facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αφού ζούμε στη χώρα των ερμηνευτικών εγκυκλίων τι ρόλο έχει η Βουλή;

Το φαινόμενο είναι ελληνικό και ίσως συναντάται και χώρες του Τρίτου Κόσμου .

Ζούμε στη χώρα όπου ψηφίζονται νόμοι από το Κοινοβούλιο οι οποίοι όμως δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Και δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί πολύ απλά είναι ασαφείς και έρχεται εκ των υστέρων η εκτελεστική εξουσία να τους εξειδικεύσει.

Στην εξειδίκευση πολλές φορές προκύπτουν εκπλήξεις και υπάρχουν αντίθετες απόψεις όπου καλούνται τα δικαστήρια στο τέλος να δώσουν λύση αν δώσουν δημιουργώντας νομολογία επί νόμων. Πρωταθλητής επί πάρα πολλά χρόνια στην ιστορία των εγκυκλίων που ερμηνεύουν διατάξεις νόμων είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Και γύρω από αυτές έχει στηθεί μια ολόκληρη φάμπρικα από φοροτεχνικούς αλλά κυρίως από μόνιμους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ οι οποίοι βγάζουν βιβλία με τις ερμηνείες των... ερμηνειών.

Και σε αυτό το περιβάλλον ο φορολογούμενος πολίτης τα έχει στην κυριολεξία χαμένα αφού δεν ξέρει τι ισχύει και το χειρότερο μπορεί να γίνει βορά στις διαθέσεις του κάθε διεφθαρμένου ελεγκτή

. Θα περίμενε κάθε λογικός άνθρωπος η κρίση να δώσει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Όμως δεν έδωσε. Το δυστύχημα είναι ότι η κατάσταση χειροτέρεψε μετά από πλήθος νόμων που ψηφίστηκαν όπου ο ένας ακυρώνει τον άλλο και την κυκλοφορία εγκυκλίων-ερμηνειών όπου η μια μπορεί και να αναιρεί την άλλη και τελικά είναι αμφίβολο αν και το ΥΠΟΙΚ ξέρει τι ακριβώς ισχύει ή αν ασχολείται με το να μαζέψει τις αντιφατικές εγκυκλίους που έχουν κυκλοφορήσει.

Η τρόικα βέβαια πίεσε για να απλοποιηθεί η κατάσταση αλλά η γραφειοκρατία του ΥΠΟΙΚ συνεχίζει να ανθίσταται και να «εξαφανίζει» κάθε πρόταση κορυφαίων επιστημόνων και επαγγελματιών του χώρου της φορολογίας που έχει η Ελλάδα. Το ερώτημα είναι πότε θα υπάρξει η βούληση να τελειώσει μια δια παντός αυτή η ιστορία που έχει καταστήσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες νομοθέτες και εκθέτει τη Βουλή και στο τέλος και την ίδια τη δημοκρατία μας.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφού ζούμε στη χώρα των ερμηνευτικών εγκυκλίων τι ρόλο έχει η Βουλή;"

Έρχεται εβδομάδα κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στο νέο κύμα διαθεσιμότητας στο ΕΣΥ, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας και γενικές συνελεύσεις σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, με τις κινητοποιήσεις να κορυφώνονται με τη γενική απεργία της Τετάρτης 9/4.

Από την προσεχή Τρίτη 8 Απριλίου, οι γιατροί των πρώην θεραπευτηρίων IRA που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ, οι οδηγοί μονάδων Υγείας του ΕΣΥ και οι φύλακες των νοσοκομείων τίθενται σε διαθεσιμότητα ενός μηνός.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, οι γιατροί και οι φύλακες επανατοποθετούνται σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία όπου εργάζονται, ενώ οι οδηγοί ΕΣΥ μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι n εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε υπολειτουργία νευραλγικά τμήματα του ΕΣΥ.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα, που προειδοποιεί ότι λόγω της διαθεσιμότητας 67 γιατρών θα σταματήσουν να λειτουργούν ή θα υπολειτουργούν το Ακτινοδιαγνωστικό, το Παθολογοανατοµικό Εργαστήριο, το Ιατρείο Πόνου, n B' κλινική µαστού και το ακτινοθεραπευτικό Τµήµα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο σχεδιάζει την κάλυψη των κενών αυτών με προσωρινή μετακίνηση γιατρών από άλλες μονάδες.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει τις εξής δράσεις:

- Δράσεις στα Νοσοκομεία: Περιοδείες, συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις.

- Την Δευτέρα 7/4 και την Τρίτη 8/4 Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες των Δ.Σ. των Σωματείων στα Νοσοκομεία για την προετοιμασία της Πανεργατικής Απεργίας.

- Την Τετάρτη 9/4/2014 συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ. Προσυγκέντρωση 10.00πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας.

- Την Πέμπτη 10/4/2014 Συγκέντρωση των Οδηγών 10.00πμ στα Γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ για συντονισμό της Δράσης. Για την περιφέρεια θα γίνουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις με πρωτοβουλία των Περιφερειακών Γενικών Συμβούλων και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

- Την Παρασκευή 11/4/2014 5ωρη Στάση Εργασίας των Νοσοκομείων όλης της χώρας. Για το λεκανοπέδιο συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας 12 το μεσημέρι και για την περιφέρεια έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες επίσης στις 12 το μεσημέρι.

- Από 28 Απρίλη 15νθήμερο Δράσεων για την Υγεία που θα κορυφωθεί με νέα 24ωρη Πανυγειονομική Απεργία σε συνδιοργάνωση με τις άλλες Ομοσπονδίες της Υγείας.

Στο έλεος του Θεού τα νησιά ενόψει Πάσχα

Την Παρασκευή, ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, επιστολή διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων ΕΣΥ, προειδοποιώντας ότι µε τη διαθεσιμότητα θα δημιουργηθεί πρόβλημα µε την εξυπηρέτηση νησιωτικών υγειονομικών μονάδων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «n αρµοδιότητα του ΕΚΑΒ στα νησιά καλύπτει (και αυτό μετά δυσκολίας) µόνο επείγουσες μεταφορές, ενώ οι διακομιδές τις οποίες μέχρι τώρα κάλυπταν τα κατά τόπους ασθενοφόρα, ανατίθενται στους ίδιους τους ασθενείς», ζητώντας να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα οι οδηγοί ΕΣΥ της νησιωτικής Ελλάδας ειδικά την περίοδο αυτή και υπενθυμίζει ότι ειδικά λόγω των διακοπών του Πάσχα, οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω των επισκεπτών.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται εβδομάδα κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία"

Σε δέκα μέρες τα τηλεφωνικά ραντεβού στο ΠΕΔΥ

Δέκα ημέρες πέρασαν αφότου οι μονάδες «άνοιξαν» ξανά τις πόρτες τους για το κοινό, και όλο και περισσότεροι πολίτες απευθύνονται σε αυτές για εξετάσεις, συνταγογράφηση και για να βρουν ελεγκτές γιατρούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, την περασμένη Τετάρτη στις 22 μονάδες ΠΕΔΥ της Αθήνας απευθύνθηκαν περίπου 7.000 πολίτες, και είναι ενδεικτικό ότι τη μονάδα της λεωφόρου Αλεξάνδρας επισκέφθηκαν 881 άτομα που σημαίνει ότι η «κίνηση» άγγιξε τα επίπεδα του φθινοπώρου (1.000 επισκέψεις την ημέρα) πριν, δηλαδή, από την απεργία των γιατρών και το κλείσιμό της λόγω ένταξής της στο ΕΣΥ.

Προς το παρόν, όσοι απευθύνονται στις μονάδες του ΠΕΔΥ για εξετάσεις, λαμβάνουν σειρά προτεραιότητας. Το σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον μετά δέκα ημέρες. Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) έχουν κληθεί να προσκομίσουν στοιχεία για τους γιατρούς των μονάδων στη Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου, η οποία, αφού συγκεντρώσει τα δεδομένα, θα κάνει τις συνεννοήσεις με τις τηλεφωνικές εταιρείες που «λειτουργούν» τους πενταψήφιους αριθμούς για ραντεβού. Ηδη η 1η ΥΠΕ Αττικής, η 2η ΥΠΕ Πειραιώς-Αιγαίου και η 7η ΥΠΕ Κρήτης έχουν παραδώσει τα στοιχεία, ενώ η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας και η 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας έχουν δώσει στοιχεία για γιατρούς ορισμένων μονάδων.

Πάντως, μέχρις στιγμής, από τις διαδικασίες επαναλειτουργίας των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ, το σοβαρότερο έλλειμμα εντοπίζεται στην τοποθέτηση γιατρών υποδοχής (δέχονται έκτακτα περιστατικά χωρίς ραντεβού). Σύμφωνα με την έκθεση λειτουργίας των μονάδων που λαμβάνει σε καθημερινή βάση ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, έως και την περασμένη Πέμπτη, είχαν «παραληφθεί» από τις ΔΥΠΕ 100 από τα 101 πολυϊατρεία (δεν συμπεριλαμβάνονται μονάδες Ταμείων όπως η ΔΕΗ και ο Οίκος Ναύτου που δεν εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ). Το σύνολο των μονάδων έχει ξεκινήσει συνταγογράφηση στους πολίτες, το 92% έχουν ελεγκτή γιατρό, ενώ γιατρός υποδοχής έχει οριστεί στο 70% των μονάδων (2η και 3η ΥΠΕ σε ποσοστό πάνω από 90%, ενώ 6η και 4η σε ποσοστά 55% και 10% αντίστοιχα).

Στους λόγους για τους οποίους δεν έχουν οριστεί γιατροί υποδοχής αναφέρονται και οι ελλείψεις γιατρών της απαραίτητης ειδικότητας (γενικοί γιατροί ή παθολόγοι) και οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε μονάδες τις περιφέρειας. Υπενθυμίζεται ότι από τους περίπου 5.000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ακολούθησαν στο ΠΕΔΥ οι 2.300. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο πρόεδρος γιατρών ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης και γ.γ. της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ Σάββας Παρασκευόπουλος: στην Εδεσσα στο ΠΕΔΥ συνεχίζουν έξι από τους 39 γιατρούς ΕΟΠΥΥ, μεταξύ των οποίων δεν είναι παθολόγοι, παιδίατροι και νευρολόγοι. Παθολόγο, παιδίατρο, καρδιολόγο και ορθοπεδικό δεν έχει η μονάδα της Δράμας, ενώ στην Ξάνθη από τους 20 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ παρέμειναν 3 και συγκεκριμένα δύο οδοντίατροι και ένας ακτινολόγος. Στη Λευκάδα ουδείς γιατρός ΕΟΠΥΥ ακολούθησε στο ΠΕΔΥ, και η μονάδα της Κέρκυρας δεν έχει πλέον παιδίατρο και καρδιολόγο.

Προς το παρόν -και έως ότου γίνουν προσλήψεις επικουρικών- οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται από τις ΥΠΕ με τη μετακίνηση γιατρών εντός των συνόρων τους από άλλες μονάδες Υγείας και κυρίως Κέντρα Υγείας, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δέκα μέρες τα τηλεφωνικά ραντεβού στο ΠΕΔΥ"

Οι μισές οικογένειες στην Ελλάδα επιβίωσαν με λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα το 2012

Πάνω από 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 9.500 ευρώ.

Με λιγότερα από 800€ το μήνα έζησαν οι μισές οικογένειες στην Ελλάδα το 2012! Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακήςπρόκειται για 2.751.856 φορολογουμένους, οι οποίοι μαζί με τις συζύγους και τα προστατευόμενα μέλη δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 9.500 ευρώ.

Από αυτές τις οικογένειες, περίπου η μία στις τρεις έχει ακίνητη περιουσία με αξία χαμηλότερη των 100.000 ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν και περίπου 600.000 νοικοκυριά με ακίνητα αξίας από 100.000 έως 150.000 ευρώ, αλλά με εισόδημα μικρότερο των 9.500 ευρώ.

Οι αριθμοί αυτοί προέρχονται από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που συμπλήρωσαν 5,5 εκατομμύρια οικογένειες μέσα στο 2013 και κατατέθηκαν στην επιτροπή που ανέλαβε να καθορίσει τα κριτήρια για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» των 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τις συγκρίσεις των δηλώσεων του 2012 και του 2013 προκύπτει ότι μέσα σε μόλις μία χρονιά, αυξήθηκε κατά 207.743 ο αριθμός των οικογενειών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ. Το 2012, καταγράφηκαν 2.339.670 δηλώσεις με ετήσιο εισόδημα κάτω από αυτό το όριο και το 2013 αυξήθηκαν σε 2.547.413.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την επιτροπή που επεξεργάζεται τα στοιχεία για να καταλήξει στα κριτήρια κατανομής του μερίσματος, ζητήθηκε η συνδρομή του ΟΑΕΔ προκειμένου να εντοπιστεί ποιοι από αυτούς που εμφανίζονται ως φτωχοί είναι ταυτόχρονα και μακροχρόνια άνεργοι.

Προέκυψε ότι μόλις 200.000 μακροχρόνια άνεργοι εμφανίζονται να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο. Ολοι οι υπόλοιποι πληρούν μεν το κριτήριο να έχουν απομείνει έξω από την αγορά εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών (σ.σ. συνολικά οι μακροχρόνια άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ υπερβαίνουν τις 450.000), ωστόσο το εισόδημά τους είναι μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ ετησίως (είτε γιατί μπορεί να εργάζεται η σύζυγος είτε γιατί μπορεί να υπάρχει κάποιο εισόδημα από ενοίκιο είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο).
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι μισές οικογένειες στην Ελλάδα επιβίωσαν με λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα το 2012"

Σε κατάργηση ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου

Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις δικαστικές αρχές, μια διάταξη που έχει περιληφθεί σε προσχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, με την οποία καταργείται ο νόμος που προβλέπει αυστηρότατες ποινές για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος.

Η διάταξη για την κατάργησή του -πρόκειται για τον πασίγνωστο νόμο, λόγω των σκανδάλων στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, 1608 του 1950- έχει περιληφθεί στο «τέλος» του νέου Ποινικού Κώδικα, στις λεγόμενες «μεταβατικές διατάξεις». Μεταξύ πολλών άλλων ποινικών νόμων, που για διάφορους λόγους καταργούνται ως αναχρονιστικοί, περιλαμβάνεται και η διάταξη για την κατάργηση του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου, δίχως, ωστόσο να προβλέπεται οτιδήποτε, που να περιορίζει τις συνέπειες της κατάργησής του για τις υποθέσεις που βρίσκονται σε «ανοικτή έρευνα» στη Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για το άρθρο 324 του νέου Ποινικού Κώδικα, του οποίου η επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου επί λέξει αναφέρει στην παράγραφο 5: «Καταργείται ο νόμος 1608 του 1950 "περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων για τους καταχραστάς του Δημοσίου"»

. Η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών, όπως τονίζουν αρμόδιες δικαστικές πηγές, θα έχει καταλυτικές συνέπειες στις υποθέσεις αυτές, επιφέροντας, ουσιαστικά, πλήρη ατιμωρησία στους εμπλεκόμενους. Δεκάδες υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και κρατικής διαφθοράς, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε στα εισαγγελικά είτε στα ανακριτικά γραφεία, όπως εξηγούσαν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί, θα τεθούν στο αρχείο και οι εμπλεκόμενοι σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκατομμυρίων θα βρεθούν στο απυρόβλητο.

Οι συνέπειες της κατάργησης του νόμου περί καταχραστών σε μια χρονική συγκυρία όπου η δικαιοσύνη καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες απόδοσης ευθυνών σε κρατικούς αξιωματούχους εμπλεκόμενους σε κρατική διαφθορά, αναμένονται τόσο καταλυτικές, ακόμα κι αν η εν λόγω ρύθμιση ισχύσει για μία έστω ημέρα! Ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου, που προβλέπει ποινές ισοβίων για όσους έχουν εμπλακεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος πάνω από 150.000 ευρώ, έχει ως συνέπεια οι σχετικές υποθέσεις να παραγράφονται μετά 20 χρόνια, αυξάνοντας τον χρονικό ορίζοντα για απόδοση ευθυνών και δίδοντας την ευκαιρία στις δικαστικές αρχές να αποκαλύψουν, έστω και χρόνια μετά, τις υπόγειες διαδρομές με τις μίζες και τις άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου που έφθασε στο εδώλιο και τον οδήγησε σε καταδίκη με πολυετή κάθειρξη, αλλά και δεκάδες υποθέσεις κρατικών συμβάσεων και εξοπλιστικών προγραμμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να ερευνηθούν, αν δεν ίσχυε ο νόμος περί καταχραστών. Θα είχαν παραγραφεί και δεν θα μπορούσε η Δικαιοσύνη να τις διερευνήσει. Και τούτο, διότι όπως τόνιζαν στην «Κ» δικαστικές πηγές, όλες αυτές οι υποθέσεις ανάγονται σε προγενέστερα χρόνια, πολλές στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 και νωρίτερα. Με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών, δήλωναν οι ίδιες πηγές, η παραγραφή των υποθέσεων αυτών είναι δεδομένη, καθώς η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών συντομεύει τον χρόνο της παραγραφής των εγκλημάτων διαφθοράς από τα 20 στα 15 χρόνια. Και επιπλέον καταργείται η ποινή των ισοβίων για τους κρατικούς ή κυβερνητικούς αξιωματούχους με τα «βρώμικα χέρια».

Εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αντιδράσουν στην προώθηση του εν λόγω νομοθετήματος και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσής του για τον νέο Ποινικό Κώδικα πρόκειται να εκφράσουν τις απόψεις τους. Παράλληλα, τόσο ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς κ. Ιω. Τέντες όσο και υψηλόβαθμοι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για την προωθούμενη ρύθμιση, κρούουν ήδη τον κώδωνα επισημαίνοντας και τις πολιτικές επιπτώσεις -πέραν από τις ποινικές- από ενδεχόμενη ψήφισή της.

Η δωροδοκία παραμένει κακούργημα

«Την ώρα που η χώρα επιχειρεί να πείσει διεθνώς ότι καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς, δεν μπορεί να προωθεί μια ρύθμιση ουσιαστικής αποποινικοποίησης για τους εμπλεκόμενους σε οικονομικά σκάνδαλα σε βάρος του Δημοσίου». Τα παραπάνω ανέφερε στην «Κ» αρμόδια δικαστική πηγή, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον τόνο της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η νέα ρύθμιση.

Στο μεταξύ, μία διάταξη, που ουσιαστικά καθιστούσε πλημμέλημα τη δωροδοκία κρατικών υπαλλήλων αν είχαν πάρει προμήθεια κάτω από 150.000 (σ.σ.: για να προωθήσουν κάτι νόμιμο και όχι παράνομο), αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Ηταν μια από τις πολλές διατάξεις που πολυσυζητημένου πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή, στο οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις για την ενίσχυση του νομοθετικού οπλοστασίου για την πάταξη της διαφθοράς. Επρόκειτο για ρύθμιση που βελτιώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης με την προσθήκη που έγινε στο αρχικό κείμενο, με αποτέλεσμα η ψηφισθείσα διάταξη να προβλέπει τελικά ότι η δωροδοκία ανεξαρτήτως ποσού προμήθειας και «δώρων» είναι κακούργημα. Αν η βελτίωση δεν γινόταν, δεκάδες που εγκαλούνται από τις δικαστικές αρχές -κυρίως πρώην στρατιωτικοί- ότι πήραν μίζες για τα εξοπλιστικά ύψους π.χ. 100.000 ή 150.000 θα έμεναν ατιμώρητοι, καθώς η κατηγορία σε βάρος τους θα ήταν στο εξής πλημμέλημα και οι όποιες ευθύνες δεν θα μπορούσαν να τους αποδοθούν λόγω παραγραφής.

Για το θέμα παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, ύστερα από επισημάνσεις δικαστικών και εισαγγελέων και «σώθηκε» το κακούργημα για τις μίζες ανεξαρτήτως ποσού.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάργηση ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου"

Β. Σόιμπλε: Τρίτο πακέτο ίσως, αλλά «κούρεμα» ποτέ ξανά

« Τρίτο πακέτο; ίσως. Κούρεμα; Ποτέ ξανά. Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων. Πιθανότατα». Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας μίλησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, και παραδέχθηκε ότι ίσως ή χώρα του «δεν προσπάθησε να δείξει τη συμπάθειά του προς τον ελληνικό λαό από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα».

Τέλος , λίγες μέρες πριν από την άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, υποσχέθηκε ότι η γερμανική ηγεσία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ίδια ερωτήματα με τα οποία βρέθηκε ο κ. Παπανδρέου. Αν επιθυμεί κανείς παραμονή στην Ευρωζώνη θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες» τονίζει ο κ.Σόιμπλε. Και στην ερώτηση για αναδιάρθρωση και κούρεμα μέσω της επιμήκυνσης αποπληρωμής και μείωσης επιτοκίων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αφού ξεκαθαρίζει ότι απεχθάνεται τον όρο «κούρεμα» λέει: «'Ολοι έχουμε συμφέρον να τα καταφέρει η Ελλάδα σ΄αυτήν την πορεία. Η Ευρώπη είναι δυνατή μόνο όταν είναι όλοι δυνατοί».
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Σόιμπλε: Τρίτο πακέτο ίσως, αλλά «κούρεμα» ποτέ ξανά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news