facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Στα ΚΕΠ οι μεταβιβάσεις και οι εκδόσεις αδειών κυκλοφορίας

Από την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν ή να μεταβιβάζουν τις άδειες κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης, μέσω των 1060 Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών

Προς την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση και μεταβίβαση των αδειών κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης, προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν ή να μεταβιβάζουν τις παραπάνω άδειες μέσω των 1060 Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, πλην των 60 υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατατίθενται κάθε χρόνο 60.000 αιτήσεις.

Οι κατηγορίες που αφορά η κοινή υπουργική απόφαση είναι οι εξής:

Α. Άδειες οδήγησης

1. Αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, Α1, Α2, Α.
2. Αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης κατηγορίας Β.
3. Προσθήκη σε ισχύουσα άδεια οδήγησης κατηγορίας Β του κωδικού 96.
4. Επέκταση ισχύουσας άδειας οδήγησης εντός των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, ΒΕ.
5. Επέκταση ισχύουσας άδειας οδήγησης κατηγορίας Β στις κατηγορίες C1 ή C ή D1 ή D με ή χωρίς πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας (Π.Ε.Ι.).
6. Επέκταση ισχύουσας άδειας οδήγησης από τις κατηγορίες C1, C, D1, D σε C1E, CE, D1E, DE αντίστοιχα και εντός των ανωτέρω κατηγοριών με ή χωρίς Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.).
7. Χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) αρχικής επιμόρφωσης.
8. Ανανέωση άδειας οδήγησης (κάθε κατηγορίας).
9. Ανταλλαγή άδειας οδήγησης που έχει εκδοθεί από κράτος μέλος της Ε.Ε. με ελληνική αντίστοιχης κατηγορίας.
10. Μετατροπή ισχύουσας άδειας οδήγησης από Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική και Νότια Κορέα σε αντίστοιχη ελληνική.
11. Μετατροπή ισχύουσας άδειας οδήγησης που εκδόθηκε από την Ελβετία σε αντίστοιχης κατηγορίας άδεια οδήγησης ελληνική χωρίς θεωρητική εξέταση και δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.
12. Αντικατάσταση εντύπου άδειας οδήγησης.
13. Χορήγηση αντιγράφου εντύπου άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής ή φθοράς ή αλλοίωσης.
14. Περιορισμός κατηγοριών ισχύουσας άδειας οδήγησης για λόγους υγείας ή συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.
15. Επαναχορήγηση κατηγοριών άδειας οδήγησης που περιορίστηκαν για λόγους υγείας ή συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

Β. Ειδικές άδειες οδήγησης

1. Χορήγηση ειδικής άδειας οδήγησης Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου.
2. Χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων.
3. Ανανέωση ειδικής άδειας οδήγησης Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτου.
4. Χορήγηση αντιγράφου ειδικής άδειας οδήγησης Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου λόγω απώλειας ή φθοράς ή κλοπής.
5. Επέκταση ειδικής άδειας οδήγησης Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου.

Γ. Οχήματα ιδιωτικής χρήσης

1. Έκδοση άδειας κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτου Μ.Β. μέχρι 4.000 χιλ/μα.
2. Μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας ενάριθμου επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.).
3. Μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας ενάριθμου επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) λόγω κληρονομιάς.
4. Μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας φορτηγού ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) στο όνομα κληρονόμων.
5. Μεταβίβαση φορτηγού ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) μέχρι 4 τόνων.
6. Επικύρωση συμφωνίας μεταβίβασης φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) άνω των 4 τόνων.
7. Χορήγηση βεβαίωσης ακινησίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης.
8. Χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) λόγω απώλειας, φθοράς ή κλοπής.
9. Άρση παρακράτησης κυριότητας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.).

Δ. Οχήματα Δημόσιας Χρήσης (Δ.Χ.)

1. Επικύρωση συμφωνίας μεταβίβασης φορτηγού αυτοκινήτου δημοσίας (Φ.Δ.Χ.).
2. Έκδοση άδειας κυκλοφορίας φορτηγού αυτοκινήτου δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) λόγω μεταβίβασης.
3. Αποχαρακτηρισμός φορτηγού αυτοκινήτου δημοσίας (Φ.Δ.Χ.).

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε σχετικά:

«Τα ΚΕΠ, στην καινούργια εποχή που έχουν περάσει, παρέχουν διαρκώς νέες υπηρεσίες υψηλής ζήτησης για τους πολίτες. Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση ενός επιτυχημένου θεσμού. Η επιτυχία αυτή συνδέεται άρρηκτα με την υψηλή παροχή υπηρεσιών από τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω, για την αφοσίωσή τους στη δουλειά την οποία επιτελούν. Επιπλέον, για το αίσθημα εξυπηρέτησης του πολίτη το οποίο τους διακρίνει, κάτι που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα ΚΕΠ οι μεταβιβάσεις και οι εκδόσεις αδειών κυκλοφορίας"

Βρούτσης: Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης

Απέκλεισε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε αλλαγή των ηλικιακών ορίων για όλους όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «η ομαλή καταβολή των συντάξεων είναι εγγυημένη και διασφαλισμένη για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους».

Σε δηλώσεις του, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 15ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» για τον μήνα Αύγουστο, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι «η ταμειακή ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος έχει ενισχυθεί σημαντικά, με τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί από τον Ιούνιο του 2012 και με την για πρώτη φορά οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής».

Ακόμη ο κ. Βρούτσης αποκλείει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αλλαγή των ηλικιακών ορίων για όλους όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις.

«Δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς» σημειώνει. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της έκθεσης του συστήματος «Ήλιος» με τις συντάξεις και τα επιδόματα για τον μήνα Αύγουστο, η συνταξιοδοτική δαπάνη για το πρώτο οκτάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 18.450.323.134,84 ευρώ και κινείται εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, από την καταβολή του 66,67% που προβλέπει ο προϋπολογισμός και αντιστοιχεί σε 7,32 δισ. ευρώ της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 66,13% που αντιστοιχεί σε 7,26 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 2.313.908.898,06 ευρώ.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 945,73 ευρώ. Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.656.430 άτομα και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.486.321 εκ των οποίων οι 11.520 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

Σε ό,τι αφορά τα προνοιακά επιδόματα, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 163.823 και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 172.667.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα τον Αύγουστο ανέρχεται σε 54.957.200 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο οκτάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 437.667.366 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον εμφανίζει το στοιχείο ότι ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων εμφανίζει μικρή μείωση και από 2.714.191 που ήταν τον Ιούνιο του 2013, φθάνει στους 2.656.430 τον Αύγουστο του 2014, το μέσο εισόδημα από συντάξεις εμφανίζει αύξηση και από περίπου 910 ευρώ τον Ιούνιο του 2013 φθάνει στα 945 ευρώ τον Αύγουστο του 2014.

Αντίστοιχη είναι και η αύξηση της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης, δηλαδή του ποσού που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Από 2.250 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013, φθάνει στα 2.313 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014.

Το πληροφοριακό σύστημα «Ήλιος» παρέχει, για πρώτη φορά, στοιχεία για τη μηνιαία εισροή των νέων συνταξιούχων ανά ταμείο κύριας ασφάλισης και κατηγορία σύνταξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τον Ιούνιο προστέθηκαν 9.707 νέοι συνταξιούχοι, τον Ιούλιο 12.696 και τον Αύγουστο 12.549. Συνολικά, στο τρίμηνο προστέθηκαν 34.952 νέοι συνταξιούχοι.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων συνταξιούχων εντοπίζεται στο ΙΚΑ, σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 54,4% για τους δικαιούχους κύριας σύνταξης.

Τέλος, το 23% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 81 ετών, το 32% κυμαίνεται μεταξύ 71 και 80 ετών, το 40% μεταξύ 51 έως 70 ετών, ενώ μόλις το 1% είναι συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών. Τα υψηλότερα ποσά σύνταξης λαμβάνουν συνταξιούχοι ηλικίας μεταξύ 56 έως 65 ετών.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης"

ΥΠΟΙΚ: Δεν ισχύουν τα περί ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ

Στη διάψευση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη (ΕΣΕΕ) ο οποίος αναφερόμενος σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αποκάλυψε «σκέψεις της κυβέρνησης» για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ περί σχεδίου καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών διευκρινίζει ότι «τα όσα λέγονται και γράφονται περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Στο ίδιο πλαίσιο η ανακοίνωση αποσαφηνίζει κατηγορηματικά ότι «το υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα».

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για κυβερνητικά σχέδια καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή μείωσης του συντελεστή στο 13% σε ορισμένους κλάδους.

«Υπάρχει ένας προβληματισμός στον υπουργό, ότι αν πάμε σε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18 με 19% δεν θα μπορούν να υπάρχουν οι σημερινές εξαιρέσεις, όπως στα τρόφιμα ή τα νησιά. Από την άλλη, ο υπουργός εξετάζει και το σενάριο να παραμείνει ο ΦΠΑ ως έχει, αλλά να πέσει στην οικοδομή στο 13%» σημείωσε ο κ. Κορκίδης, αναφερόμενος στη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Χαρδούβελη.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Δεν ισχύουν τα περί ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ"

Σχέδιο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ από το 2015

Σχέδιο για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των απαλλαγών, καθώς και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει και περιμένει από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων τις προτάσεις του για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κόστος και τις επιπτώσεις του νέου καθεστώτος ΦΠΑ στην αγορά.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν θεωρούν ότι η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή θα επέφερε μείωση του διοικητικού κόστους διεκπεραίωσης του ΦΠΑ, απλοποιώντας δραστικά το σύστημα, ενώ με βάση και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να νομοθετήσει έως τον Οκτώβριο ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Σύμφωνα με το σχέδιο ο νέος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύσει από το 2015 και οι εξαιρέσεις από την εφαρμογή του θα είναι ελάχιστες.

ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Στο στόχαστρο θα μπουν οι χαμηλότεροι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, καθώς επίσης και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 13%, για τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες μεταφορών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την παροχή ύδρευσης, τις επισκευές παλαιών κατοικιών και 6,5% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τον τουρισμό.

Παλαιότερο σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έδειξε ότι αν τη θέση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5%, του μειωμένου 13% και του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 23% έπαιρνε ένας ενιαίος συντελεστής 15,5%, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα ήταν ουδέτερο. Το Δημόσιο δηλαδή δεν θα έχανε έσοδα ΦΠΑ, αφού σε μια σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων το κόστος μπορεί να υποχωρούσε δραστικά, όμως από την άλλη θα αυξάνονταν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής με την εφαρμογή συντελεστή ΦΠΑ 15,5% αντί για 13%.

Εισήγηση ΔΝΤ
Σύμφωνα, με τις προτάσεις που είχε καταθέσει το ΔΝΤ από το 2011, η μεταρρύθμιση του ελληνικού φορολογικού συστήματος θα πρέπει να συμπεριλάβει και την απλοποίηση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, τα κλιμάκια των τεχνικών εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ έχουν προτείνει:

Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%. Μια τέτοιας μορφής απλοποίηση των συντελεστών ΦΠΑ που έχουν ζητήσει οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ συνεπάγεται:

Αύξηση από 6,5% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων και των εισιτηρίων του θεάτρου. Αυτό σημαίνει αυτόματη ανατίμηση των προϊόντων αυτών κατά 11,7% έως 13,6%.

Αύξηση από 6,5% σε 9% ή 11% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, που θα οδηγήσει τις τιμές των υπηρεσιών αυτών σε επίπεδα υψηλότερα κατά 2,34% έως 4,22%.

Αύξηση από 13% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τον κλάδο της εστίασης, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια θεαμάτων. Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7%.

Μείωση από 23% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει όλες τις λοιπές περιπτώσεις πωλήσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών, όπως: πωλήσεις ειδών ένδυσης - υπόδησης, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, νεόδμητων οικοδομών (πλην α' κατοικίας), οικοδομικών υλικών, αυτοκινήτων, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χαρτικών, απορρυπαντικών, ειδών καθαρισμού, ειδών ατομικής καθαριότητας, σχολικών ειδών, παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, παροχή υπηρεσιών από κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, φοροτεχνικούς, οικονομολόγους και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες. Μια τέτοια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι τιμές όλων των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών κατά 1,62% έως 3,25%.

Εναλλακτικά, το ΔΝΤ έχει προτείνει την εφαρμογή ενός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 11% για τα τρόφιμα, την ιατρική περίθαλψη και τον κλάδο του τουρισμού.

Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν αυτοβούλως χωρίς διαβούλευση με την αρμόδια Επιτροπή ΦΠΑ προϊόντα και υπηρεσίες από τον κανονικό (23% στην Ελλάδα) στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Σε καμία περίπτωση δε, δεν μπορούν να χαμηλώσουν τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ κάτω από το 15%, που αποτελεί το κοινοτικό κατώφλι.

Το όριο αυτό προβλέπεται στην Κοινοτική Οδηγία ΦΠΑ και είναι απαράβατο, μέχρι ενδεχομένως να αλλάξει.

Αλλαγές σε κοινοτικό επίπεδο, δεν πρόκειται να γίνουν πριν από τον Οκτώβριο.

Το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενες μετακινήσεις αγαθών και υπηρεσιών από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ στο μειωμένο για την Ελλάδα. Τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής ΦΠΑ των Βρυξελλών, όπου μπορούν να εγκριθούν ενδεχόμενες αλλαγές.

Τι προτείνει το ΔΝΤ
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν προτείνει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.

Κατάργηση απαλλαγών - εξαιρέσεων
Στο στόχαστρο θα μπουν οι χαμηλότεροι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, καθώς επίσης και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 13%, για τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες μεταφορών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την παροχή ύδρευσης, τις επισκευές παλαιών κατοικιών και 6,5% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τον τουρισμό.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ από το 2015"

Βορίδης:Χωρίς εξετάσεις οι καρκινοπαθείς! Ποιες ειδικότητες γιατρών “μπλόκαρε”

Χωρίς δικαίωμα συνταγογράφησης ακόμη και απλών εξετάσεων έμειναν οι ακτινοθεραπευτές αλλά και άλλες ειδικότητες γιατρών... όλης της χώρας μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ που καθορίζει το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και τον τρόπο που θα συνταγογραφούνται. Ανάστατοι οι γιατροί, μπερδεμένοι οι ασθενείς.

Απίστευτο κι όμως...ελληνικό: οι ακτινοθεραπευτές που περιθάλπουν τους καρκινοπαθείς π.χ. με ειδικές ακτινοβολίες δεν μπορούν στη συνέχεια να συνταγογραφήσουν ούτε μια απλή εξέταση αίματος για να διαπιστώσουν εάν ο ασθενής τους θεραπεύτηκε ή όχι.

Το νέο πρόσκομμα προκύπτει από την υπουργική απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί σε ΦΕΚ στις 18 Αυγούστου και προσδιορίζει τον τρόπο που θα γίνονται οι διαγνωστικές εξετάσεις.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στο κόψε -ράψε, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης για να κάνει τη δέουσα ...οικονομία που επιβάλει η τρόικα, ξέχασε να δώσει το δικαίωμα σε βασικές ειδικότητες γιατρών να μπορούν δίνουν παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις στους ασθενείς τους.

Βέβαια μπορεί για τον κ.Βορίδη μια εξέταση να αποτελεί απλά έναν αριθμό στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, για τους ασθενείς όμως και ειδικά για τους καρκινοπαθείς, αποτελεί άλλο ένα δραματικό εμπόδιο για τη θεραπεία τους.

“Πως θα διαπιστώσουμε εμείς οι ακτινοθεραπευτές-ογκολόγοι εάν μια ακτινοβολία σε καρκινοπαθή έχει επιπτώσεις ή αποτελέσματα; Ούτε μια απλή εξέταση αίματος δεν μπορούμε πλέον να χορηγήσουμε. Ούτε λόγος φυσικά για αξονική και μαγνητική. Αντίθετα δίνεται αυτό το δικαίωμα σε παθολόγους -ογκολόγους” σημειώνει στο iatropedia.gr o Διευθυντής Ακτινοθεραπείας ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου Παναγιώτης Παντελάκος.

Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους σοβαρά πάσχοντες; Ότι μετά τις εξειδικευμένες θεραπείες τους θα πρέπει να μπουν σε νέα ταλαιπωρία για ανεύρεση άλλου γιατρού διαφορετικής ειδικότητας για να τους δώσει παραπεμπτικό ακόμη και για μια απλή εξέταση.

Αντίστοιχα με τους ακτινοθεραπευτές, με δεμένα τα χέρια είναι μετά τις αποφάσεις Βορίδη και οι νεφρολόγοι καθώς δεν μπορούν να παραπέμπουν ούτε για απλό σπινθηρογράφημα νεφρών. Κάτι βέβαια που μπορούν να κάνουν οι ουρολόγοι.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης:Χωρίς εξετάσεις οι καρκινοπαθείς! Ποιες ειδικότητες γιατρών “μπλόκαρε”"

Αυστηρότερος γίνεται ο νόμος Κατσέλη. "Φρένο" στην κατάχρηση από ασυνείδητους δανειολήπτες

Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης οφειλετών στον νόμο Κατσέλη, δυνατότητα ένταξης και των μικροεμπόρων, αλλά και αυστηρούς κανόνες ώστε να αποτρέπεται η κατάχρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων από μερίδα δανειοληπτών, περιλαμβάνουν οι αλλαγές σε νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή».

Οι αλλαγές στον νόμο 3869/2010 -γνωστός ως νόμος Κατσέλη- όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον νόμο 4161/2013, συνδυάζονται με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ενέκρινε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Βασική αλλαγή που εισάγουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, είναι η δυνατότητα ένταξης των μικροεμπόρων, καθώς διευρύνει την έννοια του φυσικού προσώπου που μπορεί να ενταχθεί στον νόμο, συμπεριλαμβάνοντας και εκείνα «τα φυσικά πρόσωπα που μετέρχονται εμπορικές πράξεις χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση και των οποίων τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το όριο μέχρι του οποίου υπάρχει απαλλαγή υποβολής δήλωσης»

. Το όριο αυτό είναι ο τζίρος έως 10.000 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επιτρέπει την ένταξη 400.000 περίπου μικροεπιχειρηματιών και επαγγελματιών.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο και για τα νοικοκυριά που αιτούνται να ενταχθούν στον νόμο. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση από το 10% στο 25% της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει στις τράπεζες, με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ.

Οπως προβλέπει το κείμενο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ανάπτυξης, «το ποσό των μηνιαίων καταβολών θα πρέπει να είναι εύλογο με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως εκάστοτε ανακοινώνονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, σε συνδυασμό με την οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος, ωστόσο δεν μπορεί να είναι μικρότερο για μεν τις εμπράγματες οφειλές από το 25% των μηνιαίων δόσεων που όφειλε να καταβάλει σε όλους τους δανειστές μέχρι την υποβολή της αίτησης».

Οι βασικές δαπάνες διαβίωσης όπως έχουν προσδιοριστεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο - 1.347 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια- αποκτούν πάντως πρωταρχική σημασία στον καθορισμό από το αρμόδιο Δικαστήριο της δυνατότητας του δανειολήπτη να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, αποτελώντας σημείο αναφοράς για το εξατομικευμένο προφίλ του κάθε δανειολήπτη, βάσει του οποίου θα γίνεται η ρύθμιση του δανείου.

Εξίσου σημαντική είναι και η αλλαγή που προβλέπεται στο άρθρο 9 του σχετικού νομοσχεδίου βάσει της οποίας, εάν κάποιος δανειολήπτης, που έχει κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο, θέλει να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία, πρέπει να αποπληρώσει το 100% της αντικειμενικής της, αντί του 80% που ισχύει σήμερα, σε βάθος εικοσαετίας - η διάρκεια δεν μεταβάλλεται.

Το αυξημένο ποσοστό οδηγεί σε αύξηση του ποσού που πρέπει να αποπληρώσει ο δανειολήπτης προς τις τράπεζες, αλλάζοντας προς το δυσμενέστερο τους όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας και εκτιμάται ότι αποσκοπεί στο να στερήσει ένα δέλεαρ για την ένταξη στον νόμο Κατσέλη, αποτρέποντας ενδεχομένως και την κατάχρησή του.

Στην αυστηριοποίηση των όρων που επιτρέπουν σε κάποιον να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου, αποσκοπεί επίσης η πρόβλεψη της αυτοδίκαιης έκπτωσης από τη ρύθμιση, όσων δανειοληπτών «καθυστερούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών ή δυστροπούν επανειλημμένα στην τήρησή της».

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να επισπεύσει τις διαδικασίες ένταξης στον νόμο, επιβάλλοντας με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, την κατάθεση όλων των απαιτούμενων εγγράφων με την υποβολή της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο δανειολήπτη. Μεταξύ αυτών είναι η κατάσταση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, το εκκαθαριστικό εισοδήματος, η κατάσταση των πιστωτών και των απαιτήσεών τους και το σχέδιο διευθέτησης οφειλών.

Διαψεύδει το υπουργείο Ανάπτυξης

Ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει το δημοσίευμα, εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης:

"Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» με τίτλο «Αυστηρότερος ο νόμος Κατσέλη» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τα αναφερόμενα σε προωθούμενες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι παντελώς ανυπόστατα", αναφέρει η ανακοίνωση.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρότερος γίνεται ο νόμος Κατσέλη. "Φρένο" στην κατάχρηση από ασυνείδητους δανειολήπτες"

ΜΜΜ:Νέα κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα με 30 ευρώ

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 τίθεται σε εφαρμογή η νέα τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Η διάθεση των νέων καρτών ήδη ξεκίνησε.

Όπως έχει εξαγγελθεί πριν από ενάμιση μήνα, καθιερώνεται πλέον μία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα με μηνιαίο κόστος 30 ευρώ, αντί για 45 ευρώ που είχε μέχρι και τον Αύγουστο.

Η συγκεκριμένη κάρτα αντικαθιστά τις ήδη υπάρχουσες: τη μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα, που κόστιζε 45 ευρώ και τη μηνιαία κάρτα για λεωφορεία/τρόλεϊ/τραμ, που κόστιζε 20 ευρώ.

Χαμένοι είναι όσοι δε χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ή μετρό, καθώς αυξάνεται το κόστος μεταφοράς τους. Ωστόσο, πλέον με ένα ευρώ την ημέρα, ο χρήστης των μέσων μεταφοράς μπορεί να μετακινηθεί σε ολόκληρη την πόλη και όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά το μετρό ή τον ηλεκτρικό βάζουν 15 ευρώ στην τσέπη από τη μείωση του εξόδου της κάρτας.

Οι κάρτες διατίθεται από τα επιλεγμένα εκδοτήρια ΣΤΑΣΥ, Μετρό και ΗΣΑΠ από την Τρίτη 26 Αυγούστου και μέχρι την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι από την 1η Σεπτεμβρίου καθιερώνεται ένας τύπος εισιτηρίου για όλα τα μέσα με 1,20 ευρώ, αλλά με μειωμένη χρονική διάρκεια, εκείνη των 70 λεπτών, αντί για 90, που ίσχυε μέχρι τώρα. Το υπουργείο θέλει να ωθήσει τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΜΜ:Νέα κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα με 30 ευρώ"

Καθηγητές δεν εξαντλούν το εβδομαδιαίο ωράριο

Περίπου 2.500 καθηγητές ελέγχονται διότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν απαλλαγεί από την υποχρέωση να διδάσκουν στην τάξη και ασκούσαν μόνο διοικητικό έργο. Παράλληλα, τα στοιχεία από τις εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) δείχνουν ότι εκπαιδευτικοί δεν εξαντλούν το εβδομαδιαίο ωράριό τους. Μάλιστα, σε περιοχές της χώρας το φαινόμενο είναι εκτεταμένο, καθώς πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς δεν εξαντλούσαν το ωράριό τους!

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται από το ΣΕΕΔΔ η έρευνα για τους 2.500 εκπαιδευτικούς που δεν ασκούσαν εκπαιδευτικό έργο, τα στοιχεία των οποίων είχε στείλει το υπουργείο Παιδείας στο ΣΕΕΔΔ προκειμένου να ελεγχθεί αν η απαλλαγή τους ήταν νόμιμη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για έναν σημαντικό αριθμό περιπτώσεων δεν δικαιολογείται η χορήγηση απαλλαγής (π.χ. για λόγους υγείας), με αποτέλεσμα να προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες. Ενδεικτικά, υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων της Ανατολικής Αττικής στα οποία έως και το 65% των εκπαιδευτικών δεν δίδασκε το σύνολο των ωρών που προβλέπει ο νόμος (οι ώρες ποικίλλουν με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας). Οι έλεγχοι έγιναν για την τετραετία 2008-2012.

Ευρύτερα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας για καλύτερη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού, οι περιπτώσεις καθηγητών με μειωμένο ωράριο συνεχίζονται και στους καιρούς των... ισχνών αγελάδων. Χαρακτηριστικά, έκθεση του ΣΕΕΔΔ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014, δείχνει ότι κατά το σχολικό έτος 2012-2013 σε 4 σχολικές μονάδες της Πιερίας 56 εκπαιδευτικοί από το σύνολο των 83 που υπηρετούσαν, δηλαδή ποσοστό 67,50%, δεν συμπλήρωναν το υποχρεωτικό ωράριό τους. Σύμφωνα με το ΣΕΕΔΔ, η μη συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου οφειλόταν στην υπερεπάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού (κυρίως για τις ειδικότητες Φιλολόγων, Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής) που υπηρετούσε στην Πιερία, λόγω των περισσότερων, πέραν του απαιτούμενου αριθμού, μεταθέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στον νομό.

Τα στοιχεία του ΣΕΕΔΔ καταδεικνύουν ότι απαιτείται ορθολογική κατανομή εκπαιδευτικού προσωπικού προτού τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας προχωρήσουν σε προσλήψεις αναπληρωτών, τη στιγμή που δεν υπάρχουν κονδύλια. Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι θα υπάρξουν περίπου 3.000 κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς θα γίνουν 19.500 προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ τα κενά υπολογίζονται σε 22.000. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ζητεί να εξαιρεθεί η παιδεία από την αναλογία 1 πρόσληψη προς 10 αποχωρήσεις και να οργανωθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ μέσα στο επόμενο σχολικό έτος για να προσληφθούν 10.000 εκπαιδευτικοί.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγητές δεν εξαντλούν το εβδομαδιαίο ωράριο"

Δεν έχουν όυτε ιερό ούτε όσιο…Ξεπουλάνε και τους φάρους του Πολεμικού Ναυτικού !!!

Η μπίζνα με τα εκατ. ευρώ που θα παντελονιάζουν τα λαμόγια από τους φάρους και τον μηχανισμό είσπραξης τελών..

Πάνε να πουλήσουν το φαρικό δίκτυο…
Κανείς δεν λέει πόσα βγάζει το κράτος από την πιο επικερδή επιχείρηση του…
Μια επιχείρηση με μηδαμινό κόστος …
αφού η συντήρηση γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό ενώ τα έσοδα είναι πολύ περισσότερα από τα έξοδα αφού κάθε πλοίο πληρώνει φαρικά τέλη….
Η αντιπολίτευση ας συνεχίσει τα Μπάνια της…
Δείτε πως μεθοδεύουν το ξεπούλημα των φάρων…βρίσκοντας τις φτηνές και εύκολες δικαιολογίες του κόστους συντήρησης…
Ξεχνάνε να μας πουν για τα έσοδα που αποφέρουν οι φάροι… και για το πόσο αποτιμάται η αξία του δικτύου συμπεριλαμβανομένης της γης αλλά και των εγκαταστάσεων..
FAROIPN
Διαβάστε το σχετικό άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ..
«Ιδιώτες «ανάδοχοι» θα φωτίζουν… φάρους»
Οι φάροι είναι σύμβολα σταθερότητας και ασφάλειας, προέκταση των τοπίων μας, μέρος της ναυτικής μας ιστορίας. Με την έννοια αυτή, μια μεγάλη εταιρεία ή ένας σημαντικός οργανισμός θα μπορούσε κάλλιστα να συνδέσει την παρουσία του με ένα από τα εξαιρετικά αυτά κτίρια, προσφέροντας σε ανταπόδοση πολύτιμη οικονομική στήριξη για τη διατήρησή του. Κάπως έτσι ξεκινά η ιδέα της «αναδοχής» φάρων, η οποία προβλέφθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με πρόσφατο νομοσχέδιο.
Το δίκτυο των φάρων στη χώρα μας εκτείνεται σε μήκος 18.400 χλμ. και, παρά τον εκσυγχρονισμό των μέσων ναυσιπλοΐας (gps, dgps κ.λπ.), εξακολουθεί να παραμένει ένα απαραίτητο ναυτιλιακό βοήθημα. Οι 1.297 φάροι που συντηρούνται από την Υπηρεσία Φάρων (ανεξάρτητη υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, που υπάγεται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) εκτιμάται ότι καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φωτοσήμανσης 9.835 νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, καθώς και 1.345 κόλπων και όρμων, 161 στενών και διαύλων και 520 λιμένων.
Υπάρχουν όμως αρκετά ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση του δικτύου των φάρων. Οπως ανέφερε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά, το συνολικό κόστος της συντήρησης του δικτύου εκτιμάται σε 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός παλαιών πέτρινων φάρων έχει πάψει να λειτουργεί, καθώς βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.
Η πολιτεία, λοιπόν, αποφάσισε να αναζητήσει βοήθεια στον ιδιωτικό τομέα. Ο νόμος 4278/12 (φάροι, στρατολογία και άλλες διατάξεις) θεσμοθέτησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να ανακηρυχθούν «ανάδοχοι φάρου». Ο «νονός» αναλαμβάνει «υποχρέωση εκτέλεσης εργασιών ή κάλυψης δαπανών εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής ή ανάδειξης ενός ή περισσότερων φάρων για ορισμένο χρονικό διάστημα». Ως αντάλλαγμα, η πολιτεία δίνει στον ανάδοχο «δικαιώματα σχετικά με την επικοινωνιακή τους προβολή και τη χρήση του φάρου, υπό την προϋπόθεση σεβασμού της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής τους αξίας». Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα παραμονής στον φάρο των αναδόχων.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η διαμονή σε φάρους για λόγους αναψυχής επιτρέπεται και σήμερα: από τις αρχές Μαΐου εκάστου έτους έως και περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 22 φάροι (από τη Σαντορίνη και την Κρήτη έως τη Χαλκιδική) χρησιμοποιούνται ως οικήματα για παραθεριστές του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού. Η διαδικασία της αναδοχής φάρου θα οριστεί με κοινή απόφαση των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού, έπειτα από πρόταση της Υπηρεσίας Φάρων και εισήγηση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου του Πολεμικού Ναυτικού…..
Μια επιχείρηση με μηδαμινό κόστος …αφού η συντήρηση γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό ενώ τα έσοδα είναι πολύ περισσότερα από τα έξοδα αφού κάθε πλοίο πληρώνει φαρικά τέλη…. 
Η αντιπολίτευση ας συνεχίσει τα Μπάνια της…
Δείτε πως μεθοδεύουν το ξεπούλημα των φάρων…βρίσκοντας τις φτηνές και εύκολες δικαιολογίες του κόστους συντήρησης…
Ξεχνάνε να μας πουν για τα έσοδα που αποφέρουν οι φάροι… και για το πόσο αποτιμάται η αξία του δικτύου συμπεριλαμβανομένης της γης αλλά και των εγκαταστάσεων..
Ας τα πάρουμε με την σειρά να δούμε τι προβλέπει η σχετική μομοθεσία για τα φαρικά τέλη…που πληρώνουν τόσο ελληνικά όσο και πλοία της αλλοδαπής..farika2
Τι προβλέπεται να πληρώνει κάθε πλοίο που ποικίλει απο 200 ευρώ ως και 5000 ευρώ ανάλογα με τις υπηρεσίες που του παρέχονται..
ΦΑΡΙΚΑΤΕΛΗ1
ΦΑΡΙΚΑΤΕΛΗ2
ΦΑΡΙΚΑΤΕΛΗ3

τα χρήματα ή μάλλον μέρος των τελών που πηγαίνει στο Μετοχικό Ταμείο του Πολεμικού Ναυτικού (2%)…
farika
και ένα ενδεικτικό καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό άνω των 200 χιλ. ευρώ που δόθηκε  στο Π.Ν για τό πρώτο 4μηνο του 2013..
farika3
Πήρατε τώρα μια καλή εικόνα…για την μπίζνα που πάνε να στήσουν και τα εκατ. ευρώ που θα παντελονιάζουν τα λαμόγια οι κολητοί στους οποίους θα παραδοθούν οι φάροι και όλος αυτός ο μηχανισμός είσπραξης τελών..
Τα συμπεράσματα δικά σας..
hellasforce
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έχουν όυτε ιερό ούτε όσιο…Ξεπουλάνε και τους φάρους του Πολεμικού Ναυτικού !!!"

Βορίδης: Εξετάζουμε την αύξηση των δαπανών στην υγεία, χωρίς να θιγούν τα δημοσιονομικά μας

Το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω, των κονδυλίων για την υγεία, χωρίς ωστόσο να θιγούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας.

Ειδικότερα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες, ο υπουργός Υγείας απάντησε:

«Τα ποσά για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη έχουν ήδη καθοριστεί από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και προσαρμογής και πέραν αυτού δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω μείωση.

Σε κάθε περίπτωση καλύπτουμε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει και ταυτόχρονα καταγράφουμε τυχόν αστοχίες στις προβλέψεις των οικονομικών μεγεθών που έχουν γίνει προκειμένου να εξετάσουμε διορθωτικές κινήσεις.

Αντιθέτως αυτό που εξετάζεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω των κονδυλίων για την υγεία γενικά. Αυτό όμως θα γίνει με τρόπο που να μην θίγει τους γενικούς δημοσιονομικούς στόχους μας και να είναι τεκμηριωμένο το ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον ασθενή».

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: Εξετάζουμε την αύξηση των δαπανών στην υγεία, χωρίς να θιγούν τα δημοσιονομικά μας"

Το χαράτσι της υγείας είναι βαρύτερο από τον ΕΝΦΙΑ λένε οι φαρμακοποιοί

«Μεγαλύτερο χαράτσι από τον ΕΝΦΙΑ, είναι το χαράτσι της υγείας, διότι ο πολίτης το πληρώνει καθημερινά».

Η φράση αυτή του προέδρου του ΠΦΣ κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη σε συνέντευξή του στην ΝΕΡΙΤ πριν από δύο ημέρες, είναι ενδεικτική της κατάστασης που βιώνουμε όλοι οι πολίτες σήμερα σε θέματα υγείας, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, μετά τις καταστροφικές πολιτικές της τρόικα και του Μνημονίου και οι οποίες όπως όλα δείχνουν δεν έχουν τελειωμό.

Στην Ελλάδα του 2014, ο πολίτης απαγορεύεται να αρρωστήσει, τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης χαρακτηριστικά, ή για την ακρίβεια, επιτρέπεται να αρρωστήσει, όσο έχει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ για να αποζημιώνει. Δεν είναι δυνατόν όμως να υπάρχει προγραμματισμός στην ασθένεια, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον καρκινοπαθή, τον διαβητικό και τον υπερτασικό να παίρνει τα φάρμακά του. Μπορεί οι αριθμοί να βγαίνουν όχι όμως οι άνθρωποι, οι οποίοι βγαίνουν πιο άρρωστοι μετά από μία επίσκεψη σε ένα φαρμακείο, διαπιστώνοντας την συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν σημειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Από 10% και 25% που ήταν η συμμετοχή πριν τρία χρόνια, έφθασε σήμερα να ανέρχεται σε 35%, 45% και 65%, υπογραμμίζει, προσθέτοντας, ότι είναι πράγματι παράδοξο, τα τελευταία τρία χρόνια, οι τιμές των φαρμάκων να έχουν μειωθεί 14 φορές, αλλά να έχει αυξηθεί υπέρμετρα η συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Το θέμα πλέον της υγείας, πρέπει να φθάσει στον πρωθυπουργό, σημειώνει με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Αναφερόμενος στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Θεοδοσιάδης πνέει μένεα, επισημαίνοντας ότι κυριολεκτικά, πήγαμε από την μία άκρη στην άλλη. Πλέον με μία δαπάνη στα 2 δις ευρώ για το 2014 και το 2015, στην οποία περιλαμβάνονται ανασφάλιστοι, καθώς και παράγωγα αίματος και εμβόλια, τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα. «Ποια επιδημιολογική μελέτη λέει ότι πρέπει η φαρμακευτική δαπάνη να είναι στα 2 δις ευρώ, αυτή η προσέγγιση είναι καθαρά λογιστική και επικίνδυνη. Επιπλέον, τα ασφαλιστικά ταμεία κάθε χρόνο θα εισπράττουν λιγότερα χρήματα με την τρομακτική ανεργία που σαρώνει την χώρα».

Εν τω μεταξύ από χθες, οι φαρμακοποιοί είναι αντιμέτωποι με έναν ακόμη μπελά, αυτόν της επιλογής από τον ασφαλισμένο του φθηνότερου σκευάσματος, σε διαφορετική περίπτωση (δηλαδή εάν επιλεγεί το ακριβότερο), θα πρέπει να συναινέσουν και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση.

Οι φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές απευθείας στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου συγκεκριμένης δραστικής, περιεκτικότητας και συσκευασίας θα ενημερώνονται από το σύστημα με το παρακάτω μήνυμα:

«Επιλέξατε φάρμακο με τιμή υψηλότερη της χαμηλότερης τιμής της συγκεκριμένης ομάδας φαρμάκων. Θα πρέπει να έχετε τη ρητή συγκατάθεση του ασφαλισμένου, καθώς και ο ασφαλισμένος να υπογράψει στο έντυπο της συνταγής ότι ενημερώθηκε και επιθυμεί να λάβει ακριβότερο φάρμακο. Σε αντίθετη περίπτωση επιλέξτε φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή». Στην περίπτωση αυτή και αφού λάβουν την συγκατάθεση του ασφαλισμένου θα πατήσουν ΟΚ για να προχωρήσουν στην εκτέλεση της συνταγής.

Στο εκτυπωμένο φύλλο της εκτέλεσης της ηλεκτρονικής συνταγής ο ασφαλισμένος θα υπογράφει κάτω από το ειδικό πεδίο που αναφέρει «Ενημερώθηκα από το φαρμακοποιό για το χαμηλότερης τιμής φάρμακο και επιθυμώ να λάβω ακριβότερο φάρμακο». Επισημαίνεται ότι είναι υποχρεωτικό η υπογραφή του ασφαλισμένου να τεθεί στο συγκεκριμένο χώρο της συνταγής και όχι σε κάποιο άλλο σημείο.

Να σημειωθεί, ότι ο Φ.Σ.Α. έχει ήδη προσφύγει στο Σ.τ.Ε. εναντίον της Υπουργικής Απόφασης Βορίδη και το Σ.τ.Ε. σε ολομέλεια θα εκδικάσει την προσφυγή στις 7/11/2014.

«Εντός των επομένων ημερών μάλιστα, θα κατατεθούν πρόσθετοι λόγοι που αφορούν την ακύρωση της απόφασης αυτής και για την οποία όχι μόνο είμαστε αντίθετοι αλλά την καταδικάζουμε και ως ύποπτη», αναφέρουν τα μέλη του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Το χαράτσι της υγείας είναι βαρύτερο από τον ΕΝΦΙΑ λένε οι φαρμακοποιοί"

ΕΝΦΙΑ: Στον αέρα οι διορθώσεις για τα ξενοίκιαστα ακίνητα

Τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών στην μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στα μη μισθωμένα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά 30%, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε μετάθεση η σχετική κυβερνητική προαναγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν διαθέτει τα στοιχεία και την υποδομή που θα επέτρεπε τον άμεσο εντοπισμό των εν λόγων ακινήτων και ειδικά την ταχεία εκκαθάριση των δηλώσεων των δικαιούχων της έκπτωσης.

Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% συνεπάγεται πως ο εισπρακτικός φόρος θα μειωθεί αυτομάτως κατά 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εάν δεν ανταποκριθούν εγκαίρως οι υπηρεσίες του υπουργείου και δεν εισπραχθεί ο λοιπός φόρος θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για είσπραξη του 87% (2,65 δισ. ευρώ) των εσόδων που θα βεβαιωθούν από τον ΕΝΦΙΑ.

Υπό το φόβο ότι η θεσμοθέτηση της έκπτωσης θα οδηγήσει στην μη είσπραξη του υπολοίπου 70% του ΕΝΦΙΑ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν κάνει αρνητική εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την μείωση του φόρου ακινήτων και έχουν προτείνει την υιοθέτηση της έκπτωσης από το 2015 (σημειώνεται πως οι απαλλαγές και εκπτώσεις που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών θα περιορίσουν κατά 250 εκατ. ευρώ τις φετινές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ).

Τη σχετική ενημέρωση αναμένεται να κάνει εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελής στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί την αντίδραση μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η οποία υποστηρίζει ότι το οικονομικό επιτελείο διαθέτει όλα τα σχετικά στοιχεία για τα ξενοίκιαστα, αχρησιμοποίητα και απρόσοδα ακίνητα, καθώς δηλώθηκαν ως τέτοια στο φετινό Ε9, όπου παράλληλα υπάρχουν καταγεγραμμένοι και οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ως εκ τούτου η θέση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ερμηνεύεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ως «απλή δικαιολογία» για να μην διακινδυνέψουν τον εισπρακτικό στόχο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Στον αέρα οι διορθώσεις για τα ξενοίκιαστα ακίνητα"

Έρχεται ο νέος ποινικός κώδικας

Πρωτόγνωρους θεσμούς για τα ελληνικά δεδομένα προτείνει η επιστημονική επιτροπή

Ανατροπή σε όσα συμβαίνουν στον χώρο της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης με εξευρωπαϊσμό των ποινών και για τα εγκλήματα της διαφθοράς, πρόβλεψη νέων θεσμών, όπως η κοινωφελής εργασία, η έκτιση της ποινής κατ' οίκον αλλά και με ηλεκτρονική επιτήρηση, προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Μαρκή. Κορυφαία επιλογή της πλειοψηφίας της Επιτροπής είναι η κατάργηση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος με ρητή διάταξη - και ειδικότερα το άρθρο 333 - που προβλέπει απόλυτα την κατάργησή του με μία μόνο φράση. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα μεταξύ των νομικών και πολιτικών που δεν την επιθυμούν. «Νομοθετούμε με το βλέμμα στο μέλλον και όχι με βάση τη συγκυρία» μάς επεσήμανε μέλος της Επιτροπής αναφερόμενος στην κατάργηση του 1608 και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν τα περιουσιακά εγκλήματα να επισύρουν ποινές μεγαλύτερες από αυτά κατά της ανθρώπινης ζωής». Οσον αφορά τις ενστάσεις ότι παραγράφονται στη 15ετία  μεγάλες υποθέσεις τόνισε ότι «η Πολιτεία πρέπει να φροντίζει στην ταχεία εκκαθάριση τέτοιων σκανδάλων διαφθοράς», και υπενθύμισε ότι «ο δρόμος αυτός ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Στη Γερμανία έχουν αλλάξει οι νόμοι εδώ και δεκαετίες και εμείς είχαμε τον Βαυαρικό Κώδικα εδώ και εκατονταετίες».

Βεβαίως οι διατάξεις τις οποίες αποκαλύπτει αποκλειστικά «Το Βήμα της Κυριακής» θα κριθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αφού κάποιες αποτελούν και πολιτική επιλογή.

Οι καταχραστές
Η «είδηση» του σχεδίου νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος αλλάζει στο σύνολό του για πρώτη φορά μετά την αρχική νομοθεσία των Βαυαρών (αλλαγές είχαν γίνει μόνο επί μέρους διατάξεων), είναι η κατάργηση των ισοβίων για τους καταχραστές δημοσίου χρήματος. Αντί για τον αναχρονιστικό νόμο που θεσπίστηκε μετά την Κατοχή, εισάγονται διατάξεις αντιμετώπισης της διαφθοράς που προβλέπουν μεγάλες χρηματικές ποινές για τους δημοσίους λειτουργούς που δωροδοκούνται αλλά και ποινές κάθειρξης που φθάνουν τα 20 χρόνια. Ειδικότερα, η πρόταση της Επιτροπής περικλείεται στην εξής διατύπωση του άρθρου 333:

«Από την έναρξη ισχύος του παρόντος Ποινικού Κώδικα καταργούνται οι ακόλουθοι Ποινικοί Νόμοι:
  • Ν. ΤΟΔʹ /1987 «περί καταδιώξεως της ληστείας»...
  • Ν. 1608 /1950 «περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων για τους καταχραστάς του Δημοσίου»...
Η διάταξη καταργεί επί της ουσίας επτά περιπτώσεις νόμων που έκρινε ότι είναι αναχρονιστικοί. Ειδικά για τον νόμο περί καταχραστών, πάντως, υπήρξε ισχυρή μειοψηφία από μέλος της Επιτροπής, δικαστικό λειτουργό, ο οποίος δεν συμφώνησε με τη διατύπωση της διάταξης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει και επισήμως με συνεντεύξεις του τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης αλλά είναι άγνωστο αν αυτή θα είναι και η επιλογή της σημερινής κυβέρνησης. Και αυτό λόγω των εκκρεμοτήτων των υποθέσεων διαφθοράς, οι οποίες 15 χρόνια μετά τις επίμαχες προμήθειες για το Δημόσιο δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Υπάρχει άλλωστε και θέμα παραγραφής σε περίπτωση που οι ποινές μειωθούν από τα 20 χρόνια στα 15 χρόνια.

Η επιμέτρηση ποινών
Επανάσταση στον χώρο της επιμέτρησης και του τρόπου έκτισης των ποινών φέρνει ο νέος Κώδικας, ο οποίος εισάγει θεσμούς πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα. Ετσι:
  • Δεν προβλέπεται μετατροπή της ποινής, ακόμη και για τα ελαφρά αδικήματα. Παρότι δεν υπάρχει ειδική διάταξη που να το προβλέπει, δεν ορίζεται δηλαδή ότι απαγορεύεται η μετατροπή, δεν αναπαράγεται η διάταξη του παλαιού Ποινικού Κώδικα (άρθρο 82), που προέβλεπε μετατροπή. Στον αντίποδα αυτής της διάταξης είναι η εισαγωγή πολλών περιπτώσεων ελαφρών εγκλημάτων για τα οποία προβλέπεται η επιβολή μόνο χρηματικής ποινής και όχι άλλης φυλάκισης ή κάθειρξης αλλά και οι νέοι θεσμοί έκτισης της ποινής εκτός φυλακής. Συγκεκριμένα:
  • Κατ' οίκον έκτιση ποινής: Για πρώτη φορά το άρθρο 77 του νέου Κώδικα προβλέπει κατ' οίκον έκτιση της ποινής ή του υπολοίπου της από εκείνους που έχουν καταδικαστεί με ποινές ως 10 ετών και έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης η ίδια πρόβλεψη υπάρχει για μητέρα ανήλικου παιδιού το οποίο είναι μικρότερο από πέντε χρόνων και εκτίει ποινή ή το υπόλοιπο της ποινής της. Σε όλες τις περιπτώσεις αποφασίζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της περιοχής που εδρεύει το δικαστήριο το οποίο εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση έπειτα από αίτηση του καταδικασμένου ή της καταδικασμένης. Για την περίπτωση που έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο για το ανήλικο παιδί κατά την εκδίκαση της απόφασης, αποφασίζει το δικαστήριο που επιβάλλει την ποινή. Η διάταξη αυτή επιβάλλεται χωρίς τις προϋποθέσεις που ορίζονται και για τους τετραπληγικούς, για τους πάσχοντες από AIDS, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση, ανθεκτική φυματίωση, κίρρωση του ήπατος, αναπηρία τουλάχιστον 67%, γεροντική άνοια κ.λπ.
  • Κοινωφελής εργασία: Για τους καταδικασμένους σε ποινές φυλάκισης ως πέντε χρόνια προβλέπεται, πάντως, η δυνατότητα έκτισης της ποινής με κοινωφελή εργασία, χωρίς αμοιβή, σε υπηρεσίες του κράτους, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των νομικών προσώπων δημοσίου τομέα ή σε μη κερδοσκοπικά κοινωφελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή και άλλα, τα οποία ορίζονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και τυχόν συναρμοδίων υπουργών. Η δήλωση γίνεται από τον ενδιαφερόμενο και το δικαστήριο μετατρέπει την ποινή εν όλω ή εν μέρει εκτός αν οι συνθήκες τέλεσης της πράξης ή η προσωπικότητα του δράστη επιβάλλουν την έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα. Η εφαρμογή του άρθρου δεν προβλέπει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, ενώ αν η εργασία παρέχεται πλημμελώς από εκείνον που το ζήτησε ο εισαγγελέας εκτέλεσης της ποινής μπορεί να λάβει υπόψη του πόσο συχνά γίνεται αυτό και να τον προειδοποιήσει, να παρατείνει την προθεσμία εκτέλεσης της εργασίας ακόμη και για έναν χρόνο...
  • Ηλεκτρονική επιτήρηση: Ο νέος Κώδικας ενσωματώνει και την υπό όρους απόλυση κρατουμένων με ηλεκτρονική επιτήρηση, το λεγόμενο βραχιολάκι το οποίο, παρότι έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή, δεν εφαρμόζεται διότι δεν έχει γίνει η σχετική προμήθεια που είναι απαραίτητη βέβαια για την εφαρμογή του μέτρου. Στο άρθρο 84 για το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται ότι όσοι καταδικάστηκαν σε ποινή στερητική της ελευθερίας μπορούν να ζητήσουν να απολυθούν υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής κάθειρξης και τουλάχιστον 14 χρόνια αν πρόκειται για ισόβια. Οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται για περιπτώσεις αδικημάτων εσχάτης προδοσίας, εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατικών πράξεων, βιασμού, κατάχρησης σε ασέλγεια, κακουργηματικής πορνογραφίας, μαστροπείας, εμπορίας ανθρώπων κ.λπ. και σε αυτή την περίπτωση αποφασίζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής. Ο κατάδικος που υποβάλλει την αίτηση μπορεί να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα.
Απόλυση υπό όρους και με κατ' οίκον περιορισμό και ηλεκτρονική επιτήρηση προβλέπεται και για τους ανήλικους κρατουμένους, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους. Η αίτηση συνοδεύεται και με έκθεση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του καταστήματος κράτησης και Εκθεση της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων. Και αυτό μπορεί να ανακληθεί αν ο ανήλικος δεν συμμορφώνεται με τους όρους και τις υποχρεώσεις που του έχουν επιβληθεί.
  • Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων: Με συγκεκριμένα άρθρα ο νέος Κώδικας ενσωματώνει επί της ουσίας τις διατάξεις του Μνημονίου του 2014 και προβλέπει ποινές φυλάκισης και χρηματικές 5.000-50.000 ευρώ για τη δωροληψία υπαλλήλων. Νωρίτερα προβλέπονταν ποινές χρηματικές ως 150.000 ευρώ.

Με φυλάκιση ως πέντε χρόνια και χρηματική ποινή αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα τιμωρούνται και οι διευθυντές επιχειρήσεων ή πρόσωπα που έχουν εξουσία λήψης αποφάσεων ή ελέγχου σε επιχειρήσεις σε περίπτωση που εν γνώσει τους δεν εμποδίζουν πρόσωπο που τελεί υπό τις εντολές τους να διαπράξει το αδίκημα της δωροδοκίας προς όφελος της επιχείρησης.

Αποσυμφόρηση

Ο νέος Ποινικός Κώδικας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, αφού απαιτείται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Σώματος ως Κώδικας. Αρχισε να συντάσσεται από επιτροπή υπό την προεδρία του αείμνηστου καθηγητή Ι. Μανωλεδάκη, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής των θεσμών που εισάγει. Ακολούθησε η Επιτροπή υπό την προεδρία της καθηγήτριας κυρίας Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου και τώρα, δύο χρόνια μετά, ολοκληρώνεται υπό την προεδρία του επίτιμου αντεισαγγελέα Βασίλη Μαρκή. Οι επιλογές των νέων θεσμών, εφόσον εγκριθούν και από την πολιτική ηγεσία, θα σηματοδοτήσουν, σύμφωνα με νομικούς και δικαστικούς κύκλους, τον εξορθολογισμό πράξης και ποινής αλλά και την αρχή της αναλογικότητας, η οποία δεν εξυπηρετούνταν πάντα από την ποινική νομοθεσία της χώρας μας. Ο νέος Κώδικας περιλαμβάνει 335 άρθρα με κορυφαίο στοίχημα, πάντα αν επικυρωθεί, την κατάργηση του 1608. Με τους νέους θεσμούς εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινής υπάρχει προσδοκία και για αποσυμφόρηση των φυλακών.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ
Ποινές για δωροδοκία
Αν σε περιπτώσεις δωροδοκίας εμπλέκονται ο πρωθυπουργός, μέλος της κυβέρνησης, υφυπουργός, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης ή δήμαρχος τα εγκλήματα αυτά τιμωρούνται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από 15.000 ως 150.000 ευρώ. Με την ίδια ποινή τιμωρούνται τα μέλη της Βουλής, των συμβουλίων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιτροπών τους, που δέχονται ωφελήματα για κάποια ψηφοφορία ή εκλογή τους...

Ειδικότερα ορίζεται επί λέξει: «Ο πρωθυπουργός, το μέλος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός... που ζητεί ή λαμβάνει άμεσα ή μέσω τρίτου για τον εαυτόν του ή άλλον οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα ή αποδέχεται την υπόσχεση παροχής τέτοιου ωφελήματος ως αντάλλαγμα για ενέργειά του ή παράλειψη μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από 15.000 ως 150.000 ευρώ...».


ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Σημαντικές αλλαγές για να αποφεύγονται οι υπερβολές
Με τα άρθρα 184 και 185 του νέου Ποινικού Κώδικα εισάγεται μια σημαντική αλλαγή στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης για να αποφεύγονται οι υπερβολές, στην εφαρμογή του άρθρου 187. Σύμφωνα με το 184 εισάγεται ως προϋπόθεση και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους. Η διατύπωση της διάταξης έχει ενδιαφέρον:

«Οποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής» (άρθρο 48).

Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί επιβαρυντική περίσταση. Οποιος, πάντως, εκτός από την περίπτωση του άρθρου 1 οργανώνεται με άλλον ή άλλους για να διαπράξουν κακούργημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έξι μήνες ως πέντε χρόνια.

Η προσβολή του πολιτεύματος
Ειδικά άρθρα (111, 112, 113 και 114) που αφορούν την προσβολή του πολιτεύματος προβλέπουν ποινές κάθειρξης για όσους προσβάλλουν το πολίτευμα και μέσω Διαδικτύου. Αναφέρεται ότι «όποιος επιχειρεί με βία ή απειλή βίας να καταλύσει, να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος αυτού ή να αποστερήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αυτόν που ασκεί προεδρική εξουσία, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση ή τη Βουλή από την εξουσία, που έχουν κατά το Σύνταγμα, τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη από 15 ως 20 χρόνια».

Με κάθειρξη ως δέκα χρόνια τιμωρείται και εκείνος που δημόσια ή με διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων ή μέσω Διαδικτύου προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στην επιχείρηση πράξης από εκείνες που αναφέρονται στα συγκεκριμένα άρθρα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται ο νέος ποινικός κώδικας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news