facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Προσωπικά δεδομένα μαθητών στέλνει υπουργείο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

«Πεσκέσι» σε ιδιώτες και σε μεγάλες εταιρείες αναψυκτικών και ειδών διατροφής στέλνει το υπουργείο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών της περιοχής με πρόσχημα τη διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών τους στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος «ευ ζην».
Πρόσβαση στα στοιχεία των μαθητών της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής μέσω του προγράμματος, θα έχουν καθηγητές πανεπιστημίων οι οποίοι συνεργάζονται με ιδιώτες αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία έχουν ήδη συνάψει συνεργασία με εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των διατροφών αλλά και πολυεθνική εταιρεία αναψυκτικών.

Αυτό προκύπτει – πέραν όλων των άλλων – και από την καταγγελία που έβγαλε η Ένωση Γονέων της περιοχής, η οποία ζητά την άμεση διακοπή του προγράμματος και καλεί τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς να μην δώσουν στοιχεία των μαθητών.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Με την εγκύκλιο 193728 /Γ4/1712-2014 το υπουργείο παιδείας επιβάλει και επεκτείνει την υλοποίηση του προγράμματος «Ευ ζην» στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο «επιχειρεί να αξιολογήσει και να προτρέψει τα παιδιά στην άθληση και τη σωστή διατροφή».

Το πρόγραμμα θα διενεργηθεί εις βάρος της ομαλής ροής του μαθήματος της Γυμναστικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εισάγει παρόμοιο πρόγραμμα, ιδιωτικού ενδιαφέροντος, στα σχολεία ενώ παράλληλα το μάθημα της Γυμναστικής συνεχώς υποβαθμίζεται και οι ώρες της γυμναστικής στα δημόσια σχολεία μειώνονται.

Στην σχετική με το πρόγραμμα «Ευ ζην» υπουργική απόφαση δεν αναφέρονται ποιος είναι ο στόχος και ποια είναι η ταυτότητα της έρευνας-προγράμματος, από ποιον γίνεται, ποιος γη χρηματοδοτεί, τι θα γίνει το πληροφοριακό υλικό και η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, ποιος θα τη χρησιμοποιήσει και για ποιο σκοπό. Ακόμη, δεν διευκρινίζεται ο τρόπος προστασίας των προσωπικών δεδομένων αφού τα στοιχεία που συλλέγονται δεν είναι ανώνυμα δεδομένου ότι καταγράφεται ο αριθμός μητρώου των μαθητών/τριών, και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Από πουθενά δεν διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που συλλέγονται δεν θα «διαρρεύσουν» σε ιδιωτικές εταιρίες.

Από την επιστημονική ομάδα που έχει την ευθύνη της έρευνας, σύμφωνα με την απόφαση, το μόνο όνομα που έχει ανακοινωθεί είναι το όνομα του υπεύθυνου καθηγητή ο οποίος είναι καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου και, ταυτόχρονα, επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας “family fit - κέντρα ρύθμισης βάρους». Να θυμίσουμε ότι το Χαροκόπειο είχε και στο παρελθόν επιχειρήσει τη διεξαγωγή παρόμοιας έρευνας σε σχολεία της Αττικής, η οποία είχε καταγγελθεί από Συλλόγους Εκπ/κών ΠΕ, λόγω της άμεσης σχέσης και συνεργασίας του ιδρύματος και της έρευνας με την Coca-Cola.

Επιπλέον, είναι δυνατόν να διενεργείται έρευνα, και μάλιστα υποχρεωτικά, αγνώστου ουσιαστικά ταυτότητας, από το Δημόσιο Σχολείο χρησιμοποιώντας το κύρος του δημόσιου σχολείου και το επιστημονικό εκπαιδευτικό του προσωπικό; Με ποια λογική όποιος θέλει να κάνει μια οποιαδήποτε έρευνα θα χρησιμοποιεί το δημόσιο σχολείο, υπονομεύοντας τη βασική του λειτουργία υποβιβάζοντας το εκπαιδευτικό προσωπικό σε χειριστές/συλλέκτες στοιχείων αυξάνοντας παράλληλα το φόρτο εργασίας τους;

Ακόμη, είναι δυνατόν να καλούνται τα σχολεία να καλύψουν το κόστος προμήθειας των υλικών για τις μετρήσεις ενώ η χρηματοδότηση των σχολείων έχει μειωθεί 70% και .πολλά σχολεία δεν έχουν τα βασικά υλικά για να λειτουργήσουν;

Επιπλέον, γιατί, ενώ για τη συμμετοχή σε σχολικούς αγώνες απαιτείται ιατρική βεβαίωση το κόστος της οποίας επιβαρύνει τους γονείς, για τη συμμετοχή σε αντίστοιχη καταπόνηση από το «παλίνδρομο τεστ» που απαιτείται από το πρόγραμμα, αρκεί μόνο η γονική συναίνεση; Μήπως, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, το υπουργείο δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρό σχετικά με την υγεία των μαθητών/τριών;

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς για χάρη των συμφερόντων εταιριών που μέσω συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών καθηγητών θέλουν να εκπονήσουν έρευνα για τα δικά τους επιστημονικά και οικονομικά συμφέροντα.

Είναι πρόκληση αυτοί που οδήγησαν την πλειοψηφία των γονέων στην φτώχεια, να κόπτονται δήθεν για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας.

Για όλα αυτά και επειδή αρνούμαστε τα στοιχεία των παιδιών μας να τα διαχειρίζονται άγνωστες ιδιωτικές εταιρίες για σκοπούς τους οποίους επίσης δεν γνωρίζουμε καλούμε τους γονείς να αρνηθούν να καταχωριστεί οποιοδήποτε στοιχείο των παιδιών τους σε αυτό το πρόγραμμα με την επωνυμία ΕΥΖΗΝ, ένα πρόγραμμα τύπου BIG BROTHER, καταθέτοντας στον Διευθυντή του σχολείου υπεύθυνη δήλωση γονέα που θα αρνείται την καταχώριση οποιοδήποτε στοιχείου του παιδιού του.

Καλούμε:

- Το Υπουργείο να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο της υποχρεωτικής εφαρμογής του προγράμματος «Ευ ζην» στα σχολεία.

– Τους Γυμναστές/τριες και τους Διευθυντές να μην εφαρμόσουν το πρόγραμμα και να ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών/τριών των σχολείων τους προκειμένου να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους να χρησιμοποιηθούν τα παιδιά τους για να εξυπηρετηθούν άγνωστα ιδιωτικά συμφέροντα.

– Την ΕΛΜΕ Αχαΐας και την ΟΛΜΕ να διεκδικήσουν την μη εκτέλεση αυτού του προγράμματος τύπου BIG BRΟTHER.

– Καλούμε επίσης τους γονείς να αρνηθούν να καταχωρηθούν τα στοιχεία των παιδιών τους γιατί ανα πάσα στιγμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος τους. "

briefingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωπικά δεδομένα μαθητών στέλνει υπουργείο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις"

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα επιτηρεί τα σύνορα στο Αιγαίο

Διαγωνισμό για την προμήθεια μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο, προκήρυξε την Παρασκευή το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», ο διαγωνισμός έχει ύψος 77.800 ευρώ και θα διεξαχθεί στις 29 Απριλίου στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Το αεροσκάφος θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου και θα πετάξει για συνολικά 60 ώρες το πρώτο δίμηνο μετά την παράδοσή του.

Σύμφωνα με τη λίστα των τεχνικών προδιαγραφών, το σύστημα θα πρέπει να διαθέτει κάμερα ημέρες και κάμερα νύχτας, και οι δύο σταθεροποιημένες με γυροσκόπια, και να μπορεί να δίνει το γεωγραφικό στίγμα του στόχου που παρακολουθεί.

Θα πρέπει επίσης να πετά σε απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων από τον επίγειο σταθμό ελέγχου, σε ύψος από 200 μέχρι τουλάχιστον 20.000 πόδια, και σε ταχύτητα άνω των 70 χιλιομέτρων την ώρα.

Για να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του, το αεροσκάφος θα πρέπει να έχει «χαμηλό ηχητικό και οπτικό ίχνος». Θα πρέπει επίσης να προσφέρει τη δυνατότητα άμεσου τερματισμού της αποστολής, οπότε είτε θα πέφτει με αλεξίπτωτο είτε θα επιστρέφει αυτόματα στη βάση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων αποκτά όλο και πιο κρίσιμη σημασία. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνιζε ότι «μετά την θωράκιση του Έβρου με τον γνωστό φράχτη, όλες οι μεταναστευτικές ροές και όλη η πίεση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας έχουν μετατοπισθεί στην θάλασσα.

»Το 2012 είχαμε 3.000 ανθρώπους, οι οποίοι μπήκαν από το Αν. Αιγαίο παρανόμως στην Ελλάδα, το 2013 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 10.000 άτομα και η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι έχουμε μία ροή περίπου 1.000 ατόμων τον μήνα. Άρα, αν διατηρηθεί αυτή την ροή, τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διέλθουν τα σύνορά μας φέτος».

Η Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο, διαθέτει ήδη μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις οποίες επιχειρούν τα αεροπλάνα «Πήγασος» και «Πήγασος ΙΙ» της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα επιτηρεί τα σύνορα στο Αιγαίο"

Διπλασιάζονται οι δημοτικοί σύμβουλοι

Την ώρα που οι περισσότεροι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα δεν βρίσκουν (τουλάχιστον αξιόλογους) υποψήφιους να κλείσουν τα ψηφοδέλτιά τους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, προβλέπει ότι ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων θα μπορεί (προαιρετικά) να είναι μέχρι και διπλάσιος σε σχέση με σήμερα:

Συγκεκριμένα σε νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 25 (πρώην 26) του νομοσχεδίου τίθεται παράγραφος 2 ως εξής:

« Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«β) Τους υποψηφίους δηµοτικούς συµβούλους, σε αριθµό ίσο τουλάχιστο µε τον αριθµό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας µε δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατό τοις εκατό (100%).»


Υπενθυμίζεται ότι ότι άρθρο 18 του «Καλλικράτη» (ν. 3852/2010) προβλέπει:

«2. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει:

α) Τον υποψήφιο δήμαρχο.

β) Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, σε αριθμό ίσο τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. Στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων μπορεί να προσαυξηθεί έως τρεις.»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλασιάζονται οι δημοτικοί σύμβουλοι"

Νωρίτερα στα θρανία φέτος μετά τις Πασχαλινές διακοπές

Νωρίτερα θα επιστρέψουν στα θρανία από τις Πασχαλινές διακοπές πολλοί μαθητές, καθώς σε περίπου 500 σχολεία τα μαθήματα θα αρχίσουν ξανά την Τετάρτη του Πάσχα.

Ο λόγος είναι πως πρέπει να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες μαθημάτων λόγω των καταλήψεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι μαθητές των σχολείων που θα χρειάζεται να αναπληρώσουν έως και τρεις ημέρες θα χάσουν αντίστοιχο αριθμό ημερών από τη δεύτερη εβδομάδα των διακοπών του Πάσχα, ενώ τα σχολεία που πρέπει να αναπληρώσουν πάνω από τρεις ημέρες καταλήψεων, οι επιπλέον ημέρες θα αναπληρωθούν τον Μάιο, μετά τη λήξη του διδακτικού έτους.

Ωστόσο, οι καθηγητές καθώς και η ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρες στάσεις εργασίας για την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή του Πάσχα, στα σχολεία όπου ορίζεται να γίνει αναπλήρωση της ύλης μέσα στις διακοπές.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νωρίτερα στα θρανία φέτος μετά τις Πασχαλινές διακοπές"

Τόμσεν: Δεν θα μιλήσω για ένα νέο πρόγραμμα - Έχουμε ένα πρόγραμμα αλλά θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση

Σημαντικό ορόσημο χαρακτήρισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο Πολ Τόμσεν μιλώντας στον ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου. “Ήταν το πρώτο βήμα”, σημείωσε ενώ τόνισε πως"Δεν θα μιλήσω για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό κατά την άποψή μας, θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση".

Για τη νέα χρηματοδοτική βοήθεια της Ελλάδας ο κ. Τόσμεν ανέφερε πως σ' αυτήν την περίπτωση “δεν μιλάμε για ένα ποσό τόσο μεγάλο όπως στο παρελθόν”.

Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Τομσεν ανέφεεως πως "πρόκειται να διευκολύνει και τις εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα να επιστρέψουν στις αγορές".

Στο ερώτημα πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα απάντησε πως “θα γίνει μια σύντομη επίσκεψη για να δούμε τα νούμερα αλλά είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι η βασική αποστολή της τρόικας θα έρθει στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι”.

Ο κ. Τόμσεν τόνισε πως “η ανεργία των νέων είναι σε ανεπίτρεπτα επίπεδα” και υπεραμύνθηκε του μνημονίου τονίζοντας ότι “το πρόγραμμα έχει στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία ευκαιριών για ανάπτυξη”.

“Η εφαρμογή του προγράμματος φέρνει ελπίδα για το μέλλον”, τόνισε.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόμσεν: Δεν θα μιλήσω για ένα νέο πρόγραμμα - Έχουμε ένα πρόγραμμα αλλά θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση "

Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας από το 2015

Δεδομένη θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού και καταβολής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων. Η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τις αλλαγές στη φορολογία του αυτοκινήτου έχει ήδη παραδώσει το πόρισμά της στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Μέρος των προτεινόμενων αλλαγών αφορά και τα τέλη κυκλοφορίας.

Από το 2015 και μετά τα τέλη θα αλλάξουν. Τα σενάρια είναι τα εξής:

Α.η διατήρηση του υπολογισμού των τελών ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους για τα οχήματα που πρωτο-ταξινομήθηκαν από το Νοέμβριο του 2010 και μετά. Ωστόσο, υπάρχει η εισήγηση για μείωση του ορίου ρύπων κάτω από το οποίο δεν καταβάλλονται τέλη. Σήμερα το όριο είναι 100 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα και οι εισηγήσεις προβλέπουν τη μείωσή τους κάτω από τα 90 ή και 80 γραμμάρια. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η μείωση, εφόσον αποφασιστεί, θα ισχύσει αναδρομικά.

Β.Η καταβολή τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπορεί να κυκλοφορήσει το όχημα με το μήνα αλλά και καταβάλει πολύ υψηλότερα τέλη από ότι αν τα πλήρωνε για όλο το έτος. Εφόσον προκαταβάλει τα τέλη για όλο το έτος θα έχει σημαντική έκπτωση.

Γ.Σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με την λιανική τιμή πώλησης του οχήματος προκειμένου να καταβάλουν υψηλότερα τέλη όσοι έχουν οχήματα μεγάλης αξίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας από το 2015"

Reuters: Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για την "Μεγάλη Επιμήκυνση" του ελληνικού χρέους

Πριν από δύο χρόνια η κρίση χρέους της ευρωζώνης σχεδόν έφερε την ζώνη του ευρώ στα όρια της κατάρρευσης της, τώρα όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας όχι με διαγραφή χρεών της χώρας αλλά με επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια ενώ συζητείται και επιπλέον κούρεμα επιτοκίων, αναφέρουν αξιωματούχοι της Ε.Ε που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ελλάδα κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψει στις αγορές για πρώτη φορά από το διεθνές σχέδιο διάσωσης της το 2010, και μόλις δύο χρόνια μετά την επιβολή βαριών απωλειών για τους ιδιώτες πιστωτές της από το PSI.

Όπως αναφέρει το Reuters η Ελλάδα με την οικονομία της γκρεμισμένη εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται επαρκώς μόνο από τις αγορές ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια τα επόμενα δύο χρόνια.

Το Reuters εκτιμά πως ένας λόγος για τον οποίο η πώληση των 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο καλά, την παραμονή της επίσκεψης υποστήριξης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν επίσημη ελάφρυνση του χρέους.

Έχει προεξοφληθεί (η ελάφρυνση του χρέους) και η αγορά αναμένει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οίκους αξιολόγησης », δήλωσε ο Alessandro Giansanti , ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Τράπεζας ING στο Άμστερνταμ.

"Δευτερευώντως, η αγορά αναμένει επίσης μείωση του δημοσίου χρέους, και καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ( write -down) τα επόμενα χρόνια", είπε.

Βέβαια, όπως αναφέρει το Reuters τα βόρειοευρωπαϊκά κράτη πιστωτές αντιτίθενται σθεναρά στην ολοκληρωτική άφεση του χρέους, πράγμα που οι επικριτές αυτής της εξέλιξης λένε ότι θα ανταμείψει την ελληνική κακοδιαχείριση κατά το παρελθόν. Έτσι τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και οι ευρωσεπτικιστές θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν οποιαδήποτε διαγραφή χρέους στο συνταγματικό δικαστήριο.

"Η αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέας ήδη σιωπηλά συμβαίνει”, δήλωσε η Elena Daly, υπεύθυνη της EM Consult με έδρα το Παρίσι, παρόχου συμβουλών για το δημόσιου χρέους.

"Η επιμήκυνση των δανείων του επίσημου τομέα και η μείωση των επιτοκίων τους, ανοίγει παράθυρο για νέα δάνεια του ιδιωτικού τομέα, χωρίς το φόβο του ανταγωνισμού με τους πιστωτές του επίσημου τομέα, όταν έρθει η ώρα για την επιστροφή", σημείωσε.

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ερωτηθείς από το Reutres σχετικά με το τι σχεδιάζουν οι ευρωπαϊκές αρχές να κάνουν με "τα βουνά" του επίσημου χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, απάντησε αινιγματικά: "Ποιος ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που ξεπλήρωσε τα δάνεια των ΗΠΑ προς την χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;”.

Η απάντηση είναι ο Τόνι Μπλερ το 2006, περισσότερα από 60 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Ενώ η Βρετανία εξακολουθεί να έχει κάποια απλήρωτα δάνεια προς την Ουάσιγκτον ήδη από τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, απάντηση που όπως είναι φυσικό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.

Μετά από δύο πακέτα διάσωσης της ΕΕ/ΔΝΤ συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ και ενός “εθελοντικού” κουρέματος ιδιωτικών ομολόγων, η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέους που ισοδυναμεί με το 175% της εθνικής παραγωγής της, πολύ πάνω ​​από το όριο εκείνο που το ΔΝΤ θεωρεί πως το χρέος είναι βιώσιμο.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας μειώθηκε κατά 25% , οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά και η ανεργία ανέρχεται σε σχεδόν στο 27%, ενώ στους νέους ξεπερνά το 50%.

Με μία αναιμική ανάπτυξη που μόλις τώρα αρχίζει να επιστρέφει, όπως αναφέρει το Reuters, υπάρχει ελάχιστη προοπτική μείωσης του χρέους ώστε να επιτύχει η χώρα τους στόχους για το χρέος που έχουν τεθεί από την "τρόικα" , του 124% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2020 και του 110% το 2022.

Οι πληρωμές τόκων "καταπίνουν" σχεδόν το 5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, διπλάσιο ποσοστό από αυτό της Γαλλίας ενώ Ιρλανδία και Πορτογαλία πληρώνουν επίσης μεταξύ 4,5 και 5% του εθνικού τους εισοδήματος στην εξυπηρέτηση του χρέους .

Ιταλία, η οποία δεν είχε λάβει σχέδιο διάσωσης, αλλά έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα στο 132%, πληρώνει το 5,3% του ΑΕΠ της για τόκους.

Αυτό, όπως σημειώνεται, θα απαιτήσει απίθανους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης για πολλά χρόνια, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να τρέξουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και παραγκωνίζοντας τις δημόσιες επενδύσεις.

Μόλις η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ επιβεβαιώσει τις προσεχείς εβδομάδες ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ο δρόμος για την επίσημη ελάφρυνση του χρέους θα είναι ανοικτός, τονίζει το Reuters, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η "Μεγάλη Επιμήκυνση" ίσως δεν επεκταθεί πέρα από την Ελλάδα στην Ιρλανδία, η οποία έχει ήδη επιστρέψει στις αγορές ή την Πορτογαλία που αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης της τον επόμενο μήνα, χωρίς να ζητήσει περαιτέρω επίσημη βοήθεια.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για την "Μεγάλη Επιμήκυνση" του ελληνικού χρέους"

Οικονομική ενίσχυση από τους εργαζομένους, ζητάει η Ηλεκτρονική Αθηνών

Σε μία πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η γνωστή αλυσίδα εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών "Ηλεκτρονική Αθηνών ΑΕΕ", σε μια προσπάθεια να ανακάμψει οικονομικά.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η εταιρία ζητάει από τους εργαζομένους να δώσουν μέρος του μισθού τους, προκειμένου να "συμμετάσχουν στην οικονομική ανάκαμψη της, στα πλαίσια της συζήτησης με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση της".

Η εταιρία μάλιστα δεν σταματάει εκεί αλλά προτείνει και τρόπους καταβολής της "προσφοράς", οι οποίοι είναι οι εξής: το 1/4 του μισθού Απριλίου 2014, το 1/4 του μισθού Ιουλίου 2014 ή το 1/2 του μισθού Δεκεμβρίου 2014, εφόσον οριστικοποιηθεί η καταβολή του τον Σεπτέμβριο 2014, συνεκτιμώντας την οικονομική κατάσταση της εταιρίας εκείνη την περίοδο.

Όσοι εργαζόμενοι συμφωνούν, καλούνται να υπογράψουν το σχετικό έντυπο. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, από την πλευρά του, συστήνει στους εργαζόμενους να "μην υπογράψουν τη θανατική καταδίκη τους" και να "μην υποκύψουν στο φόβο, τη μοιρολατρία, την ανασφάλεια και την τρομοκρατία της εργοδοσίας".



news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομική ενίσχυση από τους εργαζομένους, ζητάει η Ηλεκτρονική Αθηνών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news