facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Ερχεται βροχή κατασχέσεων για χρέη σε εφορίες και Ταμεία

"Βροχή" ειδοποιητηρίων και κατασχέσεων θα στείλουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε μεγάλους κυρίως οφειλέτες, πιέζοντας έτσι όσους οφείλουν σε εφορίες και Ταμεία, να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Παράλληλα συνεχίζουν την επεξεργασία του σχεδίου βελτίωσης αυτών των ρυθμίσεων, εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το Φθινόπωρο.

Από τις εφορίες ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε 2.293 οφειλέτες που βγήκαν εκτός ρυθμίσεων και αναζητούνται 78,6 εκατ. ευρώ μέσω κατασχέσεων κινητών και ακινήτων. Στόχος είναι να έχουν εισπραχθεί έως το τέλος του έτους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές και τουλάχιστον το 25% των νέων χρεών.

Από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχουν σταλεί προσκλητήρια για ρύθμιση σε 64.267 οφειλέτες αλλά και ειδοποιητήρια σε 94.548 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν περιθώριο 20 ημερών πριν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις. Στόχος είναι να εισπραχθεί 1,448 δισ. ευρώ.

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές "φουσκώνουν" μήνα με το μήνα ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και υπέρογκων προσαυξήσεων και προστίμων. Πέρα από το... στοκ των παλιών οφειλών ύψους 52 δισ. ευρώ, οι εφορίες καλούνται να χειριστούν τα νέα "κανόνια".

Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούλιο προστέθηκαν άλλα 1,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ενώ από 1/1/2013 οι οφειλές που μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση, ξεπερνάνε πλέον τα 15 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω οφειλέτες αγγίζουν πλέον τα 2,5 εκατομμύρια και μόλις σε έναν μήνα αυξήθηκαν κατά περίπου 172.000. Σε ρύθμιση έχουν υπαχθεί μόλις 1,1 δισ. ευρώ και 164.204 οφειλέτες κι από αυτά έχουν εισπραχθεί περίπου 567 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα στα Ταμεία, όπου το σύνολο των οφειλών, παλιών και νέων, αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ και βαραίνουν 211.451 ασφαλισμένους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Από αυτά, σε ρύθμιση είναι μόνο τα 587 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί έως τώρα 177 εκατ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, η Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ άσκησε, σύμφωνα με πληροφορίες, πίεση στην ελληνική πλευρά να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρίες ο ρόλος του "κυνηγού" των οφειλετών προς τα Ταμεία, ενώ ανάλογη πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι και για τα χρέη προς τις εφορίες, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει τη στελέχωση των δικαστικών τμημάτων των ΔΟΥ από ιδιώτες, που θα αναλάμβαναν το ξεκαθάρισμα του μητρώου των υπόχρεων και των συνυπόχρεων.

Αρνητική ήταν η απάντηση της Αθήνας στις συστάσεις αυτές, και ήδη προχωρά στη σύσταση και λειτουργία ειδικών μονάδων εντός των υπηρεσιών, για τη βελτίωση των δεικτών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται βροχή κατασχέσεων για χρέη σε εφορίες και Ταμεία"

Βγαίνουν οι άδειες για το τζαμί

Στην έκδοση των πολεοδομικών αδειών για τη δημιουργία του μουσουλμανικού τεμένους των Αθηνών προχωρά το υπουργείο Υποδομών έπειτα από την απόρριψη των προσφυγών κατά της κατασκευής του από πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων δεν έχει ακόμη υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής με την υποψήφια ανάδοχο κοινοπραξία (Ακτωρ – ΤΕΡΝΑ – JP & Αβαξ – Ιντρακάτ), που ήταν και το μόνο σχήμα που κατέθεσε προσφορά, έπειτα από τέσσερις άγονους διαγωνισμούς για τη μετασκευή του υφισταμένου κτιρίου του Ναυτικού στον Ελαιώνα.

Το υπουργείο Υποδομών χορήγησε παράταση στις εγγυητικές επιστολές του αναδόχου προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Κατά πληροφορίες, έχει προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργείων για την αποσαφήνιση των εκκρεμοτήτων του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού του υπουργείου Υποδομών με τίτλο «Κατασκευή τεμένους με μετασκευή υφισταμένου κτιρίου στην περιοχή Βοτανικού», ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 946.000 ευρώ (με ΦΠΑ και αναθεώρηση) και χωρίζεται σε 633.019 ευρώ για τα οικοδομικά και 133.138 ευρώ για τα ηλεκτρομηχανολογικά (Η/Μ).

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία τεμένους με μεταλλική κατασκευή και των απαραίτητων κτιρίων υποστηρικτικών λειτουργιών μέσω της μετασκευής υφισταμένων κτιρίων του κεντρικού Συνεργείου Αυτοκινήτων Ναυτικού στον Ελαιώνα Αττικής, στην περιοχή Βοτανικού. Αν όλα πάνε καλά, το έργο θα παραδοθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αθηνά», ένας πανεπιστημιακός, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πέντε κάτοικοι της περιοχής του Βοτανικού.

Χρειάστηκε να γίνουν πέντε διαγωνισμοί προκειμένου κάποια κατασκευαστική εταιρεία να καταθέσει προσφορά, ενώ με ειδική απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο διαγωνισμός «άνοιξε» και για εταιρείες 7ης τάξης.

crashonline
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγαίνουν οι άδειες για το τζαμί"

Εισπρακτικές εταιρείες για εισφορές σε Ταμεία

Πιέσεις να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία call center την ενημέρωση των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο υπουργείο Εργασίας. Στην ουσία η πρόταση αφορά στις γνωστές "εισπρακτικές εταιρίες".

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του απαιτούμενου μηχανισμού εντός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αποκλείοντας το ενδεχόμενο –τουλάχιστον προς το παρόν– εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία των εσόδων του ΚΕΑΟ, αφού διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι απομένουν να γίνουν πολλά, γίνεται αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός call center για την «ενημέρωση» των οφειλετών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Πάτρικ Ντε Μετς έχει πολλές φορές εκφράσει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την άποψη ότι το ΙΚΑ και το ΚΕΑΟ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις που απορρέουν από την ανάγκη αύξησης της εισπραξιμότητας για λογαριασμό των Ταμείων.

Για τον λόγο αυτόν, επιμένει στην εκχώρηση της ενημέρωσης των οφειλετών για την έναρξη των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης σε ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τα συνολικά 18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ (8,5 δισ. ευρώ), τον ΟΑΕΕ (9,1 δισ. ευρώ), τον ΟΓΑ (349 εκατ. ευρώ) και το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων ΕΤΑΑ (952 εκατ. ευρώ), έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ οφειλές ύψους 10,6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Συνολικά, αφορούν 210.260 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 99.140 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και οφείλουν 2,3 δισ. ευρώ, 84.721 προέρχονται από το ΙΚΑ με συνολικές οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ ύψους 7,99 δισ. ευρώ, 25.958 από τον ΟΓΑ με χρέη ύψους 197,1 εκατ. ευρώ και 441 οφειλέτες με χρέη προς το ΕΤΑΑ ύψους 54,95 εκατ. ευρώ.

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, το Κέντρο στέλνει α’ και β’ ειδοποιήσεις. Εφόσον ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί σε 20 μέρες, αξιολογείται το προφίλ του και, αν κριθεί εισπρακτέα η οφειλή, ξεκινά η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014, το ΚΕΑΟ είχε αποστείλει 64.267 α’ ατομικές ειδοποιήσεις, 93.406 β’ ατομικές ειδοποιήσεις και είχε κινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Μετά τις ειδοποιήσεις, ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ τέθηκε σε ρύθμιση και μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν εισπραχθεί μόλις 143 εκατ. ευρώ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισπρακτικές εταιρείες για εισφορές σε Ταμεία"

Έρχονται «ραβασάκια» για τα ανασφάλιστα I.X -Χάνουν άδεια κυκλοφορίας και δίπλωμα όσοι δεν τα ασφαλίσουν

Όσοι έχουν ανασφάλιστο το αυτοκίνητό τους θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο και θα τους γνωστοποιηθεί εγγράφως ότι πρέπει να πληρώσουν τα ασφάλιστρα για να μη χάσουν... άδεια και δίπλωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστολές αυτές αφορούν σε περισσότερους από 800.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι δεν τα έχουν ασφαλίσει. Στις επιστολές οι οποίες ακόμη δεν έχουν ταχυδρομηθεί το υπουργείο οικονομικών θα καλεί τους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας ως «ποινή» παράβολο 250 ευρώ.

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων ή δικύκλων που μπορεί να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση είναι αντιμέτωποι και με τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα και τα οποία φτάνουν έως και τα 750 ευρώ.

Οι ανασφάλιστοι αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις, όπως η αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες, η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής και χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Επιπλέον προβλέπονται ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται «ραβασάκια» για τα ανασφάλιστα I.X -Χάνουν άδεια κυκλοφορίας και δίπλωμα όσοι δεν τα ασφαλίσουν "

Το τελικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Διαγραφή προστίμων, πληρωμή έως και 120 δόσεις, κίνητρα στις τράπεζες

Πρόταση – ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες, που ωστόσο δύσκολα θα περάσει από την τρόικα, έχει ετοιμάσει το υπουργείο ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια. Η τελική ρύθμιση που θα κατατεθεί προς διαπραγμάτευση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, όμως, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε αύξηση των δανειοληπτών που δεν πληρώνουν.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες με πληρώμή έως και 120 δόσεων, διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και ρύθμιση για το τυχόν υπόλοιπο των προσαυξήσεων που δεν έχει διαγραφεί, καταβολή των οφειλών προς τους εργαζόμενους σε 12 μήνες, αλλά και φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η πρόταση νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει αποσταλεί προς διαβούλευση στις τράπεζες, προβλέπει ουσιαστικά τη συμφωνία των δύο μερών, πιστωτών και οφειλετών, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών, με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο εξυγίανσης φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων. Πρόκειται για ρύθμιση που δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών της επιχείρησης, οι απαιτήσεις των οποίων ρυθμίζονται, ακόμη και αν δεν είναι συμβαλλόμενοι στη συμφωνία.

Για την εξυγίανση της επιχείρησης, η πρόταση αφήνει τη δικαιοδοσία που θα κρίνει τη βιωσιμότητά της στις τράπεζες, οι οποίες σε συνεργασία με τις διοικήσεις μπορούν να επιστρατεύσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως κεφαλαιοποίηση χρεών και ρύθμιση του δανείου σε συνδυασμό με την αντίστοιχη δυνατότητα διαγραφής οφειλών από προσαυξήσεις προς το Δημόσιο και «κούρεμα» οφειλών, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάθε άλλο «πρόσφορο μέσο». Οι επιχειρηματίες που έχουν καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τους πιστωτές μπορούν να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015 (οι ημερομηνίες είναι υπό συζήτηση με τις τράπεζες). Η αίτηση θα πρέπει να συζητηθεί εντός διμήνου από την υποβολή της και το δικαστήριο θα πρέπει εντός μηνός από τη συζήτηση, να αποδεχθεί την αίτηση και να εκδώσει την απόφαση. Το δικαστήριο δύναται να απορρίψει την αίτηση σε περίπτωση που δεν του έχουν παρασχεθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, ενώ κατά της απορριπτικής απόφασης επιτρέπεται η υποβολή έφεσης εντός τριάντα ημερών.

Το σχέδιο προβλέπει αναλυτικά

• Διαγραφή των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές που κατέστησαν υπερήμερες κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, η οποία θα εκτείνεται στο ίδιο ποσοστό διαγραφής, που καθορίζεται για τους συναινούντες στη συμφωνία ρύθμισης πιστωτές.

• Εξόφληση των οφειλών της επιχείρησης προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς, όπως αυτές είχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013 σε ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις εντός του διαστήματος αποπληρωμής που καθορίζεται για τους συναινούντες στη συμφωνία ρύθμισης πιστωτές. Η εξόφληση δεν μπορεί να εκτείνεται σε περίοδο άνω των 10 ετών, ενώ η ίδια περίοδος αποπληρωμής ισχύει για το μη διαγραφέν τμήμα των προσαυξήσεων και των προστίμων.

• Εξόφληση του οφειλόμενου στους εργαζόμενους χρέους σε 12 μήνες.

Της ρύθμισης εξαιρούνται, όπως είναι φυσικό, ποσά οφειλών από μη απόδοση ΦΠΑ, καθώς και ΦΜΥ για μη καταβληθείσες αμοιβές μισθωτών υπηρεσιών.

Για τις επιχειρήσεις και τους μετόχους τους, η ρύθμιση, εκτός από τη δυνατότητα διάσωσης της επιχείρησης, συνεπάγεται την αναστολή της ποινικής δίωξης, των πλημμελημάτων της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής, την αναστολή των πάσης φύσεως διοικητικών μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων, η δίωξη των οποίων αναστέλλεται, καθώς και την άρση της απαγόρευσης ή του κωλύματος της έκδοσης επιταγών.
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τελικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια "

ΠΟΥ: Πολύ μεγαλύτερη από ό,τι νομίζαμε η εξάπλωση του Εμπολα

Το προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα εκτιμά ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι «σημαντικά υποτιμημένη».

«Η παρουσία αξιωματούχων σε τομείς που έχει παρατηρηθεί η επιδημία και η συγκέντρωση αποδείξεων φανερώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων υποτιμά σημαντικά την κλίμακα της επιδημίας» ανέφερε η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική συνεχίζει να επεκτείνεται, με 1.975 περιπτώσεις και 1.069 θάνατοι στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, ο ΠΟΥ συντονίζει τις ενέργειές του ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη και πιο μαζική διεθνή ανταπόκριση και υποστήριξη από διάφορες χώρες και οργανισμούς που ανήκουν στα Ηνωμένα Έθνη.

Η έξαρση της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, η πιο σοβαρή από το 1976, έχει κοστίσει τη ζωή 1.069 ανθρώπων μέχρι στιγμής.

Από αυτούς οι 377 νεκροί είναι στη Γουινέα, οι 355 στη Λιβερία οι 334 στη Σιέρα Λεόνε και τρεις στη Νιγηρία.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Πολύ μεγαλύτερη από ό,τι νομίζαμε η εξάπλωση του Εμπολα"

Εφοριακοί καταγγέλλουν: “Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε γραμμένος στα αγγλικά”

“Είναι γνωστό στους κύκλους του υπουργείου πως τα κείμενα όχι μόνο του ΕΝΦΙΑ αλλά και πολλών άλλων φορολογικών νομοσχεδίων έρχονται έτοιμα - και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα. Το μόνο που γίνεται εδώ είναι μια απλή μετάφραση, ενώ τέτοια είναι η βιασύνη να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας, ώστε δε γίνονται καν προσομοιώσεις των φόρων στην ελληνική πραγματικότητα”.

Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ενώ πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι ως προς τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων δεν έχει υπάρξει η αναγκαία εισήγηση που οι διαδικασίες του υπουργείου προβλέπουν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, και για το λόγο αυτό υπάρχει μία σειρά πολύ σοβαρών παραλείψεων.

Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πουθενά δεν υπήρξε εξειδίκευση των περιπτώσεων εξαιρέσεων από το νόμο, δεν τέθηκαν προδιαγραφές ως είθισται να γίνεται για αναξιοπαθούντες, έχοντες προβλήματα υγείας ή χαμηλά εισοδήματα, ενώ υπήρξε και το επίσης τραγικό να μην εξαιρούνται του νόμου ή να τυγχάνουν εκπτώσεων άνθρωποι ευρισκόμενοι σε αδυναμία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

“Αποκλείεται υπηρεσιακοί παράγοντες με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας να προσέθεσαν την τελευταία παράγραφο στο νόμο, η οποία ξεκαθάριζε ότι για να υπάρξει απαλλαγή και έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα τέκνα του θα πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία”, επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης.

Μάλιστα, εδώ και αρκετό καιρό υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου διαμαρτύρονται, καθώς τους έρχονται κείμενα και προτάσεις νόμων είτε στα αγγλικά, είτε σε πολύ κακής ποιότητας μεταφράσεις. Νόμοι όμως που δε δείχνουν γνώση των αντικειμένων, με αποτέλεσμα οι γκάφες να είναι διαρκείς, ενώ το ανάθεμα κατόπιν λόγω πολιτικού αδιεξόδου πέφτει σε αυτούς.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφοριακοί καταγγέλλουν: “Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε γραμμένος στα αγγλικά”"

Αυξήσεις έως και 1.100 ευρώ το μήνα στους δικαστικούς από Σεπτέμβριο

Από το Σεπτέμβριο οι δικαστικοί λειτουργοί θα δουν και πάλι αυξήσεις στους μισθούς τους καθώς θα αρχίσει η εκτέλεση του «Μισθοδικείου» που στις 31-12-2013 έκρινε αντισυνταγματικές τις τελευταίες περικοπές που είχαν υποστεί.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το Εθνος, οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, ΣτΕ, ΝΑ, κ.λπ.) θα δουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 1.100 ευρώ μηνιαίως. Μικρότερες, 120 ευρώ περίπου το μήνα, θα είναι οι αυξήσεις για τους ειρηνοδίκες ενώ ένας πρωτοδίκης θα πάρει περίπου 300 ευρώ περισσότερα.

Αυξημένα θα είναι και τα επιδόματα, όπως αυτό της βιβλιοθήκης καθώς και η αποζημίωση λόγω παραμονής στην έδρα.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:


Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις έως και 1.100 ευρώ το μήνα στους δικαστικούς από Σεπτέμβριο"

Διέλυσαν για οικονομία τα Κέντρα Υγείας και τα πληρώνουμε "χρυσάφι" σε πτήσεις ελικοπτέρων!

Οι πτήσεις ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων σε νησιά του Αιγαίου -κι όχι μόνο- είναι πλέον συχνότερες και από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ακούγεται και για επόμενος ΥΕΘΑ ! Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί τώρα το καλοκαίρι να μην εμφανιστεί κάποια μέρα. Ελικόπτερο του ΠΝ ,της ΠΑ -και αεροσκάφη πολλά- αλλά και του Στρατού Ξηράς πετάνε πια ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ για να μεταφέρουν κάποιο ασθενή ή τραυματία. Κι όλα αυτά σημαίνουν πολλά, πολλά εκατομμύρια. Περισσότερα απ΄ όσα μας λένε ότι κερδίσαμε από το κλείσιμο ή την απαξίωση των κέντρων υγείας σ΄ όλη την ελληνική περιφέρεια.

Το θέμα δεν είναι “δημοσιογραφική εφεύρεση”. Κάποιος λοιπόν εκεί στο ΓΕΕΘΑ που πλέον τα ελέγχει όλα να κάτσει και να κάνει τις προσθέσεις για να μας πει πόσα εκατομμύρια πληρώσαμε σε αεροδιακομιδές τους τελευταίους τρεις μήνες -για να μην πάμε πιο πίσω- ώστε να μπορέσουμε να συγκρίνουμε αν τελικά κερδίσαμε ή μπήκαμε με τα “μπούνια μέσα” από την απόλυτη διάλυση των Κέντρων Υγείας.

Επιπλέον δεν θα πρέπει κανένας να ξεχνά ότι τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα των ΕΔ βεβαίως και είναι πάντα διαθέσιμα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές αλλά δεν είναι η κύρια αποστολή τους αυτή. Για άλλο λόγο τα έχουμε αγοράσει και για άλλες καταστάσεις τα θέλουμε πάντα έτοιμα. Το γεγονός ότι σε άλλους χώρους όπως αυτός της Υγείας
κάποιοι πάρα πολλά χρόνια δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους αγοράζοντας ελικόπτερα που δεν έκαναν για το Αιγαίο, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει πάλι να την πληρώσουν οι ΕΔ. Το υλικό των οποίων είναι πολύτιμο και δεν προσφέρεται για να κάνουν κάποιοι πολιτικοί , πολιτική .

Πόσα λοιπόν μας κόστισαν οι μμεταρρυθμίσεις με την διάλυση των Κέντρων Υγείας ; Αναμένουμε το κόστος των πτήσεων από το ΓΕΕΘΑ, διαφορετικά θα το παρουσιάσουμε εμείς … Οι αριθμοί και τα ποσά είναι για έρευνα ακόμη και από οικνομικούς εισαγγελείς.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Διέλυσαν για οικονομία τα Κέντρα Υγείας και τα πληρώνουμε "χρυσάφι" σε πτήσεις ελικοπτέρων!"

Η εφορία ζητά πίσω τα επιδόματα θέρμανσης και τέκνων - Δείτε από ποιους

Αντιμέτωποι με την εφορία θα βρεθούν και πάλι χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς ήδη έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι των αρμόδιων υπηρεσιών για αυτούς που πήραν χρήματα από το κράτος αλλά είτε δεν τα δικαιούνταν είτε δεν τα χρησιμοποίησαν για το σκοπό που τα πήραν.

Έτσι όσοι εισέπραξαν προκαταβολή της επιδότησης για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και δεν το έπραξαν, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω, όπως επίσης και όσοι πήραν προκαταβολή επιδόματος τέκνων, το οποίο όμως δεν δικαιούνται βάσει των εισοδημάτων του 2013.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οπότε ξεκινάει η νέα σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, καταναλωτές που εισέπραξαν προκαταβολή της επιδότησης - αντιστοιχούσε στο 25% του συνολικού ποσού ή περίπου 8,75 λεπτά ανά λίτρο - αλλά δεν αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, θα κληθούν να γυρίσουν πίσω τα χρήματα. Αρμόδια για τον έλεγχο, ο οποίος θα γίνει ηλεκτρονικά, είναι η ΓΓΔΕ.

Χρήματα πίσω θα δώσουν και οι γονείς που εισέπραξαν προκαταβολή επιδόματος τέκνων . Η προκαταβολή καταβλήθηκε με βάση τα εισοδήματα του 2012. Θα γίνει έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί αν όσοι εισέπραξαν την προκαταβολή εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος και με βάση τα εισοδήματα του 2013.


Διαβάστε Περισσότερα » "Η εφορία ζητά πίσω τα επιδόματα θέρμανσης και τέκνων - Δείτε από ποιους"

Αλλαγές στις τραπεζικές συναλλαγές

Μία πολύ σημαντική αλλαγή συντελείται στη σχέση όλων των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες Ευρωπαίων πολιτών. Ορόσημο για τις τραπεζικές συναλλαγές είναι η 1η Αυγούστου, καθώς από τη συγκεκριμένη ημερομηνία τίθεται σε ισχύ κοινοτική Οδηγία για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε ευρώ (SEPA).

Βάσει του νέου πλαισίου και την εφαρμογή του άρθρου 30 “Μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 924/2009 και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 260/2012” του νόμου 4141/2013 (αριθμ. ΦΕΚ 81/5.4.13) για όλες τις συναλλαγές σε ευρώ, ακόμη και για αυτές που διενεργούνται μεταξύ λογαριασμών στην ίδια τράπεζα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ο Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού (IBAN). Μέχρι πρότινος, η χρήση του IBAN ήταν υποχρεωτική μόνο για συναλλαγές μεταξύ λογαριασμών διαφορετικών τραπεζών και διασυνοριακές συναλλαγές.

Τα βασικά πλεονεκτήματα από τη χρήση του IBAN είναι η τυποποίηση των λογαριασμών, η αναγνώριση της ορθότητας των τραπεζικών λογαριασμών, η δυνατότητα επαλήθευσης, η βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης και η αυτοματοποίηση της επεξεργασίας των συναλλαγών. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η μείωση των ανθρώπινων λαθών, η ταχύτητα εκτέλεσης των συναλλαγών και η μείωση του κόστους επεξεργασίας των συναλλαγών.

Πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με την εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕ 260/2012, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Φεβρουάριο και πήρε παράταση για την 1η Αυγούστου, μετά από πρόταση της Κομισιόν, λόγω του περιορισμένου βαθμού προσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ουσιαστική κατάργηση των διαφορών μεταξύ πληρωμών εσωτερικού και εξωτερικού.

Οι τράπεζες θα πρέπει να συμμορφωθούν άμεσα με την κοινοτική Οδηγία, ενώ σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται ο IBAN οι συναλλαγές θα ακυρώνονται και η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιβάλλει κυρώσεις. Στο σύνολό τους οι πιστωτικοί όμιλοι προσφέρουν εύχρηστα εργαλεία αναζήτησης του IBAN στους διαδικτυακούς τους τόπους.

Στην Ελλάδα, ο IBAN έχει σταθερό μήκος 27 αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Οι δύο πρώτοι αλφαβητικοί χαρακτήρες καθορίζουν τη χώρα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός (GR για την Ελλάδα). Οι δύο επόμενοι είναι ψηφία ελέγχου που επικυρώνουν ολόκληρο τον IBAN και το τελευταίο τμήμα του είναι ο Βασικός Αριθμός Λογαριασμού (BBAN), ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις εμπεριέχει την τράπεζα, το κατάστημα και τον αριθμό λογαριασμού του πελάτη.

Ο Βασικός Αριθμός Λογαριασμού αποτελείται από α) τρία ψηφία για τον κωδικό της τράπεζας, β) τέσσερα ψηφία για τον κωδικό του καταστήματος και γ) δεκαέξι ψηφία για τον αριθμό του λογαριασμού του πελάτη.

Ο ΙΒΑΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονική και σε έντυπη μορφή. Η έντυπη μορφή του είναι ίδια με την ηλεκτρονική με τη μόνη διαφορά ότι ο έντυπος ΙΒΑΝ αναγράφεται σε ομάδες των 4 χαρακτήρων διαχωρισμένες με κενό.

Εκτός από τον IBAN, υποχρεωτικός για την πραγματοποίηση πληρωμών τόσο εντός Ελλάδας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι προσωρινά (μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2016) και ένας ακόμη κωδικός. Ο BIC (Business Identifier Code) αποτελεί έναν διεθνή τυποποιημένο κωδικό, ο οποίος προσδιορίζει μοναδικά μία τράπεζα, οπουδήποτε στον κόσμο. Μία διαφορετική ονομασία για τον BIC είναι ο SWIFT-Code. Στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, ο BIC αποτελείται από 8 ή 11 χαρακτήρες.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προκειμένου να πραγματοποιήσετε μια πληρωμή, θα βρείτε τους κωδικούς IBAN και BIC στα έγγραφα του δικαιούχου, όπως π.χ. στο τιμολόγιο προς εξόφληση ή στα πλήρη στοιχεία της εταιρείας που αναγράφονται στην αλληλογραφία. Αν δεν αναφέρονται οι κωδικοί, θα πρέπει να ζητήσετε από τον δικαιούχο προς τον οποίο επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε την πληρωμή, να σας τα γνωστοποιήσει.

Αν πρόκειται να αποσταλούν χρήματα στον λογαριασμό σας, θα πρέπει αντίστοιχα να γνωστοποιήσετε τους κωδικούς IBAN και BIC στον πληρωτή. Οι κωδικοί αναγράφονται στην πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου ταμιευτηρίου ή στο αντίγραφο κίνησης λογαριασμού που σας απο-στέλλεται ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά (e-statement) ή στην ιστοσελίδα της τράπεζας συνεργασίας σας.

Επίσης, με τη δημιουργία του SEPA οι συναλλαγές με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα “ενοποιηθούν”, μειώνοντας το κόστος και δίνοντας νέες δυνατότητες στους συναλλασσόμενους. Στόχος είναι οι πολίτες να μπορούν να εκτελούν κάθε πληρωμή με την ίδια ευκολία και ασφάλεια σαν να βρίσκονταν στον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος πρόκειται για τον χώρο όπου πολίτες, εταιρείες και άλλοι οικονομικοί παράγοντες μπορούν να πραγματοποιούν και να εισπράττουν πληρωμές σε ευρώ, εντός της Ευρώπης, είτε εντός των εθνικών τους συνόρων είτε διασυνοριακά, με τους ίδιους βασικούς όρους, δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής περιοχής στην οποία βρίσκονται. Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του SEPA καλύπτει τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Μονακό.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στις τραπεζικές συναλλαγές"

Φορολογικό «φακέλωμα»-Η εφορία θα ελέγχει τα έξοδά μας

Με τη φοροδιαφυγή να είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στο οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει λύση, έρχονται νέα πιο αυστηρά μέτρα σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της και πλέον η Εφορία θα αποκτήσει το ρόλο του Μεγάλου Αδερφού ελέγχοντας κάθε οικονομική κίνηση των φορολογούμενων στα πρότυπα της «σκληρής» αλλά αποτελεσματικής αμερικανικής υπηρεσίας IRS.

Σύμφωνα με την Ημερησία η Εφορία θα συνδέεται άμεσα με τις τράπεζες για μπορεί να βλέπει τις «κινήσεις» των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα θα μπορεί να συνδεθεί και να παρακολουθήσει τις δαπάνες των ύποπτων για φοροδιαφυγή μέσω αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, να καταγράψει μεγάλες αγορές πολυτελών ειδών και φυσικά αυτοκινήτων και ακινήτων. H διασύνδεση αυτή έχει προχωρήσει αρκετά και η επέκταση της χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορές ή πληρωμές βοηθά ήδη τις φορολογικές αρχές για τη συλλογή πληροφοριών. Πρόκειται για το σύστημα που χρησιμοποιεί η αμερικανική IRS εδώ και 30 χρόνια στις ΗΠΑ.

Δεν έχει βρει λύση για τις αγορές με μετρητά

Το μεγάλο αγκάθι που καλείται να λύσει το οικονομικό επιτελείο είναι η επιλογή των περισσότερων Ελλήνων να κινούνται και να πληρώνουν με μετρητά, κάτι που κάνει εύκολη τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Μία θεωρία θέλει την επιβολή ποινών στα καταστήματα που θα δέχονται την πληρωμή μεγάλων ποσών σε μετρητά και η δυνατότητα σύνδεσής του με πολλές επιχειρήσεις για άντληση πληροφοριών το καθιστούν ικανό να φιλοτεχνήσει πληρέστερα το φορολογικό προφίλ του Eλληνα πολίτη.

Ελεγχος δαπανών για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογουμένων

Οπως γράφει και η Ημερησία η εφαρμογή των τεκμηρίων δρα σε βάρος εκείνων που όντως δεν έχουν εισοδήματα, ενώ για τους κατέχοντες λειτουργούν ως «ομπρέλα» προστασίας. Mέχρι τώρα η λογική των τεκμηρίων ήταν ότι η κατοχή I.X. ή σκάφους αναψυχής απαιτούσε ένα ελάχιστο εισόδημα συντήρησης. Τώρα σχεδιάζεται το αντίστροφο. Μέσα από την καταγραφή των δαπανών θα επιχειρείται ένα τεστ αλήθειας των φορολογικών δηλώσεων και ο προσδιορισμός του εισοδήματος των φορολογουμένων.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικό «φακέλωμα»-Η εφορία θα ελέγχει τα έξοδά μας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news