facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Εδωσαν συγχωροχάρτι στους υπεύθυνους για το «φαγοπότι» στους δήμους

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι η διαγραφή των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων και η μεταφορά τους στους οικείους Δήμους συνεπάγεται ότι οι υπεύθυνοι αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων απαλλάσσονται από κάθε προσωπική ευθύνη.

Την απαλλαγή των υπευθύνων των δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστια χρέη, προβλέπει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγινε γνωστή με εγκύκλιο της Γενικού Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι η διαγραφή των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων προς το δημόσιο και η μεταφορά τους στους οικείους Δήμους συνεπάγεται ότι οι υπεύθυνοι αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων απαλλάσσονται από κάθε προσωπική ευθύνη.

Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το κράτος δίνει συγχωροχάρτι σε όσους ευθύνονται για το «πάρτι» εκατομμυρίων σε δημοτικές επιχειρήσεις και φορείς που συνδέονται με τους ΟΤΑ.
Η εγκύκλιος αναφέρει:

«ΠΟΛ 1195/2014

ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση της υπ' αριθμ. 49/2014 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ σχετικά με τη συνυπευθυνότητα αναφορικά με τις οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων που εξοφλούνται από τους ΟΤΑ σύμφωνα με τον ν. 4071/2012».

Σας κοινοποιούμε την υπ' αριθμ. 49/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Τμήμα Α΄), η οποία έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, προς ενημέρωσή σας και ανάλογη εφαρμογή.

Με την ως άνω γνωμοδότηση έγιναν ομόφωνα δεκτά τα εξής:

Α. Η διαγραφή των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων και η ταυτόχρονη βεβαίωση αυτών σε βάρος των οικείων ΟΤΑ, που θεσπίστηκε με τον ν. 4071/2012 (άρθρο 10), όπως συμπληρώθηκε με τον ν.4170/2013 (άρθρο 77) συνεπάγεται και την απαλλαγή των διοικούντων τις δημοτικές επιχειρήσεις από την προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη τους. Τούτο διότι, αφού δεν υφίσταται η οφειλή στο όνομα του αρχικού υποχρέου δεν μπορεί να υπάρχει στο όνομα του αλληλεγγύως υποχρέου. Η διαγραφή των οφειλών που βεβαιώθηκαν ταμειακά αποτελεί διαγραφή του χρέους και επομένως δεν μπορεί να υφίσταται ευθύνη των διοικούντων τη δημοτική επιχείρηση, αφού ο αρχικός και κύριος υπόχρεος παύει να ευθύνεται. Έτσι η διαγραφή του χρέους των δημοτικών επιχειρήσεων και η επαναβεβαίωσή τους στους οικείους ΟΤΑ συνιστά λόγο απόσβεσης της φορολογικής ενοχής συνολικά και αντικειμενικά, υπό την έννοια ότι απαλλάσσονται αυτής και τα δύο φορολογικά υποκείμενα, ήτοι η δημοτική επιχείρηση και ο διοικών αυτήν.

Επισημαίνεται ότι οι φορολογικές εν γένει διατάξεις οι οποίες οριοθετούν το φορολογικό υποκείμενο, είναι αυστηρού δικαίου και ως εκ τούτου στενά ερμηνευτέες, με αποτέλεσμα η διοίκηση να υποχρεούται κατά την εφαρμογή των νόμων να προβαίνει σε στενή γραμματική ερμηνεία των φορολογικών διατάξεων, αποκλειομένης της διασταλτικής ερμηνείας ή της ανάλογης εφαρμογής.

Επομένως, τα φυσικά πρόσωπα που ήταν συνυπόχρεα με τις δημοτικές επιχειρήσεις για την εξόφληση των οφειλών, μετά την ισχύ των διατάξεων του ν. 4071/2012 και 4170/2013 δεν ευθύνονται για το ποσό της κύριας οφειλής.

Β. Ως προς το ζήτημα της ευθύνης των Δημάρχων των ΟΤΑ που αναλαμβάνουν την εξόφληση των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων, δεν προκύπτει εκ του ν. 4071/2012, προσωπική και αλληλέγγυος ευθύνη αυτών.

Επίσης δεν προκύπτει ευθύνη των Δημάρχων από το άρθρο 50 του ν. 4174/2013, διότι δεν περιλαμβάνονται στα περιοριστικά αναφερόμενα στη διάταξη αυτή πρόσωπα.

Ακολουθεί η υπ' αριθμ. 49/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ ως έχει και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες κατά το μέρος της αρμοδιότητάς σας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ».

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Εδωσαν συγχωροχάρτι στους υπεύθυνους για το «φαγοπότι» στους δήμους"

Ανανέωση συμβάσεων εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς Δήμων

Υπεγράφη η έγκριση πρόσληψης των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων υπέγραψε χτες, Τρίτη 19 Αυγούστου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας τέλος στον κίνδυνο που διέτρεχαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η έγκριση πρόσληψης υπεγράφη άμεσα από τον κ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα εντός 24 ωρών από την παραλαβή του εγγράφου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με αυτό τον τρόπο επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις καταγγελίες της ΚΕΔΕ για επικίνδυνη κωλλυσιεργία με αποτέλεσμα η λειτουργία των παιδικών σταθμών να βρίσκεται «στον αέρα».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η εξής:
«Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα που επικαλούνται «κωλυσιεργία» για την ανανέωση συμβάσεων εργαζομένων σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επισημαίνει ότι η σχετική έγκριση πρόσληψης υπεγράφη χθες, Τρίτη, 19 Αυγούστου, από τον Υπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη – εντός 24 ωρών από την παραλαβή του σχετικού εγγράφου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
 Η συνεργασία του ΥΔΜΗΔ με την ΚΕΔΕ, προς όφελος των δημοτών σε όλη την επικράτεια, ήταν και είναι σε πολύ καλό επίπεδο και δεν πρόκειται να διαταραχθεί από μάλλον ατυχείς μεμονωμένες δηλώσεις.»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανανέωση συμβάσεων εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς Δήμων"

Τελευταία ευκαιρία για 30.000 «αιώνιους» φοιτητές

Συμβιβαστική λύση για τους «αιώνιους φοιτητές» βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ύστερα από τη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος με αντιπροσωπεία πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ.

Η λύση στην οποία κατέληξε το Υπουργείο Παιδείας αφορά μόνο όσους από τους αιώνιους φοιτητές συμμετείχαν έστω και σε μία εξεταστική περίοδο τα δύο τελευταία χρόνια.

Σε αυτούς και μόνο θα δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε δύο ακόμη εξεταστικές περιόδους, αυτή του φετινού Σεπτεμβρίου καθώς και στη χειμερινή του 2015, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Εκτιμάται ότι από το σύνολο των λιμναζόντων φοιτητών, οι αποφάσεις του υπουργείου αφορούν περίπου 30.000 άτομα.

Αναλυτικότερα, από το σύνολο των 120.000 λιμναζόντων φοιτητών στα ΑΕΙ, σε τουλάχιστον μία εξεταστική περίοδο κατά την τελευταία διετία συμμετέσχε περίπου το 8%. Δηλαδή περίπου 9.600 άτομα αποκτούν δικαίωμα στις δύο εξεταστικές - μπόνους.

Από το σύνολο δε των 50.000 λιμναζόντων σπουδαστών στα ΤΕΙ, σε έστω μία εξεταστική της τελευταίας διετίας συμμετείχε το 40%. Δηλαδή περίπου 20.000 σπουδαστές θα αποκτήσουν δικαίωμα στην τελευταία ευκαιρία των δύο εξεταστικών περιόδων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τελευταία ευκαιρία για 30.000 «αιώνιους» φοιτητές"

50.000 προσλήψεις με την Κοινωφελή Εργασία ΟΑΕΔ μέσα στον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο ξεκινά το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για άλλους 50.000 ανέργους ενώ αυτή τη φορά θα υπάρχει ειδική μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, και σε ανέργους από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο .Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά φέτος θα είναι συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων.

Οι προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ θα δώσουν δουλειά σε 50.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον Οργανισμό για πέντε ή ακόμη και έξιμιση μήνες. Οι αιτήσεις των υποψηφίων προς πρόσληψη θα γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης «oaed.gr».

Οι προκηρύξεις για την Κοινωφελή Εργασία θα εκδοθούν σε φάσεις ανάλογα με τον φορέα της προκήρυξης .Δηλαδή όπως και πέρσι ξεχωριστή προκήρυξη και προθεσμία για τις αιτήσεις θα καθοριστεί για τις προσλήψεις στα σχολεία της χώρας ενώ διαφορετική προκήρυξη θα βγει για τις προσλήψεις με πεντάμηνα σε δήμους και Περιφέρειες.

Η πρόσληψη γίνεται, κατά κύριο λόγο, για διάστημα πέντε μηνών και οι αμοιβές όσων απασχοληθούν είναι 19,6 ευρώ την ημέρα και όχι περισσότερο από 490 ευρώ τον μήνα για άνεργους άνω των 25 ετών και 17, 1 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 427 ευρώ τον μήνα για άνεργους κάτω των 25 ετών.

Ποιοι θα είναι ωφελούμενοι απο την Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ:

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του Οργανισμού, μέλη οικογενειών όπου δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.

- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του Οργανισμού.

- Άνεργοι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η κατανομή των θέσεων ανα Περιφέρεια

Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: 3.500

Θεσσαλία: 4.000

Ήπειρος: 2.000

Ιόνια Νησιά: 975

Δυτική Ελλάδα: 3.900

Πελοπόννησος: 2.500

Βόρειο Αιγαίο: 900

Κρήτη: 2.750

Κεντρική Μακεδονία: 10.000

Δυτική Μακεδονία: 1.200

Αττική: 15.000

Νότιο Αιγαίο: 1.275

Στερεά Ελλάδα: 2.000.

Οι 50.000 προσλήψεις απο τον ΟΑΕΔ αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014.

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα αφορά το υπουργείο Παιδείας για το 2014 θα αφορά 5.200 προσλήψεις ανέργων.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr στόχος του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είναι να προσληφθούν 5.200 άνεργοι σε υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε θέσεις απασχόλησης που αφορούν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μαθητές των οποίων οι οικογένειες δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα σύμφωνα με την απόφαση το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων, που πλήττονται εξ αιτίας της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πράξη, αντικείμενό της είναι η πρόσληψη και η απασχόληση προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, όπως: Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, επιστάτες/τριες, προσωπικό βοηθητικών εργασιών καθαριότητας, τραπεζοκόμοι, σχολικοί νοσηλευτές, συνοδοί σχολικών λεωφορείων, οδηγοί σχολικών λεωφορείων,
Οι ανωτέρω ειδικότητες απασχολούνται σε σχολικές μονάδες της Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, σε δομές της Ειδικής Αγωγής, καθώς και στους φορείς Επίβλεψης (Διευθύνσεις και Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης). Το προσωπικό αυτό προβλέπεται να απασχοληθεί για 6, 5 μήνες.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την επιλογή ιδιωτικής εταιρίας που θα αξιολογήσει το πρόγραμμα, έχει κόστος 12.300 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας παρουσιάζει καθυστερήσεις, λόγω εμπλοκής με την χρηματοδότησή τους, μέσω ΕΣΠΑ

Διεύρυνση του πεδίου ειδικοτήτων που μπορούν να ενταχθούν στο νέο κύκλο κοινωφελούς εργασίας στους δήμους πριν την προκήρυξή του έχει ζητήσει η ΚΕΔΕ από την αρμόδια αρχή του υπουργείου Εργασίας.

Οι ειδικότητες που έχει ζητήσει η ΚΕΔΕ να ενταχθούν στο νέο κύκλο του προγράμματος είναι προσωπικό εργατών καθαριότητας, εργατών κήπων, πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, προκειμένου να θεραπευτούν τα προβλήματα και εμπόδια του προηγούμενου κύκλου, να έχει πρακτικό αποτέλεσμα το πρόγραμμα και να καλυφθούν υπαρκτές και μεγάλες ανάγκες έλλειψης προσωπικού.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης με επιστολή του στην αρμόδια γενική γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Άννα Δαλλαπόρτα, ζητά τη διεύρυνση του πεδίου ειδικοτήτων υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στο προηγούμενο κύκλο Κοινωφελούς Εργασίας «συναντήσαμε ανυπέρβλητα εμπόδια και καταγγελίες γιατί με το προσωπικό γενικών καθηκόντων, όπως εσείς το περιγράφετε, δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να καλύψουμε υπαρκτές και μεγάλες ανάγκες έλλειψης προσωπικού, λόγων της απαγόρευσης προσλήψεων, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας». Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εαν θα υιοθετηθούν οι παραπάνω προτάσεις απο το υπουργείο Εργασίας.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "50.000 προσλήψεις με την Κοινωφελή Εργασία ΟΑΕΔ μέσα στον Σεπτέμβριο"

ΕΝΦΙΑ: «815.569 ευρώ, παρακαλώ»

Στα «απρόβλεπτα» του ΕΝΦΙΑ αναφέρεται σημερινή ανταπόκριση της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι ο φόρος ακινήτων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση.
«Οι εφορίες δεν προλαβαίνουν καν να αντιμετωπίσουν τα παράπονα των φορολογουμένων» σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, παραθέτοντας ως παράδειγμα την περίπτωση ενός αγρότη από τη Θεσσαλία που έλαβε ειδοποίηση για να πληρώσει 815.569 ευρώ ΕΝΦΙΑ, ενώ τα ετήσια κέρδη του από την παραγωγή σιτηρών δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Διευκρινίζεται πάντως ότι σε αυτήν την περίπτωση η εφορία αντελήφθη γρήγορα το λάθος. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης το «χαράτσι» των 95.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού», κάτι που είναι «αδύνατον», όπως λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος. Σημειώνει δε, ότι υπάλληλος του υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει για τις «παράλογες» συνέπειες που θα είχε ο νέος φόρος, αλλά η προειδοποίηση αυτή προφανώς αγνοήθηκε.
Η Süddeutsche Zeitung ενημερώνει τους αναγνώστες ότι η ελληνική λέξη «χαράτσι» έχει τουρκική ρίζα, κάτι που, στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν προοιωνίζει τίποτα καλό», καθώς θυμίζει τις αναγκαστικές εισφορές που είχαν επιβάλει οι Οθωμανοί. Το σημερινό «χαράτσι» συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη χαρά στους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά από την άλλη πλευρά το πολιτικό κόστος είναι υψηλό, σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας.
Όλα για το πρωτογενές πλεόνασμα
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επικρίνει τον ΕΝΦΙΑ και υπόσχεται να τον καταργήσει μετά την άνοδό του στην εξουσία, αναφέρεται στην ανταπόκριση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του 2015 με δεδομένο ότι το Κοινοβούλιο θα περιέλθει σε αδιέξοδο και δεν θα μπορεί να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που συνεπάγεται εκλογές» τονίζει η Süddeutsche Zeitung και καταλήγει ως εξής: «Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τον σκόπελο καθιερώνοντας πληρωμή του φόρου σε έξι έως επτά δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ήδη η ελληνική στατιστική υπηρεσία έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες ότι παρόλα αυτά τα έσοδα του φόρου- κατ΄εκτίμηση γύρω στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ- μπορούν να προσμετρηθούν στο 2014. Αυτό είναι σημαντικό για την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα (και για το 2014). Μόνο σε αυτήν την περίπτωση βλέπει πιθανότητες να διαπραγματευθεί ένα νέο κούρεμα χρέους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: «815.569 ευρώ, παρακαλώ»"

Απειλή κατάσχεσης ταξί για όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ

Οργή στις τάξεις των αυτοκινητιστών προκάλεσε η αποστολή ειδοποιητηρίων σε όσους έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ τις οποίες δεν έχουν ρυθμίσει, καθώς πλέον κινδυνεύουν με κατάσχεση και τα οχήματά τους.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου των αυτοκινητιστών Θύμιος Λυμπερόπουλος προανήγγειλε δυναμική αντίδραση σε περίπτωση που υλοποιηθούν τέτοιες πρακτικές.

«Αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Όχι μόνο θα αντιδράσουμε, αλλά είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη φορά να φτάσουμε στα άκρα. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο αν θελήσουν να πάρουν τα αυτοκίνητα της δουλειάς μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλή κατάσχεσης ταξί για όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ"
Με τις διατάξεις του νόμου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Με εγκύκλιο που επέστειλε σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, η η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητά να εφαρμοστούν οι διατάξεις που υποχρεώνουν τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα να ενημερώνουν την Αρχή για το Ξέπλυμα, η οποία μπορεί να δώσει εντολή για «πάγωμα» λογαριασμών, θυρίδων, όπως και της μεταβίβασης κάθε περιουσιακού στοιχείου των υπόπτων.

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για φοροφυγάδες και οφειλέτες του Δημοσίου προβλέπει εγκύκλιος της γενικής γραμματείας Δημοσιών Εσόδων που εστάλη στις Γενικές Εφορίες.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η διαδικασία εφαρμόζεται στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής (απόκρυψη εισοδήματος, μη απόδοση ΦΠΑ, εικονικά ή πλαστά τιμολόγια), λαθρεμπορίου αλλά και οφειλών του Δημοσίου. Το «πάγωμα» ενεργοποιείται από την Αρχή εφόσον υπάρχει διαδικασία ανάκρισης και αφορά στην απαγόρευση της κίνησης λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, καθώς και του ανοίγματος θυρίδων και της μεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, συναγερμός στις υπηρεσίες χτυπάει για μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η αποφυγή φόρου ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ, για έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων άνω των 3.000 ευρώ, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ, για περιπτώσεις λαθρεμπορίου που επισύρουν ποινή φυλάκισης άνω των 6 μηνών.

Αμέσως μόλις λάβει τη σχετική αναφορά, ο επικεφαλής της Αρχής εφόσον είναι σε εξέλιξη διαδικασίες ανάκρισης, διατάζει το "πάγωμα" κινητής και ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κίνηση λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, το άνοιγμα θυρίδων, η μεταβίβαση ή εκποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου.

Είναι ενδεικτικό της αυστηρότητας των διατάξεων ότι ούτε καν το Δημόσιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό ακινήτου έναντι οφειλέτη, εφόσον έχει διατάξει "πάγωμα" η Αρχή για το Ξέπλυμα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " "

Παγώνουν τα εφάπαξ χιλιάδων δικαιούχων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα – Έρχεται μεγάλο τσεκούρι που μπορεί να φτάσει και το 50%

Καμία νέα πληρωμή εφάπαξ δεν γίνεται από τα Ταμεία. Οι δικαιούχοι τόσο από τον Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα είναι στο περίμενε ήδη εδώ και ένα χρόνο Αυτοί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

Ήδη μιλάμε για 30.000 άτομα και καθημερινά προστίθενται και νέοι και κανείς αυτή τη στιγμή δεν ξέρει πότε θα πάρουν το εφάπαξ που δικαιούνται.

Ταυτόχρονα κανείς δεν ξέρει εκτός από το πότε να απαντήσει και στο πόσο. Ποιο θα είναι δηλαδή το ποσό που θα λάβουν τελικά.

Τα Ταμεία περιμένουν βλέπετε ακόμη τον περίφημο συντελεστή βιωσιμότητας. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους μαθηματικούς τύπους που έχουν πρέπει να δημιουργηθούν νέοι ώστε να μπορέσουν να δώσουν εφάπαξ.

Το πρόβλημα των Ταμείων ωστόσο είναι τεράστιο. Για την καταβολή των ποσών δεν υπάρχουν χρήματα και έτσι εάν ισχύουν οι νέοι μαθηματικοί τύπου υπάρχει κίνδυνος μειώσεων ακόμη και σε ποσοστό 50%. Οι δικαιούχοι να λάβουν δηλαδή το μισό εφάπαξ.

Έτσι εξετάζεται μια λύση που θα μπορεί να μειώσει τις περικοπές. Αυτή δεν είναι άλλη από την καταβολή των εφάπαξ σε πολλές δόσεις. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι απώλειες για τους δικαιούχους όμως σε πολλές περιπτώσεις μέχρι να πάρουν τα χρήματά τους οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να περάσουν από 2 ως και 4 χρόνια.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγώνουν τα εφάπαξ χιλιάδων δικαιούχων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα – Έρχεται μεγάλο τσεκούρι που μπορεί να φτάσει και το 50%"

Μισθοί δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», βασικά εργαλεία για τη διαμόρφωση των μηνιαίων αποδοχών αποτελούν το πτυχίο και η αξιολόγηση προσωπικού.

Η δεύτερη είναι βέβαια ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο, γίνεται αγώνας δρόμου να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως. Επιπλέον, το πρώτο μέτρο που θα επιστρατευτεί προκειμένου να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος είναι η περικοπή επιδομάτων, όπως κατασκηνώσεων, παιδικού σταθμού, οι μεταφορές αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις η σίτιση, για όσους τη δικαιούνται.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή εργασίας που επεξεργάζεται το σχέδιο, φέρεται να έχει καταλήξει στο εξής μοντέλο: την κατηγοριοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο, την αξιολόγηση της παραγωγικότητας τους και τον χρόνο πρόσληψής τους (αν είναι δηλαδή νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο ή παλιοί εργαζόμενοι).

Αυτό σύμφωνα με το δημοσίευμα θα φέρει μείωση στις αποδοχές περίπου 300.000 μη πτυχιούχων υπαλλήλων και κάποιο όφελος σε 250.000 υπαλλήλων -κατόχων πτυχίων ανώτατης εκπαίδευσης. Παράλληλα όσοι δεν έχουν πτυχίο θα δουν και έμμεσες μειώσεις μέσω πιο αργής μισθολογικής ανέλιξης.

Παραδείγματος χάριν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι για τους υπαλλήλους μέσης και υποχρεωτικής εκπαίδευσης η αλλαγή βαθμίδας θα γίνεται ανά τουλάχιστον δύο χρόνια και όχι ανά ένα όπως θα συνεχίσει να ισχύει για τους κατόχους πτυχίων.

Κάπως έτσι δημιουργούνται εμμέσως πλην σαφώς υπάλληλοι διαφόρων ταχυτήτων. Οι διάφορες ταχύτητες μάλιστα θα αυξάνονται και από την αξιολόγηση με βάση την οποία ένα ποσοστό 15% θα αντιμετωπίζει πρόβλημα όπως πάγωμα μισθού κλπ.

Συγκεκριμένα, θα δίνεται μισθολογικό μπόνους παραγωγικότητας (άρα θα είναι έξω από τον μισθό) σε εκείνους τους υπαλλήλους που θα κρίνονται μέσω της αξιολόγησης «άριστοι» ή αποδοτικοί στη δουλειά τους, ενώ θα βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται εκείνοι που θα αξιολογούνται ως «κακοί» ή μη αποδοτικοί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μισθοί δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news