσο, για θεμελίωση μετά το 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς, με αποτέλεσμα πλήρης σύνταξη να καταβάλλεται στα 67.
Εξοδος με 25ετία για 120.000 ασφαλισμένους
Ανδρες με ανήλικα. Κερδισμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, καθώς μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 52 ή στα 55. Αντιθέτως για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους δεν προβλέπεται ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως αν δημόσιος υπάλληλος έχει συμπληρώσει 25ετία το 2010 με χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αποποιηθεί τον εν λόγω χρόνο. Ετσι θα συνταξιοδοτηθεί με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για θεμελίωση μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Εξοδος με 25ετία για 120.000 ασφαλισμένους
Για παράδειγμα, υπάλληλος που διορίστηκε στο Δημόσιο το 1988 με 2 ανήλικα παιδιά έχει και 5 χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ και έτσι έχει θεμελιώσει δικαίωμα πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010. Ο εν λόγω υπάλληλος μπορεί να αποποιηθεί τον χρόνο του ΙΚΑ και αναγνωρίζοντας 2 πλασματικά έτη να θεμελιώσει δικαίωμα το 2011.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.
Η σύνταξη σε κάθε περίπτωση είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που έχουν οι ασφαλισμένοι μέχρι τη στιγμή που θα υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης.
Εξοδος με 25ετία για 120.000 ασφαλισμένους
Πότε μπορούν να φύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι
Διαβατήριο για έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η συμπλήρωση της 25ετίας στον δημόσιο τομέα. Με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης κλειδώνει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρούν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, "η συμπλήρωση των απαιτούμενων 25 ετών -είτε με πραγματικό χρόνο ασφάλισης είτε με πλασματικά έτη- δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο/-η να κατοχυρώσει το σχετικό δικαίωμα και εφεξής να αναμένει τη χρονική στιγμή πλήρωσης του σχετικού ηλικιακού ορίου για να συνταξιοδοτηθεί". Η θεμελίωση γίνεται αυτοδίκαια. Δεν είναι απαραίτητη καμιά ενέργεια - αίτηση από πλευράς του ασφαλισμένου για να επιτευχθεί. Ούτε βέβαια οι υπηρεσίες εκδίδουν πιστοποιητικό με το οποίο να βεβαιώνεται το γεγονός αυτό. Αιτήσεις για εξαγορές πλασματικών ετών υποβάλλονται κατά προτίμηση κοντά στην ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης.
Εξοδος με 25ετία για 120.000 ασφαλισμένους
Αρτιος
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πως ο χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι άρτιος. Δηλαδή δεν αρκεί να έχουν συμπληρωθεί 24 έτη, 6 μήνες και 1 ημέρα. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν υπολογίζεται πλασματικό εξάμηνο, ο χρόνος της 25ετίας οφείλει να έχει συμπληρωθεί εξ ολοκλήρου.
Για τη συμπλήρωση των απαραίτητων 25 ετών και τη θεμελίωση υπολογίζονται όλοι οι χρόνοι πραγματικής ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα έχουν διανυθεί. Ετσι ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να αθροίσει για την πλήρωση της 25ετίας χρόνο που έχει διανύσει σε φορείς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.), χρόνο που έχει με άλλη σχέση εργασίας στο Δημόσιο (σύμβαση έργου, αορίστου), οι γιατροί την ειδικότητα και το αγροτικό, οι εκπαιδευτικοί την προϋπηρεσία κ.ά.
Εκτός όμως των χρόνων πραγματικής ασφάλισης μπορούν να αναγνωριστούν για τη συμπλήρωση 25 ετών και πλασματικοί χρόνοι (π.χ. ο πλασματικός χρόνος των μητέρων, η στρατιωτική θητεία, το προσόν διορισμού, ο χρόνος σπουδών).
Ολοι αυτοί οι χρόνοι μπορούν επικουρικά να βοηθήσουν τον ασφαλισμένο να κλειδώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το σχετικό δικαίωμα.
Το καθεστώς για ΔΕΚΟ και τράπεζες
Mε 25ετία, αλλά και με ταυτόχρονη ύπαρξη ορίου ηλικίας, "κλειδώνει" το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα λεγόμενα ειδικά ταμεία, δηλαδή στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών. Ειδικό καθεστώς υπάρχει για τις μητέρες που θεμελιώνουν δικαίωμα με 25ετία και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου.
Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής για τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία από το 1983 έως και το 1992:
Ανδρες. Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του 2012 είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης, η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 65 με πλήρη σύνταξη και στα 60 με μειωμένη. Προσοχή, καθώς για τη μειωμένη σύνταξη απαιτούνται 750 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν από την αίτηση.
Για θεμελίωση μετά το 2013 μειωμένη σύνταξη δίνεται στα 62 και πλήρης στα 67.
Γυναίκες. Για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2012 το όριο ηλικίας κυμαίνεται από το 60ό έως το 62ο έτος (πλήρης σύνταξη). Ωστόσο, από το 2013 και μετά πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67.
Ταχύτερα μπορούν να αποχωρήσουν οι ασφαλισμένους, που θα επιλέξουν τη μειωμένη σύνταξη. "Κλειδί" αποτελεί η ημερομηνία συμπλήρωσης του 55ου έτους και της 25ετίας.
Μητέρες ανηλίκων. Με 25ετία και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου θεμελιώνεται δικαίωμα και στη συνέχεια η ασφαλισμένη μπορεί να αποχωρήσει όποτε πιάσει το όριο ηλικίας. Σε περίπτωση που η θεμελίωση γίνει μέχρι το τέλος του 2010, το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 50ό έτος.
Σε περίπτωση που το δικαίωμα κλειδώσει το 2011, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 52 και μειωμένη στα 50. Το 2012 πλήρης σύνταξη δίνεται στα 55 και μειωμένη στα 53.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταξη με 25ετία δικαιούνται 120.000 ασφαλισμένοι στο Δημόσιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news