facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Επίδομα ανεργίας σε περισσότερους πολίτες: Αλλάζουν τα κριτήρια. Ποιοι θα το δικαιούνται

Σχέδιο για χαλάρωση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας βρίσκεται στην ατζέντα των προτάσεων που εξετάζει να συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο πακέτο των κοινωνικών μέτρων που σκοπεύει να θέσει προς διαπραγμάτευση με τους δανειστές στις αρχές Σεπτεμβρίου, πέραν των φοροελαφρύνσεων όπου πέφτει και το μεγάλο βάρος των συζητήσεων.

Αφορμή για τις αλλαγές που σχεδιάζονται ήταν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ ότι το επίδομα παίρνουν μόλις 79.621 άνεργοι σε σύνολο 963.492 εγγεγραμμένων ανέργων!

Η μείωση των δικαιούχων μάλιστα δεν συνοδεύεται με μείωση του αριθμού των ανέργων, αλλά συμβαίνει το παράδοξο να αυξάνονται οι άνεργοι και να μειώνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα «σενάρια» που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας για να μετρηθεί το οικονομικό κόστος που θα έχει τυχόν αλλαγή κριτηρίων, ή ορισμένων από αυτά, είναι:

1. Η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για όσους μένουν άνεργοι για πρώτη φορά από τα 80 κατ' έτος τα δύο τελευταία χρόνια στα 50 ή στα 60. Μια από τις σκέψεις που έχουν γίνει είναι ότι από τη στιγμή που για την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απαιτούνται 50 ένσημα το χρόνο, θα πρέπει να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο και για το επίδομα ανεργίας, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι και κυρίως οι νεοεισερχόμενοι σε θέσεις απασχόλησης έχουν ευέλικτες συμβάσεις και η ασφάλιση είτε δεν υπάρχει είτε περιορίζεται στις μισές μέρες του μήνα.

Έτσι, όταν πάνε στον ΟΑΕΔ, δεν έχουν τα 160 ένσημα (80+80) μέσα στα δύο τελευταία χρόνια για να πάρουν τα 360 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει και μια επιπρόσθετη προϋπόθεση που αποκλείει ακόμη περισσότερους, καθώς από το σύνολο των 160 ημερών εργασίας, οι 125 ημέρες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στους τελευταίους 14 μήνες, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι δύο τελευταίοι μήνες της απασχόλησης. Με το κριτήριο αυτό, δηλαδή, ένας εργαζόμενος που έπιασε πρώτη φορά δουλειά τον Απρίλιο του 2013 και απολύθηκε τον Ιούλιο του 2014, για να πάρει επίδομα θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε 125 μέρες εργασίας μέσα στο δωδεκάμηνο Απριλίου 2013/2014. Αν όμως οι 125 ημέρες συμπληρώνονται με την εργασία των μηνών Μαΐου και Ιουνίου του 2014, τότε αποκλείεται από τη χορήγηση του επιδόματος!

Αν ο άνεργος επιδοτείται για δεύτερη φορά, τότε πάλι απαιτούνται οι 125 ημέρες στο 14μηνο, χωρίς να υπολογίζονται στις 125 ημέρες οι δύο τελευταίοι μήνες απασχόλησης.

2. Η τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος των 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους. Για το μέτρο αυτό μάλιστα η τρόικα έχει εγκρίνει για το 2014 ένα πρόσθετο ποσό της τάξης των 35 εκατ. ευρώ, με στόχο να επιδοτηθούν περισσότεροι άνεργοι. Παρά ταύτα, το μέτρο δεν έφερε αποτέλεσμα και όπως ανέφερε στον «ΤτΚ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, δεν έχουν μπει στην επιδότηση λόγω μακροχρόνιας ανεργίας οι 45.000 δικαιούχοι που προέβλεπε η απόφαση. Τώρα, εξετάζονται τρόποι για να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων, καθώς οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 50% και άνω στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.

3. Η (πιθανή) σύνδεση της διάρκειας χορήγησης του επιδόματος ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας των εργαζομένων. Πρόκειται για μια από τις προτάσεις που είχαν τεθεί από την τρόικα στις συζητήσεις που είχαν κατά τους προηγούμενους μήνες με στελέχη του ΟΑΕΔ. Η πρόταση αυτή θεωρείται πιθανό να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων από την τρόικα, αν η χαλάρωση των κριτηρίων συνδυαστεί με μια χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας των που θα έχει ένας εργαζόμενος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που έχει 5 χρόνια εργασίας, να δικαιούται τα 3/4 του επιδόματος και ένας άλλος με 10 χρόνια ολόκληρο το επίδομα.

Από 50-250 εκατ. ευρώ το κόστος

Τα σενάρια για την ενίσχυση των ανέργων συγκλίνουν στην ανάγκη τροποποίησης κάποιων προϋποθέσεων, αλλά το κρίσιμο μέγεθος είναι να βρεθούν οι πόροι που θα στηρίξουν τη χαλάρωση των προϋποθέσεων. Στις οικονομικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει από τον ΟΑΕΔ πάντως, σε ανύποπτο χρόνο, το κόστος από τη διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας μπορεί να κυμαίνεται από 50 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που έπαιρναν επίδομα για τρεις μήνες 40.000 επιπλέον άνεργοι ως και 250 εκατ. ευρώ, αν δινόταν το επίδομα των 200 ευρώ για 12 μήνες σε 100.000 μακροχρόνια ανέργους.

Εγγεγραμμένοι και επιδοτούμενοι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ για το μήνα Ιούνιο από το 2010 ως το 2014


Μήνας/έτοςΕγγεγραμμένοι άνεργοι ΟΑΕΔ
Επιδοτούμενοι


Ιούνιος 2010
ΣύνολοΜακροχρόνιοι*

659.119

214.252

177.443
Ιούνιος 2011770.256295.655198.315
Ιούνιος 2012909.428369.121187.678
Ιούνιος 20131.023.250430.774121.459
Ιούνιος 2014963.492507.84079.621
* Ανεργοι για περισσότερους από 12 μήνες




e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα ανεργίας σε περισσότερους πολίτες: Αλλάζουν τα κριτήρια. Ποιοι θα το δικαιούνται"

Πώς οι ιδιοκτήτες θα γίνονται ενοικιαστές των σπιτιών τους

Πατώντας πάνω σε μοντέλα που εφαρμόστηκαν σε οικονομίες οι οποίες βρέθηκαν σε παρόμοια με της Ελλάδας κατάσταση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΤτΕ δημιουργούν το σχέδιο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, στεγαστικών και επιχειρηματικών, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας από τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τη Real News οι τρεις λύσεις με βάση το ενοίκιο που θα περιλαμβάνονται στο σχετικό νόμο είναι οι εξής:

Για τα «φτωχά νοικοκυριά» τα οποία έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν και αυτό είναι ήδη «κόκκινο» , θα υπάρξει στον επικείμενο νόμο -ρύθμιση διάταξη που θα προβλέπει τρεις εναλλακτικές δυνατότητες, οι δυο εκ των οποίων θα στηρίζονται στην παραχώρηση και την ενοικίαση της κατοικίας. Η εν λόγω διάταξη που εν πολλοίς στηρίζεται στον κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ θα δίνει τις εξής δυνατότητες στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες:

Leasing

Το πρώτο εργαλείο θα είναι η χρηματοδοτική μίσθωση της κατοικίας. Με απλά λόγια , ο δανειολήπτης θα μπορεί να μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα από την οποία έχει πάρει το δάνειο και στη συνέχεια θα υπογράφει σύμβαση μέσω της οποίας ουσιαστικά θα νοικιάζει το σπίτι του για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το πράσινο φως από την Τρόικα για να επιδοτεί μέρος του ενοικίου. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος θα κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ. Μόλις περνά η πενταετία, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει αυξήσει τα εισοδήματά του θα μπορεί να παίρνει πίσω την κυριότητα του ακινήτου του, να διαπραγματευτεί ξανά με την τράπεζα και ενδεχομένως να κουρέψει την οφειλή του.

Πώληση και ενοικίαση της κατοικίας

Επίσης, σύμφωνα με τη Real News, θα δίνεται η δυνατότητα πώλησης και ενοικίασης του σπιτιού. Ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στην τράπεζα στην οποία χρωστά,είτε σε τρίτο (άλλη τράπεζα ή άλλο αγοραστή). Επίσης θα προβλέπεται και η μεταβίβαση σε κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων. Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο για κάποια ελάχιστη χρονική διάρκεια, πιθανότατα για τρία χρόνια, έναντι μισθώματος. Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει μέρος του δανείου με εκτεταμένο «κούρεμα» ή το σύνολο αυτού.

Εθελοντικη παράδοση σπιτιού

Τρίτη εναλλακτική η εθελοντική παράδοση του ενυπόθηκου σπιτιού. Αυτής της ρύθ μισης θα μπορούν να κάνουν χρήση όσοι δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα να κρατήσουν έστω και μέσω ενοικιάσης το ακίνητό τους.

Οπως σημειώνει η Real News στο νόμο που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση, σε ότι αφορά τα στεγαστικά, εκτός από τη δυνατότητα ενοικίασης του σπιτιού θα προβλέπεται και η αντικατάσταση παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου, η διαχείριση σε εκκαθάριση στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας και η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων για την ικανοποίηση της απαίτησης της τράπεζας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς οι ιδιοκτήτες θα γίνονται ενοικιαστές των σπιτιών τους"

Θεσσαλονίκη: Ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη για την επιστροφή της Κυριακής

Ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Κυριακή 17 Αυγούστου, στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας των Τεμπών, και τις ώρες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ, για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκδρομέων από τις παραλίες των νομών Λάρισας και Πιερίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν:

-Αλλαγή διατομής του οδοστρώματος στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Αθήνα από τα διόδια Πυργετού (χ/θ 393+100) έως τη δ/ση Ομολίου (χ/θ 390+500), αποκλείοντας το δεξιό έρεισμα.

-Τα οχήματα που θα κινούνται επί της επαρχιακής οδού Λάρισας-Στομίου και θα κατευθύνονται προς Αθήνα, θα εισέρχονται στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης μόνο μέσω της παράπλευρης βοηθητικής οδού, η οποία οδηγεί στο 1ο πάρκινγκ μετά τη δ/ση Ομολίου.

-Τα οχήματα που θα κινούνται επί της επαρχιακής οδού Λάρισας-Στομίου και θα κατευθύνονται προς Θεσσαλονίκη, θα εισέρχονται στην ΝΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης από τη δ/ση Ομολίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη για την επιστροφή της Κυριακής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news