facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ για την αξιολόγηση

Με κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας και πρόνοιας ξεκινά ο Σεπτέμβριος.

Οι νοσηλευτικοί υπάλληλοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και γενικότερα στο δημόσιο τομέα, θα απέχουν από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης και τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο αντιδρούν στο σύστημα αξιολόγησης εργαζομένων, και το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι η απεργία θα ξεκινήσει από αύριο 30 Αυγούστου, μετά την πάροδο 4 εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης της ΑΔΕΔΥ στα αρμόδια υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και λοιπές υπηρεσίες.

Με το εξώδικο, η ΑΔΕΔΥ γνωστοποιεί την απόφαση για κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι η διαδικασία της αξιολόγησης στοχεύει στην αδιαφάνεια και στη χειραγώγηση της δημόσιας διοίκησης.

Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τη λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης, δηλαδή έως την 1η Νοεμβρίου.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ για την αξιολόγηση"

Α. Λοβέρδος:10.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ

Την προκήρυξη ΑΣΕΠ τον Ιανουάριο, για μόνιμες προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «φέτος είναι η τελευταία χρονιά που μπορούμε με αναπληρωτές να καλύψουμε τα κενά μας. Τα κενά μας από την ερχόμενη χρονιά θα πρέπει να τα καλύπτουμε με οργανικές θέσεις με την διαφανή διαδικασία του ΑΣΕΠ». Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να προκηρυχθούν για τον Ιανουάριο θέσεις για 10.000 εκπαιδευτικών, εφόσον πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να βγούμε από τον κανόνα ένα προς δέκα» (μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις).

Όσον αφορά στους πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι την Τετάρτη έρχεται σχέδιο νόμου στη Βουλή, «που ξεκλειδώνουμε τους πίνακες». «Από εδώ και εμπρός πρέπει να θεωρείται στα δεδομένα ότι θα αναγνωρίσουμε τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στην εκπαίδευση από το 2012 ως το 2014. Δεν θα διαταραχθεί η ισορροπία αφού θα λάβουμε υπόψη ότι το 2012 δεν έγινε όπως προβλεπόταν διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Και αυτό είναι εξαγγελία» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της περιοδείας της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Θράκη, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα».

«Πήγαμε στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στο Ιόνιο, στο Άγιον Όρος, ήλθαμε στην Θράκη και θα πάμε σε όλη την Ελλάδα. Κοιτάμε τι γίνεται με τους δασκάλους και τους καθηγητές, τι κάνουν τα στελέχη μας: διευθυντές, σχολικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί διευθυντές, πώς γενικώς είμαστε λίγες ημέρες πριν τα παιδιά διαβούν την πόρτα του σχολείου. Κοιτάμε αν τα βιβλία είναι στα σχολεία. Βλέπουμε ότι είναι στα σχολεία» σημείωσε.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Θράκη, δήλωσε ότι «τα κενά είναι πολύ λίγα και απολύτως διαχειρίσιμα», με την 5η Σεπτεμβρίου να είναι η πρώτη φάση αναπλήρωσης των κενών. «Τα μειονοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Έχουμε ένα προγραμματισμό για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών. Είδα στον Εχίνο τις ανάγκες για το νηπιαγωγείο και το Ιεροσπουδαστήριο και έχουμε την διαβεβαίωση του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης κ. Μανούρη για να γίνουν οι παρεμβάσεις» προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος και ανακοίνωσε ότι σε δύο μήνες θα πραγματοποιηθεί διημερίδα με θέμα την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα σε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Την Τετάρτη στη Βουλή ψηφίζονται και οι ρυθμίσεις για το θέμα των ιεροδιδασκάλων, οι οποίοι από τις 11 Σεπτεμβρίου θα είναι στα σχολεία, ενώ 60 αναπληρωτές ΕΠΑΘΙΤΕΣ θα προσληφθούν για τα κενά στα μειονοτικά σχολεία, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την εξομοίωση των ΕΠΑΘΙΤΩΝ με τους αποφοίτους των παιδαγωγικών ακαδημιών σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Επίσης, δήλωσε ότι θα λειτουργήσει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στη Μάνταινα από τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στα προγράμματα της ΓΓΕΤ ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Προοπτική είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων με τη βιομηχανία και τον επιχειρηματικό κόσμο. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναπτυχθούν δράσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των δυνατοτήτων και προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων και στην αντιμετώπισή τους από τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς οργανισμούς. Ένα μεγάλο μέρος αυτών θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης.

Σε ερώτηση για τις μουσουλμανικές σπουδές ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Είδαμε τους Βουλευτές των κομμάτων, είδαμε και ζητήματα θρησκευμάτων. Το πρωί με τους Μουφτήδες, χθες με τους Μητροπολίτες και συζητήσαμε πολλά θέματα μεταξύ αυτών και την εισαγωγική κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών στη θεολογική σχολή στο ΑΠΘ».

Σε ερώτηση για την αξιολόγηση ο υπουργός δήλωσε ότι προχωρά χωρίς πολλά προβλήματα, και ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικαλιστικά όργανα. «Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι μέσα από διαδικασίες διαλόγου ακόμα και με συγκρούσεις τα σχολεία δεν θα θιγούν. Η αντιπαράθεσή μας δεν θα οδηγήσει σε πρακτικές που θα παραμερίσουν τα παιδιά. Έτσι έδειξε η συνάντηση που είχαμε χθες με τις τοπικές ΕΛΜΕ και τους τοπικούς εκπρόσωπους της ΔΟΕ. Δεν φοβόμαστε τη κριτική. Πιστεύουμε ότι είμαστεστο ίδιο μετερίζι» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση για την επετηρίδα, δήλωσε: «Δεν θα υπάρξει επετηρίδα. Εμείς είμαστε οπαδοί του ΑΣΕΠ. Δεν θα πετάξουμε στον καιάδα τους παλαιούς επιτυχόντες. Έχουμε 33 νηπιαγωγούς που περιμένουν από το 2009. Και είναι σε αναμονή για διορισμό. Είμαστε σε συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη και το Υπουργείο στην διαπραγμάτευση που θα κάνει για την ανατροπή του ένα προς δέκα Εμείς θα τον στηρίξουμε με επιχειρήματα. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία».

Σε ερώτηση για την ειδική αγωγή ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Καταθέτουμε για την ειδική αγωγή το σχέδιο νόμου. Καταθέσαμε τροπολογία σύμφωνα με την οποία ένα ποσοστό 5% θα προηγείται στις αναπληρώσεις και θα εφαρμοστεί από το 2015».

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ Γεώργιος Καλαντζής απαντώντας σε ερώτηση για τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, την επαναλειτουργία της ΕΠΑΘ και τα βιβλία της διδασκαλίας του Κορανίου στα δημόσια σχολεία τόνισε: «Σε ό,τι αφορά τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, έχουν κατατεθεί ερωτήσεις και έχουν δοθεί απαντήσεις. Δεν τίθεται ζήτημα λειτουργίας τους. Επίσης, δεν υπάρχει ζήτημα επαναλειτουργίας της ΕΠΑΘ. Το ΥΠΑΙΘ εξετάζει ώστε να βρεθεί καλύτερη λύση για το πώς θα μορφώνονται οι εκπαιδευτικοί του μειονοτικού προγράμματος των μειονοτικών σχολείων. Δεν έχουν τυπωθεί βιβλία για την διδασκαλία του Ιερού Κορανίου στα δημόσια σχολεία, αλλά το Υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο για να προκηρύξει σχετικό πρόγραμμα. Είναι αυτονόητο ότι η διδασκαλία γίνεται στην ελληνική γλώσσα».

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Α. Λοβέρδος:10.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ"

Στο ΣτΕ οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που δεν έχουν λάβει το εφάπαξ

Μειωμένο, με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι ετών θα πάρουν -και αν τελικά το πάρουν- το εφάπαξ τους από το ΤΑΥΤΕΚΩ οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας, οι οποίοι περιμένουν στην λίστα αναμονής.

Για το λόγο αυτό προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στρεφόμενοι κατά του Ταμείου.

Οι 170 τραπεζοϋπάλληλοι έχουν εδώ και τέσσερα χρόνια αποχωρήσει από τη Εμπορική Τράπεζα και ακόμα ορισμένοι δεν έχουν πάρει καν την σύνταξή τους, ενώ όλοι δεν έχουν λάβει το εφάπαξ.

Μέχρι τώρα το εφάπαξ δινόταν στους τραπεζοϋπαλλήλους μόλις υπέβαλαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση. Στην προκειμένη περίπτωση, οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εφάπαξ, περιμένοντας σε λίστα αναμονής (σειρά αποχωρήσεως).

Όμως, ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια οι απόμαχοι της εργασίας περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ, ήρθε το ΤΑΥΤΕΚΩ (διάδοχος του ΤΑΠΕΤΕ) με απόφασή του και τροποποίησε το κεφάλαιο εκείνο του κανονισμού του που αφορά το καθεστώς χορήγησης του εφάπαξ.

Η νέα απόφαση του Ταμείου λέει ότι το εφάπαξ δεν θα δίνεται, μόλις υποβληθούν τα δικαιολογητικά για συνταξιοδότηση, αλλά θα δίνεται μόλις εγκριθεί και εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης και πάντα σύμφωνα με την λίστα προτεραιότητας εξόδου από την Τράπεζα που ήδη υπάρχει.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι, πέραν των νομικών επιχειρημάτων που επικαλούνται στην προσφυγή τους, αναφέρουν ότι ήδη στην λίστα αναμονής είναι 115 συνάδελφοι τους και μετά ακολουθούν εκείνοι (170 άτομα), ενώ το ΤΑΥΤΕΚΩ έχει σήμερα κεφάλαιο για να καταβάλει το εφάπαξ μόνο σε 50 συνταξιούχους.

Παράλληλα, εκφράζουν το φόβο ότι μέχρι να πάρουν το εφάπαξ, αυτό θα είναι μειωμένο ή τελικά «εξαφανισμένο», λόγω:

1) των συνεχών μειώσεων που δέχεται
2) των μνημονιακών επιταγών
3) σύμφωνα με όσα «ακούγονται» από κυβερνητικής πλευράς για την «τύχη» του

Ακόμη, υπογραμμίζουν οι συνταξιούχοι ότι από την επίμαχη απόφαση του ΤΑΥΤΕΚΩ, ανατράπηκε ο οικογενειακός και προσωπικός τους προγραμματισμός λόγω της μη εγκαίρου χορήγησης του εφάπαξ.

Στην προσφυγή τους, τονίζουν ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΥΤΕΚΩ είναι παράνομη, καθώς δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Επιπρόσθετα είναι παράνομη καθώς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΥΤΕΚΩ δεν είναι αρμόδιο να τροποποιεί τον κανονισμό του, αλλά αρμόδιος για αυτό το θέμα είναι ο υπουργός Εργασίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που δεν έχουν λάβει το εφάπαξ"

Κυβέρνηση: «Ρίχνει τους τόνους» για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

«Είμαστε ακόμα στον Αύγουστο», λέει ανώτατο στέλεχος του ΥΠΑΝ ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο δεν μίλησε για μονομερή ενέργεια από την κυβέρνηση. Πιέσεις να συνεχιστεί η προστασία α’ κατοικίας.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν μίλησε ποτέ για μονομερή ενέργειας στο θέμα του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας» ξεκαθάρισε το απόγευμα της Παρασκευής ανώτατο στέλεχος του υπουργείου.

Με τη δήλωση αυτή επιχείρησε να ρίξει τους τόνους στο θέμα καθώς το ΠΑΣΟΚ σήκωσε πολύ το θέμα μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Στην ανακοίνωσή του το συγκυβερνών κόμμα σημειώνει ότι «μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, συμφωνήθηκε ότι στο τελικό σχέδιο (σ.σ. για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια) είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί και διάταξη για την συνέχιση της προστασίας της πρώτης (κύριας) κατοικίας των δανειοληπτών».

«Βρισκόμαστε στον Αύγουστο», σημείωσε το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πάμε για πόλεμο με την τρόικα. Το θέμα θα τεθεί εγκαίρως από την ελληνική πλευρά». Να σημειωθεί ότι ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας λήγει στα τέλη του χρόνου καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ το νέο πακέτο ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών κ.τλ.)

Σύμφωνα, πάντως, με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ η προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα προηγηθεί αυτής για τα στεγαστικά και την προστασία από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας. Το πλαίσιο ρύθμισης των στεγαστικών δανείων αναμένεται ότι θα έχει διαμορφωθεί για να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος φθινοπώρου.

Ως σενάριο που εξετάζεται ώστε να αποφευχθούν μαζικοί πλειστηριασμοί είναι η παράταση της ισχύουσας μεταβατικής διάταξης που ορίζεται ότι «προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ».

Εξάλλου σε ό,τι αφορά το νόμο Κατσέλη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου όπως είπαν να ξεμπλοκάρουν τα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αυτό μπορεί να γίνει μέσω της υποχρεωτικής εξωδικαστικής διευθέτησης και μέσω της αξιοποίησης του θεσμού της διαμεσολάβησης.

ΠΑΣΟΚ: Στο τραπέζι και η επαναφορά της παρακράτησης για τα Επιμελητήρια

Μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια από το ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν:

1. Οι απόψεις και προτάσεις του Υπουργείου για το θέμα των ρυθμίσεων των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, συμφωνήθηκε ότι στο τελικό σχέδιο είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί και διάταξη για την συνέχιση της προστασίας της πρώτης (κύριας) κατοικίας των δανειοληπτών.

2. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Συζητήθηκε η προώθηση ευνοϊκών διατάξεων για τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης συζητήθηκε το πλαίσιο των αλλαγών στον Πτωχευτικό Κώδικα και η αντιμετώπιση προβλημάτων του θεσμικού πλαισίου όπως η συνεννόηση των πιστωτών, οι εξωδικαστικές διαδικασίες και η διαμόρφωση ενιαίου σχεδίου με την συμμετοχή των φορολογικών αρχών και των ασφαλιστικών φορέων, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια.

3. Η ανάγκη για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν σταθεί όρθιες την περίοδο της κρίσης, αποπληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους, αλλά ταυτόχρονα υφίστανται και τις συνέπειες της κρίσης. Συζητήθηκαν προτάσεις για θετικές παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων, οι οποίες όμως προϋποθέτουν και συμφωνία με την Ε.Ε.
Επίσης αντηλλάγησαν απόψεις για την ενεργοποίηση του «ταμείου» για την Ανάπτυξη και την χρηματοδότηση επενδύσεων επιχειρήσεων που έχουν δυναμική.

4. Τέλος ετέθη το θέμα της επαναφοράς της υποχρεωτικής παρακράτησης εισφορών για τα Επιμελητήρια και της εξεύρεσης πρόσθετων λύσεων οι οποίες θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής Επιτροπής από το Υπουργείο Ανάπτυξης και εκπροσώπων των Επιμελητηρίων, η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της σε ένα μήνα.

Την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούσαν ο Γραμματέας της Κ.Ο. Π. Ρήγας ο υπεύθυνος Ανάπτυξης της Κ.Ο. Θ. Μωραΐτης, ο Γραμματέας Ανάπτυξης Α. Παπαρσένος, ο Εκπρόσωπος Τύπου Δ. Καρύδης και ο υπεύθυνος Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου Χ. Πρωτόπαπας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: «Ρίχνει τους τόνους» για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας"

Αλλάζει από 1ης Ιανουαρίου το έντυπο δήλωσης ΦΠΑ

Αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2015 το έντυπο δήλωσης ΦΠΑ, μετά από απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σε σύγκριση με το παλαιό έντυπο (από το 2011), το νέο έντυπο είναι πιο εύχρηστο και λειτουργικό, με τις βασικότερες αλλαγές να αφορούν στα εξής:

1. Δεν θα αναγράφονται οι εισροές (δαπάνες και αγορές) ανά συντελεστή ΦΠΑ σε 12 κωδικούς, όπως απαιτούσε το παλαιό έντυπο, αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνον 2 κωδικοί (αξία και αναλογών ΦΠΑ)

2. Οι ειδικοί λογαριασμοί (κωδικοί πληροφοριακού χαρακτήρα) ενσωματώνονται αντίστοιχα στις εκροές και εισροές, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, με στόχο την ορθότερη δήλωση των συναλλαγών των επιχειρήσεων για σκοπούς ΦΠΑ και την απαραίτητη διασταύρωση αυτών από τη Φορολογική Διοίκηση

3. Ενσωματώνεται η αίτηση επιστροφής, με την απλή συμπλήρωση ενός κωδικού για το ποσό και αντίστοιχων κωδικών για το λόγο της επιστροφής, και δεν θα απαιτείται πλέον κατάθεση ξεχωριστής αίτησης επιστροφής
4. Ενσωματώνεται η αίτηση συμψηφισμού του προς επιστροφή ποσού με μελλοντικές οφειλές

5. Δίνεται η δυνατότητα να αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για την κατάθεση σε αυτόν του προς επιστροφή ποσού.

Το ίδιο έντυπο θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για τον διακανονισμό παγίων και για τον προσδιορισμό της αναλογίας έκπτωσης (pro-rata), χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση περίπλοκων πινάκων για τον προσδιορισμό των παραπάνω.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει από 1ης Ιανουαρίου το έντυπο δήλωσης ΦΠΑ"

ΓΣΕΕ: Να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για τα ΚΤΕΛ

Την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τα ΚΤΕΛ «με το οποίο στην ουσία απελευθερώνονται οι απολύσεις στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας» ζητά η ΓΣΕΕ.

«Οι φόβοι των εργαζομένων ότι το συγκεκριμένο διάταγμα θα οδηγήσει σε απολύσεις παλαιών εργαζομένων με στόχο την πρόσληψη νέων φθηνών υπαλλήλων επιβεβαιώθηκαν σήμερα με την κοινοποίηση της πρώτης απόλυσης σε 55χρονο οδηγό των ΚΤΕΛ Καλαμάτας», αναφέρει ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που καταλήγει: «Προκαλεί αγανάκτηση το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική στήριξης εργοδοτών και μάλιστα ενός κλάδου μεγαλοεργοδοτών οι οποίοι εκτελούν μονοπωλιακά τις δημόσιες υπεραστικές συγκοινωνίες.

Συνάμα είναι αδιανόητο η εμπειρία και η ικανότητα ενός οδηγού η οποία σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη οδική ασφάλεια να απαξιώνεται με στόχο να γεμίσουν κάποιοι με περισσότερα χρήματα τις τσέπες τους.

Η Συνομοσπονδία στηρίζει τον αγώνα της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) και απαιτεί από την Κυβέρνηση την άμεση λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο ακόμη χιλιάδες εργαζόμενοι».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για τα ΚΤΕΛ"

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις άδειες κατοχής κυνηγετικών όπλων

Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολίτες σχετικά με την ανανέωση των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων που έχει λήξει η ισχύς τους και δήλωση στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές των αδήλωτων κυνηγετικών όπλων, επισημαίνει στους κατόχους κυνηγετικών όπλων, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία.
Σημειώνεται ότι ύστερα από τις τελευταίες τροποποιήσεις που επήλθαν με τους νόμους 4249/2014 και 4254/2014, οι νέες ευεργετικές διατάξεις ενσωματώθηκαν στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο

Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ταλάνιζε καθημερινά τους πολίτες και απασχολούσε έντονα τις αστυνομικές Αρχές. Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τα εξής :
  • Οι κάτοχοι αδήλωτων κυνηγετικών όπλων, δεν θα έχουν καμία ποινική συνέπεια, εάν προσέλθουν με δική τους πρωτοβουλία στις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση των απαραίτητων αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων, καταβάλλοντας παράλληλα το χρηματικό ποσό των 30 ευρώ, αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις.
  • Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια κατοχής (Α.Κ.Κ.Ο.) αλλά έχει λήξη η ισχύς της, δεν θα έχουν καμία ποινική συνέπεια, εφόσον προσέλθουν στις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, με δική τους πρωτοβουλία, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, από την ημερομηνία λήξης της αδείας και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 15 ευρώ, αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις.
  • Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια κατοχής (Α.Κ.Κ.Ο.) αλλά έχει λήξη η ισχύς της, δεν θα έχουν καμία ποινική συνέπεια, εφόσον προσέλθουν στις αστυνομικές Υπηρεσίες με δική τους πρωτοβουλία, μετά το πέρας της διετίας από την ημερομηνία λήξης της αδείας τους και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 15 ευρώ αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ, που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις, εφόσον δεν έχουν πριν με οποιοδήποτε τρόπο εξεταστεί από αρμόδια Αρχή για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου.
  • Οι κάτοχοι των κυνηγετικών όπλων για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια κατοχής (Α.Κ.Κ.Ο.) αλλά έχει λήξει η ισχύς της, θα έχουν νομικές συνέπειες, εάν μετά το πέρας της διετίας δεν έχουν υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και με οποιοδήποτε τρόπο εξεταστούν ή ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές για παράνομη κατοχή. Στην περίπτωση αυτή θα κινείται αυτεπάγγελτα από τις Αστυνομικές Αρχές η ποινική διαδικασία σε βάρος τους.
Σημειώνεται ότι με το Ν. 4249/2014 (Α΄73 – «Αναδιοργάνωση Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις») καθιερώθηκαν οι ρυθμίσεις και μειώσεις προστίμων για τα αδήλωτα όπλα και τις ανανεώσεις Αδειών Κατοχής Κυνηγετικών όπλων, ενώ με το Ν.4254/2014 (Α΄85 – «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις») καταργούνται τα παράβολα υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις που προβλέπουν οι συγκεκριμένοι νόμοι (Ν.4249/2014 και Ν.4254/2014), οι οποίες προήλθαν έπειτα από εισηγήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας κατέστη δυνατή η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών, θεσπίστηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις που αφενός διευκολύνουν τους πολίτες στη νομιμοποίηση των όπλων που κατέχουν, καθώς με την αυτόβουλη προσέλευση δεν φέρουν ποινική ευθύνη και αφετέρου προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας, στοχεύοντας παράλληλα στη μείωση των αδήλωτων κυνηγετικών όπλων.

Παρακαλούνται οι πολίτες να προβούν στην ανανέωση των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων που έχουν στην ιδιοκτησία τους και έχει λήξει η ισχύς τους, αλλά και εκείνοι που μέχρι σήμερα έχουν στην κατοχή τους αδήλωτα κυνηγετικά όπλα, στην άμεση δήλωσή τους. Για περισσότερες πληροφορίες ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στις αρμόδιες τοπικές αστυνομικές Αρχές.
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις άδειες κατοχής κυνηγετικών όπλων"

Αλλαγές στις γραμμές λεωφορείων της Αθήνας [χάρτες]

Αλλαγές στον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, φέρνει η αναδιάρθρωση του δικτύου των λεωφορείων σε περιοχές που επηρεάζονται από το μετρό.

Πρόταση για αναδιάρθρωση του δικτύου των γραμμών των λεωφορείων και των τρόλεϊ σε περιοχές όπου υπάρχει Μετρό με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, εξετάζει ο ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με την imerisia.gr, η πρόταση προβλέπει την δημιουργία δύο περιμετρικών γραμμών (αριστερόστροφη και δεξιόστροφη), που θα κινούνται στα ίχνη του δακτυλίου της Αθήνας, και πραγματοποιώντας κυκλική πορεία, θα παρακάμπτουν το κέντρο και θα συνδέουν τις όμορες περιοχές με τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και τις σημαντικές αρτηρίες της πόλης.

Η αριστερόστροφη (19, χλμ) θα κάνει την πορεία: Π.ΡΑΛΛΗ - ΛΕΩΦ.ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ - ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ - ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ - ΑΡΔΗΤΤΟΥ - ΛΕΩΦ.ΒΑΣ.ΚΩΝ/ΝΟΥ - ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΕΩΦ.ΒΑΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - ΕΥΦΡΟΝΙΟΥ - ΟΥΛΩΦ ΠΑΛΜΕ - ΛΕΩΦ.Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΕΩΦ.Π.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΕΩΦ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΟΥ - ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ - ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ - ΔΗΛΗΓΙΑΝΝΗ - ΛΕΩΦ.ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ - Π.ΡΑΛΛΗ.

Η δεξιόστροφη θα εκτελεί πορεία 20,3 χλμ, ως εξής:Π.ΡΑΛΛΗ - ΛΕΩΦ.ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ - ΔΗΛΗΓΙΑΝΝΗ - ΜΕΤΑΞΑ - ΗΠΕΙΡΟΥ - ΠΑΤΗΣΙΩΝ - Λ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ - ΖΑΧΑΡΩΦ - ΛΕΩΦ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΕΩΦ.Π.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΕΩΦ.Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΥΛΩΦ ΠΑΛΜΕ - ΕΥΦΡΟΝΙΟΥ - ΡΙΖΑΡΗ - ΛΕΩΦ.ΒΑΣ.ΚΩΝ/ΝΟΥ - ΑΡΔΗΤΤΟΥ - ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ - ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ - ΛΕΩΦ.ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ - Π.ΡΑΛΛΗ.

Παράλληλα, θα γίνουν και άλλες αλλαγές ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι απομακρυσμένων από σταθμούς του Μετρό περιοχές. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Δήμου Πετρούπολης, Ιλίου, Καματερού θα μπορούν να μετακινούνται πλέον από και προς τον σταθμό του Μετρό Ανθούπολη, μέσω τροποποίησης της διαδρομής των γραμμών 704 και 747, οι οποίες σήμερα καταλήγουν στον σταθμό Αττική.

Επίσης θα γίνουν οι εξής αλλαγές:

Ιδρύεται γραμμή από Αχαρνές προς το νοσοκομείο Αγ. Αναργύρων Κηφισιάς, ώστε να εξασφαλίζεται η σύνδεση των περιοχών Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Α. Λιοσίων, Αγ. Αναργύρων με το νοσοκομείο.
Τροποποιείται η διαδρομή της γραμμής 444, ώστε να συνδέεται απευθείας η περιοχή Άνω Πατησίων, Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας με το σταθμό Ειρήνη και το ΟΑΚΑ.

Τροποποιείται η διαδρομή της γραμμής 420 ώστε να συνδέει τα ΚΤΕΛ Κηφισού με το σταθμό του Μετρό Άγιος Αντώνιος, με μία αλλαγή που θα συνδέει την λεωφόρο Κηφισού με το Μετρό.
Η γραμμή Α4 θα συνδέει τις περιοχές Άνω Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Κ. Ηλιούπολης με το σταθμό Αγ. Δημητρίου
Η γραμμή Β8 τις περιοχές Ν. Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης με το σταθμό Άνω Πατησίων
Η γραμμή Γ10 τις περιοχές Ανάκασας, Αγ. Αναργύρων με το σταθμό Κάτω Πατησίων
Η γραμμή Α16 τη περιοχή Ελευσίνας με το σταθμό Αιγάλεω μέσω της Ιεράς οδού.
Η γραμμή 154, η οποία συνδέει σήμερα τη περιοχή της Βούλας - Άνω Γλυφάδας με το σταθμό μετρό Αγ. Δημητρίου, τροποποιείται και θα καταλήγει στο σταθμό μετρό Ελληνικού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στις γραμμές λεωφορείων της Αθήνας [χάρτες]"

ΥΠΟΙΚ: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Ψηφίσθηκε από την Βουλή η διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία η πρώτη δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α καταβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.

Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Οικονομικών το ποσό φόρου το οποίο έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους θα συμψηφιστεί με το συνολικά οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία αφορά μόνο στην παράταση της πληρωμής της πρώτης δόσης. Θα ακολουθήσει νέα τροπολογία κατά πάσα πιθανότητα μετά το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι, με την οποία θα γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για διόρθωση των λανθασμένων εκκαθαριστικών σε 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ"

Χρ. Λαζαρίδης: «Δεν έφτιαξα εγώ τον ΕΝΦΙΑ», «έρχονται κι άλλες διορθώσεις»

Αισιοδοξία σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος παράλληλα αποποιήθηκε τον χαρακτηρισμό του θαυμαστή και του πατέρα του ΕΝΦΙΑ.

Στις δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην εμπλοκή του στη διαμόρφωση του νέου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, λέγοντας: «Εγώ καταρχήν δεν έφτιαξα τον ΕΝΦΙΑ. Έχω τρία παιδιά, ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένα από αυτά. Εγώ κλήθηκα σε 2-3 περιπτώσεις που είχε προκύψει μεγάλο πρόβλημα να βρω μια λύση. Εάν ήταν καλό, θα χρειαζόταν να παρέμβει ο καθένας να βρει λύση; Αγωνίζομαι και τώρα να διορθωθεί, περαιτέρω να διορθωθεί από ό,τι ήδη διορθώθηκε».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το λάθος στον υπολογισμό του φόρου επισήμανε ότι «πρώτα πρέπει να διορθώσεις το λάθος, να ανακουφίσεις τον κόσμο, να δεις και τι άλλες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουμε μια ιδέα για το ποιοι φταίνε, αλλά προέχουν οι διορθώσεις του φόρου οι οποίες θα κατατεθούν την άλλη εβδομάδα στη Βουλή γιατί έχουν βρεθεί ακόμη δυο τρία πράγματα» και διαβεβαίωσε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση για τα ξενοίκιαστα ακίνητα.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι «πάμε στο Παρίσι και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να πετύχουμε πράγματα, όχι για να μας ελεήσει ο Μεγαλοδύναμος».

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και πως η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, είπε ότι πριν από λίγους μήνες η αντιπολίτευση αμφισβητούσε την ικανότητα της συγκυβέρνησης να βρει 151 βουλευτές, ενώ τώρα πλέον μιλά για 180. «Είναι αρκετά πιθανό να εκλέγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Είναι πολύ πιο πιθανό τώρα να βρεθούν οι 180 βουλευτές από ό,τι ήταν πριν δυο μήνες, και πολύ περισσότερο από ό,τι ήταν πριν έξι μήνες» εξήγησε. Μάλιστα, σε ερώτηση αν έχει εισηγηθεί στον κύριο Σαμαρά πρόωρες εκλογές, απάντησε: «Θεός φυλάξοι».

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρ. Λαζαρίδης: «Δεν έφτιαξα εγώ τον ΕΝΦΙΑ», «έρχονται κι άλλες διορθώσεις»"

Έως 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση καταβολής του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου θα μπορεί να καταβληθεί η πρώτη από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες.

Στην τροπολογία ορίζεται ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες οι οφειλές για τον ΕΝΦΙΑ ούτε λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση φορολογικής ενημέρωσης και βεβαίωσης.

Τη ρύθμιση υπογράφουν οι υπουργοί, Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης.

Ποια λάθη διορθώνει το υπουργείο

  • Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.

  • Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε έξι δόσεις, με την πρώτη να είναι καταβλητέα την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 και την τελευταία στο τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

  • Βελτιώνεται και ηλεκτρονικοποιείται το πλαίσιο για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε όσους τις δικαιούνται. Συγκεκριμένα:

  • Καταργείται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

  • Ηλεκτρονικοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση απαλλαγής σε αναπήρους για τη διευκόλυνσή τους.

  • Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλονιάς.

  • Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει απλό και χρηστικό οδηγό ορθής συμπλήρωσης του Ε9, επισημαίνοντας στους φορολογούμενους συνήθη σφάλματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί. Σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχιών του συστήματος, αυτές θα διορθωθούν πριν την έκτη και τελευταία δόση.
in
Διαβάστε Περισσότερα » "Έως 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση καταβολής του ΕΝΦΙΑ"

Αντισυνταγματικός ο νόμος Διαμαντοπούλου για το μπόνους στα παιδιά πολύτεκνων

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με δύο αποφάσεις του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 3966/2011 («νόμος Διαμαντοπούλου») που δίνει μπόνους στα τέκνα των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για καθ' υπέρβαση εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικό το «νόμο Διαμαντοπούλου» που δίνει μπόνους στα τέκνα των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για καθ' υπέρβαση εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο «νόμος Διαμαντοπούλου» προβλέπει ένα σημαντικό μπόνους θέσεων για την καθ' υπέρβαση εισαγωγή των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, το οποίο ανέρχεται στο 35% για τις Στρατιωτικές Σχολές και στο 14% για τις Αστυνομικές Σχολές.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 986-988/2014 αποφάσεις της έχει κρίνει ότι η ειδική αυτή μεταχείριση για την καθ΄ υπέρβαση εισαγωγή των τέκνων των πολυτέκνων και των τριτέκνων οικογενειών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή, βάσει των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι η σχετική διάταξη του νόμου 3648/2008 που θεσπίζει το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών της καθ' υπέρβασης εισαγωγής τους στις Στρατιωτικές Σχολές είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος χειρίστηκε τις υποθέσεις αυτές «το σκεπτικό των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών είναι ότι ο νόμος 3648/2008 εισάγει υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων ιδιαιτέρως ευνοϊκή μεταχείριση και περιορίζει τα τέκνα των λοιπών οικογενειών, που είναι και τα περισσότερα, σε πολύ μικρό, σε σχέση με τον αριθμό τους, ποσοστό θέσεων, παραβιάζοντας τις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας εκάστου».

Επίσης, ο κ. Αγγελάκης σημειώνει ότι , «ανοίγει ο δρόμος της δικαστικής διεκδίκησης για τους υποψηφίους της γενικής σειράς που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν φέτος σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές», δηλαδή, «οι υποψήφιοι της γενικής σειράς μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά τις θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών».

Ενδεικτικά, ο κ. Αγγελάκης, αναφέρει ότι στη Σχολή Ευελπίδων οι θέσεις της γενικής σειράς είναι 131, ενώ οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών είναι 70. Αντίστοιχα, οι θέσεις της γενικής σειράς για τη Σχολή Αστυφυλάκων είναι 203, ενώ οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών είναι 31.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντισυνταγματικός ο νόμος Διαμαντοπούλου για το μπόνους στα παιδιά πολύτεκνων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news