facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ προσγειώνουν βίαια Σαμαρά - Βενιζέλο

Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα για την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τέρμα τα όνειρα θερινής νυκτός. Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε μαζέψει στο Βερολίνο τους ηγέτες αυτών που οι Ευρωπαίοι αποκαλούν παραπλανητικά "Δυτικά Βαλκάνια". Εννοούν τα κρατίδια στα οποία τεμάχισαν την αλήστου μνήμης Γιουγκοσλαβία. Σκοπός αυτής της σύναξης κάτω από τις φτερούγες του γερμανικού αετού ήταν η προώθηση της ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ. Πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του Τέταρτου Ράιχ.

Παρούσα φυσικά στο Βερολίνο και η ηγεσία των Σκοπίων. Οι Γερμανοί πολιτικοί και διπλωμάτες δεν κρύβουν άλλωστε στις ανεπίσημες συζητήσεις τους ότι έχει παρατραβήξει η ιστορία με το όνομα της ΠΓΔΜ και πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί στην ΕΕ όσο το δυνατόν γρηγορότερα - δηλαδή όποτε το αποφασίσει το Βερολίνο. Μια εβδομάδα νωρίτερα είχε έρθει από την Κομισιόν το ισχυρότατο πλήγμα για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου στην υπόθεση των ροδάκινων.

Οι Ελληνες ροδακινοπαραγωγοί, οι οποίοι πέρυσι εξήγαγαν στη Ρωσία ροδάκινα και νεκταρίνια συνολικής αξίας σχεδόν 35 εκατομμυρίων ευρώ -24,5 εκατ. για ροδάκινα και 10 εκατ. ευρώ για νεκταρίνια- υφίστανται φέτος σοβαρότατη οικονομική ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου που της κήρυξε κατ' απαίτηση των ΗΠΑ και των δικαιολογημένων ρωσικών αντιμέτρων. Η Κομισιόν λοιπόν αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή ότι θα διαθέσει 32,7 εκατομμύρια για τα ροδάκινα. Οχι όμως μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία! Το αποτέλεσμα είναι ότι ζήτημα αν θα πάρουν οι Ελληνες ροδακινοπαραγωγοί 4-5 εκατομμύρια ευρώ!

Καθώς από το ποσό αυτό τα 3 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την προώθηση των ροδάκινων και των νεκταρινιών και μοιράζονται στις τέσσερις χώρες με βάση την παραγωγή τους, στην Ελλάδα αντιστοιχεί το ένα... δέκατο!

Για την ακρίβεια... 317.215 ευρώ!

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ρώσος αρμόδιος Σεργκέι Ντάνκβερτ ανακοίνωσε στη Μόσχα σε αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας ότι η Τουρκία επιθυμεί να αντικαταστήσει όλα τα προϊόντα που εξήγε η Ελλάδα στη Ρωσία!

Κατέστρεψε κυριολεκτικά πολλούς Ελληνες αγρότες η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ, κάνοντας ταυτόχρονα δώρο στην Τουρκία τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία!

Υπέροχη η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης!

Το είπε όμως τόσο ωραία στο Mega η κυβερνητική εκπρόσωπος πριν από δύο εβδομάδες!

"Μια υπεύθυνη πολιτεία δεν καθορίζει την εξωτερική της πολιτική με βάση κάποια φορτία ροδάκινου"!

Εμείς συμφωνούμε απολύτως μαζί της, αλλά έχουμε κάποιες αμφιβολίες αν συμφωνούν και οι αγρότες που ψηφίζουν ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πάντως συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο ταξιδεύει την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία για να υπερασπιστεί με κάθε μέσο την... Τουρκία!

Oχι, δεν αστειευόμαστε, ούτε μιλάμε συμβολικά. Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ήταν σαφέστατος στις δηλώσεις που έκανε:

"Εάν κάποιος από τους συμμάχους μας, και στην περίπτωση αυτή ιδίως η Τουρκία, απειληθεί από οποιονδήποτε, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουμε την άμυνά της" υπογράμμισε.

Το διασκεδαστικό είναι ότι ο "εχθρός" που μπορεί να απειλήσει την Τουρκία κατά τον Ράσμουσεν είναι οι... τζιχαντιστές. Αυτοί δηλαδή οι κατσαπλιάδες που επί τρία χρόνια τώρα μεταφέρονται μυστικά από το Κατάρ με μεταγωγικά αεροπλάνα στην... Τουρκία! Από την Τουρκία ξεκινούσαν τις επιθέσεις τους, έχοντάς την ως ορμητήριο, για να ανατρέψουν τον Ασαντ στη Συρία!

Αυτοί οι μισθοφόροι που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδαραβία και τα Εμιράτα του Κόλπου και καθοδηγούνται εμμέσως από τις ΗΠΑ!

Είμαστε σοβαροί, αυτοί θα απειλήσουν την Τουρκία;

Ποιον κοροϊδεύουν οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και τα φερέφωνά τους;

Ο πρωθυπουργός της χώρας πάντως θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αποφασισμένος να συμπλεύσει με τη γραμμή υπεράσπισης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ!

Ωμά αντιρωσική θα είναι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην ουσία της, πέρα από τα παραμύθια περί τζιχαντιστών.

Θα αποφασίσει τη χρηματοδότηση του νέου "ψυχρού πολέμου" εναντίον της Ρωσίας που προωθούν λυσσωδώς οι Αμερικανοί για να επαναβεβαιώσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ προσγειώνουν βίαια Σαμαρά - Βενιζέλο"

Ο Ισπανός Λ. δε Γκίνδος για τη θέση του Γ. Ντάισελμπλουμ

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι ανακοίνωσε απόψε ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι ο Ισπανός Λουίς δε Γκίνδος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, όταν η θητεία αυτού του τελευταίου ολοκληρωθεί, περί τα μέσα του 2015.

«Σε ό,τι αφορά το μέλλον, μετά τα μέσα του 2015, διαπίστωσα ότι η κυρία Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, θεωρεί πως ο κ. Ντε Γκίνδος είναι ένας υποψήφιος που θα ήταν κατάλληλος να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα και άκουσα ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μοιράζονται την ίδια άποψη», είπε ο Ρομπάι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ισπανός Λ. δε Γκίνδος για τη θέση του Γ. Ντάισελμπλουμ"

Με διαδήλωση θα υποδεχτούν τον Σαμαρά στην ΔΕΘ σώματα ασφαλείας και στρατιωτικοί

Με διαδήλωση θα υποδεχτούν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη αστυνομικοί,λιμενικοί,πυροσβέστες οι οποίοι καλούν και τους στρατιωτικούς .

Οι Ομοσπονδίες τους με μπαράζ επιστολών στον πρωθυπουργό και στα κόμματα, επισημαίνουν “την αταλάντευτη κι ανυπόχωρητη προσήλωση στο στόχο της πιστής- ανελαστκής εφαρμογής της αποφασης του ΣτΕ, ενώ απεθύνουν πρόσκληση αγωνιστικής συμμετοχής στα στρατιωτικά σωματεία για μαζική ένστολη διαδήλωση στη ΔΕΘ”.

Οι επιστολές και η πρόσκληση προς τους στρατιωτικούς όπως τις δημοσίευσαν τα Λιμενικά Δρώμενα:

"Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι Ομοσπονδίες μας, όπως γνωρίζετε, δίνουν εδώ και αρκετό καιρό έναν τιτάνιο αγώνα, με στόχο την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας και τη διατήρηση του αξιόμαχου αυτών σε ικανά επίπεδα, παρά τις περικοπές των αναγκαίων προ τούτο δαπανών και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν επιφέρει σε όλους τους τομείς, μηδέ του ανθρώπινου δυναμικού τους εξαιρουμένου. Δυστυχώς, οι επιταγές της Τρόικας υπερίσχυσαν της κοινής λογικής και των επιχειρημάτων που κατά κόρον είχαμε προβάλει όλα αυτά τα χρόνια.
Όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσφύγαμε, με μια απόφαση σταθμό, δικαίωσε τον αγώνα μας και απομένει πλέον στην Κυβέρνηση να εκπληρώσει το χρέος της έναντι όλων των ενστόλων. Επειδή, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, εισπράξαμε μια αδιάλλακτη στάση που δεν συνάδει ούτε με το θεσμικό ρόλο μας αλλά ούτε και με την αποστολή μας, σας καλούμε να αναλάβετε προσωπικά εσείς το χειρισμό του θέματος και να προβείτε στις δέουσες ανακοινώσεις, ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με δεδηλωμένη τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης.

Προς: Τα Πολιτικά κόμματα
Αξιότιμοι Κύριοι,
Οι Ομοσπονδίες μας, συνεχίζοντας την αγωνιστική τους πορεία για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων, την προσεχή Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00, διοργανώνουν πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στο Λευκό Πύργο, ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό της Χώρας. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, εξακολουθεί να μην αφουγκράζεται τις αγωνίες των ενστόλων και λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα όχι τα συμφέροντά τους, αλλά τις γενικότερες απαιτήσεις των δανειστών, που έχουν ως γνωστόν αποδιαρθρώσει ολόκληρη την κοινωνία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
1. -Άρση των μισθολογικών αδικιών και πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
2. -Διασφάλιση των ασφαλιστικών μας ταμείων και πλήρη αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί από τα ληστρικά κουρέματα.
3. -Να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του αξιόμαχου των Σωμάτων Ασφαλείας και του φρονήματος των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των Λιμενικών, βάζοντας τέρμα στην προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά των κυβερνώντων. Σε αυτήν μας την αγωνιστική προσπάθεια σας καλούμε να καταδείξετε με την παρουσία σας την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Προς:
1) Τις Οργανώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ενέργεια και στην Αποστρατεία
2) Τις Ομοσπονδίες – Οργανώσεις Συνταξιούχων συναδέλφων των Σ.Α.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι Ομοσπονδίες μας, συνεχίζοντας την αγωνιστική τους πορεία για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων, την προσεχή Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00, διοργανώνουν πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στο Λευκό Πύργο, ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό της Χώρας. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, εξακολουθεί να μην αφουγκράζεται τις αγωνίες μας και λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα όχι τα συμφέροντά μας, αλλά τις γενικότερες απαιτήσεις των δανειστών, που γνωρίζετε πολύ καλά και οι ίδιοι τις επιπτώσεις που προκαλούν στους Οργανισμούς μας όσο και στην ίδια τη ζωή μας. Τα προβλήματα είναι κοινά και για την αντιμετώπισή τους η ένωση των δυνάμεών μας είναι βέβαιο ότι μπορεί να επιφέρει ταχύτερα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αυτήν μας την αγωνιστική προσπάθεια, σας καλούμε να δώσετε το δικό σας αγωνιστικό «Παρών», στέλνοντας τα αναγκαία μηνύματα σε εκείνους που αρνούνται να αντιληφθούν την πραγματικότητα και χαράζουν πορεία για μας, χωρίς εμάς!

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Με διαδήλωση θα υποδεχτούν τον Σαμαρά στην ΔΕΘ σώματα ασφαλείας και στρατιωτικοί"

Έκτακτη σύνοδος για την απασχόληση και την ανάπτυξη αποφάσισαν οι «28»

Η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης πρόκειται να απασχολήσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεπείγουσα σύνοδο στις 7 Οκτώβρη, κατόπιν σχετικής πρότασης της Ιταλίας, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα προηγούμενα σχέδια, πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η οικονομία στην ευρωζώνη παραμένει σε κακή κατάσταση, τις προηγούμενες ημέρες, δεν περιείχαν καμιά αναφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ωστόσο, το σημερινό σχέδιο απόφασης αναφέρει:
«Τις τελευταίες εβδομάδες οικονομικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι η ανάκαμψη, ιδίως στην ευρωζώνη, είναι αδύναμη, ο πληθωρισμός εξαιρετικά χαμηλός και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή».
Κατά συνέπεια θα διεξαχθεί μια σύνοδος, την οποία θα φιλοξενήσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι την 7η Οκτωβρίου, η οποία θα επικεντρωθεί «στην απασχόληση, ειδικά στην απασχόληση των νέων, στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη», σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης.

newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη σύνοδος για την απασχόληση και την ανάπτυξη αποφάσισαν οι «28» "

Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης από το 2015

Αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία μετρούν τους τελευταίους μήνες ζωής, μετά από 36 χρόνια.

Σύμφωνα με τα Νέα Σαββατοκύριακο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το επόμενο έτος.

Πλέον η ΓΓΔΕ γνωρίζει τι έχει ο κάθε φορολογούμενος, ενώ μπορεί από το ύψος των ετήσιων δαπανών του να συμπεράνει το πραγματικό ελάχιστο εισόδημα του.

Τα εισοδήματα των φορολογουμένων από το 2015 θα προσδιορίζονται βάσει των πραγματικών δαπανών και όχι τεκμαρτά. Η λεγόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας έχει γίνει πλέον εύκολη υπόθεση για τους ελεγκτές, καθώς όλα τα δεδομένα είναι πλέον ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνεται πλέον με ετήσια στοιχεία από επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα πλαστικής χειρουργικής, πανεπιστήμια, κολέγια, σχολές, σχολεία, εταιρίες τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και ύδρευσης.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση και ήδη από πέρσι στέλνουν λεπτομερή ονομαστικά στοιχεία για τους πελάτες τους με πλήρη καταγραφή των δαπανών τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης από το 2015"

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ νέος πρόεδρος της Ε.Ε.στη θέση του Ρομπάϊ

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ επέλεξαν τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι ως τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε απόψε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προβάλει μια «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» θέση σε ό,τι αφορά την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη.

Για το ίδιο θέμα η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πρέπει ταυτόχρονα να διατηρήσει ανοικτή την διπλωματική οδό.

Ακόμη, σε δηλώσεις του μετά τον διορισμό του ο Τουσκ επέμεινε ότι θα επιχειρήσει προσωπικά να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Βρετανίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς αυτήν. «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς το ΗΒ», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής από τον Δεκέμβριο, έκρινε ότι η προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα της οικονομικής ανάπτυξης είναι κάτι εφικτό.

«Η εμπειρία μου ως πρωθυπουργός δείχνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία από τη μια και η οικονομική ανάπτυξη από την άλλη, το να συνδυαστούν αυτές οι δύο προκλήσεις, είναι εφικτό», είπε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου ο Τουσκ είπε ότι θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση της Πολωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο διορισμός του στην προεδρία της ΕΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα πως το μέλλον της Πολωνίας είναι στην ευρωζώνη και ότι η ημερομηνία που πιθανόν θα ενταχθεί σε αυτή θα καθοριστεί και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Βαρσοβία, τόνισε ακόμη ο Τουσκ. Η Πολωνία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.

Ο διορισμός του 57χρονου Τουσκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στον στρατηγικό αυτό θώκο που συμβάλλει στον συντονισμό των Συνόδων Κορυφής στέλνει επίσης ένα μήνυμα στη Ρωσία, καθώς η Πολωνία, μια χώρα που ανήκε άλλοτε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της Ουκρανίας από το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα αυτή..

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ νέος πρόεδρος της Ε.Ε.στη θέση του Ρομπάϊ"

Ο νέος σταθμός μετρό αλλάζει τον Πειραιά

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι οδηγοί που κινούνται μπροστά από το σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά θα περνούν υποχρεωτικά... μέσα από το λιμάνι. Για την ακρίβεια, από τον χώρο που ανήκε μέχρι πρόσφατα στο λιμάνι, καθώς τόσο η περίφραξη του λιμένα όσο και ο δρόμος έχουν μετακινηθεί προς τη θάλασσα σε μήκος 110 μέτρων, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την κατασκευή του σταθμού του μετρό του Πειραιά. Οι τεχνικές προκλήσεις είναι πολλές, καθώς ο σταθμός θα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και δίπλα στο διατηρητέο κτίριο του σταθμού του ΗΣΑΠ.

Τις ημέρες αυτές απομακρύνεται το τελευταίο «εμπόδιο» στον δρόμο μπροστά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά: ένα περίπτερο που θα μετακινηθεί σε κοντινό σημείο μέχρι να τελειώσουν τα έργα. Η δημιουργία μιας παράκαμψης είναι απαραίτητη, καθώς ο σταθμός του μετρό θα κατασκευαστεί μπροστά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, κάτω από το οδόστρωμα. «Οσον αφορά τη λειτουργία της παράκαμψης, υπολογίζουμε ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία το ρεύμα προς το Δημοτικό Θέατρο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το αντίθετο ρεύμα», λέει στην «Κ» ο διευθυντής Εργων της «Αττικό Μετρό» Μανώλης Ουρανός. «Κατόπιν, μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η κατασκευή του εργοταξίου για τη δημιουργία του σταθμού του μετρό».

Ο σταθμός Πειραιά θα βρίσκεται, λοιπόν, υπογείως μπροστά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ και θα διαθέτει τρεις εισόδους: μία μέσα στον σταθμό, μία στην πλατεία Οδησσού δίπλα στον σταθμό και μία απέναντι, μέσα στο λιμάνι. Λόγω της θέσης του (μόλις 30 μέτρα από τη θάλασσα και δίπλα στο κτίριο του ΗΣΑΠ, που χτίστηκε τον Μεσοπόλεμο), η κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού θεωρείται το πιο απαιτητικό από τα έργα της επέκτασης του μετρό προς Πειραιά.

Πώς λοιπόν θα κατασκευαστεί ένας σταθμός κάτω από τη στάθμη της θάλασσας; Οι διαφραγματικοί τοίχοι, δηλαδή το πρώτο κέλυφος του σταθμού, θα φτάσουν σε βάθος 40 μέτρων, 15 μέτρα πιο κάτω από τη σήραγγα. «Οι τοίχοι αυτοί θα λειτουργήσουν ως φράγμα, απορροφώντας την πίεση που ασκεί το νερό από τα πλάγια», εξηγεί ο κ. Ουρανός. «Οσο για το κτίριο του ΗΣΑΠ, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκληθεί καθίζηση λόγω της άντλησης των υδάτων. Είναι σαν να αφαιρείς νερό από ένα σφουγγάρι, επάνω στο οποίο έχεις ένα βαρίδι. Γι’ αυτό θα επανατροφοδοτούμε με νερό τον υδροφόρο ορίζοντα».

Οι εργασίες

Η επέκταση του μετρό προς Πειραιά, η μόνη που βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή στην Αθήνα, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2017, αλλάζοντας τη ζωή των κατοίκων βασικών συνοικιών του Πειραιά, όπως η Νίκαια, ο Κορυδαλλός και τα Μανιάτικα. Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα; Ο μετροπόντικας έχει ξεπεράσει πλέον τις αρχικές δυσκολίες και σκάβει με ρυθμό 15 μέτρα/ημέρα. Εχει διανοίξει ήδη περί τα 1.100 μέτρα και αναμένεται να φθάσει στον σταθμό του Κορυδαλλού (τον δεύτερο της επέκτασης) στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το έργο παρουσιάζει μια καθυστέρηση 4-6 μηνών σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αλλά οι υπεύθυνοι της «Αττικό Μετρό» είναι αισιόδοξοι ότι το μεγαλύτερο μέρος της θα «απορροφηθεί» με επιτάχυνση των ρυθμών. «Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις σε σχέση με τις προθεσμίες του χρονοδιαγράμματος, αλλά δεν οφείλονται ούτε στην “Αττικό Μετρό”, ούτε στον εργολάβο. Για την κατασκευή του σταθμού, π.χ. στα Μανιάτικα, απαλλοτριώθηκαν μερικές κατοικίες, αλλά οι ένοικοι καθυστέρησαν να φύγουν», λέει ο κ. Ουρανός. «Νομίζω όμως ότι ο μετροπόντικας θα κινηθεί τώρα γρηγορότερα και θα κερδίσουμε χρόνο. Ο εργολάβος, πάντως, δεν έχει ζητήσει επέκταση του χρονοδιαγράμματος».

Υπολογίζεται ότι η επέκταση του μετρό προς Πειραιά θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 132.000 κατοίκους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβατών του μετρό να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ημερησίως. Επιπλέον εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούν 23.000 λιγότερα Ι.Χ. στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κυκλοφοριακές συνθήκες της περιοχής. Με τη λειτουργία του σταθμού μετρό του Πειραιά θα συνδεθεί απευθείας το αεροδρόμιο με το λιμάνι (περίπου 45 λεπτά απόσταση), ενώ θα δημιουργηθεί ένα συγκοινωνιακό κέντρο στο οποίο θα συναντώνται ΗΣΑΠ, μετρό, προαστιακός (ο σταθμός του βρίσκεται πίσω από τον ΗΣΑΠ) και τραμ (υπό κατασκευή η επέκταση). Ο προϋπολογισμός του έργου, που έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία J & P AΒΑΞ – Ghella SpA – Alstom Transport πλησιάζει τα 600 εκατ. ευρώ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο νέος σταθμός μετρό αλλάζει τον Πειραιά"

Τι κατασκεύασε ο εργολάβος Νικόλαος Μπόμπολας εν έτει 1876;

Πάντα είχα το ερώτημα ποιός εργολάβος έφτειαξε το πρώτο μπορδέλο στο Πειραιά, στην περιοχή της Τρούμπας! Η απάντηση είναι, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ απο ενα άρθρο που έγραψε ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Νικόλαος Μπόμπολας το 1876 με δάνειο του Δήμου!

Η κατασκευή του διήρκεσε 4-5 χρόνια όπως οι δρόμοι που κατασκευάζονται και ξανακατασκευάζονται στην Ελλάδα απο τον γνωστό Εθνικό εργολάβο, οποίος κατά καιρούς συμβουλεύει και τον αρχηγό του σημερινού καθεστώτος.

Το μπορδέλο αυτό ήταν το πρώτο αναπτυξιακό έργο της εποχής εκείνης. Φαίνεται ότι η παράδοση αυτή συνεχίζεται και μέχρι σήμερα μόνο που το μπορδέλο έχει γίνει μεγαλύτερο και η μάμα του δεν είναι στο Πειραιά αλλά εικάζεται ότι εισέρχεται συχνά απο τη πίσω πόρτα στο Μαξίμου τις βραδυνές ώρες και συνομιλεί με τον αρχηγό του καθεστώτος.

Δεν ξέρω τι σχέση έχει ο γνωστός ιδιοκτήτης του MEGA με τον αείμνηστο Νίκο Μπόμπολα στον οποίο οι Πειραιώτες και οι ναύτες της εποχής εκείνης χρωστούσαν πολλά, όπως αυτός χρωστάει σήμερα πολλά στις τράπεζες που ελέγχονται απο τους Γερμανούς αλλά σίγουρα ο σημερινός ηγέτης του καθεστώτος πρέπει να του χρωστάει ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που του προσφέρει. Με ποιό δημοκρατικό δικαίωμα και με ποιό τρόπο αποδεικνύει το σεβασμό του στο πολίτευμα δεν είναι ξεκάθαρο. Αυτό χρήζει έρευνας απο τη Δικαιοσύνη, όταν κάποτε λειτουργήσει εξίσου για όλους τους πολίτες και βάσει του υπάρχοντος συντάγματος.

Δεν είμαστε όλοι αγράμματοι σε αυτή τη χώρα…

Mπορδέλα και consulting… Τυχαίο;

Σε μια ολιστική λογική και μια ιστορική διαδρομή τίποτα δεν μπορεί να μη σχετίζεται με κάτι άλλο. Δεν είναι τυχαίο λοπόν, ότι στην Ελλάδα δεν λειτούργησε ποτέ η δημοκρατία ούτε το γεγονός ότι η χώρα πάντα κάπου χρώσταγε και αυτό φαίνεται ότι θα δεσμεύσει και σήμερα την ανάπτυξη, την δημοκρατία και τη ποιότητα ζωής στις επόμενες γενεές Ελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διάβασα εδώ, ο Γιώργος Μπόμπολας συνιδιοκτήτης του MEGA, ενός απο τα πλέον αηδιαστικά ΜΜΕ που στερούν απο τη χώρα τη δυνατότητα να ακουστούν έντιμες φωνές όπως η δική μου, στην τελευταία του επικοινωνία με τον Σαμαρά τον ηγέτη του σημερινού τυραννικού καθεστώτος, του είπε:

“Aκόμη κι αν σε στηρίξω και καταφέρεις να εξασφαλίσεις τους 180 βουλευτές για Πρόεδρο Δημοκρατίας, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να διαλύσεις εντελώς τη ΝΔ και να γιγαντώσεις τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 42%, ως το 2016 θα έχει φθάσει στο 54% και η Χρυσή Αυγή στο 20%. Σου προτείνω να πας σε εκλογές... “

Εντυπωσιάζει το γνωστικό επίπεδο του εν λόγω εργολάβου, η εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του και οι “δυνατότητες” που έχει να εξασφαλίσει στο Σαμαρά 180 βουλευτές. Το ότι χρωστάει τόσα εκατομμύρια ευρώ της Μιχαλούς και ταυτόχρονα εμφανίζεται να έχει τόσες δυνατότητες να προσφέρει λύσεις σε κάθε μορφή πολιτικής εξουσίας, μπορεί να σημαίνει ότι στη πραγματικότητα είναι το Ταμείο και ο Ερμής κάποιων άλλων που παίζουν πίσω του, κάποιων που έχουν τη δυνατότητα να προβλέπουν ποσοστά με τόση ακρίβεια. Επειδή μια πρόβλεψη με τόση ακρίβεια σε εκλογικά αποτελέσματα επιστημονικά δεν είναι εφικτή, προφανώς η ρήση Μπόμπολα πρέπει να έχει να κάνει με κάποιους που μαγειρεύουν εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα…

Διερωτώμαι αν το 1876 ύπήρχε ΕΣΠΑ και ποιός το ρύθμιζε. Θα τα ξαναπούμε…

zcode
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι κατασκεύασε ο εργολάβος Νικόλαος Μπόμπολας εν έτει 1876;"

Πανικός στο νοσοκομείο του Ρίου: Ρομά συγγενείς νεκρής χτύπησαν υπάλληλο, έσπασαν τζάμια και έπιπλα

Εξοργισμένος ο Διοικητής του ΠΠΝΠ με τη δολοφονική επίθεση κατά εργαζομένου από συγγενείς της κοπέλας που αυτοκτόνησε – Αστυνομική προστασία ζήτησε η ιατροδικαστής

20:50 Η νεκροψία-νεκροτομή της γυναίκας ρομά, που αυτοκτόνησε το πρωί, θα διενεργηθεί την Δευτέρα το πρωί. Ιατροδικαστή Αγγελική Τζιόλα να έχει ζητήσει από τον διοικητή του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, να έχει αστυνομική προστασία, για να ασκήσει τα καθήκοντα της και να μην επιτραπεί σε κανέναν από τους συγγενείς της άτυχης γυναίκας, η παρουσία του στο νοσοκομείο.

18:57 Εξοργισμένος με τη συμπεριφορά φίλων και συγγενών της νεαρής Ρομά που αυτοκτόνησε νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου στη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης, είναι ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας Χαράλαμπος Μπονάνος. Μάλιστα ο κ. Μπονάνος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή κ. Αποστολόπουλο και, αφού του περιέγραψε τα όσα διαδραματίστηκαν στο χώρο του Νοσοκομείου, απαίτησε να συλληφθούν άμεσα οι υπαίτιοι.

Μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Μπονάνος εξηγεί ότι η επίθεση των οικείων της άτυχης κοπέλας προς τον νεκροτόμο ήταν στην κυριολεξία δολοφονική αφού έγινε με κατσαβίδι και είχε ως αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να βρίσκεται στον αξονικό τομογράφο με κρίσεις επιληψίας.

Παράλληλα προκάλεσαν σημαντικές φθορές στον χώρο του νεκροτομείου, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Μπονάνος η Αστυνομία δεν συνέλαβε τους υπευθύνους.

«Ποιος θα απολογηθεί στον εργαζόμενο που αυτή την ώρα υποφέρει και ποιος θα πληρώσει τις ζημιές του κτιρίου; Ας ψάξουν αλλού τους υπαίτιους για τον πόνο της οικογένειά τους, όχι στους εργαζόμενους και τις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου. Η Αστυνομία οφείλει να κάνει άμεσα τη δουλειά της και να συλλάβει τους υπευθύνους», δηλώνει ο κ. Μπονάνος.

17.15 Oι Ρομά συγγενείς της κοπέλας που αυτοκτόνησε στη γέφυρα προκάλεσαν ένταση στο νοσοκομείο του Ρίου όπου και μεταφέρθηκε η σορός καθώς επιτέθηκαν σε εργαζόμενο στο Νεκροτομείο.

Ζητούσαν επίμονα να δουν την νεκρή, και όταν ο υπάσλληλος τους είπε ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται εξοργίστηκαν και του επιτέθηκαν.

13.52 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του thebest.gr η κοπέλα που αυτοκτόνησε ήταν Ρομά. Στο σημείο της σκάλας το οποίο επέλεξε για να βάλει τέλος στη ζωή της είχαν συγκετρωθεί επί ώρες τσιγγάνοι και θρηνούσαν για τον τραγικό τρόπο με τον οποίο έδωσε τέλος στη ζωή της.

11.10 Απαγχονισμένη στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου βρέθηκε σήμερα το πρωί, γύρω στις 9.30 μια γυναίκα, η ηλικία της οποίας εκτιμάται στα 30 με 35. Τη γυναίκα εντόπισε κρεμασμένη στη σκάλα της Δυτικής πλευράς, στο Ρίο, κάποιος περαστικός, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στην εκδοχή της αυτοκτονίας.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανικός στο νοσοκομείο του Ρίου: Ρομά συγγενείς νεκρής χτύπησαν υπάλληλο, έσπασαν τζάμια και έπιπλα"

Διευκρινίσεις από Coca-Cola Τρία Έψιλον για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας

Για «ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς μικρής μερίδας πρώην εργαζομένων της εταιρίας» κάνει λόγο η Coca-Cola Τρία Έψιλον, ενώ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η εταιρία, σχολιάζει τα εξής:

"Σε συνέχεια δημοσιευμάτων, αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η εταιρία Coca-Cola Τρία Έψιλον, σχετικά με ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς μικρής μερίδας πρώην εργαζομένων της εταιρίας και με στόχο την ορθή ενημέρωση του κοινού, διευκρινίζονται τα εξής:

• Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, αναγνωρίζοντας τον αβάσιμο, αναληθή και παραπλανητικό χαρακτήρα των μηνυμάτων που εσκεμμένα αξιοποιούσαν πρώην εργαζόμενοι της εγκατάστασης της Θεσσαλονίκης, κατέρριψε τον βασικό άξονα και κύριο επιχείρημα των ενεργειών δυσφήμισης των πρώην εργαζομένων και τους απαγόρευσε την αξιοποίηση, διάθεση και αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο των μηνυμάτων ότι η Coca-Cola, «παράγεται στη Βουλγαρία, φορολογείται στην Ελβετία, καταναλώνεται στην Ελλάδα». Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε ότι οι ισχυρισμοί των πρώην εργαζομένων είναι ψευδείς, συκοφαντικοί και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με την πραγματικότητα της δραστηριότητας της εταιρίας. Ταυτόχρονα η απόφαση δεν απαγορεύει οποιαδήποτε διαμαρτυρία συμπεριλαμβανομένου και του μποϋκοτάζ στο πλαίσιο της νομότυπης συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

• Όπως είναι γνωστό η εταιρία διατηρεί εδώ και 45 χρόνια ισχυρή και σταθερή την παρουσία της στη χώρα, παράγοντας μάλιστα το 96% των προϊόντων της στην Ελλάδα, ενώ ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις φορολογικές της υποχρεώσεις προς το ελληνικό κράτος, με σεβασμό και συνέπεια στην ελληνική φορολογική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 10 χρόνια έχει αποδώσει στο κράτος, μέσω φορολογικών, εργοδοτικών και άλλων εισφορών, περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά τη διετία 2012-2013 , η εταιρεία συνεισέφερε 258,8 εκ. ευρώ. Παράλληλα, την τελευταία διετία η εταιρία έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά 275 εκ. ευρώ και ήδη από τις αρχές του 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρίας.

• Οι πρώην εργαζόμενοι του τμήματος διακίνησης της εγκατάστασης της Θεσσαλονίκης με σκοπιμότητα και δόλο έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μια καμπάνια δυσφήμησης και σπίλωσης της εταιρίας, τη στιγμή που η Coca-Cola Τρία Έψιλον επανειλημμένα τους προσέφερε προτάσεις που θα τους εξασφάλιζαν απασχόληση και εισόδημα. Συγκεκριμένα η εταιρία μέσα σε δύο χρόνια κατέθεσε συνολικά 3 προτάσεις στους πρώην εργαζομένους για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, από το να τους προσφέρει δωρεάν την κυριότητα αυτοκινήτων ιδιοκτησίας της, προκειμένου να συνεργαστούν ως ανεξάρτητοι διανομείς στη διακίνηση των προϊόντων της, να τους προσφέρει διασφάλιση εργασίας μέσα από 3ετές ή 5ετές συμβόλαιο, μέχρι να αναλάβει να καλύψει οικονομικά και όλες τις νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν χωρίς καμία αιτιολογία από το σωματείο των εργαζομένων και το συνδικαλιστικό όργανό τους (ΠΟΕΕΠ), οι οποίοι επέλεξαν την οδό της δυσφήμησης και συκοφάντησης της εταιρίας".

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις από Coca-Cola Τρία Έψιλον για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας"

Έχασε μέρος των ασφαλιστικών μέτρων η Coca Cola

Απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ως προς το ένα σκέλος της, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Coca Cola σε βάρος των απεργών εργατών του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, επειδή καλούσαν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοφιλές αναψυκτικό και άλλα προϊόντα της 3Ε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό οι απολυμένοι του εργοστασίου της Coca Cola, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη».

Το δικαστήριο με την απόφασή του (αρ. 8839/2014) έκρινε ότι η προσφυγή της Coca Cola θα πρέπει «να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη δεδομένου ότι το μποϊκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του Ν.146/1914, επειδή στερείται σκοπού ανταγωνισμού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Θεωρείται δε ως νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος). Το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού».

Ωστόσο, σύμφωνε με πηγές της Coca Cola 3E, «το δικαστήριο απαγόρευσε στους εργαζόμενους να ισχυρίζονται ότι το προϊόν "παράγεται στη Βουλγαρία και φορολογείται στην Ελβετία για να καταναλωθεί στην Ελλάδα», κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία, «επιβεβαιώνει ότι το 96% του προϊόντος παράγεται στην Ελλάδα και συνακόλουθα τη δέσμευση της 3Ε να διατηρήσει ισχυρή την παρουσία της στη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και 335 ημέρες σε απεργία μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου, χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο προκειμένου να θέσουν σε εμπορική απομόνωση το διάσημο προϊόν. Ακολούθως η πολυεθνική κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα επικαλούμενη σημαντική οικονομική και ηθική βλάβη.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των απολύσεων στο εργοστάσιο της Θέρμης και η απόφαση αναμένεται τον Οκτώβριο.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Έχασε μέρος των ασφαλιστικών μέτρων η Coca Cola"

Επιστολή ενός Ροδίτη στον πρωθυπουργό...

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, απέστειλε ο συμπατριώτης μας επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος Χρυσοβέργης.


Στην επιστολή, που εστιάζεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική μας κοινωνία, αναφέρεται:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαι ένας από τα εκατομμύρια πρώην υπερήφανους κατοίκους αυτού του ευλογημένου τόπου. Παρακολουθώ και βιώνω ένα τρόπο ζωής που δε μου αξίζει. Τα όσα βλέπω τριγύρω με θλίβουν.

-Βλέπω το σύστημα διακυβέρνησης του τόπου μου που εσείς αποκαλείτε δημοκρατία να έχει μεταλλαχθεί με την συγκατάθεσή σας σε απολυταρχικό καθεστώς - έστω δυτικού τύπου.

-Βλέπω να ψηφίζονται νόμοι που δεν στηρίζονται στην λογική και στην κοινή αντίληψη περί δικαίου.

-Βλέπω αδυναμία ή μήπως αδιαφορία να δημιουργήσετε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο.

Αντ’αυτού βασίζεστε σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, περνώντας τες κατ’ ουσία χωρίς πλειοψηφία. Το ΣτΕ έχει μέχρι στιγμής ακυρώσει πολλές από αυτές. Όμως κατόπιν εορτής και ζημιάς γενούσης…

- Βλέπω διαφθορά και διαπλοκή να θεριεύουν πάλι, να τις καλύπτουν οι ταχθέντες περί του αντιθέτου, να τις στηρίζουν οι περιεστώτες και να δημιουργείται (-ε) ένα άρρωστο περιβάλλον.

-Βλέπω αδυναμία, ή μήπως άρνηση, να ελέγξετε παράνομες καταστάσεις που εσείς και οι προκάτοχοι σας δημιουργήσατε, είτε από κομματικές ανάγκες και αδυναμίες, είτε από ανικανότητα.

Επιβάλλετε εξοντωτικά πρόστιμα στους πολίτες που καταλήγουν σε μαύρες τρύπες, και όχι για να προσφέρουν σε μια χρηστή διοίκηση.Εξαγγέλετε κάθε μέρα ένα νέο νόμο που συνοδεύεται με πρόστιμα και απειλή για στέρηση της ελευθερίας. Κυβερνάτε δια των προστίμων τους εύκολους να συμμορφωθούν συμπολίτες μας ενώ υμέτεροι γίνονται γλιστερά χέλια…. Βλ. λίστες και όχι μόνο.

-Βλέπω δυσλειτουργία θεσμών που αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας να δουλεύουν μόνο με “λάδι” ή με άνωθεν εντολές.

Τα “αλόγατα” της δικαιοσύνης κινούνται αργά, η Ελληνική διανόηση και η “ελίτ” ταμπουρώνονται πίσω από προνόμια που εξασφαλίζουν εαυτούς, τέκνα και τους πέριξ αυτών.

-Βλέπω την άνω αστική τάξη να συσσωρεύει αδιαντρόπως δι’εαυτήν τον πλούτο της χώρας μας, και ενώ οι δείκτες ευμάρειας μιας χώρας συνδέονται πάντα με μια ενεργή μεσαία τάξη, η δική μας χάνεται κάτω απο τα βάρη της κρίσης και των προστίμων. Οι νεόπτωχοι πολλαπλασιάζονται και οι φτωχοί αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των πολιτών μας...

Ακούω για 5.500 (πεντέμιση χιλιάδες!) ανθρώπους να αυτοκτονούν, ένας αριθμός που, όσο μεγάλος κι αν είναι, είναι και πλασματικός καθώς πλείστες όσες περιπτώσεις δεν δηλώνονται από τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού και της ταφής εκτός κοιμητηρίου.

-Βλέπω τις καθημερινές ατελείωτες ουρές για συσσίτιο στην Ελλάδα της Ενωμένης Ευρώπης, και δυστυχώς πάρα πολλούς ανθρώπους σκυμμένους πάνω στους κάδους απορριμμάτων να ψάχνουν για λίγο φαί.

-Ακούω τις κραυγές απελπισίας 1.400.000 ανέργων και περίπου 1.000.000 ανασφάλιστων εργοδοτών και αδήλωτων/ανασφάλιστων εργαζομένων.

-Βλέπω τα νέα δυνατά και σπουδασμένα παιδιά της Ελλάδας να μεταναστεύουν για να παράξουν πλούτο σε άλλες χώρες όπως έκανε η γενιά η δική μας τότε με τα δυνατά εργατικά χέρια.

Τη γενιά της οποίας τη σύνταξη που απέκτησαν στην αλλοδαπή, και την έφεραν σε συνάλλαγμα για να χτίσουν με πολύν ιδρώτα ένα σπίτι, βλέπω όλους αυτούς σήμερα να φορολογούνται ασύστολα για να σπαταλάνε το προϊόν των εγκληματικών αυτών φόρων οι κηφήνες της ανικανότητας και του νεποτισμού.

Βλέπω ότι οι δύσκολες μέρες όχι μόνο δεν περάσανε αλλά τώρα έρχονται!
Με περίσσεια υπερηφάνεια αντί ντροπής, μας εκθειάζετε τους επερχόμενους άπληστους κερδοσκόπους, βαπτίζοντας τους άρπαγες ευεργέτες ή επενδυτές και τους δανειστές σωτήρες. Προσφέροντας τους τον πλούτο της χώρας και του λαού, τα εδάφη, τα υπεδάφη, τα δάση και τις θάλασσες, τις συνταγματικά κατοχυρωμένες κυριαρχίες, αντί πινακίου, φευ, άνευ φακής.

Όταν βλέπω όλους εσάς της συγκυβέρνησης …, να βγαίνετε στα παράθυρα της τηλεόρασης για να αλληλοστηριχθείτε, να ευλογήσετε τις εργασίες σας και να έχετε το θράσος να ζητάτε εκ νέου την στήριξη του λαού (αφού ο ταλαίπωρος σας εξέλεξε επανειλημμένως), και αρνείστε να δείτε ότι βλέπω και να ακούσετε ότι ακούω μου δίνετε πλέον την εντύπωση ότι είστε πρωθυπουργός άλλης χώρας.... Ή εθελοτυφλείτε από ανημποριά ή μας εμπαίζετε. ΠΟΛΥ ΚΑΚΑ ΑΜΦΟΤΕΡΑ. Έπρεπε να γίνουν οι διπλές εκλογές προ τριμήνου για να πάρετε δήθεν το μήνυμα…. Τω οντι θλιβερών. Έτι θλιβερότερων το υπουργικό σχήμα που παρουσιάσατε αμέσως μετά.

Δείτε τις εξαγγελίες σας, δείτε αυτά που κατά καιρούς ξεδιάντροπα μας έχετε “σερβίρει” στον όμορφο χώρο του Ζαππείου και της έκθεσης Θεσσαλονίκης. Δείτε τις υποσχέσεις σας προς εμάς, εκτιμήστε το μέγεθος της εμπιστοσύνης που εκατομμύρια αυτού του λαού σας έδειξε και βγείτε επιτέλους να πείτε τρεις αλήθειες ότι κατ’ουσίαν μας πτωχεύσατε, ότι αδυνατείτε να υπάρξετε στα διεθνή φόρα με αξιοπρεπή δυναμισμό (όχι τύπου Παρισίου) ως ο εκλεκτός του ελληνικού λαού, και ότι αποφασιζουν άλλοι για την τυχη του 80% των ελληνων.

Προχωρήστε επιτέλους σε καίριες μεταρρυθμίσεις όπως πχ: διαφάνεια της πορείας του δημοσίου χρήματος έως το τελευταίο ευρώ, νέους κατά προτίμηση τρόπους ελέγχου ελεγχόμενων και ελεγκτών, σταθερό και σύγχρονο εκλογικό σύστημα με μικρές περιφέρειες και εκλογή του αναβαθμισμένου ανώτατου άρχοντα επιτέλους από τον λαό.

Αρκετά με τις υπεκφυγές. Αρκετά με την πατριδοκαπηλία σας. Αρκετά με τα παραμύθια του “βαίνωμεν καλώς”, κουράσατε, τα γεγονότα σας διαψεύδουν. Δεν βρήκατε, αντί του εμφανώς δελφίνου υπαρχηγού σας, έναν άξιο τεχνοκράτη νέο πολιτικό στο κόμμα του οποίου σήμερα ηγείσθε, να στείλετε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Θλιβερή, τέλος, είναι η διαμάχη σας με την αξιωματική αντιπολίτευση και ανώφελη γιατί προκαλεί μεγάλο γέλιο αλλά και αγανάκτηση στο λαό. Αντί για τις αποκρουστικές κοκορομαχίες που μας σερβίρετε και οι δυο είχατε καθήκον να βρείτε μια ικανή φόρμουλα συνεργασιών μαζί με κοινούς στόχους στα καίρια θέματα της χώρας και του γενικού συμφέροντος.

Ρόδος, Αύγουστος 2014
Θεόδωρος Χρυσοβέργης -
ένας Έλληνας πολίτης”.

rodiaki
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή ενός Ροδίτη στον πρωθυπουργό..."

Θεσσαλονίκη: "Καμπανάκι" για τη μεταφορά 12.500 μαθητών

Οι σχετικοί διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 12.500 μαθητές στο νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μεταφέρονται με λεωφορεία στα σχολεία τους, καθώς οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά τους κηρύχθηκαν άγονοι.

Το «μπαλάκι» για την καθυστέρηση επιρρίπτει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, κατηγορεί τα συναρμόδια υπουργεία.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αφού η Πολιτεία δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό, θωρακίζοντας τις διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρχουν άγονες προκηρύξεις και διαγωνισμοί», τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚ Σίμος Δανιηλίδης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για «αδιέξοδο», λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚ, δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Περιφέρεια για την καθυστέρηση της διαδικασίας.

«Απευθύνω έκκληση στα υπουργεία για παράταση των περσινών συμβάσεων για δύο μήνες ώστε και να μην υπάρξει πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών, με την έναρξη της σχολικής περιόδου αλλά και να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος ώστε να γίνουν τροποποιήσεις στην ΚΥΑ για να μην έχουμε ξανά άγονους διαγωνισμούς».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν υπήρξε κανένας μειοδότης, εκτός από έναν για κάποια δρομολόγια όμως που αφορούν μεταφορές με ταξί και για ειδικά σχολεία μόλις για το 10% των μαθητών.

«Στους περιαστικούς δήμους δεν υπάρχει όμως ούτε ένας ανάδοχος», τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι οι τροποποιήσεις στην ΚΥΑ θα βοηθήσουν ώστε να λυθούν ζητήματα που αφορούν ομαδοποιήσεις δρομολογίων.

«Το πρόβλημα υπάρχει σε συγκεκριμένα δρομολόγια και ειδικότερα στα κοντινά και επειδή είναι μέσα στο "πακέτο" και αυτά, είναι αναγκασμένοι οι λεωφορειούχοι να τα πάρουν όλα μαζί ενώ δεν τους συμφέρει από άποψη κόστους», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: "Καμπανάκι" για τη μεταφορά 12.500 μαθητών"

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ: 10 φόροι πιο παράλογοι και από τον ΕΝΦΙΑ

Μπορεί να αναμετράται με αξιώσεις, όμως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων Ιδιοκτησίας (γνωστός μας πια ως ΕΝΦΙΑ) που ταλαιπωρεί εδώ και λίγο καιρό τους Έλληνες φορολογούμενους, ίσως και να μην είναι ό,τι πιο παράλογο έχει να επιδείξει η μακραίωνη ιστορία επιβολής φόρων.
Κατά καιρούς έχουν θεσπιστεί ανά τον κόσμο φόροι που έθεσαν σε δοκιμασία τα εισοδήματα, αλλά κυρίως τα νεύρα των πολιτών, κάνοντας τους υπαχθέντες σε αυτούς να αναρωτιούνται τι ακριβώς σκέφτονταν τα οικονομικά επιτελεία όταν τους εμπνέονταν.
Τα παραδείγματα που ακολουθούν αποδεικνύουν ότι οι παράλογοι φόροι δεν είναι κάτι καινούριο. Ακολουθούν τους πολίτες στο βάθος των αιώνων και κάποιοι από αυτούς καταφέρνουν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα.
foros_geneiadas
Το νόμισμα αυτό βεβαίωνε ότι ο ρώσος πολίτης που το έφερε είχε καταβάλει, ως όφειλε, τον φόρο γενειάδας που του αντιστοιχούσε.
1. Φόρος της γενειάδας

Επινόηση του τσάρου Πέτρου του Μέγα της Ρωσίας, ο οποίος από κάποιους θεωρείται ριζοσπάστης και από άλλους απολύτως παλαβός. Το 1698 αποφάσισε να επιβάλει τον φόρο που θα «ανάγκαζε» πολλούς να τον κατατάξουν στην δεύτερη κατηγορία. Όχι μόνο φορολόγησε αυτούς που έφεραν γένια, θεωρώντας ότι η τριχοφυΐα δεν συμβαδίζει με την «πολιτισμένη» Δύση, αλλά απαιτούσε να φέρουν και παράσημα με τα οποία παραδέχονταν ότι οι γενειάδες τους ήταν γελοίες. Μάλιστα οι φορολογούμενοι για τη γενειάδα τους πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους το «νόμισμα της γενειάδας», ένα ασημένιο κέρμα που στη μία πλευρά απεικόνιζε έναν αετό και στην άλλη ένα μέρος του ανδρικού προσώπου όπου διακρινόταν μια μύτη, ένα στόμα, οι φαβορίτες και μια γενειάδα. Επάνω στο κέρμα αναγραφόταν «ο φόρος της γενειάδας πληρώθηκε» και «η γενειάδα είναι ένα περιττό βάρος».
Η Ρωσία δεν είναι όμως η μόνη χώρα στην παγκόσμια ιστορία, όπου ο φόρος της γενειάδας κάνει την εμφάνισή του. Στην Αγγλία του 16ου αιώνα, ο βασιλιάς Ερρίκος ο 7ος, ο οποίος ήταν ο ίδιος γενειοφόρος, αποφάσισε να επιβάλει φόρο σε κάθε πολίτη που ήταν αξύριστος, με το ύψος της εισφοράς να καθορίζεται από την κοινωνική του θέση. Αργότερα η κόρη του, Ελισάβετ Α’, επανέφερε το μέτρο, φορολογώντας όλες τις γενειάδας άνω των δύο εβδομάδων.
Students pose for pictures with "big cigarette models" during campaign ahead of World No Tobacco Day, at primary school in Handan
Κι ενώ οι περισσότερες χώρες προειδοποιούν για τους κινδύνους του καπνίσματος, στην Κίνα επιβλήθηκε ο φόρος υποχρεωτικού καπνίσματος.
2. Φόρος υποχρεωτικού καπνίσματος
Το 2009, θέλοντας να τονώσει την τοπική οικονομία, η κυβέρνηση της Κίνας έδωσε εντολή στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους δημόσιους υπάλληλους να καπνίζουν τουλάχιστον 250.000 πακέτα κινεζικών τσιγάρων τον χρόνο. Συγκεκριμένα στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, δόθηκε εντολή να αγοράζει 400 κούτες τσιγάρων τον χρόνο, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των αξιωματούχων Μάλιστα οι αξιωματούχοι «που αποτύγχαναν να εκπληρώσουν το στόχο» ή συλλαμβάνονταν να καπνίζουν ανταγωνιστικά τσιγάρα απειλούνταν με πρόστιμο. Μάλιστα η κυβέρνηση είχε ιδρύσει μια ειδική ομάδα επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου προκειμένου να είναι σίγουρη ότι αυτή θα εφαρμοστεί.
foros_parathyron
Ποιος χρειάζεται το φως; Ένα από τα πολλά σπίτια με χτισμένα παράθυρα που μπορεί να δει κανείς ακόμη και σήμερα στη Βρετανία, καθώς ο ιδιοκτήτης του θέλησε με αυτόν τον τρόπο να απαλλαγεί από τον επαχθή φόρο... των παραθύρων.
3. Φόρος παραθύρων
To 1696, ο βρετανός βασιλιάς Ουίλιαμ ο Γ΄, φορολόγησε όλα τα παράθυρα σε ολόκληρη την Αγγλία και τη Σκωτία. Το σκεπτικό ήταν απλό και βλακώδες μαζί: Όσο περισσότερα παράθυρα έχει ένα σπίτι τόσος περισσότερος ο πλούτος του ενοίκου του. Κάθε Άγγλος πολίτης ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει περίπου 11 λίρες για κάθε σπίτι που διέθετε έως 9 παράθυρα. Από τα 10 παράθυρα και επάνω η… ταρίφα ανέβαινε. Ο φόρος βάρυνε τον ένοικο, όχι τον ιδιοκτήτη. Οι Άγγλοι, γνωστοί για το φλεγματικό τους χιούμορ, αποκαλούσαν τον συγκεκριμένο φόρο σε «Φόρο Αέρα και Φωτός». Απρόθυμοι να τον πληρώσουν, Άγγλοι και Σκοτσέζοι άρχισαν να κτίζουν τα παράθυρα των σπιτιών τους ενώ τα καινούρια σπίτια κτίζονταν πια με λιγότερα παράθυρα, τόσο που η παραγωγή γυαλιού βάλτωσε. Ο φόρος καταργήθηκε τη χρονιά που άνοιξε τις πύλες του το Κρύσταλ Πάλας, το ανάκτορο με τα χιλιάδες παράθυρα που στέγασε την μεγάλη διεθνή εμπορική έκθεση του 1851. Σύμπτωση ή μήπως όχι;
Cow Fart SIGN
Ο φόρος... αερίσματος δεν πρόλαβε να ισχύει στη Νέα Ζηλανδία καθώς θεωρήθηκε εξωφρενικά παράλογος.
4. Φόρος «αερίσματος»
Υποχρεωμένη από τη συνθήκη του Κιότο, το 2003 η Νέα Ζηλανδία δεσμεύτηκε να περιορίσει τις εκπομπές αερίων της στα επίπεδα του 1990. Όμως, όπως προέκυψε από έρευνα, η μεγαλύτερη «πηγή» των αερίων είναι τα κοπάδια. Η κυβέρνηση, λοιπόν, πρότεινε την φορολόγηση των «εκπομπών μεθανίου από τα πρόβατα και τις αγελάδες», ένας φόρος που έμελλε να γίνει γνωστός ως «φόρος αερίσματος». Ο φόρος αυτός προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, με αποτέλεσμα , αντί για αυτόν, να προωθηθεί η έρευνα για τη δημιουργία εμβολίου που θα «ομαλοποιεί» τις αναθυμιάσεις των ζώων, άρα θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Μπορεί ο φόρος των ούρων να μην ισχύει πλέον, η φράση «τα χρήματα δεν μυρίζουν άσχημα», έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα.

5. Φόρος ούρων
Pecunia non olet («τα χρήματα δεν μυρίζουν άσχημα»). Ο φόρος των ούρων που θέσπισαν οι αυτοκράτορες Νέρωνας και Βεσπασιανός τον 1ο αιώνα μ.Χ. στην αρχαία Ρώμη, μπορεί να μην υφίσταται πλέον, η φράση αυτή ωστόσο, έμελλε επιβιώσει. Οι χαμηλότερες τάξεις των Ρωμαίων ουρούσαν σε δοχεία δημόσιων ουρητηρίων και στη συνέχεια τα ούρα τους αυτά συλλέγονταν για να χρησιμοποιηθούν, ανάμεσα σε άλλα, για τον καθαρισμό και τη λεύκανση των τηβέννων. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πηγές, τα ούρα χρησίμευαν ακόμη για τη λεύκανση των δοντιών. Λέγεται πως όταν ο πατέρας του Βεσπασιανού, Τίτος, παραπονέθηκε για την «αηδιαστική» φύση του μέτρου αυτού, ο πατέρας του του έδειξε ένα χρυσό νόμισμα και ξεστόμισε τη διάσημη πλέον φράση, η οποία χρησιμοποιείται ακόμη για να δείξει ότι η αξία των χρημάτων δεν επηρεάζεται από την προέλευσή τους. Το όνομα του Βεσπασιανού απαντάται ακόμη και σήμερα σε δημόσια ουρητήρια στη Γαλλία (vespasiennes), στην Ιταλία (vespasiani) και τη Ρουμανία (vespasiene).
Royal Ascot 2012 - Day 5
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, τα καπέλα ήταν μια σημαντική πηγή εσόδων για την Αγγλία του 18ου αιώνα.
6. Φόρος καπέλων
Η Αγγλία είναι «υπεύθυνη» για μερικούς από τους πιο εξωφρενικούς φόρους στην παγκόσμια ιστορία της φορολόγησης. Πέρα από τον φόρο των παραθύρων, μεταξύ του 1784 και του 1811 οι κάτοικοι της χώρας υποχρεούνταν να καταβάλουν φόρο ιδιοκτησίας… καπέλων. Όσο περισσότερα καπέλα διέθετε κάποιος, τόσο μεγαλύτερη έπρεπε να είναι η συνδρομή του στο κράτος. Η βρετανική κυβέρνηση, θεσπίζοντας τον συγκεκριμένο φόρο, κινήθηκε με βάση την παραδοχή ότι όσο πλουσιότερος είναι κάποιος πολίτης, τόσο περισσότερα καπέλα θα έχει. Εξίσου παράλογος όμως ήταν και ο φόρος των τζακιών, ο οποίος είχε επιβληθεί στην Αγγλία λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1660. Κι αυτό γιατί έπληττε κυρίως τις κατώτερες τάξεις (όπως γίνεται συνήθως) ενώ οδήγησε αρκετούς να κρύβουν τις καμινάδες τους. Ο φόρος καταργήθηκε το 1684, όταν ξέσπασε πυρκαγιά που κατέστρεψε 20 σπίτια και σκότωσε 4 άτομα και η οποία οφειλόταν στις προσπάθειες ενός φούρναρη να κάνει χρήση της καμινάδας ενός γειτονικού σπιτιού.
7. Φόρος δειλίας
Μερικούς αιώνες νωρίτερα (1100), στην ίδια χώρα, ο βασιλιάς Ερρίκος Α” είχε θεσπίσει τον «φόρο δειλίας», επιβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο στους πολίτες εκείνους που δεν επιθυμούσαν να παλέψουν για τον βασιλιά τους. Επί βασιλείας Ιωάννη, ο φόρος αυτός αυξήθηκε κατά 300% ενώ ο βασιλιάς τον επέβαλλε σε όλους τους στρατιώτες του τα χρόνια που δεν γίνονταν πόλεμοι. Θεωρείται πως ο φόρος αυτός οδήγησε εν μέρει στην Μάγκνα Κάρτα. Ο φόρος, όσο παράλογος κι αν ακούγεται, επιβίωσε επί 300 χρόνια μέχρι που αντικαταστάθηκε από άλλες μεθόδους συγκέντρωσης πόρων υπέρ στου στρατού.
8. Φόρος αλατιού
Το 1340 επιβλήθηκε στη Γαλλία ο φόρος που, σύμφωνα με πολλούς, αποτέλεσε μια από τις αιτίες που οδήγησαν στη γαλλική επανάσταση. Πρόκειται για τον φόρο στο αλάτι, ο οποίος έγινε γνωστός ως γκαμπέλ, από την αραβική λέξη καμπάλα που σημαίνει φόρος. Αυτός ο φόρος ήταν εξαιρετικά δυσάρεστος στο λαό και προκάλεσε αιματηρές εξεγέρσεις. Εκείνο που θεωρούνταν το πλέον άδικο ήταν το γεγονός ότι ο αγοραστής υποχρεωνόταν να πληρώνει υψηλές τιμές και να αγοράζει από ελάχιστη καθορισμένη ποσότητα αλατιού και πάνω, άσχετα από τις πραγματικές του ανάγκες. Επιπλέον, οι προνομιούχοι, όπως οι ευγενείς και ο κλήρος, απαλλάσσονταν από τη φορολογία. Ορισμένες επαρχίες, περιλαμβανομένης και της Βρετάνης, επίσης απαλλάσσονταν, ενώ άλλες πλήρωναν μόνο το ένα τέταρτο του ποσού. Αυτό οδήγησε σε μεγάλες διαφορές στις τιμές του αλατιού, με αποτέλεσμα σε μερικές επαρχίες να στοιχίζει ως και 40 φορές περισσότερο από ό,τι σε άλλες.
9. Φόρος ονόματος
Πριν από τριάντα χρόνια θεσπίστηκε στη Σουηδία ο «νόμος ονόματος». Σκοπός του ήταν αρχικά να εξαλειφθεί η χρήση «βασιλικών» ονομάτων από μη ευγενείς. Οι φορολογικές αρχές έπρεπε να επιβλέπουν και να εγκρίνουν τα ονόματα που σκόπευαν να δώσουν οι γονείς στα νεογέννητα παιδιά τους. Οι γονείς έπρεπε να δηλώσουν το όνομα μέχρι και τρεις μήνες μετά τη γέννηση. Το μέτρο προκάλεσε την αντίδραση πολλών Σουηδών με χαρακτηριστικότερη εκείνη ενός ζευγαριού, της Ελίζαμπεθ Χάλιν και του Λάσε Ντίντιγκ, οι οποίοι το 1991 αποφάσισαν να ονομάσουν το παιδί του Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (προφέρεται Άλμπιν). Καθώς δεν κατάφεραν να πιστοποιήσουν το όνομα μέχρι τα πέμπτα γενέθλια του παιδιού, κλήθηκαν από δικαστήριο να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 5.000 κορωνών. Ως απάντηση στο πρόστιμο, οι γονείς δήλωσαν το όνομα των 43 χαρακτήρων τον Μάιο του 1996. Το δικαστήριο απέρριψε το όνομα και απέσυρε το πρόστιμο. Το 2007, ένα άλλο ζευγάρι αποφάσισε να ονομάσει την κόρη του «Metallica», κατά το διάσημο συγκρότημα της μέταλ. Αν και το βρήκε «ανάρμοστο», το δικαστήριο δεν κατάφερε να μπλοκάρει την ονοματοδοσία. Οι φορολογικές αρχές αν και αρχικά δεν ενέκριναν την έκδοση διαβατηρίου στο παιδί, αργότερα αναγκάστηκαν να αποσύρουν την ένστασή τους. Ο νόμος βρίσκεται ακόμη σε ισχύ.
foros_jordan
Οι τελικοί του NBA του 1991 μεταξύ των Σικάγο Μπουλς και των Λος Άντζελες Λέικερς έδωσαν την αφορμή για την γέννηση ενός φόρου που ζει και βασιλεύει ακόμη και σήμερα.
10. Φόρος «Μάικλ Τζόρνταν»
Ο φόρος αυτός που ξεκίνησε μάλλον για «εκδίκηση», έφτασε σήμερα να αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. Πρωτοεπιβλήθηκε το 1991, όταν ο Μάικλ Τζόρνταν πήρε για πρώτη φορά μέρος σε τελικό NBA, γεγονός που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας των Los Angeles Lakers και την αρχή της δυναστείας των Chicago Bulls. Τότε, λίγο μετά τον τελικό, η πολιτεία της Καλιφόρνια ενημέρωσε τον Μάικλ Τζόρνταν ότι θα έπρεπε να πληρώσει φόρο για τις ημέρες που πέρασε στο Λος Άντζελες. Ως απάντηση, το Ιλινόις πέρασε έναν νόμο που έμελλε να γίνει διάσημος ως «η εκδίκηση του Μάικλ Τζόρνταν» – κάθε φορά που ο Air Jordan θα έπαιζε στο Λος Άντζελες, μέρος των χρημάτων που θα έβγαζε από τους αγώνες εκεί θα καταβαλόταν ως φόρος στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Από τότε, περίπου οι μισές πολιτείες έχουν υιοθετήσει τον συγκεκριμένο φόρο, γνωστό και ως «φόρος τζοκ», παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μερίδιο από ακριβοπληρωμένους αθλητές και καλλιτέχνες.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ: 10 φόροι πιο παράλογοι και από τον ΕΝΦΙΑ"

Πώς θα μοιραστούν 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 οι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ανατροπές στις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς πλέον το σύστημα χορήγησης κοινοτικών κονδυλίων θα συνδέεται με την παραγωγή προϊόντων για την περίοδο 2014-2020.

Σύμφωνα με το Έθνος ο εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ προβλέπει αναδιανομή της πίτας των 20 δισ. ευρώ και το ύψος των ενισχύσεων θα είναι στρεμματικό και ανάλογο με το είδος του προϊόντος για τους αγρότες ή την εκτροφή ζώων για τους κτηνοτρόφους.

Στη λίστα μπαίνουν 13 προϊόντα και τα ποσά επιδότησης για κάθε έτος από το 2014 μέχρι το 2020 ξεκινούν από 3,6 ευρώ και φτάνουν έως και τα 41,6 ευρώ ανά στρέμμα.

Πρόκειται για ρύζι, δημητριακά, βοοειδή, βιομηχανική ντομάτα, πορτοκάλια, αιγοπρόβατα, όσπρια, ψυχανθή για ζωοτροφές, σπόροι, σπαράγγια, μεταξοσκώληκες, τεύτλα και συμπύρηνα ροδάκινα.

Επιδοτήσεις δικαιούνται μόνο οι ενεργοί αγρότες και αποκλείονται εκείνοι που αφήνουν ακαλλιέργητη πάνω από το 50% της γης τους. Για τους κτηνοτρόφους η ενίσχυση ανά ζώο ανέρχεται έως 7 ευρώ για τα αιγοπρόβατα και έως 128 ευρώ για τις αγελάδες.
Οι καπνοπαραγωγοί μένουν εκτός επιδοτήσεων ενώ οι ελαιοπαραγωγοί θα ενισχυθούν από τη δεξαμενή των 100 εκ. ευρώ που αφορά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Με το νέο σύστημα που θέτει σε εφαρμογή το νέο εθνικό σχέδιο για τις αγροτικές επιδοτήσεις, ο αγρότης θα λαμβάνει ενίσχυση με βάση τις παραγωγικές επιλογές του και τα συστήματα ποιότητας που θα χρησιμοποιεί, αξιοποιώντας όλη την εκμετάλλευση και το είδος των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται πλέον από το είδος της παραγωγής, την περιοχή στην οποία καλλιεργείται το προϊόν, τις περιβαλλοντικές πρακτικές που σχετίζονται με το "πρασίνισμα", καθώς και την κατηγορία του αγρότη.

Κάθε χρόνο οι αγρότες θα μοιράζονται 2 δισ. ευρώ που αποτελούν την πίτα των άμεσων ενισχύσεων. Η βασική (54%) και η "πράσινη" (30%) θα αποτελούν το 84% του συνόλου που μπορεί να πάρει ένας γεωργός.

Ο αγρότης εφόσον καλλιεργεί ή παράγει ένα από τα 13 προϊόντα, η παραγωγή των οποίων συνδέεται πλέον με την παραγωγή, θα δικαιούται επιπλέον ένα ποσοστό 9%. Σε ποσοστό 5% της επιδότησης αναλογεί η δραστηριότητα σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές (φυσικοί περιορισμοί), ενώ το υπόλοιπο 2% αφορά τους νέους αγρότες έως 40 ετών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα μοιραστούν 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 οι αγρότες και κτηνοτρόφοι"

Τη Δευτέρα οι αιτήσεις για οικογενειακά επιδόματα σε 300.000 δικαιούχους - Ποιοι τα δικαιούνται - Οροι και προϋποθέσεις (διαβάστε την εγκύκλιο)

Ερχονται τα οικογειακά επιδόματα για χιλιάδες πολίτες οι οποίοι από τη Δευτέρα, όσοι διαθέτουν δύο παιδιά (300.000 οικογένειες), πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ενώ όσοι έχουν ένα παιδί και δικαιούνται της παροχής θα κάνουν αίτηση από την 1η Οκτωβρίου.

Οσοι έχουν από τρία παιδιά και πάνω άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις από τις 14 Ιουλίου. Τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, είναι η 31η Ιανουαρίου 2015. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις που υποβάλλονται μέσω του εργοδότη, των ΚΕΠ, ή του ταχυδρομείου, παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως του αριθμού των τέκνων, δηλαδή χωρίς να συντρέχουν οι ημερομηνίες που προαναφέρθηκαν. Η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος, θα γίνει με πίστωση του λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος στο βιβλιάριο της ΕΤΕ. Φέτος είναι και η τελευταία χρονιά που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ το οικογενειακό επίδομα, το οποίο είναι μειωμένο κατά 50%.

Οι προϋποθέσεις για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος:
-Η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ.
-Η τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας.
-Δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία
-Τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας –λοχείας

Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:
-να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν
-αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα
-να είναι άγαμα
-να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά τα δικαιολογητικά:

-Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν (συνημμένο υπόδειγμα στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου). Τονίζεται ότι τη βεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι (π.χ. οικοδόμοι, εργάτες στη ζώνη Περάματος).

-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) για την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (μόνο από νέους δικαιούχους)

-Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο Αριθμός Μητρώου του ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.

-Οι οικογενειάρχες θα πρέπει όταν υποβάλλουν την αίτηση να επιδεικνύουν και ορισμένα δικαιολογητικά όπως:

-Ο αριθμός μητρώου του ΙΚΑ του δικαιούχου, με βάση τον οποίο αναζητούνται οι ημέρες ασφάλισής του εντός του έτους 2013. Τονίζεται ότι η ως άνω διαδικασία αφορά και στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

-Το οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Ο.Α.Ε.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.).

-Δελτίο Ταυτότητας

-Βιβλιάριο ΕΤΕ με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου ως πρώτου δικαιούχου.

Η ΕΓΥΚΛΙΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Δευτέρα οι αιτήσεις για οικογενειακά επιδόματα σε 300.000 δικαιούχους - Ποιοι τα δικαιούνται - Οροι και προϋποθέσεις (διαβάστε την εγκύκλιο)"

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Νέες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Ραχήλ Μακρή με αφορμή το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Όπως τονίζει η κ. Μακρή, ακόμα και η Κομισιόν παραδέχτηκε πως το ξεπούλημα της επιχείρησης γίνεται με εντολή του κ. Σαμαρά.

Αναλυτικά τι αναφέρει η κ. Μακρή:

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του καθηγητή και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλου η ευρωπαϊκή επιτροπή διαψεύδει την Ελληνική Κυβέρνηση ότι η πώληση της ΔΕΗ αποτελεί υποχρέωση κοινοτικής οδηγίας επιβεβαιώνοντας πλήρως την θέση που ανέπτυξα στο κοινοβούλιο στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και της μικρής ΔΕΗ ότι η απελευθέρωση της ενέργειας στην Ελλάδα έχει ήδη ρυθμιστεί σε συμφωνία με το κοινοτικό δίκαιο.

-Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συστάθηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης σε συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/72 που επέβαλε το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής καθετοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ήταν η Δ.Ε.Η.. Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκριναν και πιστοποίησαν τον φορέα. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός ότι η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση γίνεται σε εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας, είναι ανυπόστατος, έωλος και προσχηματικός. Η Οδηγία σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει η εταιρεία αυτή να μην είναι δημόσια.



Πλέον αποδεικνύεται περίτρανα ότι κάθε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας αποτελεί πρωτοβουλία των γαλαζοπράσινων σωτήρων υπέρ των ιδιωτικών ελληνικών και ξένων συμφερόντων. Τα φιλέτα της ΔΕΗ κλέβονται από την ιδιοκτησία των Ελλήνων πολιτών για να γεμίσουν τις τσέπες των ολιγαρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ"

Ο κατήφορος της Υγείας από το 2009. Πόσο μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες

Με μία απλή ματιά στον πίνακα των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων από το 2009 έως το 2013, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί φέρνουν οι ασθενείς τα σεντόνια από το σπίτι τους, γιατί οι γιατροί ζητούν από τους συγγενείς να αγοράσουν βαμβάκι από το απέναντι φαρμακείο του νοσοκομείου, γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων ή γιατί τα νοσοκομεία «ζητιανεύουν» φάρμακα από τα κοινωνικά φαρμακεία.

Από τα 2,8 δις δαπανών το 2009, τα νοσοκομεία λειτουργούν πέντε χρόνια μετά, το 2013, με 1,5 δις, δηλαδή έχασαν σχεδόν το 45% του προϋπολογισμού τους.

Οι δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ χρόνο με το χρόνο κατρακύλησαν και οι Έλληνες είδαν το εθνικό σύστημα υγείας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην οικονομική κρίση, τότε δηλαδή που οι υπηρεσίες του ήταν πιο χρήσιμες από ποτέ.

Μεγάλοι χαμένοι και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι , αφού οι δαπάνες της μισθοδοσίας μειώθηκαν σχεδόν κατά 1 δις ευρώ, από το 2009 έως το 2013!

Οι δαπάνες για τα φάρμακα των νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 610 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την περιοδική έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι αντίστοιχες πιστώσεις για υγειονομικό υλικό ήταν μειωμένες σχεδόν κατά 450 εκατ. ευρώ.

Αλλά και το 2014 θα είναι ακόμα πιο ζοφερό, με βάση τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών, αφού έχουν μειωθεί οι δαπάνες του ΕΣΥ κατά 9% το πρώτο 3μηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014, ενώ οι δαπάνες των προμηθειών για φάρμακα, υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια, εμφανίζονται μειωμένες κατά 12,2%.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κατήφορος της Υγείας από το 2009. Πόσο μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news