facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Χαρδούβελης: Στο... μέλλον η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ξενοίκιαστα

Για αργότερα παραπέμπεται η μείωση του φόρου στα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα κτίσματα. Παραδέχεται τα λάθη ο Χαρδούβελης. Απώτερος στόχος ο φόρος να μειώνεται σταδιακά και να καταλήξει στους ΟΤΑ. Ποιες είναι οι αλλαγές που προχωρούν άμεσα.

Την καυτή πατάτα του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και τις Περιφέρειες ετοιμάζεται να πετάξει η κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη «στόχος είναι οι επιβαρύνσεις να μειώνονται σταδιακά και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Η ιδέα να εισπράττουν οι ΟΤΑ τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι καινούργια. Ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην προοπτική αυτή, όταν ο νέος φόρος στόχο είχε «περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερα» χωρίς κανείς να μπορεί να φανταστεί τότε, το πατατράκ που θα έφερνε η εκκαθάριση.

Είχε πέσει στο τραπέζι και κατά το αρχικό εγχείρημα προσδιορισμού του φόρου ακινήτων από την τρικομματική τότε κυβέρνηση αλλά λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, μετατέθηκε για αργότερα. Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας είσπραξης αλλά και των εσόδων από το φόρο ακινήτων στους Δήμους, συνεπάγεται βέβαια αντίστοιχη μείωση της επιχορήγησης που λαμβάνουν.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι πλέον να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και αν τους λείπουν πόροι να καλύπτουν τις τρύπες από ίδια έσοδα, δημιουργεί ενδεχομένως ένα επικίνδυνο …μίγμα για τους ΟΤΑ.

Η πρόθεση της κυβέρνησης πάντως είναι σαφής. Χωρίς να υπάρχει χρονικός προσδιορισμός ο ΕΝΦΙΑ – με υποσχέσεις σταδιακού «κουρέματος» - θα αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, αυτό το μοντέλο ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου ισχύουν φόροι ακίνητης περιουσίας.

Κατά τα λοιπά από τη γραπτή δήλωση του υπουργού Οικονομικών προκύπτει πρόθεση μελλοντικής – επίσης χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά- μείωσης των επιβαρύνσεων για κενά ξενοίκιαστα ακίνητα, αναγνωρίζονται οι «αστοχίες» του νόμου και τα λάθη και τονίζεται ότι «σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχιών του συστήματος, αυτές θα διορθωθούν πριν την έκτη και τελευταία δόση».

Με την καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ, γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα προκειμένου να δημιουργηθεί ενιαία βάση για την Ακίνητη Περιουσία, με στοιχεία που συμπληρώνονται και διορθώνονται συνεχώς.

Αναλυτικά, η δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη αναφέρει τα εξής:

Με την καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ, γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα προκειμένου να δημιουργηθεί ενιαία βάση για την Ακίνητη Περιουσία, με στοιχεία που συμπληρώνονται και διορθώνονται συνεχώς.

Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά κοστολογήθηκε ηλεκτρονικά η φορολογία παρ΄ ότι δεν υπάρχει συλλογική – τόσο για τους πολίτες όσο και για το Δημόσιο - εμπειρία μιας τέτοιας διαδικασίας.

Αυτός είναι ο τρόπος που εφαρμόζεται και διεθνώς για να περιοριστούν οι πιθανότητες φοροδιαφυγής και να αποδυναμωθεί η αδιαμεσολάβητη σχέση φορολογούμενου - έφορου που πολλές φορές οδηγούσε σε στρεβλώσεις.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων περιουσίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Η χώρα μας παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά παράλληλα δεν είχε Κτηματολόγιο, στερείτο οργανωμένης σύγχρονης κτηματαγοράς και κυρίως δεν υπήρχε φορολογική βάση για τα ακίνητα, αφού όσα στοιχεία υπήρχαν ήταν αποσπασματικά και ελλιπή, αφού άλλα καταγράφονταν στα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης (Ε9 και Ε2) και άλλα από τους ΟΤΑ και τη ΔΕΗ ΔΕΗ -1,16%.

Μέσα σε σύντομο χρόνο έγιναν πολλά. Υπήρξαν, όμως, αστοχίες στην εφαρμογή του νόμου. Το πρώτο σφάλμα που εντόπισα, επιχείρησα να το βελτιώσω άμεσα. Η παρέμβαση που έγινε τον Ιούνιο αφορούσε περίπου 2.000.000 φορολογούμενους πολίτες. Εντοπίστηκαν όμως και άλλα λάθη στη συνέχεια για τα οποία – με τη νομοθετική παρέμβαση που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών - προχωρούμε στη βελτίωση και τον εξορθολογισμό τους. Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις όσο η βάση γίνεται πληρέστερη και αντιπροσωπευτικότερη, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ανοίκιαστων κτισμάτων.

Βασική δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ως προϋπόθεση σωστής και δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών καθώς και η διόρθωση λαθών και αδικιών που μπορεί να προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου. Στόχος είναι οι επιβαρύνσεις να μειώνονται σταδιακά και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να διορθώσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να προβούν και εκείνοι με τη σειρά τους στις απαραίτητες διορθώσεις και παράλληλα να εξασφαλίσει το δημοσιονομικό στόχο με διευρυμένη, όμως, φορολογική βάση. Περισσότεροι υπόχρεοι να πληρώσουν λιγότερα.

Οι βασικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.

2. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε έξι δόσεις, με την πρώτη να είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου 2014 και την τελευταία στο τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

3. Βελτιώνεται και ηλεκτρονικοποιείται το πλαίσιο για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε όσους τις δικαιούνται. Συγκεκριμένα:

3.1. Καταργείται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

3.2. Ηλεκτρονικοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση απαλλαγής σε αναπήρους για τη διευκόλυνσή τους.

4. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλονιάς.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει απλό και χρηστικό οδηγό ορθής συμπλήρωσης του Ε9, επισημαίνοντας στους φορολογούμενους συνήθη σφάλματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί. Σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχιών του συστήματος, αυτές θα διορθωθούν πριν την έκτη και τελευταία δόση.

Η διευκόλυνση του πολίτη αποτελεί υψίστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομικών».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδούβελης: Στο... μέλλον η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ξενοίκιαστα"

ΠΟΑΣΥ:Διακοπή συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας TETRA

Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ
Κοιν.: 1) Πολιτικά κόμματα
2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
3) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα, η Ελληνική Αστυνομία ήρθε αντιμέτωπη με την απροσδόκητη διακοπή των λειτουργιών του ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνιών TETRA, λόγω εκπνοής της δεκαετούς συμβάσεως που συνόδευε την εγκατάστασή του και την αναγκαστική επιστροφή σε ξεπερασμένου τεχνολογικού τύπου ασύρματους των δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα, όπου και ο τελευταίος κακοποιός ήταν σε θέση να «κρυφακούει» τις επιχειρησιακές ενέργειες.

Όλοι γνωρίζουμε τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του Έλληνα Αστυνομικού, αλλά και για αυτή καθ' αυτή την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και εγείρονται εύλογα ερωτηματικά, τα οποία επιτείνουν τόσο την καθημερινή ανασφάλεια των συναδέλφων όσο και την συνεχιζόμενη απογοήτευση που τους προκαλούν οι αποφάσεις των Ηγεσιών τους, διαχρονικά.

Δυστυχώς, το ακριβοπληρωμένο σύστημα επικοινωνιών για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το γνωστό C4I, αντί να επεκταθεί για τις ανάγκες όλων των Σωμάτων Ασφαλείας και των φορέων Πολιτικής Προστασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως προβλεπόταν και από τις γνωστές «λεόντειες συμβάσεις», αποτέλεσε επί μακρόν πεδίο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά και δικαστικών ερευνών, χωρίς ωστόσο να διαλυθούν οι σκιές που εξ αρχής συνόδευαν την σκανδαλώδη, όπως τελικά αποδείχθηκε, αυτή υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, αντί οι πολιτικές και φυσικές ηγεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας να μεριμνήσουν εγκαίρως -και ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα των ερευνών γύρω από την ορθότητα των συμβάσεων του C4I-, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των σύγχρονων υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας, άφησαν ...αμέριμνα το χρόνο να κυλήσει ως την εκπνοή της συγκεκριμένης σύμβασης του συστήματος ΤΕΤRΑ. Επέδειξαν έτσι ολιγωρία στην αντιμετώπιση τόσο των αυξημένων κινδύνων που επωμίζονται σήμερα οι συνάδελφοί μας όσο και για το όποιο κόστος έχει η μετάπτωση σε παρωχημένα συστήματα επικοινωνιών σε επιχειρησιακό επίπεδο (νεκρές ζώνες λόγω μορφολογίας εδάφους -αποστάσεων, αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ Κέντρου και επιχειρησιακών μονάδων) όσο και προσωπικό (τροφοδότηση αγχωτικών καταστάσεων, χρήση προσωπικών κινητών τηλεφώνων κλπ).

Κύριε Υπουργέ,

Ο Έλληνας Αστυνομικός απαιτεί στις σημερινές ζοφερές συνθήκες υπηρεσιακής ζωής και προσωπικής διαβίωσης, η Ηγεσία του να κάνει τα ανθρωπίνως αδύνατα δυνατά για να τον προστατεύει αν όχι από τα απρόβλεπτα, τουλάχιστον από κάθε ορατό και προβλέψιμο κίνδυνο.

Σας καλούμε, να δώσετε το συντομότερο δυνατόν τέλος στο όλον πρόβλημα και με διαφανείς και συμφέρουσες διαδικασίες για το ελληνικό δημόσιο, να μεριμνήσετε για την εγκατάσταση σε όλη τη χώρα ενός σύγχρονου και ασφαλούς συστήματος επικοινωνιών, όπως αρμόζει σε σύγχρονα σώματα και όχι σε αστυνομίες υπανάπτυκτων κρατών.

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης μόνο προβλήματα μπορεί να συσσωρεύσει και ελπίζουμε η λύση να μη βρεθεί μετά από τετελεσμένα γεγονότα και μάλιστα τραγικά.



Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΑΣΥ:Διακοπή συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας TETRA"

Ερευνα για νέο σκάνδαλο με τηλεπαιχνίδια

«Ιερογλυφικά», κόλπα τηλεπαρουσιαστών και χιλιάδες εξαπατημένοι τηλεθεατές

Εκτεταμένη έρευνα πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για ενδεχόμενο νέο μεγάλο σκάνδαλο με τηλεπαιχνίδια-παγίδες περίπου δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη δικαστική έρευνα για το ίδιο θέμα, με πρωταγωνιστή επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης που είχε οδηγήσει σε σειρά ποινικών διώξεων. Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών και άλλες αναφορές και αφορά τηλεπαιχνίδια που προβάλλονται καθημερινά και χρησιμοποιούν ως και αραβικούς αριθμούς ή ιδιόμορφα... «ιερογλυφικά» σύμβολα προκειμένου να παραπλανήσουν εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές, οι οποίοι με δέλεαρ αυξανόμενα ποσά της τάξεως των 3.000-4.000 ευρώ καλούν τηλεφωνικές γραμμές υψηλής χρέωσης για να επιλύσουν μαθηματικές πράξεις ή άλλους γρίφους, που είναι ωστόσο κρυπτογραφημένες και με αλλοιωμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην κερδίζει κανείς επί εβδομάδες!

«Απατηλή διαδικασία»
Οπως έχει διαπιστωθεί, τα συγκεκριμένα τηλεπαιχνίδια παραβιάζουν τους κανόνες αδειοδότησής τους, ενώ δεν προχωρούν σε καμία διευκρινιστική αναφορά με επίκληση ότι «δεν μπορούν να βοηθούν τους παίκτες να λύνουν τους γρίφους», ενώ και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν εξηγούν πώς αυτό προκύπτει. Στελέχη της Επιτροπής μίλησαν στο «Βήμα της Κυριακής» για «μια προφανώς απατηλή διαδικασία» που γίνεται για άλλη μία φορά μπροστά στα μάτια χιλιάδων πολιτών. Μάλιστα αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας να υπάρξει άμεση ενημέρωση των δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της αρμόδιας Επιτροπής για τηλεπαιχνίδια, έχουν αδειοδοτηθεί τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες τηλεηχοπληροφόρησης που έχουν λάβει άδειες για περισσότερα από 20-30 παιχνίδια με τη μορφή κουίζ, γρίφων, αριθμητικών πράξεων κ.τ.λ. Για να αποφευχθεί η προηγούμενη απάτη με τις ανεξέλεγκτες εταιρείες που άφηναν τους τηλεθεατές για ώρα να περιμένουν στις γραμμές υψηλής χρέωσης για να συμμετέχουν στο τηλεπαιχνίδι και να «βγουν» στον αέρα - κάτι που συνέβαινε σπανιότατα -, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές «ασφαλιστικές δικλίδες». Ετσι λοιπόν αυτός που καλεί με χρέωση 1,5-2 ευρώ ανά κλήση ενημερώνεται αμέσως ότι η κλήση του δεν θα «προωθηθεί» στο τηλεοπτικό πλατό και το τηλέφωνό του κλείνει. Επιπλέον έχει προβλεφθεί να υπάρχει συνεχής ενημέρωση στους τηλεοπτικούς δέκτες στην κάτω πλευρά της οθόνης ότι το ποσοστό των κλήσεων που επιλέγονται να ακουστούν στον τηλεοπτικό αέρα είναι της τάξεως τουλάχιστον ένας στους 9.000! Και ενώ λοιπόν τα περισσότερα παιχνίδια αφορούν προφανείς αναγραμματισμούς λέξεων ή άλλους εύκολους γρίφους για να προσελκύονται οι κλήσεις τηλεθεατών με νόμιμες και οριοθετημένες διαδικασίες, φαίνεται, σύμφωνα με την έρευνα της αρμόδιας επιτροπής, να βρέθηκαν «νέα απατηλά κόλπα».

Το «παιχνίδι» με τους αριθμούς
Ενα από τα παιχνίδια που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ελεγκτών αφορά το κουίζ «Προσθέστε όλα τα νούμερα». Σε αυτό το κουίζ παρουσιάζεται μια αριθμητική παράσταση με προσθαφαιρέσεις και πολλαπλασιασμούς αριθμών με σύμβολα όπως Χ, +, - κ.τ.λ. Ωστόσο στο παιχνίδι πράγματι αποσαφηνίζεται ότι δεν απαιτείται να γίνει υπολογισμός της αριθμητικής παράστασης αλλά απλή πρόσθεση όσων αριθμών φαίνονται στην οθόνη. Ωστόσο εδώ αρχίζει το μεγάλο κόλπο θύματα του οποίου πέφτουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Και αυτό γιατί στο κάτω μέρος της οθόνης περνάει με μικρά γράμματα ένα κείμενο που αναφέρει ότι «καλείστε να προσθέσετε όλους τους πλήρως ορατούς αριθμούς, συμπεριλαμβάνοντας τα αραβικά, λατινικά και ψηφιακά σύμβολα αριθμών, είτε ως όλον είτε ως μέρος άλλων αριθμών, αντεστραμμένα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή μη»! Η παραπλάνηση είναι πολλαπλή, αφού π.χ. το σύμβολο του πολλαπλασιασμού «Χ» της παράστασης θεωρείται ο λατινικός αριθμός 10 που πρέπει να προστεθεί, το ΙΙΙ δεν είναι ο αριθμός 111 που μπορεί να πιστέψει κάποιος αλλά το λατινικό 3 κ.ο.κ. Επιπλέον ουδείς μπορεί να καταλάβει αν γίνονται τρικ με άγνωστα αραβικά σύμβολα αλλά και πόσοι συνδυασμοί μπορεί να γίνουν με τη δυσνόητη πρόσθεση αριθμών, «είτε ως όλον είτε ως μέρος» που μνημονεύεται είτε με τα... αντεστραμμένα σύμβολα όπου το 81 φέρ' ειπείν μπορεί να γίνει 18. Ακόμη μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι με αυτή τη μεικτή γραφή, που θα ζήλευε και η «Γραμμική Β της Κνωσού» ή τα σανσκριτικά, η πράξη 5Χ2 αφορά τον αριθμό 5102...

Με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές να τηλεφωνούν πιστεύοντας ότι ο δικός τους συνδυασμός είναι σωστός ή νομίζοντας ότι απαιτείται απλή πρόσθεση. Και ουδείς επί ημέρες βρίσκει τη σωστή απάντηση στα εν λόγω κουίζ. Ετσι, με δεδομένο ότι σε κάθε παιχνίδι βγαίνουν «αποτυχημένα» 30-40 άτομα στον αέρα με την ψευδαίσθηση ότι έχουν βρει τον γρίφο και με δεδομένο επίσης ότι το ποσοστό αυτής της επιλογής είναι ένας προς 9.000, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τα έσοδα των «πονηρών» παραγωγών και τις άσκοπες μαζικές κλήσεις που γίνονται, με οφέλη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ των εταιρειών κάθε βράδυ!

Με τους παρουσιαστές να ωρύονται «γιατί οι υποψήφιοι παίκτες δεν βρίσκουν το... προφανές αποτέλεσμα». Το οποίο τελικώς ουδείς, πέρα από τους υπευθύνους της εταιρείας, μπορεί να αντιληφθεί πώς προκύπτει μέσα από... αραβικά και όχι μόνο σύμβολα και αριθμούς που κάνουν «στροφές»!

Τι λένε οι εταιρείες
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τους υπευθύνους της εταιρείας που προβάλλει το εν λόγω παιχνίδι, οι οποίοι αρνήθηκαν να παρουσιάσουν πώς προκύπτουν τα «αθροίσματα» που εμφανίζουν στο τέλος των εκπομπών. Οπως αρνήθηκαν οποιαδήποτε διευκρίνιση επικαλούμενοι έναν «κανονισμό» που αναφέρει ότι «δεν πρέπει να υποβοηθούνται οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι». Οπως αναφέρουν στελέχη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, «αυτός ο κανονισμός αφορά τη ζωντανή μετάδοση της εκπομπής. Και δεν απαγορεύει εκ των υστέρων διευκρινίσεις και ούτε επιτρέπει κάθε αυθαιρεσία». Παράλληλα προκύπτει ότι στο αίτημα αδειοδότησης του εν λόγω παιχνιδιού η εταιρεία δεν έχει αναφέρει οτιδήποτε για αντιστροφή αριθμών, για ψηφιακά σύμβολα κ.τ.λ. και έχει μιλήσει μόνο για «ρωμαϊκούς» (;) αριθμούς!

Παράλληλα το ενδιαφέρον των αρμοδίων ελεγκτών έχουν προσελκύσει και άλλα γριφώδη τηλεπαιχνίδια που αφορούν εκατοντάδες τεμνόμενους ή εγγεγραμμένους κύκλους και εσωτερικούς αριθμούς ή τρίγωνα αλληλοεγγεγραμμένα με αριθμούς εντός αυτών.

2004 -2005
Το μεγάλο κύκλωμα με τα στημένα

Την περίοδο 2004-2005 είχε πραγματοποιηθεί έρευνα από τα Τμήματα Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη που είχε αποκαλύψει μεγάλο κύκλωμα στημένων τηλεπαιχνιδιών με τζίρο 80 εκατ. ευρώ τα οποία προβάλλονταν σε 90 τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας. Στην πρώτη φάση της έρευνας είχαν συλληφθεί επτά άτομα, από τα οποία δύο τηλεπαρουσιάστριες. Ως πρωταγωνιστής αυτής της απάτης είχε κατηγορηθεί επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης που είχε διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα, ένα από τα οποία οδηγήθηκε σε παραίτηση. Ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, ενώ σε ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν και μέλη των εταιρειών του. Το 2008 αποφυλακίστηκε με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Σε βάρος του επιχειρηματία κινήθηκε ποινική διαδικασία για χρέη από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά. Τον Φεβρουάριο του 2012 συνελήφθη πάλι για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 5,5 εκατ. ευρω και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα για νέο σκάνδαλο με τηλεπαιχνίδια"

Οι προϋποθέσεις για μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις προκειμένου να απαλλαγούν από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων περισσότεροι οικονομικά αδύναμοι πολίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλοί τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι με πολύ χαμηλά εισοδήματα αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οι προβλεπόμενες από το νόμο μερικές ή ολικές απαλλαγές θα χορηγούνται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς την προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημέρότητας.

Τα μόνα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση απαλλαγών θα είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί, καθώς και το άθροισμα των τετραγωνικών των κτισμάτων, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο των 150 τετραγωνικών μέτρων.

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι προϋποθέσεις για μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι πλέον οι εξής:

Για τους φτωχούς φορολογούμενους:

α) Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

β) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τις οικογένειες με ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω:

α) Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

β) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Στις περιπτώσεις τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, ενώ για τους υπόλοιπους με χαμηλό εισόδημα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50%.

Τα δεδομένα υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, οπότε, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο υπολογισμός των απαλλαγών θα γίνεται αυτόματα από το σύστημά του χωρίς να απαιτείται η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Ακόμη, από τον ΕΝΦΙΑ θα απαλλαγούν πλήρως τα κτίσματα που βρίσκονται στο νησί της Κεφαλονιάς, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε στις περιουσίες των κατοίκων του νησιού ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός. Απαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθούν και για ακίνητα άλλων σεισμόπληκτων περιοχών.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόσθετες απαλλαγές και εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ή ξενοίκιαστα κτίσματα, αποφασίστηκε ότι δεν πρόκειται τελικά να νομοθετηθούν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι προϋποθέσεις για μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ"

Υπ. Εργασίας:Πρόγραμμα στέγασης για 800 ανέργους

Έως 11.000 ευρώ για κάθε άστεγο θα καλύπτει το υπ. Εργασίας. Το πρόγραμμα προβλέπει την κατάρτιση ή εργασιακή ένταξη του ωφελούμενου σε επιχειρήσεις αλλά και δυνατότητα δημιουργίας δικής του εταιρείας.

Πρόγραμμα για τη στέγαση, σίτιση και φροντίδα τουλάχιστον 800 άστεγων εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το υπουργείο Εργασίας.

Μέσω Δήμων, μη κυβερνητικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανισμών, οι άστεγοι θα εγκαθίστανται σε σπίτια, για τα οποία ο αρμόδιος φορέας θα πληρώνει το ενοίκιο και τους πάγιους λογαριασμούς. Παράλληλα, οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος που θα επιλεγούν θα επιδιώξουν την εργασιακή επανένταξη του ωφελούμενου, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας αντίστοιχα με τα προγράμματα voucher που ισχύουν για τους ανέργους, ή μέσω επιδοτούμενης απασχόλησης. Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2014, αφορά περίπου 800 άστεγους ή οικογένειες και έχει συνολικό προϋπολογισμό 9,4 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου αναμένεται σήμερα, να θέσει σε δημόσια διαβούλευση πρόσκληση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΝΠΔΔ, Εκκλησιαστικά Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, φορείς της Εκκλησίας και πιστοποιημένα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποδεδειγμένα δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών, ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα, εντάσσεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για Στέγαση και Επανένταξη των αστέγων, όπως προβλέπεται στο νόμο 4052 του 2012.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα στοχεύει σε οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων ή έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι και δύναται άμεσα να επανενταχθούν. Επιπλέον, στοχεύει στην επανένταξη γυναικών που φιλοξενούνται σε Ξενώνες για γυναίκες θύματα βίας και σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, εφόσον στερούνται τη δυνατότητα, ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή κατοικία.

Απευθύνεται δηλαδή σε:

• οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων

• οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων

• γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας

• άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν.

Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη στο πρόγραμμα κατ' εκτίμηση 800 ατόμων για διάστημα έως και ενός έτους. Το συνολικό κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ ανά ωφελούμενο άτομο. Από το συνολικό ποσό, ο φορέας διαχείρισης θα κερδίζει περί το 9% με 10%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 9.400.000 ευρώ.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται, κατά περίπτωση, στους ωφελούμενους του προγράμματος, είναι:

• στέγαση
• κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης
• ψυχοκοινωνική υποστήριξη
• εργασιακή συμβουλευτική
• νομική συμβουλευτική
• χρηματοοικονομική διαχείριση
• διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. καθοδήγηση για την αξιοποίηση προγραμμάτων, δράσεων ή παροχών στις οποίες θα μπορούσε να ενταχθεί ο ωφελούμενος).
• Δαπάνες στέγασης

Στις δαπάνες στέγασης που κρίνονται επιλέξιμες για τη συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

1. Κάλυψη ενοικίου έως του ποσού των 200 ευρώ για ένα άτομο, έως 250 ευρώ για δύο ενήλικες και έως του ποσού των 300 ευρώ για οικογένεια και για διάστημα έως ενός έτους ή

2. Κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας κυριότητας ή νομίμως παραχωρημένης του ωφελούμενου, έως του ποσού των 3.600 ευρώ

3. Δαπάνες οικοσκευής, βασικών αναγκών ένδυσης και υπόδησης, υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας και σύνδεσης στο διαδίκτυο, έως του ποσού των 2.500 ευρώ

4. Δαπάνες κάλυψης καθημερινών αναγκών (περιλαμβανομένης σίτισης και καρτών μετακίνησης), έως του ποσού των 130 ευρώ για ένα άτομο και ως 250 ευρώ για οικογένεια, μηνιαίως.

Εργασιακή επανένταξη

Βασικός στόχος του πυλώνα της εργασιακής επανένταξης είναι η παροχή δράσεων πληροφόρησης και εργασιακής συμβουλευτικής και στην συνέχεια η προώθηση τους στην αγορά εργασίας ή η υποστήριξή τους, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο της αυτοαπασχόλησης ή εναλλακτικών μορφών απασχόλησης.

Ειδικότερα, επιχορηγούνται οι εξής ενέργειες:

Α. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου, έχουν διάρκεια όχι μεγαλύτερη των 12 μηνών και διέπονται από τις γενικές διατάξεις περί συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ως ποσό χρηματοδότησης υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις, με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Β. Υποστήριξη για τη δημιουργία επιχείρησης. Προβλέπεται η δυνατότητα αυτοαπασχόλησης, ή δημιουργίας μικρής επιχειρηματικής μονάδας, ή εναλλακτικά, ενασχόλησης στη παροχή υπηρεσιών (π.χ φροντίδα ηλικιωμένων).

Ως ποσό χρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη ενέργεια ορίζεται το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών για διάστημα μέχρι 12 μήνες, το οποίο θα παρέχεται με τη διαδικασία του εργόσημου και στην περίπτωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η επιδότηση ενοικίου επαγγελματικού χώρου και η αγορά του βασικού εξοπλισμού, συνολικά μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

Γ. Απασχόληση στον αγροτικό τομέα. Αποτελεί εναλλακτική δυνατότητα απασχόλησης σε όσους/όσες επιθυμούν να μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα και να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω χώρο. Ως ποσό χρηματοδότησης ορίζεται η επιδότηση ημερομισθίων και ασφαλιστικών εισφορών, η οποία δύναται να παρέχεται με τη διαδικασία του εργόσημου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης αγροτικού τεμαχίου και αγοράς βασικού εξοπλισμού, συνολικά μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

Εναλλακτικά, μπορεί να προβλεφθεί voucher κατάρτισης.

Σκοπός της ενέργειας είναι η επίτευξη της δομημένης πορείας εισόδου των αστέγων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Το συνολικό κόστος της δράσης δεν θα υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ ανά ωφελούμενο.

Αντικείμενο της ενέργειας αποτελεί η παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

-Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες

-Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας μέχρι 2000 ωρών, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τους 12 μήνες.

Η Πρακτική άσκηση θα υποστηρίζεται από τον επόπτη πρακτικής που θα ορίσει ο πάροχος κατάρτισης.

-Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης.

-Επιχορήγηση της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης πρόσκλησης.

Ως Αρχή Διαχείρισης του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη » ορίζεται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Συγκεντρωτικός Πίνακας των Κατηγοριών Επιλέξιμων Δαπανών και των αντίστοιχων Επιλέξιμων Ορίων ανά ωφελούμενο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΟΡΙΑ

Μεμονωμένα άτομα
Οικογένειες
1ος Πυλώνας Ενεργειών: Δαπάνες Στέγασης

Κάλυψη ενοικίου για διάστημα έως ενός έτους

Έως του ποσού των 180 ευρώ για ένα άτομο, έως 240 ευρώ για δύο ενήλικες μηνιαίως
Έως του ποσού των 280 ευρώ για οικογένεια μηνιαίως
Κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας
έως του ποσού των 3.600 ευρώ
έως του ποσού των 3.600 ευρώ
Δαπάνες οικοσκευής, βασικών αναγκών ένδυσης και υπόδησης,  υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας και σύνδεσης στο διαδίκτυο
έως του ποσού των 1.500 ευρώ
έως του ποσού των 2.000 ευρώ
Δαπάνες κάλυψης καθημερινών αναγκών (περιλαμβανομένης σίτισης και καρτών μετακίνησης)
έως του ποσού των 200€ μηνιαίως
ως του ποσού των 250 ευρώ μηνιαίως
2ος Πυλώνας Ενεργειών: Δαπάνες Εργασιακής Επανένταξης

Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
κατώτατος βασικός μισθός, όπως ορίζεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις, με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.
Υποστήριξη στη δημιουργία επιχείρησης /αυτοαπασχόληση, ή δημιουργίας μικρής επιχειρηματικής μονάδας
μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ συνολικά
Απασχόληση στον αγροτικό τομέα
μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ συνολικά
Παροχή υπηρεσιών κατάρτισης μέσω Voucher κατάρτισης
μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ συνολικά

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας:Πρόγραμμα στέγασης για 800 ανέργους"

Δεν θα δώσει θρησκευτικό όρκο η Ρένα Δούρου στη σημερινή ορκωμοσία

Παρόντος (εκτός απροόπτου) του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, στο κλειστό γυμναστήριο Ανω Λιοσίων, η ορκωμοσία της Ρένας Δούρου.

Βέβαια, η νέα περιφερειάρχης Αττικής δεν θα δώσει θρησκευτικό όρκο, αλλά θα κάνει, όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, μια… δήλωση πίστης («δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»)…

Την πρόλαβε…:
Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τα όσα έχουν μεταδοθεί, η Ρένα Δούρου δεν θα είναι η πρώτη περιφερειάρχης που δίνει πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο – την… πρόλαβε ο (επίσης Συριζαίος) νέος περιφερειάρχης Ιονίων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος ορκίστηκε στις αρχές Αυγούστου.

Επίσης, εκτός τη Ρένα, πολιτικό όρκο θα δώσουν (σχεδόν όλοι) οι αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής της, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, αλλά και οι Θανάσης Τζήμερος και Κωστής Ψαραδέλης (Δημιουργία Ξανά) και η Δέσποινα Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ)…

Συγκέντρωση κατά ΧΑ
Σημειωτέον επίσης ότι, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, κατά τη διάρκεια της σημερινής ορκωμοσίας έχει προγραμματιστεί αντιφασιστική συγκέντρωση, καθώς, ως γνωστόν, η ΧΑ έχει εκλέξει 6 περιφερειακούς συμβούλους με επικεφαλής τον Ηλ. Παναγιώταρο.

Η είδηση έχει τη σημασία της σε συνδυασμό και με τα όσα συνέβησαν στην προχθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπου δεν έγινε δεκτός ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γ. Χασιώτης. Μάλιστα, όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν να υπάρξει σθεναρή αντίδραση σε ενδεχόμενες ακραίες ρατσιστικές συμπεριφορές στο Δημοτικό Συμβούλιο…

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα δώσει θρησκευτικό όρκο η Ρένα Δούρου στη σημερινή ορκωμοσία "

«Κλειδώνουν» οι 6.500 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τις 6.500 απολύσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του έτους, βάσει της συμφωνίας που υπάρχει με την τρόικα.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι απολύτως συνεπής ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, καθώς αυτό θα διευκολύνει συνολικά τη διαπραγμάτευση αλλά και την προσπάθεια για την επίτευξη των ελληνικών επιδιώξεων στη φορολογία.

Το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει τον υπουργό στην αντιπαράθεση που έχει με το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου επιμένουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί όλη η πολιτική της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι η υλοποίηση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί θα αποτελέσει σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του κ. Σαμαρά.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η «δεξαμενή» των απολύσεων αυτών θα είναι οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα άτομα με πειθαρχικά παραπτώματα και όσοι παρέμεναν στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις και έχει δηλώσει έτοιμος να επωμισθεί ο ίδιος το κόστος της πολιτικής αυτής, προκειμένου να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.
Εκσυγχρονισμός

Τη Δευτέρα επίσης αναμένεται να καθοριστούν οι στόχοι για τον εκσυγχρονισμό σημαντικών δομών της δημόσιας διοίκησης, ενώ θα συζητηθεί και το ζήτημα των προσλήψεων στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στον τομέα της Υγείας.

Κρίσιμο θέμα παραμένει η ενδοδημοτική κινητικότητα, η οποία λήγει στις 5 Σεπτεμβρίου και θα πρέπει ο κ. Αργ. Ντινόπουλος να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία από τους δήμους σε όλη τη χώρα.

Επιτροπή για το χρέος
Σε απογραφή όλων των στατιστικών στοιχείων για τη διαμόρφωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους από το 1995 έως και το 2013 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, συστήνεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδική επιτροπή, η οποία έχει ως αντικείμενο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για την περίοδο 1995-2013».

Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε αίτημα του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προς τον υπουργό Οικονομικών από τις 15 Ιουλίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλειδώνουν» οι 6.500 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014"

Ξεκινούν οι έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων για τα συστήματα εισροών- εκροών

Ελέγχους αρχίζουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες στα πρατήρια καυσίμων σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος εισροών- εκροών.

Οι έλεγχοι ξεκινούν έπειτα από αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξηςκαι θα επικεντρωθούν σε Αττική και Θεσσαλονίκη καθώς βάσει του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής της εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, στα βενζινάδικα των περιοχών αυτών είχε δοθεί διορία το αργότερο μέχρι τις 27 Αυγούστου να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα συστήματα.

Ακόμη, θα ακολουθήσουν έλεγχοι στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων και στην υπόλοιπη χώρα.

Αν διαπιστωθεί αποθήκευση, διακίνηση ή εμπορία υγρών καυσίμων, μέσω δεξαμενών ή αντλιών πρατηρίων υγρών καυσίμων, που δεν συνδέονται με σύστημα εισροών εκροών ή που το σύστημα εισροών εκροών δεν έχει εγκατασταθεί, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή του πρατηρίου διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Τέλος, σε περίπτωση που διαπιστωθεί συνυπαιτιότητα καθ' οιονδήποτε τρόπο από πλευράς του εγκαταστάτη στη διάπραξη των ανωτέρω παραβάσεων, επιβάλλεται και σε αυτόν αυτοτελώς το ανωτέρω διοικητικό πρόστιμο, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων για τα συστήματα εισροών- εκροών"

Περιορισμένες οι παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ λόγω εισπρακτικών αναγκών

Περιορισμένες και αναμενόμενες είναι τελικά οι παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, λόγω των εισπρακτικών αναγκών και στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό με βάση το μνημόνιο, ενώ οι νομοθετικές ρυθμίσεις κατατίθενται σήμερα στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, για φέτος τουλάχιστον, δεν γλιτώνουν από τον ΕΝΦΙΑ τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα, ενώ το μέτρο θα επανεξεταστεί το επόμενο έτος.

Επίσης, μειώνεται, όπως αναμενόταν, ο φόρος στους 4.000 οικισμούς που βρίσκονται σε 457 περιοχές της χώρας, με κόστος περίπου 167 εκατ. ευρώ, η εξόφληση θα γίνει σε έξι δόσεις, έως το Φεβρουάριο του 2015, παρά την «άδεια» της ΕΛΣΤΑΤ για εξόφληση έως και το Μάρτιο του 2015, ενώ καταργείται η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για όσους δικαιούνται απαλλαγές από το φόρο.

Παράλληλα, απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις απαλλαγές των οικονομικά ευπαθών, των αναπήρων και των ιδιοκτητών διατηρητέων και δεσμευμένων ακινήτων, ενώ το σύστημα Taxis αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις «πύλες» του έως τις 15 Σεπτεμβρίου για τη διόρθωση του Ε9 και θα εκδοθεί αναλυτικός οδηγός από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να αποφευχθούν νέα λάθη και νέα αναστάτωση στους ιδιοκτήτες.

Η μόνη, μη αναμενόμενη, κίνηση του οικονομικού επιτελείου για την ελάφρυνση πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αφορά την απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς και άλλων σεισμοπαθών περιοχών της χώρας για ένα έτος, αλλά και αχρηστεμένων ακινήτων που έχουν πληγεί από παλαιότερους σεισμούς.

Το μικρό πακέτο των αλλαγών πήρε χθες το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο της γενικότερης προετοιμασίας της κυβέρνησης εν όψει της «μάχης» που θα δοθεί με την τρόικα από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Από τις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε αμέσως μετά τη σύσκεψη η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη, καθώς οι επίσημες θα γίνουν σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την κατάθεση των σχετικών τροπολογιών στη Βουλή, προκύπτει σαφέστατα το συμπέρασμα ότι η «ζυγαριά» του δημοσιονομικού κόστους δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος μεγαλύτερων και περισσότερων απαλλαγών.

Είναι φανερό ότι το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να παραμείνει προσηλωμένο στο στόχο των βεβαιωμένων εσόδων και φυσικά των εισπράξεων, που πρέπει να ανέλθουν στα 2,65 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα δεν θα ενέκρινε το νέο σχέδιο.

Κάτι το οποίο παραδέχθηκε, χωρίς περιστροφές, και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος, εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρθηκε στις εν λόγω αλλαγές τονίζοντας ότι «δεν αλλάζει η δέσμευση της κυβέρνησης προς την τρόικα ως προς τις βεβαιώσεις».
Από την ανάγνωση της ανωτέρω δήλωσης προκύπτει ότι το οικονομικό επιτελείο δεν κατέστη δυνατόν να πείσει τους τεχνοκράτες της τρόικας ότι εάν προχωρούσε σε περισσότερες ελαφρύνσεις, όπως π.χ. για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, θα ήταν δυνατή η αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου από το 83% στο 88%.

Οι νέες αλλαγές
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που θα λάβουν τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης θα ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή, προκειμένου το σύστημα του Taxis να ανοίξει και πάλι έως τις 15 Σεπτεμβρίου, για να γίνουν και οι όποιες διορθώσεις χρειάζονται, ώστε στις 30 Σεπτεμβρίου να καταβληθεί η πρώτη από τις έξι δόσεις.
Στις προθέσεις, πάντως, του οικονομικού επιτελείου είναι να εξεταστεί αναλυτικά εκ νέου ολόκληρο το σύστημα, ώστε παρόμοια σφάλματα να μην προκύψουν ξανά στο μέλλον.

Αναλυτικότερα, οι διορθωτικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε τελικά το οικονομικό επιτελείο στον ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

* Η πρώτη παρέμβαση αφορά την αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε περισσότερες από 400 περιοχές σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Στις συγκεκριμένες περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης, εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις περσινές και στις φετινές τιμές, ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για το φορολογούμενο.
* Απλουστεύονται οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν την κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά, αφού θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.

* Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις μειώσεις ή τις απαλλαγές να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία, αλλά και χωρίς καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας.

* Οι δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα είναι έξι και θα εκτείνονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να επηρεάζουν καθόλου την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει αναλυτικά τους ενδιαφερόμενους (φορολογούμενους και λογιστές) για τα σφάλματα που έκαναν οι ίδιοι στην υποβολή των δηλώσεών τους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές όποιοι τις δικαιούνται και να υπάρξει ακρίβεια και δικαιοσύνη στην αποτίμηση της φορολογίας τους.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει και νέο ενημερωτικό εγχειρίδιο, ώστε οι ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν σωστά όλα τα πεδία του Ε9 και να έχουν την έκπτωση που δικαιούνται, αφού προηγουμένως διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τα οποία επηρεάζουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και μεταξύ άλλων αφορούν σε ημιτελή κτίσματα, σε εμπράγματα δικαιώματα (επικαρπωτές, συγκυριότητα), στα χαρακτηριστικά των κτισμάτων, όπως προσόψεις, όροφος, δικαίωμα υψούν.

Εξαίρεση για σεισμοπαθείς περιοχές
Η κυβέρνηση προχωρά παράλληλα και σε ορισμένες άμεσες διορθώσεις, όπως η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο.

Η εν λόγω απόφαση άλλωστε αποτελούσε κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό.
Επίσης προβλέπεται και η απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κ.λπ.).

Αντιδρούν τα κόμματα
Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αποφάσεις των διορθώσεων του ΕΝΦΙΑ που αποφασίστηκαν χθες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για ασάφεια σχετικά με την ακριβή μείωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει μεταξύ 3,5 και 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, «η νέα ρύθμιση των έξι δόσεων αλλά και οι αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα από τη φορολογική βαρβαρότητα του ΕΝΦΙΑ, τελικώς δεν πείθουν τους πολίτες».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι θα κληθούν να “πληρώσουν το μάρμαρο” από τα εκκαθαριστικά του, τα οποία, παρά τις εξαγγελίες, δεν είναι σαφές ακόμη πόσο θα μειωθούν».

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «απόλυτο εμπαιγμό», κάνοντας λόγο για «δήθεν ανακάτεμα της τράπουλας για τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται να πληρώσουν οι Ελληνες, όταν ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ παραμένει αναλλοίωτος, με 2,5 εκατομμύρια πολίτες να αδυνατούν πλέον να φοροδοτήσουν».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισήμανε ότι «τόσο οι δήθεν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που τελικά παρέμεινε στην ουσία άθικτος, όσο και η συζήτηση για τις φοροελαφρύνσεις αποτελούν το δόλωμα για να αποσπάσει η κυβέρνηση τη λαϊκή ανοχή σε μια πολιτική που φέρνει νέα αντιλαϊκά ''ισοδύναμα'' και ανατροπές στο εισόδημα, στις συντάξεις, στις εργασιακές σχέσεις».

Η ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «οι κυοφορούμενες διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν αίρουν τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που επιφέρει ο συγκεκριμένος φόρος».

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «απαιτούνται ριζικές αλλαγές, που θα ενσωματώνουν σε κάθε περίπτωση μια προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση για το σύνολο των ακινήτων και όχι καθενός χωριστά και θα προβλέπουν αφορολόγητο»

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιορισμένες οι παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ λόγω εισπρακτικών αναγκών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news